vrijdag 16 november 2018

Nurmohamed (VHP) wil inzage documenten financiering ID-kaartenproject

Politicus vraagt zich af wat kwaliteit is van de machines uit Servië voor maken van kaarten


Om nieuwe biometrische identiteitskaarten te vervaardigen, heeft Suriname een financieringsovereenkomst voor 9.2 miljoen Amerikaanse dollar getekend. VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed, lid van de commissie van rapporteurs inzake de ID-kaartenwet 2018, vindt dat de regering gedocumenteerd zaken moet verduidelijken in De Nationale Assemblee (DNA). 

'Ik had gevraagd of de regering informatie hierover kon sturen. Ik wil zien wat de financieringsovereenkomst inhoudt. Er was ook gezegd, dat er een aanbesteding iss gehouden, kunnen wij die stukken dan krijgen? Laten wij zien wat er daar staat en hoe de gunning gegeven is', zei de parlementariër donderdag tijdens de openbare commissievergadering, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 16 november 2018.

Suriname wordt door Servië ondersteund bij het uitvoeren van dit project, nadat software en hardware die nodig zijn voor het vervaardigen van biometrische ID-kaarten eerder daar zijn aangeschaft.

De politicus uitte ook zijn bezorgdheid over de opslagplaats van dure apparatuur na de recente inbraken en diefstallen bij overheidskantoren. De parlementariër vraagt zich ook af hoe Suriname dit project op lange termijn zal continueren en wat de kwaliteit is van de machines uit Servië.

Ervaring in andere landen leert dat apparatuur jaarlijks gemiddelde onderhoudskosten van 5 tot 10% heeft. 'Ik kom al gauw op 500.000 Amerikaanse dollar die je jaarlijks vrij moet maken voor onderhoud', aldus de politicus.

Ontwerper Braziliaans voetbaltenue op 83-jarige leeftijd overleden

Braziliaanse journalist Aldyr Schlee overlijdt na een zes jaar durende strijd tegen huidkanker


De man die het Braziliaanse voetbaltenue ontwierp, is op 83-jarige leeftijd overleden. De familie van de Braziliaanse journalist Aldyr Schlee heeft donderdag zijn dood aangekondigd na een zes jaar durende strijd tegen huidkanker. 

Een moment van stilte werd gehouden voor Schlee voor de Brazilië-Uruguay vriendschappelijke wedstrijd in Londen vrijdag 16 november 2018, kort nadat zijn lichaam werd begraven in de stad Pelotas, in het zuiden van Brazilië.Aldyr Schlee won in 1953 een ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven door een krant. De toen 19-jarige Schlee kreeg ongeveer 4.300 euro voor het winnen van de wedstrijd.

Tot dan toe speelde het Braziliaanse voetbalteam in een wit shirt en een blauwe broek. De Braziliaanse voetbalbond schaamde zich zo voor het verlies van de WK-finale van 1950 tegen buurland Uruguay dat ze de herinnering daaraan wilde uitwissen.

Aan de ontwerpwedstrijd werd de voorwaarde toegevoegd, dat het nieuwe tenue de kleuren van de Braziliaanse vlag in zich moest hebben. Het werd uiteindelijk het nu iconische gele shirt met groene randen, blauwe broek en witte sokken.

'De vraag was welke kleur kenmerkend was voor Brazilianen', vertelde hij enkele jaren geleden in een interview. 'Dat moest natuurlijk een combinatie van geel en groen zijn. Ik koos voor geel, want met groen zouden we niet kanaries zijn geweest, maar papegaaien.' 

Op het eerstvolgende WK in 1954 in Zwitserland haalde Brazilië de kwartfinale. Vier jaar later werden ze wel wereldkampioen. Ze moesten in de finale wel in het blauw spelen, omdat de mede-finalist, gastland Zweden, al in het geel uitkwam.

Het Braziliaanse elftal werd in 1958, 1962, 1970, 1994 en 2002 wereldkampioen in het gele shirt. De bijnaam van de ploeg is ‘Goddelijke Kanaries’.


(Suriname Mirror/veja.abril.com.br/The Associated Press/Twitter/AD/Clarin/YouTube)

Frankrijk verbiedt tegen 2030 de import van producten die te maken hebben met ontbossing

Parijs verhoogt druk op Europese Unie om met een soortgelijk plan te komen


Frankrijk verbiedt tegen 2030 de import van alle soja, palmolie, hout en andere producten die te maken hebben met ontbossing. Parijs verhoogt daarmee de druk op de Europese Unie om met een soortgelijk plan te komen. 

De nieuwe Franse nationale strategie (zie hierna), die is voorgesteld door het Franse ministerie van Leefmilieu, zal handel gebruiken om economische ontwikkeling in armere landen te ontkoppelen van houtkap.Frankrijk wil ook bedrijven helpen om hun eigen doelstellingen te halen en de import van producten te verminderen die met ontbossing te maken hebben, en investeerders aanmoedigen om ecologische en sociale thema’s mee te laten tellen in hun beslissingen.

De Europese import van landbouwproducten - van rundvlees en soja uit Latijns-Amerika tot palmolie uit Zuidoost-Azië en cacao uit Afrika - is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldwijde ontbossing, zegt de Franse overheid. 'De EU heeft als globale economische speler de verantwoordelijkheid om een voorbeeld te zijn', stelt de nieuwe Franse strategie. 'De EU heeft daarom net als Frankrijk de plicht om snel maatregelen uit te dokteren om de impact van consumptie op ontbossing te verminderen.'

