dinsdag 5 maart 2019

Verdachte in Cessna cocaïne-zaak Radj Oedit wordt mogelijk in mei uitgeleverd aan Suriname

Oedit is hoofdverdachte in Cessna cocaïne-zaak waarin 488 kilo cocaïne in een sportvliegtuigje op zijn rijstareaal werd onderschept


Rijstondernemer Radj Oedit wordt mogelijk in mei uitgeleverd aan Suriname, wanneer de rechter in Nederland akkoord gaat met het rechtshulpverzoek van de justitiële autoriteiten in Paramaribo. Oedit is hoofdverdachte in de Cessna cocaïne-zaak waarin 488 kilo cocaïne in een sportvliegtuigje op zijn rijstareaal werd onderschept in het district Saramacca. 

De Officier van Justitie zei maandag bij de voortzetting van deze zaak, dat er officieel nog geen reactie is uit Nederland, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 5 maart 2019. 'Maar, vanuit informele bronnen hebben we begrepen dat het naar mei is verschoven', meldde de openbare aanklager.

Het vliegtuigje met drugs is op 13 maart 2018 geland op het areaal van de hoofdverdachte. Hij ontkent echter enige betrokkenheid te hebben in deze zaak. Oedit is kort na de drugsvangst voor een 'medische behandeling' naar Nederland gevlucht, waar hij na enige tijd werd aangehouden.

Advocaat Irvin Kanhai vroeg net als bij de vorige behandeling van de zaak of zijn cliënt gehoord mag worden zonder dat hij aanwezig is. 'Hij kan nu niet aanwezig zijn, maar hij heeft wel behoefte om zijn kant van het verhaal te vertellen.' Daarnaast wilde de raadsman ook weten hoe het staat met de overige onderzoekshandelingen die nu nog worden gepleegd door de politie.

De rechter heeft de zaak uitgesteld tot 18 maart.

‘Baby police’ en zijn kompaan aangehouden door Arrestatie Team

Twee mannen verdacht van overval op ABOP-Assembleelid Vorswijk


Het Arrestatie Team (A.T.) heeft in de vroege ochtend van dinsdag 5 maart 2019 de 28-jarige C.W. alias ‘baby police’ en zijn kompaan R.T. (32) aangehouden op verdenking van gekwalificeerde diefstal. Naderhand zijn zij in verzekering gesteld, zo meldt het Korps Politie Suriname.

De 28 jarige R.Ch. en de 28-jarige V.P. die ook waren aangehouden, zijn na hun voorgeleiding heen gezonden.


Op de verdachte R,T. is een gestolen mobiele telefoontoestel gevonden. C.W. en R.T. worden ervan verdacht in de vroege ochtend van zaterdag 2 maart betrokken te zijn geweest bij de overval op ABOP-parlementariër Dinotha Vorswijk in haar woning. De criminelen hebben onder andere zaktelefoons en een geldbedrag buit gemaakt.

De verdachten zijn in beeld gebracht door de afdeling Kapitale Delicten, waarna zij door leden van het A.T. zijn aangehouden.

Tot 20 jaar cel veroordeelde man voor 'Surinaamse riviermoord' gaat in hoger beroep

29-Jarige vriendin uit Almere verdween in de nacht van 26 juni 2015 in de Surinamerivier


De 37-jarige Sharid S. uit Amsterdam gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor het vermoorden van zijn vriendin in de Surinamerivier. Hij kreeg donderdag twintig jaar cel opgelegd door de rechtbank in Lelystad. Hij is het niet eens met dit vonnis, zei zijn raadsman Paul van Putten dinsdag 5 maart 2019, aldus het Noordhollands Dagblad.

De rechtbank acht bewezen dat S. in Suriname zijn vriendin doodde om drie ton aan verzekeringspremie op te strijken. S. was op vakantie in Paramaribo met zijn 29-jarige vriendin uit Almere toen zij in de nacht van 26 juni 2015 in de Surinamerivier verdween. Haar lichaam werd drie dagen later langs de oever gevonden.

De politie in Suriname ging uit van een ongeval, maar een pas afgesloten levensverzekering wekte argwaan. De vrouw had deze in mei dat jaar afgesloten. Bij haar dood ging de opbrengst van de verzekering naar S. Volgens de rechtbank was hier sprake van een koelbloedige moord.

Het vonnis was gelijk aan de eis van de Officier van Justitie. Volgens het scenario van de veroordeelde viel zijn vriendin van een muurtje de rivier in. Ze was aangeschoten en verdronk in de rivier. Zijn advocaat zei op de zitting dat een natuurlijke dood niet uit te sluiten is.

Ex-vicepresident Ameerali: 'Basiszorgverzekerde is op dit moment vogelvrij verklaard'

'Anno 2019 is er geen sprake meer van het product basiszorgverzekering'


Ex-vicepresident Robert Ameerali betreurt het, dat er anno 2019 geen sprake meer is van het product basiszorgverzekering. Ook de Zorgraad kwam onlangs tot deze constatering. De Wet Nationale Basiszorgverzekering, welke op 9 september 2014 geïmplementeerd werd, is ondertussen een eigen leven aan het leiden in de praktijk.

Anjanie Ganput, voorzitter van de Zorgraad, wenste hierover tijdens de openbare vergadering van dit orgaan op 1 maart, geen verwachtingen te scheppen bij de samenleving en gaf de situatie weer zoals het daadwerkelijk is, zorgelijk.

