vrijdag 26 juli 2019

Russische BuZa-minister Sergey Lavrov voor werkbezoek in Suriname gearriveerd

Tweedaags werkbezoek ter versteviging onderlinge samen- werking


De minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Rusland, Sergey Lavrov, is vrijdagavond 26 juli 2019 in Suriname gearriveerd. De bewindsman landde rond negen uur op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Minister Lavrov werd welkom geheten door een regeringsdelegatie onder leiding van minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII).


De Russische minister is voor een officieel werkbezoek in Suriname. De besprekingen die gevoerd zullen worden vinden plaats in het kader van onder meer intensivering van de economische, sociale, culturele en technische samenwerking, alsook het bevorderen van politiek dialoog tussen beide landen. Mogelijk zullen enkele overeenkomsten worden getekend tijdens dit werkbezoek.


Vaststaat dat de komst van minister Lavrov, de banden tussen Suriname en Rusland verder zal verstevigen.

Tijdens zijn werkbezoek zal de bewindsman ontmoetingen hebben met Pollack-Beighle, vicepresident Ashwin Adhin en president Desi Bouterse. De komst van de minister biedt volgens minister Pollack-Beighle perspectief op het gebied van onder andere de oliesector. Maar, ook op het vlak van onderwijs levert Rusland een bijdrage aan ons land. Studenten uit ons land hebben aldaar studies gevolgd.

Pollack-Beighle verwijst verder naar de hulp op het gebied van de gezondheidszorg. Recentelijk heeft Rusland apparatuur gedoneerd aan het ’s Lands Hospitaal. Ten aanzien van veiligheid kan Suriname ook profiteren van de samenwerking met de bevriende mogendheid. Er zijn trainingsmogelijkheden voor de politie, militairen, brandweerlieden, maar ook op het gebied van cyber security kan het land de nodige assistentie verkrijgen.

Agenten die arrestant in dichte kofferbak auto afvoeren zijn buiten hun boekje gegaan - Filmpje van optreden agenten op social media leidt tot nodige ophef

Betrokken agenten zullen ter verantwoording opgeroepen worden door korpsleidingDe agenten die eerder deze week een jongeman bij de Wijdenboschbrug in Paramaribo gearresteerd en afgevoerd hebben in een gesloten kofferbak van een personenauto, zijn hun boekje te buiten gegaan. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Politie Suriname vrijdagavond 26 juli 2019 op Waterkant.net

De woordvoerder zegt, dat het gaat om manschappen van Ć©Ć©n van de aanhoudingsteams van de politie. Hij laat weten, dat de manier om een verdachte of arrestant te vervoeren duidelijk zijn. Indien het voertuig geen ruimte zou hebben voor een arrestant, dan moeten de agenten assistentie van hun collega’s inroepen om de verdachte af te voeren met een ander voertuig.

De woordvoerder benadrukt, dat onder geen enkele omstandigheid een arrestant of verdachte afgevoerd mag worden zoals in onderstaand filmpje te zien is. De jongeman in kwestie is gearresteerd voor het wegnemen van andermans spullen.

De betrokken agenten zullen ter verantwoording opgeroepen worden door korpsleiding. Het filmpje dat massaal via social media gedeeld is heeft veel stof doen opwaaien binnen de samenleving.

Het is niet precies bekend wanneer dit filmpje is gemaakt. Bekijk de beelden die via Facebook door E. Hoogstad werden gedeeld:

Meisje (11) zou seks hebben gehad met volwassen familielid te Wanica

Moeder zou haar dochter hebben betrapt - Politie op zoek naar de verdachte


Volgens Waterkant.Net vandaag, vrijdag 26 juli 2019, heeft deze week een moeder haar 11-jarige dochter betrapt tijdens seks met een volwassen familielid in het district Wanica. De moeder deed meteen aangifte bij bureau de Nieuwe Grond, omdat naar haar zeggen haar dochter seksueel misbruikt is. 

Het slachtoffertje is naar een ziekenhuis verwezen voor onderzoek.

De politie wild een en ander bevestigen, maar ook niet ontkennen. Wel wordt gezegd dat ‘iets dergelijks’ zich heeft voorgedaan.

In het belang van het onderzoek kan nog niet inhoudelijk gereageerd worden op de zaak. De politie werkt aan de aanhouding van de verdachte.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bij CuraƧao bootje met vier opvarenden en een parkiet

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Bootje van het type EduardoƱo was op weg naar Klein CuraƧao


Het Dash 8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte gisteravond rond middernacht tijdens een reguliere verkenningsvlucht een onverlicht vaartuig. Het vaartuig voer richting Klein CuraƧao. De Dash stuurde die informatie meteen door aan het Rescue & Coordination Center (RCC) van de Kustwacht, die op hun beurt het Stationsschip Zr.Ms. Groningen en de Jaguar Cutter van de Kustwacht op de hoogte stelde, zo bericht de Kustwacht vandaag, vrijdag 26 juli 2019.

Beide schepen waren op dat moment aan het patrouilleren in de wateren van CuraƧao. Tevens werd  Steunpunt Parera ingelicht die de Metal Shark I-02 lanceerde om het onverlichte vaartuig te intercepteren. De interceptie vond om kwart voor drie vanochtend op 7 zeemijl zuid van Klein CuraƧao.

Tijdens de interceptie werd  een waarschuwingsschot afgevuurd. Het bleek een vaartuig van het type EduardoƱo met vier opvarenden en een parkiet aan boord.

Het vaartuig is naar de Kustwachtsteiger opgebracht en de vier personen zijn aan de politie overgedragen. De veterinaire dienst is ingelicht om de parkiet bij de Kustwacht te komen ophalen.

