woensdag 15 januari 2020

82 Kilo cocaïne in toestel Martinair Cargo op vliegveld Ezeiza bij Argentijnse hoofdstad Buenos Aires

Drie Nederlandse bemannings- leden toestel van Martinair Cargo aangehouden


Op het internationale vliegveld Ezeiza bij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn drie Nederlanders aangehouden. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag 15 januari 2020. Volgens Argentijnse media gaat het om bemanningsleden van een blauw KLM Cargo-toestel, ingezet door Martinair dat onder Air France-KLM opereert. Daarin zou ruim 80 kilo cocaïne zijn aangetroffen.

Naast de Nederlanders zouden nog vier personen zijn aangehouden. Dat zijn volgens de krant Clarín vier leden van het grondpersoneel van de Argentijnse luchthaven.


Argentijnse media meldden, dat de coke dinsdag werd aangetroffen kort voordat vlucht MP 6912 via Ecuador naar Amsterdam zou vliegen. De douane kreeg bij de actie steun van ruim vijftig agenten en vijf speurhonden.

Het vliegtuig was eerder via São Paulo in Brazilië naar Argentinië gevlogen.

De Argentijnse autoriteiten onderzoeken of de drugs in Argentinië of Brazilië aan boord van het toestel zijn gebracht. Een woordvoerder van de KLM bevestigt dat Argentijnse autoriteiten onderzoek doen naar een vrachtoperatie van Martinair Cargo. Ze liet weten dat ze daar verder geen mededelingen over kon doen.

'Politieke partijen moeten zich niet alleen focussen op de jeugd die voor het eerst gaat stemmen'

(Bron foto:NII)
'First-time voters' zijn slechts 10% van stemgerechtigden verkiezingen 25 mei


Het is van belang, dat de politieke partijen zich niet alleen focussen op de jeugd, die voor het eerst gaat stemmen. Oud-parlementariër en adviseur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anton Paal, geeft woensdag 15 januari 2020 in een interview met het Nationaal Informatie Instituut (NII) aan, dat de first-time voters slechts 10% uitmaken van de totale stemgerechtigden voor de komende verkiezing. Deze informatie is te halen uit de kiezerslijsten die het CBB vervaardigt. 

In het kader van de komende verkiezingen heeft het CBB als taak correcte kiezerslijsten te vervaardigen, wat alleen kan met een adequate administratie. Paal geeft aan dat de kiezersadministratie dagelijks wordt bijgehouden door het CBB. Uit het kiezersregister kan veel informatie worden gehaald, zoals wie niet heeft gestemd en wie de first-time voters zijn.

Voor de bevolkingstechnische problemen die zich voordoen, worden er oplossingen gezocht. Het grootste obstakel is dat mensen verhuizen van woonplaatsen en dit niet doorgeven aan het CBB voor verdere verwerking. Het door CBB vervaardigde kiezersregister dient te worden afgegeven aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Het OKB dient erop toe te zien, dat het CBB haar werk adequaat doet om te komen tot correcte/goede kiezerslijsten. Politieke partijen kunnen beschikken over de kiezerslijsten.

Transparantie moet leiden tot eerlijk en oprechte verkiezingen. Sinds 1987 heeft het CBB goed werk opgeleverd, met betrekking tot haar taak naar de verkiezingen toe, aldus Paal. De verwachting is dat ruim 385.000 mensen zullen stemmen op 25 mei 2020. 10% Daarvan behoort tot de groep van first-time voters. Paal geeft aan dat die groep de slechtste stembus-gangers zijn. ‘Omdat de jeugd niet geïnteresseerd is om te stemmen’, is de reden die Paal geeft op zijn uitlating.

Het is de taak van de politieke partijen de jeugd te mobiliseren om te gaan stemmen. Desondanks moet de focus ook gelegd worden op de grotere groep kiezers, de ouderen.

Iedereen wordt opgeroepen om hun persoonsgegevens te controleren bij de ter inzage legging (TIL) van 14 februari tot en met 14 maart. Op de verschillende districtscommissariaten, Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) en nog andere nader te bepalen locaties, zullen lijsten beschikbaar zijn. Personen wiens persoonsgegevens niet juist zijn bij het aanmelden om te stemmen op 25 mei, mogen nièt stemmen. Aanpassing van persoonsgegevens na 14 maart 2020 is alleen via goedkeuring van de rechter mogelijk.

China investeert $ 600 miljoen in Dos Bocas-raffinaderij in Mexico's zuidelijke kuststaat Tabasco

Raffinaderij moet 340.000 vaten zware ruwe olie per dag gaan verwerken tot benzine, diesel en andere producten


Volgens de Houston Chronicle van dinsdag 14 januari 2020, hebben plannen om een ​​nieuwe raffinaderij van $ 8 miljard dollar in Mexico te bouwen een impuls van de Chinese overheid gekregen. 

Op maandag 13 januari kondigde de Chinese ambassadeur in Zhu Qingqiao, tijdens een evenement in Mexico-stad, aan dat de Bank of China en de Industrial and Commercial Bank of China, of IDBC, $ 600 miljoen zouden investeren in de Dos Bocas-raffinaderij.

Het raffinaderijproject is al in aanbouw in de zuidelijke kuststaat Tabasco en is ontworpen om 340.000 vaten zware ruwe olie per dag te verwerken tot benzine, diesel en andere producten. Het raffinaderijproject wordt door president Andres Manuel Lopez-Obrador beschouwd als het kroonjuweel van het energiebeleid van zijn regering, dat de binnenlandse productie van ruwe olie wil stimuleren en de afhankelijkheid van geïmporteerde geraffineerde producten, die meestal uit Texas of Louisiana komen, wil beëindigen.

De investering van China komt ook op een moment, dat de door de staat gerunde oliemaatschappij Petroleos Mexicanos, of Pemex, de afgelopen jaren miljarden dollars aan verliezen heeft geleden, waardoor de kredietwaardigheid en het vermogen om buitenlands kapitaal aan te trekken zijn vernietigd.

Tony Payan, expert op het gebied van het energiebeleid van Mexico bij het Baker Institute van Rice University in Houston, zei dat velen twijfelen aan de kansen op succes van het raffinaderijproject. Op basis van de bouw van andere raffinaderijen over de hele wereld, geloven velen dat het onrealistisch is om het Dos Bocas-project te voltooien met het gestelde doel van 2023 en voor $ 8 miljard.

Het blijft onduidelijk wat er zal gebeuren als de raffinaderij in gebreke blijft met de lening van $ 600 miljoen van China, maar Payan zei dat de investering komt op een moment, dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico op drift is geraakt. 'Dit is geen financiële kans voor China, dit is een politieke kans', zei Payan.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/The Houston Chronicle)

Mexico zet in op meer kernenergie ondanks afwijzing door Mexicanen - Greenpeace-Mexico spreekt van 'zeer slecht idee' dat van 'achterhaalde visie' getuig

Kerncentrale Laguna Verde
Met kernenergie kan Mexico zijn afhankelijkheid van aardgas uit VS verminderen


In Mexico wil de linkse regering van Andrés Manuel López Obrador meer kernenergie. Een meerderheid van de Mexicanen is daar niet voor gewonnen. De Comisión Federal de Electricidad (CFE) maakte op 10 december haar plannen bekend om een nieuwe kerncentrale te bouwen, bij voorkeur bij de huidige kerncentrale Laguna Verde in Alto Lucero de Gutiérrez Barrios, in de zuidoostelijke staat Veracruz. 

