donderdag 28 december 2017

Braziliaanse inwoner VS in Venezuela gearrresteerd verdacht van fondsenwerving voor 'destabiliserende activiteiten'

Ook drie Venezolanen opgepakt in deelstaat Vargas

(Bron foto: Twitter)

Arrestanten zouden leden zijn van 'een criminele organisatie met internationale tentakels'


Jonathan Diniz, een Braziliaanse inwoner van de Verenigde Staten, is gearresteerd door veiligheidsdiensten in de Venezolaanse staat Vargas, toen hij probeerde fondsen te werven om 'destabiliserende activiteiten' uit te voeren. Dit is bekendgemaakt door de eerste vicepresident van de Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV), Diosdado Cabello, in het tv-programma 'Con el Mazo dando', van het Venezolana televisienetwerk.


Cabello zei, dat samen met de vreemdeling drie Venezolaanse burgers zijn aangehouden, leden van 'een criminele organisatie met internationale tentakels'. Hij voegde eraan toe, dat Diniz directeur is van de niet-gouvernementele organisatie (ngo) 'Time to Change', een cover-up van de vermeende activiteiten van sociale netwerken om voedsel en apparatuur te leveren aan daklozen in Venezuela.

Met die cover, zei de socialistische leider, probeerde hij 'financiering te verkrijgen in nationale en buitenlandse valuta, met de veronderstelde hulp van een bekend hotel in de staat Vargas'.

Tijdens de arrestatie vonden veiligheidsagenten 50 roodgekleurde T-shirts en petjes met de naam van de organisatie, evenals T-shirts.die de hoeveelheid te verzamelen fondsen aangeven.

Naast zijn functie in de ngo, is Diniz lid van een groep genaamd Warriors for the Angels, en maakt hij deel uit van een groep personen die 'via de sociale netwerken beelden publiceerde van terroristische acties tussen april en juli 2017', aldus Cabello.

Hij klaagde, dat 'dit soort CIA-acties, bij andere gelegenheden en in andere landen, facades zijn om het land te verkennen, strategische doelen te identificeren, terroristen en anderen te financieren'.

De vicevoorzitter van PSUV benadrukte, dat de bevolking zich meer bewust is van het verdedigen van de soevereiniteit van het vaderland, geconfronteerd met internationale aanvallen en pretenties van de Amerikaanse regering om Venezuela binnen te vallen.

Hij riep ook de revolutionaire krachten op om verenigd te zijn om de strategie te weerstaan die door de rechtse krachten wordt gevolgd. 'We moeten onszelf vullen met kracht en moed', zei hij.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Braziliaanse politie arresteert een vermeende Mexicaanse drugsbaron

(Bron foto: Valor por Jalisco)
42-Jarige Jose Gonzalez Valencia is leider van het CJNG, Cártel de Jalisco Nueva Generación

Mexicaan wordt aan VS uitgeleverd


De Braziliaanse politie heeft een vermeende Mexicaanse drugsbaron gearresteerd, zeiden federale aanklagers woensdag 27 december 2017, in een slag tegen een van de machtigste organisaties in de criminele onderwereld van Mexico. 

Volgens het aanhoudingsbevel arresteerde de politie Jose Gonzalez Valencia, 42, een leider van het Jalisco New Generation-kartel (CJNG, Cártel de Jalisco Nueva Generación), om tegemoet te komen aan een Amerikaans uitleveringsverzoek.


Eens een weinig bekende bende, is de CJNG in de afgelopen jaren gegroeid om het Sinaloa-kartel van de gevangen genomen drugsbaron Joaquin 'El Chapo  Guzman uit te dagen wegens het primaat van de drugshandel in Mexico.

Gonzalez Valencia werd gearresteerd in een strandresort nabij de kustplaats Fortaleza en naar het hoofdkantoor van de federale politie gebracht in de deelstaat Ceará, zeiden Braziliaanse aanklagers in een verklaring.


Gonzalez Valencia woonde twee jaar na zijn vlucht uit Mexico in het naburige Bolivia en was Brazilië binnengekomen als toerist met een Boliviaans paspoort, voegde de verklaring eraan toe.

