maandag 17 juni 2019

Politie Colombia doodt een van de belangrijkste drugshandelaren van het land

'Chucho Mercancia' gedood tijdens operatie in de buurt van het nationale park Sierra Nevad


De Colombiaanse president Ivan Duque zei vandaag, maandag 17 juni 2019, dat de politie een van de belangrijkste drugshandelaren van het land heeft gedood. Volgens Duque werd 'Chucho Mercancia', een veteraan drugsbaron uit de Caraïbische havenstad Santa Marta, gedood tijdens een operatie in de buurt van het nationale park Sierra Nevada.


Mercancia was de baas van de Pachenca-bende die, volgens de aanklager, onlangs een alliantie vormde met de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia) en het Medellin-misdaadsyndicaat Oficina de Envigado om een ​​van de krachtigste kartels in Colombia te vormen.De groep zou zijn gevormd door familieleden van uitgeleverd paramilitaire krijgsheer Hernan Giraldo, die in de jaren negentig zijn macht over de regio uitbreidde door meer dan 200 minderjarigen te verkrachten met wie hij naar verluidt meer dan 70 kinderen had.

Giraldo demobiliseerde met de paramilitaire organisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) in 2006, een jaar voordat de autoriteiten werden gealarmeerd over de activiteit van de Pachenca-bende. De politie had een beloning van 100 duizend dollar aangeboden voor informatie die leidde tot de arrestatie van Mercancia.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Heraldo/YouTube/El Espectador)

Minstens achttien doden en derig gewonden busongeluk in het westen van Venezuela.

(Bron foto: El Universal)
Een band zou zijn gesprongen toen de bus 'met hoge snelheid' reed


Minstens achttien mensen zijn om het leven gekomen in een busongeval in het westen van Venezuela. Er viel ook een dertigtal gewonden, aldus de politie. 'Op de plaats van het ongeval zijn 14 overlijdens vastgesteld. 33 Gewonden zijn naar het ziekenhuis van Villa del Rosario overgebracht, waar vier van hen zijn bezweken', aldus de politie. 


Het ongeval gebeurde ’s ochtends in een landelijk gebied, in de staat Zulia die grenst aan Colombia. Volgens de eerste elementen van het onderzoek zou een band zijn gesprongen toen de bus 'met hoge snelheid' reed.


De lokale krant Panorama bericht op basis van getuigen dat het voertuig 47 passagiers had die zaten, en 11 die stonden. De autocar behoort tot een privaat transportbedrijf. De bus reed tussen San Cristobal in de staat Tachira naar Maracaibo in Zulia.

De wegen in het land zijn vaak in een slechte staat door gebrekkig onderhoud. De transportvoertuigen zijn vaak ook verouderd.(Suriname Mirror/El Universal/Belga/Twitter/El-Nacional)

Minister Alcalá-Wallé, Curaçao: 'Nooit beweerd dat leerkrachten naar huis gestuurd moeten worden'

Bewindsvrouwe overweegt kleine scholen te clusteren en onderzoek naar 'spookleerkrachten'


Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport (OWC&S) Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) heeft naar eigen zeggen nimmer beweerd dat leerkrachten naar huis gestuurd moeten worden of dat er gekort moet worden op de salarissen. Dat laat zij in een persbericht weten - aldus het Antilliaans Dagblad maandag 17 juni 2019 -, nadat zij eerder een brief stuurde naar de schoolbesturen, vakbonden en personeel van het OWC&S-ministerie, waarin zij aangaf in het kader van de dreigende aanwijzing nauwkeuriger naar de onderwijssector te zullen kijken om mogelijk meer te kunnen bezuinigen. 

Het jaar 2019 dreigt af te stevenen op een tekort van 112 miljoen gulden en dat is nog exclusief de tekorten van voorgaande jaren die over de toekomstige jaren uitgespreid moeten worden.

Het Cft (College financieel toezicht) heeft de Nederlandse regering geadviseerd een aanwijzing te geven en deze aanwijzing is onlangs voorlopig uitgesteld. 'In dat kader heb ik als minister meegedacht over alternatieven om het tekort op de begroting te minimaliseren. Daar moeten alle instanties in mee blijven denken', zo legt de minister nader uit.

