maandag 14 januari 2019

Grassalco sluit partnerschap met Frans laboratorium Vitropic

(Bron foto: Grassalco)
Vitropic gaat voor 30% participeren in InVitroPlants Grassalco


De plantvermeerderings- afdeling van staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco, InVitroplants Grassalco, heeft een strategisch, technologisch en commercieel partnerschap gesloten met het wereldvermaard Frans laboratorium Vitropic. Daartoe is dinsdag 8 januari een intentieverklaring getekend in het hoofdkantoor van het Franse bedrijf in Montpellier, Frankrijk.

Vitropic gaat voor 30% participeren in InVitroPlants Grassalco, terwijl 70% in handen blijft van het staatsmijnbouwbedrijf. De intentieverklaring is voor Grassalco ondertekend door haar president-directeur Sergio Akiemboto. Voor Vitropic deed directeur Jean Marc Deboin dat. Voor deze gelegenheid vertoefde ook de general-manager van InVitroPlants Grassalco, Philippe Dury, in Frankrijk.

De Surinaamse ambassade in Parijs heeft ondersteuning verleend bij de voor het Staatsmijnbouwbedrijf belangrijke ondertekening.

Vitropic is een dependance van het wereldbekende Cirad, het landbouwonderzoekscentrum voor tropische gewassen van de Franse overheid. Door de samenwerking verzekert InVitroplants Grassalco zich onder meer van de overdracht van de modernste landbouwtechnologie en kennis. Voorts krijgt het toegang tot een belangrijk portfolio van verbeterde en hoogwaardige voedingsgewassen, waaronder bananen, bacoven, suikerriet, ananas, gember en zoete patat. Op commercieel gebied kan het laboratorium onder meer toegang krijgen tot de Franse markt.

Vandaag, maandag 14 januari 2018, is reeds uitvoering gegeven aan de intentieverklaring. Een vertegenwoordiger van Vitropic verblijft een week in Suriname om het personeel van InVitroPlants Grassalco verder te trainen. Binnenkort gaat een team van het Franse lab en van het staatsmijnbouwbedrijf aan de slag om de samenwerking te formaliseren. Gedacht wordt aan het opzetten van een aparte entiteit, waarin Vitropic voor 30% participeert in het laboratorium in Commewijne. 70% blijft in handen van het staatsmijnbouwbedrijf.

Zowel Akiemboto als Deboin liet zich in een toespraak verheugd en zeer enthousiast uit over de samenwerking, die nu officieel is beklonken.

De afgelopen maanden hebben de Fransen reeds technische ondersteuning en adviezen gegeven aan het lab in Suriname. Deboin benadrukte, dat met het partnerschap Vitropic een belangrijk platform erbij krijgt voor de ontwikkeling, productie en afzet van verbeterde landbouwgewassen in de Caribische regio en daarbuiten. Hij gelooft dat de samenwerking veel potentie heeft tot verdere groei. Lange termijn partnerschap

Volgens Akiemboto heeft Vitropic de afgelopen periode, ondanks er nog geen overeenkomst was, laten blijken zeer geïnteresseerd te zijn in een samenwerking. 'Het gaf ons een goed gevoel dat jullie serieus waren en daadwerkelijk willen helpen. Ik geloof dat dit partnership een is voor de lange termijn.'

Akiemboto hield de Fransen voor dat het heel moeilijk is geweest om personen en instanties in Suriname te overtuigen dat een staatsmijnbouwbedrijf geld investeert in de landbouwsector. Echter gelooft hij, dat met het partnerschap met het Frans laboratorium hij gesterkt wordt om het gekozen pad van diversificatie te vervolgen. Hoewel hij onderstreept, dat met de samenwerking inkomsten gegenereerd moeten worden, zegt Akiemboto dat de overdracht van moderne landbouwkennis niet onderschat moet worden. 'Wat het meest belangrijk is op de lange termijn is, dat wij in staat zijn jullie expertise en knowhow over te dragen aan Surinamers. Wij kijken daarom uit naar het moment dat jullie deskundigen onze experts zullen tillen naar een hoger niveau in landbouwontwikkeling', zei Akiemboto.

Intussen is een samenwerking met Solicaz, een Frans onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, in de maak. Dit bedrijf, gevestigd in Frans-Guyana, is gespecialiseerd in grondherstel, herbegroeiing en herbebossing van uitgemijnde mijnbouwarealen. Grassalco wil met behulp van haar plantvermeerderingslaboratorium deze kennis in eigen land inzetten ter ondersteuning van strategieën van mijnbouwbedrijven om de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden te herstellen.

BEP start bouwt eigen partijcentrum aan de Ephraimzegenweg

'We zijn in ons eigen huis waar we beter kunnen denken over de gestelde doelen'


De partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) heeft vrijdag een lang gekoesterde wens in vervuiling gebracht, het realiseren van een eigen partijcentrum. Het startsein voor de bouw van een partijcentrum werd die dag gegeven aan de Ephraimzegenweg. Tussen de plechtigheden in heeft de onthulling van het naambord van het partijcentrum plaatsgevonden. Het is volgens voorzitter Ronny Asabina een wens geweest van de partij, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 14 januari 2019.

De voorzitter gaf in zijn toespraak het belang van het hebben van een partijcentrum aan. Het is heel belangrijk dat elke partij een dak boven het hoofd heeft, omdat het de mogelijkheid biedt tot verdere groei en doelen beter gerealiseerd kunnen worden. 'We zijn in ons eigen huis waar we elkaar die warmte kunnen bieden en beter kunnen denken over de gestelde doelen.'

Vervolgens gaf de voorzitter aan, dat de partij bewust gekozen heeft haar partijcentrum in deze buurt op te zetten. De partij is namelijk geboren tussen en onder ‘mofinawangs’ en ze vond het passend dat het partijcentrum ook daar moet zijn in een volksbuurt, om vooral dichter bij het volk te zijn. Het centrum zal voor een ieder toegankelijk zijn.

Het wordt een multifunctioneel centrum, waar op alle gebieden werk verricht zal worden, zoals op sport- en sociaal maatschappelijk gebied en voor het beschikbaar stellen van faciliteiten ten behoeve van de mensen van de buurt en een ieder die daarvoor in aanmerking wil komen. 'Wij staan ten dienste van de bevolking', aldus Asabina.

Marlon Cairo, hoofdbestuurslid van de partij en voorzitter van de bouwcommissie, geeft aan dat gemikt wordt het gebouw in vier maanden op te zetten. Officieel is maandag begonnen met de bouw. Hij wenste nog niet in te gaan op de begroting.

Voorheen beschikte de partij wel over een ruimte, waar zij haar leden kon ontvangen. Deze was gevestigd op de hoek van de Nieuwweergevondenweg en de Indira Gandhiweg. Dit is echter een eigen gebouw van de partij en zal groter zijn dan het vorige en meer leden kunnen accommoderen.

