zaterdag 21 maart 2020

Boliviaanse regering kondigt een volledige quarantaine aan - Bolivia heeft tot dusver 19 Covid-19 besmettingen geregistreerd

'We moeten 24 uur per dag thuis zijn, de manier om het coronavirus te verslaan'


De Boliviaanse regering kondigde zaterdag 21 maart 2020 een volledige quarantaine aan die vanaf zondag van kracht moet worden in een poging de verspreiding van het nieuwe coronavirus te stoppen. 'Het is een moeilijke maar noodzakelijke beslissing voor het welzijn van iedereen', zei interim-presidente Jeanine Anez. 'We moeten 24 uur per dag thuis zijn', zei ze, en ze voegde eraan toe dat 'dit de manier is om het coronavirus te verslaan'


Slechts één persoon per gezin mag uitgaan om goederen te kopen bij levensmiddelenwinkels, die open zijn tot 12.00 uur. Alle voertuigen worden van de weg geweerd, behalve die met voorraden.

De afgelopen dagen zijn de oproepen voor de regering om een ​​totale quarantaine op te leggen, gestegen - van politieke leiders, regionale autoriteiten en medische verenigingen.

Bolivia heeft tot dusver 19 gevallen geregistreerd, veel minder dan de buurlanden zoals Brazilië, met meer dan 900, en Chili, met meer dan 500.


Een paar dagen geleden had Bolivia al een gedeeltelijke lock down opgelegd, waardoor de arbeidsduur werd verkort en nachtelijke reizen. Anez zei, dat de regering de komende dagen een regeling zou invoeren om de bevolking te helpen, inclusief de betaling van een gezinstoelage, een verlaging van de prijs van basisvoorzieningen en economische steun voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Managers in het grootste openbare ziekenhuis van La Paz klaagden echter in een verklaring, dat ze onvoldoende voorraden hebben om coronaviruspatiënten te behandelen en dat het personeel hiervoor onvoldoende opgeleid is.

(De Surinaamse Courant/AFP/VOA Noticias/Twitter)

Burgemeester van Mexico-Stad vraagt ​​burgers thuis te blijven om verspreiding Covid-19 tegen te gaan

'Ik roep ons allemaal op om verantwoor- delijk te zijn, dat betekent thuis blijven'


De burgemeester van Mexico-Stad Claudia Sheinbaum drong er vrijdagavond 20 maart 2020 bij de inwoners van de hoofdstad op aan 'verantwoordelijk te zijn' en in hun huizen te blijven om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan.

In onderstaande video op Twitter zegt Sheinbaum, dat gezondheidsfunctionarissen tot dan toe 31 gevallen van Covid-19 in de stad hadden bevestigd en biedt haar condoleances aan aan de familie van de eerste persoon die stierf aan het coronavirus in Mexico.


Ze zei dat het eerste slachtoffer van het virus, een 41-jarige man uit de staat México die stierf in een ademhalingsziekenhuis in Mexico-Stad, reeds bestaande chronische aandoeningen had die hem kwetsbaarder maakten voor het coronavirus.

Ze betreurt de noodzaak om drastische maatregelen te nemen die een negatieve invloed hebben op de gezinseconomie, maar zei dat ze de crisis zullen verzachten en gemakkelijker zullen helpen verlopen. 'Ik roep ons allemaal op om verantwoordelijk te zijn. Dat betekent thuis blijven tenzij het nodig is om te vertrekken. Word niet ziek en maak anderen niet ziek', zei ze, en ze vroeg het publiek om de gevallen laag te houden om de openbare en particuliere ziekenhuissystemen niet te verzadigen.

Sheinbaum herinnerde het publiek eraan, dat ouderen en mensen met reeds bestaande chronische aandoeningen zoals diabetes en luchtwegaandoeningen het meest kwetsbaar zijn voor het virus, en dat andere landen het virus onder controle hebben gekregen door sociaal isolement.

'Paniek helpt niet. Preventie en waarheidsgetrouwe informatie', zei ze. Ze zei dat burgers met symptomen van Covid-19, zoals keelpijn, droge hoest, koorts, loopneus en ademhalingsmoeilijkheden, "covid19" kunnen sms'en naar nummer 51515 om medische hulp van de overheid te krijgen. 'We gaan door. We zijn een geweldige stad, een voorbeeld voor de wereld van solidariteit, steun en verantwoordelijkheid. We houden je op de hoogte.'

(De Surinaamse Courant/Mexico News Daily/sinembargo.mx/Twitter)

Autofabrikanten Nissan, General Motors (GM), Volkswagen, Ford en Honda leggen fabrieken in Mexico stil vanwege Covid-19

(Bron foto: Twitter)
164 Gevallen van het coronavirus bekend en een dode in Mexico


Autofabrikanten Nissan en General Motors (GM) leggen hun fabrieken in Mexico stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat kondigden beide bedrijven vrijdag 20 maart 2020 aan. Het Japanse Nissan en het Amerikaanse GM sluiten zich zodoende aan bij concurrenten Volkswagen, Ford en Honda, die eerder al hun productie in Mexico staakten om het virus. 

Nissan gooit vanaf woensdag zijn twee fabrieken en een onderzoekscentrum in het land dicht. GM heeft vestigingen in vier Mexicaanse staten, ook die gaan dicht.


Woensdag zei GM ook zijn fabrieken in de VS voorlopig te sluiten.


Mexico is, mede dankzij de nabijheid van de Verenigde Staten en de lage loonkosten, een van 's werelds grootste autoproducenten. In het land zijn tot nu toe 164 gevallen van het coronavirus bekend en er is een dode gevallen.

De Duitse autofabrikant Volkswagen zal zijn fabrieken in de Mexicaanse staten Puebla en Guanajuato tijdelijk sluiten om de volksgezondheid te beschermen, zei de Mexicaanse afdeling van het bedrijf vrijdag in een verklaring, te midden van groeiende zorgen over de verspreiding van het coronavirus.

De shutdowns worden van kracht op 30 maart en lopen tot 12 april, volgens de verklaring. Het bedrijf wees ook op een vertragende vraag en het risico van een tekort aan onderdelen als factoren in de beslissing om de productie in de fabrieken op te schorten.