Om iedereen gerust te stellen, wijst zij erop dat op de begroting rekening is gehouden met een bedrag van 10 miljoen gulden extra om te voldoen aan het convenant dat met onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou) is overeengekomen. In haar brief aan alle betrokkenen opperde ze om kleine scholen te clusteren. Verder leek het haar zinvol na te gaan of er mogelijk ‘spookleerkrachten’ zijn, dus mensen die niet meer werken maar wel betaald krijgen. Ook kan nader gekeken worden naar de bestelling van leermiddelen.

Raad van Toezicht ACU, Curaçao, maakt zich ‘ernstig zorgen over de toekomst van ACU'

Openlijke botsing tussen Raad van Toezicht (RvT) en bestuur tijdens ledenvergaderingHet kwam gisteren tijdens de algemene ledenvergadering van ACU (Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie), die ruim 28.000 leden telt, tot een openlijke botsing tussen de Raad van Toezicht (RvT) en het bestuur van de grootste spaar- en kredietcoöperatie van Curaçao. Ruim 460 leden waren aanwezig, terwijl dit er normaal minder zijn, aldus vandaag, maandag 17 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.

De RvT, onder voorzitterschap van Elsirha Isenia-Scope, had vooraf al gemeld zich ‘ernstig zorgen te maken over de toekomst van ACU’; tijdens de bijeenkomst onderbouwde de raad één en ander met cijfers en voorbeelden.

Bovenaan het jaarverslag van de RvT staat de zorg over de stijgende zogeheten delinquency ratio, die is toegenomen tot 9,81 procent per ultimo 2018, terwijl de richtlijn van de Centrale Bank CBCS maximaal 5 procent voorschrijft. Het bestuur verweert zich door te stellen dat de delinquency is gegroeid ‘wegens de verslechterende economische situatie op Curaçao’.

'Om aan de uitdagingen van de ‘collection’ (incasso) het hoofd te kunnen bieden, is het actieplan hiervoor aangescherpt en de uitvoering daarvan is in volle gang.' De raad merkt op dat de toevoeging op de dubieuze debiteurenvoorziening ‘blijft stijgen’ (+18 procent). Eind 2018 was de toevoeging bijna 8 miljoen (ultimo 2017 was het 5 miljoen) en de trend zet zich voort in 2019.

Lage waterdruk in Paramaribo en Wanica

Geringe druk veroorzaakt door stroomstoring pompstation SWM aan de Van Hattemweg


Starnieuws bericht maandagmiddag 17 juni 2019, dat Paramaribo en Wanica sinds zondag te kampen hebben met een lage waterdruk. Dit is te wijten aan een stroomstoring bij het pompstation van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) aan de Van Hattemweg, zegt directeur Marlon Oosterling.

Een deel van de mensen heeft helemaal geen water. 'Wij zijn helemaal afhankelijk van de EBS. Zolang de stroomstoring niet opgeheven is, kan er geen water worden gepompt', deelt Oosterling mee.

Hij vindt het ook erg, dat mensen gedupeerd worden. 'Ik hoop dat wij zo snel mogelijk weer water kunnen pompen, zodra de storing verholpen is', zegt de SWM-topman.

Het komt vaak voor dat na zo'n stroomstoring er andere mankementen ontstaan. 'Het is een vervelende situatie maar wij kunnen er niets aan doen. Wij bieden onze verontschuldiging aan de samenleving', zegt Oosterling en hoopt dat het probleem snel verholpen is.

