zaterdag 16 maart 2019

Voetganger (47) door personenbusje doodgereden op Martin Luther Kingweg, iets voorbij de Ramgoelamweg

(Bron foto:  Facebook)
23-Jarige bestuurder busje zou met hoge snelheid hebben gereden


De 47-jarige voetganger Gilbert Boerleider is vrijdagavond op de Martin Luther Kingweg, even voorbij de Ramgoelamweg, aangereden door een personenbusje en is ter plaatse overleden. De politie van het ressort Latour trof de Boerleider levenloos op het wegdek aan, aldus het Korps Politie Suriname zaterdag 16 maart 2019.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de 23-jarige bestuurder van het personenbusje vanuit de richting Paranam gaande in de richting van het stadscentrum reed. Het vermoeden bestaat, dat hij met hoge snelheid over de weg reed.

Volgens verklaring van de bestuurder was hij dichtbij de kruising van de wegen toen hij een aantal meter voor zich het slachtoffer de weg zag oversteken. Hij heeft nog tevergeefs geprobeerd de aanrijding te voorkomen. Boerleider werd tientalen meters meegesleurd door het busje. De schade aan het voertuig is aanzienlijk.

De ingeschakelde arts stelde officieel de dood van Gilbert Boerleider vast. Het busje is ter herkeuring in beslag genomen. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de chauffeur na verhoor heengezonden.

De politie van de Verkeers-Unit Paramaribo is belast met het verder onderzoek.

ABS-directeur Sno daagt minister Hoefdraad uit voor openbaar debat

'Uitspraken minister over manipulatie BBP-cijfers 2010 zijn grievend'

 
Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), daagt minister Gillmore Hoefdraad uit voor een openbaar debat. De minister heeft in De Nationale Assemblee gezegd, dat het cijfer van het Bruto Binnenlands Product (BBP) 2010 gemanipuleerd zou zijn. Sno zegt vandaag, zaterdag 16 maart 2019, in een open brief, die als advertentie is verschenen in de krant, dat de uitspraken gedaan door Hoefdraad op 21 februari grievend zijn. Hij heeft dit op 26 februari schriftelijk aangegeven aan de minister. Aan Hoefdraad is gevraagd om de uitspraken schriftelijk te corrigeren. Dit is echter niet gedaan. 



'Hoe aardig wij een regering of een minister ook mogen/mochten vinden, het ABS onder onze leiding zal/zou nooit cijfers manipuleren ten voordele van de regering/minister. Wellicht ten overvloede, ook het volgende is waar: hoe walgelijk wij een regering of een minister ook mogen/mochten vinden, het ABS onder onze leiding zal/zou nooit cijfers manipuleren ten nadele van die regering/minister', stelt Sno, die ruim dertig jaar verbonden is aan het ABS.

Sno vraagt de minister om zijn stelling over het BBP-cijfer van 2010 in het openbaar te onderbouwen/verdedigen. Hij daagt de minister uit voor een openbaar debat in de periode 18 tot en met 29 maart. De minister mag de tijd, plaats uitkiezen die toegankelijk is voor het publiek. Politieke centra voor het één op één debat sluit Sno wel uit.

Indien de minister niet in het openbaar hierover wil discussiëren, is Sno slechts bereid over deze kwestie technisch te praten in het bijzijn van de Commissie voor de Statistiek.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

Bekende 62-jarige Nicaraguaanse marathonloper Alex Vanegas naar Costa Rica gevlucht

(Bron foto: Twitter)
Vanegas zat bijna vier maanden gevangen voor steun aan protesten tegen president Ortega


Alex Vanegas, de 62-jarige Nicaraguaanse marathonloper die bijna vier maanden gevangen zat voor het steunen van de protesten tegen president Daniel Ortega, is naar Costa Rica gevlucht kort nadat hij uit de gevangenis was vertrokken, zei zijn zoon woensdag 13 maart.

'Hij ontsnapte deze week en is momenteel in Costa Rica. Hij had problemen met een van zijn testikels vanwege de mishandelingen die hij in de gevangenis had ondergaan', vertelde zijn zoon, Byron Vanegas, die om veiligheidsredenen weigerde om meer details te verstrekken, aldus persbureau AFP zaterdag 16 maart 2019.

Hij weigerde ook te onthullen of zijn vader naar Costa Rica was gevlucht voor medische hulp of om een toevluchtsoord te zoeken in het buurland.


