donderdag 11 oktober 2018

Arbeider gedood te Kaaimangrasie door omvallende boom

35-Jarige Mohamed Nabibaks overlijdt ter plaatse door schedelfractuur
 
De 35-jarige Mohamed Nabibaks is donderdag 11 oktober 2018 tijdens werkzaamheden verongelukt. Uit het politieonderzoek blijkt, dat men bezig was met houtkapwerkzaamheden te Kaaimangrasie, zo schrijft het Dagblad Suriname. 

Een graafmachine was bezig een boom 'omver te stoten'. De boom viel echter op een van de arbeiders. Hij raakte gewond aan zijn hoofd en liep als gevolg daarvan een schedelfractuur op.

De man overleed ter plaatse.

Ontvluchte jonge arrestant door politie in zijn achterste geschoten tijdens vlucht uit bureau Kwatta

Jongen, verdacht van woninginbraak, was voor verhoor van Opa Doeli naar Kwatta vervoerd


Het Dagblad Suriname bericht donderdag 11 oktober 2018, dat de politie van Kwatta maandagavond op een arrestant heeft geschoten die uit de wacht was ontvlucht. Uit het politieonderzoek blijkt, dat de politie twee verdachten, K.G. en K.V., eerder had aangehouden wegens een inbraak in een woning. 

Vanwege hun jonge leeftijd zijn ze ingesloten in Opa Doeli. De politie van Kwatta bracht maandag beide verdachten over naar station Kwatta voor nader verhoor. Bij die gelegenheid zag K.G. zijn kans schoon om uit de wacht te vluchten. Hij maakte zich uit de voeten en werd achter achterna gezeten door de politie.

Waarschuwingsschoten mochten niet baten, waarna de politie gericht op hem schoot. K.G. raakte gewond aan zijn zitvlak. Hij werd met een ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Na medische behandeling is hij ontslagen uit het ziekenhuis. Het onderzoek duurt voort.

Duizenden studenten, professoren en universiteitsdirecteuren de straat op in Colombia

(Bron foto: Reuters)
Nationale Mars ter Verdediging van het Hoger Onderwijs, hogere budgetten openbaar onderwijs


Duizenden studenten, professoren en universiteitsdirecteuren van 32 openbare universiteiten in Colombia namen woensdag 10 oktober 2018 deel aan de Nationale Mars ter Verdediging van het Hoger Onderwijs om hogere begrotingen en transparantie van de nationale regering te eisen. 

Voorafgaand aan de mars organiseerden studenten van verschillende faculteiten aan de openbare universiteiten van Colombia een studentenstaking en hielden permanente vergaderingen om de eisen van de studentenbeweging te bespreken.

Colombianen eisen hogere budgetten voor openbaar onderwijs, dat al jaren achterblijft bij de inflatie ondanks het feit dat het openbare systeem blijft groeien en meer studenten huisvest, van wie velen private universiteiten niet kunnen betalen.

De lokale nieuwswebsite Semana meldde, dat het aantal studenten in het openbare universitaire systeem tussen 1993 en 2016 met 284 procent is gestegen, van 159.218 studenten naar 611.800. Volgens de organisatoren hebben openbare universiteiten te kampen met een tekort van $ 1 miljoen aan uitstaande salarissen aan hoogleraren en administratieve uitgaven, en $ 4.9 miljoen om de kwaliteit van het onderwijs en de infrastructuur te behouden.

De presidente van de Unión Patriótica, een oppositiepartij, tweette woensdag: 'Trots afgestudeerd aan de Nationale Universiteit van Colombia, zij zijn de kritische gedachte en democratische reserve voor sociale veranderingen vandaag mobiliseren zij om de openbare universiteit te verdedigen tegen de privatisering van Santos-Duque." #MarchForTheU "


Alejandro Palacio, voorzitter van de Asociación Colombiana de Representantes Estudiantiles (ACREES), beweert dat investeringen in onderwijs tekortschieten, omdat er geen rekening wordt gehouden met investeringen in onderzoek. 'Voor volgend jaar met de middelen die de staat aan openbare universiteiten geeft, zal het niet genoeg zijn om de loonlijst van de Nationale Universiteit te dekken. Dat is wanneer je de defunding ziet, wanneer ze zeggen dat er geen geld is om papier te kopen, gloeilampen te veranderen', stelde Palacio.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Elf mensen gedood door aardverschuiving in Marquetalia, Colombia

Deel van stad weggevaagd tijdens zware regenval

(Bron foto: Twitter)

Elf mensen zijn gedood toen een aardverschuiving een deel van een stad wegvaagde in het koffiegebied van Colombia, te midden van zware regenval, meldden de autoriteiten donderdag 11 oktober 2018. 

De Unidad Nacional para la Gestión del Riesgo de Desastres in Colombia (UNGRD) zei dat zeven vrouwen en vier mannen werden bedolven door de aardverschuiving die de buitenwijk Los Andes van de stad Marquetalia trof. Vier andere mensen raakten gewond.


Zoektochten naar mogelijke vermiste personen werden opgeschort vanwege de aanhoudende zware regenval, zei het.

De stad ligt in het koffieteelt departement Caldas. 'Van de elf doden waren er vier minderjarigen, zes tussen de 20 en 50 jaar oud en één was een oudere volwassene', zei de UNGRD in verklaring.


Marquetalia burgemeester Luis Carlos Betancourt vertelde journalisten dat het bergstadje afgelopen woensdag getroffen was door hevige regenval.

Het Zuid-Amerikaanse land beleeft momenteel zijn tweede regenseizoen, met bergachtige streken en een deel van de Caribische kust die alert zijn.(Suriname Mirror/AFP/El Tiempo/Twitter)

Linkse presidentskandidaat van Brazilië, Fernando Haddad, wil belasting- en banksector hervormen

Jair Bolsonaro, extreemrechtse kandidaat, wil kerncentrales en hydro-elektrische energie uitbreiden

- 'Een Bolsonaro-regering zet ook de massale Belo Monte-waterkering in de Xingú-rivier, een zijrivier van de Amazone, door' ten koste van inheemse stammen
- Bolsonaro als president is een ramp voor milieu, biodiversiteit en inheemse gemeenschappen


De linkse presidentskandidaat van Brazilië, Fernando Haddad (Partido dos Trabalhadores), zei  vandaag, donderdag 11 oktober 2018, in een radio-interview, dat hij van plan is om belasting- en bankhervormingswetten naar het Congres te sturen als hij in oktober wordt gekozen.

