zondag 24 februari 2019

Dode jonge bultrug walvis ontdekt tussen mangroves op Ilha de Marajo, Brazilië

Nog volstrekt onduidelijk hoe de bultrug op het eiland is belandHet is vooralsnog een raadsel hoe een jonge acht meter lange bultrug erin is geslaagd tussen de mangroves op het eiland Marajo in de monding van de Amazone terecht te komen. Het gaat om een kalf van ongeveer een jaar oud dat om nog onbekende reden van zijn moeder gescheiden is geraakt. 

Hoe het meer dan 15 meter van het water in de bosjes terecht is gekomen, weet niemand. Mogelijk is het al op zee gestorven en is het kadaver tijdens een storm op land gesmeten.

Bultruggen komen zelden in de buurt van de Amazone-monding en al helemaal niet in deze tijd van het jaar.Het kadaver werd bij toeval ontdekt, omdat het grote zwermen aasvogels aantrok.

Onderzoek moet uitwijzen of het dier verzwakt, ziek of dood was toen het aanspoelde en waardoor dat dan is gekomen, schrijft de Daily Mail zondag 24 februari 2019.

Biologen van het Bicho D'agua Instituut verrichten sectie op het dier om dergelijk vragen beantwoord te krijgen.


(Suriname Mirror/g1.globo.com/Daily Mail/Facebook/Diario da Amazonia)

Automobilist (22) dodelijk verongelukt op de Afobakaweg

Man belandde met auto op verkeerde rijhelft en botste frontaal op een vrachtwagen


De 22-jarige automobilist Simeon Chubert is vanmorgen, zondag 24 februari 2019, dodelijk verongelukt op de Afobakaweg nadat zijn auto nagenoeg frontaal in botsing was gekomen met een vrachtwagen. Twee inzittenden, Winod N. en Laurence van der L. zijn met een ambulance vervoert naar een ziekenhuis vervoerd. N. zou zwaargewond zijn geraakt. Hij was niet aanspreekbaar, terwijl Van der L. klaagde over lichaamspijnen, zo bericht het Korps Politie Suriname. 

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat Chubert in zijn auto over de Afobakaweg reed, komende vanuit de richting Klaaskreek, gaande in richting Suralco. De vrachtwagen kwam uit tegenovergestelde richting.

Chubert is op de rijhelft van de vrachtwagen terechtgekomen, met als gevolg een nagenoeg frontale botsing. Hij was nagenoeg op slag dood en werd door brandweerlieden van post Brownsweg uit de auto gehaald.

Mede-inzittende Van der L. heeft in een korte verklaring aangegeven, dat kort voor de botsing hij had opgemerkt, dat Chubert vermoedelijk in een sluimering was geraakt en dat praktisch op het zelfde moment dat hij Chubert wilde wakker schudden de botsing plaatsvond.

De vrachtwagenchauffeur verklaarde aan de politie, dat hij plotseling de personenauto op zijn rijhelft zag komen, krachtig remde, maar dat desondanks de botsing niet kon worden voorkomen. Hij klaagde over pijn op de borst, omdat hij met zijn bovenlichaam tegen het stuur was aangekomen.

Duizenden mensen in Mexico-Stad de straat op uit protest tegen moord op milieuactivist-journalist

Samir Flores Soberanes werd tweemaal in hoofd geschoten in zijn huis in AmilcingoDuizenden demonstranten zijn vrijdag 22 februari 2019 in Mexico-Stad de straat op gegaan na de moord op een milieuactivist. Samir Flores Soberanes, die ook journalist was, werd woensdag tweemaal in zijn hoofd geschoten in zijn huis in Amilcingo, ten zuiden van Mexico-stad. 

De demonstranten hielden protestborden vast: 'Samir stierf niet, de overheid doodde hem'; 'Samir leeft'; en 'Gerechtigheid voor Samir'. Terwijl de mars zich door Mexico City verspreidde, verzamelden duizenden in Amilcingo om Flores te begraven.


Het motief voor de moord is nog niet duidelijk, maar een Officier van Justitie heeft aangegeven dat het verband houdt met de georganiseerde misdaad. Flores was een langdurige tegenstander van het Proyecto Integrale Morelos (PIM), een ontwikkelingsproject dat twee nieuwe thermo-elektrische installaties en een 150 kilometer lange aardgaspijpleiding in de staat omvat.