De Europese Commissie ligt onder steeds zwaardere druk vanuit de Europese hoofdsteden, het Europees parlement en milieuorganisaties om de invloed van de Unie op de wereldwijde ontbossing aan banden te leggen.

'De EU en andere spelers moeten dit voorbeeld volgen, omdat Frankrijk de ontbossing niet alleen kan stoppen', zegt Nicole Polsterer van de bossenorganisatie Fern in Brussel. 'Enkel de Europese Commissie kan opleggen dat de handel van alle lidstaten vrij is van ontbossing en schendingen van landrechten.' Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen hebben eerder deze maand al een brief gestuurd naar de Europese Commissie. Daarin dringen ze aan op een actieplan voor de hele EU om ontbossing tegen te gaan:Dat plan moet gebaseerd zijn op een haalbaarheidsstudie die in maart van dit jaar werd gepubliceerd.

De Franse strategie valt samen met de groeiende bezorgdheid over ontbossing in het grootste tropische regenwoud ter wereld - het Amazonewoud - na de verkiezing van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro. In aanloop naar zijn verkiezing steeg de ontbossing in het Amazonegebied al met de helft, blijkt uit voorlopige cijfers.

De nieuwe president heeft plannen voor een autosnelweg door het woud en pleit voor een afzwakking van de milieuwetgeving ten voordele van boeren en houtbedrijven.

Fern opperde eerder tijdens de presidentscampagne dat handel het beste wapen is om dergelijk beleid tegen te werken. De EU is de grootste buitenlandse investeerder in Brazilië en de tweede grootste handelspartner met een aandeel van 18,3 procent.

Bossen herbergen meer dan 75 procent van de biodiversiteit in de wereld. Ze absorberen broeikasgassen en beschermen de bodem en watervoorraden, stelt de Franse regering. Maar de wereldwijde oppervlakte aan bos is tussen 1990 en 215 met 129 miljoen hectare geslonken, vergelijkbaar met twee keer de oppervlakte van Frankrijk.

(Suriname Mirror/IPS/Het Laatste Nieuws/ISSUU Suriname Mirror)

Den Blauwvinger: Snoepreisje drie Surinaamse journalisten naar China

COLUMN: Journalisten op uitnodiging Chinese ambassade in China 'om het land beter te leren kennen'.....

China zou er beter aan doen te investeren in verbeteren inhoudelijke kwaliteit Surinaams journaille


Drie Surinaamse journalisten hebben maandag 12 november 2018 de langste zeebrug ter wereld in China bezocht. Dit bericht de Ware Tijd woensdag 14 november. Maar, waarom?

Ze zijn dus in China voor een zogenaamd 'regulier kennismakingsbezoek' georkestreerd door en op uitnodiging van de Chinese ambassade in Suriname. Het doel is om het land van dichtbij te leren kennen, onder meer wat betreft de cultuur en ook om naar bezienswaardige plaatsen te gaan. En, tja, die 55 kilometer lange brug, die Hongkong en Macau verbindt met Zhuhai op het Chinese vaste land, is enigszins bezienswaardig... De Ware tijd gaat er dan ook uitgebreid op in.
De drie gaan ook nog bezoekjes afleggen aan technologische ondernemingen, een mediabedrijf (lees ook: https://www.theguardian.com/world/2016/feb/12/china-journalism-reporters-freedom-of-speech en https://www.sapiens.org/culture/china-journalism/) en een school voor communicatie en journalistiek.

Leuk en aardig, vooral voor de drie niet bij naam genoemde 'mediawerkers'. Dat de Ware Tijd hun naam niet vermeldt is overigens vreemd. De Ware Tijd vermeldt alleen, dat zij werkzaam zijn bij de Times of Suriname, de Chinese televisiezender SCTV in Suriname en bij.... de Ware Tijd. Waarom juist zij zijn geselecteerd voor het snoepreisje is ook onduidelijk. Op welke gronden zijn zij de uitverkorenen?

Bizar
Daarenboven is het op z'n zachtst gezegd bizar, dat het doel van het door China gefinancierd gezellig uitstapje van de drie is, om 'het land van dichtbij te leren kennen'. Daarvoor kan een goed journalist (!) tegenwoordig toch prima terecht op het internet....?

En met toeristische uitstapjes en een bezoek aan een mediabedrijf en een school voor communicatie en journalistiek leer je een land als China echt niet kennen. De panda's lachen je uit.
Als je daar dan toch bent, toon je dan een kwalitatief goed journalist en leer het land kennen door je gewoon te begeven onder bijvoorbeeld het volk in woonbuurten van grote steden of een ontmoeting, een gesprek, te hebben met een mensenrechtenactivist of een bezoek te brengen aan een tijgerboerderij...

Laat China investeren in verbeteren inhoudelijke kwaliteit Surinaamse journaille
De Chinese ambassade zou er beter aan doen – als ze het serieus meent met het journalistieke vak – om te investeren in het verbeteren van de inhoudelijke kwaliteit van het Surinaamse journaille bij vooral kranten en nieuwswebsites, ook bij die, die onterecht worden opgehemeld. Dat is broodnodig. Denk ook aan het verbeteren van de kwaliteit van bijvoorbeeld rechtbankverslaggeving. Dat is een vak apart, dat geen enkele journalist in Suriname beheerst. Negen van de tien artikelen over strafzaken verdienen het niet eens om gepubliceerd te mogen worden, zo slecht.En, dit is maar een voorbeeld. De journalistiek rammelt en roest aan alle kanten.

