donderdag 13 juni 2019

Bezorgdheid in Suriname over mogelijke kaalkap en houtroof in het binnenland - Hoelang is Suriname nog 'het groenste land' ter wereld??

(Bron foto: Alexandra Alexis/Facebook-Waterkant.net)
Weer ponton met honderden boomstammen gesignaleerd op Surinamerivier...


Bezorgde burgers in Suriname hebben op social media de noodklok geluid over mogelijke kaalkap en houtroof in het binnenland. Dit nadat deze week weer een ponton met honderden boomstammen is gesignaleerd op de Surinamerivier, zoals in het filmpje hieronder te zien is, zo meldt Waterkant.net donderdag 14 juni 2019.


Volgens hun wordt het land letterlijk leeg geroofd van haar natuurlijke hout-hulpbron, met extreme ecologische gevolgen. De bezorgde burgers zijn de mening toegedaan, dat de huidige regering helemaal niets doet aan deze zaak. Dit terwijl het een vrij ernstig probleem is, omdat de natuur met dag erger wordt aangetast.

Beweerd wordt dat er door enkele Chinese bedrijven een heel agressief beleid voor opkoop en export van rondhout wordt gevoerd. Recentelijk hebben leden van de oppositie in de Assemblee de regering om duidelijkheid gevraagd hoe het zit met de controle op de houtkap in het binnenland. Volgens enkele VHP-leden doen concessiehouders door gebrek aan controle wat ze maar willen. Als voorbeeld noemde men het Chinese staatsbedrijf China Zhong Heng Tai Investment Company Ltd, dat in plaats van het produceren van palmolie, aan illegale kaalkap en houtroof doet.

De bezorgde burgers hopen dat vanuit de regering er alles aan gedaan wordt om optimale controle uit te voeren over de houtkap in het binnenland. 'Als de regering maar aan eigen belangen denkt zullen wij als inwoners van het land het ernstige van de zaak pas merken, wanneer ons bos volledig is vernietigd en de bedrijven vertrokken zijn uit ons land', merkt een aardrijkskundedocent op.

Politie en militairen reguleren voorlopig de illegale Backtrack Route tussen Suriname en Guyana

Het is nog niet bekend wanneer de Canawaima Ferry Service weer wordt opgestart


De politie en militairen reguleren voorlopig de zogenoemde Backtrack Route. Tot zes uur 's avonds mag er gevaren worden, daarna is er een vaarverbod. Backtrack is nog steeds de illegale weg om de oversteek tussen Suriname en Guyana te maken. Deze voorlopige regulering geeft de Backtrack geen legale status, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 13 juni 2019.

De Douane en de Immigratiedienst zijn nog steeds op de zelfde plek, bij de Canawaima Ferry Service te Southdrain. Voor het afstempelen van binnenkomsten en vertrek dienen passagiers zichzelf nog steeds op de gebruikelijke plek te Southdrain aan te melden. De Canawaima Ferry die de veerdienst onderhoudt tussen Guyana en Suriname is sinds 27 mei opgeschort vanwege technische problemen met de veerboot. Het is nog niet bekend wanneer de service wederom wordt opgestart.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) kan voorlopig nog geen nieuwe informatie geven over de opstart. Het wegvallen van de officiële veerdienst leidt tot vaker gebruik van de Backtrack Route. Het wegvallen van de Canawaima Ferry blijkt ook een effect te hebben op de prijzen die passagiers moeten betalen voor een overtocht van en naar Guyana. Die blijken te zijn opgetrokken naar ruim Srd 100 per persoon, in soms wel overbeladen boten. OWT&C geeft in deze wel mee, dat de politie en militairen de veiligheid op de route in de gaten houden.

Districtscommissaris van Nickerie, Nisha Kurban-Baboe, stelt vooralsnog geen formele rapportage te hebben gekregen van de toename of afname van de verkeersintensiteit op de Backtrack Route. Volgens haar is bij de communicatie met de Regiocommandant van het Korps Politie Suriname een toename of afname ook niet gerapporteerd. 'De laatste update die ik heb gekregen is. dat de minister met verschillende actoren in nauw contact is. Ik wacht ook de formele communicatie af', zegt de districtscommissaris.

De veerdienst onderhoudt de veerverbinding tussen Suriname en Guyana. Dagelijks werden er twee vaarten uitgevoerd vanuit Southdrain in Nickerie naar de Moleson Creek in Guyana. Er waren al enige tijd technische problemen met de boot, die stamt uit 1998.

PL-buschauffeur in hechtenis genomen vanwege openstaande boete uit 2016

Buschauffeur rijdt met een hoge snelheid over fietspad langs de Indira Gandhiweg


Agenten van het politiebureau Latour donderdag 06 juni, tijdens surveillance, de 37-jarige lijnbus chauffeur N.J., die de route Paramaribo – Lelydorp onderhoudt, staande gehouden. Hij reed met zijn personenbus over het fietspad langs de Indira Gandhiweg, met een hoge snelheid, aldus donderdag 13 juni 2019, het Korps Politie Suriname.

Tijdens het verbaliseren bleek, dat hij nog een openstaand verkeersvonnis op zijn naam had staan. In 2016 was hij bekeurd en veroordeeld voor een zelfde overtreding. Hij werd veroordeeld tot het betalen van een boete of 10 dagen vervangende hechtenis.