Zijn dood kwam slechts dagen vóór het openbaar referendum van zaterdag en zondag over de plannen.


Het Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua Morelos, Puebla, Tlaxcala (FPDTA), waarvan Flores lid was, zeiden dat hij een openbare bijeenkomst bijwoonde over het project dagen voor zijn dood en regeringsvertegenwoordigers uitdaagde.


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador uitte spijt over de moord, maar zei dat het referendum zou doorgaan. 'Het spijt me zeer van de moord', zei hij. 'De raadpleging moeten we voortzetten, omdat het een proces is dat al is afgesproken.'

Activisten vrezen dat de pijpleiding de lokale watervoorziening zal besmetten, wat vooral de inheemse gemeenschappen in het gebied zou treffen.

Flores's familie en vrienden werden op vrijdag vergezeld door vele anderen in Amilcingo voor een begrafenisstoet door de straten. De stoet pauzeerde in de kantoren van Amiltzinko Community Radio, waar Flores als producer werkte. De inhoud van een brief naast het lichaam van Flores werd niet bekendgemaakt door de politie.


Een milieugroep waar hij mee samenwerkte zei, dat de moord gelieerd was aan zijn verzet tegen de pijplijn. Ambtenaren zeiden dat ze geen bewijs hadden dat Flores' moord verband hield met het project of het referendum.

De aanklager van Morelos, Uriel Carmona, vertelde Radio Fórmula dat hij geloofde dat de moord verband hield met de georganiseerde misdaad.

Milieuactivisten werden in recordcijfers gedood in 2017, het laatste jaar waarvan cijfers bekend zijn. Volgens gegevens verzameld door Global Witness, zijn er 201 vermoord. Mexico zag het op één na hoogste aantal moorden na Brazilië, met 15 moorden, een meer dan vijfvoudige stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.
(Suriname Mirror/BBC/Twitter/Independent)

Frans 5-jarig jongetje beschuldigd van het herintroduceren van mazelen in Costa Rica

Costa Rica was sinds 2014 gevrijwaard van mazelen


Een niet-gevaccineerd 5-jarig Frans jongetje op vakantie met zijn ouders, wordt ervan verdacht de mazelen opnieuw in Costa Rica te hebben geïntroduceerd, aldus het ministerie van Volksgezondheid 20 februari 2019 in een verklaring.

De drie toeristen arriveerden op 18 februari in het Latijns-Amerikaanse land en de jongen is sindsdien in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis in Puntarenas. De autoriteiten van het land hebben contact opgenomen met Frankrijk, zodat ze kunnen controleren of andere mensen aan hun kant zijn besmet.


Autoriteiten zijn ook op zoek naar mensen waarmee de jongen in contact kan zijn geweest sinds de komst van het gezin in Costa Rica, dat sinds 2014 gevrijwaard was van mazelen.

De zeer besmettelijke ziekte, die het meest voorkomt bij jonge kinderen, leidt tot symptomen zoals hoge koorts en witte vlekken in de mond voordat ze zich ontwikkelen tot de 'uitbarsting van mazelen'.

De ernstigste complicaties van ernstige mazelen zijn onder meer blindheid, encefalitis (een infectie die zwelling van de hersenen veroorzaakt), diarree en uitdroging en ernstige luchtweginfecties, volgens de WHO.

Meer dan 82.000 mensen in Europa waren besmet met de mazelen in 2018, wat het grootste aantal gevallen aangeeft dat dit decennium in de regio is gemeld, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder deze maand. Tweeënzeventig kinderen en volwassenen stierven aan de ziekte. De WHO zei dat het historische jaarcijfer driemaal hoger was dan dat van 2017 en 15 keer groter was dan het recordniveau dat in 2016 werd gemeld. Oekraïne noteerde het grootste aantal gevallen van mazelen in Europa in 2018, op 53.218. Frankrijk (2.913) en Italië (2.517) behoorden ook tot de 10 meest getroffen landen.

(Suriname Mirror/EuroNews/Twitter/crhoy.com)

Twee Israëlische toeristen gedood en vier ernstig gewond bij bootongeluk in zuiden van Chili

(Bron foto: Twitter)
Boot kapseist op de Serrano-rivier in het nationale park Torres Del Paine


Een boot met toeristen, allemaal in de leeftijd van 60-70, is zaterdag 23 februari 2019 gekapseisd op een rivier in het zuiden van Chili. 14 Opvarenden zijn naar een ziekenhuis vervoerd met verwondingen variërend van licht tot ernstig. Twee Israëlische vrouwen, 61 jaar oud en 71, zijn gedood.


