vrijdag 23 maart 2018

Districtscommissaris Jurel brengt met zware delegatie werkbezoeken aan veraf gelegen inheemse dorpen Para

Met nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen  dorpsbesturen betere hulp krijgen

Met Wit Santi, Matta, Pikin Saron, Cabenda dorp en Cassipora zijn afspraken gemaakt voor aanpak problemen


Overheidsfunctionarissen en volksvertegenwoordigers hebben onder leiding van districtscommissaris Armand Jurel werkbezoeken gebracht aan de veraf gelegen inheemse dorpen in Para. Bij deze bezoeken is van gedachten gewisseld over de aanpak van de overheid in infrastructurele werken, criminaliteit, watervoorziening en elektrificatie. De communicatie met de dorpen is hierdoor verbeterd. 

De bestuursdienst, brandweer, politie, het Nationaal Leger, vertegenwoordigers Sectie Suriname Zuid van Openbare Werken Transport en Communicatie en volksvertegenwoordigers hebben allen op hun werkgebied, afspraken gemaakt met de dorpsbesturen. Met deze nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen de dorpsbesturen makkelijker hulp krijgen en kan het beleid beter op hen afgestemd zijn, meldt het Burger Informatie Centrum Para vrijdag 23 maart 2018.

Dorpsbewoners van Cassipora hebben geklaagd over het gedrag van truckchauffeurs op de wegen nabij het inheemse dorp. Er wordt met grote snelheid gereden, zonder rekening te houden met schoolkinderen en andere weggebruikers. De kinderen worden ziek en vuil van het stof dat opwaait. Deze laterietweg verkeert in zeer slechte staat en de bevolking wordt bedreigt als ze iets durven te zeggen aan de chauffeurs. Het verkeersmeubilair wordt ook meegenomen of opzettelijk vernield.

In het ressort Carolina (Cassipora, Redi Doti, Pierre Kondre) werden houtblokken en zandsedimenten te water vervoerd. Met de komst van de brug over de Surinamerivier wordt nu gebruik gemaakt van de weg. Hierdoor komt de weg bij regenval in slechte staat, wat ten koste gaat van het openbaar vervoer en privé wagens van de plaatselijke gemeenschap.

Met de inheemse dorpen, Wit Santi, Matta, Pikin Saron, Cabenda dorp en Cassipora zijn afspraken gemaakt voor de aanpak van de heersende problemen. Op Pikin Saron vinden reeds asfalteringswerkzaamheden plaats.

Continu elektrificatievoorzieningen in de zuidelijke dorpen moet nog in orde worden gemaakt. Watervoorziening, aanpak van de criminaliteit, milieuvervuiling door bezoekers aan de inheemse gebieden en betere onderwijsvoorzieningen genieten prioriteitsaanpak van de regering.

Jogi (VHP): 'President heeft ook geen vertrouwen meer in NDP’ers'

'Bouterse is ervan overtuigd, dat de paarsen de kar niet verder kunnen trekken'Het feit dat president Desi Bouterse ondanks weigering van Marie Levens (NPS) toch door is gegaan om iemand buiten zijn eigen partij te kiezen als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, betekent volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, dat het staatshoofd ook geen vertrouwen meer heeft in NDP’ers. 

Psychologe Lilian Ferrier is gepolst om Onderwijsminister te worden. Hiermee is het volgens de VHP’er duidelijk, dat minister Robert Peneux is ‘opgeofferd’. 'De president heeft geen vertrouwen meer in de NDP’ers en is ervan overtuigd, dat de paarsen de kar niet verder kunnen trekken. Dat kan de enige reden zijn waarom hij blijft doorgaan met het zoeken van mensen buiten zijn eigen partij. Het heeft niets te maken met nationale aanpak en iedereen betrekken. Hij heeft gewoon geen kader', zegt Jogi vandaag, vrijdag 23 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Ferrier is voorzitster van de presidentiële commissie Kinder- en Adolescentenbeleid. De VHP’er benadrukt dat psycholoog zijn niet specifiek hoeft te betekenen, dat zo iemand geschikt is voor het invullen van een ministerspost.

'Het echte probleem heeft te maken met de manier waarop ministers nauwelijks ruimte krijgen om vrij en met genoeg middelen hun werk te kunnen doen. We hebben geen bewindslieden nodig die alles accepteren en inslikken om slechts minister te blijven', aldus de politicus.

Peneux stelde zijn portefeuille op 13 december 2017 ter beschikking van de president. Volgens Jogi moet ondanks de vele problemen tussen Peneux en het onderwijsveld wel toegegeven worden, dat de Onderwijsminister deskundig is op zijn vakgebied en het ministerie tegelijkertijd ook heel goed kende. 'De waarheid moet ook gezegd worden', benadrukt de VHP’er.

Volgens hem had Peneux tenminste ook een aanvang gemaakt naar onderzoeken van de kwestie van de naschoolse opvang en Carifesta sjoemelingen op zijn ministerie. 'De vraag is of Ferrier in staat zal zijn om een gevecht aan te gaan tegen een Graanoogst en andere zwaargewichten binnen de NDP, die diep genesteld waren in deze affaires. Dit alles zal voor frustraties zorgen', aldus de politicus.