Winti duman Elly Purperhart (86) overleden

Purperhart heeft tot 2014 21 keer openbare switi watra op Onafhankelijkheidsplein gehouden


Winti duman Elly Purperhart (86) is overleden. Zij heeft tot 2014 maar liefst 21 keer de traditionele openbare switi watra op het Onafhankelijkheidsplein gehouden. Purperhart heeft een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van Afro-Surinamers over hun afkomst, hun cultuur en over hun religie, de Winti, zo meldt Starnieuws maandag 14 januari 2019.


Winti was bijna honderd jaar lang bij wet verboden in Suriname door het koloniale bewind. Ondanks een maatschappelijk klimaat van veel weerstand, is Purperhart erin geslaagd de wintireligie te verheffen en die vanuit de verboden sfeer van schemerige achtererven te brengen naar het hart van Paramaribo, op het Onafhankelijkheidsplein, zeggen de initiatiefnemers.

Naks heeft een boek uitgebracht over haar leven. Het boek getiteld D'uman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart' is van de hand van Chandra van Binnendijk.

Purperhart heeft de jaarlijkse ‘Swit Watra Wasi’ op het Onafhankelijkheidsplein op 31 december 2014 overgedragen aan de Federatie van Afrikan Srananman. De traditie is voortgezet door deze organisatie. Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Federatie, zei bij de overdracht, dat zo de Afrikaanse beschaving behouden blijft. Jongeren worden op deze manier bewuster gemaakt.

Terrorist Cesare Battisti na 40 jaar voortvluchtig gearresteerd in Bolivia en direct uitgeleverd aan Italië

Battisti veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in Italië voor moord op 4 mensen in jaren '70 

(Bron foto: Twitter)

Na meer dan veertig jaar als voortvluchtige te hebben geleefd, waarvan dertien in Brazilië, is terrorist Cesare Battisti zaterdag 12 januari 2019 opgepakt in Santa Cruz de la Sierra in Bolivia. Zowel de Italiaanse als de Braziliaanse autoriteiten vierden de gevangenname en de deportatie van Battisti uit Bolivia rechtstreeks naar Italië.


'Felicitaties aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de gevangenneming van terrorist Cesare Battisti! Tot slot zal er recht worden gedaan aan de Italiaanse moordenaar en een vriend, een van de meest corrupte regeringen die ooit in de wereld bestond (PT)', aldus de tweet-boodschap van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.


Voor en na zijn verkiezing verdedigde Bolsonaro de uitlevering van Battisti. De Italiaanse ambassadeur in Brazilië, Antonio Bernardini, was een van de eerste buitenlandse functionarissen die Bolsonaro ontmoette na de presidentsverkiezingen van oktober en herhaalde het verzoek om uitlevering van Battisti.

De Italiaanse voortvluchtige vluchtte in december uit Brazilië, waarna president Michel Temer zijn uitlevering goedkeurde. Sindsdien is de Braziliaanse federale politie op zoek naar Battisti, onder meer in het huis van een goede vriend van voormalig president, Luiz Inacio Lula da Silva, en in een boot op de Amazone.

Met geruchten dat Battisti zou worden teruggestuurd naar Brazilië, verzochten verdedigingsadvocaten van het Hooggerechtshof van het land een habeas corpus om zijn transfer naar Italië te vermijden.


Wettelijk is Battisti niet aan Italië uitgeleverd, maar uit Bolivia gezet wegens illegale binnenkomst in het land.

In Italië is Battisti veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op vier mensen in de jaren 1970 toen hij deel uitmaakte van de Proletariërs, gewapend door het communisme, een arm van de Rode Brigades. Tijdens de presidentschappen van Lula en Rousseff mocht Battisti in Brazilië blijven en werd door die regeringen een politieke vluchteling genoemd.


(Suriname Mirror/El Deber/The Rio Times/Perfil/Twitter/YouTube)

President Nationale Assemblee van Venezuela korte tijd vastgehouden...

(Bron foto's: Twitter)
Auto met Juan Guaidó, op weg naar politieke rally, gestopt door gemaskerde veiligheidstroepen


De president van de Nationale Assemblee van Venezuela - een man die volgens sommigen de rechtmatige president van het land is - werd zondag 13 januari 2019 kort vastgehouden in een verwarrende reeks gebeurtenissen, die de regering onderdeel van een 'mediaspektakel' noemde, bedoeld om de socialistische regering te ondermijnen. 

Juan Guaidó was op weg naar een politieke bijeenkomst toen zijn auto werd gestopt op de snelweg door gemaskerde veiligheidstroepen van de SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) die hem naar een ander voertuig brachten.Maar, binnen enkele uren was hij weer vrij en richtte zich tot een menigte supporters aan de rand van Caracas.

Zijn polsen tonend, met rode strepen waar handboeien hadden gezeten, zei Guaidó dat de striemen 'symbolen van onderdrukking' waren, maar dat hij zich niet zou terugtrekken vanwege overheidsbedreigingen. 'Dit is een tijd voor dapperheid, weerstand en kracht', zei hij.De Venezolaanse minister van Communicatie, Jorge Rodríguez, gaf de schuld van Guaidó's detentie aan valse veiligheidstroepen die de regering proberen te dwarsbomen door de prominente oppositiekandidaat te stoppen.

Sprekend met de door de staat gerunde VTV Televisie zei Rodríguez, dat de officieren zouden worden geschorst vanwege het vervaardigen van de 'show', waarvan hij opperde dat ze gepland was door de oppositie.
In een Tweet zei Guaidó, dat het incident het bewijs was dat er een 'instorting van de commandostructuur' was en suggereerde, dat de agenten hem hadden vrijgelaten tegen overheidsorders in, omdat ze 'hun principalen niet wilden verraden' of de wet overtreden. 
 
Het incident van zondag komt slechts drie dagen nadat president Nicolás Maduro een nieuwe termijn van zes jaar begon die velen in de internationale gemeenschap als onwettig beschouwen. De Verenigde Staten, Peru, Brazilië, Colombia en anderen hebben gezegd, dat de oppositie-gecontroleerde Nationale Vergadering de enige geldige regeringstak is en dat Guaidó het hoofd van een overgangsregering zou moeten zijn. Zondag veroordeelde de Lima-groep, waaronder Canada en 12 Latijns-Amerikaanse landen, de aanhouding van Guaidó en zei dat de Venezolaanse regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van de Congresleden en hun families. 

Daarnaast herhaalde naburig Colombia zijn standpunt, dat de Nationale Vergadering de enige legitieme tak van de regering is en riep op tot 'herstel van de democratische orde', zodat 'alle Venezolanen in democratie en vrijheid kunnen leven'.

