donderdag 9 november 2017

Twee schietpartijen op één avond in Koraal Specht, Curaçao

Drie verdachten schietpartij in Kaya Kitrin aangehouden

 
Paradise FM bericht vandaag, donderdag 9 november 2017, dat gisteravond laat werd geschoten in de de Kaya Kitrin in de wijk Koraal Specht. De meldcentrale van de politie stuurde diverse patrouilles naar de plaats waar volgens getuigen enkele mannen vanuit een auto schoten in de lucht hadden gelost. 

De patrouilles gingen in de buurt op zoek naar de auto en troffen die aan even verderop langs de kant van de weg. De drie inzittenden moesten op straat gaan liggen en werden geboeid, terwijl de auto werd doorzocht. Er werden geen vuurwapens gevonden, wel lag er een huls op de vloer.

Vervolgens werd onderzoek verricht in de Kaya Kitrin waar nog eens zes hulzen werden gevonden. De drie verdachten zitten achter de tralies in afwachting van nader onderzoek.

Er vond diezelfde avond nog een tweede schietpartij in Koraal Specht plaats. Daarbij werd geschoten op een huis en een auto in de Kaya Chi Cu Cha door volgens getuigen een lange man die te voet was. Door de politie werden even later vijf hulzen gevonden. Het motief voor de schietpartij is niet bekend, de bewoner van het huis zei dat hij met niemand problemen heeft.

Suriname wil samenwerking met Israël uitdiepen

'Israël kan bijvoorbeeld op het gebied van cyber security een rol spelen'
Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft woensdag de opening verricht van de Israël – Suriname Technology and Investment Conference 2017. Deze conferentie, 8, 9 en 10 november, wordt samen met de Caribbean Israël Leaderschip Coalition (CILC) georganiseerd. Het is de eerste keer dat negen bedrijven uit Israël een 'business match' komen doen met de Surinaamse overheid en ondernemers. Naast Suriname en Israël neemt ook Barbados deel aan de conferentie.


Het is de bedoeling dat een samenwerking op gang komt in de private sector, de overheid en de verschillende landen. De nadruk ligt op technologie en landbouw, omdat Israël op dit gebied vergevorderd is. 'Ook op het gebied van cyber security heeft Israël ruime ervaring. Wat we niet weten is dat veel banken worden gehackt. Zelfs overheden worden gehackt. Het is goed voor elk land om beveiligd te zijn en daarin kunnen de Israëliërs ook een rol spelen', zegt Kelvin Jon Ming, CILC-vertegenwoordiger.

Hij verwacht dat Israël een wezenlijke bijdrage kan leveren, omdat het geïnteresseerd is in Suriname. 'Suriname heeft het land en zij hebben de technologie. Ze hebben een grote belangstelling voor het land, omdat ze de potentie van Suriname kennen', meent Jon Ming.

Welzijn vertelt dat de relatie tussen Suriname en Israël al lang bestaat. 'We hebben lang voor de onafhankelijkheid van beide landen een verbintenis. Bijna 400 jaar geleden, was Suriname een veilige haven voor joden die vluchtten vanuit Europa. De nakomelingen van de joden vinden we in alle delen van onze gemeenschap. Dit bevestigt een andere belangrijke waarde in onze natie namelijk vrede, respect voor elkaar ongeacht religie, etniciteit, culturele en politieke achtergrond', zegt Welzijn.

De regering is ook blij met het partnerschap met Barbados, om gezamenlijke gronden te vinden om technologische kennis en kunde te delen en om de basis te leggen voor toekomstige investeringen en handel.

Erez Zaionce, die namens de delegatie uit Israël het woord heeft gevoerd, zegt dat als er specifieke kennis gewenst is die niet aanwezig is in de missie die is afgereisd, er wel verder onderhandeld kan worden.

De basis is gelegd tijdens een missie van Suriname in Barbados, waarna de conferentie in Suriname is georganiseerd. Dit is een goed voorbeeld van het belang van het participeren van Surinamers bij missies in het buitenland, omdat ze volgens Welzijn daar de basis leggen. Hij benadrukt dat ondernemerschap de drijfveer van de economie is. Ondernemers moeten initiatief nemen en de overheid heeft de plicht om de ondernemers te faciliteren. De sectoren waar er bijzondere interesse voor is zijn agri-business, visserij, mijnbouw, toerisme, hernieuwbare energie, bouw en constructie, cyber security en miilieu technologie.

Sandew Hira: 'Opmerking bisschop volstrekt immoreel'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'Verzoening en dialoog niets te maken hebben met het 8 decemberstrafproces'Sandew Hira, broer van advocaat John Baboeram, één van de vermoorde mannen op 8 december 1982, is het niet eens met de zienswijze van bisschop Karel Choennie, dat het houden van de nationale conferentie over dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid op de vooravond van de 35e herdenking van de 8 decembermoorden van gebrek aan respect getuigt voor de slachtoffers van 8 december 1982 en hun nabestaanden.

