zondag 2 juni 2019

12 Kilo cocaïne uit Suriname onderschept in de Jamaicaanse haven Port Bustamante

Tien pakketten met coke ontdekt in een lege container uit Suriname


De Jamaicaanse politie onderzoekt een enorme cocaïnevangst in de Jamaicaanse haven Port Bustamante. De cocaïne met een gewicht van 12 kilo, werd donderdag gevonden in een lege container uit Suriname. Verschillende Jamaicaanse nieuwssites waaronder The Gleaner en RJR News melden vrijdag 31 mei 2019, dat de vangst een waarde heeft van 17.688.000 Jamaicaanse dollars, ruim US$ 130.000.


De Jamaica Customs Agency heeft gemeld, dat leden van het Contraband Enforcement Team, de Narcotics Division en andere diensten een operatie op de haven uitvoerden. Daarbij zijn ze gestuit op tien pakketten met de illegale drug in een lege container uit Suriname.

Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Brand in het gebouw van Club Carlito aan Indira Gandhiweg, ter hoogte van Pontbuiten

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend


Waterkant.net bericht vanochtend, zondag 2 juni 2019, dat het gebouw van Club Carlito, vroeger ook wel bekend als El Dorado, aan de Indira Gandhiweg, ter hoogte van Pontbuiten, in brand staat.

Brandweerlieden van het Korps Brandweer Suriname zijn momenteel op de locatie bezig met het blussen van de brand.

De brand ontstond zondag rond half drie in de ochtend in het bovenste gedeelte. Bij de brand raakte niemand gewond. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.

Nayib Bukele, oud-burgemeester van San Salvador, aangetreden als president van El Salvador

(Bron foto: AFP)
Bukele wil einde maken aan het geweld en de armoede


De voormalige burgemeester van San Salvador, Nayib Bukele, is gisteren aangetreden als president van El Salvador. Hij wil in het kleine Centraal-Amerikaans land een einde maken aan het geweld en de armoede. 'Ons land is als een ziek kind, en wij moeten het allemaal verzorgen', verklaarde de 37-jarige Bukele bij zijn inwijding in het parlement. 




Door het aanhoudende geweld en armoede vluchten jaarlijks duizenden burgers naar de Verenigde Staten, vaak op illegale manier. Volgens officiële schattingen migreren dagelijks 200 Salvadoranen zonder papieren naar de VS.


Bukele beloofde om de relatie met de Amerikaanse president Donald Trump te verbeteren. Die liet op zijn beurt via Twitter weten dat de Verenigde Staten 'klaar' is om te werken aan de 'welvaart' van El Salvador.


Bukele profileerde zich als alternatief voor het huidige, corrupte systeem. De voorbije drie decennia verdeelden de twee traditionele partijen - het conservatieve en nationalistische ARENA en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN - de macht.


(Suriname Mirror/AFP/elsalvador.com/El Pais/Twitter/YouTube)

Para Santie Industries (PSI) mag van ministerie van NH savannezand opgraven in grondgebied inheems dorp Powakka

(Bron foto: Project Suriname)
'De inheemsen zijn dit gedrag van de overheid meer dan zat'

'Bewoners zien zich genoodzaakt deze vorm van grondroof binnen hun leefgebied met alles wat in hun bereik ligt te voorkomen'


Het inheems dorp Powakka is opgeschrikt door gronduitgifte binnen zijn grondgebied. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft op 2 mei 2019 twee beschikkingen van in totaal 800 hectare in het woon- en leefgebied van Powakka uitgegeven aan Para Santie Industries (PSI) voor het mijnen van savannezand. De onderneming is contracten aangegaan waarbij civiele en graafwerkzaamheden deze week beginnen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 2 juni 2019.

De beschikkingen zijn naar verluidt zonder toestemming van de lokale dorpsgemeenschap door het ministerie aan PSI verstrekt. PSI zou al langer bezig zijn zich toegang te verschaffen tot het mijnen van zand op honderden hectare grond van het dorp. Op het terrein waar PSI zijn ogen op heeft laten vallen, staan een RK kerk, de school en enkele woningen.