Theo Jubitana, kapitein van Hollandse Kamp en voorzitter VIDS, nieuwe leider Amazone Partij Suriname (APS)

Jubitana wil nu ook vanuit de politiek invloed uitoefenen op erkenning inheemse grondenrechten

'Inheemsen in het parlement kunnen moeilijk iets doen, omdat ze vanwege partijdiscipline monddood worden gemaakt'


De Amazone Partij Suriname (APS), heeft een nieuw hoofdbestuur. Het vijfkoppige team dat de partij uit haar ‘winterslaap’ moet wakker schudden, is zaterdag geïnstalleerd in het Paraanse dorp Hollandse Kamp. Theo Jubitana, kapitein van het dorp en voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), heeft het roer overgenomen van René Artist. Die is benoemd tot erevoorzitter van de APS, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 17 juni 2019.

Artist: 'Ik heb altijd geprobeerd op te komen voor mijn mensen en voor het algemeen belang. Misschien niet altijd met succes, maar ik denk dat we trots mogen zijn op de partij.'

Met de ontvangst van een schouderdoek en een maraka werd Jubitana gereed verklaard voor zijn nieuwe uitdaging. Het 'gevoel voor mijn volk' is de beweegreden voor hem het voorzitterschap te aanvaarden. Hij wil nu ook vanuit de politiek invloed uitoefenen op met name de erkenning van inheemse grondenrechten.

'Als inheemsen via andere partijen in het parlement belanden, kunnen ze moeilijk iets doen, omdat ze vanwege partijdiscipline monddood worden gemaakt.' Vanuit een eigen partij denkt Jubitana het anders aan te kunnen pakken. Hoewel hij nog niet te veel uit de doeken wil doen, verzekert de voorzitter, dat de APS meedoet met de verkiezingen van volgend jaar. Para is een van de districten waar de partij zich op zal richten. Volgens Jubitana zal geld geen obstakel zijn.

Het voornaamste doel van de Amazone Partij is nog steeds hetzelfde: strijden voor een menswaardiger bestaan van de inheemsen. 'We weten dat het niet goed gaat met inheemsen in Suriname. Zij zijn onzeker, onrustig, verdrietig en boos', zegt Jubitana. Hij stelt dat de 'agressieve grond- en bosroof' in de leefgebieden' de voornaamste redenen zijn voor de erbarmelijke toestanden waarin inheemsen leven.

De APS-voorzitter zegt. dat de politiek tot nu toe onvoldoende bescherming heeft geboden. 'In sommige gevallen zijn politieke systemen en de overheid zelf debet aan de grondroof.' Jubitana roept daarom alle inheemsen op, de partij te ondersteunen om te strijden tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan.

Fietsster (63) doodgereden op Tourtonnelaan door busje - Bestuurder rijdt door

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Dronken bestuurder (36) snel aangehouden...

Slachtoffer was al 29 jaar krantenverkoopster en was op weg om kranten op te halen


De 63-jarige fietsster Marlene Biharie is gisterochtend tegen kwart voor vijf doodgereden door een personenbusje op de Tourtonnelaan in Paramaribo. De politie van het ressort Centrum kreeg een melding van een aanrijding met vermoedelijk dodelijke afloop en dat de bestuurder van een busje was doorgereden. 

Agenten, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 17 juni 2019, speelden in op de melding en toen zij vanuit het politiebureau vertrokken, zagen zij een busje met een lekke band voor hun rijden. De agenten kregen het vermoeden dat dit busje bij de aanrijding betrokken moest zijn geweest en zetten de achtervolging in. Het lukte de politie de bestuurder tot stilstaan te dwingen.

Bij controle merkten de politiemannen, dat de bestuurder onder invloed was. Verder merkten zij op dat de zijspiegel en een bumper ontbraken aan het voertuig. De 36-jarige bestuurder J.S. werd naar het politiebureau overgebracht en onderworpen aan een blaastest. Hij blies 960 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Het toegestane alcoholpromillage is 220 microgram.

Op de locatie trof de politie het levenloos lichaam van Marlene Biharie, enkele lege tassen, een zijspiegel en een bumper aan. De bumper en zijspiegel bleken van het busje van J.S. te zijn. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Nabestaanden van het slachtoffer verklaarden dat de vrouw al 29 jaar krantenverkoopster was en dat zij op weg was om de kranten op te halen. De verdachte zal na zijn ontnuchtering worden voorgeleid. Het busje en de overige goederen zijn hangende het onderzoek in beslag genomen.

