donderdag 4 januari 2018

Spoedeisende Hulp van AZP had het rond kerstdagen en jaarwisseling drukker dan 2016/2017

1.440 Patiënten op Spoed Eisende Hulp in periode 24 december 2017 tot en met 1 januari 2018De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft meer patiënten te verwerken gehad tijdens de afgelopen feestdagen in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal waren er 1.440 aanmeldingen bij de Spoed Eisende Hulp in de periode 24 december 2017 tot en met 1 januari 2018. 

De dagen naar de jaarwisseling toe zijn nog altijd de drukste voor de SEH, meldt het ziekenhuis donderdag 4 januari 2018.

(Bron: AZP)


In het afgelopen jaar is het aantal verkeersongevallen gedaald van 121 ongevallen in 2016, naar 107 het afgelopen jaar (2017).

Er zijn in vergelijking met voorgaande jaren, ook minder vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Er waren gedurende de gehele afschietperiode, 12 vuurwerkslachtoffers. In 2016 waren er 24 slachtoffers. Het grootste deel van de slachtoffers is kinderen. Het jongste slachtoffer is twee jaar. Het ergste letsel is bij een meisje van vijf jaar bij wie drie vingers werden geamputeerd.

Van de 1.440 aanmeldingen in de afgelopen periode moesten 355 mensen worden opgenomen.

Peruaanse minister van Defensie Jorge Nieto treedt af

Al het derde ontslag van een minister in twintig dagen

President Kuczynski beschuldigd van liegen over zijn banden met door schandalen geplaagde bouwreus Odebrecht


De Peruaanse minister van Defensie Jorge Nieto is donderdag 4 januari 2018 afgetreden. Het is al het derde ontslag van een minister in twintig dagen. 

Het kabinet van Nieto gaf geen uitleg over de beslissing, maar volgens mediaberichten distantieert hij zich van de regering sinds president Pedro Pablo Kuczynski ervan beschuldigd wordt dat hij loog over zijn banden met de door schandalen geplaagde Brazilliaanse bouwreus Odebrecht.Kuczynski gaf ook ex-president Alberto Fujimori gratie in december.

Het ontslag volgt op dat van Binnenlandminister Carlos Basombrio en Cultuurminister Salvador del Solar. De twee gaven geen reden voor hun vertrek, maar het ontslag van Basombrio kwam er na de beschuldigingen over Kuczynski’s banden met Odebrecht, en dat van Del Solar na de beslissing om Fujimori gratie te verlenen.

De ex-president, die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzat wegens mensenrechtenschendingen tijdens zijn regeerperiode van 1990 tot 2000, werd gratie verleend op 24 december, na 10 jaar in de cel.

Twee dagen eerder overleefde Kuczynski een afzettingsprocedure nadat hij ervan beschuldigd was dat hij zakenrelaties met Odebrecht had onderhouden. Odebrecht bekende dat het in totaal 788 miljoen dollar smeergeld in 12 landen betaalde. Volgens critici overleefde Kuczynski de stemming dankzij een geheime deal met de zoon van Fujimori, een oppositiepoliticus.(Suriname Mirror/El Peruano/Peu21/Belga/Het Laatste Nieuws/Twitter/YouTube)

Venezolaan vast voor moord op 2 Nederlanders in de Dominicaanse Republiek

Verdachte leidt criminele groepering die actief is in Caribisch gebied, Zuid-Amerika en Europa


Een Venezolaan is aangehouden in de Dominicaanse Republiek op verdenking van betrokkenheid bij de moord op twee Nederlanders vorig jaar. De politie in het Caribische land meldt vandaag, donderdag 4 januari 2018, dat de opgepakte verdachte Carlos José Gascon González heet.

Volgens de politie gaf hij leiding aan een criminele groepering die actief is in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en Europa. Hij is op 29 december aangehouden in de wijk Piantini in Santa Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, maar de politie maakte het nieuws pas vandaag  bekend.

De omgebrachte Nederlanders zijn een dertiger en een veertiger. Hun lichamen zijn in juni vorig jaar gevonden in een grafkuil op een suikerrietplantage in El Seibo in het oosten van het land. Vermoedelijk ging het om een afrekening in het circuit van drugscriminelen.

Inwoners van het gebied verklaarden een aantal schoten te hebben gehoord, gevolgd door het geluid van een klein vliegtuig. De volgende dag zagen ze drie SUV's en een graafmachine voorbijkomen, zo meldden lokale media toen.De bende van de aangehouden Venezolaan wordt verdacht van onder meer ontvoeringen, drugshandel en witwaspraktijken.

Justitie gaat ervan uit dat de Nederlanders op de plaats waar ze zijn gevonden, zijn geëxecuteerd. Daar werden zeker twaalf kogelhulzen aangetroffen. 

Afgelopen november werd een 35-jarige Brit uit Liverpool op het vliegveld in het Colombiaanse Medellín aangehouden in verband met de zaak.

De omgebrachte Nederlanders waren Rachid Benbouker (36) en Cuma Ceviz (34) uit Amsterdam.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/AD/Hoy/Noticia al Dia/El Dia/YouTube/)

Misiekaba (NDP): 'Geschil tussen districtscommissaris Marowijne en districtsraad buiten media oplossen'

'Door de zaak politiek op de spits te drijven verergert Bee de situatie'


NDP-ondervoorzitter en fractieleider André Misiekaba vindt dat het geschil tussen de districtsraad van Marowijne en districtscommissaris Freddy Daniel buiten de media moet worden opgelost. 'De NDP en NDP'ers hebben geen enkele strategie om wettelijk verankerde instituten van het land buiten spel te zetten. Als ABOP'er kent Marinus Bee kennelijk die strategieën heel goed', zegt Misiekaba vandaag, donderdag 4 januari 2018, in een reactie op Starnieuws.