De leden van de groep Israëlische toeristen, die allemaal in de zestig en zeventig jaar oud waren, maakten een reis georganiseerd door de het reisbureau Masa'ot. De families van de 61-jarige Galila Biton en de 71-jarige Dina Porat zijn op de hoogte gebracht.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Chili gebeurde het incident op de Serrano-rivier in het nationale park Torres Del Paine en werden de gewonden per helikopter geëvacueerd. De plaatselijke politie tweette, dat de toedracht van het ongeluk, waarbij een bemanningslid blijkbaar ook is gedood, wordt onderzocht/Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat de consul van Israël in Chili, Lion Suissa, naar het ziekenhuis zou gaan om te helpen. 'De Israëlische ambassadeur in Chili, Eldad Hayat, en de consulaatafdeling die Israëli's in het buitenland bijstaat, hadden contact met de gewonden en de relevante autoriteiten in Chili', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.(Suriname Mirror/Haaretz/YNet News/biobiochile.cl/Twitter)

Peru keurt de wettelijke voorschriften voor medicinale marihuana goed

Wet 30681 staat gebruik marihuana voor medicinale en therapeutische doeleinden toeRegels voor het gebruik van medische marihuana of cannabis werden zaterdag 23 februari 2018 gepubliceerd in het officiële publicatieblad, El Peruano, 15 maanden nadat Wet 30681 het gebruik ervan voor medicinale en therapeutische doeleinden legaliseerde:De verordeningen omvatten richtlijnen en procedures voor onderzoek, landbouw- en productielimieten, invoer en de marketing en verkoop van medicinale marihuana en de bijproducten ervan. Het schetst ook de procedures voor medische voorschriften, waaronder een register van patiënten / gebruikers.

Europese landen behoren tot de meest progressieve in het gebruik van medicinale cannabis, maar de lijst groeit. Het is legaal in Canada (waar het ook legaal is voor recreatieve doeleinden) en Australië, in sommige Amerikaanse staten, en een groeiend aantal landen in Latijns-Amerika - Argentinië, Chili, Colombia, Mexico, Uruguay en Brazilië, en nu ook Peru.

De wet om het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden toe te laten werd in november 2017 door president Pedro Pablo Kuczynski ondertekend:Sindsdien zijn er enkele medische recepten uitgegeven, maar het gebruik ervan was beperkt, in afwachting van de voorschriften. Deze zullen nu een breder gebruik en zelfs gecontroleerde productie in het land mogelijk maken.

Medisch onderzoek naar marihuana toont aan, dat het effectief is bij het verminderen van aanvallen bij mensen met epilepsie, helpt bij het verlichten van pijn, misselijkheid en verlies van eetlust bij mensen met kanker en HIV, en verlicht multiple sclerose symptomen zoals spierstijfheid en spasmen, pijn, en frequent urineren.

De producten zijn meestal in de vorm van oliën, pillen en crèmes. In veel landen wordt het ook verkocht in droge vorm, die je kunt roken, inhaleren via een verdamper of mixen in voedsel. In januari van dit jaar schreef de Wereldgezondheidsorganisatie aan de Verenigde Naties om aan te bevelen, dat cannabis en cannabishars worden geschrapt uit de Schedule IV van de 'Controlled Substances Act' (CSA), waarin narcotica worden genoemd die bijzonder schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en geen therapeutische eigenschappen hebben.

(Suriname Mirror/Peruvian Times/ISSUU Suriname Mirror)

Olie gelekt uit offshore P-58 platform van Petroleo Brasileiro voor kust staat Espírito Santo, Brazilië


(Bron foto: Petrobas)
Petrobas: 'Er bestaat geen risico dat de gemorste olie de Braziliaanse kust bereikt'

Lek door falen van een slang toen olie van platform naar een afnametanker werd overgebracht


Naar schatting 188 kubieke meter olie is gelekt uit het offshore P-58 platform van Petroleo Brasileiro in de vroege uren van zaterdag 23 februari 2019, zei het Braziliaanse staatsoliebedrijf. 

Het lek ontstond door het falen van een slang toen de olie van het platform naar een afnametanker werd overgebracht. Het oliebedrijf, bekend als Petrobras, zei dat het overdrachtsproces onmiddellijk werd gestopt.

