zondag 31 december 2017

Suriname telt op 30 december zes vuurwerkslachtoffers sinds start afschietperiode de 27e

Drie slachtoffers (5, 6 en 31 jaar) zaterdag 30 december medisch behandeld


Het aantal vuurwerkslachtoffers is opgelopen tot 6 sinds de officiële afschietperiode op 27 december is begonnen. Op de eerste dag werden drie personen behandeld. Daarna was het twee dagen rustig. 

De afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname meldt vandaag, zondag 31 december 2017, dat een 5-jarig jongetje  gisteravond door de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is behandeld. Hij is verwezen naar de oogarts. De jongen kreeg wierook in het oog waarmee hij zelf bezig was.

Een 31-jarige is man voor wonden aan zijn vingers behandeld. Hij raakte gewond door knalvuurwerk dat hij zelf afschoot.

Een 6-jarige jongen werd behandeld voor verwondingen aan een ooglid, door toedoen van anderen die met vuurwerk bezig waren.

Milieupolitie Brazilië redt twee alligators van een oudjaars barbecue...

Alligators aangetroffen in kofferbak auto op weg naar Macapa, hoofdstad van de staat Amapa



Dit is het verbazingwekkende moment, dat twee grote alligators zaterdag 30 december 2017, levend worden gevonden in de kofferbak van een auto van stropers na een undercoveroperatie gefilmd door de politie in Brazilië.

De reptielen, waarvan de ene ongeveer een meter lang was en de andere ongeveer twee meter lang, zijn daardoor ontsnapt aan een oudejaarsdiner, omdat ze volgens de agenten gedood zouden worden en gebarbecued.

Beide krokodillen zouden donderdagnacht zijn gestroopt uit het Novo-meer in Tartarugalzinho, in het noorden van Brazilië. De Milieupolitie vingen de verdachten met hun illegale lading bij zonsopgang op, toen ze hem stopten om de auto te inspecteren in het hooggelegen moerasgebied.

Luitenant Bryan Fonseca zei: 'De chauffeur probeerde ons te misleiden door te zeggen, dat hij niets achter in zijn voertuig had. Maar, toen we de kofferbak openden, vonden we echter twee alligators. Ze waren vastgebonden en gewikkeld in plastic zakken. We vertelden hem om ze uit de kofferbak te halen en op de grond te leggen. De dieren zagen eruit alsof ze in shock waren nadat ze in de val waren gelopen en in een donkere kofferbak werden geworpen, omdat ze niet worstelden of reageerden. De verdachte vertelde ons, dat hij op weg was naar Macapa, waar de dieren rond de jaarwisseling bij het avondeten zouden worden geconsumeerd.'



Volgens de agenten is Macapa, de hoofdstad van de staat Amapa, een reis van 203 kilometer en het is onwaarschijnlijk dat de hulpeloze beesten de afstand zouden overleefd hebben.

Luitenant Fonseca: 'De bestuurder wordt beschuldigd van een milieucriminaliteit, die het jagen, vangen, transporteren en doden van enige soort dieren verbiedt zonder toestemming of kennis van de bevoegde autoriteiten.' 

De naamloze verdachte staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar te wachten als hij schuldig wordt bevonden.

Na het inspecteren van de dieren, constateerden de milieuagenten dat de alligators  geen ernstig letsel hadden ondervonden. Beide werden vrijgelaten in hun natuurlijke habitat.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/FolhaMT/G1.globo.com/YouTube)

Ernstig verkeersongeluk bij Acapulco, Mexico, eist tien levens

(Bron foto's: Twitter)
Op snelweg botsen twee auto's en een motorrijder op elkaar

Onder de doden zijn een baby en een kind van vier


Bij een ernstig auto-ongeluk in het zuidwesten van Mexico op de snelweg Acapulco-Zihuatanejo, bij Aceitera in Tecpan, zijn vandaag, zondag 31 december 2017, tien mensen omgekomen en twee mensen gewond geraakt. 

