Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
Avondklok geldt vanaf 10 mei van 23.00 uur tot 05.00 uur
Bussen mogen nog niet rijden, scholen blijven gesloten
De regering heeft in het kader van het tegengaan van de verdere verspreiding van het Covid-19 coronavirus een gefaseerde versoepeling van de huidige maatregelen aangekondigd. President Desi Bouterse heeft zaterdagavond 9 mei 2020 in een televisietoespraak een vijftal aangepaste maatregelen aangekondigd, dit met in acht neming van de specifieke Surinaamse situatie.
In samenspraak met het traditioneel gezag is besloten om de lockdown op de grensrivieren Lawa, Marowijne en Tapanahony met tenminste één week te verlengen, tot zondag 17 mei 2020.
De totale lockdown op deze rivieren wordt echter omgezet in een partiële lockdown en zal van 18.00 uur tot 06.00 uur duren. Het staatshoofd benadrukt dat de grenzen gesloten blijven. Oversteken van en naar onze buurlanden is dus niet toegestaan. Ook zullen de controleposten in het land blijven bestaan ter controle op verplaatsingen tussen kustvlakte en overige districten.
De partiële lockdown in de rest van Suriname wordt met ingang van zondag 10 mei aangepast en zal dan gelden van 23.00 uur tot 05.00 uur.
De publieke gezondheidsmaatregelen blijven onverminderd van kracht. Dat wil zeggen dat de hygiënemaatregelen blijven gelden: handen wassen, niezen of hoesten in de armholte, als ook 2 meter afstand houden van elkaar.
De samenscholing wordt verruimd tot een maximum van 50 personen, Mits de orde- en hygiënemaatregelen in acht worden genomen.
De crèches blijven nog gesloten én de bussen mogen nog niet rijden.
Rekening houdende dat de gezondheidsvoorschriften strikt zullen worden nageleefd, zullen de opvangcentra voor junioren als ook die voor senioren burgers toegestaan worden om vanaf 17 mei wederom gelimiteerd familiebezoek te ontvangen.
Het Nationaal Covid-19 Management Team zal vanaf maandag 11 mei gesprekken voeren met organisaties om aan te geven aan welke voorwaarden zij moeten voldoen om hun operaties weer te mogen opstarten. Het gaat hier onder andere om de horeca, sportcentra, religieuze organisaties, vermakelijkheidsgelegenheden en de transportsector.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkt op dit moment een plan uit om tenminste de examenklassen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer te starten.
'Het is mijn doel om kampioen geworden, alleen dat maakt mij gelukkig'
(Bron foto: Twitter)
Als Jairzinho Rozenstruik zaterdagavond 9 mei 2020 weet te winnen van Francis Ngannou, dan mag de Surinamer daarna op voor de wereldtitel bij de UFC (Ultimate Fighting Championship). De MMA-bond werkt in de nacht van zaterdag op zondag zijn eerste gevechten af in coronavirustijd.
'De winnaar van Ngannou tegen Rozenstruik is zonder twijfel de eerstvolgende die om de wereldtitel mag vechten. Ja, 100 procent', zei UFC-baas Dana White in aanloop naar UFC 249 in Jacksonville.
In die stad in Florida maakt de UFC komende nacht zijn terugkeer na acht weken inactiviteit.
— Jairzinho 'BIGI BOY' Rozenstruik (@JairRozenstruik) May 8, 2020
In MMA won de 32-jarige Rozenstruik alle tien zijn gevechten, waarvan liefst zeven door een knock-out in de eerste ronde. Die prestaties hebben 'Bigi Boy' de zesde plek op de ranking van het zwaargewicht bij de UFC opgeleverd.
Zaterdag neemt Rozenstruik het op tegen Ngannou, de nummer twee van de ranglijst. De 33-jarige Fransman won veertien van zijn zeventien MMA-gevechten. 'Het is mijn doel om kampioen geworden', zei Rozenstruik in een videogesprek met journalisten. 'Alleen dat maakt mij gelukkig.
De Amerikaan Stipe Miocic is momenteel zwaargewichtkampioen van de UFC. Hij neemt het eerst op een nog onbekende datum voor de derde keer op tegen Daniel Cormier. De winnaar van dat gevecht zal tegen Rozenstruik of Ngannou strijden om de wereldtitel.
Rozenstruik arriveerde in de loop van de week in Jacksonville, waar de vechters en UFC-personeel zo min mogelijk contact met de buitenwereld hebben. 'We hebben een medische controle gehad. Er is bloed geprikt en temperatuur gemeten. We mogen het hotel niet uit, maar dat geeft niet. Op mijn kamer kan ik gefocust blijven voor het gevecht. Mijn voorbereiding verandert niet vanwege het virus. Ik kan niet wachten om weer in de octagon te schitteren.'
