maandag 28 mei 2018

Minister Blok geeft Tweede Kamer in brief uitgebreide reactie op de situatie in Venezuela

'De mensenrechtensituatie in Venezuela is zorgwekkend'

'De Venezolaanse autoriteiten blijven ontkennen dat er sprake is van een humanitaire crisis'


Een faillissement van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) is een reële optie. Dat schrijft minister Stef Blok voor Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief die hij vanavond, maandag 28 mei 2018, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd ter voorbereiding op het debat woensdag met de Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

De bewindsman bevestigt in de brief tevens dat de Europese Unie overweegt, in navolging van de VS en de zogeheten Lima-groep, aanvullende sancties af te kondigen tegen de Venezolaanse regering, vanwege de wijze waarop president Nicolás Maduro is herverkozen.

Deze brief gaat in op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 6 april om ter voorbereiding op het Algemeen Overleg over Venezuela een Kamerbrief te ontvangen over de actuele situatie in Venezuela.

Tevens wordt in deze brief ingegaan op mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg Raad Buitenlandse Zaken van 22 mei inzake de vragen van lid Sjoerd Sjoerdsma (D'66) over mogelijke lopende strafrechtelijke procedures tegen de benoemde Venezolaanse Consul-Generaal op Aruba en eventuele betrokkenheid bij de Movimiento Revolucionario Tupamaro (MRT).

'De almaar verslechterende situatie in Venezuela baart grote zorgen. Op economisch, sociaal, humanitair en politiek gebied glijdt het land steeds verder af.', aldus Blok in zijn uitgebreide beantwoording, die hierna volledig is geplaatst:

Doodgeschoten man in Rancho, Curaçao, was verdachte betrokkenheid bij drievoudige moord bij Campo Alegre

(Bron foto: Extra)
'Black was bekend bij Justitie en nog steeds ‘in beeld’ in de Campo Alegre Zaak'


De man die in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond door kogels op een straat in Rancho werd aangetroffen en later in het Sehos overleed, was verdachte van betrokkenheid bij de drievoudige moord op de parkeerplaats bij Campo Alegre op 24 juli 2016, zo meldt Paradise FM maandag 28 mei 2018.

Net als een tweede man werd hij opgesloten vanwege deze zaak. Na ruim een jaar werd hij op vrije voeten gesteld, omdat er volgens de rechter vooralsnog te weinig bewijs van zijn betrokkenheid was. Dat schrijft de Vigilante. Het gaat om de 22-jarige Shurickson Thomassa alias Black.

Woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos wil tegenover ParadiseFM alleen kwijt, dat Black bekend was bij Justitie en nog steeds ‘in beeld was’ in de Campo Alegre Zaak, wat niet automatisch betekent dat hij nog verdachte was.

De man werd in die fatale nacht door meerdere kogels getroffen in bovenlijf en gezicht. Zijn lichaam is in beslag genomen voor nader onderzoek.

Politieke Vleugel van de FAL zet samenwerking met NPS voort

'Het wordt tijd dat het land eerlijk en oprecht wordt bestuurd'De Politieke Vleugel van de FAL (Federatie van Agrariërs en Landarbeiders) heeft besloten de samenwerking met de Nationale Partij Suriname (NPS) voort te zetten. Een delegatie van deze partij was zondag aanwezig op het congres van de NPS in haar partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo. 

Freddy Ramsingh, ondervoorzitter van de PVF, zegt maandag 28 mei 2018 op Starnieuws dat de situatie in het land vele malen erger is geworden sinds de vorige verkiezingen.

Ramsingh, bestuurslid Henk Achthoven en adviseur Jayant Ganga brengen in herinnering, dat de PVF onder de vlag van de NPS binnen V7 meegedaan heeft aan de 2010-verkiezingen. In Nickerie en Saramacca zijn vertegenwoordigers van de PVF gekandideerd voor De Nationale Assemblee. Ook waren er personen kandidaat gesteld op ressort- en districtsraadsniveau.

De partijen zullen gezamenlijk het veld intrekken om de kiezers te mobiliseren.

De NPS gaat deze keer alleen de verkiezingen in. Partijleden van de PVF zullen op de kandidatenlijst staan onder de vlag van de NPS. Deze vorm van samenwerking is voor de PVF het beste op dit moment, zeggen de bestuursleden.

Achthoven: 'Suriname is behoorlijk teruggevallen. Het wordt tijd dat het land eerlijk en oprecht wordt bestuurd.' Hij is ervan overtuigd dat met de NPS aan het roer een ommekeer gebracht zal worden in het land. Hij voert aan dat de partij dat in het verleden heeft aangetoond. 'De criminaliteit moet worden ingedamd en het volk moet het weer goed hebben.'

Rechtse Iván Duque wint eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen

Gustavo Petro, kandidaat van linkse beweging Colombia Humana, grijpt de tweede plaats

Petro en Duquet nemen het tegen elkaar op in een tweede ronde op 17 juni


De rechtse kandidaat Iván Duque heeft de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen zondag. Zijn Partei Centro Democrático behaalde 39,1 procent van de stemmen. Dat maakte de kiescommissie zondag bekend, na telling van zo goed als alle stemmen.


Gustavo Petro, de kandidaat van de linkse beweging Colombia Humana, greep met 25,1 procent de tweede plaats. De twee kandidaten met de meeste stemmen nemen het tegen elkaar op in een tweede ronde op 17 juni.
De ex-burgemeester van Medellín, Sergio Fajardo, eindigde met 23,8 procent op de derde plaats.

De vroegere vicepresident Germán Vargas Lleras behaalde 7,2 procent, gewezen vredesonderhandelaar Humberto de la Calle tot slot 2,1 procent.Tijdens de kiescampagne ging het vooral over de toekomst van het historische vredesakkoord met de linkse guerillabeweging FARC. Het internationaal bejubelde vredesakkoord is in het Zuid-Amerikaanse land zelf zeer omstreden. Duque wil het verdrag op wezenlijke punten veranderd zien, wat de ex-rebellen weer naar de wapens kan doen grijpen. Petro daarentegen wil het akkoord behouden.