Vanegas, die formeel niet werd beschuldigd tijdens zijn gevangenschap, was een van de 100 demonstranten die op 27 februari werden vrijgelaten, vóór de hervatting van de gesprekken tussen de regering en de oppositie. Gesprekken werden deze week opgeschort na de eis van de oppositie om de resterende 'politieke gevangenen' te bevrijden.



In de volksmond bekend als 'de marathonloper', liep Vanegas met protestborden met teksten die de afzetting van Ortega uit de macht eisten of die herinnerden aan de slachtoffers van zijn onderdrukking. Hij was ten minste vijf keer tijdelijk gevangen en was 'verontwaardigd', zei hij eens tegen AFP, over zijn langdurige gevangenneming die begon op 2 november.


Nadat hij in februari was vrijgelaten en huisarrest had gekregen, werd hij nog minstens twee keer langer vastgehouden om de straat op te gaan om te protesteren tijdens het rennen.

Voormalige gevangenen zijn niet in staat om de straat op te gaan, te werken, naar de dokter te gaan of een sociaal leven te leiden, en worden regelmatig lastiggevallen door de politie of buren die tot de partij van de regering behoren, aldus ex-gevangenen die met AFP heeft gesproken.


Geconfronteerd met deze situatie, besloot Vanegas om naar Costa Rica te vluchten, waar al meer dan 50.000 Nicaraguanen zijn die aan de onderdrukking zijn ontsnapt na de protesten die in april uitbraken. De protesten eindigden in oktober vanwege een wet die protesten bestraft met maximaal 20 jaar gevangenisstraf.

Tijdens zijn jeugd steunde de marathonloper de strijd tegen de regering van Somoza, die in 1979 ten val werd gebracht door de revolutie. Die werd geleid door het Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), dat vandaag de dag nog steeds aan de macht is.

Het geweld van de protesten tegen Ortega, die de leiding had over 12 jaar, liet minstens 325 doden achter en meer dan 700 gearresteerden, volgens humanitaire groepen. Het veroorzaakte ook aanzienlijke schade aan de economie.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter/YouTube)

Nicaragua laat 50 gevangenen vrij in de hoop op hervatting politieke dialoog

(Bron foto: AFP)
Oppositie eist vrijlating van alle meer dan 570 politieke gevangenen


De Nicaraguaanse regering heeft vrijdag 15 maart 2019 een tweede groep gevangenen vrijgelaten, nadat de oppositie had geëist dat meer gedetineerden moesten worden vrijgelaten voordat de politieke dialoog om een ​​uitweg uit een nationale crisis te vinden, zou worden hervat. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei, dat 50 mensen - die door de oppositie als politieke gevangenen worden beschouwd - zijn vrijgelaten, aansluitend op 100 anderen die op 27 februari waren vrijgelaten, de dag dat besprekingen tussen de regering en haar tegenstanders opnieuw waren begonnen.


De gesprekken vielen uiteen toen de oppositie de voortgezette dialoog afhankelijk stelde van de vrijlating van 'alle politieke gevangenen'.

Een commissie die verwanten van de gedetineerden vertegenwoordigt, zei dat er nog steeds meer dan 570 politieke gevangenen in hechtenis zitten. De laatste vrijgelaten gedetineerden verlieten een gevangenis aan de rand van Managua en gingen de stad in. Tientallen bewoners kwamen naar buiten om de Nicaraguaanse vlag te zwaaien en de gevangenen te begroeten.

Nicaragua is in een slopende politieke crisis beland sinds president Daniel Ortega in april vorig jaar probeerde een hervorming van de sociale zekerheid door te drukken, wat leidde tot massale protesten. Toenemende chaos zorgde voor een recessie in de arme Midden-Amerikaanse natie.

Ortega, een voormalige marxistische guerrillaleider uit de Koude Oorlog, die in 2006 werd gekozen, ontketende de protesten. Ongeveer 320 mensen werden gedood en meer dan 600 gevangen gezet, volgens de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.

(Suriname Mirror/Reuters/La Tercera/Twitter/BBC)

Venezolaanse scholieren ondernemen risicovolle overtochten om naar Colombia te komen voor onderwijs

Grensafsluiting dwingt veel kinderen om door gewapende groepen gecontroleerde paden te gebruiken om lessen in Colombia te volgen

Cielo, met roze tas (Bron foto's: Steven Grattan/Al Jazeera)

Cielo verlaat haar huis in Venezuela om half vijf 's ochtends elke dag om naar school te gaan in Colombia. De 11-jarige scholiere loopt nu al twee jaar dagelijks naar Colombia via de Simon Bolivar-voetgangersbrug voor toegang tot onderwijs, omdat veel leraren in haar thuisland zijn gemigreerd of weigeren te werken voor het weinige geld dat de Venezolaanse regering hen kan betalen sinds de de economische crisis van het land begon in 2015. 

