zondag 14 augustus 2016

Den Blauwvinger: Het succes van een Olympisch Surinaams sporter, een schare van opgewonden dames als fans

COLUMN: Badmintonspeler Opti met een lekker gevoel huiswaarts

Atleet Themen is tevreden, omdat hij achter Usain Bolt aan heeft gerend – Teleurstellend optreden sporters signaal naar in gebreke zijnde regering en Surinaams Olympisch Comité

14-08-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Jammer, maar helaas. De zes Surinaamse Olympische sporters kunnen weer huiswaarts keren, met niets, slechts een persoonlijk record en een herinnering en voor atleet Jurgen Themen de wetenschap, dat hij weer heeft kunnen lopen tegen Usain Bolt (en dat is toch leuk voor de latere tori's), voor judoka Yigal Kopinsky de wetenschap dat hij toch wat beter de spelregels van te voren had moeten doornemen en daardoor diskwalificatie had kunnen voorkomen en voor zwemmer Renzo Tjon A Joe een persoonlijk en Surinaams record op de 50 meter vrije slag, 22,23 seconden.

In ieder geval kan badmintonspeler Sören Opti zich verzekeren van een schare van opgewonden dames die hem maar wat mooi, sexy, vinden, zo bleek uit de vele reacties op social media na de openingsceremonie toen hij de Surinaamse vlag droeg. Een mooie herinnering voor een kennelijk mooie jongen, die zijn sportblamage snel doet vergeten.

Maar, wat is de zin om sporters af te vaardigen naar een Olympische Spelen als eigenlijk vooraf al vast staat, dat zij geen deuk in een pakje Gele Bek kunnen slaan.
Nu lijken de Spelen meer op een leuk uitstapje voor de sporters, hun begeleiders en de 1, 2, 3 meegereisde zogenoemde sportjournalisten die - de sportjournalisten - na het vertrek van de sporters gewoon nog enkele dagen in Rio blijven.... tja, waarom niet, het is toch een leuk uitstapje naar de mooie stranden van Rio de Janeiro.

Jurgen Themen zei zelfs na afloop van zijn teleurstellende 100 meter 'Suriname, sorry'. Hij wijdt zijn verlies aan de slechte voorbereiding, zo zei hij in de Ware Tijd van gisteren, zaterdag 13 augustus 2016. Schoonmaakwerkzaamheden doen om de eindjes financieel aan elkaar te kunnen knopen zijn niet echt bevorderlijk voor een goede voorbereiding. 'We moeten het als land beter doen en wat wordt beloofd op tijd in orde te maken.'

Met deze wetenschap had Themen wellicht beter kunnen besluiten niet naar Rio moeten gaan en is het natuurlijk achteraf wel wat te gemakkelijk om de beschuldigende vinger te wijzen in de richting van zijn eigen voorbereiding. Hij heeft toch zelf bewust het risico genomen om op zijn gezicht te gaan. Neemt niet weg, dat dit toch ook een duidelijk signaal is in de richting van de Surinaamse regering en het Surinaams Olympisch Comité om toekomstige Olympische sporters beter te begeleiden en te faciliteren en ze niet in het diepe te laten zwemmen. Het is feitelijk een schande hoe in Suriname met topsport en zwetende en ploegende topsporters wordt omgegaan.....

Overigens geldt dit voor meerdere landen die sporters afvaardigen waarbij je je afvraagt, in Godsnaam waarom? Waarom laat je je sporters voor een wereldpubliek in hun hemd staan met hun 'sportieve prestaties' voor hun land? Misschien iets om over na te denken voor diverse landencomités van de Olympische Spelen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 augustus 2016
Amsterdam-Paramaribo

Hoe presteerden de Surinaamse Olympische sporters?

Yigal Kopinsky nam het zondag 7 augustus in de -66kg klasse op tegen de Algerijn Houd Zourdani. Na 1 minuut en 31 seconden werd Kopinsky echter al gediskwalificeerd, omdat hij naar de benen van de tegenstander greep, terwijl deze nog stond.

De 21-jarige zwemster Evita Leter stond rond twee uur zondagmiddag 7 augustus op haar startblok voor de 100 meter schoolslag. Haar tijd van 1:14.96, waarmee ze in haar heat als 5e eindigde, was echter niet voldoen om door te gaan naar de halve finale.

Renzo Tjon A Joe heeft donderdagmiddag 11 augustus zijn Olympische heat gewonnen tijdens de 50 meter vrije slag. Hij deed dat in een nieuw nationaal Surinaams en persoonlijk record van 22,23 seconden. Het oude record van 22,30 stond sinds 17 juli 2015 op zijn naam. Maar, het was onvoldoende om door te gaan.

Het verschil tussen de wereld nummer 1 in de badmintonsport Lee Chong Wei uit Maleisië en Sören Opti was donderdag 11 augustus duidelijk erg groot. Hij moest het met 2-21 en 3-21 afleggen tegen de Maleisiër. Opti verloor ook zijn tweede match tegen Van Zi Lang Derek Wong uit Singapore met 21-5, 21-6.


Atlete Sunayna Wahi (25) liep vrijdag 12 augustus in haar eerste heat op de 100 meter sprint een tijd van 12,09 seconden en werd daarmee eerste in haar heat. Juichend van blijdschap rende ze over de finish. In haar tweede heat eindigde zij echter op de laatste plaats met een tijd van 12,25. Haar persoonlijk record is 11,47 seconden.

Jurgen Themen heeft zaterdag 13 augustus in baan 1 van zijn heat een tijd neergezet van 10,47 op de 100 meter sprint en werd daarmee 8e in die heat. Zoals verwacht eindigde sprintkanon Usain Bold als eerste in deze heat. De Surinaamse atleet heeft een persoonlijk record achter zijn naam staan van 10,13.