(Suriname Mirror/Belga/TeleSUR/Twitter)

SLM wijdt haar nieuwe aanwinst in, de Boeing 737-700 'District of Saramacca'


'We gaan niet ontkennen dat we het moeilijk hebben, maar we gaan een nieuw tijdperk in'Door onder meer de kostprijs van de operatie te verlagen bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), moet het financieel beter gaan met het bedrijf. Vorig jaar bedroeg het verlies meer dan Srd 3 miljoen. 

'We gaan niet ontkennen dat we het moeilijk hebben, maar we gaan een nieuw tijdperk in. We weten dat we geen financiële ondersteuning zullen krijgen van de overheid en om het zelf te doen zijn er uitdagingen zoals de kostprijs naar beneden krijgen.' Dit zei Judith Redmount, waarnemend directrice van de SLM zaterdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven bij de inwijding van de 'nieuwe' Boeing 737-700 'District of Saramacca'.


Clyde Cairo, onderdirecteur Commerciële Zaken van de SLM, zegt dat ook de dienstverlening zal worden verbeterd. Hij vertelt, dat een toestel aan de grond houden veel geld kost. 'We moeten een vliegtuig inhuren en bij vertragingen moeten we mensen compenseren.'

Cairo stelt dat behalve dat het bedrijf efficiënter zal werken, een belangrijk speerpunt zal zijn dat het voor betrouwbare operaties zal zorgen. 'Als je niet betrouwbaar bent, kost dat veel geld en het leidt tot imagoschade. Als we op dit gebied kunnen besparen, kunnen we heel veel winnen.'


De Boeing 737-700 moet onder meer ervoor zorgen, dat de vluchten in de regio, zoals op Miami, Curaçao en Trinidad en Tobago, gegarandeerd zijn. De maatschappij heeft nu drie vliegtuigen en volgens het bedrijf is de nieuwste aanwinst een voor Surinaamse begrippen zeer modern vliegtuig. Het is onder meer zuiniger in brandstofverbruik en kan langer aan een stuk door vliegen.

Vijftien personen aangehouden in Bigipan gebied

Zeven boten met inhoud in beslag genomen 


De politie kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag 26 mei 2018 een melding binnen, dat vissers bezig waren in het Bigipan gebied. De politie heeft toen postgevat bij de boothelling, die toegang geeft tot de Nickerierivier. Daar hebben agenten vijf vissersboten kunnen confisqueren met garnalen en netten. Dit meldt het Dagblad Suriname maandag 28 mei 2018.

Regiocommandant Widjaikoemar Oedit van het Korps Politie Suriname zegt, dat de mannen wel in het bezit waren van vergunningen, maar ze voldeden niet aan de vergunningsvoorwaarden. In de vergunning staat vermeld, dat de maaswijdte van een visnet minimaal een duim moet zijn en maximaal vier duim als men in het Bigipan gebied wil vissen. Volgens Oedit heeft men dit vastgesteld, althans opgenomen, in de voorwaarden om te voorkomen dat de populatie aangetast wordt. Deze groep maakte gebruik van een maaswijdte van 1 centimeter. 'Dat is dan vanzelfsprekend dat zij in strijd met de vergunningsvoorwaarden hebben gehandeld', zegt Oedit.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werden de houder van de vergunningen alsook de kapiteins in verzekering gesteld.

De volgende ochtend werd het onderzoek voortgezet. Er werden toen nog twee boten, die dezelfde werkwijze hanteerden, in beslag genomen. De hoeveelheid in beslag genomen garnalen kon Oedit niet exact aangeven, omdat de telling en weging nog niet was afgerond.

De politie heeft in totaal 15 personen aangehouden van wie 8 in verzekering zijn gesteld. Er zijn in totaal 7 boten met inhoud in beslag genomen. De mannen die als handlangers op de boten werkten, gaan volgens Oedit vrijuit. Het onderzoek duurt voort.

KKF: 'Het is wel onze taak om belangen van totale bedrijfsleven te behartigen'

Kamer van Koophandel en Fabrieken weerlegt kritiek bedrijfslevenorganisaties

'Bedrijfslevenorganisaties vertegenwoordigen in feite enge belangen'


De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) vindt, dat op grond van haar taakstelling zij wel de belangen van het totale bedrijfsleven moet behartigen. Dit in contrast met de bedrijfslevenorganisaties die in feite enge belangen vertegenwoordigen. De KKF verwijst naar de landsverordening van 1910 over haar oprichting, waarin is opgenomen, dat zij de belangen van het bedrijfsleven moet behartigen, de werkzaamheid van het bedrijfsleven moet bevorderen en het 'bedrijfsleven moet vertegenwoordigen'. 

Dit antwoord komt, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 28 mei 2018, nadat de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven (VSB), de Algemene Aannemersvereniging (AAV), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) en Tours donderdag bij minister Stephan Tsang van Handel Industrie en Toerisme hadden aangegeven dat de KKF een publiekrechtelijk orgaan is en niet de vertegenwoordiger van het bedrijfsleven kan zijn.

De Kamer stelt nu in een verklaring, dat er, terwijl zij probeert de belanghebbenden altijd rechtstreeks te benaderen, aangekeken wordt tegen 'een attitude van achterdeurhandelen van organisaties die transparantie prediken'.

De Kamer van Koophandel en Fabrieken zegt verder, dat haar leden een gelijke stem hebben in de organisatie en consequent worden geconsulteerd bij inname van standpunten. 'Wij beperken ons niet tot bestuursclubjes en onderonsjes.'

De KKF schrijft, dat zij de verant-woordelijkheid draagt voor ongeveer dertigduizend belastingplichtige ondernemers, landelijk dwars door alle sectoren heen. Zij heeft daardoor weinig ruimte om zich te laten afleiden door enge belangen.

Waarom pronken met kop van een puma op social media

De puma is een beschermde diersoort.....


Soms kom je van die geposte foto's op Facebook tegen, waarbij je je simpelweg slechts afvraagt: waarom? Waarom de foto op social media posten? Neem nu deze foto, geplaatst door iemand (naam bekend bij Suriname Mirror) afgelopen zaterdag, 26 mei 2018, zonder verdere toelichting, dan slechts 'Teiger'.....😕 Het is dan ook niet bekend hoe en waar deze grote katachtige aan zijn einde is gekomen.

