zaterdag 18 november 2017

Suriname neemt deel aan 46e plenaire vergadering Caribbean Financial Action Task Force (CFATF)

'Suriname moet duurzaam investeren in capaciteits- versterking van FIU Suriname, Gamingboard en de CBvS'
 

Suriname heeft in Guyana deelgenomen aan de 46e plenaire vergadering van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zegt vandaag, zaterdag 18 november 2017, op Starnieuws, dat deze vergadering belangrijk is voor de beoordeling van lidlanden. Dit gebeurt volgens de methodiek overeenkomstig de 4e evaluatie criteria die in 2012 werden herzien en gedeeltelijk bijgesteld in 2017. 

De Surinaamse delegatie bestond uit medewerkers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en van de ministeries van Financiën en Justitie en Politie.

Op de bijeenkomst zijn er concrete afspraken gemaakt voor technische assistentie van een der experts van de CFATF en de Wereldbank om een National Aml/Cft Risk Assessment (NRA) uit te voeren begin 2018. De financiering is voor een belangrijk deel reeds in orde is gebracht. Het gaat om witwassen en tegengaan van financiering van terrorisme.

Barbados heeft met een zeventien personen tellende delegatie een marathon sessie gehad van ruim vijf uren ter beoordeling van de effectiviteit van zijn Aml/Cft regiems. Het tot stand brengen van een NRA is een pre-conditie waaraan lidlanden dienen te voldoen teneinde een 4e ronde evaluatie te kunnen uitvoeren.

De Surinaamse 4e evaluatie is gepland voor 2019. Van de 25 lidlanden van de CFTAF zijn nu reeds drie succesvol geëvalueerd. Voor Suriname is belangrijk volgens de pg om een concrete politieke commitment te hebben voor de opstart en voortgang van processen voor de uitvoering van een NRA. Eveneens zal duurzaam geïnvesteerd moeten worden in de capaciteitsversterking van FIU Suriname - Financial Intelligence Unit - (MOT, Meldpunt Ongebruikelijke Transacties), de Gamingboard en de CBvS om de wettelijke toezichtfuncties concreet en effectief te kunnen in vullen.

'Ook data over de opsporing, vervolging en berechting van witwaszaken zullen bij de 4e evaluatie betrokken worden om de effectiviteit van het AmL/CFT regiem van ons land te beoordelen', aldus Baidjnath Panday.

Ter informatie:

Internationale steun voor Argentinië bij zoektocht naar verdwenen onderzeeër

Argentijnse marine vermoedt dat er een probleem is met de elektriciteitsvoorziening


Argentinië wordt bij het zoeken naar de onderzeeër ARA San Juan bijgestaan door onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Britten zoeken met een schip naar de onderzeeër, waarmee sinds woensdag geen contact meer is geweest. De Amerikanen doen met twee marineschepen mee aan de zoektocht. 

Zelf speurt Argentinië met tien oorlogsschepen en meerdere vliegtuigen naar de ARA San Juan, aldus een woordvoerder van de Argentijnse marine. Ook Chili, Uruguay en Zuid-Afrika hebben hulp aangeboden.


De laatste bekende locatie van het schip was op 432 kilometer van de kust van Patagonië in de Golf van San Jorge. De zee is daar ongeveer 350 meter diep.

Omdat er geen communicatie is, vermoedt de marine dat er een probleem is met de elektriciteitsvoorziening. In dat geval moet de onderzeeër naar de oppervlakte komen, 'daarom is visuele en radardetectie belangrijk'.
De San Juan werd in opdracht van de Argentijnse marine door de Duitse werf Nordseewerke in Emden gebouwd en liep in 1983 van stapel. Enkele jaren geleden onderging het schip een grote opknapbeurt, waarna het in 2014 opnieuw in de vaart werd genomen.(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitttter/Reformatorisch Dagblad/YouTube)

Anti-Zwarte Piet activisten ook niet welkom in Weesp

(Bron foto: Twitter)
Burgemeester van Weesp kondigt een noodbevel af


De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die vanochtend, zaterdag 18 november 2017, Dokkum niet in mochten tijdens de intocht van Sinterklaas, mochten ook Weesp niet in. Toen de burgemeester van Weesp hoorde, dat de actievoerders naar Weesp wilden om te demonstreren, kondigde hij een noodbevel af, aldus De Telegraaf.

Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove zei de veiligheid van bezoekers en demonstranten anders niet te kunnen garanderen, zei zijn woordvoerster.

Nadat de locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, had besloten de demonstratie te verbieden, besloten de actievoerders naar Weesp te gaan.


Onder begeleiding van de politie gingen de bussen richting de Randstad.


Bij Purmerend kregen ze te horen dat ze niet welkom waren in Weesp en kregen ze het noodbevel uitgereikt, zei een woordvoerder van de politie. Volgens hem gingen ze verder naar Amsterdam en Rotterdam.

In Weesp demonstreerden wel enkele tientallen andere betogers. Deze demonstratie was van tevoren aangekondigd en is vreedzaam verlopen, zei de gemeentewoordvoerster.

Anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie: 'Het is een schande, het witte geweld loont'

'Relschoppers hebben recht om te demonstreren in dit land de nek omgedraaid'


De demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zijn zeer verbolgen dat ze vandaag, zaterdag 18 november 2017, niet hebben mogen demonstreren bij de Sinterklaasintocht in Dokkum. Nadat twee bussen op de snelweg A7 waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet, besloot de locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, de demonstratie om veiligheidsredenen te verbieden.

'Het is een schande. Relschoppers hebben het met behulp van het systeem voor elkaar gekregen dat het recht om te demonstreren in dit land de nek wordt omgedraaid', zei woordvoerder Jerry Afriyie, aldus De Telegraaf.

Na de blokkade kregen de bussen politiebegeleiding. Volgens Afriyie is er toen opzettelijk te langzaam gereden. 'Toen bleek het ineens te gevaarlijk om ons nog naar de demonstratieplek te brengen. Er was absoluut opzet in het spel. We willen vreedzaam demonstreren, maar voor de zesde keer zijn we nu tegengehouden. Maar, we zullen zeker niet stoppen.'

'Het is hoog tijd dat Curaçao zich gaat verbinden aan het Klimaatakkoord van Parijs'

'Curaçao een van de vijf slechtste landen wat betreft CO2-uitstoot'


Het is hoog tijd dat Curaçao zich gaat verbinden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dat zegt grootinvesteerder Bas Kooyman, die op persoonlijke titel spreekt als hij zegt: 'Ons land mag geen buitenbeentje blijven in de wereld.', aldus vandaag, zaterdag 18 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

Het overgrote deel van de 147 lidstaten die in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend, heeft beleid ontwikkeld om te komen tot vermindering van de CO2-uitstoot, met als hoogste doel een klimaatneutrale samenleving in 2030. Curaçao, destijds in Parijs vertegenwoordigd door minister Suzy Camelia-Römer, was een van de ondertekenaars, maar heeft tot nu toe nagelaten om voor de Verenigde Naties een rapportage op te stellen over de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) van Curaçao voor de periode 2017-2030.

'Wij moeten ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid', zegt Kooyman. Hij wijst erop, dat Curaçao ‘een van de vijf slechtste landen’ is wat betreft CO2-uitstoot.

Volgens onderzoek van het CBS bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in 2015 bijna 4,2 miljoen ton. 38 Procent daarvan komt voor rekening van de Isla-raffinaderij en de CRU (Curaçao Refinery Utilities) is verantwoordelijk voor 32 procent. De overige 30 procent hangt samen met transport, de productie van water en stroom, de betonindustrie en met afvalstoffen.

'De eerste stap is gezet naar een stukje rehabilitatie, een stukje eerherstel'

Vrijspraak voormalig president-directeur CBCS Emsley Tromp maakt weg vrij naar eerherstel


Met het gisteren uitgesproken vonnis in de zaak Saffier, waarmee voormalig president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Emsley Tromp ‘integraal wordt vrijgesproken’ van de tenlastelegging, is een eerste stap genomen naar een stukje rehabilitatie, een stukje eerherstel. Dat waren de eerste woorden van de advocaat van Tromp, Mirto Murray, gisteren ten overstaan van de pers, aldus vandaag, zaterdag 18 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

Na de uitspraak omhelsde Tromp - die verdacht werd van belastingfraude met zijn pensioenstichting - verschillende personen die op de tribune zaten en nam felicitaties in ontvangst. Eenmaal buiten liep hij meteen door naar een wachtende auto.

