woensdag 21 november 2018

Mogelijk moord- en zelfmoordpoging op een woonadres aan de Prinsessestraat

(Bron foto: Facebook)
43-Jarige vrouw badend in haar bloed op erf gevonden met verwonding in halsstreek

In woning is man aangetroffen met verwondingen in zijn hals- en maagstreek


Het Korps Politie Suriname bericht woensdagavond 21 november 2018, dat de 43-jarige Vancelea B. en 41-jarige Antonio F. 's morgens door de politie van Geyersvlijt in kritieke toestand zijn aangetroffen op een woonadres aan de Prinsessestraat.

Na een melding ging de politie voor onderzoek ter plaatse. Vancelea is op het erf, badend in haar bloed, aangetroffen met een verwonding in haar halsstreek.

In de woning trof de politie Antonio aan met verwondingen in zijn hals- en maagstreek. Met een ambulance zijn beide personen afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, alwaar zij ter verpleging zijn opgenomen. De gewonden waren niet aanspreekbaar.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Recherche Paramaribo. Nadere berichten volgen.

Volgens de Ware Tijd heeft de man de vrouw - beide van Braziliaanse komaf -, na steekverwondingen te hebben toegebracht in haar halsstreek, uit een raam naar beneden gegooid. Daarna zou de man zichzelf steekverwondingen hebben toegebracht in zijn hals en maag.

Justitie Peru gelast aanhouding president Federación Peruana de Fútbol, FPF

Edwin Oviedo leidt criminele organisatie en gaf opdracht tot moord twee vakbondsleiders in suikerindustrie


Een Peruaanse Officier van Justitie heeft de aanhouding gelast van de president van de voetbalfederatie van het land (Federación Peruana de Fútbol, FPF) in een zaak die hem met twee moorden in verband brengt.

Officier van Justitie Juan Carrasco zegt, dat Edwin Oviedo het hoofd is van een criminele organisatie en opdracht heeft gegeven voor de moord hop twee vakbondsleiders in de suikerindustrie, één in 2012 en de andere in 2015.


Carrasco zegt, dat Oviedo een vluchtrisico is vanwege vermeende banden met een andere criminele organisatie, bestaande uit rechters, openbare aanklagers en bedrijfsleiders.


De advocaat van Oviedo, Carlos Isla, heeft alle beschuldigingen ontkend. Met Oviedo als voorzitter van de voetbalfederatie, kwalificeerde Peru zich voor het eerst in 36 jaar voor het Wereldkampioenschap.(Suriname Mirror/Peru21/The Associated Press/Diario Correo/YouTube)

Regering Colombia vraagt Cuba ELN-rebellencommandant Nicolas Rodriguez Bautista te arresteren

Vredesbesprekingen met groep opstandelingen zal waarschijnlijk niet snel zullen worden hervat


De Colombiaanse regering heeft Cuba gevraagd ELN (Ejército de Liberación Nacional) -rebellencommandant Nicolas Rodriguez Bautista te arresteren, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag 20 november 2018, een teken dat vredesbesprekingen met de groep opstandelingen waarschijnlijk niet snel zullen worden hervat. 

Colombia deed op 6 november een mondeling verzoek aan de Cubaanse regering om informatie te verstrekken over de aanwezigheid van verschillende commandanten van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) op Cubaans grondgebied, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het vroeg ook Havana om te reageren op een Interpol Red Notice voor Rodriguez, de leider van de rebellengroep. Een Interpol Red Notice is een 'verzoek om een ​​individu hangende uitlevering te lokaliseren en voorlopig te arresteren'. Rodriguez, ook bekend als 'nom de guerre Gabino', verblijft enkele maanden op Cuba voor medische behandeling. De Cubaanse regering reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.


Het verzoek van Colombia kan de inspanningen om de vredesbesprekingen tussen de regering en het ELN opnieuw op gang te brengen belemmeren. De Colombiaanse president Ivan Duque zei in augustus, dat hij de Cuba-onderhandelingen stopte totdat de rebellen al zijn gijzelaars zou vrijlaten. De guerrilla's hebben ongeveer 10 gijzelaars.

In september verving Duque het onderhandelingsteam van de regering - een geplande actie - en zei hij, dat hij geen nieuw team terug zou sturen naar Cuba totdat de gevangenen bevrijd waren en de ELN zijn criminele activiteiten had stopgezet. De rebellen hebben gezegd, dat de vrijlating van gijzelaars geen voorwaarde was voor onderhandelingen die werden overeengekomen aan het begin van de onderhandelingen in februari 2017.


Het ELN, door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische groepering beschouwd, heeft oorlog gevoerd met de Colombiaanse regering sinds 1964. De grotere FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), voorheen een guerrillagroep en nu een politieke partij, stemde in 2016 in met een vredesakkoord met de regering. Interpol kan een land niet dwingen een persoon te arresteren.

(Suriname Mirror/El Heraldo/VOA News/El Comercio/Blu Radio/YouTube/Twitter)

Het beste gebouw ter wereld is een verbluffende kostschool aan rand Braziliaanse Amazone

Children Village in de staat Tocantins wint prestigieuze RIBA International Prize 2018Het beste gebouw ter wereld ... is een verbluffende kostschool aan de rand van de Amazone die zich richt op de kinderen van boeren op het platteland in Brazilië: architecten kondigen een radicale houtconstructie aan, de meest opvallende constructie van het jaar Children Village, ontworpen door de Braziliaanse architecten Aleph Zero + Rosenbaum, in de buurt van enorme rijstvelden in de staatTocantins, ongeveer 370 mijl ten noordoosten van Brasília. 

De opvallende nieuwe school is grotendeels gemaakt van lokaal geproduceerd hout en natuurlijke hulpbronnen rondom de site.

En het heeft een enorme impact gehad door de prestigieuze RIBA International Prize 2018 te winnen, ondanks de concurrentie met 199 andere locaties uit 16 landen over de hele wereld. De  prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en beloont de meest inspirerende en belangrijke nieuwe structuren van over de hele wereld.

Van slaapzalen en leesruimtes tot balkons en hangmatten, delen van het stijlvolle Children Village zijn ontworpen in samenwerking met de studenten om hen deel te laten uitmaken van het project. Technisch gezien zijn de gebouwen een paar pensions, maar het zijn spiegelbeelden van elkaar, wat betekent dat ze allebei de prijs krijgen. Aleph Zero is een jonge Braziliaan onder leiding van Gustavo Utrabo en Pedro Duschenes. Ze werkten in samenwerking aan het interieur van de gebouwen, met Marcelo Rosenbaum, een Braziliaanse ontwerper en televisiepresentator.

Elizabeth Diller, voorzitster van de RIBA International Prize jury van 2018, vertelde CNN: 'Het beste nieuwe gebouw ter wereld moet ons uit onze dagelijkse sleur wekken voor iets uitdagends dat ons leert waarom architectuur nog steeds relevant is.' The Children Village voldoet perfect aan de criteria en is geschikt voor maximaal 540 studenten in de slaapzalen.

In zijn streven om zich te openen naar het omliggende land, heeft de school geen airconditioning of beglazing en zijn er geen opgeleide kinderen die lokaal zijn. Het stelt studenten in verre nederzettingen en boerderijen ook in staat om te studeren. Ze leven in grote, stijlvolle slaapzalen die zijn geclusterd in negen groepen van vijf bakstenen gebouwen met prachtige, groene grote binnenplaatsen vol met planten en bomen.


De slaapzalen herbergen zes kinderen, tussen de 13 en 18 jaar oud, waardoor iedereen voldoende ruimte heeft om te genieten van ontspanning in alle comfort. Elke slaapzaal heeft opbergruimte, wasruimte, douches en toiletten met trappen die ook leiden naar speelruimtes, leeszalen en tv-ruimtes die buiten zijn en door houten schermen tegen het weer worden beschermd. Er zijn ook hangmatten voor studenten om te ontspannen en verhoogde loopbruggen die je een prachtig uitzicht op de groene schoolcampus geven.