Het is dus de kop van een puma (poema, Puma concolor), een beschermde diersoort...

De Wet Dierenwelzijn en de Jachtwet zijn duidelijk over de handel, bejegening en het doden van alle dieren. Strenge regels zijn van toepassing op exotische en beschermde diersoorten.
Het is verboden beschermde dieren te vangen, te doden, pogen te vangen, pogen te doden, onder zich te hebben, dood of levend ten verkoop of ter aflevering voorhanden te hebben, te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, ten geschenke te geven, af te leveren, te vervoeren, in te voeren, of uit te voeren.

Overigens, wie herinnert zich niet, de dode poema, aan zijn hals opgehangen, te koop aangeboden medio november 2017 langs de Afobakaweg.

De verkopers vroegen Srd 4.000 voor het dier.

Volgens getuigen, die voorbij gingen op de Afobakaweg, werd de poema in eerste instantie niet dood aangeboden, maar zou hij later door verstikking om het leven zijn gekomen.

Dat kon echter niet bevestigd worden.

(Suriname Mirror)

Sharman (VHP): 'Er is sprake van een ernstige schaarste aan orthopedische hulpmiddelen'

'Het gaat niet alleen om heupprotheses, maar allerlei medische hulpmiddelen noodzakelijk bij operaties'


Het Dagblad Suriname meldt vandaag, maandag 28 mei 2018, dat in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) orthopedische operaties niet uitgevoerd kunnen worden voor zo'n 300 patiënten. Het is inmiddels meer dan vier maanden, dat deze patiënten aan hun lot zijn overgelaten, ondanks dat ze verzekerd zijn en sommigen bereid zijn om additionele kosten te betalen. De klachten gaan voornamelijk over het gebrek aan heupprotheses. 

Arts, tevens volksvertegenwoordiger, Dew Sharman (VHP), bevestigt dat sprake is van een ernstige schaarste aan orthopedische hulpmiddelen. 'Het gaat niet alleen om heupprotheses, maar allerlei medische hulpmiddelen die noodzakelijk zijn bij operaties, zoals verbandmiddelen, handschoenen, naalden enz. Het blijkt dat deze hulpmiddelen niet aangekocht kunnen worden', laat Sharman weten.

Patiënten die een knieoperatie moeten ondergaan, zitten daardoor eveneens met de handen in het haar. 'Dit is een heel vervelende situatie. Vooral de oudere patiënten zijn afhankelijk van de heup- en knieprotheses om redelijk te kunnen lopen.'

Het uitstellen van de orthopedische operaties betekent dus dat zulke patiënten langer moeten lijden. Deze operaties vinden overigens uitsluitend in het AZP plaats. Naar zeggen van de medicus betreft het een kostbare ingreep die niet geheel door de basiszorgverzekering wordt gedekt. 'De gangbare basiszorgverzekering dekt slechts een klein deel van de kosten voor zo'n operatie, de rest moeten de patiënten zelf inbrengen. Wat gebeurt er dan met hen die financieel niet daadkrachtig zijn?', vraagt  Sharman zich af.

Kwaliteit van het HAVO- en VWO-onderwijs op Curaçao lijkt achteruit te gaan

(Bron foto)
Percentage geslaagden in het HAVO- en VWO-onderwijs toont een dalende trend


De kwaliteit van het HAVO- en VWO-onderwijs lijkt achteruit te gaan, gemeten naar de eindresultaten van de examens. Dit blijkt uit het door de Onderwijsinspectie gehouden discrepantieonderzoek. Daarbij mogen er niet te grote verschillen zijn tussen de gemiddelde resultaten van het schoolexamen (SE) en het centraal schriftelijk examen (CSE). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 28 mei 2018.

Ook het gemiddelde behaalde cijfer voor zowel schoolexamens en het centraal schriftelijk examen zijn aanwijzingen voor de kwaliteit van de opbrengsten, zo stelt de schoolinspectie.

Uit het rapport ‘De staat van het onderwijs 2016-2017’ blijkt, dat het percentage geslaagden in het HAVO- en VWO-onderwijs een dalende trend toont. In de afgelopen vier jaar is het percentage geslaagden bij de HAVO met 6 procent en het VWO met 3,3 procent afgenomen.

Ook de scores zijn lager. De afgelopen vier schooljaren lag het landelijk gemiddelde cijfer voor het CSE bij havo onder de 6 en ook voor een groot deel van de vakken op het vwo. Verder is de gemiddelde discrepantie tussen het cijfer voor het CSE en het cijfer voor het SE voor alle scholen op de HAVO groter geworden en in het VWO kleiner.

Vakbond Sitek en Abvo op Curaçao roepen samenleving op voor pro-Feffik manifestatie

Manifestatie bedoeld als een teken van ongenoegen tegen plannen om instituut te sluiten


Vakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou) en Abvo (Algemene Bond voor Overheidspersoneel) hebben de leden van de bond, het personeel van Feffik (Fundashon pa Edukashon i Formashon di Fishi i Kapasitashon), (oud-)cursisten en hun ouders en de gehele samenleving opgeroepen om vandaag, maandag 28 mei 2018, tussen acht en twaalf  uur vanochtend naar het gebouw van het opleidingsinstituut in Brievengat te gaan voor een manifestatie tegen de aangekondigde opheffing. De deelnemende groepen aan de manifestatie zorgen er zelf voor dat hun achterban wordt gemobiliseerd, aldus voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn in het Antilliaans Dagblad.


Vandaag vindt overleg plaats tussen minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, oudervereniging Rema Uní en de vakbonden Abvo en Sitek over de ontwikkelingen bij Feffik. De twee bewindslieden hebben gisteren ter voorbereiding van dit overleg met premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën vergaderd.

De manifestatie van vanmorgen is bedoeld als een teken van ongenoegen tegen de plannen om het instituut te sluiten en de cursisten elders onder te brengen, aldus Plantijn. Afgelopen vrijdag had Sitek een informeel gesprek met de premier.

'Rhuggenaath had begrip voor onze pijnpunten, hij is geen deskundige op het gebied van onderwijs maar begreep ons wel. Wij hebben duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk is om de leerlingen van Feffik over verschillende scholen te verspreiden, de scholen zijn daar niet op voorbereid. Een ander pijnpunt was dat er een besluit is genomen zonder het personeel uit te leggen wat er gaat gebeuren.'