Murray gaf namens zijn cliënt een kort statement. Met de uitspraak van het vonnis, dat 32 pagina’s telt, is volgens de raadsman ‘in ieder geval in deze fase een einde gekomen aan een langdurige vervolging’. Murray gaf aan extra blij te zijn met ‘een duidelijke uitspraak’ waarin ‘de rechter tot de conclusie komt dat er geen sprake is van strafbaar handelen en Tromp vrijgesproken wordt’.

'Ik spreek de hoop uit dat we inderdaad dit hoofdstuk kunnen afsluiten. Zoals u weet heeft dit alles ook geleid tot het ontslag van meneer Tromp, maar ik denk dat vandaag al de eerste stap is gezet naar een stukje rehabilitatie, een stukje eerherstel.'
”http://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/16710-eerste-stap-naar-eerherstel

LVV pakt monitoren vissersvaartuigen weer op met Vessel Monitoring System

Vanwege het belang van duurzame visserij wordt VMS weer ingevoerd
  

Ter garantie van duurzame exploitatie van visgronden in Suriname is het van belang de activiteiten van alle vissersvaartuigen op Surinaamse wateren te monitoren. In het kader hiervan heeft het onderdirectoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vrijdag 10 november een informatiedag georganiseerd over het belang en de noodzaak van de Vessel Monitoring System (VMS) voor de stakeholders van de Surinaamse Kust- en zeevaartuigen (SK), zo bericht vrijdag 17 november 2017 pas het Nationaal Informatie Instituut.

Het ministerie van LVV is in 2015 gestart met de implementatie van het VMS op SK-vaartuigen, waarbij een deel van de vaartuigen is voorzien van een VMS-apparaat. Dit project is helaas door onvoorziene zaken gestagneerd, maar gezien het belang van duurzame visserij pakt het ODVIS dit weer op.

Om de illegale, ongemelde en ongeregelde visserij weg te werken of te doen beperken, alsook het voldoen aan eisen met betrekking tot export van vis en visproducten, werkt het ministerie ernaar om de redsnappers en SK-vloot volledig te voorzien van een VMS. Het VMS is een satellietvolgsysteem waarmee de bewegingen van vaartuigen gevolgd worden op elk moment. Ook kunnen de vissers en of booteigenaren, die opgenomen zijn in het VMS, hun vaartuigen zelf monitoren.

De visser dient het apparaat zelf aan te schaffen en maandelijks abonnementskosten te betalen. Het VMS-systeem wordt ten eerste ingezet om controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden, welke verbonden zijn aan de vergunning afhankelijk van de visserijcategorie. Daarnaast wordt getracht het illegaal vissen in wateren te minimaliseren. Zeer belangrijk is dat hiermee de veiligheid op zee verhoogd wordt.

Vaartuigen, voorzien van een VMS, kunnen in geval van nood of beroving middels een paniekknop op het apparaat de Kustwacht alarmeren.

Het nieuwe systeem, dat is gepresenteerd aan de stakeholders, biedt de mogelijkheid aan vaartuigen op zee om mets tekstberichten informatie uit te wisselen met onder andere de booteigenaren en controle autoriteiten. Hierdoor wordt de Kustwacht in staat gesteld om de controle en monitoring effectiever en efficiënter uit te voeren. Het VMS-systeem kan niet worden uitgeschakeld.

Twee bedrijven, Neyval N.V. en Comprehensive Security Solutions Suriname, hebben elk een presentatie gehouden over hun VMS-pakket van applicatie tot de maandelijkse abonnementskosten. De stakeholders gaan binnenkort samen voor de beste VMS-pakket kiezen, welke vervolgens zal worden geïmplementeerd.

Medewerkster Medische Zending (MZ) te Brownsweg beroofd

Vierde overval in korte tijd op MZ-medewerksters in Brownsweg

Voor de medewerksters in het gebied is de maat nu vol


Een medewerkster van de Medische Zending (MZ) te Brownsweg is in de nacht van donderdag op vrijdag in het gezondheidscentrum beroofd. De vrouw draaide de nachtdienst toen een man haar dwong haar persoonlijke spullen af te geven. Het slachtoffer werd bedreigd met de dood als ze zou proberen naar de man op te kijken. Ook de diensttelefoon van de MZ werd door de man meegenomen, waardoor het gezondheidscentrum tijdelijk onbereikbaar was voor spoedgevallen. Dit meldt de Ware Tijd zaterdag 18 november 2017.