'Wat er eigenlijk gebeurt, is dat iedereen doet alsof er een nieuwe wet moet komen, waarbij de verzekerde op dit moment vogelvrij is verklaard. De verzekeringsmaatschappij, die doet wat ze wil, vraagt een prijs die niet in verhouding is met het pakket dat door de Zorgraad is voorgesteld, terwijl er daarover initieel consensus was bereikt', gaf Ameerali tijdens de vergadering te kennen, aldus het Dagblad Suriname dinsdag 5 maart 2019.

Hij voerde aan, dat alles rondom de wettelijke basiszorgverzekering stationair is en dat iedereen van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

'De verzekeringsmaatschappijen hebben de tarieven voor de ziekenhuizen aangepast. Alhoewel de verzekeraars al het nieuwe pakket hanteren, heeft de verzekerde geen verbetering gemerkt; in principe is het minimumpakket er niet.' Dit, terwijl de premie ondertussen eigendunkelijk verhoogd is door de verzekeraars.

In de optiek van Ameerali kan de chaos betreffende de basiszorgverzekering verholpen worden door onder andere het rechtstreeks subsidiëren van de dienstverleners.

Sharman (VHP) wil ingrijpen minister bij Regionale Gezondheidsdienst, RGD

'Als je nu in het directieteam ruzie hebt gaat de dienst kapot en komt dienstverlening in gevaar'


VHP-parlementariër Dew Sharman is niet te spreken over de berichten rond de onrust binnen de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD). 'Wij moeten voorop houden dat de RGD een bijzondere instelling is als het gaat om de primaire gezondheidszorg. Wij werken in de kustvlakte. Het patiëntenaantal zal rond de 200.000 zijn. Als instelling is de RGD niet weg te denken in de samenleving. Daarom moet je een instelling hebben die goed draait. Als er vanuit de directie gesold wordt met de belangen van de samenleving, dan is het een probleem. Als je nu in het directieteam ruzie hebt, omdat mensen elkaar niet vertrouwen of elkaar niets gunnen, gaat de dienst kapot en komt de dienstverlening naar de samenleving in gevaar', stelt Sharman dinsdag 5 maart 2019 in het Dagblad Suriname. 

De vakbond is ongerust over het reilen en zeilen binnen het bedrijf en over de continuïteit van de dienstverlening, maar ook het voortbestaan van de instelling.

'De bijzondere verantwoordelijkheid die men heeft naar de samenleving toe, moet men voorop stellen. Onderlinge geschillen moeten besproken en opgelost worden', stelt de politicus.

In de optiek van Sharman is de leiding van de RGD tot nu toe zwak geweest. 'Er is nooit een directeur geweest. Er is al drie jaren een waarnemend directeur daar. Dat geeft ook al aan, dat de leiding van het ministerie kennelijk in jou niet de juiste persoon ziet om te benoemen tot permanente directeur', stelt Sharman. Het directieteam is verder nog aangevuld met nieuwe directieleden.

Voor zowel de bond als voor Sharman is dit onbekend. Sharman stelt echter dat het ministerie voldoende redenen zou moeten hebben om over te aan tot zo'n invulling. Hij verwijst naar de in januari in dienst getreden onderdirecteur Marketing Vorming en Voorlichting. 'Er is ook een medisch directeur benoemd. Ook daar valt op, dat de man in het bedrijf komt en allerlei nevenfunctie heeft, wat conform regelgeving van het bedrijf niet mag. Wat ik hiermee wil aangeven, is dat in de leiding van Rde GD zaken richtig aan toe moeten gaan. Er moet geen onderlinge ruzie zijn, waardoor het imago van het bedrijf in gevaar komt', stelt de parlementariër.

Sharman hoopt dat de minister interventies zal plegen om de rust binnen de RGD terug te krijgen.

Minister Dikan hecht weinig geloof aan opmerkingen Franse ambassadeur Joly - Dikan lijkt Joly te schofferen

'De Fransen zijn drie keer de fout ingegaan en het is nu meer dan genoeg geweest'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt vandaag, dinsdag 5 maart 2019, op Starnieuws, dat hij dankbaar is dat president Desi Bouterse ingegrepen heeft om de onrechtvaardigheid van de Fransen een halt toe te roepen. In alle gevallen hebben de Franse strijdkrachten volgens de minister, die op persoonlijke titel praat, opgetreden op eilanden. 

'In het grensgebied bestaat de notie grens niet als verticale lijn, maar als horizontale lijn', zegt Dikan.

Hij merkt op, dat de Fransen drie keer de fout zijn ingegaan, en het is nu meer dan genoeg geweest. Er werd ook niet gewerkt toen de Franse strijdkrachten ertoe overgingen om eigendommen van Surinamers te vernietigen.

Ambassadeur Antoine Joly weet dat de Fransen zich niet aan de gemaakte afspraken hebben gehouden, daarom rent hij telkens naar de pers wanneer de Franse strijdkrachten tegen de afspraken in hebben gehandeld, meent de bewindsman. 'In elk geval is de misleiding dat de Surinaamse regering zou meewerken aan de vernietiging van landgenoten met het opschorten van het verdrag uit de wereld geholpen', zegt Dikan.

Hij vraagt zich af waarom de Fransen deze gedragingen niet uithalen bij de Braziliaanse grens, want per slot van de rekening komen de garimpeiros van daar.

Nieuwe Beekhuizenbrug zal voor eind maart worden opengesteld...

