donderdag 16 mei 2019

Conservation International Suriname adopteert apeneilanden van de Paramaribo Zoo

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
'De slingerapen zijn een van onze prioriteiten van ons wildlife programma'


Conservation International Suriname (CIS) heeft woensdag de apeneilanden van de Paramaribo Zoo geadopteerd. 'De slingerapen (Ateles paniscus, Kwatta aap) zijn een van onze prioriteiten van ons wildlife programma', aldus de program manager van CIS, Els van Lafieren, donderdag 16 mei 2019 in het Dagblad Suriname. 

'Deze apen zijn geselecteerd, omdat zij heel belangrijk zijn voor de zaadverspreiding in het bos en het bos gezond te houden. Zij zijn de indicator voor een primair gezond bos. De slingerapen worden bedreigd en gejaagd als ze voeding zoeken. Deze apen krijgen een keer in 3 tot 4 jaren een jong en door bedreiging wordt de populatie minder. Ook worden ze vaak gehouden als huisdier gehouden en dat is niet de bedoeling. Vaak eindigen ze in de dierentuin. CIS heeft hiervoor gekozen om het publiek voor te lichten dat slingerapen beschermde diersoorten zijn', geeft de program manager aan.


De onthulling van een naambord vond plaats door de directeur van Paramaribo Zoo, John Altenberg, en de program manager. 'Wij zijn al een tijd bezig met een adoptieplan voor bedrijven en het publiek om de dieren te adopteren en Conservation International Suriname werd geïnteresseerd voor een adoptie', geeft de directeur aan. 'Dit is de eerste samenwerking van de Zoo met Conservation International Suriname en er zullen in de toekomst nog meer komen', aldus Van Lafieren.

Maar, wat de adoptie concreet inhoudt is niet duidelijk....

Verdachte van beschieting en overval op twee mannen en vrouw in Paramaribo gearresteerd

29-Jarige verdachte in beeld dankzij camerabeelden - Vluchtauto bij hem thuis aangetroffen

De twee gewonden ter verpleging opgenomen in een ziekenhuis


De 29-jarige verdachte S.S. is in de vroege ochtend van donderdag 16 mei 2019 door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) op zijn woonadres aangehouden. De politie van het Ressort Centrum kreeg 's ochtends de melding via het Command Center (CC) dat twee mannen en een vrouw op hun woonadres te Paramaribo waren overvallen en beroofd door vier gewapende en gemaskerde mannen. De twee mannen waren door de overvallers neergeschoten. De gewonde slachtoffers bleken naderhand de 20-jarige J.S. en de 68-jarige A.K. te zijn, aldus het Korps Politie Suriname. Niet vermeld wordt waar een en ander is voorgevallen

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de partner van J. S. een geluid hoorde komende vanuit de richting van de voordeur van hun woning. Zij liep naar voren om na te gaan wat er aan de hand was en op dat moment werd zij door vier mannen overvallen in de woonkamer van het huis.

Toen J.S. door had wat er gebeurde, schoot hij zijn partner te hulp. Daarbij werd hij door een van de overvallers neergeschoten. Hij werd geraakt in zijn zitvlak. A.K. verscheen na J.S. ook in de woonkamer en werd ook overrompeld door de vier mannen. Hij verzette zich tegen hun waarbij ook hij werd neergeschoten. A.K. werd in de buikstreek geraakt en verloor kort daarop het bewustzijn.

Uit de woning is een kluis weggenomen met daarin een groot geldbedrag in vreemde valuta. Nadat de overvallers de kluis in een auto hadden geladen, reden zij met hoge snelheid weg. Met behulp van veilig gestelde camerabeelden en tactische opsporingsmethodes kwam een woonlocatie in beeld. Politieambtenaren van de RBTP deden de locatie aan en troffen de vluchtauto en S. aan. Hij werd  aangehouden ter voorgeleiding en de auto in het belang van het onderzoek in beslag genomen.

Vervolgens werden Saverio en het voertuig door de RBTP aan de Recherche Paramaribo overgedragen. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd S. hangende het onderzoek in verzekering gesteld door de politie. De twee gewonden zijn ter verpleging opgenomen in een  ziekenhuis.

Ambassadeur Ebu Jones biedt geloofsbrieven aan Guyanese president David Granger aan

(Bron foto's: NII)
Grens (Tibiti-) kwestie kan gezien worden als één van de belangrijkste uitdagingen


Ambassadeur Ebu Jones, die op 10 april door president Desi Bouterse tot buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Suriname in Guyana is beëdigd, heeft woensdag zijn geloofsbrieven aangeboden aan president David Granger. In zijn toespraak benadrukte Jones de intensieve relatie tussen de twee buurlanden en dat er samen gewerkt moet worden aan duurzame ontwikkeling ten bate van beide landen. Strategisch, moet de nadruk worden gelegd op wat beide landen bindt in plaats van wat ons scheidt. Dit moet de drijvende kracht zijn om de relatie verder te intensiveren op basis van wederzijds respect, begrip, samenwerking, goed nabuurschap en wederzijds voordeel. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 16 mei 2019.

De grenskwestie kan gezien worden als één van de belangrijkste uitdagingen. Suriname en Guyana moeten als soevereine landen een duurzame oplossing hiervoor vinden. De ambassadeur verzekerde dat de Surinaamse regering de voorwaarden van vrede en vriendschap voorop stelt in dit proces en zal blijven handhaven.


De mogelijkheden voor samenwerking moeten ten volle benut worden. Hierbij wordt gedacht aan het duurzaam gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen, evenals het verkennen van de mogelijkheden op milieu-, toerisme- en landbouwgebied die beide landen te bieden hebben.

Daarnaast kijkt Suriname ook uit naar verdieping van de culturele relatie en intensivering van economische handelsactiviteiten. Als twee kleine ontwikkelingslanden hebben onze landen geen andere keuze hebben dan samen te werken om grensoverschrijdende misdaad en verschillende internationale en regionale problemen zoals het klimaat en niet-overdraagbare ziekten aan te pakken.

President Granger heeft in zijn toespraak onder meer benadrukt, dat Guyana uitkijkt naar de intensivering van de samenwerking met Suriname – in het kader van de Caraïbische Gemeenschap en de Samenwerkingsraad Suriname – Guyana om de handel te blijven verbeteren, culturele, economische, ecologische en sociale samenwerking te intensiveren en transnationale dreigingen te bestrijden. De benoeming van Jones is daarbij een belangrijke stap tot het consolideren van de nabuurschapsbetrekkingen.

Guyana en Suriname, samen groter dan Duitsland, maken deel uit van het Guyana-Schild – een van
’s werelds grootste blokken tropisch regenwoud en de meeste biologisch rijke en gevarieerde zones. Milieusamenwerking tussen Guyana en Suriname zou een model kunnen worden voor de bescherming en het duurzame beheer van onze bossen en hun biodiversiteit.

Jogi (VHP) constateert etnische motieven bij recente reshuffeling ministers - 'Bouterse is bezig zijn hachje te redden',

'Men probeert de VHP een kopje kleiner te krijgen, Bouterse wil tonen dat Hindoestanen bij NDP zijn'

'Bouterse mag zetten wie hij wil, hij gaat die verkiezingen niet winnen, yu no mang kisi a volk ala leysi'


De benoeming van André Misiekaba, Sergio Akiemboto, Rabin Parmessar en Vijay Chotkan als ministers van respectievelijk Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi een etnische strategie om stemmen te winnen bij de komende verkiezingen. 

'Met Ashwin Adhin als vicepresident, de benoeming van Parmessar en Chotkan als ministers en de handhaving van Lekhram Soerdjan probeert men de VHP een kopje kleiner te krijgen. Hij wil het volk tonen dat de Hindoestanen bij de NDP zijn. Deze strategie heeft de president toen ook toegepast in 2015 met de rollen van Soeresh Algoe en Adhin', zegt Jogi donderdag 16 mei 2019 in het Dagblad Suriname.