Tekst en uitleg
Laat de drie journalisten in ieder geval na terugkeer uit China tekst en uitleg, via hun krant en tv-zender, geven over hun verblijf in China, wat dat heeft bijgedragen aan hun journalistieke werk, of ze het land nu werkelijk beter hebben leren kennen en of ze panda's hebben geknuffeld!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
16 november 2018
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Snoepreisje drie Surinaamse journalisten naar China

COLUMN: Journalisten op uitnodiging Chinese ambassade in China 'om het land beter te leren kennen'.....

China zou er beter aan doen te investeren in verbeteren inhoudelijke kwaliteit Surinaams journaille


Drie Surinaamse journalisten hebben maandag 12 november 2018 de langste zeebrug ter wereld in China bezocht. Dit bericht de Ware Tijd woensdag 14 november. Maar, waarom?

Ze zijn dus in China voor een zogenaamd 'regulier kennismakingsbezoek' georkestreerd door en op uitnodiging van de Chinese ambassade in Suriname. Het doel is om het land van dichtbij te leren kennen, onder meer wat betreft de cultuur en ook om naar bezienswaardige plaatsen te gaan. En, tja, die 55 kilometer lange brug, die Hongkong en Macau verbindt met Zhuhai op het Chinese vaste land, is enigszins bezienswaardig... De Ware tijd gaat er dan ook uitgebreid op in.
De drie gaan ook nog bezoekjes afleggen aan technologische ondernemingen, een mediabedrijf (lees ook: https://www.theguardian.com/world/2016/feb/12/china-journalism-reporters-freedom-of-speech en https://www.sapiens.org/culture/china-journalism/) en een school voor communicatie en journalistiek.

Leuk en aardig, vooral voor de drie niet bij naam genoemde 'mediawerkers'. Dat de Ware Tijd hun naam niet vermeldt is overigens vreemd. De Ware Tijd vermeldt alleen, dat zij werkzaam zijn bij de Times of Suriname, de Chinese televisiezender SCTV in Suriname en bij.... de Ware Tijd. Waarom juist zij zijn geselecteerd voor het snoepreisje is ook onduidelijk. Op welke gronden zijn zij de uitverkorenen?

Bizar
Daarenboven is het op z'n zachtst gezegd bizar, dat het doel van het door China gefinancierd gezellig uitstapje van de drie is, om 'het land van dichtbij te leren kennen'. Daarvoor kan een goed journalist (!) tegenwoordig toch prima terecht op het internet....?

En met toeristische uitstapjes en een bezoek aan een mediabedrijf en een school voor communicatie en journalistiek leer je een land als China echt niet kennen. De panda's lachen je uit.
Als je daar dan toch bent, toon je dan een kwalitatief goed journalist en leer het land kennen door je gewoon te begeven onder bijvoorbeeld het volk in woonbuurten van grote steden of een ontmoeting, een gesprek, te hebben met een mensenrechtenactivist of een bezoek te brengen aan een tijgerboerderij...

Laat China investeren in verbeteren inhoudelijke kwaliteit Surinaamse journaille
De Chinese ambassade zou er beter aan doen – als ze het serieus meent met het journalistieke vak – om te investeren in het verbeteren van de inhoudelijke kwaliteit van het Surinaamse journaille bij vooral kranten en nieuwswebsites, ook bij die, die onterecht worden opgehemeld. Dat is broodnodig. Denk ook aan het verbeteren van de kwaliteit van bijvoorbeeld rechtbankverslaggeving. Dat is een vak apart, dat geen enkele journalist in Suriname beheerst. Negen van de tien artikelen over strafzaken verdienen het niet eens om gepubliceerd te mogen worden, zo slecht.En, dit is maar een voorbeeld. De journalistiek rammelt en roest aan alle kanten.

Tekst en uitleg
Laat de drie journalisten in ieder geval na terugkeer uit China tekst en uitleg, via hun krant en tv-zender, geven over hun verblijf in China, wat dat heeft bijgedragen aan hun journalistieke werk, of ze het land nu werkelijk beter hebben leren kennen en of ze panda's hebben geknuffeld!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
16 november 2018
Paramaribo – Suriname

Anti Zwarte Piet-activist Rogier Meijerink vast na bedreigende uitspraken over intocht Sinterklaas

Meijerink is bestuurslid van Majority Perspective dat hoopte op verbod intocht Sint in ZaandijkAnti Zwarte Piet-activist en ex-krakerswoordvoerder Rogier Meijerink is door de politie in Utrecht aangehouden vanwege uitlatingen deze week in de media en op internet over de intocht van Sinterklaas. 

Hij zei in een interview met de omroep Powned dat 'ouders die met hun kinderen naar de sinterklaasintocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters'.


Meijerink (40) heeft morgen, zaterdag 17 november 2018, samen met drie anderen van de rechter een gebiedsverbod gekregen voor Zaanstad.

Meijerink is een van de bestuursleden van Majority Perspective, de stichting die deze week tevergeefs een verbod op de intocht in Zaanstad voor de rechtbank bepleitte. Meijerink is overgebracht naar een politiebureau en zit vast.

