dinsdag 26 maart 2019

Nederlander (27) tot 18 jaar cel veroordeeld in Groot-Brittannië voor smokkel 1.400 kilo cocaïne uit Suriname

(Bron foto: National Crime Agency/PA)
Man zat op zeiljacht SY Nomad toen dat voor de Engelse kust werd onderschept


Een 27-jarige Nederlander is dinsdag 26 maart 2019 tot 18 jaar cel veroordeeld in Groot-Brittannië. De man uit het Friese Grou zat op een zeiljacht waarin 1.400 kilo cocaïne was verstopt. Voor de Engelse kust werd het jacht onderschept. De boot, de SY Nomad, was een paar weken eerder vertrokken uit Suriname. 

Een Estse opvarende (Richard Must, 49) kreeg 30 jaar gevangenisstraf en een Let (Voldermars Gailis, 21) die meevoer werd veroordeeld tot 16 jaar.


Twee Britten (Nigel Clark, 64 - Dean Waters, 59) voor wie de lading bestemd was, verdwijnen 28 jaar achter tralies. Zij werden gearresteerd toen ze bij de kust klaarstonden om met een rubberboot, warmtecamera’s en gps-apparatuur uit te varen om de drugs op te halen.

De Britse Justitie schat de waarde van de drugs op bijna 45 miljoen pond (bijna 53 miljoen euro). Na versnijden zou het op straat 112 miljoen pond hebben opgeleverd, oftewel 131 miljoen euro.


Top rij: Voldemars Gailis (links) en Nigel Clark. Onderste rij: Dean Waters (links), Raymond Dijkstra (midden) en Richard Must (Bron: Bristol Post)

(Suriname Mirror/Shropshire Star/Twitter/Dee Telegraaf/YouTube/Bristol Post)

Venezolaans legerofficier Colombia uitgezet

(Bro foto: Twitter)
Luitenant-kolonel Pereira moest paspoorten, documenten en geld uit gesloten Venezolaanse ambassade te halen


Een hooggeplaatste Venezolaanse militaire functionaris is uit Colombia gezet nadat hij door migratieambtenaren was aangehouden, omdat hij naar verluidt een missie had ondernomen om verschillende items te halen uit de nu gesloten ambassade van zijn land. 

Luitenant-kolonel Edgar Alejandro Lugo Pereira reisde met twee vrouwen met een toeristenkaart, maar was volgens Colombia's Douane- en Migratieagentschap naar Colombia gestuurd om paspoorten, documenten en geld uit de Venezolaanse ambassade te halen. In zijn bezit, zeggen ambtenaren, waren vijfentwintig Venezolaanse paspoorten en $ 44.000 in contanten.



Pereira was via de Caraïbische stad Cartagena gereisd om migratieambtenaren te misleiden terwijl ze op een 'inlichtingenmissie' waren en hadden USB-flashstations die 'gevoelige informatie' konden bevatten voor het regime van Nicolas Maduro, zo zei een overheidsfunctionaris die niet genoemd kan worden The Epoch Times.

Pereira werd zondag 24 maart 2019 uitgezet en krijgt nu tien jaar lang geen toegang tot Colombia.



Ambtenaren van het Maduro-regime beweren, dat Pereira en zijn metgezellen door het buitenlandse kantoor zijn gestuurd om het consulaat in Cartagena en de ambassade in Bogotá te bezoeken om uitstaande betalingen na de breuk van de diplomatie tussen de twee landen op te lossen.

In een persbericht eisten ze de onmiddellijke teruggave van de geconfisqueerde bezittingen en dreigden met 'wederzijdse acties'.

De Venezolaanse ambassades in Colombia zijn gesloten sinds Maduro alle diplomatieke betrekkingen met het buurland op 23 januari verbrak, toen een missie om VS humanitaire hulp Venezuela in te vervoeren via Colombia eindigde in schermutselingen en chaos.

Er is weinig bekend over de twee metgezellen van de militaire functionarissen en waarom de groep was gestuurd om de achtergebleven paspoorten op te halen, die kunnen toebehoren aan inlichtingenagenten.

(Suriname Mirror/The Epoch Times/Twitter)

Vijftig Colombiaanse sociale leiders naar Internationaal Strafhof in Den Haag met rapport over aanvallen

Sociale leiders willen dat Strafhof misdaden tegen ze onderzoekt en beoordeelt


Vijftig Colombiaanse sociale leiders zullen op 5 april een rapport overleggen aan het Internationaal Strafhof over systematische aanvallen tegen ze. Het doel van een bezoek aan Den Haag is om het transnationale hof aan te sporen de misdaden die zich in Colombia voordoen en die als misdaden tegen de menselijkheid worden beschouwd, te onderzoeken en te beoordelen. 

Politieke en maatschappelijke organisaties in Colombia denken dat de uitroeiing van sociaal leiderschap wordt gehandhaafd door de heersende straffeloosheid.

Gustavo Petro, senator en leider van de Colombiaanse mensenrechtenbeweging, heeft hetzelfde criterium, dus zal hij deel uitmaken van de delegatie die naar Nederland reist.

'Het bureau van de procureur-generaal heeft niet de wil om de aanslagen te onderzoeken, inclusief die tegen de Speciale Rechtvaardigheid van de Vrede, dus er is geen andere manier om ons voor te leggen aan het Internationaal Strafhof om te verzoeken onderzoek te doen naar de misdaden tegen de menselijkheid in Colombia', zei Petro.

