zondag 2 december 2018

OM Curaçao: 'Verkeersdode in november was onder invloed en droeg geen autogordel'

OM overweegt boete voor niet dragen gordel nogmaals te gaan verhogen

Politie en OM gaan ook verder met alcoholcontroles en deze opvoeren


Politie Curaçao (KPC) en het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao betreuren de verkeersdode op 22 november 2018. Ondanks extra inspanningen vanuit de overheid om de gordel te dragen, blijven onnodige doden vallen doordat de autogordel niet wordt gebruikt. Ouders die kinderen los in de auto laten zitten, denken niet goed na. Dit bericht het OM Curaçao zondag 2 december 2018.

Het OM overweegt de boete voor het niet dragen van de gordel nogmaals te gaan verhogen om het aantal dodelijke ongevallen meer te doen laten dalen. De politie is gevraagd extra aandacht te willen gaan geven bij de verkeerscontroles aan kinderen die los en zonder autogordel in de auto worden vervoerd.

'Het is tijd voor verandering', zo meent de Officier van Justitie belast met verkeerszaken. Het moet mensen nog meer bewust worden gemaakt, dat het verkeerd is om je kind niet de gordel om te doen. Het is raar, dat ouders wel een gordel om hebben en de kinderen niet. Hoezo jijzelf wel en je kind niet?

Het laatste dodelijke slachtoffer droeg helaas ook geen autogordel.

Politie en OM zullen ook verder gaan met het doen van alcoholcontroles en deze opvoeren. Maar, gedrag veranderen kan politie en OM niet alleen. Het is goed dat de invoering van het ademanalyse-apparaat dit jaar zijn intrede heeft gedaan en dat mensen duidelijk wordt dat het rijden met teveel drank op een misdrijf is en zorgt bij staande houding voor een strafblad.

Iedereen dient zijn verantwoording te nemen op borrels en bij feestjes, maar zeker ook op jongeren te letten die teveel drinken en wel in de auto stappen. Het laatste dodelijke slachtoffer reed onder invloed en kwam van een feest.

'Draag uw gordel (en uw kinderen ook) en rij niet onder invloed. Alstublieft, denk na.'

Colombia's 'Niña Errante' wint prijs voor beste film op Black Nights Film Fest in Tallinn, Estland

'De film slaagt erin om de innerlijke werelden van vier zusters en hun relaties te onthullen'...

'... en tegelijk de sociale problemen van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse samenleving te verkennen'


'Niña Errante' ('Zwervend Meisje') van de Colombiaanse filmmaker Ruben Mendoza heeft de Grand Prix voor beste film gewonnen op het Black Nights Film Festival in Tallinn, Estland (Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival, kortweg PÖFF), dat zondag 2 december 2018 eindigde. 

De componist van het drama, Las Anes, neemt ook de Best Music-prijs mee naar huis, door de jury gewaardeerd had voor zijn 'inspirerende muzikale fluistering van magische vrouwelijkheid'.


Geciteerd door de jury voor 'krachtig onderzoek naar thema's van rouw en verlating door een zeer ontroerende, intieme, doordringende en delicate zintuiglijke filmische benadering'.

'Niña Errante' werd gefilmd over een afstand van 1.500 kilometer door Colombia. De 'coming-of-age/roadmovie volgt vier halfzusters die elkaar voor de eerste keer ontmoeten als hun vader sterft. Samen gaan ze op reis om de jongste achter te verlaten, gespeeld door een fascinerende Sofia Paz in haar grote schermdebuut, met een tante.

'De film slaagt erin om de innerlijke werelden van vier zusters en hun relaties te onthullen en tegelijk de sociale problemen van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse samenleving te verkennen met verfrissende eerlijkheid, catharsis en originaliteit', voegde de jury eraan toe.

Producer Daniel Garcia van Dia Fragma zei: 'Het maakt ons zo trots om de eerste Latijns-Amerikaanse film te zijn die deze prijs wint, gezien de mate van concurrentie die we hadden; dit geeft onze film een ​​goede start.' Garcia deelt de geldprijs van $ 11.000 + met Mendoza.

 'Niña Errante' beleefde haar wereldpremière op het Black Nights Film Festival, waarvan Javier Garcia Puerto en festivaldirecteur Tiina Lokk uit Latijns-Amerika altijd al geprobeerd hebben om edelstenen uit Latijns-Amerika naar het Estse, Baltische en Scandinavische publiek te brengen.Mendoza's vierde fictie film 'Niña Errante' werd gecoproduceerd door Cine-Sud Promotion van Thierry Lenouvel, die de internationale rechten bezit. Elba McAllister van Cineplex behandelt de Latijns-Amerikaanse rechten en zal het drama naar Ventana Sur brengen.

'Ik ben altijd door vrouwen gevoed, maar ze zijn me een raadsel gebleven', zei Mendoza, die via 'Niña Errante' de wereld van vrouwen verder wilde verlichten en verkennen. Met uitzondering van een onechte documentaire hebben zijn films vrouwelijke gezichtspunten. Ongeveer 75% van zijn crew voor 'Niña Errante' waren vrouwen, hoewel hij er niet bewust naar zocht. 'Ik zie geen vrouwen, ik zie zielen', zei hij.


