'Al in 2015 stond vast dat Paranam raffinaderij zou worden ontmanteld'
- 'Niet overgaan tot ontmanteling levert direct gevaar op voor werknemers en anderen op het terrein'
- 'De onderhandelingen met Alcoa zijn in finale fase, maar nog
niet afgerond door de presidentiële onderhandelingscommissie'
- 'Uit strategische overwegingen is van belang dat de commissie niet onnodig onder druk wordt gezet'
President Desi Bouterse legt De Nationale Assemblee in een schrijven van 24 juli (zie hieronder) uit dat het reeds in 2015 vaststond, dat de Paranam raffinaderij zou worden ontmanteld. Na een zorgvuldig onderzoek toen, had de Staat aan Suralco kenbaar gemaakt, dat zij geen interesse had in de overname van de faciliteiten. Er was onder andere een financiële injectie van 90 miljoen Amerikaanse dollar nodig om de continuïteit van de faciliteiten te garanderen. Op dat moment was er 'simpelweg geen bruikbare bauxiet voorradig om de raffinaderij operationeel te houden', stelt Bouterse in zijn brief waarin hij de vragen van Assembleeleden beantwoordt, alldus Staarnieuws vandaag, zaterdag 28 juli 2018.
Gelet op het feit dat op korte tot middellange termijn de faciliteiten niet operationeel zouden zijn, kan er uit veiligheidsoverwegingen en vanwege het feit dat zo spoedig mogelijk bodemsanering moet plaatsvinden, geen ander besluit worden genomen dan te starten met de eerste fase van ontmanteling van de raffinaderij, schrijft de president.
'Niet overgaan tot ontmanteling levert een direct gevaar op voor werknemers en anderen die op het terrein aanwezig moeten zijn. Bovendien zou het uitblijven van ontmanteling, resulteren in uitstel van bodemsanering, hetgeen schade aan het milieu zou kunnen verergeren', benadrukt Bouterse.
Het is volgens Bouterse belangrijk dat de raffinaderij zo snel mogelijk wordt ontmanteld. Dit is volgens hem nodig zodat spoedig een begin kan worden gemaakt met bodemsanering.
'De milieudreigingen zijn gerelateerd aan de langdurige impact van Suralco's operaties op het milieu, t.w. oppervlakte water, grondwater, bodem. Vandaar dat het van eminent belang is dat bodemsanering zo spoedig mogelijk kan starten om de risico's op de grondwaterlaag waaruit SWM drinkwater wint, voor de gemeenschap te voorkomen.'
De onderhandelingscommissie is op de hoogte gebracht dat Suralco een internationale aanbestedingsprocedure zou houden voor de ontmanteling van de raffinaderij en heeft inzage gehad in het aanbestedings- en gunningsproces. De documentatie is beoordeeld op basis van diverse criteria die van belang zijn voor de overheid. Na evaluatie van de al de punten heeft de commissie geconcludeerd dat Suralco heeft kunnen aantonen dat de bezorgdheden van de Staat Suriname voldoende geadresseerd zijn in de planning van de ontmantelingswerkzaamheden van de Paranam raffinaderij.
De onderhandelingen met Alcoa zijn in een finale fase, maar ze zijn nog niet afgerond door de presidentiële onderhandelingscommissie. Het is volgens president Desi Bouterse, uit strategische overwegingen, van belang dat de commissie niet onnodig onder druk wordt gezet. Dit kan slechts Alcoa in de kaart spelen. 'Het belang van Suriname moet immers altijd voorop staan.'
'Vertrouwelijke informatie en documentatie kunnen nog niet worden prijsgegeven, want er is een confidentialiteitsovereenkomst tussen de Staat Suriname en Alcoa getekend.
De regering kan in deze fase alleen antwoorden op vragen die buiten de strekking van de confidentialiteitsovereenkomst vallen. Complete informatie kan slechts gedeeld worden na finale beëindiging van de onderhandelingen, dus na ondertekening van de overeenkomsten. Indien informatie, zoals correspondentie en concept overeenkomsten vooraf zouden worden vrijgegeven, worden alle onderhandelingen die de regering in de toekomst moet voeren in gevaar gebracht - prospective investors zouden geen onderhandelingen met de regering van Suriname willen aangaan als het risico bestaat dat de gehele Surinaamse gemeenschap aan de onderhandelingstafel komt zitten', schrijft de president.
De onderhandelingscommissie vertrouwt erop dat door de ondersteuning van De Nationale Assemblee, de onderhandelingen tot een goed einde worden gebracht.
Voor dinsdag heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons een openbare vergadering uitgeschreven over '
Informatie van de President c.q. de Regering over de huidige stand van zaken met betrekking tot de kwestie ALCOA'. De president heeft aangegeven in zijn schrijven dat de regering bereid is in een openbare vergadering '
het een en ander toe te lichten', rekening houdende met de confidentialiteitsovereenkomst.
Suralco kan geen wanprestatie worden verweten over de Brokopondo Overeenkomst.
'Vanwege het ontbreken van bepalingen voor de vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst en het ontbreken van de uitdrukkelijke verplichting voor het handhaven van een geïntegreerde industrie tot 2033, kan de Suralco volgens geconsulteerde adviseurs, geen wanprestatie worden verweten.'
De onderhandelingen over de overname van de Afobaka Waterkrachtcentrale zijn gaande. De plannen voor beheer na overname door de Staat, zijn nog niet gefinaliseerd, schrijft Bouterse.
Over de status van het gesloten Memorandum of Understanding (MoU), stelt Bouterse dat partijen hierin hun voornemens over en weer hebben vastgelegd. Hierna zijn de belangen in detail uitgewerkt. Dit MoU is de basis van de concept definitieve overeenkomsten waarin eenduidige afspraken worden gemaakt tussen partijen over onder meer de volgende aangelegenheden:
a) Raamwerk-overeenkomst ter beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst;
b) Overdracht van het Afobaka Waterkrachtwerk aan een Staatsonderneming die voor 100% eigendom is van de Staat Suriname;
c) Energie-overeenkomsten voor en na overdracht van het Afobaka Waterkrachtwerk;
d) Dienstverleningsovereenkomst na overname van het Afobaka Waterkrachtwerk;
e) Intrekking van concessies;
f) Bodemsanering en mijnrehabilitatie;
g) Schuldvernieuwing van de borgtochtovereenkomst.