Hij heeft zelf eerder deze week ook aangifte gedaan van bedreiging op social media. De politie onderzoekt die bedreigingen.

(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/YouTube)

Renovatie van de Caracasbaaiweg, Curaçao, wordt ’s nachts uitgevoerd

Werkzaamheden 's nachts om weggebruiker zo min mogelijk overlast te bezorgen


Om de weggebruiker zo min mogelijk overlast te bezorgen, is ervoor gekozen de renovatie van de Caracasbaaiweg ’s nachts uit te voeren, tussen 21.00 uur en 06.00 uur. 'Dat kost 6.000 gulden per dag', liet minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren weten tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 november 2018.


'Het is een drukke weg die we eigenlijk niet zomaar dicht kunnen gooien, dus vandaar dat we hiervoor hebben gekozen, ook al is het een stuk duurder', aldus Jesus-Leito.


'Maar het gehele werk neemt maar vier nachten in beslag. En ik zit er bovenop, ik wil dat de werken gebeuren binnen de afgesproken tijdsspanne. We gaan ook kijken hoe dat bevalt, werken bij nacht. De Stichting Overheid Accountantsbureau (Soab) kijkt met ons mee en als het in alle opzichten goed uitpakt, gaan we het mogelijk vaker toepassen.'

Wat dat betreft mag de minister rekenen op een meevaller bij de werkzaamheden aan de Santa Rosaweg. 'Daar is geconstateerd dat de kalksteenfundering onder de weg nog goed is en dat levert een besparing op van zeker twee weken, dus mogelijk zijn we binnen drie weken klaar met de hele klus, in plaats van de geplande zes weken.'

Huurman, Inspectie voor de Volksgezondheid Curaçao, krijgt nu ook wind van voren van VMSC en verpleegkundigen

Specialisten nemen het in ingezonden brief op voor hun collega kinderarts Sonia Faries


Zoals hij eerder de verwijten van kinderarts Sonia Faries van tafel veegde, zo doet inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie voor de Volksgezondheid dat nu met de aantijgingen van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC). De specialisten nemen het in een ingezonden brief op voor hun collega. En overigens ook de verpleegkundigen in een ingezonden brief, zo schrijft vandaag, vrijdag 16 november 2018, het Antilliaans Dagblad

Nadat Huurman in de editie van9 november van het AntilliaansDagblad desgevraagd uitlegde waarom kinderen met de ziekte diabetes type 1 niet meer worden behandeld door de kinderarts, kwam eerst Faries zelf in verweer en reageerden enkele van haar patiënten verbolgen.

Gisteren volgde een reactie van de specialistenvereniging. De inspecteur-generaal weerlegt de kritiek puntsgewijs.

VMSC: De conclusie in het onderzoek van een geneeskundestudent, ‘waarmee de hetze tegen collega Faries begon’, klopt niet, omdat de uitkomsten niet worden gecorrigeerd voor verstorende variabelen. Gebeurt dat wel dan is niet 7 procent maar 33 procent van kinderen met diabetes goed ingesteld, wat overeenkomt met studies in de Verenigde Staten en Engeland.

Initiatiefvoorstel VVD-Tweede Kamerlid Bosman voor wijziging Statuut nu bij Staten Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Eilanden, net als Aruba, krijgen mogelijkheid om zelfstandig te besluiten uit Koninkrijk te treden


Bij de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten ligt een initiatiefvoorstel van VVD-Tweede Kamerlid André Bosman voor wijziging van het Statuut. Daarin krijgen alle eilanden de mogelijkheid om zelfstandig te besluiten uit het Koninkrijk te treden. Hiervoor is dan ook geen referendum meer nodig, tenzij een regering dat zelf wil. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 november 2018.

Of en wanneer het voorstel op de agenda’s komt van de Staten en de Tweede Kamer is niet bekend. Het staat zover bekend niet op de agenda van het komende Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat in januari op Sint Maarten wordt gehouden.

Het wordt sowieso een kwestie van lange adem met ook nog de (verplichte) ronde langs de adviesorganen van de regeringen.

Bosman roept al geruimte tijd, dat hij een wijziging van het Statuut wil, maar het kabinet heeft na de staatkundige wijzigingen in 2010 geen zin in weer een discussie over het Statuut. Hij heeft nu een ‘Initiatiefvoorstel van rijkswet tot wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden’ aan de parlementen voorgelegd, dat in handen is van het Antilliaans Dagblad.

Somohardjo (PL): 'De Pertjajah Luhur is niet weg te denken uit de samenleving'

Voorbereidingen voor viering twintig jaar Pertjajah Luhur op 1 december zijn in volle gang


De voorbereidingen voor de viering van twintig jaar Pertjajah Luhur (PL) zijn in volle gang. Op het partijcentrum te Beekhuizen worden zaterdag 1 december ruim 3.000 mensen verwacht. 'Op die dag zal het duidelijk zijn, dat de PL niet weg te denken is uit de samenleving', zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, vrijdag 16 november 2018, op Starnieuws.

Formeel herdenkt de partij op 5 december haar verjaardag, maar dit jaar valt deze dag op een woensdag. Daarom is besloten de activiteiten op de zaterdag ervoor te houden.

