vrijdag 24 januari 2020

Inheemse groep in Mexico werft kinderen (8-14 jaar) als politieagentjes na aanval...

Kinderen getraind om hun stad te verdedigen tegen aanvallen criminele bendes


Ongeveer 20 kinderen zijn aangetrokken voor een inheemse gemeenschapspolitie in West-Mexico na een dodelijke aanval, te wijten aan een drugskartel. Sommige van de kinderen, in de leeftijd tussen 8 en 14, kregen geweren overhandigd, terwijl anderen paradeerden met stokken op een weg in de stad Chilapa in de staat Guerrero. 

Vorige week werden 10 inheemse muzikanten gedood in een hinderlaag toen ze terugkwamen van een feest. Het gebied is vol bendegeweld en veel dorpelingen richten hun eigen politie op.

De kinderen werden getraind om hun stad te verdedigen tegen aanvallen van criminele bendes, volgens de groep die de lokale inheemse bevolking vertegenwoordigt, bekend onder de Spaanse initialen CRAC-PF (Coordinadora Regional de Autoridades Comunitaria).


De kinderen, die allemaal olijfgroene T-shirts droegen en hun gezichten bedekt hadden met bandana's, stonden opgesteld op de weg die naar de stad leidde. Ze werden ook afgebeeld als oefeningen in militaire stijl.

Meer dan 20 kinderen verloren hun vaders toen schutters het vuur openden op de auto waarin de Sensación Musical-groep terugkeerde van een optreden de vorige dag. Sommige van de jongens zijn naar verluidt de zonen van de muzikanten die zijn gedood.

Een criminele bende die zichzelf Los Ardillos noemt, krijgt de schuld van de aanval. De groep heeft zich in het verleden op inheemse gemeenschappen gericht.


Lokale media zeiden dat de actie bedoeld was om een ​​bericht te sturen naar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador over het gebrek aan veiligheidstroepen in het gebied. De president heeft gekozen voor een niet-confronterende benadering van de kartels, en richtte zich in plaats daarvan op het aanpakken van ongelijkheid onder een beleid dat 'knuffels en geen kogels' wordt genoemd.

Guerrero is een van de meest gewelddadige staten van Mexico, waar drugsbendes vechten voor controle over mensenhandelroutes naar de Stille Oceaan en andere delen van het land. In veel landelijke delen van Mexico creëren lokale bewoners burgergroepen die het gebied patrouilleren in een poging de criminele bendes op afstand te houden.


(Suriname Mirror/El Universal/BBC/Los Angeles Times/Contra Replica/Twitter/YouTube)

Vrachtwagen sleept ezel aan touw voort in Chiclayo, regio Lambayeqye, Peru

Dode dier bevestigd aan Isuzu-truck beschilderd met religieuze afbeeldingen


Schokkend beeldmateriaal is deze week op social media opgedoken waarop te zien is, dat een vrachtwagen een ezel voortsleept terwijl deze over een weg in Peru rijdt. 

Het dode dier is bevestigd aan de Isuzu-vrachtwagen, die is beschilderd met religieuze afbeeldingen, door twee stukken touw - één aan zijn voorpoten vastgebonden, de andere aan de achterpoten.

Aangenomen wordt dat een en ander plaatsvond op een verder verlaten stuk weg in Chiclayo, in de regio Lambayeqye. Het is niet bekend wanneer het verontrustende beeldmateriaal werd gemaakt, maar het werd twee weken geleden door Jose Alvines op de nieuwspagina van Punto Aparte geüpload.

Sommige gebruikers op social media hebben gesuggereerd, dat het dier in feite een paard is - met één poster die zegt, dat het een dode merrie was die later werd gedumpt in een boerderij in Utcubamba, verder landinwaarts.Ezels fungeren nog steeds als een lastdier op het platteland van Peru en worden door boeren vaak gebruikt om ladingen te dragen of karren te trekken. De dieren worden over het algemeen goed verzorgd, omdat ze een essentiële hulpbron zijn voor agrarische gemeenschappen in de regio.

Samen met andere roedeldieren - waaronder lama's, muilezels en paarden - worden ezels, die comfortabel een lading van 40 kilo kunnen dragen, ook veel gebruikt om basiskampen voor klimmers in de Andes te helpen vestigen.

(Suriname Mirror/The Daily Mail)

Dodental na explosie tankauto te.Villa El Salvador, Lima (Peru), stijgt naar acht

Tientallen bewoners raakten gewond, sommigen ernstig

- Verschillende huizen en voertuigen in de wijk Villa El Salvador in de hoofdstad verwoest
- De bodem van de tankauto scheurde open toen deze over de hobbel ging waarna 'al het gas begon te stromen'


Het dodental van een krachtige explosie van een tankauto die een district van Lima op de grondvesten deed schudden, steeg vrijdag 24 januari 2020 tot acht, nadat nog vier slachtoffers 's nachts waren bezweken aan ernstig brandwonden, zei het ministerie van Volksgezondheid van Peru. 

Tientallen raakten gewond, sommigen ernstig, toen de tankauto geladen met 10.000 liter vloeibaar gas explodeerde en donderdag een grote brand veroorzaakte die verschillende huizen en voertuigen in de wijk Villa El Salvador in de hoofdstad verwoestte.'Het is erg jammer vanwege de omvang en de gevolgen. Een tragedie', zei president Martin Vizcarra, die opriep tot een dringend onderzoek naar de oorzaak. 'Volgens het laatste rapport hebben acht mensen de dood gevonden', vertelde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan persbureau AFP.