Toen bleek dat J. de door de rechter opgelegde boete niet kon betalen, is hij door de politie aangehouden en vervolgens overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Duisburglaan, waar hij zijn 10 dagen hechtenis moet uitzitten.

Daniëlla Sumter neemt plaats op opengevallen pluche van Misiekaba (NDP) in Assemblee

Sumter is onderdirectrice Markt- beheersing ministerie van Handel, Industrie en Toerisme


Daniëlla Sumter (41) zal de opengevallen plek in de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) innemen. Zij komt in de plaats van André Misiekaba die minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is geworden, zo meldt Starnieuws vandaag, donderdag 13 juni 2019.

Derryl Boetoe, die directeur is van de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas), kiest liever voor zijn huidige baan. Hij was op de vijftiende plaats gekandideerd op de lijst van De Nationale Assemblee voor Paramaribo. Sumter was kandidaat gesteld op plek nummer 16 in Paramaribo.

Zij is onderdirectrice Marktbeheersing op het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). Sumter: Sumter vandaag in de Ware Tijd: 'Ik wil wetten helpen pushen in het parlement zoals de Consumentenbeschermings- en Mededingingswet, de Milieuwet en de aanpassing van de Standaardenwet.'

Ook zal ze pleiten voor een economie die stimuleert om te produceren voor onder meer de export. Hierdoor zal het land meer deviezen binnen krijgen. Sumter heeft achttien jaar gediend bij de overheid. Ze was eerst werkzaam bij het ministerie van Financiën en stapte in 2006 over naar HI en T.

Tijdens een openbare vergadering morgen worden de geloofsbrieven van Sumter onderzocht. Indien alles goed bevonden is, wordt zij morgen toegelaten tot De Nationale Assemblee.

Colombia verbiedt productie, verkoop en het gebruik van asbest...

Verbod gaat in 2021 in en lokale bedrijven die asbest verwerken krijgen overgangsperiode van vijf jaar



Het duurde twaalf jaar, maar het Colombia's Congres heeft dinsdag 12 juni 2019 de productie, verkoop en het gebruik van asbest verboden vanwege de gezondheidsrisico's. Het verbod gaat in 2021 in en lokale bedrijven die asbest in hun producten gebruiken krijgen een overgangsperiode van vijf jaar om het gebruik van het mineraal, dat bekend staat om het veroorzaken van, onder andere, longkanker, af te bouwen.

Voorafgaand aan de stemming, hoorden de parlementsleden burgers die ziek waren geworden voor een verscheidenheid aan ziekten waarvan vermoed wordt dat ze door asbest zijn veroorzaakt. Andere getuigen in het debat toonden beelden van geliefden die stierven vanwege hun blootstelling aan het kankerachtige mineraal dat al lang in de bouw werd gebruikt.



Het Congres, die de eindstemming over de kwestie had, stemde unaniem in met het verbod, tot grote vreugde van de uitgenodigde slachtoffers. De mijnbouw en export van het controversiële mineraal is  ook verboden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan 100.000 mensen ten gevolge van hun blootstelling aan asbestvezels.

Volgens de website Pulzo kreeg het debat om asbest te verbieden steun, nadat journaliste Ana Cecilia Niño ontdekte dat ze kanker kreeg als gevolg van het leven naast een fabriek die het mineraal gebruikte en bracht haar stervende dagen door met campagne voeren om Colombia asbestvrij te maken.
De journaliste stierf in 2012.

Ondanks decennia van burgerlijke rechtszaken, hebben lobbyisten in de industrie tot dusverre asbest legaal in de Verenigde Staten kunnen handhaven.

Ook in de Europese Unie is wetgeving om het gebruik van het controversiële mineraal te verbieden of te beperken moeilijk uitvoerbaar. Colombia is het zevende land ter wereld dat asbest volledig verbiedt.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/)

Colombiaanse veiligheidstroepen blijven vermoorde burgers presenteren als leden illegale gewapende groepen

Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, haalt uit naar Colombia


De Colombiaanse veiligheidstroepen blijven vermoorde burgers presenteren als leden van illegale gewapende groeperingen die zijn omgekomen in de strijd, aldus het hoofd Mensenrechten van de Verenigde Naties. Volgens de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, werden 12 burgers gedood en vervolgens gepresenteerd als gedode leden van illegale gewapende groeperingen vorig jaar, meldde Blu Radio dinsdag 11 juni 2019. 

Het aantal is slechts een fractie van wat het meer dan een decennium geleden was toen honderden burgers werden vermoord en gepresenteerd als gevechtsdoden per jaar. Colombia's Congres zal stemmen over een motie van wantrouwen die is ingediend tegen minister van Defensie Guillermo Botero, deels vanwege controversiële orders van het leger die eerder dit jaar zijn uitgegeven en die een toename in het vermoorden van burgers zouden kunnen stimuleren.

Volgens het rapport van Bachelet, werden zes van de 'valse positieven' uitgevoerd door het nationale leger en zes door de nationale politie.