(Bron foto's: ministerie van OWT&C)
Bouw brug en aansluitende wegen zijn onderdeel Dalian IV project dat in september 2017 startte


De Beekhuizenbrug zal binnen niet al te lange tijd worden opengesteld. De bouw van deze brug en aansluitende wegen zijn onderdeel van het Dalian IV project die in september 2017 zijn gestart. De werkzaamheden worden in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie(OWT&C) door CGN( Dalian) uitgevoerd, zo meldt het ministerie vandaag, dinsdag 5 maart 2019. 

De officiële technische oplevering van de brug vond donderdag 28 februari  plaats, nadat er eerder wat zaken nog moesten worden aangepakt. De constructiewerken van de brug zijn door Haukes NV uitgevoerd, zegt Maya Rampiare, projectdrager op de afdeling Wegen, sectie Planning Voorbereiding en Begeleiding van het ministerie. ACE consultancy heeft de directie voering voor deze werkzaamheden.

De officiële ingebruikname van deze brug is gepland voor eind maart 2019.

Rampiare geeft verder aan, dat er maximaal 60 ton over de brug mag. Het heeft een lengte van 85 meter en twee rijstroken van 3.6 meter breed. Verder heeft het een gescheiden rijwielpad van ongeveer 2 meter breed en een voetpad van 1.5 meter aan weerszijde. De brug sluit aan de noordzijde aan op de Slangenhoutstraat en aan de zuidzijde op de Sir. Winston Churchillweg. De aansluitende wegen worden door Dalian aangelegd en geasfalteerd. Er zijn ook rioleringswerkzaamheden uitgevoerd. De nutsbedrijven hebben allen hun voorzieningen vernieuwd en of verplaatst.


Momenteel is men bezig het kruispunt bij de Slangenhoutstraat en de Van’t Hogerhuysstraat in te richten. Op dat kruispunt komt een verkeersregelinstallatie. Hiervoor worden civiel technische werkzaamheden uitgevoerd. Intussen wordt de oostelijke zijde van de Slangenhoutstraat gerehabiliteerd. Deze werkzaamheden zijn vanaf vandaag tot eind maart gepland.

De afdeling Verkeer van het ministerie van OWT&C zal de komende tijd de samenleving informeren over de voortgang van de werkzaamheden en de mogelijke stremming. Het ministerie houdt rekening met de hoge intensiteit van deze weg en vraagt de samenleving begrip en medewerking tijdens de uitvoering.

Corrupte politieagenten Mexico overhandigden onschuldige jongeren aan drugskartel dat hen doodde

Mexico verontschuldigt zich met officiële verklaring voor de dood van vijf jongeren in 2016


Mexico heeft zich met een officiële verklaring verontschuldigd voor de dood van vijf jongeren in 2016. De vijf werden door enkele corrupte politieagenten aangehouden en overhandigd aan een drugskartel waarop die de jongeren vermoordden en hun lichamen verbrandden. 

Het beruchte Cártel de Jalisco Nueva Generación, CJNG is vooral actief in Veracruz, in het oosten van Mexico. Het drugskartel geloofde dat de vijf jongeren – vier jongens van 24 tot 27 jaar oud en een 16-jarig meisje - deel uitmaakten van een rivaliserend kartel.

Door enkele corrupte agenten om te kopen en de jongeren op gruwelijke wijze te vermoorden, wilden de leden van het CJNG-kartel een duidelijk signaal uitsturen.


De vijf waren op weg naar huis nadat ze de verjaardag van een vriend vierden in de haven van Veracruz. Op enkele kilometers van huis verwijderd werden de jongeren tegengehouden door de politie die een wegblokkade had opgetrokken. Kort daarop werden ze voor een prijsje overhandigd aan het CJNG-drugskartel. En dat kartel liet er geen gras overgroeien. Vier dagen later werden de resten van de vijf jongeren teruggevonden, zo’n zestig kilometer van de plaats waar ze door politieagenten werden tegengehouden.

Al snel werd de goede naam van de arme twintigers door het slijk gehaald en beweerden de politieagenten dat het criminelen waren. Het tegendeel werd later bewezen.

Net zoals de vijf jongeren verdwenen er de afgelopen twee decennia maar liefst 40.000 personen in Mexico. Alsof ze in rook zijn opgegaan, al dan niet letterlijk. Vaak omdat politie en de georganiseerde misdaad samenwerken.

Voor het eerst geven Mexicaanse ambtenaren waaronder de Mexicaanse viceminister van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas dat ook toe: 'Mexico is grotendeels verantwoordelijk voor de dood van die vijf jongeren en tal van anderen.'

Encinas woonde gisteren, maandag 4 maart 2019, een herdenkingsplechtigheid bij en sprak er de familieleden en vrienden van de slachtoffers toe. 'Ik weet dat verontschuldigingen te laat komen en geen soelaas bieden, maar het is een eerste stap naar gerechtigheid.'Het CJNG-kartel is wellicht het grootste en gevaarlijkste ter wereld. Zo zou kartelbaas Nemesio Oseguera Cervantes, ofwel ‘El Mencho’ zelfs de plaats van de beruchte El Chapo hebben ingenomen als machtigste ter wereld. Toch blijft het een strijd om die eerste plek te waarborgen, er zijn immers veel kapers op de kust. Mexicaanse kartels vochten de afgelopen jaren een bloederige strijd uit die al meer dan 26.000 personen het leven kostte.