(Suriname Mirror/CNN/The Daily Mail/Dezeen/Architecture.com)

Demonstrerende studenten in Caracas, Venezuela, in botsing met anti-oproerpolitie

(Bron foto: Twitter)
Een tiental studenten heeft medische behandeling nodig na blootstelling aan traangas


Honderden anti-oproerpolitie in Venezuela zijn in botsing gekomen met studenten die protesteerden voor betere omstandigheden op universiteiten, terwijl de economische crisis in het land blijft verslechteren

Studenten hielden woensdag 21 november 2018 een bijeenkomst bij de Universidad Central de Venezuela (UCV) in Caracas voordat ze probeerden de campus te verlaten. Ze werden tegengehouden door officieren en leden van de Nationale Garde die traangas gebruikten tegen de studenten.


Een tiental studenten had medische behandeling nodig na blootstelling aan de traangasdampen.

De anti-regeringsbeweging heeft de afgelopen maanden stoom afgeblazen en de mars had een ongewoon groot aantal demonstranten getrokken.

Veel oppositieleiders en gewone Venezolanen zijn gevlucht, vanwegeniet in te tomen hyperinflatie spiralen en dagelijkse benodigdheden moeilijk te verkrijgen zijn.Op 21 november wordt in Venezuela een eerbetoon gebracht aan de studenten die tegen de dictatuur van Marcos Pérez Jiménez gevochten hebben om de democratie te herstellen. Om de University Student Day in Venezuela te herdenken, vertrokken ze woensdag naar de straten van de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, Caracas.

De datum eert de studenten van de Universidad Central de Venezuela die, samen met andere universiteiten, op 21 november 1957, een staking tegen de dictatuur van Marcos Pérez Jiménez ondernam. Die tijd eiste het Venezolaanse volk de stopzetting van foltering en de vrijlating van politieke gevangenen. Daarnaast vroegen zij om het houden van presidentsverkiezingen om de sociaal-politieke orde van het land te herstellen. Echter, in antwoord op hun eisen, namen de veiligheidstroepen de universiteitsstad in en met de steun van politiediensten werden verschillende studenten opgepakt.

(Suriname Mirror/TeleSUR/The Associated Press/YouTube/Twitter)

Goudwinning boert goed in economische crisis Venezuela

(Bron foto: Diario de Caracas)
Kleinste hoeveelheid goud goed genoeg om te betalen voor de dagelijkse benodigdheden

De meeste goudzoekers komen massaal naar het Canaima National Park


De goudmijnbouw  bereikt nieuwe recordhoogten in Venezuela, omdat hyperinflatie, stroomuitval en tekorten aan voedsel en medicijnen burgers ertoe aanzetten om het land te ontvluchten of nieuwe manieren van overleven te vinden. 

Misschien wel het grootste probleem waarmee Venezolanen in hun dagelijks leven te maken hebben, is de aanhoudende valuta-inflatie, wat betekent dat zelfs de kleinste hoeveelheid goud goed genoeg is voor de worstelende bevolking, omdat ze het metaal kunnen gebruiken om te betalen voor de dagelijkse benodigdheden.

De meeste goudzoekers komen massaal naar het Canaima National Park, waar zelfs de Pemon-inheemsen, afkomstig uit de regio met de beroemde Salto Ángel van Venezuela, nu hun ecologisch aangedreven levens hebben achtergelaten als gidsen voor goud, meldde The Wall Street Journal dinsdag 20 november 2018.


Volgens het artikel heeft het edelmetaal nu de bolivar vervangen als de nationale valuta binnen het gebied dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
De 500 miljoen jaar oude pijlers van erosie inspireerden Disney's 'Up'.

Lokale bewoners zouden mijnen zo groot als een voetbalveld graven als ze naar goud zoeken, ook al is mijnen in het uitgestrekte nationale park illegaal.

Volgepakt met economische wanhoop vluchten massa's Venezolanen gewoon weg. Eerder deze maand zei het VN-bureau voor Humanitaire Coördinatie (OCHA) dat het aantal vluchtelingen en migranten die het Zuid-Amerikaanse land hebben verlaten sinds de economische crisis in 2014 begon, nu 3 miljoen bedraagt.

(Suriname Mirror/Mining.com/The Wall Street Journal/YouTube)

OM Curaçao : 'Zeer geslaagde werkconferentie Grip op Grenzen'

Doel conferentie 'baseline' grensveiligheid en grensbewaking vaststellen Caribisch deel Koninkrijk


Ruim 40 experts uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten hebben woensdag 21 november 2018 in het Hilton Hotel op Curaçao deelgenomen aan de werkconferentie 'Grip op Grenzen'. Het was een conferentie op initiatief van het Parket Procureur-generaal (PPG) van het Openbaar Ministerie (OM) Carib, in samenwerking met alle ketenpartners aan de grenzen. Dit meldt het OM Curaçao.

Het doel van de werkconferentie was om in gezamenlijkheid de baseline grensveiligehid en grensbewaking vast te stellen voor het Caribische deel van het Koninkrijk, de verbetervoorstellen te formuleren en deze te prioriteren. Diverse sprekers hebben het woord gevoerd.

Het welkomstwoord werd gesproken door Roger Bos, procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden. Met de baseline wordt een set van minimumnormen bedoeld, waaraan de grensveiligheid en grensbewaking moet voldoen. Op deze manier pogen de landen in het Koninkrijk gezamenlijk een weerstandsniveau aan de grenzen te bereiken, waardoor de grip op de mensen en goederenstromen aan de grenzen wordt versterkt.


In de baseline worden de processen beschreven die minimaal ingericht dienen te zijn voor een weerbare grens waarbij informatie en samenwerking tussen de ketenpartners leidend is om interventies op het juiste moment en op de juiste plaats te plegen.

In januari 2019 zal de nieuw geformuleerde baseline grensbewaking en grensbeveiliging aangeboden worden aan de vier Justitieministers tijdens het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO).

De opkomst was zeer goed met ruim 40 ketenpartners van onder andere het Korps Politie Aruba (KPA), Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), Korps Politie Curaçao (KPC), Korps Politie Sint Maarten (KPSM), Douane Curaçao, Douane Caribisch Nederland, Douane Sint Maarten, Instituto Alarma y Seguridad Aruba (IASA), de Koninklijke Marechaussee (KMar), Kustwacht Caribisch Gebied, Recherche Samenwerkings Team (RST), het ministerie van Justitie en Veiligheid Nederland, het ministerie Algemene Zaken Curaçao, Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), het Openbaar Ministerie (OM) van Aruba, Curaçao en de BES-eilanden en het Parket Procureur-generaal (PPG) op Curaçao.

Blikvanger van Suriname bron van zorg en ergernis
Hoofd Economische Controledienst Rosheuvel door rechter in vrijheid gesteld

Verbazing bij advocaten, dat medeverdachten veel eerder zijn vrijgelaten

'In feite zei OM tegen 4 medeverdachten, dat zij lekker naast hun vrouwtjes konden gaan slapen, terwijl Rosheuvel dan lekker in de cel mocht blijven'


De rechter heeft gisteren het in opspraak geraakte hoofd van de Economische Controledienst, Edith Rosheuvel, op vrije voeten gesteld. De rechter ging mee met het verzoek van haar advocaten Benito Pick en Raoul Lobo, die op grond van het gelijkheidsbeginsel het niet juist vonden dat de voorlopige hechtenis van alle andere vier verdachten in deze zaak reeds in een vroeg stadium is opgeschort, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 november 2018.