MAF Suriname na korte onderbreking weer de lucht in

(Bron foto: Facebook)
Door wereldwijd vliegverbod voor Airvan-vliegtuigen hield MAF toestellen aan de grond


De Surinaamse Zendingsvliegdienst, de tak van de Mission Aviation Fellowship (MAF) in Suriname, kan sinds gisteren weer medische vluchten uitvoeren naar het binnenland. Dat meldt de organisatie vandaag, vrijdag 26 juli 2019, in een verklaring, aldus de Ware Tijd. De Surinaamse Zendingsvliegdienst is de grootste aanbieder van medische vluchten naar het binnenland voor de Medische Zending. 

Door een wereldwijd vliegverbod van Airvan-vliegtuigen, het type waarmee de lijndiensten in Suriname worden onderhouden, was de maatschappij vanaf maandag genoodzaakt de twee vliegtuigen aan de grond te houden met als gevolg dat de diensten waren stilgelegd.

Het vliegverbod volgde op een onderzoek naar een dodelijke crash met parachutisten in Zweden met een GippsArero GA8 Airvan van het bedrijf Skydive Umea. Nagegaan werd of de oorzaak van de crash bij de vliegtuigen lag, wat niet het geval was. 'Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het betreffende bedrijf structureel de limieten van het vliegtuig heeft overschreden', aldus de MAF.

Het vliegverbod van de Civil Aviation Safety Authority in Australiƫ gold voor alle Airvan-vliegtuigen. Daardoor was, behalve in Suriname, ook de medische hulpverlening in Australiƫ en Oost-Timor, waar de MAF opereert, stilgelegd. 'We zijn dankbaar dat we onze diensten weer kunnen hervatten', zegt Sjaak Breen, base manager van MAF Suriname.

Hij zegt desgevraagd dat er twee weken waren uitgetrokken voor het onderzoek, maar is er opgelucht over dat al na enkele dagen bleek dat de oorzaak van de crash niet bij de vliegtuigen lag. 'Het raakte natuurlijk wel de kern van ons werk in Suriname en de andere landen waar we actief zijn en met Airvans vliegen. Maar, veiligheid staat bij MAF Suriname bovenaan en we stonden dan ook volledig achter het besluit onze twee Airvans tijdelijk aan de grond te houden, totdat door onderzoek meer duidelijkheid gegeven kon worden over de oorzaak van de crash in Zweden.'

De maatschappij heeft naast de twee Airvans een Cessna, maar dat vliegtuig is kleiner en heeft daardoor beperkte mogelijkheden. MAF Suriname is in 1964 opgericht

Hoefdraad: 'Instructies aan douane zijn verscherpt over uitvoer geld naar buitenland'

'Walgelijk dat mensen recente inbeslagname euro's in Miami linken aan regering of NDP-top'


Minister Gillmore Hoefdraad van FinanciĆ«n zegt, dat de instructies aan de douane zijn verscherpt over uitvoer van geld naar het buitenland. Ook de Deviezencommissie is bezig met verscherping van de regels. Dit is in concept af. De inbeslagname van 1.6 miljoen euro in Miami, Florida (VS), zal volgens de bewindsman niet leiden tot stijging van de koers, zo bericht Starnieuws. 

Hoefdraad, die vandaag, vrijdag 26 juli 2019, in Nickerie was voor de opening van het gebouw van de Regionale Gezondheidsdienst, zei tegen journalisten dat de 19.5 miljoen euro die in beslag is genomen in Nederland in april vorig jaar, geen druk heeft uitgeoefend op de wisselkoers. Hij verwacht niet dat 1.6 miljoen euro die invloed zal hebben, daar is hij ervan overtuigd.

De minister vindt het overigens 'walgelijk  dat mensen de aanhouding van het geld in de VS linken aan de regering of de NDP-top. Er is volgens hem geen link tussen de mensen die het geld probeerden uit te voeren en de regering of de top van de NDP.

Om geld uit te voeren uit Suriname zijn er geen limieten. Wie boven de US$ 10.000 uitvoert, moet dat aangeven. In de VS is het ook geen probleem, maar elk land heeft zijn eigen regelgeving. Er zijn vragen over de herkomst van het geld. De minister merkt op dat er meer dan vijf vluchten per week zijn uit Nederland. Ook via Frans-Guyana komen er veel euro's het land binnen. Door het stopzetten van de geldzendingen is de vraag naar Amerikaanse dollars toegenomen.

De laatste tijden is een trend merkbaarm dat euro's naar het buitenland meegenomen worden om deze in te wisselen tegen Amerikaanse dollars. Daarom is volgens Hoefdraad besloten de regelgeving aan te scherpen.

Jennifer Lopez als legendarische Colombiaanse drugsbarones in 'The Godmother'

Film over de keiharde Griselda Blanco misschien ook het regiedebuut van Lopez


De film over de keiharde Griselda Blanco wordt misschien ook het regiedebuut van Lopez. Jennifer Lopez gaat de hoofdrol spelen in The Godmother, een film over de wereldberoemde Colombiaanse drugsbarones Griselda Blanco. 

Daarnaast gaat de Hustlers-actrice de film ook produceren en bestaat er zelfs een kans dat ze gaat regisseren.Lopez gaat Blanco spelen in een film over haar leven waarin ze al de mannen om haar heen te slim af was. Door alle oplichters om haar heen nog veel harder op te lichten, wist Blanco ondanks haar armoedige jeugd in Colombia uit te groeien tot een van de allergrootste drugsbaronnen ter wereld.

Blanco was een van de sleutelfiguren tijdens de Cocaine Cowboy Wars in Miami en bouwde uiteindelijk een vermogen op dat boven de 2 miljard dollar lag. Helaas voor haar kon ze het niet allemaal uitgeven, want in 2012 werd Blanco in Colombia vermoord.

Het scenario komt van Regina Corrado en Terence Winter. Mocht Lopez plaatsnemen in de regisseursstoel, dan is dat voor de eerste keer ooit.(Suriname Mirror/Film Totaal/Variety/Twitter/Instagram/People/)

Wereldwijd proest tegen moorden op sociale leiders in Colombia

Protest is steun aan mensenrechtenactivisten en gemeenschapsleidersDe Vredesbeweging van Colombia zei donderdag dat mensen in meer dan 100 steden wereldwijd vandaag, vrijdag 26 juli 2019, zullen protesteren ter ondersteuning van de mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders van het land. 

