donderdag 26 december 2019

Overheid tracht twk voor ambtenaren media 2020 volledig uitbetaald te hebben

(Bron foto: NII)
In totaal moet over 2017 en 2018 18 maanden aan twk worden uitbetaald


De overheid probeert de gelden die ambtenaren met terugwerkende kracht (twk) moeten ontvangen media 2020 volledig uitbetaald te hebben. Ambtenaren hebben deze maand alvast twk over twee maanden ontvangen. In totaal moet er van 2017 tot 2018 achttien maanden aan twk worden uitbetaald. 

Jan Tawjoeram, directeur van het ministerie van Financiën, zegt donderdag 26 december 2019 tegen het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat er dus nog zes maanden moeten worden ingelopen. 'Het kan duren tot ongeveer juni 2020', aldus de directeur, die echter benadrukt dat de liquiditeiten bepalend zijn en het aan de regering is of zij steeds een maand wil toevoegen. 'Het is de bedoeling dat telkens een maand wordt ingelopen, maar de regering kan gaandeweg de aanwezige liquiditeiten zeggen of zij steeds een maand toevoegt', benadrukt Tawjoeram, erbij vermeldend dat dit voor de overheid zelf ook goed zou zijn.

Hij legt uit dat de twk wordt berekend op basis van de bruto salariëring. Het gaat om het verschil na verhoging van het salaris. Voor wat de vakantiegelden aan de ambtenaren betreft legt Tawjoeram uit, dat de landsdienaren tegen de maand juli 96 procent van hun bezoldiging ontvangen. De berekening van het vakantiegeld geschiedt op een heel andere wijze dan die bij de normale twk op de maandbezoldiging.

Directeur Tawjoeram gaat ook in op de te betalen belasting. Hij wijst erop, dat de salarissen met bijna honderd procent zijn toegenomen, waardoor mensen die voorheen beneden de belastingvrije grens zaten, plots stijgen naar het niveau boven de belastingvrije grens. Er zal dan ook meer belasting moeten worden betaald. 'Het moment dat je meer verdient of boven een bepaalde schijf komt te zitten, ga je meer belasting moeten betalen. Maar, de overheid is reeds bezig om de belastingdruk te lenigen.'

PALU feliciteert Surinaamse banken met vonnis rechtbank Noord-Holland - 'Een vervolgactie moet komen'

'Partij complimenteert governor Van Trikt vanwege zijn bijzondere inzet'

'Het was een puur politieke actie om het financiële betalingsverkeer van Suriname te destabiliseren'


'De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) feliciteert de Surinaamse banken met het vonnis van de rechtbank Noord-Holland over de inbeslagname door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) van de 19,5 miljoen euro. Met name complimenteert de PALU de huidige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, met het behaalde resultaat vanwege zijn bijzondere inzet. 

Het was altijd al duidelijk dat de inbeslagname niets te maken had met “verdenking van witwaspraktijken” en “gebrek aan transparantie van het Surinaamse bancaire systeem”. Er is toen al erop gewezen, dat de goede naam van onze moederbank te grabbel werd gegooid. Ook het vonnis zegt dat de “soevereiniteit van de Centrale Bank van Suriname is geschaad”.

De PALU blijft erbij, dat het om een puur politieke actie ging om het financiële betalingsverkeer van Suriname te destabiliseren. Wij moeten ervan uitgaan dat er willens en wetens is gehandeld vanuit het Nederlandse OM. Het is alleen jammer dat onze regering zo lang heeft gedraald voordat men in actie kwam. Dit voorval verdiende een duidelijk politiek antwoord en die is helaas uitgebleven. Je kan niet slechts in woord tegen buitenlandse overheersing zijn. 

De PALU is van mening dat er daarom een vervolgactie moet komen. De schade die het Surinaamse financiële verkeer met deze inbeslagname heeft geleden, moet in kaart worden gebracht. Om niet te vergeten de imagoschade van de CBvS. 

Het zal ook niemand mogen verbazen indien het Nederlandse OM in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak, voor zover die ruimte bestaat. Of dat er weer nieuwe geldzendingen van de CBvS vanuit Suriname over Nederland in beslag worden genomen. 

Wij moeten onze ogen er nooit voor sluiten, dat de politieke relatie met de Nederlandse regering helaas nog steeds, geen vriendschappelijke is. Wij moeten er ook op bedacht zijn dat wij niet voortdurend de gelegenheid bieden om ons te destabiliseren en ons verder te verdelen, op basis van het gegeven dat wij Surinamers zelf voortdurend met elkaar overhoop liggen. 