De NDP'er is het eens met de oproep van Bee dat beide partijen moeten werken naar een oplossing.

'De wetgeving is daar, maar de mensen moeten met elkaar willen en kunnen werken. Door de zaak politiek op de spits te drijven, verergert Bee de situatie. Sommige zaken kunnen onder de radar worden opgelost', stelt Misiekaba. Bee zou daarbij een bemiddelende rol kunnen vervullen.

'Ik hoop dat het schrijven naar de autoriteiten niet nodig zal blijken. Rekeninghoudend met de politieke verhoudingen in Marowijne moeten beide partijen in het belang van de ontwikkeling van het district, politiek wijs handelen. Ik roep daarom op om deze zaak verder buiten de pers af te handelen', zegt de Misiekaba.

13-Jarig - na seksueel te zijn misbruikt - vermist meisje weer terecht

Meisje duikt paar dagen na als vermist te zijn opgeven weer op


Het 13-jarig meisje dat 25 december 2017 als vermist werd opgegeven door haar moeder, na seksueel te zijn misbruikt door 22-jarige man, blijkt al op 28 december weer terecht te zijn. Dat bericht vandaag, donderdag 4 januari 2018, de Ware Tijd te hebben vernomen van een familielid van het meisje.

In deze zaak is de 22-jarige R.F., alias Guno, aangehouden en ingesloten door de politie van Latour. De verdachte meldde zich op het politiebureau, nadat hij had begrepen dat hij haar op 25 december seksueel had misbruikt, sedertdien werd vermist.

Volgens F. had het meisje de woning van zijn vriend na het misbruik verlaten met de bedoeling terug naar huis te gaan. Ze is die dag echter niet naar huis gekeerd. Haar moeder deed aangifte van vermissing en plaatste ook een oproep op Facebook.

Volgens de Ware Tijd zou het meisje zich in PL-bussen hebben opgehouden. F. is nog steeds ingesloten. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Raymond Sapoen kritisch over door Bouterse opgesomde prioriteiten voor regering dit jaar

'Precaire situatie dwing hoognodige prioriteiten te stellen en keus te maken op korte termijn'Assembleelid Raymond Sapoen vindt dat het opzetten van een eigen staats goudbedrijf, zoals door president Desi Bouterse is aangegeven in zijn Nieuwjaarstoespraak op lange termijn een optie is. 'Maar, nu zullen we in fiscaal opzicht het onderste uit de kan halen uit de bestaande goudovereenkomsten met IAmGold en Newmont. Deze multinationals moeten vooral worden gedwongen zoveel mogelijk gebruik te maken van de Surinaamse productie en dienstverlening zodat het spin-off effect maximaal wordt benut', zegt Sapoen, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 4 januari 2018.

'De precaire situatie dwingt ons hoognodige prioriteiten te stellen en een keus te maken op korte termijn of we de Surinamerivier of de Nickerierivier willen uitbaggeren. We kunnen niet beide doen. , We zijn de economische mokerslag van 2015-2016 nog niet te boven gekomen en doen er daarom goed aan in financieel opzicht de teugels strak in handen te houden en geen overbodige kapitaal uitgaven te doen. Nu hebben we simpelweg geen geld om te investeren in megaprojecten met hoogwaardige technologie en infrastructuur. We zullen de tering naar de nering moeten zetten en de komende periode zal de regering sterker dan voorheen de private sector, het bedrijfsleven als ontwikkelingspartner in de arm moeten nemen.'

Met budgettaire en koopkracht versterkende maatregelen is er rust op het arbeidsfront, maar vooral het bedrijfsleven heeft de afgelopen twee jaren als gevolg van de sterke economische krimp ook zwaar moeten saneren en sommige bedrijven moesten zelfs hun deuren sluiten.

'Dit jaar moeten we maximaal gebruiken om de private sector te institutionaliseren in bepaalde economische sectoren waaronder toerisme, ICT en agro-industrie voor een versnelde boost van deze sectoren', voert Sapoen aan.

Een belangrijke uitdaging waarvoor de regering dit jaar ook staat is volgens het Assembleelid het verantwoord managen van de schuldenlast.

'Een schuld/bbp ratio van 82,5% en een jaarlijkse aflossing en rentelast van 2,1 miljard Srd zijn voor onze kleine economie niet langer houdbaar. De bestaande ruimte die de Wet op de Staatsschuld ons biedt moet niet het uitgangspunt zijn bij het aangaan van leningen, maar de economische ruimte, de specifieke kracht van onze economie en beschikbare financiële buffers. Dit zijn zaken die momenteel niet of heel fragiel aanwezig zijn.'

John van Coblijn komt eindelijk, eind januari, met zijn nieuwe politieke partij Unopo

(Bron foto: Van Coblijn/Facebook)
Hij hekelt politici van oud-coalities die nu kritiek leveren op Bouterse, maar de overheid blijven 'uitmelken'

Van Coblijn hecht zeer aan gedragscode voor politici 


John van Coblijn, voormalig voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, proclameert eind januari de nieuwe politieke organisatie Unopo. In de gedragscode van deze beweging staan de kwalificaties waaraan politici dienen te voldoen, aldus vandaag, donderdag 4 januari 2018, de Ware Tijd. 

Hij hekelt het feit, dat politici die eerder deel uitmaakten van verschillende coalities en nu forse kritiek leveren op president Bouterse, de noodlijdende overheid blijven 'uitmelken'. Ze doen dit 'in de vorm van concessies, gronden, inkomens en zelfs functies'. Wie in de voorhoede lopen wil de initiatiefnemer niet zeggen.

