donderdag 26 april 2018

In memoriam pater Gerard Geyskens

Pater Gerard keerde in augustus vorig jaar voorgoed terug naar België


Op woensdag 25 april is in Hamont, België, na een lange strijd tegen ziekte, pater Gerard, heengegaan. Pater Gerard heeft in augustus vorig jaar zijn missie in ons land afgesloten en is voorgoed teruggekeerd naar België. 

Nog heel goed in de herinnering is het afscheidsfeest in de H. Driekoningenparochie op 21 augustus vorig jaar, te midden van de parochianen van Paramaribo-Noord, die pater Gerard altijd heel nauw in zijn hart heeft gedragen. Met een opgewekte pater Gerard op het afscheidsfeest had niemand kunnen vermoeden dat hij er nauwelijks acht maanden later niet meer zou zijn. Pater Gerard was geboren op 18 juni 1939 te Ellikom, België. 

Hij was op 10 juli 1966 te Meeuwen, België, tot priester ingewijd door kardinaal Jozef Cardijn. Daarvóór had hij van 1962 tot 1966 zijn theologiestudie gedaan aan de Universitas Gregoriana te Rome. Pater Gerard was dus lijfelijk aanwezig in Rome tijdens het Tweede Vaticaanse Concilie, iets waar hij heel geanimeerd over kon vertellen. 

Van 1966 tot 1978 was hij werkzaam als pastoor in het Bisdom Logroño in Spanje, waar hij zijn vloeiendheid in het Spaans heeft opgedaan. 

Pater Gerard arriveerde op 26 juli 1988 in ons land en is aangesteld als pastoor van de H.-Driekoningenparochie, wat hij tot aan zijn vertrek is gebleven. Hij was ook vele jaren lid van de Priesterraad en het College van Consultoren van ons Bisdom. 

Bij het opstellen van dit memoriam waren dag en tijdstip van de uitvaart nog niet bekend. 

Wij zijn Onze Lieve Heer dankbaar dat Hij de kerk in Suriname heeft begenadigd met de persoon, het leven en werken van pater Gerard, en wij bidden dat Hij hem nu de bekroning van zijn leven onder ons mag geven door hem op te nemen in de gelukzaligheid van het hemels paradijs.

RK Bisdom Paramaribo

VHP-Assembleelid Jogi: ‘De NDP zal niet altijd grootste partij zijn’

'Met verbod op pre-electorale combinaties zou afgezwakte NDP weer haar sterkte terug kunnen krijgen'


'NDP-voorzitter Desi Bouterse moet niet denken, dat hij altijd de grootste politieke partij zal hebben. Er zijn genoeg voorbeelden waar politieke partijen veel zetels in het verleden hebben gehaald, maar nu niets meer betekenen. Het is gewoon een toevallige omstandigheid dat de NDP nu 26 zetels in het parlement heeft. Dat de NDP in de regering zit, is ook een toevallige omstandigheid. A srefi tiki sang e naki a witi fowru o go naki a blaka fowru', zegt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi donderdag 26 april 2018 in het Dagblad Suriname. 

De VHP’er vindt het zeer ondemocratisch van de Presidentiële Commissie Evaluatie Kiesstelsel, dat zij slechts op basis van een voorstel van de NDP ertoe over is gegaan om president Bouterse, die ook voorzitter is van dezelfde partij, te adviseren om pre-electorale combinatievormingen te verbieden.

Jogi voert aan, dat de politieke geschiedenis van Suriname leert dat grote partijen als de PSV, PNP, DA ’91, NPS, KTPI ooit in staat waren om de meeste zetels binnen te trekken. Hij waarschuwt de NDP, dat dit soort handelingen slechts voor de verdere ondergang van de partij zullen zorgen.

Jogi benadrukt, dat hij sterk het vermoeden krijgt dat de NDP met dit voorstel probeert om kleine politieke organisaties te dwingen om onder de vleugel van grotere partijen aan de verkiezingen deel te nemen of zelf samen te smelten met deze grotere organisaties. Hij verwijst naar hetzelfde ‘versterkingstruc’ die de NDP in 2015 uithaalde door partijen als PBO, NSK en Baasa onder zijn vleugels te nemen.

'Met het verbieden van pre-electorale combinaties zou de NDP, die inmiddels afgezwakt is, weer haar sterkte terug kunnen krijgen. Heeft een organisatie in dit land geen recht meer om zelfstandige samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties? Moet ik verplicht samensmelten met een andere organisatie om met die organisatie mee te kunnen gaan? Waar is mijn zelfbeschikkingsrecht als democraat? De vrijheid om zich te verenigen staat toch in de Grondwet verankerd? Laten wij iets doen dat goed is voor iedereen en niet slechts voor een kleine toevallige groep. Als je democraat bent, moet je het volk de ruimte geven om zich te verenigen voor deelname aan de verkiezingen, zoals het volk dat wil. Je moet als overheid niet een persoonlijk belang dienen, maar het nationaal belang hoog in ogen houden.'

Vier beladers - belast met in- en uitladen van koffers - op J.A. Pengelluchthaven aangehouden

Verdachten op camerabeelden te zien als ze spullen uit koffers stelen


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, donderdag 26 april 2018, dat de politie van Zanderij donderdag 19 april vier mannen, die werkzaam zijn op de Johan Adolf Pengelluchthaven, heeft aangehouden. Zij waren belast met het in- en uitladen van koffers van passagiers op regionale vluchten. 