EITI heft de schorsing van Suriname, door de late aanlevering van data, op

(Bron foto: Twitter)
Minister Hoefdraad geeft in Parijs uiteenzetting van de laatste economische ontwikkelingen


De Extractive Industries Transperency Initiative (EITI) heeft de schorsing van Suriname door de late aanlevering van data opgeheven. Dit heeft de vertrekkend topman van EITI, Fredrik Reinfeldt, tijdens een onderhoud met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in Parijs, meegedeeld, aldus Starnieuws vandaag, maandag 17 juni 2019.

Hoefdraad heeft een uiteenzetting gegeven van de laatste economische ontwikkelingen en benadrukt de vastberadenheid van Suriname op weg naar verdere transparantie in data samenstelling en data verschaffing volgens internationale standaarden.


De minister gaf aan, dat Suriname volledig achter EITI staat en memoreerde het harde werk dat het Multi Stakeholders Group onder leiding van directeur Dave Abeleven van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft geleverd om de data conform internationale standaarden samen te stellen en te presenteren.

EITI-topman Reinfeldt onderkent de inspanningen van Suriname en was verheugd om de minister te informeren dat de board de schorsing heeft opgeheven. Hij gaf ook aan, dat het voor veel landen een uitdaging is om aan de strakke internationale standaarden te voldoen en complimenteerde Suriname voor het kunnen bereiken van dit doel. Suriname kan rekenen op de steun van de EITI-gemeenschap op weg naar verdere verbetering van zijn data standaarden. De minister overhandigde Reinfeldt een exemplaar van het rapport en de publicatie.

'Bouterse weer uit wanhoop begonnen beloften te doen om stemmen te verkrijgen bij 2020-verkiezingen'

Gajadien (VHP): 'Lapmiddelen, als populistische maatregelen, uit wanhoop gepresenteerd'

'De NDP haalt nu alles uit de kast om te proberen de opmars van de VHP te stuiten'...


VHP-Assembleelid, lid van de Assemblee Begrotingscommissie, Asiskumar Gajadien, vindt dat president Desi Bouterse slechts uit wanhoop weer begonnen is concrete beloften te doen om stemmen te kunnen verkrijgen voor de komende verkiezingen. De president was een week geleden niet in staat met zijn regering al deze beloften bij de begrotingsbehandeling te concretiseren, stelt de politicus vandaag, maandag 17 juni 2019, op Starnieuws. 

Bouterse heeft heel wat beloften gedaan tijdens de massameeting van de NDP zaterdagavond in Nickerie. Het beloven van goedkoop kapitaal met een rente van maximaal 8,5% via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), is nergens in de begroting opgenomen. Integendeel, het Agrarisch Krediet Fonds is opgeheven en zijn er geen middelen in de plaats opgenomen.

'Allerlei speciale financieringsmodaliteiten hebben in het verleden niet gewerkt en de vele bottlenecks in de rijstsector niet verholpen. Terwijl wij merken dat vanwege slecht beleid in de afgelopen negen jaren, ons financieel-economische situatie verslechterd en marktconforme rentevoet blijft stijgen. Rijstboeren zitten reeds met enorme schulden, waar de president niets over zegt. Concreter zou zijn kwijtscheldingen van schulden en opheffen van govermenttake in deze sector, waarop de regering tijdens de begrotingsbehandeling niet concreet kon ingaan', voert Gajadien aan.

Hij ziet het gemis van duurzame oplossingsmodellen vanuit de president en het presenteren van lapmiddelen, als populistische maatregelen die uit wanhoop gepresenteerd worden.

Terwijl de regering met een oplossing moet komen voor Canawaima, praat ze over faciliteren van de 'backtrack route' als lapmiddel. Ook Guyana heeft door, dat veel zaken rond de operatie van de Canawaima niet in de haak zijn. Grote sommen geld kunnen niet worden verantwoord.

Gajadien merkt op, dat de NDP nu alles uit de kast haalt om te proberen de opmars van de VHP te stuiten. 'De NDP is bang voor de VHP', stelt Gajadien.