Daarom is een duidelijk antwoord naar de Nederlandse regering en vervolgactie van de Surinaamse regering nodig. En dat antwoord zal moeten komen vanuit het standpunt dat onze waardigheid als natie hoog moet worden gehouden. De onafhankelijkheid van ons land moet gewaarborgd blijven en elke buitenlandse mogendheid zal dat moeten respecteren.'

Komiek Jandino treedt na zes jaar weer op in Suriname

Jandino op podium van Comedy XL in Anthony Nesty Sporthal


De bekende Rotterdamse komiek Jandino is vandaag, donderdag 26 december 2019 naar Suriname vertrokken. Hij zal daar na zes jaar weer optreden en wel op Comedy XL van Hardcore Entertainment op 28 december in de Anthony Nesty Sporthal te Paramaribo, aldus Waterkant.net.

De op Curaçao geboren Jandino Asporaat staat daar met andere toppers uit Nederland te weten Roué Verveer, Murth Mossel en Howard Komproe. Ook is er een speciaal optreden van lokale Surinaamse artiesten Sambel Trasie en Pres Juriaantje.

'Superblij dat ik na zes jaar weer naar Suriname mag gaan om op te treden. Maar waar ik echt oprecht echt, echt vrolijk van word is al het lekkere eten dat ik ga eten. Mi jesus, ik ga vreten!!', zei hij vanmorgen op Instagram.

De komiek schrijft verder, dat hij 1 januari wel moet starten met een nieuw training schema, vanwege de filmopnames voor Bon Bini Holland 3, want zijn lichaam is nu echt niet klaar voor geen enkele film. 'Maar, het is nog geeeeeen 1 Januari, dus Suriname begin te koken want ik kom eraan!', aldus Jandino:

Surinaamse eetgelegenheden nemen het niet zo nauw met hygiëne

'Het probleem dat we hebben is dat we hygiëne niet als prioriteit zien'


'Veel voedsel- producenten in Suriname zien hygiëne als iets dat niet hoeft. Ze zien het als iets dat ze gedwongen zijn om te doen. Het probleem dat we in Suriname hebben is dat we hygiëne niet als prioriteit zien. Daarom hebben we vaak dat eetgelegenheden gesloten worden', zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard vandaag, donderdag 26 december 2019, op Starnieuws.

Dat dit jaar een aantal eetgelegenheden werd gesloten vanwege onhygiënische toestanden, is volgens de voedseltechnoloog reden tot zorg. Dit geeft namelijk aan, dat de mensen niet voldoende weten wat voedselveiligheid, voedselhygiëne en voedselintoxicatie inhouden. 'Ze denken dat het bereiden van voedsel lekker moet zijn, maar dat is niet het enige. Het eten moet wel lekker zijn, maar ook veilig. Het kan niet zo zijn dat je mensen eten verkoopt en na twee of drie dagen zijn ze ziek of dood. Dat kan niet de bedoeling zijn.' 

Helemaal ontevreden is Stutgard echter niet. Hij merkt dat langzaam maar zeker bewustwording over hygiëne groeit. Zelf levert hij daar een continue bijdrage aan door regelmatig voorlichting te geven aan de samenleving. Zo organiseert hij in samenwerking met Intermed Caribe jaarlijks het handen wassen scholentoernooi, waar kinderen van de basisschool gestimuleerd worden om na te denken over het belang van hygiëne, in het bijzonder handhygiëne. Daarbij krijgen de winnende scholen handwassystemen van het bedrijf, om op die manier continu een goede handhygiëne te kunnen praktiseren. En met de komende feestdagen dienen voedselveiligheid en handhygiëne zeker hand in hand te gaan, zegt Stutgard.

De feestdagen maken dat veel mensen wat vaker buitenshuis zullen eten of voor grote groepen mensen gaan koken. Dan is hygiëne zeer noodzakelijk. Stutgard erkent dat consumenten in eerste instantie niet in de keuken van een eetgelegenheid kunnen kijken, maar adviseert potentiële klanten om alvast goed te kijken naar de omgeving.

'Ik ga altijd eerst naar het toilet om te kijken hoe het eruit ziet. En of ze het onderhouden, want dat kan de consument wel zelf nagaan. Ik kijk of er wasbakken zijn en zeep om je handen in voldoende mate te reinigen, genoeg papieren towels om je handen te drogen en hoe de eetzaal eruit ziet. En als die zaken niet voldoen, dan adviseer ik om niet verder zaken te doen met zo’n eetgelegenheid.'