Pick voerde in zijn verzoek aan, dat het de verdediging verbaast, dat na de inverzekeringstelling van Rosheuvel op 21 september, alle andere verdachten twee tot drie weken later in vrijheid zijn gesteld. Erger nog, het Openbaar Ministerie (OM) heeft de medeverdachten S.J. en K.R. op verzoek van de advocaat op vrije voeten gesteld, terwijl J. juist degene is die Rosheuvel telefonisch benaderde om zaken tegen een bepaalde prijs te regelen. Het ECD-hoofd, die inspecteur van politie is, heeft toen terstond aangeven dat zij niet omkoopbaar is. Daarna heeft J. volgens Pick contact opgenomen met K.R., die vervolgens de inspecteur van politie, E.M., benaderde.

Het was M. die weer contact opnam met Rosheuvel. Hoewel naar zeggen van J. hij een bedrag van Srd 160.000 via R. aan Rosheuvel heeft laten betalen, is er volgens de advocaat geen enkel bewijs dat zij dit geld in ontvangst heeft genomen.

'Het Openbaar Ministerie stelt dat juist J. en R. ambtshalve in vrijheid zijn gesteld, terwijl zij toegegeven hebben zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping en verduistering', aldus Pick.

Volgens de advocaat is het vreemd, dat J. steeds een brief via zijn advocaat laat sturen, waarin wordt aangegeven dat hij in het ziekenhuis is opgenomen. Hierdoor verschijnt deze verdachte niet op de strafzitting. Lobo ondersteunde het betoog van Pick en ging zover, door te stellen dat het OM flink steken heeft laten vallen in deze zaak. Hij vindt dat het OM misbruik heeft gemaakt van het opportuniteitsbeginsel. 'In feite zegt de vervolging aan de vier mannen, dat zij lekker naast hun vrouwtjes kunnen gaan slapen, terwijl de verdachte Rosheuvel dan lekker in de cel mag blijven. De rechter-commissaris heeft gezegd dat J. de grote veroorzaker is van al deze ellende', stelde Lobo.

Pick stoorde zich ook eraan, dat op de strafzitting van gisteren gebleken is dat medeverdachte I.B. niet door het OM is gedagvaard. Deze verdachte moet als getuige gehoord worden in de zaak van de medeverdachten, waarvoor het OM meer ruimte heeft gevraagd. Ook de andere verdachten zullen in elkaars zaken worden gehoord. De zaak is daarom ook nog niet voorgedragen door het OM.

De rechter ging uiteindelijk mee met het verzoek van de advocaten, onder de voorwaarde dat Rosheuvel bij elke behandeling van deze zaak aanwezig moet zijn op de strafzitting. Ook mag zij geen contact opnemen met de medeverdachten.

De zaak wordt nu op 15 januari 2019 verder behandeld.

Latijns-Amerika lanceert nieuwe routekaart om de jaguar te redden - 29 November Internationale Jaguar-dag

'Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the Americas' gepresenteerd op Conference of Parties (COP) 14 Convention on Biological Diversity


Organisaties kondigen de allereerste Internationale Jaguar-dag aan, jaarlijks op 29 november


Een ongekende wereldwijde toewijding om de jaguar te redden, hebben toonaangevende internationale natuurbeschermingsorganisaties en belangrijke jaguar-staten samengebracht om de Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the Americas dinsdag 20 november 2018 te presenteren tijdens de Conference of Parties (COP) 14 van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit in Sharm El-Sheikh, Egypte. 

Gepubliceerd in een kritieke en onzekere tijd voor de toekomst van de grootste wilde kat van de Amerika's, is de routekaart gericht op het versterken van de Jaguar Corridor, van Mexico tot Argentinië, door het beveiligen van 30 prioritaire jaguar-behoudslandschappen tegen het jaar 2030.Dit gewaagde, regionaal gericht initiatief, zal een nieuwe weg effenen om de internationale samenwerking en het bewustzijn voor jaguar-beschermingsinitiatieven te versterken, inclusief de mitigerende conflicten tussen mens en jaguar en het verbinden en beschermen van jaguar-habitats, en het stimuleren van duurzame ontwikkelingskansen, zoals ecotoerisme, die het welzijn ondersteunen van gemeenschappen en inheemse volkeren die naast deze soort leven.

'Vandaag zijn we getuige geweest van een buitengewone inspanning van Latijns-Amerikaanse landen die samenwerken om jaguars te beschermen; deze gebeurtenis zal een precedent scheppen dat onze naties hand in hand kunnen werken voor het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen, en dus het welzijn van onze toekomstige mensen en generaties verzekeren', zei de minister van Milieu en Energie van Costa Rica, Carlos Manuel Rodríguez.

Op de Conventie hebben het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), het Wereld Natuur Fonds (WWF), Wildlife Conservation Society (WCS), Panthera en regeringsvertegenwoordigers ook de oprichting aangekondigd van de allereerste Internationale Jaguar-dag. Jaarlijks gevierd op 29 november, zal deze dag het bewustzijn vergroten over bedreigingen waarmee de jaguar wordt geconfronteerd, instandhoudingsinspanningen die zorgen voor zijn voortbestaan ​​en de rol van de jaguar als een sluitsteensoort waarvan de aanwezigheid indicatief is voor een gezond ecosysteem - de basis voor een duurzame toekomst voor dieren in het wild en mensen.

'De Jaguar Conservation Roadmap voor Noord- en Zuid-Amerika vertegenwoordigt het type innovatief partnerschap dat essentieel is voor het bereiken van de SDG's (Sustainable Development Goals)', aldus Midori Paxton, het hoofd van 'Biodiversity and Ecosystems' bij de UNDP. 'Door regeringen, de privésector, het maatschappelijk middenveld en internationale partners bij elkaar te brengen, zal de routekaart helpen de belangrijkste jaguar-corridors te beschermen op manieren die duurzame middelen van bestaan ​​voor lokale gemeenschappen versterken en nieuwe zakelijke kansen bieden voor ecotoerisme en duurzame landbouw.'

Panthera Conservation Science Executive Director, dr. Howard Quigley, verklaarde: 'Vandaag is een echte mijlpaal voor de toekomst van de jaguar. De Jaguar 2030 Roadmap blaast nieuw leven in de wereld van het behoud van jaguars en biedt een visie en echte oplossingen voor de wereld om deze cultureel iconische en ecologisch essentiële soort te beschermen, terwijl enorme economische kansen en een duurzame toekomst voor iedereen worden gecreëerd. Vooral als nieuwe en doordringende bedreigingen naar voren komen voor de soort, werpt deze eerste-van-zijn-soort wereldwijde toewijding een broodnodige instandhoudingsschijnwerper op de vaak over het hoofd geziene jaguar.'

Het behoud van jaguars overstijgt de intentie om een ​​enkele soort te beschermen. Succesvol jaguar-behoud handhaaft bossen, koolstof, biodiversiteit, stroomgebieden en nationaal en cultureel erfgoed. Het realiseren van continentale jaguar-bescherming vereist visionaire landschapsplanning en -beheer in ontwikkelings- en economische sectoren, zoals landbouw, bosbouw en infrastructuur, om de biodiversiteit te behouden, terwijl het bereiken van SDG's, het strategisch plan voor biodiversiteit 2011-2020 en de Aichi-biodiversiteit targets.

De cruciale rol van de jaguar in het behoud van biodiversiteit zal worden benadrukt door de viering van de Internationale Jaguar-dag. De release van de roadmap volgt het op hoog niveau gehouden forum van de Verenigde Naties dat in maart werd gehouden en resulteerde in de lancering van de Jaguar 2030 New York Verklaring door 14 jaguar-landen en internationale partners voor natuurbehoud.De jaguar is de grootste carnivoor in Latijns-Amerika, verspreid over 18 landen. 50% Van de originele habitat van de soort is echter verloren gegaan en jaguarpopulaties nemen af ​​vanwege illegale stroperij, conflicten tussen mens en jaguar en verlies en fragmentatie van leefgebied. Gezien deze daling, inclusief het uitsterven van de jaguar in El Salvador en Uruguay, zijn de regeringen van jaguar-staten die de belangrijkste jaguar-populaties bezitten, verdubbeld om de soort te redden, waaronder Costa Rica, Brazilië, Mexico en Belize.