Landbouwgebieden Corantijn- en Van Drimmelenpolder onder water door enorm lek sluisdeur pompgemaal Clarapolder

(Bron foto: Bea Debidien/de Ware Tijd)
Zoet water uit de Naniezwamp blijft de gebieden binnenstromen


Door een enorme lekkage in de sluisdeur van het pompgemaal in de Clarapolder in Nickerie, lopen landbouwgebieden in de Corantijn- en de Van Drimmelenpolder onder water. Door de lekkage blijft het zoet water uit de Naniezwamp de gebieden binnenstromen. 'Aan de andere kant hebben wij te kampen met de aanhoudende regens, waardoor het waterpeil in die gebieden steeds toeneemt', zegt Chanderbhan Dwarka, voorzitter van het Waterschap Corantijnpolder, vandaag, maandag 17 juni 2019, in de Ware Tijd.

Omdat Corantijnpolder een meter lager ligt dan de omliggende gebieden, stroomt volgens Dwarka het water eerder naar dat gebied en veroorzaakt wateroverlast voor de plaatselijke rijstboeren.


'Het probleem van de lekkage hebben wij sedert juli 2013 schriftelijk voorgehouden aan de bevoegde overheidsinstanties onder andere het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maar men heeft er tot op heden geen aandacht aan besteed.'

Hij is niet te spreken over ex-minister Soeresh Algoe van LVV, die tijdens zijn eerste werkbezoek aan Nickerie de rijstboeren in de westelijke polders beloofd had het probleem te zullen aanpakken. 'Het is slechts bij een belofte gebleven.'

Dwarka zegt, dat de instanties weten dat in de grote regentijd rijstboeren als gevolg van de lekkage letterlijk verzuipen in het westen van Nickerie. Nu zijn de rijstboeren vanwege de ontstane situatie bang hun arealen verder te bewerken.

'We gaan wachten totdat het overtollig water wegtrekt. Het is niet goed om onder zulke omstandigheden in te zaaien, omdat de kans bestaat dat de rijstplantjes verloren gaan en wij verder in de problemen geraken', zegt rijstboer Amit Jagessar. Als enige oplossing ziet de rijstboer dat de sluisdeuren met spoed worden aangepakt. Hij beweert dat in zijn landbouwgebied enkele boeren hun gewassen hebben verloren. Jagessar kan echter niet exact zeggen wat de schade is.

Guido van der Kooye, coördinator van het ministerie LVV Regio-West zegt, dat de problemen op korte termijn aangepakt zullen worden. Volgens hem is er een project van de IDB (Inter-American Development Bank) waardoor dertig miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar is om het project in uitvoering te brengen. Het complete herstel van de kunstwerken en de sluisdeuren van het pompgemaal zijn volgens de LVV-voorman ook opgenomen in het project.

Landbouwdeskundige Jairam (VHP) niet onder de indruk van vele beloften Bouterse

'Gedane beloftes voor een groot deel om de boeren voor de gek te houden'

'Drang naar verkiezingswinst zo groot dat kunstmestprijs meteen met Srd 1.000 per ton is verlaagd door interventie regering'


Landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam (VHP) zegt vandaag, maandag 17 juni 2019, op Starnieuws dat hij niet onder de indruk is van de vele beloften die president Desi Bouterse en zijn ministers in het rijstdistrict Nickerie gedaan hebben. Volgens Jairam wordt er nu ineens heel wat aan de boeren beloofd en sommige zaken worden in alle spoed gerealiseerd, terwijl de boeren sedert 2015 keer op keer aandacht van de regering hebben gevraagd. 

Jairam somt een lijst van problemen waarmee de boeren te kampen hebben, op. Hij noemt de daling van de padieprijs van US$ 18 naar US$ 11, de verdubbeling van de inputprijzen, de steeds slechter wordende waterhuishouding, slechte kredietfaciliteiten, slechte zaaizaadvoorziening, achteruitgang onderzoek en wetgeving, oneerlijke verdeling van inkomsten uit de sector voor wat de Petro Caribe deal betreft.