In Colombia zei de organisatie, dat het bevestiging heeft ontvangen van 57 steden en dorpen en dat er nog eens 53 protesten over de hele wereld zullen worden gehouden. Athene, Brussel, Buenos Aires, Mexico-Stad, Londen, Madrid, Montevideo, New York, Madrid, Parijs, Rome en Santiago de Chile zijn enkele van de steden van andere landen die aan het initiatief deelnemen.

Het protest wordt georganiseerd door Defendamos la Paz, een beweging van politici, slachtoffers, voormalige strijders, vakbonden en studenten die de vrede in Colombia wil bevorderen en de uitvoering van een vredesakkoord 2016 met voormalige FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).Met uitzondering van de extreem-rechtse partij van president Ivan Duque, is het protest goedgekeurd door politieke partijen van links naar rechts. Het protest werd op touw gezet na de moord op een gemeenschapsleidster in het noorden van het land, Maria del Pilar Hurtado, die een golf van verontwaardiging veroorzaakte over de aanhoudende massamoord op mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders.

Volgens het kantoor van de Ombudsman, dat de mars actief promoot, werden bijna 200 sociale leiders vermoord tussen maart vorig jaar en mei dit jaar. Meer dan 1.300 mensenrechtenactivisten en gemeenschapsleiders ontvingen het afgelopen jaar doodsbedreigingen, vertelde Ombudsman Carlos Negret eerder deze week tegen RCN Radio.

Onafhankelijke denktanks hebben sinds 2016 meer dan 700 moorden op mensenrechtenactivisten en gemeenschapsleiders geregistreerd, het jaar dat voormalig president Juan Manuel Santos vrede met de FARC heeft ondertekend.

De moord op leiders en gedemobiliseerde leden van de FARC heeft grote druk uitgeoefend op het vredesproces dat een einde wil maken aan meer dan een halve eeuw gewapend conflict tussen de voormalige guerrillastrijders, paramilitaire groepen en de staat.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Prensa Latina)

Sancties VS tegen drie stiefzonen Maduro verdacht van corruptie voedselhulp Venezuela

Voedselpakketten verstrekt aan overheidsambtenaren en niet aan hongerlijdende bevolkingDrie stiefzonen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro hebben sancties opgelegd gekregen van de Verenigde Staten vanwege fraude met gesubsidieerde voedselpakketten. Dat meldt persbureau AP vandaag, vrijdag 26 juli 2019. In totaal zijn sancties opgelegd aan tien personen en dertien bedrijven die bij de miljoenenfraude betrokken zouden zijn. 

Het Amerikaanse ministerie van FinanciĆ«n verdenkt de Colombiaanse zakenman Alex Saab ervan een internationaal netwerk te leiden van lege bv’s. Hij zou drie stiefzonen van Maduro hebben omgekocht en zo in 2016 miljoenencontracten hebben bemachtigd waarmee hij namens de Venezolaanse overheid voedsel kon importeren in het kader van hulpprogramma’s.De bedrijven importeerden veel minder voedsel dan in de contracten stond, waardoor er geld overbleef. Hierdoor zouden de betrokken bedrijven al vele honderden miljoenen dollars winst hebben gemaakt.

Al meerdere landen hebben Maduro ervan beschuldigd de voedselpakketten aan overheidsambtenaren te geven en niet aan de hongerlijdende bevolking. Daarbij zou voedsel door de Venezolaanse regering worden gebruikt om aanhangers te belonen en tegenstanders te straffen, aldus de Amerikaanse minister van Financiƫn Steven Mnuchin. 'Saab gebruikte ingewijden van Maduro om een grootschalig corruptienetwerk te runnen waarmee ze de uitgehongerde bevolking van Venezuela exploiteren.'


Saab kwam een aantal jaar geleden in beeld van de Amerikaanse Justitie, omdat hij veel handelscontracten met Marudo’s regering afsloot. Hij zou sociale woningen bouwen voor de Venezolaanse regering en hij verscheen al eens op de staatstelevisie aan de zijde van Maduro. Volgens de VS is het netwerk ook betrokken bij de import van medicijnen, en het vervoeren van olie en smokkelen van goud vanuit Venezuela naar Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Yoswal, Yosser and Walter Flores, ook wel Los Chamos (Venezolaanse slang voor ‘de kinderen’) genoemd, zijn kinderen uit een vorig huwelijk van Maduro’s vrouw Cilia Flores. Zij zijn ook verdachten in een ander Amerikaans onderzoek naar oliefraude door het Venezolaans staatsoliebedrijf.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/The Wall Street Journal/BBC/NRC)

Actrice Imanuelle Grives nog een maand in hechtenis

(Bron foto: Instagram)
'Grives beseft dat ze professionele hulp moet zoeken'


Actrice Imanuelle Grives moet nog een maand in hechtenis blijven op verdenking van drugshandel. Dat heeft de raadkamer van Antwerpen vandaag, vrijdag 26 juli 2019 besloten, bevestigt een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie. De raadkamer beslist slechts over de voorlopige hechtenis van Grives, niet over de vraag of ze wel of niet schuldig is. Grives (34) was zelf aanwezig bij de zaak vandaag, maar bleef uit het zicht. De raadkamer handelt achter gesloten deuren. 

In een verklaring van het management van Grives staat, dat de actrice ‘beseft dat ze professionele hulp moet zoeken om te kijken hoe het kan dat ze in deze situatie is beland'. Grives liet eerder via haar advocaat weten, dat ze de drugs in bezit had ter voorbereiding op een nieuwe rol. In de verklaring staat daar niets over.

Justitie in BelgiĆ« heeft nog geen enkele aanwijzing voor kunnen vinden voor Grives’ verhaal dat ze zich voorbereidde op een rol, aldus een woordvoerder van het OM. 'Je zou toch zeggen dat er allang een regisseur of zo zich had moeten melden.'

