woensdag 4 maart 2020

Frans-Guyana heeft zijn eerste vijf bevestigde gevallen van het coronavirus

Suriname voert de controle bij de grens op


Buurland Frans-Guyana heeft zijn eerste vijf bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus COVID-19 in Saint Laurant du Maroni bekendgemaakt. Het gaat om vijf mensen die zijn teruggekeerd van een religieuze bijeenkomst van de Church of the Christian Open door in Mulhouse. De bijeenkomst is gehouden van 17 tot 24 februari. Dit melden lokale- en Surinaamse media.

Hun klinische toestand is in dit stadium geen reden tot bezorgdheid, laat de prefect van Frans-Guyana woensdag 4 maart 2020 in een persbericht weten.


In reactie op de bevestigde gevallen in Frans-Guyana, zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid, dat de controle bij de grens wordt opgevoerd. 'We gaan ook wegcontrole doen voor het Marwina Ziekenhuis.'


De vijf bevestigde gevallen in het buurland zijn opgevangen door medische teams van het Centre Hospitalier de l'Quest Guyanais. Er is ook een crisisopvang opgezet.


De Frans-Guyanese autoriteiten zullen aanvullend onderzoek uitvoeren om mensen te identificeren die in nauw en langdurig contact zijn geweest met deze patiënten. Zij zullen specifieke instructies krijgen.

Met deze nieuwe bevestigde gevallen van COVID-19 komt het aantal mensen die in overzeese Franse gebieden besmet is op 8. Ook op het eiland Saint Barthélémy zijn coronagevallen genoteerd.

(Suriname Mirror/Twitter/Starnieuws/de Ware Tijd)

Ruim 100 kilo cocaïne onderschept op Maastricht Aachen Airport

Drugs zaten verstopt in een zending bloemen uit Colombia

Op Maastricht Aachen Airport is maandag ruim 100 kilo cocaïne aangetroffen. Dat meldt de Douane op Twitter. Ook de Belastingdienst bericht woensdag 4 maart 2020 over de vondst.


De drugs zaten verstopt in een zending bloemen uit Colombia, die door de Douane met behulp van een mobiele scan en speurhonden werd gecontroleerd. In een aantal dozen met bloemen werd de grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen.

De cocaïne is vernietigd en de zaak is overgedragen aan de recherche van de Koninklijke Marechaussee.

Vaticaanse functionarissen onderzoeken in Mexico gevallen seksueel misbruik

Aartsbisschop Scicluna en monseigneur Bertomeu ontmoeten kerkleiders en vermeende slachtoffers 

Tot nu toe zijn 271 Mexicaanse priesters beschuldigd van seksueel misbruik


Twee Vaticaan functionarissen die belast zijn met het onderzoeken van beschuldigingen van seksueel misbruik door geestelijken zullen later deze maand Mexico bezoeken voor een onderzoeksmissie, zei de kerk dinsdag 3 maart 2020. 

Aartsbisschop Charles Scicluna en monseigneur Jordi Bertomeu zullen kerkleiders en vermeende slachtoffers ontmoeten tijdens hun bezoek van een week aan 's werelds tweede grootste rooms-katholieke land, aldus de Mexicaanse bisschoppenconferentie.Bisschop Alfonso Miranda Guardiola, algemeen secretaris van de bisschoppenconferentie, vertelde op een persconferentie in Mexico-Stad dat de kerk het Vaticaan om hulp had gevraagd om de jongsten en meest kwetsbaren in Mexico te helpen.

'We zijn ervan overtuigd, dat het de reactie op deze zaken zal verbeteren, op zoek naar civiele en canonieke gerechtigheid volgens de principes van nultolerantie, zodat geen enkel geval ongestraft blijft in onze kerk'  zei Miranda over het bezoek van 20-27 maart.Scicluna en Bertomeu maken deel uit van een taskforce die vorig jaar door paus Franciscus is opgericht om te helpen in landen waar de kerk geen begeleiding had voor het behandelen van gevallen van seksueel misbruik. De twee leidden het onderzoek van het Vaticaan naar seksueel misbruik in Chili in 2018, met een rapport van 2.300 pagina's dat leidde tot het ontslag van verschillende van de beste bisschoppen van het land.

Scicluna voerde ook het onderzoek van het Vaticaan uit naar pater Marcial Maciel, de overleden oprichter van Mexico's legionairs van christelijke katholieke religieuze orde. Maciel werd beschuldigd van het seksueel misbruiken van ten minste 60 jongens, sommige zo jong als 12.

Beschuldigingen van pedofilie hebben de kerk in Mexico al lang geplaagd. Aartsbisschop Rogelio Cabrera Lopez, president van de Mexicaanse bisschoppenconferentie, zei dat tot nu toe 271 Mexicaanse priesters zijn beschuldigd van seksueel misbruik. De bisschoppenconferentie zei dat er geen schatting is van het aantal slachtoffers. Voorstanders zeggen dat er veel meer slachtoffers zijn dan degenen die beschuldigingen naar voren hebben gebracht.

Sommigen uitten hun bedenkingen over de onderzoeksmissie van het Vaticaan. Alberto Athie, een voormalige Mexicaanse priester die meer dan twee decennia campagne heeft gevoerd namens slachtoffers van kerkelijk misbruik, bekritiseerde eerdere missies wegens gebrek aan transparantie. 'Ze hebben geprobeerd deze dingen intern, in het geheim af te handelen en op te lossen volgens de institutionele logica van de kerk', zei hij tegen persbureau Reuters.

(Suriname Mirror/Religion Digital/Mexico News Daily/La Croix/Reuters)

50 Jaar cel voor Mexicaanse YouTube-ster (25) die advocate ontvoert en bitcoins eist

(Bron foto: Policia Mexico)
Germán Abraham Loera Acosta hield advocate dagenlang vast en eiste in bitcoins ruim twee miljoen pesos


Een in Mexico bekende YouTube-ster en motiverend spreker is dinsdag 3 maart 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig jaar voor het ontvoeren en gijzelen van een gerenommeerde strafrechtadvocate. 

De 25-jarige Germán Abraham Loera Acosta hield het slachtoffer dagenlang vast en eiste in bitcoins een bedrag van ruim twee miljoen pesos (omgerekend zo’n 90.000 euro).