Het staatshoofd heeft afgelopen zondag in Tapoeripa aangekondigd, dat zijn reshuffeling volgende week zal zijn afgerond. Jogi benadrukt, dat Bouterse vanaf de jaren tachtig bezig is te reshuffelen, omdat hij steeds mensen uit zijn eigen kring zet die niet competent genoeg zijn. 'Daarbij vergeet hij dat hijzelf de grootste boosdoener is. In feite zou de NDP op zodanige wijze gereshuffeld moeten worden, dat zij niet meer aan de macht komt. Reshuffelen van ergens naar nergens. Dat zal de enige oplossing zijn voor de vele problemen in het land.'

Bouva en Nading (NDP) en Poki (ABOP) naar vergadering IPU in Genève, Zwitserland

Assembleeleden moeten opgedane kennis en informatie bespreekbaar maken in parlement


Melvin Bouva (NDP), vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Diana Poki (ABOP) en Aida Nading (NDP) nemen van 24 tot en met 28 maart in Genève, Zwitserland, deel aan de 138e vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU). Dit bericht De Nationale Assemblee vandaag, vrijdag 23 maart 2018, op haar website.

Het doel van de organisatie is bijdragen aan de vrede en veiligheid in de wereld door politieke dialoog en parlementaire diplomatie, het parlement als essentiële instelling voor democratie en goed bestuur te versterken.


Naast het feit dat de delegatie namens Suriname een statement zal maken -welk statement wordt niet vermeld -, zal er genetwerkt worden.

Voorts is de doelstelling van deelname het uitwisselen van informatie en het vergroten van kennis over cultureel pluralisme en vrede.

Het belang van participatie voor De Nationale Assemblee is het versterken van de relatie en samenwerking met de IPU-landen. De Assembleeleden moeten de opgedane kennis en informatie bespreekbaar maken in het parlement.

Voor Suriname is het belangrijk dat opgedane kennis en informatie wordt gedeeld met andere ministeries, stakeholders, organisatie en stichtingen, die het belang van culturele pluralisme en vrede nastreven. Dit is nodig om de belangen van de Surinaamse samenleving over dit vraagstuk maximaal kunnen worden behartigd, aldus het bericht van de De Nationale Assemblee.

Ter informatie:

Surinaamse Gilly Emanuels stopt met haar ijssalon/eethuis ’t Perronnetje in Hilversum

(Bron foto: 't Perronnetje/Facebook)
Emanuels werd geteisterd, gediscrimineerd en niet serieus genomen

- 'Zelfs een Officier van Justitie heeft de nodige kwetsende uitspraken gedaan'
- 'Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren was belaagd?, ja, durf ik bijna volmondig te beamen'


Gilly Emanuels werd geteisterd, gediscrimineerd en vervolgens ook nog eens niet serieus genomen. De Surinaamse is er nu klaar mee; ze stopt definitief met haar ijssalon/eethuis ’t Perronnetje in Hilversum, zo schrijft De Telegraaf vandaag, vrijdag 23 maart 2018.

'Ik voel me behoorlijk in de steek gelaten. Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten', schrijft ze op Facebook. 'Om daar in de winkel te staan, het gevoel te hebben dat de autoriteiten je niet serieus hebben genomen, waarbij zelfs een Officier van Justitie de nodige kwetsende uitspraken heeft gedaan en die jongens er makkelijk mee wegkomen, dat vreet aan me.


De onderneemster was vorig jaar het doelwit van racistische hangjongeren, die een steen door haar winkelruit gooiden en de meest kwetsende kreten naar haar hoofd slingerden. Een Surinaamse vlag werd besmeurd met poep en voor de deur achtergelaten. Een golf van verontwaardiging ging door het land nadat De Telegraaf publiceerde over de geterroriseerde onderneemster. Het kostte Gilly allemaal veel energie, ook heeft ze financiële schade.

'Ik merk nu pas wat voor traumatische ervaring dat hele gedoe met zich heeft meegebracht. Dan kom je op het punt waarop je moet zeggen, laat los waar je niet meer gelukkig van wordt.'

'Ik als zwarte vrouwelijke ondernemer, en ja, dit schrijf ik bewust op, heb van de politiek het gevoel gekregen dat mijn zaak niet ernstig genoeg is. Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren was belaagd? Ja, durf ik bijna volmondig te beamen.'

 Gilly hoopt in de toekomst elders in het land ’wel goed, veilig en vrij’ te kunnen ondernemen.

Ambassadeur van Peru in Canada Martín Vizcarra wordt de nieuwe president van Peru

(Bron: Twitter)
Oppositiepartij gaat Vizcarra al vragen om algemene presidentsverkiezingen te organiseren


De ambassadeur van Peru in Canada wordt de nieuwe president van Peru. Martín Vizcarra is teruggekeerd naar Peru nadat president Pedro Pablo Kuczynski woensdag zijn ontslag aangeboden heeft, voorafgaand aan een afkeurende stem. 