Een andere Duitse autofabrikant die ook actief is in Mexico, BMW, zei vrijdag laat in een verklaring, dat het een reeds geplande Paasstop in zijn fabriek in de staat San Luis Potosi zou verlengen. De onderbreking begint op 28 maart en zal nu minstens tot 19 april worden verlengd.

De beslissingen van de twee autofabrikanten volgen andere maatregelen die in grote lijnen door bedrijven in Mexico zijn genomen, waaronder de nadruk op het zo mogelijk thuiswerken, beperkingen op reizen en persoonlijke groepsbijeenkomsten.

(De Surinaamse Courant/Reuters/Twitter)

Colombia stelt vanaf dinsdagavond 24 maart voor alle inwoners van het land verplichte quarantaine in

President Duque: 'Maatregel zal 19 dagen duren'


Colombia stelt vanaf dinsdagavond (lokale tijd) voor alle inwoners van het land een verplichte quarantaine in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat maakte president Ivan Duque vrijdag 20 maart 2020 bekend.


De maatregel zal 19 dagen duren, zei Duque. In hoofdstad Bogotá zitten inwoners sinds vrijdag al verplicht in quarantaine.

In Colombia is het coronavirus tot nu toe bij 158 mensen vastgesteld.


(De Surinaamse Courant/El Colombiano/Al Jazeera/The Bogota Post/YouTube/Twitter)

Pertjajah Luhur houdt vast aan kaalplukcontract voor toekomstige Assembleeleden

Vonnis tegen Sapoen en Chitan, over inleveren zetel, verandert standpunt PL-leiding niet

'Verkiezingscampagne gaat wel door, maar met inachtneming van de WHO-regels'


Ondanks het vonnis tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, over het inleveren van hun Assembleezetel, zal een kaalplukcontract voor toekomstige Assembleeleden nog nodig zijn. De Terugroepwet, zoals die volgens het vonnis nog van toepassing bleek op beide ex-parlementariërs, bestaat nu immers niet meer. In de plaats daarvan is de ‘Wet Beëindiging Lidmaatschap DNA’ gekomen.

Dit is zaterdagmiddag 21 maart 2020 ter sprake gekomen tijdens een persconferentie van de Pertjajah Luhur, waarin de partijtop nader is ingegaan op het vonnis in de kwestie Sapoen/Chitan, aldus Starnieuws.

Volgens de ‘nieuwe’ Terugroepwet zijn er nu twee gronden voor terugroeping: de volksvertegenwoordiger moet de politieke organisatie vrijwillig verlaten en/of de volksvertegenwoordiger moet formeel en vrijwillig lid worden van een nieuwe politieke organisatie. PL-secretaris Rob Soentik noemde deze huidige Terugroepwet gelegenheidswetgeving, waarvan nadere bestudering noodzakelijk maakt dat toekomstige Assembleeleden toch een kaalplukcontract zouden moeten tekenen.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo zei over deze kwestie, dat de partij er alles aan wil doen om mensen, die denken dat ze verraad willen plegen, te laten beseffen welke zware financiële consequenties deze handeling met zich meebrengt.

Iwan Ganga, voorzitter van de KTPI tevens lid van de eenheidsbeweging, die zich onder de vlag van de PL heeft ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen, zei dat het vonnis een doorbraak is in politiek Suriname. Hij noemde het een geruststelling voor kiezers en het volk dat mensen er niet ongestraft vandoor kunnen gaan met hun stemmen en zetels. Ganga merkte op, dat Assembleeleden zijn voorgedragen door een politieke organisatie en als zodanig de zetel dan ook niet hun persoonlijke eigendom is. Zij kunnen dus niet zonder meer zeggen, dat zij met zetel en al de partij verlaten die hen heeft voorgedragen. 'Dit moet een les zijn voor toekomstige Assembleeleden', sprak hij.

'Gisteren hebben we een mijlpaal bereikt', zei voorzitter John Nasibdar van Nieuw Suriname (NS). Overlopen zonder dat dit enige consequenties heeft voor de overloper, is verleden tijd. Nasibdar, die met NS ook deel uitmaakt van de eenheidsbeweging, benadrukte dat elke zetel die wordt vergaard, moet worden gebruikt om de belangen van het volk te behartigen. 'Als leden van je partij je voordragen, moet je loyaal zijn naar je mensen toe en werken voor land en volk, niet alleen voor jezelf', verklaarde hij.

Voor voorzitter Waldi Nain van de PDO, ook partner in de eenheidsbeweging, is met het vonnis de democratie een stap vooruit gegaan. 'We leven daadwerkelijk in een rechtstaat en de trias politica wordt gerespecteerd', stelde hij.

Volgens Somohardjo doet de eenheidsbeweging er alles aan om de instructies van de WHO (World Health Organization) op te volgen, als het gaat om het treffen van voorzieningen die de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk moeten indammen. Zo is tijdens de persconferentie vandaag een afstand van ruim 1.5 meter aangehouden tussen de stoelen en was er handsanitizer ter beschikking. Voorts heeft de partij er op toegezien dat er niet meer dan 50 personen werden toegelaten tot de persconferentie, slechts de helft van het aantal van 100 dat door de autoriteiten is toegestaan. Ook de campagnevoering is aangepast. 'Die gaat wel door, maar met inachtneming van de WHO-regels', zegt Somohardjo.

Staatsolie-directeur Elias ontkent explosieve Covid-19-situatie op terrein raffinaderij

Staatsolie-directeur Elias
Zeker drie Covid-19 besmet- tingen te herleiden naar medewerkers Staatsolie

Covid-19-gevallen in Suriname zouden vooral te wijten zijn aan onprofessionele houding verantwoordelijken bij Staatsolie


De Covid-19-besmettingen in Suriname, waarvan zeker drie zijn te herleiden naar medewerkers van Staatsolie, maar ook de ‘total lock down’ van de raffinaderij te Tout Lui Faut zaterdagmorgen, roepen vraagtekens op bij veel medewerkers van het bedrijf. Dat schrijft althans de Ware Tijd zaterdag 21 maart 2020.