(Suriname Mirror/telemundo62/BBC News/Reuters/Belga/YouTube/e-veracruz.mx/Twitter

Taxi-ondernemers verhalen Rij- en Voertuigenbelasting op de passagiers - Maar, schiet de taxihouder zich niet zelf in de voet?

'Wie niet goed in de centjes zit, is aangewezen op de bus'

Ook niet-voertuigbezitter is de dupe van de Rij- en Voertuigenbelasting...


Rudi Moeridjan, ondervoorzitter van Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos), zegt vandaag, dinsdag 5 maart 2019, in het Dagblad Suriname, dat de Rij- en Voertuigenbelasting zal worden verhaald op de consument. 

'In de economie is het zo, dat wanneer de kosten voor ondernemers hoger worden de diensten of het product ook toeneemt in prijs', zegt de ondervoorzitter. Bij elke kostenverhoging zal de ondernemer zijn kwaliteit-prijs-verhouding opnieuw moeten beoordelen.

'De consument is degene die het product of de dienst als laatste nodig heeft en die betaalt voor al de kosten die daarvoor zijn gemaakt. Wie niet goed in de centjes zit, is aangewezen op de bus.'

De mensen die geen vervoer hebben, vormen de grootste groep en zijn aangewezen op busvervoer, legt Moeridjan uit. 'Busvervoer is zeer belangrijk voor de economie van een land en vandaar dat de overheid alles in het werk stelt dat deze groep tevreden blijft.' Maar, schiet de taxihouder zich dan niet zelf in de voet?

Ook de directeur van Taxicentrale 1665 zegt, dat prijsverhogingen niet kunnen uitblijven, want ondernemers hebben al te kampen gehad met de verliezen ten gevolge van de koersstijgingen. 'We kunnen geen verliezen blijven incasseren. Dit gaan we doorberekenen.' De ondernemer geeft aan dat na 15 maart de zaken verder zullen worden bepaald.

(Suuriname Mirror/Dagblad Suriname)

Robert van Trikt, nieuwe governor Centrale Bank, is volledig 'ready' voor nieuwe uitdaging

'Ik als patriot van Suriname, dat is één waar ik als voorbeeld in wil dienen'....


Robert van Trikt, de nieuwe governor bij de Centrale Bank van Suriname, zegt volledig 'ready' te zijn voor de taak die hij op zijn schouders heeft genomen. Hij is er van overtuigd de 'grote uitdagingen' samen met het management van de bank aan te kunnen. Tijdens een bliksemontmoeting met de pers zei de governor, aldus vandaag, dinsdag 5 maart 2019, de Ware Tijd, dat hij zich de eerstkomende twee weken zo uitgebreid mogelijk zal laten informeren over het reilen en zeilen bij de bank. 

Hij wil eerst 'alle elementen en alle uitdagingen in kaart brengen' en belooft binnen twee weken uitgebreid met de media te zullen praten.

Kort daarvoor tekenden hij en waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman het protocol van overdacht. Van Trikt gaf aan een man te zijn van dialoog en 'erg transparant' te zijn. 'Daar gaan we voor. Ik als patriot van Suriname, dat is één waar ik als voorbeeld in wil dienen', aldus de CBvS-topman, die binnen een dag van Nederlander - geboren in Leiden -, Surinamer kon worden en zich meteen een 'patriot' van Suri name durft te noemen....

Van Trikt komt in de plaats van Glenn Gersie die na een verschil van inzichten over het monetaire beleid met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën het veld moest ruimen. Uit briefwisseling tussen Gersie en Hoefdraad blijkt, dat de nu ex-governor geen voorstander was van monetaire financiering toen Hoefdraad een beroep wilde doen op voorschotten van de bank.

Tweede dode overvaller aangetroffen bij Gakaba in het Mama N'dyuka

Een derde rover zou ernstig gewond zijn overgebracht naar ziekenhuis te Gran Santi, Frans Guyana


Er is nog een lichaam aangetroffen in de berovingszaak van goudondernemer Moen. Zijn beveiligingsmedewerkers openden gisteren te Gakaba in het Mama N'dyuka gebied het vuur op een roversbende. Hierbij liet R.L. alias Oela (38) het leven. 

Naar verluidt is een derde rover die ook ernstig gewond is geraakt overgebracht naar het ziekenhuis te Gran Santi op Frans territoir. Een speciale politie-eenheid is nu in het gebied voor verder onderzoek, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 5 maart 2019..

De ondernemer, die op de concessie van Ronnie Brunswijk werkt, was het doelwit van de bende. Hij werd op een bospad overrompeld door de overvallers. Door kordaat optreden van zijn beveiligers is hij ongedeerd gebleven.

De belagers raakten tijdens het vuurgevecht zwaar gewond en vluchtten het bos in. De bende maakte het gebied enige tijd onveilig en heeft berovingen gepleegd op de Marowijnerivier.

Ondernemers wentelen Rij- en Voertuigenbelasting af op consument door prijzen producten te verhogen

Consumentenkring keurt 'onmaatschappelijk gedrag' ondernemers af

- 'Er schort enorm veel aan de mentaliteit van ondernemers in Suriname'
- 'Economische Controledienst dient ingezet dient te worden om onredelijke prijsbepalingen door handelaren tegen te gaan'


Ondernemers zijn de afgelopen dagen overgegaan op verhogen van de de prijs van hun producten of diensten met een toeslag voor de Rij- en Voertuigenbelasting. Dit 'onmaatschappelijk gedrag' wordt scherp veroordeeld en afgekeurd door de Consumentenkring. Voorzitter Albert Alleyne zegt vandaag, dinsdag 5 maart 2019, in de Ware Tijd, dat de Economische Controledienst ingezet dient te worden om 'onredelijke prijsbepalingen' door handelaren tegen te gaan. 

