vrijdag 7 september 2018

Moeder (41) en 16-jarige zoon gearresteerd voor respectievelijk mishandeling en zedenmisdrijf

Vrouw mishandelt haar nichtje (18), omdat zij aangifte tegen haar zoon heeft gedaan


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 7 september 2018, dat een 18 jarige vrouw maandagochtend aangifte heeft gedaan tegen haar 16-jarige neef. Volgens verklaring van de jonge vrouw lag zij in de woonkamer van haar huis te slapen toen zij wakker schrok. Ze zag dat haar neefje schrijlings boven haar geknield zat en zijn geslachtsdeel tegen haar mond aandrukte. Zij gilde hierop, waarna hij snel de benen nam.

Haar neefje woont in een huis op het achtererf. De jongen werd woensdag door de plaatselijke politie aangehouden en in verzekering gesteld voor poging tot verkrachting of feitelijke aanranding. Vanwege de leeftijd van de verdachte is deze zaak overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

Diezelfde woensdag werd de 41-jarige R.S., alias 'Meiti', de moeder van de 16-jarige verdachte, aangehouden en opgesloten voor mishandeling.

Nadat S. van de politie te horen kreeg, dat haar zoon was gearresteerd, ging zij naar de woning van de 18-jarige aangeefster. De aangeefster is een jongere nicht van haar. S. heeft haar jongere nicht vervolgens mishandeld. Zij keurt hert af, dat haar nicht aangifte heeft gedaan tegen haar zoon. 

Groep van 92 Venezolaanse burgers die naar Ecuador emigreerde terug naar huis

Terugkeer Venezolaanse vluchtelingen onderdeel repatriëringsprogramma overheid

Tot nu toe in totaal 1.230 burgers gerepatrieerd uit Brazilië, Peru en Ecuador


Een groep van 92 Venezolaanse burgers die naar Ecuador emigreerde, keerde donderdag 6 september 2018 terug naar huis als onderdeel van het repatriëringsprogramma van de overheid. 'Dankzij het #PlanVueltaALaPatria zijn 92 Venezolanen, afkomstig uit Ecuador, teruggekeerd naar hun land', zei het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter, verwijzend naar het programma 'Terugkeer naar het Thuisland'.


De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Jorge Arreaza zei, dat Venezuela de terugkeer van burgers die het land hebben verlaten als gevolg van de economische crisis zal blijven faciliteren.


De 65 volwassenen en 27 kinderen arriveerden donderdagochtend om vier uur lokale tijd op de Simon Bolivar International Airport in Maiquetia, ongeveer 35 kilometer van Caracas.

Eulalia Tabares, directeur van de consulaire relaties van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, was op de luchthaven om de vermoeide reizigers naar huis te verwelkomen. 'Je geboorteland, je land, ontvangt je met de armen wijd open', zei Tabares.

Het 'Terugkeer naar het Thuisland'-programma werd geïnitieerd door Venezuela om burgers te repatriëren die naar andere landen waren gemigreerd en om hulp vroegen terug te keren.

Volgens de Venezolaanse autoriteiten zijn tot nu toe in totaal 1.230 burgers gerepatrieerd uit Brazilië, Peru en Ecuador. Nieuwe vluchten worden verwacht van Peru en Argentinië in de komende paar dagen, waarmee andere Venezolanen worden vervoerd die besloten hebben terug te keren naar hun thuisland.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Duitsland geeft een pre-Columbiaans gouden begrafenismasker terug aan Peru


Sican-masker uit 8e eeuw door Beierse autoriteiten overgedragen aan ambassade Peru in Berlijn


Duitsland heeft donderdag 6 september 2018 een pre-Columbiaans gouden begrafenismasker teruggegeven aan Peru, zei de Peruaanse minister van Cultuur Patricia Balbuena . Het Sican-masker uit de achtste eeuw werd door de Beierse autoriteiten overgedragen aan de Peruaanse ambassade in Berlijn. 

'Ik ben blij dat ik een van de meest emblematische bezittingen uit de Noord-Peruaanse culturen, het Sican-masker, heb ontvange', zei Patricia Balbuena in een verklaring.


Peru rapporteerde het masker als vermist in 1999 en het werd vervolgens geconfisqueerd door Interpol in de West-Duitse stad Wiesbaden. De regionale rechtbank van München beval dat het masker in december 2016 zou worden teruggebracht naar Peru.

De Sican-cultuur bewoonde wat nu de noordkust van Peru is tussen de achtste en veertiende eeuw. De Sican-maskers zijn gevonden in de graven van mensen waarvan wordt gedacht dat ze een hoge positie in de Sican-samenleving hadden. Peru's buurman Ecuador zag de terugkeer van 13 precolumbiaanse artefacten uit een Duitse privécollectie in juli, na een juridische strijd van zes jaar.



(Suriname Mirror/USA Today/Täglicher Anzeiger Holzminden/Twitter/YouTube) 

Oproerpolitie in Bogota, Colombia, maakt einde aan pro-marihuana-demonstratie

Demonstranten houden een 'rook-a-thon' om recreatief gebruik van de plant te verdedigen


Nieuwe president Ivan Duque scherpt de drugswetgeving aan


De oproerpolitie heeft een pro-marihuana-demonstratie in de hoofdstad van Colombia beëindigd, omdat het Zuid-Amerikaanse land zich harder opstelt over drugs.Tientallen mensen kwamen donderdag 6 september 2018 opdagen bij het planetarium van Bogota met posters en kleine hoeveelheden marihuana om een 'rook-a-thon' te organiseren om recreatief gebruik van de plant te verdedigen.

Maar, de menigte werd verspreid door de oproerpolitie minuten nadat demonstranten hun marihuana-sigaretten begonnen op te steken.

Minstens een half dozijn mensen werd gearresteerd toen de schermutselingen uitbraken.

Colombia's Grondwet maakt het voor marihuana-gebruikers mogelijk om kleine doses te bezitten die bedoeld zijn voor persoonlijke consumptie. Maar, de nieuwe president Ivan Duque scherpt de drugswetgeving aan en heeft onlangs een decreet uitgevaardigd dat de politie in staat stelt drugs die in het openbaar worden geconsumeerd, in beslag te nemen.