Haddad zei ook, dat hij van plan is om 10 procent van de deviezenreserves in Brazilië te gebruiken voor de financiering van wind- en zonne-energieprojecten in het noordoosten van Brazilië.

Jair Bolsonaro, zijn extreemrechtse tegenkandidaat (Partido Social Liberal), wil het chronisch tekort aan energie van Brazilië aanpakken door kerncentrales en hydro-elektrische energie uit te breiden, ondanks bezorgdheid over de gevolgen van nieuwe dammen voor de Amazone, stelde de gepensioneerde generaal over zijn infrastructuurprogramma.

Oswaldo Ferreira, een van de zes gepensioneerde generaals die Bolsonaro adviseert, zei dat een Bolsonaro-regering de door Brazilië aangetaste kerncentrale Angra 3 aan de kust tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro tegen elke mogelijke prijs zou voltooien.

Hij zei ook, dat een Bolsonaro-regering de massale Belo Monte-waterkering in de Xingú-rivier, een zijrivier van de Amazone, zou doorzetten, die werd bekritiseerd vanwege het verdrijven van inheemse gemeenschappen. Opgelegde plannen voor andere dammen in het Amazonegebied kunnen ook nieuw leven worden ingeblazen.

Ferreira zei, dat particuliere investeerders zouden worden ingeschakeld om te helpen bij het opbouwen van de infrastructuur die Brazilië nodig heeft en dat er volledig rekening wordt gehouden met milieufactoren. Belo Monte en andere hydro-plannen voor de Amazone, 's werelds grootste tropische regenwoud, zijn door milieudeskundigen verworpen vanwege het schaden van de biodiversiteit.


Bolsonaro, een 63-jarig voormalig legerkapitein die Congreslid werd, begunstigd door de financiële markten, viel net buiten de meerderheid van de verkiezingen van zondag. Hij zal geconfronteerd worden met de linkse Fernando Haddad, een voormalige burgemeester van Sao Paulo, in een tweede-ronde stemming op 28 oktober.

Populair bij de krachtige evangelische en landbouwlobby van Brazilië, heeft Bolsonaro beloofd om Brazilië uit het Klimaat Akkoord van de Parijs-Overeenkomst te halen vanwege meningsverschillen over hoe de Amazone moet worden beschermd.

Zijn topadviseur op gebied van landbouw vertelde dinsdag aan persbureau Reuters, dat zijn regering boetes zal verlagen voor boeren die milieuwetten overtreden in kwetsbare gebieden zoals het Amazone regenwoud. Ferreira zei dat honderden onvoltooide infrastructuurprojecten, van spoorwegen en wegen voor de export van granen, bestudeerd en voltooid zullen worden als ze levensvatbaar zijn met de hulp van investeerders via publiek-private partnerschappen. Maar, energie zal een prioriteit zijn. 'Als Brazilië terug zal keren naar de groeipercentages die we allemaal willen, zal er energie nodig zijn die niet uit andere bronnen kan worden geleverd', zei hij woensdag laat in een interview.

Uit een Datafolha-peiling van woensdag blijkt, dat Bolsonaro zijn voorsprong versterkt heeft tot 58 procent van de kiezers, vergeleken met 42 procent van Haddad. Bolsonaro, die herstellende is van een bijna-fatale steekwond tijdens de campagne vorige maand, is van plan om de steun van gekozen parlementsleden vrijdag bij zijn huis in het Barra de Tijuca stranddistrict van Rio de Janeiro te verzamelen.

In een interview dat laat woensdag werd gepost op social media, zei Bolsonaro dat zijn team een ​​economische agenda heeft die 'praktisch klaar' is om te presenteren bij zijn ambtsaanvaarding in januari, als hij wint, inclusief een belastinghervorming die geen belastingen zou opheffen maar eerder administratieve rompslomp zou verminderen.

Ferreira zei dat Bolsonaro de voorkeur geeft aan privatisering van de transmissie- en distributie-eenheden van de grootste nutscentrale van Brazilië Eletricas Brasileiras SA, bekend als Eletrobras, maar met behoud van de staatscontrole over elektriciteitsopwekking. Hij benadrukte dat een Bolsonaro-regering zich zal concentreren op 'schone' energie van waterkracht tot wind en zon, en dat milieukwesties 'volle aandacht' zullen krijgen.

Ferreira sloeg een minder gematigde toon in een interview dat donderdag werd gepubliceerd door de krant O Estado de S .Paulo, waarin hij milieubeheersorganen als overlast beschrijft. Toen het leger verantwoordelijk was voor het openstellen van wegen in het Amazonegebied tijdens het militaire regime van 1964-1985, konden bomen zonder toestemming worden gekapt, maar vandaag de dag om één boom om te hakken 'een handvol mensen zal komen en je lastig vallen', vertelde hij de krant.


Milieuactivisten zijn het meest bezorgd over de plannen van Bolsonaro om nieuwe inheemse reservaten niet meer te erkennen en landbouw- en milieuministeries samen te voegen onder de controle van een vertegenwoordiger van de boerderijlobby.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Christelijke organisatie Buckner Peru helpt vluchtelingen uit Venezuela

(Bron foto: BGCT Photo / Jordan Parker)
Bijna 11.000 maaltijden en meer dan 1.000 nieuw paar schoenen voor gezinnen


De christelijke organisatie Buckner Peru stuurt bijna 11.000 maaltijden naar Peru en is van plan meer dan 1.000 nieuw paar schoenen te sturen om kinderen en gezinnen te helpen die meer dan 15 uur hebben gelopen gevlucht uit Venezuela. 

Een privé-bedrijf in Peru schonk voor $ 5.000 aan voedsel - 1.000 kilo - voor Buckner Peru om te verdelen onder gezinnen die lokaal worden ondersteund door het Buckner Family Hope Centre in Pamplona, ​​Peru, genoeg voor één kilo per gezin.

Volgens Reuters heeft Peru dit jaar honderdduizenden Venezolanen geaccepteerd die op de vlucht waren voor een economische inzinking, toegenomen armoede, en voedsel- en medische tekorten. Ongeveer 2.3 miljoen Venezolanen hebben het land verlaten in een van de grootste massale migraties in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis, volgens de Verenigde Naties.

Maar liefst 4.000 Venezolanen gaan dagelijks naar naburige landen. De massale uittocht legt een zware druk op de ondersteuningssystemen van Peru, Ecuador, Brazilië en Colombia.