De hoofdgevechten van UFC 249, waaronder Ngannou-Rozenstruik, beginnen om 4.00 uur Nederlandse tijd in de nacht van zaterdag op zondag.
Little Richard is overleden. Dat meldt tijdschrift Rolling Stone zaterdag 9 mei 2020. De invloedrijke muzikant, bekend van hits als Tutti Frutti en Good Golly Miss Molly, is 87 jaar geworden. Volgens het tijdschrift is Richard overleden aan de gevolgen van kanker.
In 2017, Little Richard gave a rare interview to remember his dear friend Fats Domino. "He influenced me as an entertainer, period. I loved him," he told us. Read our last interview with the rock & roll pioneer https://t.co/ql2zQSxd5dpic.twitter.com/r8watx6EPV
Brian Wilson van de Beach Boys zei op Twitter, dat zijn muziek 'voor altijd' zou blijven bestaan.
I’m very sorry to hear about Little Richard. He was there at the beginning and showed us all how to rock and roll. He was a such a great talent and will be missed. Little Richard’s music will last forever.
Love & Mercy, Brian pic.twitter.com/kcak6Rf4Re
De basgitarist van Richard, Charles Glenn, vertelde aan de nieuwswebsite TMZ dat de zanger twee maanden ziek was. Hij zei dat Richard thuis stierf, met zijn broer, zus en zoon naast hem.
Richard Wayne Penniman, de echte naam van Little Richard, zag op 5 december 1932 in Macon, Georgia, het
levenslicht. Hij werd Little Richard genoemd, omdat hij klein en
mager was. Later koos hij die bijnaam als artiestennaam.
Als tiener uit het huis van zijn familie gezet en opgenomen door een blanke familie, die de club leidde waar hij voor het eerst optrad.
Breaking News: Little Richard is dead at 87. The flashy wild man of rock ’n’ roll drew deeply from gospel and the blues to create a thrilling new sound. https://t.co/2e3RcOBh7c
In 1951 kreeg hij een platencontract en scoorde een
hit met 'Every Hour'. Echter, de doorbraak kwam pas vier jaar later
toen hij 'Tutti Frutti' uitbracht. De alom bekende reeks aan 'bops'
en 'wops' in het refrein, verzon hij naar verluidt uit verveling
tijdens het afwassen. 'Tutti Frutti' werd toegevoegd aan het
register van The Library of Congress. In dat register worden
opnames bewaard van alle muziek die belangrijk is geweest voor de
Amerikaanse cultuur. Het Amerikaanse muziekregister omschrijft het
nummer als de komst van een nieuw tijdperk.
Toch deed hij het beter met 'Long Tall Sally' in 1956. Dat
nummer haalde de eerste plaats in de Amerikaanse R&B-lijst. Er
zijn van beide singles miljoenen exemplaren verkocht. In drie jaar
scoorde hij achttien hits, gaf hij concerten in binnen- en
buitenland en stal hij de show met zijn extravagante kleding,
make-up en de capriolen die hij uithaalde tijdens het piano
spelen. Hij stond bekend op zijn opzwepende manier van zingen
en veel showelementen en was een inspiratie voor onder anderen
Michael Jackson en Prince.
Hoewel de zanger in de jaren daarna niet meer wist binnen te dringen in de top 10 van de hitlijsten, had hij een grote invloed op andere artiesten en werd hij meermaals gecoverd. Zo ook door onder anderen The Beatles, The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello.
Bob Dylan remembers Little Richard: "My shining star and guiding light" https://t.co/hiZZ2xoIxE
Little Richard stond bekend om zijn flamboyante en wilde speelstijl en wordt gezien als een van de grondleggers van rock-’n-roll. Hij speelde onder meer piano, maar was ook te horen als zanger. Little Richard werd in 1986 als een van de eersten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.
De Amerikaanse zanger bracht vijftien studioalbums uit, in 2005 zijn meest recente.
De verbazing was groot toen hij in 1957
tijdens een concert in Sydney aankondigde dat hij ermee stopte om
predikant te worden. Hij nam dat besluit op basis van enkele
'voortekenen', zoals een rode vuurbal die hij tijdens het concert in
Sydney door de lucht had zien vliegen. Hij zag dat als een waarschuwing
van God dat hij boete moest doen voor het maken van muziek met obscene
teksten en zijn rock-'n-roll-levensstijl. Later bleek de rode vuurbal
afkomstig te zijn van de lancering van de Spoetnik 1-satelliet.