Sitek wil dat een werkgroep – bestaande uit vertegenwoordigers van de bond, Feffik, de regering en het bedrijfsleven – in drie weken tijd een alternatief plan voor het instituut opstelt.

De ministerraad heeft afgelopen vrijdagmiddag een spoedvergadering over Feffik gehouden. Na afloop heeft minister Armin Koket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (MAN) de bond opgebeld en meegedeeld dat de regering niet van standpunt is veranderd, aldus Plantijn. Ook Abvo wil dat de regering het besluit voor opheffing van het instituut heroverweegt.

Sinds 3 mei nog geen enkele Venezolaanse olietanker gespot in Curaçaose havens

In mei 2018 kwamen voor Isla-slechts 9 tankers binnen, maar geen enkel schip uit Venezuela


Na 3 mei is er geen enkele Venezolaanse olietanker meer in de buurt van Curaçaose havens geweest, laat staan dat ze hebben aangemeerd. Dat laat Curaçao Ports Authority (CPA) vandaag, maandag 28 mei 2018, weten in het Antilliaans Dagblad.

Op donderdag 3 mei werden de eerste beslagleggingen door het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips (CP) op staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PdVSA) toegestaan door de beslagrechters op Aruba (voor wat betreft Citgo Aruba Refining) en Sint Maarten (NuStar Terminal op Sint Eustatius).

De volgende dag, vrijdag 4 mei, gevolgd door het verlenen van verlof voor het leggen van conservatoir beslag onder derden, op goederen, aandelen en olievoorraden door het gerecht op Bonaire (Bopec) en hetzelfde op Curaçao (Refineria Isla Curazao).

Tegelijkertijd was er gerechtelijke toestemming om beslag te leggen op de lading olie van een hele reeks schepen die binnenkort zouden aanmeren in de havens of zich binnen de directe omgeving bevonden. De beslagen zijn voor een totaalbedrag van bijna 2.6 miljard dollar.

In mei 2018 kwamen tot nu toe voor de Isla-raffinaderij slechts 9 tankers binnen tegen nog 36 in dezelfde maand vorig jaar, maar geen enkel schip uit Venezuela.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen Dia di Bandera bij op Curaçao

(Bron foto: RVD, Robin Utrecht)
Op Dia di Bandera wordt gevierd dat 2 juli 1951 de eerste eilandsraad van Curaçao bijeen kwam


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen 1 en 2 juli 2018 ter gelegenheid van Dia di Bandera een bezoek aan Curaçao. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag, maandag 28 mei 2018.

Zij wonen de viering van Dia di Bandera bij op uitnodiging van de gouverneur van Curaçao, Lucille Andrea George-Wout.

Op Dia di Bandera wordt gevierd dat op 2 juli 1951 de eerste eilandsraad van Curaçao bijeen kwam.

Gajadien (VHP) wil dat de 337,5 miljoen van Staatsolie op de juiste wijze wordt besteed

'Het zou ongehoord zijn als De Nationale Assemblee hierin niet gekend wordt'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het van belang, dat de 337,5 miljoen Amerikaanse dollar die Staatsolie betaald heeft aan de overheid, op de juiste wijze wordt besteed. Het gaat volgens hem om geld van de samenleving. Hij vindt het ongehoord als De Nationale Assemblee hierin niet gekend wordt. Deze bedragen zijn niet geplaatst op de begroting. 

'Het geld besteden voor aanvulling van de monetaire reserve is een slechte keuze. Het besteden van dit dure kapitaal, tegen 9,25%, om leningen af te lossen voor schulden met lagere rentes is ook een slechte keuze', voert de volksvertegenwoordiger aan, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 mei 2018.

Gajadien ziet deze regering verder gaan om het leningenplafond te overschrijden. Deze middelen zullen volgens hem in de consumptieve sfeer gebruikt worden.

Gajadien vindt dat uit het geld een deel van de staatsobligatie, vanwege de lage parikoers afgelost moet worden. De Staat heeft een obligatie uitgezet van 550 miljoen Amerikaanse dollar op de internationale kapitaalmarkt, waarvan het grootste deel is gegaan naar Staatsolie. Met het aflossen van een deel van de schuld is de samenleving volgens de politicus beter gediend, dan wat de regering nu wenst te doen.

Verder zou de regering in het slechtste geval deze middelen moeten plaatsen in het Spaar- en Stabilisatiefonds. Met de bestedingsplanning van de regering nu, wordt volgens Gajadien weer bevestigd, dat er grote achterstanden zijn in betalingen en enorme leningen aangegaan zijn bij de lokale banken.

Het Assembleelid ziet met deze acties van de regering een leningendruk op eenieder van ruim Srd 40.000 per persoon naar Srd 42.000 per persoon stijgen.

De Nieuwe Leeuw zoekt samenwerking met NPS

'Op basis van het denken, visie en missie is de keuze gevallen op de NPS'


De Nieuwe Leeuw kwam gisteren met acht bussen uit Paramaribo en Wanica naar het congres van de Nationale Partij Suriname (NPS) in partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo. 

Voorzitter Dharm Mungra zegt vandaag, maandag 28 mei 2018, op Starnieuws dat met de NPS diepgaande gesprekken zijn gevoerd om te komen tot een samenwerking. De relatie zal in de komende periode verder worden uitgediept. Twee jaren vóór de verkiezingen is het volgens Mungra om te kijken op welke wijze hierop ingespeeld moet worden.

'De Nieuwe Leeuw heeft met verschillende politieke partijen gesproken. Op basis van het denken, visie en missie is de keuze gevallen op de NPS. De invulling van de samenwerking zal verder worden uitgewerkt.'

Mungra merkt op, dat de regering van plan is bij wet de pre-electorale samenwerking te verbieden. De partij wacht niet tot dit een feit is, benadrukt Mungra. Besloten is in te spelen op deze situatie en de stappen te zetten die nodig zijn.

'De Nieuwe Leeuw zal de verkiezingen van 2020 niet voorbij laten gaan, maar hier actief aan deelnemen.' Mungra zegt verder, dat elke politieke partij een bijdrage wil leveren om het land op te bouwen en richting te geven aan de democratie. Het is nodig om zich te beraden over de toekomst.