Het is de vierde keer in korte tijd dat gezondheidszorgassistenten van de MZ slachtoffer zijn geworden van een beroving.

Voor de medewerkers in het gebied is de maat nu vol. Uit ontevredenheid over de veiligheidssituatie trokken de gezondheidswerksters vrijdagmorgen naar het traditioneel gezag van Brownsweg om hun beklag te doen. Dat deden ze later ook bij districtscommissaris Kenia Pansa.

Polihoofd Jet Antomoi werd eerder dit jaar ook beroofd. 'Het is niet prettig om slachtoffer te zijn. Je bent dan echt machteloos.'

Het traditioneel gezag heeft enkele maanden geleden tijdens krutu's gezegd de situatie te betreuren, maar niet veel mogelijkheden te hebben om hiertegen iets te doen. De Medische Zending zegt nog steeds vertrouwen erin te hebben om samen met de gemeenschap tot een oplossing te kunnen komen, maar de veiligheid van de medewerkers staat voorop. 'Onze zorgassistenten willen werken, maar hun veiligheid moet dan ook gewaarborgd zijn', zegt Antomoi.

IAmGold/Rosebel Gold Mines vindt meer goudrijke afzettingen in Saramacca-concessie

IAmGold presenteert cijfers over haar Saramacca-activiteiten

(Bron screenshots: IAmGold Corporation/YouTube-Suriname Mirror)
 
 IAmGold/Rosebel Gold Mines (RGM) is na de grote goudvondst eerder dit jaar op nog meer goudrijke afzettingen gestuit in de Saramacca-concessie. Zo meldt IAmGold in een 16 november 2017 uitgebracht persbericht (zie onderaan), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 18 november 2017.

In Fase-II van haar exploraties voor dit jaar wordt een boorprogramma van in totaal 22.000 meter uitgevoerd. Intussen is het materiaal uit 37 boorgaten waarbij samen 9.553 meter is geboord onderzocht. Hoeveel goud nu is aangetoond is nog niet vastgesteld, omdat de onderzoekingen nog gaande zijn.

Het boorprogramma blijft positieve resultaten opleveren, waardoor niet alleen het vertrouwen in de bewezen reserves wordt versterkt, maar wordt ook benadrukt dat er nog meer goud daaronder ligt, stelt Craig MacDougall, senior-vicepresident Exploraties bij Iamgold.

Verder onderzoek zal ertoe leiden dat wat nu gevonden wordt in 2018 aan de bewezen reserves zal worden toegevoegd waarna in 2019 met de ontginning zal worden begonnen. Naast het exploratieboorprogramma worden voorbereidingen getroffen om de reserves in de Saramacca-concessie in productie te brengen.Stichting Open Onderwijs Suriname wil studeren op afstand mogelijk maken

Delegaties SOOS en Universiteit van Zuid-Afrika bezoeken diverse onderwijsinstanties


In samenwerking met de Universiteit van Zuid-Afrika (Unisa) wil de Stichting Open Onderwijs Suriname (SOOS) studeren op afstand mogelijk maken voor vooral werkende studenten. Samen met twee professoren van de Unisa heeft een delegatie van de SOOS, onder voorzitterschap van Frank Jabini, de afgelopen week verschillende instanties bezocht, zoals het Poly Technic College, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en onderwijsinstanties van de overheid.

Jabini en gasten hebben gisteren tijdens een persconferentie in het Jeugdcentrum gezegdm dat er mogelijkheden zijn, maar dat er wel barrières moeten worden overwonnen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 18 november 2017.

De SOOS-voorzitter: 'We hebben ook gesprekken gehad met Nova (Nationaal Orgaan voor Accreditatie), de instantie die gaat over accreditatie in Suriname, onder andere over welke stappen wij moeten nemen om studeren op afstand te laten erkennen. De informatie die wij hebben vergaard moet verder worden uitgezet en we hopen dat wij volgend jaar te kunnen beginnen met de bachelor inschrijvingen.'

Het ligt ook in de bedoeling van de twee partners om hoger onderwijs aan te bieden aan mensen zonder een VWO-opleiding.