Maduro heeft de detentie van Guaidó niet rechtstreeks aan de orde gesteld, maar zei dat degenen die geloven dat Venezuela onder een 'dictatoriaal regime staat, absurd zijn'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een verklaring uitgegeven waarin Maduro de enige legitieme leider van het land wordt genoemd en waarin Washington wordt beschuldigd van een destabilisatiecampagne tegen de regering.

Het incident zondag is waarschijnlijk de eerste van vele confrontaties tussen Guaidó en Maduro, omdat het jonge Congreslid aangemoedigd wordt en internationale steun geniet. In Venezuela hebben sommigen ervoor gepleit dat hij als president wordt beëdigd - een provocerende stap die hij niet kan nemen. Na zijn vrijlating zondagmiddag schreef Guaidó op Twitter: 'Het regime wilde me vasthouden, maar niemand en niets kan ons tegenhouden.'(Suriname Mirror/Miami Herald/Reuters/YouTube/El Nuevo Herald/Twitter)

Wikipedia in zijn geheel geblokkeerd in Venezuela

Oppositieleider Juan Guaidó genoemd als ‘echte’ president van Venezuela


Sinds 12 januari is Wikipedia in zijn geheel geblokkeerd in Venezuela, aldus The Netblocks Group. Deze complete blokkade zou een gevolg zijn van een aanhoudende strijd op Wikipedia waarbij editors tegenstrijdige opvattingen plaatsten over het leiderschap van Venezuela. Zo wordt oppositieleider Juan Guaidó genoemd als ‘echte’ president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in plaats van de door de recente stemming verkozen Nicolás Maduro.


Sinds 10 januari is het dispuut over de rechtmatige president van Venezuela verandert in een ware crisis. Velen geloven dat de uitslag van de presidentiële verkiezing die vorig jaar plaatsvond ongeldig is. Zij hebben oppositieleider Guaidó naar voren geschoven als ‘officiële’ president van Venezuela in plaats van de herkozen Maduro.

Beide kampen krijgen steun van verschillende bevolkingsgroepen en andere landen.

Deze politieke tumult heeft grote gevolgen voor het Zuid-Amerikaanse land dat al jaren in een staat van crisis is. De politieke situatie heeft er nu toe geleid dat, naast enkele lokale sites, ook Wikipedia in het land is geblokkeerd. Bewoners van Venezuela zouden alleen met een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) nog toegang kunnen krijgen tot de site.

Het is tot nu toe nog onbekend wie deze blokkade heeft ingevoerd. Of het wordt doorgezet of binnenkort wordt opgeheven is eveneens nog onduidelijk. Andere Wikimedia projecten zoals Wikidata en Wikimedia Commons zijn nog wel toegankelijk.

Venezuela is hiermee het tweede land ter wereld, naast Turkije, dat Wikipedia in zijn geheel blokkeert.

(Suriname Mirror/Haaretz/VPN Gids/NetBlocks/Twitter)

WWF Guianas reageert als mostert na de maaltijd op uitholling Brownsberg Natuurpark en verzaakt krachtig geluid te laten horen

(Bron screenshot: YouTube)
Gomes van WWF Guianas beweert goudwinning bij waterval aan instanties te hebben gemeld...

... maar, sloeg verder geen alarm


Laurens Gomes van het WWF Guianas zegt maandag 14 januari 2019 in het Dagblad Suriname, dat het een goede ontwikkeling is dat er ruime aandacht voor de natuurparken van Suriname is in de media. Gomes bevestigt, dat de goudwinning zeer dicht bij de waterval op Brownsberg reeds langer bekend is. 'WWF heeft dit ook doorgegeven aan de instanties.'

'Brownsberg is een natuurpark dat is opgezet om de biodiversiteit te beschermen. Daarnaast is dit gebied een geweldige plek voor ecotoerisme, vanwege de unieke mogelijkheden om de ruime biodiversiteit van dichtbij te ervaren. Deze doelen gaan niet samen met het actief uitmijnen van het natuurpark', zegt Gomes weinig verrassend....

Met de impact van de goudwinning op de lokale gemeenschappen van Brownsweg, wordt over het algemeen te weinig rekening gehouden. Daarom moeten zij ook bewust zijn van de verantwoordelijkheid voor én gevolgen van hun daden. Evenzo de overheid, die de controle en naleving op de wet moet uitvoeren in het park.

Gomes stelt dat de nu geldige Natuurwet sterk verouderd is. Op initiatief van Conservation International Suriname heeft het WWF ondersteuning verleend om tot een nieuwe natuurwet te komen. Hiervoor is samengewerkt met experts, juristen en brede consultaties. Dit heeft een ‘draft natuurwet’ opgeleverd. Wanneer deze natuurwet na verdere consultaties en aanpassingen wordt goedgekeurd, dan levert dat meer handvatten op en vergroot ook de betrokkenheid van de lokale gemeenschappen, in het beheer van beschermde gebieden. De voordelen van het beschermen van de natuur worden ook concreter gemaakt.

Ook levert deze wet betere mogelijkheden die bijdragen aan de economie en versterkt het de instituten om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. 'Het WWF staat samenwerking met relevante actoren voor, om een gedegen aanpak voor correct beheer van het park te realiseren, dat in lijn is met de doelen van het park, aspiraties van de overheid en lokale gemeenschappen', aldus Laurens Gomes.

Het zijn de bekende cliché opmerkingen. Een nieuwe Natuurwet is mooi hoor, maar als de overheid nu al niet in staat is met bestaande toepasbare wetgeving een beschermd natuurgebied te beschermen en op te treden tegen illegale goudzoekers en houtkappers, dan is er absoluut geen garantie dat een nieuwe wet daarin verandering gaat brengen...

Bhikharie, voorzitter Bond van Surinaamse Padieboeren: ‘Padieboer niet stigmatiseren door drugshandel'

'Men ziet de rijstboer als cocaïne-man, de rijstboer wordt gestigmatiseerd, dit is een foute zaak'

'Het stigma is niet op zijn plaats, het gebeurt toevallig op rijstvelden of tussen rijst'


Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieboeren (BSP), is niet te spreken over een opvallende stigmatisering van de rijstboeren. Dat zegt hij vandaag, maandag 14 januari 2019, in het Dagblad Suriname.

'Eerst worden wij geconfronteerd met een duikbootaffaire, welke zich voordeed op een rijstveld. Nu weer een cocaïnevangst tussen rijst. Wij merken, dat binnen de samenleving er geluiden opkomen, als zou rijst in Suriname geassocieerd zijn met cocaïne. Men ziet de boer als cocaïne-mannen. De rijstboer wordt gestigmatiseerd. Dit is een foute zaak. Het stigma is niet op zijn plaats. Het gebeurt toevallig op rijstvelden of tussen rijst. De rijstboer is echter de harde werker. Men werkt met uitbuiting en tegen slechte betalingen. De mensen die met de laatste vangst echter geassocieerd worden, zijn opkopers (verwerkers) van padie. De boer plant padie, verkoopt aan de opkoper die het verder verwerkt. Wanneer cocaïne dus in rijst gevonden wordt, zoek het niet bij de boer die padie plant, maar bij de verwerker. Dat verschil moet men wel kennen', vindt Bhikharie.