Volgens de organisatie Somos Defensores de Colombia, 91,4 procent van de moorden op sociale leiders gepleegd tussen 2009 en 2017 bleef ongestraft en slechts 49 gevallen (8,6 procent) hadden een veroordeling of vrijspraak.

Over de escalatie van misdaden tegen mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders waarschuwde de VN onlangs. De VN-mensenrechtencommissie heeft de verslechtering van persoonlijke en sociale zekerheid in Colombia geregistreerd op basis van klachten van inheemse-, boeren- en vakbondsorganisaties.

(Suriname Mirror/Prensa Latina)

Inwoners van afgelegen regio in Amazone Peru bezetten olie-installatie van Canadese energiebedrijf PetroTal Corp

Ongeveer 70 inwoners van het dorp Brena nemen de controle over installaties over

PetroTal: 'Geweld als middel om overheidsaandacht te krijgen is iets dat moet worden uitgeroeid'


Inwoners van een afgelegen regio in de Amazone in Peru hebben bezit genomen van een kleine olie-installatie die wordt geëxploiteerd door het Canadese energiebedrijf PetroTal Corp om elektriciteit en andere overheidsdiensten te eisen, zei een industriegroep maandag 25 maart 2019. 

Het laatste protest tegen olie- en mijnbouwactiviteiten in Peru in de afgelopen maanden heeft de regering van president Martin Vizcarra ertoe aangezet stappen te nemen om incidenten te voorkomen, die het risico van investeringen in het land afremmen.

Productie uit PetroTal's Block 95 stopte nadat ongeveer 70 inwoners van het dorp Brena in het Amazonegebied Loreto de controle over zijn installaties zondag hadden overgenomen, zei de  Sociedad Peruana de Hidrocarburos (SPH) in een verklaring.



De hoofdonderhandelaar van de regering over conflicten met gemeenschappen reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Vertegenwoordigers van PetroTal en inwoners van Brena konden niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

PetroTal, voorheen Sterling Resources Ltd, heeft aangegeven bereid te zijn om met bewoners in de buurt van haar activiteiten te praten, zei de SPH, eraan toevoegend, dat het aanbood om een ​​elektrische generator aan de gemeenschap te schenken. 'We roepen de autoriteiten op hun werk te doen en de rust te herstellen', zei SPH in een verklaring. 'Geweld als middel om overheidsaandacht te krijgen is iets dat moet worden uitgeroeid.' 

De regering van Vizcarra worstelt nog steeds met het beëindigen van een wegblokkade door een inheemse gemeenschap in de Andes die de export van een van de grootste koperproducenten in het land heeft stopgezet. Vorige maand bereikte het een overeenkomst met de gemeenschap die het had beschuldigd van het scheuren van een door de staat bediende pijpleiding in Loreto.

Peru, een belangrijke exporteur van mineralen, maar een relatief kleine olieproducent, is vol conflicten, vooral op plaatsen waar internationale bedrijven samenwerken met arme gemeenschappen die geen basisdiensten hebben.

De SPH zei dat conflicten het risico van investeringen in Peru doet toenemen, en riep de regering op meer te doen dan belasting en royalty's te innen en de behoeften van afgelegen gemeenschappen te verbeteren.


PetroTal, aldus de SPH, is van plan om in de komende vijf jaar $ 365 miljoen in Peru te investeren. 'Het bedrijf heeft al bijna $ 5 miljoen aan belastingen betaald, geld dat zou kunnen worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan de gemeenschap', zei het.

Blok 95 heeft ongeveer 2.000 vaten olie per dag geproduceerd sinds het in juni vorig jaar operationeel werd, volgens de website van PetroTal.

(Suriname Mirror/America Economia/Reuters/El Comercio/Facebook/Twitter)

Karavaan van zo'n 1.200 migranten uit Midden-Amerika en Cuba via Mexico op weg naar VS

De ongeveer 1.200 migranten afkomstig uit Honduras, Guatemala, Nicaragua, El Salvador en Cuba


Een karavaan van zo'n 1.200 migranten uit Midden-Amerika en Cuba is afgelopen weekend richting de Amerikaanse grens getrokken vanuit Zuid-Mexico, zo melden migratieautoriteiten zondag 24 maart 2019.

Het Instituto Nacional de Migración zei, dat de migranten al in Mexico waren toen ze kozen voor een karavaan in de zuidelijke stad Tapachula aan de grens met Guatemala.

Vroeg op zaterdag vertrok De grote groep mensen vertrok zaterdagmorgen vroeg naar de stad Huixtla in de zuidelijke staat Chiapas, een route gevolgd door eerdere groepen naar het noorden, zei het instituut.

Karavanen van migranten die op weg zijn naar de Verenigde Staten hebben wrijving veroorzaakt met de Amerikaanse president Donald Trump, die Mexico heeft beschuldigd van het niet aanpakken van illegale immigratie en een muur wil om mensen te verhinderen de grens te passeren.

De nieuwe regering van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft beloofd de migratiestromen in bedwang te houden door het verkeer van mensen beter te reguleren, en door banen te bieden en mensen die willen blijven beter te betalen.

Het migratie-instituut zei dat de ongeveer 1.200 migranten afkomstig zijn uit Honduras, Guatemala, Nicaragua, El Salvador en Cuba.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Reuters/Prensa Latina)

Mexico wil dat de Spaanse koning en de paus hun excuses aanbieden voor misdaden in 16e eeuw jegens inheemsen

'Het is tijd voor een verzoening met het verleden, maar eerst vragen we verontschuldigingen'

Spaanse regering weigert resoluut om op de vraag van de Mexicaanse president in te gaan...