Minister van volksgezondheid Maria Elizabeth Hinostrozo zei dat verschillende overlevenden van de 48 die in het ziekenhuis worden behandeld zich in een 'zeer ernstige' toestand bevinden. 'Ze krijgen volledige steun, maar de eerste week is cruciaal', vertelde Hinostrozo aan verslaggevers. Gezondheidsautoriteiten hebben een beroep gedaan op bloeddonaties.

Onder degenen die 's nachts stierven aan hun verwondingen bevonden zich een 17-jarige en een 38-jarige man die tot 100 procent van zijn lichaam brandwonden had, zei het ministerie. 'Andres Asto arriveerde gisteren zwaar verbrand. Helaas stierf hij om 03.40 lokale tijd', zei Rosario Kiyohara, hoofd van Dos de Mayo ziekenhuis in Lima.

Twee mensen stierven kort na het ongeval, dat donderdagochtend vroeg gebeurde toen de tankwagen een kruispunt naderde in de wijk Villa El Salvador in de hoofdstad. Eén man stierf ter plaatse en kort daarna stierf een negenjarig meisje aan een hartstilstand in het ziekenhuis en ernstige brandwonden, zeiden gezondheidsambtenaren.


Onderzoekers geloven dat de explosie werd veroorzaakt toen een brandstofslang loskwam toen de tankwagen over een verkeersdrempel reed toen deze een kruising naderde. De 72-jarige bestuurder, Luis Guzman, vertelde verslaggevers vanuit zijn ziekenhuisbed, dat de bodem van de tankauto was opengescheurd toen deze over de hobbel ging. 'Al het gas begon te stromen', zei hij. Guzman zei dat hij erin slaagde uit de cabine te springen voordat het gas ontstak, maar liep verwondingen op aan zijn longen.


De brand verwoestte 14 nabijgelegen huizen in de dichtbevolkte wijk,  brandweerlieden vochten drie uur om de brand onder controle te brengen, vertelde brandweercommandant Alfonso Panizo aan de staatstelevisie. Tientallen voertuigen werden ook vernietigd.

Het bedrijf dat de tankauto exploiteert, Transgas, werd na het ongeval door lokale autoriteiten gesloten wegens het ontbreken van een exploitatievergunning en een geldige veiligheidscertificering. Het Peruaanse Toezicht op Energie en Mijnbouw opende een onderzoek en de lokale bevolking bekritiseerde de lokale autoriteiten voor de slechte staat van de straat.

Een overlevende, Javier Garcia, zei dat toen hij een vuurbal in de straat naar hem toe zag komen, hij in de tegenovergestelde richting rende. 'Ik hoorde het gas uit de vrachtwagen komen en zei tegen mezelf dat het elk moment kon ontploffen. Ik rende gewoon en voelde toen mijn arm branden', vertelde Garcia de krant El Comercio. 'Gelukkig hebben de buren me geholpen. Ik had geluk, er zijn anderen die brandwonden aan hun hele lichaam hebben opgelopen', zei Garcia, die ook gezichtsverbranding opliep.


Het kruispunt ligt op slechts een paar blokken van het atletendorp dat duizenden atleten uit het hele continent huisvestte toen Lima de Pan American-wedstrijden van 2019 organiseerde. 'Ik zag een enorme golf van oranje vuur dat veel mensen bereikte terwijl ze renden', zei Alejandro Meza, die ongedeerd ontsnapte.

(Suriname Mirror/Peru21/AFP/CanalN/Expreso/Twitter/RPP/YouTube)

Regering Peru houdt bij bouw nieuwe luchthaven rekening met Machu Picchu en andere Inca-ruïnes

(Bron foto: Twitter)
'We zullen de erfgoedimpactstudie presenteren die UNESCO eist'


De Peruaanse regering beloofde donderdag  23 januari 2020 het heiligdom Machu Picchu en andere Inca-ruïnes te beschermen bij de bouw van een nieuwe luchthaven bij oude hoofdstad Cusco. Machu Picchu en het Inca-wegennet zijn UNESCO-werelderfgoed en het VN-agentschap heeft eerder zijn bezorgdheid geuit over de voorgestelde luchthaven in Chinchero, op minder dan 60 kilometer van het Inca-heiligdom dat in de 15e eeuw werd gebouwd. 

'We hebben een toezegging gedaan dat voordat we beginnen met de bouw van de luchthaven van Chinchero, in juni van dit jaar, we de erfgoedimpactstudie zullen presenteren die UNESCO eist', vertelde minister van Transport Edmer Trujillo, die verantwoordelijk is voor het project, aan journalisten.

UNESCO heeft Peru verteld, dat hoewel de luchthaven buiten de archeologische gebieden zal worden gebouwd, het noodzakelijk is om te onderzoeken hoe een potentiële toename van toeristen hen zou kunnen beïnvloeden.

De nieuwe luchthaven zal zes miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen - 60% meer dan de huidige Cusco luchthaven, die een capaciteit heeft voor 3.000 passagiers per dag maar 5.000 ontvangt. Het bestaande vliegveld kan niet groeien, omdat het in Cusco ligt, een belangrijke Andes-stad in het zuidoosten van Peru.

Machu Picchu - de meest iconische site van het Inca-rijk dat 100 jaar lang een groot deel van West-Zuid-Amerika regeerde vóór de Spaanse verovering in de 16e eeuw - is de populairste toeristische attractie van Peru, gelegen op ongeveer 100 kilometer van Cusco.