'De regering heeft steeds geweigerd om te luisteren naar de kreten van de landbouwers. Integendeel werden deze boeren uitgelachen en werd zelfs als motto gebruikt: de boeren klagen alleen en willen alleen subsidie. Deze gedachtegang werd steeds gehanteerd en de boeren werden aan hun lot overgelaten.'

Het uitblijven van maatregelen en aandacht heeft de sector volgens Jairam in een ernstige armoedige situatie gebracht. De werkloosheid is schrikbarend hoog in Nickerie. De economie gaat sterk achteruit, omdat deze afhankelijk is van de rijstsector. Volgens Jairam zijn de gedane beloftes voor een groot deel om de boeren voor de gek te houden.

'De Nationale Ontwikkelingsbank zit zelf in problemen en moet nog gezond gemaakt worden. Waar is het plan hiervoor? Het probleem van zaaizaad is niet alleen een areaal ter beschikking te stellen, maar er moet technisch en institutioneel werk verzet worden. Zaken als zaadwet, kwekersrecht, zaaddroger, opschoner, opslag en verpakkingsfaciliteiten moeten allemaal in place zijn. Is er een plan voor dit alles?', vraagt Jairam zich af.

Volgens Jairam is de drang naar verkiezingswinst zo groot dat de kunstmestprijs meteen met Srd 1.000 per ton is verlaagd door interventie van de regering. Hij merkt op dat op basis van een gebruik van 300 kilo per hectare, de padieproducenten de afgelopen periode jaarlijks bij een inzaai van 50.000 hectare onterecht 15 miljoen Srd meer hebben uitgegeven aan ureum. De landbouwdeskundige maakt ook een andere berekening. Hij zegt dat door de prijsdaling van US$ 6 per baal natte padie, de boeren jaarlijks US$ 25 miljoen minder hebben ontvangen. 'En dit alles door wanbeleid van bepaalde partijloyalisten die over de ruggen van de boeren schatrijk zijn geworden, terwijl de landbouwers en hun kinderen armer dan ooit zijn.'

Bouterse biedt excuses aan voor Wijnaldum debacle

'Het was geenszins de bedoeling en ook niet de intentie om politiek te bedrijven met de sport'


President en NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in Coronie excuses aangeboden voor de gang van zaken rond de geplande decoratie van stervoetballer Georginio Wijnaldum van Liverpool FC. De huldiging die gistermiddag in het kokosdistrict zou plaatsvinden ging op verzoek van de voetballer niet door, omdat de zaak een partijpolitiek tintje had gekregen. Dit bericht vandaag, maandag 17 juni 2019, onder andere de Ware Tijd.

Er was op sociale media een pamflet verspreid waarin de decoratie en een NDP-partijvergadering werden aangekondigd met daarop foto's van Wijnaldum. Bouterse noemde het verkeerd dat de twee zaken samen waren gevoegd. Hij had daarom alle begrip voor het standpunt van het management van Wijnaldum dat hem heeft geadviseerd af te zien van het lintje dat hij zou krijgen.

De partijvoorzitter heeft de schuld van het debacle niet geschoven in de schoenen van politieke tegenstanders, zoals partijgenoten de afgelopen dagen de samenleving hebben willen doen geloven. Bouterse beweerde geen politieke propaganda te hebben willen voeren met de populariteit van Wijnaldum. Hij zei, dat de decoratie paste in het kader van zijn beleid om jonge Surinamers of personen met Surinaamse roots die grote internationale prestaties leveren te eren. Onder deze personen bevinden zich niet alleen sporters zei Bouterse waarbij hij namen van enkele mensen noemde die de afgelopen jaren door hem zijn gedecoreerd.

'Wij proberen rolmodellen voor te houden aan onze jeugd. Dus nogmaals, als zaken verkeerd zijn gegaan, bieden we onze verontschuldigingen aan. Het was geenszins de bedoeling en het is ook niet de intentie om politiek te bedrijven met de sport', aldus Bouterse.