Vizcarra, sinds oktober 2017 ambassadeur van Peru in Canada, is ook de eerste vicepresident van het land en staat nu op het punt om de volgende leider van Peru te worden. 'Hij zal zijn taken als ambassadeur afmaken en hij is op weg terug naar Peru', zei Natalia Santanilla, uitvoerend assistentde van de ambassadeur in Ottawa.

Vizcarra werd woensdag gevraagd naar zijn land terug te keren en het personeel van de ambassade in Ottawa werd donderdagochtend op de hoogte gesteld. 'Ik heb geen idee wat er de komende dagen in Peru zal gebeuren', zei Santanilla, die toegaf dat het nieuws van het vertrek van de ambassadeur een verrassing was.

Op woensdagavond heeft Vizcarra op Twitter gepost dat hij verontwaardigd was over de huidige situatie in Peru, maar in overeenstemming met de Grondwet van zijn land zou terugkeren naar huis om zijn taken te vervullen.


Aangezien oud-vicepresident Martín Vizcarra vandaag, vrijdag 23 maat 2018, zal worden beëdigd als de volgende president van Peru, is een oppositiepartij al begonnen hem te vragen om algemene presidentsverkiezingen te organiseren.

Verónika Mendoza, voormalig presidentskandidate en huidig leidster van de New Peru-partij, leidde donderdagochtend een persconferentie waarin werd opgeroepen tot een 'democratische transitie' waarbij Vizcarra opzij schoof om de weg vrij te maken voor speciale verkiezingen in het kielzog van de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski's aftreden woensdag.


Mendoza zei dat een reset op verkiezingen andere partijen de kans zou geven om een kandidaat op kantoor te plaatsen die niet wordt ondersteund door zakelijke belangen.

In een peiling  gepubliceerd door La Republica in Peru en genomen vóór het nieuws van Kuczynski's ontslag, zei de helft van het land dat het voorstander zou zijn van speciale verkiezingen als Kuczynski werd afgezet.

(Suriname Mirror/CBC Canada/Twitter/Peru Reports)

Mexicaanse actrice, comédienne, model en tv-presentatrice Galilea Montijo populair op social media

Momenteel is ze gastvrouw van Hoy, een dagelijkse ochtendshow van Televisa in MexicoGalilea Montijo (geboren Martha Galilea Montijo Torres op 5 juni 1973 in Guadalajara, Jalisco, Mexico) is een Mexicaanse actrice, komiek, model en tv-presentator. Ze is een van de meest gevolgde Mexicaanse beroemdheden, haar figuur en de indrukwekkende transformatie door de jaren heen heeft haar geleid tot de roem die ze vandaag heeft. 

Telkens publiceert ij een foto waarmee ze haar meer dan 4 miljoen fans een plezier doet; een recente foto was echter de sensatie in de laatste uren.

A post shared by GalileaMontijo (@galileamontijo) on


A post shared by GalileaMontijo (@galileamontijo) on


De presentatrice deelde op haar Instagram-account een foto waarin ze in een heel losse pose verschijnt, en haar goed gestileerde benen laat zien.

Momenteel is ze gastvrouw van Hoy, een ochtendshow van Televisa die uitgezonden wordt van maandag tot en met vrijdag in Mexico (op Canal de las Estrellas) en in de Verenigde Staten (op Univision). Montijo presenteerde de talent-realityshow Pequeños Gigantes, die succesvol was in Mexico en de Verenigde Staten (wederom getoond door Univision) in zijn 1e en 2e editie (respectievelijk 2011 en 2012).


A post shared by GalileaMontijo (@galileamontijo) on
A post shared by GalileaMontijo (@galileamontijo) on


(Suriname Mirror/Repretel.com/Instagram/YouTube/Wikipedia)

Colombia's drugsbestrijdingsbeleid staat op de rand van mislukken

Meer dan 28 gemeenschapsleiders en bijna 200 boeren zijn vermoord

Boeren en gemeenschapsleiders die bereid zijn deel te nemen aan initiatief om coca uit te roeien, worden doelwit van groepen die de drugshandel willen beheersen


Colombia's drugsbestrijdingsbeleid staat op de rand van mislukken nadat meer dan 28 gemeenschapsleiders en bijna 200 boeren zijn vermoord, aldus de coca-telersfederatie. Volgens COCCAM (Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca, Amapola y Marihuana), de federatie die boeren vertegenwoordigt die illegale gewassen verbouwen, draagt ​​het extreme geweld bij aan het falen van de overheid om het ​​vredesproces met de FARC ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) uit te voeren. 

Het vredesproces omvat een programma dat coca probeert te vervangen door legale gewassen en in plattelandsinfrastructuur investeert. COCCAM stelt, dat de 200 boeren zijn gedood sinds januari 2017, eraan toevoegend dat het geweld 'systematisch' was en dat de Colombiaanse regering niet genoeg deed om zijn bevolking te beschermen.

'De niet-aflatende inzet van COCCAM bij de implementatie van het vredesakkoord van Havana is niet weerspiegeld in de acties van de Colombiaanse staat om het leven, integriteit en persoonlijke veiligheid van onze leden te garanderen', zeiden ze in een verklaring.