Acosta was een van de zes mannen die de 33-jarige advocate Thania Denisse in de Noord-Mexicaanse stad Chihuahua overrompelde en onder dreiging van een vuurwapen in een auto trok. Dat gebeurde op woensdag 28 februari 2018.De Mexicaanse YouTuber huurde een huis op een afgelegen plek en hield de raadsvrouwe daar enkele dagen gevangen. Familieleden betaalden het losgeld, maar de politie traceerde uiteindelijk de woning, bevrijdde de advocate en arresteerde de ontvoerders.Het verhaal van de ontvoering en het losgeld domineerde langere tijd de Mexicaanse nieuwsmedia.

Volgens de Officier van Justitie is Acosta de geestelijk leider van een criminele bende. 'Uit ons onderzoek is gebleken, dat de leider van deze bende als YouTuber verschillende video’s op internet heeft staan', zegt de openbaar aanklager tegen de Mexicaanse krant El Pais. 'De onderzoeken wijzen erop dat hij het intellectuele brein achter de ontvoering is.'

Acosta, die verder geen strafbaar verleden heeft, deelde voorafgaand aan zijn arrestatie nog enkele motiverende filmpjes met zijn volgers over het verbeteren van hun professionele en persoonlijke leven. 'Je bent niet de toekomst, je bent het heden, leef en handel ernaar, we gaan dit land en deze wereld tot iets speciaals maken', zei hij in een van de filmpjes.


Na de arrestatie onthulden Mexicaanse media, dat Acosta’s vader vlak voor de ontvoering werd geliquideerd als gevolg van een oorlog tussen drugsbendes. De Officier van Justitie heeft dat verhaal bevestigd, maar moet nog een verband vinden tussen de moord en de ontvoering van Thania Denisse. De vader van Acosta zou zijn onthoofd.

Volgens Mexicaanse media was Acosta naast YouTuber ook directeur van een marketing- en ontwerpbedrijf en publiceerde hij onderzoeksverhalen over marketing en het zakenleven, waarover hij ook gastlessen gaf. Het is nog niet duidelijk of hij hoger beroep heeft aangetekend.

(Suriname Mirror/Radio Formula/epoca.globo.com/AD/Twitter/)

Colombia nog niet in staat aantal femicides terug te dringen

Dit jaar al zeker 36 vrouwen en 6 jonge meisjes vermoord...

(Bron foto: RCN Radio)
- 14-Jarig meisje naakt uitgekleed en gespietst, een 16-jarig meisje onthoofd door haar vriend
- Veel vrouwen doen niet eens de moeite om huiselijk geweld te melden


Ondanks pogingen om haatmisdrijven tegen vrouwen in Colombia terug te dringen, zijn volgens de nieuwswebsite 070 van Bogota tot nu toe ten minste 36 vrouwen en 6 meisjes vermoord. Dit zijn de geregistreerde gevallen van femicide. 

Een 14-jarig meisje werd naakt uitgekleed en gespietst, een 16-jarig meisje werd onthoofd door haar vriend en het jongste slachtoffer was slechts vier jaar oud. Deze drie gevallen vonden alleen al in februari plaats.De slachtoffers, geregistreerd door 070 in de eerste twee maanden van het jaar,, waren tussen de 4 en 71 jaar oud.

Colombia's procureur-generaal zei begin 2018, dat het elke moord op een vrouw zou behandelen als een haatmisdrijf, maar door jarenlang wanbeheer en corruptie is de vervolging vrijwel ingestort. Het aantal moorden op vrouwen bleef stijgen van 960 naar 976 in 2019, volgens het kantoor van de lijkschouwer.


De femicides tonen slechts een topje van de ijsberg van het buitensporige geweld dat vrouwen in Colombia, met name door hun partners, de belangrijkste dader van femicides, verdragen. De 960 vrouwen die in 2018 zijn vermoord, zijn een fractie van de 42.753 vrouwen die durfden te rapporteren over echtelijk geweld en overleefden.

Veel vrouwen doen niet eens de moeite om huiselijk geweld te melden. De vervolging is notoir nutteloos en vrouwen zijn om een ​​goede reden bang voor vergelding.

Meerdere vrouwen werden vermoord nadat ze huiselijk geweld hadden gemeld. In sommige gevallen wist de aanklager niet eens, dat de slachtoffers al dood waren toen ze aan een onderzoek begonnen. Zo werd een vrouw opgeroepen om te getuigen over huiselijk geweld 12 dagen nadat de ex haar had vermoord Wat erger is, is dat de massamoord op vrouwen systematisch wordt genegeerd door de pers, ondanks de omvang van geweld tegen vrouwen. Volgens 070 werden de meeste gevallen die ze konden registreren gemeld in lokale media en haalden ze nooit de nationale media. De helft van Colombia heeft zelfs geen lokale media, volgens de Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP, waardoor het onmogelijk is om te schatten hoeveel vrouwen echt zijn gedood bij haatmisdrijven.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)  

Hoogste Gerechtshof van Colombia weigert uitspraak te doen over abortus

(Bron foto: Twitter)
Wettelijke status quo voor abortusrechten in Colombia ongewijzigd


De Corte Constitucional, het hoogste gerechtelijke orgaan van Colombia, heeft maandag 2 mart 2020 een spraakmakende abortuszaak afgewezen en weigerde uitspraak te doen over de kwestie. 

Het besluit behoudt effectief de wettelijke status quo voor abortusrechten in Colombia, met toegang tot abortus alleen in gevallen van bedreiging van het leven van de moeder, verkrachting of fatale medische problemen voor de foetus.


De zaak, die werd aangespannen door een hardliner tegen abortus, bood de rechtbank de mogelijkheid om abortus verder te beperken, zoals de eiser vroeg, of om deze verder uit te breiden om algemeen toegestaan ​​te zijn in de eerste maanden van de zwangerschap. Met 6-3 stemmen koos de rechtbank geen van beide wegen.De afwijkende rechters schreven opinies,waarin zij beweerden dat zij de legale toegang tot abortus zouden hebben uitgebreid, een benadering die de aanvankelijke bereidheid van de rechtbank om de zaak te behandelen leek te motiveren. Door ervoor te kiezen de vordering af te wijzen, weigerde de meerderheid van de rechtbank echter ook op een nieuwe manier uitspraak te doen over de kwestie.

Deze afwezigheid van verdere duidelijkheid, een tegenslag voor abortusrechtengroepen, laat de deur open voor verdere inspanningen op het gebied van legalisatie, omdat het geen extra juridische barrières opwierp.