Stutgard vindt het ook belangrijk, dat consumenten nagaan of er vuilnisbakken zijn, waar er vuil kan worden gedeponeerd. Het zijn stille indicatoren die een beeld kunnen geven hoe het er in de keuken aan toe kan gaan. 'Ook moet men kijken hoe het eten wordt opgediend en hoe de kleding eruit ziet. Het kan niet zo zijn dat iemand in een okselmouwtrui het eten komt opdienen. Of iemand die handsieraden aan heeft, nagellak en lange nagels of acryl en dat soort dingen, bezig is met eten.'

Molotovcocktails tegen de gevel van Braziliaanse komediegroep Porta dos Fundos gegooid

Aanleiding onlangs verschenen film van groep die Jezus portretteert als homo

Inmiddels is aanval opgeëist door het Comando de Insurgência Popular Nacionalista da Grande Família Integralista Brasileira


Twee molotovcocktails zijn dinsdag, kerstavond, tegen de gevel van het kantoor van de Braziliaanse toneelgroep Porta dos Fundos in Rio de Janeiro gegooid. Dat heeft de groep woensdag 25 december 2019 bekendgemaakt op Twitter.


Aanleiding lijkt haar via Netflix uitgebrachte kerstfilm, waarin Jezus wordt geportretteerd als homoseksueel. Een beveiliger wist de brand die ontstond relatief snel onder controle te krijgen. Er vielen geen gewonden.

Porta dos Fundos lanceerde op 3 december via Netflix een 46 minuten durende kerstfilm met de titel A primeira tentação de cristo (De eerste verleiding van Christus).


In de film neemt Jezus zijn vriendje Orlando mee naar huis, zodat hij zijn heilige familie kan ontmoeten.

De film ontketende grote woede in het religieuze Brazilië. Twee miljoen mensen tekenden een petitie die Netflix oproept de film van zijn platform te verwijderen, omdat deze christenen zou beledigen.

Ook Eduardo Bolsonaro, de zoon van de ultrarechtse president Jair Bolsonaro, noemde de dit jaar verschenen kerstfilm op Twitter 'rotzooi'. Hij stelde dat de filmmakers 'niet de Braziliaanse samenleving representeren'. Zijn vader heeft zich in het verleden beschreven als een 'trotse homofoob'. Ook zei president Bolsonaro ooit, dat hij liever een dode zoon zou hebben dan een homoseksuele zoon.

Porta dos Fundos liet dinsdag op Twitter weten door te zullen gaan met hun werk. Volgens de komieken zijn zij na de aanval 'nog meer verenigd, sterker, extra geïnspireerd en vol vertrouwen dat het land deze storm van haat zal overleven en dat de liefde samen met de vrijheid van meningsuiting zal overwinnen'. 


Inmiddels is de aanval opgeëist door drie mannen met capuchon die op een video - woensdag gepost op social media - beweren afkomstig te zijn van het Comando de Insurgência Popular Nacionalista da Grande Família Integralista Brasileira.


Brazilië is het land met de grootste katholieke gemeenschap ter wereld en een snel groeiende evangelische beweging. De komieken van Porta dos Fundos wonnen vorige maand nog een International Emmy Award voor hun kerstspecial van 2018.

 (Suriname Mirror/Gauchazh/NRC/Gazeta do Povo/Twitter/YouTube/)

10-Jarig jongetje in Braziliaanse stad São Paulo doodgebeten door zes honden

Luis Fernando Teixeira Santana tijdens vliegeren aangevallen door vier pitbulls, een rotweiller en een straathond

(Bron foto: SOS Brasilia)

In de Braziliaanse stad São Paulo is woensdag 25 december 2019 de 10-jarige Luis Fernando Teixeira Santana overleden, nadat hij door zes honden werd aangevallen. Dat melden Braziliaanse media. 

De jongen was aan het spelen toen het misging. Getuigen die het drama zagen gebeuren, zeggen tegen de Braziliaanse nieuwszender Globo dat het jongetje in een park met zijn vlieger aan het spelen was.

De vlieger dreef af en de jongen sprong over een muur naar een braakliggend terrein om zijn speelgoed te vangen. Daar werd hij aangevallen door zes honden: vier pitbulls, een rotweiller en een straathond.


De agressieve honden beten het jongetje vooral in zijn hoofd en gezicht.

Een 20-jarige man sprong de jongen achterna en probeerde hem nog te redden. Maar ook deze man werd doelwit van de honden en moest met bijtwonden aan zijn been naar het ziekenhuis worden gebracht.