### 

Edson Duarte, de Braziliaanse minister van Milieu: 
'We zetten ons volledig in voor de bescherming van de jaguar in ons land. Om het publieke bewustzijn te vergroten en geïntegreerde acties te bevorderen hebben we een nationale Jaguar-dag opgezet.'

María José Villanueva, WWF Mexico Conservation Director:
'De jaguar is een icoon voor Latijns-Amerika en een duidelijke herinnering aan ons inheemse erfgoed, we moeten streven naar mobiliseren, mensen, sta op en verdedig het huis dat we delen. We moeten verder gaan dan de business as usual-inspanningen en nieuwe partners betrekken, zoals de particuliere en financiële sector. We kunnen ons niet verder ontwikkelen ten koste van biodiversiteit - we moeten een balans vinden waarin zowel mens als natuur kunnen gedijen.'

Dr. John Polisar, WCS Jaguar Conservation Program Coordinator:
'De toekomst van mens en jaguars is samengesmolten in het behoud van bos en biodiversiteit . In een tijd dat de wereld veel van zijn aardse wildernis heeft verloren, zijn we blij dat we ons hebben verenigd met onze partners om een symbool van wilde wouden te redden in tropisch Amerika, de jaguar. Internationale Jaguar-dag demonstreert onze ongekende collectieve toewijding om jaguars in kerngebieden onder controle te houden en de connectiviteit tussen hen te behouden, zodat jaguars kunnen gedijen in Noord- en Zuid-Amerika. Het is de dag om onze inspanningen te vieren om ervoor te zorgen dat jaguars en hun spectaculaire habitats voor altijd gedijen.'

(Suriname Mirror/WWF/ISSUU Suriname Mirror)

Marlon Budike herkozen als voorzitter NPS-afdeling Commewijne

NPS-leider Rusland: 'De partij maakt zich op om het land opnieuw te leiden'

(Bron foto: NPS Commewijne)

Marlon Budike is bij enkele kandidaatstelling gisteravond herkozen als voorzitter van de afdeling Commewijne van de NPS, zo bericht vandaag, woensdag 21 november 2018, Starnieuws.

Budike zal binnenkort de Assembleezetel innemen van de onlangs overleden Sheilendra Girjasing (VHP).

Hij maakt zich samen met zijn bestuur sterk voor het behoud van deze zetel in 2020. De NPS-afdeling Commewijne heeft in de Express Hall te Meerzorg, in Commewijne, het nieuwe bestuur onder leiding van Marlon Budike gepresenteerd aan de samenleving van 'Kauwna'.

NPS-voorzitter Gregory Rusland merkte tijdens de bijeenkomst op, dat onder een treurige omstandigheid de partij een zetel krijgt. Hij riep de aanwezigen op om zich hard te werken en iedereen in 'Kauwna' aan te sporen om te stemmen op de NPS.


Rusland benadrukte, dat de partij zich opmaakt om het land opnieuw te leiden. Deze regering heeft het gepresteerd om een begroting voor 2019 in te dienen van Srd 15 miljard, terwijl zij maar Srd 6,5 miljard ontvangt uit belastingen en andere inkomsten zoals goud royalty's, voerde de politicus aan. Om haar beleid uit te voeren heeft de regering aangekondigd Srd 7 miljard te gaan lenen. Dit is onacceptabel, meent de NPS-voorzitter.

'Daarom druk ik u op het hart ervoor te zorgen dat deze regering na 2020 het niet meer voor het zeggen heeft in ons land. Wij van de NPS gaan voor goed en verantwoordelijk bestuur en zijn bereid opnieuw de hoogste functie van het land in te vullen. De NPS heeft bewezen Suriname te kunnen leiden en verantwoordelijkheid te nemen nadat er een puinhoop is gemaakt van het land.'

Budike heeft zijn gehoor voorgehouden, dat de oude elementen van de NPS normen en waarden zijn, bekend uit de heilige geschriften. 'Mijn bestuur is een jong en dynamisch gezelschap van hard werkende NPS'ers', zei hij. Zij zetten zich dagelijks in voor het politieke werk.

In het nieuwe afdelingsbestuur hebben verder zitting Ratha Kewal, Manodjkumar Sahai, Helene Lith, Anneke Troenodjojoto, Wilgo Sodiko, Mohamed Ishaak, Ulrich Nijman, Ralf Maroeia, Vanencia Doelmoengin, Vincent Madarbaks, Brigitta Bobie, Juantino Djopawiro en Bisoendath Jakhari.

'Het NII is het centrale orgaan, maar ministers zijn vrij om te praten tot de particuliere media'

Limburg constateert dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen, en dàt is een understatement...

Artikelen die door het NII worden gepubliceerd zijn over het algemeen inhoudelijk, journalistiek, beschamend te noemen


De afgelopen periode is het vaak voorgekomen, dat journalisten bij het benaderen van ministeries voor informatie steevast naar het Nationaal Informatie Instituut (NII) werden verwezen. De opvatting bij medewerkers op de ministeries dat de pers zich tot het NII moet wenden is verkeerd, aldus NII-directeur Clifton Limburg vandaag, woensdag 21 november 2018, in de Ware Tijd. 

'Het is niet zo dat ministers zich in een ivoren toren opsluiten en niet tot de media willen praten en alles kanaliseren naar het NII. Het NII is het centrale orgaan, maar ministers zijn vrij om te praten tot de particuliere media', benadrukt de directeur.

In de media wordt al enige tijd geklaagd dat het bijna onmogelijk is geworden om ministers of directeuren via de voorlichtingsafdelingen van de departementen te spreken te krijgen. Daarnaast worden de media gebombardeerd met persberichten van het NII waarin bewindslieden wel aan het woord komen.

Limburg is tevreden hoe het NII functioneert, maar hij constateert dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen, en dàt is een understatement. Daarenboven zou hij er eens verstandig aan doen om echte, kwalitatief goede redacteuren in dienst te nemen. Immers, de artikelen die door het NII worden gepubliceerd zijn over het algemeen inhoudelijk, journalistiek, beschamend te noemen en hebben weinig van doen met kwalitatieve berichtgeving, informatievoorziening! En niemand zit te wachten op gelikte video's die gepubliceerd worden een aantal dagen na een gebeurtenis.

'We maken fouten en dat betekent dat er wordt gewerkt. Recentelijk hebben we nog meegemaakt dat journalisten ervan uitgaan dat we hun al het gras voor de voeten wegmaaien. Dat is niet het geval. Een goede journalist dient niet te wachten op het Nationaal Informatie Instituut. Een goede journalist moet op zoek gaan naar de informatie en de informatie waarheidsgetrouw brengen', aldus Limburg.

Hij merkt op dat NII het werk voor een groot deel vergemakkelijkt voor de pers, wat niet betekent dat bewindslieden niet meer mogen worden benaderd. 'Als een journalist een minister wil spreken over een aantal issues, moet dat kunnen.' NII kan daarbij een faciliterende rol vervullen door de toegang tot ministers te vergemakkelijken.

Limburg: 'Recentelijk heeft een plaatselijk dagblad geklaagd en ze hebben gedreigd om geen berichten van NII meer op te nemen en dat hebben we voorgelegd aan de minister.'

In dat specifieke geval is gebleken dat de bewindsvrouwe niet op de hoogte was, dat de krant al wekenlang probeerde haar via de voorlichtingsafdeling en haar secretariaat te bereiken, omdat er behoefte was aan een vraaggesprek. 'We willen absoluut niet een situatie waarbij alle berichten alleen via de staatsmedia de gemeenschap bereiken. Dat is ook nooit de bedoeling geweest bij de opzet van het NII', zegt Limburg.

Maar, de praktijk toont toch echt iets anders!

'Het NII is het centrale orgaan, maar ministers zijn vrij om te praten tot de particuliere media'

Limburg constateert dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen, en dàt is een understatement...