De speciale rapporteur van de VN inzake buitengerechtelijke executies Agnes Callamard bekritiseerde vorige week de regering van president Ivan Duque voor 'aanzetten tot geweld' tegen gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders. De buitengewoon harde uitspraak volgde op de moord op FARC-lid Dimar Torres in maart. Volgens het magazine Semana werd de militaire eenheid die de gedemobiliseerde guerrilla vermoordde op heterdaad betrapt terwijl zij probeerde het lichaam voor te bereiden om hem te presenteren als een ELN-guerrilla die in de strijd was gedood.

De extreemrechtse senator Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van de president, zei dat het antwoord van de regering op de uitbrander 'halfslachtig' was. 'Ze moeten de Verenigde Naties vertellen dat ze respect moeten tonen, dat dit een fatsoenlijke regering is', zei de voormalige president onder wie duizenden burgers zijn vermoord door de veiligheidstroepen.

De controversiële Nationale Legercommandant Nicacio Martinez, die banden heeft met ten minste 23 van dergelijke moorden, heeft gezworen de militaire ordes te wijzigen die vergelijkbaar zijn met diegenen die hebben geleid tot de moord op duizenden burgers toen Uribe president was. De buitengerechtelijke executies die door de VN werden gemeld, vonden plaats vóór Martinez' promotie tot legerbevelhebber in december.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Zo'n 506 kilo cocaïne ontdekt in de haven van het Braziliaanse Santos

Cocaïne tussen een lading vloertegels met haven van Antwerpen als bestemming


In de haven van het Braziliaanse Santos is tussen een lading vloertegels minstens 506 kilo cocaïne ontdekt. Dat bericht de nieuwswebsite globo.com onder aanhaling van de Receita Federal, de Braziliaanse Douane. 



De drugs zouden de haven van Antwerpen als bestemming hebben gehad. De autoriteiten hadden de vracht als ‘risicovol’ ingeschaald en gingen over tot een controle met een drugshond.


De cocaïne werd gevonden tussen tien houten palletten met marmeren en granieten vloertegels. De meer dan een halve ton drugs is in beslag genomen. Voorlopig is niemand opgepakt, het onderzoek loopt.

(Suriname Mirror/A Tribuna/Twitter/Belga)

Van Venezuela naar Colombia, de 18-jarige Yamileth is niet alleen

Yamileth loopt van Miranda, Venezuela, naar de Colombiaanse stad Cali....

(Bron foto: UNICEF-UN0307089-Arcos)
Ze hoopt haar studie daar af te maken


Yamileth is uitgeput. Ze zit op een mat op de vloer van een accommodatie in de Colombiaanse grensstad Cúcuta nadat ze de afgelopen drie dagen haar twee jonge zonen heeft gedragen. Ze heeft nog minstens acht dagen lopen te gaan, maar voor vanavond is dit geïmproviseerde matras in ieder geval haar bed.

Yamileth, 18, reist van Miranda, Venezuela, naar de Colombiaanse stad Cali. Ze hoopt haar studie daar af te maken, zodat ze een nieuw leven kan beginnen met haar kinderen, Yadnoel en Carlos. Het is een zware reis, dat is zeker, maar ze maakt het niet alleen. Met Yamileth en haar kinderen reizen, elkaar beschermend tegen gevaar, haar moeder en haar broers, zussen en twee neven. In totaal reizen er 15 familieleden met Yamileth, waaronder negen kinderen en adolescenten.

(Bron foto: UNICEF-UN0307086-Arcos)
Hoewel de grootte van de groep hen relatieve veiligheid heeft geboden, hebben ze niet één van de onvermijdelijke gevaren kunnen vermijden voor degenen die dergelijke reizen maken: regen. 'Gisteren heeft het zo hard geregend, dat de kinderen doorweekt zijn geraakt. Ze werden wakker met een hoest, maar we hadden geen tijd om naar het gezondheidscentrum te gaan',zegt Yamileth. 'We zullen hier moeten wachten tot alles droog is en we onze reis kunnen voortzetten.'

Waarom heeft Yamileth zich op Cali gericht, nog steeds bijna 1.000 kilometer verderop, als de plek om haar nieuwe leven te beginnen? Omdat haar vader op hen wacht, legt ze uit. De vader van Yamileth was het eerste familielid dat migreerde en een baan veiligstelde om koffiebonen te oogsten. 'Ik wil mijn studie afmaken', zegt ze. 'Ik ben klaar met het eerste jaar van de universiteit, maar ik moest stoppen, omdat mijn moeder niet genoeg geld had om te betalen voor de schoolbenodigdheden die ik nodig had.'

(Bron foto: UNICEF-2019-Arcos)
De familie heeft zich verzameld in een door UNICEF ondersteund centrum aan de rand van de stad Cúcuta, die is opgericht voor migranten die te voet reizen. Het biedt migranten een warme maaltijd en een plek om te rusten, een douche te nemen, de nacht door te brengen, meer te weten te komen over de route en mogelijke gevaren, en online te gaan. Het centrum biedt plaats aan 250 personen op elk willekeurig moment.

'Het oversteken van de grens verliep goed, omdat we alle documentatie hadden die we nodig hadden', zegt Yamileth. 'Het moeilijkste is het lopen zelf ... ik wil gewoon bij Cali komen, zodat ik mijn kinderen een beter leven kan geven.'

De afgelopen maanden is het aantal migranten dat besluit te voet te reizen door Cúcuta, naar andere steden in Colombia of naar andere landen, met name Ecuador en Peru, gestegen.