Mexico wil dat de Spaanse koning en de paus hun excuses aanbieden voor de begane misdaden jegens de inheemse volkeren tijdens de verovering en de onderwerping van Mexico in de 16e eeuw. Dat heeft de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in een brief gevraagd. 

In een boodschap die via sociale media werd verspreid, beschrijft Lopez Obrador de verovering als een invasie.




Met de brieven aan koning Felipe VI en paus Franciscus vraagt hij. dat de misdaden erkend worden en dat er excuses worden aangeboden aan de inheemse volkeren.

Voorts zei de president te hopen dat 2021 een jaar van 'historische verzoening' zou worden. In dat jaar kent Mexico drie jubilea: 500 jaar geleden (1521) viel namelijk de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, die in 1321 werd opgericht, in Spaanse handen en in 1821 werd Mexico onafhankelijk.


Het is tijd voor een verzoening met het verleden, verklaarde Lopez Obrador, 'maar eerst vragen we verontschuldigingen'. In ruil beloofde hij zelf ook excuses voor de misdaden ten aanzien van de inheemse volkeren in Mexico die na de onafhankelijkheid werden begaan.

De Spaanse regering heeft in een reactie al resoluut geweigerd om op de vraag van de Mexicaanse president in te gaan. Madrid stelde dat de daden van de Spanjaarden vijfhonderd jaar geleden niet in hedendaagse termen konden worden veroordeeld.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter/YouTube/Vallarta Daily)

Suriname en VS tekenen gewijzigde luchtvervoersovereenkomst

'Ondertekening zal ten voordele zijn van de onderlinge handel'

(Bron foto: NII)
 
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft in aanwezigheid van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Patrick Pengel, en ambassadeur Karen L. Williams van de VS, maandag ten kantore van de minister, de Overeenkomst ter Wijziging van de op 8 juli 2013 overeengekomen Luchtvervoersovereenkomst ondertekend. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 26 maart 2019.

De minister heeft aangegeven, dat met de ondertekening van deze overeenkomst een bijzondere mijlpaal is bereikt met de Verenigde Staten van Amerika. Deze ondertekening zal ten voordele zijn van de onderlinge handel en de daaraan verbonden vraag naar goederentransport.

De bewindsvrouwe geeft verder aan op korte termijn soortgelijke overeenkomsten ook met andere landen te ondertekenen.

De ambassadeur is zeer verheugd met de ondertekening en zegt dat dit de relatie verder zal versterken. Deze wijziging voegt ‘rechten van de zevende vrijheid’ toe aan vluchten met alleen vracht, vanaf de datum van ondertekening. De Zevende-vrijdomsrechten laten vluchten tussen een 2e en 3e land toe, zonder dat het vliegtuig in het land van de luchtvaartmaatschappij moet landen. Deze rechten vergemakkelijken de wijze van afhandeling en het kosteneffectieve verkeer van goederen, versterken de mondiale koeriersnetwerken, verbeteren de connectiviteit en het concurrentievermogen.

Luchtvervoersovereenkomsten stellen luchtvaartmaatschappijen in staat om efficiënte en kosteneffectieve internationale passagiers- en vrachtdiensten aan te bieden. Deze moderne Open Skies Air Transport Agreement elimineert de noodzaak van overheidsinterventie bij beslissingen van commerciële luchtvaartmaatschappijen over routes, capaciteit en prijsstelling. Door de markttoegang te vergroten, biedt de overeenkomst luchtvaartmaatschappijen in de VS en Suriname de mogelijkheid om betaalbare, gemakkelijke en efficiënte diensten te bieden aan consumenten en bedrijven. Tevens is het een waardevol instrument om handel, economische groei en werkgelegenheid te bevorderen.

De aangepaste Air Transport Agreement onderstreept de partnerschappen op het gebied van handel, veiligheid, energie, diplomatie, welvaart, onderwijs en gezondheid. De ondertekening van eerder aangehaalde overeenkomst heeft op maandag 25 maart 2019 plaatsgehad ten kantore van de minister.

Bromfietser (64) doodgereden door auto op kruising Kernkampweg en Abraham Samsonstraat.

Automobilist - niet in bezit van rijbewijs - rijdt na aanrijding door en meldt zich later bij politie


Kenneth Burcke (64) is vandaag, dinsdag 26 maart 2019, op zijn bromfiets dodelijk aangereden door een auto op de kruising van de Kernkampweg en de Abraham Samsonstraat. Automobilist A.S. (27) reed na de aanrijding door, maar meldde zich binnen vier uren op het politiebureau Munder, zo bericht het Korps Politie Suriname.

S. bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Bij zijn voorgeleiding heeft hij verklaard, dat hij over de Kernkampweg reed, vanuit de richting  Margretalaan, gaande in de richting van de Washingtonstraat. De bromfietser reed over de Abraham Samsonstraat en verleende geen voorrang aan het verkeer op de Kernkampweg. Hij doorkruiste de rijrichting van S. met als gevolg de aanrijding.

Het onderzoek naar de aanrijding wordt voortgezet door de Verkeersunit van regio Paramaribo. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de automobilist in verzekering gesteld.