Hij merkt verder ook heel wat etnische opwinding dat plotseling begint op te poppen bij zulke onderwerpen. 'Dit keuren wij totaal af. Wanneer het gaat om een kleine groep van mensen die criminele handelingen plegen, moet de hele samenleving niet gestigmatiseerd worden. Het gebeurt ook wanneer er berovingen plaats vinden. Bepaalde bevolkingsgroepen worden gestigmatiseerd, wat absoluut fout is.'

Hij hoopt dat de autoriteiten hun werk naar behoren doen. Hij hoopt hiermee ook dat de zaak niet de zoveelste doofpotkwestie wordt. 'Deze vrees is er natuurlijk bij de samenleving. Wij zien wel wat er gebeurt in de praktijk. Wanneer een kleine man een paar grammetjes meeneemt, wordt die correct vervolgd en gestraft. Wanneer het gaat om grote bonzen, wordt er met andere maten gemeten door de klassenjustitie', meent de voorzitter.

Voor nu is nog bekend dat de autoriteiten onlangs ruim 2.344,5 kilo drugs hebben onderschept in een rijstcontainer. De politie heeft afgelopen zaterdag een persconferentie belegd, maar geen nieuwe informatie prijsgegeven. Zij heeft een aantal mensen verhoord, maar tot zaterdag nog, niemand een status van verdachte aangeplakt.

Vijf woningen op één perceel geheel afgebrand

17 Personen dakloos geworden door brand  


Vijf laagbouwwoningen aan de Carthagoweg, een zijstraat van de Santodorpweg, zijn in de nacht van zaterdag op zondag geheel in de as gelegd. Voorlichter Olton Pinas van het Korps Brandweer Suriname zegt vandaag, maandag 14 januari 2019, in het Dagblad Suriname, dat deze woningen allemaal op een adres zijn gevestigd, dus aaneensluitend. 

Naar zeggen van getuigen is de brand bij de eerste woning begonnen. Deze melding kwam binnen omstreeks 01.06 uur en de brand was omstreeks 01.55 uur onder controle. De brandweer was binnen 12 minuten ter plaatse, zegt Pinas.

Een van de bewoners liep op dat moment naar voren en zag tot zijn schrik vlammen in de vliering van de eerste woning. In dat huis waren zes personen aanwezig. Zij sliepen allemaal.

Pinas zegt dat het eerste huis wel tegen brand is verzekerd en ook aangesloten op het elektriciteitsnet. Vermoedelijk tapten de andere vier huizen stroom van dit huis. De brandweer heeft drie gascilinders verwijderd uit de woningen en omstanders hadden reeds twee weggehaald uit de panden.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Waarnemend directeur LVV Kasanmoesdiran door minister Soerdjan ontheven

Kasanmoesdiran ondertekende toestemmingsbrief voor16 visvergunningen ROS National Fisheries  


Djoemadie Kasanmoesdiran is per 15 januari ontlast van de werkzaamheden verbonden aan de functie van waarnemend directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Deepak Jairam zal vanaf morgen belast zijn met de waarneming. Minister Lekhram Soerdjan van LVV heeft vandaag, maandag 14 januari 2019, deze mededeling schriftelijk gedaan, zo meldt Starnieuws. 

Alle onderdirecteuren, beleidsadviseurs, dienst-, afdelingshoofden secretariaten zijn op de hoogte gesteld. Er is geen reden gegeven voor de ontheffing van Kasanmoesdiran.

De positie van de waarnemend directeur van LVV was wankel geworden nadat ontdekt werd dat hij de toestemmingsbrief heeft ondertekend op 13 juli 2017 waarin ROS National Fisheries NV toestemming kreeg voor16 visvergunningen. Dit gebeurde toen Soeresh Algoe minister was van LVV. Dit heeft bij de visserijsector kwaad bloed gezet en geëist is om de toestemming terug te draaien.

'C-47 had bij betere omstandigheden in het land veel meer kunnen bereiken voor werkende klasse'

'Als we alles op een rij zetten, dan zijn we armer geworden en flink achteruitgegaan'


De Progressieve Vakcentrale 47 (C-47) is niet in een hoerastemming, ondanks de goede zaken die in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. De vakcentrale is intern enorm gegroeid, maar had bij betere omstandigheden in het land veel meer kunnen bereiken voor de werkende klasse, vindt voorzitter Robby Berenstein, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 14 januari 2019.

De vakcentrale vergaderde vrijdag, op haar 49e jaardag, met de lidbonden. 'Is er daadwerkelijk sprake van koopkrachtversterking na de toekenning van de salariscorrectie aan werknemers?', luidde de centrale vraag. 'Als we alles op een rij zetten, dan zijn we armer geworden en flink achteruitgegaan. We praten onszelf geen armoede aan', merkte Berenstein op.

President Desi Bouterse zei dinsdag tijdens een persconferentie, dat de situatie in het land niet zo erg is als wordt gesteld. Berenstein beweert echter het tegendeel. 'We hebben in het afgelopen jaar een aantal looncorrecties, loonsverhogingen en verbetering van secundaire voorwaarden gehad. Unu du wan sani als C-47. Maar, wat heeft daartegenover gestaan: inflatie en prijsstijging.'

C-47 heeft sinds de oprichting veel strijd geleverd, maar de verworvenheden wegen volgens Berenstein niet op tegen de achteruitgang van de werkende klasse. Hij verzekert, dat de vakcentrale zal blijven strijden tegen maatschappelijke onrechtvaardigheid en voor de democratie.

In 2019 zal C-47 scherper uit de hoek komen tijdens de gesprekken met de regering, zegt voorzitter Berenstein. Op dit moment bereidt de vakcentrale zich voor op overleg met de minister van Financiën.

Breeveld (DOE): 'Openbaar Ministerie is onterecht in gebreke gesteld door de korpsleiding'

Assembleelid hekelt recente verwerpelijke uitspraken over het OM door leiding politie en president


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) vindt dat het Openbaar Ministerie onterecht in gebreke is gesteld door de korpsleiding tijdens een persconferentie zaterdag over de recente forse drugsvangst. Breeveld, die lid is van de vaste parlementaire commissie van Justitie en Politie, denkt dat president Desi Bouterse de natie ook geen goede dienst bewezen heeft door zijn recente uitspraken over procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. Bouterse zei de vorige week dat het de pg was die hem geadviseerd had om artikel 148 van de Grondwet te gebruiken om het 8 decemberproces stop te zetten en daarna de andere kant uit te kijken. De pg heeft dit intussen ontkend. 

