zondag 18 mei 2014

De literaire vocabulaire van politicus Rashied Doekhie

Doekhie windt er geen doekjes om

Een willekeurige literaire bloemlezing:
'Je lult', 'je hebt een verstand van nul', je hebt een geit gestolen en misbruikt' en 'je bent een hongerige anjoemara'

18-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het Surinaamse parlement (De Nationale Assemblee) staat niet bepaald bekend als een doorsnee parlement waar politici op een fatsoenlijke wijze inhoudelijk met elkaar debatteren en politiek bedrijven. Geschreeuw en gescheld lijken welhaast aan de orde van de dag in het Surinaamse huis der democratie. Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie onderscheidt zich van collega's door zijn veelal scherpe, sarcastische, maar ook duidelijke toon waarin scheldwoorden en het zwart maken van collega's niet worden geschuwd. Zijn geblondeerde VHP-collega Radjkoemar Randjietsingh doet zijn uiterste best om de geschiedenis in te gaan als de grootste, luidste schreeuwer van het Surinaamse parlement. Met overslaande, emotionele stem schreeuwt hij alles en iedereen bij elkaar. Ongegeneerd. Het lijken kleuters die hun zin niet krijgen van de juffrouw.

Volgens Doekhie 'lult' Pertjajah Luhur-Assembleelid Paul Somohardjo, heeft rijstcoördinator Badrisein Sital een verstand van 'nul', heeft het VHP-parlementslid Mahinder Jogi een geit gestolen en misbruikt en is de oud-districtscommissaris van Coronie Harriette Ramdien een 'hongerige anjoemara'. Zomaar enkele voorbeelden van uitspraken van Doekhie, gedaan zowel binnen als buiten het parlement.


Dat is Doekhie nu eenmaal....en iedereen weet dat
Dergelijke uitspraken lijken voort te komen uit een gefrustreerde geest en niet uit de mond van een serieus te nemen politicus. Een politicus die overigens in het verleden ook een paar maal in opspraak is geraakt en mogelijk daarom met regelmaat fel van zich afbijt. Wie Doekhie in een kwaad daglicht plaatst, kan snel de bal hard terug verwachten. In De Nationale Assemblee krijgt hij overigens alle ruimte om te schelden en om mensen ongefundeerd te beschuldigen van van alles en nog wat. Die ruimte krijgt hij van de voorzitter van het parlement, zijn partijgenote Jennifer Geerlings-Simons, tot ongenoegen en ergernis van menig lid van de oppositie.
Maar, zijn zijn woorden over het algemeen aanstootgevend, beledigend of krenkend?
Kiest hij de woorden bewust of is het gewoon zijn manier om zich te uiten, hij weet niet beter.
Het is Doekhie ten voeten uit. Zo is hij, zo doet hij en wanneer men dat weet en inziet, kunnen zijn woorden ook beter en meer geaccepteerd met een korrel zout worden verzwolgen, ingeslikt en met eenzelfde snelheid weer worden vergeten.

Een Doekhie-bloemlezing
Het taalgebruik van Doekhie lijkt dagelijks doorspekt te zijn van grove en ongenuanceerde bewoordingen. Zo beweerde hij tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement op 14 mei, dat de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, niet wordt omringd door haaien en haviken maar 'door ratten en awari's die het ministerie jarenlang tot hun huis hebben gemaakt'. Een dag eerder kwam hij in De Nationale Assemblee met de suggestieve opmerking: 'Er zijn mensen toegelaten tot de opleiding Rechterlijke Ambtenaren In Opleiding (RAIO) vanwege het feit, dat zij de vrouw zijn van iemand. De persoon is van Guyanese komaf.' Hierop volgende zei hij dat er misbruik gemaakt is door het Nieuw Front om deze persoon, die de levenspartner is van de toenmalige minister van Justitie en Politie, te accommoderen.
Een duidelijk voorbeeld van het in de ether gooien van ongenuanceerde uitspraken, zonder echt concreet te zijn.