Behalve mensen uit verschillende segmenten van de samenleving zijn er ook personen van andere politieke organisaties bij.

'Ik ga voor een heel andere route waarbij zoveel mogelijk mensen die uit het veld worden gehaald in de leiding komen te zitten. De aansluiting met de geroutineerde politici komt op een later tijdstip', aldus Van Coblijn. 'Sommige mensen zitten op dit moment nog in de sfeer van commitments tegenover de beweging en willen waar ze zitten op een respectabele wijze mededelen wat er gaande is.'

Er is gekozen voor personen die een echt alternatief kunnen zijn en een andere politiekvoering in het land willen hebben. De bedoeling is dat Unopo in 2020 zal deelnemen aan de verkiezingen.

Het is de hoogste tijd dat er een nieuwe gedragscode komt voor politici, die erop neerkomt dat ze moeten afblijven van staatseigendom en geld en zich dienstbaar moeten opstellen naar het land. Ook jongeren die in de politiek willen gaan moet dat al vroeg worden aangeleerd. 'Zonder een nieuwe gedragscode zal het helaas de komende jaren zo zijn, dat wij in ons land nog steeds zullen praten over een crisis, die echter dan vele malen groter zal zijn', meent de politicus.

Brazilië koopt Britse helikoptercarrier HMS Ocean

Voor ongeveer 99 miljoen euro is Brazilië eigenaar van de 18 jaar oude HMS Ocean geworden


HMS Ocean is, volgens Britse media, verkocht aan Brazilië. Eerder was al bekend gemaakt dat het Zuid-Amerikaanse land geïnteresseerd was in de Britse helikoptercarrier en in gesprek was over de aankoop, zoo bericht Marineschepen.nl woensdag 3 januari 2018.

De Braziliaanse marine heeft naar verluidt een vervanging gevonden voor het vorig jaar uit dienst gestelde vliegkampschip Sao Paulo. Voor 84 miljoen pond (ongeveer 99 miljoen euro) is het Zuid-Amerikaanse land eigenaar van de 18 jaar oude HMS Ocean. Als dat bedrag klopt heeft Brazilië een goede aankoop gedaan, de Ocean is vier jaar geleden nog voor 65 miljoen pond gemoderniseerd.

Het Britse ministerie van Defensie ontkent dat er een deal is, wel bevestigden beide landen in gesprek te zijn.

Het enige vliegkampschip van de Braziliaanse marine, Sao Paulo, werd begin 2017 uit dienst gesteld. De oude van oorsprong Franse carrier was na de brand in 2012 jarenlang in reparatie. Die kosten liepen zo hoog op dat besloten werd om het schip af te stoten. Sindsdien wordt door Brazilië gekeken naar alternatieven.

Op de tweedehandsmarkt was een volwaardig vliegkampschip met stoomkatapult niet beschikbaar, maar wel HMS Ocean.

Voor de Braziliaanse marine zal het verlies van een vliegkampschip te accepteren zijn nu er een vervanger aan komt die beter aansluit op de inzet van de Braziliaanse marine. Met de veel flexibelere Ocean kunnen amfibische operaties worden uitgevoerd, maar ook noodhulp. Dat was met de Sao Paulo een stuk lastiger. Daarnaast is HMS Ocean jonger en vooral betrouwbaarder.

Van de Sao Paulo heeft Brazilië maar weinig plezier gehad, er waren haast voortdurend problemen.

De Ocean is bovendien voorzien van nieuwe apparatuur. Bijvoorbeeld de nieuwe Type 997 Artisan 3D luchtbeeldradar die bedoeld is om snelle stealth doelen te onderscheppen. Verder werd tijdens die modernisering 1.200 km nieuwe pijpleiding geïnstalleerd, waren 100 pompen, motoren en kleppen gereviseerd, de bekabeling voor de wapensystemen vernieuwd, een nieuw brandmeldingssysteem toegevoegd, een nieuw ballastwatersysteem, inclusief reinigingspakket, geïnstalleerd en werden de (slaap)verblijven van de bemanning verbeterd.

Reddingwerkers halen 51 lichamen uit wrak van klif gestorte bus in Peru

Eén van de zes overlevenden wist uit raam bus te springen voordat die van klif reed

(Bron foto: Guadalupe Pardo/Reuters)

Overheid stelt rijverbod in voor bussen op dodelijke kustweg


Reddingwerkers hebben 51 lichamen uit het wrak van de bus gehaald die dinsdag te Pasamayo van een klif stortte in Peru. Het is een van de dodelijkste verkeersongelukken in de geschiedenis van het land, zeiden autoriteiten woensdag 3 januari 2018.

Bijna iedereen aan boord werd dinsdag gedood, nadat de passagiersbus van achteren door een vrachtwagen werd aangereden op een smal stuk snelweg bekend als de 'Duivels Bocht'. Brandweerlieden en politie werkten meer dan 24 uur aan het bergen van de doden, bonden ze vast op brancards en trokken ze met touwen de klif op.


De bus belandde op een rotsachtig, geïsoleerd stuk strand ten noorden van Lima zonder toegang tot de weg. Zes overlevenden werden naar ziekenhuizen gebracht, waaronder één man die artsen vertelde dat hij was ontsnapte door uit een raam te springen vlak voordat de bus de afgrond in viel. 'De patiënt is volkomen stabiel met slechts enkele snijwonden en een breuk in zijn arm', vertelde Dr. Victor Viru, directeur van het Chancay Hospital, aan een lokaal televisiestation.