Een ambtenaar bij het Openbaar Ministerie in de westelijke Mexicaanse deelstaat Jalisco zei, dat Gonzalez Valencia de broer is van Abigael Gonzalez Valencia, een CJNG-leider die werd opgepakt  in februari 2015,

Jalisco is de plaats waar de CJNG zich vestigde en dient als basis voor veel van haar activiteiten . De Jalisco-ambtenaar zei dat Gonzalez Valencia vanuit Brazilië rechtstreeks naar de Verenigde Staten moet worden uitgeleverd.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Globo.com)

In alle staten in Venezuela heeft regering-Maduro dit jaar 8.881 nieuwe woningen opgeleverd

Onder vlag Gran Misión Vivienda Venezuela bijna 2 miljoen huizen voor arme gezinnen opgeleverd


(Bron foto: Ildemaro Villaroel)


De regering van Venezuela sluit het jaar 2017 af met de oplevering van bijna 2 miljoen huizen voor arme gezinnen onder auspiciën van het GMVV-programma (Gran Misión Vivienda Venezuela). Volgens minister van Volkshuisvesting en Habitat Ildemaro Villaroel zal de regering, tegen het einde van de week, alleen al in dit jaar in alle staten in Venezuela 8.881 nieuwe woningen hebben opgeleverd, waarmee de doelen van de regering voor het project zijn bereikt. 

In totaal werden 1.926.448 huizen verdeeld onder behoeftige gezinnen in de Zuid-Amerikaanse natie. Volgens een rapport gepubliceerd door de Gran Misión Barrio Nuevo - Barrio Tricolor (GMBMBT), werden in 2017 ook meer dan 4.000 woningen gerehabiliteerd, waarmee in totaal 569.218 huizen in het hele land werden gerestaureerd.


Renovaties omvatten de vervanging van daken, opnieuw geverfde muren, de installatie van nieuwe badkamerpakketten en nieuwe deuren voor toegangspoorten en kamers, evenals ramen - cruciale verbeteringen aan het huis die de waardigheid van de bewoners en hun veiligheid waarborgen.

'Ten eerste ben ik God zo dankbaar en voor dit programma, woorden kunnen mijn gevoelens - deze enorme emoties - niet beschrijven als ik mijn huis in zo'n mooie staat zie', zei begunstigde Ana Joaquina Linares.

De GMVV werd gelanceerd door oud-president  Hugo Chavez in 2011 als reactie op verwoestende modderstromen die de huizen van duizenden mensen eind 2010 vernietigden. In het licht van de eerste successen van het programma, werd de GMVV uitgebreid onder een ambitieus plan dat ernaar streeft huizen te bouwen voor  3 miljoen mensen in 2019.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Marciano Leyman, voorzanger populaire formatie Ghabiang Boys, is overleden

Leyman was voor een optreden in zijn geboortedorp Sarakreek toen hij onwel werd

 
Marciano Leyman, voorzanger van de populaire formatie Ghabiang Boys, is vandaag, donderdag 28 december 2017, overleden. De Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat hij voor een optreden was in zijn geboortedorp Sarakreek, ook wel bekend als 106, toen hij onwel werd. Marchano Leyman zou op 2 januari 2018 zijn Birthday Bash houden in Broki. 

De populaire Surinaams-Nederlandse kasekoband Ghabiang Boys is al enkele dagen in Suriname in verband met haar 25-jarig bestaan. Volgens bandleider en basgitarist Marlon Vrede was het feest vorig jaar gevierd in Almere, Nederland, maar werd besloten het vijfde lustrum ook met de fans in Suriname te vieren. Het feest was 26 december in Flamboyant Park.

Leyman was jarenlang het gezicht van Ghabiang Boys, met wie hij vele hits inclusief 'Murder She Wrote' heeft gescoord. De populaire kasekozanger had de band in 2009 na veertien jaar om persoonlijke redenen verlaten, maar keerde jaren daarna terug. 'Het voelt als weer thuiskomen. Het is een vertrouwde omgeving vol muzikaliteit', zei hij bij zijn terugkeer.


Leyman heeft ook naam gemaakt bij andere bands. Na Ghabiang Boys sloot hij zich aan bij 'De Zware Guys'. Verder heeft hij songs gemaakt met onder meer The Love Messengers Orchestra en Viety Guys the A-Team Crew.

Leyman heeft ook zijn sporen verdiend als voetballer van Transvaal.


Grootgrondbezitter Abdoelrahman zet gewapende beveiligers in voor zijn terrein te Maho

(Bron foto: de Ware Tijd)
'De politie weigert onze aangifte aan te nemen om politieke redenen'

Dorpelingen liggen niet wakker van de beveiligingsmaatregel
 

Grootgrondbezitter Mohamed Abdoelrahman zal korte metten maken met personen die beheersdaden willen uitvoeren op een terrein van 53 hectare in Saramacca. Dat gebied wordt geclaimd door inwoners van het inheemse dorp Maho, maar volgens de ondernemer gaat het om een eigendomsperceel. Hij zal een beveiligingsbedrijf met gewapend personeel inhuren om het terrein te bewaken, omdat hij geen geloof heeft in de politie. 

'De politie weigert onze aangifte aan te nemen om politieke redenen. Ze zegt dat we de volgende dag moeten terugkomen, terwijl de situatie snel optreden vereist', zegt Greg Sitaram, de advocaat van Abdoelrahman in de Ware Tijd van vandaag, donderdag 28 december 2017.