'Het argument dat zij zich gekwetst voelen, is een argument dat moreel volstrekt niet acceptabel is. Als je zegt: ‘Ik voel met je mee’. Dan ben je gekwetst, omdat iemand met je meevoelt? Wat voor mensen zijn dat? Dat is toch volstrekt immoreel. Als je een conferentie of event organiseert over politiek geweld en gevoelige dingen die zich hebben voorgedaan, dan doe je dat op de momenten waarop de gevoelige dingen hebben plaatsgevonden. Je kunt 8 december niet herdenken op 16 januari', zei Hira, pseudoniem van Dew Baboeram, dinsdag op een persconferentie van het Comité en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 9 november 2017.

Het comité en de commissie hebben besloten om de nationale conferentie van 6 december te verschuiven naar 9 december.

Volgens Hira is hij recent nog gestart met het benaderen van andere nabestaanden van de 8 decembermoorden om ook hun verhaal te vertellen op de nationale conferentie.

Hira benadrukt, dat verzoening en dialoog niets te maken hebben met het 8 decemberstrafproces, waar 6 verdachten afzonderlijk 20 jaar gevangenisstraf riskeren. 'Ook als er geen rechtszaak zou zijn, is dialoog een methode om een probleem op te lossen van politiek geweld', stelt hij.

Volgens hem is politiek geweld, geweld dat toegepast wordt als gevolg van politieke conflicten, terwijl bij crimineel geweld een individu geweld toepast op een andere bij criminele activiteiten als diefstal en moord. 'Crimineel geweld los je via de rechtszaal op. Politiek geweld is niet oplosbaar via de rechtszaal. Zelfs Elgin erkent dat in zijn requisitoir', aldus Hira. Het ligt volgens hem echter niet bij het comité om te oordelen over de strafmaat.

De schoolbus van Pikin Saron in brand gestoken

Zus van dorpskapitein vermoedt dat actievoerders achter brandstichting zitten
 

'Mijn vader was op toilet toen hij een geluid hoorde net als een schot. Toen hij naar buiten ging stond de bus in vlam', zegt Concelia Moera-awali vandaag, donderdag 9 november 2017, in de Ware Tijd, over de schoolbus van Pikin Saron die gisteravond rond elf uur in brand is gestoken (zie foto's: Bron: Stanley Verbond/Facebook). 

'Dit vind ik heel erg en kwaadaardig. Ik ben zus van de kapitein en omdat ze hem geen kwaad kunnen doen, hebben ze het gemunt op mij. Ik voel me echt onveilig, omdat ze levensgevaarlijke dingen uithalen. Ze kunnen straks mijn huis in brand steken.'

Ze vermoedt dat actievoeders, die gisteren de weg naar Apoera hadden gebarricadeerd, achter de daad zitten. Die beweren, dat ze het niet langer kunnen verkroppen dat het dorpsbestuur niet naar behoren functioneert. De actievoerders willen dat autoriteiten korte metten maken met de dorpsleiding en eisen nieuwe verkiezingen.

Bij Moera-awali kan het er niet in dat de mensen pleiten voor ontwikkeling van het dorp, maar anders demonstreren met hun daden. 'Het in brand steken van de schoolbus is geen ontwikkeling. De kinderen worden juist gepest en worden onthouden van onderwijs.'

Moera-awali vindt het erg dat ze nu zonder werk zit. 'Mensen mogen actievoeren, maar kom niet aan bezittingen van anderen.'

Scholieren konden vanochtend niet vervoerd worden; sommige kinderen moesten daardoor te voet naar school. Hoewel Moera-awali zegt dat de brand snel geblust kon worden door water uit tonnen, kan de bus voorlopig niet ingezet worden. 'De voorruit, stoelen, het plafond en de dashboard zijn vernietigd.'

Algeheel verbod op abortus in Brazilië

(Bron foto: EPA)
Ook vrouwen die zwanger zijn geraakt na verkrachting mogen geen abortus ondergaan

- Congres stemt met 18 tegen 1 voor wetswijziging 
- Enige tegenstem van de enige vrouw, Erika Kokay


Een commissie van het Braziliaanse Congres heeft gisteren, woensdag 8 november 2017, voor een wetswijziging gestemd waarmee er een algeheel verbod op abortus komt. Door de wet mogen ook vrouwen die zwanger zijn geraakt na verkrachting geen abortus ondergaan. 

Het congres stemde met 18 tegen 1 voor wijziging van de wet. Saillant detail: de enige tegenstem kwam van de enige vrouw die bij de stemming aanwezig was, Erika Kokay.


Het Congres was oorspronkelijk bij elkaar gekomen om te praten over verlenging van het zwangerschapsverlof bij moeders van te vroeg geboren baby’s. In het overwegend rooms-katholieke Brazilië was abortus in principe al verboden, maar voor sommige situaties gold een uitzondering. Zo mochten vrouwen die zwanger waren geraakt na verkrachting wel tot abortus overgaan. Verder was abortus ook toegestaan in situaties waarin het leven van de zwangere vrouw in gevaar was. Ook in die gevallen is abortus nu dus verboden.


Jaarlijks worden in Brazilië meer dan een miljoen abortussen gepleegd, meestal in illegale klinieken waar de hygiëne te wensen over laat. Duizenden vrouwen komen ieder jaar vanuit daar in het ziekenhuis terecht. Toch heeft het Congres besloten dat ook de uitzonderingen die nu gelden teniet moeten worden gedaan.