Het dodental van de crash is gelijk aan dat van een ongeval in 2013, dat de dodelijkste is in de recente Peruaanse geschiedenis. In die crash werden 51 Quechua-indianen gedood toen de geïmproviseerde bus waarin ze reisden van een klif viel in een rivier.

Dodelijke wrakken met grote aantallen slachtoffers komen relatief frequent voor langs de wegen van Peru voor, met meer dan 2.600 doden in 2016. Bij de ongelukken gaat het vaak om bussen met voornamelijk arme Peruanen die buiten de grote steden reizen.

Transportdeskundigen geven de schuld aan een combinatie van slechte wegomstandigheden en weinig handhaving van verkeersveiligheidsvoorschriften.

President Pedro Pablo Kuczynski heeft woensdag aangekondigd, dat hij het ministerie van Transport opdracht geeft om te werken aan plannen om een ​​nabijgelegen weg verder van de klif uit te breiden, zodat bussen niet langer de 'Duivels Bocht' hoeven te gebruiken.De weg in de buurt van de Stille Oceaan bevat 52 bochten in een stuk van slechts 22 kilometer begrensd door een lage muur van slechts 50 centimeter hoog. Er is vaak mist en is de locatie geweest van talloze ongelukken. Het ongeluk dinsdagochtend was niet de eerste keer dat het weggedeelte het toneel van dodelijke slachtoffers was, en slechts enkele uren later stierven er nog twee mensen, in een afzonderlijk ongeval.


Sinds 1990 hebben zich daar minstens 20 verkeersongelukken voorgedaan, waarvan vele met verlies van mensenlevens.

In een verklaring uitgegeven door de Rooms-Katholieke Kerk in Peru, bood paus Franciscus zijn condoleances aan en gebeden voor 'de eeuwige rust van de slachtoffers'. De paus bezoekt later deze maand Peru.

(Suriname Mirror/New York Times/Associated Press/Twitter)

Agenten fatale arrestatie Mitch Henriquez in hoger beroep

'Beide agenten kunnen zich niet bij enige veroordeling neerleggen'

OM gaat niet in beroep: 'Uitspraak geeft geen aanleiding voor verdere juridische stappen'


De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Arubaan Mitch Henriquez gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Dat hebben hun advocaten laten weten, aldus onder andere De Telegraaf vandaag, donderdag 4 januari 2018.

De agenten werden eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

'Beide agenten kunnen zich niet bij enige veroordeling neerleggen. De verdediging is van mening dat integrale vrijspraak is aangewezen', aldus de advocaten van de agenten in een verklaring.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Twee van de betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Zij hadden het meeste en heftigste geweld toegepast. De rechter stelde in het vonnis dat de agenten een 'grote fout, met zeer ernstige gevolgen' hadden gemaakt.

Wel wees hij op de bijzondere situatie van agenten. 'Als er onrust of gevaar dreigt dan kan een burger weglopen. Maar, een agent niet.'

De twee agenten zaten tijdens de hele rechtszaak afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze werden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn.

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) noemde de agenten wel schuldig, maar vond dat er geen straf opgelegd moest worden.

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. De uitspraak geeft volgens het OM geen aanleiding voor verdere juridische stappen.

Voorzitter C-47 Berenstein: 'Regering moet volk zo feitelijk mogelijk inlichten over financiële situatie'

'Wij gaan geen genoegen nemen met algemene mededelingen'


De voorzitter van vakcentrale C-47, Robby Berenstein, vindt dat de regering het volk zo feitelijk mogelijk moet inlichten over de financiële situatie van het land. 'De regering houdt het volk steeds voor dat de problemen niet zo erg zijn, terwijl de praktijk anders uitwijst', zegt de vakbondsleider vandaag, 4 januari 2018, op Starnieuws. 

Hij verwacht een heel moeilijk jaar omdat werkers het klappen van de zweep het hardst voelen. Berenstein merkt op, dat dit jaar van de regering geëist zal worden dat zij concrete beleidsmatige maatregelen neemt.

'Wij gaan geen genoegen nemen met algemene mededelingen. Vooral de situatie in de gezondheidszorg is alarmerend. Met veel moeite worden salarissen uitbetaald, maar dat is niet alles. De situatie is van dien aard dat de kwaliteit van de zorg achteruitgaat. Wanneer de regering het volk eerlijk inlicht over de situatie, dan komen schokken niet zo hard aan. De samenleving heeft recht op transparantie.'

De vakbeweging is ook bezig om de invoering van de bruto toegevoegde waarde (btw) te bestuderen. Invoering zonder een gedegen administratie bij alle winkels en andere verkooppunten zal niet slagen. In deze fase van de economie kan de situatie van de staatsinkomsten verder verergeren, meent Berenstein.

Op 12 januari houdt C-47 traditioneel, op de verjaardag van de organisatie, een assemblee van de arbeid. Dan zal de verdere koers voor dit jaar uiteengezet worden.

Bus- en boothouders schoolvervoer dreigen met lamleggen vervoer

'Tariefsverhoging van 40 procent moet doorgevoerd worden bij de betaling van december'

'We blijven hopen dat de overheid haar plichten nakomt'


Bus- en boothouders zullen morgen geen leerlingen en leerkrachten vervoeren, wanneer zij niet beter gewaardeerd worden voor hun diensten. Ze willen dat de tariefsverhoging van 40 procent die ze al maanden zijn overeengekomen met de overheid wordt doorgevoerd bij de betaling van december. Ook van de beloofde betalingen met terugwerkende kracht willen ze een deel ontvangen. Dit alles is vervat in een motie die gisteravond is goedgekeurd tijdens een algemene ledenvergadering van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) in Mata Gauri aan de Kwattaweg, aldus vandaag, donderdag 4 januari 2018, de Ware Tijd.