Met uitzondering van Carolina Ramirez, een bekende tv-actrice en Paz, die sinds zijn twaalfde in het theater heeft gewerkt, zijn de andere meisjes niet-pro. Bij het vinden van ze waren er, deden maar liefst 4.000 meisjes auditie. Eenmaal geselecteerd, repeteerden ze twee maanden, zei Mendoza.  Ze zijn heel dichtbij geworden, hun chemie is bijna genetisch', zei hij.

Geboren in 1980 in Colombia, omvatten de credits van Mendoza 'The Stoplight Society', 'Memories of a Vagabond' en 'Dust on the Tongue'. Het Black Nights Film Festival liep van 16 november - 2 december.

(Suriname Mirror/Variety.com/YouTube/El Espectador/Twitter)

Binnenweg naar inheems dorp Matta, in het district Para, wordt gerehabiliteerd

Dorpshoofd Michel Karwafodi vindt aanpak van de weg van eminent belang 

(Bron foto: NII)

De 5 kilometer lange binnenweg naar het inheems dorp Matta, in het district Para, wordt gerehabiliteerd door het bedrijf S. Maintransport. Het startsein hiervoor werd vrijdag 30 november 2018 gegeven, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Volgens Dulcy Tombe van S. Maintransport krijgt het bedrijf benzine van het districtscommissariaat van Para. Het bedrijf komt dan met eigen materiaal en machines in om de rehabilitatie van deze weg aan te pakken voor de weggebruikers.

De districtscommissaris van Para, Armand Jurel, is blij en geeft aan dat het veel makkelijker zal worden voor de bewoners van Matta om hun bestemming te bereiken. Volgens dorpshoofd Michel Karwafodi is de aanpak van deze weg van eminent belang voor onder meer schoolgaande kinderen, verkopers, ondernemers, toeristen die het dorp aandoen en bewoners.

Hij is ingenomen net het feit dat de weg gerehabiliteerd wordt. De werkzaamheden gaan twee weken in berslag nemen.

Twee doden bij frontale botsing twee auto's ter hoogte van Landhuis Daniel, Curaçao

(Bron foto: CuraçaoNieuws)
Over oorzaak ongeluk en identiteit van de beide slachtoffers is nog niets bekend


Twee doden zijn zondagochtend, 2 december 2018, gevallen bij een frontale botsing op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Landhuis Daniel. Het gaat volgens CuracaoNieuws om de bestuurders van beide auto's, een Kia Picanto en een Mitsubishi Lancer, zo bericht Paradise FM.

Een van de slachtoffers is een vrouw, meldt de Extra.

Over de oorzaak van het ongeluk en de identiteit van de overleden personen is nog niets bekend.


Overigens wordt op social media door velen afkeurend gereageerd op foto's, gepubliceerd door onder andere Extra en Paradise FM, waarop beide slachtoffers te zien zijn, op de weg, zij het onder lakens. Na de opmerkingen, heeft Paradise FM de foto verwijderd.De gewraakte foto was overigens inderdaad nog 'netjes'.
In Surinaamse media (nieuwswebsites, social media nieuwspagina's, kranten) is het schering en inslag, dat foto's worden gepubliceerd van (dodelijke) slachtoffers van verkeersongevallen en misdrijven, zonder dat zij onherkenbaar zijn gemaakt. Dat laatste geldt ook voor kentekenplaten van bij ongelukken betrokken voertuigen.
In tegenstelling tot Curaçao wordt hierop niet of amper afkeurenswaardig gereageerd. Ook een Vereniging van Journalisten onderneemt geen enkele actie...

´Muze van het gif´ Tereza Cristina da Costa Dias minister van Landbouw in Brazilië

Da Costa Dias enthousiast verdedigster van toepassing gewasbeschermings- middelen


Per 1 januari 2019 wordt Tereza Cristina da Costa Dias, bekend als de ´Musa do Venono' ('Muze van het gif´), de nieuwe minister van landbouw in Brazilië. Brazilië heeft in oktober de oud-militair Jair Bolsonaro tot president gekozen. 

Een van de eerste ministers die door de nieuwe president werd aangewezen was Tereza Cristina da Costa Dias als minister van Landbouw, Veehouderij en Voedselvoorziening (MAPA, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento). Haar benoeming kreeg krachtige steun van de Braziliaanse agribusiness en hun vertegenwoordigers, verenigd in het Frente Parlamentar da Agropecuária  (FPA). Het FPA, met als voorzitter Tereza Cristina, maakt zich sterk voor de belangen van de agrarische sector.De nieuwe minister heeft landbouwkunde gestudeerd en is eigenaresse van een veehouderijbedrijf.

In het parlement is het werk van de afgevaardigde vooral gemarkeerd, door de enthousiaste verdediging van de wet die de regels voor de toelating, controle en toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in het land flexibeler moet maken. De wet werd in juni goedgekeurd door een speciale parlementaire commissie onder voorzitterschap van Tereza Cristina. De wet moet nu nog door het parlement worden aangenomen.


Van milieuactivisten kreeg ze voor haar inzet de bijnaam´Muze van het gif´. Als minister voor Productie van de deelstaat Mato Grosso do Sul was zij verantwoordelijk voor de toekenning van subsidies en fiscale voordelen aan bedrijven die gingen uitbreiden of nieuwe productielocaties opzetten. Haar baas, gouverneur Puccinelli, ontving 20% van alle uitgekeerde subsidies als steekpenningen en zit op beschuldiging van corruptie sinds juli in de gevangenis.