Vooral in Wanica moet Chotkan als minister gaan strijden tegen VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, die een groot probleem voor de NDP is in Wanica. Deze rol was in 2015 toebedeeld aan Algoe, maar diens geloofwaardigheid is wegens enkele corruptieschandalen enorm geschaad. Toen behaalde de ex-LVV-minister 7.948 stemmen als lijsttrekker. Chotkan als lijstduwer kreeg 2.890 stemmen. 'Santokhi is in alle districten door alle bevolkingsgroepen geliefd en is een nationale leider aan het worden. Daarom mag Bouterse zetten wie hij wil, hij gaat die verkiezingen niet winnen. Yu no mang kisi a volk ala leysi', aldus Jogi.

De rollen van Misiekaba en Akiemboto zijn bedoeld om het gezicht van het binnenland te weerspiegelen in de regering. 'Tot nu toe is gebleken dat Bouterse nooit tevreden is geweest over de prestatie van zijn ministers. Als hij dat wel was, dan zou hij de mensen niet continu de laan uitsturen. Ik heb de zaken geanalyseerd. Hiermee probeert men de ABOP vermoedelijk klein te krijgen. We hebben recent bij de Nikos-peilingen gezien, dat de ABOP toch al een dominantere rol begint te vervullen in vooral het binnenland, Paramaribo en andere districten. Dus Bouterse is bezig zijn hachje te redden', aldus de politicus.

Het vertrek van Cristien Polak bij SoZaVo is volgens Jogi niet zo mysterieus, zoals velen dat willen doen denken. Dat kwam volgens hem vanwege de kritiek die binnen de NDP-fractie geleverd werd op het beleid van de inmiddels ex-bewindsvrouwe.  

'Zeker Misiekaba zelf heeft heel veel kritiek geleverd op het beleid van het ministerie van Sociale Zaken. Ook het gedrag van Polak, de manier waarop zij mensen aansprak en arrogantie uitstraalde, zijn zaken die ervoor gezorgd hebben dat ook zij het veld heeft moeten ruimen. Nu is Misiekaba zelf minister', benadrukt de VHP’er.

Verbannen van prostitutie op goudvelden in gebied der Aucaners blijkt welhaast onmogelijk

'Vrouwen niet meer weg te denken op goudvelden, omdat mannen soms maanden daar moeten blijven''Het verbannen van prostitutie op de goudvelden in het gebied van de stam der Aucaners blijkt onbegonnen werk. De behoefte aan commerciële sekswerkers kan niet worden gedempt', zegt Johan Djanie, kapitein van Drietabbetje en lid van het kabinet van de granman der Aucaners, donderdag 16 mei 2019 in de Ware Tijd. 

Het traditioneel gezag van de Aucaners heeft twee jaar geleden, na enkele weken te hebben vergaderd,  een wetboek gemaakt, waarin onder meer staat, dat prostitutie verboden is op de goudvelden. Dit fenomeen leidt soms namelijk tot gezinsontwrichting. 'Wanneer mannen de vrouwen vergezellen, geven ze veel geld uit. Wanneer deze mannen na maanden thuis komen, hebben ze bijna geen geld over voor het gezin', stelt Djanie.

De kapitein herinnert zich dat toen het wetboek uitkwam en het prostitutieverbod bekend werd, veel commerciële sekswerkers zijn vertrokken. Later zijn ze gefaseerd teruggekeerd en worden thans gedoogd. 'Er wordt aangegeven dat de vrouwen niet meer zijn weg te denken op de goudvelden, omdat de mannen soms maanden daar moeten blijven.'

Djanie wijst erop dat het prostitutieverbod in het wetboek 'Den Weti fu a Twalufu lo Gaanmang Meke Tien Na Dii Fu Okanisi' nader bekeken moet worden. 'We moeten overleggen of we deze wet gaan schrappen of aanpassen. Want straks willen de mensen zich ook niet houden aan andere wetten', redeneert de kapitein. Djanie denkt niet dat hierover is gesproken tijdens de krutu die in april is gehouden te Drietabbetje. Vanwege gezondheidsredenen heeft hij daaraan niet meegedaan. 'Ik zou het onderwerp wel ter sprake brengen om een besluit hierover te nemen.'

De meeste commerciële sekswerkers hebben een vreemde nationaliteit. Zij dragen meestal geen kennis van regels die betrekking hebben op vrouwen in het binnenland. Eén daarvan is dat wanneer een vrouw ongesteld is, ze niet in de kreek mag baden. Los daarvan mag een foetus niet op een willekeurige plek worden begraven worden. 'Ik heb begrepen dat de vrouwen zich nu wel houden aan deze regels', aldus de kapitein.

Drie verdachten gearresteerd in moord op 42-jarige Benito Wijnerman

De verdachten, allen begin 20, zijn familieleden van elkaar


In de zaak waarin de 42-jarige Benito Wijnerman dinsdag is overleden bij een vechtpartij te Latour zijn drie mannen aangehouden. Het is vooralsnog onbekend of zij een volmondige bekentenis hebben afgelegd, aldus de Ware Tijd donderdag 16 mei 2019. De verdachten zijn familieleden van elkaar. 

Dinsdag werd de 21-jarige R.M. aangehouden, terwijl de 24-jarige R. M. en de 21-jarige D.M. woensdag in verzekering zijn gesteld.

Het slachtoffer loste tijdens een vechtpartij enkele schoten en werd vervolgensdoor een groep mannen aangevallen en mishandeld. De verdachten vluchtten na de mishandeling.

De zaak is in onderzoek bij de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

Tweede flight check van de nieuwe navigatie apparatuur Luchtvaartdienst succesvol verlopen

'Luchtvaartdienst heeft aangetoond dat het verder heeft gewerkt aan opkrikken operationele vliegveiligheid'


'De Luchtvaartdienst heeft aangetoond dat het verder heeft gewerkt aan het opkrikken van de bestaande operationele vliegveiligheid', aldus Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, nadat de tweede flight check van de nieuwe navigatie apparatuur succesvol is verlopen. 

Het nieuwe systeem is gedurende 9 tot en met 14 mei onderworpen aan de tweede flight check. Uit rapportage blijkt dat de systemen perfect functioneren en er geen bevindingen zijn geconstateerd.

De installatie van het zogenaamde ILS-systeem (Instrument Landing System) vond vorig jaar plaats. Toen werd gelijk een eerste flight check gedaan, waarvoor een speciaal daarvoor ingericht vliegtuig werd ingehuurd. Het ILS-systeem zorgt ervoor dat vliegtuigen de Johan Adolf Pengelluchthaven kunnen traceren en een veilige landing kunnen uitvoeren onder elke weersomstandigheid.


Internationaal is voor de garandering van vliegveiligheid gesteld, dat nadat het systeem zes maanden in gebruik is, het aan een tweede flight check moet worden onderworpen. Het navigatiesysteem van de luchtvaartdienst is daarmee goed bevonden.

De afdeling Radio Technische en Elektronische Diensten van de Luchthavendienst heeft het systeem onder supervisie nagenoeg zelf geïnstalleerd, zegt de Luchthavendienst donderdag 16 mei 2019 in een persbericht. Technici van de afdeling hadden daartoe een training gevolgd in de Verenigde Staten.

President Bouterse: 'De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar zou Srd 7,75 moeten zijn'

Bouterse beweert geen mededelingen te kunnen doen over de koers...


President Desi Bouterse gaf donderdag 16 mei 2019 tijdens een persconferentie na de beëdiging van vier ministers, te kennen dat de wisselkoers voor de Amerikaanse  dollar Srd 7,75 zou moeten zijn. Die koers is nu ver daarboven. Het streven is erop gericht om de koers naar Srd 7,75 te brengen, waarna de situatie verder zal worden geëvalueerd. 