'Lult is toch een gewoon alledaags woordje?'
'Je lult, je bent weggejaagd als een hond.' Woorden van Doekhie uitgesproken vrijdag 2 mei in het parlement in de richting van Paul Somohardjo, die door de voorzitter van het coalitieberaad, Desi Bouterse, uit de coalitie was gegooid. In een gesprek met de redactie van het Dagblad Suriname had hij er een paar dagen later geen moeite mee om die woorden te herhalen: ‘Hij lult ja, hij is weggejaagd als een hond uit de Megacombinatie.’
Volgens Doekhie is het woordje ‘lult’ een alledaags woord dat gebruikt wordt. Dat hij dit woord gebruikt in het hoogste college van Staat deert hem niet. ‘Of dan moest ik hebben gezegd, hij ‘ouwehoert’, beiden hebben toch dezelfde betekenis.’

Tijdens een debat in de Assemblee over het buitenlands beleid op 2 mei, waarin onder andere de relatie tussen Suriname en Equatoriaal Guinea ter sprake kwam, vuurde Doekhie zijn pijlen af op zijn VHP-collega Lekhram Soerdjan. Volgens Doekhie, in dat debat, kan men bij een vriendschapsrelatie tussen twee landen niet elke dag iets verwachten. ‘Je gaat niet elke dag roven, bedelen op de stoep van je vriend. Dan begrijp je het buitenlands beleid niet. Het is zo, dat wanneer je in problemen bent, je het bevriende land kan raadplegen, bijvoorbeeld bij calamiteiten. Je ziet toch Haïti niet elke dag op onze stoep bedelen? Bij bevriende naties kom je in waar het nodig is. Als Equatoriaal Guinea de intentie heeft om water te moeten hebben, dan gaan we geven ja. Als we gas nodig hebben, dan gaan we ook vragen. Maar niet dat er elke dag een grote jumbojet met gas hier landt.'Duidelijke taal van Doekhie. Simpel, helder.

'Hij wil de radja gaan uithangen'
In september 2013 moest de coördinator van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, het ontgelden. ‘Het verstand van Sital is op nul sedert hij geld begon te zien. Hij wil de radja (koning) gaan uithangen, hij wil in mooie auto’s rijden en in een aircokantoor in Paramaribo zitten om te bepalen voor de rijstboeren.’ Woorden van Doekhie op 13 september in het Dagblad Suriname. Dat Sital ertoe over wil gaan om tractoren, die als een schenking door Iran zijn gegeven aan Suriname, ten verkoop aan te bieden, gaat zijn verstand te boven. ‘Het is als het verkopen van tien zakken rijst aan een weeshuis, terwijl de rijst als een geste was gegeven.’

'Een lellebel, een tjatjoender en een luis'
In oktober 2012 was VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi het doelwit van Doekhie. 'Santokhi is een lellebel, een tjatjoender en een luis', zei de NDP'er. Het was een ongezouten reactie op door Santokhi gedane uitspraken in Nickerie over de 'onzuivere' gang van zaken rond de plaatsing en financiering van het borstbeeld van VHP-oprichter Jagernath Lachmon in Nieuw Nickerie:

Bron: SBS Nickerie (21/10/2012):


Doekie en zijn verzonnen geit van Jogi
Niet altijd komt Doekhie er ongeschonden vanaf als hij weer eens iemand heeft uitgescholden of beledigd. Dat was tegen het eind van juli 2012 het geval toen hij een rechtszaak verloor van VHP-Assembleelid Mahinder Jogi. Doekhie had Jogi beschuldigd van het stelen en misbruiken van een geit. Volgens Doekhie zou Jogi speeltuinen en schoolterreinen onder valse voorwendselen hebben gestolen. ‘Iemand die geiten steelt, is geen probleem. Het kan kleptomanie zijn. Wanneer je een geit steelt en eet, dan mag het. Maar wanneer je dat beest eerst hebt misbruikt, dan begin je het verstand van de geit ook te krijgen’, aldus sprak Doekhie.


(Bron foto: Starnieuws/NSS)
Jogi sleepte hierop de NDP'er voor de rechtbank en de rechter stelde Jogi in het gelijk. Doekhi moest een week na ontvangst van het vonnis twee keer op SBS televisie, waarbij hij zelf in beeld moest komen, een tekst oplezen die Irwin Kanhai, de advocaat van Jogi, had opgesteld. De tekst moest daarnaast op de voorpagina verschijnen van de dagbladen Times of Suriname en de Ware Tijd. Zou hij hier geen gehoor aan gegeven, dan moest hij een dwangsom betalen aan Jogi van 100.000 Srd. Doekhie bleef erbij dat de geit gestolen was. Jogi van diefstal beschuldigen zou hij verder nalaten.  
‘Ik heb een foto van die geit die ga ik op mijn trui laten afdrukken. De geit krijgt vanaf vandaag wel de naam Jogia’, aldus Doekhie op 7 juli 2012 tegenover Starnieuws. Volgens Jogi speelde deze kwestie al sinds eind 2002. De VHP'er beweerde dat, vanwege het succes van de VHP in Nickerie, waren NDP'ers begonnen met vuil te smijten.