De VN benadrukt haar bezorgdheid over de meest kwetsbaren, waaronder vrouwen, adolescente jongens en meisjes, en mensen die probeerden zich te herenigen met hun familie. Ze omvatten ook niet-begeleide en gescheiden kinderen die waarschijnlijk niet aan de documentatievereisten kunnen voldoen en daardoor meer risico lopen om te worden geconfronteerd met uitbuiting, mensenhandel en geweld.

Buckner Peru werd in 2006 opgericht en heeft meer dan 750.000 kwetsbare kinderen en gezinnen geholpen met pleegzorg, initiatieven om kinderen te beschermen, familiebehoud en programma's te versterken bij Buckner Family Hope Centers, missies en humanitaire hulp.

(Suriname Mirror/Baptist Standard)

Directrice Wijngaarde-van Dijk van ministerie van Volksgezondheid gaat met eervol ontslag

(Bron foto: Facebook)
Wijngaarde-van Dijk wil per 1 november verlof waarna aansluitend ontslag per 1 augustus 2019


Directrice Maureen Wijngaarde-van Dijk van het ministerie van Volksgezondheid wenst met eervol ontslag te gaan. In een brief heeft ze minister Antoine Elias gevraagd om haar verzoek door te geleiden naar president Desi Bouterse. De directrice wil zich verder verdiepen in gezondheidszorg en wil daarbij gebruik maken van de mogelijkheden voor een PhD-traject alsook de mogelijkheden die gezondheidszorg in de regio en internationaal biedt, staat in het schrijven, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 oktober 2018.

Wijngaarde-van Dijk wijst erop, dat ze iets meer dan drie jaar werkzaam is bij het ministerie. Ze heeft eerst waargenomen als directrice en is later aangesteld als directrice. Ze heeft eerder tien jaar gewerkt bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) als arts, programmamanager bij de afdeling Maatschappelijk Gezondheidszorg en onderdirectrice Programma Ontwikkeling.

'Ik heb vanwege de jarenlange werkdruk weinig verlofdagen opgenomen, waardoor ik eerst van het grote aantal verlofdagen zal genieten en wel ingaande 1 november 2018 waarna ik dan aansluitend met ontslag ga per donderdag 1 augustus 2019', luidt een citaat uit de brief.

Ze stelt haar overdrachtsstaat beschikbaar en is bereid om eventueel nader uitleg te geven. 'Mijn jaren in overheidsdienst zijn vruchtbaar geweest en ik dank de president en samenleving voor het in mij gestelde vertrouwen.'

Den Blauwvinger: Is het ministerie van SoZaVo die bekende ezel van die steen?

Ministerie voor tweede keer op beschamende wijze bestolen van aanzienlijk bedrag aan AKB-gelden


Er is iets goed mis met het verantwoordelijkheidsgevoel en de financiële administratie binnen het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) in Suriname. Dat moet wel, als personen in staat zijn om tot twee keer toe grote sommen geld te ontvreemden, bestemd voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag, AKB. Daarenboven is het ministerie in beide zaken niet eens in staat te zeggen hoeveel geld is verdwenen... 
Was het deze week weer een 'inside job'? 
Is het lek binnen SoZaVo te dichten? 
Kan de kluis niet vervangen worden door gewoon een bankrekening, immers in deze tijd nog cash gelden bewaren binnen een overheidsapparaat lijkt welhaast middeleeuws.

Het ministerie maakte dinsdag 9 oktober via regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut bekend – in een summiere bekendmaking (zie hierna) –, dat in het weekeinde ervoor was ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB). Daarbij is een groot geldbedrag gestolen, aldus SoZaVo. Door de diefstal is de uitbetaling van Kinderbijslag niet mogelijk.

Het is dus niet voor het eerst dat geld is verdwenen bij het ministerie. In maart van dit jaar werden zes personen aangehouden verdacht van verduistering van geld bij het ministerie. Ook dat geld was bestemd voor uitbetaling van de maandelijkse Algemene Kinderbijslag, AKB. Het betrof de betaling over het gehele jaar 2016. De verduistering vond in 2015 plaats, tijdens de eerste regering Bouterse.

De AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om Srd 50 per kind per maand of Srd 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort.

Gelet op het voren gaande is het verontrustend, dat het ministerie cash geld voor de AKB in het ministerie heeft liggen, en kennelijk 'voor het oprapen'. Je vraagt je af waarom dat geld niet op een bankrekening staat en wordt opgenomen vlak voor de uitbetaling van de AKB. Ook is het verontrustend dat in beide gevallen niet kon/kan worden aangegeven om hoeveel geld het gaat. Dat zou duiden op een lekke financiële administratie binnen het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting en tijd om in te grijpen.

Het kan toch niet zo zijn, dat kennelijk vrij eenvoudig gelden kunnen worden ontvreemd uit een ministerie en dat ministerie niet eens kan vertellen om hoeveel geld het gaat....

Een ezel stoot zich over het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen, maar deze ezel - het ministerie - kennelijk wel.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
11 oktober 2018
Paramaribo – Suriname

Politie start onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen illegaal ‘beleggingsbedrijf’ X-Trade Trading & Investments

CBvS had de activiteiten van dit bedrijf al stopgezet per 21 september 2017...


Op basis van aangiftes van een aantal mensen tegen het illegale ‘beleggingsbedrijf’ X-Trade Trading & Investments stelt de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname onderzoek in naar mogelijk strafbaar handelen. Inspecteur Humphrey Naarden, hoofd Voorlichting van het korps, zegt vandaag, donderdag 11 oktober 2018, in de Ware Tijd, dat het onderzoek moet uitwijzen of de handelingen vallen onder het straf- of civiel recht.

Hij stelt dat de 'benadeelden' het gevoel bekruipt dat ze zijn beetgenomen, maar dat de politie tot nu toe niet gestuit is op enig strafbaar handelen. Hij verduidelijkt, dat er overeenkomsten zijn getekend tussen de 'slachtoffers' en het bedrijf. Het onderzoek wordt hierdoor bemoeilijkt.