Maar deze brug, samen met anderen, werd vorige maand gedurende twee weken geblokkeerd door de Venezolaanse president Nicolas Maduro nadat Juan Guaido, de oppositieleider en zelfverklaarde interim-president, probeerde een door de VS gesteunde karavaan hulpgoederen te leiden over de grens.

Maduro, die routinematig heeft ontkend dat er een humanitaire crisis is in het land, houdt vol dat de hulp een list is om hem van de macht te ontdoen. Na dagen van protesten door ouders en kinderen aan de Venezolaanse kant van de grens, werd maandag 11 maarteen 'humanitaire doorgang' geopend, waardoor alleen schoolkinderen en ernstig zieken via de formele grensbruggen naar Colombia konden reizen.

Deze grensafsluiting leidde tot een opkomst van informele kruisingen, lokaal bekend als 'trochas', die gevaarlijk zijn en worden gecontroleerd door gewapende groepen uit beide landen die mensen geld vragen om er doorheen te gaan. Venezolanen moeten Colombia binnen komen om basisproducten te kopen die schaars zijn in Venezuela, zoals voedsel en medicijnen, of, in het geval van Cielo, om een ​​opleiding te volgen.



Hoewel de brug nu open is voor bepaalde groepen, laat de Venezolaanse Nationale Garde ouders niet oversteken met hun kinderen, die alleen moeten gaan. Het is ook niet toegestaan ​​om producten van Colombia naar Venezuela over de bruggen te vervoeren.

'Ik gebruik de trochas nog steeds, omdat mijn moeder een handicap heeft en ik voedsel moet krijgen in Colombia', zei Cielo woensdag 13 maart. 'De soldaten laten je nergens mee door, dus ik moet de trochas blijven gebruiken om het thuis te krijgen.'  De jonge scholiere, wiens favoriete vak biologie is, en sportenthousiasteling zei dat ze het niet leuk vindt om de trochas te gebruiken, maar meer belangrijker voor haar, ze wil school niet missen. 'Soms moeten we rennen om de trochas te doorkruisen, omdat ze ze afsluiten,' zei Cielo en liep via de oversteek door het drukke grensplaatsje Cucuta naar school, gekleed in haar schooluniform.

'Het is heel gevaarlijk, mensen zeggen dat er paramilitairen en guerrilla's zijn en dat er soms confrontaties zijn.'


Bij aankomst in de smalle en overvolle trocha, werkt Cielo zich met haar kleine lichaam door de massa's mensen heen die wanhopig probeerden terug te keren naar Venezuela, tassen en zware koffers meesleepend met voorraden gekocht in Colombia. Mensen schreeuwen 'aan de kant', terwijl ze zich haasten met hele zakken aardappelen op hun hoofd, terwijl anderen op de grond worden geslagen.

Kinderen vanaf acht jaar staan ​​bij de rivier en vragen om geld in ruil voor het helpen van mensen om ze met hun tassen over te steken. Aan de andere kant verzamelen gewapende Venezolaanse groepen geld om mensen in staat te stellen de trocha te blijven gebruiken.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Committee to Protect Journalists: 'Venezolaanse autoriteiten moeten zware mishandeling Poolse journalist onderzoeken'

Leden beruchte Fuerza de Acciones Especiales (FAES) verdacht van aanval op Tomasz Surdel



De Venezolaanse autoriteiten zouden een dringend en grondig onderzoek moeten instellen naar de gewelddadige aanval op verslaggever Tomasz Surdel, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Surdel, de correspondent in Venezuela voor de Poolse krant Gazeta Wyborcza, reed donderdag 14 maart 2019 door het Bello Monte-district in Caracas, toen een groep gewapende mannen zijn auto stopte, zijn identificatie verifieerde en hem vervolgens aanviel, volgens zijn werkgever en sociale media-berichten door lokale persvrijheidsgroepen.


'We zijn gealarmeerd door de ernst en snelheid van toenemend geweld en vijandigheid jegens journalisten die in Venezuela werken en maken ons ernstig zorgen over hun veiligheid', zei Natalie Southwick, Programmacoördinatrice van Midden- and Zuid-Amerika van het comité in New York. 'Venezolaanse autoriteiten zouden onmiddellijk de gerichte aanval op Tomasz Surdel moeten onderzoeken en de verantwoordelijken moeten identificeren.'