Nieuwe single ‘Na Fika Mi Gwe’ van Pinas Emanuel wordt ook in Nederland uitgebracht

Met zijn nieuw lied wil zanger zijn liefdeservaringen met het publiek delen


De nieuwe single ‘Na Fika Mi Gwe’ (verlaat me niet) van de Surinaamse zanger en songwriter Pinas Emanuel, ook wel de man met de gitaar genoemd, wordt ook in Nederland uitgebracht. Dat meldt zijn management Promarman.com.

Voor de videoclip heeft hij speciaal rekening gehouden met deze doelgroep. De videoclip, die in de prachtige natuur van het district Brokopondo in Suriname is geschoten, heeft Nederlandse ondertiteling.

Met zijn nieuw lied wil de zanger zijn liefdes ervaringen wederom met het publiek delen. Hij hoopt dat anderen er steun uit halen.

Eerder liet Pinas Emanuel al weten dat de liefde moeilijk en soms ongrijpbaar is. ‘Na Fika Mi Gwe’ gaat over een relatie, die stuk loopt nadat anderen slecht over hem gesproken hebben en zij het geloofde. Hij schreef het nummer op een regenachtige dag, denkende aan de leuke momenten die ze samen hadden.2017 Was een goed jaar voor Pinas Emanuel. Hij scoorde hits met ‘C’est toi’ en ‘Het leven gaat niet’, werkte samen met vele artiesten en gaf een adembenemende liveshow in Theater Thalia. De Surinaamse zanger en songwriter, van Aucaanse afkomst, belooft ook in 2018 voor spektakel te zorgen.


(Suriname Mirror/Waterkant.net)

VHP installeert een kern te Laarwijk, Commewijne

'Alle dossiers om Laarwijk tot grote ontwikkeling te brengen, liggen nog panklaar in de laden'


'Door misleiding heeft u allen de boot gemist, maak in 2020 de juiste keus en laten wij Laarwijk tot grotere hoogten brengen'


De VHP heeft gisteren haar structuren in Commewijne verstevigd met de installatie van een kern te Laarwijk. 'Dat het niet goed gaat in het land, hoeven wij u niet te vertellen. Wat Laarwijk heeft gemist sinds 2010 bij het aantreden van deze regering zal ik u wel voorhouden', zei voorzitter Chandrikapersad Santokhi, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 28 mei 2018. 

'Alle dossiers om Laarwijk tot grote ontwikkeling te brengen, liggen nog panklaar, direct uitvoerbaar in de laden', zei de politicus.

'De weg vanaf Tamanredjo naar Laarwijk ligt geprojecteerd, evenals die vanaf de Wijdenboschbrug langs de rivier. De brug over de Surinamerivier die Domburg met de plantage moest verbinden, ligt vergeten in de laden van het ministerie van Openbare Werken. Plantage Laarwijk zou in haar oude glorie hersteld worden. De energievoorziening was in 2009 reeds gerealiseerd. Het is niet te laat.'

'U heeft de sleutel in handen. Met de VHP in de regering zullen wij dit alles realiseren.'

Op Laarwijk wonen veel familieleden van Santokhi. Hij heeft als kleine jongen steevast zijn vakanties op de plantage doorbracht. Cacao is bezig uit te groeien tot het duurste landbouwproduct. Als al de infrastructurele werken worden uitgevoerd staan de investeerders klaar om van Laarwijk wederom een bloeiende plantage te maken middels cacao cultuur.

'Door misleiding heeft u allen de boot gemist. Maak in 2020 de juiste keus en laten wij Laarwijk tot grotere hoogten brengen. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is om als kern massaal op de VHP te laten stemmen. Elke stem telt. Ook de stem van de Laarwijker ja, ook u bent belangrijk om de toekomst van Suriname mede te helpen bepalen', sprak de VHP-voorzitter.

Abdoel (NDP): 'Aflossing Staatsolie een gouden kans om nu de overheidsfinanciën verder te ordenen'

'Het is echter geen wondermiddel om alle problemen op te lossen'

'Ministerie van Financiën moet ervoor waken, dat er geen corruptieve praktijken gefinancierd worden waarbij de Staat een deel van het geld verliest'


De 337.5 miljoen Amerikaanse dollar die Staatsolie heeft gestort in de Staatskas moet volgens NDP-Assembleelid Amzad Abdoel verstandig gebruikt worden om economische groei te bewerkstelligen. De Staat moet met een deel van de gelden ook schulden terugbetalen. 'Ik benadruk dat deze aflossing een gouden kans is om op dit moment de overheidsfinanciën verder te ordenen. Het is echter geen wondermiddel om alle problemen op te lossen', zegt Abdoel vandaag, maandag 28 mei 2018, op Starnieuws. 

'In moeilijke tijden zowel voor de regering als voor Staatsolie is een gedurfde stap genomen en een obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar op de internationale kapitaalmarkt geplaatst. Dit was op zich een stukje nieuwe ontwikkeling voor Suriname, daar het land nooit eerder een obligatielening op de internationale kapitaalmarkt had geplaatst. Tegen alle kritiek in en alle negatieve reacties had toen de regering besloten, om ten behoeve van een van de parastatalen, waarop bijna heel Suriname trots is, haar uit de financiële nood te halen. Een ander deel van het geld werd gebruikt voor andere overheidsuitgaven', aldus Abdoel.

Het bleek uiteindelijk een goed besluit te zijn geweest om een obligatie uit te geven, concludeert Abdoel.

'Staatsolie is inmiddels in staat om zelf op eigen kracht een goedkopere en grotere lening aan te gaan en de schuld bij de overheid te betalen. De herschikking van de schulden heeft Staatsolie de mogelijkheid geboden om te zorgen voor een stukje risicospreiding binnen haar bedrijfsvoering. Momenteel zijn de perspectieven over de prijs van zowel olie als goud goed te noemen op de internationale markt. Dit geeft verder aan dat ook de inkomsten van de overheid uit deze sectoren enigszins zullen verbeteren en de perspectieven voor Staatsolie ook goed uitzien', zegt de politicus.