'Wij werken met feiten en strafbare handelingen. Als het niet goed afloopt, klopt men aan de bij de politie', zegt hij, doelend op de gedupeerden. Hoewel het bedrijf illegaal opereert, zegt Naarden dat het geen aanleiding is om een persoon die in beeld is gebracht, aan te houden. Het bedrijf zou, om geld uit te zetten en te ontvangen, een vergunning van de Centrale Bank van Suriname moeten hebben. Bij het onderzoek worden ook mogelijke strafbare handelingen binnen het kader van de Bankwet nagegaan. Dit onderzoek voltrekt zich in nauw contact met autoriteiten, zegt Naarden.

X-Trade, met vestigingen in de Rattan Oemrawsinghstraat en de Tweede Rijweg, bood tegen een inschrijftarief van Srd 75 drie pakketten aan. De 'start-up', met een inzet van Srd 100 tot Srd 250, zou na tien dagen een output van Srd 200 tot Srd 500 bieden, de 'double-up' met een inleg van Srd 300 tot Srd 700 zou na twintig dagen Srd 600 tot Srd 1.400 opleveren en de 'x-clusive' zou met een inzet van Srd 1.000 tot Srd 3.000 na 35 dagen een output van Srd 2.000 tot Srd 6.000 hebben.

Toen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën eerder dit jaar geconfronteerd werd met de activiteiten van deze 'piramidebank' waarschuwde hij dat mensen hun belegde bedragen zouden verliezen. Daarna gaf hij terstond de opdracht om de activiteiten van het bedrijf te staken.

X-Trade kan, aldus de Ware Tijd, vergeleken worden met Roep en Johwin die in de jaren '90 actief waren in Suriname. Er werden hoge rentepercentages aangeboden op beleggingen. Op een gegeven moment konden de rentes niet meer worden uitbetaald en verloren de beleggers hun inleg. 'Wij waarschuwen zwaar tegen deze vorm van oplichting', zei de bewindsman eerder.

X-Trade Trading & Investment mag dus niet opereren als een kredietinstelling. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) had de activiteiten van dit bedrijf al stopgezet per 21 september 2017. Het bedrijf beschikt niet over een vergunning van de CBvS voor het uitoefenen van een kredietbedrijf en heeft met zijn activiteiten de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen (WTK) 2011 overtreden.

De CBvS had X-Trade opgedragen alle activiteiten, welke beschouwd worden als te zijn van een kredietinstelling, stop te zetten. Het bedrijf was aangezegd om alle handelingen die in dit verband zijn gepleegd ongedaan te maken, hetgeen inhoudt dat reeds gesloten overeenkomsten met cliënten ontbonden moeten worden. Het bedrijf moet vervolgens al zijn bezittingen en schulden rapporteren aan de Centrale Bank

Aangehouden agent overlijdt plotseling in cellencomplex politiebureau

Agent was 9 oktober met twee andere collega’s ingesloten in drugsdeal-zaak Stolkertsijver


Het  Korps Politie Suriname bericht vandaag, donderdag 11 oktober 2018, dat een 32-jarige arrestant, politieman Vikaash Bechan, vanochtend is overleden. De deuren van de cellen werden, zoals gewoonlijk, vroeg geopend voor de arrestanten om te gaan baden.

Vikaash liep zijn cel uit om te gaan baden en zakte plotseling in elkaar. Politieambtenaren schoten hem te hulp en schakelden via de Centrale Meldkamer een ambulance in. Het ambulancepersoneel constateerde, dat de arrestant geen teken van leven meer vertoonde. Een ingestelde arts stelde de dood vast. Na overleg met het Openbaar Ministerie is het lichaam voor obductie in beslag genomen.

Vikaash was dinsdag met twee andere collega’s ingesloten op verdenking van mishandeling, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en dwang door ambtenaar.
Bechan was gestationeerd op de politiepost Nieuw Amsterdam. De kwestie kwam aan het licht toen de bestuurder van het voertuig waarin de drugs zijn gevonden aangifte deed. Bij politiecontrole te post Stolkertsijver was 10 kilo cocaïne gevonden in het voertuig.

De drie politieambtenaren hebben vervolgens 5 kilo voor zichzelf gehouden en voor het andere deel  moest 3.000 euro worden betaald om het terug te krijgen.

De chauffeur heeft verklaard dat hij bij zijn aanhouding is mishandeld, waarvan hij aangifte heeft gedaan te Nieuwe Haven. De vrouw van wie de drugs volgens de chauffeur zou zijn is nog spoorloos.

Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet door de afdeling Onderzoek Personele Zaken (OPZ) binnen het Korps Politie Suriname.

Na VHP veroordeelt ook de ABOP schietincident bij NPS-partijcentrum Grun Dyari

'Verklaring autoriteiten over dit voorval roept juist meer vragen op, dan het antwoorden geeft'

'Elke wapendrager weet dat het ten strengste verboden is om met een geladen vuurwapen te lopen'


De ABOP veroordeelt vandaag, donderdag 11 oktober 2018, in de meest krachtige bewoordingen het voorval waarbij geschoten is op het gebouw van de NPS dinsdagavond. Op dat moment was in Grun Dyari een vergadering aan de gang. 

'De verklaring van de autoriteiten over dit voorval roept juist meer vragen op, dan het antwoorden geeft, vindt de ABOP. Immers, elke wapendrager weet dat het ten strengste verboden is om met een geladen vuurwapen te lopen. 

Ten tweede komt jouw vinger nimmer op de trekker als je niet van plan ben te schieten, beklemtoont de politieke organisatie. 

De ABOP roept daarom de autoriteiten op het pad van amateurisme te verlaten, een grondig onderzoek te verrichten en het resultaat te presenteren aan de gemeenschap.'

Zembla: Minister Blok sluit akkoord met Venezolaanse folteraar

Kamervragen aan minister Blok na uitzending ZEMBLA over vluchtelingenproblematiek Venezuela


Ondanks dat de Europese Unie had aangekondigd sancties te gaan instellen tegen de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, sloot de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met hem een akkoord over het opheffen van de grensblokkade met de ABC-eilanden. Dat stelt Zembla, BNN-VARA, gisteren in een persbericht over haar uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ van gisteravond, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 oktober 2018.

El Aissami schendt volgens de Europese Unie (EU) mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Bovendien staat de vicepresident sinds 2017 in de Verenigde Staten op een sanctielijst vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel. Reden genoeg voor de EU om op 25 juni sancties tegen hem in te stellen.

