zaterdag 20 juli 2019

Schietpartij bij metrostation Kraaiennest in de Amsterdamse Bijlmer

Politie bevestigt dat er een dode is gevallen


Bij metrostation Kraaiennest in de Amsterdamse Bijlmer heeft zaterdagavond 20 juli 2019 een schietpartij plaatsgevonden. De politie heeft de omgeving met rood lint afgezet en een witte tent opgezet. Ook ambulancepersoneel is ter plaatse bij het station in Amsterdam-Zuidoost, zo meldt De Telegraaf.

Volgens aanwezige fotografen is er een dode gevallen. 'Er is inderdaad geschoten in de buurt van het station. Een persoon is daarbij overleden', bevestigt een woordvoerster van de politie Amsterdam tegenover De Telegraaf. Vannacht of zondagochtend wordt er meer bekendgemaakt.

De lokale zender AT5 bericht ook dat er inderdaad een dode is. Het incident trekt op straat veel bekijks.


Een verdachte zou gevlucht zijn in een auto die even later werd aangetroffen bij de Gaasperplas. Ook daar doet de politie onderzoek, zo is te zien op beelden. Volgens een 112-melding is er ook een traumahelikopter opgeroepen, maar het is onduidelijk of die ter plaatse is gekomen.

De metro, lijn 53, stopt de rest van de nacht niet meer op station Kraaiennest, meldt de Amsterdamse vervoersdienst

Politie neemt op luchthaven Heathrow in Londen 104 kilo goud in beslag

Vermoedelijk heeft de zending goud te maken met een Zuid-Amerikaans drugskartel

Goud met privévliegtuig van Venezuela naar Kaaiman-eilanden gebracht en had via Londen verder vervoerd moeten worden naar Zwitserland


De politie heeft op luchthaven Heathrow in Londen 104 kilogram goud in beslag genomen, met een geschatte waarde van bijna 4,5 miljoen euro, meldden Britse media zaterdag. Vermoedelijk heeft de zending goud te maken met een Zuid-Amerikaans drugskartel, zegt de politie.

Het goud was met een privévliegtuig van Venezuela naar de Kaaiman-eilanden gebracht en had via Londen verder vervoerd moeten worden naar Zwitserland.


Het goud maakt nu deel uit van een onderzoek van de Kaaiman-eilanden naar een witwasoperatie.

De autoriteiten proberen erachter te komen waar de goudschat oorspronkelijk vandaan kwam. De lading werd vorige maand al onderschept, maar het nieuws is nu pas naar buiten gekomen.

Het goud was verdeeld in verschillende klompjes, waaronder ook die in hartvorm. 'Het in beslag nemen van grote hoeveelheden geld of goud uit de macht van criminele netwerken, raakt ze waar ze het het meeste voelen: in de portemonnee', aldus grenswachter Nick Jariwalla tegenover Sky News.

(Suriname Mirror/MyLondon/Twitter/De Telegraaf/FOX News)

Peruaanse ex-president Alejandro Toledo blijft in VS in hechtenis - Toledo verdacht van aannemen steekpenningen ter waarde van miljoenen dollar

(Bron: Diario Correo)
Toledo in afwachting van eventuele uitlevering naar Peru


De Peruaanse ex-president Alejandro Toledo blijft in de Verenigde Staten in de cel totdat er beslist is of hij uitgeleverd wordt aan zijn land. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. Toledo wordt in Peru verdacht van corruptie. Hij had $ 40.000 in contanten in een koffer toen hij werd gearresteerd.

Hij verhuisde naar de VS nadat hij in zijn thuisland in verdenking werd gesteld van het aannemen van steekpenningen ter waarde van miljoenen dollar. Zelf ontkent hij de beschuldigen.

Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht zou gedurende meer dan een decennium in totaal 788 miljoen dollar hebben uitgegeven in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen. Het bedrijf gaf toe dat tussen 2005 en 2014 maar liefst 29 miljoen dollar aan steekpenningen werd betaald in Peru.