Terug in de VS ging hij theologie studeren en trok daarna als predikant het land door. Ook nam hij weer gospelnummers op.
Hij kreeg vele prijzen en vermeldingen, waaronder een Grammy Life Time Achievement Award en de opname van Tutti Frutti werd
toegevoegd aan het register van The Library of Congress. In dat
register worden opnames bewaard van alle muziek die belangrijk is
geweest voor de Amerikaanse cultuur.
In 1995 vertelde hij in een interview, dat hij
homoseksueel was. Een gevoelig onderwerp voor de diep religieuze zanger.
Hij is een keer getrouwd geweest, maar dat huwelijk hield niet lang
stand. Hij had geen eigen kinderen. Wel adopteerde hij via zijn kerk een
baby, Danny Jones, die toen hij ouder werd vaak optrad als zijn
lijfwacht.
Ook na 2000 bleef hij optreden, hoewel dat fysiek lastiger werd, omdat hij problemen had met zijn been en heup.
In
2012 schreef Rolling Stone Magazine over zijn concert in Washington
D.C. 'nog steeds vol vuur, nog steeds een ongekende showman, zijn stem
is nog steeds gevuld met een diepe gospel en ranzige kracht'.
In de jaren voor zijn dood bleef de zanger sporadisch optreden.
'Hij was de grootste inspiratiebron in mijn vroege tienerjaren en zijn
muziek heeft, als je het nu speelt, nog steeds diezelfde rauwe
elektrische energie als in het midden van de jaren '50', zegt Mick Jagger op Twitter. De Stones tourden met Little Richard. Jagger leerde daar veel van.
Moorden houden geen verband met het ziekenhuiswerk van de vrouwen
Twee mannen zijn gearresteerd voor de wurging van drie verpleegsters, zussen,
Celia, Araceli y Dora ‘N’. De autoriteiten sluiten elke link naar landelijke aanvallen op medisch personeel uit, uit angst voor de pandemie escaleert.
Uit eerste bewijsmateriaal blijkt, dat de verdachten, een verpleger en een gemeentelijke marktmedewerker in de twintig, van plan waren de vrouwen te beroven, wier lichamen werden gevonden in een huis in de stad Torreón, zei Miguel Ángel Riquelme, gouverneur van de noordelijke grensstaat Coahuila.
Condeno el asesinato de nuestras colaboradoras Cecilia, Araceli y Dora, en Torreón. Envío mi más sincero pésame a sus familiares. Nos solidarizamos con el dolor que los embarga, que también es el nuestro.
Hablé con el gobernador @mrikelme. Se emprende una investigación a fondo.
De moorden hebben niets te maken met het ziekenhuiswerk van de vrouwen, zei Riquelme vrijdag 8 mei 2020. Twee van de zussen waren verpleegster in het Instituto Mexicano del Seguro Social en de derde was een ziekenhuis administratief medewerkster. De vrouwen, die tussen de 48 en 59 jaar oud waren, werden donderdag vermoord, volgens het Instituto Mexicano del Seguro Social.
Bij sporadische incidenten in andere delen van Mexico zijn verpleegsters aangevallen, het openbaar vervoer uitgetrapt of hebben ze reinigingsvloeistoffen op hen gegoten, omdat ze bang waren dat ze het nieuwe coronavirus zouden kunnen verspreiden.
De Mexicaanse autoriteiten hebben de aanslagen aan de kaak gesteld en hebben er bij medisch personeel op aangedrongen om op straat geen uniformen of scrubs te dragen om te voorkomen dat ze het doelwit worden. Veel Mexicanen hebben hun medische hulpverleners geprezen en beschreven als helden, omdat ziekenhuizen een toenemend aantal mensen behandelen die aan Covid-19 lijden.
Er zijn tot dusver 9.897 mensen overleden aan het coronavirus...
In Brazilië is vrijdag 8 mei 2020 voor de tweede dag op rij een recordaantal coronavirusdoden gerapporteerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid waren er 751 sterfgevallen te betreuren. Op donderdag meldde de overheid 615 doden als gevolg van het longvirus.
— Correio Rondoniense (@CRrondoniense) May 9, 2020
De gezondheidsautoriteiten registreerden ruim 10.000 nieuwe besmettingsgevallen.
De afgelopen twee weken is het aantal bekende infecties bijna verdriedubbeld tot meer dan 145.000. Er zijn tot dusver 9.897 mensen bezweken aan het coronavirus.
Volgens medische experts zijn de daadwerkelijke sterfte- en besmettingscijfers waarschijnlijk nog een stuk hoger.