(Suriname Mirror/LAFM/jurist.org/Twitter/El Mostrador/YouTube)

Ontbossing gebieden geïsoleerde inheemse stammen in Braziliaanse Amazonegebied meer dan verdubbeld

(Bron foto: Twitter)
Ongeveer 21.000 hectare land werd gekapt, een stijging van 113%


Ontbossing van gebieden bezet door geïsoleerde inheemse stammen in het Braziliaanse Amazonegebied is tussen juli 2019 en juli 2018 meer dan verdubbeld tot het hoogste percentage in meer dan tien jaar, volgens een nieuw rapport dat dinsdag 3 maart 2020 werd vrijgegeven. 

Ongeveer 21.000 hectare land werd gekapt, een stijging van 113% ten opzichte van het voorgaande jaar, zei de Braziliaanse non-gouvernementele organisatie Instituto Socioambiental, met behulp van overheidsgegevens die zijn verzameld uit satellietbeelden om het cijfer te berekenen.


Geïsoleerde stammen leven zonder contact met de rest van de wereld en de Braziliaanse regering heeft een beleid sinds 1980 om geen contact op te leggen aan dergelijke stammen.

De bevindingen van het rapport markeren de hoogste graad van ontbossing van inheemse gebieden sinds 2008, de vroegste dat de gegevens zijn opgesplitst voor dergelijke gebieden die historisch zijn beschermd tegen de ergste van ontbossing. 'Het beeld voor de geïsoleerde inheemse stammen van Brazilië is verwoestend', aldus het rapport.

De extreem-rechtse president Jair Bolsonaro heeft kritiek geuit op het contactloze beleid van de regering en heeft herhaaldelijk gedreigd de koers om te keren, zeggend dat het de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in deze reservaten verhindert. Fysieke aanvallen op inheemse bevolking, toegeschreven aan illegale goudzoekers en illegale houthakkers, zijn gestegen onder Bolsonaro, die aantrad op 1 januari 2019.

'Als we naar de afgelopen 12 jaar kijken, is de ontbossing in inheemse gebieden sinds 2017 echt verbeterd', aldus het rapport. 'Ontbossing in inheemse gebieden in de Amazone heeft al een miljoen hectare gekost', zei het.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

J.A. Pengelluchthaven heeft eerste bodyscan die lichaamstemperatuur van personen scant

(Bron foto's: NII)
Bodyscan middel om nieuwe coronavirus uit Suriname te weren


Bij de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven staat de eerste bodyscan die de lichaamstemperatuur van personen scant. De Port Health Officers zullen arriverende reizigers scannen op koorts. Gelet op het feit, dat het nieuwe type Coronavirus, COVID-19, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied heeft bereikt, voelen verschillende instanties zich geroepen ondersteuning te bieden. In nationaal belang zijn er gezamenlijk acties ondernomen in het goed en optimaal identificeren van COVID-19.Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 4 maart 2020.

Op de verschillende grensposten in Suriname zullen heel binnenkort lichaamstemperatuur opmeetapparaten worden ingezet. De ingebruikname van de bodyscan geschiedde gisteren tijdens een persconferentie onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid. In aanwezigheid van minister Antoine Elias en directrice Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid, directrice van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg BOG, Minouche Bromet, en Timothy Mendonça, directeur van ee N.V. Luchthavenbeheer, werd informatie verschaft over deze gezamenlijke actie.

Mendonça gaf aan, dat de internationale luchthaven ook de verantwoordelijkheid heeft om als landheer en facilitator alle ondersteuning te bieden.

Minister Elias zei, dat de bodyscan door de firma Rudisa binnen korte tijd is geleverd. Op korte termijn worden landelijk nog negen bodyscans ingezet. Naast de bodyscans zullen ook 'handheld' digitale IR infrarood thermografie camera thermometers, meer bekend als thermo guns, worden gebruikt door de Port Health Officers. Deze zijn geschonken door N.V. Luchthavenbeheer en het Staatsziekenfonds. Sinds enkele dagen worden twee thermo guns op de luchthaven gebruikt door de Port Health Officers. Met deze apparaten worden de screeningsdiensten op COVID-19 voor de Port Health Officers effectiever.

Jessurun benadrukte, dat de juiste naam van dit virus COVID-19 is, een nieuwe variant van het coronavirus. Ze gaf verder uitleg aan de aanwezige pers over de afhandeling door de verschillende autoriteiten bij een vermoedelijke geval van COVID-19.

Minister Elias stelde met nadruk dat er tot op heden geen enkel positief geval van besmetting in Suriname is.

Einde van De Doksenclub lijkt in zicht - 'Kirpalani wil gewoon niks betalen, mij wordt een loer gedraaid'


Eigenaar Doksenclub Van den Bergh heeft spijt dat hij met Kirpalani in zee is gegaanDoksenkwekerij De Doksenclub dreigt op te houden te bestaan. De transformatie van het bedrijf naar een kwekerij van overwegend kippen is vastgelopen. Dat gebeurde nadat de geldkraan werd dichtgedraaid door de financier van het project, Vijay Kirpalani, die een optie tot koop van het pluimveebedrijf heeft. Cruciale investeringen voor de afronding van het project zijn nu onmogelijk, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 4 maart 2020.. 

Directeur-eigenaar van De Doksenclub, Gerard van den Bergh, heeft er spijt van dat hij met Kirpalani in zee is gegaan en beschuldigt hem van vals spel. Intussen heeft hij een Kort Beding aangespannen tegen de zakenman.

Ondersteund door zijn advocaat doet Van den Bergh zijn verhaal. Toen hij in 2018 Kirpalani leerde kennen ging het al zeker twee jaar niet goed met het bedrijf, omdat de lokale consumptie en afzet van doksenvlees was afgenomen.
'Wij moesten iets anders doen om uit die sleur te komen en via meerdere facetten ons inkomen verdienen. We maakten toen een plan om in de kippensector te gaan en ik vertelde dat aan Kirpalani.' Daags daarna nodigde deze Van den Bergh uit en bood aan het project te financieren. 'Ik was perplex', zegt de pluimveehouder.

Uit een haalbaarheidsstudie die volgde, bleek een investering van minstens twee miljoen Amerikaanse dollar nodig te zijn. Er zou een grotere broederij moeten worden opgezet met meerdere slachtlijnen. Op advies van Kirpalani zag Van den Bergh af van de aanschaf van gereviseerde machines zoals het aanvankelijke plan was. Besloten werd nieuwe machines te kopen. De financier zegde toe de extra investering te zullen plegen, wat ook gebeurde. De financiering werd tegen een bepaalde rente verstrekt en vanwege de inspanningen en contacten die Kirpalani inzette, bedong hij ook royalty's en een aandeel in de winst.