COCCAM zei ook, dat er problemen waren met betalingen voor die boeren die hun cocagewassen al hadden opgegeven, waardoor ze zonder eten zaten. Ze voegde eraan toe, dat de overheid 'onmiddellijk maatregelen moet nemen om het leven, integriteit en persoonlijke veiligheid' van de gemeenschapsleiders te garanderen.

Er zijn meer dan 100.000 coca-boerenfamilies in het land, maar ze worden voortdurend bedreigd door drugshandelgroepen die gekant zijn tegen de plannen van de regering om coca, het basisingrediënt voor cocaïne, uit te roeien.

De Colombiaanse regering probeert momenteel 100.000 hectare coca uit te roeien en een programma voor plattelandsontwikkeling uit te voeren als onderdeel van de vredesovereenkomst. Maar, het initiatief heeft geleid tot een golf van geweld, zoals lokale bendes, illegale gewapende groepen en regionale drugshandelaars die strijden om controle te krijgen over gebieden die ooit onder controle van de FARC stonden.

Boeren en gemeenschapsleiders die bereid zijn om deel te nemen aan het initiatief om coca uit te roeien, worden het doelwit van groepen die de drugshandel willen beheersen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

BBGO creëert ontmoetingsplaats waar senioren bij elkaar kunnen komen

(Bron foto: jupiterimages.com)
Seniore burgers krijgen hun eigen senioren-café


Er is over het algemeen weinig vertier voor seniore burgers. De Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) wil dit veranderen. De organisatie heeft vorig jaar via een rechtszaak kunnen afdwingen dat het door haar gekochte pand naast haar centrum aan de Burenstraat wordt ontruimd door de huidige bewoners. Het huis wordt illegaal bewoond en de bond heeft lange tijd getracht om de bewoners eruit te krijgen. Uiterlijk mei moet de laatste eruit. 

Dat huis en het huidige gebouw zullen worden samengevoegd tot één centrum dat heringedeeld zal worden. Een van de ruimten zal worden ingericht als senioren-café.

'Een ontmoetingsplaats waar senioren de hele dag en 's avonds bij elkaar kunnen komen om gezellig te babbelen, luisteren naar muziek, maar ook thema- en informatieavonden kunnen bijwonen', zegt bondsvoorzitster Renate Wouden-Bhugwandass vandaag, vrijdag 23 maart 2018, in de Ware Tijd.

Daarnaast willen senioren liever graag bij elkaar zijn, zonder jongeren erbij, om te ontspannen.

BBGO houdt op 27 maart bestuursverkiezing. Het zittende bestuur stelt zich herkiesbaar. Er zijn vermoedelijk geen tegenkandidaten.

Minister Jesus-Leito verstrekt bouwvergunning uitbreiding twee dokken Damen Shiprepair Curaçao

'Een economisch project met een grote impact voor Curaçao'


Met de uitbreiding van de twee dokken, waarvoor minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren een bouwvergunning afgaf, wordt de capaciteit een stuk groter: dok C wordt 230 bij 45 meter en dok D 108 x 23 meter. Jesus-Leito sprak van een economisch project met een grote impact voor Curaçao, die het land uniek zal maken in het Caribisch gebied en in Latijns-Amerika, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 23 maart 2018.

Met de uitbreiding wordt de kwaliteit en het potentieel van de diensten van Damen Shiprepair Curaçao (DSCu) in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika verhoogd.

Het project wordt gefaseerd uitgevoerd; de eerste fase behelst de reparatie van de dokken die bij Damen Verolme Rotterdam zal plaatsvinden; in de tweede fase worden de dokken vanuit Damen Verolme Rotterdam getransporteerd; en de laatste fase betreft de installatie van de dokken op Curaçao, waarbij onder andere de bestaande infrastructuur wordt verbeterd.De tweede fase wordt als uniek beschreven omdat het hier een van de grootste transporten ter wereld betreft, aldus het ministerie van VVRP.

Tijdens het verwerken van de bouwvergunningaanvraag hebben de verschillende betrokken overheidsentiteiten rekening gehouden met verschillende aspecten zoals de natuur, veiligheid in de haven en de nodige infrastructuur voor de grotere werkzaamheden die in de toekomst bij de dokken zullen plaatsvinden.

'Dit project heeft een enorme economische impact voor Curaçao. Zeker omdat DSCu meer dan 1 miljoen gulden zal investeren in de constructie', aldus Jesus-Leito. 'De uitbreiding zorgt er volgens de minister voor dat Curaçao in een unieke positie wordt geplaatst binnen het Caribisch gebied en Latijns-Amerika voor wat betreft de reparatie van grote(re) schepen.'

Aqualectra en Curoil komen onder toezicht nieuw op te richten Energy Office op regeringsniveau

Raad van Ministers akkoord met het eerste duurzame energiebeleid van Curaçao


Energieproducent Aqualectra en olieleverancier Curoil komen onder toezicht van een nieuw op te richten Energy Office op regeringsniveau. Dat bevestigde minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina gisteren bij de presentatie van het Nationaal Energieplan, aldus vandaag, vrijdag 23 maart 2018, het Antilliaans Dagblad

De Raad van Ministers is woensdag akkoord gegaan met het eerste duurzame energiebeleid van Curaçao. Dit betekent dat de overheid er een nieuwe instantie bij krijgt, te weten het Energy Office, dat gaat zorgen voor verdere, versnelde ontwikkeling van duurzame energieopwekking op het eiland.