(Suriname Mirror/The Associated Press/ABC News)

Noorse metaalgroep Norsk Hydro bereikt akkoord met Braziliaanse autoriteiten na milieuschade door aluminiumfabriek Alunorte

Wateren gemeente Baracena vervuild met bauxietresiduen na lozing onbehandeld water

Norsk Hydro: 'Normale activiteiten in de aluminiumoxide-raffinaderij in Para, Brazilië, kunnen worden hervat'


De Noorse metaalgroep Norsk Hydro zei donderdag dat het overeenstemming heeft bereikt met de Braziliaanse autoriteiten na een geschil over de lozing van onbehandeld water uit zijn aluminiumfabriek Alunorte, de grootste ter wereld.

De Braziliaanse autoriteiten hadden Norsk Hydro ervan beschuldigd de wateren van de gemeente Baracena te hebben vervuild met bauxietresiduen waarvan zij beweerde, dat deze waren overstroomd uit een stortbekken in de fabriek van Alunorte na zware regenval op 16 en 17 februari.
De autoriteiten gaven Norsk Hydro twee boetes van 10 miljoen reais (ongeveer 3 miljoen dollar) elk en gaf opdracht aan de aluminiumproducent  om zijn productie op de locatie te halveren en het gebruik van het bassin op te schorten.


'Op 5 september tekende Alunorte twee overeenkomsten die een mijlpaal vertegenwoordigen om de normale activiteiten in de aluminiumoxide-raffinaderij in Para, Brazilië, te hervatten', zei Norsk Hydro in een verklaring.



Onder de voorwaarden van de twee overeenkomsten die woensdag 5 september 2018 in Brazilië zijn ondertekend, heeft Norsk Hydro zich ertoe verbonden om in totaal 160 miljoen reais te betalen voor boetes, investeringen en voedselbonnen voor lokale gemeenschappen. De groep belooft ook nog eens 150 miljoen reais in lokale ontwikkelingsprojecten te gieten die de gemeenschappen in de buurt van Alunorte ten goede zullen komen.

Norsk Hydro zei dat er nog geen tijdlijn is vastgesteld voor de hervatting van volledige operaties.

Volgens een instituut dat rapporteert aan het Braziliaanse ministerie voor Volksgezondheid, vormde de lozing in de plaatselijke rivier een risico voor vissers en andere lokale gemeenschappen die in de buurt van de Amazone woonden, omdat het water dat ze drinken en baden een hoog niveau aluminium en zware metalen heeft.

Norsk Hydro ontkent giftige lekkages, maar geeft toe dat er ongeoorloofd lozing van onbehandeld regenwater was. 'Interne en externe beoordelingen bevestigen, dat er geen overloop was van de bauxietresiduafzettingen of schadelijke lekkages van het regenseizoen in februari', aldus het bedrijf.

Norsk Hydro had zich in maart verontschuldigd voor de lozing, eraan toevoegend dat het 'volledig onaanvaardbaar was en in strijd met wat Hydro betekent'.

Beleggers verwelkomden het nieuws over de overeenkomst, waardoor de aandelenkoers van Norsk Hydro donderdagochtend 6 september met 4,5 procent steeg.

(Suriname Mirror/The Local/Twitter/YouTube)

Jogi (VHP): 'Onmenselijk wat Sociale Zaken doet met mensen'

'Je moet die mensen helpen, mensen moeten niet in de rij gaan staan'

- 'Mensen gaan letterlijk dood in dit land, omdat het ministerie van Sociale Zaken niet deugt'
- 'De mensen huilen, want ze kunnen het echt niet meer aan'


In de hete zon bij de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) aan de Gemenelandsweg in Paramaribo staan om een basiszorgverzekeringskaart (BZV) aan te vragen of te verlengen. Op 31 augustus zijn de BZV-kaarten van de groep vallende onder de leeftijdscategorie 17 tot en met 59 jaar vervallen. Het gaat om duizenden personen. Veel burgers kunnen vanwege de crisis de kosten niet aan en willen dat de overheid hun basiszorgverzekering betaalt. 

'Het is onmenselijk wat Sociale Zaken doet met mensen', zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi vandaag, vrijdag 7 september 2018, in het Dagblad Suriname. De politicus, die de situatie de afgelopen dagen heeft geobserveerd, vraagt zich af welke logica SoZaVo en minister Cristien Polak hanteren om al deze duizenden mensen naar de Gemenelandsweg te verwijzen.

Gemakkelijk zou zijn om alle personen over de verschillende wijkkantoren te verspreiden, waardoor ook een verlichting zou optreden voor het personeel van het ministerie.

'Vroeger had je in elke wijk een kantoor van Sociale Zaken waar burgers zich konden aanmelden. Waarom kunnen de mensen niet terug naar het systeem van vroeger? Burgers gaan naar de Gemenelandsweg en weten bij voorbaat al dat zij maanden zullen moeten wachten op een kaart of dat zij niet geholpen zullen worden. Mensen raken ontmoedigd. Maar, je hebt geen andere keus om een gratis verzekering aan te vragen, want je bent ziek. Dan hoor je dat je wordt gebeld of ge-sms’t, maar je wordt nooit gecontact. Je bent overheid om de mens die hulpbehoevend is te helpen. Je moet die mensen helpen. Mensen moeten niet in de rij gaan staan', stelt de VHP’er.

Uit de vele gesprekken die Jogi heeft gevoerd, blijkt dat mensen ‘als honden worden behandeld door de overheid om aan een gratis medische verzekering te kunnen komen’. Dezelfde behandeling geldt ook voor personen die financiële bijstandsuitkering wensen aan te vragen.