'Dit is een onredelijke manier van zaken doen en een slechte mentaliteit van handelaren. Dit moeten we met klem afkeuren', zegt de voorzitter.

De organisatie heeft er geen moeite mee als ondernemers de Rij- en Voertuigenbelasting willen doorberekenen in de prijs van hun producten of diensten, zolang dit binnen de perken blijft. Hij vindt het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), dat moet toezien op prijzen van goederen en diensten, 'in deze slap'. Burgers beklagen zich over de prijsverhogingen waarmee ze nu worden geconfronteerd.

Een consument heeft zich eraan geërgerd, dat een bedrijf die zandleveringen doet zonder gene Rij- en Voertuigenbelasting op de vrachtfactuur plaatst en per rit Srd 15 van de klant aftroggelt. Een klant rekent voor, dat als per vrachtwagen Srf 1.910 aan Rij- en Voertuigenbelasting moet worden betaald, dit gemiddeld Srd 5.23 per dag betekent. Een bedrag van Srd 15 per rit bestempelt zij als 'ruime oplichting'. 'Als dit bedrijf tien klanten per dag heeft, krijgt het tien maal dit bedrag binnen en dit zal dan het heel jaar zo doorgaan. Disi no kan.'

Ook Alleyne wijst erop dat de prijscalculaties bij veel bedrijven op basis van nattevingerwerk plaatsvindt. 'Je kan in dit specifiek geval nagaan hoeveel ritten gemiddeld op jaarbasis gereden worden en aan de hand daarvan een gedegen calculatie maken. Wat nu gebeurt, is het harde bewijs. Eigenlijk hebben deze handelaren een heropvoeding nodig', zegt hij. Er schort volgens Alleyne enorm veel aan de mentaliteit van ondernemers in Suriname.

De Consumentenkring heeft vaak prijscalculaties van bepaalde goederen en producten aan HI&T voorgehouden, maar er wordt volgens de voorzitter niet opgetreden. HI&T zou de Economische Controledienst (ECD) dienen in te zetten om ook op dit soort zaken te letten en waar nodig op te treden.

De ECD heeft geen specifieke instructies gekregen om na te gaan in hoeverre prijsopdrijving plaatsvindt met de Rij- en Voertuigenbelasting als argument. Naar verluidt hebben sommige detailhandelaren hun prijzen ook aangepast onder het mom, dat zij ook de Rij- en Voertuigenbelasting hebben betaald.

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VvW), geeft aan dat mogelijk een enkele winkelier dit aan klanten zegt, maar prijsopdrijving in deze branche vindt volgens hem niet zo snel plaats. Prijsverhogingen worden pas doorgevoerd wanneer de importeur producten tegen een hogere prijs aanbiedt aan winkeliers. Meestal als gevolg van duurdere importen vanwege wisselkoers- stijgingen. De detailhandel is gehouden aan een wettelijke winstmarge van twintig procent.

'De prijzen bij winkeliers zijn makkelijk te controleren door de ECD, dus winkeliers zullen niet makkelijk boven de marge gaan', zegt Hasnoe. Indien een winkelier zijn voorraad tegen een hogere prijs heeft aangekocht bij de importeur mag die de prijs verhogen zolang de wettelijke marges worden aangehouden. 'Momenteel hanteert bijna niemand een marge van twintig procent, omdat je anders te duur bent en klanten naar de concurrent zullen gaan', aldus Hasnoe. Winkeliers hanteren volgens hem een winstmarge van gemiddeld veertien tot vijftien procent. Bij producten die hard gaan zoals aardappelen, uien en andere eerste levensbehoeften worden zelfs winstmarges van tien procent en lager gehanteerd.

OM niet in hoger beroep in zaak Gilly Emanuels, ’t Perronnetje Hilversum

'Verdere vervolging zal niet beter recht doen aan de situatie'


Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland heeft na bestudering van het vonnis van 20 februari 2019 besloten om geen hoger beroep in te stellen in de zaak tegen de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum, Gilly Emanuels, zo meldt het Arrondissementsparket Midden-Nederland vandaag, dinsdag 5 maart 2019. Het OM had een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld, dat er voldoende bewijs is dat de vrouw een van de jongeren heeft mishandeld door hem met een stok te slaan. Tegelijkertijd vindt de rechtbank dat er beroep kan worden gedaan op putatief noodweerexces en dat de vrouw daarom niet strafbaar is. Hiermee week het vonnis af van het standpunt van het Openbaar Ministerie.

Emanuels was al geruime tijd doelwit van een groep hangjongeren. In augustus 2017 werd zij opnieuw racistisch uitgescholden en bekogeld met een mandarijn, in het bijzijn van haar 2-jarige kind. Emanuels raakte volledig over haar toeren en ging een van de jongeren met een dweilstok te lijf. Beelden van het incident werden via social media verspreid.

Enerzijds is het OM van mening dat het vonnis aanknopingspunten geeft voor een hoger beroep. Anderzijds schat het Openbaar Ministerie in dat verdere vervolging niet beter recht zal doen aan de situatie. Het OM legt zich daarom neer bij het vonnis van 20 februari.