Reizen te voet vergroot de risico's, vooral wanneer de route migranten voert door gebieden die zijn bezet door gewapende groepen. Bovendien zijn veel migranten niet klaar voor de soms dramatische temperatuurverschillen tussen de geboortestad die ze in Venezuela hebben achtergelaten en de route die ze afleggen - het is niet ongebruikelijk dat de temperatuur daalt van meer dan 30 °C naar bijna 0°C.



'Mijn vader smeekte ons voorzichtig te zijn op de weg, vooral wanneer we 'Nevera' (3.000 meter boven zeeniveau) passeerden vanwege de kou', herinnert Yamileth zich.

UNICEF ondersteunt het centrum waar Yamileth en haar familie verblijven door hygiënepakketten te leveren voor kinderen, adolescenten en hun gezinnen, psychosociale ondersteuning te bieden en de bescherming van kinderen, borstvoeding, hygiëne en hygiëne te bevorderen.

Vanaf eind april verbleven tenminste 327.000 kinderen uit Venezuela als migranten en vluchtelingen in Colombia.

(Suriname Mirror/UNICEF)

Venezolaanse Instagram priester gaat met het volk de straat op

Luis Antonio Salazar steunt oppositieleider Guaido en neemt deel aan massa anti-regeringsprotesten gekleed in zijn soutane



De Venezolaanse priester Luis Antonio Salazar heeft een solide social media opgebouwd en heeft  de afgelopen twee jaar de bijbel gepredikt via Instagram en het imago van de conservatieve katholieke kerk van het land doorbroken. Nu heeft hij zijn profiel verder verhoogd, door zijn steun te tonen aan oppositieleider Juan Guaido en mee te doen aan massale anti-regeringsprotesten gekleed in zijn soutane, het ene moment zegeningen aanbiedend en de volgende dag geconfronteerd worden traangas. 

'Als de mensen op straat zijn, moet je bij de mensen zijn', zei de voormalige mannelijke schoonheidswedstrijd-deelnemer in zijn kantoor in het oosten van Caracas, versierd met een kruis en afbeeldingen van de Maagd Maria.



Dit bericht bekijken op Instagram

1ro de mayo, día de san José Obrero y día del trabajador. Salimos a la calle en la esquina de la iglesia de la Chiquinquirá de la Florida desde las 10 a.m. y luego de estar oyendo a los dirigentes políticos y sociales PACÍFICAMENTE unos uniformados de la PNB llegaron sorpresivamente por la Av. Jabillos con bombas lacrimógenas y perdigones y arremetieron contra nosotros. Abrimos las puerta de la iglesia y nos resguardamos. Hubo heridos y asfixiados. Al salir vimos este cuadro doloroso... Desde el bautismo somos profetas y como tal anunciamos (la justicia divia) y denunciamos (las injusticias humanas) Como capuchinos estamos con el pueblo que sufre con especial cercanía... acompañando y consolando. | | #Dios #Capuchinos #pazybien #VIVIRELEVANGELIO #sacerdote #catolico #Iglesia #Vzla #Caracas #libertad #1M
Een bericht gedeeld door Fray Luis Antonio Salazar 🇻🇪 (@flas7.0) op




'Sinds 23 januari ben ik de straat op gegaan om de mensen te begeleiden.'

Salazar, een monnik van de Kapucijnen-orde die ooit deelnemer was aan een Venezolaanse overlevings reality show, gebruikt zijn iPhone om een ​​videoserie te maken genaamd 'Living the Gospels', een moderne kijk op theologie die op zaterdag wordt uitgezonden voor 30.000 Instagram-volgers. De video's van een minuut bespreken concepten zoals innerlijke rust door verwijzingen naar animatiefilm Kung Fu Panda en de actiecomedie Miss Congeniality uit 2000.



'Voor mij is hij als de rocksterpriester, de duizendjarige priester', zegt studente Carol Alvarez (23), die hoopt dat Salazar haar bevestigingsceremonie zal leiden. Salazar heeft ook een traditionele zondagsmis die de jeugdige houding van zijn social media-video's combineert met katholieke gebeden en tradities. Een dergelijke mis bracht in mei ongeveer 400 aanwezigen - het meest significant ouder dan zijn typische Instagram-publiek - die in de rij stonden om hem te groeten en selfies te nemen.

Zijn preken gaan vaak in op de Instagram-posts. 'Ik leg snel uit hoe mensen het in hun leven kunnen gebruiken', zegt hij.

Salazar zegt, dat hij betrokken raakte bij de protesten tegen president Nicolas Maduro, omdat politiek deel uitmaakt van het Venezolaans zijn: 'Van de boer die aardappelen oogst tot Juan Guaido, de verantwoordelijke president ... we hebben het allemaal over politiek. Ik kan mezelf niet vrijstellen.'

De Episcopale Conferentie van Venezuela weigerde commentaar te geven.

(Suriname Mirror/Reuters/Instagram)

Venezuela brengt nieuw bankbiljetten in omloop

Centrale Bank komt met nieuwe biljetten van 10.000, 20.000 en 50.000 bolívar


Venezuela, het land met de hoogste inflatie, brengt nieuw bankbiljetten in omloop waar de waarden die er nu op staan met honderd worden vermenigvuldigd. De Centrale Bank komt naar eigen zeggen met nieuwe biljetten van 10.000, 20.000 en 50.000 bolívar, zoals de munteenheid heet. Het nieuwe biljet van 50.000 bolívar zou vandaag naar schatting nog 4,4 euro waard zijn. 