Volgens verschillende bronnen loopt bij Staatsolie de situatie, als het gaat om het onder controle krijgen van Covid-19, ernstig uit de hand en dat er bij het staatsbedrijf een explosieve situatie zou zijn. Er zouden volgens de informatie veel potentiële Covid-19-gevallen zijn bij zowel Surinamers als buitenlanders die in de afgelopen maanden naar en uit Suriname zijn vertrokken.

Het verwijt zou zijn, dat de leiding van Staatsolie niet de juiste voorzorgmaatregelen neemt, onvoldoende communiceert met de werkvloer en bevoegde instanties zoals het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg niet op de hoogte stelt van wat zich binnen het bedrijf afspeelt.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias ontkent de explosieve situatie en zegt dat Staatsolie alle voorzorgsmaatregelen in acht heeft genomen, nadat het eerste geval van Covid-19 in Suriname bekend was en het in dat geval inderdaad ging om een medewerkster van het bedrijf. Hij bevestigt, dat deze persoon na uit Nederland te zijn teruggekeerd zich op de werkvloer heeft begeven en zou zijn gesommeerd naar huis te vertrekken. Echter kon niet voorkomen worden, dat zij nog enkele uren aanwezig was. In die uren, drie tot vier volgens Elias, zou zij met ongeveer negentien personen in contact zijn geweest. Die personen zouden door de leiding in quarantaine zijn geplaatst en getest. Uit deze groep zijn nog twee personen positief getest.

'Dus als het gaat om Staatsolie kan ik bevestigen, dat uit het eerste geval er twee andere gevallen zijn die te maken hebben met Staatsolie. Alle andere geruchten berusten niet op waarheid', zegt Elias.

De informatie uit bronnen binnen en buiten Staatsolie geeft echter volgens Wilfred Leeuwin van de Ware Tijd een ander beeld van de situatie. Al vanaf de eerste besmetting zou intern alarm zijn geslagen en het verwijt zijn gemaakt dat de voorzorgsmaatregelen niet in acht worden genomen, er geen communicatie is met de werkvloer en dat er op een afsnauwende manier wordt gereageerd als er over mogelijke besmettingen wordt gesproken.

Op de plant van de raffinaderij zou de situatie het ergst zijn, omdat daar buitenlanders rondlopen, onder wie Italianen, die een mogelijke bron van besmetting kunnen zijn. Elias ontkent dit ten stelligste. 'Deze buitenlanders zijn al vanaf januari in Suriname, nog voordat in Europa het eerste geval van Covid-19 bekend werd. Een deel van deze mensen is intussen ook al uit het land vertrokken', zegt de Staatsolie-directeur.

De bronnen blijven deze informatie echter weerspreken en geven aan, dat de onzekerheid juist komt, omdat er vanuit de leiding van het staatsbedrijf onvoldoende maatregelen worden genomen. 'De health safety and environmental-voorschriften worden compleet opzijgeschoven', zegt een bron die aangeeft dat Covid-19-gevallen in Suriname voornamelijk te wijten zijn aan de onprofessionele houding van verantwoordelijken bij het staatsbedrijf.

Repatriëring gestrande passagiers door Surinaamse autoriteiten uit Curaçao niet doorgegaan

Reden voor de annulering van de vlucht niet gegeven


Starnieuws meldt, dat de repatriëring van gestrande passagiers door de Surinaamse autoriteiten uit Curaçao zaterdag 21 maart 2020 niet is doorgegaan. Tijdens de reguliere persconferentie van het Managementteam Covid-19 vrijdag was aangekondigd, dat zaterdag een vlucht zou landen met passagiers uit Curaçao, Aruba en Trinidad & Tobago. 

Een reden voor de annulering van de vlucht is niet gegeven.

Op de Covid-19 website van Suriname staat alleen aangegeven, dat de vlucht vanuit Hato International Airport op Curaçao is gecanceld.

De passagiers van de twee vluchten die gisteren zijn aangekomen, uit Cuba en  Miami, zijn in overheids-quarantaine geplaatst. Dezelfde procedure zal ook bij de komende vluchten worden gehanteerd.

Voor zondag wordt een vlucht uit Belem, Brazilië, verwacht. Op zowel Curaçao als in Brazilië is er een dode als gevolg van het coronavirus gevallen. Met het aantal besmettingen en een dode, zijn deze twee gebieden aangemerkt als hoge risico landen.

Minister Hoefdraad was ondanks de lock down het land uit en is in thuis-quarantaine...

Autoriteiten zwegen over verblijf Hoefdraad in buitenland

Voorkeursbehandeling voor ministers Elias en Hoefdraad door meteen in thuis-quarantaine te mogen


Niet alleen minister Antoine Elias van Volksgezondheid, maar ook zijn collega Gillmore Hoefdraad van Financiën was ondanks de lock down het land uit. President Desi Bouterse had zelf bekendgemaakt, dat hij Elias gevraagd heeft om op missie te gaan naar Cuba. Van Hoefdraad heeft hij niks gezegd, aldus Starnieuws zaterdagmiddag 21 maart 2020. 

Hoefdraad was gisteren ook niet in De Nationale Assemblee toen de ingrijpende wet over het valutaverkeer en wisselkantoren werd behandeld.

Beide bewindslieden zijn sinds hun aankomst in Suriname in hun eigen woning in quarantaine. Vrijdag werd tijdens de dagelijkse update persconferentie nog benadrukt, dat de mensen die uit Cuba en Miami terugkeren in overheids-quarantaine zouden worden geplaatst. Ook Cuba is intussen aangemerkt als hoog risicoland, deelde het Nationale Covid-19 managementteam mee. NCCR-coördinator Jerry Slijngard zei, dat er geen uitzonderingen zouden worden gemaakt, al zou de persoon heel goed zijn op zelfs de president.

Naast de twee bewindslieden zouden ook negen personen die uit Panama op de Cuba-vlucht zaten en negen anderen die uit Cuba komen, merendeels naar huis zijn gegaan. De Cubaanse artsen zijn slechts voor enkele dagen in het Savoie Hotel ondergebracht.