H.K. en M.K. (42), de 23-jarige H.P. en M.B. (37) worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan diefstal van goederen uit de koffers van passagiers.

Het viertal kwam dinsdag 17 april in beeld toen men vernieling van het prikkeldraad van een aangrenzend bedrijf ontdekte. Bij het bekijken van camerabeelden werden de vier beladers duidelijk herkend, toen zij bezig waren uit de koffers goederen weg te nemen. Deze goederen stopten zij onder hun kleding.

Na beëindiging van hun werkzaamheden op 17 april namen zij niet de normale uitgang, aangezien zij wisten dat zij door de ingehuurde beveiligingsmedewerkers gecontroleerd en gefouilleerd zouden worden. Zij begaven zich naar een ruimte waar zij dachten dat de camera defect was. Zij haalden de gestolen goederen onder hun kleding vandaan en gooiden deze over een schutting naar buiten. Enkele van de goederen kwamen in een andere ruimte van een bedrijf ter plaatse die voorzien is van dievenijzer. Om aan de goederen te komen had het viertal het prikkeldraad vernield.

De beladers werden opgespoord en op 19 april aangehouden. Bij een ingesteld onderzoek in hun woning zijn de gestolen goederen van 17 april terug gevonden. Ook stuitten agenten op een aantal andere goederen waarvan de mannen de herkomst niet konden verklaren. Verder werd een hoeveelheid valuta uit verschillende landen gevonden.

Alle aangetroffen zaken zijn in beslag genomen. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de verdachten in verzekering gesteld.

Minister Elias schaft in Nederland apparatuur voor oogheelkunde MMC aan voor ruim 150.000 euro

Elias had afspraak met Nederlands bedrijf gemaakt toen hij nog MMC-directeur was


Antoine Elias, minister van Volksgezondheid, vertoeft momenteel met een dubbele pet op in Nederland waar hij een afspraak had lopen toen hij nog algemeen directeur was van het Mungra Medisch Centrum (MMC). Hij is samen met de voorzitter van het stichtingsbestuur, Bisnoepersad Dalloesingh, die waarneemt als algemeen directeur. 

Voor de start van het Milagros-project moest oogapparatuur worden aangeschaft. Via contacten gelegd door de Nederlandse oogarts Frits Hogewind, die de afgelopen drie maanden in het MMC heeft gewerkt, kon Elias bij het bedrijf ROCKX MED in Oirschot (Brabant), complete apparatuur voor oogheelkunde, inclusief cataract, aanschaffen voor ruim 150.000 euro.

Het Milagros project zal binnen enkele maanden van start gaan in het MMC en zal ondersteund worden door Hogewind en de Libanese oogarts Dandan. Zij zullen voor de nabehandeling zorg dragen, zegt de minister vandaag, donderdag 26 april 2018, op Starnieuws.

Er is ook afgesproken met de algemeen directrice van Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Marica-Redan, dat in de vervolgfase, het ziekenhuis mag meeliften in voordelige deals voor het Eye Center. Elias zegt dat ook andere ziekenhuizen niet uitgesloten zullen worden.

(Op de foto: minister Antoine Elias, de directeur van ROCKX MED Bas Rockx, Ebu Jones, zaakgelastigde in Nederland en Bisnoepersad Dalloesingh, voorzitter Raad van Toezicht MMC

Karta-Bink (PL): 'Doet minister Elias aankopen voor ziekenhuizen zonder openbare aanbesteding?'

'Hoe betrouw-baar zijn de onderhande- lingen met buitenlandse bedrijven?'

 
Het Mungra Medisch Centrum (MMC) in het district Nickerie heeft vandaag de dag geen algemeen directeur. Onlangs heeft de nieuwe minister van Volksgezondheid en gewezen directeur van het MMC, Antoine Elias, bovendien te kennen gegeven, dat er vooralsnog geen nieuwe directeur benoemd zal worden bij de desbetreffende ziekeninrichting. De waarneming ligt daardoor in handen van de voorzitter van het stichtingsbestuur van MMC, Bisnoepersad Dalloesingh. 

Voor volksvertegenwoordigster Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL) is dit een enorm zorgwekkende toestand.

Zij merkt vandaag, donderdag 26 april 2018, in het Dagblad Suriname op, dat de minister met Europese bedrijven aan het onderhandelen is over aanbestedingen voor de Surinaamse ziekenhuizen, aangezien gezamenlijke inkopen in een lagere prijs resulteren. 'Wanneer de overheid aankopen wil doen, dient dit via een openbare aanbesteding te geschieden. Alle bedrijven kunnen zich dan inschrijven met een offerte om in aanmerking te komen voor de levering van de goederen. Maar, heeft zo'n openbare aanbesteding wel plaatsgevonden? Hoe betrouwbaar zijn deze onderhandelingen met de buitenlandse bedrijven?'

Voorts is zij van mening, dat de minister allerlei plannen heeft achtergelaten op het MMC, die door het benoemen van een fulltime directeur ook bewerkstelligd kunnen worden.

'De minister moet zich bezighouden met het ontwikkelen van beleid voor de totale gezondheidszorg en zich niet bezighouden met het reilen en zeilen op het MMC. Als bewindsman moet Elias zich onpartijdig opstellen.'

