vrijdag 9 februari 2018

Personeel Psychiatrisch Centrum Suriname volledig uitbetaald

Directeur Dayasankar Mathoera verwacht dat rust terugkeert


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft haar personeel de diverse toelagen uitbetaald. Directeur Dayasankar Mathoera verwacht, dat de dienstverlening aan het publiek en aan de interne patiënten wordt genormaliseerd en de rust binnen de instelling weer zal terugkeren, meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 9 februari 2018.

Werknemers hebben vandaag actie gevoerd, omdat uitbetaling van toelagen langer uitbleven dan waren beloofd. Zij gingen spontaan in actie en wilden het werk pas hervatten als zij de beschikking hadden over de toelagen.

Mathoera deelt mee, dat de betalingsverplichtingen jegens het personeel zijn nagekomen. Op 26 januari zijn salarissen uitbetaald. De koopkrachtversterking ontving het personeel 6 februari en het kledinggeld is gisteren betaald.

Vandaag werd de tweede tranche van de afkoop secundaire arbeidsvoorzieningen 2016 in orde gemaakt.

Braziliaanse president Temer haalt uit naar zijn Venezolaanse collega Maduro

'Maduro's beleid leidt tot stroom van honderdduizenden Venezolanen die het land ontvluchten'

Colombia en Brazilië verscherpen grenscontroles


De Braziliaanse president Michel Temer heeft vandaag, vrijdag 9 februari 2018, de linkse regering van het naburige Venezuela bekritiseerd voor het leiden van dat land in een crisis die een uittocht van vluchtelingen naar het noorden van Brazilië veroorzaakt. 

Brasilia heeft opgeroepen tot democratische hervormingen door de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die de macht heeft geconsolideerd terwijl de economische crisis van zijn land zich verdiept met tekorten aan voedsel en medicijnen.

Maar, in een radio-interview ging Temer verder en beschuldigde Maduro's regering van de humanitaire crisis die heeft geleid tot een stroom van honderdduizenden Venezolanen die het land ontvluchten, voornamelijk naar het naburige Colombia. 'We zitten gevangen in een diplomatieke confrontatie', zei Temer op Radio Guaiba.

'We zijn het oneens met de gang van zaken in Venezuela, die duizenden vluchtelingen naar Roraima heeft gevoerd', zei hij over de noordelijke staat grenzend aan Venezuela, waar sinds vorig jaar naar schatting 40.000 vluchtelingen zijn gearriveerd, met als doel gebruik te maken van publieke voorzieningen in de stad Boa Vista.

Colombia en Brazilië hebben donderdag de grenscontroles met Venezuela aangescherpt, omdat beide landen worstelen met een groeiende toestroom van wanhopige migranten die honger en politieke onrust in de crisis van Venezuela ontvluchten. Brazilië zal meer troepen inzetten om de grens te versterken en Venezolaanse vluchtelingen te verplaatsen naar andere Braziliaanse steden, zei minister-president Raul Jungmann in Boa Vista.

De verslechterende vluchtelingensituatie bracht Temer ertoe de Braziliaanse kritiek op Maduro, aldus een hoge ambtenaar, te hernieuwen, en vroeg zijn naam iet te vermelden, omdat hij niet bevoegd was om over de zaak te spreken. 'Er is een nieuw gevoel van urgentie, omdat de situatie ernstig blijft, de toestroom van vluchtelingen is toegenomen en het Maduro-regime exporteert zijn problemen naar zijn buren.'

(Suriname Mirror/Reuters)

Staking van vuilnisophalers in Bogotá, Colombia

Veel mensen dragen maskers tegen de stank in de straten


De burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá verzekert inwoners dat het vuilnisprobleem binnen 72 uur wordt opgelost. Enrique Peñalosa zei, dat de ruim 3.750 ton afval die de stad verstopt snel zal worden opgeruimd. De bergen afval zijn te wijten aan een staking van vuilnisophalers, die afgelopen dinsdag is begonnen.

Peñalosa riep een week geleden een noodtoestand uit, maar inwoners zeggen dat in sommige wijken de situatie alleen maar is verslechterd. Veel mensen dragen maskers tegen de stank in de straten.


Arbeiders van Aguas de Bogotá, het publieke bedrijf dat in de heft van de stad is belast met ophalen van het vuilnis, legde vorige week het werk neer uit protest tegen een dreigende verandering in de manier waarop contracten worden toegekend. Ze vrezen dat vanaf 12 februari 3.200 werknemers zullen worden ontslagen.


Hoewel een deel van de 6.300 ton afval die de stad dagelijks produceert is opgehaald door particuliere bedrijven, liggen er nog stapels plastic zakken.


Dinsdagnacht staken inwoners van de wijk Engativá, een van de meest getroffen wijken, een bus in brand uit protest tegen de toestand.