Tot dusver was het hoogste aantal bolívar op een biljet weergegeven 500. Daarmee kon één ei worden gekocht als er eieren beschikbaar waren. Maar, de biljetten die nu in omloop zijn, zijn ook al aanpassingen waarmee de hyperinflatie minder zichtbaar werd gemaakt.

In augustus 2018 schrapte de Centrale Bank vijf nullen van de toenmalige biljetten. Het is echter volgens waarnemers niet bij te houden in een bankroet land met een recordinflatie van, volgens het IMF (Internationaal Monetair Fonds), 1.370.000 procent.

Jarenlang wanbeleid en de daling van olieprijzen hebben het olierijke land van 30 miljoen inwoners volkomen geruïneerd, vooral sinds de huidige leider Nicolás Maduro de macht overnam van de in 2013 overleden linkse populist Hugo Chávez.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis/Belga/panorama)

Surpost overweegt gang naar de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname

'Bedrijf is al jaren verlieslatend en kan zich nu geen hoge salarisverhoging permitteren'


Als de impasse bij Surpost over een betere financiële waardering en betere secundaire arbeidsvoorwaarden aanhoudt, zal het bedrijf de hulp van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname inroepen, zegt directeur John Power vandaag, donderdag 13 juni 2019, in de Ware Tijd. 'Het bedrijf is al jaren verlieslatend en kan zich op dit moment geen hoge salarisverhoging permitteren', stelt hij. 

Power wijst erop, dat het postverkeer fors is gedaald, terwijl de personeelskosten buitensporig hoog zijn, namelijk 80 procent van de uitgaven van het bedrijf.

Het merendeel van het personeel is sinds maandag in actie, wat betekent dat het wel op het werk is, maar op een laag pitje of helemaal niet produceert. Power noemt het een 'nare situatie'. 'We zijn met noodmaatregelen bezig om de dienstverlening draaiende te houden. Zo hebben we de staf en werkwilligen ingezet.'

Hoewel de dienstverlening sinds maandag beperkt is, vindt die normaal voortgang. In het buitenland heeft het bedrijf melding gemaakt van de situatie.

De vakbond eiste in 2017 een uitkering ter versterking van de koopkracht, wat leidde tot een Kort Geding, waarbij de rechter de koopkrachtversterking afwees, maar Surpost wel heeft aangemaand cao-besprekingen te beginnen. Power: 'Dat is ook gebeurd, maar de bond ziet de twee gesprekken die zijn gevoerd niet als onderhandeling.' De directeur zegt dat er een pakket aan maatregelen is aangeboden.

Op dit moment doet zich volgens hem de situatie voor waarbij de vakorganisatie persisteert dat wordt onderhandeld. 'We zullen de bond alsnog uitnodigen voor onderhandeling.' Overigens, hij spreekt van 'een vermeende situatie dat we niet met de bond willen praten over de cao van 2018'. De bond noemt het bod van Srd 85 loonsverhoging per maand laag en eist Srd 1.000, terugwerkend tot en met 2018 en 250 procent verhoging van de secundaire voorwaarden. De directeur zegt dat hieraan toegeven het bedrijf Srd 4 miljoen zal kosten.

Er zullen 25 arbeidsplaatsen ingeleverd moeten worden en er zal een goedkopere ziektekostenregeling moeten worden afgesloten en eigen personeel zal bij verschillende dienstonderdelen worden ingezet.

Ook ontvluchtte gedetineerde Mohes Ramesh Persaud (40) weer in de cel

Persaud na een tip aangehouden in een hotel in Combe


De ontvluchtte gedetineerde Mohes Ramesh Persaud (40) is afgelopen nacht aangehouden, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 juni 2019. Hij zou na een tip zijn aangehouden in een hotel in Combe door een speciale eenheid van het Korps Penitentiaire Ambtenaren.

Mohes Persaud en Orie Shailesh (39) zagen kans vorige week uit de Centrale strafinrichting Santo Boma te ontvluchten. De twee zouden een houten balk hebben gebruikt om over de gevangenismuur te komen.

Orie werd zaterdagmiddag door een gemengde eenheid van de politie aangehouden in een woning te Charlesburg. Mohes Persaud werd tot twintig jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn vriendin in 2016.

Jamaloodin - 'zaak-Maximus' Curaçao - voert laatste woord: 'Ik heb Helmin Wiels nooit als een persoonlijke vijand gezien'

'Degenen die denken dat zo’n motief bestaat, hebben dat niet kunnen vinden, omdat het simpelweg niet bestaat'


Bij het afsluiten van het onderzoek ter terechtzitting kreeg Maximus-verdachte George Jamaloodin gisteren - nadat zijn advocaat eerder op de ochtend uitvoerig voor de onschuld van zijn cliënt had gepleit - nog de ruimte voor een laatste woord. De voormalig minister van Financiën wendde zich tot de familieleden van wijlen Helmin Wiels - broer Aubert, zoon Helmin junior en dochter Savanah - en stond stil bij de pijn die zij moeten voelen. Dit bericht vandaag, donderdag 13 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Ik besef dat zijn overlijden, de manier waarop dat is gebeurd en ook dit proces onbeschrijfelijk veel pijn doet. Jullie hebben je vader, broer, vriend en familie verloren. Ook mijn moeder is met pijn in haar hart over deze kwestie overleden.' 