In mei 2018 had de regering in Lima om de uitlevering van Toledo gevraagd. Op 26 juli vindt een volgende hoorzitting plaats, waarop de rechter zich over die vraag zal buigen.

(Suriname Mirror/Peru21/Belga/Bloomberg/Diario Correo/Twitter)

In zuiden Peru honderden mensen geëvacueerd, omdat vulkaan Ubinas as spuwt na explosies

Ubinas de meest actieve vulkaan van Peru in de regio Moquegua

(Bron foto: Twitter)

In het zuiden van Peru zijn honderden mensen geëvacueerd, omdat een vulkaan as spuwde na twee explosies. Het gaat om de Ubinas, de meest actieve vulkaan van het land. Die ligt in de regio Moquegua, op zo’n 1.200 kilometer van Lima. 

De as vloog in een straal van 25 kilometer, met gevolgen voor minstens acht bewoonde gebieden. Lessen in scholen werden opgeschort in dorpen nabij de vulkaan. Inwoners kregen maskers en brillen om zich te beschermen tegen de assen en gassen van de Ubinas.



'Er worden maatregelen getroffen voor zo’n 1.000 mensen die in de regio rond de Ubinasvulkaan leven, zodat ze overgebracht kunnen worden naar schuilplaatsen die al voorzien werden in het kader van rampenplannen', vertelde Indeci-directeur Jorge Chavez (Instituto Nacional de Defensa Civil Perú) aan het lokale radiostation RPP.


In het zuiden van Peru ligt een twaalftal actieve vulkanen. Het land ligt ook in de zogenaamde ‘Ring van Vuur’ een regio met groot aantal aardbevingen en veel vulkanische activiteit.



(Suriname Mirror/El Comercio/Peruvian Times/Twitter/Volcano Discovery/Gestion/YouTube)

STREI!: 'Als u, Assembleelid, voor de Suralco/Alcoa deal stemt dan is dat gelijk aan landverraad!'

STREI! reageert op de paginagrote advertentie van Suralco/Alcoa

'Laat het volk weten met wie we te maken hebben'


Net als vele anderen willen wij van STREI! ook reageren op de paginagrote advertentie van Suralco/Alcoa. Laten we alle informatie op een rijtje zetten. De advertentie van Suralco/Alcoa is allereerst een belediging aan het Surinaamse volk. Strei! laat dan even in het midden wat de uitkomst van dit hele proces zal zijn. 

Waar het hier om draait is dat Suralco/Alcoa zich komt bemoeien met een interne Surinaamse discussie.


De regering heeft met Suralco/Alcoa onderhandeld en het volk vindt het geen goede deal. Het past dan niet voor Suralco/Alcoa om zich in de lokale onderhandelingen te mengen. Als iemand zich moet verdedigen dan is dat de commissie c.q. de regering. Suralco/Alcoa moet zich diep schamen om zo respectloos met de burgers om te gaan. Alsof het volk dom is en niet begrijpt wat er precies speelt. De beerput voor Suralco/Alcoa gaat hiermee dan ook open.

Laat het volk weten met wie we te maken hebben.

Kan Suralco/Alcoa de volgende vier vragen beantwoorden: 

1. Is het niet zo dat Alcoa, het moederbedrijf van Suralco, in 2014 een boete van 384 miljoen USD heeft moeten betalen aan de US Department of Justice vanwege omkoping bij onderhandelingen in Bahrein? (Bron: Financial Times, 9 januari 2014.) 

2. Is het niet zo dat Klaus Kleinfeld, CEO van Alcoa tot 17 april 2017 (dus toen er met Suriname werd onderhandeld) eerder bij Siemens CEO was toen dit bedrijf betrokken was bij een multi-billion omkoopschandaal? Zijn kantoor is toen door de politie doorzocht en Siemens heeft een boete moeten betalen van ruim 1.6 miljard USD aan Amerikaanse en Duitse toezichthouders. Bron: Securities and Exchange Commission (SEC), (Press Release Washington, D.C., Dec. 15, 2008). 