Vleesverwerker JBS was een van de ondernemingen die profiteerde van de regelingen. Met de overheidssteun werd de slachterij van Bertin overgenomen en de cellulosefabriek Eldorado.

Tereza Cristina verhuurde haar eigen veehouderijbedrijf aan JBS voor het mesten van 12.000 runderen per jaar. Hiervoor ontving ze € 150.000 huur en € 100.000 voor de kosten en nog een bedrag per afgeleverd dier (O Jacaré; Folha do São Paulo).

Tereza Cristina is in 2015, 7 maanden na de overeenkomst met JBS, als vertegenwoordigster van de deelstaat Mato Grosso du Sul in het parlement gekozen. Als tegemoetkoming in de kosten voor haar verkiezingscampagne ontving zij enkele tienduizenden euro`s van JBS. Inmiddels is de relatie met JBS gebrouilleerd. JBS heeft de nieuwe minister aangeklaagd en eist terugbetaling van € 3,5 miljoen die door JBS aan haar zou zijn geleend.

De nieuwe president, Bolsonaro, wordt wel omschreven als de ‘tropische Trump’. Bolsonaro maalt niet om politieke correctheid en laat zich denigrerend uit over vrouwen, homo’s en zwarte Brazilianen. Hij prijst de voormalige militaire dictatuur van Brazilië en kondigde tijdens zijn verkiezingscampagne aan de criminaliteit en de corruptie keihard te zullen aanpakken.

Over de mogelijke belangenverstrengeling tussen zijn nieuwe landbouwminister en JBS zei hij: 'Het is menselijk om fouten te maken en op dit moment geniet Tereza Cristina mijn volle vertrouwen.'

(Suriname Mirror/Boerderij.nl/Twitter)

Slapen in een slangenbuik in Mexico-Stad, Mexico

(Bron foto: Francisco Lubbert)
Nido de Quetzalcóatl in Mexico-Stad is een van 's werelds meest bijzondere Airbnb’s


Nido de Quetzalcóatl in Mexico-Stad is wellicht een van de meest bijzondere Airbnb’s - AirBed & Breakfast - ter wereld (Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De website omvat meer dan 3.000.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden). Het hele optrekje heeft namelijk de vorm van een slang. 

De ideale verblijfplaats voor een tripje met vrienden. In het enorme slangvormige gebouw in Mexico-Stad zijn tien appartementen en een Airbnb verborgen.

De architect, Javier Senosiain, liet zich voor het ontwerp inspireren door enkele grote namen uit de architectuurgeschiedenis, Frank Lloyd Wright en Antoni Gaudí.

De Airbnb is dus een deel van het complex, maar biedt op zichzelf al plaats voor acht personen.


Er zijn vijf slaapkamers en vier badkamers, ideaal voor een vakantie met vrienden. Heel veel privacy krijg de gast niet want om zoveel mogelijk licht binnen te laten, zijn er geen deuren in het appartement. In ruil voor 181 euro krijgt de gast wel een klein doolhofje aan kamers.

Bovendien is het hele omliggende terrein 5.000 vierkante meter groot en alleen toegankelijk voor bewoners en gasten.

(Suriname Mirror/nl.metrotime.be/Facebook)

López Obrador beëdigd als nieuwe president van Mexico

(Bron foto: Twitter)
'We zullen corruptie en straffeloosheid uitroeien'


Vijf maanden na zijn verkiezingsoverwinning heeft Andrés Manuel López Obrador zaterdag 1 december 2018 de eed afgelegd als nieuwe Mexicaanse president. De 65-jarige linkse politicus neemt het ambt over van Enrique Peña Nieto. 

'We zullen corruptie en straffeloosheid uitroeien', beloofde de president in een toespraak. In zijn rede gaf López Obrador te kennen, dat hij zijn ambt 'loyaal en patriottistisch' zal invullen en dat Mexico een 'vreedzame en ordelijke, maar tegelijk diepe en radicale transformatie' zal ondergaan. 'We zullen corruptie en straffeloosheid uitroeien.'


López Obrador is de voormalige burgemeester van Mexico-Stad (2000-2005). Daar volgden duizenden inwoners de eedaflegging zaterdag op grote schermen.

De ceremonie in het parlement werd bijgewoond door onder andere de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, president Donald Trumps dochter Ivanka, de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel en de Spaanse koning Filipe VI.

Tijdens de verkiezingen op 1 juli haalde López Obrador een klinkende overwinning, met 52,9 procent van de stemmen. De ambtstermijn van de president in Mexico is zes jaar, herverkiezing is niet mogelijk. De kersverse president kondigde eerder al een sobere regering aan met evenveel mannen als vrouwen.

Niet iedereen wordt overtuigd door de verandering die hij belooft: critici beschuldigen de scherp gebekte, zilverharige leider van autoritair radicaal gedrag, en de Mexicaanse aandelen en de peso zijn de afgelopen weken gekelderd.