De Rotterdamse actrice, die voorlopig uit de serie Spangas is geschreven, werd zondag aangehouden op het Belgische festival Tomorrowland met meer dan honderd xtc-, amfetamine- en MDMA-pillen, 20 gram cocaĆÆne en bijna 10 gram ketamine op zak. Ook op haar logeeradres werden drugs gevonden. Ze verklaarde al snel, dat ze drugs verkocht als voorbereiding op een nieuwe rol. Tot nu toe is echter nog geen producent, regisseur of scriptschrijver opgestaan die dat bevestigt.

Toch nemen bekenden van Grives het voor haar op. Het duidelijkst daarin is schrijver Robert Vuijsje, die Grives leerde kennen bij de verfilming van Vuijsjes boek Alleen maar nette mensen. 'Voor die film is ze met een diƫtiste 15 kilo aangekomen en daarna weer afgevallen. Ze heeft ook voor een andere rol wekenlang als dakloze op straat geleefd. Ik ken niemand die zich zo intensief voorbereidt op een rol en ik kan me ook echt niets, helemaal niets voorstellen van Imanuelle als dealer', zei Vuijsje.

Overigens werden er tijdens Tomorrowland in totaal 24 dealers aangehouden, onder wie tien Nederlanders.

(Suriname Mirror/AD/Het Laatste Nieuws)

Economisch beleid regering Aruba werpt zijn vruchten af...

(Bron foto: andreastravelss.com)
Arubaanse regering kondigt een ambitieuze economische visie aan

Aruba Airport Authorities gaat 500 miljoen investeren in uitbreiding Reina Beatrix Luchthaven


Het economisch beleid van de regering Aruba werpt zijn vruchten af. De regering heeft ook veel vertrouwen in een gezonde toekomst van Aruba. De Arubaanse regering heeft een ambitieuze economische visie aangekondigd. De minister van Economische Zaken, FinanciĆ«n en Cultuur, Xiomara Ruiz-Maduro, heeft het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) benaderd voor advies,zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 juli 2019. 

Samen met stakeholders is gewerkt aan het identificeren van zes veelbelovende sectoren. Dat zijn diversificatie van het toerisme, logistieke hubfunctie, landbouw, kenniseconomie, circulaire economie en creatieve ‘orange’ economie.

Voor elk van deze sectoren zijn investeringsplannen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat in de komende jaren grote investeringen worden aangetrokken en duizenden nieuwe banen worden gecreƫerd.

Er is ook een ambitieus programma opgezet om de bureaucratie terug te dringen door middel van e-Government, aldus de regering, die meent dat de resultaten al zichtbaar zijn.

Aruba Airport Authorities gaat 500 miljoen investeren in de uitbreiding van de Reina Beatrix Luchthaven, waardoor het aantal vluchten die Aruba per dag kan ontvangen wordt vergroot. Er worden nieuwe hotelkamers gebouwd, met name boutique hotels, om de toename van de toeristen aan te kunnen. Water- en Energiebedrijf Web gaat 300 miljoen investeren in nieuwe recip-motoren, om de productiekosten van water en elektriciteit met de grootste stap in jaren te verlagen en om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Aqualectra CuraƧao gaat gebouw te Nieuwe Haven slopen om ruimte te maken voor nieuwe gebouwen

'De sloop en het transport van grofvuil beperken zich alleen tot dit weekend'


Weggebruikers moeten er aan de Kaya Dominico F. ‘Don’ Martina morgen en zondag rekening mee houden dat zwaar transport tussen 12.00 en 18.00 uur via een alternatieve route vanaf het Aqualectra-terrein te Nieuwe Haven, gebruikmaakt van de weg. 

Op deze dagen zal Aqualectra een van de gebouwen op het terrein te Nieuwe Haven slopen om ruimte te maken voor nieuwe gebouwen waar de organisatie zal worden gehuisvest. Deze gebouwen zullen als model dienen voor het hoofdgebouw dat aan de andere kant van de weg zal worden gebouwd. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 juli 2019.

De trucks zullen zaterdag en zondag beladen met grofvuil, de Kaya Dominico F. ‘Don’ Martina oprijden richting het Monument om verderop het vuil te storten. Aqualectra vraagt alle automobilisten hier rekening mee te houden. Er zullen verkeersborden worden geplaatst voor het verkeer afkomstig van Biesheuvel. D

De werkzaamheden markeren het begin van de bouw van het nieuwe gebouw waar Aqualectra nieuwe concepten zal testen die kunnen worden toegepast bij het hoofdgebouw dat aan de andere kant van de Kaya Dominico F. ‘Don’ Martina zal worden gebouwd. Zowel in de constructie als de wijze waarop het nieuwe gebouw wordt georganiseerd, zal Aqualectra gebruikmaken van moderne concepten en oplossingen, zo wordt in een persbericht gesteld.

'Het zal een gebouw worden, uniek in zijn soort, dat voldoet aan alle moderne voorwaarden, dat gebruikmaakt van zo veel mogelijk duurzame energie en aangenaam zal zijn om in te werken. De constructie van het gebouw zal duren tot begin van 2020. De sloop en het transport van grofvuil beperken zich echter alleen tot dit weekend.'

VCB: 'Groeiakkoord kabinet-Rhuggenaath te eenzijdig gericht op verhoging van de inkomsten'

(Bron foto: Suriname Mirror)
'Het akkoord is uit balans en leidt  juist tot meer economische krimp, werkloosheid en armoede'


Het ‘Groeiakkoord’ dat het kabinet-Rhuggenaath heeft gepresenteerd is te eenzijdig gericht op verhoging van de inkomsten. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven CuraƧao (VBC), zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 juli 2019. De ondernemersorganisatie doet een dringend beroep op de regering om ook de voorwaarden te creĆ«ren voor structurele economische groei (zie onderaan). 