Het staatshoofd bleef vaag over hoe de koers omlaag zal worden gebracht, aldus Starnieuws. Hij verwees hierover naar governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname. Van Trikt is bezig met banken en andere financiële instellingen met een pakket van maatregelen die de koers op het gewenste niveau moet terugbrengen. Nu is de koers boven de Srd 8,30 voor een Amerikaanse dollar.

Bouterse zei, dat hij geen mededelingen kan doen over de koers, omdat hij geen toezeggingen kan doen die niet in zijn handen liggen. Hij zal de governor vragen om speciaal over aanpak van de koers een gesprek met journalisten te hebben. De president is er wel van overtuigd dat de koers naar beneden kan.

Doekhie (NDP): ‘Waidoe baadt in toilet en poept in badkamer, hij kent het verschil niet meer’

Waidoe eist verkiesbare plaats kandidatenlijst NDP in Nickerie en verbod om Doekhie te kandideren

- 'Zulke stomme en domme eisen, wie is Waidoe om deze eisen te stellen?'
- 'Iemand die nauwelijks 10 jaar in de politiek zit en al 4 partijen heeft doorlopen, mag niet over mij praten'


Een verkiesbare plaats op de Assemblee-kandidatenlijst van de NDP in Nickerie en het verbod om partijkopstuk Rachied Doekhie weer te kandideren in 2020. Dat zijn twee van de harde eisen die Assembleelid William Waidoe (Pertjajah Luhur, PL) gesteld heeft om toe te treden tot de Nationale Democratische Partij (NDP). 

'Zulke stomme en domme eisen. Wie is Waidoe om deze eisen te stellen? Er komen dagelijks mensen naar de NDP en een ieder is welkom, maar je komt geen eisen stellen. Het is net als wanneer je met een dame wilt trouwen, maar ze eist dat je haar eerst een diamanten ring van 2 miljoen euro, een Lamborghini en een huis in Monaco moet geven. Mijn partij is geen doti hipie. We gaan erg laag gevallen zijn wanneer wij dit soort dingen accepteren', zegt Doekhie donderdag 16 mei 2019 in het Dagblad Suriname.

Vooral de uitspraak van Waidoe dat hij ‘nooit gezegd heeft dat hij de Pertjajah Luhur heeft verlaten’, doet Doekhie de wenkbrauwen verder fronsen. 'Die man heeft al een tijdje een groot decorumprobleem. Ik ben bang dat wanneer Waidoe naar het toilet gaat, hij gaat baden en als hij naar de badkamer gaat, gaat hij daar poepen. Hij kent het verschil niet meer', benadrukt Doekhie. De politicus vraagt zich af waarmee bepaalde mensen binnen het bestuur van de NDP bezig zijn geweest om zo iemand aan te trekken. Zo lang hij nog actief is, zal hij dit soort ‘grappenmakerij’ blijven tegenwerken. 'Dan zeg ik hari a dan. Als de leiding en het bestuur van mijn partij dat willen, mogen ze. Maar, ik wil Somohardjo niet tot de martelaar maken.'

De manier van showopvoering van Waidoe afgelopen maandag in De Nationale Assemblee, waar hij naast Somohardjo en Ingrid Bink stond en verklaarde de NDP en de regering te willen ondersteunen, keurt Doekhie af, omdat dit juist in het voordeel van de PL-leider heeft gewerkt. 'Somohardjo kwam naar Nickerie en hij heeft volle bak gehaald. Hij heeft de mensen overtuigd dat ondanks zoveel vertrouwen in Waidoe, hij zoiets heeft gedaan in de heilige maand Ramadan. In die sympathiepoging heeft hij alle Javaanse kiezers weer achter zich. Met moeite had ik 1.500 van deze kiezers weggehaald van hem', aldus Doekhie.

Doekhie vraagt zich af welke bedoelingen Waidoe heeft door te eisen dat hij, Doekhie, niet meer gekandideerd wordt in 2020 en ook nog geen deel meer mag zijn van de NDP in Nickerie. 'Waarom zo'n eis? Iemand die nauwelijks 10 jaar in de politiek zit en al 4 partijen heeft doorlopen, mag niet over mij praten. Hij mag niet eens mijn naam noemen en een bocht nemen wanneer hij mij ziet aanlopen', aldus de politicus.

Doekhie zei in 2015. dat Waidoe moet vertellen wat hij samen met ene Carlo heeft gedaan te Wageningen. Volgens hem hebben ze alle ondergrondse kabels gestolen. ‘Dat ijsjesgeld van zijn moeder schijnt niet genoeg te zijn’, benadrukte Doekhie.

Waidoe is in januari 2014, een jaar voor de verkiezingen van 2015, overgestapt naar de PL. 'Ik, Mohamed Rachied Doekhie, zeg dat Waidoe niet in staat is om 100 mensen achter zich te krijgen. De cijfers liggen daar. Toen hij in Mega Combinatieverband bij de KTPI was, heeft hij dag en nacht met Refano Wongsoredjo gewerkt. Met al deze inzet hebben zij maar 910 stemmen gehaald. Hoeveel hieruit is de kracht van Waidoe? PL heeft in 2010 hetzelfde totaal aantal stemmen gehaald met Soetimin Marsidih en de rest van de kandidaten van de Volksalliantie in Nickerie. In 2015 heeft hij die 3.000 plus stemmen ook nog behouden met zijn enige kandidaat, Waidoe', aldus Doekhie.

Het is voor Doekhie duidelijk dat Waidoe alleen maar uit is op persoonlijk gewin, omdat zijn toekomstige positie binnen de Pertjajah Luhur onzeker was.  

'En dat kan niet. Let wel, als Somo je niet meer wilt hebben, dan vraag ik mij af wie je dan bent om eisen te stellen. Wanneer je naar de NDP komt, kom met open hart. Kom de ideologie van de partij ondersteunen. Wanneer je binnen de NDP bloeit, groeit en uiteindelijk opgemerkt wordt, dan kan je een dag zelfs de hoogste plaats krijgen. Misschien zelfs de voorzitter van de partij worden of president van het land. Men moet de feiten niet verdraaien door te stellen dat ik die man niet wil. Iedereen wil ik. Ronald Hooghart en ik waren faya nanga kroiti, maar ik heb hem omhelsd en naar binnen gebracht. Hooghart heeft nooit eisen gesteld. Sharmila Mansaram is gekomen en ze heeft nooit eisen gesteld. Nu werkt ze hard voor de partij. Kijk ook naar de vele anderen als Patrick Kensenhuis. Frankenstein tot Baba Sjorie, een ieder mag komen', aldus Doekhie.

27-Jarige man in Porsche Cayenne met ruim 3 kilo cocaïne aangehouden op Oost-Westverbinding Commewijne

Man, alias ‘Rasta’, onderweg naar Frans-Guyana, gearresteerd

(Bron foto: KPS)

Het Arrestatie Team (AT) van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) dinsdag de 27-jarige drugsverdachte O.S. alias ‘Rasta’ aangehouden. Bij een verkeerscontrole in het district Commewijne werd in zijn auto iets meer dan 3 kilo cocaïne aangetroffen, aldus een bericht van het Korps Politie Suriname.

Informatie had de inlichtingendiensten van de politie en DNV bereikt, dat ‘Rasta’ vanuit Paramaribo drugs zou vervoeren naar Frans-Guyana. Op basis van de uitgewerkte informatie werd door het AT een algehele verkeerscontrole gehouden op de Oost-Westverbinding in het district Commewijne. Op een bepaald moment verscheen S. in een Porsche Cayenne. Het voertuig werd door hem bestuurd en hij was alleen.

Er werd een onderzoek verricht in de auto en onder de achterbank werd iets meer dan 3 kilo cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. Daartoe gevraagd verklaarde de man, dat de cocaïne niet van hem was maar van iemand anders. Wie die persoon is kan of wil hij niet duidelijk aangeven.

De verdachte en de auto zijn overgedragen aan de Narcotica Brigade voor verder onderzoek. Na overleg met het Openbaar Ministerie is S. in verzekering gesteld ter zake overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Het voertuig is hangende het onderzoek ook in beslag genomen.