Volgens de autoriteiten had het ongeluk plaats op de snelweg bij de toeristische badplaats Acapulco.


Op de snelweg botsten twee auto's en een motorrijder op elkaar.

Onder de doden zijn een baby en een kind van vier. De rest varieert in de leeftijd van 26 tot 76. Welke nationaliteit ze hebben is niet bekendgemaakt.


Rond deze tijd van het jaar is Mexico een populaire plek voor buitenlanders. De drukte vertaalt zich echter ook op de weg. Vorige week kwamen elf toeristen om het leven en raakte een twintigtal gewond toen hun bus op de snelweg kantelde. Het ging toen om Amerikanen, Brazilianen, Canadezen en Zweden.



(Suriname Mirror/Reuters/Forbes Mexico/Guerrero.Quadratin/Twitter/YouTube)

Vrouw bij thuiskomst door vijf gewapende mannen overvallen

Overvallers er vandoor met onder andere een kluis


Een vrouw is gisteravond in de Marthastraat overvallen door vijf gemaskerde en gewapende mannen toen zij thuis kwam, aldus Starnieuws vandaag, zondag 31 december 2017.

Zij maakte haar garagedeur open en werd meteen overrompeld. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de mannen het huis zijn binnengedrongen. Zij zijn ervandoor gegaan met onder andere een kluis waarin sieraden en belangrijke bescheiden zitten.

De overvallers waren gewapend met vuistvuurwapens en zijn er vandoor gegaan in een grijze Toyota Noah.

Het bericht was zondagochtend nog niet bevestigd door het Korps Politie Suriname.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

Personeel ADRON wacht nog steeds op salaris van november en december.....

LVV-minister Algoe: 'Het is het ministerie van Financiën dat de gelden moet overmaken'

'Ik vind het bijzonder pijnlijk, dat harde werkers in zulke situaties worden geplaatst' 


Volgens Starnieuws vandaag, zondag 31 december 2017, wordt het voor het personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) 'een ellendige jaarwisseling'. De werknemers hebben immers al twee maanden geen salaris ontvangen. Over november en december heeft het ministerie van Financiën de benodigde aangevraagde middelen niet overgemaakt. 

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft zich al maanden ingezet opdat de gelden zouden worden overgemaakt.

Per geëxporteerde ton rijst, wordt 10 Amerikaanse dollar overgemaakt naar de Staat. Afgesproken is dat dit geld naar ADRON gaat. Algoe zegt, dat als uitgegaan wordt van een export van 100.000 ton, er 1 miljoen Amerikaanse dollar gestort is in staatskas, waarover ADRON niet eens deels kan beschikken. Maandelijks heeft Adron zo’n Srd 220.000 nodig voor de salarissen van het personeel. Op jaarbasis is dat Srd 2,6 miljoen. Van de ontvangen gelden over de rijstexport is dat een derde dat ADRON op jaarbasis nodig heeft om de salarissen veilig te stellen.

Minister Algoe is niet te spreken over de situatie waarin het ADRON-personeel verkeert. 'Niemand praat erover, maar zet u zich in de situatie van deze mensen die twee maanden hebben gewerkt en geen geld hebben ontvangen. En nu met de feestdagen waar je met familie en relaties bij elkaar zit, zitten deze mensen zonder geld.'

Hij benadrukt, dat niet het ministerie van LVV gelden overmaakt, maar het ministerie van Financiën. De bewindsman heeft ook gesproken met de vicepresident over deze situatie. Van de directeur van de Surinaamse Postspaarbank heeft minister Algoe begrepen dat de gelden al zijn overgemaakt naar De Surinaamsche Bank.

'Ik vind het bijzonder pijnlijk, dat harde werkers in zulke situaties worden geplaatst.' Hij zegt dat alle administratieve zaken ruimschoots op tijd zijn gedaan. 'Maar, het is het ministerie van Financiën dat de gelden moet overmaken. Ik vind het vreselijk dat de mensen zulke ellendige dagen moeten doormaken.'

