maandag 10 juni 2019

Woningen woningbouwproject van CLO te Esperanceweg nog steeds niet aangesloten op stroom- en waternet

Op de grond project rust een schuld...., waterleiding ontbreekt - Bewoners maken zich zorgen over vele issues

Aantal eigenaren dat woning laat overwoekeren dreigt die kwijt re raken


Personen die zijn opgenomen in het woningbouwproject van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) te Esperanceweg en niets meer van zich laten horen, kunnen de huizen kwijtraken. CLO-voorzitter Ronald Hooghart zal de woningen eind juni terugnemen indien mensen hiervoor geen interesse meer tonen. 'Het gras staat hoog bij deze huizen, terwijl veel mensen in woningnood verkeren. Ik kan de huizen toewijzen aan mensen die wel een woning hard nodig hebben', zegt Hooghart, aldus de Ware Tijd maandag 10 juni 2019.

Hoe groot de groep is die woningen kunnen verliezen, kan hij niet precies zeggen.

De CLO is enkele jaren geleden gestart met het woningbouwproject te Esperanceweg in het ressort Santodorp. Er zijn ongeveer 160 kavels. Hooghart legt uit dat nadat gebleken is dat geregistreerden aan de voorwaarden voldeden, ze een perceel kregen toegewezen. De financiële zaken worden afgehandeld met de bank. Volgens de CLO-voorzitter is er 450.000 euro neergeteld voor het stuk land van acht hectare. Het project is in afrondende fase, zegt Hooghart. Het project is voorzien van elektriciteit, maar niet alle huizen zijn op het net aangesloten. Er is ook geen waterleiding. Sommige mensen zij al in de huizen ingetrokken.

De CLO had zaterdag een vergadering met de personen die in aanmerking zijn gekomen voor de percelen. Vele mensen hebben geklaagd over de wateroverlast in het gebied. Sommige straten verkeren hierdoor in slechte staat. De wateroverlast is een doorn in het oog van een bewoner. 'Ik moet op percelen van andere mensen lopen om mijn huis te bereiken', klaagt ze. Hooghart hield de mensen voor dat hieraan wordt gewerkt. 'We zitten nu in de regentijd en het water gaat zitten in de wegen. We moeten ook bereid zijn om de handen ineen te slaan om dit probleem aan te pakken.'

Het stroom- en waterprobleem kan volgens hem in een maand opgelost worden. 'De zaken hierover lopen langzaam.'

Een bewoner heeft kunnen achterhalen dat er een schuld rust op de grond. Dit heeft ze zwart op wit gekregen van het MI-Glis, Management Instituut Grondregistratie en Land Informatie Systeem Suriname. De schuld wordt niet ontkend door Hooghart. 'Die wordt afgelost wanneer de mensen de lening bij de bank betalen', legt hij uit. Volgens de bewoner wordt die schuld nog niet afgelost. Ze ziet niet graag dat hierdoor het project in problemen komt. Ondanks dit vindt ze het woningbouwproject een geweldige zaak. Er zijn wat kinderziektes die opgelost moeten worden. Mogelijk zijn vanwege werkzaamheden de grenspalen van sommige percelen verwijderd en niet meer teruggeplaatst.

Vacature 'webredacteur' bij Suriname Mirror!!!NDP gebruikt valse Facebookaccounts om opinie samenleving te beïnvloeden

Gajadien: ‘Zelfs centrum opgezet aan de Kolonistenweg’

'Men schroomt er zelf niet voor om corruptie, moord en criminele handelingen goed te spreken'


De regerende Nationale Democratische Partij (NDP) misbruikt social media om de publieke opinie te manipuleren. Zo zouden volgens VHP-Assembleelid en ondervoorzitter Asiskumar Gajadien naar de aanloop van de verkiezingen in 2020 al duizenden valse accounts zijn aangemaakt. Suriname Mirror berichtte 1 juni al 'Paranoïde en 'nep nieuws' binnen NDP gaat ver in al opgelaaide verkiezingsstrijd op social media'. 

'Suriname is klein en we zien en horen alles. Op de overheidskantoren op Kwatta sluiten de mensen de plaats in de ochtenduren om met valse Facebookaccounts de opinie van de samenleving te beïnvloeden. Gaat u naar de Kolonistenweg waar een heel centrum is opgezet om met fake accounts in te komen. Om onze mensen, vooral uit de oppositie, te targeten met valse beelden', zegt de VHP'er vandaag, maandag 10 juni 2019, in het Dagblad Suriname.

Deze duizenden valse Facebookaccounts en een eigen Facebook-nieuwspagina worden gebruikt om zware kritiek te uiten op personen, oppositie politici en mediabedrijven die een kritische houding aannemen ten aanzien van de handelingen van de regering en om aan de andere kant alle handelingen van exponenten uit de regering en de NDP goed te praten. 'Men schroomt er zelf niet voor om corruptie, moord en criminele handelingen goed te spreken', stelt de VHP’er.