De 'hongerige anjoemara'
In dezelfde maand deed Doekhie ongenuanceerde uitspraken over de oud-districtscommissaris van Coronie, Harriette Ramdien. Hij noemde haar een 'hongerige anjoemara'.  Aanleiding was een onderzoek naar mogelijke strafbare handelingen van Ramdien in de periode dat zij werkzaam was in Coronie. Doekhie zei 'Er wordt nagegaan waarom er voor een dienstauto 270 liter diesel werd getankt per week. Ook willen wij weten waar vele spullen naar toe zijn gegaan die met bestelbonnen zijn betaald, maar bij haar overdracht foetsie waren. Zelfs een nieuwe diensttelefoon van de overheid is meegenomen.'
'Zij is een hongerige anjoemara die overal waar zij komt nesten wil leegplunderen.' Doekhie noemde Ramdien een onbetrouwbare hypocriet die nu er niets meer te halen valt bij de NDP haar heil weer gaat zoeken bij de VHP. 'Toen de honingpot openstond, heeft zij uitgebreid genoten van de honing. Nu het deksel weer op de pot is geplaatst, rent ze weer verder.'

Gebeten in zijn geslachtsdeel door een bardame?
Doekhie is de afgelopen jaren zelf ook een paar malen onderwerp van discussie geweest inzake een aantal dubieuze kwesties die zijn naam hebben bezoedeld. Zo waren er in juni 2012 plotseling geruchten en verhalen dat hij in zijn geslachtsdeel zou zijn gebeten door een bardame. Hij verwees die geruchten en verhalen snel naar het rijk der fabelen. 'Ik ben niet in mijn geslachtsdeel gebeten door een bardame. Het gaat om iemand die in een bar aan de Doekhieweg in Nickerie onenigheid kreeg. Maar, het gaat niet om Doekhie', zo liet hij de wereld op 22 juni via Starnieuws weten. Het bericht haalde zelfs de Telegraaf in Nederland.
 'Mijn vrouw, kinderen en andere familieleden worden te kijk gezet met de praatjes. Mensen houden van sensatie en vertellen de wildste verhalen. Ik weet dat ik populair ben, maar ik wist niet dat mijn geslachtsorgaan ook zo populair is dat mensen, vooral mannen erover praten', zei Doekhie.
Je zou het haast zeggen 'de pot verwijt de ketel'. Immers, is het niet Doekhie die het tot een gewoonte lijkt te hebben gemaakt om collega's te beschimpen en te beledigen? En, als hij zelf een keer in het middelpunt van de belangstelling staat, begint hij publiekelijk te jammeren. Een minpuntje voor deze opmerkelijke politicus.

Relatiebemiddelaar?
Naast dit incident kwam hij in september 2011 in opspraak. Zijn naam werd genoemd in verband met de contacten tussen Desi Bouterse en de Guyanese drugshandelaar Roger Khan. Volgens gelekte Amerikaanse informatie, via WikiLeaks, was het Doekhie die Bouterse en Khan met elkaar in contact zou hebben gebracht op zijn terrein te Southdrain in Nickerie. Dat zou gebeurd zijn in 2005:

'(…) According to Minister Santokhi, Khan has traveled to

Suriname on a "regular basis" over the last year; police
know of two Khan visits to Paramaribo in the last year.
Police know that Khan has also visited Bouterse's property
located near Wasjabo, a village that sits on the Corantijn
River not far from the town of Apoera on the Guyanese-
Surinamese border, but do not know of dates or times. Out
of Washabo is likely where Bouterse crosses into Guyana, as
there are no border controls in the isolated location.
According to the Attorney General, Bouterse has also met
with Khan in the western town of Nickerie at a property
owned by NDP Parliamentarian Mohamed Rashied Doekhie.(...)'

De NDP'er erkende wel dat Bouterse met regelmaat bezoeken bracht aan zijn buitenverblijf te Southdrain, maar hij ontkende Khan te kennen. Nimmer is er verder ook maar enig bewijs geleverd van de mogelijke betrokkenheid van Doekhie bij de relatie tussen Khan en Bouterse.

