zaterdag 18 mei 2019

Oppositiepartij DOE oordeelt kritisch over algehele aanpak kwestie SPSB

DOE constateert 'complete verwarring'


Oppositiepartij DOE constateert 'complete verwarring' rondom de kwestie van vermeende malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). President Bouterse pleegde begin deze week overleg met procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday, governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, en de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Vijay Kirpalani, regeringscommissaris bij de Centrale Bank van Suriname. 

Hieronder de tekst van een zaterdag 18 mei 2019 uitgebracht persbericht van DOE:

'De president ontving recentelijk belangrijke personen en instanties ivm de SPSB-kwestie. Een goede en tegelijk verwarrende stap. Sinds 30 april circuleren berichten over vermeende malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). DOE parlementariër Carl Breeveld, schreef naar aanleiding hiervan samen met parlementariër Mahinder Jogi een brief naar de president waarin concrete vragen gesteld zijn over SPSB. Daar kwam geen antwoord op, maar opvallend was wel, dat zowel de SPSB als de Centrale Bank van Suriname gelijk reageerden dat er niets aan de hand zou zijn. 

Vervolgens werd door de minister van Financiën opdracht gegeven aan de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) en een accountantskantoor om de SPSB zaak te onderzoeken. Ondertussen begonnen bezwarende stukken te circuleren van personen en bedrijven die onderdeel zouden kunnen zijn van een mogelijk schandaal. Het overleg van de president in verband hiermee vinden wij verwarrend, omdat als er zulke ernstige zaken zich afspelen, dit snel ingrijpen met stringente maatregelen vereist om zodoende effectief tegen corruptie op te treden. 

Er bestaan bij DOE ernstige twijfels rondom de aanpak, als we zien dat ruim twee weken na het bekend worden van deze aantijgingen, het staatshoofd nu pas handelt, dat de leiding van de bank niet op non-actief is gesteld, maar met verlof mag en dat bij gesprekken ten minste één persoon verschijnt aan tafel bij de president wiens naam ook genoemd wordt in deze kwestie. 

De verwarring van het gesprek ligt verder in het feit dat de Centrale Bank, die verklaard heeft dat bij SPSB niets aan de hand is, en de minister die onderzoek gelast heeft, ook aan tafel bij de president zaten. Nu wordt het onderzoek van laatstgenoemde verheven tot vooronderzoek, en de procureur-generaal, pg, moet nagaan of de stukken die circuleren wel authentiek zijn. 

Hoe is in het verleden omgegaan met zaken die niet zuiver waren? We noemen de 90.000 ha grond die aan Gopi werd verstrekt, de Carifesta, EBS, Naschoolse Opvang, Cassave Fabriek, aankoop Ambassadepand in Parijs, Luchthavenbeheer-schandalen. Stukken die aan de pg moeten worden overhandigd, houdt de regering angstvallig achter en doet voorkomen alsof men gehele dossiers heeft aangeboden. Het lijkt er echt op, dat de kruistocht tegen corruptie een grote mislukking geworden is en dat daders ongestraft verder gaan alsof zij niets verkeerds gedaan hebben. 

Het is opvallend hoeveel verdedigd is geworden door personen die kennelijk gelieerd zijn aan de regering. Hierdoor weten we dat onzuiverheid niet serieus benaderd wordt. Dat de regering nu de verzekering aan de gemeenschap geeft dat deze aangelegenheid serieus wordt opgevat en geëigende maatregelen genomen zullen worden, komt niet serieus over. De ervaringen van eerdere zaken zoals: groot grond malversaties, Carifesta, EBS, Naschoolse Opvang, Cassavefabriek, aankoop ambassadepand in Parijs, Luchthavenbeheer-schandalen en niet genoemde schandalen, zijn daarvan een duidelijk voorbeeld. Zaken als die bij de Surinaamse Bank, lastige berichten over de Surichange Bank en nu de onsmakelijke berichten over de SPSB maken de samenleving onrustig. 