Gajadien stelt niet verbaasd te zijn van deze handeling vanwege de leegloop die te merken is bij de paarse partij. 'Men doet dit, omdat men geen andere stof heeft om de kiezer aan zijn zijde te krijgen. Men kan de jongeren niet overtuigen dat deze regering iets goeds gepresteerd heeft in de afgelopen negen jaren. Bouterse musu sabi: ‘Je kunt een deel van het volk één keer pakken, misschien ook een tweede keer. Maar a derde leysi den man o strafu yu’. Al koopt men twee tot drie personen van de VHP over, dagelijks komen er honderden personen uit eigen wil uit andere partijen naar de VHP. Dat is al een indicatie dat wij zelfverzekerd de verkiezingen kunnen ingaan. Wij bedienen ons niet van laster en smaad, omdat dat niet nodig is’, aldus Gajadien.

De VHP-ondervoorzitter voegt eraan toe, dat al sinds de periode Bouterse-Ameerali misbruik wordt gemaakt van staatsmedia voor imagoherstel van regeringsexponenten. Nog vers in het geheugen is het programma ‘Info Act’ en nu ook de verschillende programma’s vallende onder het Nationaal Informatie Instituut (NII). 'Als ik zeg dat de regering de mentaliteit van een drugsverslaafde tentoonstelt, is dat niet zomaar uit de duim gezogen. Alles wat de klok slaat is ‘leni moni’ en ‘bos a moni’. Aan het uitgeven komt ook geen rendement. A san na leki wan drugsverslaafde: ‘smoko en puru’.'

Het verhaal van vicepresident Ashwin Adhin dat mensen niet moeten zeuren over de 2.5 miljard US-dollar aan schulden, omdat het land goud-, olie- en bauxietreserves heeft met waarde van 200 miljard US-dollars, is volgens Gajadien vergelijkbaar met het gedrag van een alcohol- en drugsverslaafde. 'Als iemand een drugsverslaafde vraagt waarom hij leent en hoe hij dat gaat terugbetalen, zegt hij dan: ‘No spang, mi habi wan oso nanga djari toch’', stelt Gajadien.

Dat de regering vindt dat er geen rapporten zijn waar Suriname gekwalificeerd wordt als drugsdoorvoerland, is volgens Gajadien gewoon de ogen sluiten voor de realiteit. 'Het feit is dan dat hij zelf niet weet dat alle exporten vanuit Suriname naar bepaalde landen, getypeerd worden als exporten uit een high-risk country. Als een kleine SLM-vliegtuig naar Miami gaat, wordt die gelijk grondig in alle ruimten doorzocht met drugshonden. Daarvan heeft de samenleving toch ook de beelden gezien op social media? Dit soort dingen gebeuren niet wanneer andere vliegmaatschappijen naar Miami vliegen', aldus Gajadien.

De high-risk status van Suriname zorgt volgens de VHP’er ervoor, dat groente- en fruitexporten geen voorkeur krijgen bij de afhandeling op de havens in het buitenland. 'De extra controle zorgt ervoor dat de containers te lang worden aangehouden, terwijl alle goederen overhoop worden gehaald. Je komt al gauw op extra kosten van tussen de 1.200 en 2.500 US-dollar als exporteur. Het schijnt dat regeerders niet inzien wat zij met het imago van het land hebben gedaan', aldus Gajadien.

54-Jarige dronken man te Latour kapt zijn moeder (76)

Vrouw wil dat zoon niet wordt vervolgd - Vooralsnog mogelijk vervolging door justitiële autoriteiten


De politie van het ressort Latour heeft donderdagavond 6 juni de 54-jarige F. G. aangehouden. De man had zijn 76-jarige moeder gekapt op haar hoofd, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 10 juni 2019.

Onderzoek wees uit dat de vrouw door haar 54-jarige zoon, die dronken thuis was gekomen, met vermoedelijk een scherp voorwerp is aangevallen en verwond. Na zijn daad ging hij naar zijn slaapkamer om zijn roes uit te slapen. Het slachtoffer, die slecht ter been is, zocht geen hulp maar ging op haar bed liggen.

Toen een kleinzoon van het slachtoffer, omstreeks elf uur in de avond, thuis kwam zag hij heel wat bloedsporen in de woonkamer. Die bloedsporen leidden naar de slaapkamer van zijn grootmoeder. De kleinzoon trof zijn oma bloedend in bed aan. Daarnaar gevraagd verklaarde het slachtoffer aan haar kleinzoon, dat zijn vader haar gekapt had aan haar hoofd. De kleinzoon schakelde direct de politie in.

De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Toen hij nuchter was is hij voorgeleid. Na overleg met het Openbaar Ministerie is hij door de politie in verzekering gesteld voor onder andere zware mishandeling.