Gewapende mannen in zwarte uniformen stopten de auto van Surdel, vroegen om zijn identificatiedocumenten en spraken vervolgens met een onbekende derde partij op de radio, zei Bartosz Wielinski, van de Buitenland-redactie van Gazeta Wyborcza die met Surdel sprak, tegen het  CPJ. Na de radiocommunicatie, vroegen de mannen aan Surdel om de auto te verlaten, plaatsten een kap over zijn hoofd en gingen hem op zijn gezicht en ribben slaan, vertelde Wielinski aan CPJ. Ze richtten vervolgens een pistool op Surdel's gezicht en trokken de trekker over - onthullend dat het niet geladen was - voordat zij hem op straat achterlieten, vertelde Surdel het Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela (SNTP)., de media-vakbond van het land.


Het gezicht van Surdel was opgezwollen en hij kon nauwelijks praten na de aanval, maar hij had geen gebroken botten, volgens Wielinski en Gazeta Wyborcza.

Wielinski vertelde het CPJ, dat de berichtgeving van Gazeta Wyborcza over Venezuela zeer kritisch is over de regering van Maduro en dat de krant klachten over de berichtgeving van de Venezolaanse ambassade in Warschau heeft ontvangen.

Een bericht van Gazeta Wyborcza beschrijft de aanvallers als leden van de Fuerza de Acciones Especiales (FAES) van de Venezolaanse Nationale Politie, een commando-eenheid van de politie. Gazeta Wyborcza heeft geen informatie verstrekt ter ondersteuning van deze claim, en deze kon niet onafhankelijk worden geverifieerd door het CPJ.

CPJ's oproepen aan het Venezolaanse Parket, dat belast is met het onderzoeken van misdaden in het land, zijn onbeantwoord gebleven.

Lokale en internationale journalisten die de aanhoudende politieke crisis in Venezuela behandelen, hebben te maken gehad met dreigementen, pesterijen en geweld door meerdere groepen, waaronder staatsveiligheidstroepen, demonstranten en gewapende burgers, heeft CPJ gedocumenteerd.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/France24/Twitter)

American Airlines staakt alle vluchten naar Venezuela

American Airlines was laatste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die nog op Venezuela vloog


American Airlines (AA) heeft met onmiddellijke ingang alle vluchten naar het Zuid-Amerikaanse land gestaakt. Dat gebeurde na een advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Amerikaanse staatsburgers om het land te verlaten. 

American Airlines was de laatste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die nog passagiersvluchten naar Venezuela uitvoerde. Delta en United Airlines staakten in 2017 al hun vluchten naar het land.

In Venezuela is al jarenlang sprake van politieke en economische onrust. American Airlines had de afgelopen jaren het aantal vluchten naar het land al sterk teruggebracht. De maatschappij onderhield de laatste tijd alleen nog twee dagelijkse vluchten van Miami naar Caracas en een naar Maracaibo.

De Allied Pilots Association had haar 15.000 leden bij American Airlines donderdag al opgeroepen om te weigeren nog naar Venezuela te vliegen.


Vrijdag besloot AA de vluchten te staken. Volgens de maatschappij gaat het om een tijdelijke maatregel.

Vanuit Europa vliegen Air France (Parijs), Iberia (Madrid), Air Europa (Madrid), Plus Ultra Airlines (Madrid/Tenerife), TAP Air Portugal (Lissabon) en Turkish Airlines (Istanbul) nog op Caracas.

(Suriname Mirror/FlightGlobal/luchtvaartnieuws.nl/Twitter)

Acht Brazilianen en vier Surinamers aangehouden wegens smokkel sigaretten

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Verdachten lossen te Domburg smokkelwaar uit schoener om vervolgens in vrachtwagens te laden


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 15 maart 2019, dat acht Braziliaanse bemanningsleden van een schoener en vier Surinaamse vrachtwagenchauffeurs in de nacht van woensdag op donderdag door de douane recherche op een scheepswerf te Domburg zijn aangehouden voor overtreding van het smokkel decreet. 

De twaalf verdachten waren bezig iets meer dan 1.500 dozen sigaretten van de handelsmerken Tradition en Oris uit de schoener te lossen om die vervolgens in de vrachtwagens te laden. Deze verdachten zijn na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De Surinamers zijn D.R. (33), V.R. (35), A.L.(33) en G.L.(50).