Verschillende mensen klagen volgens Starnieuws steen en been over de faciliteiten waar ze ondergebracht zijn en de opvang. Er was geen voeding en sanitaire omstandigheden laten te wensen over. Ook aan voeding voor kleine kinderen zou niet zijn gedacht.

Er is totaal geen mededeling gedaan, dat minister Hoefdraad ook het land uit was en waarom het noodzakelijk was om een uitzondering voor hem te maken. Ook is niet verteld, dat meer mensen die op de Cuba vlucht zaten, thuis in quarantaine zijn. Dit is ook niet af te lezen van de teller op de Covid-19 internetsite. De teller staat nu op 170 (in plaats van 172) overheids-quarantaine en 53 thuis-quarantaine.

Vijf positieve Covid-19 besmettingen in Suriname

Het gaat om een persoon die uit Miami is terugge- keerd in het land


Daniëlle Veira, hoofd van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), heeft zaterdagmiddag 21 maart 2020 tijdens de dagelijkse update persconferentie, bevestigd dat er nog één positief geval van het coronavirus in Suriname is. Het gaat om een persoon die vrijdagavond uit Miami is teruggekeerd in het land. Daarmee komt de balans op vijf positieve gevallen. Dit meldt de Ware Tijd.

Veira benadrukte, dat de situatie van de persoon stabiel is. Hetzelfde geldt voor de eerdere positieve gevallen. Ze zegt dat de persoon - het vijfde geval - is ontdekt door het medisch team dat vrijdagavond op de Johan Adolf Pengelluchthaven de passagiers screende. Ze complimenteerde het medisch team van specialisten dat moest nagaan of de mensen mogelijke symptomen hadden of ziek leken te zijn.

Over de quarantaineplekken zei de DNV-chef, dat er twee in beeld waren en de mensen 'als zodanig op die plekken zijn ontvangen'. "We zijn nu bezig de plekken te evalueren en stellen bij. Wij vragen nog even geduld aan de mensen in overheids-quarantaine.'

Enkele mensen zijn wel gelijk in thuis-quarantaine geplaatst. Een daarvan is minister Antoine Elias van Volksgezondheid, die vrijdag is teruggekeerd uit Cuba. 'Hij is afgezonderd, is thuis en heeft bewaking', verduidelijkte Veira. Volgens haar is het team nog bezig te inventariseren wie van overheids-quarantaine naar thuis-quarantaine kan. 'Maar, het gaat om meer dan honderd man. We moeten iedereen spreken en de woonomstandigheden checken.'

Geprobeerd wordt die mensen 'zo gauw mogelijk' in thuis-quarantaine te plaatsen, 'mits de artsen het toestaan', aldus Veira zaterdagmiddag. Ze verzekerde dat het ministerie van Volksgezondheid niet stil zit.

Het hoofd DNV vroeg om 'begrip en geduld'. 'Het is niet leuk, je bent niet thuis,niet in jouw eigen omgeving. Maar, we leven in crisis. We hebben tijd nodig om het samen te doen.'

De dagelijkse persconferentie begon bijna anderhalf uur later dan gepland. Veira was de enige die aanwezig was. Ze verontschuldigde onder andere Jerry Slijngard (hoofd NCCR, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en de directrice van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun. Die waren samen met andere autoriteiten in vergadering.

De PALU sluit een lijstverbinding met andere partijen voor deelname aan verkiezingen niet uit

In vier kiesdistricten neemt PALU deel aan verkiezingen


Hoewel de PALU zich vrijdagochtend als zelfstandige partij voor deelname aan de verkiezingen heeft geregistreerd, sluit zij lijstverbinding met andere partijen niet uit. Welke dat mogelijk zouden kunnen zijn, wil voorzitter Jim Hok niet zeggen. Hij geeft wel aan, dat de PALU in vier kiesdistricten zal meedoen, maar de kandidaten staan nog niet vast, zo schrijft de Ware Tijd zaterdag 21 maart 2020.

'In welk teamverband dat zal gebeuren en of we met een of meerder partijen een verbinding aangaan, zal u nog vernemen.' Kennelijk doelend op het verbod van de NDP-coalitie op blokvorming vóór de verkiezing, zegt Hok: 'Wij hebben gezien wat het betekent wanneer een regeringspartij een dominante positie inneemt. Wij hebben ons daartegen verzet. Het mag nooit meer gebeuren. Als we de indruk hebben dat het weer zal gebeuren gaan wij een lijstverbinding aan om dat te voorkomen.'

Deze zienswijze geldt voor elke partij die ook zoveel zetels wil vergaren, zegt Hok. 'Er zijn partijen die dat vragen, maar het zou een goede reden zijn om neen te zeggen.'

Hij noemt de PALU de enige partij met een duidelijke visie over wat er de komende regeerperiode moet gebeuren om een basis te leggen voor ontwikkeling. 'Opsluiten van mensen is niet onze basis om een regering te vormen de komende vijf jaren. Wel moeten zij die dingen hebben gedaan worden opgesloten.' 

Volgens hem kan Suriname het probleem, dat wordt veroorzaakt door het coronavirus, binnen één tot anderhalf jaar te boven komen. Daarnaast wijst hij erop dat het land zich goed moet voorbereiden op de ontwikkeling in onze oliesector. 'We kunnen het niet terugzetten in de grond of niet-gevonden maken. Als er onvoldoende aandacht is, wordt het een vloek. Wij moeten ervoor zorgen dat het een zegen moet zijn.' 

Over de wisselkoers zegt hij, dat er vertrouwen moet zijn. 'Voor het oplossen van dit vraagstuk moet er een regering komen waarin voldoende vertrouwen is. Een nieuwe regering zal met veel minder moeite erin slagen de koers onder controle te krijgen', meent Hok.

Jager (61) verdacht van doodschieten collega jager in Apoera-gebied

Aange- houden verdachte zou jager voor wild hebben aangezien


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft op zondag 15 maart de 61-jarige R.A. aangehouden en in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. A. wordt ervan verdacht dat hij André Djasmadi heeft doodgeschoten toen zij samen met nog vier andere mannen in het Apoera gebied aan het jagen waren. Dit meldt het korps pas vandaag, zaterdag 21 maart 2020.