Het platform bevindt zich in een veilige toestand, er was geen invloed op de operaties en niemand raakte gewond, aldus de verklaring. De P-58 bevindt zich in het bekken van Campos, ongeveer 80 kilometer van de kust van de staat Espírito Santo.


Er zijn twee schepen aanwezig om het lek te beperken, en uit eerste studies blijkt dat er geen risico bestaat dat de gemorste olie de Braziliaanse kust bereikt, zei Petrobras.(Suriname Mirror/Reuters/Click Petroleo e Gas)

Waterfabriek Para Foods & Beverages NV en Future Beverages NV in gebruik genomen in Para

(Bron foto's: BIC Para)
Fabriek in gebruik genomen met onthulling plakkaat door dc Jurel en minister Dikan


De waterfabriek van Para Foods & Beverages NV en Future Beverages NV is zaterdag 23 februari 2019 officieel in gebruik genomen in Para. Basic One water wordt gebotteld met zuiver natuurwater uit twee waterbronnen in het Wi Sa Wini gebied van het district. Districtscommissaris (dc) Armand Jurel is van mening, dat de aansluiting van het Carolinagebied op het elektriciteitsnet van de NV Energie Bedrijven Suriname, heeft geresulteerd in deze grote investering, zo bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Para

De districtscommissaris onthulde gisteren samen met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling het plakkaat, na ongeveer één jaar bouwwerkzaamheden en een proefperiode.

Het bedrijf bestaat al 12 jaren en heeft nu een semi-automatische bottling process onder de brandnaam Basic One. Per uur wordt drie kubieke water gehaald uit de waterbronnen.

Jurel is blij met de vestiging van het bedrijf in dat gebied, vanwege de mogelijkheden in werkgelegenheid en economische groei. De regering heeft het gebied in mei 2017 aangesloten op 24 uur stroom per dag en had daarmee ook verwacht, dat de productiesector hiermee een boost zou krijgen.

Assemblee nog steeds niet in bezit briefwisseling minister Hoefdraad en Gersie....

Santokhi (VHP): 'Hoefdraad wil brieven niet geven, omdat dan de waarheid aan het licht komt'


Starnieuws bericht vandaag, zondag 24 februari 2019, dat het er niet naar uitziet, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de correspondentie met de in ongenade vallen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal sturen naar De Nationale Assemblee (DNA). Toen Assembleeleden donderdag naar de brieven vroegen, zei de bewindsman dat hij ze niet bij zich had.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) maakte vrijdag opnieuw een punt van deze kwestie. Hij wilde weten wanneer de brieven het parlement zouden bereiken. Assembleevoorzitster Jennifer Simons deelde mee, dat ze nog niet over de correspondentie beschikte. Zij zou er ook werk van maken.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zei, dat Hoefdraad in een van de brieven opdracht heeft gegeven aan Gersie om onmiddellijk over de bankoverschotten te kunnen beschikken boven het wettelijk toegestane maximum. Hij voerde aan, dat de briefwisseling belangrijk is om na te gaan wat er zich allemaal afgespeeld heeft dat geleid heeft tot het ontslag van Gersie.

Volgens Santokhi wil Hoefdraad de brieven niet geven, omdat dan de waarheid aan het licht zal komen. In een van de brieven is volgens de politicus ook de intentieverklaring, die getekend was om geen monetaire financiering plaats te laten vinden, eenzijdig ingetrokken.

Marinus Bee (ABOP) stelde, dat in deze tijd met moderne technologie met een druk op de knop de brieven geproduceerd kunnen worden.

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland stelde, dat voor een goede oordeelsvorming het belangrijk is om te weten wat er is gebeurd. Het gaat om instituten van de Staat. Om een goede analyse te kunnen maken, zijn de zaken op papier nodig. Het gaat niet om documenten tussen privé personen maar tussen de minister en de governor, benadrukte Rusland. Hoefdraad zei, dat hij eerst moet afstemmen met president Desi Bouterse en Gersie, omdat zij ook 'ownership' hebben over de brieven.

Hoewel de oppositie bleef aandringen om de brieven terstond in te zien, werkte de coalitie hier niet aan mee. Tot nu toe zijn de brieven nog niet verstuurd naar De Nationale Assemblee.

