vrijdag 3 april 2015

'Heh Piet, Jan.....'

'Heh Humbert, Iwan, Desiré....'

03-04-2015 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het was weer eens zo ver.... Loop ik gisteravond, donderdag 2 april, aardedonker buiten, even door de buurt, een volkswijk in Paramaribo – turend naar de bestrating, omdat werkelijk geen enkele steen in de straat recht ligt – hoor ik plotseling vanuit de donkere avond twee volwassen mannen, die wat op straat staan te hangen bij een auto, 'Heh Piet, Jan.....' naar me roepen. Dat maakt me zo kwaad. Waarom?

Ik roep toch ook niet naar iedere Srananman hier op straat 'Heh Iwan, Humbert, Desiré.....' Dat deed ik in Zwolle of in Amsterdam of in Almere ook niet toch, als ik een Surinamer zag lopen, en die zag ik veel: stadscreolen, marrons, hindoestanen. Van alles loopt rond aan 'de Noordzee'. Van alles uit Suriname heeft, om uiteenlopende redenen, zijn of haar heil in Nederland gezocht en kan ongestoord overal en nergens over straat lopen.
Maar, een witte man kan niet ongestoord over straat lopen in Paramaribo zonder minstens te worden 'aangesproken' door minimaal een 'zwarte' Surinamer, want Javanen, Hindoestanen en Chinezen storen je nooit en spreken je ook nooit aan. Die laten je gewoon met rust.

Maar hier, heb je altijd van die domme, kortzichtige, figuren die denken leuk te zijn. Ik reageer wijselijk op geen enkele wijze op dergelijke stupide opmerkingen, maar van binnen borrelt het. Reageer je namelijk wel, dan loop je ook nog eens het risico klappen te krijgen of nog erger.

Het was ook niet de eerste keer. Kennelijk vinden, vooral, mannen het hier leuk om blanke mannen op die wijze 'aan te spreken'. Daarbij zijn ze ook nog eens zo bevooroordeeld, dat ze er maar gemakshalve vanuit gaan, dat iedere witte man die ze in de stad, Paramaribo, zien lopen een Nederlander is. Alsof de hele witte wereld bestaat uit 'bakra's', uit Nederlanders.

Dat Surinaamse mannen een Nederlandse man, die ook nog eens gewoon ingezetene is van Suriname, 'aanspreken' met 'Heh, Piet, Jan....' zegt veel over het intelligentieniveau van die schreeuwers. Te simpel voor woorden, te simpel om op te reageren. Het niveauverschil is daarvoor net iets te groot.....