'Het lijkt er niet op dat we voor vrijdag over het geld zullen beschikken, maar we blijven hopen dat de overheid haar plichten nakomt', zegt OBS-secretaris Radjesh Orie.

De bus- en boothouders geven aan, dat door devaluatie van de Surinaamse munteenheid en forse verhoging van de brandstofprijs het schoolvervoer niet kostendekkend is met het huidige tarief.

'Niet Orie heeft de motie opgesteld, maar dat hebben de leden gedaan in misschien de drukste vergadering die we ooit hebben gehouden over schoolvervoer', zegt de secretaris.

De OBS had de overheid tot uiterlijk december de gelegenheid gegeven om de tariefsverhoging van 40 procent uit te betalen. Ook had de organisatie erop gewezen dat ze meerdere keren de regering ruimte heeft gegeven om een verhoging door te voeren.

Kosten voor medische uitzendingen uit Curaçao zijn in 2016 met 6,5 miljoen gulden gestegen

'Stijging onder andere door capaciteitstekort dialyseren nierpatiënten en beperkte opname vroeggeboren baby’s'


De kosten voor medische uitzendingen zijn in 2016 met 6,5 miljoen gulden toegenomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat kwam onder meer door een capaciteitstekort voor het dialyseren van nierpatiënten en beperkte mogelijkheden voor het opnemen van vroeggeboren baby’s. Dat antwoordt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) op vragen van Statenlid Giselle Mc William (MAN), aldus vandaag, donderdag 4 januari 2018 het Antilliaans Dagblad

De totale uitgaven aan de basisverzekering ziektekosten (bvz) namen met 40,3 miljoen gulden toe, van bijna 455 miljoen gulden in 2015 naar ongeveer 495 miljoen gulden in 2016.

De kosten voor medische uitzending stegen van 26,1 miljoen in 2015 naar ruim 32,6 miljoen gulden in 2016. Het bedrag inclusief transport, daggeldvergoeding en reis- en verblijfkosten is toegenomen van 33,1 miljoen in 2015 naar 41,3 miljoen in 2016.

Gouverneur Lucille George-Wout: 'Het jaar 2017 was een bewogen en letterlijk onstuimig jaar'

'Na de verkiezingen van 2016 is onze bestuurlijke orde behoorlijk op de proef gesteld'

Het jaar 2017 was in de woorden van gouverneur Lucille George-Wout een bewogen en letterlijk onstuimig jaar, zo heeft zij dat in haar nieuwjaarstoespraak geformuleerd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 januari 2018.

De gouverneur stond stil bij orkaan Irma die op de Bovenwindse Eilanden huizen van families en vrienden daar verwoestte en mensen totaal ontredderd achterliet. Dat heeft diepe indruk gemaakt, net als de veerkracht waarmee de mensen zich na het orkaangeweld zo goed en zo kwaad als mogelijk herpakten. De orkaan heeft de meerwaarde van de zichtbare en tastbare solidariteit binnen het Koninkrijk aangetoond.

Het jaar 2017 was voor de gouverneur ook in politiek-bestuurlijk opzicht stormachtig. 'Na de verkiezingen van 2016 is onze bestuurlijke orde behoorlijk op de proef gesteld. In mijn stoutste dromen had ik niet kunnen bedenken dat het op enig moment noodzakelijk zou zijn om de waarborgfunctie van het Koninkrijk in te roepen.'

Aantal Venezolanen dat asiel aanvraagt op Curaçao stijgt fors

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Overheid ziet zich genoodzaakt voorbereidingen te treffen voor opvang


Het aantal Venezolanen dat asiel aanvraagt op Curaçao is sinds juni vorig jaar fors gestegen. De regering beschikt over informatie, dat er inmiddels rond de 200 asielzoekers zijn geregistreerd bij de vluchtelingenorganisatie UNHCR, en de overheid ziet zich genoodzaakt voorbereidingen te treffen oor opvang. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 januari 2018.

De Raad van Ministers is voornemens 4,5 miljoen gulden te storten in een crisisfonds om de opvang van vluchtelingen in een tentenkamp te kunnen bekostigen. Een voorstel hiertoe is ingediend bij het ministerie van Financiën. Dat schrijft premier Eugene Rhuggenaath, in de hoedanigheid van minister van Algemene Zaken, aan de voorzitter van de Staten.

Deze had de regering gevraagd naar een reactie op de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko), dat van 14 tot 16 juni 2017 in Den Haag plaatsvond. Het ministerie van Algemene Zaken is daarna verzocht een schriftelijke update te geven over de situatie in Venezuela.

Suriname verloochent haar status als groenste land ter wereld door toenemende ontbossing

Open deur: Goudwinning een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing


Suriname staat nog steeds bekend als een land met een hoge bosbedekkings- en een lage ontbossingsgraad. Maar, in de afgelopen jaren is een duidelijk stijgende trend vast te stellen in deze ontbossingsgraad. Tussen 2000 en 2009 was 3.672 hectare bos verwijderd, in de periode 2015-2016 is bijna 12.000 hectare bos verdwenen door menselijk handelen. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 4 januari 2018.

In het rapport Surinaamse Bosbouwsector 2016 van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht staat dat in vier jaren - tussen 2009 en 2013 - 8.018 hectare is ontbost. Qua ontbossing was 2013-2014 een record met 15.757 hectare. Tussen 2014 en 2015 is 9.445 hectare aan bos verwijderd.

