zondag 1 december 2019

'Grasbranden kunnen fataal zijn voor geotextiel onder de Zeedijk in Nickerie'.

(Bron foto: Zeedijk Resort Nickerie)
'Dit plastic materiaal kan tot bodem afbranden waardoor verzakkingen kunnen optreden'


'Grasbranden kunnen fataal zijn voor het geotextiel onder de Zeedijk in Nickerie. Dit plastic materiaal kan tot aan de bodem afbranden waardoor er verzakkingen kunnen optreden op de dijk', aldus Yamesh Angoelal, coƶrdinator van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie in Nickerie, zondag 1 december 2019 in de Ware Tijd. 

Hij heeft nog geen verzakkingen gezien, maar waarschuwt uit voorzorg.


Angoelal zegt dat bezoekers bij het verlaten de dijk vaak het droge gras in brand steken. Door optreden van de Sectie Waterkering van het ministerie en de brandweer is de schade tot nu toe beperkt gebleven.

'Bij recente inspectie is gebleken, dat in de afgelopen weken tweehonderd vierkante meter grasgrond brandschade heeft opgelopen.' Recent is brand gesticht op de kruising van de Vuurtoren- en Adboelganieweg langs de dijk. Angoelal wijst erop dat de zeedijk het noordwestelijk deel van Nickerie beschermt en dat brand fatale gevolgen kan hebben.

De dijk houdt het zeewater tegen, waardoor wordt voorkomen dat het naar de duizenden hectare rijstarealen en bewoond gebied stroomt.

'Indien bezoekers merken dat er op de zeedijk brand is, kan dat aan de politie worden doorgegeven.' Daders kunnen worden bestraft met een boete.

15-Jarige automobilist (!) dodelijk verongelukt op Welgedacht C-weg

Auto slaat over de kop en belandt in trens langs de weg

Jongen was gaan rijden zonder dat zijn vader dat wist...


De Ware Tijd bericht, dat de 15-jarige K.S. zondagochtend 1 december 2019 om het leven is gekomen bij een verkeersongeval op de Welgedacht C-weg. 'Zijn' auto sloeg over de kop en belandde in de trens langs de weg. 

De politie, die gealarmeerd werd, ging meteen naar de plaats van het ongeluk, maar trof niemand aan in het voertuig. De brandweer werd ingeschakeld om naar de bestuurder te helpen zoeken. Nadat de zoektocht niets opleverde, vertrok de brandweer weer.

Er werd vervolgens een graafmachine ingeschakeld. Bij de tweede graafpoging kwam het lichaam van de jongen boven water. Het is door omstanders uit de goot gehaald.

De jongen was met het voertuig gaan rijden zonder dat zijn vader dat wist. De politie van ressort Boma onderzoekt deze zaak verder.


19 Doden bij vuurgevecht in het Mexicaanse dorp Villa UniĆ³n

Vijftien leden van een drugskartel en vier politieagenten gedood


Bij een vuurgevecht in het Mexicaanse dorp Villa UniĆ³n zijn zaterdagmiddag 30 november 2019 vijftien leden van een drugskartel en vier politieagenten om het leven gekomen. Nog eens zes agenten raakten gewond bij de confrontatie. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

De bendeleden kwamen met twaalf bestelbusjes het dorp binnen en schoten op de politie, het stadhuis, de kerk en verschillende huizen.


De gouverneur van de grensstaat Coahuila de Zaragoza. Miguel Riquelme, zegt dat er ruim een uur geschoten is. Het stadhuis van Villa UniĆ³n is doorzeefd met kogelgaten.

Na het gevecht zijn veertien voertuigen en twaalf vuurwapens in beslag genomen.


De gouverneur denkt dat de schutters leden zijn van het CƔrtel Del Noreste, dat de laatste tijd vaker botst met de politie.


De Mexicaanse president AndrĆ©s LĆ³pez Obrador wees vrijdag nog alle buitenlandse hulp af bij het bestrijden van de drugskartels die het land teisteren. Volgens hem is Mexico prima in staat om de drugsbendes zelf aan te pakken, maar na enkele recente geweldsuitbarstingen zijn er twijfels over de uitspraken van de president.