Specialisten op het gebied van hernieuwbare energiesystemen zullen hun intrek nemen in het Energy Office. Op de eerste plaats Karel Tujeehut, werknemer van Aqualectra, die vanwege zijn kennis van hernieuwbare energie is uitgeleend aan de overheid, en een belangrijke hand heeft gehad in de totstandkoming van het eerste Nationaal Energieplan voor Curaçao.

Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina, belast met Energie, is ervan overtuigd dat duurzame energie de economische ontwikkeling van het land ten goede komt, en zelfs een boost kan geven wanneer financiële baten uit hernieuwbare energie worden geïnvesteerd in andere sociaaleconomische projecten.

Brief van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) Curaçao zorgt voor onrust in trustsector

Trustkantoren moeten binnen een week een lijst van alle cliënten beschikbaar te stellenEen recente brief van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft in de trustsector voor enige beroering gezorgd. Een nadere toelichting van Fiscale Zaken maakte de bedoelingen en achtergrond helder, maar heeft nog niet tot gerustheid geleid, aldus vandaag, vrijdag 23 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Een controlemedewerker van SBAB stuurde eerder deze maand een schrijven uit waarin ‘Waarneming ter plaatse’ wordt aangekondigd. Dat wil zeggen: een bezoek van medewerkers van de Belastingdienst aan trust- en aanverwante kantoren om inzicht te krijgen in de vastlegging van bepaalde gegevens van hun administratie. Die informatie is van belang voor eventueel onderzoek naar de belastingplicht en voor een mogelijk in te stellen boekenonderzoek (winstbelasting, omzetbelasting en loonbelasting).

Wat voor nog méér consternatie heeft gezorgd is de mededeling van SBAB aan de kantoren om binnen een week een lijst van alle cliënten beschikbaar te stellen.

Gezien de datum van de brief (13 maart) en de termijn die is gesteld (binnen een week) hadden die lijsten al klaar moeten zijn. Bedoelde lijst dient in elk geval ter inzage te liggen als de controle ter plekke begint. Bij een bezoek dat tussen nu en het jaareinde kan worden verwacht, zo meldt de brief, moeten ook alle bescheiden van alle cliënten aanwezig zijn.

BIJ1 van Sylvana Simons met één zetel in gemeenteraad Amsterdam

Simons haalde 5.055 voorkeurstemmen


BIJ1, de partij van Sylvana Simons, krijgt 1 zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons haalde 5.055 voorkeurstemmen. Ze heeft nog niet definitief laten weten of ze dus ook de gemeenteraad in gaat. 

Simons moet dan wel snel naar Amsterdam verhuizen, nu woont ze nog in Duivendrecht.


Mungra Medisch Centrum streeft naar verbetering medische zorg in bestuursressort Kabalebo

(Bron foto: Burger Informatie Centrum Kabalebo)
MMC hoopt vóór eind 2018 laboratorium op te zetten, waardoor onderzoeken ter plekke mogelijk zijn


Een delegatie van het Mungra Medisch Centrum (MMC), onder leiding van algemeen directeur, Antoine Elias, oriënteert zich in het bestuursressort Kabalebo om te zien hoe de medische zorg kwalitatief kan worden verbeterd. De delegatie werd woensdag 21 maart 2018 ontvangen door districtscommissaris Theresia Cirino. 

In de delegatie bevinden zich enkele experts vanuit Curaçao die zich ter plaatse oriënteren voor de opzet van laboratoriumfaciliteiten. Het streven is erop gericht om vóór eind van dit jaar een laboratorium op te zetten, waardoor onderzoeken ter plekke mogelijk zullen zijn.

Tevens zal een röntgen unit worden opgezet. Er komt ook een ambulanceboot voor het gebied. De voorkeur gaat uit naar een ambulancedienst op de route Apoera-Nickerie. Momenteel assisteert het Nationaal Leger bij het transporteren van spoedgevallen met de boot naar Nickerie. Dit neemt veel tijd in beslag, die bij een spoedgeval een kwestie van leven op dood kan zijn. Elias heeft het belang benadrukt van een wegverbinding tussen Apoera en Nickerie. De districtscommissaris is het eens met hem en is bezig na te gaan welke mogelijkheden hiertoe bestaan. Indien deze weg wordt aangelegd zal deze een positief effect hebben op de totale gemeenschap van Kabalebo.

Niet alleen de medische zorg zal verbeteren, maar ook de economie en onderwijs in het gebied zullen er wel bij varen. Maandelijks zijn er specialistische missies die het gebied aandoen. Bij elke missie is er een internist en een kinderarts aanwezig. Andere specialistische diensten en/of organisaties die Kabalebo in de toekomst zullen aandoen, zijn de tandheelkundige dienst, stichting Lobi en diabetische zorg. Cirino zegt dat de gemeenschap heel positief is over de sterk verbeterde gezondheidszorg.