Artikelen die door het NII worden gepubliceerd zijn over het algemeen inhoudelijk, journalistiek, beschamend te noemen


De afgelopen periode is het vaak voorgekomen, dat journalisten bij het benaderen van ministeries voor informatie steevast naar het Nationaal Informatie Instituut (NII) werden verwezen. De opvatting bij medewerkers op de ministeries dat de pers zich tot het NII moet wenden is verkeerd, aldus NII-directeur Clifton Limburg vandaag, woensdag 21 november 2018, in de Ware Tijd. 

'Het is niet zo dat ministers zich in een ivoren toren opsluiten en niet tot de media willen praten en alles kanaliseren naar het NII. Het NII is het centrale orgaan, maar ministers zijn vrij om te praten tot de particuliere media', benadrukt de directeur.

In de media wordt al enige tijd geklaagd dat het bijna onmogelijk is geworden om ministers of directeuren via de voorlichtingsafdelingen van de departementen te spreken te krijgen. Daarnaast worden de media gebombardeerd met persberichten van het NII waarin bewindslieden wel aan het woord komen.

Limburg is tevreden hoe het NII functioneert, maar hij constateert dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen, en dàt is een understatement. Daarenboven zou hij er eens verstandig aan doen om echte, kwalitatief goede redacteuren in dienst te nemen. Immers, de artikelen die door het NII worden gepubliceerd zijn over het algemeen inhoudelijk, journalistiek, beschamend te noemen en hebben weinig van doen met kwalitatieve berichtgeving, informatievoorziening! En niemand zit te wachten op gelikte video's die gepubliceerd worden een aantal dagen na een gebeurtenis.

'We maken fouten en dat betekent dat er wordt gewerkt. Recentelijk hebben we nog meegemaakt dat journalisten ervan uitgaan dat we hun al het gras voor de voeten wegmaaien. Dat is niet het geval. Een goede journalist dient niet te wachten op het Nationaal Informatie Instituut. Een goede journalist moet op zoek gaan naar de informatie en de informatie waarheidsgetrouw brengen', aldus Limburg.

Hij merkt op dat NII het werk voor een groot deel vergemakkelijkt voor de pers, wat niet betekent dat bewindslieden niet meer mogen worden benaderd. 'Als een journalist een minister wil spreken over een aantal issues, moet dat kunnen.' NII kan daarbij een faciliterende rol vervullen door de toegang tot ministers te vergemakkelijken.

Limburg: 'Recentelijk heeft een plaatselijk dagblad geklaagd en ze hebben gedreigd om geen berichten van NII meer op te nemen en dat hebben we voorgelegd aan de minister.'

In dat specifieke geval is gebleken dat de bewindsvrouwe niet op de hoogte was, dat de krant al wekenlang probeerde haar via de voorlichtingsafdeling en haar secretariaat te bereiken, omdat er behoefte was aan een vraaggesprek. 'We willen absoluut niet een situatie waarbij alle berichten alleen via de staatsmedia de gemeenschap bereiken. Dat is ook nooit de bedoeling geweest bij de opzet van het NII', zegt Limburg.

Maar, de praktijk toont toch echt iets anders!

OM Curaçao legt conservatoir loonbeslag op deel salaris oud-premier Gerrit Schotte

'We hoeven niet te wachten op een onherroepelijke uitspraak van de rechter'

'Mocht Schotte in hoger beroep alsnog gelijk krijgen van Hof, dan wordt het geld dat hem is afgenomen weer teruggegeven'


In navolging van het vonnis van het Gerecht in Eerste Aanleg van 30 augustus heeft het Openbaar Ministerie (OM) op 9 november conservatoir loonbeslag laten leggen op een deel van het salaris van oud-premier en huidig Statenlid Gerrit Schotte (MFK). Dat bevestigt Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, vandaag, woensdag 21 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

Hoewel Schotte hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis van het gerecht en het eerdere vonnis dus nog niet onherroepelijk is, heeft het OM het recht nu al beslag te laten leggen, zo stelt Serphos.

'Volgens de wet mag het Openbaar Ministerie conservatoir beslag laten leggen op vermogensbestanddelen, in dit geval dus het salaris. We hoeven daarvoor niet te wachten op een onherroepelijke uitspraak van de rechter.' 

Het bedrag dat in Eerste Aanleg van Schotte is ontnomen - in totaal 1.844.190,36 gulden - wordt ‘voorlopig via beslag op het salaris’ gecollecteerd. Mocht Schotte in hoger beroep alsnog gelijk krijgen van het Hof, dan wordt het geld dat hem is afgenomen weer teruggegeven, aldus de woordvoerder van het OM.

Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de ontnemingszaak in hoger beroep is nog niet bekend. Eind augustus oordeelde het gerecht, dat Schotte ruim 1,8 miljoen gulden ‘wederrechtelijk had verkregen’ en dat dit van hem moet worden ontnomen. Dit bedrag moet de oud-premier, zo luidt het vonnis in Eerste Aanleg, betalen aan het Land Curaçao.

Jaarlijks wordt 25% beschikbare budget huishoudens op Curaçao uitgegeven aan de woning

13% Wordt besteed aan transport en gezondheidszorg, 12% aan voeding


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert de basisresultaten uit het budgetonderzoek dat in 2016 is uitgevoerd. De resultaten hebben betrekking op de consumptieve bestedingen van de particuliere huishoudens in Curaçao. De resultaten geven informatie over verschillende bestedingscategorieën, zoals voeding, wonen en transport en communicatie, zo bericht het ministerie van Bestuur, Planning & Dienstverlening dinsdag 20 november 2018.

De consumptieve bestedingen vormen een belangrijke basis voor het bereken van de CPI en de inflatie. Deze worden door CBS vastgesteld door maandelijkse de prijzen van een groot aantal producten en diensten uit de consumentenmand waar te nemen. De consumentenmand is gebaseerd op het bestedingspartroon van de Curaçaoënaar. Aan de hand van deze resultaten wordt de nieuwe consumentenmand (basisverlegging) bijgewerkt.

Uit de grafiek valt op te maken dat in Curaçao jaarlijks een kwart van het beschikbare budget wordt uitgegeven aan de woning (25%). Hieronder dient men vooral te verstaan uitgaven aan hetzij hypotheek of aan huurbetaling.

Verder blijkt uit de grafiek dat uit het beschikbare budget 13 procent besteed wordt aan transport en gezondheidszorg, 12 procent aan voeding en 11 procent aan huishoudartikelen en meubels. De voorgenoemde uitgaven zijn de grootste uitgaven met betrekking tot het beschikbare budget.

De mindere uitgaven betreft kleding en schoeisel (10%), communicatie (7%), gezondheidszorg, hotel en restaurant (2% respectievelijk), opleiding gerelateerde uitgaven (1%) en aan accijns onderhevig producten zoals alcoholische dranken en tabak producten (1%).

Uit de tabellen die online zijn gepubliceerd valt zeker verschillen in uitgaven patronen te ontdekken naar onder andere huishoudsamenstelling, huishoudinkomen en opleidingsniveau.

Curaçao's ministerie van GMN doet dringend beroep op ouders hun kinderen te laten vaccineren

Besmettelijke ziektes als difterie, mazelen, kinkhoest en polio verspreiden zich naar de regio


Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) doet een dringend beroep op ouders die hun kinderen nog niet hebben laten vaccineren, dat nu alsnog te doen. Besmettelijke ziektes als difterie, mazelen, kinkhoest en polio verspreiden zich naar de regio en kinderen moeten daartegen worden beschermd, aldus het ministerie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 21 november 2018. 

Speciaal voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar wordt daarom op zaterdag 1 december tussen 08.00 en 12.00 gratis een vaccinatiecampagne georganiseerd bij de consultatiebureaus aan de Cederstraat in Janwe en bij Kas Chikitu en bij het kantoor van het Wit Gele Kruis in Sta. Maria. 