De jurist beweert, dat het erom gaat dat de bewoners straks naar de stembus moeten en daarom wil de regering ze niet kwetsen.

Ibrahim Ligorie, adviseur van het dorpsbestuur Maho, zegt dat de dorpelingen niet wakker liggen van de beveiligingsmaatregel. Dorpelingen van Maho, ondersteund door onder meer inheemse organisaties, hebben anderhalve week geleden met een graafmachine een gat dichtgegooid dat was ontstaan na zandafgravingen, op een plek waar een weg loopt. Enkele dagen daarna heeft Abdoelrahman op dezelfde plek opnieuw gegraven.

De krant heeft op foto's gezien, dat op de plaats waar gegraven is, attributen zijn neergezet die wijzen in de richting van wisi. 'Dat heeft mijn cliënt niet gedaan, want hij belijdt het moslimgeloof', zegt Sitaram. Ook Ligorie laat blijken dat de dorpelingen hiervan niets afweten en zegt dat ze niet bang zijn voor de wisi-uitingen.

Hij zegt, dat het dorpsbestuur per brief minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zal vragen om de ondernemer ter verantwoording te roepen. 'Het dorpsgezag wil ook dat het ministerie de grootgrondbezitter opdraagt om het gat waar een weg loopt weer te dichten. Als dat binnenkort niet wordt gedaan, zullen wij weer een graafmachine huren om dat te doen', aldus Ligorie.

Suriname telt al drie vuurwerkslachtoffers (20, 10 en 5 jaar jong...) op eerste afsteekdag van vuurwerk

5-Jarig jongetje voor behandeling naar plastisch chirurg...


Drie personen zijn al slachtoffer geworden op de eerste afsteekdag van vuurwerk, woensdag. Het gaat om een jongeman (20), een meisje (10) en een jongen (5). Zij zijn behandeld door de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De jongen werd naar de plastisch chirurg verwezen, meldt de Brandweer Voorlichting vandaag, donderdag 28 december 2017, aldus Starnieuws.

Tot en met 2 januari mag vuurwerk worden afgeschoten.

Bij het Mungra Medisch Centrum in Nickerie werd op 25 december, twee dagen vóór de officiële verkoop- en afsteekperiode, een registratie gedaan van een 12-jarig meisje dat verwondingen aan haar hand opliep tijdens het afsteken van knalvuurwerk.

Vuurwerk aandachtspunten 
- Koop geen ‘knalvuurwerk’ en steek deze dus ook niet af! 
- Ouders, verzorgers dienen een extra verantwoord en voorbeeldig gedrag in deze periode te tonen.
- Bescherm je ogen met een veiligheidsbril bij het afsteken van vuurwerk. 
- Gebruik altijd wierook of een aansteekstokje om vuurwerk te ontsteken. 
- Stunt nooit met vuurwerk, ontmantel geen vuurwerk en steek geen weigeraars af. 
- Gooi geen vuurwerk op dieren. 
- Pas op met vuurpijlen, sluit zoveel mogelijk ramen en deuren als er vuurwerk wordt afgeschoten in uw omgeving. 
- Kinderen beneden 7 jaar mogen helemaal niet met vuurwerk omgaan. Tot 16 jaar moet dat altijd onder toezicht van volwassenen gebeuren. 
- Let op je omgeving, gebedshuizen, zorginstellingen etc. laat jouw plezier anderen niet tot last zijn!

Drie op diefstal betrapte Natin-studenten zijn voor dit schooljaar afgeschreven

Drietal had glaswerk gestolen van  studierichting Chemisch Analist

Eén en van de afgeschreven studenten is dochter van VHP-parlementariër Dew Sharman


Drie op diefstal betrapte Natin-studenten zijn in samenspraak met de Inspectie VOS (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) voor dit schooljaar afgeschreven. Ze mogen zich het komende studiejaar weer inschrijven. Onderdirecteur Beroepsonderwijs Ashok Rambali bevestigt dit, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 december 2017, nadat hij rapportage van de afdeling Inspectie VOS had ontvangen. 

'Op bepaalde handelingen hoort een bepaalde strafmaatregel. Op basis van de feiten heeft de Inspectie in overleg met de schoolleiding besloten de leerlingen af te schrijven. Zij hebben zich bezondigd aan overtreding van de regelgeving. Vandaar dat de strafmaatregel van afschrijving is toegepast.'

De Inspectie heeft de regels van het Natin gehanteerd. Rambali zegt dat de leerlingen niet voor de rest van hun leven kunnen worden afgeschreven. Hij waarschuwt voor het 'zien-doen-laat-doen'-gedrag en stelt dat op het Natin met dure spullen wordt gewerkt.