(Suriname Mirror/Crimesite/BBC Mundo/Twitter/El Comercio/YouTube)

Braziliaanse douane onderschept 1.347 kilo cocaĆÆne in de haven van Santos

CocaĆÆne in een lading suiker bestemd voor Marokko


De Braziliaanse douane heeft dinsdag 26 november 2019 een lading van 1.347 kilo cocaĆÆne in een lading suiker onderschept. De drug was voor Marokko bestemd, aldus de Marokkaanse nieuwswebsite Bladna.nl vandaag, zondag 1 december 2019.


Volgens een verklaring van de Braziliaanse douane werd de cocaĆÆne in 120 zakken suiker ontdekt in twee containers in de haven van Santos in Sao Paulo. De documenten van beide containers tonen aan dat de lading in de haven Tanger Med moest worden uitgeladen.

Tussen januari en oktober dit jaar wist de Braziliaanse douane de hand te leggen op 47,1 ton cocaĆÆne, tegen 31,5 ton vorig jaar.

In de haven van Santos werd de grootste hoeveelheid cocaĆÆne in beslag genomen met 18,9 ton in de eerste tien maanden van het jaar.

(Surriname Mirror/Bladna/Twitter)

Antigua en Barbuda twijfelt over import jonge palmboompjes uit Suriname

Palmboom vernietigd door dodelijke vergelende ziekte
Hoofd Plantenbescherming vreest komst meer ongedierte

- Meer dan 100.000 palmbomen laatste tien jaar aangetast en uiteindelijk gestorven aan dodelijke ziekte
- Kabinet Antigua en Barbuda bereid om ‘berekende risico's’ te nemen


Antigua en Barbuda heeft twijfels over het aanbod van de regering van Suriname om tienduizenden zaailingen en/of jonge boompjes te leveren om de meer dan 100.000 palmbomen te vervangen die de laatste tien jaar zijn aangetast en uiteindelijk zijn gestorven aan de dodelijke vergelende ziekte. Het Surinaamse aanbod is echter nog niet geaccepteerd.

Jenill Gore-Francis, hoofd plantenbescherming van Antigua en Barbuda, heeft tijdens een ontmoeting woensdag met kabinetsleden haar ernstige zorgen geuit over de geplande import van de regering. Kabinetswoordvoerder, minister van Informatie Melford Nicholas, zei dat de grootste zorg van Gore-Francis is dat er meer ongedierte in hun biosfeer binnendringt.

Gore-Francis is bang voor de import van een plaag die niet inheems is in Antigua en Barbuda, bekend als de bruine plaag. Ze zei dat het niet getuigde van wijsheid bij het uitwisselen van het ene soort ongedierte voor het andere. Nicholas zei dat ondanks de zorgen van de functionaris, 'de ontwikkeling vereiste dat lopende en onderliggende angsten worden vervangen en op een bepaald moment moeten we de risico's nemen …berekende risico's.'

'Vaak' verklaarde Nicholas, 'voeren wij programma's en initiatieven uit waar risico's inherent zijn en wat u moet doen, is deze beheren. En dus denk ik dat we geen mening kunnen hebben, omdat we ons zorgen maken en bang zijn voor iets ergs dat we niets doen… dat soort verlamming werkt niet.'

De regering zegt echter dat het haar due diligence doet.

Minister van Handel Paul Chet Greene heeft ook een bezoek gebracht aan Suriname om getuige te zijn van de duizenden palmen die worden gekweekt en zijn bestemd voor Antigua. 'Er is daar een andere biosfeer dan de onze', zei Nicholas over Suriname.

'Ze hebben aangegeven dat de planten die ze ons zouden hebben aangeboden, resistent zijn tegen bepaalde soorten ongedierte. En ik denk dat wat de minister van Handel hier met het gewasbeschermingsagentschap heeft gedaan, is om het gesprek op gang te brengen…beginnend bij nul om de angsten die Gore-Francis en haar team mogelijk hebben weg te maken.'