Gekoppeld aan de euro 19.5 miljoen die in Nederland in beslag genomen is, omdat er vermoedens zijn van witwaspraktijken, de vele drugsvangsten c.q. drugsvliegtuigen die hier landen en een drugsduikboot die in Saramacca werd aangetroffen, wordt het steeds duidelijker dat wij moreel verder afglijden. 

Met een National Risk Assessment (NRA) in het 4e kwartaal van 2019 in het vooruitzicht, wordt het voor Suriname door al dit soort berichten alleen maar moeilijk gemaakt. Het gaat bij het NRA om een check op de bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme door Suriname. In het 4e kwartaal van 2020 volgt een 4e evaluatie ronde van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) op anti-money laundering and Combating Financing of Terrorism (AML/CFT). 

 DOE blijft daarom krachtig protesteren tegen het feit dat deze regering nalaat de Staatsbesluiten horend bij de Anti-Corruptiewet en het benoemen van de anti-corruptie commissie, te realiseren. De samenleving wordt op zo een manier niet serieus genomen, terwijl de schandalen zich opstapelen. De gemeenschap is steeds minder overtuigd dat de regering genoeg doet tegen noch de wil heeft om het kwaad daadwerkelijk uit te bannen. 

Wij zingen meestal met trots uit volle borst: A bun fu yu, wi suku tru, a ogri musu wai. Maar, wij smachten als Surinaams volk naar de reële verwezenlijking van deze oprechte kreet.'

Automobilist schept voetganger op Anamoestraat in Paramaribo en rijdt door

Clifton Boerleider werd gewond in hulpeloze toestand achtergelaten...


De politie is op zoek naar de bestuurder van een personenauto die in de vroege ochtend van donderdag een voetganger aanreed in de Anamoestraat in Paramaribo en daarna doorreed, zo bericht Waterkant.net zaterdag 18 mei 2019. 

Op videobeelden is te zien, dat de auto om iets na vijf uur in de ochtend de voetganger schept en doorrijdt.

De voetganger liep aan de rechterkant van de weg toen hij werd aangereden door een auto die in volle vaart op hem afreed. De man werd hard geraakt en vloog de lucht in om vervolgens hard de grond te raken.

De man, Clifton Boerleider, werd gewond in hulpeloze toestand achtergelaten. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen, melden bronnen aan waterkant.net. De familie en de politie zijn bezig met het onderzoek.

'Oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur op Curaçao bedrijft politiek-terrorisme'

MAN: 'Op dit moment is beste regeringscoalitie de zittende combinatie van PAR, MAN en PIN'


Ondanks de aanvallen op partijprominenten als Steven Martina, Kenneth Gijsbertha, (kandidaat-vakminister) Neysa Schoop-Isenia en sinds deze week ook Eugène Cleopa - terwijl er aanwijzingen zijn dat binnenkort ook andere MAN-leden aan de beurt zullen zijn - laat de regeringspartij zich niet van de wijs brengen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 18 mei 2019.

Doel van aanvallen zoals die van Carlos Monk van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT) is om de MAN te destabiliseren, de regering-Rhuggenaath aan het wankelen te brengen en zelf de macht te grijpen. Dat zegt de partijtop van de blauwe partij in reactie op aantijgingen, ‘zeer laag bij de grond’, richting Cleopa. Maar, MAN laat zich niet mis- of afleiden en is ervan overtuigd dat ‘op dit moment’ de beste regeringscoalitie voor Curaçao de zittende combinatie van PAR, MAN en PIN is.

'Politiek terrorisme’, zoals de partij het offensief noemt, zal MAN niet doen wijken.

Duidelijk is, dat de partij van Hensley Koeiman woedend is. Tijdens een persconferentie van de voltallige partijtop werd grote afstand genomen van de beschuldigingen.