Bijna een derde van de Argentijnen leeft eind 2018 onder armoedegrens

12,7 Miljoen mensen in Argentinië lijdt aan een gebrek aan voedsel, huisvesting en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs

(Bron foto's: MercoPress)

Bijna een derde van de Argentijnen leefde aan het einde van 2018 onder de armoedegrens, volgens een nieuw rapport van de Universidad Católica Argentina (UCA).

Het Observatorio de la Deuda Social Argentina van de UCA, dat een multidimensionaal systeem van indicatoren gebruikt om armoede te meten, toont aan dat het percentage met 4,7 procentpunt steeg ten opzichte van het cijfer van 26,6% in voorgaande jaren, met een totaal van 12,7 miljoen in Argentinië dat nu lijdt een gebrek aan voedsel, huisvesting en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Dat is het hoogste cijfer dat UCA heeft gemeld sinds het de armoede in stedelijke gebieden begon te meten, niet alleen door het inkomen - zoals het nationale statistiekbureau INDEC (Instituto Nacional de Estadística y Censos) doet - maar door een reeks andere metingen, waaronder toegang tot voedsel, gezondheid, huisvesting, onderwijs, werkgelegenheid en sociale zekerheidssystemen.

INDEC publiceert donderdag zijn gegevens voor de tweede helft van 2018. Officiële gegevens van het bureau voor de eerste helft van het jaar geschatte armoede bedroeg 27,3% van de bevolking.

De UCA-studie definieert als arm degenen die, naast een gebrek aan inkomen, geen toegang hebben tot ten minste een van wat zij zien als fundamentele sociaaleconomische rechten. In 2018 beleefde multidimensionale armoede een sterke stijging 'als gevolg van de groei van inkomensarmoede, lagere lonen, verlies van werkgelegenheid en grotere baanonzekerheid, in de huidige inflatoire en stagnatiecontext', zei Agustín Salvia, de directeur van het Observatorio de la Deuda Social van de UCA, die de studie leidde.


In het laatste jaar 'waren de meest armen de arbeiderssectoren en de lagere middenklasse', concludeert het rapport. 'Een groot deel van de groei van multidimensionale armoede en structurele armoede was voornamelijk te wijten aan de toename van de inkomensarmoede', zei Salvia, een verwijzing naar de economische crisis van vorig jaar en de monetaire onrust, waarin de waarde van de peso ten opzichte van de dollar werd gehalveerd, de economie krimpt met 2,6% en de inflatie stijgt tot 47,6%.

Volgens het rapport is 30% van de huishoudens gemarginaliseerd op het gebied van arbeidsrechten, 28% van de huishoudens heeft geen link met het socialezekerheidsstelsel. In Groot Buenos Aires, de meest bevolkte regio van Argentinië, steeg het armoedecijfer tot 41,1%, aldus de UCA. Alleen al in 2018 kwamen 750.000 mensen in de regio in armoede.

(Suriname Mirror/MercoPress)

Gèèn Rij- en Voertuigenbelasting voor aanhangwagens categorie G

'Het hoofdvoertuig betaalt al Rij- en Voertuigenbelasting'


De regering heeft de Coöperatieve Federatie Weg- en Spoortransport (COFWES) toegezegd, dat de Rij- en Voertuigenbelasting niet van toepassing is op aanhangwagens categorie G. Hieronder vallen aanhangers als diepladers, opleggers, keeperbacks, houttrailers en meer, aldus het ministerie van Financiën maandag 25 maart 2019. 

De hoofdreden voor de regering is, dat het hoofdvoertuig al Rij- en Voertuigenbelasting betaalt en het bovendien niet om een plezier aanhangvoertuig gaat. De sector is wezenlijk van belang voor de economie en draagt bij aan werkgelegenheid en export.

Het ministerie van Financiën ziet hiermee ook dat eventuele meerkosten niet worden afgewenteld op de consument. Het is internationaal gangbaar dat een dergelijke vrijstelling wordt gegeven. Voor Suriname zal de maatregel de concurrentie in de transportsector in relatie tot het IRSA verdrag (Iniciativa para la Integración Regional Suramericana), waartoe Suriname aantrad naast Venezuela, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië, nivelleren. Ook dit stimuleert nationale productie, aangezien niet perse wordt omgebogen naar lagere-kosten landen.

Met de COFWES zijn afspraken gemaakt over de bestemming van wegen en bruggen, onderhoud en opheffen van infrastructurele onvolkomenheden wat essentieel is voor de sector om de productiecapaciteit te kunnen opvoeren. Zodoende komen er meer inzichten in de aspecten van hun opereren en de bijdrage die geleverd kan worden aan economische diversificatie. Het overleg met de sector zal worden voortgezet.

UNDP steunt Suriname bij voorbereidingen 2020-verkiezingen

(Bron foto: NII)
Ministerie van BiZa en UNDP tekenen samenwerkings- overeenkomst


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) is weer een samenwerking aangegaan met het United Nations Development Program (UNDP). Deze samenwerking betreft capaciteitsversterking bij de voorbereiding van de verkiezingen in mei 2020, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandag 25 maart 2019.

'Suriname heeft een goede reputatie als land dat eerlijke en vrije verkiezingen houdt. Die naam willen wij behouden, maar wij willen ook de organisatie van de verkiezingen verbeteren', zegt minister Mike Noersalim.

De ondertekening vond maandag plaats in de vergaderzaal van de minister. De overeenkomst is ondertekend door minister Noersalim en de vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname, Alexis Armstrong.