De mannen hadden zich verspreid in het bos tijdens de jacht. Toen zij terug keerden naar de afgesproken plek om te vertrekken bleek Djasmadi niet aanwezig te zijn. Zij gingen op zoek naar hem, maar zonder succes. Zij deden voorts aangifte van vermissing bij de politie van het bureau Apoera.

De politie van Apoera startte vervolgens een zoektocht naar de vermiste man. Na enkele dagen werd het lijk van Djasmadi in verre staat van ontbinding aangetroffen in het bos. Het lichaam vertoonde een schotwond aan het hoofd.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd het lijk voor obductie in beslag genomen en werd de zaak door de plaatselijke politie overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

De obductie wees uit. dat op Djasmadi geschoten was. Politieonderzoek bracht naar voren, dat A. vermoedelijk op Djasmadi geschoten heeft. De verdachte geeft toe te hebben geschoten in de richting waar het lichaam werd aangetroffen. Verder gaf hij aan, dat hij dacht dat hij op wild geschoten had.

Foto's van grote zalen met honderden veldbedden leiden tot onrust, maar het zijn geen quarantaine faciliteiten

Foto’s zijn gemaakt van een training van het NCCR


Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, zaterdag 21 maart 2020, dat op social media foto's circuleren van grote zalen met honderden veldbedden, zalen bij het KKF en kennelijk een sporthal. 

Deze foto’s zorgen voor ophef, aldus het dagblad, omdat de indruk wordt gewekt dat het om quarantaine faciliteiten zou gaan. Maar, het zijn foto’s die ook op de covid-19.sr website staan, van een training van het NCCR (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) voor het niet ondenkbare geval dat er een enorme uitbraak van het coronavirus zou volgen.

'Als, maar alleen in dat geval, er een zo grote uitbraak zou plaatsvinden, en dat heeft de samenleving zelf in de hand, dan zouden we misschien geen keus hebben vanwege gebrek aan betere faciliteiten om zieken – uiteraard met verplegenden, doktoren, en alle noodzakelijke voorzieningen – ergens onder te brengen. Als de samenleving zich houdt aan de instructies, zoals correct handen wassen, social distancing, thuisblijven indien mogelijk en alle andere instructies om verspreiding te minimaliseren, dan komt het niet zover', aldus dr. Ruben del Prado in het dagblad.

Pertjajah Luhur (PL) ziet in partijsecretaris Robert Soentik meest geschikte presidentskandidaat

(Robert Soentik)
'Ik ben te allen tijde gereed voor welke functie dan ook'

Somohardjo typeert zijn partijsecretaris als een kroonprins


Hoewel het besluit nog niet formeel is genomen, is het bijna zeker dat Pertjajah Luhur (PL) partijsecretaris Robert Soentik zal voordragen als presidentskandidaat. Voorzitter Paul Somohardjo zegt dat hij dit zal voorstellen aan de partijraad, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 maart 2020.

'We hebben het hier en daar besproken maar het moet nog vastgelegd worden', sprak hij gisteren nadat de partij zich bij het Centraal Hoofdstembureau had geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen. Soentik zegt, dat dit geen verrassing voor hem is. 'De voorzitter en ik hadden er al over gesproken. Ik ben te allen tijde gereed voor welke functie dan ook.'

Hoewel de voorzitter hem op het oog heeft, stelt hij dat de partij ook andere personen in huis heeft die beantwoorden aan het profiel. Het idee om Soentik als presidentskandidaat voor te dragen is opmerkelijk, omdat de voorzitter tijdens een partijvergadering te Lelydorp in maart vorig jaar had gezegd te kiezen voor een vrouw. Hij zei toen, dat een vrouw de beste econoom is; zij moet met weinig geld het huishouden draaien.

Somohardjo typeert zijn partijsecretaris als een kroonprins zoals dat het geval was met Sapoen die hem naderhand echter heeft 'verraden' zoals hij dat zelf stelt. Soentik verzekert dat hij niet hetzelfde pad als Sapoen zal bewandelen. 'Als ik een andere mening heb dan die van de partij, heb je een forum om dat voor te leggen: de partijraad. Ik zie dus geen redenen om weg te gaan. Binnen mijn waardestelsel zie ik dat niet gebeuren.'

PL streeft naar meer dan tien parlementszetels. Somohardjo wordt weer de lijsttrekker in Paramaribo. Hij heeft donderdag herhaald dat dit zijn laatste verkiezingen worden. 'In 2025 gaat u mij niet meer zien op het podium.' Hij voorspelt, dat zijn partij een beslissende factor zal zijn bij de verkiezingen en herhaalt dat de partij geenszins met de NDP zal samenwerken. 'De kiezer hoeft niet bang te zijn, meneer Somohardjo is geen ezel. Alleen een ezel stoot zich twee keer aan dezelfde steen.'

11 Politieke partijen hebben zich officieel aangemeld voor de verkiezingen

Partijen melden zich met toeters en bellen en... duiven voor registratie

Jim Hok (PALU):  'Politiek is geen carnaval, maar een serieuze zaak die nuchter benaderd moet worden'


De NDP, PALU, ABOP, HVB, DOE en A20 hebben zich gisteren geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei. Tot nu toe hebben 11 politieke partijen zich officieel aangemeld voor de verkiezingsstrijd. Vandaag, zaterdag 21 maart 2020, is de laatste dag voor registratie. Nog 7 partijen hebben afspraken staan voor de registratie. 

Het Centraal Hoofdstembureau, CHS, houdt kantoor in de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF).

De HVB en de ABOP zijn zich met een grote aanhang gaan aanmelden. PALU-voorzitter Jim Hok merkte op dat 'politiek geen carnaval is, maar een serieuze zaak die nuchter benaderd moet worden'.

Niet lang na haar registratie denderde muziek van dj’s en soundwagens door de lucht toen HVB en ABOP het terrein betraden. De delegatie van DOE heeft duiven losgelaten op het terrein van KKF.