Het Openbaar Ministerie hecht groot belang aan de handhaving van het verbod op eigenrichting en heeft zich afgevraagd of dit vonnis in de toekomst zal leiden tot een soepeler beoordeling van eigenrichting door de rechtspraak. Gezien de bijzondere omstandigheden van deze zaak, de hoge mate waarin de rechtbank deze heeft meegewogen, en de uitzonderlijke strafuitsluitingsgrond, is de verwachting dat een beroep op deze grond uitzonderlijk zal blijven.

Deskundige van de MAS gaat onderzoek doen naar zeewaardigheid Colombiaanse cocaïne duikboot

Advocaat Kanhai: 'De duikboot niet was vervaardigd om te varen'...


De Officier van Justitie heeft gisteren, bij voortzetting van de Colombiaanse cocaïne duikboot-zaak gezegd, dat een deskundige van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) aangewezen zal worden om het onderzoek te doen naar de vaar- en zeewaardigheid van de duikboot.  De duikboot is september vorig jaar gezonken in de Coppenamerivier bij de marinebasis van het Nationaal Leger.

Op de vorige zitting had advocaat Irvin Kanhai gesteld dat contra-expertise nodig is.

In deze zaak staan Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Cristian P., Margarita B. en Mirabal G. terecht. Kanhai bracht naar voren, dat de verdachten voorbereidingshandelingen ten laste is gelegd, terwijl de duikboot niet was vervaardigd om te varen....😂 Dat zou volgens Kanhai de reden zijn voor het zinken van de duikboot.

De Kantonrechter heeft drie getuigen gehoord in deze strafzaak.

De eerste getuige verklaarde, dat hij te kilometer 80 te Oost-Westverbinding was geweest. Hij moest een graafmachine transporteren. Daar aangekomen zag hij Sanchez P. en hij maakte een praatje met hem. Hij wees hem waar de graafmachine geplaatst moest worden. Ook zag hij nog andere personen die hij niet herkende. Aan de getuige werd voorgehouden dat er een varkensstal opgezet zou worden.

De tweede getuige wist dat de graafmachine aan een vrouw verkocht was, maar het geschiedde via een tussenpersoon. De tussenpersoon kan hij zich niet meer heugen.

De laatste getuige kon zich Sanches P. herinneren. Een onbekende manspersoon zou hem geholpen hebben met het omhakken van de bomen.

De verzoeken die de raadslieden deden om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te schorten, zijn door de rechter afgewezen. Ze merkte op dat de ernstige bezwaren nog overeind staan.

Op 1 april zal deze zaak verder behandeld worden.

Inwoners aantal Mexicaanse dorpen in deelstaat Guanajuato beschermen kartel benzinedieven

Bewoners blokkeren wegen en steken tientallen auto’s en vrachtwagens in brand

(Bron foto: Twitter)

De inwoners van een aantal Mexicaanse dorpen in de deelstaat Guanajuato hebben maandag 4 maart 2019 straten geblokkeerd om te voorkomen dat de veiligheidsdiensten van de overheid afrekenen met een kartel benzinedieven. 

Ze staken op de toegangswegen tientallen auto’s en vrachtwagens in brand. Televisa bracht maandag daarvan beelden.

Volgens de zender worden ook marineofficieren en agenten van de federale politie ingezet om paal en perk te stellen aan het illegaal aftappen van brandstofpijpleidingen.In de streek staat een grote raffinaderij van het staatsoliebedrijf Pemex, dat doelwit is van het Santa Rosa de Lima-kartel. Deze criminele organisatie heeft zich gespecialiseerd in de handel en smokkel van gestolen benzine. Een deel van de bevolking profiteert daarvan mee en helpt de leider José Antonio Yépez, bijgenaamd El Marro.Om te zorgen dat hij uit handen blijft van de speciale eenheden van de overheid werpen ze sinds enkele weken barricades op. Ook vrouwen en kinderen doen daaraan mee.


(Suriname Mirror/La Verdad/Debate/Aristegui Noticias/Twitter)

Oud-premier Ben Whiteman: ' PdVSA en Refineria Isla Curaçao een nest van corruptie’

PS-leider spaart lokale vakbondsleiders niet


Partijleider van Pueblo Soberano (PS) en oud-premier Ben Whiteman haalt uit naar wat hij een ‘nest van corruptie’ noemt bij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en de door deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij gerunde Refineria Isla Curaçao toen hij regeringsleider was. Ook de lokale vakbonden krijgen er van hem van langs, aldus vandaag, dinsdag 5 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

Bernard ‘Ben’ Whiteman was medicus en werd later politicus. Whiteman volgde Ivar Asjes als premier op die in augustus 2015 aftrad nadat zijn eigen partij het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij bleef minister-president tot aan de verkiezingen van oktober 2016.

De ‘corrupte figuren’ van PdVSA hier te lande hebben samen met enkele vakbondsleiders voorkomen dat Whiteman samen met president Nicolás Maduro van Venezuela een oplossing voor Isla vond, zo moet uit zijn woorden worden opgemaakt. Whiteman sprak onlangs voor de achterban van PS.