En hoewel Blok wist dat deze sancties er zouden komen – Zembla heeft notulen in handen van een overleg tussen Blok en de premiers van Curaçao en Aruba op 5 april waarin hij dit aangeeft -, sloot de bewindsman op 7 april toch nog een akkoord met El Aissami.De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes steekt haar afkeer over het akkoord niet onder stoelen of banken. Tegenover Zembla zegt zij niet eens op de foto te willen met mensen als El Aissami. 'Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is.'

De reden die werd aangehaald voor de grensblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro in januari van dit jaar oplegde, was de smokkel van goud en koper vanuit het Zuid-Amerikaanse land naar Aruba en Curaçao. Een van de problematische gevolgen van de blokkade was dat Venezolanen die vluchtten naar de eilanden, niet teruggestuurd konden worden. Minister Blok hoopte daar verandering in te brengen door in april naar Venezuela af te reizen. Dat lukte. Maar, wat er precies is besproken, blijft nog altijd onbekend.

El Aissami heeft in een verklaring destijds wel gezegd, dat het een ‘historisch akkoord’ is ‘dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeft’. Daarnaast zei hij, dat er is gesproken over de benoeming van Carlos Mata Figueroa, voormalig minister van Defensie, als consul op Aruba. En dat Blok hier zijn goedkeuring voor zou gaan geven. Dat gebeurde inderdaad enkele weken later. Maar ook Mata Figueroa is geen onomstreden persoon, zo vertelt Wever-Croes tegen Zembla.Verschillende internationale media brengen hem namelijk in verband met drugscriminaliteit. De minister-president van Aruba stelt zelfs tegen de benoeming te zijn, maar geen andere keuze te hebben dan Nederland te gehoorzamen en de nieuwe consul toe te laten. 'Zo iemand wil je liever niet binnen hebben. Maar, diplomatiek was het niet mogelijk om hem buiten te houden', legt zij uit.

Nog opmerkelijker is dat Wever-Croes aangeeft, dat Mata Figueroa door Aruba in de gaten wordt gehouden. De premier stelt dat ‘als er door, wegens, met hem hier iets gebeurt dat tegen onze wetten is’, hij niet kan blijven. 'Dat is hoogst ongebruikelijk, omdat een consul diplomatieke onschendbaarheid geniet', aldus Zembla.

PvdA-Kamerlid en voormalig Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen wil weten welk akkoord minister Stef Blok heeft gesloten met het regime van Venezuela. Ploumen wil van Blok weten: 'Vindt u het in algemene zin gepast om zaken te doen met een minister die wordt verdacht van martelingen? Zo ja, waarom?', zo bericht Zembla vandaag.

Pauletta, fractievoorzitter PAR: 'FEFFIK krijgt een dikke nul voor good governance' - Curaçao

'Elke dag dat FEFFIK zijn deuren opent, lekt het opleidingsinstituut geld en maakt het schulden'


'Wanneer gesproken wordt over good governance, krijgt FEFFIK een dikke nul.' Dat waren de woorden van Ana Maria Pauletta, fractievoorzitter van de PAR, tijdens de Statenvergadering over het noodlijdende opleidingsinstituut. 'Elke dag dat FEFFIK zijn deuren opent, lekt het opleidingsinstituut geld en maakt het schulden.'

Ludwig Alberto, sinds 2013 de interim-directeur van FEFFIK (Fundashon pa Edukashon i Formashon di Fishi i Kapasitashon), gaf een uitvoerige presentatie over de inkomsten en uitgaven van het opleidingsinstituut, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 oktober 2018.

In de presentatie werd ook aandacht besteed aan de schulden van FEFFIK en het beleid dat gevoerd wordt.

Ook aanwezig tijdens de vergadering waren Kenneth Bremer, vicevoorzitter Abvo (Algemene Bond van Overheidspersoneel), Darius Plantijn, voorzitter onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou), en een leerling die de leerlingen van FEFFIK vertegenwoordigt.

FEFFIK geeft maandelijks 457.000 gulden uit, terwijl het aan subsidie – na inhouding van bepaalde schulden die door de regering zijn voorgeschoten – ‘slechts’ 368.000 gulden ontvangt. 'Maandelijks komt de organisatie 89.000 gulden tekort en jaarlijks 1 miljoen gulden', aldus Alberto tijdens zijn betoog. FEFFIK geeft iedere maand 208.000 gulden uit aan het nettosalaris van personeelsleden; 69.000 gulden aan afdrachten aan derden zoals Guardian Group, Ennia en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), en 16.000 gulden per maand aan ziektekostenverzekering. Dan komen er nog de kosten voor de betaling van de AOV-premie, loonbelasting, huisvestingskosten, kantoorkosten, beveiligingskosten, Selikor, Aqualectra, UTS, Digicel en andere onkosten bij.

Het opleidingsinstituut heeft grote schulden bij verschillende instanties waaronder APC, de Ontvanger, Guardian Group, Ennia, SVB en aan eigen werknemers.

Insel Air Curaçao kampt met flinke vertragingen en annulering van aantal vluchten

Directeur Insel Air De Brabander: 'Problemen veroorzaakt door uiteenlopende redenen'


Wie afgelopen week een van de omliggende eilanden van Curaçao wilde bezoeken en daarvoor een ticket had geboekt bij Insel Air, kwam veelal van een koude kermis thuis. De luchtvaartmaatschappij kampt sinds een week met flinke vertragingen en heeft ook een aantal vluchten moeten annuleren. 

De directeur van Insel Air, Lars de Brabander, legt vandaag, donderdag 11 oktober 2018, in het Antilliaans Dagblad, uit dat hieraan verschillende redenen ten grondslag liggen. Het begon vorige week donderdag met problemen met de bemanning voor een vlucht naar Sint Maarten. Deze moest geannuleerd worden en om de schade in te halen werd de volgende dag een toestel van Conviasa ingezet.

Vrijdag was er sprake van ‘een klein, technisch probleempje’ aan de enige eigen Fokker 50 van Insel Air die momenteel operationeel is  Het betrof een temperatuursensor van een propeller. Omdat De Brabander geen enkel risico wilde lopen, besloot hij niet te vliegen. De F50 werd uit service gehaald, waardoor een groot gedeelte van het vluchtschema overhoop lag.

Het is minder goed gesteld met positie van meisjes in Suriname, dan op eerste gezicht lijkt

Meisjes worden misbruikt, onderdrukt of mogen niet naar school


Op het eerste gezicht lijkt het alsof het goed gaat met meisjes in Suriname. Gelet op bijvoorbeeld het aantal inschrijvingen vanaf het secundair onderwijs, meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Maar er zijn verschillende aspecten die uitwijzen dat het minder goed gesteld is met de positie van meisjes in Suriname, dan aanvankelijk blijkt. 