'Abortus verdedigen is een satanische, kwaadaardige en vernietigende daad', zo verklaarde congreslid Pastor Eurico tegenover de commissie, terwijl hij een replica van een 12 weken oude foetus in zijn handen had.

Herziening van de abortuswet vereist een twee derde meerderheid in beide kamers. Waarnemers geloven, dat het mogelijk is dat invoering van deze wet wordt uitgeruild met wetsvoorstellen van andere partijen.


(Suriname Mirror/AD/Metro Nieuws/mdemulher.abril.com.br/Twitter/Folha de S. Paulo)

Europese Unie stelt sancties in tegen Venezuela

Europa wil druk uitoefenen op Maduro om met oppositie te praten, politieke gevangenen vrij te laten
 
Maduro kondigt wetgeving af waarmee media worden geblokkeerd of opgeheven zodra ze 'boodschappen van haat of intolerantie' verspreiden


De Europese Unie gaat sancties instellen tegen het door de linkse populist Nicolás Maduro geregeerde Venezuela. Volgens bronnen bij de EU in Brussel wil Europa druk uitoefenen op Maduro om serieus met de oppositie te gaan praten, politieke gevangenen vrij te laten, humanitaire hulp toe te laten en eerlijke verkiezingen in het vooruitzicht te stellen. 

De betrokken ministers van de EU-landen zullen op hun bijeenkomst maandag met het sanctiebeleid instemmen, zo is woensdag duidelijk geworden.

Om te beginnen komt er een wapenembargo en waarschijnlijk ook een embargo tegen elektronica waarmee het regime van Maduro de oppositie kan onderdrukken.

Het olierijke land is door wanbeleid economisch ingestort. Maduro komt onder steeds grotere druk te staan door gebrek aan inkomsten en sancties die de VS eerder al hebben ingesteld, onder meer over handel in Venezolaanse obligaties.

Maduro heeft vandaag wetgeving laten afkondigen waarmee media worden geblokkeerd of opgeheven zodra ze 'boodschappen van haat of intolerantie' verspreiden. Ze worden ook zwaar beboet wanneer ze nalaten ten minste een half uur per week 'aandacht te besteden aan dingen die vrede en tolerantie bevorderen'. De regelgeving is opgesteld door een door Maduro in het leven geroepen 'grondwetgevende vergadering' die de oppositie bestrijdt.

Het ruim dertig miljoen inwoners tellende Venezuela is vrijwel bankroet en er zijn nijpende tekorten aan de belangrijkste levensbehoeften. Naar schatting 500.000 Venezolanen zijn in de afgelopen twee jaar uit het volkomen berooide land gevlucht. Ook op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn daar grote zorgen over.

(Suriname Mirror/ANP)

Oefenduel tussen Iran en Venezuela in Goffertstadion in Nijmegen zonder publiek

Uit veiligheidsover- wegingen is er voor gekozen geen supporters toe te laten


Het Goffertstadion in Nijmegen is maandag 13 november het decor van het oefenduel tussen Iran en Venezuela. De voetbalwedstrijd wordt afgewerkt zonder publiek. Uit veiligheidsoverwegingen is er voor gekozen om geen supporters toe te laten bij het duel. 

Bij Iran keert aanvaller Alireza Jahanbakhsh terug op bekend terrein. Jahanbakhsh, die momenteel uitkomt voor AZ, speelde twee seizoenen in de Goffert voor NEC.

Ook Reza Ghoochannejhad van SC Heerenveen maakt deel uit van de selectie van Iran, dat zich geplaatst heeft voor het WK 2018 in Rusland. Tegenstander Venezuela wist zich overigens niet te plaatsen voor het WK.

(Suriname Mirror/Omroep Gelderland /AD)

Oud-premier Maria Liberia-Peters stapt uit Multidisciplinair Projectteam Isla Curaçao

Reden van vertrek is nog onduidelijk


Voormalig premier Maria Liberia-Peters (PNP) is niet langer lid van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) dat belast is met de toekomst van de raffinaderij. Liberia-Peters was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 november 2017.

Clift Christiaan, voorzitter van het MDPT, wilde geen commentaar leveren op het vertrek van Liberia-Peters, dat door hem omschreven is als een interne zaak. Maar, Christiaan zei nog wel dat Liberia-Peters tegen hem had gezegd dat ze op zou stappen.

Volgens niet bevestigde berichten zouden meer leden zijn opgestapt, onder hen Aubrich Bakhuis, voorheen plaatsvervangend voorzitter van het MDPT en Irvin Hanst. Medio dit jaar is Werner Wiels door Clift Christiaan vervangen. Wiels stapte op omdat zijn naam genoemd werd in de rechtszaak van de civiele enquête over wanbeleid bij overheid-nv’s. De toenmalige voorzitter wilde niet dat zijn betrokkenheid bij overheids-nv Aqualectra de onderhandelingen over de toekomst van de Isla-raffinaderij zou beïnvloeden.

De Stichting Overheidsaccountantbureau is bezig met een onderzoek naar het MDPT.

Titan Petrochemicals heeft laagste prijs in aanbesteding LNG-terminal Bullenbaai Curaçao

Het gat tussen Titan en eerstvolgende aanbieders aanzienlijk groot


Titan Petrochemicals, met Guangdong Zherong Energy (GZE) als aandeelhouder, heeft met veruit de laagste prijs de commercieel-financiële evaluatie van de aanbesteding van de LNG-terminal gewonnen met een zogeheten ‘NPV (net present value) of Total Costs’ van 2.374 miljoen dollar. Dat blijkt uit documenten in handen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, donderdag 9 november  2017.