Bij de deur naar de registratieruimte was het enkele momenten dringen voor de ABOP; er mogen maar 50 personen in de CHS-ruimte.


Er was extra media op de been om het registratieproces van de NDP vast te leggen. Maar, de partij meldde zich met enkele leden onder leiding van ondervoorzitter Ramon Abrahams.

DOE en A20 hebben samen zeven duiven opgelaten; symbool voor bevrijding en nieuwe hoop voor het land. De leden van A20 hebben eerst gebeden, gezongen en een hoorn geblazen voordat zij zich hebben geregistreerd. A20 heeft gebeden en daarna op een hoorn (sjofar) geblazen vóór de registratie. Na de registratie hebben de partijleiders kort uitgelegd wat hun concrete plannen zijn.

‘VSB Covid-19 Support Fonds’ in het leven geroepen

Bedrijven willen particuliere sector mobiliseren voor financiële steun aan  zorginstellingen vanwege Covid-19


Staatsolie N.V., Fernandes Concern Beheer en Surinam Plastics Manufacturing N.V. hebben het initiatief genomen om de particuliere sector te mobiliseren om financiële steun te verlenen aan lokale zorginstellingen vanwege de uitbraak van COVID-19. Hiervoor is het ‘VSB Covid-19 Support Fonds’ in het leven geroepen, meldt de VSB in een persbericht, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 maart 2020. 

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zet zich als partner in dit project in om meer fondsen te werven ter ondersteuning van het zorgsysteem. Daarnaast is de VSB ook verantwoordelijk voor het beheer van het fonds. De VSB heeft toegezegd om maandelijks rapportages te doen namens de bijdragers en belanghebbenden. Dit zal geschieden met ondersteuning van het accountantskantoor Lakhisaran & Partners N.V.

Het fonds is in eerste instantie bedoeld om de ICU-infrastructuur (Intensive Care Unit) te ondersteunen. Als de donaties dit toelaten, zal het fonds ook helpen met eerstelijnsverdedigingsvereisten zoals het opzetten van quarantaine locaties. The Back Lot werkt belangeloos mee aan deze fondsenwervingscampagne die gericht is op het Surinaamse bedrijfsleven.

Staatsolie N.V., Fernandes Concern Beheer en Surinam Plastics Manufacturing N.V beseffen dat juist in deze tijd, waarin social distance gehouden moet worden, bedrijven zich kunnen onderscheiden door te verbinden en als Surinamers samen te komen, met één doel: de gezondheid van onze samenleving.

Samen hebben ze reeds 170.000 euro uitgegeven voor dringend aangevraagde onderdelen en apparatuur voor de Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De intensive care-infrastructuur heeft in het licht van deze pandemie echter aanzienlijke aanvullende ondersteuning nodig. Daarom de oproep aan het bedrijfsleven om dit fonds te ondersteunen.

Coalitie stemt in met ingrijpende wijzigingen valutaverkeer - Gajadien (VHP): 'Er is een parlementaire coup gepleegd'

Assemblee neemt Gewijzigde Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 aan


- Alleen de Centrale Bank van Suriname stelt wisselkoers vast...
- Oppositie: 'Er is een compleet nieuwe wet ingediend, stakeholders zijn compleet misleid' 


Niemand mag een andere koers hanteren voor vreemde valuta dan die bepaald is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit verbod is mogelijk geworden door een wet die na een marathonzitting vanmorgen, zaterdag 21 maart 2020, om vijf uur is aangenomen door de coalitie (26 stemmen). De oppositie (zes Assembleeleden) had om kwart voor drie de vergaderzaal uit protest verlaten, aldus Starnieuws. 

Het is eenieder verboden vreemde valuta in contanten te kopen bij wisselkantoren of elk ander natuurlijk persoon of rechtspersoon. Cambio's mogen alleen valuta verkopen aan de CBvS. Transacties mogen niet meer in vreemde valuta. Goederen en diensten mogen alleen in Srd worden geprijsd. Het is de algemene banken verboden welke kosten dan ook in rekening te brengen voor transacties in vreemde valuta, anders dan door de CBvS na overleg vastgestelde reguliere banktransactiekosten. Voor alle transacties geldt de wisselkoers zoals die bij beschikking van de CBvS is vastgesteld en door haar bekendgemaakt.

De Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 is veranderd in regels met betrekking tot verdere ordening van valutatransacties en het valutaverkeer (Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren).De oppositie stelde dat het hier om een nieuwe wet gaat, waarbij zelfs de naam is veranderd.

Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS), Carl Breeveld (DOE) en Marlon Budike (NPS) deden een dringend beroep op Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons om de behandeling te verdagen. Zij voerden aan dat de nota van wijziging met zulke ingrijpende bepalingen nader bestudeerd moeten worden. Er is volgens hen een compleet nieuwe wet ingediend.

Gajadien zei, dat 'stakeholders compleet misleid zijn'. Volgens hem is deze wet bedoeld om het valutaverkeer te doen ophouden. Volgens hem is er een parlementaire coup gepleegd.

Etnel zei dat er alleen chaos gecreëerd wordt met deze wet. De koers zal hierdoor niet omlaag gebracht worden, voerde Breeveld aan. Er is geen sprake van meedenken, meedoen en meebeslissen.

Budike zei, dat hij niet kan meewerken aan deze wet, omdat die  is geconvoceerd voor behandeling van een andere wet.

Geerlings-Simons bracht het voorstel van verdaging van de vergadering in stemming. Dit werd afgestemd met 25 tegen en 6 vóór en zij waste haar hand in onschuld. 'Het parlement heeft gezegd dat wij moeten doorgaan', stelde ze.

Initiatiefnemer NDP'er Amzad Abdoel zei op vragen van zijn partijgenoten, dat de oppositie weggelopen is, omdat gebleken is dat de wet niet is zoals zij dat op Facebook hebben gesteld. 'Het is een gedurfde wet ter ordening van het valutaverkeer. Mensen mogen nog steeds valutarekeningen hebben, vreemde valuta op hun rekening storten en weghalen. Zij krijgen daarvoor normaal hun euro's en US-dollar. Ook via Western Union krijgen mensen de valuta die overgemaakt is uit het buitenland. Het is voor de algemene banken verboden om vreemde valuta te verkopen aan natuurlijke personen anders dan voor reis, onderhoudsplicht, studie, medische doeleinden of voor de aanzuivering van credit cards.'