In het geval van Cleopa deed hij dat zelf. Hem wordt door KdNT van partijleider Amparo Dos Santos aangewreven, dat hij het gemunt zou hebben op jonge mannen voor het hebben van ongewenste seksuele contacten. Monk heeft hierover als ‘bewijs’ ook beeldopnames, fotomateriaal en WhatsAppberichten.

Cleopa gaf aan, dat Monk eerst naar zichzelf moet kijken, gezien het feit dat hij nog altijd in verband wordt gebracht met de moord op PS-politicus Helmin Wiels.

Maar daarnaast, aldus Cleopa, is de parlementariër 26 jaar getrouwd en dat respecteert hij zeer. 'De aantijgingen en de foto die rondgaan betreffen niet mij', aldus Cleopa, die aangeeft ‘nooit een dergelijke foto te hebben verstuurd’.

Nieuwe LVV-minister Parmessar maakt rehabilitatie pompgemaal Wageningen tot prioriteit

Na rehabilitatie pompgemaal kan ruim 17.000 hectare rijstareaal voorzien worden van irrigatiewater


De nieuwe minister van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabinder Parmessar, wil voortvarend aan de slag met het project ‘Rehabilitatie Pompgemaal Wageningen’. Reeds op de dag van zijn beëdiging heeft de nieuwe minister zich door de directie van LVV, de directievoerder, de aannemer en ter zake deskundigen laten informeren over de stand van zaken met betrekking tot de rehabilitatiewerkzaamheden van het pompgemaal Wageningen. Dit meldt vandaag, zaterdag 18 mei 2019, het Nationaal Informatie Instituut.

De eerste nieuwe pomp, die een capaciteit van 28.000 kubieke meter water per uur heeft, zal binnenkort functioneren. In het project is ook opgenomen dat de pompen een voor een worden vervangen.

De aanpak van dit project is een van de prioriteiten van minister Parmessar. Het kost de Staat jaarlijks miljoenen aan revisie en onderhoud om de drie zo'n zestig jaar oude pompen van Wageningen in bedrijf te houden. Dit verouderd pompgemaal voorziet, met onderbrekingen door technische mankementen, jaarlijks in twee seizoenen irrigatiewater aan ongeveer 12.500 hectare rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district Nickerie.

Na de rehabilitatie van dit pompgemaal zal een groter gebied, ruim 17.000 hectare rijstareaal, optimaal voorzien kunnen worden van irrigatiewater.

Morgen worden de besprekingen over dit project voortgezet met de actoren, waarbij een duidelijk stappenplan zal worden vastgesteld. Eveneens is in de planning om de stakeholders in de rijstsector in Nickerie in te lichten over de ontwikkelingen van dit project. Het streven is om dit project voor eind van dit jaar geheel op te leveren. Benadrukt wordt dat gedurende de rehabilitatiewerkzaamheden de boeren niet verstoken zullen zijn van irrigatiewater.

Stembureaulocaties in het Boven-Surinamegebied worden onderworpen aan inspectie

'Er zal worden gecontroleerd wat de conditie van de verschillende stembureaus is'


De bestaande stembureaulocaties in het Boven-Surinamegebied krijgen inspectie van de verkiezingswerkgroep Legger. 'Er zal worden gecontroleerd wat de conditie van de verschillende stembureaus is. Dit is nodig om te bepalen of er renovaties moeten worden gedaan en of moet worden uitgekeken naar nieuwe stembureaulocaties, omdat de oude niet meer voldoen', zegt Soraya van den Berg, coördinatrice van de commissie, aldus het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 17 mei 2019.

In het Boven-Suriname gebied zijn twintig bestaande stembureaulocaties. De evaluatie van deze locaties en het identificeren van eventueel nieuwe plekken, zal in samenspraak met de districtscommissaris plaatsvinden. Een bestuursambtenaar van het Boven-Surinamegebied en leden van de werkgroep Logistiek zullen de groep vergezellen, omdat deze werkgroep verantwoordelijk is voor de renovaties, terwijl de bestuursambtenaar bekend is met de locaties en de gehele omgeving.