Financieel uitgehold directoraat Cultuur blijft bij ministerie van OW en C

Directoraat zonder ruggengraat met slechts Srd 17.000 in kas dit jaar....

'Ik was geschokt dat ik via de pers te horen kreeg, dat het directoraat weg zou gaan'


Het directoraat Cultuur zal niet overgeheveld worden naar het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Dat bevestigde minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW en C) gisteren tijdens een kennismaking met het personeel van het directoraat, aldus vandaag, donderdag 26 april 2018, de Ware Tijd.

Maar, het ongedaan maken van dit besluit ging niet zonder slag of stoot. Ferrier gaf toe dat ze 'strijd' heeft moeten leveren om het zover te krijgen.

Elviera Sandie, directrice van het directoraat Cultuur, is blij dat het besluit is teruggedraaid. 'Ik was geschokt dat ik zo, via de pers, te horen kreeg dat het directoraat weg zou gaan. Ik vond het een enorme miskenning dat het op die manier ging.'

Nadat Ferrier had gehoord dat Cultuur zou verhuizen naar Sport- en Jeugdzaken, heeft zij direct gezegd dat zij het daar niet mee eens was. 'Dat was het eerste besluit van de minister en ik stond daar 100 procent achter', zegt Sandie. Het is nu volgens haar aan het directoraat om samen met OW en C invulling te geven aan de taak van natievorming die is ondergebracht bij haar directoraat.

Ze blijft het erg vinden dat het directoraat voor dit jaar slechts Srd 17.000 beschikbaar heeft voor programma's. 'Maar, ik begrijp de overweging wel. Toch zeg ik dat wij er het beste van moeten maken.'

Regering van Ecuador start campagne om van Galápagos een archipel vrij van plastic te maken

90% Van afval dat wordt verzameld rond Galapagos afkomstig van Ecuador, Peru, Chili, China, de Filipijnen en Midden-Amerika


De regering van Ecuador heeft woensdag 25 april 2018 een campagne aangekondigd die tot doel heeft de Galápagos te veranderen in 'een archipel vrij van plastic'. Dit werd aangekondigd door de president van de Raad van Bestuur van het Speciale Regime van Galapagos, Lorena Tapia, tijdens een persconferentie in Quito, waarbij opgemerkt werd dat de campagne gebaseerd is op 'milieu- en volksgezondheidsredenen' en dat deze gebaseerd zal zijn op de huidige regelgeving die niet strikt wordt toegepast.


'Het is tijd om te profiteren van een standaard die al van kracht is, om institutionele competenties te gebruiken en het doel te bereiken dat al lang geleden bereikt moest zijn: een plasticvrije archipel', benadrukte Tapia, in verklaringen gereproduceerd door het Andes-publiek agentschap.
De lokale en progressieve beperking van het gebruik van 'sorbets', t-shirtmouwen, flexibel schuim en wegwerp plastic flessen maken deel uit van de regels van de campagne, zei Tapia, en specificeert dat er controles zullen worden toegepast op deze voorzieningen, vooral op commerciële locaties in bevolkte centra.

Van zijn kant zei de directeur van het Galapagos National Park (PNG), van het ministerie van Milieu, Jorge Carrión, dat het inzamelen van afval en het opruimen van de kust van de provincie ook een wetenschappelijk doel heeft, omdat het toelaat om invasieve soorten te bepalen en de lokale visserijsector te helpen.

Carrión zei, dat de schoonmaakcampagne die dit jaar werd uitgevoerd 'bevredigend' was, waardoor van de archipel ongeveer 22 ton plastic afval werd verwijderd. Hij legde uit, dat 90 procent van het totale vaste afval dat wordt verzameld in de kustgebieden van de eilanden afkomstig is van buitengebieden, zoals de Ecuadoraanse continentale kust, Peru, Chili, China, de Filipijnen en de landen van Midden-Amerika.


De campagne zal ook worden ondersteund door particuliere bedrijven die producten leveren aan de bewoonde gebieden van de archipel en die bijvoorbeeld plastic flessen met andere glazen flessen en plastic zakken met stoffen flessen hebben vervangen.

'Deelname aan dit initiatief is van fundamenteel belang, aangezien ecologische duurzaamheid onze zaak is', zegt Santiago León, directeur Corporate Affairs bij het Ecuadoraanse bedrijf Cervecería Nacional.

De campagne valt ook samen met het thema dat door de Verenigde Naties is gekozen ter herdenking van de Wereld Milieudag op 5 juni: 'De strijd voor een ​​planeet zonder verontreiniging door kunststoffen'.

Volgens het ministerie van Milieu van Ecuador wordt geschat, dat jaarlijks tot 13 miljoen ton plastic wordt gedumpt in de zeeën van de wereld, waarvan de helft overeenkomt met wegwerp kunststoffen zoals tassen en 'sorbets', die tot 500 jaar in het milieu kunnen blijven.


Ecuador maakt deel uit van de internationale campagne 'Clean Seas' van de VN-Milieu, die ernaar streeft toezeggingen van overheden, bedrijven en burgers te bevorderen om de vervuiling door plastics in de oceanen drastisch te verminderen.


De Galápagos-archipel, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, ligt duizend kilometer ten westen van het continentale grondgebied van Ecuador. De eilanden zijn de thuisbasis van meer dan 2.000 diersoorten die alleen op deze plek leven.