Zeker twee mensen door Venezolaanse veiligheidstroepen gedood bij grensplaats Santa Elena de Uairén

Bij Cúcuta, Colombia, staken Venezolaanse politie en militairen twee vrachtwagens met hulpgoederen in brand

(Bron foto: Twitter)
- Tientallen Venezolaanse militairen en politieagenten zouden naar Colombia zijn gevlucht
- Eerste vrachtwagen met humanitaire hulp is Venezuela binnengekomen via de grens met Brazilië
- Schip met hulpgoederen op Curaçao gaat via Bonaire naar Venezuela


Zeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn zaterdag 23 februari 2019 in de Venezolaanse grensplaats Santa Elena de Uairén om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen. De oppositie probeert vrachtwagens met voedsel en andere hulp het land in te krijgen, het regime van president Nicolás Maduro poogt dit koste wat kost te voorkomen. 

De situatie in Venezuala raakt met de dag meer gespannen, met name aan de grenzen. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tegenstander van Maduro, organiseerde zaterdag hulpkonvooien vanuit Colombia en Brazilië. Het leger weigert de vrachtwagens echter binnen te laten. Maduro heeft de grenzen gesloten, terwijl het land met een ernstig voedseltekort kampt. De regering stelt dat Guaidó de hulpleveringen wil gebruiken om een buitenlandse militaire interventie en de val van Maduro in gang te zetten.

Bij de plaats bij Cúcuta aan de grens met Colombia staken de Venezolaanse politie en militairen twee van de vier vrachtwagens met hulpgoederen in brand. Dat heeft een afgevaardigde van de oppositie gezegd tegen verslaggevers. 'Mensen proberen het grootste deel van de hulpgoederen te redden uit de vrachtwagen die op bevel van Maduro in brand is gestoken', zei afgevaardigde Gaby Arellano.Venezolaanse militairen hadden eerder de vier hulptrucks bij de Francisco de Paula Santander-brug gestopt en traangas afgevuurd op demonstranten die de vrachtwagens begeleiden. Dat is te zien op nieuwe beveiligingsbeelden van een Colombiaanse regeringsbron. Daarbij raakten 285 mensen gewond, van wie er 37 naar ziekenhuizen moesten worden gebracht.


De brug, vlakbij de Venezolaanse stad Urena, is een van de drie overgangen waarover oppositieleider Juan Guaidó het broodnodige voedsel en medicijnen hoopt te vervoeren. Inmiddels zouden tientallen Venezolaanse militairen en politieagenten naar Colombia zijn gevlucht, zo meldt de Colombiaanse migratiedienst.


Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met het land verbroken. 'We kunnen niet langer tolereren dat Colombiaans grondgebied het toneel is van agressie tegen Venezuela', zei president Maduro tijdens een massabijeenkomst van zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire medewerkers moeten het land binnen 24 uur verlaten.

Ondanks de gesloten grenzen zou de eerste vrachtwagen met humanitaire hulp Venezuela zijn binnengekomen via de grens met Brazilië, meldde oppositieleider Juan Guaidó op Twitter. 'Aandacht voor Venezuela: We kondigen officieel aan dat de eerste zending humanitaire hulp onze grens met Brazilië is binnengekomen. Dit is een geweldige prestatie, Venezuela!', aldus Guaido.Een getuige zei tegen persbureau Reuters, dat de vrachtwagen op Venezolaanse bodem was, maar nog niet de douane is gepasseerd.

Zolang het zo lastig blijkt hulpgoederen Venezuela binnen te krijgen, zal Curaçao die ook niet verzenden. Dat heeft de Curaçaose regering zaterdag benadrukt. De eerste vracht hulpgoederen voor de bevolking van Venezuela kwam eerder deze week aan op Curaçao, met de bedoeling ze daar op te slaan totdat transport naar Venezuela mogelijk is.

Curaçao, het tot het Koninkrijk der Nederlanden behorende eiland ligt slechts 75 kilometer voor de Venezolaanse kust, is een spil in de hulp aan de noodlijdende bevolking. De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten hebben daar om gevraagd. Nederland en Curaçao stemden daarmee in. Guaidó is door Nederland erkend als interim-leider. Ondanks dat Curaçao vooralsnog geen hulp verstuurt, vertrekt mogelijk dit weekend een schip vanaf naar Venezuela. Dat kwam vrijdag op het eiland aan en wil humanitaire hulpgoederen vervoeren, die zijn verzameld in Zuid-Florida, VS, door Venezolaanse immigranten.