In artikel 22 van het Kiesbesluit staat, dat voor elk van de 62 ressorten waarin Suriname is verdeeld, er een of meer stembureaus zijn die per kiesdistrict worden ingedeeld. De indeling vindt plaats door een per beschikking van de minister van Binnenlandse Zaken gewaarmerkte legger. De legger bevat per district de stembureaus per ressort, alsook het totaal aantal kiezers per adres en stembureau, zegt de Communicatie Unit van Binnenlandse Zaken.

De taak van de werkgroep Legger is om tijdig een betrouwbare lijst van stembureaulocaties te produceren voor de verkiezingen in 2020. De stembureaus die worden ingezet moeten op de dag van de verkiezing voor iedereen toegankelijk zijn, beschikken over goede sanitaire voorzieningen, goede parkeergelegenheid en doorkijkmogelijkheden hebben en ook zijn voorzien van schoonmaak en bewakingspersoneel.

Lichaam man, vermoedelijk Hindoestaan, opgevist uit Surinamerivier

Identiteit van dode man nog niet bekend


De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag 15 mei 2019 de melding, dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de Surinamerivier dreef. De politie ging naar de opgegeven locatie en trof inderdaad het lijk aan van vermoedelijk een Hindoestaanse man, zo bericht het Korps Politie Suriname.

Hij was gekleed in licht kleurige kleding, zonder schoeisel. De man droeg blauwe werkhandschoenen. Zijn geschatte lichaamslengte is ongeveer 1.78 meter. Op het lijk zijn geen documenten aangetroffen die de identiteit van de man prijs konden geven.

Er werd een buurtonderzoek verricht maar geen van de gevraagde personen wisten wie de dode man is.

De politie roept nabestaanden of zij die denken de dode man te kennen op contact op te nemen met de politie van het bureau Livorno via de telefoonnummers 483400/483700 of 481941 of via de afdeling Forensische Opsporing op de telefoonnummers 403806/404022. 

Het lijk is in opdracht van het Openbaar Ministerie in beslag genomen.

Minister van Buitenlandse Zaken van Colombia op bezoek in Suriname

(Bron foto: NII)
Carlos Holmes Trujillo Garcia en Yldiz Pollack-Beighle verdiepen relatie tussen beide landen


De minister van Buitenlandse Zaken van Colombia, Carlos Holmes Trujillo Garcia is op werkbezoek in Suriname om met zijn Surinaamse ambtgenoot Yldiz Pollack-Beighle van gedachten te wisselen over de samenwerking tussen beide landen. Deze overleg momenten tussen de bewindslieden van Suriname en Colombia zijn van belang in het kader van het verder inhoud geven aan de intensieve vriendschappelijke betrekkingen en voor de verdere verdieping van de bilaterale relatie tussen beide landen. 

Suriname en Colombia onderhouden sedert juni 1978 diplomatieke betrekkingen en in de afgelopen jaren zijn diverse samenwerkingsgebieden geïdentificeerd en projecten uitgevoerd, zoals op het gebied van de gezondheidszorg en institutionele versterking, waaronder onderricht in de Spaanse taal.

Donderdag 16 mei 2019 is in een constructieve sfeer gesproken over diverse zaken die van wederzijds belang kunnen worden geacht, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. Het gaat om onder anderen het delen van kennis en ervaring op het gebied van de agrarische sector, toerisme en veiligheid. Het bekijken van mogelijkheden voor handelsbevordering en connectiviteit voor het verder faciliteren van de Zuid-Amerikaanse integratie.

Aan de orde kwam ook de totstandkoming van een luchttransportovereenkomst. In voorbereiding zijn ook overeenkomsten inzake visumafschaffing voor houders van nationale paspoorten en samenwerking op het gebied van defensie en continuering van de cursus Spaans. De samenwerking tussen de respectievelijke diplomatieke instituten van beide landen werd ook onder de loep genomen.