(Suriname Mirror/EFE/La Republica/La Vanguardia/YouTube/Twitter)

17 Mensen gewond bij brand in verfmagazijn in Medellin, Colombia

Onder de gevonden bevinden zich 14 brandweerlieden

(Bron foto: Twitter)


Ten minste 17 mensen zijn dinsdag 24 april 2018 gewond geraakt bij een brand in een verfmagazijn in de noordwestelijke Colombiaanse stad Medellin, zeiden de autoriteiten. Volgens de chef-staf van de stedelijke overheid, Santiago Gomez Barrera, zijn de gewonden 14 brandweerlieden en de gemeentelijke directeur van Risicobeheer, Camilo Zapata.


Gomez Barrera zei, dat een explosie, nadat first responders het gebouw binnenkwamen, de meeste gewonden had veroorzaakt, eraan toevoegend, dat Zapata 'lichte verwondingen opliep, maar in stabiele toestand verkeert'.


Hij zei ook, dat de brand begon in het verfmagazijn en zich verspreidde naar een andere magazijn met banden en hout, eraan toevoegend, dat het onder controle krijgen van de brand 'complex en gevaarlijk' was vanwege de aanwezigheid van oplosmiddelen en brandbare materialen.

'Het is traag en moeilijk geweest, omdat de brandweerlieden naar binnen gaan en na 10 of 20 minuten weer naar buiten moesten vanwege uitdroging', zei Gomez Barrera, eraan toevoegend, dat de oorzaak van de brand nog onbekend is.


Noodagentschappen evacueerden acht stadsblokken rond de brand, sloten twee hoofddoorgangen af ​​en sloten de stroom af voor de hele sector.

De brand, die rond het middaguur in het centrum van Medellin begon, vereiste de inzet van 69 brandweerlieden, 30 reddingswerkers, 14 brandweerauto's, drie tankwagens en een apparaat voor gevaarlijke stoffen, evenals 20 ambulances en 50 politie patrouillewagens.

(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter/YouTube)

Rotorbladen helikopter doden man tijdens reddingsoperatie neergestorte helikopter in Cauca-regio Colombia

Reddingshelikopter stort tijdens actie bij gecrashte heli neer....


Dit is het schokkende moment, dat een helikopter controle verliest over de besturing en een man doodt tijdens een reddingsmissie voor een andere, defecte, helikopter in Colombia. De eerste helikopter was een week voor het ondergaan van herstel van technische problemen, in een landelijk deel van het zuidwestelijke Cauca-district gecrasht.

Met de eerste helikopter met kostbaar materieel aan boord aan de grond, werd een andere missie uitgezonden om het op te halen. Na vier succesvolle vluchten, had de vijfde vlucht verwoestende gevolgen, zei de Colombiaanse legergeneraal Jorge Herrera tegen WRadio.

De video toont twee technici, die naast de overblijfselen van de neergestorte helikopter staan, ​​en met hun handen zwaaien om de reddingshelikopter veilig aan de grond te krijgen.


Het slachtoffer, Ivan Andrés López Londoño, is te zien in het wit met zijn armen in de lucht terwijl de zwarte helikopter daalt. Ineens kantelt de helikopter opzij en rolt over, waarbij López Londoño net door de draaiende rotorbladen wordt geraakt.

 
López Londoño, die naar verluidt als onderhoudsmanager voor het helikopterbedrijf werkte, stierf ter plaatse. De piloot kreeg een polsblessure en kneuzingen toen de helikopter neer kwam en werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Lokale autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om de oorzaak van het ongeval vast te stellen, dat afgelopen zondag, 22 april 2018, plaatsvond.


(Suriname Mirror/Noticias RCN/Daily Mail/Twitter)

Guerrilla's EPL nemen zes leden ELN-guerillagroep gevangen in noordoosten Colombia

EPL wil gevangenenruil...
Guerrilla's van de EPL (Ejército Popular de Liberación) hebben dinsdag 24 april 2018 bekendgemaakt, dat ze zes leden van de ELN-guerillagroep (Ejército de Liberación Nacional) hebben gevangen in het noordoosten van Colombia, waar de twee illegale gewapende groeperingen elkaar bevechten. 

Een video die naar lokale media is gestuurd toont vier mannen en twee aan elkaar geketende vrouwen.

Een van de gevangenen, omringd door geüniformeerde en zwaar bewapende rebellen, las een verklaring voor waarin hij beweert deel uit te maken van het front van José Manuel Maria Quiroz van het ELN. 'Tot nu toe zijn we goed behandeld door de EPL, met de hoop dat we een einde kunnen maken aan dit conflict en kunnen zien of er een mogelijkheid is om de jongens die je van ons hebt uit te wisselen', zei de ELN-guerrilla.


Autoriteiten zijn momenteel de authenticiteit van de video aan het verifiëren.

De EPL, of Los Pelusos zoals de regering de groep noemt, had het ELN opgeroepen om de meer dan 40 dagen van zware gevechten in Catatumbo, een subregio in de provincie Norte de Santander, te beëindigen, waardoor meer dan 150.000 mensen zijn getroffen.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Het voortdurende geweld en een economische shutdown, opgedragen door de EPL, hebben de 11 gemeenten die deel uitmaken van Catatumbo verlamd en de lokale economie volledig tot stilstand gebracht.