Gustavo Ampugnani, directeur van Greenpeace-Mexico, noemde het plan een 'zeer slecht idee' dat van een 'achterhaalde visie' getuigt. 'Het is helemaal geen oplossing voor het klimaatprobleem, het is een valse oplossing. Het is een technologie of politieke keuze die de aandacht afleidt van wat er echt moet worden gedaan: fossiele brandstoffen verminderen, productieprocessen koolstofarm maken en hernieuwbare energie bevorderen.'

De Comisión Federal de Electricidad wil twee reactoren van elk 1.400 megawatt bouwen, voor ongeveer 7 miljard dollar per reactor. Laguna Verde telt al twee generatoren van samen 1600 megawatt. De eerste ging in 1990 van start, de tweede in 1995 en daarvoor is de CFE in 2015 de procedure begonnen om de licentie met nog eens dertig jaar te verlengen.

Bij het Amerikaanse Electric Power Research Institute (EPRI) bestelde ze een technisch-economische studie over de kosten, de technologische opties en de locatie. Die moet dit jaar klaar zijn.

De regering zet in op kernenergie, omdat Mexico nog grote hoeveelheden aardgas produceert en uit de VS invoert en ze weinig voelt voor hernieuwbare alternatieven. López Obrador is van plan zowel de CFE als Petróleos Mexicanos (Pemex) te versterken en de exploitatie en verbranding van fossiele brandstoffen op te voeren. Het overheidsbedrijf Pemex staat op plaatsen elf en zeventien in de internationale rangschikking van olie- en aardgasproducenten. Met kernenergie kan Mexico zijn afhankelijkheid van aardgas verminderen en de energiemix diversifiëren, stelt het EPRI.

Volgens de  Ley de Transición Energética van 2015 moest een kwart van de opwekte energie in Mexico tegen 2018 groen zijn, een aandeel dat moet oplopen tot 30 procent in 2021 en 35 procent in 2024. Kernenergie kan helpen deze doelen te bereiken, stelt de Mexicaanse regering.

De kerncentrale Laguna Verde, die 4 procent van de energieopwekking voor zijn rekening neemt, kampt met technische problemen en onvoorziene stilleggingen, blijkt uit documenten van de CFE en de Comisión Nacional de Seguridad Nuclear y Salvaguardias (CNSNS). Bovendien is er het risico van een verzadiging aan radioactief afval en de blootstelling van werknemers aan radioactieve straling. Kernenergie stoot geen CO2 uit, maar de winning van uranium, dat Mexico uit de Verenigde Staten en Rusland importeert, is wel vervuilend en vereist speciaal transport vanaf de plaats van herkomst. Bovendien kan kernenergie economisch niet concurreren met zonne- en windenergie, twee bronnen waarvan de kosten de afgelopen jaren zijn gedaald.

Volgens de Global Infrastructure Index 2018, een onderzoek bij 20.000 mensen in 29 landen door de Global Infrastructure Investor Association en Ipsos Mori, vond slechts 30 procent van de ondervraagden Mexico goed of zeer goed voor nucleaire infrastructuur; de helft gaf Mexico op dit punt zelfs de score slecht tot zeer slecht. Ook de Mexicaanse samenleving is niet overtuigd van de levensvatbaarheid van kernenergie. Sinds 2006 is het verzet geleidelijk toegenomen. Uit een onderzoek door de CFE en het Nationale Instituut voor Nucleair Onderzoek blijkt, dat 61 procent van de Mexicanen tegen de bouw van meer kerncentrales is en 50 procent tegen het gebruik van kernenergie. Die sociale afwijzing hypothekeert de regeringsplannen, zegt Ampugnani. 'We zouden het eigenlijk moeten hebben over de sluiting en beheersing van de Central Nuclear Laguna Verde (CNLV).'

Al onder de vorige, conservatieve regering van Enrique Peña Nieto (2012-2018), heeft Mexico de uitbreiding van kernenergie overwogen. Zo bevatte het Ontwikkelingsprogramma voor het Nationale Elektriciteitssysteem 2016-2030 de bouw van drie reactoren tegen 2028 in Veracruz. Er was sprake van de uitbreiding van Laguna Verde, studies voor de bouw van nieuwe kerncentrales en de versterking van de Comisión Nacional de Seguridad Nuclear y Salvaguardias (CNSNS). Maar, in de versie 2019-2033 was geen sprake meer van een uitbreiding van de nucleaire capaciteit.

Volgens de CNSNS kan de bouw van een kernreactor in minder dan vier jaar, maar dat kan oplopen tot acht jaar als je ook rekening houdt met de tijd die nodig is om openbare aanbestedingen te organiseren. Volgens het milieurapport van de huidige kerncentrale, dat deel uitmaakt van het dossier voor de verlenging van de vergunning, is de vervanging door een nieuwe centrale mogelijk maar niet leefbaar omdat de kosten voor vergunning, bouw en opstart niet te vergelijken zijn met die voor de voortzetting van de huidige centrale. De vervanging door een centrale op fossiele brandstoffen is technisch mogelijk, maar om milieu- en operationele redenen niet haalbaar.

Hernieuwbare alternatieven zijn evenmin haalbaar, omdat er te weinig zon of wind is voor een zonne- of windpark. Om zijn projecten te legitimeren heeft López Obrador zijn toevlucht genomen tot openbare raadplegingen die niet aan de internationale normen voldoen. Voor de bouw van nieuwe kernreactoren zal dat wellicht ook het geval zijn.

(Suriname Mirror/IPS/MO.be)

Presidentiële vliegtuig Mexico na 13 maanden nog steeds niet verkocht

President Obrador vliegt niet naar buitenland en in Mexico met lijnvluchten


Mexico heeft na dertien maanden het presidentiële vliegtuig nog steeds niet verkocht. Het toestel werd na het aantreden van Andrés Manuel López Obrador in december 2018 te koop gezet, omdat de linkse Obrador had besloten geen reizen naar het buitenland te maken en binnen Mexico lijnvluchten te gebruiken. 

De Boeing 787 van de president staat al maanden aan de grond op een Amerikaans vliegveld.Het vliegtuig wordt nu teruggebracht naar Mexico, waar het blijft staan tot er een koper komt. De opslag in de Verenigde Staten heeft de Mexicaanse overheid 1,3 miljoen euro gekost.

Obrador wil nog meer regeringsvliegtuigen en helikopters verkopen. De president vindt dat de dure vliegtuigen en helikopters in schril contrast staan met de armoede die in delen van het land heerst.

De voorganger van Obrador, Enrique Peña Nieto, kocht het vliegtuig voor 196 miljoen euro.


(Suriname Mirror/Excelsior/ANP/Washington Post/Informador/Twitter)

FARC's Timochenko bedankt Colombiaanse politie en leger voor redden van zijn leven

(Bron foto: La Crónica del Quindío)
'Twee muchachos waren ervan overtuigd dat ze een verrader gingen vermoorden'

Aanvallers 'Guamby' en 'Conejo' militair getraind in Venezuela door oud-FARC-commandanten 'Iván Márquez' en 'El Paisa'


In een interview gegeven aan een van de regionale kranten van Colombia, La Crónica del Quindío, heeft de voormalige topcommandant van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) - en nu hoofd van de FARC politieke partij (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) - Rodrigo Londoño, de veiligheidstroepen van Colombia bedankt voor het verijdelen van een moordaanslag tegen zijn leven tijdens een bezoek aan zijn geboortestreek. 


Bekend door zijn oorlogsalias 'Timochenko', was Rodrigo Londoño half december gewaarschuwd door de Nationale Beschermingseenheid en hoge politieagenten dat er een plan in de maak was om de voormalige commandant te vermoorden buiten de hoofdstad van Bogotá.