'Het betreft vaccinaties die alle kinderen vanaf de geboorte tot hun tiende levensjaar moeten krijgen om zich te beschermen tegen genoemde ziektes', aldus het ministerie van GMN in een verklaring.

Volgens de laatste gegevens van Paho (Pan American Health Organization) zijn verschillende van de genoemde ziektes in opmars in Venezuela en worden ze door de migratie vanuit Venezuela naar andere landen in de regio verspreid naar het gehele Latijns-Amerikaanse en Caribisch gebied.

'Op Curaçao nemen we deze ontwikkeling heel serieus, want geschat wordt dat slechts 80 tot 90 procent van de kinderen is gevaccineerd. Dit is een laag percentage en het land loopt daarom gevaar op een uitbraak van deze ziektes. De gevolgen van deze ziektes zijn ernstig en kunnen leiden tot blijvende schade en in sommige gevallen zelfs tot de dood.'

Concept-crediteurenakkoord op tafel inzake Insel Air International bv, Curaçao

'Crediteuren hebben tot 4 december de tijd om over het akkoord te stemmen'


Er ligt voor Insel Air International bv sinds gisteren een concept-crediteurenakkoord op tafel met het voorstel alle schuldeisers op korte termijn ruim 3.000 gulden uit te betalen of, als hun vordering lager is, dat lagere bedrag. Het akkoord is gebaseerd op een Heads of Agreement (HoA), gesloten tussen onder andere interCaribbean, Insel Air, het Land Curaçao en de bewindvoerder van Insel die begin 2017 surseance van betaling verleend kreeg. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 21 november 2018.

Ook over de afwikkeling van verdere post- en presurseanceschulden wordt in het voorstel voorzien.

'Crediteuren kunnen mij voor stemming machtigen en hebben bovendien tot 4 december de tijd om over het akkoord te stemmen', legt bewindvoerder Rogier van den Heuvel uit.

Voor de schuldeisers is het evenwel nodig, dat de Insel-aandeelhouders ook meewerken. 'Zij stellen hun instemming afhankelijk van een overeenkomst met een consortium van financiers. Ik heb goede hoop dat deze overeenstemming een dezer dagen wordt bereikt.

Vast staat in ieder geval, aldus het dagblad, dat vóór de crediteurenvergadering de instemming van de aandeelhouders onvoorwaardelijk zal moeten zijn', zo stelt de bewindvoerder met enige slagen om de arm.

Politie Nederland pakt motorbende Caloh Wagoh aan

(Bron foto: Politie.nl)
Enkele aanhoudingen, waaronder twee kopstukken, en een groot aantal doorzoekingen

Club heeft tien Nederlandse chapters (vestigingen) en één in België, Engeland en Suriname


In een grootschalig onderzoek naar ondermijnende criminaliteit hield de politie vandaag, woensdag 21 november 2018, twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh aan. Direct na de twee aanhoudingen startte de politie doorzoekingen op meer dan veertig locaties. 

Vanochtend in alle vroegte vonden enkele aanhoudingen en een groot aantal doorzoekingen plaats in de eenheden Den Haag, Midden Nederland, Rotterdam, Amsterdam en Oost Nederland. Op meerdere locaties zijn daarbij arrestatieteams ingezet. Deze, door de Eenheid Den Haag gecoördineerde, actiedag, is onderdeel van een intensief onderzoek naar ondermijnende criminaliteit.


Arrestatieteams van de politie hielden in Mijdrecht en Leiden de twee kopstukken van de Caloh Wagoh aan. Deze motorbende valt onder de OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs) en is bekend door hun ondermijnende criminele activiteiten en gewelddadig optreden.

Inmiddels telt de club al tien Nederlandse chapters (vestigingen) en één in België, Engeland en Suriname.

Het aangehouden tweetal wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. De twee verdachten, 48 en 70 jaar oud, zijn ingesloten voor verhoor. Zij zitten in volledige beperkingen.


De voor de buitenwereld onbekende motorclub Caloh Wagoh kwam in een publicitaire storm terecht toen bleek dat één van de verdachten van de raketaanslag op de redactie van Panorama lid was. Het gaat om Richard Z., president van de chapter uit Woerden. Hoewel hij niet meer wordt verdacht de granaat te hebben afgevuurd, vermoedt het Openbaar Ministerie dat hij betrokken is bij de voorbereiding.

De 'broederschap', zoals de groep zichzelf omschrijft, zou zich volgens de Haagse politiechef Paul van Musscher op grote schaal bezig houden met criminaliteit. Ze zouden in de drugs- en wapenhandel zitten, mensen afpersen en fraude plegen. Kopstukken uit de onderwereld zouden de bendes inzetten voor gewelddadige klussen. De bende wordt genoemd in verschillende onderzoeken van politie en justitie.

Het onderzoek is op dit moment nog in volle gang. Om die reden kan er momenteel niet meer inhoudelijke informatie worden gedeeld. Het Openbaar Ministerie en de politie streven ernaar meer informatie te delen zodra het onderzoek dit toelaat, aldus de politie.

(Suriname Mirror/Politie.nl/AD/Omroep West/YouTube)

Grootaandeelhouder Assuria NV prijst zich voor deel uit de markt bij DSB-emissie

Fatum, Self-Reliance en Hakrinbank zouden fors hebben ingeschreven


Bij De Surinaamsche Bank (DSB) zal de enorme invloed van grootaandeelhouder Assuria NV behoorlijk slinken, zo stelt Starnieuws vandaag, woensdag 21 november 2018. Bij de emissie van de 27 miljoen aandelen van Srd 8 per stuk, die de bank uitgegeven heeft, zijn drie grote spelers uit de bus gekomen. Starnieuws verneemt dat Fatum, Self-Reliance en Hakrinbank groots hebben ingeschreven.

DSB had zich ingezet om Srd 221 miljoen binnen te halen. Nu komen de verhoudingen er op neer, dat de grote aandeelhouders elk ongeveer 20% van de aandelen zullen hebben. Assuria, die voor 44 procent aandeelhouder is van de DSB, had zich garant gesteld voor deelname tot een bedrag van Srd 170 miljoen. Als niemand belangstelling zou hebben, zou Assuria met dit bedrag inkomen.

Maar, er bleek voldoende belangstelling te zijn van onder andere Fatum, Self-Reliance en de Hakrinbank. Hierdoor kon Assuria niet meer aandelen kopen dan aanvankelijk de bedoeling was. Nu komt het aandeel van Assuria, die beperkt heeft mogen meedoen, neer op 20%.

De emissie is gisteren afgesloten. Daarbij is gebleken, dat Fatum, Self-Reliance en Hakrinbank nu ook naast Assuria kunnen staan. Volgens de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen mogen niet meer dan 20% van de aandelen in handen van één speler zijn. Ook bij de Hakrinbank moet de Staat die 51% van de aandelen heeft, deze terugbrengen naar 20%.

Indien Assuria voor Srd 170 miljoen aandelen had kunnen kopen, zou dit bedrijf meer dan 80% van DSB in handen hebben. Toen bleek, dat er genoeg belangstelling was voor de nieuwe emissie, is er na protest ingegrepen, waardoor de verhoudingen nu compleet zijn veranderd.

Een verzekeringsmaatschappij uit Barbados die ook belangstelling had, is afgezegd. De toewijzing van de aandelen moet binnen drie dagen plaatsvinden.

SMS veilt 17 december veerboot Matapica en motorboot Kodokoe

'Deze boten liggen al jarenlang aan de kade en zijn in feite wrakken'

'We bieden ze te koop aan en de koper kan ze als schroot doorverkopen'


De veerboot Matapica en motorboot Kodokoe van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) zullen 17 december geveild worden. Volgens Ashok Rambali, waarnemend directeur van de SMS, gaat het om lekkende boten die al geruime tijd niet meer varen. 'Deze boten liggen al jarenlang aan de kade en zijn in feite wrakken. Als ze zinken, zal het veel geld kosten om ze boven water te halen', zegt Rambali die sinds augustus 2016 ook voorzitter is van de Raad van Commissarissen, vandaag, woensdag 21 november 2018, in de Ware Tijd. 