Het slachtoffer was ter verpleging opgenomen in het ziekenhuis, maar is inmiddels ontslagen. Na haar ontslag gaf zij de politie te kennen dat zij geen strafrechtelijke vervolging tegen haar zoon wilde hebben. Haar wens is vooralsnog niet ingewilligd door de justitiële autoriteiten.

VHP-voorzitter Santokhi schenkt 110 zwemvesten aan leerlingen en leerkrachten van Donderskamp, Corneliskondre en Kalebaskreek

'Het preventief optreden en behoud van mensenlevens, stijgen boven de partijpolitiek uit'Leerlingen en leerkrachten van Donderskamp, Corneliskondre en Kalebaskreek hebben gisteren 110 zwemvesten ontvangen van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Na het drama eind vorig jaar, waarbij twaalf personen in de Coppenamerivier omkwamen door het zinken van een boot, beloofde Santokhi dat een project uitgevoerd zou worden, waarbij elk varend schoolkind over een zwemvest moest beschikken. Onder de slachtoffers bevonden zich ook kinderen. 

'Ik hoop dit project nog steeds af te ronden met de steun van donoren', sprak Santokhi bij de overdracht van de eerste zwemvesten n het Christophorus Internaat, aldus Starnieuws vandaag, maandag 10 juni 2019. Om te voorkomen dat mensenlevens verloren gaan, moet er preventief worden opgetreden, vindt de voorzitter van de VHP.

Ter voorkoming van partijpolitieke inmenging, is besloten twee onafhankelijke stichtingen te belasten met dit project. Verschillende organisaties werden benaderd om de helpende hand te reiken. Het projectdossier is afgerond, maar het vinden van financiering gaat toch moeilijker dan werd gedacht, ondanks toezeggingen die waren gedaan. Intussen is besloten om het project bij delen te realiseren met inzamelingen die gehouden worden.

'Het preventief optreden en behoud van mensenlevens, stijgen boven de partijpolitiek uit', zei Santokhi die heeft gemerkt, dat politieke invloeden een rol spelen bij de uitvoering van het project. 'Hoewel ik voorzitter van de VHP ben, wordt dit project uitgevoerd uit humanitaire overwegingen.'

Naast de 110 zwemvesten voor de drie dorpen, zijn er ook twintig reddingsboeien geschonken die verdeeld zullen worden onder de boothouders die het watertransport in het gebied onderhouden. Aan de schoolleider van Donderskamp, Ignatius Mande, werd tevens een hoeveelheid verzamelde nieuwe en gebruikte kleding verstrekt voor kinderen in de dorpen, die deze goed kunnen gebruiken. Met de schenking zijn de kinderen in ieder geval voor het komende schooljaar van voldoende gymtruitjes voorzien.

Uit de strafinrichting Santo Boma ontvluchtte Shailesh Orie weer achter slot en grendel

Mede-ontvluchter Ramesh Persaud Mohes nog voortvluchtig

Mannen ontsnapten door ladder tegen muur te plaatsen....


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 10 juni 2019, dat Shailesh Orie (39), die zaterdagochtend uit de strafinrichting Santo Boma ontvluchtte, gistermiddag is aangehouden door de politie van Munder. Naar verluidt kreeg de politie een tip waarna de crimineel op een woonadres in Charlesburg werd aangehouden. 

Orie was veroordeeld wegens beroving door middel van geweldpleging en heeft nog enkele jaren uit te zitten.

Hij zag zaterdagochtend kans samen met Ramesh Persaud Mohes te ontsnappen uit de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma door een ladder tegen de muur te zetten. De ontsnapping werd vroeg ontdekt.

Mohes is nog voortvluchtig. De politie werkt aan zijn opsporing. Hij heeft in 2016 een vrouw vermoord en op zijn achtererf begraven.

Politie arresteert in Paramaribo drie verdachten wegens bezit drugs

Invallen in diverse panden te Geyersvlijt en een pand te FloraDe politie van het ressort Centrum heeft in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in het district Paramaribo acties uitgevoerd. In het politieressort Flora werd een drugsverkoop locatie aangedaan. Op die plek is de 27-jarige D.B. aangehouden nadat hasj in zijn bezit is aangetroffen, zo meldt het Korps Politie Suriname zondag 9 juni 2019.

De politie heeft ook invallen gedaan op verschillende locaties in het politieressort Geyersvlijt. Daarbij zijn de 19-jarige P.M. en de 23-jarige M.K. aangehouden. M. had hasj en yammi in zijn bezit; terwijl K. ' sukru' en een XTC-pil bij zich had.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn alle drie verdachten door de politie in verzekering gesteld ter zake overtreding van de Wet Verdovende Middelen. De illegale drugssoorten zijn in beslag genomen.