Goudmijnbouw wordt als een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing gezien en dt mag geen verrassing of nieuws zijn. Dat geldt niet alleen voor Suriname maar ook voor de overige landen binnen het Guyana Schild - ecoregio – Guyana, Suriname, Frans-Guyana en de Braziliaanse deelstaat Amapa

In totaal is 60.341 hectare Surinaams bos opgegaan aan goudmijnbouw. Het is een verdubbeling van de ontbossing ten opzichte van het gebied waar goudwinning plaatsvond in 2008. Volgens het rapport is de stijging te verklaren door de stijgende goudprijzen. In Suriname vindt deze goudmijnbouw voor 99% plaats in de zogenaamde 'Greenstone Belt'.

Een ander aspect van de ontbossing is dat 64% van de goudmijnbouw voorkomt in gebieden waar houtkaprechten zijn uitgegeven. Van de concessiehouders heeft een vijfde te kampen met goudmijnbouw in hun concessiegebieden. Houders van gemeenschapsbossen en houtkapvergunningen krijgen er 39% mee te maken. Er is dus sprake van overlappingen van de houtkaprechten en ontbossing door goudmijnbouw. Zo overlapt 14% van de extensieve kapvakken met goudmijnbouw, terwijl dit bij de intensieve 3% is. Er is volgens het rapport ook sprake van regeneratie van ontboste gebieden.

Binnen een gebied van ongeveer 288.000 hectare, waar oude agrarische plantages voorkomen, heeft zich natuurlijke regeneratie voorgedaan en kunnen deze weer worden gerekend tot gebied bedekt met bos. Ook is er ongeveer 1.150 hectare mijnbouw gebied gerehabiliteerd en dan deze ook worden gerekend tot bosgebied.
 
Volgens een artikel op de nieuwswebsite Suriname Herald is het rapport uitgebracht door de Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS) 😦😬:

Breeveld (DOE): 'Onbegrijpelijk dat regering geen maatregelen treft tegen verhuur woningen in vreemde valuta'

'Er dient een beter gestructureerd huisvestingsbeleid te komen'


DOE-fractieleider Carl Breeveld noemt het 'nog steeds onbegrijpelijk' dat de regering geen maatregelen treft om het verhuren van woningen in vreemde valuta aan banden te leggen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 4 januari 2018. Deze zaak is onder andere door NDP-fractieleider André Misiekaba aan de orde gesteld en de regering zou stappen ondernemen. 

Toenmalig regeringswoordvoerder Winston Lackin had tegenover de pers eind 2015 aangekondigd, dat de maatregelen binnen afzienbare tijd mochten worden verwacht. Het verbod zou onderdeel vormen van een pakket van maatregelen om burgers die hard getroffen zijn door de devaluatie van de Surinaamse dollar in november 2015 te ondersteunen.

Er dient een beter gestructureerd huisvestingsbeleid te komen, vindt Breeveld.

President Bouterse kondigde op 1 januari een nieuw vorm van woningbouwfinanciering aan. De samenleving krijgt hierover meer informatie. Breeveld is blij dat er nog een bouwfinanciering tegen gunstige voorwaarden komt, maar noemt tegelijkertijd het huisvesting beleid 'zwalkend'. Waar het geld voor de nieuwe financiering gehaald zal worden is onduidelijk, want het staat niet op de begroting 2018.

Hij stelt dat op basis van de Grondwet een Huisvestingsplan 2012-2017 was vastgesteld. In de inleiding daarvan staat dat de regering ervan overtuigd is dat door het geformuleerd beleid de actuele huisvestingsproblematiek van de samenleving structureel kan worden aangepakt. Tevens zou een basis worden gelegd voor een duurzaam huisvestingsbeleid.

Breeveld meent, dat de regering juist vanwege het huisvestingsprobleem en de ontwaarding van de Surinaamse dollar het mes moet zetten in huurprijzen in vreemde valuta. 'Het vragen van huur in buitenlandse valuta moet op de schop. Veel burgers leven onder een ondraaglijke financiële en psychische druk, alleen al maar door de bedragen die in euro's en Amerikaanse dollars worden gevraagd. Een belangrijke vraag is ook of de verhuurders belasting op de huren in vreemde valuta aan de staat betalen.' 

Of Breeveld bewust niet rept over de verkoop van woningen in euro's is niet duidelijk. Diverse makelaars bieden woningen te koop aan voor extreem veel euro's en maken koop voor lokale Surinamers welhaast onmogelijk.


(Bron: Facebook)


(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Mooie beelden van Suriname van Fabian Vas Experience perfecte promo voor het land

Fabian Vas Experience weet wèl hoe Suriname voor de wereld te promoten....Bee (ABOP): 'Geschil districtscommissaris Daniel en districtsraad niet bevorderlijk voor ontwikkeling Marowijne'

'Ik adviseer beide partijen zo spoedig mogelijk bijeen te komen om pijnpunten te bespreken'


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) vindt het geschil tussen districtscommissaris Freddy Daniel van Marowijne en de districtsraad niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het district. 'Als Assembleelid van het district verwacht ik dat in deze tijd van crisis instituten in het district juist goed met elkaar samenwerken met het in acht nemen van wettelijke regeling. In de eerste plaats kan de dc niet aangeven dat hij vergaderingen bijeen roept wanneer hij de behoefte daartoe heeft', zegt Bee vandaag, donderdag 4 januari 2018, op Starnieuws.

In de Wet Regionale Organen 1989 is het dwingend voorgeschreven in artikel 11 lid 1, dat de districtsraad minstens één keer per maand vergadert en voorts zo dikwijls de districtscommissaris zulks nodig oordeelt dan wel op met redenen omkleed verzoek van tenminste vier leden. Het kan volgens Bee nooit voorkomen, dat de districtsraad slechts twee keren per jaar heeft vergaderd en dat er onenigheid hier omtrent kan ontstaan.