Het akkoord is volgens de VBC uit balans en leidt daardoor juist tot meer economische krimp, werkloosheid en armoede. De vereniging vindt het ook slecht, dat de regering niet serieus in dialoog is gegaan met de sociale partners bij het opstellen van de plannen. Daardoor wordt de kans op sociale onrust groter.

De VBC waarschuwt voor toenemende inflatie, emigratie (en daardoor braindrain), aantasting van de concurrentiepositie, inkomens en koopkracht, dalende waarde van onroerende goederen en verslechtering van het leefklimaat. Met dat laatste wordt vooral gedoeld op afnemende veiligheid, dalende kwaliteit van het onderwijs en gezondheidszorg.

De ondernemers missen bij de regering een ‘sense of urgency’ voor een stimuleringsbeleid naar economische groei en verlaging van de overheidsuitgaven. Export en deviezen genererende activiteiten moeten de ruimte krijgen. Toerisme, internationale financiĆ«le dienstverlening en de handel zijn de speerpunten in de optiek van de VBC.

Structurele economische groei is de manier om nieuwe banen te creĆ«ren, toekomstperspectief te bieden en dus ook om sociaaleconomische problemen op te lossen. Het aanpakken van de bureaucratie en ‘cost of doing business’, modernisering van het belastingstelsel, flexibilisering van de arbeidsmarkt, deugdelijk bestuur en herstructurering van het socialezekerheidsstelsel zijn punten die kunnen bijdragen.

http://www.vbcuracao.com/website/index.php?option=com_content&view=article&id=235:2019-07-25-16-17-08&catid=62:2019&Itemid=65

Mas Ć©nfasis riba redukshon di gastu di GobiĆØrnu 

Thursday, 25 July 2019 12:11      

Asosiashon di KomĆØrsio i Industria di KĆ²rsou (VBC) a tuma nota di e “Akuerdo di kresementu” (Groeiakkoord) i ta di opinion pa loke ta trata finansas pĆŗbliko ku e medidanan anunsiĆ” no ta balansĆ”. Unilateralmente a pone Ć©nfasis riba oumento di entrada. E medidanan aki lo por kondusĆ­ na mas atraso ekonĆ³miko, desempleo i pobresa.

Tambe nan lo kondusƭ na mas inflashon, mas emigrashon/braindrain, debilitƔ posishon di kompetensha, menos entrada, menos forsa di kompra, baha balor di propiedatnan inmobil, i daƱa sirkunstansia di bida (siguridat, enseƱansa i kuido mƩdiko).


VBC pertinentemente ta rechasĆ” e maneho aki, ku a establesĆ© sin ningĆŗn dialogo real ku partnernan sosial. Kiko mester hasi anto?
VBC ta boga ku “strong sense of urgency” pa un maneho ku ta dirigĆ­ riba:
  • Enfasis riba redukshon di gastu di GobiĆØrnu.
  • Stimulashon di kresementu ekonĆ³miko dor di tuma e medidanan di reformashon struktural.
Ta korekto ku den e “Groeiakkoord” a pone kresementu ekonĆ³miko sentral. E medidanan i proposishonnan nombrĆ” sinembargo ta muchu vago i na opinion di suskritonan mester ta mas konkreto i mester ehekutĆ” esakinan.
Entre otro:

  • atendimentu ku burokrasia dor di e.o. introdukshon di e prinsipio di aprobashon fiktisio, posibelmente un lei di urgensia, introdukshon di e konsepto di “Public Service Commission” , deregulashon, privatisashon;
  • baha gastu di hasi negoshi (energia, utilidat), subi produktividat laboral i mehoransa di posishon di konkurensha (sueldo mĆ­nimo, Lei di Bion);
  • modernisĆ”shoni simplifikashon di sistema di impuesto i un servisio di impuesto adekwĆ”, efektivo I simpĆ”tiko pa ku kliente. Mas Ć©nfasis riba impuesto indirekto i redukshon di impuesto direkto;
  • fleksibilisashon di merkadonan, spesialmente merkado laboral (lei di retiro, sesantia, dianan ku no ta paga pa motibu di malesa (carensdagen), LTU/LAV);
  • gobernashon apropiĆ”, stabilidat gubernamental (nombramentu di Minister di Ekonomia) i fortifikashon di institutonan manera Kontrolaria General di KĆ²rsou i Ofisina Sentral di Statistik;
  • atendĆ© ku e falta di koƶrdinashon riba merkado laboral (re-entrenamentu,formashon);
  • restrukturashon di sistema di seguridat sosial (kompetensha; aporte propio).
En partikular mester duna aktividatnan dirigĆ­ riba eksportashon i produktor di divisas, espasio pa nan sigui krese den forma duradero. Speshalmente turismo, servisio finansiero internashonal i sektor di komĆØrsio.

E medio por ekselensha pa atendĆ© e problemanan finansiero i sosial-ekonĆ³miko grandi ku kual KĆ²rsou ya pa largu tempu ta ser konfrontĆ” kunĆ© I duna siudadanonan perspektiva pa futuro, ta kresementu struktural di ekonomia i ku esei krea kuponan di trabou nobo.


Un yamamentu urgente ta bai pa GobiĆØrnu pa hinka tur energia pa krea e kondishonnan adekuĆ” pa realisĆ” e kresementu aki. Ayudo for di eksterior ta indispensable den esaki. Tambe ta nesesario pa tin konsulta I dialogo real ku partnernan sosial pa di tal forma amplia apoyo pa un ke otro. Divishon i kreashon di intrankilidat sosial no ta konseptonan konstruktivo. E medidanan lo kousa dolor pa tur hende, pero nos mester tumanan pa krea perspektivanan real di kresementu i bienestar.