'Ik ben de vorige week geweest naar het FAL-project te Saramacca. Een vrouw heeft een beenfractuur en gaat naar SoZaVo aan de Mr. P. Chandishawweg en SoZaVo zegt doodleuk, dat zij haar niet kunnen helpen en dat zij zich aan de Gemenelandsweg moet aanmelden. Daar aangekomen, moet zij met haar beenfractuur in een lange rij in de zon wachten. 
Ook een zwangere vrouw is afgelopen vrijdag naar SoZaVo Chandishawweg geweest en zij wordt ook gestuurd naar Gemenelandsweg. 
Ik heb een jongeman ontmoet die een aanrijding heeft gemaakt en wiens lichaam helemaal onder verband en gips is. Zijn moeder wordt van het kastje naar de muur gestuurd. 
Een andere jongeman moet chemotherapie-behandeling ondergaan. Zijn moeder heeft bijna alle bezittingen al verkocht om de kosten te kunnen dragen, maar SoZaVo kan niets doen voor deze mensen. 
Is dit het sociaal akkoord van de president? Burgers uit bepaalde districten moeten in de hete zon een bus pakken en allerlei kosten maken om naar de stad te gaan voor een kaart. Mensen gaan letterlijk dood in dit land, omdat het ministerie van Sociale Zaken niet deugt. De mensen op de wijkkantoren zitten nu duimen te draaien, want er is geen werk. Er worden vanuit de top van SoZaVo geen instructies gegeven aan de ambtenaren. Als het ministerie de dienstverlening niet aankan, laten wij SoZaVo dan maar opdoeken.'


Het Staatsziekenfonds (SZF) stelt zich op het standpunt, dat zij alleen verantwoordelijk is voor de distributie van de BZV-kaarten na goedkeuring door SoZaVo. De verzekeringsmaatschappij handelt wel de gevallen af van personen die een Bazo-verzekering willen aanvragen of verlengen. Dat is de groep vallende in de leeftijdscategorie 0 tot en met 16 jaar en de 60-plussers.

Vorig jaar konden bepaalde groepen BZV-verzekerden op instructie van Sozavo zich normaal aanmelden bij een SZF-kantoor of filiaal om hun kaart in te ruilen. Het is gebleken, dat veel personen het verschil tussen de Bazo en BZV ook niet kennen, waardoor er een behoorlijke verwarring ontstaat over waar men zich precies moet aanmelden. Tegelijkertijd zijn er teveel klachten over de dienstverlening bij SoZaVo.

'De mensen huilen, want ze kunnen het echt niet meer aan', aldus Jogi.

Steve Meye bezwijkt onder ophef na beschuldiging van verkrachting en legt tijdelijk zijn functies neer

Meye wordt door een 26-jarige vrouw in België beschuldigd van verkrachting

 
Steve Meye, voorganger bij de gemeente Gods Bazuin Ministries, heeft zijn functies in de gemeente tijdelijk neergelegd totdat klaarheid is gebracht in een mogelijk seksschandaal waarin hij momenteel verwikkeld is. Ook treedt hij terug als voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie en Pinkstergemeenten in Suriname (VVEPS), zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 september 2018, te hebben vernomen.

Meye wordt door een 26-jarige vrouw in België ervan beschuldigd haar te hebben aangerand. De vrouw heeft op 14 september 2017 melding gedaan van verkrachting bij de Politie Noorderkempen in België, waar ze woont.

Het incident heeft zich op 28 april 2017 in Hotel Van der Valk in Amsterdam, Nederland, voorgedaan, blijkt uit de melding. 'De feiten hebben zich afgespeeld in Nederland', schrijft de Belgische politie en verwees het slachtoffer door 'naar de Nederlandse politie voor aangifte van de feiten'.

De publicatie van een en ander zorgde afgelopen woensdag voor de nodige opschudding, vooral in de christelijke gemeenschap. Meye geldt als één van de meest invloedrijke predikanten van de afgelopen twintig jaar. Hij heeft zijn gemeente uitgebouwd tot een van de grootste christelijke geloofsgenootschappen in Suriname met vestigingen in het Caribisch gebied, Nederland en België. Gods Bazuin heeft zestig gemeenten in Suriname en vijftien in het buitenland.

Meye liet gisteren in een ingezonden stuk in de Ware Tijd weten, dat de beschuldiging een 'onvoorstelbare grote en leugenachtige aanklacht' is en dat sprake is van 'gefabriceerde aantijgingen'.

'Belang van jeugdambassadeursverkiezingen onvoldoende doorgedrongen bij Jeugdparlement'

Minister Gopal zit in haar maag met trage gang van zaken bij Jeugdparlement


Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken constateert, dat het belang van de jeugdambassadeursverkiezingen onvoldoende is doorgedrongen bij het Jeugdparlement. Dit wordt gesteld, omdat dat zogenoemd parlement er lang over doet om deze verkiezingen uit te schrijven. 

'Het ministerie heeft alles dat in haar vermogen ligt ingezet om de verkiezingen op tijd te faciliteren. Helaas moeten wij constateren dat het belang van deze verkiezingen voor Suriname onvoldoende is doorgedrongen bij het Jeugdparlement dat verantwoordelijk is voor het uitschrijven van de vergadering waarin de verkiezingen gehouden moeten worden', zegt minister Lalinie Gopal vandaag, vrijdag 7 september 2018, in de Ware Tijd.

De verkiezingen waren aanvankelijk voor 28 juli uitgeschreven, maar het Jeugdparlement vond het niet verstandig om die door te laten gaan. Het had wat tijd nodig om enkele zaken rondom de verkiezingen te onderzoeken. Het Jeugdparlement vindt, dat niet alles in de haak is en wil meer duidelijkheid. Dat onderzoek is nu nog gaande.

Er was haast geboden om de verkiezingen te laten plaatsvinden, omdat Suriname het voorzitterschap van het Caricom Jeugdambassadeursprogramma moet vervullen. Dat zou al in augustus moeten gebeuren.

Gopal zegt, dat er op 'diverse momenten' interventies zijn geweest om de leiding van het jeugdparlement ertoe te bewegen om de verkiezingen uit te schrijven, maar die inspanningen zijn vruchteloos gebleven. 'Het ministerie kan niet op de stoel van het jeugdparlement zitten gelet op de vastgelegde rollen, taken en verantwoordelijkheden in het staatsbesluit', stelt Gopal.

Het departement zal weer om de tafel zitten met de jeugdvertegenwoordigers om tot een oplossing te komen.

7.5 Jaar cel in Australië voor voormalig Amerikaanse non (51) voor smokkel cocaïne in hak schoen

(Bron foto: Australian Border Force)
Amerikaanse was voor haar smokkelactiviteiten in juli 2017 ook in Paramaribo...