De Curaçaose overheid verklaarde zaterdag dat de organisatoren van het transport nu met de producten naar Bonaire willen vertrekken. Vandaar willen ze naar Venezuela gaan. Omdat het gaat om een privé transport via een commercieel bedrijf, kan Curaçao het schip niet tegenhouden.

(Suriname Mirror/La Nacion/AD/Twitter/La Vanguardia/Reuters)

Suriname is zeven nieuwe rechters rijker

Waarnemend Hof-ppresident Rasoelbaks: ‘De rechtspraak kan met uw entree weer ademen’ 


De installatie van zeven nieuwe rechters is eindelijk een feit. Maureen Dayala, Duncan Nanhoe, Eric Rudge, Clayton Wallerlei, Jimmy Kasdipowidjojo en Lydia Ravenberg zijn vrijdag 22 februari 2019 als leden plaatsvervangers van het Hof van Justitie geïnstalleerd, zo berricht het Dagblad Suriname. Oud-procureur-generaal en ex-minister van Justitie en Politie, Soebhas Punwasi, is geïnstalleerd als lid. 

'De rechtspraak kan met uw entree weer ademen', was de boodschap van Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, aan de nieuwe magistraten. Hij heeft namens de rechterlijke organisatie zijn erkentelijkheid uitgesproken voor de steun van de regering in het realiseren van de verschillende doelen van de rechterlijke organisatie. Vooral de bijzondere inzet van Justitie-minister Stuart Getrouw en directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President Eugene van der San, wordt gewaardeerd.

'Het stemt het Hof goed dat het beleid van de regering, voor wat betreft de rechtspraak, gericht is om de rechtstaat Suriname rechtsstatelijk en staatsrechtelijk te versterken middels deze en andere concrete actiepunten', benadrukte Rasoelbaks.

Dayala, Nanhoe, Ravenberg, Punwasi en Kasdipowidjojo worden ingezet bij de unit Strafzaken. Met de vaste kamers in deze unit verwacht Rasoelbaks dat er een snelle wisselwerking zal zijn voor de behandeling van hoger beroepen in strafzaken en Raadkamerprocedures.

'Met de binnenkomst van Punwasi en Kasdipowidjojo zal ook de unit Hof Strafzaken opleven en in het bijzonder als het gaat om rechtsvorming, rechtseenheid en rechtsontwikkeling op het hoogste niveau', aldus Rasoelbaks.

Ook de units Handel en Kortgeding zullen met de entree van Rudge en Wallerlei en de herschikking van de andere senioren rechters wat ademruimte krijgen. Vanwege de vele achterstanden en lange doorlooptijden in rechtszaken bestaat er volgens de waarnemend president van het Hof al geruime tijd behoefte tot verruiming van de capaciteit van de rechterlijke macht.

Het traject tot beëdiging en installatie van deze zeven rechters heeft echter twee jaren geduurd, omdat eerst verschillende zaken in acht moesten worden genomen. Daaronder vallen ook de nodige checks and balances tussen de rechterlijke en uitvoerende macht en ook het identificeren en selecteren van kandidaten die direct inzetbaar zouden kunnen zijn.

Bee (ABOP): '25 Februari is voor velen geen bevrijding, maar meer een dag van rouw en ramp'

'Het land moet momenteel bevrijd worden van exponenten uit de zogenaamde Revo-periode'


Het is morgen, maandag 25 februari, 39 jaar geleden dat militairen, onder leiding van Desi Bouterse, nu president, middels een staatsgreep de macht van het land op 25 februari 1980 overnamen. Deze ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’ is voor de negende keer uitgeroepen tot een nationale vrije dag door de regering. 

'25 Februari is voor velen geen bevrijding, maar meer een dag van rouw en ramp. Het is in ieder geval geen bevrijding voor mij', zegt ABOP-parlementariër Marinus Bee zaterdag 23 februari 2019 in het Dagblad Suriname, wanneer hij de geschiedenis induikt en de verdiensten van de staatsgreep, die duurde van 1980 en 1987, opsomt.

Volgens de politicus gaat het om de herdenking van een donkere periode uit de geschiedenis, waar veel landgenoten hun levens hebben verloren. 'Met die groep leven wij mee. Wat op 25 februari is gebeurd, moet zich nooit meer herhalen in dit land.'