KĆ²rsou, 25 yĆ¼li 2019
Direktiva VBC

Regering CuraƧao: 'Onbegrijpelijk dat gouverneur pleit voor snelle ingebruikname nieuw ziekenhuis, maar besluitvorming ernstig ophoudt’

Rijks- ministerraad in Nederland moet beslissen of landsbesluit inzake HNO vernietigd moet worden


Dat de Rijksministerraad in Nederland nu moet beslissen of het landsbesluit in verband met Hospital Nobo Otrobanda (HNO) al dan niet vernietigd moet worden, is onterecht. Gouverneur Lucille George-Wout had de ontwerpmachtiging gewoon moeten vaststellen. De CuraƧaose regering vindt het ‘onbegrijpelijk dat de gouverneur benadrukt dat het wenselijk is het nieuwe ziekenhuis zo spoedig mogelijk in gebruik te nemen en vervolgens de besluitvorming ernstig ophoudt’. 

Dat schrijft minister Hensley Koeiman (MAN) als viceminister-president in een brief van 11 juli aan de vicevoorzitter van de Raad van State van het Koninkrijk, Thom de Graaf, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 juli 2019.

De Rijksministerraad wacht op het advies van de Raad van State om een beslissing te kunnen nemen. Koeiman benadrukt, dat het ‘van het grootste belang’ is dat de Raad van State kennisneemt van de zienswijze van CuraƧao. Vooral ‘vanwege de politieke gevolgen en de daaruit voortvloeiende bestuurlijke onrust die het kabinet zich moeilijk kan permitteren’.

Koeiman wijst erop dat op korte termijn nieuwe wetgeving nodig is om de financiƫle huishouding van het land te verbeteren en de economische groei te stimuleren. 'Juist op het moment dat er vooruitzichten zijn om positieve stappen te zetten in samenwerking met Nederland, maar ook de uitdagingen rond de Isla-raffinaderij een hoogtepunt bereiken, moet het kabinet zich beraden over haar positie net alle gevolgen van dien voor de stabiliteit van het Land.'

Gouverneur George-Wout heeft het concept-landsbesluit op 7 juni ontvangen ‘ter vaststelling’.

Breeveld (DOE) vraagt in Assemblee aandacht voor op tijd betaling aan RKBO door regering


Nading (NDP) wil actie om probleem bij EBGS-school in Moi Taki op te lossen


De Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) → en Aida Nading (NDP) hebben gisteren in de Assemblee de aandacht van de regering gevraagd voor onderwijs-aangelegenheden, zo bericht vandaag, vrijdag 26 juli 2019, Starnieuws. Breeveld merkte op dat uiterlijk 1 augustus de regering een afgesproken bedrag moet betalen aan het Room Katholiek Bijzonder Onderwijs, RKBO. 

De ouders betalen een verplichte bijdrage, terwijl het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het verschil overmaakt. Als de regering verzuimt het verschil tijdig over te maken, moeten ouders het geld alsnog betalen. Hierover is ongerustheid bij ouders. Breeveld hoopt dat de regering op tijd het geld overmaakt, waardoor er geen onnodige problemen ontstaan. Waarnemend Assemblee-voorzitter Melvin Bouva vroeg ook extra aandacht van de regering voor deze kwestie.

Nading vroeg aandacht van het ministerie voor de school van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname in Moi Taki, een dependance van Godo Olo in het district Sipaliwini. Een leerkracht van die school was enige tijd geleden betrokken bij een aanrijding en is nooit meer teruggekeerd naar het binnenland.

Het gevolg is dat de kinderen van de kleuterklassen een schooljaar verloren hebben, want ze zitten thuis. Verder volgen kinderen van twee leerjaren les in Ć©Ć©n klas. De klassen zijn gecombineerd 1 & 2, 3 & 4 en 5 & 6. 'Wat zullen deze kinderen kunnen opnemen op deze manier', wilde het Assembleelid weten.

Bouva vroeg de regering om na onderzoek antwoord te geven op de vraag van Nading.

Belangenorganisatie Veerboten Commewijne en ministerie van OWT&C bereiken overeenstemming over hoogte brandstofcompensatie

Tarief  Srd 1,75 voor onder andere oversteek Meerzorg-Paramaribo niet verhoogd naar Srd 3,75

'Boothouders dienen er wel voor te zorgen, dat passagiers reddingsvesten dragen en dat de boten niet overvol zijn'


Het tarief van Srd 1,75 dat gehanteerd wordt door boothouders bij onder andere de oversteek Meerzorg-Paramaribo, wordt niet verhoogd naar Srd 3,75. De Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC) en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) hebben overeenstemming bereikt over de hoogte van de brandstofcompensatie. Partijen hebben gisteren een principeovereenkomst getekend, aldus vandaag, vrijdag 26 juli 2019, de Ware Tijd.

Voor een liter mengsel van gasoline en Nautilus zullen de boothouders Srd 5,51 ontvangen. De overeenkomst werkt terug tot 1 januari 2019.

'Vele boothouders kunnen zich hierin vinden. We moeten ook rekening houden met de passagiers die we niet kunnen belasten met een hoger tarief', zegt Ann Sadi, voorzitster van de BOVC.

De boothouders hebben twee jaar geen compensatie gekregen, omdat die afgebouwd zou worden. Zij menen echter dat ze in dat besluit niet zijn gekend. Er is overeengekomen dat de boothouders voor het jaar 2018 een compensatie krijgen. Dat bedrag per liter zal minder zijn, omdat in 2017 het tarief was verhoogd van Srd 1,25 naar Srd 1,75. Nu moet de BOVC eerst nog wat huiswerk maken alvorens OWT&C tot uitbetaling kan overgaan. De organisatie moet namelijk rechtspersoonlijkheid bezitten. Elke boothouder dient een bankrekening te hebben en de overheid zal het geld rechtstreeks op een ieders rekening storten. 'Wij zijn al bezig met een advocaat om rechtspersoonlijkheid te krijgen en mogelijk kan dat enkele weken duren', zegt Sadie.