Een Amerikaanse vrouw die werd betrapt op  Sydney Airport in Australië met 756 gram pure cocaïne verborgen in de hakken van een paar schoenen in haar bagage, is donderdag 6 september 2018 vastgezet nadat een rechter van de New South Wales District Court had vastgesteld, dat ze niet was misleid om drugs te smokkelen. De vrouw werd veroordeeld tot 7.5 jaar gevangenisstraf.

Denise Marie Woodrum, een 51-jarige die eerder een non was van de katholieke groep uit Kansas, de Adorers of the Blood of Christ, had zich schuldig gemaakt aan drugssmokkel in januari, maar ze beweerde dat ze het slachtoffer was van online oplichting en was niet op de hoogte geweest dat ze drugs bij zich had.

Volgens het door haar advocaat aan het hof voorgelegde verhaal had Woodrum ​​online een man ontmoet, Hendrik Cornelius genaamd, die haar ervan overtuigde om items met cocaïne die haar niet toebehoorden naar Australië te brengen.

(Bron foto: Facebook)
De advocaat van Woodrum schilderde haar af als een vrouw met een geschiedenis van gezondheids- en relatieproblemen die gemakkelijk te manipuleren was. Ze zou naar verluidt een online relatie hebben met de man Cornelius en honderden sms-berichten met hem hebben uitgewisseld, volgens haar advocaat.

Vervolgens reisde ze op 18 juli 2017 van Missouri in de VS naar Trinidad en Tobago en de volgende dag naar Paramaribo, Suriname, voordat ze uiteindelijk in Australië belandde

Woodrum beweerde, dat een vrouw in Zuid-Amerika haar de items had gegeven die cocaïne bevatten. De rechter geloofde het verhaal niet en bepaalde dat Woodrum niet voldoende berouw toonde voor de smokkel van cocaïne naar Australië en veroordeelde haar tot zeven en een half jaar in de gevangenis.

(Suriname Mirror/Newsweek/Daily Dot/BuzzFeed/The Sydney Morning Herald

Premier Rutte ontvangt brief Cft over haar ernstige zorgen over financiële situatie Curaçao

'Incidentele opbrengsten worden gebruikt om structurele kosten te dekken'


De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD), voorzitter van de Rijksministerraad (RMR), heeft van het College financieel toezicht (Cft) een schrijven ontvangen waarin de toezichthouder formeel aangeeft ‘zich ernstige zorgen te maken over de financiële situatie van Curaçao’. De brief is van 5 september jongstleden en in handen van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, vrijdag 7 september 2018.

'Al geruime tijd kampt Curaçao met een tekortschietend financieel beheer, en worden incidentele opbrengsten gebruikt om structurele kosten te dekken. Ook is er onvoldoende sturing op voorgenomen besparingsmaatregelen en is er sprake van een negatieve economische ontwikkeling. Curaçao is in onvoldoende mate in staat gebleken deze problemen het hoofd te bieden', aldus Cft-voorzitter Raymond Gradus in zijn brief aan Rutte.

De situatie is nu dusdanig, dat het college de voorzitter van de RMR op basis van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) informeert. Op deze manier geeft het Cft uitvoering aan wat het op 29 augustus al liet weten aan minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, namelijk dat de Rijksministerraad zal worden geïnformeerd.

Hiermee en met het advies van het Cft op de begrotingswijziging 2018 en de uitvoeringsrapportage over de eerste helft van 2018 ‘is de eerste stap gezet in een hoor en wederhoortraject’, meldt voorzitter Gradus aan premier Rutte.

Curaçao wordt in dit traject in de gelegenheid gesteld duidelijk te maken dat alsnog aan de normen van de rijkswet kan worden voldaan.

Ministerie van Justitie Curaçao gaat buitenlanders die komen beter informeren over procedures

Informatiecampagne gaat de informatie in verschillende talen geven


Het ministerie van Justitie gaat buitenlanders, waaronder Venezolanen die naar het eiland komen omdat hun leven gevaar zou lopen in eigen land, beter informeren over de procedures die zij moeten volgen. Er komt een informatiecampagne waarbij de informatie in verschillende talen wordt gegeven. Dat heeft de bewindsman gisteren in een persconferentie verklaard, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 september 2018.

Minister Quincy Girigorie verklaarde daarbij het eens te zijn met de kritiek vanuit mensenrechtenorganisaties dat buitenlanders die bescherming van Curaçao willen, niet goed geïnformeerd zijn over hoe zij dit moeten aanpakken. Venezolanen die naar Curaçao komen weten niet, dat zij gelijk aan de grens aan de autoriteiten moeten meedelen dat hun leven in eigen land gevaar loopt en zij daarom bescherming willen van het eiland. Het gebeurt ook dat zij niet door de betreffende ambtenaren worden geïnformeerd over de procedure of dat de ambtenaren zelf niet goed weten wat de regels zijn, aldus de minister.


De bewindsman verklaarde, dat het aan de buitenlanders zelf is om aan te geven dat zij bescherming nodig hebben.

Aan de grens wordt niet gevraagd of het leven van iemand in het land van herkomst gevaar loopt. Dat kan niet, omdat die vraag dan waarschijnlijk door iedereen bevestigend wordt beantwoord, aldus Girigorie.

Mensen die naar het eiland komen op zoek naar een betere toekomst, zouden die vraag ook bevestigend antwoorden, ook al zijn zij om economische redenen hier.

Faillissement dreigt voor beide hotels van Kura Hulanda op Curaçao

Opnieuw lijkt de overname van de twee hotels niet door te gaan


Beide hotels van Kura Hulanda hangt faillissement boven het hoofd als er niet op zeer korte termijn door partijen wordt ‘bewogen’. De onderhandelingen lopen stroef en zijn feitelijk vastgelopen, naar verluidt, omdat ontwikkelingsbank Korpodeko en de Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) van de overheid niet instemmen met het tweede, laatste bod van On Vacation, zo bericht vandaag, vrijdag 7 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

Laatstgenoemde Colombiaanse groep was eerder al, in februari dit jaar, weggelopen. On Vacation, dat over de nodige airlift beschikt en al veel langer Zuid-Amerikaanse bezoekers stuurt naar beide resorts maar ook naar andere hotels op het eiland, haakte toen na anderhalf jaar wachten af.