3. En een vraag die Suralco/Alcoa misschien kan afstemmen met de onderhandelingscommissie. Is het niet zo dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie Dilip Sardjoe betrokken was bij het €34 miljoen omkoopschandaal Ballast Nedam in 1997 welke door het Openbaar Ministerie in Nederland is vervolgd? (Bron: NRC, 22 mei 2018). Heeft Suriname daardoor niet €34 miljoen teveel betaald voor de brug? Is daardoor ook niet de onvoordelige energiedeal getekend? 

4. Tenslotte. Is het ook niet zo dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie Dilip Sardjoe betrokken was bij het Begro-Insulair schandaal waarbij over de rug van de Surinaamse bevolking grof geld is verdiend aan noodhulp uit de ontwikkelingspot? (Bron: NRC augustus 1993, handelingen Tweede Kamer, Reformatorisch blad, Leidsche Courant). 

Bovenstaande vragen zijn volgens Strei! heel makkelijk te beantwoorden. Daarvoor is er geen pagina-grote advertentie nodig.

Volk, begrijpt u goed met wie we hier te maken hebben. Het huidige Alcoa is een totaal ander bedrijf als het bedrijf waar de Brokopondo Overeenkomst (BO) mee getekend is. Vanwege de Tweede Wereld Oorlog was men Suriname gunstig gezind. Suriname had immers door de productie te verhogen de fabricage van oorlogstuig belangrijk versneld. Terugrekenende met informatie van Albert Helman, was de productie tot 4x verhoogd vergeleken met 1935 en zorgde Suriname voor 25% van de Amerikaanse productie.

Wat in 5 jaar is gepresteerd had anders 7 jaren geduurd, zonder Suriname. Hetgeen zich laat vertalen in 12 miljoen extra doden. Omdat wij dat allemaal bespaard hadden, werd ons een eerlijke BO aangeboden.

Het zonder historisch besef achteloos weggooien van een dergelijke overeenkomst is het ernstig benadelen van onszelf. Dus in het bijzonder DNA-leden: denk aan uw afgelegde EED. Als u voor de Suralco/Alcoa deal stemt dan is dat gelijk aan landverraad!

STREI! Team

Delegatie ministerie van LVV brengt werkbezoek aan LVV-kantoor Wageningen

(Bron foto: NII)
LVV bespreekt verdere ontmanteling oude pompen pompgemaal en plaatsing deurschuiven


Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, heeft vrijdag 19 juli 2019een werkbezoek gebracht aan het LVV-kantoor Wageningen in het district Nickerie. Onder leiding van de onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, werd een bouwvergadering belegd in aanwezigheid van consultant Buro Cite die belast is met de directievoering. Ook aannemer Risugragar N.V. uit Wageningen was aanwezig om de stand van zaken met betrekking tot het project Rehabilitatie Pompgemaal Wageningen te bespreken, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Aan de orde kwamen onder andere de verdere ontmanteling van de oude pompen en het plaatsen van de deurschuiven. De bedoeling is dat er, vooruitlopend op het plaatsen van de nieuwe pompen, een mobiele pomp wordt geïnstalleerd. Intussen zijn de sluisdeuren reeds geplaatst bij de ingangen van de pomp.

Dit project wordt naast een eigen inbreng van Suriname, gefinancierd middels een lening van de Exim Bank of India.

Het startsein voor het rehabiliteren van het pompgemaal te Wageningen werd gegeven in februari 2019. Vanwege het defect raken van het verouderd pompgemaal konden de boeren aan de rechteroever van de Nickerierivier, vooral in het droge seizoen, niet tijdig over genoeg irrigatiewater beschikken. Het nieuw pompgemaal zal een gebied van zo'n 17.000 hectare aan rijstareaal moeten voorzien.