Tot en met juli 2019 ging alles goed, maar plotseling besloot Kirpalani de geldkraan dicht te draaien; hij dwong Van den Berg tot verkoop. Kirpalani had intussen potentiële buitenlandse partners gevonden om het bedrijf over te nemen, onder wie toenmalig IAmHold-baas Steve Letwin, die er zelfs een rondleiding kreeg. Het bedrijf werd toen getaxeerd op circa tien miljoen Amerikaanse dollar. 'Toen Steve Letwin kwam, besloot Kirpalani van de ene op de andere dag om geen geld meer ter beschikking te stellen, om mij zo te dwingen te verkopen. Dus we liggen nu al acht maanden stil.'

De oude bedrijfsfaciliteiten zijn gesloopt, maar de nieuwe kunnen nu niet afgerond worden. In verband met de transformatie zijn alle ruim 25.000 levende doksen ver onder de kostprijs verkocht. Na onderhandelingen ging Van den Bergh akkoord met een verkoopprijs van iets minder dan de getaxeerde waarde. Naarmate de tijd verstreek, bracht Kirpalani de prijs zelfs verder omlaag. 'We werden min of meer verplicht akkoord te gaan.' Ook daarna werd de verkoopprijs verder verlaagd en wilde Kirpalani de optie tot koop niet teruggeven. Uiteindelijk gooide hij de zaak op de veiling die voor 26 maart gepland staat.

Van den Bergh vermoedt, dat zijn zakenpartner de onderneming zelf voor een habbekrats op de veiling wil kopen 'en dan krijg ik niks'. Hij vindt het frappant, dat Kirpalani via de notaris een hypotheek heeft kunnen vestigen op een aangrenzend perceel dat hij had aangevraagd, nog voordat hij het areaal van de overheid had gekregen. Voor die handeling zou hij geen volmacht hebben afgestaan. Zijn advocaat verbaast zich erover hoe zoiets mogelijk is geweest. Volgens de jurist is de veiling 'onderdeel van het scenario'.

Wat de directeur en zijn advocaat ook verbaast is, dat op voorstel van Kirpalani het in het Centrale Bank-schandaal in opspraak geraakte accountantskantoor Orion in de arm zou moeten worden genomen tegen een buitensporig bedrag, terwijl De Doksenclub al een eigen accountant heeft. 'Ik dacht zaken te doen met een integere persoon. Kirpalani wil gewoon niks betalen. Mij wordt een loer gedraaid', zegt Van den Bergh.

Kirpalani wil voorlopig inhoudelijk niet op deze zaak ingaan. 'Er is een rechtsgeding en in verband daarmee wil ik liever geen commentaar geven.' Hij hoopt dat er via gesprekken tussen partijen 'of een vonnis van de rechter' een oplossing wordt bereikt.

NDP haalt ongemeen fel uit naar de VES en voorzitter Ramautarsing

'VES verworden tot neo-koloniale gepolitiseerde organisatie die selectief regeringen negatief bekritiseert'


De Nationale Democratische Partij (NDP) is niet te spreken over aantijgingen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het Wetenschappelijk Bureau van de partij zegt vandaag, woensdag 4 maart 2020, in onderstaande verklaring niet te participeren in de poppenkast van de VES.

Deze vereniging is volgens de NDP van een gerespecteerde organisatie enorm teruggevallen en verworden tot een neo-koloniale gepolitiseerde organisatie die selectief regeringen negatief bekritiseert. Haar geventileerde kritiek is vaker ongefundeerd, ongenuanceerd en niet doordacht.

Bovendien ontkomt de NDP niet aan de indruk dat het doorgaans gaat om persoonlijke meningen van de voorzitter die worden gelanceerd via het VES-platform. De NDP bekritiseert VES-voorzitter Winston Ramautarsing.

37 Kilo cocaïne in rugzakken gevonden op boot in Amsterdam

Schip afkomstig uit Brazilië en geladen met veevoeder


De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bericht vandaag, woensdag 4 maart 2020, dat op vrijdag 28 februari in de Mercuriushaven bij een controle aan boord van een schip in Amsterdam 37 kilo cocaïne is gevonden. Het schip was afkomstig uit Brazilië en was geladen met veevoeder. De drugs zaten verstopt in rugzakken. 

De Douane en politie hebben een eerste onderzoek gedaan en de zaak daarna overgedragen aan het HARC-team Amsterdam.

Het HARC-team Amsterdam (Hit And Run Container), een samenwerkingsverband tussen de FIOD en de Douane, heeft de zaak verder in onderzoek.

Er zijn nog geen mensen aangehouden. De drugs zijn vernietigd. Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket in Amsterdam.

OM Nederland eist tegen twee verdachten 8,5 jaar en geldboete voor invoeren cocaïne in ladingen fruitpulp

'Hun bijdrage was onmisbare schakel in instandhouding illegale circuit handel in harddrugs'


Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 3 maart 2020 voor de rechtbank Oost-Brabant 8,5 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 30.000 euro geëist tegen twee verdachten van de invoer van twee transporten met cocaïne in voorjaar en najaar 2018. De verdachten zijn twee mannen van 51 en 61 jaar afkomstig uit Lelystad. 

Het OM verdenkt het duo ervan tezamen en in vereniging twee transporten met cocaïne te hebben ingevoerd. Het betreft een transport van ongeveer 83,5 kilo cocaïne dat in Nederland en België is ingevoerd in de periode van 1 februari 2018 tot en met 29 maart 2018. En een tweede grote hoeveelheid die in Nederland is ingevoerd in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 15 oktober 2018.
Volgens een rapport over die laatstgenoemde partij, dat het Nederlands Forensisch Instituut op 10 mei 2019 uitbracht, op basis van bemonstering, gaat het om ruwweg 208 kilo cocaïne.

Op 12 oktober 2018 heeft de Douane in Antwerpen een container met 120 vaten bevroren ananas- en aardbeienpulp gecontroleerd. Bij deze controle is gebleken dat een aantal vaten met fruitpulp cocaïne bevatte. Hierop heeft de Douane de vaten in beslag genomen. De Belgische autoriteiten brachten Nederland op de hoogte van deze vondst. Hierop werd in Nederland onderzoek 26Marino gestart. De container met vruchtenpulp was bestemd voor een bedrijf in Almere, dat op naam staat van de 61-jarige verdachte.

Vaststaat dat beide partijen door het bedrijf van de verdachte zijn gekocht en dat het importeren van fruit/fruitpulp de bedrijfsactiviteit van dit bedrijf is. Uit de bij die doorzoeking in beslag genomen documenten, is gebleken dat het bedrijf in maart 2018 een container met ananassen vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen had laten vervoeren. De Douane in Antwerpen heeft in die container 83,5 kilo cocaïne met de deklading van ananassen gevonden. Het NFI heeft monsters genomen en getest: cocaïne.