Naar nu blijkt, zijn de onderhandelingen met dezelfde groep van ondernemer Carlos Londoño vanaf medio 2018 daarna toch weer voortgezet. Dit tot opluchting van minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, belast met Toerisme, die graag ziet dat Kura Hulanda in Otrobanda en op Westpunt openblijft.

Er werken circa 40 en 70 personeelsleden. Maar, opnieuw lijkt de overname van de twee hotels niet door te gaan.

Schuldeisers Girobank en Maduro & Curiel’s Bank (MCB) stemmen in met het tweede biedingsvoorstel, maar Korpodeko en SEO zijn ook nu niet aan boord. Beide instellingen zouden hun voorkeur toch hebben voor het eerste bod, waarbij On Vacation de koopsom over een kortere termijn uitgesmeerd afbetaalt.

Ontslagronde bij Insel Air op Curaçao, zo'n 50 personeelsleden, staat voor de deur

Afvloeiing personeel in lijn met het vonnis van de rechter


De kans is groot, dat begin volgende week een begin wordt gemaakt met de aangekondigde ontslagronde bij Insel Air. De verwachting is dat circa 50 personeelsleden ontslagen worden en dat er mogelijk onder hen ook piloten zitten. Aldus een anonieme, welingelichte bron, vandaag, vrijdag 7 september 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Hij omschreef de kans als ‘een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’.

Vakbondsman Wendel Muelen verklaart niet inhoudelijk op de ontwikkelingen bij Insel Air in te kunnen gaan.

De bond heeft gisteren een overleg gehad met de directie. Dat overleg wordt maandag hervat. De bond is van plan om de leden maandag in te lichten over de situatie en daarna in de media op de zaak in te gaan, aldus Muelen.

De afvloeiing van het personeel is in lijn met het vonnis van de rechter, waarbij Insel Air tijd heeft kregen om orde op zaken te stellen maar daarbij wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, aldus de bron. De rechter bepaalde bijvoorbeeld dat de maatschappij nu haar financiële verplichtingen en leaseverplichtingen moet nakomen. In een eerstvolgende zitting in oktober zal de maatschappij het overzicht moeten geven van inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd en de levensvatbaarheid van de vliegmaatschappij.

Abdoel (NDP) beweert in kwestie-Alcoa dat oppositie kunst van luisteren niet machtig is

'Bij oppositie ging het niet om het nationaal belang, maar om haar eigen enge partij politieke belangen'

NDP'er Abdoel verdedigt als vanouds handelen van president Bouterse, aan leiband multinational Alcoa, en enge partij politieke belangen NDP...


Om met de deur in huis vallen, zal ik direct aangeven wat de conclusies waren van diverse schrijvers van artikelen over de uitspraak van de president dat 'DNA (De Nationale Assemblee) mag lezen en vragen stellen'. De een stelt dat de president al weer opkomt voor Alcoa, de andere meent dat de president respectloos en redeloos is en DNA buitenspel heeft gezet en zelfs heeft geschoffeerd. Een andere ongelukkige ziel schrijft dat de regering buiten behoorlijk bestuur handelt. 

Laat mij dit aangeven aan hen die wat minder begunstigd zijn met de kunst van luisteren en makkelijk oordelen en conclusies trekken ten faveure van het politieke doel dat zij dienen. De president heeft op de persconferentie aangegeven dat: 
1. Er een batterij aan nationale en internationale deskundigen aan de overeenkomst heeft meegewerkt. 
2. Dat er een kruiwagen aan high level documenten is. 
3. Dat DNA de ruimte nodig heeft om de zaken te lezen en eventueel vragen te stellen. 

De president heeft NIMMER aangegeven dat DNA ALLEEN mag lezen en vragen stellen. Ook heeft de president niet aangegeven, dat hij de overeenkomst zal tekenen zoals die aan DNA gepresenteerd zal worden en dus niet openstaat voor eventuele wijzigingsvoorstellen. Maar goed ook, dat velen schrijven. Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. 

Het politieke doel dat deze mensen dienen, wordt steeds duidelijker en makkelijker te begrijpen. Voor de coalitie was het al duidelijk, toen de oppositie buiten alle afspraken om die binnen DNA waren gemaakt - na een presentatie van Alcoa - haar ware aard liet zien. Op niet mis te verstane wijze heeft de fractieleider van de NDP, de heer André Misiekaba, toen duidelijk gemaakt dat de blokvorming tegen Alcoa nooit tot zijn recht is gekomen vanwege de houding van de oppositie om politiek mee te willen scoren. 

Bij de oppositie ging het vanaf het begin al niet om het nationaal belang, maar om haar eigen enge partij politieke belangen. De coalitie is sindsdien op eigen wijze verder gegaan om de regering kritisch, doch constructief te begeleiden in de onderhandelingen met Alcoa. Nu en in de toekomst, zal niets haar weerhouden dat te doen. Laten critici zich dat maar goed realiseren. 

Dat de president nu aangeeft dat DNA mag lezen en eventueel vragen stellen is ook terecht. Lezen en eventueel vragen stellen is een deel van het werk van DNA, om datgene dat door de regering aan DNA wordt gepresenteerd te kunnen toetsen, eventueel conclusies te trekken en indien nodig met wijzigingsvoorstellen te komen. 

Ook luisteren naar wat de regering presenteert in DNA, en op basis daarvan conclusies trekken en standpunten innemen, is een deel van het werk van DNA. Recent nog heeft de coalitie, nadat zij naar de regering heeft geluisterd ten aanzien van de ontmanteling van de Suralco raffinaderij, een standpunt ingenomen en dit standpunt is gerespecteerd door de regering. Kan iemand aan mij dan uitleggen waar de president ten aanzien van DNA respectloos en redeloos is geweest en het belang van Alcoa heeft gediend? 