Reactie Doekhie:


Is grondbezit altijd verdacht?
Begin 2009 kwamen er verhalen naar buiten over het grondbezit van Doekhie. Hij zou op verscheidene momenten lappen grond gekregen hebben van de overheid. Bij elkaar zou het zijn gegaan om ruim 1.000 hectare. De reactie van Doekhie luidde, dat wat hij had gekregen procedureel prima elkaar stak. Volgens de Ware Tijd van 23 maart dat jaar is Doekhie grootgrondbezitter in Nickerie. De krant kreeg inzage in stukken van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Bos- en Grondbeheer (RGB).

De Ware Tijd: 'De door Doekhie opgerichte stichting Tahira kreeg in maart 2001 van toenmalig NH-minister Franco Demon 453 vierkante meter te Hanna's Lust voor bebouwing en bewoning. In april 1999 kreeg dezelfde stichting al 12 hectare domeingrond in het MCP-project bij de veerverbinding met Guyana te Southdrain van Demon's voorganger Errol Alibux. De organisatie zou op dat terrein onder meer een hotel en watersportfaciliteiten neerzetten alsook een brandstofdoorvoerstation. In juli 2000 kreeg Doekhie ook 4.738 vierkante meter grond in de Van Drimmelenpolder voor bebouwing en bewoning van minister Alibux, terwijl hij van dezelfde bewindsman in november 1998 ook al 5.883 vierkante meter van het Industrieterrein Nickerie kreeg voor bebouwing en bewoning. NV Wavebo, waarin Doekhie ook aandelen heeft, kreeg in september 1993 van toenmalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Harold Pollack (NPS), 54 hectare van de voormalige plantage Nursery in Nickerie voor landbouw- en veeteeltactiviteiten.
De stichting Patarka van Doekhie kreeg in november 1998 ook al van Alibux maar liefst 1.000 hectare te Southdrain voor landbouwdoeleinden.'

Dit kunnen dan wel allemaal feiten zijn, maar heeft Doekhie enig strafbaar feit begaan? Is hij voor een of meerdere van die zaken ooit voor de rechter gedaagd? Neen. Het zijn slechts suggestieve verdachtmakingen gevoed door vermeend journalist Ivan Cairo van de Ware Tijd met zijn artikel van 23 maart 2009.


Volgens Doekhie was er met zijn grondbezit niets aan de hand. Hij zou de terreinen op een normale wijze hebben aangevraagd en na wachttijden van enkele jaren hebben gekregen. 'Zelfs van ministers die niet tot mijn politieke kring behoren, wat aangeeft dat er met deze gronduitgiftes niets dubieus aan de hand is', zei Doekhie.

Over de arealen te Southdrain zei hij dat daar zwamp- en bosterreinen zijn die hij met geleend kapitaal in ontwikkeling heeft gebracht. 'Ik heb met geld van de bank geïnvesteerd en wat neergezet. Ik heb wat ermee gedaan en ben niet gaan speculeren, zoals nu gebeurt. Laat men bijvoorbeeld bus' busi achter Zanderij of zo nemen en dat tot ontwikkeling brengen, dat is durf hebben. Maar deze mensen nemen sportvelden, schoolterreinen en begraafplaatsen, klaargemaakte terreinen. Daartegen vecht ik, niet tegen richtige gronduitgifte.'

Amusement
Doekhie mag dan wel zijn stem verheffen in het parlement, schreeuwen en schelden tegen en op collega's en anderen die hem niet welgezind zijn, rond hem heen hangt echter een waas van ironie.
Zijn bijdragen in De Nationale Assemblee zijn zeker helder, scherp, duidelijk en wat dat betreft een voorbeeld voor sommige collega's. De burger kan hem begrijpen, verstaan.
Maar, luisteren naar de toespraken en interrupties van Doekhie in het parlement is vooral een vorm van amusement en heeft weinig met serieuze politiek te maken. Doekhie is gewoon een leuke clown die altijd zorgt voor een glimlach en een laagje ergernis en mensen politiek inhoudelijk aan het denken kan zetten met zijn rake opmerkingen. Hij, de president van Nickerie, is daarenboven een koning in het bespelen van de lokale media, maar ja, daarvoor hoef je in Suriname geen koning te zijn. Het lokale journaille verslindt maar wat graag de woordenstroom van de NDP-politcius, die goed verkoopt.