Voor LVV-minister Rabin Parmessar, die in juni 2019 een bezoek bracht aan Wageningen en de situatie aldaar in ogenschouw nam, is het project van essentieel belang. Met de rehabilitatie van het pompgemaal geeft de regering invulling aan het beleid om de rijstsector te verbeteren. De bedoeling is om iedere maand te vergaderen om de vordering van dit project te evalueren.

Rusland (NPS): 'Afwikkeling overname van Afobakadam dient zorgvuldig gedaan te worden'

'Alcoa/Suralco blijven verantwoordelijk voor milieuschade gedurende productieperiode'


De concept Machtigingswet bevat volgens de fractieleider van de NPS, Gregory Rusland, punten die niet in het belang zijn van Suriname. Deze wet is door de regering naar De Nationale Assemblee (DNA) gestuurd voor behandeling en handelt over de afbouw van de Brokopondo Overeenkomst (BO, 1958 en 1959) en de borgtocht overeenkomst, waarin de afspraken zijn vastgelegd voor de winning en productie van bauxiet, aluinaarde en aluminium, tussen Alcoa en Suriname. 

Rusland waarschuwt vandaag, zaterdag 20 juli 2019, op Starnieuws weer voor de afspraak dat de dam eind 2019 aan Suriname zal worden overgedragen 'as is, where is' en wijst erop, dat de BO aangeeft dat de dam in goede staat dient te worden overgedragen na de beëindiging van de BO. 'Wij dienen een onafhankelijke evaluatie te plegen over de status van de dam om te weten of er onder andere grote onderhoudsinvesteringen gepleegd moeten worden op korte termijn', stelt de NPS-voorzitter.

In de overeenkomst van de regering met de Alcoa zijn voorzieningen getroffen voor een schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst. Daarbij wordt getracht de verantwoordelijkheden van de Alcoa te verschuiven naar anderen dan het bedrijf waarmee de overeenkomst getekend is en dat is onacceptabel, aldus de politicus. Ook dient de Alcoa de verantwoordelijkheden van de Billiton Maatschappij Suriname in te vullen, omdat zij in 2009 dit bedrijf heeft overgekocht en door de moedermaatschappij, BHP Billiton, betaald is om vooral de milieuverantwoordelijkheden van dat bedrijf over te nemen.

Door DNA zijn enkele juristen ingehuurd, onder wie Marja Vos, Nailah van Dijk, Joyce Naar en Humphrey Schurman. Rusland geeft aan het op de meeste punten eens te zijn met de zienswijze van de juristen. Hoewel hij van mening is, dat de sector momenteel van weinig betekenis is, dient de afwikkeling van de overname van de dam zorgvuldig gedaan te worden.

'Wij dienen ervoor te zorgen, dat de Alcoa/Suralco verantwoordelijk blijven voor milieuschade gedurende de productieperiode. Suriname mag niet in een avontuur gestort worden', benadrukt de politicus.

Rusland merkt op, dat de bijbehorende 'switchyard' deel dient te zijn van de deal, waarbij Suriname het beheer moet hebben over de volledige infrastructuur om elektriciteit vanuit Afobaka naar Paramaribo te brengen. Volgens de afspraken zal de 'switchyard' deel blijven van de infrastructuur van Suralco. Wel dienen voorzieningen getroffen te worden voor de Suralco om de benodigde kleine hoeveelheden energie die nodig zijn voor hun vervolgactiviteiten te kunnen verkrijgen.

De NPS-leider concludeert, dat de overeenkomsten zoals nu voorbereid door de regering, teruggestuurd dienen te worden door DNA voor heronderhandeling. In overleg met de deskundigen die de evaluatie gepleegd hebben, dienen de overeenkomsten bijgesteld te worden in het belang van Suriname.

Suriname krijgt jaarlijkse Dag der Migranten....op eerste zondag van september

(Bron foto: NII)
'Herdenkingen, nu nog verspreid over het hele jaar, moeten worden gecentraliseerd'


Henk Herrenberg, voorzitter van de Jubileumcommissie, maakte tijdens een bijeenkomst donderdag in het perscentrum bekend, dat de eerste zondag van september wordt uitgeroepen tot de Dag der Migranten. Hij zei, dat dit initiatief is voortgesproten uit een opmerking van de president dat herdenkingen, thans verspreid over het hele jaar, moeten worden gecentraliseerd. 