Toen de politie en traumahelikopter arriveerden was het 10-jarige jongetje al overleden aan zijn verwondingen. Toch lukte het de politie niet meteen om bij het lichaam van het slachtoffer te komen  omdat de honden bleven bijten.

Agenten schoten daarom drie honden dood en verwondden een andere. De politie onderzoekt nu wie de eigenaar van de honden is.


Vorige week nog werd in Rio de Janeiro, ook in Brazilië, een 4-jarig jongetje aangevallen door een pitbull. Hier kon een voorbijganger wel het verschil maken: een 20-jarige man redde het jongetje uit de kaken van de agressieve hond. Op Twitter werden filmpjes gedeeld van deze aanval en redding.


(Suriname Mirror/Correio Braziliense/RTL Nieuws/Twitter/Rede TV/ G1.Globo/ YouTube)

Douane onderschept grote hoeveelheid cocaïne in Rotterdamse haven

(Bron foto: Arrondissementsparket R'dam)
Cocaïne verstopt in zo'n 40 vaten bevroren fruitpulp in container uit Brazilië


Het Arrondissementsparket Rotterdam bericht vandaag, donderdag 26 december 2019, dat de Douane maandag tijdens een controle in de Rotterdamse haven een grote hoeveelheid cocaïne heeft onderschept. 

De verdovende middelen zaten verstop in circa 40 vaten met bevroren fruitpulp met daarin blokken cocaïne. De container was afkomstig uit Brazilië. Het gewicht van de cocaïne wordt niet vermeld.

De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

Herkomst 40 miljoen Amerikaanse dollars bij Chotelal blijft een raadsel... - Van Trikt heeft het antwoord niet

CBvS-governor Van Trikt: 'Die vraag moet u aan de president stellen'

'Alle andere cambio's worden gevoed uit andere partijen, waarom stellen we die vraag niet, maar wel over die ene cambio die goedkope dollars aanbiedt?'


De herkomst van de veertig miljoen Amerikaanse dollars die bij City Cambio, in de volksmond Chotelal, tegen een lagere wisselkoers wordt aangeboden, blijft een raadsel. Ook Centrale Bank-governor Robert van Trikt heeft geen pasklaar antwoord. 'Die vraag moet u aan de president stellen', zei hij nadat hem dinsdagmiddag tijdens een persconferentie bij de bank nadrukkelijk werd gevraagd naar de herkomst van het geld, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 26 december 2019.

Van Trikt werd erop gewezen dat president Desi Bouterse op een persconferentie en in het programma 'Bakana Torie' via staatsradio SRS had beloofd, dat hij zou interveniëren met goedkope dollars. Enerzijds om de koers omlaag te brengen en anderzijds om te voorzien in de behoefte van het publiek om tegen een lage koers Amerikaanse dollars te kopen voor het betalen van huishuur en andere verplichte uitgaven. Enkele dagen daarna werden inderdaad de 'goedkope' dollars aangeboden aan het publiek.

De governor vond de vraag naar de herkomst van de veertig miljoen Amerikaanse dollars in eerste instantie 'raar en overbodig'. Daarna zei hij, dat het geld uit verschillende bronnen of sectoren afkomstig kan zijn. Uit welke precies kon hij niet aangeven.

Voor Van Trikt is het proces belangrijk hoe vreemde valuta, volgens hem sinds het verre verleden, terechtkomen bij de cambio's en de rol die de Centrale Bank daarin vervult. De CBvS moet als toezichthouder op het vreemde valuta verkeer de compliance-regels en de Bankwet toepassen. De governor stelde, dat uit verschillende sectoren gelden worden gestort bij de Centrale Bank. Die stelt het geld via de andere banken ter beschikking om te voorzien in de behoefte van hun klanten, waaronder de cambio's.

Van Trikt: 'Maar, we weten ook dat alle andere cambio's worden gevoed uit andere partijen. Waarom stellen we die vraag niet, maar wel over die ene cambio die goedkope dollars aanbiedt?' Volgens de governor wordt dit beleid al meer dan 34 jaar gedoogd, maar moet er een einde aan komen, 'want het zijn gewoon speculanten'.

Van Trikt gaf aan, dat de cambio's vrij zijn welke koers dan ook te hanteren. 'Onze taak is toezicht uitoefenen op basis van de wetten Toezicht Geldtransactiekantoren en Toezicht Bank- en Kredietwezen. Er is elke dag rapportage van de cambio's.'