In veel Braziliaanse staten zijn lockdownmaatregelen van kracht om het virus in te dammen.
Coronavirus en Brasil: registran 751 muertes en un día y son casi 10.000 las víctimas fatales https://t.co/V5N85GlCgV
President Jair Bolsonaro noemde de ziekte de afgelopen weken herhaaldelijk een 'griepje' en zei dat de maatregelen tegen de verspreiding rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de economie.
Minister Paulo Guedes (Economie) waarschuwde donderdag dat Brazilië door de coronavirus-maatregelen binnen een maand met 'economische ineenstorting' en 'sociale wanorde' te maken kan krijgen.
(Suriname Mirror/France24/AFP/The Rio Times/ANP/Twitter)
'Vanwege zijn misleidingen kan hij niet inzien, dat de Valutawet nooit heeft gewerkt'
De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren ('Valutawet') is onlangs door de rechter opgeschort. NDP-fractieleider Amzad Abdoel is echter van mening, dat de rechterlijke macht op de stoel van De Nationale Assemblee (DNA) wil gaan zitten en dat die om die reden de Valutawet heeft opgeschort.
Ofschoon bewezen is, dat de wet nooit heeft gewerkt, heeft de wet volgens Abdoel wel ervoor gezorgd, dat de koers omlaag is gegaan.
Abdoel beweert, dat de NPS en de VHP niet aan de kant van het volk staan en hebben daarom ervoor gezorgd dat de Valutawet werd opgeschort, zodat de koers weer omhoog kan gaan.
'Abdoel is bezeten van misleidingen. Te allen tijde moet er recht gesproken kunnen worden.
Elk instituut mag het recht zoeken, daarom zijn wij naar de rechter gestapt. De Valutawet is nimmer op de formele manier tot stand gekomen.
Er zijn regels die je moet naleven voordat een wet goedgekeurd en afgekondigd kan worden. En als je die niet in acht neemt, zoeken wij gerechtigheid', aldus VHP-parlementariër Asiskoemar Gajadien vrijdag 8 mei 2020 in De West.
Volgens Abdoel zijn de processen en procedures die het parlement heeft gevolgd, om de Valutawet goed te keuren, correct. Ook zegt hij, dat er geen sprake is geweest van indiening van een andere wet, die bekrachtigd werd. 'We moeten nagaan of de rechterlijke macht de processen en procedures van de wetgevende macht, mag komen bepalen, of die wel of niet correct zijn. Dan is het hek van de dam, want wij bepalen de processen en procedures van de rechterlijke macht ook niet', aldus Abdoel.
Volgens Gajadien heeft de Valutawet nimmer op de juiste manier gewerkt, echter heeft die de wisselkoers juist verder de lucht in geduwd. 'Vanwege zijn misleidingen, kan hij niet inzien, dat de wet nooit heeft gewerkt. Je kunt niet zeggen dat de wet kracht heeft gehad, terwijl we nu 5 koersen hebben. De rijst- en goudsector, autohandelaren, Centrale Bank van Suriname, winkels en de zwarte markt, hanteren allemaal hun eigen koers. Dus Abdoel had beter zijn mond gehouden, dan denken het volk te kunnen misleiden', aldus Gajadien.
'Ik heb geen problemen met het feit, dat de rechter de wet voor toetsing naar het Constitutioneel Hof stuurt. De 7 Assembleeleden zouden dat ook door middel van een schrijven hebben kunnen doen. Dat wat de rechter heeft gedaan, baart mij wel zorgen. We zien hier dat de rechter op de stoel is gaan zitten van het Constitutioneel Hof en voorafgaand een besluit heeft genomen. De juristen moeten me uitleggen of dit wél kan', stelt Abdoel.
Staatsolie pompt in 2019 US$ 22 miljoen meer in Staatskas dan in 2018
Staatsolie’s bijdrage aan de regering, bestaande uit belastingen, dividend en royalty’s, bedroeg over 2019 US$ 172 miljoen, vergeleken met US$ 150 miljoen in 2018. De financiële resultaten in 2019 weerspiegelen de inzet om Suriname’s koolwaterstofpotentieel te ontwikkelen, terwijl ze waarde maximaliseren. Momenteel is Staatsolie sterker dan ooit.
'We zijn niet alleen diverser in onze oliehandel met toegevoegde waarde voor de raffinage van ruwe olie, diesel en benzine met ultralaag zwavelgehalte, maar ook in het produceren van elektriciteit en met succes investeren in goud. Bovendien bouwen we een steeds capabeler personeelsbestand. We zijn zeer tevreden over onze overall prestaties in 2019', aldus CEO Rudolf Elias in het Jaarverslag 2019, zo bericht De West vrijdagavond 8 mei 2020.