Staatsolie neemt 30% aandelen Staat in Saramacca-concessie Rosebel Gold Mines/IaAmGold over

President Bouterse: 'Het zou dom zijn om de aandelen te verkopen'


De 30% aandelen van de Staat in de Saramacca-concessie van Rosebel Gold Mines/IAmGold zal door Staatsolie worden overgenomen. President Desi Bouterse heeft op een persconferentie vandaag, donderdag 16 mei 2019, gezegd dat het dom zou zijn om de aandelen te verkopen. Staatsolie en de multinational zijn nog in onderhandeling met elkaar, zo bericht Starnieuws.

Aanvankelijk was de verkoop van de aandelen voor US$ 75 miljoen zo goed als beklonken. De Raad van Ministers had reeds goedkeuring gegeven hieraan. De wijziging van de Delfstoffenwet was reeds bij de Staatsraad voor advies. Vanuit de oppositie kwam vanaf het begin protest over de verkoop. Uiteindelijk vroeg ook de NDP-fractie de president om deze kwestie in heroverweging te nemen.

Bouterse besloot de verkoop af te blazen en trok de ontwerpwet in.

Staatsolie heeft reeds 25% aandeel in de Merian-mijn van Newmont. De president voerde aan, dat Staatsolie een gerenommeerd bedrijf is en internationaal ook goed te boek staat.

Hoe de overname precies plaatsvindt en wat de voorwaarden zijn, is niet duidelijk geworden op de persconferentie. Uiteindelijk zal bij wijziging van de situatie deze kwestie voorgelegd moeten worden aan De Nationale Assemblee, aangezien de participatie van de Staat via NV 1 goedgekeurd is door de volksvertegenwoordiging.

2-Jarige peuter uit Guatemala overlijdt in een Amerikaans ziekenhuis

Vierde sterfgeval dit jaar van jonge vluchteling uit Midden-Amerika die naar VS is gevlucht


Een 2-jarige peuter uit Guatemala die begin april met zijn moeder aan de Amerikaans-Mexicaanse grens werd opgepakt en vastgezet, is in een Amerikaans ziekenhuis overleden. Volgens de consul van Guatemala in de VS had het jongetje al enige dagen de griep toen hij het land binnenkwam. Hij werd eerst gearresteerd maar al snel naar een ziekenhuis gebracht, waar hij dinsdag 14 mei 2019 is overleden. 

Het is het vierde sterfgeval dit jaar van een jonge vluchteling uit Midden-Amerika die naar de VS is gevlucht.


In december overleed onder anderen Jakelin Caal, een 7-jarige meisje uit Guatemala dat samen met haar vader door Amerikaanse grenswachten werd opgepakt in New Mexico. In een opvangcentrum kreeg zij stuipen door zware koorts en begon over te geven. Ze stierf in een ziekenhuis in El Paso aan wat een streptokokkeninfectie bleek.

Felipe Gomez Alonzo, 8 jaar oud, stierf op kerstavond in een opvang in Alamogordo, New Mexico. Het kereltje kreeg last van hoestbuien en hoge koorts. Het vermoeden is dat Felipe griep had.

In een reactie stelde president Trump dat de overleden kinderen ‘al ziek waren, voordat de grenspolitie ze overnam’. Trump dreigde eerder dit jaar de grens af te sluiten als Mexico niet méér actie onderneemt. Sindsdien zijn honderden migranten aangehouden en vastgezet. De schuld voor de sterfgevallen legt Trump bij de Democraten, die zijn zo gewilde grensmuur tegenhouden. 'De grenspolitie heeft de muur nodig, dan zal het allemaal stoppen.’

(Suriname Mirror/AD/USAToday/CNN/YouTube)

Russische priester en avonturier voltooit roeitocht van Nieuw-Zeeland naar Chili

Fedor Konyukhov, 66, wil eerste persoon worden die de Zuidelijke Oceaan over roeit

(Bron foto: Ignacio Palma/Gobernacion Pro)

Een Russische priester is in een poging roeiend een wereldrecord neer te zetten is in Chili gearriveerd - 154 dagen geleden nadat hij Dunedin in Nieuw-Zeeland verliet. Fedor Konyukhov, 66, verliet Dunedin op 6 december met als doel om de eerste persoon te worden die de Zuidelijke Oceaan over roeit. 

Op zaterdag 11 mei 2019 arriveerde hij in het Chileense stadje Puerto Williams, na 11.500 kilometer van Nieuw-Zeeland naar Kaap Hoorn te hebben geroeid. 'Ik ruik de aarde, het gras, de bomen, want in de oceaan ruikt het niet', vertelde hij de Chileense media na zijn aankomst.


Hij beschreef zijn reis als slechts 50 dagen met relatief goede weersomstandigheden, terwijl de andere 100 stormen met golven tot 10 meter en windvlagen van 100 kilometer per uur bracht.Zijn in Engeland ontworpen boot sloeg vier keer om en hij verloor een deel van zijn zonnepanelen, die van vitaal belang waren voor een waterontziltingsmachine. 'Alleen met de hulp van God kun je de Zuidelijke Oceaan oversteken in deze boot', zei Konyukhov, die hoop had Chili met Pasen te bereiken.

De reis van Konyukhov - een solo-vaart rondde wereld van 27.000 kilometer - begon in Dunedin vanwege de haven die gunstige voorwaarden bood aan zijn 9 meter lange schip, Akros, tijdens de eerste etappe. Elke fase van de reis duurt naar verwachting ongeveer 120 dagen.

Konyukhov verwacht in Kaap Hoorn te vertrekken naar West-Australië in december, alvorens het laatste stuk naar Nieuw-Zeeland te ondernemen. 'Ik hou ervan om op mijn roeiboot door de Zuidelijke Oceaan te varen', vertelde hij aan verslaggevers.(Suriname Mirror/stuff.co.nz/Twitter)

President Desi Bouterse beëdigt en presenteert officieel zijn vier nieuwe ministers

Parmessar en Akiemboto (Bron foto's: NII)
Akiemboto deelt verrassend transparant deel van zijn privéleven met de samenleving

President Bouterse ingenomen met openhartig optreden van nieuwe NH-bewindsman Akiemboto


President Desi Bouterse heeft vanochtend, donderdag 16 mei 2019, zijn vier nieuwe ministers  beëdigd en gepresenteerd. Voor zijn belofte legde Sergio Akiemboto een opmerkelijke verklaring af, zo schrijft Starnieuws.

Hij zei, dat hij na het antecedentenonderzoek voorafgaand aan zijn ministerschap de functie niet wilde aanvaarden, omdat hij tien jaar geleden zijn huidige vrouw in een boze bui had geslagen. Zijn vrouw deed toen aangifte tegen hem. Akiemboto vertelde, dat ze elkaar hebben vergeven en nadien zijn getrouwd. Ten overstaan van het publiek en het hele Surinaams volk vroeg Akiemboto zijn vrouw nogmaals om vergiffenis voor de fout die hij tien jaar geleden had gemaakt.


Hij stelde, dat het belangrijk is dat eerlijkheid en transparantie prevaleren wil je als leider het Surinaams volk dienen. Akiemboto vertelde over het incident, omdat hij niet wil dat dat tegen hem wordt gebruikt in zijn nieuwe functie als minister. President Desi Bouterse was duidelijk ingenomen met de daad die Akiemboto stelde. Hij vertelde dat Akiemboto de aangeboden ministersfunctie niet wilde aanvaarden op basis van het incident van tien jaar geleden. Het staatshoofd dankte de vrouw van Akiemboto en zijn geestelijke leiders, dat die hem zover hebben gekregen om de functie toch te aanvaarden. Hij zei dat Akiemboto nogmaals heeft bewezen een rolmodel te zijn voor jongeren.