Het gat tussen Titan en de eerstvolgende aanbieders - die overigens allemaal relatief dichtbij elkaar zitten - is aanzienlijk groot.

Centrica kwam na de financiële beoordeling met een offerte van 3.293 miljoen dollar als nummer twee uit de bus. Gevolgd door Cheniere met 3.685 miljoen en Shell met 3.729 miljoen dollar op de vierde plaats.

Cruisetoerisme op Curaçao beleeft een zeer succesvol 2017

(Bron foto)
Raul Manotas, ceo van CPA, verwacht 2017 af te sluiten met 650.000 cruisetoeristen


Het cruisetoerisme op Curaçao beleeft een zeer succesvol jaar. Ceo van Curaçao Ports Authority (CPA) Raul Manotas verwacht 2017 af te sluiten met een totaal van 650.000 cruisetoeristen. 'Een record', zegt hij vandaag, donderdag 9 november 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Het eiland heeft tot en met oktober van dit jaar al net zoveel cruisepassagiers ontvangen als in heel 2016, namelijk 450.000. Manotas rekent voor het einde van het jaar op een piekperiode, waarin in twee maanden tijd nog eens 200.000 cruisetoeristen een bezoek zullen brengen aan Curaçao.

Volgens Manotas zijn er meerdere ontwikkelingen die aan de enorme stijging van dit jaar hebben bijdragen. Allereerst heeft een cruisemaatschappij die in 2016 stopte met haar zogeheten calls op Curaçao, deze in 2017 weer hervat. De lijn legde zelfs bijna wekelijks aan in de haven van Willemstad.

Minister Martina, Curaçao, vraagt om geduld in kwestie Synergy Aerospace

Synergy Aerospace beoogd strategisch partner van luchtvaartmaatschappij Insel Air


Aandeelhouders, schuldeisers, personeel, de overheid. Er zijn nogal wat partijen die op een of andere manier de gevolgen zullen voelen van een overeenkomst met Synergy Aerospace, de beoogde strategische partner van luchtvaartmaatschappij Insel Air, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 november 2017.

En elke partij heeft weer een ander belang. Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling zei dinsdagavond in een uitzending van TV Direct, dat de onderhandelingen in deze fase worden gevoerd ‘op het niveau van de aandeelhouders’.

De commissie die daarvoor is ingesteld, zoekt ‘duurzame oplossingen binnen de bestaande wetgeving’. Synergy, grootaandeelhouder van Avianca in Colombia, en de overheid hebben elkaar, tegen de verwachtingen in, nog niet gevonden. Martina vraagt om geduld. Welke juridische hobbels nog in de weg liggen, is niet duidelijk.

Ministerie van Onderwijs werkt aan afbouw onderwijzersakte

FOLS-president Nerkust: 'Ik ben bezorgd over deze ontwikkeling, waar koerst beleid naar toe?'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is bezig de onderwijzersakte af te bouwen. Studenten die zich hadden willen inschrijven voor de opleiding zitten met de handen in het haar, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 november 2017. Het ministerie heeft besloten om geen inschrijvingen voor het eerste jaar meer aan te nemen. 

Zij die al les geven en de Kweek A-bevoegdheid hebben, konden een upgradingsopleiding volgen voor de onderwijzersakte. Er zijn voor dit schooljaar geen inschrijvingen aangenomen. Studenten, afgestudeerd van ACI (Albert Cameron Instituut), CPI (Christelijk Pedagogisch Instituut) en SPI ( Surinaams Pedagogisch Instituut), die de opleiding 'de nieuwe leerkracht' hebben afgerond, mogen wel verder studeren aan de opleiding Onderwijzersakte.

De nieuwe leerkracht is een samensmelting van de Kweek A en Kweek B-opleidingen die tot en met 2013 nog werden gehanteerd.

Marcelino Nerkust, docent op de opleiding Onderwijzers-akte en president van de FOLS (Federatie van Leerkrachten in Suriname), is benieuwd wat de argumenten van het ministerie zijn. 'Ik ben ook bezorgd over deze ontwikkeling. Wat doe je met de nieuwe aanwas als je afbouwt? Ik vraag me af waar het beleid naar toe koerst.'

De vernieuwing van de opleiding van leerkrachten voor het basisonderwijs moet leiden tot een vierjarige bachelor opleiding. Studenten van alle niveaus worden opgeleid op HBO-niveau met als toelatingseis een afgeronde VOS-opleiding. Dit traject is zo uitgezet dat alle betrokkenen voldoende tijd hebben mee te groeien en ervaring op te doen met de vernieuwingen. Daarom is gekozen voor meerdere fasen van vernieuwing. Hoe hoger de fase, hoe strenger de toelatingseisen. Dit staat in een voorstel van 2012 om de vernieuwingen binnen het Kweekschool-onderwijs (nu Pedagogische Instituten) door te voeren.

