maandag 6 augustus 2012

Plots is gouden Ranomi een ambassadeur voor Suriname

Andere - ‘echte’ - Surinaamse topsporters worden vergeten

06-08-2012   COLUMN   Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De Nederlandse zwemster Ranomi Kromowidjojo, die tijdens de Olympische Spelen in Londen maar liefst twee gouden en een zilveren medaille in de wacht wist te slepen, blijkt in Nederland plotseling door Surinamers te worden uitgeroepen tot een ambassadeur voor Suriname. En de Surinaams-Indonesische gemeenschap in Amsterdam heeft bekendgemaakt de zwemster te willen huldigen..... Haar vader is in Suriname geboren en zelf is ze ooit één keer in het geboorteland van haar vader geweest.....

Wat is dat toch met die vooral Indonesische Surinamers in Nederland? Waarom hebben zij zich deze dagen zo vastgeklampt aan de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo die naar goud zwom op de 100 meter vrije slag, goud op de 50 meter vrije slag en zilver op de 4x100 meter vrije slag estafette? Natuurlijk, het is een uitzonderlijke prestatie. Eind 2009 heb ik haar in ‘haar’ zwembad te Eindhoven mogen interviewen. Zij is een persoonlijkheid, sympathiek, spontaan en intelligent. En, toen wist ze het al: ‘ik werk toe naar de Olympische Spelen 2012 in Londen en ik ga goud halen’.

Overigens heeft ze 5 augustus tegenover de speciale zwemnieuws internetsite Zwemkroniek.com laten weten dat ze niet alleen reacties heeft ontvangen uit Suriname. ‘Ook uit Indonesië, het land van m’n voorouders, is massaal gereageerd’. Maar, zijn er nu ook in Indonesië mensen die haar plotseling ophemelen als een ambassadeur voor het land?

‘Diaspora ambassadeur’
De onbekende Surinaamse Nederlander Carlo Djaoedji blijkt op Facebook – volgens De Ware Tijd van zaterdag 4 augustus 2012 - een ondersteuningsactie op touw te hebben gezet en beweert heel trots te zijn op Kromowidjojo. ’Ze is een echte Surinaamse diaspora ambassadeur. Elke diaspora kan een voorbeeld aan haar nemen. Ze fungeert als een voorbeeldfiguur voor alle Surinaamse sporters. We zijn heel trots op haar’, aldus Djaoedji. Ik kan dit dus niet begrijpen, het lijkt welhaast op verheerlijking van een Nederlandse zwemster die in haar carrière al vele medailles bij elkaar heeft gezwommen in de wereld of op een poging om zelf even een beetje publiciteit te krijgen.

Echte Surinaamse Olympische sporters voor het gemak vergeten
Hij vergeet echter de vijf Surinaamse Olympische sporters die voor hun doen zeer goed hebben gepresteerd in Londen en die voor hun sporten (atletiek, zwemmen, badminton) ook zeker als voorbeeldfiguur kunnen worden gezien. Virgil Soeroredjo (badminton), Chinyere en Diguan Pigot (zwemmen), Jurgen Themen (atleet) en Kirsten Nieuwendam (atlete) zijn top Surinaamse sporters die jarenlang hebben toegewerkt naar de Spelen van Londen. Daar, in Londen, hebben zij Suriname vertegenwoordigd op een waardige wijze in een groots deelnemersveld van sporters uit de hele wereld. Het deelnemen aan de Olympische Spelen is op zich al een hele prestatie voor de vijf Surinaamse sporters.

Voorzitter Roy Ho Ten Soeng van het Surinaamse Inspraak Orgaan (SIO) gaat in dezelfde krant zelfs zo ver door te beweren dat Ranomi  Surinamers op een heel positieve manier in de schijnwerpers heeft geplaatst. ‘Ze is een echte diasporafiguur’, aldus Roy Ho Ten Soeng.

‘Ik voelde me zo trots, want alleen al de naam doet denken aan een Surinaamse.’ Kromowidjojo doet mij en waarschijnlijk zeer velen in de wereld echter toch eerst en vooral aan Indonesië denken.

Wat een Nederlandse Olympische gouden medaille al niet teweeg kan brengen onder Surinamers in Nederland…..

Doorslaan
Zowel Djaoedji als Ho Ten Soeng slaan echter door, spelen in op de publiciteit, hemelen Ranomi op als een soort boegbeeld voor alle Surinamers in de wereld en vergeten voor het gemak vele andere Surinaamse sporters die in de wereld presteren. Olympisch goud verblindt. Maar, zijn deze twee heren representatief voor alle Surinamers in Nederland? Of spreken zij alleen voor zichzelf...... of alleen voor Javaanse Surinaamse Nederlanders......?

Beide hebben in ieder geval een slecht geheugen, want waar waren zij toen Ranomi in het verleden al vele internationale successen behaalde?

Ranomi is meer dan alleen Olympisch goud
Waarom niet die aandacht voor Ranomi Kromowidjojo van Ho Ten Soeng en Djaoedji, toen zij:

in 2006 tijdens de Europese kampioenschappen zilver haalde op de 4x100 meter vrije slag,

brons haalde op dezelfde afstand tijdens de wereldkampioenschappen in het Australische Melbourne in 2007 of

goud haalde bij de Olympische Spelen in Beijing China, 2008, ook weer op de 4x100 meter vrije slag.

In dat jaar, 2008, werd ze ook nog eens door de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF uitgeroepen tot sporttalent van het jaar.

En, ‘Kromo’ (zoals ze tijdens de Olympische Spelen in Londen ‘liefkozend’ wordt genoemd door de Nederlandse pers) haalde ook nog eens op 12 december 2008 haar eerste individuele medaille op de 100 meter vrije slag tijdens het Europees kampioenschap korte baan.

Een paar maanden later, op 26 juli 2009, werd de Nederlandse zwemster wereldkampioene in Rome op de 4x100 meter vrije slag.

Haar eerste individuele titels op grote internationale toernooien won zij tijdens de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2010 en tijdens de Wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2010 op de 50 en 100 meter vrije slag. In december 2011 werd zij uitgeroepen tot Nederlands Sportvrouw van het jaar tijdens het Sportgala.


Ranomi wordt snel vergeten
Ranomi is gelukkig een nuchtere jongere vrouw die met beide benen op de grond staat. Zij weet naar alle waarschijnlijkheid als geen ander de opmerkingen van Ho Ten Soeng en Saoedji op ‘waarde’ in te schatten.

Beide heren hadden waarschijnlijk zelf behoefte om even een beetje aandacht te krijgen in een Surinaamse krant en op ‘social media’. Maar, ik weet zeker, dat beide mannen na de Olympische Spelen Ranomi alweer snel zijn vergeten en dat zij zelf snel in de vergetelheid verdwijnen.

Zouden ze ooit gehoord hebben van Virgil Soeroredjo, Jurgen Themen, Chinyere Pigot, Diguan Pigot en Kirsten Nieuwendam......