De nieuwe leden van het kabinet Bouterse-II zijn André Misiekaba die het departement Sociale Zaken en Volkshuisvesting krijgt, Rabin Parmessar die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) moet trekken, Lekhram Soerdjan die naar Ruimtelijke rdening Grond- en Bosbeheer vertrekt, Sergio Akiemboto die het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen onder zich krijgt, terwijl Vijay Chotkan op het ministerie van Openbare Werken, Communicatie en Toerisme (OWT&C) komt.

Parmessar en Soerdjan zijn niet nieuw in het kabinet Bouterse. Eerder was Parmessar minister van OWT&C, terwijl Soerdjan tot voor kort nog voor LVV verantwoordelijk was. Chotkan is niet onbekend met het ministerie dat hij nu onder zich krijgt. Voor zijn laatste functie als directeur Luchthavenbeheer, was hij directeur Bouwkundige Werken op het ministerie OWT&C. Chotkan komt op de plaats van Patrick Pengel. Soerdjan komt in de plaats van Roline Samsoedin die eerder ontslag nam om persoonlijke redenen. Misiekaba komt op de plaats van Christine Polak, terwijl Akiemboto de opvolger is van Regilio Dodson.

Tegen de nieuwe ministers zei het staatshoofd, dat politiek een dynamisch proces is en dat om internationale en nationale ontwikkelingsdoelen te bereiken, 'wij ons bestuur aanpassen'. Hij bedankte de gewezen ministers voor hun bewezen diensten. Het is nog niet bekend waar deze personen zullen worden ingezet. 'Er is veel te doen, maar de plannen zijn klaar, de structuur is klaar. Moge God onze leidsman zijn voor wat wij gepland hebben voor het komend jaar'. beëindigde president Bouterse zijn speech tot de nieuwe ministers.

FARC in Colombia beschuldigt regering-Duque ervan voormalige rebellen niet te beschermen

(Bron foto: Twitter)
Meer dan 140 gewezen rebellen gedood sinds het vredesakkoord van eind 2016


De voormalige guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in Colombia - nu politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) - beschuldigt de regering van president Ivan Duque ervan de gewezen rebellen niet te beschermen. Volgens de FARC zijn meer dan 140 gewezen rebellen gedood sinds het vredesakkoord uit 2016. Dat akkoord voorzag beschermingsmaatregelen voor voormalige guerrillero’s, maar toch zijn er nog om het leven gebracht.

Duque reageerde niet op een verzoek van de FARC tot een vergadering over de toepassing van het vredesakkoord, aldus FARC-leider Rodrigo Londono. 'Op hoeveel meer doden moeten we wachten tot u, als staats- en regeringsleider, beslist om ons te ontvangen?', schreef FARC-lid Sandra Ramirez op Twitter. Ramirez riep de autoriteiten op om paramilitaire groepen te ontmantelen.Volgens analisten kunnen zulke groepen achter de moorden zitten. Dergelijke groepen worden gelinkt aan de partij van Duque, die kritisch staat tegenover het vredesakkoord, en aan andere conservatieve politici op lokaal en nationaal niveau. Ook andere gewapende groepen en drugsbendes die de controle willen over de gewezen FARC-gebieden kunnen achter de moorden zitten.

Critici beschuldigen Duque ervan het vredesakkoord niet volledig te willen implementeren. Het akkoord was getekend door zijn voorganger, Juan Manuel Santos, na 52 jaar van gewapend conflict. Ongeveer 7.000 FARC-strijders legden hun wapens neer.

De guerrillagroep ging over in een politieke partij met dezelfde naam. Het akkoord garandeerde ook 10 zetels in het Colombiaanse Congres.

De FARC haalde de kwestie aan een dag nadat een van de voormalige leiders van de guerrilla, Jorge Enrique Corredor Gonzalez, werd doodgeschoten toen hij lunch had in een restaurant in Tulua.


Duque veroordeelde vandaag de moord en zei dat hij de de autoriteiten de opdracht heeft gegeven om de moordenaars op te sporen. De regering is geëngageerd voor 'de veiligheid van alle ex-strijders in het proces van de herintegratie', stelde de president.


Op 22 april werd nabij de grens met Venezuela het lichaam gevonden van Dimar Torres, een andere guerrillero, met sporen van marteling. Minister van Defensie Guillermo Botero zei aanvankelijk dat Torres had geprobeerd om een soldaat te ontwapenen en dat hij per ongeluk was gedood in het daaropvolgende gevecht. Een generaal gaf later toe dat soldaten hem hadden terechtgesteld.

(Suriname Mirror/VoA News/Belga/Twitter)

Zijn reggaeton en social media voldoende om Colombia's mensenrechtenactivisten te redden?

Recente campagne om sociale leiders te beschermen verbindt hen met YouTubers en journalisten


Colombiaanse YouTubers werken samen met sociale leiders en journalisten in een muziek videocampagne om de aandacht te vestigen op de bedreigingen waarmee de mensenrechtenverdedigers van het land worden geconfronteerd. De video bevat de namen van YouTubers La Pereztroica, Juan Pablo Jaramillo en Nancy Loaiza, samen met Maria Paulina Baena - het gezicht van de opinie-videoblog 'La Pulla' van de krant El Espectador. 

Het bevat ook profielen van Colombiaanse sociale leiders zoals Francia Márquez, een activiste voor milieurechten, Juana Ruiz, die vecht voor vrouwenrechten, evenals andere pleitbezorgers voor territoriale, boeren- en LGBT-rechten.De lancering van de #UnLiderEnMiLugar-campagne werd aangevoerd door journalist-werd-YouTuber Daniel Samper Ospina. Sinds het uitbrengen van zijn eerste video in 2016, op 40-jarige leeftijd, heeft Samper zijn YouTube-kanaal gebruikt om zowel sociaal als politiek commentaar te geven, en om andere videocampagnes te organiseren in naam van sociale doelen. Vorig jaar lanceerde hij bijvoorbeeld de virale #UnChallengePorVenezuela video's om de vreemdelingenhaat tegen te gaan waarmee Venezolaanse migranten geconfronteerd worden bij hun aankomst in Colombia.

In overeenstemming met deze logica besloot Samper om een ​​soortgelijke campagne te starten om enkele van de meest kwetsbare leden van de Colombiaanse samenleving te beschermen: zij die hun leven riskeren om de rechten van hun bevolking te verdedigen.

Volgens het meest recente rapport van Somos Defensores (We Are Defenders) was 2018 een van de slechtste jaren ooit geregistreerd in de Colombiaanse geschiedenis voor geweld tegen sociale leiders. Een totaal aantal van 805 aanvallen op mensenrechtenverdedigers en leiders werd opgenomen in het rapport, waarvan 155 doden.Samper lanceerde zijn laatste campagne kort nadat onbekenden op zaterdag 4 mei met geweld een evenement in het departement Cauca aanvielen, waar 16 prominente Afro-Colombiaanse sociale leiders aanwezig waren. Gelukkig waren er geen doden tijdens de aanval, maar volgens de winnaar van de Groene Nobelprijs en milieuactiviste Márquez' Twitter raakten twee van haar collega's gewond.


Het is dit geweld dat de campagne probeert te ontmaskeren door de tekst van een satirische reggaeton-achtige muziekvideo, waarbij beroemdheden met relatief onbekende sociale leiders worden gemengd.

'Ik vond het verschrikkelijk dat de dood van sociale leiders onopgemerkt voorbijging en slechts een cijfer werd, een getal', zegt YouTuber La Pereztroica, geboren in Bogota, wiens echte naam Vivianne Daniela Perez Peña is, tegen Latin America Reports. 'Colombianen waren ongevoelig en nonchalant over de situatie, dus ik dacht dat het goed was om iets te doen om het bewustzijn van het probleem te vergroten', zei ze en legde haar redenen uit om deel te nemen aan de campagne.