'Wij kunnen als law abiding citizens niet anders dan achter alle instituten staan die deel uitmaken van de rechtsstaat. Dit geldt ook voor het Openbaar Ministerie en de procureur-generaal. Als we dat niet doen, is het hek van de dam, en dan nemen delen van onze samenleving dit gedrag over. Als dit zo doorgaat krijgen we de situatie, ieder doet wat recht is in eigen ogen. Deze houding leidt tot wetteloosheid en daarmee is onze natie niet gediend', stelt Breeveld vandaag, maandag 14 januari 2019, op Starnieuws.

De politicus vindt het jammer, dat de samenhang in de strafrechtelijke keten, zoals de waarnemend korpschef het stelt, zou ontbreken. 'Journalisten zouden andere onderdelen van die keten apart moeten ondervragen. Dat zou bij een gezamenlijk en elkaar aanvullend opereren, niet nodig moeten zijn. Zoals het aan de orde gesteld wordt zou dus het Openbaar Ministerie in gebreke moeten worden gesteld. Naar de samenleving toe, maar ook naar het adres van het Openbaar Ministerie toe is dit mijn inziens niet correct.'

De korpsleiding stelde dat iedereen naar de politie kijkt, maar ook kritische vragen gesteld moeten worden aan het Openbaar Ministerie dat verdachten in verzekering stelt en vrijlaat. 'Als door onze eerste burger zo denigrerend over instituten als de procureur-generaal gesproken wordt, wordt hun werk zeer bemoeilijkt, wat weer de rechtsstaat niet ten goede komt. De procureur-generaal moet alle ruimte hebben om zijn werk te kunnen doen', benadrukt Breeveld.

Justitie Nederland heeft nog steeds niet gereageerd op uitleveringsverzoek Suriname van Radj Oedit

Radj Oedit verdachte in Cessna-cocaïne-zaak en aangehouden in Nederland


De Nederlandse Justitie heeft nog steeds niet gereageerd op het verzoek van Paramaribo om de drugsverdachte Radj Oedit uit leveren. Dat wordt vernomen van bronnen bij het Openbaar Ministerie (OM), aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 14 januari 2019. Het uitleveringsverzoek is in juni vorig jaar gedaan nadat Oedit in maart naar Nederland was gevlucht, enkele dagen na de onderschepping van een Cessna-vliegtuigje met 488 kilo cocaïne aan boord op zijn rijstareaal in Saramacca. 

De verdachte is in oktober aangehouden door de politie in Nederland. Hij vecht zijn uitlevering aan, omdat hij momenteel herstelt van een chirurgische ingreep die hij daar heeft ondergaan.

Zijn Nederlandse advocaat Guy Weski heeft de Nederlandse rechter verzocht om een uitspraak te doen over het uitleveringsverzoek. Oedit is momenteel aan het revalideren, beweert Irvin Kanhai, de Surinaamse advocaat van de verdachte. Zodra Oedit fit genoeg is om te reizen keert hij terug naar Suriname, verzekerde Kanhai.

De politie en het Openbaar Ministerie kregen forse kritiek vanuit de samenleving, nadat bekend werd dat Oedit de benen naar het buitenland had genomen en dat gewoon legaal via Zanderij had gedaan. Daags na zijn 'vlucht' lanceerde het Openbaar Ministerie via de media een algemene opsporing.

De politie treft geen enkele blaam in de verdwijning van Oedit, zei waarnemend korpschef Roberto Prade zaterdag tijdens een persconferentie over de recente vondst van ruim 2.300 kilo cocaïne in containers met exportrijst. 'Er zijn geen steken gevallen. Het onderzoek is een deugdelijk onderzoek geweest.' Als hoofd van de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit leidde Prade destijds het onderzoek naar het drugsvliegtuigje.

Hij zei dat de wereld klein is en dat Oedit op termijn wel in handen van Suriname komt. 'De armen van Justitie zijn lang.'

De rijstproducent wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de wet Verdovende Middelen. In de zaak zijn vijf Surinamers en twee buitenlanders aangehouden.

De rechter houdt vandaag een schouw op het areaal waar het drugsvliegtuigjje op 13 maart 2018 is onderschept.

Sociale werkplaats Fundashon Tayer Soshal (FTS) te Bándabou, Curaçao, dreigt failliet te gaan

Soab: 'Van 2013 tot en met 2017 is jarenlang exploitatietekort vastgesteld van gemiddeld 3 ton per jaar'


De sociale werkplaats Fundashon Tayer Soshal (FTS) op Santa Martha, Bándabou, dreigt failliet te gaan. Dat blijkt uit een onlangs aan de Staten aangeboden onderzoek door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). Daarin staat dat er van 2013 tot en met 2017 een jarenlang exploitatietekort is vastgesteld van gemiddeld 3 ton per jaar, zo schrijft vandaag, maandag 14 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Uit de financiële verantwoordingen blijkt, dat zowel de subsidieopbrengsten als de eigen opbrengsten dalen, terwijl er geen evenredige daling in de kosten is. Daartegenover blijkt dat er grote voorraden gereed product aanwezig zijn binnen FTS, wat druk uitoefent op de liquiditeit van de stichting.'

Ook constateert Soab dat de zogenaamde overheadkosten ‘veelal hoger zijn dan de directe kosten en dat er sprake is van een hoge schuldenlast, die met name bestaat uit schulden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de Belastingdienst’.

'Dit alles draagt niet bij aan een gezonde en efficiënte bedrijfsvoering. Met de structurele exploitatietekorten, de hoge overheadkosten en de hoge schuldenlast wordt het risico op faillissement steeds groter.' 

Vooralsnog lijken de tekorten volgens Soab te worden geabsorbeerd door het positief eigen vermogen. Maar, dit vermogen bestaat voornamelijk uit een Fonds financiële materiele vaste activa, waarvan een nadere toelichting ontbreekt. 'Als dit fonds slechts bestaat uit de afschrijvingen van de van de overheid verkregen gebouwen, dan is dit wellicht geen post dat te gelde gemaakt kan worden en zou de stichting daarmee reeds in ernstige continuïteitsproblemen kunnen verkeren. Zonder interventie zal dit leiden tot faillissement van de stichting.'

Motiva Enterprises, ‘preferred bidder’ overname exploitatie Isla, Curaçao, kan zélf de ruwe olie leveren

'Met de nieuwe exploitant is de afhankelijkheid van ruwe olie uit Venezuela weggenomen'


Motiva Enterprises, de ‘preferred bidder’ waarmee Curaçao spoedig een Memorandum of Understanding wil ondertekenen voor de overname van de exploitatie van Isla-raffinaderij, kan zélf de ruwe olie leveren. De olie voor verwerking tot brandstofproducten hoeft daardoor niet langer uit Venezuela te komen - zoals de afgelopen eeuw is gebeurd - en zal dan vermoedelijk ook niet meer uit het buurland komen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 januari 2019.