Armstrong onderstreept de goede reputatie die Suriname heeft als verkiezingsorganisator. 'Democratie kan niet overleven, kan niet gedijen zonder vrije en eerlijke verkiezingen. De VN als geheel en in deze specifieke zin, de UNDP waardeert de beginselen van de democratie en daarom is het een kans voor ons om een land te steunen dat zich heeft gecommitteerd aan de beginselen van de democratie.'

Gedurende het samenwerkingsverband wordt specifiek voorzien in capaciteitsversterking, voorlichting en met name verkiezingsvoorlichting, betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld, alsook de ontwikkeling van een gedragscode voor politieke partijfinanciering. De overeenkomst eindigt in december 2020.

'Capaciteitsversterking is iets dat wij nodig hebben en ook in de nabije toekomst kunnen gebruiken', aldus minister Noersalim.

Voorraad van 360.000 vaten stookolie kan leven Isla, Curaçao, mogelijk een extra twee maanden bieden

'We kopen hiermee tijd om het iets langer uit te zingen'


Refineria Isla kan op eigen kracht nog twee tot vier maanden salarissen betalen. Het antwoord op de vraag wat er gebeurt met de voorraad van 360.000 vaten fuel oil (stookolie), die een waarde vertegenwoordigt van 32 miljoen gulden, bepaalt of hier nog twee maanden bij kunnen worden opgeteld. Bepalend is ook of moedermaatschappij PdVSA toestemming gevraagd wordt en zij die vervolgens geeft om de 400.000 vaten ruwe olie die opgeslagen liggen in de tanks bij Bullenbaai gebruikt kunnen worden om er eveneens fuel oil van te raffineren. 

In het gunstigste scenario, als het allebei mogelijk blijkt, geeft dit de exploitant van de Isla-raffinaderij iets meer lucht, hoewel het - gezien de huidige zeer ongunstige omstandigheden - feitelijk slechts uitstel van executie is.

'We kopen hiermee tijd om het iets langer uit te zingen', zegt Isla-woordvoerder Earl Balborda in een toelichting in het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 26 maart 2019.

Isla kampt met vier min of meer structurele factoren: 
vanaf 2016 is sprake van teruglopende toelevering van ruwe olie vanuit Venezuela tot nihil anno 2019;
de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities) functioneerde lange tijd niet optimaal;
moederbedrijf PdVSA wordt geconfronteerd met gigantische schulden (ten aanzien van ConocoPhillips alleen al zo’n 11 miljard dollar);
en de sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela/PdVSA van president Nicolás Maduro.

Deze vier factoren zijn een vast gegeven, ofwel harde feiten, waarmee de lokale raffinaderij te maken heeft en er ook niet onderuit kan.

'Wij kunnen hoog of laag springen, maar dit hebben wij hier niet in eigen hand', zegt Balborda. Intussen droogt de cashflow op en komen langzaamaan de uitgaven, waaronder de salarissen, in gevaar.

Minister Hoefdraad beweert 'stapels informatie' in corruptiezaken naar procureur-generaal te hebben gestuurd

'Alle informatie die ik had via de CLAD is intussen doorgegeven aan de pg'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft stapels informatie gestuurd naar procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday inzake corruptieonderzoeken. De pg zei gisteren in De Nationale Assemblee, als antwoord op een brief van Assembleelid Carl Breeveld (DOE), dat hij onderzoeken niet kon afronden omdat niet alle informatie die opgevraagd is, is verstrekt aan het Openbaar Ministerie (OM). Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 26 maart 2019.

Hoefdraad zei gisteren, dat als enkele brieven niet beantwoord zijn, dit niet opzettelijk gebeurd is. Hij laat natrekken waar het mis is gegaan. Verschillende brieven zijn beantwoord en dozen aan informatie zijn verschaft aan het OM. Op verzoek van de pg zijn de dossiers ook gedigitaliseerd.

De brieven die beantwoord zijn, heeft de bewindsman ook opgestuurd naar De Nationale Assemblee. Het blijkt ook dat er een bevestigingsbrief is van het secretariaat van de pg, waarin ontvangst van de informatie is bevestigd. Dit was reeds een jaar geleden het geval.

President Desi Bouterse had dossiers gestuurd naar de procureur-generaal over corruptiezaken rond
- Telesur
- Naschoolse opvang
- Aankoop ambassadegebouw in Frankrijk
- Carifesta
- Stichting Bosbeheer en Bostoezicht
- Scheepvaart Maatschappij Suriname.

'Schande dat een regering die bij monde van de president een kruistocht zou voeren tegen corruptie, nalaat om volledige stukken in te dienen. Dit is misleiding van het volk, of  doen alsof, want uit niets blijkt dat de intentie aanwezig is deze kwesties aan te pakken', zei Breeveld eerder.

Minister Hoefdraad zei, dat hij dit jaar al twee tot drie keer contact heeft gehad met de pg. Hij zal weer contact met hem maken om na te gaan of er nog vraagstukken zijn. Alle informatie die de bewindsman had via de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) is intussen doorgegeven aan de pg.

Onafhankelijkheidsplein na Phagwa weer verworden tot afzichtelijk braakliggend zanderig veld

'Het vele afval had binnen 24 uur opgeruimd moeten worden'


Het afval dat het Onafhankelijkheidsplein na het Phagwaspektakel ontsierde is gisteren opgeruimd. Het vele afval dat vanaf donderdagnacht op het grasveld verspreid lag, had echter binnen 24 uur opgeruimd moeten worden, zegt de directeur van het Kabinet van de President, Eugène van der San vandaag, dinsdag 26 maart 2019, in de Ware Tijd.