Trujillo zei, dat de bouw van de nieuwe luchthaven voortdurend zou worden gecontroleerd door experts in het ministerie van Cultuur voor het geval er archeologische ruïnes worden gevonden. De luchthaven wordt gebouwd op 3.780 meter boven zeeniveau in de oude Inca Heilige Vallei. Velen hebben kritiek geuit op de impact die het zou kunnen hebben, niet alleen op de nationale schatten van het land, maar op plattelandsgemeenschappen.

'De bouw van een luchthaven in de Heilige Vallei zal onherstelbare effecten hebben op het gebied van lawaai, toename van verkeer en ongecontroleerde verstedelijking', zei historicus Natalia Majluf in augustus. Maar, de lokale Cusco-autoriteiten zeggen dat het essentiële inkomsten voor toerisme zal opleveren, waarvan de regio afhankelijk is.

(Suriname Mirror/MercoPress/Panorama)

President Bolsonaro, Brazilië: 'De indiaan ontwikkelt zich en wordt meer en meer een menselijk wezen zoals wij'

(Bron foto: Twitter)
Organisatie van inheemse Braziliaanse stammen daagt Bolsonaro voor rechter

'We moeten deze perverse man tegenhouden’


De belangrijkste organisatie van inheemse Braziliaanse stammen daagt president Jair Bolsonaro voor de rechter, nadat die zich in een video (zie onderaan) laatdunkend had uitgelaten over hun ‘evolutie’. De oorlog tussen Bolsonaro en de inheemse Brazilianen duurt zo voort. 

De indiaan is veranderd’, verklaarde Braziliaans president Bolsonaro donderdag 23 januari 2020 in een controversiële video op social media. ‘Hij ontwikkelt zich en wordt meer en meer een menselijk wezen zoals wij.

APIB (Articulación de los Pueblos Indígenas de Brasil), de belangrijkste vertegenwoordiger van de 300 Braziliaanse inheemse stammen, onderneemt gerechtelijke stappen tegen de uitspraken. ‘We moeten deze perverse man tegenhouden’, verklaarde topvrouw Sonia Guajajara.


‘APIB trekt naar de rechter om Jair Bolsonaro te vervolgen voor racisme.’ Racisme wordt streng bestraft in Brazilië, met gevangenisstraffen tot vijf jaar.

De diensten van Bolsonaro, die vrijdag aankwam in India voor een vierdaags staatsbezoek, wensten voorlopig niet te reageren op de beschuldigingen.

Bolsonaro wil de inheemse Brazilianen integreren in de Braziliaanse maatschappij en economie. Volgens de president leven ze in armoede ‘als dieren in de zoo’.


Stammenleiders vrezen echter dat Bolsonaro de inheemse cultuur wil vernietigen. De rechts-populistische president klaagt bovendien al langer, dat de reservaten die zijn voorbehouden voor de inheemse stammen te groot zijn. Hij wil er commerciële mijnbouw en landbouw toestaan.


(Suriname Mirror/Brasil de Fato/Reuters/Twitter/jn.pt)

Kiesressort Coeroeni krigt twee extra stembureaus, te Alalapadu en Coeroeni

(Bron foto's: NII)
Landelijk zijn er 25 nieuwe stembureaus gekomen om stembusgang te vergemakkelijken


Om de stembusgang in het kiesdistrict Sipaliwini te vergemakkelijken heeft de werkgroep Legger besloten om nog twee stembureaus in het kiesressort Coeroeni te plaatsen. Deze twee komen te staan in het dorp Alalapadu en het dorp Coeroeni,  zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 24 januari 2020.

Met dit besluit komt het kiesressort Coeroeni in het kiesdistrict Sipaliwini op vier stembureaus die zullen staan in de dorpen Coeroeni, Alalapadu, Kwamalasamoetoe en Sipaliwini-Savanne.

'Het dorp Coeroeni werd in het jaar 2018 opgenomen in het CBB-adressenbestand gevolgd door de dorpen Amotopo, Kasjoe-eiland en Luci. Gezien de geografische en de logistieke ligging vindt de werkgroep Legger, dat het beste is om de kiezers uit het dorp Alalapadu in hun eigen gebied te laten stemmen. Bij de verkiezingen van 2015 werden deze kiezers gedirigeerd naar het stembureau te Kwamalasamutu. Om te kunnen stemmen, moesten ze op zijn minst vier dagen reizen', zegt Soraya van den Berg, coördinatrice van de werkgroep.

'De kiezers uit de dorpen Amotopo, Kasjoe-eiland en Luci zullen worden verwezen naar het stembureau in het dorp Coeroeni waar ze samen met de bewoners van dat gebied hun stem kunnen uitbrengen.' 

Bij de verkiezingen van 2015 waren er slechts twee stembureaus in het kiesressort Coeroeni en wel in de dorpen Kwamalasamutu en Sipaliwini-Savanne.

Landelijk zijn er nu 25 nieuwe stembureaus geïdentificeerd om kiezersoverschotten op te vangen en de stembusgang te vergemakkelijken. Het gaat in deze om de districten: Paramaribo (5), Wanica (10), Saramacca (1), Commewijne (2), Marowijne (1), Brokopondo (2) en Sipaliwini (4).

Intussen heeft de werkgroep de veldwerkzaamheden in het district Sipaliwini afgerond. Er is al een landelijk overzicht van het aantal stembureaus per kiesdistrict en ressort en het aantal kiezers per stembureau. Maar, de definitieve legger voor de verkiezingen van 25 mei kan pas na de wettelijke ter inzagelegging van de kiezerslijsten worden vastgesteld, omdat kiesgerechtigden van 14 februari tot 15 maart nog in de gelegenheid zijn om verhuizingen te doen, waardoor er verschuivingen kunnen komen in het bestand van de legger.