'Als wij letten op het aantal meisjes dat wordt misbruikt, het aantal meisjes dat wordt onderdrukt of om verschillende redenen niet naar school mag, dan zien wij dat de situatie van meisjes niet zo rooskleurig is', zegt Sharon Saridjan-Tjokro, beleidsadviseur Bureau Genderaangelegenheden (BGA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), aldus Starnieuws vandaag, donderdag 11 oktober 2018.

De BiZa-functionaris wijst er op, dat wereldwijd miljoenen meisjes worden uitgebuit en gediscrimineerd, gewoon om het feit dat zij meisjes zijn. Elk jaar wordt op 11 oktober tijdens Wereld Meisjesdag aandacht gevraagd voor de benarde positie van meisjes over de gehele wereld. Deze dag is in 2012 uitgeroepen door de Verenigde Naties en is bedoeld om aandacht te vragen voor de positie van alle meisjes in de wereld.

Het BGA vraagt vooral aan de regering aandacht om beleid te maken, waardoor meisjes evenveel kunnen hebben als andere groepen in de samenleving. Meisjes hebben onder meer onvoldoende toegang tot niet-traditionele vrouwenberoepen.

Het thema voor Wereld Meisjesdag 2018 is 'With her: A skilled girlforce'. Dit houdt in, dat meisjes van zichzelf al bepaalde vaardigheden hebben. De samenleving, met name de regering, moet het ontwikkelingsklimaat zodanig inrichten, dat meisjes de gelegenheid hebben om deze vaardigheden te ontwikkelen.

Het BGA is met name gericht op het brengen van bewustwording voor de verbetering van de positie van meisjes. Zo blijken analfabetisme en kinderhuwelijken (huwelijken van meisjes vóór hun vijftiende jaardag) nog plaats te vinden in de samenleving.

Saridjan-Tjokro wijst er echter op, dat het Kinderrechtenverdrag stelt, dat kinderen het recht hebben op onderwijs en het recht hebben op kind zijn. De BiZa-ambtenaar benadrukt, dat bewustwording niet alleen bij meisjes nodig is, maar ook bij ouders, jongens, de publieke en private sector, zodat meisjes de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen.

In verband met Wereld Meisjesdag lanceert het BGA vandaag een mediacampagne. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft meermalen gepleit voor een volledige uitbanning van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voor het oplossen van dit hardnekkig probleem vindt hij het van belang dat mannen en jongens ook worden betrokken, omdat de hele samenleving de gevolgen van geweld ervaart.

Districtscommissaris Yvonne Pinas nu ook kapitein van Klaaskreek in Brokopondo

'Bekroning voor wijze waarop Pinas zich heeft ingezet voor ontwikkeling van het land'....


Districtscommissaris Yvonne Pinas is zaterdag door granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners benoemd tot kapitein van het dorp Klaaskreek in Brokopondo. De benoeming is volgens Iwan Adjako, woordvoerder van het stamhoofd, een bekroning voor de wijze waarop Pinas zich tot nu toe heeft ingezet voor de ontwikkeling van het land, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 oktober 2018. 

Pinas, die van huis uit leerkracht is, heeft veertien jaar gefungeerd als parlementariër en is daarna benoemd tot districtscommissaris van Brokopondo. Ze is nu districtscommissaris van Boven-Saramacca en neemt ook waar in Boven-Suriname.

'Ik had er niet op gerekend en had niet verwacht dat dit zou gebeuren', reageert ze. Ze voelt zich in elk geval 'vereerd' met de benoeming,

Pinas is de eerste vrouwelijke kapitein van Klaaskreek. 'Volgens de traditie wordt de functie van kapitein eerder aan een man toegewezen', vertelt ze. Daarnaast is het de eerste keer, dat de Nazi-lo, waaruit ze voortkomt, een kapitein als vertegenwoordiger heeft in het dorp en daarmee dus ook medezeggenschap. Dat was volgens haar al meer dan honderd jaar niet het geval.

Zaterdag zijn meer personen benoemd of bevorderd tot basya, kapitein, hoofdkapitein of hoofdbasya. Ook enkele vrouwen zijn benoemd tot hoofdkapitein. Adjako zegt dat het grootopperhoofd hiermee zoveel mogelijk inhoud wil geven aan zijn genderbeleid.

'Beenderen van in 1738 verdronken Afrikaanse slaven aan boord 'Leusden' moeten uit Marowijnerivier worden gehaald'

Atoman, voorzitter stichting 10 Oktober: 'Regering moet bij Nederland hulp vragen'


De Afrikaanse slaven die in 1738 verdronken voor de kust van Suriname, moeten een behoorlijk graf krijgen. Dit zegt Leo Atoman, voorzitter van de stichting 10 Oktober. Behalve voor de zielenrust van de zevenhonderd overledenen, is het ook goed voor de gemoedsrust van de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen.

Atoman begrijpt dat het een grote operatie betreft. De regering moet maar Nederland aankloppen voor financiering. Het is immers onder Nederlands koloniaal gezag geweest dat het slavenschip Leusden toen Suriname aandeed.


'Het mag nooit worden vergeten, dat de Leusden bij de Marowijne zonk met uit Afrika gehaalde mensen aan boord. Hun beenderen moeten uit het water worden gehaald. Het is nodig, zodat ook wij ontlast kunnen raken. De regering moet Nederland om hulp vragen', zei Atoman bij de herdenking van ‘Marrondag’.

De overblijfselen zouden in een massagraf kunnen worden bijgezet. Atoman vindt het niet meer dan logisch dat Nederland bijspringt. De Leusden was bezit van de West Indische Compagnie, WIC. Het behoorde tot de WIC-vloot die werd ingezet voor de slavenhandel. Het vaartuig maakte water bij de monding van de Marowijne. Slechts zestien van de zevenhonderd en zestien Afrikanen overleefden de ramp.

Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname het slavenschip Leusden van de West-Indische Compagnie (WIC). Van de 716 in Afrika ingescheepte gevangenen overleefden er slechts 16 de ramp. Hoewel het ongetwijfeld de grootste tragedie is uit de Nederlandse scheepvaarthistorie, is deze ramp vrijwel onbekend.