Omdat er maar één opleiding van dit type is, heeft de schoolleiding gekeken wat de mogelijkheden zijn. Mochten de studenten besluiten om zich weer in te schrijven, dan zullen vooraf goede afspraken met de ouders worden gemaakt, om te voorkomen dat wat nu is gebeurd zich herhaalt.

Eén en van de afgeschreven studenten is dochter van VHP-parlementariër Dew Sharman. Het drietal had glaswerk gestolen van de studierichting Chemisch Analist.

'Tout-Lui-Faut-doden juni 2012 zijn niet standrechtelijk geëxecuteerd, maar op de vlucht doodgeschoten'

Regering deelt IACHR mee, dat vier verdachten op de vlucht zijn doodgeschoten...

Voor zover bekend heeft regering geen onafhankelijk onderzoek laten instellen naar toedracht doodschieten ongewapende  mannen in auto...


Urbian Burleson, Jule Goddard, Kenneth Amzink en Errol Harrison zijn niet standrechtelijk geëxecuteerd, maar op de vlucht doodgeschoten door een gezamenlijke eenheid van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger op 13 juni 2012. Dat heeft de regering onlangs verklaard aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR, Inter-American Court of Human Rights) in Costa Rica over het dodelijk optreden van de wetsdienaren aan de Tout Lui Faut Kanaalweg, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 27 december 2017. Maar, voor zover bekend heeft de regering geen onafhankelijk onderzoek laten instellen naar toedracht doodschieten ongewapende mannen in auto.

Deze zaak is in oktober van dit jaar weer actueel geworden bij het Hof met dit weerwoord van de overheid op het onderzoek dat is ingesteld door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in 2013.

De mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC) had de Organisatie van Amerikaanse Staten benaderd om een onderzoek in te stellen naar de omstreden dood van het viertal.

'De Surinaamse overheid stelt, dat het optreden van de politiemannen en militairen gebaseerd was op het Politiehandvest, aangezien het om mannen gaat die vermoedelijk zwaarbewapend waren en die verdacht werden van een reeks van zware berovingen. Maar, volgens het Verdrag van Wenen staan internationale wetten en verdragen boven nationale wetten', zegt AC-voorzitter Robert Hewitt. Hij blijft erbij, dat de mannen aangehouden hadden moeten worden om middels een eerlijk rechtsproces te worden vervolgd.

Controversiëler was het optreden van Edward Belfort, ex- minister van Justitie en Politie en de intussen gepensioneerde procureur-generaal Subhaas Punwasi, die samen met de leiding van de politie op een persconferentie de politiemannen en militairen probeerden vrij te pleiten, omdat het om criminelen zou gaan die terecht zijn gedood.

AC is nu aan zet om te antwoorden in dit proces. De organisatie eist compensatie voor de nabestaanden van de mannen, als mocht blijken dat ze standrechtelijk zijn neergeschoten. Ook zouden de daders en opdrachtgevers berecht moeten worden. De OAS is in dat geval beschikbaar om te bemiddelen tussen partijen zodat een schikking kan worden bereikt.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Overname Insel Air door Synergy, moedermaatschappij van Avianca, lijkt van de baan

Minister Martina wordt verwacht samenleving te informeren over status overname


Ondanks de pogingen van de Curaçaose regering lijkt de overname van Insel Air door Synergy, de moedermaatschappij van Avianca, van de baan. De verwachting is dat minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling de samenleving vandaag, donderdag 28 december 2017, - zoals afgesproken vóór de jaarwisseling - tijdens een persconferentie over de status van de overname zal informeren, zo bericht het Antilliaans Dagblad

De bewindsman beloofde duidelijkheid te scheppen over de overname. De onderhandelingen hebben maandenlang geduurd. Lokale delegaties zijn naar Miami afgereisd, en de hoogste baas Germán Efromovich van Synergy was zelf ook persoonlijk op Curaçao.

De verwachting is desondanks dat ondanks de talrijke telefoontjes, apps, skypegesprekken en vergaderingen de overname van Insel Air niet doorgaat.

Vertrek van Chinees bedrijf Guangdong Zhenrong Energy uit Curaçao lijkt kwestie van tijd

Premier Eugene Rhuggenaath: 'Het is nu tijd voor duidelijkheid'

 
Het kabinet wil nog voor de jaarwisseling uitsluitsel geven of de samenwerking met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) doorgaat, het lijkt erop dat de exit van het Chinese bedrijf nabij is. 'Het is nu tijd voor duidelijkheid en dat wij door kunnen gaan met het proces om te komen tot een betere partner voor onze raffinaderij', aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, donderdag 28 december 2017, in het Antilliaans Dagblad

De regering heeft nog geen besluit genomen aan de hand van het advies van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT).