In 2019 behaalde Staatsolie een geconsolideerde bruto omzet van US$ 500 miljoen, een daling van 1% van het vorige jaar.
De EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) voor 2019 bereikte US$ 368 miljoen, vergeleken met US$ 353 miljoen in 2018.
Ook de winst voor belastingen in 2019 was ten opzichte van 2018 gestegen en wel US$ 180 miljoen, vergeleken met US$ 149 miljoen. Deze resultaten werden beïnvloed door de gemiddelde prijs van onze ruwe olie, die was US$ 54/bbl in 2019, vergeleken met US$ 61/bbl in 2018.
'Staatsolie geniet van de kracht van diversificatie, waaronder 25% belang in de Merian-goudmijn die in werking is gesteld door Newmont Suriname. Merian produceerde 524.000 oz. en droeg US$ 101 miljoen bij aan onze EBITDA in 2019, een resultaat ondersteund door het bereiken van goudprijzen US$ 1,482 / oz. in Q4 2019.
Naast het veranderen door de offshore olievondst is de overname van de Afobaka-dam en zijn waterkrachtcentrale per 1 januari 2020 een belangrijke mijlpaal voor Suriname en Staats-olie. Afobaka toevoegen aan de bestaande stroomopwekkingscapaciteit, zal 75% van het totale vermogen produceren aan stroomconsumptie in Suriname en zal vooral zorg dragen voor diversifiëren naar hernieuwbare energie.'
Met de ontdekking van Maka Central-1 in Block 58 van Apache en Total, staat Staatsolie op de rand van een nieuw tijdperk. Het bedrijf noch Suriname zal ooit hetzelfde zijn. 'Nu dat de eerste offshore ontdekking is gemaakt, anticiperen we op een reeks ontdekkingen en zetten de nodige stappen voort om deel te nemen aan de kansen die voor ons liggen, met een gevoel van urgentie. We hebben dus een Offshore directoraat opgericht voor het bouwen van onze technische mogelijkheden en doelen om de langetermijnwaarde van beide offshore bronnen te maximaliseren voor Suriname', zegt Elias tot slot.
Voorzitter van de stichting is NDP'er Boy Guardiola .....
Vanwege zogenoemde 'gewijzigde beleidsinzichten' vond minister van Volksgezondheid Antoine Elias het noodzakelijk de huidige Verbrandingsoven Commissie om te zetten in Stichting Bouta’s Milieuplan. De stichting opereert sinds vrijdag 8 mei 2020 zo zelfstandig mogelijk, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.
Het voornaamste doel van de stichting is toch het plaatsen en controleren van de landelijke verbrandingsovens. Daarnaast is de stichting verantwoordelijk voor het trainen en begeleiden van plaatselijke bewoners in het omgaan met de verbrandingsovens, zodat het huisvuil verwerkt kan worden. De installatie van deze stichting vond vrijdag plaats op het ministerie van Volksgezondheid door Elias.
Hij stelde, dat met behulp van de stichting Suriname een schoon land dient te worden en ook moet blijven. 'Wij hebben het Amazonegebied als een enorm bezit voor ons geliefd land Suriname', aldus Elias. De bewindsman benadrukte de waarde van het Amazonegebied en dat de gemeenschap er zorgvuldig mee dient om te gaan.
Het is de bedoeling dat er landelijk 120 verbrandingsovens geplaatst worden, verspreid over vier fases. In iedere fase zullen dertig verbrandingsovens opgeleverd worden.
'We hebben grote plannen', aldus voorzitter Boy Guardiola van de stichting. Hij stelde heel verheugd te zijn met dit moment. Volgens Guardiola zal het project vuilverwerking niet alleen werkgelegenheid creëren, maar zal ook zorg dragen voor een beter leefgemeenschap in Suriname. Als stichting zullen zij nagaan hoe zij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en eventueel andere ministeries kunnen bijstaan.
Rick Kromodihardjo, beschermheer van de stichting, is de mening toegedaan dat naast het landelijk plaatsen van verbrandingsovens, de stichting nu ook een mind shift dient te creëren bij de Surinaamse gemeenschap, zodat het project tot een succes mag gaan behoren. Volgens Kromodihardjo zal de gemeenschap bewust gemaakt moeten worden, dat huisvuil niet overal gedumpt dient te worden, maar dat zij het vuil nu ook daadwerkelijk in de daarvoor bestemde verbrandingsovens laten verwerken.