'Ik spreek hier dankzij de politie en het Colombiaanse leger, die altijd op mijn leven letten', merkte Londoño op, en voegde eraan toe dat zijn vermeende aanvallers 'twee jongens (muchachos) waren die ervan overtuigd raakten dat ze een verrader gingen vermoorden.'


De aanvallers zijn zaterdag gedood nadat ze door de Nationale Politie waren onderschept op een weg tussen de departementen Quindío en Valle del Cauca. Volgens generaal Atehortúa, hoofd van de Nationale Politie, werden de aanvallers geïdentificeerd door hun aliassen 'Guamby' en 'Conejo' en hadden ze militaire training in Venezuela ontvangen van twee voormalige voormalige FARC-commandanten: 'Iván Márquez' en 'El Paisa'.

Márquez was FARC's Chief Peace Negotiator tijdens de vier jaar durende gesprekken die plaatsvonden in Havana, Cuba, en een nauwe bondgenoot in oorlogstijd van Timochenko. Márquez werd ook algemeen beschouwd als de natuurlijke erfgenaam van FARC, omgedoopt na het definitieve akkoord in 2016 als Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Márquez brak vorig jaar met FARC om zich bij 'El Paisa' en 'Jesús Santrich' aan te sluiten als leiders van een dissidente groep.

'Helaas zijn het heren die ooit naast me stonden', merkte Londoño op, die 'moeilijke situaties' en anderen van 'vreugde' deelde. Generaal Atehortúa zei tijdens een persconferentie in de hoofdstad Armenia van Quindió uren na de verijdelde aanval, dat een informant de veiligheidstroepen waardevolle informatie had gegeven en die werd zondagochtend met Londoño gedeeld terwijl de voormalige commandant van zijn eindejaarsvakantie op een nabijgelegen boerderij genoot.

Timochenko nam FARC in 2001 over. In het interview met La Crónica del Quindío herhaalde Londoño zijn toewijding aan het vredesproces dat hij ondertekende met de voormalige president Juan Manuel Santos en een einde maakte aan meer dan een halve eeuw intern conflict. 'Laat dit het juiste moment zijn om het te herhalen: het vredesakkoord niemand, niemand gaat het uit elkaar scheuren en als ze dat doen, zullen we alles verzamelen en herbouwen.'

(Suriname Mirror/El Espectador/The City Paper Bogota/CaracolTV/Twitter/YouTube)

Human Rights Watch: 'Regering president Bolsonaro moet stoppen met ondermijnen milieubescherming'

Bolsonaro moet maatregelen nemen tegen criminele netwerken die Amazone-regenwoud vernietigen

Een bosbrand woedt in Santo Antonio do Matupi, de zuidelijke staat Amazonas, Brazilië, 27 augustus 2019. (Bron foto: © 2019 Associated Press)

De regering van president Jair Bolsonaro moet stoppen met het ondermijnen van milieubescherming in Brazilië en beslissende maatregelen nemen tegen criminele netwerken die het Amazone-regenwoud vernietigen en de handhavings agenten en lokale bewoners bedreigen en aanvallen, zei Human Rights Watch woensdag 15 januari 2020 in haar World Report 2020.


President Bolsonaro heeft ook het anti-rechtenbeleid omarmd op het gebied van milieu, openbare veiligheid, vrije meningsuiting en het maatschappelijk middenveld. De rechtbanken en het Congres hebben een deel van dat beleid geblokkeerd, maar anderen zijn doorgegaan.

'De aanval van president Bolsonaro op wetshandhavingsinstanties op milieugebied brengt de Amazone en degenen die het verdedigen in groot gevaar', zegt Maria Laura Canineu, directrice van Human Rights Watch. 'Zonder enig bewijs heeft zijn regering niet-gouvernementele organisaties, vrijwillige brandweerlieden en inheemse mensen de schuld gegeven van de Amazone-branden, terwijl ze niet handelde tegen de criminele netwerken die bomen kappen en het bos verbranden om plaats te maken voor vee en gewassen, en bedreigen en mensen aanvallen die hen in de weg staan.' 

In het 652 pagina's tellende World Report 2020, de 30e editie, bespreekt Human Rights Watch de mensenrechten in bijna 100 landen.


De Bolsonaro-regering heeft de milieu-instanties van Brazilië ondergraven door budgetten te verlagen, ervaren managers te verwijderen en het vermogen van handhavingsagenten om in het veld te opereren te beperken. Het heeft ook aangegeven, dat het niet zal voldoen aan de verplichtingen van Brazilië inzake klimaatverandering.

Uit voorlopige gegevens op basis van ontbossingswaarschuwingen blijkt dat van januari tot half december de ontbossing in de Amazone met meer dan 80 procent is gestegen. Tegelijkertijd heeft Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), het belangrijkste federale milieuagentschap van Brazilië, het aantal boetes voor illegale ontbossing met 25 procent verlaagd van januari tot september, vergeleken met dezelfde periode in 2018, volgens de website van Ibama.

Een nieuwe vereiste voor een 'bemiddelingshoorzitting' voor alle milieugerelateerde boetes is in oktober 2019 van kracht geworden. Hoewel dergelijke hoorzittingen in de wacht staan, zijn de betalingstermijnen opgeschort. Toch heeft het ministerie van Milieu sinds 7 januari geen bemiddelingshoorzittingen gehouden, volgens gegevens die Human Rights Watch heeft verkregen via een verzoek van de Freedom of Information Act. Dat betekent, dat alle nieuwe administratieve procedures tegen mensen en bedrijven die naar verluidt de milieuwetgeving hebben geschonden, daadwerkelijk in de wacht staan.

Verzwakte handhaving van de milieuwetgeving verhoogt het risico voor bosverdedigers door criminele netwerken die zich bezighouden met illegale ontbossing de vrije loop te laten.

De Conselho Indigenista Missionário (CIMI), een organisatie zonder winstoogmerk, meldde van januari tot september 160 gevallen van illegale houtkap, landroof en andere inbreuken op inheemse gebieden. Ambtenaren en lokale bewoners vertelden Human Rights Watch, dat intimidatie door criminele groepen in de Amazone aanzienlijk is toegenomen onder president Bolsonaro. Drie inheemse mensen werden gedood in november en december. President Bolsonaro heeft gesuggereerd dat criminelen 'als kakkerlakken moeten sterven'. Hij stuurde een wetsvoorstel naar het Congres dat politie- of militaire moorden automatisch als zelfverdediging zou behandelen als het zou worden uitgevoerd tegen iemand die openlijk een pistool draagt ​​of andere criminele handelingen uitvoert.

Internationale mensenrechtennormen laten alleen toe om opzettelijk mensen te doden als dat nodig is om het leven te beschermen. De politie in Rio de Janeiro heeft van januari tot november 2019 1.686 mensen gedood, een recordaantal. Hoewel sommige politiemoorden ter zelfverdediging zijn, zijn vele anderen het gevolg van onwettig gebruik van geweld.

De regering Bolsonaro heeft geprobeerd de inspanningen ter voorkoming van foltering te ondermijnen. Het probeerde de experts te ontslaan die deel uitmaken van het Nationaal Mechanisme ter voorkoming en bestrijding van foltering, een bij wet ingesteld orgaan, en het bewijs verworpen dat federale troepen gevangenen hadden onderworpen aan foltering in de staat Pará.

Gendergerelateerd geweld bleef een chronisch probleem in Brazilië. Een miljoen gevallen van huiselijk geweld waren in behandeling bij de rechtbank in 2018. Hoewel de Bolsonaro-regering zei dat een van haar mensenrechtenprioriteiten beleid voor vrouwen was, had het secretariaat voor vrouwenbeleid tegen november slechts ongeveer 40 procent van haar begroting gebruikt.

President Bolsonaro heeft ook nieuwsmedia en niet-gouvernementele organisaties lastiggevallen en geprobeerd de toegang van kinderen tot uitgebreide seksuele voorlichting te beperken.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

VHP roept op om de rust te bewaren op 22 januari

Santokhi: 'Samenleving moet zich niet te lenen voor dat ene individueel belang'

'Het kan niet zo, zijn dat op een kaderbijeenkomst prominente NDP'ers oproepen tot anarchie, chaos en verregaande intimidatie'


De VHP roept op om de rust te bewaren op 22 januari. Op die dag moet Desi Bouterse, president en voorzitter van de NDP, voor de Krijgsraad verschijnen in zijn verzet-zaak. De NDP wil met een massa naar de Krijgsraad komen.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi roept andere politieke partijen op om niet te gaan mobiliseren, om chaos te voorkomen. Hij vraagt de samenleving zich niet te lenen voor dat ene individueel belang, en drukt de minister van Justitie & Politie op het hart om de veiligheidsmaatregelen te blijven handhaven zoals dat tot nu bij elke zitting van de Krijgsraad is geweest.

De VHP heeft woensdag 15 januari 2020 in het partijcentrum een persconferentie gehouden over de meest actuele zaken en de massameeting van de partij op 18 januari, aldus Starnieuws. Santokhi ging weer in op de oproep van NDP'ers Silvana Afonsoewa en Ramon Abrahams tijdens een kadermeeting in partijcentrum Ocer, om massaal met hun partijleider naar de Krijgsraad te gaan.

Afonsoewa heeft gesteld dat 2020 het jaar van de NDP is en dat noch de oppositie noch de Krijgsraad, “no wan keskesie, no wan yapyapi o stop a show.” Abrahams heeft aangekondigd, dat “NDP o tek a strati want we weten hoe,” en dat “ze het zullen merken op 22 januari.” 

De VHP keurt de uitspraken af. 'Het kan niet zo, zijn dat op een kaderbijeenkomst prominenten van de NDP oproepen tot anarchie, tot chaos en tot verregaande intimidatie. Alsof dat nog niet genoeg is horen we een districtscommissaris zeggen… ja, hij gaat daartoe zelfs vergunning verlenen. Dus je gaat de chaos, de intimidatie institutionaliseren? Waar zijn we beland als samenleving, als rechtsstaat? Eenieder dient zich te onderwerpen aan de regels van recht, ook de president. De president is het symbool van de natie, van de rechtsstaat. Hij moet ervoor zorgen dat de rechterlijke macht te allen tijde beschermd wordt, beveiligd wordt, dat ze in alle onafhankelijkheid moeten kunnen functioneren.' 

De president had direct moeten optreden toen de uitspraken werden gedaan in zijn bijzijn, vindt Santokhi. 'Hij kan wel de veroordeelde zijn, maar hij is ook 24 uur de president. Als veroordeelde kan je sympathie hebben met de uitspraken, maar als president moet je het afkeuren, de personen direct teruggewezen hebben, dat het onkan is in een rechtsstaat.' 

De VHP gaat niet mobiliseren op 22 januari, maar roept op tot rust, benadrukt de partijleider. 'Politieke partijen en andere organisaties roepen we op om zich te onthouden van acties die het rechtsproces zouden kunnen verstoren. Dat alle handelingen die gepland zijn ongedaan gemaakt worden, en daar waar er toch zaken zich gaan voordoen dat de autoriteiten gaan optreden. De minister en politie moeten alles doen dat op die dag alles beveiligd is. De totale samenleving roepen we op om zich niet te laten gebruiken en in te zetten voor individuele dan wel groepsbelangen. Laten we gaan voor het grotere, nationaal belang. Laten we gaan voor bescherming van de rechtsstaat, laten we gaan voor versterking en bescherming van onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.'

Ministerie van NH inventariseert gebieden om behoefte aan zonne-energie in kaart te brengen

(Bron foto:NII)
Een zonne-energie project wordt nu opgezet te Pikin Slee en Goejaba


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is bezig met een inventarisatie van gebieden om de behoefte aan zonne-energie in kaart te brengen. Er zijn reeds potentiële partners die de projecten willen ondersteunen. Intussen wordt naar het model van Pokigron en Atjoni een zonnepanelen project opgezet voor Pikin Slee en Goejaba te Boven-Suriname. Het project wordt met financiering van buitenlandse partners uitgevoerd door het Chinese bedrijf China Power. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 15 januari 2020.

Afgelopen vrijdag oriënteerde een regeringsdelegatie zich ter plekke, waarbij minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen aangaf, dat het een pilotproject betreft en dat de twee dorpen hiermee dienen als voorbeeld van elektrificatie binnenland.


Om de overige dorpen 24 uur per dag van stroom te voorzien is momenteel een kredietlijn met India in voorbereiding, die nog moet worden getekend. Volgens de bewindsman zijn in principe alle documenten hiervoor reeds in orde.

Verder is de Energiebedrijven Suriname (EBS N.V.) bezig met een grant van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om de eerste elf dorpen in het Boven-Surinamegebied van stroom te voorzien. Dit betekent volgens de NH-minister, dat er dan ruimte is om de uitvoering voor 13 dorpen in het bestaand project van NH te verplaatsen naar Marowijne of andere gebieden.

'We zijn bezig een inventarisatie te maken van de gebieden zodat we weten wat de behoefte, de capaciteit en het vermogen is en wat er nog aan voorzieningen moeten worden getroffen om een hybridesysteem op te zetten', aldus Akiemboto. Hij zegt, dat vijf potentiële partners hebben aangeboden de projecten te ondersteunen met het opzetten van zonnepanelen.

'NDP-Assembleelid Afonsoewa begrijpt verantwoordelijkheden die haar functie met zich meedraagt niet'

'Uitspraak Afonsoewa over rechterlijke macht kan niet anders vertaald worden dan als brevet van complete ongeschiktheid'


'De uitspraken van het DNA-lid (De Nationale Assemblee) Afonsoewa zijn een hard bewijs, dat dit DNA-lid niet alleen de verantwoordelijkheden die haar functie met zich meedraagt niet begrijpt, maar meer nog een bevestiging van de zwakke invulling van ons hoogste instituut van Staat. 

Wanneer een DNA-lid, dat in haar eed aan het Surinaamse volk heeft toegezegd gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan alle andere wettelijke regelingen te zullen tonen, één van onze belangrijkste instituten, de rechterlijke macht op zeer beledigende en intimiderende wijze bespreekt, kan dit niet anders vertaald worden dan als een brevet van complete ongeschiktheid. Het feit dat dit in het gezelschap van de DNA-voorzitter plaatsvindt, spreekt boekdelen over de leiding van DNA. 

Mw. Afonsoewa en haar fractiegenoten vormen een openlijke bedreiging voor de rechtsstaat, de democratie en de ontwikkeling van onze samenleving. Want ook economisch hebben uitspraken van deze aard gevolgen. Buitenlandse investeerders zullen zich wel tien keer bedenken alvorens te investeren in een land waar de zittende regeringspartij de onafhankelijke rechtsgang belemmert en openlijk bedreigt. 

Bovendien is het een schande dat juist de regeringspartij continu pogingen onderneemt onze samenleving te bedreigen, te beangstigen en te destabiliseren. 

Onze samenleving heeft nu meer dan ooit behoefte aan een sterke DNA die onderschrijft dat iedereen gelijk is voor recht en wet. 

DNA-leden die ons hoogste instituut van Staat inzetten om juist deze en elke andere president te dwingen het hoofd te buigen voor de rechterlijke macht. DNA-leden die zich beijveren voor een vredige ontwikkeling van onze republiek Suriname. 

Albert Assen, 
Voorzitter Seti Sranan Politieke Partij'

NH-minister Akiemboto installeert Commissie Straatverlichting

(Bron foto: NII)
'Slechte straatverlichting moet in heel Suriname tot het verleden gaan behoren'


Voor betere structurering en coördinatie van werkzaamheden bij de plaatsing en vervanging van straatverlichting landelijk, heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto, dinsdag de Commissie Straatverlichting geïnstalleerd, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 15 januari 2020. 

Deze commissie zal ervoor zorg dragen dat slechte straatverlichting in geheel Suriname tot het verleden moet gaan behoren. 'Een goede ordening is van belang op dit gebied, vooral als het gaat om de veiligheid van de burgers. Het is niet prettig dat bewoners niet vredig kunnen wonen in hun buurt, omdat ze last hebben van vandalisme', aldus de minister.

Hij geeft aan vaak gebeld te worden met een dergelijke klacht vanuit de samenleving, welke voornamelijk te maken heeft met inbraak vanwege slechte of zelfs geen verlichting in de buurt.

De Commissie zal er onder andere voor zorgen dat de lampen, alsook de armaturen, worden vervangen en waar nodig nieuwe aanbrengen. Burgers worden in de gelegenheid gesteld hun straten, welke niet of slecht voorzien zijn van straatverlichting, te melden. De meldingen zullen na beoordeling en advies worden overgedragen aan de EBS en de Dienst Elektrificatie (DEV) om te worden aangepakt. De communicatie met de belanghebbenden zal via deze Commissie plaatsvinden.

Zo kunnen afspraken worden gemaakt, problemen en oplossingsmodellen worden besproken, alsook de mogelijke betaalwijze om bijvoorbeeld nieuwe projecten of privéwegen aan te sluiten. De Commissie zal ook verschillende controles houden op het geleverde werk.

De criteria om in aanmerking te komen, moeten strikt in acht worden genomen. Om duurzame verbetering van dit project te behouden en de kwaliteit van de werkzaamheden van de Commissie onverminderd te bewaken, zal er sprake zijn van rapportage aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

Walter Brei, voorzitter van de Commissie, heeft namens de groep de belofte gedaan zich naar eer en geweten te committeren aan de toebedeelde opdracht. 'Wij zijn bewust van onze verantwoordelijkheid welke wij op ons hebben genomen. Het is geen stunt, wij gaan keihard aan de slag in het belang van de samenleving die hiernaar uitkijkt', aldus de voorzitter. Brei is tijdelijk door de EBS uitgeleend aan het ministerie van NH en wordt ondersteund door Bheretradj Nankoe (NH), Asneel Samdjawan (Kabinet van de President), Cinide Lauwerends (NH-DEV) en Yigal Kopinsky (EBS).

Centrale Bank governor Van Trikt is gewoon in Suriname

Van Trikt werkt vlot mee aan onderzoek


De governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, is niet naar het buitenland. Hij is in Suriname en is met verlof. De Raad van Commissarissen zegt woensdag 15 januari 2020 in een verklaring, dat er een schrijven is gericht aan Van Trikt waarin informatie wordt gevraagd over enkele vraagstukken die met de bank te maken hebben. De governor heeft meteen gevolg gegeven hieraan en zal vlot meewerken aan het onderzoek, zo bericht Starnieuws.

In De Nationale Assemblee vroeg Asiskumar Gajadien (VHP) dinsdag aan de regering of de governor wel in het land is. Volgens hem zou hij naar een vergadering gaan in de Verenigde Staten.

Op social media worden heel wat zaken genoemd waaraan Van Trikt zich schuldig zou hebben gemaakt. Er worden ook fake berichten verspreid, dat hij via Guyana het land zou hebben verlaten. Hij is echter gewoon in Suriname, aldus Starnieuws.

De Raad van Commissarissen, onder leiding van Vijay Kirpalani, meldt in de verklaring dat verwacht wordt dat binnen een week klaarheid zal zijn verkregen over zaken die nader onderzoek behoeven. Nadrukkelijk wordt aangegeven dat de governor niet is ontslagen.

De Raad wil ook erop toezien, dat berichtgeving en speculaties niet onnodig de reputatie van de governor schaden.

Braziliaanse landbouwcoöperaties overwegen samenwerking met Nederlands bedrijfsleven

(Bron foto's: WUR)
Drie coöperaties in deelstaat Paraná willen samenwerking met WUR en bedrijven uit Nederlandse zuivelketen


Besturen van drie landbouwcoöperaties in de zuidelijke deelstaat Paraná van Brazilië overwegen samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) en bedrijven uit de Nederlandse zuivelketen. Deze samenwerking is in eerste instantie gericht op onderzoek dat moet leiden tot verdere ontwikkeling van de melkveesector in het werkgebied van de betrokken coöperaties. Dit bericht het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag, woensdag 15 januari 2020.

Eind vorig jaar heeft melkveehouderij-econoom Jelle Zijlstra van de WUR samen met een collega-onderzoeker gesprekken gevoerd met onder meer bestuurders van de coöperaties. Dat deed hij op verzoek van landbouwraad Bert Rikken die mogelijkheden ziet voor investeringen door Nederlandse bedrijven in de melkveehouderijketen in de zuidelijke deelstaten van Brazilië. De missie heeft geresulteerd in een lijst voorstellen voor nader onderzoek op een aantal gebieden waarin het Nederlandse zuivelbedrijfsleven en onderzoeksinstellingen wereldwijd vooroplopen.

Vruchtbare landbouwregio 
WUR-onderzoeker Zijlstra is ervan overtuigd, dat Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld door financieel te participeren in deze onderzoeken, op langere termijn hun afzetmarkt in de vruchtbare landbouwregio fors kunnen vergroten. 'Maar, dat is niet vanzelfsprekend. Het zijn de besturen van de coöperaties die nu moeten beslissen over de onderzoeksvoorstellen die de missieleden samen met hun Braziliaanse gesprekspartners hebben ontwikkeld. Uitvoering van onderzoek kost natuurlijk geld en moet voor een belangrijk deel worden gefinancierd door leden van de coöperaties, bijvoorbeeld via een heffing op de melkprijs. Bestuurders vanuit de melkveehouderij zullen dat kritisch beoordelen, net zoals dat in Nederland ook gebruikelijk is.' 

Nederlandse emigranten 
De betrokken coöperaties zijn actief in Castrolanda, Carambeí en Arapoti. Dit zijn kolonies die in de jaren vijftig van de vorige eeuw door Nederlandse emigranten zijn gesticht. De opvolgers van deze Nederlandse boeren zijn actief in de melkveehouderij, varkenshouderij en akkerbouw. De melkveebedrijven zijn qua technologie en schaal vergelijkbaar met die in Nederland. 'Juist daarom is samenwerking voor Nederlandse partijen en zeker ook voor de WUR erg interessant', zegt Zijlstra.

Onderzoeksinstelling 
De drie coöperaties zijn eigenaar van de onderzoeksinstelling Fundacao ABC. Hier wordt praktisch onderzoek uitgevoerd in opdracht van de coöperatiebesturen. Tot nu toe gebeurt dat nauwelijks op het terrein van de melkveehouderij. De onderzoeksinstelling en de coöperatiebesturen vragen zich af of meer onderzoek op het gebied van melkveehouderij meerwaarde zou hebben.