Vorige week heeft het kabinet hierover vergaderd en aanvullend advies ingewonnen bij diensten van de overheid, zo heeft de premier laten weten. Maar, er zijn signalen dat het er voor GZE somber uitziet. Zo zou er van de hand van de First Capital Investment Banking in China een vernietigend rapport zijn gepubliceerd over de financiën van GZE.

Het kabinet en het MDPT hebben dit rapport in hun bezit.

22 Containers met vuurwerk geimporteerd

Ook dit jaar negeren winkeliers en vuurwerkgebruikers datum officiële start verkoop vuurwerk


Tot woensdag werd minder vuurwerk geïmporteerd dan vorig jaar, maar dat kan nog veranderen. Tot nu toe zijn er 22 containers met vuurwerk gearriveerd, in 2016 waren dat er 26. De importperiode is nog niet afgesloten, zegt brandweervoorlichter Olton Pinas vandaag, donderdag 28 december 2017, in de Ware Tijd.

'Wij kunnen er plotseling meer containers bij krijgen, dus wij sluiten niets uit.'

Vandaag is de verkoop en het afschieten van vuurwerk begonnen, maar ook dit jaar hebben winkeliers en vuurwerkgebruikers zich niet aan die datum gehouden. Zo is er vuurwerk afgeschoten tijdens de kerstdagen. De brandweer heeft klachten gekregen over het afschieten, maar kon niet optreden omdat het beeldmateriaal van de overtreding ontbrak.

De brandweer waarschuwt vooral alcoholgebruikers tijdens de dagen tot de jaarwisseling. 'Wij verzoeken mensen die alcohol nuttigen geen vuurwerk af te schieten. Het is gebleken dat deze mensen minder snel reageren en een ongeluk krijgen want afschieten gaat heel snel', zegt Pinas.

Op de verkopers doet hij een beroep om zich aan de regels te houden, zodat alles ordelijk verloopt. Vanaf november is de voorlichtingsdienst van de brandweer bezig met een campagne over veiligheid tijdens de jaarwisseling. Deze week wordt de voorlichting opgevoerd. Tot en met 2 januari mag vuurwerk worden verkocht en afgeschoten.

Canawaima-veerboot tussen Suriname en Guyana tussen 6 en 14 januari uit de vaart

Veerboot uit de vaart voor noodzakelijke reparaties, zonder dat alternatief voorhanden is

Het is aanmodderen voor Canawaima met defecte, haperende boten


Starnieuws meldt donderdag 28 december 2017, dat 'veel mensen' onaangenaam verrast zijn met de bekendmaking van Canawaima Management Company dat de veerboot tussen Suriname en Guyana tussen 6 en 14 januari niet zal varen. De boot wordt uit de vaart gehaald voor noodzakelijke reparaties. Er is geen alternatief om de verbinding voort te zetten terwijl de reparaties worden verricht. 

Waarnemend terminal manager Mohamed (Rocky) Sultan om een reactie gevraagd, zegt dat de veerboot al drie maanden niet in orde is. Dagelijks wordt de veerboot gesleept door een ander vaartuig.

Er moet per maand 15.000 Amerikaanse dollar worden betaald aan sleepkosten. De propellers van de veerboot zijn beschadigd door visnetten die uitgegooid worden in de vaargeul. Daarnaast is de 'gearbox' ook niet in orde.

Het zal het bedrijf 150.000 Amerikaanse dollar kosten om de veerboot weer in orde te krijgen. Sultan merkt op dat de veerboot van Guyana, die doorgaans ingezet wordt, op dit moment ook defect is.

Vertraging uitbetaling tegoeden en belegde gelden door levensverzekeringsmaat- schappij CLICO Suriname

'Alle betalingen aan schuldeisers worden naar verwachting  uitgesteld voor maximaal 3 - 6 maanden'


Levensverzekeringsmaatschappij CLICO Suriname heeft aan schuldeisers meegedeeld dat er vertraging kan optreden om tegoeden en belegde gelden te ontvangen. 'Dit betekent dat alle betalingen aan schuldeisers met ingang van 1 december 2017, naar verwachting zullen worden uitgesteld voor een periode van maximaal 3 - 6 maanden, tenzij andere financieringsbronnen hiertoe kunnen worden aangeboord', schrijft Maurice Roemer van CLICO Life Insurnace Company Suriname NV, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 28 december 2017.

Mensen die tegoeden hebben bij de verzekeringsmaatschappij zijn weer onaangenaam getroffen door de mededeling die zij hebben gekregen.

'Wij voelen ons opgelicht. Juist, omdat in oktober 2010 een akkoord was bereikt bij de kantonrechter, zijn velen door blijven betalen. En nu komt er weer een onzekerheid die voor veel onrust zorgt', zegt een gedupeerde schuldeiser.