Zondag verklaarde premier Eugene Rhuggenaath (PAR), te gast bij Paradise FM in het programma Analyse van verslaggeefster Ana van Leeuwen, dat de nieuwe operator de olie niet meer uit Venezuela haalt. De minister-president weigerde nog altijd de naam te noemen van het concern waarmee vergaande besprekingen zijn en worden gehouden.

Over die geheimhouding in deze fase van de onderhandelingen zijn contractuele afspraken gemaakt en daar houden Rhuggenaath en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) zich aan. Pas bij de ondertekening van het MoU zal de naam formeel bekend worden gemaakt.

Medio december onthulde onder andere het Antilliaans Dagblad dat het Amerikaanse Motiva, een volledige dochter van Saudi Refining dat weer valt onder de Saoedische oliegigant Aramco, de voorkeurskandidaat is voor de overname van de Curaçaose Isla-raffinaderij vanaf 2020 of mogelijk - via een ‘early step in’ indien dit noodzakelijk blijkt - al eerder. Dit werd niet tegengesproken, maar ook niet bevestigd.

De officiële lijn van RdK en de regering blijft dat hierover geen publieke mededelingen worden gedaan. In het interviewprogramma Analyse verklaarde de premier wel dat met de nieuwe exploitant de afhankelijkheid van ruwe olie uit Venezuela is weggenomen.

Klokkenluidster van financieel wanbeheer bij 's Lands Hospitaal sleept accountant en oud-directeur ziekenhuis voor Accountantskamer in Zwolle

'Ik werd door hem als onruststoker en ruziezoeker weggezet'

De accountant staat in Nederland ingeschreven en in Suriname


Een klokkenluidster van financieel wanbeheer bij 's Lands Hospitaal in Paramaribo heeft vrijdag een accountant en oud-directeur van die instelling voor de Accountantskamer in Zwolle gedaagd. De accountant staat in Nederland ingeschreven en in Suriname is er nog geen tuchtrechter voor accountants. 

De klaagster verwijt hem niet-objectief en niet-integer gehandeld te hebben. 'Ik werd door hem als onruststoker en ruziezoeker weggezet.' De klaagster werkte 20 jaar als hoofd financiën bij 's Lands Hospitaal in Paramaribo. In het oudste ziekenhuis van het land rommelde het al jaren, zei de klaagster. En herhaaldelijk klopte ze aan bij het ziekenhuisbestuur en meldde dat er mogelijk sprake was van financiële malversaties. Uiteindelijk werd een uit Suriname afkomstige, maar in Nederland werkzame accountant aangetrokken.

Uit zijn eigen verhaal bleek in de Accountantskamer dat hij aanvankelijk werd aangezocht door de toenmalige directeur. Deze Bernhard Abia had tegelijk een functie in het bestuur van de Surinaamse voetbalbond waar de heren elkaar na afloop van een wedstrijd van het nationaal elftal troffen. De accountant ging eerst voor Abia aan de slag om allerhande advieswerk te verrichten. Vervolgens nam hij tegelijk de taak aan om in opdracht van het bestuur van de stichting achter de zorginstelling om onderzoek te doen naar financieel wanbeheer. Hij zegde de klaagster toe haar het concept voor hoor- en wederhoor op te sturen. Maar, dat gebeurde nooit. Volgens de beklaagde was dat omdat het stichtingsbestuur dat tegenhield.

Na twee jaar onderzoek was hij klaar. Abia werd de laan uitgestuurd en de accountant behield zijn consultancy-werk voor het ziekenhuis. Vervolgens werd hij naar eigen zeggen door de minister van Volksgezondheid gevraagd om directeur van het ziekenhuis te worden. Een functie die hij, tegelijk met zijn advieswerk, aanvaardde.

Volgens het voormalig hoofd van financiën van het hospitaal heeft de verweerder niet onafhankelijk, niet objectief en niet integer gehandeld. Hij nagelde de klaagster publiekelijk aan de schandpaal en zette haar weg als leugenaar en onruststoker. Hij verrichte tegelijk professionele diensten juist voor de persoon die onderwerp was van onderzoek. Dit alles 'uit zijn drang zijn eigen financiële belangen te behartigen'.' De klaagster werd vervolgens als crimineel het ziekenhuis uitgezet. Een ontslagaanvraag werd echter door de minister geweigerd.

Het was juist de accountant die in de loop van vorig jaar als directeur van het ziekenhuis werd ontslagen.

Inzage in het rapport werd haar altijd geweigerd. De klaagster weet niet eens of de accountant wel een rapport heeft opgesteld. Zwaaiend met het rapport in handen bewees de verweerder het tegendeel. Zijn verweer, door de voorzitter van de Accountantskamer samengevat, is dat hij alle aantijgingen weerlegt en stelt dat het aan de klaagster is het tegendeel te bewijzen. Vervolgens stelden de leden van de Accountantskamer meerdere vragen over zijn vermeende dubbelrol. Want wat deed de accountant om zijn 'twee petten' te scheiden? Per opdracht die hij van Abia kreeg, legde hij vast wat hij voor hem zou doen.

Een bedreiging van zijn onafhankelijkheid heeft hij nooit gezien, zo reageerde de accountant. Ook was hij naar eigen zeggen altijd open over zijn rol tegen personeel en bestuur van het ziekenhuis. Het opvallende aan deze tuchtzaak is dat de vermeende gedragingen geheel buiten Nederland plaats hadden.

Hoewel de beklaagde kantoor heeft in Amersfoort, voerde hij de gewraakte werkzaamheden in Suriname uit.

Uitspraak over circa 15 weken.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

(Suriname Mirror/AccountantWeek)  

VHP: 'Er is sprake van grensoverschrijdende misdaad'

'De informatiepositie van rechtshandhavingsinstituten is ernstig aangetast'


Het feit dat er grote partijen drugs in ons land onderschept worden, geeft aan dat er sprake is van grensoverschrijdende misdaad. De VHP verwijst niet alleen naar de recente inbeslagname van drugs, hier en het buitenland, maar richt zich ook op het beleid met betrekking tot de aanpak van de georganiseerde misdaad en de drugsgerelateerde misdaad. Hierbij valt op dat er een systematische afzwakking dan wel ontmanteling plaatsvindt van drugsbestrijdingsinstituten, controle systemen en gespecialiseerde diensten. Dit zegt de VHP in een vandaag, maandag 14januari 2019, uitgebrachte verklaring. 