Maar Lopez Obrador, 65, heeft een onmiskenbaar sterk mandaat: hij won een aardverschuivingsoverwinning in de verkiezingen van 1 juli, samen met grote meerderheden in beide huizen van het Congres voor zijn coalitie - geleid door de partij die hij vier jaar geleden, Morena, had opgericht.

Het was de grootste overwinning voor elke president, en de eerste voor een linkse, sinds Mexico in 2000 overging naar een meer-partijen-democratie.

Lopez Obrador reisde naar zijn beëdigingsceremonie in zijn kleine witte Volkswagen Jetta en baande zijn weg door een zee van supporters.


(Suriname Mirror/Belga/France24/Plaza de Armas/Twitter)

Diverse auto’s beschadigd bij ongeval op Jules Wijdenboschbrug

(Bron foto: Gwen Mur Ralim Wongsodikromo)
Auto's geramd door tour-/partybus waarvan remmen het zouden hebben begeven


Waterkant.net bericht vandaag, zondag 2 december 2018, dat gisteren diverse auto’s zijn beschadigd bij een ongeval op de Jules Wijdenboschbrug. 

Volgens de eerste informatie zouden de remmen van een tourbus het hebben begeven. De bus zou vervolgens diverse auto’s op de brug geraakt hebben. Uiteindelijk kwam de bus daardoor tot stilstand.

Meerdere auto’s liepen daarbij schade op en er ontstond chaos op de brug, doordat automobilisten massaal uit hun voertuigen stapten.


Paul Somohardjo, PL-voorzitter: 'Wij gaan moeten samenbundelen, alle partijen'

Somohardjo wijst op inbraakpolitiek die NDP bij vrijwel alle partijen en combinaties heeft toegepast


´Wij gaan moeten samenbundelen. Alle partijen. Efu un wani kenki, efu un wani change, dan is het noodzakelijk om samen te bundelen', aldus voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) gisteravond tijdens de feestvergadering in verband met de twintigste verjaardag van de partij in het partijcentrum te Beekhuizen, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 2 december 2018. 

Tijdens vrijwel alle toespraken van zowel PL-kopstukken als vertegenwoordigers van bevriende politieke partijen werd er op gewezen, hoe belangrijk de eenheid en samenwerking is. Onder andere de ABOP, VHP, NPS, KTPI en PDO waren vertegenwoordigd en spraken hun felicitatieboodschap uit.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk liet weten dat samenwerking en eenheid belangrijk zijn om verkiezingswinst te behalen: 'United we stand, divided we fall.'

Somohardjo maakte duidelijk, dat hij de 'ondergaande zon' is. Na 2020 zal hij niet meer te zien zijn op het politieke podium. Dan zijn het de laatste verkiezingen waar hij aan zal deelnemen als voorzitter van de PL, want in 2025 is hij er niet meer bij. De politicus wil daarom graag dat, voordat hij definitief aftreedt als voorzitter van de PL, Suriname gezamenlijk weer op de goede rails wordt gebracht. Hij benadrukte echter, dat zonder samenbundelen, zonder die eenheid te vormen, dat nooit zal lukken.

Somohardjo vroeg er rekening mee te houden dat 'den man ab’ moni'. Maar, als uitgegaan wordt van de massale opkomst tijdens het twintigjarig bestaan van de partij én rekening wordt gehouden met de achterban van de verschillende bevriende partijen, dan zou er in feite geen sprake van verkiezingsverlies kunnen zijn, zo schrijft Starnieuws.

De PL-voorzitter merkte op dat Paramaribo te klein zou zijn als alle aanhangers van deze bevriende partijen bij elkaar zouden komen. Dat zou hij graag nog willen meemaken.

Somohardjo wees ook op de inbraakpolitiek die de NDP bij vrijwel alle partijen en combinaties heeft toegepast. Hij noemde in dat kader de A Combinatie die uiteengeslagen is, maar ook de PALU die vanaf het begin van de jaren '80 een trouwe bondgenoot was, alsook de KTPI. 'Mij oud-guru, Johan Adolf Pengel, leri mi: Al houden wij niet van elkaar, maar als het gaat om Suriname moeten wij bereid zijn elkaar te omhelzen. Laten we werken naar die eenheid van het volk. Verandering kan alleen komen als we één zijn', luidde zijn oproep.

De PL-voorzitter hield het publiek voor, dat liegen, belazeren en bedriegen niet goed is, aangezien het niet onze cultuur en ook niet onze attitude is. 'Maar, ef’ den belazer yu ala dey en den beloof yu wan fly-over, wan trein fu nergens naar nergens, den beloof yu dat a dollar ow saka, den beloof stabiliteit nanga 18.000 oso, maar a no kon, dan zeg ik ja, voor deze keer, wan lesi nomo, kon belazer den en dat zal moeten gebeuren op 25 mei 2020.'

Hij adviseerde de mensen om hun pakket te nemen als dat aan hen wordt aangeboden, voeding te accepteren als zij dat krijgen en de huizen te accepteren als ze daarvoor in aanmerking komen, 'maar om op 25 mei 2020 degenen die ons belazeren ook weer te belazeren door ervoor te zorgen dat ze nooit meer terugkomen'.