Self Reliance heeft na de perikelen met de Trinidadiaanse maatschappij de Surinaamse onderneming in 2010 overgenomen. Na een akkoord bij de rechter én de overname hebben velen hun polissen niet opgeheven en zijn door blijven betalen.

Roemer schrijft dat het bedrijf zich heeft beijverd om belegde gelden op de Bahamas tijdig te ontvangen. Dit is door tijdrovende procedures en ondanks de inspanning van de advocaat van CLICO op de Bahamas, nog niet gelukt. 'Als gevolg van deze vertraging zal het ons daarom niet lukken om overeenkomstig ons voornemen tijdig aan al onze verplichtingen te voldoen zoals in het akkoord is vastgelegd', deelt CLICO mee.

Om de continuïteit van de bedrijfsvoering en het nakomen van de verplichtingen op lange termijn jegens de schuldeisers niet in gevaar te brengen, ziet CLICO zich genoodzaakt de betalingen ter uitvoering van het aangenomen akkoord te temporiseren.

Weer onzekerheid bij aantal politieagenten over hun bevordering

(Bron foto: Politiebond)
'Sommige agenten hebben nog geen beschikking gekregen, het is heel vreemd'


Ook dit jaar bestaat bij een aantal politieagenten vlak voor de jaarwisseling onzekerheid over hun bevordering. Volgens de woordvoerder van de Surinaamse Politiebond (SPB), Revelino Eijk, is de onzekerheid ontstaan, omdat sommige agenten nog geen beschikking hebben gekregen. 

'Wij weten niet waaraan dit ligt. Het is heel vreemd', aldus Eijk vandaag, donderdag 28 december 2017, in de Ware Tijd. 

'Het kan dat er zich een wonder voordoet vóór donderdagmiddag en wij bericht ontvangen dat de groep vrijdag wel bevorderd wordt.'

Zelf is hij ook onzeker over zijn eigen bevordering. Eijk behoort tot de groep die geslaagd is voor de inspecteursopleiding in 2016. Hij heeft zonder succes een rechtszaak aangespannen over de bevordering. 'Het grootste probleem ligt bij de groep officieren die bevorderd moet worden, omdat de administratieve afhandelingen bij deze groep iets langer dan normaal duren', zegt de SPB-woordvoerder.

Ook van de groep agenten uit de lichting van bondsvoorzitter Raoul Hellings zijn enkelen niet opgeroepen voor vandaag, wanneer bij de jaarafsluiting bevorderingen plaatsvinden. Op geruchten dat er bij de selectie sprake is van een voorkeursbehandeling wil hij niet ingaan. Het is hem opgevallen, dat veel zaken niet bespreekbaar gemaakt worden, waardoor veel agenten in onzekerheid verkeren over hun positie binnen het korps. Hij begrijpt niet waarom sommige agenten die een opleiding hebben afgerond, worden uitgesloten van bevorderingen.

Bureau voor de Staatsschuld: Regering leent in juli en oktober 2017 bij Finabank

Regering vindt in november 30 miljoen Amerikaanse dollar bij De Surinaamsche Bank


Het Bureau voor de Staatsschuld heeft de leningen per oktober 2017 verwerkt. De laatste twee leningen die verwerkt zijn, zijn aangegaan bij de Finabank NV. De regering heeft op 25 juli ruim 24,4 miljoen Amerikaanse dollar  geleend. Op 9 oktober is nog eens 12.477.500 Amerikaanse dollar en 3.255.000 euro geleend (zie hieronder). 

Deze leningen zijn bestemd om de begrotingsuitgaven te kunnen dekken. Beide leningen hebben een looptijd van een jaar en zijn gesloten tegen 5% rente.De lening die de regering op 17 november is aangegaan bij De Surinaamsche Bank van 30 miljoen Amerikaanse dollar, is nog niet geregistreerd op de website van het Bureau voor de Staatsschuld. Deze lening heeft een looptijd van vier jaar en is gesloten tegen een rente van 6% per jaar. Het geld is bestemd voor achterstallige betalingen van de overheid.

Tijdens de begrotingsbehandeling is duidelijk geworden, dat minister Gillmore Hoefdraad 75 miljoen Amerikaanse dollar wil nemen bij het Amerikaanse Oppenheimer.

Op het leningenbeleid van de regering werd forse kritiek geleverd door Assembleeleden. De minister gaf aan dat de regering nog steeds binnen wet en recht handelt en het schuldenplafond niet heeft overschreden. Hij deelde mee dat de 75 miljoen ook bestemd is voor financieren van de begroting.

Niet nog eens Srd 100 extra bovenop salaris ambtenaren

'Mensen zijn onterecht ervan uitgaan dat ze Srd 100 op hun salaris zouden krijgen deze maand'

 
Veel ambtenaren hadden verwacht, dat zij met kerst Srd 100 extra zouden ontvangen. In december 2015 had de regering besloten om dit bedrag belastingvrij toe te kennen aan alle landsdienaren. 

Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zegt vandaag, donderdag 28 december 2017, op Starnieuws dat op zijn verzoek de regering de Srd 100 elke maand heeft doorbetaald. Daarnaast krijgen de ambtenaren een koopkrachtversterking van Srd 500.

Hooghart merkt op, dat mensen onterecht ervan uitgaan dat ze nog eens Srd 100 op hun salaris zouden krijgen deze maand. Juist door het beroep van de CLO gedaan op de president is dit bedrag vanaf december 2015 elke maand uitbetaald. Het gaat om ongeveer Srd 5 miljoen per maand', stelt de vakbondsleider en NDP-Assembleelid.

Minister Gillmore Hoefdraad zegt dat, zoals elke maand sinds december 2015, ook nu de Srd 100 is uitbetaald. De ambtenaren hebben ook de Srd 500 koopkrachtversterking ontvangen. Daarnaast krijgen ze een heffingskorting van Sd 125 per maand, dus opgeteld Srd 725 elke maand aan koopkrachtversterking.

Koopkrachtversterking van ambtenaren en gepensioneerden en herwaardering van de leerkrachten heeft de Staat dit jaar Srd 415 miljoen gekost, aldus minister Hoefdraad.

Hij begrijpt niet waarom ambtenaren hadden verwacht, dat zij nog een extra Srd 100 zouden krijgen deze maand.

'Beloofde paradijs ligt nu twee centimeter naast de hel'

Richard Kalloe: 'In 2018 zal Suriname verder in de verdrukking belanden'

- 'Bewegingen van Chinezen die de vreemde valuta telkens naar China versturen blokkeren'
- 'Meneer Venetiaan heeft de Chinezen massaal naar binnen gehaald'


'Ik zei aan het begin van 2017 al dat men ons veel zal beloven. Wij zouden olie voor de kust vinden en in een paradijs terechtkomen. Nu met al die beloftes, zijn wij verder van huis. Het beloofde paradijs ligt nu twee centimeter naast de hel', zegt Richard Kalloe over het jaar 2017 woensdag 27 december 2017 in het Dagblad Suriname.

In 2018 ziet hij Suriname verder in de verdrukking belanden. Wanneer een economie niet groeit, er geen investeringen zijn en er niet gesaneerd wordt op uitgaven die verkeerd geroeid zijn, ziet hij onmogelijk positieve projecties doen. 'Wanneer een boom met verkeerde takken groeit, niet veel vruchten draagt, maar wel veel voeding opneemt, moet je de takken eigenlijk snoeien. Dat doen wij niet in dit land. Wij laten alles gewoon verkeerd groeien. Nu moeten mensen die werken, belastingen opbrengen, zodat mensen die niets uitvoeren, lekker feest kunnen vieren', meent Kalloe.

Met de bewegingen van Chinezen in Suriname ziet Kalloe in 2018 ook de wisselkoers niet stabiel worden. Dit zegt Kalloe ondanks dat  de regering wel meent een stabiele wisselkoers te hebben bereikt. Hij staat nog steeds op zijn standpunt om de bewegingen van de Chinezen die de vreemde valuta telkens naar China versturen, te blokkeren. 'Al zal jij 100 miljoen extra aan cocaïne exporteren, halen de Chinezen 200 miljoen uit de economie weg', meent Kalloe.

De grootste oorzaak waardoor er geen oplossing komt voor dit probleem zoekt Kalloe in de huidige oppositie (toenmalige coalitie), die voor geen rooie cent zou deugen. Die zouden naar zijn oordeel de basis hebben gelegd voor de huidige ellende. 'Zij hebben hetzelfde gedaan wat Bouterse nu doet. Zij hebben ook flink concessies gegeven aan mensen die geïnteresseerd waren in houtkap. Meneer Venetiaan heeft de Chinezen massaal naar binnen gehaald. Niemand zegt dat, behalve ik. Venetiaan is de hoofdschuldige in deze. Bouterse is een gemakkelijk doelwitnaam. Venetiaan heeft echter de basis gelegd. Hij heeft wanbeleid gevoerd. Hij had geld in overvloed. Hij heeft geen één project uitgevoerd dat de verdiencapaciteit van het land zou opvoeren. Voor Bouterse geldt nu hetzelfde.'

Als beginpunt in 2018 ziet Kalloe graag een betrouwbaar en deskundig alternatief. Daar moet echter nog naar toe gewerkt worden. Hij meent zelf bereid te zijn diensten aan te bieden. Echter vraagt hij dat mensen inderdaad bereid moeten zijn om te luisteren naar deskundige mensen. 'Mensen die bewezen hebben het niet te kunnen, moeten een keer de bescheidenheid opbrengen om hun mond dicht te houden, te zitten en te luisteren', meent de ingenieur.