Beide gewapende groepen wedijveren om territorium dat als essentieel wordt beschouwd voor toegang tot cocaplantages, olieproductie en drugssmokkelroutes die zich openen voor belangrijke markten in Midden-Amerika.

Eerder deze maand ontvoerde de ELN vier mensen in Norte de Santander vanwege hun vermeende connectie met de EPL, aldus de krant El Tiempo. De Catatumbo-regio heeft decennialang onder guerrilla-overheersing geleefd, grotendeels vanwege verwaarlozing door de staat.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Oud-Centrale Bank Curaçao-president Tromp ‘betwijfelt ten zeerste’ of in oude werkkamer ‘jammers’ waren

'Waarom zou ik die nodig hebben gehad, ik begrijp het niet'- 'Ik ben zeer teleurgesteld over deze aanpak die er kennelijk op is gericht om mij verder te schaden'
- 'Deze berichtgeving is tendentieus en erg suggestief, er wordt helemaal niets gedaan aan verificatie om te controleren of dit wel waar is'


Voormalig Centrale Bank-president Ensley Tromp ‘betwijfelt ten zeerste’ of er op zijn oude werkkamer bij het CBCS-gebouw in Scharloo ‘jammers’ zijn aangetroffen, zoals de krant Èxtra Gisteren prominent op de voorpagina meldde, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 april 2018.

Jammer-apparaten zenden een stoorsignaal uit wat spraaken dataverkeer in de omgeving van de jammer onmogelijk maakt. Het apparaat is vooral bedoeld om het mobiele telefoonverkeer (tijdelijk) uit te schakelen.

Ex-premier Gerrit Schotte (MFK) werd eerder veroordeeld voor het onwettig inzetten van jammers.

'Jammers? Nee! Waarom zou ik die nodig hebben gehad? Ik begrijp het niet. Als ze al zijn gevonden, dan zijn ze daar niet door mij of in mijn periode geplaatst. 100 Procent zeker niet. Nee, 1.000 procent zeker niet. Ik ben zeer teleurgesteld over deze aanpak die er kennelijk op is gericht om mij verder te schaden. Onlangs ook met berichten over afluisterapparatuur die binnen de Centrale Bank zou zijn gevonden. Deze berichtgeving is tendentieus en erg suggestief. Er wordt helemaal niets gedaan aan verificatie om te controleren of dit wel waar is. Ik ben in elk geval op geen enkele manier in de gelegenheid gesteld om in het kader van hoor en wederhoor iets te zeggen hierover.'

Vereniging Bedrijfsleven Curaçao: 'Verarmingsproces voltrekt zich op Curaçao'

'Gevolgen economische malaise beginnen steeds duidelijker te worden'


Een verarmingsproces is zich op Curaçao aan het voltrekken. Tot die conclusie komt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), die zich baseert op data afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Dit schrijft vandaag, donderdag 26 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

'De gevolgen van de economische malaise die zich al enig tijd manifesteert beginnen steeds duidelijker te worden. De Curaçaose samenleving wordt geconfronteerd met een (forse) welvaartsdaling', aldus de VBC in haar april 2018 Newsletter (zie onderaan).

'In de afgelopen decennia is het reële bruto binnenlands product per capita met meer dan 10 procent gedaald. Ook was in 2017 het aantal personen dat gebruik heeft gemaakt van de zogenaamde onderstandsregeling het hoogst in de afgelopen tien jaar.'

Gebrek aan duurzame economische groei, respectievelijk stagnatie en krimp zijn de voornaamste oorzaken dat het inkomen aan het verminderen en de werkeloosheid aan het toenemen is, waardoor steeds meer mensen een beroep op de onderstandsregeling moeten doen, zo stelt de VBC, die vervolgens stelt: 'Het stimuleren van structurele economische groei en entameren van nieuwe economische activiteiten zijn noodzakelijk om de trend van verarming om te buigen in groei van de welvaart.'


Gepensioneerde werknemers Sint Elisabeth Hospitaal Curaçao eisen 20,4 miljoen gulden van Sehos

'Dat geld komt ons toe, het is gedurende jaren onterecht op de lonen ingehouden'


Een commissie van gepensioneerde werknemers van het Sint Elisabeth Hospitaal gaat een bedrag van 20,4 miljoen gulden van het ziekenhuis opeisen. 'Dat geld komt ons toe, het is gedurende jaren onterecht op de lonen ingehouden', zegt Felix Pinedo namens circa 1.100 oudgedienden van het Sehos, vandaag, donderdag 26 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Het actiecomité is het resultaat van een bijeenkomst in buurtcentrum Santa Maria, afgelopen maandag, waar een groot aantal gepensioneerden zich liet informeren over de opbouw van de schuld. Voor een groot deel bestaat die uit premies voor een ziekenfonds dat het Sehos wilde oprichten, maar dat er nooit kwam; het personeel bleef SVB-verzekerd en droeg onnodig extra premies af.

De uiteenzetting werd gegeven door Pinedo, sinds acht jaar met pensioen, na 42 jaar werkzaam te zijn geweest in het ziekenhuis, merendeels in de operatiekamer, als verpleegkundige.

Als oud-bestuurslid van de Zorgvakbond CBV (Curaçaose Bond van Werknemers in Verplegende en Verzorgende Instellingen) is hij goed ingevoerd in het arbeidsrecht en de geschiedenis van het ziekenhuis.Pinedo is de opsteller van een ‘position paper’ van de vakbond CBV, gepubliceerd in 2004, in verband met het destijds door de overheid gepresenteerde plan voor een nieuw ziekenhuis.