De maatschappij heeft op advies van deskundigen besloten de boten van de hand te doen. 'We bieden ze te koop aan en de koper kan ze als schroot doorverkopen.' 

De Matapica is aangemeerd bij de oude SMS-steiger aan de Waterkant en de Kodokoe bij een perceel te Soekibaka aan de kleine Saramaccastraat. Ze zullen volgens een bekendmaking verkocht worden in de staat waarin ze zich bevinden.

De Matapica heeft jaren als veerboot gevaren tussen Meerzorg en Paramaribo, maar werd overbodig door de bouw van de Wijdenboschbrug. Rambali weet niet waar de Kodokoe is ingezet. Hij heeft niet kunnen achterhalen wat de bestemming was van de motorboot. Op zijn verzoek heeft de Centrale Landaccountantsdienst onderzoek gedaan. Het rapport heeft hij overhandigd aan de toenmalige minister Jerry Miranda. Deze heeft op zijn beurt het document doorgeleid naar de procureur-generaal.

Er zijn plannen om veerverbinding Meerzorg-Paramaribo-Meerzorg te hervatten, omdat de brug de verkeerscapaciteit nauwelijks aan kan. De Maratakka 2 kan ingezet worden voor het transport van personenauto's. Voor zwaar verkeer zoals vrachtwagens met houtblokken moet een nieuwe boot aangeschaft worden.

Ook te Carolina in Para had de SMS een veerdienst. Soms was die niet optimaal, vanwege defecte machines of gebrek aan brandstof. Bewoners van Pierre Kondre, Redi Doti en Cassipora waren toen geïsoleerd. In december 2014 werd de brug te Carolina geopend en werd de veerdienst gesloten.

Voorzitter Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo: ‘Welke opleiding heeft de president genoten?'

(Bron foto: Brunswijk/Facebook)
‘Men moet ophouden om neer te kijken op elkaar'


‘Welke opleiding heeft de president genoten?’, is de retorische vraag die de partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, stelt wanneer hij alle kritiek rond het afstuderen van de voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk, onder de loep neemt.

Onlangs heeft Brunswijk zijn Master in Business Administration (MBA) behaald. ‘Men moet ophouden om neer te kijken op elkaar. Heeft iemand zich ooit echt afgevraagd wat voor opleiding de president heeft genoten’, zegt Somohardjo dinsdag 20 november 2018, in het Dagblad Suriname.

De mentaliteit van het neerkijken op elkaar wordt door Somohardjo getypeerd als ‘krabben in een vat’.

'Het is van belang dat er een mentaliteitsombuiging komt bij ons allemaal.’ Dat er wordt neergekeken op elkaar, zelfs bij besprekingen, heeft Somohardjo persoonlijk meegemaakt.

Bij de voordracht van een persoon voor een ministerspost deinsde men er niet voor terug om de volgende vraag te stellen: ‘Welke warung heeft hij?’. Somohardjo beantwoordde de vraag met: ‘Jawel, hij heeft een warung, maar is ook een drs.'

Assemblee neemt wet aan die regels vastlegt voor de Buitenlandse Dienst van BuZa

Politici plaatsen opleiding en deskundigheid ambtenaren Buitenlandse Dienst onder vergrootglas

Rusland (NPS): 'We moeten niet een situatie krijgen van alleen politiek benoemde functionarissen'


De wet 'Vaststelling van regels voor de Buitenlandse Dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken' (BuZa) - zie onderaan -  is gisteren met 34 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee. Tot nu toe worden de diensten binnen het ministerie geregeld met circulaires en interne regelingen. Deze wet zal hier verandering in brengen, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 21 november 2018.

Commissievoorzitter André Misiekaba (NDP) heeft gepleit voor de drie vereisten waaraan ambtenaren van de Buitenlandse Dienst moeten voldoen en is verheugd dat die inderdaad zijn opgenomen in de wet.

Om voor een vaste aanstelling in aanmerking te komen, moet de ambtenaar een afgeronde universitaire of hogere beroepsgerichte opleiding hebben gevolgd, een opleiding aan het Suriname Diplomaten Instituut (SDI) of andere diplomatieke opleiding hebben genoten en met goed gevolg het examen voor toelating tot de Buitenlandse Dienst hebben afgelegd.'We merken, dat ook bij de vaststelling van voorwaarden voor personen in buitenlandse dienst de optie wordt gecreëerd voor de president om buiten deze voorwaarden te treden. Laten wij ervan uit gaan dat de president deze optie niet vaak zal gebruiken. Er zal dus een richtlijn moeten worden bepaald waarlangs de benoemingen plaatsvinden en we niet een situatie krijgen van alleen politiek benoemde functionarissen', zei NPS-fractieleider Gregory Rusland.

Ook William Waidoe (Pertjajah Luhur) uitte hierover zijn zorg. Hij citeerde uit de wet: 

'De hoofden van de ambassades en permanente vertegenwoordigingen van Suriname bij internationale organisatie worden bij presidentieel besluit uit de ambtenaren van de Buitenlandse Dienst benoemd en aan hen wordt een rang toegekend.'  

Waidoe is bang, dat met deze wettelijke bepaling toch een omzeiling zal plaatsvinden. 'Met dit artikel kan de president iemand benoemen als hoofd van de ambassade. Geen enkele carrière deskundige zou willen werken onder iemand die niet eens weet welke richting we willen gaan. Laten we daar iets dichttimmeren dat wij die willekeur niet alleen laten voor de president', stelde Waidoe.

'Als er een willekeur zou zijn bij de president, dan heeft de Grondwet de president dat gegeven. Artikel 1 van de Grondwet geeft aan dat de president leiding heeft aan de buitenlandse politiek. We moeten een tussenweg vinden door de politieke benoemingen terug te dringen en meer deskundigheid te brengen. Tegelijkertijd wil je de president politiek ook de ruimte geven om te kunnen handelen', reageerde Misiekaba op de stelling van Waidoe.

De tussenweg is gevonden door in de wet op te nemen, dat de president de mogelijkheid heeft om naar keuze personen aan te stellen voor de hoofdfuncties. Deze personen moeten voldoen aan de drie eerdergenoemde functievereisten. Voor de overige functies moeten de personen de SDI-opleiding afgerond hebben of een daaraan gelijkgestelde opleiding.

'Precies hetgeen wat we willen voorkomen, willen wij nu regelen en dat is een stukje transparantie brengen in de sturing van de Buitenlandse Dienst door mensen te plaatsen die het land op het hoogste niveau vertegenwoordigen', zei minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. Hiermee gaf zij antwoord op de vraag van Carl Breeveld (DOE) over de transparantie van de Buitenlandse Dienst.


John van Coblijn: 'Burger wordt steeds meer geld uit de zakken geklopt'

'Rij- en Voertuigenbelasting is en blijft een dubbele heffing, dat is respectloos naar het volk toe'

'Gevecht vanuit de zijde van de oppositiepartijen in De Nationale Assemblee (DNA) is niet te horen'


Dat de overheid toch gewoon doorgaat met het kloppen van honderden Srd’s uit de zakken van burgers, kan volgens politicus John van Coblijn niet door de beugel. Hij verwijst naar de Rij- en Voertuigenbelasting waarvan de betaling sinds 15 november mogelijk is. 

'Het kan nooit zo zijn, dat een regering jaren terug de government take op brandstof heeft ingevoerd met daarin ook het component van de wegenbelasting en er nu ineens een nieuwe regering komt en vindt dat zij een nieuwe wet gaat invoeren die te maken heeft met het innen van de Rij- en Voertuigenbelasting. Het is en blijft een dubbele heffing. Dat is respectloos naar het volk toe', zegt Van Coblijn in het Dagblad Suriname van dinsdag 20 november 2018.