 In dezelfde adem voerde Jamaloodin aan, dat hij geen enkele reden heeft gehad om Wiels dood te wensen, ‘laat staan hem te laten vermoorden’. 'Dat geldt ook voor Robbie. Degenen die denken dat zo’n motief bestaat, hebben dat niet kunnen vinden, omdat het simpelweg niet bestaat. Robbie niet en ook ik heb niet voor de moord van Helmin betaald. Ik constateer dat gisteren ook de rechter heeft opgemerkt dat er geen financieel spoor is gevonden. Dat is geen nieuws voor mij: het is niet gebeurd.'

Met de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM) aan het adres van Jamaloodin en ook tegen zijn broer en loterijbaas Robbie dos Santos is ‘een ongeneeslijke wond gemaakt in de banden tussen twee families uit Steenrijk’. 'De familie Wiels en de familie Jamaloodin/Dos Santos hebben altijd een goede band gehad. Helmin Wiels was goed bevriend met Amparo en ik met Aubrey; dat ben ik nog. Helmin was kind aan huis bij mijn moeder en was bijna elke dag op bezoek bij mijn broer Amparo.' Jamaloodin vertelde dat hij Wiels nooit als ‘een persoonlijke vijand heeft gezien’.

Premier Rhuggenaath en ministers, Curaçao, toch naar vergadering van de Rijksministerraad

Belangrijkste doel delegatie is proberen alsnog tot samenwerkingsakkoord met Nederland te komen


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR), minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur zijn gisteravond alsnog naar Nederland vertrokken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 juni 2019. 'We gaan vol goede moed', zo verklaarde Rhuggenaath. 

Tijdens het verblijf in Nederland zullen de drie ministers onder andere gesprekken voeren met de Nederlandse premier Mark Rutte en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Rhuggenaath zal bovendien morgen, 14 juni, aanwezig zijn bij de vergadering van de Rijksministerraad (RMR) waarbij over een mogelijke aanwijzing voor Curaçao wordt gesproken.

Het belangrijkste doel van de delegatie is om de Curaçaose zaak te bepleiten en te proberen alsnog tot een samenwerkingsakkoord met Nederland te komen, waardoor Nederland Curaçao zal bijstaan bij het ten uitvoer brengen van het Plan Groeistrategie. De visie van Curaçao hierbij is dat er niet alleen wordt gesneden, maar dat ook investeringen worden gedaan om de economie te herstellen. Ook is bij de Groeistrategie meer aandacht voor de sociale situatie op Curaçao. Hiervoor is in januari van dit jaar, bij het bezoek van Rutte aan Curaçao reeds een convenant ondertekend.

Rhuggenaath had vorige week - ondanks de bedoeling om begin deze week al naar Nederland af te reizen - aangekondigd dat de ministers niet meer zouden gaan. Dit was het gevolg van de brief van Knops, waarin de Curaçaose regering op de hoogte werd gesteld van de intentie om Curaçao een aanwijzing te geven. Het heeft geen zin om te spreken van een vrijwillig samenwerkingsakkoord als Nederland Curaçao een aanwijzing wil opleggen, zo stelde de Curaçaose premier toen.

Gajadien, VHP: 'Van waar zullen middelen worden opgebracht om 120 vuilverbrandingsovens te importeren?'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Minister Elias: 'De eerste vijf vuilverbrandingsovens worden gefinancierd door Staatsolie'

'Een deel van de kosten wordt ook door het Kabinet van de President gefinancierd'


President Desi Bouterse wil nog honderd vuilverbrandingsoven voor het binnenland. In het oorspronkelijk plan zijn twintig ovens geprojecteerd. De vierde oven zal te Atjoni op 17 juni in gebruik worden genomen. Assembleelid Asiskumar Gajadien, VHP, zegt vandaag, donderdag 13 juni 2019, op Starnieuws, dat tijdens de begrotingsbehandeling deze kwestie niet is toegelicht door minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Nog honderd ovens erbij, is helemaal niet opgenomen in de begroting, voert het Assembleelid aan. 

Minister Elias zegt, dat de eerste vijf vuilverbrandingsovens gefinancierd worden door Staatsolie. De president zet zich persoonlijk in voor dit project omdat in het binnenland het vuil niet goed verwerkt wordt. Vuil wordt zelfs in rivieren gedumpt. Elias zegt dat hij samen met de president getuige van is geweest dat vuil in de rivier is gedumpt. Toen was Elias nog directeur van het Mungra Medisch Centrum. Elias had al ervaring met vuilverbrandingsovens. Zo is het 'Bouta Milieuplan' tot stand gekomen.

De president stelde voor om Staatsolie te vragen voor financiering van het project. Een deel van de kosten wordt ook door het  Kabinet van de President gefinancierd, zegt de minister. Militairen leveren hun bijdrage om het platform en de behuizing in orde te maken. De vuilverbrandingsovens worden geïmporteerd uit China.