Suriname aanwezig op 8e Wereld Water Forum in Brazilië

(Bron foto: ministerie van NH)
Minister Dodson: 'Samenwerken is essentieel voor integraal waterbeheer'...


Onder leiding minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is een acht personen tellende delegatie in Brasilia, Brazilië, geweest voor het bijwonen van het 8e Wereld Water Forum (18-23 maart 2018). Vertegenwoordigers van NH, Openbare Werken, Transport en Communicatie, Regionale Ontwikkeling, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Water Forum maken deel uit van de delegatie. Samenwerken is essentieel voor integraal waterbeheer, benadrukt minister Dodson, aldus het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. 


De Surinaamse delegatie heeft deelgenomen aan diverse activiteiten en bilaterale gesprekken gevoerd.

NH meldt, dat de twee hoogtepunten voor Suriname waren:
- De toespraak van de minister van NH op een high level ministers meeting.
- De presentatie van het ‘project Rehabilitatie Mangrove Weg naar Zee’ van professor Sieuwnath Naipal in samenwerking met de Amazon Cooperation Treaty Organization.

Ook vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee hebben geparticipeerd in deze conferentie, daar er een speciale sectie voor wetgeving was ingedeeld in het programma. De samenwerking op nationaal niveau tussen de overheid, De Nationale Assemblee, non-gouvernementele organisaties, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en donororganisaties is belangrijk bij integraal waterbeheer in Suriname, zegt NH.

Op internationaal niveau dient er beter invulling te worden gegeven aan een verhoogde samenwerking met de buurlanden als onderdeel van het Amazonegebied, welke het meeste waterrijke gebied is in de wereld. Ondanks de hoge mate van beschikbaarheid van kwalitatief water in Suriname, wordt de gemeenschap opgeroepen om een bijdrage te leveren om duurzaam waterbeheer mogelijk te maken. Dit kan geschieden door efficiënt watergebruik en het tegengaan van vervuiling van oppervlaktewater en grondwater.

Op Wereld Waterdag 22 maart, is stilgestaan bij het thema: 'Samenwerken, de sleutel voor integraal Waterbeheer'. Suriname, is het 4e rijkste land in de wereld, als het gaat om de beschikbaarheid van zoetwaterbronnen. Er worden nog enkele uitdagingen ervaren bij het realiseren van de drie strategische doelstellingen van water, stelt NH.

De speerpunten van het waterbeheer zijn:
- De beschikbaarheid van schoon drinkwater voor elke Surinamer, waar ook in het land.
- Het efficiënt gebruik van water en integraal waterbeheer.
- Het gebruik van alternatieve waterbronnen.

Door de samenwerking van de verschillende betrokkenen wordt een gezamenlijk front gecreëerd voor duurzaam waterbeheer. In het afgelopen jaar, 22 maart 2017 tot en met 22 maart 2018, zijn er met vereende krachten enkele mijlpalen bereikt zoals: het houden van seminars, het bespreken van actiepunten en het uitvoeren van projecten met als resultaat de goedkeuring van de vier concept waterwetten door de Raad van ministers. Dit gezamenlijk optreden is ook een feit op het 8e Wereld Water Forum in Brasilia.

Ondernemer Oedit: 'Ik ben niet gevlucht en lig hier in het ziekenhuis'

Oedit blijft zijn handen in onschuld wassen in cocaïne Cessna- en duikbootzaak
 
- 'Het perceel waar duikboot is gevonden, is niet van mij, dat perceel ligt tien kilometer verder dan mijn rijstvelden'
- 'Agenten in helikopter schoten op het drugsvliegtuigje en hebben het gedirigeerd naar mijn airstrip'
 - 'Toen de politie thuis aanklopte, heeft mijn vrouw ze gezegd waar ik was'


'Ik ben niet gevlucht en lig hier in het ziekenhuis. Als ze willen, kunnen ze mij komen halen', zegt Radj Oedit vanuit Nederland vandaag, vrijdag 23 maart 2018, oop Starnieuws. De ondernemer is op de opsporingslijst van de politie geplaatst. Hij wordt gezocht in verband met het drugsvliegtuig in Saramacca en de duikboot die is aangetroffen.

Oedit zegt dat hij vorige week donderdag via Zanderij naar Nederland is afgereisd voor gezondheidsredenen. Hij heeft vorig jaar een operatie voor hernia aan zijn nek ondergaan en ondervond hij de afgelopen weken weer last ervan. Vanuit zijn ziekenhuisbed, waar hij onderzoekingen ondergaat, zegt hij dat de politie hem nooit heeft opgeroepen of heeft laten weten dat hij verdachte was in de kwestie waarbij er 488 kilo drugs is onderschept.

De ondernemer zegt dat de politie de waarheid moet vertellen over de actie met het drugsvliegtuig. Uit zijn eigen onderzoek is gebleken, dat de politie een helikopter had ingehuurd. In het Apoera-gebied zouden politieagenten die in de helikopter zaten twee schoten hebben gelost op het drugsvliegtuigje en deze hebben gedirigeerd naar de airstrip van Oedit in Saramacca. Over het waarom van deze actie, tast de ondernemer nog in het duister. Hij zegt dat hij niet te maken heeft met het vliegtuig en met de duikboot die tien kilometer verder is aangetroffen.