Abdoel legde uit dat het gaat om ordening van het valutaverkeer en versterking van de positie van de CBvS. Er zal ook één koers gelden en niet zoals nu verschillende koersen. Alle rechtspersonen of natuurlijke personen zijn verplicht ten minste zestig procent van hun exportopbrengsten te repatriëren. Abdoel voerde aan, dat het gaat om natuurlijke hulpbronnen van Suriname. Het geld moet terugvloeien naar Suriname.

Het is verwachtbaar dat deze wet per ommegaande zal worden afgekondigd. Vicepresident Ashwin Adhin zei bij de aanname, dat het geld veilig is. En alles wordt nu in Srd betaald. 'Voor noodzakelijke dingen is uw geld daar. Wat niet noodzakelijk was, is weggehaald. Deze wet is een handvat om meer grip te krijgen op de koers. Voor de nationalisten is het geloof in eigen kunnen. We geloven in de Surinaamse dollars en niet in euro of dollar', zei Adhin. 'Er komt een pakket aan maatregelen. Voor iedereen is het goed nieuws, want de koers zal niet meer fluctueren. Niemand krijgt de schuld van allerlei zaken', stelde Adhin. 'De CBvS is versterkt.'


Suriname en Frans-Guyana versterken samenwerking aan grens in verband met Covid-1

'Geen enkele doorgang zal worden getolereerd'


In het kader van de procedures en protocollen die nationaal en internationaal ter bestrijding van Covid-19 gelden, is het noodzakelijk dat Suriname en Frankrijk hun samenwerking versterken voor een adequate toepassing en controle van de maatregelen die zijn genomen bij de grens tussen Frans-Guyana en Suriname, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 20 maart 2020. 

Beide landen roepen hun bevolking op om de instructies van de respectieve autoriteiten strikt op te volgen, die onder andere inhouden, het reizen tussen beide landen zoveel als mogelijk te beperken en de grenzen gesloten te houden tot nader order.

Het oversteken van de grens mag nu alleen plaatsvinden op basis van de mogelijkheden voor repatriëring van ingezetenen van Frans-Guyana en Suriname via speciale diensten van de veerboot La Gabrielle, rekening houdende met de quarantaine-faciliteiten in beide landen. Personen die gerepatrieerd wensen te worden, dienen zich aan te melden bij de ambassade van Frankrijk in Paramaribo of bij het Consulaat van Suriname in Cayenne en/of haar dependance te St. Laurent du Maroni.

De autoriteiten van beide landen benadrukken, dat geen enkele doorgang zal worden getolereerd, mede vanwege het risico van verspreiding van het virus door deze personen met alle gevolgen van dien. Gezamenlijke patrouilles zullen voortgang hebben op de rivier in het belang van de veiligheid van de bevolking van beide zijden.

Weer drie arrestaties in zaak vondst zes kilo cocaïne in keukenruimte vliegtuig op Johan Adolf Pengelluchthaven

Verdachten zouden verbonden zijn aan de luchthaven

Eerder waren vijf mannen aangehouden, onder wie twee agenten van het Bestrijding Internationale Drugshandelteam (BID-team)


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 21 maart 2020, dat de politie drie nieuwe verdachten heeft aangehouden in de zaak rond de vondst van zes kilogram cocaïne in de keukenruimte van een vliegtuig op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

Eerder waren vijf mannen aangehouden, onder wie de twee politieagenten D.W. en M.P. van het Bestrijding Internationale Drugshandelteam (BID-team).

De drie nu aangehouden verdachten zouden ook verbonden zijn aan de luchthaven. In eerste instantie werden F.S., G.L. en J.J. aangehouden, zij zijn ook werkzaam op de luchthaven.

Met de nieuwe aanhoudingen komt het totaal aantal verdachten in deze zaak op acht.

Een lid van de hondenbrigade had samen met de politiespeurhond de cocaïne zaterdag 14 maart ontdekt. De drugs werden zaterdag ontdekt in een vliegtuig dat op vertrek stond naar Nederland.

Rechter: Leden Centraal Hoofdstembureau moeten aangeboden documenten en/of gegevens aan OKB afgeven voor wettelijke ter inzagelegging

Wettelijke ter inzagelegging gegevens van politieke partijen moet bij OKB


De rechter in Kort Geding heeft gisteren beslist, in het voordeel van de leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), dat de leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) vandaag, zaterdag 21 maart 2020 uiterlijk om 19.00 uur, de aangeboden documenten en/of gegevens aan het OKB moeten afgeven voor de wettelijke ter inzagelegging. Het betreft gegevens van politieke partijen die zich tussen 16 en 21 maart inschrijven bij het CHS voor deelname aan de verkiezingen. Dit bericht Starnieuws.

Van 23 tot en met 25 maart is de wettelijke ter inzagelegging van deze aangeboden documenten. Het OKB vindt dat dit op zijn secretariaat moet geschieden. Het CHS vindt van niet, de inzage is op het eigen secretariaat. Beide organisaties claimen de bevoegdheid.

De OKB-leden, de eisers, spanden daarom op 19 maart een Kort Geding aan tegen de Staat Suriname (ministerie van Binnenlandse Zaken) en de CHS-leden.De eisers vinden het handelen van het CHS onrechtmatig en in strijd met artikel 32 van de Kiesregeling. Het CHS mist volgens hen elke bevoegdheid om de inzage op het CHS-secretariaat te houden. Het OKB eiste, dat het CHS een uur na de uitspraak van de rechter alle aangeboden documenten aan het OKB moet afgeven die bestemd zijn voor de wettelijke ter inzagelegging.

Het OKB stuurde op 12 maart een brief naar de CHS-voorzitter en vroeg om al het materiaal beschikbaar te stellen. De CHS-voorzitter reageerde op 17 maart, dat de ter inzagelegging zoals altijd conform de Kiesregeling op het CHS-secretariaat zal plaatsvinden. Het OKB was het hiermee niet eens en schreef meteen terug naar het CHS waarin werd gevraagd om de documenten af te geven. Het OKB kreeg geen reactie op de brief.