Elias stelt dat op de begroting van 2020 de vuilverbrandingsovens zeker zullen worden opgebracht. De ervaring in Wageningen, Kalebaskreek en Corneliskondre leert dat het vuil op een verantwoorde manier wordt verwerkt.

Gajadien vindt het prima dat op een milieuverantwoorde manier vuil uit het binnenland kan worden verwerkt, maar hij vindt het belangrijk dat zaken transparant plaatsvinden. 'Indien dat niet gebeurt, wordt corruptie in de hand gewerkt. Het project kost het land geld. Is er een openbare aanbesteding gehouden? Van waar zullen de middelen worden opgebracht om 120 vuilverbrandingsovens te importeren? Het gaat om de verantwoording," benadrukt de politicus.

VHP houdt vóór het einde van dit jaar een tweede massameeting

'100 procent, we overtreffen onze eerste massameeting zeker, die overtuiging geef ik u nu al'


De VHP zal nog vóór het einde van dit jaar een tweede massameeting houden. Wat de exacte datum wordt, wil partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi uit 'strategische overwegingen' niet zeggen. 'Tegen het einde van dit jaar.'

De partij heeft op 19 januari haar eerste massameeting gehouden in het hoofdkwartier aan de Jagernath Lachmonstraat. Die stond in het teken van het zeventigjarig bestaan van de politieke organisatie. De bijeenkomst was druk bezocht.

Santokhi twijfelt er niet aan dat de volgende meeting de opgekomen massa in januari zal evenaren of zelfs zal overstijgen. '100 procent. We overtreffen het zeker. Die overtuiging geef ik u nu al.' De partij richt zich momenteel op huis-aan-huisbezoeken middels de zogenoemde 'meet-the-people campagne'.

'Massameetings hebben hun voordelen, maar wat we nu doen is gericht contact met het volk onderhouden. Nu is alle prioriteit gericht op het bewustmaken van de gemeenschap over de campagnestrategie van de regering.' Een van de zaken waar de partij de gemeenschap op wijst, zegt Santokhi, is om er niet voor te schromen voedselpakketten die door de regering worden geschonken, aan te nemen. 'Wij zeggen, neem het voedselpakket, want u hebt er recht op.'

De partijvoorzitter merkt, dat de behoefte aan gerichte communicatie groot is. De partij trekt daarom de wijken in en bezoekt ook de districten.

Onderwijl maakt haar tegenhanger, de NDP, zich op voor haar tweede massameeting zaterdag in Nickerie. De regeringspartij hield haar eerste op 29 maart in het drukbezochte partijcentrum Ocer. Het is te verwachten dat William Waidoe, die op 13 mei de Pertjajah Luhur-fractie in het parlement heeft ingeruild voor de NDP-fractie, ook zal spreken op de bijeenkomst. Waidoe is parlementariër van Nickerie.

Ramlagan, voorzitter Veehoudersbond: 'Melkveesector dreigt dood te bloeden'

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Geschil over melkprijs tussen melkveehouders en Melkcentrale Paramaribo sleept zich voort

Veehoudersbond wil onderhoud met LVV-minister Parmessar


'Omdat vaak jarenlange problemen van melkveeboeren niet worden opgelost, dreigt de sector dood te bloeden.' Dat zegt Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond, vandaag, donderdag 13 juni 2019, in de Ware Tijd. Zijn organisatie wil zaken die bekend waren bij voorgaande ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij opnieuw bespreken, nu met de onlangs aangetreden bewindsman, Rabin Parmessar.

Eén van de problemen is een slepend geschil over de melkprijs tussen melkveehouders en hun afnemer van verse melk, de Melkcentrale Paramaribo (MCP). Ramlagan stelt dat de boeren niet betaald worden volgens afspraak.

Eerder dit jaar heeft vicepresident Ashwin Adhin gezegd, dat de MCP de melk voor Srd 3,75 per kilo moet afnemen, maar volgens Ramlagan ontvangen de boeren Srd 1,75, omdat de afnemer vindt dat het vetgehalte van de melk niet is wat is overeengekomen. 'Wie moeten we eigenlijk geloven? De vicepresident of de MCP? Dit is het grootste probleem waarmee we nu zitten.'

Deze kwestie is één van vele die demotiverend werkt op de boeren die uit noodzaak ander werk zoeken. Er is al sprake van vergrijzing en als de belangstelling verder afneemt, vreest de voorzitter dat de sector zal doodbloeden.

De melkveehouders vinden ook dat hun sector meer aandacht verdient. Zij verwijzen naar de rijstsector waar veel meer aandacht aan wordt geschonken, terwijl alle sectoren op hun eigen manier belangrijk zijn. 'Melk is een belangrijke bron voor kalk. Je hebt het dus nodig.'

Onder toenmalig minister Soeresh Algoe is op verschillende momenten getracht om de problemen op te lossen, maar hij heeft slechts één keer met de belanghebbenden vergaderd. De afgesproken vervolgontmoeting is er nooit gekomen. Met zijn opvolger Lekhram Soerdjan is er eigenlijk niet gecommuniceerd. Ramlagan verwacht dat de huidige bewindsman zaken daadwerkelijk zal aanpakken, omdat hij getoond zou hebben een voortvarende aanpak te hebben.