De politicus voert aan, dat er niet gekeken moet worden naar de bedragen die per voertuigcategorie neergeteld moeten worden, maar de totale som welke ‘op een legale wijze wordt afgetroggeld’ door de regering. 'Het gaat om de totale som van meer dan honderd miljoen die uit de zakken van de burger geklopt zal worden', aldus de politicus.

De grootste zorg van Van Coblijn is, dat hij het gevecht vanuit de zijde van de oppositiepartijen in De Nationale Assemblee (DNA) niet hoort over de heffing van een nieuwe belasting die in feite al via de government take wordt betaald. 'De oppositie zou met de case moeten gaan naar het volk. Ze hebben te langzaam en te zacht gereageerd toen de wet enkele maanden terug in het parlement werd behandeld en aangenomen. Nu vecht niemand meer voor het volk.'

Hoewel de ‘symbolische betaling’ van deze belasting door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maandag bij het Belastingkantoor aan de Van Sommelsdijckstraat op het laatste moment werd afgeblazen, bleek dat de procedure voor betaling langdradig is. Personen moeten eerst hun autopapieren laten verifiëren alvorens zij in de rij mogen staan wachten om te kunnen betalen. Afhankelijk van de drukte kan dit proces zeker een uur in beslag nemen. Van Coblijn vindt dat de burger nu op nog een manier wordt gestraft.

'Slecht bestuur. Men laat het volk twee keer betalen voor dezelfde belasting, terwijl men organisatorisch niet in staat is de middelen op een adequate manier te innen. Hoe kun je deze mensen vertrouwen door alsmaar verhogende inkomsten in hun handen te leggen? Het is dan vragen om meer kwaad', aldus de politcus.

Wat Van Coblijn ook enorm stoort is het feit, dat deze geïnde extra miljoenen uit de Rij- en Voertuigenbelasting samen met de inkomsten uit de government take in een onrealistische overheidsbegroting gestopt zullen worden die niet gericht is op daadwerkelijke groei en ontwikkeling van het land.

'Wij hebben een groot probleem, want de begroting zit fout in elkaar. Een begroting die ineens met 7 tot 8 miljard Srd toeneemt en al die jaren op een niveau van 8 of 9 miljard Srd heeft geopereerd. Men moet ons komen uitleggen van waar het extra geld vandaan zal komen. Gaat het geld geleend worden? Dan zullen wij daarvoor ook de bijbehorende rentes moeten terugbetalen. Wij praten dan over 50 tot 60 miljoen of meer Amerikaanse dollar. Dat is geen correcte begroting. Een begroting moet juist de ruimte bieden om elk jaar te kunnen groeien, zonder dat je allerlei acrobatische activiteiten moet ontwikkelen.'

NPS-politica Etnel: 'Investsur is een show van de regering'

'Ik vind het verschrikkelijk, dat regering een cultuur heeft om volk steeds een worst voor te houden'

'Investeerders zijn niet gediend van toename criminaliteit en waar verkrijgen van vreemde valuta een hele rompslomp is'


Het gebouw waarin het Institute for Investment Promotion in Suriname (Investsur) gevestigd is, is op 16 november in gebruik genomen. Dit investeringsinstituut bevindt zich op de hoek van de Brokopondolaan en Mr. Jagernath Lachmonstraat. Investeerders kunnen er terecht om het gehele proces van zaken doen in Suriname te vergemakkelijken. Volgens de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft het team van Investsur alle capaciteiten om investeringen in Suriname te bevorderen. 

Maar, in de optiek van de volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) is de huidige regering bezig om luchtkastelen te bouwen. 'Investeerders komen namelijk wanneer er vertrouwen is in leiderschap. En dat is juist wat we missen op dit moment. Ik vind het verschrikkelijk, dat deze regering een cultuur heeft om het volk steeds een worst voor te houden om nadien het liedje van de precaire situatie te zingen', zegt Etnel dinsdag 20 november 2018 in het Dagblad Suriname.

Zij legt het accent op de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS), die met hetzelfde doel in het leven was geroepen. Zo zou deze organisatie investeringen aantrekken ter waarde van 300 miljoen Amerikaanse dollar. Dit zou niet alleen toegang bieden tot circa 3.000 banen, maar ook een jaaromzet realiseren van 137 miljoen Amerikaanse dollar.

'Wat heeft IDCS uiteindelijk opgeleverd? Niets. De meeste mensen zitten zonder een baan. Onze munteenheid is niet waardevast. Tot op heden heeft de regering onze Srd niet waardevast kunnen maken. Internationaal heeft Suriname geen goede reputatie. Er wordt constant geld geleend. En dan zal Investsur het onmogelijke waarmaken?'

Naar zeggen van Etnel is Investsur slechts een politieke stunt. Zij is benieuwd hoe Investsur zal bijdragen aan het creëren van een gunstig investeringsklimaat. Investeerders zijn namelijk niet gediend van een toename van criminaliteit en waar het verkrijgen van vreemde valuta een hele rompslomp is.

Etnel merkt tevens op, dat de Economic Partnership Agreement (EPA) nog steeds geen feit is in Suriname. Ook de nodige faciliteiten vanuit de regering ontbreken om ondernemers te ondersteunen. 'Daarnaast zitten we met een investeringswet die nog veranderd moet worden. Hoe willen we dan vertrouwen winnen van investeerders? Ik heb het gevoel, dat Investsur een show is van de regering, de verkiezing is in 2020 en men probeert weer veel te beloven', aldus Etnel.

106-Jarige grootmoeder in Feira Nova, Brazilië,doodgeslagen door indringer voor slechts $ 8

Antonia Conceiçao da Silva was in heel Feira Nova geliefd en in oktober 106 geworden...Een 106-jarige grootmoeder is brutaal doodgeslagen in haar huis in Brazilië. Antonia Conceiçao da Silva was alleen in haar huis in Feira Nova, een stad met 8.500 inwoners, toen iemand het metalen dak open knipte en door een gapend gat naar beneden klom. 

Volgens rapporten van de Militaire Politie sliep de grootmoeder op haar bank in de woonkamer terwijl haar kleinzoon op een feestje was. Haar fragiele lichaam werd vervolgens door de indringer door haar huis gesleept op zoek naar kostbaarheden.

Maar slechts $ 8 werd uit haar portemonnee gestolen, voordat de verdachte moordenaar het huis verliet, zeiden de politie. Nieuwswebsite Amazonas1 meldt, dat het gezicht van Silva volledig was misvormd door de zinloze overval.


Het levenloze lichaam van Da Silva werd uiteindelijk ontdekt, liggend in een plas van haar eigen bloed lag, toen haar kleinzoon naar huis terugkeerde. Uit politierapporten blijkt ook, dat het lichaam van Da Silva tekenen van wurging vertoonde. De politie probeert nog steeds het aantal verdachten te bepalen.

Een hoofdonderzoeker vertelde G1, dat de moord misschien maar door één persoon is uitgevoerd. 'Het lijkt erop dat het maar één persoon was die haar vermoordde, omdat we tijdens het onderzoek van de plaats delict maar één afdruk van bloed op de muur van het huis vonden', zei Fagno Vieira.'Op de dag van haar overlijden was er een feest en omdat we geloofden dat dit individu wist van de kwetsbaarheid van het slachtoffer, profiteerde [de verdachte] van het moment dat veel mensen op het feest waren en dat zij alleen was, om het misdrijf te plegen.'

Da Silva, die liefkozend bekendstond als Antonia do Padre, was in heel Feira Nova geliefd. Ze was in oktober net 106 geworden. Tijdens de Moederdag-viering van dit jaar was Da Silva het brandpunt van een beeldopname dat werd vastgelegd door een lokaal mediabedrijf outlet, waarin ze de sleutel onthulde om op haar leeftijd nog in leven te zijn. 'Het geheim is om vrede te hebben in dit leven en de gezondheid in het lichaam', zei ze.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/Amazonas1/g1.globo/Jornal o Diario/Twitter/YouTube)