donderdag 12 april 2018

Surinaamse ambassade in Den Haag krijgt Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel

'Personen in Nederland die ondernemingen in Suriname willen opzetten komen teveel obstakels tegen'


Er komt een Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel. De officiële lancering vindt 9 mei plaats in de Surinaamse ambassade in Den Haag. Tijdelijk zaakgelastigde Ebu Jones en Vijay Gangadin, zogenaamd diaspora focal point in Nederland, stellen dat de Kamer noodzakelijk is, omdat in de praktijk personen in Nederland die ondernemingen in Suriname willen opzetten nog teveel obstakels tegenkomen, die voor ernstige vertragingen kunnen zorgen bij het opzetten van hun bedrijf. De nieuwe organisatie zal daar verandering in brengen. 

Het initiatief tot de oprichting kwam van de ambassade en de Surinaams-Nederlandse Diaspora-associatie (SuNeDa).

De kamer staat, aldus Gangadin, in nauw contact met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). Na een intensieve voorbereiding en gesprekken tussen HI en T-directrice Reina Raveles, KKF-voorzitter Jayant Padarath, Jones en Gangadin, is deze samenwerking ontstaan.

Gangadin zegt vandaag, donderdag 12 april 2018, in de Ware Tijd, dat het doel is om de economische en culturele samenwerking op het gebied van ondernemerschap te intensiveren en een betere ondernemersinfrastructuur te creëren vanuit Nederland naar Suriname en andersom.

Ondernemers kunnen straks bij de Suriname-Nederland Chamber op de ambassade in Den Haag terecht. Die zal het proces om te komen tot een onderneming in Suriname begeleiden. Dit geldt ook voor Surinaamse ondernemers die een bedrijf in Nederland willen opzetten.

Gangadin geeft aan, dat al zo'n vijftien personen die voornemens zijn een bedrijf in Suriname op te zetten, worden begeleid. Hij merkt op, dat veel ondernemers in Nederland over onvoldoende informatie beschikken over de mogelijkheden in Suriname en welk proces ze moeten doorlopen om hun bedrijf op te richten. De Kamer zal ondernemers wegwijs maken om het proces te versnellen, zodat vanuit Nederland veel meer investeringen uit de diaspora in Suriname kunnen plaatsvinden en de lokale economie daar profijt van zal hebben.

'Het initiatief zal bijdragen aan een betere ondernemersinfrastructuur', aldus Gangadin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten