maandag 12 februari 2018

Omstreden 'granman' Albert Aboikoni der Saramaccaners naar Paramaribo voor 'beleefdheidsbezoek' aan Bouterse

'Wij gaan ervan uit dat we naar Paramaribo afreizen om ontvangen te worden'

Benoeming Aboikoni niet door alle Saramaccaners erkend, er zijn drie nieuw benoemde 'granmans'


De omstreden 'granman' Albert Aboikoni der Saramaccaners is met een delegatie van zestig man onderweg naar Paramaribo voor een 'beleefdheidsbezoek' aan Bouterse. Hij wil dan ook geïnstalleerd worden als grootopperhoofd. De delegatie, met kapiteins, basya's, adviseurs en apinti-drummers, arriveert vanmiddag. maandag 12 februari 2018, aldus de Ware Tijd. 

'Wie zwijgt, stemt toe', antwoordt Iwan Adjako, secretaris van Albert Aboikoni, op de vraag of ze ontvangen zullen worden door de president. Ondanks de meerdere brieven die gestuurd zijn naar de regering voor een ontmoeting, is een uitnodiging uitgebleven. 'Wij gaan ervan uit dat we naar Paramaribo afreizen om ontvangen te worden', benadrukt Adjako.

Op 9 oktober 2016 is Aboikoni door zijn volgelingen gekozen tot granman. Gewoonlijk wordt elke nieuwe granman ontvangen door de president. Maar, de benoeming van Aboikoni wordt niet door alle Saramaccaners erkend. Op het ogenblik is sprake van drie nieuw benoemde 'granmans'.

De delegatie zou aanvankelijk op 5 februari naar de stad komen, maar kreeg toen te horen dat de president ziek was, aldus Adjako. Later op de dag zal de groep zal zich melden bij het districtscommissariaat Sipaliwini, om te praten met districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname. 'We willen tien dagen blijven, maar het kan uitlopen omdat de regering misschien andere activiteiten op het programma heeft.'

Behalve de groep van Aboikoni, claimen nog twee andere groeperingen het granmanschap. De ene groep heeft Naze Amina benoemd, terwijl de andere Frans Banai heeft aangewezen. Alle drie groeperingen verzoeken de regering om hun aangewezen granman te installeren. De regering lijkt haar vingers niet hieraan te willen branden.

Stel (25, 26) aangehouden verdacht van zware mishandeling van hun vijf maanden oude baby

Baby in kritieke toestand opgenomen in Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar hij is overleden


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 12 februari 2018, dat S.B.(25) en W.B. (26) vorige week zijn aangehouden door de politie op verdenking van zware mishandeling van hun vijf maanden oude baby. De zuigeling werd in kritieke toestand opgenomen op de Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar hij vanochtend is overleden. 

De baby werd door zijn moeder naar het ziekenhuis gebracht met zware letsels en bijtwonden. Aan de hand van de waargenomen letsels schakelde de behandelende arts de politie in.

De moeder en de vader werden door de politie opgespoord en in verzekering gesteld. De baby zou meerdere malen zijn mishandedl door de vader. Onderzoek moet uitwijzen wat de reden is geweest van de mishandeling.

De zaak is overgedragen aan de Jeugdpolitie.

Gajadien (VHP): 'Hofwijks en Neus mogen zich ook aansluiten bij grote VHP-beweging'

'Wij hebben in totaal 34 politieke partijen, voor een klein land als Suriname is dat extreem veel'

'Ik roep Neus en Hofwijks daarom op om mee te gaan in de grote VHP-beweging die dit land gaat redden'


Assembleelid en ondervoorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Asiskumar Gajadien, ziet graag dat de activisten Curtis Hofwijks en Maisha Neus zich aansluiten bij de 'steeds groeiende grote VHP-beweging’. 

'Elke burger is binnen ons democratisch bestel natuurlijk vrij een keus te maken of men via een eigen of bestaande politieke organisatie wil deelnemen aan de verkiezingen. Anderzijds is het zo, dat wij in totaal al 34 politieke partijen hebben. Voor een klein land als Suriname is dat extreem hoog. Ik roep Neus en Hofwijks daarom op om ook mee te gaan in de grote VHP-beweging die dit land gaat redden', zegt Gajadien vandaag, maandag 12 februari 2018, in het Dagblad Suriname.

Volgens de politicus hebben duizenden anderen zich reeds aangesloten bij de partij, die de afgelopen jaren steeds een groei in het aantal zetels heeft getoond. Hieronder vallen ook prominenten van bestaande grote partijen.

Neus, die de nieuwe politieke organisatie Strei! heeft opgericht, is een van de organisatoren van protesten tegen het beleid van president Desi Bouterse. Samen met We Zijn Moe van Curtis Hofwijks, die binnenkort ook deel wordt van een nieuwe politieke organisatie en delen van de vakbeweging en politieke partijen, zijn er op bepaalde momenten acties gevoerd tegen regeringsbesluiten en voor ombuiging van het beleid. Enkelen zijn in massaprotesten uitgemond.

De VHP-ondervoorzitter voert aan, dat uit de geschiedenis gebleken is dat kleine politieke partijen vaak als paddenstoelen uit de grond schieten, maar uiteindelijk geen zetels bij de verkiezingen kunnen halen. Hierdoor gaan honderden stemmen verloren.

'Zodra iemand ontevreden is in het land, richt die een nieuwe politieke partij op. Het is alleen maar versnippering van stemmen', stelt de VHP’er. Dat maakt volgens hem dat politici niet in staat zijn samen te werken aan de werkelijke ontwikkeling van het land. Het is volgens hem nu meer dan tijd een gezamenlijke vuist te maken, zodat de huidige coalitie in 2020 kan worden weggestemd.

Curaçao ondergedompeld in een kleurrijk, uitbundig carnaval

18 Kleurrijke groepen nemen deel aan Tiener Parade

(Bron foto: Extra/Paradise FM)

De Tiener Parade was weer bijzonder fraai en is vrijdagavond zonder noemenswaardige incidenten verlopen, mede door de inzet van politie en andere instanties. In totaal 18 kleurrijke groepen, waaronder 11 scholen, vertrokken vanaf zes uur ‘s avonds vanuit Santa Maria richting Otrobanda, al kwam de optocht pas wat later goed op gang omdat sommige groepen die vooraan moesten lopen niet op tijd klaar waren, meldt de Extra, alus Paradise FM. 

Op drie plaatsen op de route kreeg elke groep de gelegenheid om een choregrafische presentatie te geven. Daarmee waren prijzen te winnen. Dat geldt ook voor drie andere categoriën, waaronde voor de mooiste kostuums.

De afscheids Tiener Parade is vanavond, maandag 12 februari 2018, en dat is voor het eerst.

De Gran Marcha, het hoogtepunt van het carnaval, was gisteren en daarvan heeft Vigilante vele mooie beelden op haar Facebookpagina geplaatst waarvan hieronder een kleine bont gekleurde selectie:


 






Ontevredenheid onder NDP'ers Latour over optreden NDP-coördinator Misiekaba - Politiek op afstand

'Zij die op André Misiekaba lijken en zijn taal spreken worden bevoordeeld'

- 'Misiekaba en voorzitster NDP-jongeren in het ressort, Sylvana Afonsoewa, zijn onvindbaar en onbereikbaar' 
- 'Het tweetal werkt alleen voor de NDP'ers in Goede Verwachting'

Misiekaba twijfelt aan de 'rasechtheid' van de ontevreden partijgenoten 


NDP’ers die behoren tot structuren, zoals kernen, in het ressort Latour zijn behoorlijk ontevreden. Ze zeggen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 februari 2018, dat terwijl ze zich flink hebben ingezet voor en tijdens de verkiezingen, slechts een groepje profiteert. 'Zij die op André Misiekaba lijken en zijn taal spreken worden bevoordeeld', luidt de ontevredenheid. 

Misiekaba is de politieke coördinator in het ressort en lid van De Nationale Assemblee. De ontevreden personen vrezen, dat de partij terrein en stemmen zal verliezen in het ressort als het tij niet wordt gekeerd en de partij niet zichtbaar wordt.

Latour kan getypeerd worden als een bolwerk van de NDP. Als de situatie in het ressort niet verandert komt er mogelijk een handtekeningenactie en een brief aan de NDP-voorzitter.

Misiekaba: 'De ontevredenheid is bekend. Ik heb heel goed contact met de voorzitter van het ressort, Jolanda Wassenaar, met wie ik samen het werk uitvoer. Ze is echter aan handen en voeten gebonden. De financieel-economische situatie nekt ook de ressorten. De kwestie van een eventuele brief bevreemdt mij wel, omdat dit niet de werkwijze is in de partij. Interne problemen worden intern besproken. Bovendien zijn er verkiezingen over drie maanden, waar de ressorten zich kunnen uitspreken.'

Een andere klacht van ontevreden partijgenoten is, dat Misiekaba en de voorzitter van de NDP-jongeren in het ressort, Sylvana Afonsoewa, onvindbaar en onbereikbaar zijn. De coördinator zegt hierop: 'Afonsoewa en ik zijn niet onbereikbaar. We zijn onder andere in een appgroep met alle sleutelpersonen van het ressort.'

De politicus vindt het ongehoord, dat de structuren in het ressort worden overgeslagen. Naar zijn mening zou de brief eerst naar Wassenaar en eventueel naar hem en Afonsoewa moeten gaan. De ontevreden partijgenoten zeggen dat het tweetal zich alleen inzet voor het marron deel van de partij in het ressort. 'Het tweetal werkt alleen voor de NDP'ers in Goede Verwachting', het gebied waar het merendeel van zijn achterban zit.

Misiekaba heeft zijn twijfels over de 'rasechtheid' van de ontevreden partijgenoten. 'Rasechte NDP'ers werken niet zo. Dat kan ik u verzekeren. De klachten die er zijn, zien we tegemoet. Zij die menen buiten het stramien te werken, nemen we helaas niet serieus.'

Boliviaanse president Morales verwerpt 'verdachte aanwezigheid' hoofd Zuidelijke Commando VS in Tumaco, Colombia

'Elke imperialistische militaire dreiging tegen vrede in Venezuela en onze regio wordt verslagen'


De Boliviaanse president Evo Morales verwerpt de 'verdachte aanwezigheid' van Kurt W. Tidd, hoofd van het Zuidelijke Commando van de VS, zondag 11 februari 2018, in de Colombiaanse stad Tumaco, officieel om 'veiligheidsdreigingen de kop in te drukken'.

'Elke imperialistische militaire dreiging tegen de vrede in Venezuela en onze regio zullen verslagen worden door waardigheid, soevereiniteit en eenheid van onze democratische volkeren', zei Morales op Twitter.





In het verleden waarschuwde Tidd voor een mogelijke regionale reactie tegen Venezuela, door het Pentagon beschouwd als een 'factor van regionale destabilisatie'.

Tidd's bezoek in Colombia volgde de Latijns-Amerikaanse tournee van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson met de situatie in Venezuela als belangrijkste agendapunt tijdens zijn bezoeken aan Mexico, Argentinië, Peru, Colombia en tot slot Jamaica.



Tillerson waarschuwde ook voor mogelijke maatregelen ten opzichte van de buurlanden als onderdeel van de druk op de Maduro-regering.



De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei dat hij bereid was om vrijheid en soevereiniteit te verdedigen, nadat hij hoorde dat Argentinië en de VS op zoek waren naar het opleggen van oliesancties tegen Venezuela.


(Suriname Mirror/TeleSUR/WRadio/Twitter/YouTube)

Braziliaanse vrouw (25) opgepakt op Brussels Airport met 4.4 kilo cocaïne

Drugs zaten in de dubbele bodem van haar koffer


Op de luchthaven Brussels Airport is gistermiddag, zondag 11 februari 2018, een 25-jarige Braziliaanse vrouw opgepakt die 4.4 kilo cocaïne smokkelde. De drugs zaten in de dubbele bodem van haar koffer. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. 

De vrouw was op de luchthaven aangekomen met een vlucht vanuit Brazilië, via Madrid, en werd ter beschikking gesteld van het parket Halle-Vilvoorde.

Het parket zal haar vandaag voor de onderzoeksrechter leiden en vraagt dat ze onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst voor het bezit en invoer van verdovende middelen in het kader van een vereniging.

(Suriname Mirror/VTM)

Voormalige FARC-guerrilla's Colombia hebben eigen nieuwsnetwerk

FARC nieuwsnetwerk behandelt beide kanten van het verhaal in Colombia


Voormalige strijders voor de FARC-rebellengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hebben hun eigen nieuwsnetwerk gevormd. En ze geven slachtoffers een stem. 'Guerrilla-journalistiek' is een term die wordt gebruikt om burgers te omschrijven die nieuws berichten en hun mobiele telefoons gebruiken om ze op social-mediaplatforms te plaatsen. 

In Colombia heeft die term een nieuwe betekenis gekregen, omdat voormalige guerrillastrijders van het FARC-rebellenleger een eigen medianetwerk hebben opgezet. Ze maken er hun doel van om beide kanten van het verhaal in Colombia te behandelen en niet alleen het netwerk te gebruiken als een platform voor de nieuwe FARC-politieke partij.

Het streven is mogelijk een grote stap voorwaarts in het verzoeningsproces na het lange en bloedige gewapende conflict van het land. Maa,r zoals CGTN-correspondente Michelle Begue meldt, geeft niet iedereen het nieuwe netwerk een warm welkom.


(Suriname Mirror/CGTN/YouTube)

Bouva (NDP): 'Het bos moet duurzaam en verantwoord geëxploiteerd te worden'

Assembleeleden streven naar afronding milieuwetgeving in 2018


De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee en NDP-Assembleelid, Melvin Bouva, maakt zich met andere Assembleeleden sterk voor het realiseren van drie milieuwetten. Er is samen met Conservation International Suriname en andere deskundigen gewerkt aan een actieplan voor bescherming, beheer en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. Diverse fracties hebben ook hun medewerking toegezegd aan de totstandkoming van de milieuwetten. 

Bouva zegt  vandaag, maandag 12 februari 2018, op Starnieuws dat het bos duurzaam en verantwoord geëxploiteerd dient te worden. Er zijn veel mogelijkheden via deze weg voor verantwoorde economische activiteiten. Suriname is met 94% bosbedekking het groenste land nog steeds ter wereld - ondanks (illegale) houtkap en goudwinning - en kan een enorme bijdrage leveren aan het helpen verwezenlijken van het Klimaatverdrag. Er is ook internationale hulp voor duurzaam exploiteren van de bossen.

Het is echter noodzakelijk om als eerste de milieuwetten in orde te maken. Deze wetten zijn de basis voor 'de groene economie'. Het streven is erop gericht om uiterlijk medio dit jaar de conceptwetten af te hebben. Hiervoor wordt samengewerkt met diverse ministeries, Conservation International Suriname en het Wereldnatuurfonds (WWF). De wetgeving is nodig om ordening te brengen en verantwoorde economische activiteiten uit te voeren.

Bouva was de delegatieleider tijdens een studiereis naar Costa Rica, één van de meest toonaangevende landen als het gaat om op verantwoorde wijze geld verdienen aan bos. Costa Rica heeft succesvol aan herbebossing gedaan. Naast Bouva maakten van de parlementaire delegatie deel uit: Asiskumar Gajadien (VHP), Roché Hopkinson (NDP), Marinus Bee (ABOP) en Grace Watamaleo (NDP).

'Wij werken nauw met elkaar samen om ons in te zetten om de wetgeving in orde te hebben. Alle leden zijn enthousiast over de mogelijkheden die het bos biedt om het land verder tot ontwikkeling te brengen', aldus Bouva.

Jacht in vlammen op in de Curaçao Yacht Club

Omliggende boten meteen weggehaald en  brandende boot jachthaven uitgesleept

(Bron foto: Yves Guillaume Cooper)

 Een 65 voet jacht van het type Sunseeker is zaterdagochtend 10 februari 2018 in vlammen op gegaan, aldus Dolfijn FM. De boot lag in de Curaçao Yacht Club. 

Na het uitbreken van de brand zijn omliggende boten meteen weggehaald en is de brandende boot de jachthaven uitgesleept. Hulpdiensten waren om twee uur vanmiddag nog bezig met nablussen.

Naar verluid was de boot van een eigenaar uit de regio en was ze net deze week op Curaçao aangekomen.


Door Suriname uitgegeven obligaties bij de top-5 bonds in de wereld

'Uiteraard is dit een heugelijke ontwikkeling, hoewel het niet geheel als een verassing komt'


Volgens recente internationale financiële publicaties behoren de door Suriname uitgegeven obligaties, als het gaat om rendement en vraag, op dit moment tot de top-5 bonds in de wereld. Exotic Capital plaatst deze zelfs op de nummer 1-positie van de meest begeerde obligaties, schreef de financiële nieuwswebsite Bloomberg 19 januari 2018 (zie hierna), aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 februari 2018.

Exotic Capital stelt dat de obligaties die in oktober 2016 zijn uitgegeven, het afgelopen jaar beleggers een rendement van 19 procent hebben opgeleverd en nog meer zullen opbrengen gelet op een overschot op de lopende rekening en groeiende internationale reserves van Suriname.

Exotic Capitall-strateeg Stuart Culverhouse, gespecialiseerd in het analyseren van de minst ontwikkelde landen, zegt dat het steeds moeilijker wordt om aantrekkelijke obligaties te vinden. Het rendement voor het aanhouden van de meest riskante schulden ligt volgens zijn calculaties op een recordniveau.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-19/smallest-south-american-nation-s-only-bond-is-top-buy-for-exotix

'Als gevolg hiervan kunnen we stellen dat het nu vrij moeilijk is om beleggingen in harde valuta te vinden in emerging markets', aldus Culverhouse. 'Suriname ziet er goedkoop uit volgens onze beoordeling.'

'Uiteraard is dit een heugelijke ontwikkeling. Wij zijn er blij om, hoewel het niet geheel als een verassing komt', reageert minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Toen de obligaties werden uitgegeven was de interesse bij beleggers zo groot, dat er gesproken kon worden van een overinschrijving, zei Hoefdraad.

Dat de bond het nog steeds goed doet geeft aan dat Suriname het vertrouwen van de huidige investeerders heeft behouden. Dit betekent ook dat Suriname het vertrouwen geniet van beleggers die op de secundaire markt de Surinaamse obligaties willen kopen. De waarde die door de financiële markt wordt toegedicht aan de obligaties betekent volgens de minister dat in de ogen van de buitenwereld de Surinaamse economie 'in de lift zit en dat investeerders de toekomst als gunstig zien'. Hun verwachtingen zijn dat de economie zal groeien en weerbaar zal worden tegen schokken.

Ook spreekt de goede bond-rating vertrouwen uit in de gevolgde koers van het macro-economische en financiële beleid. 'Het betekent voorts, dat wij kunnen uitzien naar een nog actievere rol van investeerders in onze economie. Suriname hoeft dan minder leningen aan te gaan en de schuldpositie zal in een sneller tempo verbeteren.'

Politie Latour controleert streng voeding en kledingstukken bezorgd door bezoekers aan arrestanten

Agenten treffen onder andere een mobiele telefoon aan

(Bron foto: Korps Politie Suriname)


De politie van Latour heeft zondag 11 februari 2018 een scherpe controle gevoerd van de voeding en kledingstukken die zijn bezorgd door bezoekers ten behoeve van arrestanten. Agenten troffen een mobiele telefoon en een 'Tesa Fesa pak' in twee van de voedingbakken aan. In het 'Tesa Fesa pak' zat een vloeibare stof verborgen die nog zal worden onderzocht, zo bericht het Korps Politie Suriname. De bezoekers die de voeding aanleverden zijn aangehouden. 

De politie had woensdag 7 februari, tijdens een cellenhuis controle, enkele goederen, waaronder mobiele telefoons in beslag genomen. Deze goederen zijn verboden en mogen niet in een celruimte en door arrestanten worden gebruikt.

De arrestanten weigeren te verklaren hoe zij aan deze goederen zijn gekomen. Alle verboden spullen zijn in beslag genomen door de politie.

ABOP heeft strategisch plan 2020-2030 ontwikkeld om Suriname uit de armoede te halen

Belfort roept op 28-jarig verjaardagsfeest ABOP Heilige Geest aan om Suriname te bevrijden van dictatuur en slavernij


Tot driemaal toe riep ABOP-Assembleelid Edward Belfort gisteren tijdens de viering van 28 jaar ABOP in Moengo de Heilige Geest aan om Suriname te bevrijden van dictatuur en slavernij. Hij voerde aan, dat het land lijdt, omdat een ondeskundige man het land bestuurt. Belfort benadrukte dat er een enorme chaos heerst in het land en dat hij nog nooit zoveel bedelaars op straat heeft gezien. De prostitutie neemt volgens hem toe, hetzelfde geldt ook voor de criminaliteit. Het land zucht aldus Belfort, hem onder de slavernij en armoede. 'Het is de hoogste tijd dat het land bevrijd wordt. Almachtige God, help Suriname. A aboma e kiri un. Ye kiri a volk. Santa yeye kon in a presi dya....'


Partijvoorzitter Ronnie Brunswijk en Assembleelid Marinus Bee voerden aan - aldus Starnieuws vandaag, maandag 12 februari 2018 -, dat de partij in de 28 jaren behoorlijk is gegroeid en de derde plaats inneemt. ABOP is van 4.000 naar 27.000 stemmen gegroeid. In 2005 had de partij één zetel. In 2010 veroverde ABOP drie zetels. De afgelopen verkiezing haalde ABOP vijf zetels.

Bee merkte op dat duurzame ontwikkeling nodig is en geen pakketten. Partijleider Brunswijk zei dat ABOP een strategisch plan 2020-2030 heeft ontwikkeld om het land uit de armoede te halen. Het plan is voor driekwart af om de koers van de dollar en de brandstofprijs omlaag te brengen en mensen op tijd te betalen. Hij stelde, dat de partij de strategie niet zal prijsgeven, omdat mensen niet hoeven te weten hoe ABOP de situatie denkt op te lossen. 'Mensen hoeven niet in de kaarten van ABOP te kijken, want je moet voorzichtig zijn.'

Joël Martinus (alias 'Bordo' en 'Mony Hond') maakte duidelijk, dat hij geboren is als ABOP en zal sterven als ABOP. Hij gaat nergens naar toe. Bordo had gesprekken gevoerd met onder andere de VHP om zijn politieke toekomst te bepalen. Hij beweerde  de tweede man te zijn binnen de ABOP en Brunswijk te vervangen.

De partijleider zei echter, dat de ABOP in en buiten rechte wordt vertegenwoordigd door het dagelijks bestuur dat wordt uitgemaakt door hem, ondervoorzitter Marinus Cambiel, secretaris Carlo Ada en penningmeester Hendrik Cairo.

Record aantal aanvallen op de persvrijheid in 2017 in Colombia

Fundación para la Libertad de Prensa: 'Ongeveer 150 journalisten werden bedreigd in 2017'


FLIP haalt uit naar president Juan Manuel Santos voor het falen om 'zijn' pers te steunen


Ongeveer 150 journalisten werden bedreigd in 2017, volgens de Colombiaanse persvrijheidstichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa), die een recordaantal aanvallen op de persvrijheid in het land registreerde. De FLIP bracht zaterdag 10 februari 2018 haar  rapport uit over 2017  waarin het een stijging van 43,5% aantoont in geregistreerde aanvallen op de persvrijheid in vergelijking met het jaar ervoor. 



De algemene toename van aanvallen op persvrijheid is voornamelijk te wijten aan een sterke toename van bedreigingen van journalisten, aldus de stichting.

Ambtenaren van de staat zijn agressiever dan illegale gewapende groepen De demobilisatie van illegale gewapende groep, zoals de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), zorgden voor een daling van de aanvallen op de vrijheid van pers door illegale gewapende groeperingen. Overheidsfunctionarissen en individuen hebben de agressie echter dramatisch opgevoerd.

'In 2006 heeft FLIP 57 aanvallen door anonieme personen geregistreerd, 17 door ambtenaren en 14 door individuen. In 2017 heeft de stichting 33 aanvallen door anonieme personen gedocumenteerd, 76 door ambtenaren en 72 door individuen', aldus de FLIP.