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan tweemaal de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne. De verdachten hebben zich hierdoor begeven op het terrein van grootschalige internationale handel in verdovende middelen.

De Officier van Justitie op zitting: ‘Hun bijdrage was een onmisbare schakel in de instandhouding van het illegale circuit van de handel in harddrugs.’ Een respectabele handelaar in fruit heeft geen reden zijn gesprekken af te schermen. Het is een feit van algemene bekendheid, dat hoofdzakelijk criminelen gebruik maken van een Pgp-telefoon. Bovendien is geen administratie over 2018 aangetroffen, maar wel twee grote zakken met papiersnippers.

De ontbrekende documentatie in combinatie met contante stortingen van grote geldbedragen dragen bij aan de verdenking, aldus de Officier van Justitie. Het OM op zitting: ‘Algemeen bekend is dat de handel in cocaïne gepaard gaat met zware criminaliteit. Daarnaast heeft het gebruik van cocaïne ook nadelige maatschappelijke gevolgen, zoals gezondheidsschade voor gebruikers. Het OM is van mening dat hiertegen hard moet worden opgetreden en – ook in deze strafzaak- lange gevangenisstraffen passend zijn.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op 17 maart.

De pot verwijt de ketel: NDP keurt plotseling verwijderen en vernietigen van (haar) verkiezingsmateriaal af

Hier zou NDP-\vlag verwijderd woerden in Wanica
Hypocriete NDP speelt de vermoorde onschuld ...


De Nationale Democratische Partij (NDP) keurt de handelingen af van leden van politieke partijen die zich schuldig maken aan het verwijderen en vernietigen van haar verkiezingsmateriaal.

 De laatste week hebben wij helaas moeten ondervinden dat partijgetrouwen uit verschillende partijen (red. Suriname Mirror: òòk uit de NDP), vooral in het kiesdistrict Wanica, zich hebben verstout aan het verwijderen c.q.vernietigen van verkiezingsmateriaal, onder meer van hangende partijvlaggen van andersgezinden', beweert de NDP, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 4 maart 2020..

'De Surinaamse gemeenschap maakt zich gereed voor de aanstaande algemene verkiezingen van 25 mei. Zo goed als alle gelederen in ons land gaan zich gewoontegetrouw in meerdere en mindere mate roeren om hun standpunten nader te vormen en in te nemen door middel van informatie-inwinning. Er zijn ook landgenoten die zich volledig werpen in de aktieve politiekvoering en zich daarbij ook voegen aan een partij naar hun keuze en visie. Participatie aan de politiek- en bestuursvoering wordt in ons democratisch bestel alleszins bevorderd. Soms raken de gelederen hierbij verhit en kunnen emoties de overhand nemen boven de rede en kunnen algemeen aanvaarde gedragsregels in het maatschappelijk verkeer overschreden worden. Zulks moeten wij voorkomen en waar toch onmaatschappelijk gedrag plaatsvindt, dit wordt gecorrigeerd.'

'Wij richten ons tot onze hele gemeenschap, tot allen, ongeacht de politieke partij waartoe men behoort, om in deze komende verkiezingen zich positief en constructief op te stellen te handelen, zodanig dat wij respect voor elkaar blijven behouden, de eenheid van ons volk blijvend in stand houden. Wij hopen en vragen allen om in onze politieke strijd nimmer uit het oog te verliezen dat wij allen Surinamers zijn en dat wij met ons allen het beste voorhebben met ons vaderland. Daarom willen en moeten wij onze stemmen laten horen op 25 mei', stelt de NDP in een verklaring.

Eventuele patiënt met nieuwe coronavirus wordt opgenomen in Regionaal Ziekenhuis Wanica

Voor Intensive Care opname moet patiënt naar St.Vincentius Ziekenhuis


Indien iemand besmet raakt met het nieuwe coronavirus, dan zal die persoon opgenomen worden in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Indien een patiënt op de Intensive Care opgenomen moet worden, zal dat gebeuren in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Dit blijkt uit een circulaire van de medisch directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Lindy Liauw-Kie-Fa, zo bericht vanochtend, woensdag 4 maart 2020 Starnieuws. 

De circulaire is gericht aan de medewerkers van het AZP. Daarin wordt aangegeven wat op nationaal niveau is afgesproken.

Aan de huisartsen is de instructie gegeven om bij patiënten die verdacht worden van besmetting met het virus, te bellen met de hotline van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOV (178). De patiënt moet niet zonder meer gestuurd worden naar de poli van een specialist of de Spoedeisende Hulp.

Spoedig informatie van g vouverneur Lucille George-Wout van Curaçao inzake Girobank-kwestie

Memo APC zinspeelt op ‘afzien’ deal, omdat oplossing lang duurt


Gouverneur Lucille George-Wout van Curaçao kan zeer binnenkort antwoord tegemoetzien op de vragen die zij heeft inzake het Landsbesluit met betrekking tot de oplossing van de Girobankproblematiek. Dat zegt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, die hierover eerder een onderhoud heeft gehad met de gouverneur, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 4 maart 2020.

Tegelijkertijd zal de minister deze week nog aan Statenvoorzitter William Millerson (PAR) vragen een parlementsvergadering uit te schrijven om de 21 Statenleden bij te praten.

Met zijn uitspraken erkent Gijsbertha de kwestie van het Landsbesluit (LB), waarmee hij als minister wordt gemachtigd bepaalde beslissingen te nemen, met de gouverneur te hebben (voor)besproken.

Het is de bedoeling dat George-Wout, na ontvangst van de in haar ogen bevredigende antwoorden, het LB medeondertekent.

Ook geeft de bewindsman aan ‘vandaag nog’ de Staten te benaderen met een verzoek om een vergadering met de Curaçaose volksvertegenwoordiging. 'Ik wil zeker weten dat iedereen aan boord is', zo verklaart Gijsbertha zijn handelwijze. Uitgangspunt van de regering is dat Girobank - grotendeels in particuliere handen, waarvan voor bijna 40 procent het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) - niet failliet gaat, aldus de bewindsman, en dat rekeninghouders/deposanten op termijn over hun volledige tegoed kunnen beschikken. Daarvoor wordt een prijs betaald in de vorm van een abb+ (de geplande algemene bestedingsbelasting in plaats van de huidige omzetbelasting plus opcenten speciaal in verband met Giro).

