'Alcoa/Suralco blijven verantwoordelijk voor milieuschade gedurende productieperiode'
De concept Machtigingswet bevat volgens de fractieleider van de NPS, Gregory Rusland, punten die niet in het belang zijn van Suriname. Deze wet is door de regering naar De Nationale Assemblee (DNA) gestuurd voor behandeling en handelt over de afbouw van de Brokopondo Overeenkomst (BO, 1958 en 1959) en de borgtocht overeenkomst, waarin de afspraken zijn vastgelegd voor de winning en productie van bauxiet, aluinaarde en aluminium, tussen Alcoa en Suriname.
Rusland waarschuwt vandaag, zaterdag 20 juli 2019, op Starnieuws weer voor de afspraak dat de dam eind 2019 aan Suriname zal worden overgedragen 'as is, where is' en wijst erop, dat de BO aangeeft dat de dam in goede staat dient te worden overgedragen na de beëindiging van de BO.
'Wij dienen een onafhankelijke evaluatie te plegen over de status van de dam om te weten of er onder andere grote onderhoudsinvesteringen gepleegd moeten worden op korte termijn', stelt de NPS-voorzitter.
In de overeenkomst van de regering met de Alcoa zijn voorzieningen getroffen voor een schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst. Daarbij wordt getracht de verantwoordelijkheden van de Alcoa te verschuiven naar anderen dan het bedrijf waarmee de overeenkomst getekend is en dat is onacceptabel, aldus de politicus. Ook dient de Alcoa de verantwoordelijkheden van de Billiton Maatschappij Suriname in te vullen, omdat zij in 2009 dit bedrijf heeft overgekocht en door de moedermaatschappij, BHP Billiton, betaald is om vooral de milieuverantwoordelijkheden van dat bedrijf over te nemen.
Door DNA zijn enkele juristen ingehuurd, onder wie Marja Vos, Nailah van Dijk, Joyce Naar en Humphrey Schurman. Rusland geeft aan het op de meeste punten eens te zijn met de zienswijze van de juristen. Hoewel hij van mening is, dat de sector momenteel van weinig betekenis is, dient de afwikkeling van de overname van de dam zorgvuldig gedaan te worden.
'Wij dienen ervoor te zorgen, dat de Alcoa/Suralco verantwoordelijk blijven voor milieuschade gedurende de productieperiode. Suriname mag niet in een avontuur gestort worden', benadrukt de politicus.
Rusland merkt op, dat de bijbehorende 'switchyard' deel dient te zijn van de deal, waarbij Suriname het beheer moet hebben over de volledige infrastructuur om elektriciteit vanuit Afobaka naar Paramaribo te brengen. Volgens de afspraken zal de 'switchyard' deel blijven van de infrastructuur van Suralco. Wel dienen voorzieningen getroffen te worden voor de Suralco om de benodigde kleine hoeveelheden energie die nodig zijn voor hun vervolgactiviteiten te kunnen verkrijgen.
De NPS-leider concludeert, dat de overeenkomsten zoals nu voorbereid door de regering, teruggestuurd dienen te worden door DNA voor heronderhandeling. In overleg met de deskundigen die de evaluatie gepleegd hebben, dienen de overeenkomsten bijgesteld te worden in het belang van Suriname.