Kerndoel van de WUR-missie was om hier voorstellen voor te doen en ook aan te geven welke rol Nederlandse partners daarbij kunnen spelen.

Verduurzaming sector 
Het Wageningse onderzoeksduo heeft eind vorig jaar een groot aantal gesprekken gevoerd met coöperatiebestuurders, onderzoekers van Fundacao ABC en landbouwvoorlichters.

Een van de uitdagingen waar de melkveebedrijven in de regio voor staan, is verduurzaming van de bedrijfsvoering. Zijlstra: 'De coöperatiebesturen realiseren zich dat dit een belangrijk thema is voor de zuivelafzet, maar de melkveehouders doen er nog weinig aan. Onderzoek moet duidelijk maken hoe de bedrijven op dit moment scoren op het gebied van duurzaamheid. Vervolgens kan onderzocht worden welke maatregelen effectief, haalbaar en betaalbaar zijn. Nederlandse bedrijven kunnen hiervoor de technologie leveren.' 

(Melkveebedrijf in deelstaat Paraná)
Sensoren 
Smart farming staat ook op de lijst met prioritaire onderzoeksthema’s van de Braziliaanse betrokkenen. 'Met behulp van sensoren en bijbehorende software kunnen op het gebied van vruchtbaarheid en diergezondheid nog forse stappen vooruit worden gezet. Gespecialiseerde Nederlandse IT-bedrijven lopen hierin voorop. Zij kunnen participeren in het onderzoek.' Er is ook behoefte aan melkveehouderij-onderwijs op HBO- en universiteitsniveau en aan praktische trainingen.

De vraag of een modelboerderij opgericht kan worden is één van de vraagstukken die speelt bij het verkennen van toekomstig onderzoek rond melkveehouderij in het werkgebied van de coöperaties.

 'Zo’n nieuwe vorm van samenwerking versterkt de positie van het Nederlands bedrijfsleven in de deelstaat Paraná' 

Interesse bij Nederlandse bedrijven 
In de zuidelijke deelstaten van Brazilië is al een groot aantal Nederlandse agrobedrijven actief. Voorbeelden zijn CRV, De Heus, Trouw Nutrition, DSM, Lely en Rabobank. Zijlstra: 'Een aantal van deze bedrijven is zeker geïnteresseerd in samenwerking met de drie landbouwcoöperaties. Medefinanciering van nieuw op te zetten onderzoek door de Nederlandse zuivelketen blijkt bespreekbaar. De bal ligt nu bij de Braziliaanse coöperatiebesturen. Zij staan voor keuzes rond onderzoek en de mogelijke bijdrage van Nederlandse partners daarbij.'

Niet vanzelfsprekend 
Dat laatste is niet vanzelfsprekend. De coöperatiebesturen oriënteren zich ook op samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in andere landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zijlstra: 'Dat is logisch. Er bestaat weliswaar een historische band met Nederland, maar de huidige besturen kijken ook elders in de wereld rond. Dat lijkt me vanuit hun positie geredeneerd heel verstandig.'

Andere deelstaten 
Zijlstra hoopt dat de coöperaties toch voor Nederland kiezen. 'Zo’n nieuwe vorm van samenwerking versterkt de positie van ons bedrijfsleven in de deelstaat Paraná. Vervolgens kan de markt in de andere twee zuidelijke deelstaten, Santa Catarina en Rio Grande do Sul, worden bereikt. Ook in die deelstaten is sprake van een snelle ontwikkeling van de melkveesector.'

Ajax tekent opmerkelijke sponsovereenkomst met Curaçao voor de duur van drie jaar

Eiland hoopt Ajax-deal meer toeristen te trekken uit Nederland en rest Europa


Ajax voetbalt vanaf zondag met de naam ‘Curaçao’ op de mouw. De landskampioen werkt aan de laatste details van een nieuwe sponsovereenkomst met het eiland voor de duur van drie jaar, zo berichten onder andere De Telegraaf en Het Parool vandaag, woensdag 15 januari 2020.

Ajax wil structureel aanhaken bij de Europese top en zoekt in het buitenland naar middelen om de omzet verder te verhogen.

(Bron foto: Facebook)
Giselle McWilliam, de Curaçaose minister van Economische Zaken, hoopt na de deal met Ajax meer toeristen te trekken uit Nederland en de rest van Europa. Zij zal zondag aanwezig zijn bij het duel tussen Ajax en Sparta in de Johan Cruijff ArenA om het logo te onthullen.

Curaçao was tussen 2008 en 2011 al hoofdsponsor van NEC.

Ajax wil de deal nog niet bevestigen.

Verdachte van betrokkenheid bij geruchtmakende moord op advocaat Wiersum trachtte via Schiphol te vluchten naar Suriname

(Bron: RTL Nieuws)
Na de moord smeet de verdachte plotseling met grote hoeveelheden geld


Giërmo B. (36), de verdachte van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft vandaag, woensdag 15 januari 2020, in de rechtbank in de De Bunker, een zwaarbeveiligd complex in het Amsterdamse Osdorp, een korte verklaring afgelegd over de dood van Wiersum. De advocaat werd in september vorig jaar voor zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. B. beweert het ‘verschrikkelijk’ te vinden wat de nabestaanden ‘is overkomen’ en stelde dat hij ‘ook vader is’. B. ontkent betrokken te zijn geweest, maar uit het vandaag gepresenteerde bewijs van het Openbaar Ministerie lijkt een ander beeld te ontstaan. Onduidelijk blijft wel of B. de man was die de trekker overhaalde. 

Giërmo B. liep tegen de lamp, omdat de gebruikte auto in de gaten werd gehouden, terwijl hij instapte. Volgens B. had hij de auto slechts geleend om ‘wat vuil’ weg te brengen. Hij was naar eigen zeggen niet de vaste gebruiker. Van de eigenaar, ene ‘Maantje’, heeft hij geen gegevens. In de vluchtauto werd bloed gevonden van Wiersum.

Na de moord sprong B. ineens kwistig om met geld. Zo betaalde hij schulden af, stopte zijn kinderen geld toe en betaalde een bedrag van ruim 15 duizend euro cash voor een auto. Toen de auto in beslag werd genomen en in het tv-programma Opsporing Verzocht de beelden van de vluchtauto werden getoond., probeerde B. via Schiphol te vluchten naar Suriname. Hij werd echter op Schiphol aangehouden.

Naast het gebruik van de aan de moord gelinkte auto is nog meer bewijs voor zijn betrokkenheid voorhanden. Zo zijn er chats over vuurwapens, werd een flinke hoeveelheid geld aangetroffen en werd dna van B. gevonden in een andere auto die bij de aanslag werd ingezet. B’s strafblad is lang en schetst het beeld van iemand die geweld niet schuwt. Zo is er sprake van gewelddadige overvallen en geweldsdelicten, waaronder geweld tegen ambtenaren.

* Een 'beïnvloedbare man met een beperkt IQ', zo omschreef B.'s advocaat hem in 2013 tijdens een rechtszaak die draaide om meerdere gewelddadige overvallen. B. werd vervolgd voor een overval in Woudenberg op 16 mei 2012 en een overval op 24 mei 2012 in Tienhoven. De slachtoffers: een verfboer en een echtpaar. Zij werden allen bedreigd ('Naar de keuken anders steek ik je') en met tape vastgebonden. Ook hun monden werden afgeplakt. 