Suriname en Colombia zijn beiden landen met een hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad. De bewindslieden hebben wederom benadrukt dat deze categorie van ontwikkelingslanden, gezamenlijk moet blijven optrekken om de kwestie van de toegang tot adequate klimaatfinanciering voor te leggen aan de internationale gemeenschap en ervoor zorg te dragen dat die financiering beschikbaar wordt gesteld. Het bezoek werd afgesloten met de ondertekening van een Memorandum van Overeenstemming inzake samenwerking tussen de respectievelijke Diplomaten Instituten.

Bond bij RGD royeert leden die vertrouwen hebben opgezegd in voorzitter en overige bestuursleden

Voorzitter Naarendorp: 'Er zijn ernstige beschuldigingen geuit door deze mensen'


De bond bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft de leden geroyeerd die het vertrouwen hadden opgezegd in voorzitter Robby Naarendorp en de overige bestuursleden. Ze kunnen binnen een maand in beroep gaan tegen dit besluit. 'Er zijn ernstige beschuldigingen geuit door deze mensen. Ze hebben aangehaald dat we ze hebben misleid en dat de bond zich bezighoudt met opruiende zaken', zegt Naarendorp vandaag, zaterdag 18 mei 2019, in de Ware Tijd. 

Het bestuur is volgens de voorzitter bevoegd om de mensen te royeren. De geroyeerde leden vinden dat de bond zich bezighoudt met het beleid van directie en managers, terwijl hij het personeelsbelang moet behartigen. Zij hebben onlangs hun standpunt kenbaar gemaakt in een brief aan RGD-directeur Sebita Gopal. Het schrijven is ondertekend door 35 personen.

Naarendorp: 'Intussen hebben zes mensen zich gedistantieerd van de brief. Ook staan er twee namen van mensen bij, maar ze hebben niet getekend.' Hij wijst erop, dat het gaat om een kleine groep, terwijl er 550 mensen zijn aangesloten bij de bond.

Mensen die het vertrouwen in de bond hebben opgezegd, willen geen deel meer zijn van de organisatie. Individuele arbeids- of andere problemen moeten ze zelf oplossen, vindt Naarendorp. Naarendorp blijft erbij, dat de mensen worden gedirigeerd door de top van RGD. Hij doelt op onderdirectrice Ariadne Colli, manager Clyde Starke en anderen.

De bond had op 17 april geëist dat Colli en Starke samen met onderdirecteur Reita Hasnoe worden vervangen. De laatste ruimde vorige week het veld. Naarendorp wees eerder erop, dat medewerkers die ook lid zijn van de bond, in de bedrijfsvoering zitten. 'Als we merken dat zaken over het beleid niet goed verlopen, mogen we als vakbond de directie daarop wijzen. We gaan ze geen zaken opleggen', zei hij.

De bond houdt dinsdag een algemene ledenvergadering.

Dodelijk slachtoffer schietpartij in parkeergarage in Amsterdam is Orfeo Gefferie ('Boet') uit Almere

(Bron foto: Crimesite)
Schietpartij in parkeergarage The Bank bij Rembrandtplein in centrum Amsterdam

Vier verdachten aangehouden, drie mannen (24, 21 en 20) uit Amsterdam en een vrouw uit Diemen van 22


De 26-jarige man uit Almere die vanochtend, zaterdag 18 mei 2019, om het leven kwam bij de schietpartij in Amsterdam, is Orfeo Gefferie, alias 'Boet'. Hij is deed aan kickboksen en hij voetbalde in de jeugd van AFC. De man laat een zoontje en een vrouw achter. De laatste jaren verbleef Gefferie afwisselend in Almere en Suriname. Hij had een strafblad, maar stond niet bekend als zware crimineel. Verder zijn er nog weinig details over hem bekend.