Veiling van het terrein van de Maretraite Mall is voorlopig van de baan

'De bank beraadt zich over de zaak'


De veiling van het terrein van de Maretraite Mall is aangehouden. De eigenaar van de mall heeft op zijn beurt het Kort Geding, dat was aangespannen om de veiling te stuiten, stopgezet. De rechtszaak was gepland voor 20 december. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 2 december 2018.

'Ik ben gebeld door de bank dat de veiling is ingetrokken. De bank zal zich beraden over de zaak en mijn cliënt zal op de hoogte worden gesteld wat er verder zal gebeuren', zegt advocate Michella Lau-Kerssenberg.

De mall heeft een betalingsachterstand bij de bank. De advocate heeft vorige week donderdag met succes geprocedeerd tegen de veiling van de woning van de eigenaar van de mall. De volgende dag zou het huis worden geveild. 'Volgens de wet moeten eerst de bedrijfsgoederen worden geveild en daarna kan het huis volgen', stelt Lau-Kerssenberg. Ze wil inhoudelijk niet ingaan op de kwestie van het winkelcentrum.

De advocate heeft de eigenaar aangeraden om de unithouders te verwittigen over de aanhouding van de veiling. 'Ik ben toch gerustgesteld en ik hoop dat partijen elkaar kunnen vinden, waardoor we zekerheid hebben', zegt een unithouder. Hij zegt echterm dat de faciliteiten in de mall te wensen overlaten, en is daarom op zoek is naar een betere plek.

Marlon Budike (NPS) neemt dinsdag 4 december plaats op het pluche van de Assemblee

Met man van het veld Budike zal de NPS drie zetels hebben in De Nationale Assemblee


Marlon Budike (NPS) wordt dinsdagmiddag, tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, na onderzoek van zijn geloofsbrieven, toegelaten tot lid van het parlement, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 2 december 2018. Hij neemt dan de plaats in van Sheilendra Girjasing (VHP) die in oktober is overleden.

Budike is voorzitter van de afdeling Commewijne van de NPS. Hij is op 20 november bij enkele kandidaatstelling herkozen. De politicus maakt zich samen met zijn bestuur sterk voor het behoud van deze zetel in 2020.

Budike was op de V7-lijst bij de 2015-verkiezingen op de derde plaats gekandideerd. Met zijn toelating zal de NPS drie zetels hebben in De Nationale Assemblee. De VHP valt terug naar 8 zetels.

Budike was van 2010 tot 2015 districtsraadslid. Hij is van plan als man van het veld zijn stem te laten horen in De Nationale Assemblee.

Jonge Surinaamse sporters die deelnemen aan Consude Games missen openingsceremonie in Arequipa, Peru

Delegatie door onbekende reden vertraagd in Lima


Door een vertraging in Lima, Peru, heeft de Surinaamse delegatie die deelneemt aan Consude Games (XXIV Juegos Sudamericanos Escolares 2018) de openingsceremonie van vandaag, zondag 2 december 2018, gemist. Dat meldt Starnieuws op gezag van ministerie van Sport- en Jeugdzaken via het Nationaal Informatie Instituut. Wat de reden van de vertraging is, wordt voor het gemak niet vermeld...

Geconcludeerd zou kunnen worden, dat de organisatie van de de delegatie simpelweg te kort voor aanvang van de Consude naar Peru is afgereisd en geen rekening heeft  gehouden met eventuele vertragingen. 😕

Ruim 90 Surinaamse sporters zullen deelnemen aan de 24e Consude Games die van 2 tot 9 december worden gehouden in Arequipa, Peru. Volgens de nieuwe planning reist de groep vandaag af naar Arequipa. De delegatie heeft een veilig onderkomen en verkeert in goede gezondheid.

De Consude Games zijn de Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen, waarbij vriendschapsbanden tussen landen worden verstevigd door acceptatie van elkaars cultuur.

'Ondanks deze situatie zijn de sporters, coaches en anderen nog steeds gemotiveerd om deel te nemen aan de Consude Games.' Suriname doet voor de zevende keer mee. Scholieren tussen 12 en 14 jaar doen mee aan de Consude Games.

Minister Dikan wil met stappenplan erkenning grondenrechten inheemsen bij wet gaan realiseren

Dikan roept managementteam, secretariaat en drie commissies in het leven

(Bron foto: NII)
Uiterlijk september 2019 moet conceptwet gereed zijn als voorloper van definitieve erkenning  grondenrechten in wetgeving


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft vrijdag 30 november 2018, in het perscentrum van het Kabinet van de President, een managementteam, een secretariaat en drie commissies geïnstalleerd voor de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’. Het gaat om de Commissie Wetsvoorstellen, Commissie Demarcatie en Commissie Bewustwording, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Dikan zegt, dat daarmee de eerste stap is gezet om het stappenplan daadwerkelijk uit te voeren. De bewindsman is opgelucht dat deze fase eindelijk is bereikt. Hoewel de installaties bijna twee maanden later dan gepland plaatsvinden, is de deadline niet veranderd. Er moet uiterlijk september 2019 een conceptwet worden geproduceerd als voorloper op de definitieve erkenning van de grondenrechten in wetgeving.

Voorafgaand aan de installatie heeft hij de aanwezigen een korte presentatie gegeven van ontwikkelingen in dit proces de afgelopen twee jaren.