'Ik denk dat het tijd is om onze invloed te gebruiken voor waardevollere zaken die belangrijker zijn dan om over onszelf te praten', voegde Perez Peña eraan toe, verwijzend naar de YouTuber-gemeenschap. 'Het is aan ons om sociale media beter te gebruiken als medium om anderen te helpen.'
'YouTube-video's helpen ons om contact te leggen met jongere generaties en hen de verhalen van sociale leiders te vertellen', aldus Dejusticia-woordvoerster Mayra Báez Jimeno tegenover Latin America Reports.

De op Bogota gebaseerde mensenrechtenorganisatie en pleitbezorgers voor sociale rechtvaardigheid speelden een grote rol in de campagne, waarbij ze toezicht hielden op de communicatie tussen de betrokken spelers en de productie ondersteunen. 'Bij Dejusticia vinden we het noodzakelijk dat de dilemma's die jonge generaties erven van het gewapende conflict erven. . . worden erkend en van toepassing op hen', voegde Báez toe. 'We doen ons best om strategieën voor de bevordering van mensenrechten te vernieuwen. Sociale leiders worden YouTubers, zodat de steden ze horen. En niet om ze te doden.'

Tot nu toe is de campagne - waarvan Dejusticia denkt dat die van onschatbare waarde is voor de bescherming en verjonging van de sociale leiders van het land - op sociale media in Colombia al viral verlopen met de hashtag #UnLiderEnMiLugar. Als gevolg hiervan is het Congres overeengekomen dat woensdag 15 mei 2019, een discussie plaatsvindt met sociale leiders en senatoren.

(Suriname Mirror/Latin America Reports/YouTube)

Meerderheid van seksueel misbruikte kinderen in Brazilië is jonger dan zes jaar....

Tussen 2011 en 2017 werden 184.524 gevallen van seksueel geweld gemeld in BraziliëTussen 2011 en 2017 werden 184.524 gevallen van seksueel geweld gemeld in Brazilië, 6.837 (31.5 procent) tegen kinderen en 83.068 (45 procent) tegen adolescenten, goed voor 76.5 procent van de gevallen gemeld in deze twee leeftijdsgroepen. De gegevens verwijzen naar een Boletim Epidemiológico uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid

Deze editie heeft seksueel geweld tegen kinderen en adolescenten in Brazilië geanalyseerd in de periode van 2011 tot 2017. Deze ontzettende gegevens worden des te meer verontrustend wanneer we kijken naar het profiel van de slachtoffers. De beoordeling van sociodemografische kenmerken van kinderen die het slachtoffer waren van seksueel geweld toonde aan, dat 43.034 (74,2 procent) vrouwelijk was en 14.996 (25,8 procent) mannelijk.

Van het totaal was 51,2 procent tussen de één en vijf jaar oud, 45,5 procent was zwart en 3,3 procent had wat beperkingen of stoornissen.

De gegevens onthullen het lijden van Braziliaanse kinderen in het land. Onder meisjes met gemeld seksueel geweld valt op, dat 51,9 procent tussen één en vijf jaar oud was en 42,9 procent tussen zes en negen jaar oud. Bovendien was 46,0 procent zwart en werden meldingen opgevangen in de volgende gebieden: Zuidoost (39,9 procent), Zuid (20,7 procent) en Noord (16,7 procent).

Onder de jongens met een rapport van seksueel geweld, 48,9 procent was tussen een en vijf jaar en 48,3 procent tussen zes en negen jaar oud, 44,2 procent was zwart, en de rapporten werden verzameld in Zuidoost (41,8 procent), Zuid (24,6 procent) en Noord (12,7 procent) regio's.

Onder meisjes bleek uit het onderzoek van meldingen over seksueel geweld, dat 33,8 procent werd herhaald. De belangrijkste plaatsen waarin ze zich bevonden waren thuis (71,2 procent), op school (3,7 procent) en 61,0 procent daarvan werd als verkrachting gerapporteerd. Bij jongens bleek uit de waarneming van meldingen van seksueel geweld dat 33,2 procent werd herhaald, en thuis (63,4 procent) en school (7,1 procent) ook de belangrijkste plaatsen van voorkomen waren.

Over het algemeen had 33,7 procent van de gevallen van seksueel geweld tegen kinderen een terugkerend karakter, 69,2 procent thuis, 4,6 procent op school en 62,0 procent als verkrachting. Bij het vergelijken van de jaren 2011 en 2017 was er een algemene toename van 83,0 procent in meldingen van seksueel geweld en een stijging van respectievelijk 64,6 procent en 83,2 procent voor meldingen van seksueel geweld tegen kinderen en adolescenten.

Het is van cruciaal belang elke vorm van geweld tegen kinderen en adolescenten aan de kaak te stellen.

(Suriname Mirror/The Rio Times)

Ex-Braziliaanse president Michel Temer weer vrij man


Vrijlating onder voorwaarden: bevriezing bezittingen van Temer en inbeslagname van zijn paspoort


Het Braziliaanse Hooggerechtshof beval dinsdag 14 mei 2019 de vrijlating van voormalig president Michel Temer - president van 2016 tot 2018 - uit de gevangenis met voorwaarden (waaronder een bevriezing van de bezittingen van Temer en de inbeslagname van zijn paspoort), minder dan een week nadat hij voor een tweede keer werd vastgehouden in een zaak in verband met het 'Lava Jato' ('Auto Wasstraat') corruptieschandaal dat een aantal hooggeplaatste Zuid-Amerikaanse politici in gevangenissen deed belanden. 

Temer, 78, meldde zich donderdag bij de Federale Politie van São Paulo nadat een Hof van Beroep zijn terugkeer naar de gevangenis had bevolen als onderdeel van een onderzoek naar vermeende steekpenningen die hij in 2014 had aangenomen in ruil voor arbeidscontracten bij de kerncentrale van Angra 3 in Rio de Janeiro staat.


Hij werd oorspronkelijk gearresteerd in maart en in 'preventieve detentie' geplaatst toen het Openbaar Ministerie de voormalige president beschuldigde van het leiden van een 40-jarige criminele organisatie, hoewel dat besluit dagen later werd vernietigd door een andere rechter, daarbij verwijzend naar een gebrek aan wettelijke rechtvaardiging.

De zaak van Temer maakt deel uit van het uitgestrekte Operatie 'Lava Jato', dat een uitgebreid netwerk van steekpenningen heeft blootgelegd die door grote bouwbedrijven zoals Odebrecht aan politici zijn betaald om contracten te krijgen.

Hoge politici in landen als Brazilië, Ecuador en Peru zijn in het schandaal verwikkeld. Vijf rechtszaken en één onderzoek staan ​​open tegen Temer, die als vicepresident diende voor zijn linkse voorgangster Dilma Rousseff en opgevolgd werd door de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro. De zaken concentreren zich hoofdzakelijk op corruptie en witwaspraktijken.

(Suriname Mirror/AFP/Buenos Aires Times/YouTube)

Stop op import van babymelk van het merk Enfamil

Importeur Tropical Trade & Industries breekt met producent in VS Mead Johnson Nutrition


De import van babymelk van het merk Enfamil is stopgezet. Importeur Tropical Trade & Industries, die het exclusieve recht had, heeft de overeenkomst met de Amerikaanse producent Mead Johnson Nutrition verbroken na een dispuut waarin importeur en producent de afgelopen vijf maanden verwikkeld waren. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 16 mei 2019.

Directeur Rahied Doekhie wil niet erover uitweiden. 'Het is een interne aangelegenheid.' Doekhie legt hij uit dat er een wisseling van de wacht bij het Amerikaanse bedrijf is geweest. Vanaf dat moment verliep de communicatie stroef. Omdat partijen er niet uitkwamen, heeft de importeur besloten de overeenkomst, die 2008 werd gesloten, te beëindigen.

Tropical Trade & Industries heeft de producent aangeraden om een andere lokale 'dealer' te zoeken, aangezien de babymelk veel gevraagd is. Een nieuwe distributeur is nodig om de huidige klanten te blijven bedienen. 'Wij hebben de markt in Suriname opgebouwd. De beëindiging van het contract is een flinke slag voor ons bedrijf. Het was geen makkelijke keus. We zullen het zeker merken aan de omzet', zegt Doekhie. Ruim 20 procent van de bedrijfsomzetten vloeide volgens Doekhie voort uit de verkoop van Enfamil.