Minister Akiemboto neemt tweede EITI-rapport van Suriname, over 2017, in ontvangst

(Bron foto: NII)
'Het is van eminent belang om met data investeerders aan te kunnen trekken'


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen heeft donderdag het tweede Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport van Suriname, handelend  over het kalenderjaar 2017, in ontvangst genomen. Het document is in Courtyard Marriott Hotel aan hem overhandigd door Dave Abeleven, in hoedanigheid van voorzitter van de Multi Stakeholders Group, die belast is met de coördinatie van het initiatief. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 24 januari 2020.

Minister Akiemboto heeft tijdens zijn speech meermaals gewezen op de noodzaak van data. 'Data zijn van eminent belang voor de ontwikkeling van de mijnbouwsector en ook voor de ontwikkeling van het land. Het is van eminent belang om hiermee investeerders aan te kunnen trekken.'

Abeleven, die ook directeur is van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft tijdens zijn toespraak gezegd dat alle stakeholders zich uitermate hebben ingezet om de deadline van 31 december 2019 te halen. Het document is op die bewuste dag op de EITI-website van Suriname gepresenteerd. Ook is deze informatie via de media kenbaar gemaakt in een persbericht. Voor de verschillende stakeholders was het een uitdaging om de deadline te halen.

Hiermee heeft Suriname voorkomen om weer geschorst te worden. Suriname werd op 26 februari 2019 geschorst, omdat het gefaald had het 2016 EITI-rapport vóór de deadline van 31 december 2018, te publiceren. Het rapport werd op 24 mei 2019 gepubliceerd, waarna de schorsing werd opgeheven. Dit betekende dat Suriname nog maar enkele maanden over had om het 2017 rapport te af te ronden en te publiceren om te voorkomen dat het wederom geschorst werd.

Waar zij over de samenstelling van het EITI-rapport 2016 ruim anderhalf jaar hebben gedaan, hadden zij voor het kalender jaar 2017 slechts 6 maanden de tijd om het document op te stellen. Om meer vorm te geven aan de communicatie naar verschillende doelgroepen toe, is er een vernieuwingstraject ingezet voor de website. Deze inspanningen zijn bedoeld om de website ietwat interactiever te maken.

In het EITI-rapport 2017 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor enkele verbeteringen te constateren. Er zijn immers meer data gepresenteerd. In dit rapport is een overzicht van de verschillende mijnbouwbedrijven te vinden. De inkomsten van de staat die voortvloeien uit de investeringen in de mijnbouwsector. Ook exportcijfers zijn hierin verwerkt.

Politie: 'Overlijdt iemand thuis, meldt het altijd meteen aan politie'

'Indien de melding op tijd wordt doorge- speeld kan ongerief worden voorkomen'


Het Korps Politie Suriname doet vandaag, vrijdag 24 januari 2020, een beroep op de samenleving om, conform de geldende wettelijke regelingen en protocollen, ten alle tijde melding te doen als iemand thuis is overleden. 'Indien deze melding vroegtijdig wordt doorgespeeld kan ongerief worden voorkomen.'

De politie van het bureau Kwatta nam dinsdagochtend vroeg, 7 januari, het lichaam van een man, na overleg met het Openbaar Ministerie, in beslag. Dit gebeurde nadat de politie een melding kreeg, dat het lijk van een man die in zijn woning was overleden, via een uitvaart bedrijf werd afgevoerd, nadat een arts de dood officieel had vastgesteld, zonder dat de politie was ingelicht.

Nadat bleek, dat er geen sprake was van een misdrijf, werd het lichaam weer afgestaan aan de nabestaanden ter begrafenis.

Jogi (VHP):'Minister Hoefdraad is machtswellustig persoon die overal en over alles wil beslissen'

'Niets wat te maken heeft met vertrek governor Van Trikt is gebeurd zonder goedkeuring of medeweten Hoefdraad'


'Minister Hoefdraad is een machtswellustige persoon die overal en over alles wil beslissen. Toen hij governor was van de Centrale Bank heeft hij ervoor gezorgd, dat hij bij het IMF, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbanken en de Islamitische Ontwikkelingsbank de persoon was die Suriname vertegenwoordigt. Ook toen Hoefdraad minister van Financiën is geworden heeft hij daarvoor gezorgd. Die machtspositie wil hij blijven behouden.' Dit zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi vandaag, vrijdag 24 januari 2020, in de Ware Tijd.

In het parlement heeft Jogi vragen gesteld over de betrokkenheid van de minister bij de fraude- en corruptieschandalen bij de Centrale Bank, die nu in onderzoek zijn. Oppositieleden geloven niet dat Hoefdraad niet weet wat zich daar al geruime tijd afspeelt. Volgens Jogi is niets wat te maken heeft met het terugtreden van governor Robert van Trikt gebeurd zonder goedkeuring of medeweten van Hoefdraad. 'Niet alleen informeel, maar ook formeel weet hij wat daar gebeurt, omdat hij daar zijn vertrouwelingen heeft.'

Hoefdraad zegt niets te weten van dubieuze contracten tussen het Belgisch bedrijf Clairfield Belgium en de bank. Dat is volgens de politicus een leugen, omdat hij als minister van Financiën formeel van alles op de hoogte is en er regelmatig overleg is tussen de bank en het ministerie. De parlementariër verwijst naar een artikel op Starnieuws, waarin een topman van het bedrijf bevestigt dat ook Hoefdraad op de hoogte is van de contracten. Erger nog, de regering weet hier alles over en Hoefdraad is een belangrijke partner in de samenwerking.