De hervatting van het slepende grondenrechtenvraagstuk werd in 2016 door president Desiré Bouterse opgepakt met het voeren van gesprekken met de vertegenwoordigers van de Inheemsen (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS) en vertegenwoordigers van de Tribale Volken.

In december 2016 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Inheemse Volken in Suriname’ in. In maart 2017 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Tribale Volken in Suriname’. Deze Commissies hadden als doel, het doen van voorstellen ter oplossing van het grondenrechten probleem. Uiteindelijk is door beide commissies een gezamenlijke verklaring en een stappenplan ontwikkeld. Die documenten zijn op 7 augustus 2017 aangeboden aan de president. Het Stappenplan is in januari dit jaar goedgekeurd door de Raad van Ministers en is vervolgens ook goedgekeurd door de president.

Hij heeft daarna, op 29 juni 2018, schriftelijk de opdracht gegeven aan de minister van Regionale Ontwikkeling om daaraan uitvoering te geven.

Zowel het managementteam, het secretariaat, als de commissies zijn bemenst door functionarissen van verschillende ministeries en onafhankelijke ter zake deskundigen. Het managementteam wordt geleid door Wensley Misiedjan, directeur van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland (DOAS) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Hij werkt nauw samen met zijn collega Nielton Grootfaam van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen in Suriname (DDOIS), secretaris van het team.

Oud-minister Harvey Naarendorp door OM gedagvaard in 8 decemberproces

'Ik wil niet erover praten, omdat ik eerlijk gezegd niet begrijp waar het op slaat'


Harvey Naarendorp, oud-minister van Leger en Politie, Justitie en Buitenlandse Zaken, is door het Openbaar Ministerie (OM) gedagvaard in het 8 decemberproces. Inhoudelijk wenst hij niet in te gaan op deze zaak, aldus de Ware Tijd zaterdag 1 december 2018. Hij wacht de komende ontwikkelingen af.

Naarendorp: 'Ik wil niet erover praten, omdat ik eerlijk gezegd niet begrijp waar het op slaat. Ik kan het niet plaatsen, want er zijn regels voor politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers. Er is uitgebreide wetgeving daarover waarin procedures zijn vastgelegd en ik weet niet waarom die niet zijn aangehouden.'

De ex-minister heeft in het verleden bij diverse gelegenheden verklaard geen enkele betrokkenheid te hebben gehad bij de decembermoorden. Van alle verdachten in deze spraakmakende zaak moesten alleen Harvey Naarendorp, John Hardjoprojitno en Badressein Sital nog voor de rechter verschijnen. Omdat ze destijds ministers waren, dienden zij door de gewone rechter berecht te worden. Sital is intussen overleden.

Het is aannemelijk dat naast Naarendorp Hardjoprajitno, één van de zestien coupplegers van 25 februari 1980, een dagvaarding heeft gekregen. De overige verdachten staan terecht bij de Krijgsraad.

Chinese bedrijven betaalden miljoenen dollars steekpenningen om contracten infrastructuur- en energiesector Venezuela te vergaren.

Topambtenaren uit Chavez-tijdperk ontvingen miljoenen dollars steekpenningen van Chinese bedrijven


Verschillende topambtenaren uit het Chavez-tijdperk ontvingen tientallen miljoenen dollars aan steekpenningen van Chinese bedrijven. Alsof de corruptieschandalen van het Venezolaanse regime die de afgelopen dagen aan het licht zijn gekomen niet voldoende waren, heeft de Spaanse krant El País vrijdag 30 november 2018 een nieuw schandaal onthuld.

Tijdens het voorzitterschap van wijlen Hugo Chávez Frías betaalden bedrijven uit de Volksrepubliek China 200 miljoen dollar aan steekpenningen om contracten te krijgen in het Zuid-Amerikaanse land. Op 27 november werd de voormalige treasurer (schatbewaarder) van Venezuela en voormalig Chavez-afgevaardigde, Alejandro Andrade, door een Amerikaanse rechtbank voor witwassen veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De gepensioneerde luitenant bekende dat hij 1 miljard dollar aan steekpenningen ontving.

Nu is gebleken dat een Chavista zakenman, Diego Salazar ↓, voordeel heeft gehaald uit een megacontract van 20 miljard dollar, om zichzelf persoonlijk te verrijken. De massale deal werd in 2010 ondertekend door China en Venezuela. Ondanks alle steun die de regering van Peking heeft gegeven aan het Chavez-regime, waren hun bedrijven niet vrijgesteld van het betalen van grootschalige steekpenningen om contracten in Venezuela te winnen.

Salazar en Ramirez (Bron foto: Los Benjamins)
De binationale overeenkomst betrof de bouw van energie-infrastructuur in het Zuid-Amerikaanse land en staat bekend als het 'grote volume'. De ontwikkeling was onderdeel van een plan dat werd opgesteld in 2007, toen beide landen de Binationale Samenwerkings Fonds overeenkomst ondertekenden. Volgens de overeenkomst verleende China een lening aan Venezuela via de Development Bank of China (BDC), terwijl de Economic and Social Development Bank (Bandes, Banco de Desarrollo Económico y Social de Venezuela) de leiding had over het beheer van de fondsen.