Het is ook belangrijk om na te gaan wat de regering nu van plan is om met die 337.5 miljoen te doen. 'Mijns inziens zou de regering ook een deel van haar schulden moeten herschikken. Dit was eerder ook aangegeven door de minister van Financiën. Het is wel van belang om te weten welk deel van het bedrag gebruikt zal worden voor die herschikking en welke schulden herschikt/afbetaald zullen worden. In de moeilijke tijden zijn de betalingsachterstanden ook opgelopen. Belangrijk ism dat deze deels ook worden ingelopen, zodat ondernemers weer over wat kapitaal kunnen beschikken om hun bedrijfsactiviteiten op te voeren. Ook moet gekeken worden naar dringende projecten die gestagneerd raakten en waar nodig die af te maken, zodat er verder geen kapitaalvernietiging plaatsvindt. Directe vaste lasten die immers ook nagekomen moeten worden kan ook op de lijst. Er moet strikt gewaakt worden dat er geen verspilling plaatsvindt.'

Het ministerie van Financiën moet volgens Abdoel ervoor waken, dat er geen corruptieve praktijken gefinancierd worden waarbij de Staat een deel van het geld verliest. 'Deze aflossing van Staatsolie geeft een behoorlijke ademruimte aan de regering, maar is absoluut geen wondermiddel om direct voor verbetering te zorgen. Het biedt wel een mooie kans om uit deze crisis te geraken, de negatieve gevolgen van de crisis enigszins beheersbaar te maken en een sterkere push te geven aan de ommekeer die dit jaar plaats moet vinden, van economische neergang naar economische groei.'

'Belangrijk is dat de uitgavenbeperkende maatregelen, samen met de inkomstenverhogende maatregelen nog altijd doorgevoerd worden. Bij de vaste lasten die deels uit deze terugbetaling gefinancierd kunnen worden, moeten de sociaal beschermende maatregelen prioriteit genieten. Deze aflossing van 337.5 miljoen lost niet alle problemen op. Indien niet goed besteed, is het zo verdampt en komt er geen verbetering in de situatie. Ik heb wel het geloof en vertrouwen dat de situatie verder zal verbeteren en dat gebrachte offers haar vruchten zullen afwerpen', zegt het Assembleellid.

Chileense hoofdstad Santiago bouwt nieuw Chinatown-district

(Bron foto: Santiago  Times)
'Bedoeling is om een prachtige Chinese wijk te bouwen'


Een project om een nieuw Chinatown-district in de Chileense hoofdstad te bouwen, zal worden uitgevoerd met giften van Chinese bedrijven in het gebied, zei de burgemeester van Santiago, Felipe Alessandri, zaterdag 26 mei 2018.

'Het idee is om het dichter bij de realiteit te brengen ... we moeten het helpen (Chinatown) conformeren en het een typisch Oosters gevoel geven', zei Alessandri.

Xu Yiping, vertegenwoordiger van Chinese bedrijven en sleutelontwerper van het project, vertelde persbureau Xinhua dat het zijn bedoeling is om een prachtige Chinese wijk te bouwen, zodat lokale winkeliers er waardig en veilig kunnen werken.

Het project, deze week gepresenteerd aan de gemeenteraad van Santiago, omvat de constructie van twee 'paifang'-poorten, die de ingangen markeren en bezoekers verwelkomen. Bewegwijzering wordt in het Spaans en Chinees gemaakt, terwijl typische ontwerpen uit de millenniumkunstwerken in China daken, trottoirs en lichten zullen verfraaien.

Chinatown wordt meer dan 550 meter lang, te beginnen in Alameda, de belangrijkste verkeersader van Santiago, en eindigt in Gorbea Street, een gebied waar al tientallen Chinese winkels zijn.

Alessandri schatm dat het project 933 miljoen pesos (1.49 miljoen Amerikaanse dollar) gaat kosten en dat de bouw begint en eindigen in 2019.

(Suriname Mirror/The Santiago Times)

Peru's president Vizcarra annuleert Tullow's vijf oliecontracten

Tullow Oil PLC zou onvoldoende overleg met de kustbewoners hebben gevoerd

Exploratie en boren zouden belangrijke visgronden voor visserij en walvisvangst in gevaar hebben gebracht


De regering van de Peruaanse president Martin Vizcarra heeft woensdag 23 mei 2018 het besluit van zijn voorganger om vijf offshore-oliecontracten te gunnen aan het in Londen gevestigde Tullow Oil PLC te gunnen, vanwege onvoldoende overleg met de kustbewoners, geannuleerd. 

De annulering omkering, die woensdag in het officiële publicatieblad werd gepubliceerd, is een overwinning voor vissers en milieuactivisten die zeiden, dat exploratie en boren belangrijke visgronden voor de visserij en de walvisvangst in gevaar zou hebben gebracht.


Het was opnieuw een tegenvaller voor pogingen om energie-investeringen in Peru te ondersteunen, een relatief kleine olieproducent waar offertes in het verleden geen aanbiedingen hebben opgeleverd.

Tullow, waarvan de aandelen woensdag 25 mei 2018, 5,2 procent in Londen zijn gedaald, zei dat het 'volgende stappen' zou overwegen.

De contracten kwamen onder vuur nadat Peruanen hadden vernomen, dat de in ongenade gevallen voormalige president Pedro Pablo Kuczynski vijf decreten had ondertekend die ze machtigden, vlak voordat hij in maart aftrad. vanwege ccorruptie-beschuldigingen. Ondanks de goedkeuring van Kuczynski, zijn de contracten zelf nooit ondertekend, zei de energiepromotor van de staat Perupetro.

De regering van Vizcarra zegt, dat Perupetro de contracten rechtstreeks met Tullow had gesloten zonder de gemeenschappen langs de noordkust van Peru voldoende tijd te geven om te reageren. 'We willen een land dat met vrede en rust investeringen ontwikkelt, en dat is gedaan met een goed begin van een project', zei minister Cesar Villanueva op een persconferentie. 'Met deze intrekking zijn we niet eens in de verste verte tegen particuliere investeringen', voegde Villanueva toe


Sinds zijn aantreden heeft Vizcarra, de vroegere vice-president van Kuzynski, afstand genomen van zijn voorganger, omdat hij ernaar streeft de banden met het door de oppositie gecontroleerde Congres te versterken en steun te bieden aan de basis, na de ergste politieke crisis van Peru in bijna twee decennia.