(Suriname Mirror/Antigua Newsroom/Antigua Observer/Starnieuws)

Automobilist (41) overlijdt na tegen stilstaande auto te zijn gereden

Mohamedjacoet Hoessenie vermoedelijk achter het stuur onwel geworden


Het Korps Politie Suriname bericht zaterdag 30 november 2019, dat de 41-jarige automobilist Mohamedjacoet Hoessenie woensdag op de hoek van de Van ‘t Hogerhuysstraat en de Abattoirweg tegen een stilstaand voertuig is aangereden en aan de gevolgen ervan donderdag overleed.

Agenten van het bureau Nieuwe Haven, die de melding kregen van het Command Center, troffen de man in zijn auto aan. Hij beefde op dat moment zwaar over zijn geheel lichaam en was ernstig bezweet. Hij was nog wel aanspreekbaar en gaf zijn personalia door aan de politie.

Per ambulance werd het slachtoffer afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. In de vroege ochtend van donderdag overleed de man.

De familie werd in kennis gesteld. Volgens hun verklaring was de man een diabeet patiƫnt en nam de laatste tijd veel alcohol in. Het vermoeden bestaat dat Hoessenie achter het stuur onwel moet zijn geworden.

ABOP-voorzitter Brunswijk: 'Het wordt tijd dat er een verandering komt in het land'

(Bron foto's: CB Carenzo Brunswijk)
Groep partijleden die naar de VHP was overgestapt is terug bij ABOP


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft gisteravond op Bronsplein een grote groep partijleden die naar de VHP waren overgestapt weer verwelkomd. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep van de partijleiding om terug te keren naar huis. Onder de mensen die teruggekeerd zijn bevinden zich onder andere Miguel Abaas en Kofie Ajonpong. Personen uit verschillende gebieden die de partij de rug toegekeerd hadden zijn terug bij ABOP. Ook Peter Waterberg, die op het VHP-podium stond in 'de Olifant', heeft zich gemeld bij de ABOP. 

Over de veroordeling van president Desi Bouterse tot 20 jaar cel is geen woord gezegd op het ABOP-podium.

De kopstukken van de ABOP waren bijzonder blij met de grote opkomst op Bronsplein, aldus Starrnieuws vandaag, zondag 1 december 2019.


Ondervoorzitster Diana Pokie zei, dat aangetoond is dat het om alle bevolkingsgroepen gaat in de ABOP en niet alleen mensen die afkomstig zijn uit het binnenland.

Ondervoorzitter Joel 'Bordo' Martinus presenteerde een verkavelingsplan voor verschillende districten. Mensen moeten in staat zijn een perceel dat nu 15.000 euro kost, te kopen voor Srd 15.000. De ABOP belooft, dat leven weer dragelijk wordt na mei 2020.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk verwelkomde mensen die de partij hadden verlaten.

Gilbert van Lierop, voorzitter van het Congresbestuur, zei dat de ABOP een belofte doet aan de samenleving. 'De ABOP gaat niet stelen en niet liegen. Wij gaan niet stelen en niet liegen', herhaalde hij een aantal keren. Hij hekelde het feit, dat de regering tegoeden van Staatsolie en de goudsector heeft verpand om US$ 150 miljoen te kunnen lenen voor het betalen van Alcoa bij de overname van de Afobakadam.

De ABOP wil dat het land welvarend wordt voor iedereen. Brunswijk zei dat  voor alle districten plannen klaarliggen om die te ontwikkelen. 'Het wordt tijd dat er een verandering komt in het land. Het volk moet bevrijd worden van armoede.' De politicus beloofde dat binnen korte tijd een einde komt aan de situatie.

Benadrukt werd, dat de ABOP het kader en visie heeft om het land in ontwikkeling te brengen. Secretaris Marinus Bee stelde dat Brunswijk genoeg getoond heeft wat hij kan. Onderwijs is een belangrijk speerpunt van de ABOP, waarbij vooral in het binnenland er betere onderwijsmogelijkheden moeten komen.