'Als men erover klaagt, hebben ze wel gelijk. Dat was niet de afspraak', zegt Van der San. De directeur zegt dat het plein op 30 maart weer beschikbaar is voor een organisatie die activiteiten zal organiseren. De organisatie Hardcore Entertainment, die het evenement donderdag op het plein organiseerde, is volgens Van der San in gebreke gebleven door het vuil zo lang te laten liggen.

Shaike Maikoe, de motor achter Hardcore Entertainment, zegt in tegenstelling tot wat Van der San beweert, dat hij een afspraak heeft met het kabinet om het Onafhankelijkheidsplein vóór woensdag 27 maart te ontruimen van alle vuil. 'Ik zorg ervoor dat dinsdag alles wordt weggehaald. De rommel wordt ook opgeruimd. Het is een wereldproductie die wij hebben geleverd met deze show. Een ieder is er getuige van geweest, dus u moet weten dat niet alles zo snel opgeruimd kon worden.'

Volgens Maikoe is de omvang van de ontruimingsactiviteiten de reden waarom het tot maandag duurde om alle apparatuur en vuil van het plein te verwijderen. De gemeenschap hoeft zich geen zorgen te maken. Maar, van het speciale koebitigras, dat in 2017 werd aangebracht op het Onafhankelijkheidsplein,is nog weinig te zien....

Districtscommissaris Mike Nerkust zegt, dat hij verwachtte dat het afval zoals afgesproken door de organisator opgeruimd zou worden. Hij zou maandagmiddag zelf een kijkje nemen of alle afval verwijderd was. Maikoe heeft beloofd dat het terrein er vandaag keurig uit zal zien. Hij zou zelf ook voorzorgsmaatregelen hebben getroffen door genoeg tonnen te plaatsen waarin mensen hun afval konden doen tijdens het evenement. Dat er toch zoveel afval gegooid is, is volgens de organisator een minpunt.

'Wij hebben Openbaar Groen ook betaald om na het evenement alles op straat netjes op te ruimen. Wij hadden ook geen glazen flessen binnengebracht, maar ze waren er toch. De enige plek die nog afval had, was het plein zelf', aldus Maikoe.

Nederlandse 'bankier' drugsbende opgepakt in Calpe, Spanje

Na vondst in 2017 ruim 3.200 kilo cocaïne in een lading bananen uit Colombia startte onderzoek naar drugsbende


De 51-jarige Nederlander die in februari in Spanje is opgepakt op verdenking van witwassen van geld van drugscriminelen zou dat vooral doen door handel in onroerend goed. Het zou gaan om drugsgeld dat vanuit Nederland werd aangevoerd en in Spaans onroerend goed werd rondgepompt. 

De verdachte zou inkomsten van cocaïnesmokkelaars witwassen via een handel in onroerend goed in Alfaz del Pi, niet ver van Calpe.


De man is volgens Spaanse media recent opgepakt in Calpe, 55 kilometer ten noordoosten van Alicante. De verdachte zou een zoon zijn van een leider van een Nederlandse bende drugssmokkelaars.

De arrestant is al overgeleverd aan Nederland volgens meldingen van persbureau Europa Press.

Het onderzoek naar deze bende is in 2017 in Nederland begonnen na de vondst van meer dan 3200 kilo cocaïne in een lading bananen uit Colombia.

(Suriname Mirror/calpdigital.es/mongoradio.es/El Mundo/Facebook)

Somohardjo Pertjajah Luhur (PL) benadert ondernemer Max Ghazi en dochter Raisa om nieuwe democratische eenheid in Suriname te vormen

(Bron foto: Pertjajah Luhur)
Raisa Ghazi: 'Het is noodzakelijk dat Suriname overgaat tot een economisch liberaal stelsel'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) heeft  gisteren in Nederland overleg gevoerd met zijn oud-adviseur Max Ghazi en diens dochter, Raisa Ghazi. Dit gesprek had als doel het versterken van de democratische waarden van Suriname door de vorming van een nieuwe democratische eenheid. Het overleg vond plaats in het Renaissance hotel te Amsterdam, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 26 maart 2019.

Raisa Ghazi is afgestudeerd aan de Nyenrode Business University in Business en de Universiteit van Amsterdam in Internationale Betrekkingen. Zij pleitte voor steun aan Somohardjo om de waarden van een economisch liberaal systeem te promoten, als hij eenmaal terug is in Suriname.

'Het is noodzakelijk dat Suriname overgaat tot een economisch liberaal stelsel, een democratie met volledige soevereiniteit en gezonde internationale banden, waarbij betreding van belangrijke markten voor de volgende generatie mogelijk wordt gemaakt. De banden met grote internationale machten moeten worden verbeterd om ontwikkelingshulp te kunnen ontvangen en af te wijken van dure leningen die Suriname momenteel sluit. De aflossing van deze dure leningen zal de komende generaties verarmen', aldus Raisa Ghazi.

Somohardjo heeft aangegeven zich in te zetten voor een beter Suriname. Hij gaat voor een verenigde partij waar de waarden van democratie centraal staan. Zodra hij terug is in Suriname, zal Somohardjo een gestructureerd overleg inplannen, waarbij alle stakeholders van de maatschappij uitgenodigd worden om te bespreken hoe de toekomst van een democratisch Suriname eruit kan zien.