Deze nieuwe ontwikkeling was onderdeel van het onderzoek dat door de autoriteiten van het Prinsdom Andorra werd uitgevoerd tijdens het onderzoek naar Banca Privada d'Andorra (BPA), een entiteit die in 2015 werd gesloten wegens het witwassen van geld.

Zakenman Diego Salazar en zijn mede-samenzweerders stelden 200 miljoen dollar veilig op 11 rekeningen bij BPA, geld dat afkomstig was van steekpenningen ten laste van vijf Chinese bedrijven. Salazar, die in Venezuela in hechtenis is, werd in september vervolgd voor het plunderen van 2 miljard euro van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela S.A.(PdVSA) samen met 27 andere mensen, waaronder Nervis Villalobos en Javier Alvarado, de voormalige Energie-ministers van Chavez. Maar, deze Venezolaanse verzekeringsondernemer ontving deze gigantische hoeveelheid niet uit dank voor zijn capaciteiten als zakenman, maar eerder vanwege zijn nauwe banden met hooggeplaatste personen in de regering van Chavez. Hij is de neef van Rafael Ramírez ↑, die tussen 2004 en 2012 minister van Energie en Petroleum van Venezuela was en tevens president was van PdVSA.

Ramírez, nu een fervent tegenstander van het Maduro-regime, leeft in ballingschap en bekritiseert voortdurend de Venezolaanse dictatuur onder het argument, dat Maduro de 'nalatenschap' van Hugo Chávez vernietigt.

Volgens El País onthulde de Andorrese rechter Canòlic Mingorance, dat Salazar contact opnam met Chinese bedrijven om zakelijke overeenkomsten te sluiten in ruil voor illegale steekpenningen. Om dit te doen, gebruikte hij de eerste secretaris van de Venezolaanse ambassade in Beijing, Luis Enrique Tenorio. Om de onrechtmatig verkregen opbrengsten te verbergen, heeft Tenorio een Panamese onderneming, Phomphien Corporation, opgericht en een rekening geopend bij de BPA van Andorra. Salazar verborg het corruptie-netwerk Venezuela-China-Andorra via het bedrijf Highland Assets en een medewerker, die een vertrouwelijke overeenkomst met het Chinese bedrijf Camc Engineering ondertekende waarbij het bedrijf het bedrijf 'adviseerde' tijdens het behalen van de miljonaircontracten met de PdVSA en Corpoelec (elektriciteitsbedrijf van de staat), in het kader van 'Grote Volume'-projecten. De tekst van deze vertrouwelijke overeenkomst werd door rechter Mingorance gebruikt als basis voor de beschuldigingen van de staat en om Salazar te vervolgen voor het witwassen van geld.

Volgens dit document zou Highland Assets, als de Chinezen contracten ter waarde van $ 200 miljoen hadden verkregen, netto 10% van de inkomsten ontvangen voor Camc Engineering. 'Dit is een volkomen abnormale contractuele relatie voor de consultancysector, waar de betaling in kwestie niet bedoeld is voor het opstellen van rapporten of consultshulp, maar een willekeurig bedrag dat wordt toegekend', zegt een recente beslissing van de Andorrese rechter, beoordeeld door El País . Volgens de Spaanse krant werd voor elk toegekend project een nieuwe aanbetaling gedaan op de Andorraanse rekening: $ 1.000.000 voor het project van de Orinoco Delta; $ 400.000 voor het project Guárico River; $ 600.000 en $ 1.000.000 voor het project Orinoco River; en nog eens $ 3.000.000 voor verschillende andere projecten in Fábrica, Tiznado, Píritu Becerrra, Delta Orinoco en Guárico. Tussen 2011 en 2012 bedroeg het totaal $ 106 miljoen. Tussen 2011 en 2012 bedroeg het totaal $ 106 miljoen.

Andere soortgelijke contracten ondertekend tussen Chinese bedrijven en Salazar, samen met zijn medewerker, Luis Mariano Rodríguez, omvatten een met China Machinery Engineering Corporation (CMEC) voor de bouw van het elektrische noodstation in de staat Zulia, waarvoor Salazar werd beloond met $ 55 miljoen en Rodriguez met $ 9,5 miljoen. Het geld werd volgens El País gestort op de Andorrese rekening van het Nederlandse bedrijf Investments and Consulting. Alsof dit niet genoeg was, verzkreeg Salazar ook $ 50 miljoen na het ondertekenen van een contract tussen Sinohydro Corp. Ltd en PdVSA voor de bouw van de La Cabrera-fabriek.

Met behulp van een bedrijf dat hij in Panama heeft opgericht, tekende hij gezamenlijk een contract met Francisco Jiménez Villaroel, manager van het PdVSA-kantoor in China, om Aziatische bedrijven te helpen de Venezolaanse markt te betreden. Eudomario Carruyo, de toenmalige CFO van PdVSA, ontving ook 7 miljoen dollar op zijn BPA-rekening. Salazar ontving andere 'commissies' van Chinese busfabrikant Yutong Hongkong Ltd ($ 11 miljoen) en oliemaatschappij Shandong Kerui Petroleum ($ 17 miljoen). Salazar verwierp in 2015 tijdens het onderzoek in Andorra de beschuldigingen tegen hem, door te zeggen dat het de Chinese autoriteiten waren die 'de macht hadden om te beslissen aan welke bedrijven de projecten werden toegekend'. Maar, zoals de feiten laten zien, hadden blijkbaar Salazar en zijn handlangers de echte macht.