De commissie kijkt verheugd uit naar de eerste viering die voor dit jaar valt op zondag 1 september. De 'Dag der Migranten' zal een jaarlijks terugkerend karakter hebben, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 19 juli 2019.

De Jubileumcommissie deed dit voorstel eerder en kreeg onlangs goedkeuring van de overheid.  Volgens commissievoorzitter Herrenberg moet worden getracht om de verschillende groepen dichterbij elkaar te brengen, om te komen tot nationale eenheid en natievorming. De president vond het daarom goed om te komen met één speciale dag.

'Het gaat bij deze niet om een extra vrije dag, vanwege het feit dat er is gekozen voor een zondag, waarbij alle groepen tot uiting brengen wat ze vertegenwoordigen. Elke samenleving heeft een meest bewuste groep die zaken moet trekken, want een volk leidt zichzelf niet, een volk wordt geleid', aldus Herrenberg.

De regering heeft de beslissing reeds genomen, de verschillende groepen zijn ondertussen geïnformeerd en wat nu rest, is invulling geven aan die gekozen dag. Op deze speciale dag zullen alle groepen aangeven wat zij in huis hebben om ten toon te stellen. De locatie en een overzicht van een uitgebreid activiteitenprogramma worden nader bekendgemaakt.

Minister Elias informeert bewoners Drietabbetje over komst aantal Cubaanse artsen

Drietabbetje krijgt ook een dependance van het ministerie van SoZaVo

(Bron foto: NII)

Vijfentwintig van de vijftig Cubaanse artsen die naar Suriname komen zullen gaan werken in het binnenland. In verband hiermee bracht een delegatie onder leiding van minister Antoine Elias van Volksgezondheid donderdag een beleefdheidsbezoek aan de bewoners van het dorp Drietabbetje. Dit deed hij samen met minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en onder andere uit de NDP-Assembleeleden Aida Nading en Silvana Alfonsoewa, de directeur van de Medische Zending Herman Ajenti, districtscommissaris August Bado en Edwin Noordzee, coördinator Cubaanse Missie op het ministerie van Volksgezondheid, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut  (NII) vrijdag 19 juli 2019.


De bedoeling van het bezoek was om granman Da Bono Velanti en de dorpsgemeenschap op de hoogte te stellen van de komst van artsen die te werk gesteld zullen worden in het gebied.

Minister Elias zei tijdens zijn toespraak, dat de regering het belangrijk vindt alle Surinamers van goede medische zorg te voorzien en zet zich daarom volledig in om ook het binnenland daarin te voorzien.

Misiekaba kondigde hij aan dat Drietabbetje een dependance krijgt van het ministerie van Sociale Zaken, waardoor zaken sneller afgehandeld kunnen worden.

De vergadering van de granmans drukte de delegatie op het hart dat zij dezelfde voorzieningen wensen als in Paramaribo, omdat het afreizen naar de stad financieel een zware druk op hen legt. Beide ministers hebben toegezegd zich hiervoor te zullen inzetten en de pijnpunten die hun ministerie niet raken door te geven aan hun collega-ministers.

Granman Velanti stelde het bezoek van de delegatie op prijs. Hij is van mening, dat communicatie het beste middel is op deze aardbodem. Ter afsluiting kregen de vrouwen van het dorp twee naaimachines en pangistoffen overhandigd. Hiermee wil de regeringsdelegatie de vrouwen stimuleren te geraken uit de achterstandssituatie door in hun eigen behoefte voorzien

IACHR heeft regering Suriname gevraagd te antwoorden op klaagschrift nabestaanden slachtoffers 8 decembermoorden

Regering heeft tot 26 september de tijd om te reageren


De Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Costa Rica heeft de klacht van de nabestaanden van de op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia vermoorde 15 mannen op 26 juni in behandeling genomen. 