Max Ghazi is bereid zijn banden met internationale organisaties in te zetten voor de opbouw van het land, om samen te komen tot een sterker Suriname. Hij betreurt de huidige economische staat van het land. Hij hoopt dat aan andere, dan de huidige regeringspartijen, de mogelijkheid wordt gegeven om de economie op te bouwen, zodat de staatsschulden kunnen worden betaald en het merendeel van het volk de schulden van de huidige regering niet hoeft te dragen.

Assemblee behandelt nieuwe Comptabiliteitswet

Assembleeleden kritisch over ontbreken van sancties in wet

Waidoe (PL): 'Wanneer er geen sancties zijn, dan is er straffeloosheid en dan zijn wij als gemeenschap te afhankelijk van de inborst van mensen die bepaalde functies bekleden'


In De Nationale Assemblee is gisteren de afwezigheid van sancties in de nieuwe Comptabiliteitswet aangekaart en onderstreept. Verschillende leden waren het erover eens, dat in de wet ook sancties moeten worden opgenomen wanneer blijkt dat de regels niet op een correcte manier worden uitgevoerd, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 26 maart 2019.

Het doel van de Comptabiliteitswet is om uitvoering te geven aan artikel 156 lid 1 van de Grondwet van de Republiek Suriname, namelijk het vaststellen van nieuwe regels inzake, de wijze van het beheer van en toezicht op de staatsfinanciën. De wet regelt de inrichting en organisatie van de Staat vanuit een financiële invalshoek en bevat geen bindende bepalingen voor burgers, ondernemers, bedrijven, organisaties en instellingen buiten de overheidssector.


Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) zei, dat het bestuur van het land anders ingericht moet worden en dat daarvoor een wet nodig is. 'Het is het recht van het volk om te weten hoe de staatsmiddelen worden besteed, waaraan ze worden besteed en wat de resultaten zijn van die bestedingen. Het volk dient goed geïnformeerd te zijn.' Hij denkt dat na goedkeuring van de Comptabiliteitswet, die nu in behandeling is, en de Aanbestedingswet en Wet van Rekenkamer, de positieve vooruitgang in het kader van transparantie en daarmee corruptiebestrijding, voortgezet kan worden.

'Met betrekking tot het beheer van onze staatsfinanciën is het van belang dat wij betere regels tot stand brengen om dat uit te kunnen voeren. Het is belangrijk dat wij bestuursrechtelijke sancties in place brengen of correctiemaatregelen', sprak het commissielid Asiskumar Gajadien (VHP). Hij gaf aan, dat de Comptabiliteitswet aangepast moet worden, maar zonder goede uitvoeringsregels, het comptabiliteitsbesluit, bitter weinig bereikt wordt. 'Ik kijk uit naar het antwoord van de regering of het staatsbesluit al tot stand is gebracht.'



Ook het lid Rossellie Cotino (NDP) struikelde over het ontbreken van sancties in de wet. 'Ik zie geen enkele sanctie in de wet en de minister zegt dat het op de helft is van De Nationale Assemblee om dat voor te stellen. Ik vraag om dit scherper te stellen en waar nodig een sanctie vast te stellen. Ik heb mijn bezorgdheid wat dit gedeelte betreft, ik vraag om opheldering in dit stuk zodat ik met een goed gevoel mee kan met de wet.'

William Waidoe (PL) ondersteunde zijn collega’s en kwam met een voorstel voor een strafbepaling. Personen die zich schuldig maken mogen 10 tot 15 jaar geen enkele publieke functie bekleden. Hiermee wordt volgens Waidoe de deur opengehouden voor alle afgestudeerden om hun best beter te doen. 'Wanneer er geen sancties zijn, dan is er straffeloosheid en dan zijn wij als gemeenschap te afhankelijk van de inborst van de mensen die bepaalde functies bekleden”, merkte Waidoe op.
Evenals in de commissievergadering sprak hij zijn bezorgdheid uit over de positie van de minister van Financiën in de Comptabiliteitswet. 'We zien dat de minister van Financiën de bevoegdheid krijgt om middelen die goedgekeurd zijn in de begroting, aan te houden. Wie controleert dan de minister van Financiën? We mogen nooit een minister, een ministerie, zoveel bevoegdheid geven dat wij de samenleving gaan gijzelen. Laten we wetten in mekaar timmeren waar wij werkelijk beter van worden, maar niet op deze manier dat wij afhankelijk blijven van staatsbesluiten om deze mooie wet werkelijk tot uitvoer te brengen.'

Abdoel voegde daaraan toem dat de regering niet alles middels een staatsbesluit kan beslissen. 'Het is belangrijk dat wij de staatsbesluiten vooraf inzien, zodat wij weten wat afgekondigd zal worden. We hebben dan een beter inzicht hoe de wet gehandhaafd zal worden en wat allemaal zal gebeuren bij de afkondiging en de handhaving van de wet.'

Met het oog op de aankomende begrotingsbehandeling, merkte Gregory Rusland (fractieleider NPS) op, dat de aanleiding tot deze wet is het voorkomen van onrealistische begrotingen. 'Ik vraag me af of de minister van Financiën van mening is, dat de huidige begroting die is ingediend, een realistische begroting is binnen het kader van de huidige wet die wij nu behandelen.'

Minister Gillmore Hoefdraad gaat samen met de deskundigen van het ministerie om de tafel, alvorens de vragen van de leden te beantwoorden. De openbare vergadering werd verdaagd.