De CHS-leden vonden, dat de rechter de OKB-leden niet ontvankelijk moest verklaren in hun eis. Volgens hen moesten de OKB-leden tegen het CHS procederen en niet tegen de leden van het bureau. De rechter dacht er anders over en verwierp hun verweer. Volgens de kiesregeling is het CHS niet de drager van rechten en plichten. 'Zij bezit dus geen wettelijke procesbevoegdheid (…).'

Verder geven de gedaagden, de CHS-leden, volgens de rechter een verkeerde uitleg aan artikel 32 van de Kiesregeling. Met Kiesbureau wordt in dit artikel het OKB en niet het CHS bedoeld, oordeelde de rechter. Dat de ter inzagelegging van de aangeboden gegevens altijd op het CHS-secretariaat heeft plaatsgevonden 'doet aan het voorgaande niets af, nu gebleken is dat artikel 32 van de Kiesregeling in het verleden door de verschillende actoren verkeerd is toegepast', oordeelde de rechter.

De rechter ging evenwel niet mee met de eis van het OKB om binnen een uur na de uitspraak de documenten af te geven. Hij heeft vonnis gewezen en politieke partijen mogen zich tot zaterdag inschrijven. CHS krijgt na deze sluiting de tijd tot uiterlijk 19.00 uur om de documenten af te geven aan het OKB op straffe van een dwangsom oplopende tot Srd 1.000.000. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. Al zou het CHS hoger beroep instellen, de tenuitvoerlegging kan niet gestopt worden.

Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maakt maatregelen bekend inzake Covid-19

Ministerie kondigt reeks maatregelen aan


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal met ingang van maandag 23 maart 2020 tot nader orde een aantal maatregelen instellen. Tevens worden geplande missies van het ministerie afgelast. Directrice Angela Salmo hield de maatregelen en afgelaste missie tijdens de persconferentie van het Nationaal Covid-19 Managementteam van gisteren, vrijdag 20 maart, voor aan de samenleving. 

Per 23 maart zijn de volgende maatregelen van kracht:

Geen acceptatie van sollicitatiebrieven;
Geen registratie van woningzoekenden;
Geen persoonlijke gesprekken over personele zaken;
Voor informatie ten aanzien van personele aangelegenheden zoals gratificatie, periodieken, overplaatsingen, salaris, et cetera., uitsluitend bellen met de nummers 497051/497181;
Informatie, klachten en of vragen ten aanzien van gehuurde woningen en appartementen, bellen met 499973/497185/497173;
Verlengingen van de Financiële Bijstand Sociaal Zwakke Huishoudens zullen automatisch geschieden voor een periode van 1 jaar;
Verlengingen van de Financiële bijstand Mensen met een Beperking en Algemene Kinderbijstand zullen voor een periode van 6 maanden, indien men de wettelijke leeftijd van 60 jaar voor MMEB en 21 jaar voor AKB niet overschrijdt. Missies naar het Boven-Suriname gebied, die in het kader van (her)registratie van de Financiële Bijstand Mensen met een Beperking en Sociaal Zwakke Huishoudens, in de periode 1 tot en met 17 april 2020 uitgevoerd zouden worden, zijn tot nader orde afgelast.

Voor wat betreft nieuwe registratie: Basiszorg Verzekering (BZV); Algemene Oudedagsvoorziening (AOV); Algemene Kinderbijslag (AKB), gelieve een fotokopie te maken van  identiteitskaart en familieboekje en deze met uw telefoonnummer te mailen of appen naar de volgende nummers:
Basiszorg Verzekering (BZV) à stichtinghbvf@hotmail.com, 8830295/7253945;
Vragen/opmerkingen 422708/422474/424526;
Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) à aov.willfariho@gmail.com, aov.jtrimoredjo@gmail.com, 8738003/8557976. Vragen/opmerkingen 471471/470724;
Algemene Kinderbijslag (AKB) à ausv2020@gmail.com, 8650574; Vragen/opmerkingen 475595/474424.

Voor de nieuwe registratie van Financiële Bijstand Mensen met een Beperking, gelieve een fotokopie van de medische verklaring van de huisarts of specialist, fotokopie van identiteitskaart en telefoonnummer, te mailen naar betaaldienstausv@gmail.com of 8650574 appen. Vragen/opmerkingen 476322/477971.

Aanvragen hulp bij acute noodgevallen (zoals brand en begrafenis) dienen digitaal te worden aangevraagd met fotokopie van de identiteitskaart van overledene, identiteitskaart van de aanvrager, familieboek, laatste SWM- en EBS-kwitanties, overlijdensakte, offerte van het uitvaartbedrijf. Alle documenten kunnen gemaild worden naar secr.odamz@gmail.com. Vragen/opmerkingen 472915.

Aan de gemeenschap wordt gevraagd om niet onnodig te gaan naar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Indien met met vragen zit, wordt gevraagd te bellen met het secretariaat van de minister op 472340, secretariaat directeur Sociale Zaken 47

Politie heeft surveillances opgevoerd

'Korps Politie Suriname blijft 24 uur per dag beschikbaar voor het publiek'


Het Korps Politie Suriname (KPS) blijft 24 uur per dag beschikbaar voor het publiek. De dienstdoende politieambtenaren zijn over het hele land bezig hun bijdrage te leveren in het kader van de bestrijding van verspreiding van het Covid-19 virus. Het korps dringt erop aan dat de gemeenschap instructies, welke gegeven worden door agenten, strikt opvolgt, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 20 maart 2020. 

De surveillances vinden met een verhoogde toename plaats en de politie zal als zij opmerkt, dat er handelingen gepleegd worden die indruisen tegen de veiligheidsvoorschriften zoals door de overheid uitgevaardigd, optreden.

Het KPS heeft een e-mailadres dat als klankbord kan dienen voor de gemeenschap: Kpscovid19klankbord@gmail.com. 'Aan de gemeenschap wordt dringend gevraagd rekening te houden met deze instructies.'