De politicus vindt ook, dat het land momenteel bevrijd moet worden van exponenten uit de zogenaamde Revo-periode, die nu zogenaamd ‘bevrijding, vernieuwing en ontwikkeling propageren. 'Met deze mensen komen wij steeds in een crisis en raken wij de weg kwijt', aldus Bee.

Bromfietser (52) overleden na aanrijding met auto

Politie stuurt een ambulance van Suriname Centrale Ambulance Dienst weg


(Bron foto: Facebook)

De 52-jarige Ronald Kartosentono is zaterdagochtend 23 februari 2019 overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, nadat hij uren daarvoor op zijn bromfiets betrokken was bij een zware aanrijding met een auto in de Bonistraat, aldus de Ware Tijd. 

De bromfietser en een auto reden op dezelfde rijhelft van de Bonistraat in de richting van de Anton Dragtenweg toen door tot nog toe onbekende redenen de twee met elkaar in botsing kwamen.

Kartosentono liep zwaar lichamelijke letsel op. De politie die ter plaatse kwam voor het onderzoek, schakelde een ambulance in, die pas na dertig minuten op de plek van het ongeval arriveerde. Het slachtoffer werd naar de Spoedeisende Hulp afgevoerd, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

Opmerkelijk bij dit ongeval is - zo bericht Waterkant.net - dat een ambulance van Sur-cad (Suriname Centrale Ambulance Dienst), die assistentie wilde verlenen, werd weggestuurd door de politie. Sur-cad, die ongeveer 400 meter verder was van de aanrijding, werd door de familieleden van het slachtoffer ingeschakeld, omdat de SpoedEisende Hulp (SEH) waarschijnlijk te lang op zich liet wachten.

Ondanks dat Sur-cad als eerst arriveerde en de nodige assistentie begon te verlenen werden ze bij komst van de SEH gevraagd om de plaats te verlaten, aldus een getuige.

De ambulance van de SEH kwam ongeveer 50 minuten na de aanrijding. De politie kwam 10 minuten na de melding, omdat ze bij een ander geval waren en zij maar één voertuig beschikbaar hadden.

Visumplicht voor inwoners van Suriname en Rusland wordt afgeschaft

Oppositionele fracties VHP, NPS en ABOP verlaten vóór stemming de zaal

Misiekaba (NDP): 'Met afschaffen visumplicht worden meer mogelijkheden gecreëerd voor de Surinaamse burgers'


Inwoners van Suriname en Rusland hoeven binnenkort geen visum meer aan te vragen om elkaars land te mogen bezoeken. In De Nationale Assemblee (DNA) is de wet die dat mogelijk maakt vrijdag 22 februari 2019 aangenomen met 27 algemene stemmen. De oppositionele fracties VHP, NPS en ABOP hebben vóór stemming de zaal verlaten. William Waidoe (Pertjajah Luhur) die alleen aanwezig was van zijn fractie, heeft wel goedkeuring gegeven aan de ontwerpwet, aldus Starnieuws.

Krishna Mathoera (VHP) motiveerde namens haar fractie waarom geen goedkeuring kan worden gegeven aan de ontwerpwet. De VHP vindt het tijdstip waarop deze wet wordt behandeld niet gunstig in geo politieke zin, hiermee doelend op de regionale problemen die nu heersen met Venezuela. Rusland is een bondgenoot van president Nicolas Maduro. 'De minister heeft niet kunnen aangeven hoe de veiligheid bij vrij personenverkeer gegarandeerd gaat worden. De noodzaak waarom het vrije personenverkeer nu is en waarom er uitzonderingen worden gemaakt, dat is niet beargumenteerd', meent het Assembleelid.

NPS en ABOP hebben geen gebruik gemaakt van de stemmotivatie.


Waidoe benadrukte dat Suriname een onafhankelijk land is en zelf bepaalt wat belangrijk is voor het land. 'We moeten kijken wat wij kunnen halen uit Rusland. Met deze wet reiken wij een tool naar de jonge generatie.' Hij ziet het openstellen van de grens tussen Suriname en Rusland als een mogelijkheid voor jonge Surinamers om zich in het oosterse land verder te ontwikkelen. Hij drukte daarom minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle op het hart om de beschikbare studiebeurzen zoveel mogelijk te publiceren, zodat iedereen dat kan weten.