Met het studeren op afstand hoopt de SOOS een diversificatie aan hogere studiemogelijkheden aan te bieden. Jabini: 'Het is niet de bedoeling om de andere hoger onderwijs instellingen te beconcurreren. We willen juist samenwerken om te komen tot meer studiemogelijkheden en uitbreiden van ons kader.'

Ook in Afrika helpt Unisa om hoger onderwijs toegankelijk te maken voor de samenleving, vertelt David Farirai, teamleider van de bezoekende delegatie. 'We hebben heel veel met elkaar gemeen. Het is daarom goed dat Afrikanen en Afrikaanse nakomelingen elkaar blijven ondersteunen.'

Locoburgemeester van Dongeradeel verbiedt demonstratie anti-Zwarte Pietactivisten uit Randstad

Eén van de Amsterdamse actiebussen (Bron foto: Twitter)
Aanleiding zijn acties van pro-Zwarte Piet Friezen op de wegen naar Dokkum


De locoburgemeester van Dongeradeel heeft besloten, dat de geplande demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum niet doorgaat. Aanleiding hiervoor zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum vanochtend, zaterdag 18 november 2017. Uit vrees voor escalatie is alsnog besloten de demonstratie te verbieden. Dit bericht onder andere De Telegraaf.


'Gezien de situatie die is ontstaan is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen', aldus de locoburgemeester. Twee bussen met actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden vanochtend tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Na enig aandringen van de politie konden de bussen hun weg wel weer vervolgen. Maar, de locoburgemeester vreesde voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie daarna nog door zou gaan. De veiligheid van het publiek is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester.

De politie begeleidt de bussen met demonstranten naar huis.


Op de Woudweg, even buiten het centrum, staat een handjevol actievoerders die op eigen gelegenheid naar Dokkum zijn gekomen. Zij kregen om half elf van de politie te horen dat ze niet mochten demonstreren op de aangewezen plek in het centrum, 'omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld'. De actievoerders noemden dat belachelijk en beweren dat de politie zich 'intimiderend' gedroeg. Een team dat zich zogenoemde 'legal observers' noemt en naar eigen zeggen observeert hoe de autoriteiten omgaan met het recht om te demonstreren, zegt 'verbaasd' te zijn over de gang van zaken.


De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) waren op weg naar Dokkum voor hun 'mars voor beschaving' en een protest tegen racisme langs de route van de intocht. Hoewel in veel plaatsen de roetveeg Piet zijn intrede heeft gedaan, blijven nog veel steden en dorpen vasthouden aan het, in de ogen van KOZP, racistische karakter van Zwarte Piet.


Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden zaterdagochtend vroeg de A7 bij Joure om de bussen met de anti-Pietdemonstranten tegen te houden. De politie slaagde er na enig aandringen in de weg weer vrij te krijgen en begeleidde de bussen vervolgens verder naar Dokkum. Nu de demonstratie is verboden, worden de bussen wederom begeleidt, maar dit keer terug naar huis.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

17-Jarig meisje steekt buurmeisje (16) meerdere keren met een mes

Woordenwisseling slachtoffer met zusjes verdachte leidt tot steekpartij


De politie van het ressort Santodorp heeft dinsdag de 17-jarige J.E. aangehouden voor mishandeling van haar buurmeisje (16), zo meldt het Korps Politie Suriname pas vrijdag 17 november 2017. Via de Centrale Meldkamer kregen agenten melding van een steekpartij aan de Erisstraat. 

Uit het politieonderzoek is gebleken, dat de 17-jarige vrouwelijke verdachte haar 16-jarig buurmeisje met een mes meerdere keren heeft gestoken.

Het slachtoffer had eerder een woordenwisseling met enkele zusjes van de verdachte. Daarbij moet zij hen hebben uitgescholden. Zus J.E. bemoeide zich ermee, en nam het gevecht over. Op een moment heeft E. haar buurmeisje met een mes gestoken.

Een buurjongen kon erger voorkomen door de verdachte het mes afhandig te maken.

Het slachtoffer werd in een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academische Ziekenhuis Paramaribo. Zij is opgenomen op de afdeling Chirurgie voor medische behandeling.