'Het perceel waar de duikboot is gevonden, is niet van mij. Dat perceel ligt tien kilometer verder dan mijn rijstvelden.'

Zelf heeft Oedit twee landbouwvliegtuigen, waarvoor hij de airstrip heeft gebouwd. Met het drugsvliegtuig waren ook zeven personen, twee buitenlanders en vijf Surinamers aangehouden. De vijf Surinaamse mannen zijn arbeiders van Oedit. Intussen zijn twee op vrije voeten gesteld, weet de ondernemer.

Hij vindt het onkan dat er een opsporingsbericht van hem wordt geplaatst, terwijl zijn vrouw en personeel duidelijk aan de politie hebben gezegd dat hij voor gezondheidsredenen naar Nederland is vertrokken. 'Toen ze thuis aanklopten, heeft mijn vrouw ze gezegd waar ik was.' Vervolgens zou de politie het kantoor van Oedit hebben doorzocht. Ook daar heeft het personeel duidelijk gezegd waar Oedit was.

'Ik ben toch niet van protocol dat ik de autoriteiten moet melden dat ik uit het land ga. Ik ben netjes via Zanderij gereisd.' De ondernemer zegt, dat hij het land op een nette manier heeft verlaten en over hooguit twee weken weer gewoon naar Suriname komt. 'Ik ga niet vluchten. Waarvoor? Ik kom terug na mijn medische testen die hooguit twee weken kunnen duren.'

De ondernemer heeft zijn advocaten Irvin Kanhai en Rosanna Cotino ingeschakeld om de nodige stappen te ondernemen. 'Mijn naam wordt zomaar door het slijk gehaald, word ik zwart gemaakt en word ik als verdachte aangemerkt. Dit kan niet.'

Den Blauwvinger: Zwijgende Welzijn, tijd voor een uitgebreide persconferentie

COLUMN: Minister Welzijn geen toonbeeld van transparantie

Zwijgende waarnemend minister van Justitie en Politie leidt tot geruchten en verdachtmakingen


Geachte heer Welzijn, beste Ferdinand,


'U hebt het recht om te zwijgen. Indien u geen gebruik maakt van dit recht, kan alles wat u zegt tegen u worden gebruikt (...). U hebt recht op een advocaat. Indien u zich geen advocaat kunt permitteren, zal er u een worden toegewezen.'

- Er is een cocaïne Cessna sportvliegtuigje met Braziliaanse registratie – gestolen in Brazilië (en niet voor het eerst) – uit de lucht gehaald te Saramacca en geland op een airstripje in een rijstveld met bijna 500 kilo cocaïne aan boord.
- Er is een week eerder een Colombiaans cocaïne duikbootje aangetroffen te Saramacca.
- Er zijn aanhoudingen verricht, Brazilianen, Colombianen èn Surinamers.
- Er is een van niets wetende bewerende ondernemer, Radj Oedit, eigenaar van de gronden waar zowel de Cessna als het duikbootje is beland, met een drugs- en NDP-signatuur..... voor wie de procureur-generaal nu pas een opsporingsbericht heeft uitgebracht. De Amerikaanse DEA zou bij het onderzoek zijn betrokken.
- De onderschepte kilo's cocaïne zijn al vernietigd door de politie......
en Suriname heeft haar 'narco/staat´ image versterkt.

Maar, u zwijgt. Dat mag.
Maar, verstandig is dat zwijgen niet. Deze drugszaken zijn te belangrijk om te lang het volk niet te informeren. Om wellicht informatie achter te houden.

Het is dan ook tijd voor een uitgebreide persconferentie van u, de politie en de procureur-generaal, achter één tafel en zònder inbreng/bemoeienis van het Nationaal Informatie Instituut (NII) en of Clifton 'Limbo' Limburg.... 

Ik wacht op u en de uwen en met mij velen!


Hoogachtend,
Den Blauwvinger
23 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Mathoera (VHP) hekelt deelname Misiekaba (NDP) in Brussel aan 49e ACP-vergadering

'Misiekaba maakt zichzelf belachelijk door gejast en gedast met daggelden en in businessclass naar Brussel te vliegen'


VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vindt dat NDP-parlementariër Andre Misiekaba zichzelf belachelijk maakt, door na zoveel kritiek uiteindelijk toch de 49e ACP Parliamentary Assembly in Brussel, België, bij te wonen. Misiekaba is vaste vertegenwoordiger van de ACP/EU in De Nationale Assemblee (DNA). 

'In november 2017 roept Misiekaba in De Nationale Assemblee, dat Suriname geen voordeel heeft aan de EPA, terwijl hij nu participeert aan de 49ste ACP-vergadering, welke van 20 tot 22 maart in Brussel wordt gehouden. Dezelfde Misiekaba gaf aan, dat de DNA de zogenaamde EPA (Economic Partnership Agreements) met de Europese Unie niet moet ratificeren, omdat Suriname en andere ACP-landen geen voordeel halen bij de EPA.'