Tijdens de startfase zijn de vernieuwingen bij de kweekscholen op mbo-niveau doorgevoerd. De toelatingseisen gaan geleidelijk aan omhoog: eerst naar een uniforme toelatingseis van het MULO-diploma. In de eindfase wordt de overstap gemaakt naar een hogere beroepsopleiding. De toelatingseis wordt dan minimaal HAVO-diploma of daaraan gelijkgesteld.

Centrale Markt aan voorzijde verfraaid met schilderingen

Markt moet binnen een half jaar een compleet fris en vernieuwd aangezicht hebben


Starnieuws bericht vandaag, donderdag 9 november  2017, dat de muur aan de voorkant van de Centrale Markt een nieuw aanzicht heeft gekregen. De kunstenaars André Sontosoemarto en Kurt Nahar hebben dit gerealiseerd in opdracht van de Surinaamse Bierbrouwerij. Het ontwerp is van Hedy Tjin van de streetart-organisatie Switi Rauw. Jaime Pinas, laatstejaars student op het Nola Hatterman instituut en Rimanoo Madsadimin hebben geholpen bij de uitvoering van het project. Jamila Abendanon heeft voor de logistieke planning gezorgd terwijl Kevin Headley het geheel heeft gecoördineerd en geproduceerd. 

De kunstenaars die aan het project hebben gewerkt zien graag dat er zoveel mogelijk foto’s en selfies voor de muur worden gemaakt. Immers het is ook deels eigendom van de samenleving.

Marktmeester John Lecton is onder de indruk van het schilderwerk. Hij zal het waar mogelijk ook promoten.


In de schildering zijn Surinaamse cultuurelementen verwerkt waarbij Parbo bier de rode draad is. Verder is ook veel gewerkt met de kleur rood en contrasten zwart en wit. De schildering moet een grote samenloop vormen van deze zaken. Nostalgische elementen zijn de bar bij de Nieuwe Haven die beschilderd is met het logo van Parbo bier, een bekende scène uit de film Wan Pipel en ook de Waterkant.

Een uitdaging van het project was de tijd voor het aanbrengen van de schildering. Er kon namelijk alleen in de avond en op zondag worden gewerkt, aangezien de markt zes dagen in de week open is. De drukte van de markt maakte het niet mogelijk overdag te werken aan de muurschildering. Hierdoor heeft het proces van de plaatsing haast anderhalve maand geduurd.

Er zijn ook twee gedichten van Zulile Blinker op de muur aangebracht. De schildering is onderdeel van het moderniseren van de markt. Ook de verlichting is aangepakt. De Centrale Markt moet binnen een half jaar een compleet fris en vernieuwd aangezicht hebben.

Het laatste blok van de markt is zondag van een schilderbeurt voorzien, de muren aan de voorzijde van een nieuwe verflaag en het trottoir is voor een goed deel aangepakt.

Switi Rauw is een project van Kevin Headley en Hedy Tjin. Het hoofddoel is stadsverfraaiing met behulp van kunst. Door legale streetart worden verwaarloosde muren en of plekken langs de weg geschilderd. De organisatie heeft de afgelopen twee jaren op een laag pitje gedraaid, onder meer door de verslechterde economische situatie van het land waardoor de aanschaf van materialen steeds prijziger werd, en sponsoring vinden voor de beschildering van muren ook moeilijker werd. De leden hadden het ook druk met hun eigen activiteiten. Er zijn wel kleine projecten uitgevoerd of de leden hebben op persoonlijke basis muren geschilderd.

Voor het komende jaar bekijken Tjin en Headley welke projecten uitgevoerd kunnen worden waarbij jongeren worden aangemoedigd om aan streetart te doen.

Tekort aan leerkrachten bij VOJ Atjoni sinds aanvang schooljaar

8 Van de 14 leerkrachten, onder wie de directeur en onderdirecteur, hebben in korte tijd de school verlaten


Het VOJ Atjoni (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau) kampt al sinds het begin van het schooljaar met een tekort aan leerkrachten. Het probleem begon toen acht van de veertien leerkrachten, onder wie de directeur en de onderdirecteur, in korte periode de school hebben verlaten. De twee leidinggevenden naar verluidt in opdracht van het ministerie. Zes leerkrachten hebben zelf overplaatsing gevraagd, zo meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 november 2017.

Er zijn intussen weer drie leerkrachten en twee onderdirecteuren toegevoegd, maar dat is niet voldoende om de werkdruk weg te nemen.

De school telt 286 leerlingen, opgesplitst in LBO en VOJ. Leerkrachten zouden door de werkdruk nauwelijks toekomen aan vrije tijd, omdat ze moeten invallen. Eén van de zes leerkrachten die om overplaatsing had gevraagd, vertelt dat het zestal dat had gedaan vanwege de wijze waarop de toenmalige leiding met de docenten omging.

De klacht over het personeelstekort is intussen al doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, maar een directe oplossing blijft vooralsnog uit.

Het is de Ware Tijd niet gelukt om de onderdirecteur van het ministerie te bereiken voor een reactie.

Nationale Conferentie Dialoog en Verzoening komt tegemoet aan bezwaar Rooms-katholiek Bisdom

Nationale Conferentie Dialoog en Verzoening verplaatst van 6 naar 9 december

 Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld hoopt nu op deelname Bisdom...
 