In het belang van het onderzoek zijn de dozen met sigaretten, de vrachtwagens en de schoener in beslag genomen.

De douane recherche heeft deze zaak voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie.

Eerste klinkende namen negende editie Curaçao North Sea Jazz Festival bekend

Maroon 5, Third World, Gladys Knight en Aymee Nuviola op podia CNSJF 2019



De eerste namen voor de negende editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) zijn gistermiddag door de organisatie bekendgemaakt, zo bericht vandaag, zaterdag 16 maart 2019, het Antilliaans Dagblad. 

Dit jaar maken onder meer de bekende Amerikaanse band Maroon 5,


de Puerto Ricaanse reggaeton- en latin trapzanger Ozuna (Juan Carlos Ozuna Rosado),


de ‘Empress of Soul’ Gladys Knight


en de Jamaicaanse band Third World hun opwachting op het festivalterrein bij het World Trade Center.


Het festival vindt op 29, 30 en 31 augustus plaats. Op de eerste dag wordt een gratis concert gegeven, met optredens van de Cubaanse timbaband Havana D’Primera


en de Cubaanse zangeres Aymee Nuviola.



De organisatie liet gisteren weten nog volop bezig te zijn met diverse artiesten. 'Die zullen in de loop van de komende maanden bekend worden gemaakt.'

Gerecht in Eerste Aanleg op Curaçao heft beslag op olietanker Icaro op

Geen grond om Venfleet Corporation en Refineria Isla bv aansprakelijk te stellen voor schulden PdV Marina S.A.


Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft gisteren het beslag op de olietanker Icaro opgeheven. Volgens de rechter is er geen grond om Venfleet Corporation - de eigenaar van de Icaro - en Refineria Isla bv aansprakelijk te stellen voor de schulden van zustervennootschap PdV Marina S.A. Voor die schulden kan dan ook geen beslag worden gelegd ten laste van Venfleet en Isla, zo vonnist het gerecht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 16 maart 2019.

Het Kort Geding werd op 12 maart aangespannen door Refineria Isla bv en Venfleet Limited (gevestigd te Bermuda) tegen Maritima Venezolana Corporation (Maveco), gevestigd in Panama. De behandeling ter terechtzitting vond afgelopen donderdag plaats.

Op 19 februari 2019 is aan Maveco verlof verleend voor beslaglegging ten laste van Venfleet op de Icaro en ten laste van Isla op haar aan boord van het schip aanwezige olie, begroot op een waarde van 11.900.000 dollar. Diezelfde dag heeft Maveco beslag gelegd op de Icaro, die sindsdien aangemeerd ligt bij Bullenbaai.

Het beslag heeft te maken met een vordering dat het in Panama gevestigde bedrijf heeft op de Venezolaanse vennootschap PdV Marina S.A. voor vijf door Maveco aan PdV Marina S.A. verhuurde sleepboten; de 23 de Enero I, 23 de Enero II, Capitan Rene, Don Tete en de Mero.

Isla noch Venfleet waren partij bij de betreffende charterovereenkomsten en hebben zich ook niet anderszins contractueel jegens Maveco verbonden tot betaling, zo blijkt uit het vonnis van het gerecht.

Curaçao, Nederland en VS tekenen verdrag voor aanvoer hulpgoederen naar Venezuela via Curaçao

Voorwaarden waaronder Curaçao als humanitair knooppunt zal functioneren in verdrag


De aanvoer van hulpgoederen, zoals voedsel en medicijnen, vanuit de Verenigde Staten via Curaçao naar Venezuela kan beginnen. Curaçao, Nederland en de Verenigde Staten (VS) hebben gisteren het verdrag getekend dat dit regelt. In het verdrag staan de context en de voorwaarden aangegeven waaronder Curaçao als humanitair knooppunt zal functioneren, zo meldt vandaag, zaterdag 16 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

De afspraken zijn opgesteld conform de voorwaarden die door de Curaçaose regering en de Staten zijn besproken. Zo wordt in het verdrag benadrukt dat de verzending van hulpgoederen vanuit Curaçao naar Venezuela alléén kan plaatsvinden als de omstandigheden dat toelaten en wanneer de distributie in Venezuela onder vreedzame omstandigheden kan plaatsvinden. Tot die tijd kan vanuit Curaçao hooguit doorvoer naar andere landen voor opslag plaatsvinden.