Het bestuur van de commissie, die nu is overgegaan in de stichting, is te rekenen vanaf 1 februari voor een zittingsperiode van drie jaar aangesteld en bestaat uit de volgende leden:
Boy Guardiola namens het ministerie van Volksgezondheid;
Wanita Ramnath namens het ministerie van Volksgezondheid;
Fariesha Karimbaksh namens Stichting Drs. L. Mungra Medisch Centrum;
Ester Aside namens het ministerie van Regionale Ontwikkeling en
Shaskeni Thakoerdien namens het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.
Bousaid: 'Kennelijk amper vertrouwen bij beleggers dat Suriname aflost'
'Internationale kapitaalmarkt zit voor Surinaamse bedrijven en de overheid vrijwel op slot'
De in 2016 geplaatste obligatielening van US$ 550 miljoen via het Amerikaanse Oppenheimer met een looptijd van 10 jaar door de republiek Suriname, daalt in rap tempo verder op de internationale kapitaalmarkt. Op dit moment is de prijs slechts 32.7 procent van de uitgifteprijs, aldus Starnieuws zaterdag 9 mei 2020.
Econoom en ex-bankier Jim Bousaid zegt, dat 'beleggers kennelijk veel vertrouwen verloren hebben dat ons land aan haar rente- en aflossingsverplichtingen zal kunnen voldoen en dumpen massaal deze obligaties'.
Door de Covid-perikelen zijn beleggers ook veel somberder geworden en lijden verliezen. Hun risico-appetijt neemt daardoor ook af, meent Bousaid.
Door deze sterke daling van de obligatieprijs is de relevante US-dollar rente voor Suriname dramatisch gestegen tot boven de 37 procent. 'Dit betekent, dat de internationale kapitaalmarkt voor Surinaamse bedrijven en de overheid vrijwel op slot zit. Dat is zeer slecht nieuws voor bijvoorbeeld Staatsolie dat op korte termijn op zoek moet gaan naar circa US$ 1 miljard op de internationale kapitaalmarkt voor de participatie met 20 procent in de ontwikkeling van de offshore olievelden', zegt Bousaid.
Er moet volgens hem 'een drastische beleidsombuiging plaatsvinden waardoor de economische vooruitzichten verbeteren en het vertrouwen van beleggers in ons land wederkeert'.
Op maandbasis eten alleen de 3 otters al voor Srd 10.500 aan vis bij elkaar
De directeur van de Paramaribo Zoo, John Altenberg, heeft eerder al laten weten dat de dierentuin moeilijke tijden doormaakt, vooral nu de bezoekersaantallen behoorlijk zijn afgenomen door de Coronavirus-crisis. In topjaren draaide de dierentuin met een gemiddelde van 100.000 bezoekers op jaarbasis vrij redelijk. Het Coronavirus heeft een flinke streep getrokken door het budget van de dierentuin. Dagelijks is het een grote uitdaging voor Altenberg om zijn dieren te kunnen voeden, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 9 mei 2020.
De reuzenotters Therry en Bella, zonder meer de publiekslievelingen van Paramaribo Zoo, eten per dag 8 kilo vis. Tilapia, krobia, pataka of walapa staan dagelijks op het menu. In goede tijden was dat een vanzelfsprekendheid, maar de druk op de dierentuin neemt toe, nu de prijzen alsmaar blijven stijgen.
De directeur laat weten dat hij een vaste leverancier heeft die tot nu toe nog levert voor een bedrag onder de marktconforme prijs, maar dat wordt steeds moeilijker om vol te houden.
Behalve de reuzenotters beschikt de Paramaribo Zoo ook over een kleinere zwampotter, die dagelijks 2 kilo vis eet. Een simpel rekensommetje leert dat de dierentuin dus dagelijks 10 kilo vis nodig heeft voor deze 3 otters. Alleen tilapia kost al Srd 35 per kilo. Dat zou bij een marktconforme prijs voor 3 dieren Srd 350 per dag zijn. Op maandbasis eten de 3 otters voor Srd 10.500 bij elkaar.
Het is te hopen voor directeur Altenberg dat de bezoekers gauw weer, met in acht neming van de Coronamaatregelen, de dierentuin gaan bezoeken, aldus het Dagblad.
'Mensen niet moeten denken dat het om voedselpakketten gaat van de NDP'...
Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 9 mei 2020, dat voedselpakketten die door het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) uitgedeeld zullen worden, vanaf morgen verstrekt. De pakketten die tot nu toe zijn verdeeld, zijn ook 'Covid-pakketten' deelde Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, mee tijdens de update persconferentie - waar slechts twee journalistes aanwezig waren (ANP en de Ware Tijd) - van het Managementteam gisteren.