Volgens Jogi heeft de bewindsman net als Van Trikt bankregels overtreden en slecht monetair beleid gevoerd. 'Hij heeft steeds gelogen over de koersontwikkeling en dat er niet gedevalueerd zou worden.'

Ook NPS-parlementariër Patricia Etnel heeft woensdag  in de Assemblee Hoefdraad voorgehouden, dat hij eerst als governor en later als minister het parlement had gerustgesteld dat bij de Centrale Bank niets fout zou gaan, omdat er met topdeskundigen wordt gewerkt.

Jogi zegt, dat toen Hoefdraad nog governor was, er ook vreemde contracten zijn gesloten met consultants die bedragen ontvingen van 25.000 euro. 'Die stukken hebben wij in het parlement laten zien.' De oppositie vindt het vreemd dat de minister overleg voert met het Openbaar Ministerie in de kwestie Van Trikt. 'Wie is hij om te onderzoeken?', vraagt Jogi zich af. 'Hetzelfde zien wij gebeuren bij de Surinaamse Postspaarbank. Daarover heeft hij overleg gepleegd met de president. De directeur is toen met verlof gestuurd en nu zien wij dat hij weer normaal in functie is en handelingen pleegt namens de bank. Minister Hoefdraad ontkent van alles en zegt van niets op de hoogte te zijn. Dat is een leugen omdat hij regelmatig overleg pleegt met de bank.' 

Volgens Jogi gaat het in de kwestie Van Trikt om powerplay, waarbij Hoefdraad zijn machtspositie bevestigt.

'Ik heb begrepen dat Van Trikt een van de vertrouwensmensen van de minister buiten de bank heeft gezet. Dat zou ook de man zijn die betrokken is geweest bij de omstreden aanschaf van voertuigen voor de bank en waarvan Hoefdraad op de hoogte is. De minister heeft nooit gezegd aan de governor dat hij niet mag kopen. Als er ontheffing moet worden aangevraagd moet hij die goedkeuren en hij moet ook ervan op de hoogte zijn dat er is over-gefactureerd. Zaken zijn anders gelopen dan hij had gewild en nu rent hij naar het parlement om een verklaring af te leggen tegen de governor. Ook al zou hij niet betrokken zijn bij wat gebeurt bij de bank, maar het valt onder zijn verantwoordelijkheid en daarom zou Hoefdraad hieraan consequenties moeten verbinden', aldus Jogi.

Communiceren met Cubaanse artsen nauwelijks mogelijk

'Zelfs met mij als collega kon Cubaanse stagiaire moeilijk communiceren'


'Ik heb vanaf het begin gezegd, dat communicatie heel belangrijk is. Als je als arts een patiënt niet goed kunt verstaan, kan je moeilijk functioneren', zegt Dew Sharman, arts en VHP-Assembleelid, donderdag 23 januari 2020 in De West. 

Gistermiddag kon een arts een patiënte niet goed van dienst zijn, omdat ze de patiënte moeilijk begreep. De patiënte, die anoniem wenst te blijven, zei dat zij dit als vervelend heeft ervaren, omdat de arts geen Engels en Nederlands kon spreken. 'Ik begon toen te huilen, omdat ik heel veel pijn had en wees haar de vorige medicijnen die ik van mijn toenmalige huisarts, die nu met pensioen is, had gekregen', zei de patiënte. Zij gaf aan dat zij uiteindelijk alleen paracetamol voorgeschreven kreeg.

Volgens Sharman heeft hij twee dagen met een Cubaanse stagiaire gewerkt. 'Zelfs met mij als collega kon zij moeilijk communiceren, er was nauwelijks communicatie mogelijk. Ik heb niets tegen ze, ze zijn mijn collega’s, maar het gaat erom dat de patiënten geholpen en behandeld worden. En dat gaat heel moeilijk gebeuren als je de taal en de cultuur van de mensen niet kent.'

Volgens hem moet de samenleving zich beklagen bij het ministerie, zodat het de situatie aanpakt. De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, gaf eerder aan, dat de Cubaanse artsen het gezondheidssysteem nog onder de knie moeten krijgen. 'Elk land heeft zijn eigen systeem, namelijk welke verzekeraars en medicijnen er zijn en wat de artsen allemaal moeten invullen', zei hij. De artsen hebben volgens hem niet te maken met een taalbarrière. De artsen hebben lessen Nederlandse taal gevolgd, nadat zij in juni in Suriname zijn gearriveerd.

Volgens de bewindsman zullen 26 artsen worden geplaatst op posten van de Medische Zending, de rest gaat aan de slag bij de Regionale Gezondheidsdienst. Om hun vestiging in de gebieden te vergemakkelijken worden er woningen voor hen opgezet. Het gaat in totaal om 50 artsen.

Premier Rhuggenaath en minister Mc William, Curaçao, versterken banden met haven Rottedam

'Wij zijn al tot concrete afspraken gekomen'


Premier Eugene Rhuggenaath en minister Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling (MEO) kregen gisteren een ‘inspirerende’ rondvaart langs de verschillende gebieden in de haven van Rotterdam. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 januari 2020.

Het tweetal is naar Nederland afgereisd om Port of Rotterdam namens Curaçao te bedanken voor de goede samenwerking. Tijdens een persoonlijk gesprek met Allard Castelein, ceo van Port of Rotterdam zijn de banden verder aangehaald.

'De roadmap wordt nu verder uitgestippeld om tot integrale duurzame ontwikkelingen te komen in de havengebieden die vrijkomen. Curaçao zal goed gebruikmaken van de welwillendheid van Rotterdam om te helpen, en wij zijn al tot concrete afspraken gekomen.'