De Leusden was een van de laatste WIC-schepen die slaven vervoerden en bovendien het enige dat exclusief voor dit doel werd ingezet. Per reis transporteerde het schip gemiddeld 660 slaven – geketend en dicht op elkaar liggend – naar het Caribisch gebied. Eenmaal op zee waren slavenschepen varende gevangenissen, waar een wreed regime heerste. Met name doordat ziekten vrij spel hadden in de ongezonde atmosfeer van de scheepsruimen, overleefden veel slaven de overtocht niet. Van haar eerste reis in 1720 tot aan haar ondergang in 1738 voerde de Leusden in totaal 10 slaventochten uit, waarbij slechts 73 % van de slaven levend de overzijde bereikte.

Er is tot nog toe bijzonder weinig onderzoek gedaan naar de specifieke schepen die de trans-Atlantische slavenhandel mogelijk maakten.

(Suriname Mirror/Waterkant.net/Walburg Pers/YouTube)

Bee (ABOP) wil dat regering vooral grondrechtenvraagstuk serieus aanpakt

Assembleelid onder de indruk van de Liba Krutu


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) is onder de indruk van de Liba Krutu die hij samen met partijgenoten bijgewoond heeft op 8, 9 en 10 oktober te Dritabiki. Bee zegt vandaag, donderdag 11 oktober 2018, op Starnieuws, dat hij de regering oproept om vooral het grondrechtenvraagstuk, dat hoog op de prioriteitenlijst staat, serieus aan te pakken. 

Bee vindt dat voor een passend thema is gekozen voor de krutu. De eenheid die centraal stond, is goed gedemonstreerd tijdens de afgelopen drie dagen. Op de krutu is het consensusmodel toegepast. 'Wij kunnen hier veel van leren. Ik ben zeer onder de indruk hoe het grondenrechtenvraagstuk is besproken en de mogelijke oplossingsmodellen die men heeft aangedragen.' 

Onderwijs, gezondheidszorg en nutsvoorzieningen moeten ook worden aangepakt.

Bee vindt het belangrijk dat er overleg komt tussen de regering en de gezagsdragers van het binnenland. Hij vindt het positief dat president Desi Bouterse heeft aangegeven in zijn brief aan granman Bono Velantie, dat hij in overleg wil treden op een ander tijdstip.

De politicus merkt op dat de krutu zich er ook bewust van is, dat de vele problemen niet in één dag opgelost kunnen worden. Er zullen prioriteiten gesteld moeten worden. De mensen willen ontwikkeling en wensen op een menswaardige manier te worden behandeld. 'Ik vind dat de organisatie en de deelnemers mogen spreken van een succesvolle krutu', concludeert Bee.

'Dritabiki Akkoord' legt 19 forse eisen op tafel regering - Deel binnenlandbewoners lijkt de messen geslepen te hebben

Deelnemers Liba Krutu eisen einde bemoeienis regering met interne aangelegenheden traditioneel gezag 

Maar, ze eisen daarentegen van regering wel meer bemoeienis met ontwikkeling in brede zin van binnenland 


De 'Liba Krutu' heeft in het gisteren vastgestelde Dritabiki Akkoord forse eisen opgenomen. De besluitenlijst omvat 19 punten. De krutu werd 8, 9 en 10 oktober gehouden onder leiding van de granmans Bono Velantie (Okanisie-stam) en Lesley Valentijn van de Matawai-stam. De zes marronstammen die deelgenomen hebben aan de krutu stellen, dat niet Albert Aboikoni, maar Naze Amina de rechtmatige opvolger is van wijlen granman Belvon Aboikoni. De stammen zullen ook als één opereren. De Matawai-granman zal als eerste de deken zijn van de granmans. Ook de verandering van de naam marron in Afro-Surinamer wordt niet geaccepteerd, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 11 oktober 2018.

De besluiten die genomen zijn op de krutu: 

1. Het traditioneel gezag verzoekt, dat de Staat Suriname de ILO Conventie nummer 169 zo snel als mogelijk ratificeert. 

2. Het traditioneel gezag verzoekt de regering en de politiek, dat zij onmiddellijk stoppen met het creëren van verdeeldheid onder de binnenlandbewoners. 

3. Het traditioneel gezag verzoekt, dat de regering stopt met bemoeien in interne aangelegenheden van het traditioneel gezag. 

4. Het traditioneel gezag accepteert de verandering van de naam marron in Afro-Surinamer resoluut niet. 

5. In het kader van het grondenrechtenvraagstuk verzoekt het traditioneel gezag, dat de regering het Saamaka Vonnis naar letter en geest uitvoert.

6. Het traditioneel gezag verzoekt de regering per direct te werken aan een ontwikkelingsplan ten behoeve van het binnenland. 

7. Het traditioneel gezag verzoekt, dat de regering haar met respect behandelt en beter waardeert voor het werk dat zij verricht binnen de leefgemeenschappen van binnenlandbewoners. 

8. Het traditioneel gezag heeft besloten, dat alle zes stammen als één zullen opereren. 

9. Vanaf nu zal er een 'Deken van Gaanmans' worden geïnstalleerd. Het traditioneel gezag heeft bepaald, dat er conform een roulerend systeem zal worden gewerkt, waarbij om de twee of drie jaren de 'Gaanman Voorzittershamer' zal worden overgedragen door de ene granman aan de andere, te beginnen bij de 'Matawai gaanman'. 

10. Het traditioneel gezag heeft besloten, dat er geen grenslijnen worden vastgesteld tussen de diverse Marronstammen. 

11. Het traditioneel gezag verzoekt opheldering van de werking van het grensverdrag met Frans-Guyana, dat op 15 november 2017 is goedgekeurd door het parlement. 

12. Het traditioneel gezag verzoekt adequaat onderwijs in een kindvriendelijk en motiverend milieu. 

13. Het traditioneel gezag verzoekt adequaat gezondheidszorg voor het gehele binnenland 

14. Het traditioneel gezag verzoekt optimale nutsvoorzieningen in alle woon- en leefgemeenschappen. 

15. Alle zes stammen vallend onder het traditioneel gezag der marrons delen mede dat de heer Naze Amina op de juiste traditionele wijze is ingewijd als Saamaka granman; derhalve is hij ook volgens de traditie de rechtmatige opvolger van wijlen granman Belvon Aboikoni. 

16. Het traditioneel gezag verzoekt onmiddellijke stopzetting van het uitgeven van concessies aan multinationals en het uitvoeren van houtkap werkzaamheden door deze bedrijven binnen haar directe leef- en woongebieden. 