LVV-minister acht het nodig om via het NII uiteenzetting over Chinees Patamacca palmolieproject te geven

(Bron foto: NII)
Plannen voor palmolieplantage dateren al uit.... 2003.....


Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) geeft zaterdag 30 december 2017, via het Nationaal Informatie Instituut (NII), een uiteenzetting over het lang voortslepende Patamacca Palmolieproject. 

In 2003 begonnen de onderhandelingen voor de opzet van dit project en in 2004 werd het plan goedgekeurd. Vanaf die tijd is er getracht om een aanvang te maken met de realisatie. Het officiële startsein werd uiteindelijk in 2016 gegeven door president Bouterse.

Na zijn aantreden als minister van LVV maakten de bewindsman en zijn team er werk van om het reeds bestaande uitvoeringsdocument te analyseren en aan te passen. De nodige landbouwgrond voor dit project is 40.000 hectare. Na analyse is besloten om de 40.000 hectare landbouwgrond, die nodig is voor dit project, in fasen te ontbossen. In de eerste fase zal eerst 2.000 hectare beplant worden. Sinds de start op 15 december 2016 is 200.000 aan plantmateriaal aangemaakt. Deze zijn gereed om overgeplant te worden.

Vanaf december 2019 wordt er geoogst, waarna de olie meteen in de raffinaderij uitgeperst kan worden. De eerste oogst zal zorg dragen voor zestig procent minder import van olie. Deze wordt vervangen door onze eigen productie Het is gedurende het groeiproces belangrijk te letten op een gezonde groei, eventuele ziektes, plagen, bemesting en de ontwikkeling van de plant.

Vanuit Maleisië zullen  nieuwe variëteiten palmolie plantjes worden binnengehaald. Dit zal meer inzicht verschaffen in de manier waarop deze variëteit gedijt in ons land. Daarnaast is uitgeperste palmplant (uitgeperste koek) zeer geschikt voor de productie van melk bij vee. Door deze te mengen in het voer van de veestapel krijgt het vee meer energie binnen en minder eiwit. De palmolie verhoogt het vetgehalte in de melk met als gevolg dat niet alleen de kwaliteit verbeterd wordt, maar zo kan er ook een betere prijs aan verbonden worden. De kettingreactie die ontstaat is de verminderde import van poedermelk en voer componenten. Deze industrie zal deskundigen uit het buitenland aantrekken, maar zal ook zorgen voor meer werkgelegenheid voor Surinamers.

De staat maakt aanspraak op een aandeel van tien procent in de China Zhong Heng Tai Company met wie een samenwerking is. Daarnaast zullen ook ontginningswerkzaamheden door Surinaamse bedrijven worden uitgevoerd. Dit betekent dat lokale ondernemers ook aan dit project zullen verdienen.

Overigens bestaat wereldwijd veel kritiek op de aanleg van palmolieplantages. Lees ook dit bericht over de schadelijk gevolgen van het gebruik van palmolie.


Kou weer uit de lucht tussen minister Pengel en St. Vincentius Ziekenhuis-directeur Hindori

Personeel St. Vincentius Ziekenhuis ontvangt uiterlijk 3 januari 2018 salaris december 2017

 
Uiterlijk 3 januari 2018 ontvangt het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis het salaris van december. Dit is zaterdagmiddag 30 december 2017, tijdens een vergadering met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, afgesproken. 

Minister Pengel, Humphrey Schurman, voorzitter van de Raad van Toezicht bij het ziekenhuis, algemeen directeur Manodj Hindori en Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds, zijn bijeen geweest.