Politie Coronie legt drie vrachtwagens zwaar beladen met houtblokken aan de ketting

Boomstammen steken meer dan twee meter uit de laadbak van de vrachtwagensDe politie in het district Coronie heeft drie vrachtwagens die zwaar beladen met houtblokken vanuit Nickerie richting Paramaribo reden, aangehouden en aan de ketting gelegd. De boomstammen schieten meer dan twee meter uit de laadbak van de vrachtwagens, waardoor deze een gevaar vormen voor de weggebruikers. 

Het Rijbesluit van 1957 over vrijheid en veiligheid van het verkeer op de wegen, geeft de politie de ruimte om de voertuigen uit het verkeer te halen.

De vrachtwagens zijn geplaatst bij de politiepost Friendship in Coronie. De districtscommissaris van Coronie, Remie Tarnadi roept de samenleving op om zich te houden aan de wettelijke bepalingen over zwaar transport op wegen en bruggen.

Weer voedselpakketten vervoerd naar de ressorten Nieuw Jacobkondre en Pusugrunu

'Het bespaart bewoners heel veel kosten en moeite, elke keer Srd 250 om naar de stad te komen'

 
Voor de tweede keer in drie maanden gaan er voedselpakketten naar de ressorten Nieuw Jacobkondre en Pusugrunu (Matawai-gebied), in het district Sipaliwini. De, volgens Starnieuws vandaag, donderdag 25 april 2018, 'goedgevulde pakketten' worden via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting voor Srd 50 verkocht aan de lokale bevolking.

Om de mensen tegemoet te komen worden de pakketten naar de dorpen gebracht. De 200 pakketten zijn eerst afgeleverd bij het districtscommissariaat van Sipaliwini aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo.

Districtssecretaris Marciano Galimo ziet er op toe dat de afhandeling goed verloopt. Twee vrachtwagens komen de pakketten ophalen. 'Afhankelijk van de staat van de weg, want het heeft geregend, kan de reis ruim vier uren duren,' zegt Galimo.

Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre zijn deel van het ressort Boven Saramacca en worden bestuurd door districtscommissaris Yvonne Pinas. Z

Galimo: 'Eigenlijk zouden de mensen naar hier moeten komen. Maar districtscommissaris Pinas heeft ervoor gezorgd, dat de pakketten naar de mensen gaan. Het bespaart hen heel veel kosten en moeite: Het kost ze elke keer Srd 250 om naar de stad te komen. Het kost evenveel om terug te gaan. En om dat uit te gaan geven voor een pakket van Srd 50... nee, dat kan niet.'

'Wat de juiste waarde van het pakket is weet ik niet precies. Wat wel vaststaat is, dat het wat verlichting voor de mensen brengt. Sommige dingen zijn daar moeilijk te vinden, andere zijn wel te halen in sommige winkels, maar dan zijn ze duur. Alles is duurder in het binnenland. Het is zeer prjjzenswaardig van Pinas dat ze de mensen tegemoet komt.'

Goudzoekers Kabalebo en leiding dorpen nog lijnrecht tegenover elkaar

Districtscommissaris en dorpskapiteins tegen goudwinning uit vrees voor schade milieu en kwikvervuiling rivieren

- Belangengroep: 'We willen kwikvrij mijnen, omdat we niet van plan zijn om ons eigen gebied te vernietigen'
- 'Het zijn juist de dorpsbesturen die voor spanningen zorgen, omdat ze niet de juiste informatie geven'


De belangengroep van Kabalebo in West-Suriname die in het gebied goud wil delven, is ondanks het verzet van de autoriteiten niet van plan haar voornemen op te geven. Districtscommissaris Theresia Cirino en kapiteins van de dorpen zijn gekant tegen goudwinning, uit vrees voor schade aan het milieu en kwikvervuiling van de rivieren. De dorpsbesturen verbieden vergaderingen over goudwinning. 

'Wij krijgen niet eens de kans om een presentatie voor de mensen te houden over wat wij van plan zijn, waardoor ze een weloverwogen besluit kunnen nemen. We willen kwikvrij mijnen, omdat we niet van plan zijn om ons eigen gebied te vernietigen', zegt Clint Boldewijn, coördinator van de belangengroep, vandaag, donderdag 26 april 2018, in de Ware Tijd.

Volgens hem heeft de University of Applied Science & Technology deskundigen voor kwikvrij mijnen die de groep kunnen bijstaan. Ook verkoopt Surmac machines, waarmee kwikvrij kan worden gemijnd. 'Als we een goed bedrijfsplan hebben, kunnen we geld vinden.'

Boldewijn zegt, dat een deel van de goudopbrengsten besteed zal worden aan landbouw- en toerismeprojecten in de dorpen. Volgens hem was met de kapiteins afgesproken dat hij een presentatie voor hen zou houden. 'Ik was al op de locatie en wachtte op hen, maar kreeg bericht dat ze niet meer over goud willen praten.'

De coördinator stelt dat de dorpsbesturen slechts aan de mensen vertellen dat de groep uit is op vernietiging van het gebied, waardoor er niet meer gejaagd en gevist kan worden. De dorpelingen krijgen volgens hem eenzijdige informatie. 'Het is belangrijk dat de gemeenschappen goed worden geïnformeerd. Mensen moeten weten waar het om gaat, ze behoren de feiten te kennen. Alleen op basis van de juiste informatie kan een goede mening gevormd worden', staat in een verklaring van de groep.