Er is onduidelijkheid en kritiek over het feit, dat pakketten in boten met NDP-vlaggen en mensen in partijtenue zijn opgehaald en verdeeld. Assembleelid en NDP-kandidate Aida Nading is ook belast met verstrekken van pakketten. Het gaat om pakketten die via het Bureau Volkscontacten zijn gedistribueerd.
NCCR-coördinator, Jerry Slijngard, bevestigt dat de pakketten via een andere organisatie zijn afgehandeld. Veira deelde mee, dat alle pakketten die gestuurd worden naar het binnenland, in het kader zijn van de operatie ‘Drin dresi wakti siki’. Er zijn 2.350 voedselpakketten gestuurd naar het binnenland. 'Wij kunnen niet bepalen wat mensen wel of niet dragen wanneer zij hun werk doen. Waar wij voor moeten zorg dragen is dat de mensen de pakketten krijgen', sprak Veira. 'Wij kunnen niemand tegenhouden om in zijn partijkleuren rond te lopen', beweerde ze. Ook kan er niets aan gedaan worden als partijvlaggen worden
bevestigd aan de boten.
Eerder zei districtscommissaris Margaretha Malontie van bestuursressort Pamacca, dat de pakketten van de regering zijn en verdeeld worden onder leiding van NCCR en het ministerie van Regionale Ontwikkeling.
Assembleelid Nading heeft tegenover een verslaggever van radio Paakati verklaard op Dritabiki, dat het voedselpakket verstrekt wordt nadat president Desi Bouterse een gesprek heeft gehad met de traditionele gezagsdragers. De pakketten worden vanaf het Paramaccaans gebied verdeeld, legde Nading uit. Zij zegt dat zij erbij is op de rivier, maar dat wil niet zeggen dat de voedselpakketten van de NDP zijn. 'Tuurlijk mi weri mi bosroko, mi poti mi fraga', stelt Nading. Zij vindt dat mensen niet moeten denken dat het om voedselpakketten gaat van de NDP.
Zij heeft de kritieken ook gehoord.
Nading zegt, dat het een politieke tijd is. Zij kan een bootsman niet verbieden om een NDP-vlag te hanteren of partijkleding aan te trekken. Zij voert aan, dat alle boten ook de Surinaamse vlag hadden. Het gaat om twintig tot dertig boten. Toen ze zag, dat mensen een probleem van maakten, heeft ze de NDP-vlaggen laten verwijderen.
Wat de verdeling over de pakketten betreft, vindt ze dat het goed loopt. 'Hier en daar zijn dingen verkeerd gegaan, maar dat zal verder besproken worden. Wij hebben de ondersteuning van iedereen nodig.
De ziekte is niet van NDP, ABOP of BEP. Het kan iedereen treffen. Laten wij samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen de pakketten krijgt', vindt Nading.
Zij vraagt de mensen uit het gebied om haar te bellen als er een probleem is, maar geen foto's te maken en ingesproken berichten rond te sturen. 'Al maken zij duizend foto's, ik maak mij niet druk. Ik maak moeite om het werk te doen, zodat alles goed gaat.'
Veira deelt mee wat de inhoud van de pakketten is:
bruine suiker, blom, zout, uien, havermout, groene of gele erwten, sardien, bakkeljauw, thee, poedermelk, spijsolie, blacksoy, 10 kg rijst, 1 fles pindakaas, 1 pak maggie blokjes, 1 pak beschuitjes, 1 blik bruine bonen, 1 blik witte bonen, 1 tube tandpasta, 1 baal toiletpapier, handzeep, afwasmiddel, pineoil, 2 strips Paracetamol, 1 fles multivitamine en 1 kg kwak.
Ministerie tracht beter beeld te krijgen van onregelmatig- heden in visserijsector
Vissersvaartuigen die bij de Nenesteiger aan de Anton Dragtenweg aanleggen, zijn vrijdag 8 mei 2020 door inspecteurs van het directoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geïnspecteerd.
Tijdens de inspectie is gelet op de lengte van de vissersvaartuigen, de toegestane maaswijdte van de visnetten, illegale vaartuigen en of de boothouders beschikken over een geldig keuringsbewijs. De naam en registratienummer moeten ook op de juiste manier aangebracht zijn op het vaartuig. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.
Deze reguliere inspecties zullen op alle aanmeersteigers worden uitgevoerd.