Intussen laat de ‘oplossing’ door middel van het van start gaan van de nu nog ‘slapende’ APC Bank - na overname van de deposito’s en goede leningen van Girobank - en de afspraken die daarover nodig zijn tussen pensioenfonds APC, Land Curaçao en Centrale Bank (mede namens Giro) op zich wachten.

Gevoel van onveiligheid op.Curaçao groter dan ooit ondanks daling criminaliteit

Ministers laken negatieve berichten op social media 

'Het imago van ons eiland wordt ermee kapotgemaakt'


Hoewel de criminaliteit is afgenomen in vergelijking met vijftien jaar geleden, is het gevoel van onveiligheid groter dan ooit. De reden daarvoor is volgens minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) dat op Curaçao de mensen ervan houden negatieve gebeurtenissen via social media te delen. Hij valt daarmee minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Giselle Mc William (MAN) bij die in de Staten gisteren een oproep deed hier bewust van te zijn, maar er ook vooral mee te stoppen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 4 maart 2020.

'Mensen die dit doen moeten weten dat ze daar het land geen dienst mee bewijzen. Het imago van ons eiland wordt ermee kapotgemaakt en alle positieve toeristische promotie, betaald met ons eigen belastinggeld, wordt in een oogwenk tenietgedaan. Het is weggegooid geld.'

Girigorie heeft onderzoek gedaan naar de criminaliteit in verschillende landen in het Caribisch gebied.

En al googelend naar de situatie op Aruba zag hij, dat er geen criminaliteitscijfers over dit eiland beschikbaar zijn, dat er alleen maar informatie over Natalee Holloway naar boven komt, een zaak van tien jaar geleden.

Den Blauwvinger: De verkiezingen naderen en dus nemen het moddergooien, schelden en 'fake news' toe

COLUMN: NDP en VHP bestrijden elkaar op onvolwassen en vooral à-politieke wijze op Facebook

Elkaar persoonlijk voor vies en vuil en erger uitmaken aan de orde van de dag


Wie de meeste zogenaamde aanhangers en leden op de been weet te brengen en wie de meeste vlaggen weet te wapperen in vooral volksbuurten, en elkaar via social media en in ingezonden proza op nieuwswebsites ongegeneerd, onvolwassen en vooral à-politiek uitschelden en met 'fake news' bestoken, zijn anno 2020 de verkiezingspropaganda methodieken geworden van regeringspartij NDP (de 'paarse partij) en grootste oppositiepartij VHP (de 'oranje partij' ofwel 'the Orange Movement').

Waar is de politieke inhoud?
Enige politieke inhoud lijkt ver te zoeken. Dat blijft beperkt bij de NDP tot het verkondigen van voortzetting van het huidige beleid en bij haar grootste concurrent de VHP tot het weer reanimeren van het door de NDP veroorzaakte verwoestende financieel-economische wanbeleid.

NDP schiet zichzelf in de voet met haar welhaast ontelbare zogenoemde Facebook-groepen en 'fake news' pagina's. Daarmee overtreft ze de VHP, maar alleen daarmee. Maar, met zoveel activiteiten dreigt de NDP zichzelf te beschadigen. Het is een ondoordringbaar paars woud.

Het zijn er simpelweg teveel en ze zitten elkaar in de weg met al hun berichten ('posts') en dergelijke. De paar NDP Facebook 'fake news' pagina's doen 'paars' ook geen goed, integendeel. Eén van die pagina's werd al door Facebook verwijderd vanwege leugenachtige berichten, met name gericht tegen 'oranje'. Maar, snel na de verwijdering dook die pagina weer op, onder een ietwat gewijzigde naam. Natuurlijk, ongetwijfeld heeft de VHP ook een Facebook 'fake news' pagina, maar dat staat niet met 100% zekerheid vast.
De VHP heeft wel een gedreven lid die met regelmaat media bestookt met ingezonden stukken, brieven. Veelal voorspelbaar en veelal reacties op gepubliceerde nieuwsartikelen over issues aan NDP-zijde of reacties op interviews met- of ingezonden stukken van NDP-kopstukken.

Het opgewonden NDP-lontje en de VHP-'drol'
De ingezonden brieven van de VHP'er zijn over het algemeen fatsoenlijk qua taalgebruik, soms wel op het randje, maar nimmer worden krachttermen of scheldwoorden gebruikt. Desondanks kunnen ze gevoelige snaren snaren binnen de NDP of steken in open zenuwen. En, dàt was onlangs het geval bij een opgewonden standje in de NDP-top, een snel ontplofbaar lontje. Dàt lontje voelde zich nogal gekwetst door de inhoud van een gepubliceerde ingezonden brief van de VHP'er op een journalistiek niet-professionele nieuwswebsite. De VHP'er werd door het opgewonden standje voor van alles en nog wat uitgemaakt in een ingezonden reactie. De VHP'er werd uitgescholden voor ezel, drol en dat hij meet zijn moeder heeft geslapen. En dat is de ongenuanceerde, onvolwassen en à-politieke manier van reageren van en zich uitdrukken door NPD-kopstukken.


Een dagtaak
Politieke opponenten voor rotte vis uitmaken lijkt voor de NDP een dagtaak te zijn geworden. Het heeft niets met politiek te maken, neen, het is verwerpelijk, onvolwassen gedrag van een kat in het nauw en van een jammerende peuter. Bedenk hierbij, dat de leider van de paarse meute eind februari in een politieke redevoering ter ere van zijn revolutie politieke tegenstanders nog beschimpte voor het publiceren van 'fake news'....

Maar, de man weet dondersgoed, dat juist zij eigen NDP kampioen 'fake news' is. Tja, hypocrisie is 'paars' ook niet onbekend...

De twee kemphaantjes, NDP en VHP, zouden er goed aan doen bij zichzelf te rade te gaan en eens in gaan zien, dat elkaar beconcurreren op social media met 'fake news', elkaar voor vuil en erger uitmaken en ingezonden brieven uiteindelijk ze de das om zullen doen. Het is à-politiek, kinderlijk gedrag. Dààr zitten kiezers niet op te wachten, maar de NDP-achterban wellicht juist wèl, immers die gaat het niet om een politieke inhoud, maar om een paars vlaggetje op het perceel en het charisma van hun welhaast goddelijke feilloze leider.