De registratie vanuit de kernen verloopt vlot, zegt de partijleider. Hij merkt op, dat na de registratie via de kernen de ‘buren’ van de partij te Beekhuizen de mogelijkheid hebben zich te registreren. 'Liever een goede buur dan een verre vriend. En het maakt niet uit welke politieke partij ze aanhangen. Ze zijn welkom. Ook hun kinderen', laat de PL-voorzitter weten. Zoals gebruikelijk zal er voor de seniore burgers en kinderen een presentje zijn. De verjaardag van de PL valt samen met Kinderdag.

Somohardjo laat weten, dat er met een bonnensysteem gewerkt zal worden om zaken overzichtelijk te houden. Hij benadrukt, dat alle bonnen voor die dag gelden, zowel voor voeding als voor cadeautjes. 'De volgende dag kunnen mensen hun bonnen niet meer inleveren voor een cadeautje. Dat hebben we de kernen duidelijk meegegeven.'

De politicus zegt, dat de voorbereidingen tot nu toe goed lopen. De kernen hebben de nodige instructies gekregen, de jongeren zijn volop bezig hun jongerenactiviteiten te organiseren en ook de ordedienst staat paraat. Het is de bedoeling om loyale partijleden en stonfutu’s op 1 december extra te gedenken. Aan de mobilisatie van belangstellenden voor de optocht, wordt ook hard gewerkt.

De weekendwinkel van de PL zal tijdens de festiviteiten normaal open zijn. 'Dan kunnen de mensen zelf zien dat we de producten daadwerkelijk tegen kostprijs verkopen', zegt Somohardjo. Behalve dat goederen tegen de kostprijs aan de man worden gebracht, kunnen bezoekers tijdens de zaterdagse weekendwinkel ook gebruik maken van de gratis huisartsenzorg die door arts Galiel Alibaks wordt verleend.

OM eist 25 jaar gevangenisstraf tegen twee verdachten 'KFC-moord'

Duo heeft moord op Marjorie Willems (55) gedegen voorbereid


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren tegen de verdachten S.B. en C.R. van de 'KFC-moord' elk een gevangenisstraf van 25 jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, geëist. Dat bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 16 november 2018.

De Officier van Justitie voerde aan, dat een personeelslid op 7 juli 2017 het slachtoffer, Marjorie Willems (55) badend in bloed, levenloos op de grond, aantrof. Ze schakelde de politie in. Er werd geen forcering waargenomen van deuren of ramen. De dader had het pand via de achterdeur verlaten. De camerabeelden werden bekeken. Daarop was te zien dat een vrouw het slachtoffer steeds slagen toebracht en met haar hand wees naar de kluis. De persoon had op dat moment geen schoenen aan en haar gezicht was gemaskerd.


Toen collega’s de beelden zagen, herkenden ze R. Toen ze hiermee werd geconfronteerd legde ze tegenstrijdige verklaringen af. Uiteindelijk gaf ze toe en vertelde ze, dat ze niet de dood van het slachtoffer gewild had. Ze wilde haar enkele slagen toebrengen en dan de code van de kluis krijgen om deze open te maken. Ze had het slachtoffer gevraagd om Srd 1.000 te lenen uit de kas van KFC. Willems weigerde dit te doen en de verdachte werd toen kwaad. Volgens R. wilde het slachtoffer de code niet geven en begon te gillen. Daarom bleef ze de slagen toebrengen. Op een gegeven moment zei de verdachte ‘sorry’ tegen het slachtoffer. Toen besefte ze dat Willems haar stem herkend had waarop ze het slachtoffer doodsloeg.

Hierna ging R. naar de wc en verkleedde zich. Ze nam haar bebloede kleren, de gereedschappen waarmee ze het feit gepleegd had en de tas van het slachtoffer mee en gooide dit op een leegstaand perceel nabij KFC.

Vervolgens verklaarde R. dat B. vòòr de moord met het plan was gekomen om de kluis leeg te halen. Dit plan werd uitgebreid besproken en hij keek naar mensen uit binnen het bedrijf die de code van de kluis kenden. Willems was een van hen. Aangezien B. ruzie met haar had, zou hij haar enkele slagen toebrengen en vervolgens de kluis beroven. R. zou ervoor zorgen dat hij het pand binnen kon gaan, omdat B. reeds met ontslag was.

Het plan was in april 2017 beraamd en dit kwam de directie van het bedrijf ter ore, met als  gevolg dat hij werd ontslagen. In juli ontmoette hij R. en werd het plan voortgezet.

In de mobiele telefoon van B. werd een foto van de kluis en van het slachtoffer aangetroffen. In eerste instantie ontkende hij, maar vervolgens legde hij gedetailleerde verklaringen af en gaf hij aanwijzingen. Hij bleef erbij, dat ze Willems niet zouden doden maar slechts enkele slagen zouden toebrengen.

Op het slachtoffer werden DNA-sporen van R. aangetroffen. Uit het psychologische rapport is gebleken, dat zij volledig toerekeningsvatbaar is.

Tijdens de zitting beriep zij zich op haar zwijgrecht. Volgens het OM is de zeer nauwe samenwerking en betrokkenheid van B. wel gebleken. Hij kan als medepleger aangerekend worden. Hij heeft de moord op afstand beraamd en is evenveel aansprakelijk, alhoewel hij op die bewuste dag niet bij KFC was. De verdachten hebben uitdrukkelijk met elkaar het plan besproken en hebben een nauwe en bewuste samenwerking gehad.