Enfamil zou de betere babymelk zijn die wordt aanbevolen door kinderartsen en ziekenhuizen. Op dit moment hebben sommige apotheken nog kleine hoeveelheden in voorraad. Apotheek Ligeon heeft haar klanten via een Facebook-bericht laten weten dat de melk niet meer voorradig zal zijn, omdat de levering abrupt is stopgezet.


Apothekersassistent Esmiralda Tjon A Fat betreurt de wijze waarop de mededeling is gedaan. 'Wij hebben het pas dinsdag vernomen, zonder dat wij op het besluit zijn voorbereid.' Zij zegt dat de apotheek wordt platgebeld door klanten die vragen wat ze moeten doen nu de import van Enfamil is stopgezet. De melk voor baby's en peuters werd in zeven soorten aangeboden.

Samantha Gadjradj, deken Orde van Advocaten, weer in Kort Geding voor rechter gesleept

Sewcharan Advocaten eist opschorting van de verkiezingsuitslag


Samantha Gadjradj, de in maart gekozen deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) moet vandaag, donderdag 16 mei 2019, opnieuw in Kort Geding voor de rechter verschijnen. De zaak is aangespannen door Sewcharan Advocaten, aldus de Ware Tijd. 

Gadjradj zegt. dat niet de Sova voor de rechter wordt gedaagd, maar dat zij in persoon is gedagvaard. Er wordt opschorting van de verkiezingsuitslag geëist. 'Dat wil zeggen dat de hele verkiezing niet rechtsgeldig verklaard moet worden en het heel bestuur ontbonden moet worden totdat de zaak in bodemprocedure is uitgeprocedeerd', legt Gadjradj uit.

Zij had na de verkiezingen samen met de andere kandidaat deken Benito Pick en het bestuur afgesproken, dat de zaak was afgedaan en de gelederen gesloten zouden worden. Ook zou men niet meer in de pers treden hierover. 'Waarschijnlijk heeft daarom niet Pick, maar Sewcharan Advocaten de zaak ingediend',, zegt de deken.

Gadjradj werd op 23 maart als eerste vrouwelijke deken gekozen na een rumoerige verkiezing. Behalve Gadjradj waren Pick en Harish Monorath, de vorige deken en echtgenoot van Gadjradj, kandidaat. Monorath werd na een rechtszaak uitgesloten van deelname. Een dag vóór de verkiezingen was er nog een rechtszaak tegen Gadjradj waarin de tegenpartij aangaf, dat zij de Nederlandse nationaliteit bezit. Echter, de rechter oordeelde in haar voordeel en zij mocht deelnemen aan de verkiezingen die zij uiteindelijk won.

Forse celstraffen tegen vier verdachten in zaak poging plofkraak op ATM Corriweg (Girobank), Curaçao

Gevangenisstraf 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor twee oudste verdachten

- Jongste twee verdachten 30 maanden gevangenisstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk
- Officier van Justitie vroeg om hoge straffen, omdat Curaçao geplaagd wordt door plofkraken


De rechter in Willemstad heeft woensdag 15 mei 2019 een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren geëist tegen F.W.B (37) en C.D.P. (37) voor een plofkraakpoging op de ATM Corriweg (Girobank). De jongste twee verdachten - R.B. (21 jaar), J.X.F.J. (27 jaar) -  (werknemers van de andere twee) kregen een straf van 30 maanden gevangenisstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Drie van de vier verdachten kregen daar een toezicht van de reclassering bij opgelegd. Dit bericht het Openbaar Ministerie (OM),

Zij poogden op 11 januari 2019 gezamenlijk een plofkraak te plegen, hetgeen door de bank in samenwerking met de politie werd voorkomen. Tijdens de vlucht reden de oudste twee verdachten in hun auto tegen de politie aan, waarbij op die twee verdachten raak geschoten werd ter aanhouding. Beide verdachten zijn herstellende van die schotwonden.

Alle vier bekenden hun aandeel in dit strafbare feit. Zij raakten hun reguliere baan kwijt door het thans vastzitten in de SDKK. De Officier van Justitie vroeg om hoge straffen, omdat Curacao geplaagd wordt door plofkraken. In 2018 waren het er vier, thans in 2019 reeds zes. Deze plofkraak was extra gevaarlijk, omdat mensen in de appartementen boven de ATM lagen te slapen.

Niet alleen het proberen te stelen was tenlaste gelegd, ook het veroorzaken van een ontploffing met gevaar voor goederen en mensen. De rechter volgde in een streng vonnis om duidelijk te maken aan andere potentiële verdachten niet het pad van de plofkraak te kiezen (generale preventie).

Op het plegen van een plofkraak en gepakt worden ligt een hoge straf. Lukt het ook daadwerkelijk om geld te pakken, maar je wordt aangehouden door de politie en het OM, dan zal de straf minimaal nog een derde hoger worden. Het OM voorziet ook nieuwe aanhoudingen op korte termijn in andere gepleegde plofkraakzaken.

Onderdirecteur Centrale Bank Curaçao aangehouden in kader strafrechtelijk onderzoek ‘Hercules’

57-Jarige René ‘Rennie’ Lourents verdacht van valsheid in geschrifte

'Onderzoek ‘Hercules’ richt zich op verhullen van geldstromen rond een kledingbedrijf door middel van valsheid in geschrifte'


In het kader van het strafrechtelijk onderzoek ‘Hercules’ is maandag door opsporingsambtenaren van Team Bestrijding Ondermijning (TBO) in opdracht van het Openbaar Ministerie, OM, de 57-jarige René ‘Rennie’ Lourents aangehouden. Het betreft een deputy director, onderdirecteur, van de Centrale Bank, aldus donderdag 16 mei 2019 het Antilliaans Dagblad.

'De verdachte is in verzekering gesteld en zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdenking is dat de verdachte zich meerdere malen heeft schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte', aldus het OM gisteren in een korte verklaring.


TBO heeft dinsdag onder leiding van de rechter-commissaris huiszoeking gedaan in de woning van de verdachte aan de Blenchiweg. Hierbij zijn onder andere administratie, computers en telefoons in beslag genomen. Het OM verder: 'Onderzoek ‘Hercules’ richt zich op het verhullen van geldstromen rond een kledingbedrijf door middel van valsheid in geschrifte.' Meer meldt het Openbaar Ministerie niet.

Op vragen of 'Hercules' een voortvloeisel is uit de eerdere zaak Saffier tegen voormalige Centrale Bank-president Emsley Tromp - die in een eerste deel van deze strafzaak werd vrijgesproken - en welke relatie er is met Saffier, antwoordt woordvoerder Roderick Gouverneur: 'Saffier 2 bestaat niet, dit is een nieuw onderzoek. Meer kan ik er op dit moment niet over vertellen.'

De Wereldbank wil Curaçao gaan bezoeken

Premier Rhuggenaath en Arubaanse premier Wever-Croes afgelopen week in WashingtonDe Wereldbank heeft interesse getoond om een bezoek af te leggen aan Curaçao. Dat is gebleken tijdens het bezoek van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) afgelopen week aan Washington, samen met de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes (MEP). 'Er is gesproken over de steun die de bank kan geven met betrekking tot het investeringsklimaat en bij investeringsprojecten. De Wereldbank heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een bezoek aan Curaçao', zo staat in een reisverslag van de premier, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 mei 2019.

Bij het departement van Financiën en de Office of Foreign Assets Control (OFAC) is een vergadering geweest waar nadere uitleg is gegeven over de Curaçaose situatie. 'Er zijn wat aanpassingen aangebracht die gunstig zijn voor de Curaçaose olieraffinaderij. Ook het onderwerp van correspondent banking is aan de orde geweest', aldus de premier.