Hiermee uit Kalloe ook de wens ,dat een groot deel van de politieke elite - de blokkade richting ontwikkeling - in 2018 ‘opgeruimd’ wordt. 'Met andere worden, dat er een meteoriet komt, en hun meeneemt', aldus Kalloe.

Bijna 70 kranten, tv- en radiostations door regering-Maduro het zwijgen opgelegd in 2017 in Venezuela

Vakbond registreerde ook 498 aanvallen op journalisten en 66 arrestaties

'Regering-Maduro brengt ontevredenheid over steeds slechter wordende economische en sociale situatie tot zwijgen'


Venezuela zag in 2017 bijna 70 kranten, tv- en radiostations sluiten, terwijl aanvallen op journalisten toenamen, aldus de belangrijkste vakbondsvertegenwoordiger woensdag 27 december 2017, die de  socialistische regering ervan beschuldigt de pers probeert het zwijgen op te leggen.

De Nationale Bond van Mediawerkers (SNTP, Sinicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela ) zei, dat 46 radiostations, 3 televisiekanalen en ongeveer 20 kranten het afgelopen jaar zijn stilgelegd. De vakbond noteerde ook 498 aanvallen op journalisten en 66 arrestaties. Ze schreef dit toe aan de inspanningen van de regering van president Nicolas Maduro om 'de ontevredenheid over de steeds slechter wordende economische en sociale situatie tot zwijgen te brengen', waaronder hyperinflatie en schaarste van basisgoederen zoals voedsel en medicijnen.

Het aantal aanvallen op leden van de pers steeg met 26,5 procent ten opzichte van 2016, toen 360 agressie-acties tegen mediapersoneel werden geregistreerd, zei de bond.De meeste aanvallen vonden plaats tijdens dodelijke straatprotesten tussen april en juni, waarbij 125 mensen om het leven kwamen, aldus de vakbond, die zei dat ongeveer 70 procent van die sterfgevallen gevolg waren van optreden van politie of strijdkrachteng.

(Bron foto: Infobae)
De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft dit jaar een 'dringende oproep' gedaan voor de hervatting van uitzendingen door radio- en tv-zenders die uit de ether waren gehaald.

Maduro en zijn medewerkers hebben de lokale en internationale media aangeklaagd voor wat zij een 'lastercampagne' en 'oorlogspropaganda' noemen, gericht op de regering. Omroeporganisaties werden gedwongen hun deuren te sluiten nadat hun licenties waren verlopen en niet opnieuw werden uitgegeven, terwijl veel kranten geen papier konden kopen, waarvan de distributie wordt beheerd door een door de overheid gecontroleerd bedrijf.

Die kranten die erin slaagden om in bedrijf te blijven, moesten het aantal pagina's en oplagen verminderen, zei de vakbond.

(Suriname Mirror/Yahoo News/Scribd Suriname Mirror/Infobae/El Espectador)

Chili scherpt grenscontrole aan vanwege bezoek paus Francicus

Waarschijnlijk toestroom bezoekers uit vooral Argentinië


De Chileense autoriteiten hebben dinsdag 26 december 2017 bekendgemaakt, dat het de grenspolitie gaat versterken  vanwege een te verwachten toestroom van bezoekers die waarschijnlijk volgende maand uit Argentinië komen tijdens een bezoek van paus Franciscus

Met minder dan drie weken tot de komst van de paus, zeiden de Chileense autoriteiten dat ze met de rooms-katholieke kerk samenwerken om zich voor te bereiden op een stroom van toeristen op het hoogtepunt van de zomer, een traditionele tijd voor vakantie in beide landen.

'We gaan een record aantal (buitenlandse) bezoekers zien', zei Reginaldo Flores, hoofd van de grensovergangseenheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Beginnend in Chili op 15 januari, zal de Argentijnse paus naar de steden Santiago, Temuco en Iquique gaan, voordat hij naar Peru gaat, waar hij bezoeken zal brengen aan Lima, Puerto Maldonado en Trujillo.

Verwacht wordt dat een geplande mis in de Chileense hoofdstad Santiago meer dan 500.000 mensen zal aantrekken. Duizenden politieagenten zullen aanwezig zijn, zeiden ambtenaren.

Sinds zijn verkiezing om de 1,2 miljard rooms-katholieken ter wereld te leiden in 2013, heeft Francis, de eerste Latijns-Amerikaanse paus, Brazilië, Bolivia, Ecuador, Paraguay, Cuba en Mexico bezocht, maar hij heeft nog geen pastorale reis naar Argentinië gemaakt.


(Suriname Mirror/Reuters)