(Suriname Mirror/PanAm Post/El Pais)

Peru's afgelegen geïsoleerde inheemse stammen kampen met toenemende bedreigingen

Manier van leven, en zelfs hun leven, wordt bedreigd door drugshandel, ontbossing en mijnbouw

(Bron foto: ministerie van Cultuur, Peru)

Aanleg van wegen om het toerisme in de Amazone te ontwikkelen ook dreiging voor inheemsen


De inheemsen in het Amazone-regenwoud wijzen alle contact met de buitenwereld af. Maar hun manier van leven, en zelfs hun leven, wordt bedreigd door drugshandel, illegale ontbossing en exploitatie van delfstoffen. Peru, waarvan de helft bedekt is door het Amazone-regenwoud, is een van de weinige landen in de wereld waar geïsoleerde stammen nog steeds in absolute autonomie leven, weg van de moderne samenleving. 

De Peruaanse Amazone is de thuisbasis van 16 inheemse gemeenschappen met ongeveer 4.500 personen die in een vrijwillig isolement leven, volgens het ministerie van Cultuur. Onder hen zijn de Mashco-piro, Cacataibos, Isconahuas, Matsigenkas, Mastanahuas, Murunahuas, Nantis en Yoras-stammen.

Drie andere gemeenschappen, ongeveer 2.500 inheemsen, bevinden zich in een situatie van 'eerste contact'. Ze wonen allemaal in reservaten in drie regio's in het oosten van Peru: Ucayali, Madre de Dios en Cusc. Contact tussen deze groepen en buitenstaanders is zeldzaam, maar soms gewelddadig.

In de Amazone is de weigering om zich te vermengen met de buitenwereld voor een groot deel een reactie op eerdere contacten die de inheemsen hebben laten lijden aan aanvallen en uitbraken van ziekten die zijn veroorzaakt door kolonisten waarvoor ze geen immuniteit hebben, iets dat hun gemeenschappen heeft gedecimeerd.

Tijdens de 'Amazon Rubber Boom' van 1879-1912, waarin volgens een Ierse diplomaat 'gruwelijke' misdaden zijn gepleegd tegen tegen inheemsen, werden veel Mashco-piro gevangen genomen en uitgebuit in omstandigheden vergelijkbaar met de slavernij, waardoor de rest van hun gemeenschap dieper het bos in trokken om zichzelf te beschermen.

In het Amazone-gebied zijn externe bedreigingen talrijk en moeilijk af te weren. In dit dunbevolkte gebied vormen illegale activiteiten de grootste bedreiging, met name de drugshandel, omdat de drugsbendes misbruik willen maken van moeilijk toegankelijke oerwoudgebieden. 'Drugshandelaren geven niet om beschermde gebieden, behalve om hun illegale cocaplantages uit te breiden', zegt politie kolonel Arquimedes Leon. 'Voor hen is het de jungle en het kan hen niets schelen.'

Daarnaast trekken de natuurlijke rijkdommen van de Amazone allerlei goudzoekers aan, of het nu gaat om het goud of de ceders en mahoniebomen die met uitsterven worden bedreigd.

Incursies door buitenstaanders 'zijn vaak gewelddadig en verdringen gemeenschappen uit hun habitat', zei de inheemse Federatie van de Madre de Dios-rivier, een regio die wordt beschouwd als het epicentrum van illegale minerale exploitatie in Peru. Maar, het is niet alleen illegale activiteit die schade toebrengt aan het thuisland van de inheemsen, maar ook aan de aanleg van wegen om het toerisme in de Amazone te ontwikkelen.

In januari stemde het parlement van Peru in om de aanleg van wegen door het regenwoud te autoriseren, en dat terwijl paus Franciscus, die destijds de regio bezocht, opriep tot de bescherming van ongecontacteerde volkeren. De paus sprak over 'de grote druk van het grootbedrijf dat naar olie, gas, hout, goud of de monocultuur-agrobusiness verlangt'. Zijn beroep lijkt tevergeefs geweest.

De Peruaanse autoriteiten moeten nog maatregelen nemen om geïsoleerde gemeenschappen te beschermen, en al die tijd blijft Peru jaarlijks meer dan 120.000 hectare bos verliezen. Elk project in het gebied 'moet worden gepland' om te voorkomen dat inheemsen of het milieu ernstig worden getroffen, zei Nancy Portugal, hoofd van de afdeling Geïsoleerde Bevolkingsgroepen van het ministerie van Cultuur. Er is echter weinig hoop, gezien de minimale bewakingscapaciteiten en de schaarse middelen van de lokale autoriteiten in de regio.  

De Mashco-piro, een nomadische groep van ongeveer 900 jagers-verzamelaars, leeft in twee reservaten in de buurt van de belangrijkste toeristische centra van het land van de oude Inca-hoofdstad Machu Picchu en de nabijgelegen stad Cusco. Om de Mashco-piro te beschermen, heeft het ministerie van Cultuur controles geïmplementeerd om te voorkomen dat malafide reisbureaus excursies verkopen om de ongerepte stammen te ontmoeten.


(Suriname Mirror/AFP)