Commissievoorzitter André Misiekaba (NDP) achtte het nodig nogmaals te benadrukken dat men niet zonder meer het niet westerse moet wegstoppen. Door het afschaffen van de visumplicht worden volgens Misiekaba meer mogelijkheden gecreëerd voor de Surinaamse burgers. Minister Pollack-Beighle deelt deze mening.

'Het gaat om mogelijkheden en kansen om bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname. Deze gelden voor eenieder en niet voor een geselecteerde groep', legde de minister de reden uit om de visumplicht voor eenieder af te schaffen en niet alleen voor diplomaten te laten gelden. 'Voor Suriname staat centraal de samenwerking van onder ander handel, industrie, investeringen, onderwijs en capaciteitsversterking, veiligheid, milieu en klimaatsverandering, mijnbouw, landbouw, visserij en toerisme. Voor Suriname zal toerisme door de overeenkomst ook aanmerkelijk worden gestimuleerd', zei de bewindsvrouwe.

Zij benadrukte, dat het bij de afhandeling van deze wet gaat om het volk en het land. Zodra deze is afgekondigd in het Staatsblad, zal de visumplicht tussen Suriname en Rusland volledig zijn afgeschaft. Burgers van beide landen mogen dan 90 dagen lang in elkaars land verblijven zonder een visum.

Complete reorganisatie binnen leiding van de Centrale Bank van Suriname - Vier leden Management Team ontheven uit functie

Minister Hoefdraad →: 'Er komen drie directeuren op de bank'

Voorzitter bond bij CBvS, ← Berenstein: 'Wij waarschuwen om niet aan onze mensen te komen'


In de leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) komt een complete reorganisatie. Vier leden van het Management Team zijn ontheven uit hun functie. Robby Berenstein, voorzitter van de bond bij CBvS, zegt zaterdag 23 februari 2019, op Starnieuws, dat er onrust is onder het personeel over wat er nog meer gaat gebeuren. De bond vergadert dinsdag met haar leden. 'Wij waarschuwen om niet aan onze mensen te komen', zegt de vakbondsleider. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt, dat er drie directeuren komen op de bank. Naast directrice Ingeborg Geduld-Nijman, zullen nog twee worden benoemd. Dat was volgens hem ook het oorspronkelijke plan. De nieuwe governor zal bepalen wat er verder zal gebeuren met de leden van het Management Team.

De opvolger van Glenn Gersie zal in maart worden aangesteld.

Berenstein zegt, dat het bestuur van de bond vrijdag bijeen is gekomen om de situatie op de bank te bespreken. De personeelsleden zijn er bezorgd over of de lijn verder wordt doorgetrokken.

Ook over de algehele situatie maakt de bond zich druk. Daarom is een profielschets opgesteld van een nieuwe governor. De persoon moet volgens de bond onder andere voldoen aan de integriteitsnormen van de bank en moet een psychologische test ondergaan om na te gaan 'of wij te maken hebben met een evenwichtige persoonlijkheid die niet alleen in staat is de 'balans' in de organisatie te waarborgen, maar eveneens op een gepaste wijze de externe druk op het instituut kan neutraliseren'.

Suriname en Frans-Guyana tekenen voor 2e fase project oeververbinding Marowijnerivier

Project om hoofd te kunnen bieden aan stroom passagiers en goederen vanuit St. Laurent 


Suriname en Frans-Guyana hebben het project 'Werkzaamheden inrichting oeververbinding van de Marowijnerivier, fase 2' donderdag 21 februari 2019 getekend te St. Laurent. Met dit project zal gewerkt worden aan het verbeteren en moderniseren van de havenuitrusting aan zowel de Surinaamse als de Franse zijde. Dit project vloeit voort uit het samenwerkingsprogramma Interreg Amazonia 2014-2020, zo meldt NV Havenbeheer.

De overeenkomst is getekend door de algemeen directeur van NV Havenbeheer Suriname Andreas Talea en de ondervoorzitter van de Communauté de Communes de l’Ouest Guyanais, Jean Paul Fereira.

Het project wordt uitgevoerd om de verwachte internationale stroom van passagiers en goederen vanuit St Laurent du Maroni naar Albina v.v. te kunnen accommoderen met het oog op de ruimere capaciteit van de toekomstige veerboot.

Beide partners zijn nu druk bezig de laatste hand te leggen aan het administratief traject waarna de voorbereidingswerkzaamheden zullen aanvangen.