'Ook de informatiepositie van rechtshandhavingsinstituten is ernstig aangetast. De afgelopen jaren is er aanmerkelijk weinig geïnvesteerd in de gespecialiseerde diensten en de aanpak van het drugsprobleem. Daarom zijn de drugsbestrijdingsdiensten niet in staat de kopstukken te pakken achter de grote hoeveelheden cocaïne, die zowel in Suriname als in het buitenland worden onderschept. Het duikbootdrugsschandaal en de recente inbeslagname van de grote hoeveelheid drugs op de Dr. Jules Sedney Haven geven al een indicatie dat Suriname is opgenomen in het grote netwerk van drugscriminele organisaties.

In het rapport International Narcotics Control Strategy Report van 2018, wordt Suriname eveneens genoemd. Het rapport vermeldt dat het witwassen van geld in Suriname nauw verbonden is met transnationale criminele activiteiten gericht op cocaïnesmokkel, voornamelijk naar Europa en Afrika. 

Tal van politieattachés die een samenwerking hadden met lokale veiligheidsdiensten en het Korps Politie Suriname zijn al vertrokken uit ons land vanwege de slechte samenwerking met de overheid van Suriname. In dit verband verwijst de VHP naar het bewind van de Frontregering tijdens de ambtsperiode van Chan Santokhi als minister van Justitie en Politie (2005-2010). Zijn beleid werd gekenmerkt door een harde aanpak van de criminaliteit, meer in het bijzonder de aanpak van de drugshandel en een strak, no-nonsense beleid voor naleving van wet en recht. Door zijn beleid werd Suriname geschrapt van de Amerikaanse lijst van doorvoerlanden van drugs. Ook verwierf Suriname, onder zijn bestuur, de positie als te zijn het veiligste land van Zuid-Amerika als het ging om het aantal gepleegde moorden. 

Voor het effectief aanpakken van de grensoverschrijdende criminaliteit is het van groot belang dat deze regering wederom een samenwerking aangaat met de Amerikaanse drugs bestrijdingsdienst, de Drug Enforcement Administration (DEA). De DEA moet wederom hier gevestigd worden om ons land te ondersteunen bij de aanpak van het drugsprobleem. Internationale samenwerking is een ‘must’. 

De VHP ziet de oplossingen in het plegen van investeringen voor de drugsbestrijding door aanschaf van moderne hulpmiddelen, getraind personeel, maar meer nog in het wederom doen opzetten en professionaliseren van gespecialiseerde diensten. 

De VHP is van mening dat indien hieraan geen gevolg wordt gegeven, de drugshandel een gigantisch negatief sociaal maatschappelijke impact zal hebben op de samenleving. Onder meer zullen de financiële instituten geïnfecteerd raken middels ‘money laundering’ en andere drugs gerelateerde misdaden. Andere vormen van misdaad zullen eveneens toenemen, zoals onder andere wapenhandel en mensenhandel. 

De VHP zal er op toezien dat de gespecialiseerde diensten wederom in het leven worden geroepen, dat Suriname wederom internationale samenwerkingen aangaat, en dat er zware investeringen worden gedaan in veiligheidsdiensten en het politieapparaat, alsook in de aanschaf van moderne hulpmiddelen en materiaal voor de aanpak van het drugsprobleem. 

De VHP is menens om het drugsprobleem integraal aan te pakken door zowel aan de preventieve zijde (educatie, voorlichting) als aan de repressieve zijde (bestrijding) te werken. De VHP ziet het als haar verantwoordelijkheid naar de samenleving toe om ervoor te zorgen dat zowel de uitvoer van drugs als de internationaal georganiseerde misdaad wordt aangepakt in nauwe samenwerking met buitenlandse drugsbestrijdingsinstituten.'

ASFa-voorzitter over btw: 'Eten wordt niet duurder, dus daar hoeven mensen niet voor te vrezen'

'Het zijn de luxegoederen die duurder zullen worden'

'De politiek aarzelt teveel om de btw door te drukken'


De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFa) is grote voorstander van de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw). In gesprekken met het ministerie van Financiën heeft de organisatie wel gesteld, dat op bepaalde producten het nultarief geldt. Dat gaat zeker op voor consumptiegoederen. 'Eten wordt niet duurder, dus daar hoeven mensen niet voor te vrezen', zegt ASFa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk, aldus Starnieuws vandaag, maandag 14 januari 2019.

Het zijn de luxegoederen die duurder zullen worden. Mensen die zich luxe goederen menen te kunnen veroorloven, zullen de btw wel moeten betalen, meent Bilkerdijk. 'En dan zul je extra ervoor moeten werken als je dat inkomen niet hebt.'

De btw valt in de sfeer van niet-directe belastingen en is niet alleen een manier voor de Staat om extra inkomsten te genereren, maar ook een middel om belastingontduiking te voorkomen. De ASFa-voorzitter meent dat er nu een situatie is waarbij in de directe sfeer teveel ontduiking van belasting plaatsvindt. Ook wordt valse informatie verstrekt door belastingontduikers. 'Dat is bekend. Maar, ik vind dat de overheid meer aandacht moet besteden aan hoe ze het indirect kan aanpakken. En dat kan in dit geval door btw. Het mooie ervan is, dat wanneer mensen die luxe goederen willen kopen, je meer ruimte hebt om op die goederen een heffing te plaatsen. Want de btw is alleen op luxe goederen.'

'In de directe sfeer zijn het juist de jongens die zwaar moeten betalen, die lijnen hebben naar politieke figuren. Dat is een belangrijk aandachtspunt. En zolang een regering, welke regering dan ook, daar geen vat op heeft, dan kunnen ze liever gaan naar een vorm van indirecte belastingen, omdat ongeacht wie een luxe auto, een luxe boot, een luxe wide screen tv wil kopen, daarop wel die btw gaat betalen. En dan is het geld binnen.'

Hij vindt dat politiek teveel aarzelt om de btw door te drukken, zeker omdat de kleine man de belastingdruk als gevolg hiervan niet direct zal voelen. 'Absoluut niet. Maar, uiteindelijk gaat iemand het wel moeten betalen.'

Budgettair is de btw erg belangrijk voor de overheid. Die moet ergens middelen vandaan hebben om al haar uitgaven te doen. Bilkerdijk neemt als voorbeeld dat er zoveel miljoen wordt gestopt in pakketten. 'Dat moet toch ergens vandaag komen? En dat ergens moet niet zijn het drukken van geld. Dat is niet wat we willen hebben. We kennen de ervaringen uit de tachtiger en negentiger jaren. Want het leidt tot directe inflatie en de koers schiet omhoog. Geld verdienen uit de indirecte belastingen zoals btw is een prachtig middel voor de Staat om inkomsten te genereren. Het is overal ter wereld zo, waarom zouden we het hier niet doen?', betoogt de ASFa-voorzitter.