Rechter op Curaçao: 'Tijdige betaling van loon is een van de hoofdverplichtingen van werkgever'

(Bron foto: Faccebook)
Werkneemster en baas, winkel Shalimar, na 28 jaar tegenover elkaar 

Bedrijf begon vanaf september 2018 steeds later het loon uit te betalen


Tijdige betaling van loon, zoals omschreven in het Burgerlijk Wetboek (BW), is een van de hoofdverplichtingen van de werkgever. Aldus de rechter. De omstandigheid dat de (slechte) financiële situatie van een bedrijf in de weg staat van zijn loonbetalingsverplichting jegens personeel ‘komt voor rekening en risico’ van de baas. 

Dit overkwam de onderneming Shalimar, een winkel gevestigd aan de De Ruyterkade in Punda, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 januari 2020.

De zaak Shalimar nv met Bhagwan Vasandani als directeur werd voor de rechter gesleept door een werkneemster, omdat het bedrijf vanaf september 2018 steeds later het loon begon uit te betalen. Zo werd het loon van die maand pas op 10 oktober uitbetaald. Van oktober 2018 deels op 14 en 15 november. En zo ging dat verder. Totdat het loon van maart 2019 deels op 15 april en zelfs op 8 mei werd uitbetaald. En het loon van april werd pas in juni volledig uitbetaald. Het loon over mei 2019 kreeg de werkneemster in drie delen uitbetaald: op 27 juni, 16 juli en 29 juli. Het loon van juni 2019 is niet tijdig en volledig betaald en juli is helemaal niet betaald.

Toen was de maat vol voor de nu 50-jarige Curaçaose vrouw, die al sinds 1991 in dienst is van Shalimar, laatstelijk in de functie van verkoopster tegen een brutoloon van 1.623 gulden per maand.

In augustus vorig jaar stelde zij, na 28 jaar voor dezelfde baas te hebben gewerkt, Shalimar per brief in gebreke. Ze kreeg ook per brief antwoord, maar betaling bleef uit. De verkoopster begon een rechtszaak en verzocht het gerecht daarbij ‘kosteloos te mogen procederen’.

Zorgen onder vissers over toekomst van de bevolkingsvisserij

Visserscollectief wil spoedig knelpunten vissers bespreken met LVV-minister


Vissers maken zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de bevolkingsvisserij en over hun broodwinning. De sector komt nog meer in de verdrukking door maatregelen van de autoriteiten, terwijl verlichtende maatregelen uitblijven. Dat bleek dinsdagavond tijdens een algemene ledenvergadering van het Visserscollectief, aldus de Ware Tijd vrijdag 24 januari 2020. 

Aanwezig waren vissers uit Paramaribo, Commewijne en Nickerie. Voorzitter van het collectief, Willem Mohamedhoesein, zegt dat momenteel drie zaken voor beroering zorgen onder vissers. Belangrijkste is de introductie van het Vessel Monitoring System (VMS), een computersysteem waarmee de autoriteiten de gangen van vissersboten kunnen volgen.

Ondernemers zijn vooralsnog niet happig om de apparatuur in hun boten te installeren, vanwege de strenge maatregelen die tegen hen getroffen kunnen worden bij overtreding van de voorwaarden. Zo mogen zij vissen in waterdiepten tot negen vadem, circa 13 meter. Wie op grotere diepten vist, riskeert ferme sancties. De eerste keer krijgt de visser een waarschuwing, bij de tweede keer een waarschuwing, een boete en een schorsing van drie maanden. Bij de derde keer wordt de vergunning volledig ingetrokken. Veel te zware sancties, zegt Mohamedhoesein, omdat er momenteel verschillende factoren een rol spelen waarom de vissers zich buiten de 'negen-vademzone' zouden kunnen begeven.

Door klimaatverandering zouden sommige vissoorten nu in dieper water voorkomen waardoor de activiteiten zich naar die plekken verplaatsen. Hij wijst er verder op dat er met drijfnetten gewerkt wordt. Omdat er op basis van getijden wordt gevist, kan het voorkomen dat een boot is afgedreven tegen de tijd dat de netten binnengehaald moeten worden. Tijdens stormachtig weer kunnen de boten afdrijven tot ver buiten de toegewezen zone, zegt Mohamedhoesein. Het Visserscollectief wil dat de autoriteiten rekening houden met dergelijke praktijksituaties. Het VMS-systeem registreert evenwel slechts de locaties en niet de omstandigheden die ertoe geleid hebben dat een desbetreffende vissersboot zich buiten de zone bevindt.

Wat de vissers ook dwars zit, is het uitblijven van aanpassing van bepaalde vergunningsvoorwaarden. Zo zijn de boten die nu gebruikt worden groter dan vijftig kubieke meter. De Maritieme Autoriteit Suriname keurt slechts vissersboten van maximaal vijftig kubieke meter. De regelgeving moet op dit stuk eerst aangepast worden. Dit duurt nu al drie jaar, te lang vinden de belanghebbenden.

Een ander pijnpunt voor de vissers is ook het uitblijven van acties van de autoriteiten omtrent de status van buitenlandse vissers, voornamelijk Guyanezen, die illegaal in het land verblijven. Na de gruwelijke moorden in april en mei 2018 voor de kust op een aantal vissers had de regering beloofd dat illegaal in Suriname wonende vissers een speciale status zouden krijgen. Tot nu toe is hiervan niets terechtgekomen. Het collectief pleit voor de introductie van een visserskaart of -pas. Mohamedhoesein zegt dat de autoriteiten de mensen die illegaal zijn, zouden kunnen screenen. Wie niets op zijn kerfstok heeft, zou dan zo'n pasje kunnen krijgen. 'Dat kunnen ze dan tonen aan de Kustwacht of bij politiecontrole. Men kan dus screenen en vaststellen of het in Guyana wanted personen zijn', stelt de voorzitter.