Het kan er bij de groepsleden niet in, dat ze ervan worden beschuldigd dat zij tweedracht zaaien. 'Het zijn juist de dorpsbesturen die voor spanningen zorgen, omdat ze niet de juiste informatie geven. Ze gooien alleen met modder naar ons.'

Kapitein Carlo Lewis van Apoera wil niet veel zeggen over de kwestie. 'We hebben geen geloof in de groep. De leden hebben ook geen respect; ze zeggen dat ze geen kapiteins of basya's nodig hebben om hun doel te bereiken.'

Het bestuur van Kabalebo verzet zich overigens al sinds 2014 tegen goudwinning in het gebied.

Energiedeskundige Gerard Lau voorzitter Raad van Toezicht Energie Autoriteit Suriname

Drie jaar na afkondiging van de wet EAS is Raad van Toezicht geïnstalleerd


Energiedeskundige Gerard Lau, die jarenlang financieel directeur was van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht Energie Autoriteit Suriname (EAS). Hij is voorgedragen door het bedrijfsleven. 

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, donderdag 26 april 2018, op Starnieuws dat Lau, gezien zijn kennis en ervaring, de beste persoon is om de Raad te leiden.

Drie jaar na afkondiging van de wet EAS is de Raad van Toezicht dinsdag 17 april geïnstalleerd. Ze moet toezicht houden op het functioneren van de directie van de EAS en haar adviseren.

Dodson heeft aangekondigd dat deze maand nog de directeur voor de EAS zal worden benoemd. De minister merkt op, dat volgens de wet, die in 2015 is aangenomen, een van de vier personen die door externe organisaties is voorgedragen door organisaties, gekozen moet worden tot voorzitter van de raad van toezicht.

De Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft Anand Kalpoe voorgedragen, Dino Oedit is de voordracht van de Raad van Vakcentrales in Suriname, terwijl Clyde Overman namens de Consumentenkring zitting heeft in de Raad. Namens de overheid hebben zitting Dave Abeleven (ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen), Marciano Bohr (ministerie van Financien) en Aroen Jadoenathmissier (ministerie van Handel, Industrie en Toerisme).

Chauffeur (50) truck met boomstammen dodelijk verongelukt op Martin Luther Kingweg

(Bron foto: Facebook)
Truckchauffeur moet voor hem rijdend afremmend voertuig ontwijken en belandt in trens


Een truckchauffeur is gistermiddag rond drie uur om het leven gekomen, toen zijn met boomstammen geladen vrachtwagen op de Martin Luther Kingweg - vanuit Paranam richting Paramaribo - van de weg raakte en ter hoogte van het PWB-project in een trens belandde. Dit meldt vandaag, donderdag 26 april 2018, de Ware Tijd.

Nadat een takelwagen de zwaarbeschadigde cabine uit de trens had getrokken, had de brandweer zeker een uur nodig om het lichaam van de bestuurder te ontzetten.

Gewaarschuwde familieleden waren aanwezig tijdens de werkzaamheden van de brandweer. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Volgens het Dagblad Suriname gaat het om de 50-jarige M.A. Volgens verklaring van getuigen blijkt dat een voorrijder van de trekker had afgeremd. De bestuurder van de trekker kon niet op tijd afremmen vanwege de korte afstand en de snelheid. Hij maakte daarbij een linkse manoeuvre en belandde in de goot.

De cabine raakte los vanwege deze manoeuvre en ging vervolgens over de kop in de trens. De bestuurder is als gevolg van verstikking om het leven gekomen.

Minister Pengel sluit verkeerstoren Majoor H. Fernandes vliegveld in Nickerie

'Het is onverantwoord om in deze situatie personeel onder te brengen in de toren'


Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport & Communicatie heeft besloten dat de verkeerstoren van het Majoor H. Fernandes vliegveld in Nickerie voorlopig wordt gesloten. Het is volgens de bewindsman onverantwoord om in deze situatie personeel onder te brengen in de toren voor het uitoefenen van zijn taken, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, donderdag 26 april 2018. Welke 'situatie' laat het NII in het midden.... (!)

Pengel is wel onder de indruk van de wijze waarop de luchtverkeersleiders hun werk hebben gedaan, ondanks de situatie. 'Echter kan het zo niet verder gaan.'

Het Majoor H. Fernandes vliegveld handelt per week maximaal twee vluchten af. Momenteel wordt samen met de leiding van de Luchtvaartdienst gekeken naar de beste oplossing om toch nog in de behoefte te kunnen voorzien.

Door het sluiten van de toren zou bijvoorbeeld het vliegveld als airstrip kunnen dienen. Daar wordt nog met de luchtvaartwaakhond CASAS en de Luchtvaartdienst naar gekeken.

De minister heeft aangegeven, dat er alles aan wordt gedaan om de economische activiteiten toch verder voortgang te laten vinden. Tegelijk heeft het ministerie de verantwoordelijkheid om voor een goede accommodatie te zorgen voor het personeel. Voor het Majoor H. Fernandes vliegveld is een nieuwe toren in aanbouw, die grotendeels af is. Met de aannemer zal worden gesproken over de status van dit gebouw.