Wel moet volgens hem extra aandacht worden besteed aan hoe de middelen worden gebruikt. Ook is er weinig aandacht besteed aan de wijze waarop de btw zal worden uitgevoerd. 'En daarin zit hem nou net die uitdaging.'

HVB gaat alleen de 2020-verkiezingen in

HVB lanceert haar verkiezingscampagne tijdens opo yari-vergadering


De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) zal zonder partners de komende verkiezing ingaan. Raymond Sapoen, politieke leider van de partij, zegt vandaag, maandag 14 januari 2019, in de Ware Tijd, dat zijn organisatie geen moeite heeft met de voorstellen om pre-electorale combinaties te verbieden. 

De HVB lanceerde haar verkiezingscampagne zaterdag tijdens een opo yari-vergadering nabij Hanna's Lust. Sapoen zei daar, dat de partij aanzienlijk gegroeid is in de afgelopen drie jaar. Hij is ervan overtuigd, dat de groei zich zal voortzetten en dat de HVB een goede beurt zal maken in 2020.

'Het jaar was nauwelijks begonnen of we werden vanuit een bepaalde hoek aangevallen. Maar wij maken ons niet druk, wij gaan door met onze hervormingsgedachte en we bereiden ons serieus voor op de komende verkiezing.' Hij vroeg de leden die ook willen dat de HVB alleen de verkiezing ingaat, om op te staan.

'Wij zijn een partij voor iedereen, dwars door etnische en religieuze lijnen', zegt Sapoen. Hij ziet het als opdracht van de partij om harder te werken voor het volk en de boodschap van hervorming verder te delen met de gemeenschap. 'Onze taak is om samen met gelijkgerichte partijen, waaronder zeker onze vriend BEP en anderen, de missie van hervorming uit te voeren', aldus Sapoen.

Brunswijk (ABOP): 'Wat is dat, grote boys, de politie moet haar werk doen zonder aanzien des persoon'

'Politie moet niet bang zijn voor zware boys en zich niet verschuilen achter het OM'


ABOP-voorzitter en -fractieleider Ronnie Brunswijk vindt het absoluut niet kunnen, dat de korpsleiding stelt dat 'grote boys' achter de megadrugsvangst van afgelopen week zitten en daardoor het moeilijk is hen te grijpen. 'Wat is dat 'grote boys'. De politie moet haar werk doen zonder aanzien des persoons', stelt Brunswijk vandaag, maandag 14 januari 2019, op Starnieuws. 

Ook de vingerwijzing naar het Openbaar Ministerie (OM) toont de zwakte aan van de politie. Brunswijk merkt op, dat het de politie is die het onderzoek verricht. Indien er een verdachte is, wordt de persoon voorgeleid voor een hulpofficier van Justitie, die een politie-inspecteur is. Die bepaalt of de aanhouding plaatsvindt. Er wordt hierover verder afgestemd met de officier van justitie, het Openbaar Ministerie. De strafbare feiten moeten door de politie worden aangetoond.

'Als er harde feiten door de politie boven water worden gebracht, zal het Openbaar Ministerie nooit zeggen dat de persoon niet aangehouden moet worden of vrijgelaten moet worden', voert de politicus aan. 'De politie moet haar werk doen zonder vrees. Wij zullen hierover vragen stellen in De Nationale Assemblee. De politie moet gewoon optreden en niet bang zijn voor 'zware boys'. De politie moet zich niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie.'Brunswijk is ook lid van de vaste Assembleecommissie van Justitie en Politie.

'Pas vijf dagen na de drugsvangst belegt de korpsleiding een persconferentie, waar blijkt dat het onderzoek nog wordt gedaan en niemand is aangehouden. Maar, er wordt alvast de vinger gewezen naar het Openbaar Ministerie. Over zogenaamde stilte na de drugsvangst van meer dan 2.300 kilo cocaïne, waarover waarnemend korpschef Roberto Prade het heeft', zegt Brunswijk.

De politiek kijkt naar de verrichtingen van de politie en de resultaten. Zaterdag hield de korpsleiding een persconferentie waarbij meegedeeld is, dat er verdachten in beeld zijn. Vier personen zijn gehoord, maar zij zijn niet aangehouden... Vreemd, want deze figuren krijgen nu van de politie de tijd om eventuele bewijslast te laten verdwijnen.

18-Jarige Guyanese jongen misbruikt meisje van 8 jaar te Wit Santi

Op de vlucht naar Guyana is verdachte in bus door politie van Apoera gearresteerd


De politie van Apoera heeft donderdag een 18-jarige jongen aangehouden op verdenking van seksueel misbruik. De verdachte was werkzaam bij iemand te Wit Santi, waar hij kind aan huis is, aldus het Dagblad Suriname zondag 13 januari 2019.

De vader van het 8-jarig meisje had de verdachte de vrijheid gegeven om vrij met zijn gezin om te gaan. Eerder deze week was de verdachte samen met het 8-jarig meisje in een kamer. Tijdens het spelen kuste hij het meisje. Hij bracht haar daarna achter de woning en achter een watertank misbruikte hij het kind.

Vervolgens pakte de verdachte een bus om naar Apoera te gaan en vervolgens Guyana.

Het meisje vertelde dezelfde dag haar moeder, dat de verdachte aan haar had gezeten. Toen de moeder de vagina van haar dochtertje bekeek, bleek het meisje scheuringen te hebben opgelopen. De volgende dag werd de politie ingeschakeld.

De politie bereikte informatie, dat de verdachte naar zijn geboorteland zou vertrekken. Terstond werd de politie van dat ressort ingeschakeld, die de vluchtende verdachte staande hield in een bus. Hij is ter zake seksueel misbruik ingerekend. Het verdere onderzoek is overgedragen aan Jeugd doorgangscentrum Opa Doeli.

De verdachte blijft aangehouden.

'Spinnenregen' in Espírito Santo do Dourado, Brazilië

Honderden kleine spinnetjes op een groot en dun web om samen prooien te vangen


Het warme en vochtige klimaat in Brazilië brengt soms speciale natuurverschijnselen met zich mee. Zo kon iemand in het zuidelijke Espírito Santo do Dourado filmen hoe er honderden kleine spinnetjes in de lucht hingen. 

Sommigen spraken over een 'spinnenregen', maar uiteraard is de werkelijkheid anders. In plaats daarvan zaten de spinnetjes op een groot en dun web om samen prooien te vangen.Een erg beangstigend beeld voor mensen met arachnofobie, al hebben ze volgens experts niks te vrezen. 'Het gif van deze soort is totaal ongevaarlijk voor de mens', klink het.

Intussen gaat het filmpje van de ‘spinnenregen’ de wereld rond.(Suriname Mirror/terra.com.br/Visao TV/Twitter/g1.globo.com/YouTube)