De herroeping van de decreten van Kuczynski 'is zeer teleurstellend', zei George Cazenove, hoofd communicatie van Tullow. 'Tullow heeft het proces en de procedures gevolgd die volgens de Peruaanse wetgeving zijn vereist.'

Eerder deze maand zei de Rekenkamer, dat het niets illegaals over de contracten had gevonden, maar dat het proces van het verlenen van olieconcessies door middel van rechtstreekse besprekingen transparanter zou moeten zijn en andere belanghebbenden zoudden meer zeggenschap moeten hebben,

Volgens critici had een openbare veiling moeten worden gehouden en had een hoger royaltytarief moeten worden vastgesteld. Tullow had volgens Perupetro een eerste investering gepland van 200 miljoen dollar in de vijf blokken.

(Suriname Mirror/Reuters/El Comercio/Twitter)

Lid gewapende groep Oliver Sinisterra, 'Weiner', in Colombia gearresteerd

'Weiner ' verantwoordelijk voor verschillende aanslagen in Colombia en grensgebied Ecuador

(Bron foto: Twitter)


Een lid van de gewapende groep Oliver Sinisterra, verantwoordelijk voor verschillende aanvallen op veiligheidstroepen van de staat in Ecuador en Colombia, samen met de ontvoering en moord op verschillende Ecuadoranen, is gearresteerd. 

De Ecuadoraanse regering 'in het kader van de militaire en politieoperatie is Wainer Javier Valencia Malava, alias 'Weiner,' lid van de gewapende groep Oliver Sinisterra, die werd aangewezen door (de leider van de groep) alias 'El Guacho' als hoofd van de organisatie om huur te beheren van criminele activiteiten'.

Weiner werd op 25 mei 2018 opgepakt in het Colombiaanse departement Nariño, zei de Ecuadoraanse regering in een verklaring die zaterdag 26 mei werd vrijgegeven.


De verklaring maakt geen melding van het lot van de twee Ecuadoranen - Oscar Villacis en Katty Velasco - die midden april door de Oliver Sinisterra-groep zijn ontvoerd.

Eind april vroeg het Oliver Sinisterra-front Colombia en Ecuador om een staakt-het-vuren en een humanitaire corridor in ruil voor het teruggeven van de lichamen van de drie medewerkers van de krant El Comercio, die eerder dit jaar werden vermoord en voor het vrijlaten van Villacis en Velasco. Ecuador heeft nog niet publiekelijk op het verzoek gereageerd, maar het heeft de militaire en politie-operaties in het noordelijke grensgebied opgevoerd.


Volgens het nationaal communicatiesecretariaat van Ecuador is Weiner verantwoordelijk voor een aanval op een politiebureau in San Lorenzo, aan de noordgrens, en verschillende andere aanslagen in Colombia, waaronder bombardementen en moorden in de omgeving van Candelillas.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Woede in Brazilië vanwege met veel overheidsgeld gefinancierde tv-show over Miss Bumbum-verkiezing

Critici vinden het 'adembenemende domheid' nu het land zich in de ergste economische crisis in decennia bevindt


Grote verontwaardiging en woede in Brazilië nadat bekend werd gemaakt, dat rond 1.6 miljoen Amerikaanse dollar overheidsgeld wordt besteed aan het maken van een tv-show over de meest sexy billen van het land. Het geld werd betaald aan het productiebedrijf achter een nieuwe realityshow over de winnaars van de beroemde Miss Bumbum-verkiezing, die de mooiste billen van het land kiest. 

Maar, critici beschuldigden politici van 'adembenemende domheid' bij het beschikbaar stellen van het geld om de Braziliaanse vrouwenbil te promoten terwijl het land zich midden in de ergste economische crisis in decennia bevindt.

De jaarlijkse populaire Miss Bumbum-verkiezing bevindt zich in het achtste jaar en is het populairste schoonheidsspektakel van Brazilië, met vrouwen die de felbegeerde titel aannemen en beroemdheden worden van de ene op de andere dag.


Maar, er staat meer controverse te wachten, nu model en de 2015 winnares Suzy Cortez deel heeft genomen aan een controversiële cover-shoot van Playboy. Wanneer het tijdschrift volgende week op de markt verschijnt, zullen lezers beelden zien van haar 'betast' door een 'keeper' terwijl ze voetballen voor haar borsten houdt.De verbluffende foto's komen op een moment dat de beweging #MeToo in volle gang is, maar de rondborstige schoonheid gelooft dat het 'te ver is gegaan'.

Suzy, 28, verklaarde dat er niets mis is met een 'kleine greep in  haar billen'. Ze zei: 'Ik vermoed dat sommige mensen het misschien aanstootgevend vinden. Maar, al dit gedoe is te ver gegaan. Ik ben ouderwets als het hierop aankomt - ik hou van de aandacht. 'Een katte-roep, een wolf-fluitje, een kleine greep van de bumbum ... doet niemand pijn. Een beetje seksuele aandacht is goed voor het ego! En ik ben dol op voetballers. Dus ik ben dol op deze shoot!'

Het model, die een die hard Barcelona fan is, is geen onbekende in controverse en veroorzaakte enige ophef in de voetbalwereld toen ze begon te flirten met Lionel Messi. Ze viel de middenvelder zo lastig, dat Messi en zijn vrouw gedwongen werden het model op social media te blokkeren.

Dit jaar lanceert de Miss BumBum-competitie ook versies van de competitie in Japan en Polen.

De documentaire Miss Bumbum is gefinancierd door het Nacional Cinema Agency (Ancine), een Braziliaanse overheidsinstantie die openbare middelen gebruikt voor het promoten van films en tv-series in eigen land. De nieuwe reality-serie, gefinancierd met publiek geld, dat wordt gemaakt voor de E! kanaal, heeft 13 afleveringen en de opnames beginnen op de dag van de Miss Bumbum finale in november.