De Commissie heeft aan de regering van Suriname gevraagd te antwoorden op het klaagschrift van de nabestaanden, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 20 juli 2019. De regering heeft 90 dagen, dus tot 26 september 2019, de tijd om te reageren.

In deze zaak worden de nabestaanden vertegenwoordigd door advocaat mr. dr. Gaetano Best. Hij bevestigt inderdaad van de Commissie het bericht te hebben ontvangen dat de regering in de gelegenheid is gesteld om te antwoorden op de klacht.

De zaak is ingediend in 2014 en wordt nu eindelijk in behandeling genomen. Best benadrukt, 'dat hiermee nog niet vaststaat dat de nabestaanden ontvankelijk zijn verklaard in hun klacht. Na het antwoord van de regering zal de Commissie daarover beslissen. Indien de nabestaanden ontvankelijk worden verklaard, zal de klacht inhoudelijk behandeld worden door de Commissie. De commissie zal na afloop van de inhoudelijke behandeling een uitspraak doen over het verzoek van de nabestaanden, om de Staat Suriname te veroordelen om de Amnestiewet 2012 in te trekken, de 8 december-verdachten te berechten en bestraffen, alsmede de nabestaande te compenseren', aldus de jurist.

Op de vraag of het nu plotseling in behandeling nemen van de Wet op het Constitutioneel Hof in de Assemblee verband houdt met de behandeling van de 8 december klacht door de Commissie van de OAS, antwoord Best 'daar niet zeker van te zijn, maar sluit dat niet uit'. 'Overigens vermag ik niet in te zien hoe door de instelling van het Constitutioneel Hof, welke instantie geen rechterlijk orgaan is, de verdere berechting van de verdachten en de tenuitvoerlegging van een veroordelend vonnis kan worden gestuit.'

Vandalen vernielen de nieuwe sluisdeur van Tout Luit Faut naast Staatsolie - 'Waar willen wij naar toe met dit gedrag?'

Er zijn planken en balken weggerukt en er zijn spijkers en bouten verwijderd

(Bron foto's: BIC Wanica Zuid-Oost)

Het Burger Informatiecentrum (BIC) Wanica Zuid-Oost kreeg donderdag een melding via de sluiswachter, dat de sluisdeur van Tout Luit Faut naast Staatsolie is vernield, zo meldt het BIC vandaag, zaterdag 20 juli 2019.

Voorlopig kan aangegeven worden, dat er vernielingen zijn aangericht aan de sluisdeur. Er zijn planken en balken weggerukt en er zijn spijkers en bouten losgegooid. De sluisdeur was gesloten tijdens de vernielingen.

Doordat die balken en spijkers zijn weggehaald is de sluisdeur verder vernield door de druk van het water.

De sluisdeur is twee weken geleden vervangen door een nieuwe sluisdeur. De sluisdeur kan niet meer fungeren. omdat die helemaal is losgeraakt door de vernielingen en vervolgens door de druk van het water.

'Waar willen wij naar toe met dit gedrag? De politie is drukdoende met het onderzoek.'

Directeuren en bestuurders vennootschap of stichting geen ziekte- en ongevallenverzekering SVB

Alleen werknemers hebben recht op zieken- of ongevallengeld


Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag, zaterdag 20 juli 2019, dat directeuren en bestuurders die bij de oprichting van een vennootschap of stichting zijn benoemd, niet in aanmerking komen voor de ziekte- en ongevallenverzekering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB heeft dat aan al deze statutair directeuren en bestuurders van naamloze vennootschappen (nv’s), besloten vennootschappen (bv’s) en stichtingen laten weten naar aanleiding van een rechtelijke uitspraak op 18 juni 2018. SVB heeft die uitspraak onlangs ontvangen, aldus de woordvoerder.

Alleen werknemers hebben recht op zieken- of ongevallengeld, zoals geregeld via de Landsverordening Ziekteverzekering (zv) en de Landsverordening Ongevallenverzekering (ov).