Bij de verfboer in de Dorpsstraat escaleerde de situatie zodanig, dat de verfboer in zijn been werd gestoken. Ook het echtpaar stond doodsangsten uit toen hun het mes op de keel werd gezet. Bij beide overvallen, die B. met een andere man pleegde, was de buit vrij fors. Bij de verfboer werd 3.000 euro buitgemaakt en bij het echtpaar eenzelfde geldbedrag én waardevolle sieraden. Het gerechtshof ging niet mee in zijn 'beïnvloedbaarheid': het werd zeven jaar cel voor de man. Hierbij werd ook rekening gehouden met het feit, dat B. eerder ook al was veroordeeld voor geweldsincidenten, zij het minder hevig.*

B.’s advocaat Tjalling van der Goot betoogt dat het signalement van de schutter niet overeenkomt met de fysiek van zijn cliënt. Ook het feit dat hij wel vaker in de bestelauto reed, wil niet zeggen dat hij dat op de dag van de moord deed. B. zou naar eigen zeggen ook van plan zijn geweest weer terug te keren uit Suriname. 'Dat past niet bij iemand die wilde vluchten.' Duidelijk is volgens de raadsman dat B. betrokkenheid bij de moord op Wiersum ontkent en niet de dodelijke schoten op de advocaat loste. Het feit dat B. bleef rondrijden in geleende auto wijst erop dat hij ‘niets met de moord te maken heeft’.

Op de dag van de aanslag zou de verdachte bij diens halfbroer zijn geweest. Daar zouden genoeg aanwijzingen voor zijn, maar justitie hecht daar weinig geloof aan en wil hem langer vasthouden.

Zijn advocaat bracht naar voren dat de rechtbank het voorarrest van B. moet opheffen, omdat de aanwijzingen voor diens betrokkenheid bij de moord niet sterk genoeg zijn. Justitie baseert zich op ‘aannames, vermoedens, invullingen en gissingen’, meent de raadsman.

De rechtbank besloot aan het einde van de zittingsdag echter dat de verdachte voorlopig in de cel moet blijven. Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onderzoek gaande naar meer verdachten in de moordzaak. ‘Naar verwachting zullen die worden aangehouden’, klonk het vandaag. Ook houdt justitie er rekening mee dat de moord op advocaat Derk Wiersum eerder plaats had moeten vinden, maar dat de daders werden verrast door het feit dat Wiersum die bewuste dag de fiets nam.

(Suriname Mirror/Tubantia/RTL Nieuws/Nu.nl)

Minister Raymond Knops brengt bliksembezoek van een dag aan Aruba

Knops tevreden over de financiële situatie van het eiland

Bewindsman laat zich informeren over monumentenzorg en bezoekt FHMD, opvang kwetsbare vrouwen en kinderen


Het bezoek van een dag van minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Aruba, maandag, heeft niet veel nieuws gebracht. Knops voerde naar eigen zeggen ‘goede’ gesprekken met de gouverneur van Aruba en minister-president Evelyn Wever- Croes. 'We hebben het uitvoerig gehad over wat er speelt op het gebied van de financiën, Venezuela en binnen het Koninkrijk.' Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 januari 2020.


Over de financiële situatie zei Knops de tevredenheid van de premier over de gang van zaken te delen. 'De uitdagingen zijn groot, want de schuldpositie van Aruba is een enorm risico. Je moet echter oppassen dat je de economie niet kapot bezuinigt. Een bloeiende economie is belangrijk voor de werkgelegenheid.'

De bewindsman liet zich informeren over de monumentenzorg en de werkzaamheden van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (opvang kwetsbare vrouwen) en het Instituto Medical San Nicolas (medisch centrum). Hij zei onder de indruk te zijn van de prestaties die worden geleverd.


Het onderwerp van een mogelijke aanwijzing voor Aruba is nog niet van tafel. 'We hebben in november afgesproken af te wachten wat het oordeel van het College Aruba financieel toezicht (CAft) is over de begroting 2020. Die is nog niet vastgesteld, dus daar wachten we op.' Volgens Knops geeft de regering serieus gevolg aan de adviezen van het CAft. 'Ik heb daar alle vertrouwen in.'

Tijdens het bezoek aan Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD) werd stilgestaan bij het belangrijke werk dat hier wordt verricht voor de opvang van kwetsbare vrouwen en kinderen op Aruba die te kampen hebben met huiselijk geweld, aldus het Antilliaans Dagblad. Nederland heeft vanuit het rijkspakket voor ondersteunende maatregelen Venezuela, een subsidie verleend om de opvang uit te breiden van vijftien naar bijna veertig personen.


Knops: 'Ik vind het essentieel dat we deze kwetsbare groepen een opvang kunnen bieden, waarbij we volgens de internationale standaarden kunnen opereren.'


De stichting draagt zorg voor de opvang van vrouwelijke slachtoffers van onder andere mensensmokkel en huiselijk geweld. 'FHMD doet belangrijk werk. Ik ben blij dat we als Nederland kunnen bijdragen aan het vergroten van de capaciteit van deze opvang en de opleiding van personeel.' 

Onder begeleiding van de directeur van het Monumentenfonds, Anne Witsenburg, werd onder andere een bezoek gebracht aan een gerestaureerde kalkoven in het centrum van Oranjestad. Deze en enkele andere monumenten worden met behulp fondsen uit het Fondo Desaroyo di Aruba (FDA) opgeknapt. Knops: 'Ik wil stichting Monumentenfonds Aruba feliciteren met de succesvolle afronding van dit project.'

'Lang verblijf in vreemdelingenbarakken SDKK, Curaçao, niet acceptabel en brengt mensenrechten in gevaar'

Tweede Kamer- delegatie die deelnam aan Ipko trekt aan de bel bij Knops


Een lang verblijf in de vreemdelingenbarakken van het SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou) is niet acceptabel en brengt de mensenrechten in gevaar. Dat schrijft de Tweede Kamerdelegatie die deelnam aan het afgelopen Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in een brief aan minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 januari 2020.

De Kamerleden doen een beroep op het Justitieel Vierlandenoverleg (JVO) van deze week om deze kwestie te bespreken en de Curaçaose regering ‘op te roepen hier op korte termijn verandering in te brengen’. Knops wordt gevraagd de brief door te spelen naar minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.De acht Kamerleden brachten vorige week donderdag een bezoek aan de barakken. Er werd ook gesproken met enkele ‘Venezolaanse onderdanen’ die er worden vastgehouden. De Kamerleden konden niet spreken met vrouwen in vreemdelingenbewaring, omdat die in het gevangenisdeel van SDKK zitten.

De omstandigheden en voorzieningen in de barakken worden door voorzitter Jan Paternotte van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties eenvoudig en zeer basaal genoemd: 'Slaapzalen, zeer basale sanitaire voorzieningen, geen privacy, zeer beperkte lucht- of sportfaciliteiten.'

De Kamerdelegatie heeft ook gezien welke verbeteringen en uitbreidingen zijn en nog worden aangebracht. Voor een kort verblijf zijn de voorzieningen acceptabel, vindt de delegatie. Daarbij merkt Paternotte op, dat er op het moment van het bezoek een lage bezetting was en dat de situatie ‘totaal anders’ zal zijn als er veel vreemdelingen worden opgepakt en in de barakken worden opgesloten. Een van de Venezolanen waarmee de Kamerleden spraken zat er al zo’n 240 dagen.

Hindervergunning Klesch voor Isla op.Curaçao in begin nog gelijk aan PdVSA

'Geen verrassing voor Klesch en maakt deel uit van Government Agreement'


Klesch Group krijgt in verband met de exploitatie van de raffinaderij en olieterminal in het begin nog een hindervergunning die gelijk is aan die zoals deze voor Refineria Isla/PdVSA gold. Binnen een paar jaar worden de milieunormen geleidelijk aan opgeschroefd tot internationaal/Europees niveau. Dat verklaarde minister-president Eugene Rhuggenaath gisteren tijdens een ontmoeting met de pers, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 januari 2020.