Camera's volgen de oprichter van Miss Bumbum, Cacau Oliver, terwijl hij de winnares van de wedstrijd en tweede prijswinnaressen leidt tijdens hun nieuwe carrière als ambassadeur van de Braziliaanse bil over de hele wereld. Geproduceerd door Boutique Filmes, is de serie, die de vorm zal aannemen van een realityshow, een van de 200 projecten die dit jaar door het bureau zijn goedgekeurd.

Maar, het nieuws over de overheidsfinanciering van de show is op social media terechtgekomen, met veel vraagtekens bij de manier waarop geld kan worden gevonden om Braziliaanse billen te promoten

(Suriname Mirror/Daily Mail/Instagram)

Actievoerende truckers verwijderen hun vrachtwagens van aantal belangrijke wegen in Brazilië

Regering-Temer komt met voorstellen om de staking van het vrachtvervoer op te lossen


Vrachtwageneigenaren verwijderden hun voertuigen van een paar belangrijke wegen in Brazilië in  de nacht van zaterdag op zondag 27 mei 2018, terwijl lokale en federale overheden werkten aan een nieuw voorstel om een  ​​nationaal protest te beëindigen, dat een grote verstoring van het transport van onder andere granen en brandstof heeft veroorzaakt.

President Michel Temer had zondag in Brasília een ontmoeting met de ministers van zijn regering en met functionarissen op staatsniveau om voorstellen te bespreken om de staking van het vrachtvervoer op te lossen.

De voorstellen omvatten een korting van 10 procent op de dieselprijzen gedurende minstens 60 dagen. De federale overheid zou het door de staat gerunde oliemaatschappij Petrobras SA compenseren voor eventuele verliezen door verlaging van de prijzen.Als een gebaar van goede wil begonnen vrachtwagens blokkades te verlaten op de federale weg Regis Bittencourt, de belangrijkste corridor die de zuidoostelijke en zuidelijke regio's van Brazilië met elkaar verbindt.

Lokale media meldden zondagmorgen dat brandstof in sommige grote steden van het land tankstations begon te bereiken. Maar, er waren nog steeds verschillende blokkades op belangrijke wegen in het land, waardoor de stroom van basisgoederen en fundamentele diensten zoals afvalinzameling werden belemmerd.

Oliearbeiders, die zeggen dat ze de protesten steunen en zich verzetten tegen het prijsbeleid van Petrobras, dat de internationale oliemarkt nauwlettend volgt, kondigden een staking aan bij raffinaderijen.

(Suriname Mirror/Reuters/EM.com.br/O Globo/YouTube)

Venezuela verwerpt Colombia's stap naar de NAVO als 'mondiale partner'

Colombia de eerste 'wereldwijde partner' van de NAVO in Latijns-Amerika


Venezuela verwerpt de aankondiging door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, dat zijn land de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) als een 'mondiale partner' zal betreden. 

'Venezuela verwerpt nogmaals voor de internationale gemeenschap, de intentie van de Colombiaanse autoriteiten om in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied een verbond aan te gaan met een buitenlandse militaire alliantie met nucleaire capaciteit, die op alle mogelijke manieren een ernstige bedreiging vormt voor vrede en regionale stabiliteit', aldus een een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van zaterdag 26 mei 2018 (zie onderaan).

Evenzo herhaalde Venezuela, dat het de historische positie van de regio ondersteunt om afstand te nemen van de politiek en de oorlogen van de NAVO, en van 'elk ander leger of elke militaire organisatie die geweld wil toepassen op het lijden van het volk, om de hegemonie van een bepaald politiek en economisch model.'

De verklaring stelt, ​​dat de Colombiaanse regering haar verplichtingen dient na te komen ten aanzien van vrede en vreedzame oplossingen voor regionale controverses.

Colombia zal de eerste 'wereldwijde partner' van de NAVO in Latijns-Amerika zijn, verklaarde president Santos vrijdag.

http://mppre.gob.ve/comunicado/venezuela-rechaza-ingreso-de-colombia-a-la-otan-en-la-categoria-de-socio-global/

Venezuela rechaza ingreso de Colombia a la OTAN en la categoría de socio global


El Presidente de la República Bolivariana de Venezuela, Nicolás Maduro Moros, en nombre del Pueblo y del Gobierno venezolano, rechaza el insólito anuncio realizado por el Presidente de la República de Colombia, Juan Manuel Santos, el viernes 25 de mayo de 2018, sobre el ingreso de su país a la Organización del Tratado del Atlántico Norte (OTAN) en la categoría de socio global.

Venezuela denuncia una vez más ante la comunidad internacional la intención de las autoridades colombianas de prestarse para introducir en América Latina y el Caribe, una alianza militar externa con capacidad nuclear, lo que a todas luces constituye una seria amenaza para la paz y la estabilidad regional, a partir de la defensa de inconfesables intereses ajenos al bienestar de nuestros Pueblos soberanos.

El mundo es testigo de la posición histórica de América Latina y el Caribe al tomar debida distancia de las políticas y acciones guerreristas de la OTAN y de cualquier otro ejército u organismo militar que pretenda apelar al uso de la fuerza y al sufrimiento de los Pueblos, para imponer y garantizar la hegemonía de un modelo político y económico en particular.

Exhortamos al Gobierno de la República de Colombia, a observar y cumplir las obligaciones internacionales con las que se ha comprometido como miembro de organizaciones regionales destinadas a garantizar la paz y la solución pacífica de las controversias. Entre ellos destacan las disposiciones del Tratado de Tlatelolco para la Proscripción de Armas Nucleares en América Latina y el Caribe; la Declaración de La Habana de la CELAC que proclama América Latina y el Caribe como Zona de Paz; la Declaración de Suramérica como Zona de Paz, y las Medidas de Fomento de la Confianza y Seguridad y sus Procedimientos aprobados en el marco del Consejo de Defensa Suramericano de la UNASUR.

La República Bolivariana de Venezuela reitera una vez más su rechazo a todo tipo de amenazas extrarregionales que pretendan intimidar a los Pueblos latinoamericanos y caribeños, decididos a ser libres e independientes, a partir del espíritu de la cooperación, el respeto al Derecho Internacional Público, el derecho al desarrollo, el derecho a la vida y, en consecuencia, el derecho a vivir en paz.
 
Caracas, 26 de mayo de 2018.

(Suriname Mirror/TeleSUR)