Partijen hebben afgesproken, dat het ministerie zich zal inspannen om ervoor te zorgen, dat het St. Vincentius Ziekenhuis uiterlijk 3 januari in staat zal zijn alle financiële verplichtingen jegens de medewerkers over de maand december na te komen. Dit staat in een verklaring die door alle partijen is getekend, aldus Starnieuws..

Mogelijk 's werelds oudste menselijke voetafdruk terug naar plaats van herkomst in Bolivia, Jesus de Machaca

Voetafdruk in steen zou zo'n 15 miljoen jaar oud kunnen zijn


De Boliviaanse gemeenschap van Sullkatiti heeft terug gekregen wat beschouwd wordt als' s werelds oudste menselijke voetafdruk in steen - die zo'n 15 miljoen jaar oud zou kunnen zijn - nadat het blijkbaar gestolen was om te worden verkocht in Peru, zei een functionaris vrijdag, 29 december 2017.

'De oudste menselijke voetafdruk van de geschiedenis, afgedrukt in steen, dateert van tussen de 5 miljoen en 15 miljoen jaar geleden', berichtte de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Huanacuni op Twitter:



De minister van Buitenlandse Zaken zei, dat de inheemse gemeenschap 'dit historische item zal beschermen' en prees de terugkeer met een 'Jallalla Bolivia!' - een term die uitdrukking geeft aan de Aymara- en Quechua-talen.

Huanacuni gaf de steen terug aan inheemse leiders tijdens een evenement dat donderdagavond werd gehouden in het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in La Paz, om te worden teruggebracht naar Jezus de Machaca, een Boliviaanse stad in de buurt van het Titicacameer, dicht bij de plek waar het in de bergen op een hoogte van ongeveer 4.000 meter waar het was gevonden.

De ontdekking werd in 2008 tentoongesteld in La Paz, maar werd later gestolen en men vermoedt dat een poging is gedaan om het in Peru te verkopen. Het werd zes jaar later teruggevonden.

Hoewel de precieze leeftijd nog niet wetenschappelijk bepaald is, gaat het naar schatting terug tot het tijdvak van het Mioceen, wat zou betekenen dat mensen eerder op aarde hebben bestaan ​​dan tot nu toe werd gedacht.

De coördinator van de Diplomatieke Academie van Bolivia, Jorge Miranda, zei tijdens de presentatie, dat de voetafdruk 'de meest perfecte die tot nu toe op de planeet is gevonden', meldde het Boliviaanse persbureau (ABI). 'Het werd zeker verwijderd tussen 2011 en 2012 en verdween. Uit alle onderzoeken blijkt, dat iemand het probeerde te verkopen in Peru en ... we hebben de voetafdruk weer gevonden. Daarom kunnen we het nu terugbrengen naar de plaats van herkomst', zei Miranda.

(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter)

Colombia stuurt zo'n 50 ton karbonade in vrachtwagens naar Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Uit woede over tekort aan karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op


Om de feestdagen van de Venezolanen wat aangenamer te maken, heeft Colombia zo'n 50 ton karbonade naar Venezuela gestuurd. Het varkensvlees is zaterdag 30 december 2017 met vrachtwagens via de brug Simón Bolívar over de grens gebracht. 

Het is in Venezuela traditie dat met de kerstdagen en tijdens de jaarwisseling karbonaadjes worden gegeten. De linkse regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro had de bewoners voor de kerstdagen beloofd, dat er genoeg varkensvlees voorradig zou zijn, maar dat bleek niet het geval.

Uit woede over het ontbreken van voldoende karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op. Ze wierpen blokkades in de straten op, staken vuilnis in brand en riepen leuzen tegen Maduro. Die gaf het buitenland de schuld van het gebrek aan de karbonades. Onder meer Portugal zou de belofte om varkensvlees te leveren niet zijn nagekomen.

Venezuela zit al jaren in een economische crisis. Daardoor is er een gebrek aan levens- en geneesmiddelen. De inflatie is torenhoog.

(Suriname Mirror/ANP/DPA)