De organisatie hoopt binnenkort weer in overleg te treden met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de knelpunten te bespreken.

Suriname en India gaan samen alternatieve geneeswijzen ontwikkelen

(Bron foto: SocialSuriname)
Ambassadeur Kenyal: 'Suriname is een medicinale schatkist'


Suriname en India gaan samenwerken om  alternatieve geneeswijzen te ontwikkelen. Een intentieverklaring daartoe werd gisteren getekend op het kabinet van vicepresident Ashwin Adhin, aldus vandaag, vrijdag 24 januari 2020, Starnieuws.

De stukken werden in het bijzijn van Adhin getekend door minister Antoine Elias van Volksgezondheid en Mahender Singh Kanyal, ambassadeur van India. Alle drie gaven aan, dat de eerste stap is gezet om een Traditionele Medische Systemen Industrie in Suriname op te zetten. Ze zeiden, dat er voor zowel India als Suriname grote kansen zijn in deze sector, op het gebied van de wetenschap, milieumanagement en uiteraard financieel. Adhin merkte op, dat vooral het binnenland hiervan kan profiteren. Er ligt daar zoveel potentie in  geneeskrachtige kruiden en planten, maar het is tot nu toe onbenut, haalde hij aan.

Ayurveda, de traditionele geneeswijze van India en de Chinese traditionele geneeswijze, beiden erkend door de World Health Organisation, winnen steeds meer terrein door de 'back to basics, back to nature' gedachte van vooral de westerse wereld. 

'Hiermee geven we iets aan het achterland', sprak Adhin. 'Het zal me niet verwonderen als je daar binnenkort een paar miljonairs ziet. Want patenten en octrooien is waar de wereld van commercie en farmaceutische industrie om draait. Dus het zal ons niet verwonderen als we een paar uitschieters zullen hebben. We hebben unieke medicijnen en unieke recepten.' 

Minister Elias zei, dat een van de eerste zaken die door de overeenkomst tot stand moet komen, is het instellen van een Ayurveda leerstoel. Ook ambassadeur Kanyal heeft het belang hiervan in zijn toespraak benadrukt. Om een traditioneel geneeskundesysteem op te zetten is wetenschappelijk onderzoek nodig. De bereidingswijze van bepaalde medicijnen en de werking ervan moeten bijvoorbeeld gevolgd en vastgelegd worden. Geneeskrachtige planten en kruiden moeten geregistreerd en gecategoriseerd worden.

India, dat al 5.000 jaar ervaring heeft met Ayurveda, heeft genoeg expertise om met de onderzoekingen te helpen. Dat is ook in de stukken opgenomen. Ambassadeur Kenyal stelde, dat Suriname met zijn verschillende bevolkingsgroepen die elk een eigen vorm van traditionele geneeswijze hebben, een medicinale schatkist is. 'Suriname kan op dit gebied niet alleen een geneeskundig centrum zijn, maar ook een leider in grondstoffen.'

Ministers Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zijn lovend over de samenwerking met India. Dikan roept de traditionele geneesheren op om mee te werken aan het project. Zij kunnen zich registreren bij het commissariaat en de leden van de bestuursdiensten in hun district, deelt hij mee.

Jongen (17) te Stolkertsijver aangehouden met 72 cocaïnebolletjes in onderbroek

Jongen wilde de bolletjes smokkelen naar Frans-Guyana


Een 17-jarige jongen is gisterochtend bij de politie controlepost te Stolkertsijver aangehouden met 72 cocaïnebolletjes in zijn onderbroek. De tiener zat op de achterbank van een auto die onderweg was naar Albina, zo bericht Waterkant.net vandaag, vrijdag 24 januari 2020.

Manschappen van het Regio Bijstandsteam Oost van het Korps Politie Suriname hielden een reguliere controle toen het voertuig arriveerde. Zij controleerden het voertuig en de passagiers. Bij fouillering van de tiener werden de bolletjes in zijn onderbroek gevonden. De bolletjes hadden samen een gewicht van 600 gram.

Bij ondervraging verklaarde de jongen, dat hij de drugs zou smokkelen naar Frans-Guyana. Van wie de 17-jarige de drugs heeft gehad en voor wie die gebracht moest worden wist hij niet te vertellen.

De knaap is na afstemming met het Surinaamse Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De Narcotica Brigade in Suriname is belast met het verdere onderzoek.

Directie van Staatsolie en vakbond verwerpen 'fake' berichten op social media over verkoop aandelen block 58

'Kwaadwilligen sturen valse berichten rond met kennelijke bedoeling onrust te zaaien in het bedrijf'


De directie van Staatsolie en de vakbond bij het bedrijf betreuren in een gezamenlijke memo dat kwaadwilligen valse berichten rondsturen met de kennelijke bedoeling onrust te zaaien in het bedrijf. Zij zeggen kennisgenomen te hebben van berichten op social media, dat er plannen zijn om 'de offshore aandelen in block 58' te verkopen, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 24 januari 2020.

'Bond en directie wensen daarom te benadrukken, dat Staatsolie de belangen van de werknemers, het bedrijf en in het bijzonder Suriname, onder alle omstandigheden voorop zal stellen, hetgeen betekent dat de natuurlijke hulpbronnen van het land zodanig ontwikkeld zullen worden dat de voordelen hiervan voor zowel de huidige als de toekomstige generaties gegarandeerd blijven', staat in het schrijven naar de medewerkers.