De Nationale Conferentie Dialoog en Verzoening is verschoven naar 9 december. Aanvankelijk had het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, deze activiteit op 6 december gepland, maar het Rooms-katholiek Bisdom, dat benaderd was voor deelname, heeft geen medewerking toegezegd. Het comité heeft daarom een nieuwe datum gekozen. 'Zodat uw bezwaar tegen deelname komt te vervallen', staat in de nieuwe brief van de organisatoren aan het Bisdom, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 9 november 2017.

Het initiatief van het comité wordt uitgevoerd door de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Humphrey Jeroe is voorzitter van de commissie én het comité.

Op een persconferentie in het Perscentrum van het Kabinet van de President heeft Jeroe de activiteiten voor december aangekondigd. Daarnaast heeft hij meegedeeld, dat het comité een gesprek heeft gehad met de Nederlandse ambassade. Verzocht is dat Nederland erkent dat het de Binnenlandse Oorlog heeft gefinancierd en gaat helpen om de geleden schade te herstellen. Nederland gaat pas officieel reageren wanneer het verzoek op schrift is gesteld, deelt Jeroe mee.

Op 8 december vanaf vier uur ‘middags zal het ‘pad van verzoening’ bewandeld worden. Dit is de afstand tussen Bastion Veere in het Fort Zeelandia, waar op 8 december 1982 vijftien mannen zijn vermoord en het Monument van de gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant. Daarna zal de groep vertrekken naar het monument van Gerechtigheid & Vrede aan de dokter Sophie Redmondstraat.

Op de conferentie die een dag later in de Congreshal gehouden wordt, zullen de ex-miltairen, ex-Jungle Commando's, slachtoffers en nabestaanden (ook van 8 december) toegesproken worden door onder andere Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en Stanley Henkeman, directeur van het Zuid-Afrikaanse Institute for Justice and Reconciliation (IJR).

'Het Bisdom vond dat de conferentie op 6 december denigrerend zou zijn naar de nabestaanden', geeft Jeroe aan. 'We zijn het niet eens met de argumenten. We hebben desondanks gemeend om ze een brief te schrijven en de datum te verschuiven naar 9 december. De brief is zaterdag jongstleden gestuurd, we hebben nog geen reactie gekregen.'

Eerder had de organisatie aangekondigd, dat op de conferentie een vertegenwoordiger van de overheid excuses zou aanbieden. Dat moment is ook verschoven. De Wet Erkenning Slachtoffers Politiek Geweld moet eerst worden aangenomen, legt Dew Baboeram (Sandew Hira) van de organisatie uit. 'De Assembleevoorzitster en de president hebben ons aangegeven dat deze maand de procedure voor behandeling start. Pas als de wet is aangenomen waarin is opgenomen dat de president excuses gaat aanbieden, zullen de excuses komen. Dus niet meer op deze conferentie. De voorzitter denkt dat de wet in januari of februari wordt aangenomen. Daarna gaan we een moment kiezen, het zou bijvoorbeeld op de dag van nationale rouw kunnen.'

Traditionele geneeskunde centraal op congres 'Dag der Traditionele Medische Systemen’

Suriname werkt aan samenwerking met India

- Traditionele geneesheren Ramon Awenkina en Kamainja Panashekung van Amazon Conservation Team Suriname houden inleidingen
- ACTS pleit voor wettelijke bescherming traditionele medicijnkennis


Het Amazon Conservation Team Suriname (ACTS) neemt morgen, vrijdag 10 november 2017, deel aan het congres ‘Dag der Traditionele Medische Systemen’, in het KKF-gebouw in Paramaribo. Het thema van de bijeenkomst is ‘De synthese tussen westerse en traditionele medische systemen’. Het congres moet de aanzet geven tot het duurzaam ontwikkelen van de Traditionele Medische Systemen industrie in Suriname, aldus het ACTS. 

De traditionele geneesheren Ramon Awenkina en Kamainja Panashekung van het ACTS zullen op het congres vertellen over hun ervaringen met het leerprogramma van het ACT en de kennisoverdracht van traditionele geneeskunde, zegt de voorlichting van de organisatie.

In 2003 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er bij haar lidstaten op aangedrongen nationaal beleid en regelgeving op het gebied van traditionele, of alternatieve medicijnen te ondersteunen. Vanwege haar rijke en succesvolle ervaring met traditionele geneeskunde zijn er sinds 2014 aftastende gesprekken gevoerd met India. Een coördinatiegroep van de Surinaamse regering moet zorgen voor de uitvoering van een samenwerkingsprogramma tussen Suriname en India. De groep bestaat uit functionarissen van het Kabinet van de vicepresident en van de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken.

Het documenteren van medicinale planten en het behoud van de traditionele geneeskunde heeft de basis gelegd voor het ontstaan van het Amazon Conservation Team in 2002. Het gezondheidsprogramma van ACT is toegespitst op het behoud van de traditionele geneeskunde en de integratie van traditionele geneeswijzen in de reguliere gezondheidszorg.

ACTS-directeur Minu Parahoe zegt te hopen dat de samenwerking zal leiden tot meer erkenning van de traditionele medicijnkennis, maar ook tot wettelijke bescherming ervan. 'Niet alleen in het belang van de kennisdragers maar bovenal om de potentie van deze sector te ontwikkelen. Daarmee zal ook een ander belangrijk aspect onder de aandacht worden gebracht: het behoud van ons natuurlijk kapitaal. Inheemse volken zijn niet alleen afhankelijk van het bos om hen te voorzien van voedsel en geneesmiddelen, hun hele spirituele, culturele en sociale identiteit is ermee verbonden.' 