De premier van destijds had naar eigen zeggen al vergaande voornemens met Maduro voor de aanleg van een pijpleiding tussen het Venezolaanse vasteland en Curaçao, waardoor de Isla-raffinaderij op Venezolaans gas zou gaan draaien. Er zou een Memorandum of Understanding (MoU) worden getekend. Curaçao zou daarbij vrij zijn geweest op zoek te gaan naar een strategische partner in verband met de financiën, nodig voor de aanzienlijke investeringen.

Willy Maal blijft strijden voor wijziging landsbesluit komst onderwaterpark bij Oostpunt, Curaçao

Maal:  Ze geven mijn terrein in beheer van Carmabi'


Als het landsbesluit voor een onderwaterpark bij Oostpunt niet wordt gewijzigd voordat de wet eind maart in werking treedt, stapt Willy Maal opnieuw naar de rechter. Volgens Maal betreft een deel van het beschermde gebied gronden en wateren die privé-eigendom zijn van zijn familie. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 maart 2019.

In april 2017 protesteerde Maal om dezelfde reden ook al tegen de conceptwetgeving voor een onderwaterpark waarmee bij Oostpunt 20 kilometer rif wordt beschermd ter compensatie van het verloren gaan van 300 meter van het koraal tijdens de bouw van de tweede megapier. Destijds gaf Suzy Camelia-Römer (PIN), toen als minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), aan dat de wetgeving was aangehouden, omdat de tekening niet klopte.

Maar. nu is volgens Maal het Landsbesluit Spaw-gebied I op 28 december afgekondigd zonder dat de kaart van het betreffende gebied is aangepast. Bovendien zijn in de wet bufferzones opgenomen die ‘daarmee aantoonbaar in strijd is met de Landsverordening herziening Oostpunt’, die eind 2017 door de Staten werd aangenomen. Dit nadat de Erven Maal via een rechtszaak en miljoenenclaims het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) hadden bestreden. De aanwijzing van het gebied gebeurde buiten de onderhandelingscommissie om, zegt Maal. 'Terwijl die juist was ingesteld om gerechtelijke procedures omtrent Oostpunt te voorkomen.'

De eigenaar van een groot deel van Oostpunt benadrukt geen probleem te hebben met een onderwaterpark en zegt zelf altijd ontwikkelingen die schadelijk zijn voor de onderwaterwereld en de kustzone te hebben belet. Maar, hij vindt het onbegrijpelijk dat ‘zonder enige inspraak’ een deel van zijn eigendom in beheer wordt gegeven aan een beheerder.


Suralco van bauxietmaatschappij tot Real Estate bedrijf

Groep bewoners Para legt eisenpakket op tafel voor rapport  mijnafsluitingsactiviteiten Suralco


Suralco NV heeft in een hypothecair uittreksel het zakelijk recht tot ontginning van alle delfstoffen op de grond Onoribo gelegen in het district Para, op 17 januari opnieuw ingeschreven ten kantore bij GLIS. Het gaat over de overschrijving van het zakelijk recht van de Surinaamse bauxietmaatschappij aan Suralco op 30-1-1958. Dit gebeurt terwijl nu een onafhankelijk rapport voor mijnafsluitingsactiviteiten in het district Para (waar ook Onoribo onder valt) wordt opgesteld door een onafhankelijk bureau, dat samen met de communicatiewoordvoerder van Suralco NV, diverse stakeholders vergaderingen organiseert om dit rapport in juni 2019 bij de regering in te leveren. 

Waarom deze handeling nu als men is gestopt met mijnen? 
Wil men overgaan op goudwinning? 

Suralco gaat verder in Suriname volgens eigen zeggen met waterwinning, landbouwactiviteiten en houtproductie zoals zij aangeven in de openbare presentaties die zij nog niet zo lang geleden hebben geven. Krijgen we nu de elektriciteitsdam van Suralco in eigen beheer en moeten we zo dadelijk water in Suriname gaan kopen van deze multinational SWM2? Zij willen gaan werken met kleine zelfstandigen. We weten dat dit op den duur armoede gaat inhouden als je contracten hebt met multinationals.

Suralco beweert ook, volgens de woordvoerder, dat zij 54% van Plantage Onoribo in bezit heeft, naast de omringende plantages die al in het bezit zijn van het bedrijf. Waar ter wereld is het geoorloofd, dat bij mijnafsluitingen de concessiegronden in bezit worden genomen door een multinational? Het is toch simpeler als u denkt. Zij geven namelijk ook aan, dat zij de herbestemming van de gronden in het rapport mee zullen nemen. Als bedrijven over gaan naar landbouwactiviteiten en waterwinning heeft de VN het 'in het bezit hebben van gronden goedgekeurd' voor deze grote bedrijven om de 'wereldvoedselveiligheid' veilig te stellen. Dit fenomeen zie je ook in Indonesië voorkomen. 

Daarnaast behoren de nazaten van de voormalige slaven, op de diverse plantages in dit gebied, niet tot 'inheemse volkeren' en dat betekent dat hun gronden niet zijn beschermd door VN resoluties voor inheemse volkeren. Wie komt er nu voor deze groep Paranen op? 

Om de toekomst veilig te stellen voor de bewoners van Para en de diverse grondeigenaren, maken we de eisen nu al openbaar, zodat deze worden opgenomen in het mijnbouwafsluitingsrapport van het district Para, wat in opdracht wordt gemaakt van Suralco op dit moment. 