In het verleden zijn door de Visserij-inspecteurs vaak misstanden waargenomen waarbij onder andere enkele boothouders zich niet hielden aan de vergunningsvoorwaarden. Opmerkelijk waren de boothouders die één vergunning gebruikten voor het accommoderen van meerdere boten. Dit zorgt voor een grote druk op ons visbestand.
Voor een betere controle is sinds vorig jaar de inspectie op de vissersvaartuigen, door het directoraat Visserij opgevoerd. Hierdoor tracht het ministerie ook een beter beeld te krijgen van de onregelmatigheden die zich voordoen in de visserijsector. Zowel de overheid als de vergunninghouders wensen een ordening in de sector, echter is hierbij de medewerking van de sector van groot belang. Ordening van de sector betekent, dat een ieder zich moet houden aan de vastgestelde regels.
Het ministerie heeft een faciliterende rol en zorgt ervoor dat in goed overleg met de verschillende belanghebbenden, besluiten worden genomen voor de instandhouding van de natuurlijke visserijbronnen en het voortbestaan van de sector.
De ordening van de visserijsector is een grote uitdaging en minister Rabin Parmessar vraagt, dat alle neuzen één richting wijzen.
Partij biedt 'Gefaseerd opheffingsplan Lockdown Suriname, 1.5 meter samenleving' aan overheid aan
De VHP stelt voor om in drie fasen de Covid-19-maatregelen aan te passen en op te heffen. De eerste fase zou op maandag 11 mei moeten ingaan waarbij er een avondklok geldt tussen 12 uur middernacht tot 6 uur ’s morgens. In de tweede fase, vanaf 18 mei, zouden scholen aangepast de deuren weer openen om het schooljaar te kunnen redden. Tijdens de 3e fase, vanaf 1 juni, zal onder andere het luchtruim heropend kunnen worden en recreatie evenementen herstart. Dit bericht Starnieuws.
De VHP gaat uiterlijk maandag het 'Gefaseerd opheffingsplan Lockdown Suriname, 1.5 meter samenleving' aan de overheid overhandigen, deelde VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vrijdag 8 mei 2020 mee tijdens een persconferentie. Hij, Reshma Mangre, Cedric van Amson, Dew Sharman en Ronny Aloema hebben aangegeven waarom de Covid-19-maatregelen niet te lang meer van kracht moeten zijn en zo snel aangepast moeten worden.
Sharman toonde aan, dat Suriname voldoet aan 4 van de 6 criteria van de WHO (World Health Organization) om de lockdown op te heffen. Het gevaar zit op dit moment aan de grenzen, met name de oostgrens. Maar, zaken zijn goed aangepakt, besmettingen zijn tot nu uitgebleven aan Surinaamse zijde.
De VHP stelt voor om in fase 1, vanaf maandag 11 mei, alvast kleine ondernemingen en crèches te heropenen. De avondklok moet aangepast worden zodat er veel meer werk verzet kan worden.
Aloema merkte op, dat er heel veel spanningen zijn ontstaan of erger zijn geworden door de avondklok. Vooral op plekken waar meerdere gezinnen in een huis wonen.
In fase 2, vanaf maandag 18 mei, kunnen scholen aangepast open gaan. Op sommige niveaus kunnen de leerlingen drie dagen per week les volgen, er zullen kleinere klassen gevormd moeten worden. 'Het schooljaar kan nog gered worden', benadrukte Mangre, die ook voorzitter is van twee onderwijsvakbonden. 'De middelbare scholen zijn redelijk nog op schema.'
DeVHP stelt verder voor, dat restaurants hun deuren openen met duidelijke ‘social distancing’ adviezen en dat men zich met maskers op in het openbaar vervoer begeeft. De partij stelt ook voor om het samenscholingsverbod op te heffen of aan te passen. 'We merken dat men zich gewoon samenschoolt terwijl er geen nieuwe Covid-gevallen zich voordoen', zei Sharman. 'Het gevaar van community besmetting is niet reëel.'
De aangepaste avondklok blijft nog gelden.
In de derde fase, die 1 juni moet ingaan, wordt voorgesteld om discotheken, cafés, en recreatieoorden te heropenen. Ook het luchtruim zou heropend kunnen worden. Er moet wel een advies gelden om ‘niet essentieel’ reizen te vermijden. Sportactiviteiten, met name de betaalde takken van sport, zouden herstart moeten worden in de derde fase. Sporters en touroperators lijden zwaar onder de Covid-maatregelen, haalde Aloema aan. Zij hebben geen inkomen omdat ze niet actief zijn. Santokhi merkte op, dat 'hoe langer de lockdown duurt, hoe erger de economische crisis zal zijn, misschien erger dan Covid zelf.'