'Wat de EU betreft, ging het nooit om de ontwikkeling van de ACP-landen, maar altijd om de ontwikkeling van de EU’, aldus de NDP-fractieleider. 

‘Als iemand zo een zware conclusie trekt, dan mag de gemeenschap van hem verwachten, dat hij zich niet drie maanden later, gejast en gedast met daggelden en een businessclass-ticket in het vliegtuig stapt om deel te nemen aan een vergadering in Brussel. Dan kom je totaal ongeloofwaardig over en maak je jezelf alleen maar belachelijk. Hij zou dan principieel een reis naar Brussel moeten afzeggen', zegt Mathoera donderdag 22 maart 2018 in het Dagblad Suriname.

Tijdens deze bijeenkomst van de Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten en de Europese Unie (ACP/EU) zal over verschillende issues van de ACP/EU landen worden gesproken.

Mathoera vindt dat de NDP’er de inborst niet heeft en de ruggengraat mist om ‘nee’ te zeggen. Als vaste vertegenwoordiger van de ACP/EU heeft Misiekaba volgens haar al ettelijke vergaderingen bijgewoond, zonder dat de EPA agreements geratificeerd zijn, terwijl tal van ondernemers en ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) voorstanders zijn van een akkoord met de Europese Unie.

'Immers, zij moeten hun producten kwijt op de Europese markt, waar al jaren duizenden Surinamers wonen en die erg gesteld zijn op Surinaamse producten. In plaats van het belang van Suriname te behartigen en de toegang tot de Europese markt te behouden, verkondigt Misiekaba een eigen verhaal, die niet breed gedragen wordt. De zogenaamde allesweter van de EPA, stelde in november 2017 dat alleen de EU voordeel heeft bij deze samenwerking. Als je ervan overtuigd bent dat zo een dure reis Suriname geen enkel voordeel gaat opleveren, wat ga je in Brussel vertellen? Dit is een mooi voorbeeld van het elitair gedrag van de NDP. Zogenaamd opkomen voor het arme volk en afgeven op Europa, maar als het erop aankomt, dan zijn ze wel te vinden in de dure hotels van Europa op kosten van de Staat. Misiekaba zou er goed aan doen om een keer eerlijk en oprecht de belangen van de staat prioriteit te geven, boven de enge persoonlijke of partijbelangen', aldus de politica.

Matige opkomst bij demonstratie tegen regering Bouterse-Adhin

Organisator Next Generation Movement overhandigt brief aan vertegenwoordiger vicepresident

Organisatie vraagt regering af te treden


De Next Generation Movement heeft donderdag 22 maart 2018 bij het regeringsgebouw een brief afgegeven aan een vertegenwoordiger van de vicepresident waarin de regering gevraagd wordt om af te treden, indien ze haar taken niet naar eer en geweten kan kwijten. 

Xaviera Jessurun, trekker van de betoging, stelde dat op dag 1 een overwinning is bereikt. Er is volgens haar geen vergunning nodig om vreedzaam te protesteren.


Hoewel de actie door verschillende organisaties werd ondersteund, was de opkomst niet groot, aldus Starnieuws. Ruim 200 personen waren aanwezig in de dokter Sophie Redmonstraat, tegenover het regeringsgebouw. De politie heeft de groep die de brief ging afgeven voor vicepresident Ashwin Adhin, begeleid naar het regeringsgebouw. De poorten waren gesloten. Een groep demonstranten mocht samen met de pers op het terrein om de brief te overhandigen. Deze werd in ontvangst genomen door een vertegenwoordiger van de vicepresident.

Bij de betoging waren diverse politieke kopstukken aanwezig, zoals Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur, Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, Guno Castelen van SPA, Assembleeleden Shailendra Girjasing, Asiskumar Gajadien (beiden van VHP) en Edward Belfort van ABOP.

Belfort voerde het woord en zei dat president Desi Bouterse het volk in hokjes verdeelt. Hij vroeg alert te zijn en zo te voorkomen dat Bouterse de jongeren omkoopt om voor hem te stemmen. Bouterse heeft volgens Belfort genoeg geld.

Ook Radjoe Bhikharie, die eerder een eenmansactie voerde om aandacht te vragen voor de rijstsector, en Curtis Hofwijks van 'Wij Zijn Moe' voerden het woord. Maisha Neus was ook aanwezig.

Jessurun deelde mee dat vrijdgmiddag om twee uur dag 2 volgt. Er wordt verzameld tegenover De Nationale Assemblee. 'Wij verzetten ons tegen de regering. De wantoestanden zetten zich voort in het dagelijkse leven. Wij laten ons stem horen. De macht is bij het volk. Vandaag was een opwarming om in te spelen op de gemoedstoestand van de ministers.'

Jessurun haalde aan, dat De Nationale Assemblee de stem van het volk is. Er is ook geen vergunning gevraagd voor de vreedzame betoging die morgen wordt gehouden. De mensen zullen zich verzamelen tegenover De Nationale Assemblee.