1) Dat alle gronden in het district Para, die betrokken zijn bij 100 jaar mijnbouwactiviteiten door verschillende grote bedrijven, in de boezem van de wettelijke plantage eigenaren terug moet vloeien. 
2) Dat we eisen dat de regering geen vergunningen in dit district zal uitgeven voor vervolgactiviteiten van Suralco of andere multinationals. Wij geven in het district Para nu niet onze waterbronnen, landbouwgronden en het hout zomaar af. We stemmen niet meer toe in nieuwe mijnbouwactiviteiten. We hebben uit de laatste 100 jaar geleerd, toch? 
3) Na eeuwen slavernij komt de tijd van 100 jaar mijnbouw in het district Para, wat ook geen vooruitgang heeft gebracht m.b.t. sociaal-economische ontwikkeling en daarvoor zal het district Para een schadevergoeding eisen. Om o.a. een 'gezonde' werkgelegenheid op te kunnen bouwen, hospitaal terug, politiebureau, waterinfrastructuur in het gebied herstellen, infrastructuur herstellen, Milieu herstel die vervuild zijn naast concessies van Suralco N. V. , dijken bij de mijnbouwkraters, herindeling terrein Billiton etc. etc. USD 50.000.000. 
4) Dat er, in een speciale daartoe op te richten Ontwikkelingsfonds, een bedrag van USD 5. 000.000 wordt gestort voor het financieren van economische, infrastructurele en sociale projecten voor dit district, om de 'echte' zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid in te kunnen zetten voor de Paranen. 
5) Dat de eigenaren die verbonden zijn aan deze mijnafsluitingsgebieden in het district Para rectificatiegelden c.q. schadevergoeding moeten ontvangen voor de schade die is toegebracht aan hun gronden, waarmee de verschillende mijnbouw bedrijven véééééél winst bij hebben gemaakt. Dat, met een plan van aanpak, er gelden komen om de sociaal-economische ontwikkeling in te zetten. 
6) Dat het milieu, in de uitgemijnde gebieden, in oude staat wordt terug gebracht in het gehele district Para. 
7) Dat er een milieuonderzoek komt om de schade te meten die is aangebracht, door een “Onafhankelijk bedrijf” en niet van één die zij zelf uitvoeren of die zij zelf opdracht geven, in Amerika, en door hun wordt betaald. 
8) We willen dit mijnafsluitingstraject 31-12-2019 hebben afgerond, tegelijkertijd met de afsluiting door de Onderhandelingscommissie Bauxiet industrie van de Republiek Suriname m.b.t. de Brokopondo overeenkomst. Mede dat in het district Para ook de bauxiet raffinaderij staat en nu ontmanteld gaat worden voor 2033 en dat we daar in het district Para vele banen vroegtijdig verloren mee zijn geraakt. 
9) Dat er naar 100 jaar mijnen in het district Para geen einddatum voor verjaring wordt genoemd door Regering of Suralco NV om naar de rechter te stappen. 

De Paranen roepen wij op om, met vereende krachten, in eenheid, gezamenlijk op te komen tegen het onrecht dat hun is aangedaan. Paranen let op uw zaak! 

In opdracht geschreven voor minimaal 40 zeer verontrustende nazaten en hun ouders die op deze gronden recht hebben, door Marie-Louise Vissers en Ronald Hanenberg.

Berenstein, voorzitter bond bij CBvS, geeft nieuwe governor Van Trikt voordeel van de twijfel

'Nu moet ook invulling worden gegeven aan de functie van voorzitter Raad van Toezicht'


Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), geeft de nieuwe governor Robert-Gray van Trikt, die vandaag, dinsdag 5 maart 2019, fysiek het roer overneemt, het voordeel van de twijfel. De bond had geëist, dat de opvolger van Glenn Gersie ook uit het bankwezen moest komen en monetaire kennis zou hebben. Aan deze twee eisen beantwoordt Van Trikt niet. 

De bond zal aanwezig zijn bij de overdracht van het protocol later vandaag. Berenstein zegt op Starnieuws, dat terstond ook invulling moet worden gegeven aan de functie van voorzitter van de Raad van Toezicht.

Van Trikt is in januari in de plaats gekomen van Silvano Tjong-Ahin, die sinds 2016 de leiding had van de raad. Ook oud-bankdirecteur van De Surinaamsche Bank, Sigmund Proeve, is als lid van de Raad van Toezicht benoemd, terwijl Van Trikt voorzitter werd. Nu hij tot governor is benoemd, moet deze functie gelijk worden ingevuld, vindt de vakbondsleider.

Voor de bond is het belangrijk dat er geen monetaire financiering plaatsvindt van de uitgaven van de overheid. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op 31 januari schriftelijk de overeenkomst opgezegd. Hierdoor is er ruimte ontstaan om Srd 670 miljoen aan voorschotten op te nemen.

Berenstein stelt, dat in het verleden ervaren is dat door monetaire financiering de Srd is gedevalueerd. Ook al is de ruimte nu gecreëerd, vindt Berenstein dat monetaire financiering uit den boze is. De autonomie van de bank is eveneens een fundamentele zaak voor de bond.

Met de nieuwe leiding van de bank wil de bond verschillende vraagpunten bespreken. Zo moeten de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst van afgelopen jaar nog worden afgerond.

Behalve een governor zijn er per 1 maart ook twee nieuwe directeuren benoemd. Op de post van directeur Monetaire en Economische Zaken is William Orie benoemd, directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken is geworden Michael Soekhnandan. Ingeborg Geduld-Nijman blijft directrice Toezicht Bank- en Kredietwezen.