De schietpartij vond plaats in parkeergarage The Bank bij het Rembrandtplein in het centrum van Amsterdam kort voor half vijf. De man is later op vanochtend overleden in een ziekenhuis.


Agenten werden op straat aangesproken met de melding dat er in de parkeergarage zou zijn geschoten en een zwaargewonde zou zijn gevallen.


Diezelfde nacht zijn vier verdachten aangehouden. Getuigen ter plaatse konden vertellen dat na het schietincident meerdere verdachten gevlucht waren in een auto. Politie-eenheden zochten in de omgeving en het betreffende voertuig werd gezien. Met behulp van de zogenaamde uitpraat-procedure haalden agenten de vier verdachten uit het voertuig. Het zijn drie mannen van 24, 21 en 20 jaar oud uit Amsterdam en een vrouw uit Diemen van 22. Ze zaten zaterdagochtend nog vast voor verhoor.


De parkeergarage ligt aan de Amstelstraat in de nabijheid van vele clubs en kroegen. Op het moment van de schietpartij, rond 04.20, was het erg druk in de parkeergarage en de omgeving. De politie kon met moeite de straat en de garage afzetten voor onderzoek, veel mensen konden niet bij hun auto. Er zijn veel voertuigen van hulpdiensten ter plaatse geweest, ook van de brandweer. Verder kwam een traumahelikopter ter plaatse. De lokale zender AT5 bericht dat een getuige vertelde dat er een ruzie tussen meerdere mensen vooraf is gegaan aan het schieten. De schutter zou daarna zijn ontkomen.

De parkeergarage ligt aan de Amstelstraat in de nabijheid van vele clubs en kroegen. Op het moment van de schietpartij, rond 04.20, was het erg druk in de parkeergarage en de omgeving. De politie kon met moeite de straat en de garage afzetten voor onderzoek, veel mensen konden niet bij hun auto. Er zijn veel voertuigen van hulpdiensten ter plaatse geweest, ook van de brandweer. Verder kwam een traumahelikopter ter plaatse.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/AT5/Twitter)

Linus Diko, oud-minister RO, nieuwe directeur staatsmijnbouwbedrijf Grassalco

Diko sinds 2016 president-commissaris van Grassalco


Linus Diko, oud-minister van Regionale Ontwikkeling (RO), vol Sergio Akiemboto op als directeur van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. President Bouterse deed deze mededeling donderdag op zijn persconferentie in het presidentieel paleis. Akiemboto werd donderdag ingezworen als minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 18 mei 2019.

Diko, die geologie en mijnbouwkunde studeerde, werd in 2010 minister in de regering Bouterse-Ameerali. Hij werd al na twintig maanden bedankt door de president. Deze periode typeerde Diko als leerrijk. Na beëindiging van zijn ministerschap zei hij, dat hij ervaring had opgedaan en een bijdrage had geleverd aan de ontwikkeling van het land.

Diko kwam uit de gelederen van de BEP, maar keerde de partij de rug toe nadat hij minister was geworden. In 2016 werd hij president-commissaris van Grassalco.

Diko kreeg destijds als minister eervol ontslag van de president. Nadat hem de wacht werd aangezegd, richtte hij zijn eigen partij op: BP-2011. De Assembleeleden Diana Pokie en Waldie Ajaiso hebben Diko toen ondersteund. Zij maakten deel uit van de A Combinatie. In 2015 maakte BP-2011 een stembusafspraak met de Mega Combinatie waarin NDP zitting had. BP-2011 ging met Seeka en PBP (Plattelands Bewoners Partij) op in A Nyun Combinatie (ANC). De ANC aasde op vier Assembleezetels en concentreerde zich op Sipaliwini, Brokopondo, Para, Marowijne, Wanica en Paramaribo. Uiteindelijk behaalde de combinatie nul zetels.

Het is nog niet bekend of Diko terug is in de gelederen van de BEP.