Venezuela weer getroffen door een grote stroomstoring

(Bron foto: Reuters)
Zeker 17 van de 23 staten zijn getroffen, evenals het hoofdstedelijke district Caracas

Regering Maduro: 'Een aanval op de belangrijkste elektriciteitscentrale van het land'


Venezuela kampt opnieuw met een grote stroomstoring. Dit keer zouden zeker 17 van de 23 staten zijn getroffen, evenals het hoofdstedelijke district. Het licht ging onder meer uit in het Venezolaanse parlement. 

Volgens de regering van Nicolas Maduro is er opnieuw sprake van 'een aanval op de belangrijkste elektriciteitscentrale van het land'. Sommige winkeliers in Caracas sloten vanwege de storing snel de deuren, kennelijk uit angst voor plunderaars. Ook het openbaar vervoer kwam deels plat te liggen. Bussen zaten overvol.



'Ik vraag me af hoe ik thuis moet komen, omdat er geen metro’s rijden. Ik woon in het centrum en ik heb twee uur nodig. Ik beweeg traag', zegt de 64-jarige Ana Gonzalez, die de winkel afsloot waar ze werkt.




Venezuela verkeert al een paar jaar in een zware politieke en economische crisis. Het land kent een socialistisch regime, onder leiding van president Nicolas Maduro, maar begin dit jaar riep parlementsvoorzitter Juan Gaido zichzelf uit tot nieuwe machthebber. Hij werd meteen erkend door onder andere de Verenigde Staten, die ook sancties oplegde tegen de regering van Maduro.

Tegelijk kampt het land met een hyperinflatie en grote stroomstoringen. Al meer dan 3 miljoen inwoners zijn Venezuela ontvlucht.

Ook op 7 maart werd het land getroffen door een langdurige stroomuitval. Volgens de Venezolaanse autoriteiten werd een terreurcel die ervoor verantwoordelijk was ontmanteld. Maduro verweet de Verenigde Staten toen een cyberaanval te hebben uitgevoerd, maar volgens critici is de infrastructuur gewoon slecht onderhouden. De VS steunt de aartsrivaal van Maduro, oppositieleider Guaidó.



(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/Reuters/ANP/Belga/Twitter)

Bootsman (51) verdrinkt in Surinamerivier bij oude aanmeersteiger Meerzorg

Abdoelsataar Hoesenie vermoedelijk tegen gezonken ponton bij oude aanmeersteiger gevaren


Het lichaam van bootsman Abdoelsataar Hoesenie (51) is zondag 24 maart 2019 door enkele vissers uit het water bij Meerzorg gehaald. Volgens het voorlopige onderzoek van de politie Meerzorg gaat het vermoedelijk om een aanvaring. De man is vermoedelijk tegen één van de gezonken oude pontons bij de oude aanmeersteiger met zijn boot zijn gevaren, waarna de boot is gekanteld, waardoor hij te water raakte en verdronk, zo bericht het Korps Politie Suriname.

Agenten kregen een telefonische melding dat een lijk van een man in de Surinamerivier nabij de oude veersteiger van Meerzorg was gesignaleerd. Het lijk werd opgevist en naar het plein langs de oever van Meerzorg gebracht.

Een eigenaar van een vissersboot en een arbeider die de rivier opgingen zagen de gekapseisde boot. Zij keerden de boot om en zagen het lichaam van de bootsman, dat zij herkenden.

De verdronken bootsman onderhield de route Meerzorg–Paramaribo. De politie van het ressort Meerzorg en de Maritieme Politie zijn belast met het verdere onderzoek in deze zaak.

Hervatting geldtransporten hoofddoel bezoek governor CBvS Van Trikt aan Nederland

Van Trikt voert onder meer overleg met de Nederlandsche Bank


Hervatting van geldtransporten is het hoofddoel van het bezoek van Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), aan Nederland. Hij vertrekt vandaag, dinsdag 26 maart 2019, naar Nederland, zo bericht Starnieuws.

De valutamarkt is ernstig ontregeld doordat de mogelijkheid om cash euro’s te verschepen en vervolgens cash dollars in te voeren is gestagneerd, zegt de CBvS. Van Trikt zal onder meer overleg voeren met de Nederlandsche Bank.

De CBvS zal ook technische assistentie aanvragen op verschillende gebieden, waaronder de National Risk Assessment. Dit jaar moet een studie worden verricht of Suriname voldoet aan de 40 aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force. Volgend jaar wordt Suriname beoordeeld op de 40 punten, waarvan nog slechts twee zijn uitgevoerd.

Sinds de 19.5 miljoen euro vorig jaar april in beslag is genomen, kunnen er geen geldtransporten plaatsvinden. De euro's hopen zich op in de kluizen van de banken en de CBvS, omdat ze niet geëxporteerd kunnen worden. Doordat er geen dollars binnengebracht kunnen worden, is er een schaarste aan 'cash' ontstaan.

De governor zal in Den Haaf uitleggen dat vanuit Nederland en Frans-Guyana veel euro's het land binnenkomen. Gehoopt wordt dat de transporten kunnen worden hervat. Aanvankelijk lag het ook in de bedoeling dat de Surinaamse Bankiersvereniging zou meegaan naar Nederland, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De 19.5 miljoen euro die in beslag genomen is, is van de Hakrinbank, de Finabank en DSB. Advocaten zijn bezig met deze kwestie.