De verdachte is aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie ingesloten. Het mes is in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

26.7 Kilo cocaïne uit Suriname onderschept op Jamaica

Cocaïne aangetroffen in 24 pakketten in gekoelde container


De Narcotica Brigade van de Jamaicaanse politie heeft voor $ 30 miljoen aan cocaïne in beslag genomen op een kade in de haven van Kingston. Leden van het Customs Enforcement Team doorzochten donderdagavond een gekoelde container waarin en 24 rechthoekige pakketten werden aangetroffen die elk cocaïne bevatten, aldus vrijdag 17 november 2017 The Jamaica Gleaner. 
De politie zegt dat de cocaïne 26.7 kilo weegt.  
Uit het politie onderzoek tot nu toe is gebleken, dat de container eerder vanuit Suriname op Jamaica was aangekomen.  
Erzijn nog geen aanhoudingen verricht.

Regering haalt 2.4 metrieke ton ureum uit Venezuela

Regering tekent overeenkomst met de Venezolaanse regering voor de levering

Venezolanen wijzen op aan Venezuela opgelegde sancties door 'het Amerikaans imperialisme'...


De regering heeft een overeenkomst getekend met de Venezolaanse regering voor de levering van 2,4 metrieke ton ureum. Voor de ondertekening waren de Venezolaanse viceminister voor Latijns-Amerika, Alexander Yánez, en de president van het bedrijf Petroquímica de Venezuela S.A. (Pequiven), Rubén Ávila, op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Olga Diaz Martinez, de Venezolaanse ambassadeur voor Suriname, was ook deel van de delegatie. Dit meldt Starnieuws vrijdagmiddag 17 november 2017.

De Venezolaanse regeringsvertegenwoordigers hadden een werkbespreking met directeur Djoemadie Kasanmoesdiran van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en rijstexporteur Bhagwatpersad Ramadhin.

Voor Yánez was de overeenkomst een belangrijke uiting van de complementariteit tussen beide landen. 'Export van een belangrijk product van Pequiven en voor ons de uitvoering van de formule van onze president Nicolas Maduro.'

'Ondanks de economische moeilijkheden en unilaterale sancties die het Amerikaans imperialisme heeft opgelegd aan Venezuela, geeft het land uitvoering aan het beleid van Maduro om economische ontwikkeling te stimuleren en de export te vergroten', zei Yánez.

Hij heeft erop gewezen dat deze actie een duidelijk voorbeeld is van de broederschap die het doel was van het grote handelsblok Alba-PetroCaribe. Tegelijkertijd verstevigt de overeenkomst de betrekkingen tussen beide naties, voegde Yánez eraan toe.

Pequiven-president Ávila, zei dat dit deze exporttransacties de imperialistische aanval tegen zijn thuisland bestrijden. 'Het is een genoegen om onze broeder landen die staan voor de ontwikkeling en co-existentie tussen de landen van Zuid-Amerika te ondersteunen.'

Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), heeft de overeenkomst voor de landbouwsector verwelkomd. 'Heel veel dank aan Venezuela, want nu kan Suriname het ureum tegen een betere prijs gebruiken voor de teelt van rijst. Het zal de boeren ten goede komen. Wij danken de ambassade en de Venezolaanse regering.'

De partners in deze overeenkomst zijn het rijstbedrijf van Ramadhin en het  Venezolaanse Pequiven. Ramadhin zal de ureum doorverkopen aan de boeren.


Hieronder een persbericht van 9 november ovder de ureum-levering op de website van Pequiven:

http://www.pequiven.com/index.php/blog/175-pequiven-exporta-urea-a-surinam.html


Pequiven exporta Urea a SurinamCumpliendo con el convenio suscrito entre los gobiernos de Venezuela y Surinam, a través de Petrocaribe, Petroquímica de Venezuela S.A, envió este jueves el primer cargamento con 2.400 toneladas métricas (TM) de Urea granular a ese país aliado.


Desde el muelle del Complejo José Antonio Anzoátegui, en el oriente del país, partió el buque Nordkad con el primero de los tres cargamentos que se realizarán este año con destino la ciudad de Nickerie, de acuerdo con lo establecido en la alianza estratégica suscrita entre ambas naciones. 


Con esta negociación se cumple con las premisas de producir y comercializar promovidas por el Comandante Rubén Ávila Ávila, presidente de Pequiven, siguiendo lineamientos del Presidente Nicolás Maduro, y del Vicepresidente Ejecutivo, Tareck El Aissami, para asegurar la independencia y fortalecimiento de la industria petroquímica nacional, motor esencial para diversificar la economía del país.