De rechter oordeelt, dat er geen gezagsverhouding bestaat tussen directeuren-aandeelhouders en de vennootschap en zij dus niet kunnen worden aangemerkt als werknemer. Om dezelfde reden hebben zij ook geen recht op uitbetaling van Cessantia.

De directeuren en bestuurders die het betreft hoeven voor zichzelf geen zv/ov-premie meer af te dragen, maar zullen een particuliere verzekering moeten afsluiten om in aanmerking te komen voor een uitkering van ziekengeld en ongevallengeld.

De ziekteverzekering heeft als doel werknemers met een inkomen onder de loongrens te verzekeren voor inkomensderving als gevolg van ziekte, zo legt de SVB uit op de website. Werkgevers betalen daarvoor een premie van 1,9 procent van het loon van de werknemer.

Prijsniveau op Curaçao in juni ten opzichte van mei weer gestegen

Categorieën die meest hebben bijgedragen aan groei: voeding, woning, transport en communicatie


Het prijsniveau op Curaçao is in juni ten opzichte van een maand eerder wederom gestegen, dit keer met 0,8 procent. Zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend, aldus zaterdag 20 uli 2019 het Antilliaans Dagblad. In genoemde periode heeft het Consumentenprijsindexcijfer (CPI) zich ontwikkeld van 131,7 naar 132,8. 

Wanneer het CPI van juni 2019 wordt vergeleken met dat van dezelfde periode een jaar eerder, wordt een stijging van 3,3 procent geregistreerd. Deze cijfers geven een indicatie dat de kosten van levensonderhoud in juni 3,3 procent hoger zijn dan in dezelfde maand van 2018.


De categorieën die het meest hebben bijgedragen aan deze groei, zijn voeding, woning en transport en communicatie.

Uit de nieuwe cijfers van het CBS blijkt ook, dat het inflatiecijfer in juni is gestegen naar 2,8 procent. Inflatie is een weergave van het verlies van geldwaarde, dus van koopkracht, doordat de consumentenprijzen voor producten en diensten stijgen over een langere periode (doorgaans 12 maanden). Het inflatiepercentage is dus een indicatie van de gemiddelde stijging van de kosten van levensonderhoud en wordt daarom aanbevolen als indexeringsinstrument voor salarissen, pensioenen, sociale uitkeringen, minimumloon en overige inkomens.

De inflatie in een bepaalde maand wordt berekend door de 12-maandsgemiddelde van het CPI in die maand te vergelijken met het 12-maandsgemiddelde CPI dezelfde maand een jaar eerder. Gemeten over de periode van twaalf maanden tot en met juni 2019, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zijn de consumentenprijzen gemiddeld genomen 2,8 procent gestegen; het 12-maandsgemiddelde CPI heeft zich ontwikkeld van 126,7 in juni 2018 naar 130,3 in juni 2019. Het inflatiecijfer voor de maand juni 2019 is 2,8.

Gouverneur George-Wout op Curaçao zet geen handtekening onder landsbesluit financiering bouw nieuwe ziekenhuis

Zorgen kabinet over extra financiering van 200 miljoen gulden en voortgang project


De Curaçaose regering wil dat HNO Vastgoed & Beheer nv een eerdere financiering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis overneemt. De lening werd destijds afgesloten met Nederland. Maar, gouverneur Lucille George-Wout heeft geweigerd haar handtekening te zetten onder het landsbesluit waarin dat moest worden vastgelegd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 juli 2019.

Het landsbesluit komt voort uit het hoofdlijnenakkoord voor Curaçao Medical Center (CMC). Daarin wordt bepaald, dat HNO Vastgoed & Beheer een groot deel van de eerste lening van 422 miljoen gulden van Nederland aan het Land betaalt. Dat blijkt uit een nadere toelichting van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) nadat de regering gisteren via een persbericht bekend had gemaakt dat de Rijksministerraad nu moet beslissen of het landsbesluit al dan niet vernietigd moet worden.