Advocaat Kanhai: 'Bouterse is nu tot martelaar gemaakt, hij zal de verkiezing groots winnen' - 'Hij is veel sterker gemaakt met dit vonnis van gekoloniseerde mensen'

'De Krijgsraad moet blij zijn dat ik geen president ben' 

(Bron screenshot: YouTube)
- 'Ik zou weten wat te doen met a-nationalisten, een stelletje mensen dat gekoloniseerd is'
- Kanhai lijkt behept te zijn met een diep geworteld koloniaal waanbeeld


De advocaat van president Desi Bouterse, Irvin Kanhai, zegt vandaag, zondag 1 december 2019, op Starnieuws, dat de Krijgsraad blij moet zijn dat hij geen president is van het land. Dan zou hij weten wat hij moest doen met a-nationalisten, 'een stelletje mensen dat gekoloniseerd is'.

Kanhai blijft erbij dat het om een politiek proces gaat (kennelijk voor het gemak uit het oog verliezend, dat het gaat om de moord op 15 burgers). Veel van de getuigen die hij opgevoerd heeft, zijn volgens hem opzij gezet door de Krijgsraad. In het vonnis is niet meegenomen waarom hun getuigenis niet is gebruikt. Ook de archieven over 1982 zijn door Nederland voor zestig jaar afgesloten.

Kanhai stelt dat de Amnestiewet nog recht overeind staat. Eerst is dit ook in 2012 erkend door de Krijgsraad. Daarom was het proces volgens de advocaat vier jaar stilgelegd om een rechtsvraag hierover te beantwoorden. Daarna is geoordeeld dat de Amnestiewet buiten beschouwing moet worden gelaten.

Nu het verstek-vonnis is uitgesproken, zal verzet worden aangetekend. De advocaat zegt dat hij nog niet kan aangeven of zijn cliƫnt aanwezig zal zijn bij de behandeling. Indien Bouterse niet persoonlijk aanwezig zal zijn, wordt het vonnis bevestigd. De mogelijkheid is om hiertegen in beroep te gaan. De behandeling van die zaak kan wel tien jaar duren. Alle rechtsmiddelen zullen worden bewandeld om het vonnis teniet te doen.

Dat er geen gevangenneming is gelast door de Krijgsraad, ondanks een vonnis van 20 jaar onvoorwaardelijk, vindt de advocaat normaal. Pas bij 18 jaar na 1982 is het gerechtelijk vooronderzoek gestart. Na het gerechtelijk vooronderzoek is het proces in november 2007 aangevangen. 'Als al die tijd de mensen niet zijn opgesloten, dan kan de Krijgsraad nu geen gevangenneming gelasten. Het vonnis heeft nog niet het gezag van gewijsde. Er zijn nog rechtsmiddelen mogelijk en die moeten worden afgewacht', benadrukt Kanhai.

De raadsman zegt verrast te zijn, dat de Krijgsraad vrijdag ineens vonnis heeft uitgesproken. Dat had hij niet verwacht. Op 6 november werd nog gesteld door de rechterlijke macht - bij de vordering van Kanhai om het strafproces af te sluiten zonder veroordeling - dat er nog geen zicht was op een datum voor de uitspraak. De raadsman van Bouterse vindt het vreemd dat tussen 6 en 29 november alles in stelling is gebracht, terwijl de president op Staatsbezoek was in China.

'In de dagvaarding staat niet dat er vonnis zou worden gewezen. Het proces was formeel niet afgesloten. Verwacht werd dat vrijdag de datum zou worden bekendgemaakt voor het vonnis. Ik ben geen NDP dat weet eenieder. Maar ,als men denkt om Bouterse of de NDP op deze manier de pas af te snijden, heeft men het glad mis. Bouterse is nu tot martelaar gemaakt. Hij zal de verkiezing groots winnen. Hij is veel sterker gemaakt met dit vonnis van gekoloniseerde mensen.