Esta venta forma parte del acuerdo firmado en mayo de este año, por el Ministerio de Agricultura, Pesca y Ganadería de Surinam, la Secretaría Ejecutiva de Petrocaribe y Pequiven para aumentar las exportaciones de Urea que se vende a Surinam, de 2.500 TM de aprobadas en el 8vo Consejo Ministerial de Petrocaribe a 17.000 TM.


El cargamento de Urea llegará a través del primer buque con flete realizado exclusivamente por Petroquímica de Venezuela, lo cual es una muestra de la independencia operativa de la empresa, por cuanto  permitirá la comercialización de los excedentes de productos petroquímicos a los nuevos mercados emergentes sin afectar los compromisos con el mercado interno local, y dará mayor facilidad en las operaciones comerciales a través de la contratación de cinco buques operados por la Corporación. 


Esta entrega es el primera de tres que se realizarán durante los meses de noviembre y diciembre hasta completar las 8 mil TM de Urea a granel planificadas para este año y que forman parte del excedente de fertilizantes producidos por Pequiven.


Para el año 2018, se estima entregar 17 mil toneladas más de fertilizantes a la empresa Rice Manufacturing Company Ramadhin NV, la cual es la autorizada por el Gobierno de Surinam para realizar la importación necesaria para el Plan de Siembra de 100 mil toneladas de  arroz de esa nación. 


Pequiven garantiza el ingreso de divisas no petroleras a Venezuela con la puesta en marcha de la nueva filosofía  de gestión liderada por el Comandante Ávila Ávila, que contempla alianzas comerciales de negocios estratégicos para consolidar el nuevo modelo económico productivo socialista promovido por el Presidente de la República, Nicolás Maduro, a través de la Agenda Económica Bolivariana.

Lerares in Colombia dwingt scholieren (16, 17) seks met haar te hebben voor goede cijfers

40-Jarige onderwijzeres kan 40 jaar celstraf krijgen

 Ze zond via WhatsApp-messenger expliciete afbeeldingen en voorstellen aan haar leerlingen


Een Colombiaanse lerares heeft middelbare scholieren gedwongen om seks met haar te hebben om goede cijfers te halen. Yokasta M., 40, gaf les aan onder andere tienerjongens op een onbekende school in Medellin, Colombia, en dreigde ze onvoldoendes te geven als ze niet met haar zouden slapen. 

De getrouwde lerares werd echter betrapt nadat een student zijn ouders had ingelicht en naast een echtscheiding wordt ze nu geconfronteerd met 40 jaar gevangenisstraf. De incidenten vonden plaats tussen januari en april 2016, meldt Canal 4.

De docente benaderde haar leerlingen, 16 en 17 jaar oud, op social media of vroeg hun telefoonnummers in de klas om ze 'te helpen met hun studie'. Ze zou WhatsApp-messenger hebben gebruikt om expliciete afbeeldingen en voorstellen aan haar studenten te sturen.

Tientallen foto's die ze naar de tieners heeft gestuurd, tonen Yokasta M. poserend in ondergoed of een bikini, en soms is te zien dat ze haar geslachtsdeel bedekt met haar handen of met pluche beesten.
Naar verluidt nodigde ze de tienerjongens uit naar haar flat waar ze hen seksuele handelingen liet doen, door ze te zeggen dat ze onvoldoendes zouden krijgen als ze weigerden.

De handelwijze van de getrouwde 40-jarige werd uiteindelijk opgeblazen door een vader van een van haar slachtoffers, die de mobiele telefoon van zijn zoon controleerde.


Ze wordt nu geconfronteerd met een aanzienlijke gevangenisstraf en haar man heeft echtscheiding aangevraagd. Toen ze eenmaal was gearresteerd, liet een van haar leerlingen enkele van de foto's zien die ze online had gestuurd.


De beelden waren ondertiteld: 'Dit is lerares Yokasta, die ons vertelt dat ze ons onvoldoendes geeft als we geen relatie met haar hebben.' Als gevolg daarvan ging het verhaal viraal door Zuid-Amerika, met reacties variërend van verontwaardiging tot grappen dat de tieners 'waarschijnlijk niet klagen'.(Suriname Mirror/Daíly Mail/Het Nieuwsblad/The Sun/Twitter/tw.appledaily.com)