Garant voor armoede stimulerend financieel-economisch wanbeleid
De man die garant staat voor een armoede stimulerend financieel-economisch wanbeleid dat ook door zijn eigen aanhang gevoeld moet worden in de portemonnee, welke armoede niet kan worden weggenomen met het uitdelen van gratis zakjes aardappelen en uiten. Neen, dat kan alleen na 25 mei worden weggenomen met nieuw motiverend en opbouwend deskundig beleid dat de economie stimuleert en niet wordt aangestuurd door politiek benoemde ambtenaren voor wie de woorden 'persoonlijk gewin' en 'corruptie' in hun bureaubladen staan gegraveerd.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
4 maart 2020
Paramaribo – Suriname

Hof van Justitie: Maisha Neus niet ontvankelijk in verzoek Hoefdraad en Wijnerman te vervolgen voor overschrijden obligoplafond

'Neus geen rechtstreeks belanghebbende bij instellen  strafrechtelijk onderzoek tegen Hoefdraad en Wijnerman'


Het Hof van Justitie heeft Maisha Neus niet ontvankelijk verklaard in haar beklag. Neus, voorzitster van de politieke partij Strei, wilde dat het Openbaar Ministerie (OM) het bevel moest krijgen om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën strafrechtelijk te vervolgen voor overtreding van artikel 5 lid 2 van de Wet op de Staatsschuld. Ook administrateur-generaal Adelien Wijnerman van het Bureau voor de Staatsschuld moest volgens Neus worden vervolgd voor  overtreding van artikel 424 van het Wetboek van Strafrecht. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 4 maart 2020.

Het Hof oordeelde, dat Neus geen rechtstreeks belanghebbende is bij het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. Het Hof ging dan ook niet in op de inhoudelijke beoordeling van haar beklag.In de beschikking van afgelopen vrijdag, 28 februari, (zie hierboven) geeft het Hof aan, dat het uit de stellingen van Neus begrijpt, dat zij als 'inwoner van Suriname' opkomt tegen het gevoerde financieel beleid van de regering (in de persoon van Hoefdraad en Wijnerman). Maar, Neus heeft 'zich niet dan wel onvoldoende kunnen onderscheiden' door een bijzonder belang bij de vervolging, dat objectief bepaalbaar en redelijk is. 'Klaagster kan daarom niet worden aangemerkt als rechtstreeks belanghebbende in de zin van artikel 4 van het Wetboek van Strafvordering, en dient zij niet te worden ontvangen in haar verzoek.'

Neus heeft op 14 januari 2019 beklag gedaan tegen de beslissing van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday om niet over te gaan tot vervolging van Hoefdraad en Wijnerman. Hij stelde in december 2018, dat vooralsnog niet was gebleken dat het obligoplafond is overschreden. Neus was het hiermee niet eens, noemde het een 'kromme besluitvorming van de pg' en stapte naar het Hof op basis van artikel 4 van het Wetboek van Strafvordering.

Dit artikel geeft elke burger een middel in handen ter controle van het optreden van het OM, de vervolgingsmonopolist. Om hiervan gebruik te maken moet de burger het Hof wel kunnen overtuigen, dat zij in haar belang is geschaad en voor de bevrediging van haar rechtsgevoel een strafactie wenst.

Neus, bijgestaan door Anand Biharie, voerde in het beklag aan, dat zij een voldoende objectief bepaalbaar redelijk belang heeft. Zo haalde hij onder meer aan dat zij in financieel opzicht is benadeeld en slachtoffer is van de uitgevoerde staatsschulden- en het begrotingsbeleid. De case werd onderbouwd met tal van punten waarom Neus vindt, dat de Wet op de Staatsschuld is overschreden en waarom de pg wel een strafrechtelijk onderzoek moet instellen.

Vanwege het feit dat Neus niet ontvankelijk is in haar beklag, is het Hof niet ingegaan op de inhoudelijke stellingen van haar. De beslissing van het Hof is conform de vordering van de pg. Hij stelde, dat Neus een beroep deed op artikel 4 om het leenbeleid en het regeringsbeleid te bekritiseren, 'hetgeen misleidend is'. Hij stelde voorts 'klaagster dient geen eigen belang, maar een politiek belang (…).' De procureur-generaal stelde zich op het standpunt, dat 'op basis van het verricht onderzoek er geen sprake is van rechts normschending en derhalve geen of onvoldoende gronden zijn voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek' naar Hoefdraad en Wijnerman. De vervolging verwees verder naar de wetten waarin toestemming wordt gegeven aan de minister van Financiën om af te wijken van het obligoplafond.

De overtreding op de Wet op de Staatsschuld door Hoefdraad is in oktober 2019 ook aangekaart door de VHP. De partij deed eveneens aangifte tegen hem en verzocht de pg om een strafrechtelijk onderzoek tegen de Financiën-minister in te stellen. De pg maakte vorige maand in een schrijven aan de VHP bekend dat het onderzoek was afgerond. Hoefdraad en Wijnerman waren beide gehoord en in hun optiek was er geen sprake van overschrijding van het obligatieplafond voor de binnenlandse schuld, schreef de pg.

Het OM vroeg de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) ook om advies en die concludeerde, dat de wet in de periode januari tot en met juni 2019, is overtreden.

Terwijl het OM bezig was met het strafrechtelijk onderzoek, wijzigde De Nationale Assemblee de Wet op Staatsschuld. Deze wetswijziging staat toe dat schuldverplichtingen als geoorloofd worden aangemerkt. Hierdoor kwam de grondslag voor het vervolgen van minister Hoefdraad voor het overtreden van deze wet weg te vallen. Baidjnath Panday stelde in zijn brief aan de VHP, dat er om deze reden 'geen termen aanwezig zijn om voort te gaan met straf processuele maatregelen'.

Personen en partijen blijven echter aangiften doen tegen minister Hoefdraad. Zo loopt er momenteel een onderzoek naar hem rond het oneigenlijk gebruiken van de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken. Hieromtrent hebben activiste Xaviera Jessurun en de politiek partij DA'91 een verzoekschrift ingediend voor een strafrechtelijk onderzoek tegen Hoefdraad. De partij STREI! is een stapje verder gegaan in hun verzoekschrift en heeft meerdere strafbare feiten aangehaald, waaronder verduistering geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking.

Ricky Stutgard na schorsing van twee jaar als lid van DOE sinds augustus 2019 weer actief

'Ik had zaken inderdaad anders kunnen aanpakken'


'Ik ben nog steeds dezelfde mening van toen toegedaan, maar had zaken inderdaad anders kunnen aanpakken. Als de meerderheid van je partij stemt voor iets waar jij als lid het niet mee eens bent, zul je dat moeten accepteren', zegt Ricky Stutgard vandaag, woensdag 4 maart 2020, in de Ware Tijd.