17. Het traditioneel gezag verzoekt, dat in alle dorpen waar scalians werkzaamheden uitvoeren er onmiddellijk gezond drinkwaterinstallaties worden aangelegd voor de leefgemeenschappen en het instellen van een dorpsfonds ten behoeve van de dorpen die in de directe omgeving van de scalians liggen. 

18. Het traditioneel gezag verzoekt, dat er pinautomaten op strategische plaatsen in het binnenland worden geplaatst, zodat zij hun vergoedingen kunnen opnemen. 

19. Het traditioneel gezag wenst dat er binnen redelijk termijn een aanvang wordt gemaakt met de uitvoering van deze punten. 

De marronstammen en diverse organisaties die deelgenomen hebben aan de krutu zijn:
- De Okanisiestam (Ndjuka, Saakiiki, Cottica, Duudu-Ini & Kawina) 
- De Saamakastam (Matjaw-Lo, Twalufu-Lo & Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers) 
- De Paamakastam 
- De Kwintiestam 
- De Matawaistam 
- De Alukustam 
- De Inheemsen van Apetina & omgeving 
- Royal Fiiman Paansu 
- Fiiman Paansu (Frans-Guyana) 

De verklaring is ondertekend door de granmans Velantie en Valentijn.

VHP eist grondig onderzoek naar schietincident partijgebouw Grun Dyari van de NPS

'Of er gericht of per ongeluk geschoten is, het is een vrij ernstige zaak'

'Met een simplistische verklaring van Militaire Politie of Korps Politie Suriname dat het 'per ongeluk' is gebeurd, neemt VHP geen genoegen'


De VHP eist een grondig onderzoek naar het schietincident bij partijgebouw Grun Dyari van de NPS. De NPS werd dinsdagavond opgeschrikt door het afgaan van een schot, terwijl de afdeling Paramaribo in vergadering was. De VHP bracht woensdag 10 oktober 2018 onderstaand persbericht uit.
  
'Of er gericht of per ongeluk geschoten is op het partijgebouw van de Nationale Partij Suriname (NPS), het is een vrij ernstige zaak. Dit voorval maakt nog eens het duidelijk dat de regering het helemaal niet nauw neemt met de veiligheid. Door dit incident is de veiligheid van NPS partijgenoten in ernstig gevaar gekomen.

De VHP eist daarom een grondig onderzoek in deze zaak. Met een simplistische verklaring van de militaire politie of van het korps politie Suriname dat het 'per ongeluk' is gebeurd, neemt de VHP geen genoegen. Er moet een diepgaand onderzoek komen. We eisen garanties van de regering dat ook andere partijen niet "per ongeluk" doelwit worden.

Onze vrienden van de NPS mogen van geluk spreken, dat de kogel het gebouw heeft getroffen, het kon even goed de aanwezige mensen aldaar hebben getroffen, met zelfs dodelijke slachtoffers. Als de verklaring van de NPS juist is, bevreemdt het de VHP eveneens, waarom dienstdoende militairen van het leger het restaurant moeten bewaken.

De VHP heeft alle begrip voor de bezorgdheid van de NPS over de veiligheid van haar leden en het gebouw. De VHP zal in deze, ondersteuning geven aan de NPS, waar het nodig is, en hoopt dat er geen herhaling plaatsvindt van dit ernstige voorval.

De VHP verneemt op de kortst mogelijke termijn de uitkomsten van een diepgaand onderzoek en eist garanties van de regering om herhaling te voorkomen.

VHP'

De ABOP en Seeka tekenen samenwerkingsovereenkomst te Dritabiki

'In globaliserende wereld is samenwerking essentieel voor bereiken gemeenschappelijke doelen'


De ABOP en Seeka hebben woensdag 10 oktober 2018, de Dag der Marrons, een samenwerkingsovereenkomst getekend te Dritabiki. 'De roep van de marron-gemeenschap, dat de partijen die deel uitmaakten van de A Combinatie, wederom samenwerken, is niet voorbij gegaan aan de leiding van de politieke partijen ABOP en Seeka.' Dit staat in onderstaande de intentieverklaring die op 10 oktober is getekend, aldus Starnieuws.


De ABOP en Seeka zullen elk drie personen voordragen om strategieën te ontwikkelen om diepgang te geven aan de intentie die overeengekomen is. De te ontwikkelen strategie moet in belang zijn van de samenleving, in het bijzonder de achtergestelde groepen.

Beide partijen hebben bewust de Marrondag gekozen om de intentieverklaring te ondertekenen. De voorzitters Ronnie Brunswijk van de ABOP en Paul Abena van Seeka zijn beiden aanwezig op de 'Liba Krutu' te Dritabiki. De samenwerking maakt geen deel uit van de krutu.

De partijen stellen dat in een globaliserende wereld is de samenwerking essentieel voor het bereiken van gemeenschappelijke doelen. Waarden zoals wederzijds respect, gelijkwaardigheid, transparantie en integriteit dienen de basis te zijn van de intentie tot samenwerking.

Weer een Latijns-Amerikaanse president op Twitter: Miguel Díaz-Canel van Cuba

Miguel Díaz-Canel eerste president van Cuba die zijn schreden zet op Twitter

Suriname nog steeds op vele fronten een blinde vlek op Twitter


De president van Cuba is vanaf woensdag 10 oktober 2018 op Twitter te volgen. Miguel Díaz-Canel heef als eerste president van het communistische land vandaag een tweet verstuurd, gevolgd door nog een bericht twee uur later. 

Díaz-Canel plaatste een foto waarop het begin van de onafhankelijkheidsstrijd van het eiland wordt herdacht. Daarna bedankte hij voor alle steun. De Cubaanse president heeft vier uur na zijn eerste tweet al meer dan 5.000 volgers, waaronder de Suriname Mirror.Op zijn account schrijft hij dat toegewijd is aan de ideeën van Fidel en Raúl Castro.

Díaz-Canel, die dit jaar Raúl opvolgde als president, wil dat Cuba zich technologisch ontwikkelt. In het land is geen mobielinternet beschikbaar. Tegen het einde van het jaar wil de regering een 3G-netwerk hebben uitgerold.

Bijna alle Latijns-Amerikaanse regeringsleiders, ministeries en organisaties van importantie zijn actief op Twitter, maar Suriname is op vele fronten nog steeds een blinde vlek en gaat voorbij aan het belang en de kracht van Twitter.