Haagse 'borstendokter' (58) hoort in hoger beroep 3 jaar cel tegen zich eisen

(Bron foto: RTL Nieuws)
Rock G. mag van OM twee jaar geen medische handelingen verrichten in binnen- en buitenland

Verdachte mishandelde en verminkte meerdere patiënten tijdens cosmetische ingrepen


Tegen de Haagse in Suriname geboren 'borstendokter' Rock G. is gisteren, woensdag 8 november 2017, in hoger beroep een celstraf van drie jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook eist het Openbaar Ministerie dat hij de komende twee jaar geen medische handelingen mag verrichten in binnen- en buitenland. De 58-jarige G. staat terecht voor onder meer mishandeling en verminking van meerdere patiënten die voor cosmetische ingrepen naar zijn Citykliniek in Den Haag kwamen.

G. voerde zijn borstvergrotingen uit met een ‘mamma-navigator’: een experimenteel apparaat, zonder de vereiste Europese certificaten, dat vergeleken kan worden met een flinke kitspuit. De advocaat-generaal vertelde het Hof, dat ze een vergelijkbaar apparaat had gevonden bij de bouwmarkt.

In totaal hebben 121 voormalig patiënten zich sinds 2008 gemeld. Tien zaken zijn tijdens het proces behandeld. In eerste aanleg was ook drie jaar geëist. De rechtbank sprak G. toen vrij.

Wieneke is een van de patiënten van G. die bijna tien jaar geleden werd verminkt. 'Elke keer als dit wordt opgerakeld komt het binnen als donderslag bij heldere hemel', zei ze tegen RTL Nieuws. Haar borsten raakten ernstig verminkt door de borstvergroting die G. bij haar uitvoerde. 'Hij heeft dwars door mijn tepel heen gesneden waardoor het nu een rare verfrommelde borst is geworden.'

Na vier hersteloperaties heeft Wieneke moeten accepteren, dat ze waarschijnlijk nooit helemaal zal genezen. 'Er is veel littekenweefsel ontstaan waardoor er nu een harde pijnlijke bal in een van mijn borsten zit. Ik heb daar nog elke dag last van.' 

Dat G. drie jaar geleden werd vrijgesproken voelde voor Wieneke dan ook heel onrechtvaardig. 'Ik had daar echt geen woorden voor. Dat iemand wordt vrijgesproken die zoveel mensen heeft verminkt, dat is ongelofelijk en echt het laatste wat ik had verwacht. Hij doet zo zielig, alsof hij het slachtoffer is in plaats van wij. Het is echt te gek voor woorden. Hij zou alleen al een straf moeten krijgen voor liegen en bedriegen.'

Het persbericht van het Openbaar Ministerie: 

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@101001/eist-hoger-beroep-0/

OM eist in hoger beroep drie jaar cel tegen Haagse ‘borstendokter’

8 november 2017 - Ressortsparket

De advocaten-generaal (OM) in Den Haag eisten vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen een 57-jarige arts uit Vlaardingen. De man wordt  verdacht van mishandeling van zijn patiënten met zwaar lichamelijk tot gevolg. Het OM eiste ook als bijzondere voorwaarde dat de verdachte gedurende een proeftijd van twee jaar geen medische handelingen mag verrichten in Nederland en het buitenland.


(RTL Nieuws/The Post Online/OM)

Jongen (14) op Krakaweg bij Cabendadorp doodgereden door dronken automobilist

46-Jarige automobilist is aangehouden en in verzekering gesteld


Terry Joghieis (14) is dinsdag dodelijk aangereden door een auto op de Krakaweg, ter hoogte van Cabendadorp. De chauffeur, die onder invloed van alcohol verkeerde, is in verzekering gesteld, aldus woensdag 8 november 2017 de politie. 

Het voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat Terry samen met een neef naar een winkel liep. Zij liepen aan de rechterkant van de weg, vanuit het dorp in de richting van de Afobakaweg. Het voertuig, dat de jongens heeft aangereden, had dezelfde rijrichting.

De bestuurder geraakte op een gegeven moment van zijn rijhelft, belandde op de andere rijhelft en reed de jongens op de berm aan. Terry kwam op het voertuig terecht. Hij liet ter plaatse het leven.

De 46-jarige automobilist R.K. is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij een blaastest blies de dronken chauffeur 820 microgram per liter uitgeademde alcohollucht. Het toegestane alcoholpromillage is 220 microgram. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de man ingesloten.

Directrice ‘De Papegaaitjes’ veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf van 12 maanden

Directrice verantwoordelijk gehouden voor dood 3 maanden jonge baby
 
Ook voorwaardelijke straf voor leidster van de baby-afdeling


Sherida Doorstam, directrice van dagopvang en Peuterschool ‘De Papegaaitjes’, is woensdag 8 november 2017, door de kantonrechter veroordeeld toe een gevangenisstraf van twaalf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechter acht wettig en overtuigend bewezen dat zij hoofdelijk aansprakelijk is of aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van de toen drie maanden oude baby, Riff Kent, op 13 oktober 2014. Het kind is in het oppashuis door verstikking om het leven gekomen. 