Hij is na een schorsing van twee jaar als lid van DOE, sinds augustus vorig jaar weer actief. Die sanctie was opgelegd, nadat hij in de media kritiek had geleverd op het besluit om samen te werken met de NDP en het benoemen van Regilio Dodson toen als minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Intussen maakt DOE al lang geen deel meer uit van de regering en is ook de minister opgestapt.

Over zijn terugkeer als actief lid zegt hij: 'Het is net alsof je na twee jaren ruzie thuiskomt en je familie ontvangt je met open armen. Niet, omdat je het niet eens bent met een besluit stap je over naar een andere organisatie. Ik heb in 2013 bewust gekozen voor DOE ondanks alles dat er gebeurd is.'

Partijvoorzitter Steven Alfaisi is blij dat Stutgard er weer bij is. 'Niet alleen Stutgard heeft geleerd uit de situatie, maar ook DOE als partij. We weten nu beter om te gaan met de situatie en verwelkomen een lid dat zeker een bijdrage en meerwaarde voor partij en samenleving heeft.' 

Er zijn onderlinge afspraken gemaakt. 'We benadrukken dat zaken intern opgelost moeten worden en niet via de media om de partij schade toe te brengen. Er is geen sprake van haat of wrok van het bestuur naar Stutgard toe of omgekeerd. Hij heeft zijn schorsing geaccepteerd en is het toonbeeld van een burger die volgens de wetten en regels leeft. Als je als partij integer kader hebt moet je dat koesteren.'

Stutgard zal vooral een ondersteunende rol hebben. 'Ik ambieer geen Assemblee-, districtsraad- of ressortraad-functie. Ik kan me er trouwens niet aan committeren, omdat ik met studenten bezig zal zijn.'

Pertjajah Luhur maakt 29 maart haar definitieve DNA-kandidatenlijst bekend

(Bron foto: Pertjajah Luhur)
'Als we niet luisteren en kiezen voor pakkettenbeleid van regering, dan zullen we allen de gevolgen moeten dragen'


De Pertjajah Luhur (PL) maakt op 29 maart haar definitieve Assemblee-kandidatenlijst bekend. Op die dag wordt een partijraadsvergadering gehouden, waar de structuren deze lijst kunnen goed- of afkeuren. Dit heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo maandagavond gezegd tijdens een ondro-oso-vergadering te Koewarasan, aldus Starnieuws dinsdag 3 maart 2020. 

De partij heeft in de districten Nickerie, Saramacca, Wanica, Para, Paramaribo, Commewijne en Marowijne ruim het dubbele aan aspirant Assemblee-kandidaten voorgedragen, dan het werkelijke aantal zetels dat in de respectieve districten gehaald kan worden. Zij hebben vanaf hun voordracht op 7 december tot en met de partijraadsvergadering op 29 maart de ruimte om zichzelf te bewijzen.

Somohardjo heeft tijdens de bijeenkomst op Koewarasan ook aangegeven, dat de partij de mogelijkheid heeft om zich van 16 tot 21 maart te registreren. Dit geldt voor alle partijen die willen meedoen aan de verkiezingen. Bij de inschrijving moet het bedrag van ruim Srd 96.000 als waarborgsom betaald zijn, volgens de PL-voorzitter een foefje van de regering om kleine partijen uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen. Wie na de verkiezingen van 25 mei 1 procent van het aantal kiesgerechtigden heeft gehaald – ongeveer 3850 stemmen – of tenminste één zetel heeft gehaald, krijgt dit bedrag terug. Wie niet voldoet hieraan krijgt het geld niet terug.

'Wij vrezen dat niet. We zijn een eenheidsbeweging die gaat inschrijven onder vlag van PL', deelde hij de aanwezigen mee.

Op 9 april zullen de kandidatenlijsten worden ingediend.

Somohardjo heeft gesteld, dat de partij nog vijf massameetings zal houden, maar vlak voor het begin van de vastenmaand Ramadan zal stoppen hiermee uit respect voor degenen die vasten. De ondro-oso-vergaderingen en huis-aan-huis-bezoeken zullen – weliswaar op een iets lager pitje – nog wel plaatsvinden.

De politicus heeft er alle geloof in dat het volk op 25 mei definitief zal afrekenen met de huidige regeerders.

'Niemand had gedacht dat drie rechters de durf zouden hebben om Bouterse te vonnissen. Niemand had gedacht dat 19.5 miljoen euro vast zou zitten in Nederland. Niemand had gedacht, dat we een CCC-rating zouden krijgen. Niemand had gedacht, dat bij de Centrale Bank van Suriname bijna 200 miljoen US-dollar zou verdampen. Als de tekenen niet bedriegen, lijkt het alsof de Almachtige ons wil helpen. Als we desondanks niet luisteren en toch voor het pakkettenbeleid van deze regering kiezen, dan zullen we met ons allen de gevolgen moeten dragen', luidde de boodschap van Somohardjo.

Zeker 18 doden bij bootramp in noordoosten Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Ongeveer dertig passagiers nog vermist

Veerboot Anna Karoline III, was vrijdagmiddag vertrokken vanuit Macapá naar Santarém, reis van zo'n 36 uur


Bij een bootramp op de Braziliaanse rivier Jari, in het noordoosten van het land, zijn maandag 2 maart 2020 zeker dertien doden gevallen. Onder meer de Braziliaanse nieuwssite G1 spreekt van achttien doden, onder wie drie kinderen. Zeker 46 mensen zijn uit het water gered.


Er wordt met duikers en helikopters gezocht naar ongeveer dertig passagiers die nog vermist zijn. Wat er is gebeurd met de veerboot, is nog onduidelijk.Een ooggetuige zegt tegen G1, dat een ander vaartuig langszij kwam, waarop de boot kantelde en in de problemen kwam. 'We ontsnapten door het raam en gingen op de tast langs de zijkant van het schip naar buiten, terwijl het schip kantelde. Het was alsof we in een film zaten', zegt een van de opvarenden. 'De stroming sleurde ons snel stroomafwaarts en we zagen het schip in de verte zinken. Toen redde een ander schip ons.'


Het veer van twee verdiepingen, de Anna Karoline III, was vrijdagmiddag vertrokken vanuit de stad Macapá. De passagiers waren onderweg naar Santarém, een bootreis die zo'n 36 uur duurt.Vanwege de afgelegen locatie op de noordelijke zijrivier van de Amazone duurde het na de ramp ruim negen uur voordat reddingshelikopters ter plaatse waren.


(Suriname Mirror/Notimerica/NOS/tn.com.ar/TelesurTV/Twitter/YouTube)