Eerder had ex-minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen het traditioneel gezag van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para/Wanica (OSIP) de garantie gegeven dat er geen beschikkingen zouden worden uitgegeven zonder toestemming van Powakka. Hij had ook beloofd dat er een overzicht van alle uitgegeven concessies binnen de inheemse gebieden beschikbaar zou worden gesteld.

OSIP-voorzitter Lloyd Read zegt, dat de overheid met haar daden totaal voorbij gaat aan de gemaakte afspraken met de OSIP en het Kalina & Lokono vonnis van het Inter Amerikaans Gerechtshof voor mensenrechten tegen de Staat Suriname. Hij wijst erop, dat in het vonnis is opgenomen dat vanaf 2016 alle gronduitgiften en economische activiteiten in inheemse gebieden onmiddellijk moeten worden stopgezet. 'De inheemsen zijn dit gedrag van de overheid meer dan zat.' 

Read zegt, dat de betrokkenen van PSI duidelijk is gemaakt dat zij worden verboden werkzaamheden uit te voeren in het leefgebied Powakka. In een brief naar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen vraagt de OSIP de bewindsman dringend om alle beschikkingen in het leefgebied Powakka per direct in te trekken. De inheemsen doen ook een beroep op het parlement om zich hierover uit te spreken.

Read wijst erop, dat de inheemsen deze vorm van grondroof binnen hun leefgebied niet zullen toestaan. Zij zijn genoodzaakt om dit met alles wat in hun bereik ligt te voorkomen.

VHP kraakt in eigen studie gang van zaken rond Afobaka stuwdam-deal met Alcoa/Suralco af

'Nieuwe deal totaal niet in voordeel van Suriname uitgewerkt, Suralco goed ingedekt'

'Ondeskundigheid van de regering kost Suriname meer dan 400 miljoen Amerikaanse dollar'


'Volgens de nieuwe afspraken die de overheid met Suralco/Alcoa heeft, zal op 31 december de Afobaka stuwdam aan Suriname toebehoren. Niet in een 'goed functionerende staat' zoals dat in 1958 is afgesproken, maar 'in de staat waarin de dam verkeert' volgens de nieuwe overeenkomsten. Daarbij zal de stroom die de dam opwekt als het ware worden gegijzeld. Omdat het onderstation, dat dient als een ‘schakelaar’ voor de stroom die naar Paramaribo komt, eigendom blijft van Suralco. Daarnaast is Suriname verplicht 10 jaar lang stroom onder de normale prijs aan Suralco te leveren. Ook mag Suralco dit recht op goedkope energie, aan een ander bedrijf overdragen.'

Dit zijn enkele van de bevindingen van de VHP na het grondig bestuderen van de stukken die te maken hebben met de nieuwe deal. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en deskundigen Viren Ajodhia en Radjkoemar Randjietsingh hebben gisteren de resultaten van de studie op een persconferentie gepresenteerd. Met de presentatie genaamd 'Ondeskundigheid van de regering kost Suriname meer dan 400 miljoen US dollars', is aangegeven dat de nieuwe deal totaal niet in het voordeel van Suriname is uitgewerkt. Integendeel is Suralco goed ingedekt, wordt er geconcludeerd.

'Wij hebben alle documenten doorgenomen die gestuurd zijn naar het parlement', deelde Santokhi mee, aldus Starnieuws vandaag, zondag 2 juni 2019. 'In feite is de Brokopondo Overeenkomst vervangen door acht andere overeenkomsten.' 

De overeenkomsten op een rij zijn:
Vernieuwing Borgstelling,
Raamovereenkomst,
Afobaka overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst,
Milieuherstel- en saneringsovereenkomst,
Suralco stroomleveringsovereenkomst,
Suriname stroomleveringsovereenkomst,
Transitie overeenkomst en de
Bakhuysovereenkomst.