De betaling zal per kwartaal plaatsvinden op basis van ingediende declaraties met onderliggende stukken. De compensatie wordt toegekend op grond van het aantal vaardagen. 'De presentie is daarom van eminent belang en het ministerie zal controle uitvoeren', staat in de principeovereenkomst. Los daarvan zegt Sadi, dat de boothouders niet alleen voor hun rechten moeten opkomen, maar zich ook moeten houden aan hun plichten. Ze dienen ervoor te zorgen dat passagiers reddingsvesten dragen en dat de boten niet overvol zijn. Ook moeten boothouders de vereiste bescheiden bij zich hebben. L

Oud-directrice RGD Maaltie Sardjoe moet RGD nog Srd 50.000 plus rente betalen

Maaltie Sardjoe haalt steeds bakzeil bij de rechter...


Tot tweemaal toe heeft de Kort Gedingrechter de vordering van de ex-directrice van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Maaltie Sardjoe, afgewezen. Zij vond, dat de RGD haar nog geld moest betalen op basis van een vonnis uitgesproken in augustus 2016. De RGD heeft echter gevorderdm dat Sardjoe nog Srd 50.000 moet betalen vermeerderd met rente van 6% per jaar vanaf 4 juli 2019 tot en met de dag van de algehele voldoening.

Waarnemend RGD-directrice Sebita Gopal zegt vandaag, vrijdag 26 juli 2019, op Starnieuws dat zodra het vonnis op papier is dit betekend zal worden aan Sardjoe. Gopal is blij dat de rechter meegegaan is met de RGD en de ontheven directrice gisteren veroordeeld heeft om de Srd 50.000 te betalen. Zij vindt het erg, dat door het 'derden beslag' op de tegoeden van de RGD, met veel moeite de salarissen van de werknemers zijn betaald. Niet alle 800 werknemers hebben hun geld op tijd kunnen krijgen door de beslaglegging.

Er is onmiddellijk door de advocaat van de RGD een Kort Geding aanhangig gemaakt om de onterechte beslaglegging op te heffen, zegt Gopal. Er zijn daarbij documenten overgelegd waaruit blijkt, dat de RGD Sardjoe niks verschuldigd is. De RGD-leiding was verbaasd, dat ondanks de documenten er op 9 juli 2019 weer beslag is gelegd door Sardjoe.

In het eerste Kort Geding zijn de redenen weerlegd. Daarna kwam Sardjoe met de volgende eisen:
- Jubileumuitkering door te betalen voor nog eens 6 maanden salaris
- Uitbetaling voor medische kosten
- Uitbetaling voor 60 liter brandstof per week getankt in een voertuig dat voor Sardjoe wordt gehuurd - 10 % loonsverhoging ingaande 1 januari 2019, omdat dit zou zijn overeengekomen met de bond.

De Stichting RGD heeft ook bij de 2e beslaglegging aangegeven, dat Sardjoe niets te vorderen heeft. Omdat er veel schade is geleden door de beslagleggingen, heeft de RGD ook een schadevergoeding gevorderd. Alle beslagleggingen zijn door de rechter opgeheven.

Bee (ABOP) dient initiatiefwetsvoorstel bij het parlement in inzake enquĆŖterecht

'Ik vind dat het tijd is om het in te dienen'

- EnquĆŖterecht is opgenomen in artikel 79 van de Grondwet van 1987
- 'Een parlement zonder onderzoeksrecht is net een tandeloze tijger'


Moe, dat het maar niet van de grond komt, heeft ABOP-parlementariĆ«r Marinus Bee een initiatiefwetsvoorstel bij het parlement ingediend inzake het recht van onderzoek door parlementariĆ«rs. Dit zogenoemde enquĆŖterecht is opgenomen in artikel 79 van de Grondwet van 1987 met hierin de expliciete opdracht, dat dit nader bij wet moet worden geregeld. Het is er echter nimmer van gekomen, ondanks dat meerdere keren vanuit zowel het parlement als vanuit maatschappelijke groepen gewezen is op de noodzaak hiervan. 

'Ik vind dat het tijd is om het in te dienen', zegt Bee vandaag, vrijdag 26 juli 2019, in de Ware Tijd.

Er is intussen een Commissie van Rapporteurs benoemd om zich te buigen over het wetsvoorstel dat vorige week is ingediend. De parlementariƫr vindt dat een parlement zonder onderzoeksrecht net een tandeloze tijger is. 'Want daarin zit je kracht.'

Hij heeft op diverse momenten geconstateerd, dat dit recht een pure noodzaak is voor het hoogste politieke orgaan van de Staat. 'We hebben ons vaak erover beklaagd dat wanneer we informatie van de regering opvragen, we die in onvoldoende mate of misschien helemaal niet krijgen.' Als voorbeeld noemt hij informatie over de salarissen bij parastatale bedrijven. 'Na heel lang aandringen is die informatie gekomen, hoewel halfjes. Sommige bedrijven weigerden zelfs om informatie af te staan, wat in principe niet mag want het zijn semi-overheidsbedrijven.'

Bee meent dat parlementariƫrs met een wettelijk geregelde bevoegdheid om onderzoek te mogen doen, niet afhankelijk hoeven te zijn van de regering voor informatie. 'Een ander voordeel is dat wanneer de regering weet dat jij als parlement de bevoegdheid hebt, ze zal willen voorkomen dat we op het punt belanden om zelf op onderzoek uit te gaan.' Dat zou politiek moeilijk te vertalen zijn voor een ministerie of andere regeringsinstantie, stelt hij.

Conform het wetsvoorstel zal een parlementaire enquĆŖte uitgevoerd worden door een commissie van Assembleeleden die door het parlement is ingesteld. In het voorstel is verder ook de verplichting tot medewerking bij onderzoek van de commissie omschreven. Bee plaatst de noodzaak voor een EnquĆŖterecht in lijn met de aangenomen wet Rekenkamer en de Comptabiliteitswet. Volgens hem zal met het parlementaire onderzoeksrecht ook invulling gegeven worden aan de versterking van de constitutionele taak van de DNA.