OFAC is de financiële inlichtingen- en handhavingsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat economische sancties en handelssancties beheert en handhaaft. OFAC heeft de regering van Curaçao onlangs een speciale ‘license’ verstrekt ten behoeve van overheids-nv’s Refineria di Kòrsou (RdK), Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Curoil. Deze licentie was gebaseerd op het verzoek van medio april om vrijwaring in verband met de VS-sancties tegen Venezuela, die ook PdVSA treft.

Een ander doel van het bezoek van Rhuggenaath aan Washington was om de mogelijkheden te onderzoeken voor investeerders en economische samenwerking. Daarvoor is een bezoek afgelegd aan de Amerikaanse Kamer van Koophandel (US Chamber of Commerce), die ook actief is in de Latijns- Amerikaanse regio.


De premiers zijn ook op bezoek geweest bij de Special Envoy voor Venezuela. Deze organisatie adviseert de regering van de Verenigde Staten (VS), het ministerie van Buitenlandse Zaken (State Department) en de veiligheidsraad over de situatie in Venezuela en de effecten in de regio.Nederland wil met Caribbean Customs Organization zaken als drugssmokkel aanpakken

Port container scanner Trinidad & Tobago
Caribische douanevuist tegen smokkel - Met zeker 12 andere landen wordt Caribisch Douaneverdrag getekend


Nederland gaat samen met andere landen een nieuwe douaneorganisatie optuigen. Met onder meer Cuba wordt de Caribbean Customs Organization gevormd om zaken als drugssmokkel aan te pakken, aldus vandaag, donderdag 16 mei 2019, De Telegraaf.

(Bron foto: Twitter)
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) gaat volgende week met in elk geval twaalf andere landen het Caribisch Douaneverdrag tekenen.

Daardoor kunnen ze volgens de D66-bewindsman onderling ’beter, sneller en automatisch informatie uitwisselen over goederen’. Dat is goed om fraude en drugssmokkel te bestrijden, stelt hij.

'Veel van de in Nederland onderschepte drugs komt uiteindelijk via dit gebied', zegt Snel. 'Door de oprichting van deze Caribische Douaneorganisatie worden we in staat gesteld dit probleem bij de wortel aan te pakken.'

In totaal zijn er vorig jaar ruim 130.000 containers vanuit het Caribisch gebied naar Nederland gekomen. Andersom zijn er ruim 30.000 containers uit Nederland naar dit gebied verscheept. De handelsstromen zijn dus groot en in het gebied liggen ook Nederlandse eilanden.

KvK Curaçao pleit voor afschaffen ontslagvergunning voor werknemers die minimaal 150% van minimumloon verdienen

KvK wil Arbeidskamer bij Gerechtshof waar arbeidszaken via snelrecht worden afgehandeld


Afschaffen van de ontslagvergunning voor alle werknemers die minimaal 150 procent van het minimumloon verdienen en tegelijkertijd introductie van een Arbeidskamer bij het gerechtshof waar arbeidszaken via snelrecht worden afgehandeld. Dat is een van de voorstellen in het visiedocument ‘Ban sembra awe pa kosechá mañan’ van de Kamer vanKoophandel (KvK) van Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 mei 2019.

Het document geeft aan ‘heilige huisjes’ niet te ontzien. Zo’n heilig huisje is de Ontslagwet en de vereiste van een ontslagvergunning. Talloze lokale en internationale deskundigen adviseerden een meer flexibele arbeidswetgeving. Dat is er echter nooit van gekomen, mede omdat de vakbonden onmiddellijk dwars gaan liggen.Nu komt de KvK er opnieuw mee, maar ditmaal wordt de versoepeling verbonden aan de hoogte van het inkomen, namelijk minstens anderhalf maal het minimumloon van bijna 1.623 gulden per 1 januari 2019. Dat komt neer op circa 2.435 gulden. Voor iedereen die dat of meer verdient, zou volgens de KvK-visie de vereiste ontslagvergunning moeten verdwijnen.

Ten aanzien van het ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn er meer ‘wensen’ die de KvK op tafel legt, zoals het afschaffen van werkvergunningen: 'Iedereen die toegelaten wordt om het land binnen te komen, mag automatisch ook werken.'

De KvK is voorts van mening dat SOAW ervoor dient te zorgen, dat de beperkte middelen terechtkomen bij mensen die echt niet kunnen werken (als gevolg van ouderdom, ziekte, handicap) en de rest van de mensen moet minder afhankelijk zijn van de overheid. In de toeristische sector wordt overwerk betaald vanaf 48 uren per week en in andere sectoren vanaf 40 uren.

Mathoera (VHP): 'Dat Bouterse van de regering een damspel zou maken, had ik niet verwacht'

'Benoemen en ontslaan van ministers lijkt net alsof schijven worden verschoven op een dambord'

- 'De meeste ministers komen oplezen wat technici voor hen hebben opgeschreven'
- 'Het is duidelijk dat vanuit het Kabinet van de President de zaken gedirigeerd worden'
 

'Het is bekend dat de president van sport houdt, maar dat hij van de regering een damspel zou maken, had ik niet verwacht. Het benoemen en ontslaan van ministers lijkt net alsof er schijven worden verschoven op een dambord', zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag, donderdag 16 mei 2019, op Starnieuws in reactie op de installatie van ministers later vandaag. 

Mathoera merkt op, dat het niet belangrijk is voor president Desi Bouterse of de ministers deskundig zijn. 'De regering voert populistisch beleid uit. Ministers die zelfs al een tijdje op een post zitten, raken duidelijk in de war wanneer in De Nationale Assemblee fundamentele vragen worden gesteld. De meesten komen oplezen wat technici voor hen hebben opgeschreven. Zo kan er geen antwoord gegeven worden wanneer er om feiten word gevraagd over toerisme, jeugdbeleid of volksgezondheid. Hoe kan je beleid bepalen als je niet op de hoogte bent van de basisinformatie?', vraagt de volksvertegenwoordigster zich af.

Het Assembleelid stelt, dat het land in een crisis verkeert. 'Dan zijn er ministers nodig op posten die met kennis zaken kunnen aanpakken. Er is met nog een jaar te gaan geen tijd voor inwerken. Er is ook geen sprake van continuïteit van beleid. Zoveel ministers worden verwisseld, waarbij er geen consistentie is in beleid. Het is duidelijk dat vanuit het Kabinet van de President de zaken gedirigeerd worden, waarbij het vooral gaat om populistische zaken om te proberen zoveel mogelijk stemmen binnen te halen.'
Daarom is volgens Mathoera ook de presidentiële commissie in het leven geroepen.

Uit alles blijkt volgens Mathoera, dat er geen duurzaam beleid wordt gevoerd. Zij vergelijkt de situatie met een huis waarvan de fundering niet goed is. Dan kunnen de muren en de voorgevel worden geschilderd, de inrit worden verfraaid, maar het huis staat op instorten. Met deze cosmetische zaken wordt het volk voor de gek gehouden, vindt zij.

Zij zegt dat hetzelfde is gebeurd in 2015. Er zijn wetten, zoals de Basiszorgverzekering, gemaakt maar de problemen zijn alleen maar verergerd. 

'Nepotisme, patronage en favoritisme zijn met meer pracht en praal geïnstitutionaliseerd. Diensten zullen aan mensen met een lagere status verleend worden in ruil voor politieke steun. Als je stemt, krijg je een perceel. Een soort emotionele chantage. Dit is funest voor een samenleving. Het indiceert zwak leiderschap, waarbij privévoordelen belangrijker zijn dan collectieve goederen, zoals een lage koers, betaalbaar onderwijs, veiligheid. De hele overheid wordt dienstbaar gemaakt aan het in stand houden en versterken van de NDP-regering, terwijl de overheid versterkt had moeten worden en gemoderniseerd. Van een regering wordt verwacht dat ze goed bestuur biedt en niet experimenteert met de belangen van het volk.'