Elke overeenkomst is in het voordeel van Suralco terwijl Suriname voor bepaalde kosten blijft opdraaien en geen garanties meer heeft, tonen de deskundigen aan. Alle rechten, garanties en schadeloosstellingen voor Suriname zoals die in de Brokopondo overeenkomst waren opgenomen, komen met de nieuwe deal te vervallen, geven ze puntsgewijs aan.

Op de persconferentie werd lang stil gestaan bij de overeenkomsten van de Afobaka stuwdam en stroomleveringen. Het kan er bij de presentatoren niet in, dat er zoveel in het voordeel van Suralco en Alcoa is bereikt, dat de multinational van bijna alle, vooral cruciale verplichtingen, wordt gevrijwaard. Overigens kan Suriname zich niet terugtrekken uit de stroomleveringsdeal met Suralco. De tegenpartij kan dat wel ‘anytime’ doen. Daarnaast staat Suriname fikse boetes te wachten als het de stroom aan Suralco niet kan garanderen. Stroom die onder elke omstandigheid geleverd moet worden, staat er aangegeven. De hoogte van het stroomverbruik zal ook zelf door Suralco gemeld worden. EBS mag het niet opmeten. Bij de milieu overeenkomst zal de Suralco ook zelf bepalen wat zij gaat doen. In die commissie mogen er wel vertegenwoordigers van Suriname zitten, maar zij hebben geen stemrecht wordt er aangetoond.

Met de nieuwe deal blijft het Bakhuysgebied, waar nog enorme bauxietreserves liggen, in handen van Suralco en Alcoa. Suriname heeft geen kans om het zelf te ontwikkelen. Er zijn ook geen garanties gegeven dat Suralco dat wel gaat doen na de “studie” die in de tussentijd zal worden uitgevoerd.

De VHP is verontwaardigd over de deal die de regering met Suralco wil aangaan. Santokhi gaf aan dat de VHP in De Nationale Assemblee er alles aan gaat doen om 'te redden wat nog te redden valt'. Hij stelde, dat de regering erop aanstuurt om de ‘deals’ goedgekeurd te krijgen door tijdgebrek in de Assemblee. De zaken moeten nog besproken worden, maar het komt nog niet op de agenda. Het is nu zaak om de andere fracties mee te krijgen. Er was al eens een eenheid om de regering een halt toe te roepen in deze kwestie. Dat moet weer mogelijk zijn, aldus Santokhi.

Wijzigingen en toevoegingen in de acht nieuwe deals, die al op schrift zijn gezet door de VHP en met de andere fracties gedeeld en besproken zullen worden, zouden enigszins nog voordeel voor het land kunnen opleveren, stelde Santokhi.

Minister Elias geeft Assemblee tekst en uitleg over financiële situatie Cubaanse artsen

Zo'n 50 Cubaanse artsen gaan werken voor de RGD en de Medische Zending


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is vrijdag 31 mei 2019 in De Nationale Assemblee ingegaan op diverse vragen die gesteld zijn rond de gezondheidszorg. Op de vraag hoeveel Cubaanse artsen gaan verdienen, deelde hij mee, dat ze US$ 800 per maand gaan verdienen. Voor huisvesting ontvangen ze Srd 2.200 per maand, vervoer Srd 300 en een vliegticket à US$ 800. De Cubaanse artsen krijgen ook eenmalig Srd 16.000 voor inrichting van hun woning. Dit schrijft Starnieuws. 

De bewindsman had eerder aangekondigd, dat voor Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending Cubaanse artsen in dienst worden genomen. Het gaat om ongeveer 50 artsen. Daarnaast zullen Cubanen ook invulling geven aan het Wanica Ziekenhuis. Zij komen deze maand naar Suriname.

Over de vijftien medische studenten die in Servië studeren, deelde Elias mee dat Suriname zorg draagt voor het vliegticket en eenmalig voor handgeld voor onderweg. Eenmaal ter plekke aangekomen, zijn alle kosten voor de Servische regering. Via de niet-residerende ambassadeur, Gardelito Hew A Kwee, zijn weer 15 beurzen beschikbaar gesteld, aldus de bewindsman.