Er zal ook met alle betrokkenen een vervolggesprek worden gevoerd om tot normalisatie van de situatie over te kunnen gaan.

Krishna Mathoera (VHP): 'Voorlichting en communicatie KPS niet naar wens'

'Regering begrijpt maar niet wat de rol van de politie is in de samenleving'


Voorlichting en communicatie vanuit het Korps Politie Suriname, KPS, verlopen niet naar wens. Dit stelt Krishna Mathoera, VHP-parlementariër en oud-politiecommissaris. Informatie die wordt verschaft is vaak niet volledig of voldoende. Ook is de Public Relations afdeling van het korps moeilijk te bereiken.

Volgens Mathoera heeft deze manke ontwikkeling maar met één groot probleem te maken. De regering begrijpt maar niet wat de rol van de politie is in de samenleving. In een tijd van crisis heeft de criminaliteit de neiging te verergeren. Mathoera zegt woensdag 25 april 2018 in De West, dat voorlichting en communicatie dan zeer bruikbare instrumenten zijn bij de bestrijding.

De samenleving kan dan geïnformeerd worden. Ook kunnen samenwerkingsrelaties worden opgebouwd met burgers. Buurt- en religieuze organisaties, beveiligingsbedrijven en burgers zelf kunnen helpen de criminaliteit beheersbaar te houden. Maar. dan moet wel geïnvesteerd worden in apparatuur en goed getraind communicatiepersoneel.

Volgens Mathoera valt de laatste jaren juist op dat de regering weinig geïnvesteerd heeft in de politie. Uiteraard heeft ook de communicatie daaronder te lijden gehad.

De columnist van Suriname Mirror, Den Blauwvinger, scheef deze column op 21 maart van dit jaar

Den Blauwvinger: Politieberichten Korps Politie Suriname van bedenkelijk – lagere school – niveau COLUMN: Politie neemt adequate en snelle, actuele, informatievoorziening niet serieus Politieberichten rammelen aan alle kanten...

Karta-Bink (PL) wil beveiligingsmaatregelen op Wijdenboschbrug tegen springers

Politica pleit voor plaatsen beveiligingshekken op-  of vangnetten onder brug


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL) betreurt het ten zeerste, dat de Wijdenboschbrug verworden is tot een plek waar doemdenkers hun zwakte botvieren. Onlangs heeft een vader zijn 7-jarig zoontje van de Wijdenboschbrug geduwd, waarna hij zelf ook in het water is gesprongen. Het kind overleefde het voorval, terwijl de vader om het leven kwam. 

In het Dagblad Suriname van woensdag 25 april 2018 uit Karta-Bink haar bezorgdheid over deze trend. Zij vindt het onacceptabel, dat burgers de brug gebruiken om suïcide te plegen.

Daarom pleit zij voor het plaatsen van beveiligingshekken op de Wijdenboschbrug. 'Het is nu een grote noodzaak geworden om de brug van hoge vangrails aan weerszijden te voorzien. Keer op keer worden wij geconfronteerd met springen van de brug vanaf het jaar 2000. De brug dient uitsluitend als een verbindingsweg en niet voor andere bedoelingen. Het wordt tijd dat er preventiemaatregelen worden genomen.'

De parlementariër adviseert de autoriteiten om een voorbeeld te nemen van San Francisco (VS), waar de bruggen compleet beveiligd zijn met vangnetten. Op deze wijze kan geen enkele suïcidepoging slagen.

De preventie kan enigszins ook door voorlichting te geven. 'In het leven zijn er altijd ups and downs, maar door uit te praten en naar oplossingen te zoeken, kunnen situaties verbeterd worden. Suïcide is een keuze, maar het probleem blijft voortbestaan.'

Spaanse autoriteiten onderscheppen 8.740 kilo cocaïne in container met bananen in haven Algeciras, Spanje

1.080 Dozen bananen vanuit de haven van Turbo in Colombia verscheept

(Bron foto: La Vanguardia

Spaanse autoriteiten hebben woensdag 25 april 2018 8.740 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen in de haven van Algeciras, de grootste vangst ooit in een Europese haven. De cocaïne was verstopt tussen 1.080 dozen bananen die vanuit de haven van Turbo in Colombia waren verscheept. 

De gezamenlijke operatie van de Spaanse politie en douane heeft geleid tot de arrestatie van zes personen, waarvan twee in de Franse stad Lyon, drie in Malaga en één in Algeciras.

De details van de operatie werden onthuld door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido tijdens een persconferentie in Algeciras.

Dit is de grootste cocaïne inbeslagname in de geschiedenis van Spanje en komt slechts vier maanden nadat officieren in Algeciras zes ton in beslag namen. 'Dit is niet zomaar een inbeslagname', zei Zoido.Hij zei, dat de Spaanse autoriteiten al enige tijd toezicht hielden op de activiteiten van een exporteur in Colombia en een importeur in Spanje, nadat internationaal onderzoek vermoedde, dat de bedrijven betrokken waren bij drugshandel.De container mocht door de haven gaan onder nauw toezicht van de politie en werd gevolgd naar een opslagplaats in Malaga, waar drie arrestaties werden verricht. 'We hebben het over de grootste hoeveelheid cocaïne in een container die ooit in Europa is in beslag genomen.'


(Suriname Mirror/Gibraltar Chronicle/La Vanguardia/YouTube/Twitter)