Ten aanzien van het tekenen van de overeenkomst met Alcoa heeft de president correct aangegeven wat de intentie is van deze regering. Zij die de hele ontwikkeling van de bauxietsector hebben gevolgd, weten dat de sector dood is, omdat de Nieuw Front regering waar de NPS en VHP deel van uitmaakten, geen deal heeft kunnen sluiten met Billiton. Het is deze houding van het Nieuw Front geweest, die ervoor heeft gezorgd dat Billiton wegging en daarmee alle overlevingskansen van de bauxietsector de grond in boorde. Jammer dat geen van de schrijvers dat deel van de statement van de president opvingen. 

De president heeft voor hen die goed luisteren een duidelijke boodschap gestuurd. Deze regering zal handelen en daden stellen met in acht neming van de rol van DNA. 

Er zal absoluut geen partijpolitiek bedreven worden met het dienen van het nationale belang, en zeker niet omdat bepaalde bakkertjes, palletjes, reddertjes en vreemde neusjes, het menen beter te weten. 

Drs. Amzad Abdoel 
Lid van De Nationale Assemblee

CLO-bestuurslid Miskin niet geïnteresseerd in wat andere bonden vragen aan salarissen overheid

'Wij kijken naar hoe de regering doet, want dat is belangrijk voor ons'


Michael Miskin, bestuurslid van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), kijkt niet naar wat verschillende bonden vragen aan salarissen vragen van de overheid. 'Wij kijken naar hoe de regering doet, want dat is belangrijk voor ons', antwoordt Miskin vandaag, vrijdag 7 september 2018, op Starnieuws in reactie op de 25% verhoging die de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname ook willen hebben. 

Miskin merkt op dat de onderwijssector is gekomen met een verhoging van salarissen. De Politiebond, de douane, de brandweer en andere bonden zijn ook bezig met verbetering van hun positie.

Toen de leerkrachten een salarisverhoging kregen, heeft de CLO haar wensenpakket dat reeds in 2016 ingediend was, aangepast. Om het gelijkheidsbeginsel heeft de CLO het wensenpakket aangepast en heeft een salarisverhoging van 111% geëist. 'Wij zijn nog steeds bezig om dit te realiseren, wij werken ernaar', zegt Miskin. 

Wanneer de regering andere groepen op een bepaalde manier waardeert, zal de CLO daar ook op inspelen. Intussen is de CLO begonnen met het voeren van gesprekken met het Onderhandelingsorgaan. 'Voor ons is het belangrijk dat de loonsverhoging eind van de maand wordt uitbetaald. Technisch is dat nog niet in orde. Er moet een officiële loonreeks geproduceerd worden.'

Alles wordt ingezet om de officiële loonreeks af te krijgen, zodat Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) aan de slag kan gaan. Er wordt volgens Miskin alles aan gedaan om zaken technisch rond te krijgen. De loonreeks die eerder is gepubliceerd, was een voorlopige. Nu moet de definitieve loonreeks in orde gemaakt worden, met de resolutie die erbij hoort. De technische mensen zijn ermee bezig.

Douane Recherche arresteert vrouw (36) met cocaïnebolletjes in vagina op J.A. Pengelluchthaven

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Vrouw wilde vanuit Suriname naar het buitenland vertrekken


Het Korps Politie Suriname bericht donderdag 6 september 2018, dat de Douane Recherche maandag de 36-jarige passagiere N.J. heeft aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. 

Zij werd aangehouden nadat gebleken was, dat zij cocaïnebolletjes in haar vagina gestopt had. Noja wilde vanuit Suriname naar het buitenland vertrekken.

Zij is door de douane recherche overgedragen aan de Narcotica Brigade voor het verrichten van  verder onderzoek. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de vrouw in verzekering gesteld.

Extreemrechtse presidentskandidaat Brazilië neergestoken, verdachte opgepakt

Toestand Jair Bolsonaro volgens ziekenhuis van Juiz de Fora stabiel

(Bron foto:/AP)

Het extreemrechtse parlementslid Jair Bolsonaro, favoriet voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende maand in Brazilië, is donderdag 6 september 2018 met spoed geopereerd nadat hij tijdens het campagne voeren in de buik was gestoken. 

Een van zijn zonen, Flavio Bolsonaro, parlementslid in de staat van Rio de Janeiro, meldde het nieuws op Twitter en sprak in eerste instantie over 'oppervlakkige verwondingen'. 'Spijtig genoeg is het erger dan we gedacht hadden', schreef hij later. 'Zijn lever, een long, en een deel van zijn ingewanden zijn doorboord. Hij verloor veel bloed', zei Flavio Bolsanora.



Zijn toestand zou nu wel gestabiliseerd zijn.

Het ziekenhuis van Juiz de Fora, de stad van 700.000 inwoners in de staat Minais Gerais waar de kandidaat werd aangevallen, ontkende even later, dat de lever van Bolsonaro geraakt is. Volgens het ziekenhuis Santa Casa op nieuwssite G1 werden wel de ingewanden van Bolsonaro geraakt. Zijn toestand is 'stabiel'. Het ziekenhuis zei dat hij met spoed was geopereerd.

Een woordvoerder van de militaire politie van Minas Gerais zei dat de verdachte, een man van veertig, onmiddellijk opgepakt is. De dader had 'een mes bij gewikkeld in een doek'.


Verschillende websites zeggen dat de dader een oude activist is van de linkse partij PSOL en dat hij zou gezegd hebben, dat hij handelde 'in naam van God'.

Jair Bolsonaro geldt als groot bewonderaar van de militaire dictatuur (1964-85), die gepaard ging met willekeurige arrestaties, folteringen en moorden. Regelmatig laat hij zich racistisch, seksistisch of homofoob uit. In de jongste peiling voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen ligt Bolsonaro op kop met 22 procent. Het was de eerste peiling nadat de kandidatuur van ex-president Luis Inacio Lula da Silva ongeldig werd verklaard, tot dan de grote favoriet. Lula is veroordeeld tot meer dan 12 jaar cel voor corruptie.




(Suriname Mirror/El Pais Brasil/Belga/Estadao/Twitter/YouTube)

Mexicaanse politie ontdekt 32 massagraven in deelstaat Veracruz

In totaal zijn 166 lichamen gevonden - Stoffelijke resten lagen er vermoedelijk al ruim twee jaar


De Mexicaanse politie heeft 32 massagraven ontdekt in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. Het Openbaar Ministerie maakte donderdag 6 september 2018 op een persconferentie bekend, dat in totaal 166 lichamen zijn gevonden.