'Dat is geen verrassing voor Klesch en maakt deel uit van de Government Agreement, waarin de normen zullen worden opgenomen vooruitlopend op nieuwe wet- en regelgeving. De milieuinvesteringen die daarvoor nodig zijn komen dan volledig voor rekening van Klesch als nieuwe operator, in tegenstelling tot het vorige leasecontract met PdVSA, waarbij overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) voor 50 procent van de vereiste investeringen moest opdraaien.'

Deze aanpak geeft Klesch ‘even de ruimte’, zo motiveert de premier, die er echter op wijst, dat er ook niet zoveel tijd is gezien het vonnis dat er ligt.

In vervolg op een gerechtelijke uitspraak moet de Curaçaose overheid vanaf 1 september 2020 garanderen, dat bij meetstation Kas Chikitu geen overschrijding plaatsvindt van de luchtkwaliteitsnormen voor zwaveldioxide en fijnstof. De milieunormen moeten niet alleen worden vastgesteld, maar ook worden gehandhaafd.

Ondernemer beroofd van een tas met daarin bijna 1 miljoen Srd... - Slachtoffer zou in 2015 zijn overvallen door bende van Romano Meriba

Drie overvallers rijden auto van ondernemer klem in de Gongrijpstraat


De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 15 januari 2020, dat gistermiddag  een ondernemer beroofd is van een tas met bijna 1 miljoen Srd in de Gongrijpstraat ter hoogte van de Primdathstraat. Drie mannen, waarvan één gemaskerd en gewapend met een vuistvuurwapen, reden het voertuig van de ondernemer klem. De man werd onder schot gehouden en de tas werd uit het het voertuig meegenomen. 

Na de beroving reden de verdachten in de richting van de Schietbaanweg. De ondernemer zette de achtervolging in, maar verloor de controle over het stuur en botste tegen een elektriciteitsmast op de kruising van de Gongrijp- en Flamingostraat.

Op de kruising Koprofowroe en Blaasmanstraat reed de vluchtauto van de overvallers tegen een schutting aan. De verdachten stapten uit het voertuig en maakten toen een andere voertuig buit. In totaal werden twee auto's gebruikt waarmee de verdachten hun vlucht vervolgden en die vervolgens onbeheerd achterlieten.

Aan hun aanhouding wordt gewerkt. De Recherche Paramaribo doet het onderzoek.

De ondernemer in kwestie zou Ricky Sardjoe zijn. Hij was volgens de Times of Suriname in 2015 ook al slachtoffer van een roofoverval, gepleegd door de bende van Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse.

Regering zou voor US$ 1 miljoen van India nog geen projectvoorstellen hebben ingediend

'Het kan dat ik mij vergis, ik hoop het, maar ik ben onbekend met projectvoorstellen'

'Grants verstrijken als ze niet binnen een bepaalde termijn worden benut'


Ambassadrice Aashna Kanhai in New Delhi, India, weet niet of Suriname al projectvoorstellen heeft ingediend bij India, die uit een Indiase schenking van US$ 1 miljoen bekostigd kunnen worden. India bood deze schenking aan op 25 september 2019, tijdens een India-Caricom Summit in New York. 

'Het kan dat ik mij vergis, ik hoop het, maar ik ben onbekend met projectvoorstellen. Het is mij wel bekend dat de grant als een paal boven water overeind staat', zegt Kanhai vandaag, woensdag 15 januari 2020, op Starnieuws.

Het bedrag is deel van de grote subsidiepot van US$ 14 miljoen voor gemeenschapsontwikkelingsprojecten (Quick Impact Community Projects) in de Caricom-landen. De Indiase premier Narendra Modi bood dit aan tijdens zijn eerste ontmoeting met veertien Caricom-regeringsleiders en/of vertegenwoordigers, in de marge van de 74e Algemene Verenigde Naties (VN) vergadering. Elk van hen maakt aanspraak op US$ 1 miljoen, bevestigt Indiaas ambassadeur Mahender Singh Kanyal in Paramaribo.

Suriname werd op de top vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin. De grant valt onder het India-VN Ontwikkelings Partnershap Fonds ter versterking van de Zuid-Zuid samenwerking en is een onderdeel van het Indiase buitenlands beleid, legt Kanhai uit. India wil de banden met onze regio aanhalen.

De Indiase minister Subrahmanyam Jaishankar van Buitenlandse Zaken heeft op verschillende fora aangegeven, dat India gaat voor concrete inhoudelijke samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen, en de Caricom-lidlanden in het bijzonder, geeft zij aan. India geeft verder bijzondere aandacht aan landen met een Indiase diaspora, 'Suriname is hierdoor in een gunstige positie.' 

Kanhai ziet graag dat Suriname de schenking benut voor projecten die het Surinaams volk ten goede komen. 'Als er ergens een behoefte is, moet je daarin voorzien en efficiënt en voortvarend te werk.' Ze noemt als voorbeeld projecten voor ziekenhuizen, jeugd of in de creatieve-, kunst- en cultuur sector zoals een (volks) auditorium of een gebouw voor de volksmuziekschool.

De Surinaamse diplomate merkt op, dat grants verstrijken als ze niet binnen een bepaalde termijn worden benut. Het ingaan op een grant geeft een stukje enthousiasme aan in die bilaterale relatie tussen de twee landen. 'Het donerend land heeft in zijn eigen buitenlands beleid dan weer een mijlpaal in de relatie met het ontvangende land bereikt. En ik denk dat het wel het bilaterale belang dient om zo snel mogelijk de schenking te benutten.' 

Suriname heeft eerder gebruik gemaakt van Indiase schenkingsmiddelen. India schonk computers aan het Natin en financierde de renovatie van het 's Lands Hospitaal mortuarium. Het Bureau van de First Lady ontving donaties voor de kerstviering met senioren, schooltassenproject, scholenproject ‘Every Student a Computer’ en voor de opzet van de Craft Market ‘Waka Pasi’ in de Palmentuin. 'Ik ben blij dat de First Lady haar projecten wel echt oppakt en uitwerkt.'

Al in 2015 heeft India zich al bereid verklaard voor het renovatieproject van het Moeder en Kindcentrum bij ‘s Lands Hospitaal. Dit zou een vervolgproject zijn van het mortuarium. Voor zover bekend, heeft Suriname geen verdere invulling hieraan gegeven.

Naast de grant voor Quick Impact Community Projects, bood Modi ook een US$ 150 miljoen kredietlijn aan voor zonne-energie, hernieuwbare energie en klimaatverandering gerelateerde projecten. De leningsoptie staat open voor Caricom-landen die ook zijn aangesloten bij de International Solar Alliance (ISA) voor zonne-energie. 'Er is nog geen verdeelsleutel hierover besproken', zegt Kanhai en voegt eraan toe, dat bijvoorbeeld Staatsolie voor de waterkrachtcentrale en hernieuwbare energieprojecten uit deze lening kan trekken.

Suriname trad in 2018 toe tot de ISA en kreeg tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind een concessionele lening van US$ 20 miljoen aangeboden voor een zonne-energieproject in het binnenland. De Export en Import bank van India heeft eind november 2019, de lening van in totaal US$ 38,8 miljoen - US$ 18,8 extra – goedgekeurd voor de elektrificatie van 50 dorpen in het binnenland. Het wachten is nu op de handtekening van de Surinaamse minister van Financiën.