'Ik adviseer beide partijen dan zo spoedig mogelijk bijeen te komen om de pijnpunten te bespreken en ter ontwikkeling van het district de handen ineen te slaan. Mocht deze situatie aanhouden adviseer ik de leden om de president, de minister van Regionale Ontwikkeling en het parlement schriftelijk in kennis te stellen van de situatie en dat er voor een oplossing gezorgd kan worden. De districtsraad moet dit spoedig doen, want artikel 60 lid 1 en 2 geeft aan dat als de raad niet functioneert De Nationale Assemblee uit haar midden een commissie van drie leden aanwijst die de bevoegdheden van de districtsraad tijdelijk uitoefenen.'

Als lid van de ABOP houdt Bee er rekening mee, dat dit een strategie kan zijn om de districtsraad buiten spel te zetten aangezien de districtscommissaris een NDP'er is. 

'We moeten als bestuurders boven partijen kunnen staan dus wanneer Daniel werkarmen en commissies installeert om hem in zijn werk te ondersteunen, moet hij weten dat deze commissies geen wettelijke basis hebben en dat de districts-, ressortraad, districtsbestuur en de bestuursdienst de instituten zijn die wettelijke bevoegdheden hebben. Ik hoop dat de partijen snel voor een oplossing kunnen zorgen, want in het kader van het decentralisatieproces moet straks een districtsplan worden ingediend door de districtsraad.'

Bond van Leraren (BvL) en vicepresident Adhin nog steeds in overleg

Nieuwe - concept - resolutie betaling overuren en fictieve overuren op agenda


De Bond van Leraren (BvL) en vicepresident Ashwin Adhin hebben vandaag, donderdag 4 januari 2018, een onderhoud over de nieuwe resolutie waarin de betaling van de overuren en fictieve overuren geregeld is,

De voorzitter van de BvL, Wilgo Valies, bevestigt op Starnieuws, dat gisteren een concept is ontvangen.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zijn portefeuille op 13 december vorig jaar ter beschikking gesteld van president Desi Bouterse. Dit gebeurde nadat het VOS Directeurenberaad en de BvL het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Er is nog geen nieuwe ontwikkeling in de situatie.

Adhin trok de resolutie in, omdat de BvL en het VOS Directeurenberaad aangaven moeite te hebben met de inhoud. Ook de brieven die minister Peneux geschreven had over de invulling van de resolutie, werden ingetrokken. De bepalingen in de resolutie worden gewijzigd.

Valies zegt dat eerst de onderwijsgevenden geïnformeerd zullen worden over het resultaat van de besprekingen. In dit stadium wil hij niet ingaan op de inhoud van het concept.

(Bron: Facebook)

Familie vermoorde man in Suriname start doneeractie

(Bron foto: Facebook)
Familie Alex Riley heeft geen geld om hem een respectvolle begrafenis te kunnen geven


De 28-jarige Alex Riley is maandagavond voor het oog van zijn vrouw en kinderen doodgeschoten in Paramaribo. Voor de familie is het uiteraard een enorme klap om het nieuwe jaar op deze tragische wijze te moeten beginnen. 

Alex Riley was volgens de familie een lieve man die altijd voor iedereen klaar stond. Niet alleen krijgt de familie het zware verlies van een lieve echtgenoot, vader, broer, oom en neef te verwerken. Men heeft ook nog eens geen geld om Alex een respectvolle begrafenis te kunnen geven.

Om die reden is de familie een doneeractie gestart. De familie stelt het daarom zeer op prijs als de lezers van onder andere Waterkant.net hen financieel kunnen helpen de begrafenis mogelijk te maken. Hun dankbaarheid is groot. U kunt gebruik maken van deze pagina: doneeractie.nl.

'Doekhie moet eens de feiten op een rijtje zetten alvorens de dwaas uit te hangen'

Etnel (NPS) stomver- baasd, dat NDP-collega Doekhie Peneux wil handhaven als minister


Voor het NPS-Assembleelid Patricia Etnel is het waanzinnig hoe het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie zich opstelt tegenover de onderwijsperikelen. Onlangs heeft Doekhie de wens geuit dat minister Robert Peneux, in wie de gezamenlijke VOS-directeuren het vertrouwen hebben opgezegd, terugkeert op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 

In het Dagblad Suriname woensdag 3 januari 2018 licht Etnel toe dat Doekhie eens de feiten op een rijtje moet zetten alvorens de dwaas uit te hangen. 

'Als we kijken naar het onderwijsbeleid is het in één woord verschrikkelijk! Ik vind het ronduit schandalig wat de regering met het onderwijs doet. In de 42 jaren onafhankelijkheid van Suriname is het nog nooit zo slecht gegaan met het onderwijs; nog nooit is er zoveel gestaakt onder een ministerschap als dat van Peneux. En dat de vakbonden en directeuren van de middelbare scholen massaal het vertrouwen opzeggen in een minister, heb ik in het verleden heel weinig gezien.'

Volgens Doekhie zou Peneux desondanks de ideale persoon zijn die het onderwijs in goede banen kan leiden. 'Peneux zou waarschijnlijk een heleboel willen realiseren voor het onderwijs, maar dat is hem overduidelijk niet gelukt. Bovendien, als hij zo goed zou zijn, waarom is er dan een presidentiële commissie geïnstalleerd voor de onderwijsissues?', voegt Etnel toe.