Het kabinet lijkt zich zorgen te maken over de onlangs afgesloten extra financiering van 200 miljoen gulden en de voortgang van het project en wijst erop ‘dat dubbele kosten moeten worden vermeden’.

Deze kosten vloeien voort uit enerzijds het in stand moeten blijven houden van het huidige ziekenhuis (Sehos) en anderzijds het tegelijkertijd onderhouden van een ziekenhuis dat nog niet operationeel is (CMC), waardoor allerlei extra kosten en claims ontstaan.

Actiecomité Alcoa wil dat Assemblee handelingen multinational Alcoa en presidentiële commissie onderzoekt

'Presidentiële commissie heeft niet de belangen van Surinaamse volk behartigd'


Het Actiecomité Alcoa vindt dat de constitutie, De Nationale Assemblee (DNA), wordt geschonden. Dit kwam vrijdag 19 juli 2019 naar voren tijdens een persconferentie, aldus Suriname Herald. Het vindt, dat de regering buiten het parlement besluiten heeft genomen met betrekking tot de Alcoa-kwestie en dit heeft verregaande consequenties. Het comité roept DNA-leden op in een open brief (zie onderaan) om alle handelingen die moeten leiden tot de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst stop te zetten en direct over te gaan tot onderzoek naar de handelingen van de multinational Alcoa en presidentiële commissie. 

De regering heeft toestemming gegeven aan Alcoa om de Suralco-plant te ontmantelen, terwijl de parlementsvoorzitster, Jennifer Geerlings-Simons, eerder had aangegeven de ontmanteling stop te zetten. 'Dit geeft aan dat onze constitutie in gevaar is', zei Asha Mungra, lid van het comité.


Het is het aluminiumbedrijf Alcoa dat zelf heeft verklaard, dat het toestemming heeft van de regering om de Suralco-plant te ontmantelen. Zij vindt dat de regering besluiten neemt die zij niet mag nemen. Het comité is ook van mening, dat de presidentiële commissie niet de belangen van het Surinaamse volk heeft behartigd en concludeert, dat president Desi Bouterse onwettige handelingen heeft gepleegd en Alcoa de Grondwet heeft geschonden.

 Mungra legde ook uit dat haar ter ore is gekomen dat de giftige buizen die op de Suralco-plant waren, nu in Paramaribo liggen. 'We worden blootgesteld aan allerlei ziektes en ons drinkwater wordt hiermee ook vervuild', merkte zij op.

Het comité heeft vrijdagochtend weer een petitie met achttien tellende punten ingediend bij DNA en het vraagt aandacht voor de Alcoa-kwestie. Volgens Mungra is Alcoa geen betrouwbare partner, omdat er geheime onderhandelingen zijn geweest waar Suriname geen voordeel aan heeft.

Poging diefstal dynamietstaafjes en ontstekingskabels bij bekende goudconcessie disctrict Brokopondo

Beveiliging vindt zakken dynamietstaafjes tijdens reguliere controle op locatie omgeving bedrijf


Volgens de Ware Tijd vrijdagavond 19 juli 2019 is deze week bij een bekende goudconcessie in district Brokopondo gepoogd om een grote hoeveelheid dynamietstaafjes en ontstekingskabels te stelen. Het bedrijf heeft aangifte gedaan en er is een diepgaand onderzoek gaande. 

De beveiliging trog een aantal zakken met dynamietstaafjes tijdens een reguliere controle aan op een locatie in de directe omgeving van het bedrijf. Er werd alarm geslagen. Het is vooralsnog onduidelijk wie het spul daar heeft gedropt. Ook is het nog niet bekend hoe de staafjes uit de bunker zijn weggenomen en waarvoor ze gebruikt zouden worden.

Er zijn nog geen aanhoudingen in deze zaak verricht. Een gemengde eenheid van het Korps Politie Suriname en Bureau Nationale Veiligheid zijn belast met het verdere onderzoek.