'Onze Assemblee heeft een controlerende taak, maar hoe sterk ben je wanneer je afhankelijk bent van informatie van een persoon of instantie op wie je zelf controle moet uitvoeren?' 

Opmerkelijk is dat, hoewel de wet alle parlementariĆ«rs ten goede zal komen, alleen Bee het initiatiefwetsvoorstel heeft ingediend. 'Het gaat niet zozeer om wie het heeft ingediend en hoeveel personen, het gaat erom dat er nu een werkdocument ligt om ons parlement te versterken.' 

Naar verluidt had voormalig NPS-parlementariƫr Arnold Kruisland indertijd ook een dergelijk initiatiefwetsvoorstel ingediend bij het parlement.

Assemblee neemt Wet Notarisambt 2019 aan

Aantal notarissen wordt geleidelijk opgetrokken van 20 naar 50

Cliƫnt heeft na ontdekken van een onregelmatigheid drie jaar de tijd om klacht in te dienen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteravond de wet Notarisambt 2019 aangenomen met 29 algemene stemmen, 24 van de coalitie en 5 van de oppositie. Met de aanname komt de oude wet uit 1945 te vervallen. Waarnemend DNA-voorzitter Melvin Bouva (NDP), sprak zijn genoegen uit over de nieuwe wet, die volgens hem beter aansluit op de behoefte van de samenleving, de uitoefening van het ambt en die beter past bij de tijd, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 26 juli 2019. 'De wet is er eindelijk door. Hier is hard aan gewerkt en getrokken', aldus Bouva, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 26 juli 2019.

Met de nieuwe wet wordt onder andere het aantal notarissen geleidelijk opgetrokken van 20 naar 50. Ook is de wet opgenomen, dat wanneer een cliƫnt een onregelmatigheid heeft ontdekt, deze drie jaar de tijd heeft om de klacht in te dienen. Initiatiefneemster Jennifer Geerlings-Simons (NDP): 'Wanneer u als cliƫnt merkt dat iets fout is gegaan, heeft u drie jaren de tijd om een klacht in te dienen. We kunnen geen open klachtensysteem hebben, zelfs bij het strafrecht hebben wij verjaringstermijnen omdat iets niet gewoon open kan blijven.' Zodra de klacht is ingediend, heeft het tuchtcollege 10 weken de tijd om deze te behandelen.

 

Tijdens de behandeling van de wet werd gediscussieerd over een fonds waaruit de administratieve kosten voor het deponeren van klachten, kunnen worden gefinancierd. Deskundigen hebben voorgesteld om dit fonds uit te breiden. Hieraan moet bij Staatsbesluit vorm aan gegeven worden. 'Wanneer gevallen zich voordoen dat burgers door uitspraak van de tuchtrechter of de civiele rechter, recht hebben op vergoeding en het op geen enkele manier meer te verhalen is op de notaris, moet uit dat fonds een deel van de vergoeding worden uitgekeerd. Dat betekent dat de notarissen zullen moeten bijdragen aan dat fonds omdat het een soort verzekering is', sprak Jennifer Geerlings-Simons. Dit fonds dient als zekerheid voor wanneer iets verkeerd mocht gaan en de basis hiervoor is opgenomen in de wet als een extra artikel.

Commissievoorzitster Rosellie Cotino (NDP) zei, dat met de aanname van de wet er nu een betere wet is die het beroep van notaris regelt en die beter toezicht houdt op het ambt van de notaris. 'Een wet die meer rechtszekerheid biedt aan de burgers. Het is nu heel duidelijk hoe mensen hun klacht kunnen indienen, hoe dat in behandeling genomen wordt en de termijn waarbinnen de klacht behandelt moet worden.'

Krishna Mathoera (VHP) maakte daarbij de opmerkingm dat de regering de procedures en processen over grond en grondkwesties ook inzichtelijk moet maken, zodat de notarissen veel beter daarmee kunnen werken.

'Ik ben blij dat na bijzondere inspanning het is gelukt om niet alleen de twee artikelen die wij bij wijze van nood wilden wijzigen, maar met de hele sector te komen tot een integrale wijziging van de wet', zei Jennifer Geerlings-Simons. 'Ongeacht waar ze zitten om deze wet aan te nemen. Burgers worden in problemen gebracht omdat bepaalde zaken niet geregeld zijn. We hebben met dit ontwerp geprobeerd om de burgerij en de notarissen te beschermen tegen wantoestanden door in de wet een aantal eisen op te nemen of te verscherpen.' 

Spectaculaire roof van 750 kg goud en edelmetalen op luchthaven Guarulhos SĆ£o Paulo, BraziliĆ«

Verkleed als politieagenten, in twee politievoertuigen, dringen 8 overvallers cargoterminal binnenBij een overval op een terminal van de luchthaven van SĆ£o Paulo in BraziliĆ« hebben acht nep-agenten donderdag 25 juli 2019 750 kilo goud en edelmetalen buitgemaakt. Verkleed als politieagenten, in twee politievoertuigen, drongen de overvallers een cargoterminal binnen op Guarulhos, de drukste luchthaven van Zuid-Amerika.

Minstens een van de overvallers was gewapend. Terwijl twee gijzelaars onder schot gehouden werden, moest personeel van de luchthaven het goud overladen in de politievoertuigen.

De wagens werden later teruggevonden op 20 kilometer van de luchthaven.


Bij de overval vielen geen gewonden en er werd geen schot gelost, zeggen de luchthavenautoriteiten. Het vliegverkeer op de luchthaven heeft geen hinder ondervonden.


Het goud was bestemd voor New York en Zurich, en heeft een waarde van 40 miljoen dollar.

Een politieofficier zegt, dat een medewerker van de luchthaven en acht van zijn familieleden (van wie vier minderjarig) twaalf uur gekidnapt bleven. Zij worden zo snel mogelijk ondervraagd. De politie heeft nog geen spoor naar de buit.

(Suriname Mirror/La Vanguardia/VRT/El Periodico/Twitter)