zondag 8 februari 2015

Den Blauwvinger: Stem niet op welke kleur vlag dan ook

COLUMN: Denken partijen werkelijk verkiezingen te kunnen winnen door het uitdelen van partijvlaggen.... – Suriname en de vlaggenmanie

08-02-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Suriname is in de ban van de verkiezingen van 25 mei. Leden van politieke partijen weten niet hoe snel ze moeten overlopen naar een andere partij, al dan niet in scene gezet om een partij in de wielen te rijden. Politieke leiders smijten op podia ongegeneerd met vuil naar collega's. Maar, over de inhoud wordt nauwelijks gerept, laat staan dat politieke programma's, voor zover die er zijn, worden uitgelegd door partijvoorzitters en andere politieke kopstukken. Neen, diverse politieke partijen lijken zich vooral bezig te houden met Suriname te voorzien van een tapijt van vlaggen die overal aan worden vastgebonden. De kleur paars lijkt de basiskleur van dat tapijt te zijn met hier en daar een blokje oranje, een randje geel, een streepje rood en ergens in een hoekje een beetje groen.

Denken bepaalde politieke partijen, zoals de NDP, VHP, NPS, PL en ABOP, werkelijk de verkiezingen te kunnen winnen door maar met zoveel mogelijk tamtam partijvlaggen aan leden en vooral niet-leden uit te delen om op hun percelen te plaatsen? Alsof iemand bij het zien van welke kleur vlag dan ook, op die partij gaat stemmen.... Het is niets meer en niets minder dan een schijnvertoning om macht uit te stralen en alom vermeende aanwezigheid.

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Paarse vlaggen worden zelfs vastgeknoopt aan verkeersborden, zo berichtte dinsdag 3 februari een van de kranten. De vlaggenmanie gaat zelfs zo ver, dat de korpschef van het Korps Politie Suriname zich al tijdens zijn nieuwjaarsreceptie op 6 januari genoodzaakt voelde erop te wijzen, dat hij het niet zal accepteren wanneer agenten gaan rondrijden met vlaggen van politieke partijen. 'Tegen deze ambtenaren zal zeker worden opgetreden', zo zei hij streng.

Diverse straten in buurten en districten kleuren paars, zelfs in buurten van Paramaribo en in districten die feitelijk bekend staan vanwege een totaal andere politieke kleur, rood of geel. Maar, wat is de betekenis van zo'n, ook nog eens, lelijke partij politieke vlag? Mensen, waarvan het merendeel niet eens lid zal zijn van welke partij dan ook, willen kennelijk hun omgeving tonen welke kleur zij aanhangen. Maar, niet uitgesloten kan worden dat veel mensen een centje of anderszins hebben ontvangen voor het plaatsen van vlag op hun percelen..... Er gaan geruchten, dat mensen Srd 75 zouden ontvangen in ruil voor het plaatsen van een stok met vlag op hun perceel. Natuurlijk wordt dat ontkend.

Veel mensen weten waarschijnlijk nauwelijks wat de door hun gekozen kleur op hun perceel na 25 mei zou kunnen beteken of juist niet voor hun eigen leven, hun levensonderhoud, hun welzijn en welvaart, hun portemonnee, voor de economie in het algemeen, voor de natuur en het milieu, voor de landbouw- en veeteelt, voor het onderwijs, voor de bauxiet- en goudsector, voor de haven in Paramaribo, voor de infrastructuur en voor (de bewoners van) het achterland.

Laten partijen in dorpen in districten en buurten van Paramaribo partijprogramma's uitdelen...... Dan bedrijf je als partij werkelijk politiek en betrek je de potentiële kiezer bij je partij. Een vlag is statisch, een vlag is gewoon een lap stof die in weer en wind kan wapperen en verkleuren.....een vlag is enkel een partijpolitiek gekleurd symbool dat staat voor (regeer)macht en niet voor partijpolitieke inhoud.

Het lijkt erop dat politieke partijen de hoeveelheid vlaggen in een buurt of straat belangrijker vinden dan de inhoud van hun partijprogramma's.

Stem op inhoud en niet op de kleur van een vlag, van een partij..... Stem indien mogelijk met verstand en niet met gevoel, emotie of vanwege slechts de kleur van een vlag of het vermeende charisma van een lijsttrekker..... voor wat het waard is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
08 februari 2015
Amsterdam-Paramaribo 

Noot:
Lees ook dit artikel over de vele paarse vlaggen op de Surinamerivier en zelfs op het scheepswrak Goslar.