'Nieuwe deal totaal niet in voordeel van Suriname uitgewerkt, Suralco goed ingedekt'
'Ondeskundigheid van de regering kost Suriname meer dan 400 miljoen Amerikaanse dollar'
'Volgens de nieuwe afspraken die de overheid met Suralco/Alcoa heeft, zal op 31 december de Afobaka stuwdam aan Suriname toebehoren. Niet in een 'goed functionerende staat' zoals dat in 1958 is afgesproken, maar 'in de staat waarin de dam verkeert' volgens de nieuwe overeenkomsten. Daarbij zal de stroom die de dam opwekt als het ware worden gegijzeld. Omdat het onderstation, dat dient als een ‘schakelaar’ voor de stroom die naar Paramaribo komt, eigendom blijft van Suralco. Daarnaast is Suriname verplicht 10 jaar lang stroom onder de normale prijs aan Suralco te leveren. Ook mag Suralco dit recht op goedkope energie, aan een ander bedrijf overdragen.'
Dit zijn enkele van de bevindingen van de VHP na het grondig bestuderen van de stukken die te maken hebben met de nieuwe deal. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en deskundigen Viren Ajodhia en Radjkoemar Randjietsingh hebben gisteren de resultaten van de studie op een persconferentie gepresenteerd. Met de presentatie genaamd
'Ondeskundigheid van de regering kost Suriname meer dan 400 miljoen US dollars', is aangegeven dat de nieuwe deal totaal niet in het voordeel van Suriname is uitgewerkt. Integendeel is Suralco goed ingedekt, wordt er geconcludeerd.
'Wij hebben alle documenten doorgenomen die gestuurd zijn naar het parlement', deelde Santokhi mee, aldus Starnieuws vandaag, zondag 2 juni 2019.
'In feite is de Brokopondo Overeenkomst vervangen door acht andere overeenkomsten.'
De overeenkomsten op een rij zijn:
Vernieuwing Borgstelling,
Raamovereenkomst,
Afobaka overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst,
Milieuherstel- en saneringsovereenkomst,
Suralco stroomleveringsovereenkomst,
Suriname stroomleveringsovereenkomst,
Transitie overeenkomst en de
Bakhuysovereenkomst.
Elke overeenkomst is in het voordeel van Suralco terwijl Suriname voor bepaalde kosten blijft opdraaien en geen garanties meer heeft, tonen de deskundigen aan. Alle rechten, garanties en schadeloosstellingen voor Suriname zoals die in de Brokopondo overeenkomst waren opgenomen, komen met de nieuwe deal te vervallen, geven ze puntsgewijs aan.
Op de persconferentie werd lang stil gestaan bij de overeenkomsten van de Afobaka stuwdam en stroomleveringen. Het kan er bij de presentatoren niet in, dat er zoveel in het voordeel van Suralco en Alcoa is bereikt, dat de multinational van bijna alle, vooral cruciale verplichtingen, wordt gevrijwaard.
Overigens kan Suriname zich niet terugtrekken uit de stroomleveringsdeal met Suralco. De tegenpartij kan dat wel ‘anytime’ doen. Daarnaast staat Suriname fikse boetes te wachten als het de stroom aan Suralco niet kan garanderen. Stroom die onder elke omstandigheid geleverd moet worden, staat er aangegeven. De hoogte van het stroomverbruik zal ook zelf door Suralco gemeld worden. EBS mag het niet opmeten. Bij de milieu overeenkomst zal de Suralco ook zelf bepalen wat zij gaat doen. In die commissie mogen er wel vertegenwoordigers van Suriname zitten, maar zij hebben geen stemrecht wordt er aangetoond.
Met de nieuwe deal blijft het Bakhuysgebied, waar nog enorme bauxietreserves liggen, in handen van Suralco en Alcoa. Suriname heeft geen kans om het zelf te ontwikkelen. Er zijn ook geen garanties gegeven dat Suralco dat wel gaat doen na de “studie” die in de tussentijd zal worden uitgevoerd.
De VHP is verontwaardigd over de deal die de regering met Suralco wil aangaan. Santokhi gaf aan dat de VHP in De Nationale Assemblee er alles aan gaat doen om '
te redden wat nog te redden valt'. Hij stelde, dat de regering erop aanstuurt om de ‘deals’ goedgekeurd te krijgen door tijdgebrek in de Assemblee. De zaken moeten nog besproken worden, maar het komt nog niet op de agenda. Het is nu zaak om de andere fracties mee te krijgen. Er was al eens een eenheid om de regering een halt toe te roepen in deze kwestie. Dat moet weer mogelijk zijn, aldus Santokhi.
Wijzigingen en toevoegingen in de acht nieuwe deals, die al op schrift zijn gezet door de VHP en met de andere fracties gedeeld en besproken zullen worden, zouden enigszins nog voordeel voor het land kunnen opleveren, stelde Santokhi.