In het verdrag wordt verder het humanitaire karakter van de hulpverlening en het gebruik van civiele transportmiddelen daarbij beschreven. Ook is in het verdrag vastgelegd, dat er geen gebruik zal worden gemaakt van de FOL (Forward Operating Location) op luchthaven Hato, die immers alleen voor regionale drugsbestrijding gebruikt kan worden.


De VS mogen Curaçao een jaar lang als knooppunt en springplank gebruiken voor humanitaire hulptransporten naar Venezuela. De kosten die gemoeid zijn met de inzet van Curaçao als centrum voor humanitaire hulp vanuit de Verenigde Staten aan Venezuela zullen ten laste komen van de Verenigde Staten. Daarnaast verbinden de Verenigde Staten zich om - waar mogelijk - de inkoop van humanitaire hulpgoederen voor Venezuela op Curaçao plaats te laten vinden, zo laat de regering in een schriftelijke verklaring weten.

Sinds november 2018 door Venezuela gevangen Duitse journalist onder voorwaarden vrijgelaten

Onduidelijk wat de voorwaarden van vrijlating Billy Six zijn


Een Duitse journalist die half november door Venezolaanse inlichtingendienst wegens spionage was opgepakt, is onder voorwaarden vrijgelaten. Plaatselijke media berichtten dat Billy Six vrijdagavond na een rechtszitting is meegenomen door mensen van de Duitse ambassade.

De journalistenvereniging Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa (SNTP) bevestigde ook de vrijlating van de 32-jarige Duitser.

Six werd opgepakt in een bar in een afgelegen oord op een schiereiland bijna 400 kilometer ten noordwesten van Caracas. Een van de redenen was dat hij op zijn mobiele telefoon een foto van president Nicolás Maduro 'en ander verdacht materiaal' bleek te hebben.


Hij was, niet voor het eerst, in Venezuela om reportages te maken over de crisis daar, die miljoenen het land uit drijft. Het is onduidelijk wat de voorwaarden van zijn vrijlating zijn en of Six verder kan werken of dat hij het land moet verlaten.

Zelf zou hij in hongerstaking zijn gegaan. Actiegroepen eisten zijn vrijlating.


De freelancer voor rechtse conservatieve publicaties zoals 'Junge Freiheit' en 'Deutschland-Magazin' werd op 17 november gearresteerd. Hij werd vastgehouden op het hoofdkantoor van de Venezolaanse geheime dienst in Caracas.

(Suriname Mirror/Deutsche Welle/Süd Deutsche Zeitung/Twitter/De Telegraaf/El Universal/YouTube)

VSB: 'Firma Kirpalani heeft op rechtmatige wijze beschikking gekregen om toeristen te bedienen'

'Alle initiatieven gericht op bevordering handelstoerisme moeten snel ter hand worden genomen'


De firma Kirpalani heeft volgens de beschikbare informatie op rechtmatige wijze de beschikking gekregen, die haar in staat stelt de bezoekende toeristen te bedienen. Dit zegt het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) in een brief aan haar leden, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 16 maart 2019. 

De brief, die gisteren is verstuurd naar de leden, is ondertekend door voorzitter Bryan Renten. Het VSB bestuur heeft zijn standpunt over de vergunning die Kirpalani heeft gekregen voor heffingsvrij importeren van goederen voor de toerismesector, kenbaar gemaakt. Dit naar aanleiding van berichten in de media.

Het VSB-bestuur stelt dat Kirpalani volgens verkregen informatie investeringen heeft gepleegd, met name het opzetten van een digitaal entrepot, om in aanmerking te komen voor deze vergunning. 'De VSB is een groot voorstander van dergelijke initiatieven en looft het ondernemerschap van de firma Kirpalani, welke een zeer gerespecteerde onderneming is in onze samenleving en op diverse wijzen een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de VSB, onder meer door het vertegenwoordigen van de vereniging in commissies', schrijft Renten.

De vereniging blijft eveneens onverkort van mening, dat alle initiatieven die gericht zijn op de bevordering van het handelstoerisme, snel ter hand moeten worden genomen. Dit, met inachtneming van een level playing field voor alle ondernemingen. De regering wordt opgeroepen om de richtlijnen en voorwaarden kenbaar te maken. Zo kunnen eventueel andere geïnteresseerde bedrijven ook in aanmerking komen voor dergelijke voorzieningen.

De VSB heeft reeds in 2015 en 2016, met een schrijven aan de minister van Financiën, hierom gevraagd.