Ook de leidster van de baby-afdeling, Joany Leter, werd een voorwaardelijke straf van zes maanden met een proeftijd van 1 jaar opgelegd. Een tweede medewerkster S.A. is integraal vrijgesproken. Deze medewerkster had als laatste het kind gevoed.

De rechter heeft het de directrice, die ten tijde van het incident niet ter plekke, was zwaar aangerekend, dat ze haar medewerksters had opgedragen niets te ondernemen totdat ze zelf ter plekke was. Dit terwijl aan haar was doorgegeven dat het niet goed ging met het kind. Hierdoor is kostbare tijd om medische hulp te verlenen verloren gegaan wat vermoedelijk heeft bijgedragen aan het overlijden van de baby.

Ook wordt het de directrice kwalijk genomen, dat ze de medewerksters had aangezet leugenachtige verklaringen bij de politie af te leggen. Zo moesten ze verklaren dat het kind niet in de crèche is overleden. Naderhand zijn de medewerkster op hun verklaring teruggekomen, nadat ze flink aan de tand werden gevoeld door de politie.

Mede op aandringen van de ouders van de baby werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Volgens Maureen Nibte, advocate van de nabestaanden, heeft de rechter met betrekking tot de straf van Leter heeft overwogen dat deze medewerkster zelf heeft verklaard dat het kind al de hele dag huilde maar niemand zich over hem bekommerde.

Leter heeft oprechte spijt betuigd en aangegeven dat ze inderdaad nalatig is geweest met betrekking tot de zorg van de baby. 'Ze gaf toe dat indien de zorg over de baby adequaat was geweest, het niet zover zou zijn gekomen', aldus Nibte.

Colombiaanse politie neemt 12 ton cocaïne in beslag

Drugs ondergronds ontdekt bij inval 400 anti-narcotica agenten in vier boerderijen

(Bron foto: Santos/Twitter)

President Juan Manuel Santos kondigde woensdag 8 november 2017 aan, dat de Colombiaanse politie 12 ton cocaïne had in beslag genomen, waarvan hij zei dat het de grootste afzonderlijke inbeslagname van drugs in de geschiedenis van het land is.  

De drugs werden ondergronds ontdekt toen ongeveer 400 anti-narcotica agenten vier boerderijen bestormden in een bananenplantgebied in het noordwestelijke departement Antioquia.  

'Nooit eerder, sinds we meer dan veertig jaar geleden zijn begonnen om te strijden tegen drugshandel, hebben we een inbeslagname van deze omvang gemaakt', vertelde Santos aan verslaggevers.


Santos zei, dat de inbeslagneming betekent, dat de politie dit jaar al 362 ton cocaïne in beslag heeft genomen, daarmee de 317 ton die in 2016 in beslag iss genomen overtreffend. 

De politie schat de waarde van de in beslag genomen cocaïne op ongeveer $ 360 miljoen. Ze zei, dat de drugs toebehoorden aan Colombia's meest gezochte man, Dario Antonio Usuga, alias 'Otoniel', die de leider is van de grootste drugshandelbende van het land, de Golf Clan. De Golf Clan is ontstaan ​​uit de overblijfselen van rechtse paramilitaire groepen die in 2006 zijn gedemobiliseerd.


(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Rosie Oliveira (28) uit Amazonas Miss Bumbum 2017 in Brazilië

Model en reporter heeft de mooiste billen van Brazilië

  
'Mijn grootse droom is dat het politieke systeem in het land verbetert'


De 28-jarige Rosie Oliveira won maandagnacht de finale van Miss BumBum en heeft nu officieel ‘het mooiste achterwerk van Brazilië’. De finale werd gehouden in miljoenenstad São Paolo. Rosie Oliveira uit Amazonas liet blijkbaar een letterlijk onvergetelijke indruk achter met haar bips: ze versloeg niet minder dan veertien medekandidaten. 

In het dagelijks leven werkt Rosie Oliveira als model en reporter. Door aan deze verkiezing deel te nemen, hoopt ze dat er internationale deuren opengaan. 'Ik hoop nu ook dat ik kan gaan werken voor magazines buiten Brazilië', zegt ze.De nieuwe Miss BumBum wilde ook meteen haar stem laten horen met een politiek statement. Door de vlag van Brazilië te dragen protesteerde ze tegen de huidige politieke situatie van het land. ‘Mijn grootse droom is dat het politieke systeem in het land verbetert. Ik wil vrede, goede gezondheid, educatie en veiligheid in het land. Daarvoor moet de politiek veranderen’, stelde Rosie Oliveira.


Volgens de jury van Miss BumBum draait de wedstrijd echter alleen om wie het grootste of mooiste achterwerk heeft, maar ook om het karakter van de meiden. 'Alles moet in proportie zijn', meent jurylid Gisele Alquas. 'Om heel grote billen te hebben, moet je ook erg groot zijn. De winnares vertegenwoordigt ook de Braziliaanse achterwerken in de hele wereld, dus ze moet ook een betoverende persoonlijkheid hebben.'
(Suriname Mirror/The Washington Post/Het Laatste Nieuws/Twitter/YouTube)