Op 17 januari zullen de raadslieden Benito Pick en Joan Nibte hun pleidooi houden.

Assemblee behandelt in commissieverband ID-kaartenwet 2018

Misiekaba (NDP): 'Bestaande kaart, die lokaal wordt gemaakt, amateuristisch en fraudegevoelig'


Binnen de politiek en in de gemeenschap is de gedachte geopperd, dat het project internationaal gestandaardiseerd kwaliteits-ID-pasje.te maken hebben met de verkiezingen in mei 2020. André Misiekaba (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie die de ontwerpwet houdende regels voor het vervaardigen, uitgeven, afgeven, inhouden en intrekken van Id-kaarten (ID-kaartenwet 2018, zie hierna) heeft voorbereid, heeft dit gisteren in een openbare commissievergadering nadrukkelijk tegengesproken, zo bericht vandaag, vrijdag 16 november 2018, de Ware Tijd.

Hij noemde de bestaande kaart, die lokaal wordt gemaakt, amateuristisch en fraudegevoelig. Daarvoor in de plaats komt een internationaal gecertificeerde biometrische kaart van hoogstaande internationale standaard en kwaliteit. Ze zal meer garantie bieden voor veiligheid en zal de gebruiker in staat stellen de meest gevraagde aktes in één keer bij zich te hebben.

Het zal niet meer nodig zijn steeds naar het CBB (Centraal Bureau voor Burgerzaken) te gaan voor een document, zoals een uittreksel of geboorteakte. 'De documenten zullen met een chip op de kaart staan.'Misiekaba zei, dat niemand tegen zo'n kaart kan zijn. 'Als er onwetendheid is behoort men vragen te stellen.'

Volgens hem zal de nieuwe kaart het leven van de burgers in vele opzichten vergemakkelijken. Binnen drie jaar nadat de nieuwe kaart in werking zal zijn getreden moeten alle oude ID-kaarten zijn vervangen.De politicus benadrukte, dat bij de verkiezingen van mei 2020 niemand hoeft te vrezen geen ID-kaart te zullen hebben. Omdat, de verkiezingen binnen de drie jaar valt mag men zich bij de aanstaande verkiezing met de bestaande kaart legitimeren. 'Verkiezing of niet, ik moet er wel voor zorgen dat ik de deadline voor het ingaan van de nieuwe kaart wel in de gaten hou.'

Granman Asongo Alalaparu van de Trio’s legt problemen inheemsen op tafel minister Dikan

(Bron foto: NII)
Trio's willen onder andere herstel vliegveld Kwamalasamutu en vervoer voor studenten


Granman Asongo Alalaparu van de Trio’s in Zuid-Suriname heeft de aandacht van minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) gevraagd voor problemen waarmee zijn stamgenoten kampen. Het inheems stamhoofd, die voor andere zaken in Paramaribo is, maakte gebruik van de gelegenheid om woensdag een bezoek te brengen aan de minister, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Alalaparu heeft de problemen van de Trio-gemeenschap vastgelegd in een brief en die aangeboden aan de bewindsman. In het schrijven vraagt het stamhoofd om:

Rehabilitatie van het vliegveld van Kwamalasamutu; 
Aanleg van een verbindingsweg naar Kabalebo; 
Renovatie leerkrachtenwoningen; 
Drinkwater voor de school; 
Continue beschikbaarheid van elektriciteit, eventueel met zonnepanelen als alternatief; 
Brandstof; 
Transport voor studenten uit Kwamalasamutu. 

Minister Dikan heeft de granman toegezegd dat zijn ministerie zich zal inzetten om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de heersende problemen en tekorten. Hij zal enkele van de problemen onder de aandacht brengen van collega-ministers, die vanwege de aard van die problemen een betere oplossing kunnen bedenken.

De bewindsman liet de traditionele gezagsdrager weten, dat hij de warme relaties met hem en zijn stam koestert. Maar, hij vroeg Alalaparu ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van de korte communicatielijnen met de districtscommissaris. Alalaparu was in gezelschap van hoofdkapitein Reshoede Wakoesja.

Na eerst elkaar in haren te hebben gevlogen lijken SLM-directie en bond zich te hebben verzoend

Bondsgebouw gaat niet ontruimd worden....

Het bekende beeld in Suriname: eerst schreeuwen, vooral via media, dan praten en vervolgens vrede sluiten


De lucht tussen de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de bond is opgeklaard. Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 16 november 2018, te hebben vernomen, dat de partijen die lijnrecht tegenover elkaar stonden, gisteren een goed gesprek hebben gehad met elkaar. De plooien zijn gladgestreken. 

Later vandaag zal in een gezamenlijke verklaring worden bekendgemaakt wat er is afgesproken tussen bond en directie.
Het aanbieden van verontschuldigingen door bondsvoorzitter Robby Maaijen, het ontruimen van de kantoorruimte door de bond en gesprekken over de collectieve arbeidsovereenkomst, waren de hete hangijzers.

De algemene ledenvergadering van de Bond van Personeel bij SLM had een ultimatum gesteld aan de directie tot vanmiddag twee uur. Ruim voordat de tijd verstreek, hebben partijen het geschil bijgelegd. In elk geval zal het bondsgebouw niet ontruimd worden.

Er zal met elkaar overlegd worden over het vinden van oplossingen voor diverse problemen.