De vondsten werden gedaan nadat een anonieme tipgever begin vorige maand aangaf waar de lichamen waren gedumpt. De exacte locaties zijn niet bekendgemaakt.



Uit een eerste onderzoek blijkt dat de stoffelijke resten er vermoedelijk al meer dan twee jaar lagen.

In de stad Veracruz, een van de grootste havens van Mexico, is de laatste jaren het toneel geweest van een bloedige machtsstrijd tussen rivaliserende kartels, in combinatie met enkele van de ergste schendingen van de mensenrechten en corruptieschandalen onder ex-gouverneur Javier Duarte (2010-2016).


Aanklager Jorge Winckler zei, dat de onderzoekers ook 200 kledingstukken, 144 ID-kaarten en andere persoonlijke bezittingen op de site hadden gevonden sinds de opgravingen begonnen op 8 augustus.
Autoriteiten hebben drones en gronddoordringende radar gebruikt om de lichamen te vinden, zei hij.

Mexico is getroffen door een golf van geweld sinds de inzet van het leger om de krachtige drugskartels van het land in 2006 te bestrijden. Sindsdien zijn meer dan 200.000 mensen vermoord, waaronder een record van 28.702 vorig jaar. Nog eens 37.000 mensen worden als vermist opgegeven.

Het is niet de eerste keer dat in Veracruz massagraven zijn ontdekt. De oostelijke deelstaat gaat gebukt onder geweld tussen rivaliserende drugsbendes. In maart vorig jaar werd er een massagraf ontdekt met zo’n 250 schedels.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/sinembargo)

'Inheemse vrouwen in Peruaanse Andes worden zichtbaarder en strijdbaarder'

Ze zijn nog steeds slachtoffer van geweld, vanwege het feit dat ze zowel inheems als vrouw zijn

(Bron foto: Mariela Jara/IPS)

Inheemse vrouwen uit de Andes zijn zichtbaarder geworden en hebben meer rechten verworven in de afgelopen decennia, zegt Teresita Antazú, een inheemse leidster van de Yanesha in Peru. Maar die strijd kost veel moeite. Op de Internationale Dag van Inheemse Vrouwen, 5 september, vertelt ze over de emancipatie van inheemse vrouwen. 


'Toen ik achttien jaar oud was, was ik de eerste vrouwelijke leider in mijn organisatie. Mijn opa vond toen dat ik geslagen moest worden, omdat ik tussen de mannen zat', zegt Antazú, de eerste vrouwelijke 'cornesha' (hoogste leider) van de Federatie van Inheemse Yanesha Gemeenschappen, vanuit haar woonplaats Constitución in de jungle van Centraal-Peru.

Ze is nu bijna 57 jaar oud en wijdde haar leven aan het afbreken van barrières. In de afgelopen dertig jaar, zegt ze, is er meer openheid ontstaan als het gaat om de rechten van vrouwen. Maar, ze zijn ook nog steeds slachtoffer van geweld, vanwege het feit dat ze zowel inheems als vrouw zijn. En ze hebben te maken met discriminatie en dreigende inbeslagname van hun land.

Rosa Montalvo, een Ecuadoriaanse documentairemaakster die 25 jaar werkte met inheemse vrouwen in de Andesregio, zegt dat de huidige strijd om land en gelijkheid een voortzetting is van een oude strijd, die al speelde toen in 1782 Bartolina Sisa werd geëxecuteerd. Deze vrouwelijke inheemse leider kwam in opstand tegen de Spaanse conquistadores. Ter ere van Sisa riep de Tweede Conferentie van Latijns-Amerikaanse Organisaties en Bewegingen in 1983 in Bolivia 5 september uit tot Internationale Dag van Inheemse Vrouwen.

'Net als Bartolina Sisa strijden inheemse vrouwen vandaag om hun cultuur levend te houden, als volk te blijven bestaan en de kansen te krijgen die ze verdienen. Ze willen nieuwe generaties in stand houden, vooral nu de aanvallen op hun land toenemen', zegt Montalvo vanuit Quito. Ze verwijst onder meer naar Colombia. De Nationale Inheemse Organisatie, die 102 inheemse groepen vertegenwoordigt, rapporteerde dat daar tussen november 2016 en juli 2018, 65 activisten werden vermoord door illegale, gewapende groepen. Dit gebeurde na de ondertekening van een vredesovereenkomst tussen de regering en linkse guerrillastrijders. Die overeenkomst maakte een einde aan een gewapend conflict dat een halve eeuw had geduurd.

'Inheemse groepen zijn kwetsbaar in territoriale conflicten. Vooral vrouwen krijgen dan te maken met geweld, omdat zij op hun land blijven om te overleven', legt Montalvo, die ook lid is van de International Land Coalition, uit.

Ook in landen als Ecuador en Bolivia wordt inheems land bedreigd, ondanks hun progressieve wetgeving, zegt ze. 'Beide landen hebben een agro-economisch model, wat betekent dat inheemse gebieden gevaar lopen', zegt ze.

Land is leven voor inheemse mannen en vrouwen. Ze gebruiken het om in hun levensonderhoud te voorzien en het is de basis voor hun cultuur en wereldbeeld. Als het land wegvalt, valt ook hun bestaan weg.

De Andeslanden ondertekenden de VN-Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken en conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dat betekent dat de bevolking geconsulteerd moet worden voordat investeringsprojecten van start gaan in inheems gebied. In de praktijk gebeurt dat echter vaak niet. Daardoor kampen inheemse groepen bijvoorbeeld met impact van mijnbouw op hun leven en cultuur. 'Daarom spreken we ook over verschillende soorten geweld', zegt Tarcila Rivera, een Peruaans lid van het Permantente VN-Forum voor Inheemse Zaken. 'Het is niet alleen lichamelijk geweld, maar ook geweld tegen ons land.' 