Minister van Buitenlandse Zaken van Marokko Nasser Bourita op bezoek in Suriname

Binnenkort brengt een handelsmissie uit Marokko een bezoek aan Suriname


De minister van Buitenlandse Zaken van Marokko, Nasser Bourita, heeft een officieel bliksembezoek van een dag gebracht aan Suriname. Tijdens dit bezoek tekenden hij en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, onder meer een document om de bilaterale samenwerking te intensiveren. 


De handel tussen beide landen is een van de belangrijke zaken die zal worden opgepakt. In dit kader zal een handelsmissie uit Marokko binnenkort een bezoek aan Suriname brengen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Minister Bourita en zijn gevolg werden woensdagmorgen 12 juni 2019 op het hoofdkantoor van Buitenlandse Zaken aan de Combeweg ontvangen. Vervolgens begaf de delegatie zich richting het Suriname Diplomaten Instituut aan de Lim A Po straat. Vervolgens werd door beide ministers bilateraal overleg in hotel Royal Torarica gevoerd, waar ook de ondertekening van het document plaats vond.





http://northafricapost.com/31692-suriname-reaffirms-support-for-moroccos-territorial-integrity.html


Suriname reaffirms Support for Morocco’s territorial integrity


Suriname has expressed outright support for Morocco’s sovereignty over its southern provinces, the Sahara, and backed the Kingdom’s efforts to settle the regional dispute within the framework of the UN.

This came in a joint statement issued following a visit by Foreign Minister Nasser Bourita to the Surinamese capital Paramaribo where he held talks with his counterpart Yldiz Pollack-Beighle on the means to strengthen trade and investments as well as exchange of experience and cultural cooperation.

“The government of the Republic of Suriname reiterates its decision of March 9, 2016 which has been shared with the UN stating that it withdrew recognition of the so-called SADR Republic (Polisario),” said the joint declaration.

Surinam said its position is “principled in favor of dialogue and peaceful solutions of crises” while lauding “Morocco’s commitment to finding a lasting political and mutually-acceptable solution” to the conflict.

The Latin American country also called on all the parties to continue on the path of dialogue “in order to reach a solution within the framework of Morocco’s sovereignty and territorial integrity,” said the statement.
The document also highlighted the leadership and actions spearheaded by King Mohammed VI in Africa and beyond.

“The government of Surinam commends the role played by HM King Mohammed VI as an African leader and through regional diplomacy in Africa and elsewhere in the globe,” reads the document.
The talks between the Moroccan foreign minister and his Surinamese peer also raised cooperation within the UN and the need to enhance multilateralism in tackling global issues and crises.
Bourita’s visit to Suriname is part of a regional tour that previously led him to the Dominican Republic.

The visit highlighted by the signing of two cooperation agreements on trade and investment and on tourist and business visa exemption.

The first agreement provides for the creation of a joint working group tasked with fostering economic and trade relations between the two countries, promoting the sharing of data, strategies and expertise between the public and private sectors, and exploring ways to improve the business climate.

Sham Binda: 'Economische groei bij begrotingstekort van Srd 8.8 miljard bestaat niet'

'Met onze huidige verdiencapaciteit gaan we het gigantisch tekort niet kunnen dekken'

'Gros van volksvertegenwoordigers verworden tot marionetten van NDP-kopstukken in plaats van  landsbelang te dienen'


In de optiek van Financiën-minister Gillmore Hoefdraad is de economische gesteldheid van Suriname thans beter dan in het jaar 2015. Hij stelt dat de economie alleen beter kan worden. Ondernemer Sham Binda staat versteld van de opstelling van Hoefdraad. Hij kan zich niet voorstellen hoe de minister zo'n rooskleurig beeld kan scheppen, terwijl er een begrotingstekort is van Srd 8.8 miljard, welke op 6 juni 2019 goedgekeurd is in De Nationale Assemblee (DNA). 

'Het begrotingstekort geeft aan dat je meer uitgeeft dan dat je aan inkomsten genereert. Met onze huidige verdiencapaciteit gaan we het gigantisch tekort niet kunnen dekken. Daarom snap ik niet hoe de minister iedere keer breed komt uitleggen dat onze economie een groei kent. De regering werkt juist bewust aan het vernietigen van de economie', aldus Binda woensdag 12 juni 2019 in het Dagblad Suriname.

Econoom Jim Bousaid ziet eveneens geen rooskleurige economische perspectieven voor Suriname. Onlangs deelde hij mee, dat de Centrale Bank van Suriname technisch gezien reeds failliet is met een eindvermogen van negatief Srd 600 miljoen.

Naar zeggen van Binda vormt dit één van de factoren waarom de samenleving geen geloof hecht aan de Srd en evenmin vertrouwen heeft in de lokale banken. 'Als de regering niet kan aangeven waar ze de verdiencapaciteit gaan vergroten, betekent het dat er weer monetair gefinancierd zal worden. Waarom waagt Hoefdraad het niet om gedetailleerd in te gaan op de wijze van aflossing van de schuldenberg?'

Binda betreurt het dat het gros van de volksvertegenwoordigers verworden is tot marionetten van de NDP-kopstukken in plaats van het landsbelang te dienen. 'Waarschijnlijk weten de NDP-toppers al dat ze niet meer terug zullen komen, en doen ze er alles aan om de schade op het bord van de volgende regering te leggen', aldus Binda.