President Bouterse laat premier Mia Amor Mottley van Barbados Centrale Markt in Paramaribo zien

Premier Mottley voert overleg met vicepresident Adin en ministers Pollack-Beighle en Soerdjan


Premier Mia Amor Mottley van Barbados heeft samen met haar delegatie een bezoek gebracht aan de Centrale Markt aan de Waterkant in Paramaribo. De delegatie werd warm onthaald door de marktbezoekers, standhouders alsook langslopende personen, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 15 november 2018. 

President Desi  Bouterse gaf de delegatie, als gastheer, een rondleiding onder de markt. Hij werd vergezeld door districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost, de ministers van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Na de rondleiding op de markt werd gezorgd voor live muziek. Zowel de Barbadiaanse premier als haar delegatie bleken onder de indruk te zijn van de muzikale omlijsting. Bouterse werd door de muziekgroep gevraagd om ook een lied ten gehore te brengen. Hij weigerde niet en zong een liedje dat bij de aanwezigen in de smaak viel, aldus  het NI.

Suriname en Barbados hebben een bijzondere band van samenwerken op het gebied van handel en investeringen, landbouw, energie en onderwijs en opleiding. Dit alles kan Barbados ten goede komen. Bovendien biedt de strategische positie van Suriname tussen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een aanzienlijk potentieel voor export vanuit Barbados.

De diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Barbados bestaan reeds 40 jaren, waarbij er vanaf 2005 een ondertekening heeft plaatsgevonden om de Overeenkomst tot Verdieping van de Bilaterale samenwerking tussen beide regeringen te verstevigen.

De Barbadiaanse premier bracht later ook nog een bezoek aan de Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency (CAHFSA). Bij dit bezoek werd in de vergaderzaal van CAHFSA bilateraal overleg gevoerd met vicepresident Ashwin Michael Adhin en de ministers Yldiz Pollack-Beighle en Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV).

Premier Mia Amor Mottley vertrekt vrijdag weer huiswaarts.

Rosebel treft de nodige logistieke maatregelen om de operaties te hervatten

Steve Letwin, bestuursvoorzitter van IAmGold, is niet te spreken over de staking

Directie richt zich op aansprakelijkheids- vraagstuk na vaststelling van totale schade


Momenteel worden de nodige logistieke maatregelen getroffen om de operaties van Rosebel te hervatten. Nadat de totale schade, als gevolg van de staking, is vastgesteld, zal de directie van Rosebel Gold Mines zich richten op het aansprakelijkheidsvraagstuk. Dit stelt de directie van Rosebel Gold Mines/IAmGold donderdag 15 november 2018 in een persbericht, aldus Starnieuws.

'Rosebel spreekt de hoop uit dat de rust binnen het bedrijf daadwerkelijk is gewaarborgd. Dit in het belang van alle partijen, dus ook de werknemers. Er zal voortvarend gewerkt worden aan het versterken van het bedrijf en het zoveel als mogelijk behalen van de gestelde doelen', deelt de Canadese multinational mee.

De directie stelt, dat mede onder druk van het door Rosebel op 14 november tegen de Rosebel Goldmine Werknemers Organisatie (RGWO) ingestelde Kort Geding, onder andere strekkende tot veroordeling van de bond, de opdracht is gegeven het werk met onmiddellijke ingang te hervatten. De RGWO heeft zich gehaast om, nog vóór aanvang van het rechtsproces, onmiddellijk de door haar op 13 november overgenomen staking op te heffen en het werk te hervatten, meent de directie.

'Tussen partijen is in artikel 31 van de ondertekende cao van 14 september 2018 overeengekomen, dat alvorens tot een staking over te gaan, de RGWO arbeidsgeschillen eerst aan de Bemiddelingsraad dient voor te leggen, hetgeen de bond heeft nagelaten te doen. De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft woensdag ambtshalve zowel Rosebel als de RGWO uitgenodigd voor dezelfde dag om acht uur 's avonds om de Raad te informeren over de ontwikkelingen binnen Rosebel vanwege de werkneerlegging. Rosebel heeft de Raad bevestigd te zullen ingaan op de uitnodiging en ook bericht over het ingesteld Kort Geding.'

Zowel Rosebel als de RGWO hebben woensdagavond van hun zijde de Raad geïnformeerd over de stand van zaken. De vakbond heeft daarbij vervolgens aangegeven dat zij onmiddellijk de staking van de RGWO opheft en dat de werkzaamheden zullen worden hervat.

'Nu de staking is opgeheven is het rechtsproces door Rosebel dan ook aangehouden, zodat de Bemiddelingsraad de ruimte heeft om zich te buigen over het arbeidsgeschil, waarvan de RGWO meent dat er sprake van is. Er heeft dus geen inhoudelijke behandeling van de rechtszaak plaatsgevonden, noch minder is er een uitspraak geweest, als zou Rosebel verwezen zijn naar de Bemiddelingsraad. De zaak is door Rosebel aangehouden, aangezien de staking is opgeheven en wel nog vóór de behandeling van de rechtszaak', zegt de directie van het goudmijnbouwbedrijf.

Partijen zich vrijdag melden bij de Bemiddelingsraad.

Steve Letwin, bestuursvoorzitter van IAmGold, is niet te spreken over de staking die is uitgebroken. Volgens de Ware Tijd komt de staking ‘extra hard’ aan, omdat Letwin investeerders op bezoek heeft. De bedoeling is hen te interesseren voor deelname in het Saramacca-project. Er zijn extra investeringen nodig voor het miljoenenproject. De staking komt dus zeer ongelegen
Het kan er bij Letwin niet in, dat een staking wordt uitgeroepen, hoewel onlangs een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten.