Zij merkt op dat de onderwijsknelpunten in eerste instantie in handen van de voornoemde commissie terechtkomen, waardoor zij de bezorgdheid van haar collega Doekhie, om Peneux terug te plaatsen op het ministerie, niet kan bevatten. Voor Etnel is het van belang, dat niet alleen een persoon die zijn hart op de juiste plaats heeft de functie vervult, maar ook dat er voldoende financiële middelen worden vrijgemaakt om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Jongetje (5) in Sao Paulo gedood door afgevuurde kogel op nieuwjaarsfeest gangsters in favela Paraisópolis

'Deze persoon die dacht dat het leuk zou zijn om de lucht in te schieten om het nieuwe jaar te verwelkomen, raakte uiteindelijk mijn neefje'


Een vijfjarig jongetje is in Sao Paulo, Brazilië, gedood nadat een kogel in de lucht werd afgeschoten door gangsters die het nieuwe jaar vierden op bijna anderhalve kilometer afstand. Arthur Bencid Silva bekeek het vuurwerk om middernacht in de achtertuin van zijn huis in São Paulo met andere jonge kinderen toen hij plotseling levenloos op de grond viel.


Zijn ouders dachten, dat de jongen was gevallen en zijn hoofd op de grond had geslagen, volgens het politiebericht. Maar, de politie denkt nu dat hij werd getroffen door een kogel die werd afgevuurd uit de nabijgelegen favela Paraisópolis, waar gangsters van het machtige First Capital Command (PCC)-kartel feest vierden.
Paraisópolis, de op een na grootste sloppenwijk van Sao Paulo, staat volledig onder controle van de drugsbende

Paraisópolis bevindt zich op minder dan 1,5 km van het huis van de familie in de welvarende zuid-zone van Sao Paulo. Silva werd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht met een bloedende wond op van zijn hoofd, maar verbijsterde doktoren waren niet in staat om te achterhalen wat de oorzaak was. Na overgebracht te zijn naar een ander ziekenhuis, onthulde een scan een kogel in de schedel van het kind.

Arthur werd gisteravond, dinsdag 2 januari 2018, hersendood verklaard. Vanmorgen hebben woedende familieleden die woede richting de gangsters geuit, wiens nieuwjaarsfeest de dood van de peuter heeft veroorzaakt.

Arthur's tante Rosana Aparecida vertelde het Bom Dia Brasil-programma: 'Deze persoon die dacht dat het leuk zou zijn om de lucht in te schieten om het nieuwe jaar te verwelkomen, raakte uiteindelijk mijn neefje. Hij moet weten dat hij een gezin heeft verwoest. Je hebt onze familie vernietigd.'

Ze stellen ook dat het leven van het kind gered had kunnen worden als er niet een gebrek aan personeel en uitrusting was geweest nadat ze hem naar het ziekenhuis hadden gebracht. Nadat ze hem naar het plaatselijke gezinsziekenhuis hadden gebracht, werd hen verteld dat er geen ambulances beschikbaar waren om hem over te brengen naar een gespecialiseerde afdeling. Toen ze aanboden om te betalen voor een privéambulance, kregen ze te horen dat er geen artsen beschikbaar waren om de jongen te begeleiden, beweren ze.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident en vanwaar de kogel is afgevuurd.(Suriname Mirror/The Daily Mail/Twitter/YouTube/Folha de S. Paulo/O Globo)

Openbaar Ministerie Paraguay stelt onderzoek in naar eigen procureur-generaal Javier Díaz Verón

Javier Díaz Verón zou zich illegaal hebben verrijkt

Orde van Advocaten doet beroep op procureur-generaal om af te treden


Een onderzoek naar de procureur-generaal van Paraguay, Javier Díaz Verón, wordt ingesteld wegens illegale verrijking, meldden lokale media dinsdag 2 januari 2018, terwijl andere topfunctionarissen worden geconfronteerd met aanklachten en arrestaties wegens corruptie en leugens door beïnvloeding.

Kattya Gonzalez, voorzitster van de Paraguayaanse Orde van Advocaten, bevestigde de berichten vandaag tegenover het persbureau EFE en zei, dat het onderzoek het antwoord is op een klacht die haar orde in oktober aan het parket had voorgelegd. Ze voegde eraan toe, dat de klacht van haar organisatie gebaseerd is op een reeks krantenartikelen over eigendommen en bedrijven die toebehoren aan Diaz Veron en die niet kunnen worden gerechtvaardigd.


De hoogste aanklager van het land is momenteel op vakantie in Mexico, en de organisatie van Gonzalez zal publiekelijk een beroep doen op hem om af te treden in het licht van het recente onderzoek door het Paraguayaanse Openbare ministerie, het lichaam dat Veron zelf leidt.

Het nieuws komt minder dan 10 dagen nadat oppositie-politici het parlement van Paraguay hadden opgeroepen om een legale aanklacht in te dienen als reactie op beschuldigingen van 'onethisch en schandalig gedrag' van Veron. Het onderzoek werd geopend door Federico Espinoza, een Officier van Justitie die in 2014 door Veron zelf werd aangesteld als hoofd van de anticorruptie-eenheid van het Openbaar Ministerie.


Een van de laatste beschuldigingen tegen Veron kwam als onderdeel van een audio-opname met Carmelo Caballero, de rechterhand van president Horacio Cartes, en de voormalige secretaris van de aangeklaagde senator Oscar Gonzalez Daher, Raul Fernandez Lippmann. In de opname zijn Caballero en Lippmann, die toezicht houden op een congresorgaan dat toezicht houdt op gerechtelijke functionarissen en hen benoemt, te horen over 'onderhandelingen' om Veron opnieuw op de nieuwe kandidatenlijst voor drie personen voor de functie van procureur-generaal te plaatsen.

Het parket heeft al eerder huisarrest aangevraagd voor senator Oscar Gonzalez Daher en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Caballero(Suriname Mirror/TeleSUR/Ultima Hora/TwitterYouTube)