Volgens de organisatie waren staatsfunctionarissen verantwoordelijk voor een kwart van de aanvallen op de persvrijheid geregistreerd in 2017. Het gebruik van bedreigingen is een steeds gebruikelijkere methode geworden in pogingen om journalisten het zwijgen op te leggen, vooral in de afgelopen jaren, volgens de FLIP's gegevens.

Het merendeel van de dreigementen die in 2017 werden geuit kwamen van anonieme personen. De FLIP haalt uit naar president Juan Manuel Santos voor het falen om de pers te steunen terwijl hij  tientallen jaren heeft doorgebracht bij de familiekrant El Tiempo.

De vertrekkende president heeft de persvrijheid niet bevorderd of verdedigd en verzuimd om journalisten te ondersteunen die het slachtoffer waren geworden van het gewapende conflict in het land, aldus de FLIP. Na zijn aantreden in 2010, zei Santos 'absoluut toegewijd' te zijn aan de 'meest nobele uitoefening van de journalistiek die ik al zo lang uitoefende'. Maar, dit waren slechts woorden, volgens de FLIP, die de nadruk legde op de pogingen van de regering om het geweld te bagatelliseren gericht op journalisten voor internationale rechtbanken.


Volgens FLIP reageren overheidsinstellingen niet op de bedreigingen, waardoor veel journalisten kwetsbaar zijn voor fysiek geweld, met name op het platteland.

Een gebrek aan transparantie heeft het onmogelijk gemaakt om na te gaan in hoeverre de overheid reclamecampagnes heeft gebruikt als vorm om commerciële nieuwsmedia te censureren. De toename van geweld en het verzuim van de staat om journalisten te beschermen, bestendigen censuur in het land, met name in landelijke gebieden.

Volgens de FLIP heeft bijna 30% van de bevolking geen toegang tot informatie over lokale aangelegenheden. Volgens Reporters Without Borders bevindt de Colombiaanse pers zich in een 'moeilijke situatie' vanwege het geweld en de verwaarlozing van de staat.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Soundcloud FLIP/Twitter)

Venezolaanse veiligheidstroepen doden 18 mensen in illegale Cicapra-goudmijn

Gewapende bende bedreigt illegale goudzoekers in het afgelegen gebied

(Bron foto: Twitter)


Ten minste 18 mensen zijn zaterdag gedood in een illegale goudmijn in het zuiden van Venezuela tijdens botsingen met veiligheidstroepen die de controle over het gebied wilden overnemen, zei een functionaris zondag 11 februari 2018. De confrontatie werd bevestigd tegenover The Associated Press door een legerofficier, onder de voorwaarde van anonimiteit, omdat hij de operatie niet mocht bespreken. 

Hij zei dat het gevecht zaterdag was uitgebroken, toen het leger naar de Cicapra-mijn reisde na informatie te hebben ontvangen dat een gewapende bende illegale goudzoekers in het afgelegen gebied bedreigde.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Vier aanvalswapens, granaten en verschillende lichte vuurwapens werden in beslag genomen. Details van het incident werden niet vrijgegeven, hoewel ambtenaren zeiden dat er geen soldaten onder de doden waren.


De officier zei dat geen van de doden een identificatie bij zich had, maar dat van een van de vermoorde mannen wordt aangenomen, dat ze een vrouw is die lokaal bekend staat als 'de baas' en die ervan verdacht wordt het gebied te hebben veroverd na de moord vorig jaar op haar broer, Anderson Rodriguez, een vermeende bendeleider die bekend stond om zijn meedogenloze behandeling van  goudzoekers.


Het was het meest gewelddadige incident in een mijn in de staat Bolivar, sinds de lichamen van 17 illegale goudzoekers werden gevonden in een massagraf in 2016 na vermeend te zijn gedood door een criminele bende.

In Bolivar is het geweld aan het toenemen, nu de regering met contant geld van Venezuela probeert het grondstofrijke gebied open te stellen voor buitenlandse investeringen te midden van een voortdurende strijd om de oorlog in het wetteloze gebied tussen criminele bendes en het leger.


(Suriname Mirror/Associated Press/El Nacional/Twitter/Efecto Cocuyo)