Inheemse anti-mijnbouw activist in Peru gekozen tot gouverneur-elect van Andes-regio Puno

Walter Aduviri leidde protesten tegen Canadees mijnbouwbedrijf Bear Creek in 2011

Aduviri blijft zich verzetten tegen mijnbouw, die geen duidelijke voordelen biedt voor gemeenschappen in Puno


Het grootste deel van dit jaar was Walter Aduviri, de gouverneur-elect van Peru's Andes-gebied Puno, een voortvluchtige geweest. De inheemse activist, 38 jaar, dook onder nadat hij vorig jaar een rechtszaak verloor waarin hij werd verdacht van het leiden van dodelijke protesten tegen het Canadese zilvermijnbedrijf Bear Creek in 2011.

Dat veranderde in oktober. Zijn 7-jarig vonnis werd nietig verklaard en hij werd gekozen tot gouverneur van Puno, de thuishaven van diepe afzettingen van goud, zilver, uranium en lithium die mijnwerkers van plan zijn om via $ 2 miljard voorgestelde projecten uit te graven.

In zijn eerste interview met buitenlandse media sinds zijn overwinning, zei Aduviri - die in januari aantreedt - dat hij zich zou blijven verzetten tegen mijnbouw die geen duidelijke voordelen biedt voor gemeenschappen in Puno, een van de armste en meest wetteloze regio's van Peru, vlakbij de grens met Bolivia.

Een getrainde boekhouder en een bewonderaar van de Boliviaanse president Evo Morales, de mede-Aymara-indiaan, zei dat hij en andere Peruaanse activisten ten onrechte zijn vervolgd wegens het verzet tegen mijnbouw.


'Er vindt schaamteloze plundering plaats', vertelde Aduviri dinsdag 13 novemmber 2018 laat aan persbureau Reuters tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Lima, waar hij zei dat de elites van het land hem met argwaan behandelen.

'Als een land met enorme natuurlijke hulpbronnen zien we helaas niet de voordelen.' De opmerkingen zijn niet veel goeds voor buitenlandse mijnbouwbedrijven die in Puno actief zijn, zoals het in Vancouver gevestigde Bear Creek en Plateau Energy Metals. Bear Creek weigerde commentaar te geven op Aduviri's opmerkingen, maar zei in een verklaring dat het 'werkt, naast alle overheidsniveaus, ten voordele van alle Peruanen, lokaal en landelijk'.

Plateau, dat plannen heeft voor een ​​lithium- en uraniumwinning in Puno reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Als gouverneur kan Aduviri een mijnbouwproject niet eenzijdig stopzetten. Maar, hij zal een groter platform hebben om de druk op de belangrijkste industrie van Peru op te voeren, en kan de aandacht vestigen als een zeldzame nationalistische stem vóór de 2021 presidentsverkiezingen.

Aduviri zei, dat hij zich zou verzetten tegen elke poging om het Santa Ana-zilverproject van Bear Creek opnieuw op te starten, wat leidde tot de onrust die vijf demonstranten in 2011 het leven kostte. 'Santa Ana heeft een veto', zei Aduviri. 'Het is onmogelijk.'


Maar, hij voegde eraan toe dat hij de $ 585 miljoen zilvermijn Corani van het bedrijf zou kunnen ondersteunen als Puno-bewoners het project goedkeuren tijdens openbare hoorzittingen. Aduviri riep de centristische president Martin Vizcarra op om de controle over strategische grondstoffen te nationaliseren zoals Bolivia doet onder Morales. 'Als Peru zijn natuurlijke hulpbronnen op een meer verantwoorde manier wil beheren, moeten we het Boliviaanse model kopiëren', zei hij.(Suriname Mirror/Diario Correo/Reuters/Gestion/Twitter/YouTube)

517 Kilo cocaïne onderschept in een magazijn in haven van Paita, Peru

(Bron foto: 24-7noticias)
Cocaïne met bestemming België verborgen in lading heek


Anti-narcotica officieren hebben 517 kilo cocaïne onderschept in een lading vis in een pakhuis in het noorden van Peru, zei de politie woensdag 14 november 2018. De cocaïne werd aangetroffen in 2.000 plakken heek in een havenmagazijn in de stad Paita, zo'n 972 kilometer ten noorden van Lima, aldus Hector Loayza, hoofd van de Anti-Drugs Unit van de Nationale Politie van Peru (Dirandro). 

Het magazijn behoort toe aan een bedrijf met de naam Seafrost en de lading was volgens de officiële bestemming bestemd voor België.

Tijdens de operatie arresteerden officieren zeven personen die banden hebbenen met de criminele organisatie die bekend staat als 'Los cartoneros del norte', die onder het mom van visserijactiviteiten opereerden, zei Loayza.

Seafrost heeft een record wat betreft cocaïnesmokkel naar andere landen, waaronder twee eerdere verzendingen van cocaïne naar België, zei hij. Tot dusver hebben de Peruaanse autoriteiten dit jaar, volgens de gegevens van Dirandro, 47 ton verschillende drugs, waaronder cocaïne, marihuana en heroïne, in beslag genomen.

Ter extra informatie:


(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/24-7noticias)