Kanhai lijkt behept te zijn met een diep geworteld koloniaal waanbeeld

'Men heeft niet uitgezocht hoe de situatie was in Fort Zeelandia op 8 december 1982. Het leven van Bouterse was ook in gevaar. Er waren coupplannen die zijn verijdeld. En dat rapport is niet meegenomen door de Krijgsraad. Ook de getuigenissen hierover zijn niet gebruikt. Daarom zeg ik dat het een politiek proces is. Er is gewoon voorbij gegaan aan al de tegencoups die uitgevoerd zijn en gepland werden. De tweedeling in het leger is niet meegenomen.'

Hij voert aan, dat als zijn cliƫnt moorddadig was, hij in 1987 toen hij de verkiezing had verloren, ook had kunnen optreden. Hij zou volgens Kanhai nooit hebben meegewerkt aan een vreedzame overgang......

'Een politiek proces waarop deze week politiek antwoord wordt gegeven'

(Bron foto's: Nationaal Informatie Instituut)
Warm welkom op luchthaven voor Bouterse van grote groep aanhangers

-  'Mi yere sma bo wakti mi na Zanderij, maar dit had ik niet verwacht'
- Geplande staatsbezoek aan Cuba afgelast 


'Een politiek proces waarop deze week een politiek antwoord zal worden gegeven.' Woorden van Desi Bouterse vanochtend, zondag 1 december 2019, te Colakreek in reactie op zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf. 

Als het aan de aanhang ligt blijft hij een vrij man: 'Des e tan pres. Sroto pres a n'e wroko!', werd gescandeerd. 'We want Bouta! We want Bouta!', scandeerden zo'n 1.500 aanhangers bij de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven in afwachting op de komst van Bouterse. Rond kwart voor twee landde het toestel te Zanderij.

De totale Raad van Ministers, raadsadviseurs en NDP-Assembleeleden waren aanwezig om Bouterse te verwelkomen. De menigte wierp de totale afbakening omver bij het zien van de NDP-voorzitter. De security van de luchthaven had duidelijk moeite om de op dat moment woelige aanhangers onder controle te krijgen.


Bouterse zei verrast te zijn met de enorme opkomst. 'Mi yere sma bo wakti mi na Zanderij maar dit had ik niet verwacht', sprak het staatshoofd kort. Hij maande de aanhang naar Colakreek te gaan waar hij de media zou toespreken. Op de weg naar het recreatieoord was het bijna verworden tot chaos door de zeventig bussen die waren ingezet en het privƩvervoer dat zich ook op de weg bevond.

De NDP had vanaf vrijdag haar mensen gemobiliseerd, nadat bekend was geworden dat de partijvoorzitter is veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

Bouterse zei dat er veel liefde is voor de politieke partij, dat mensen om vier uur in de ochtend nog aanwezig zijn.


Hij dat er een onderhoud zal zijn met deskundigen en de top van De Nationale Assemblee over het vonnis. Hij wilde nog niet veel kwijt over zijn veroordeling tot 20 jaar cel.

Over het staatsbezoek aan Cuba zei de president, dat het de bedoeling was om vanuit China terug te keren naar Suriname. Hierna zou weer vertrokken worden naar Cuba op 2 december. Maar, gezien de omstandigheden dat mensen zoveel solidariteit getoond hebben, kan met goed fatsoen niet vertrokken worden naar Cuba. Deze reis is voorlopig afgelast.


Tijdens de persconferentie zijn de president en de ministers ingegaan op de bereikte resultaten in China. Er zijn veertien documenten getekend.

Minister Yldiz Beighle-Pollack van Buitenlandse Zaken deelde mee, dat er een schenking is gedaan van US$ 14 miljoen voor een road monitoringsproject. Voor landbouw zijn 10 pick-ups, 2 graafmachines, 16 tractoren en 100 waterpompen geschonken. China zal sociale projecten ondersteunen. Een groot bedrijf zal voor zonne-energie in het binnenland binnenkort naar Suriname afreizen.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiƫn deelde mee, dat US$ 12.3 miljoen schuld is kwijtgescholden. Er is een leningovereenkomst van US$ 200 miljoen getekend voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Dit tegen een rente van 2% per jaar over 20 jaar met een graceperiode van vijf jaar. Ook voor de oeververdediging (Weg naar Zee) is een leningsovereenkomst van US$ 100 miljoen.


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)