Alle medewerkers worden opgeroepen om de aandacht te blijven vestigen op de realisatie van de gestelde bedrijfsdoelen en niet mee te doen met personen die middels wanorde trachten munt te slaan uit de omstandigheden in het land. De memo is ondertekend door algemeen directeur Rudolf Elias, Director Upstream, Wim Dwarkasing, Director Finance, Agnes Moensi-Sokowikromo en Lloyd Read, voorzitter van de Staatsolie Werknemers Organisatie.

Staatsolie verwijst naar berichten in social media, terwijl de VHP een officieel persbericht heeft uitgegeven waarin ze haar bezorgdheid uitspreekt over signalen dat de regering overweegt de 20% participatie van Staatsolie in Block 58 te verkopen. 'Dit kan maar één doel hebben om nog snel voor de verkiezingen te 'cashen' uit de offshore olievondst. Deze verleiding is alleen maar groter geworden met de downgrade van Suriname door kredietbeoordelaar Fitch, omdat lenen nu duurder zal worden voor de regering', zegt de VHP.

'Het risico is reëel aanwezig, dat het 20% belang van Staatsolie voor een appel en een ei wordt verkocht, net zoals Staatsolie zelf in 1998 voor een habbekrats van de hand zou worden gedaan. De VHP zal dit echter niet toestaan en houdt elke ontwikkeling hieromtrent scherp in de gaten.'

Assemblee bespreekt aanscherping Wetboek van Strafrecht inzake 'grooming'

Jeugdigen dienen beschermd te worden tegen seksueel misbruik online


Assembleeleden bleken het gisteren, bij de behandeling wijziging Wetboek van Strafrecht, eens te zijn met elkaar, dat jeugdigen beschermd dienen te worden tegen seksueel misbruik via digitale mogelijkheden. Velen worden hier slachtoffer van. Het is nodig om het Wetboek van Strafrecht aan te scherpen om 'grooming' tegen te gaan. Het gaat om gedragingen waarbij handelingen gepleegd worden met het doel om een kind seksueel te misbruiken, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 24 januari 2020. Vanmiddag wordt de behandeling voortgezet.

Er was kritiek op media die schokkende beelden publiceren en vertonen. Donderdag is begonnen met de behandeling om het Wetboek van Strafrecht te wijzigen.

Rossellie Cotino (NDP), voorzitster van de commissie die de openbare behandeling heeft voorbereid, vindt dat de geldboete van Srd 50.000 verhoogd moet worden. In de wet is een gevangenisstraf voorgesteld van ten hoogste vier jaar en de geldboete. Indien het gedrag zich herhaald wordt de straf verhoogd naar zes jaar

Lid van de commissie, Krishna Mathoera (VHP), heeft tijdens haar spreekbeurt meegedeeld, dat de VHP-fractie achter de wetswijziging staat. Zij heeft wel enkele kanttekeningen waarnaar gekeken moet worden. Degene die door een geautomatiseerd werk of een communicatiedienst een persoon van wie diegene weet of vermoedt dat deze de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt, een ontmoeting voorstelt met het oogmerk ontuchtige handelingen te plegen of een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij die persoon is betrokken te vervaardigen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en een geldboete.

Mathoera wees er op, dat personen die seksuele handelingen verrichten met kinderen tot 15 jaar strafbaar zijn. Vanaf 16 jaar is dat niet het geval als het niet tegen de wil van de tiener gebeurt. Zij vroeg om de leeftijd in overeenstemming te brengen met de bestaande wetgeving. Ook mag een meisje van 15 in het huwelijk treden met een jongen van minstens 17 jaar. Zij wil weten wat er gebeurt indien er al huwelijksafspraken zijn als iemand betrapt wordt op 'grooming'. Hier zal de minister ook vandaag op ingaan.

Tijdens de discussies is benadrukt door Cotino, dat personen die opzettelijk schokkende foto's, beelden van ongelukken waarbij een persoon is betrokken, vervaardigt, verspreidt of openbaar maakt, ook strafbaar is. Zij vraagt zich af hoe het zit met de media die schokkende beelden publiceren. Hoe zit het met mediahuizen die oorlogsbeelden uit het buitenland en beelden van terroristische aanvallen publiceren?

Ook is het gebruiken van fake accounts aan de orde gesteld. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie zal de vragen vandaag verder beantwoorden.

Lesley Artist (45), oud-NDP-Assembleelid en -dorpshoofd van Redi Doti, overleden

'Overlijden van Artist is aderlating voor vooral Para en inheemse gemeenschap'


Lesley Artist (45), voormalig NDP-Assembleelid tevens ex-dorpshoofd van Redi Doti, is overleden. Dat is gisteravond door een jongere broer op Facebook bekendgemaakt, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 januari 2020. 

Artist was ook jarenlang voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Hij werd in 2010 als lijsttrekker op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Para gekozen als volksvertegenwoordiger. In 2015 werd hij niet gekandideerd.


Districtscommissaris van Para, Armand Jurel, zegt op Starnieuws diep geschokt en verslagen te zijn met het heengaan van Artist. Hij condoleert zijn familie, de gemeenschap van Carolina en heel Suriname met het droevige nieuws.

Jurel merkt op dat Artist in verschillende functies het land gediend heeft. Het overlijden van Artist is een aderlating voor vooral Para en de inheemse gemeenschap, zegt Jurel.

Artist was geruime tijd ziek. Hij was voor behandeling naar Cuba geweest. Personen die hem onlangs nog ontmoet hebben, dachten dat het beter ging met hem. Daarna kwam het nieuws dat hij opgenomen was. Hij overleed in 's Lands Hospitaal.