Rivera is vice-voorzitster van het Centrum voor Inheemse Culturen in Peru (Chirapaq), dat ze 34 jaar geleden oprichtte. Ze zegt dat bijna de helft van de inheemse vrouwen in Latijns-Amerika op plaatsen leven waar vergunningen voor megaprojecten en mijnbouw zijn uitgegeven door de regering. Deze regio’s worden tegelijkertijd geplaagd door armoede en verwaarlozing. 'We strijden ervoor dat op het platteland verkrachting van een meisje niet afgedaan wordt met geld of goederen ter compensatie. En we willen voorkomen dat ons land onteigend wordt en dat rivieren en gewassen te maken krijgen met vervuiling.'

Rivera noemt ook het uitbannen van racisme tegen inheemse vrouwen als prioriteit. Een structurele vorm van geweld, zegt ze. 'Racisme is schadelijk voor de eigenwaarde van mensen, je wordt gediscrimineerd op basis van je etnische identiteit. Je voelt je minder dan anderen om dat je vrouw bent, omdat je geen Spaans spreekt, arm bent of omdat je in het bos woont. Als gevolg daarvan ben je niet toegerust om je te verdedigen tegen zowel de man die je thuis mishandelt, of de politieman die je niet respecteert als je opkomt voor je rechten. Dat moeten we uitroeien in onze landen.'

Volgens cijfers van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (ECLAC), heeft Bolivia het hoogste percentage inheemse inwoners (62 procent van de bevolking), gevolgd door Peru (24 procent), Chili (11 procent), Ecuador (7 procent), Colombia (3 procent) en Venezuela (2,7 procent).

(Suriname Mirror/De Wereld Morgen/IPS)

Peruaanse autoriteiten arresteren 30 verdachte leden van een criminele bende

Bendeleden betrokken bij drugshandel en moord in het noordelijke departement San Martin


De Peruaanse autoriteiten hebben 30 verdachte leden van een criminele bende gearresteerd die betrokken zijn bij drugshandel en moord, zei minister van Binnenlandse Zaken Mauro Medina woensdag 5 september 2018.

Bekend als 'Los Verdugos de San Martín' opereerde de bende in het noordelijke departement San Martin, huurde leden uit als huurmoordenaars en leidde afpersings-, diefstal- en omkopingsregelingen, evenals drugshandel en witwassen, zei de minister.



De vermeende bendeleider Segundo Quispe, die werd gevangen in de noordelijke stad Moyobamba, is sinds 2016 in verband gebracht met minstens negen gevallen van moord en 26 overvallen, zei Medina via Twitter.



De minister zei, dat 10 maanden onderzoek leidde tot de arrestaties, die een 'grote slag  vormden voor de georganiseerde misdaad in de regio.

De arrestaties werden verricht als onderdeel van een 'massaal sleepnet', uitgevoerd met de hulp van de nationale politie.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/El Popular/La Republica)

Kensenhuis (NDP) jammert: 'Assembleeleden hebben het ook verschrikkelijk moeilijk'

Assembleelid reageert op kritiek op hogere schadeloosstelling Assembleeleden

'Parlementariërs moeten niet als nietsnutters worden gezien, omdat groot deel van parlementair werk ook achter de schermen gebeurt'


NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis stoort zich aan de vele negatieve opmerkingen sinds bekend is gemaakt, dat parlementariërs een hogere schadeloosstelling eind september zullen ontvangen. 'We weten natuurlijk hoe het is in het land, maar wij moeten ook niet ervan uitgaan dat het heel gemakkelijk is voor de leden van De Nationale Assemblee. Wij hebben het ook verschrikkelijk moeilijk', jammert Kensenhuis in het Dagblad Suriname van donderdag 6 september 2018.

De schadeloosstelling van leden van De Nationale Assemblee is gekoppeld aan die van de onderdirecteur van een departement. President Desi Bouterse zei enkele dagen geleden, dat de verhoging van de salarissen van de ambtenaren vooral bedoeld is voor mensen met lage inkomens. Hierop besloot hij de salarissen van leden van de regering te bevriezen.

Een Assembleelid krijgt aan schadeloosstelling, met 50% representatietoelage en 45 procent vervoerstoelage, in september van bruto Srd 22.250 in plaats van bruto Srd 15.777.

Kensenhuis zegt dat tijdens de huishoudelijke vergadering vorige week vrijdag De Nationale Assemblee de kwestie van de verhogingen heeft besproken. Volgens de NDP’er stelt het college zich op het standpunt om deze verhoging goed te evalueren en uiteindelijk te gaan voor een integrale benadering. De parlementariër stelt niet echt te kijken naar de voornoemde bedragen, omdat dat niet de bedragen zijn die elk lid in handen zal krijgen. 'Ik weet nog niet wat het reëel zal zijn. Natuurlijk weet je dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je zult betalen. Laten wij kijken naar wat wij echt nu in onze handen zullen houden', aldus de politicus.

Kensenhuis stoort zich vooral aan de recente uitspraken van activist en politicus Curtis Hofwijks en vindt zijn uitspraken helemaal ongegrond. 'Maar, wanneer je niet werkt en het geld ontvangt, heb je er geen recht op. Het huidig parlement functioneert niet naar behoren. Er wordt bijna nooit vergaderd en de mensen die verantwoording moeten afleggen, zijn bijna nooit aan het werk. Waarvoor wordt men eigenlijk betaald? Waarom krijgt men een verhoging als men dat wat men moet doen, al niet doet?', zei Hofwijks.

Kensenhuis benadrukt, dat parlementariërs niet als nietsnutters moeten worden gezien, omdat een groot deel van het parlementaire werk ook achter de schermen gebeurt. Leden die niet regelmatig participeren aan DNA-vergaderingen, gaan ook achteruit in hun schadeloosstelling.

'Wij zijn geen nietsnutters, want de prestatie is daar. We moeten alleen maar kijken naar het werk dat de leden van De Nationale Assemblee hebben uitgevoerd in de afgelopen periode. Het werk is niet alleen maar in het parlement, maar wij moeten ook wetten voorbereiden en zijn ook op het veld om de nodige informatie te verzamelen die verwerkt moeten worden in die wetsproducten. Hierdoor zijn wij ook constant met mensen bezig. Wij zijn volksvertegenwoordigers en wij moeten de belangen van het volk behartigen. Daarvoor zijn wij ook op het veld.'