Peñalosa geeft zijn voorganger Petro de schuld van de problemen met Aguas de Bogotá. Petro werd in December 2013 ontslagen uit het ambt van burgemeester wegens vermeend mismanagement van de vuilnisophaaldienst, maar na een uitspraak van de rechtbank kreeg hij zijn ambt weer terug.
Foto:
Mauricio León / EL TIEMPO


(Suriname Mirror/BBC/La Chispa/Caracol/El Tiempo/Twitter)

Milieupolitie gaat strenger controleren op vervuilers.....

Directeur Openbaar Groen: 'De overtreders zullen het merken'....



De milieupolitie zal strenger controleren op vervuilers. Overtreders krijgen een aanmaning en als er geen verbetering optreedt volgt een boete. Er zal gewerkt worden naar een situatie waarbij boetes direct kunnen worden opgelegd. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 9 februari 2018. Maar, het lijkt een herhaling van zetten. Woorden en plannen moeten eens omgezet worden in actief handelen, optreden, aanpakken en beboeten.

Vuil dumpen en verbranden zijn aan de orde van de dag, het lijkt in de genen van velen te zitten. Een actief centraal meldpunt waar burgers vuildumping kunnen melden, waarna meteen actie moet volgen en een forse boete meteen moet worden voldaan, geen aanmaningen meer, zou kunnen bijdragen aan het inperken van deze strafbare handelingen....

Voor de nieuwe aanpak zullen de werktijden van het personeel worden aangepast. Naast de ochtenddienst komt er een middagdienst. Het huidige aantal van zeventien milieu-inspecteurs moet worden uitgebreid naar dertig om de dienst optimaal te laten functioneren.

De normale milieupolitie blijft bestaan, maar er komt ook een taskforce, in de vorm van een interministeriële commissie, die direct kan optreden. De politie zal daar ook deel van gaan uitmaken.

Directeur Marlon Schoonhoven van Openbaar Groen zegt, dat binnen twee weken werkers actiever zullen zijn in het veld. 'De overtreders zullen het merken.'

Het valt hem op dat er vaak na drie uur, als de dienst gesloten is, vuil wordt gedumpt. Hij haalt een voorbeeld aan van een tuinman die betrapt is op het dumpen van huisvuil aan de Brokopondolaan, nadat Openbaar Groen de bermen had schoongemaakt. De huisbaas is hierover aangeschreven.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

14 Actieve journalisten en verslaggevers ronden Eenjarige Journalistieke Opleiding AHKCO af

'Mensen willen zich scholen, we bieden de ruimte en men grijpt het aan'

'Een vlotte babbel is niet genoeg, scholing moet'


Starnieuws meldt vandaag, vrijdag 9 februari 2018, dat de eerste Eenjarige Journalistieke Opleiding officieel is afgerond en dat 14 journalisten en verslaggevers van verschillende mediabedrijven de training succesvol hebben afgerond. De training is bedoeld om de basis van deze groep mediawerkers te verbreden en te versterken. 

In de multimediazaal van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) werden gisteren de eerste ‘Certificates of Qualification’ uitgereikt. De opleiding is een gezamenlijk project van de AHKCO, de UNESCO en de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).

'De opleiding is aangeboden aan de journalisten die al werken, omdat wij geloven dat het de kwaliteit van het werk zal verhogen', zegt de voorzitster van de SBJS, Jane Kolf-Bergraaf. 'Hiermee kun je nog geen Bachelor zijn. De normale opleiding duurt vier jaar. Dit was echt voor de werkende mensen. Hen is de basis bijgebracht. Ze hebben de studie wel moeten afronden met de presentatie van een massamediaproductie, televisie, radio, internet of print. Deze opleiding is tegelijk een instap als ze besluiten verder te gaan met de studie. Ze worden dan vrijgesteld van bepaalde vakken.'

Kolf deelt mee, dat 24 personen zich hadden aangemeld. Uiteindelijk hebben 14 het certificaat behaald. 'Het is een zware opleiding geweest, met veel praktijk, stage en colleges. Het blijft niet hierbij, we gaan door met de opleiding, omdat de vraag groot is. Mensen willen zich scholen, we bieden de ruimte en men grijpt het aan. Het is prijzenswaardig dat directeuren van mediahuizen hun mensen ook de ruimte geven om meer te leren. Het zal de kwaliteit alleen maar verbeteren.'

De aanmelding voor de volgende Eenjarige Journalistieke Opleiding begint eind februari. Midden april begint de nieuwe groep aan de training.

'De opleiding was zwaar, de collegetijden zullen misschien ook gewijzigd worden. Vaststaat dat men voor kwaliteit gaat en bereid is de tijd erin te stoppen. De samenleving verdient het ook dat men kijkt en luistert naar goed onderbouwde producties. Een vlotte babbel is niet genoeg, scholing moet', aldus Kolf-Bergraaf.

14 Actieve journalisten en verslaggevers ronden Eenjarige Journalistieke Opleiding AHKCO af

'Mensen willen zich scholen, we bieden de ruimte en men grijpt het aan'

'Een vlotte babbel is niet genoeg, scholing moet'


Starnieuws meldt vandaag, vrijdag 9 februari 2018, dat de eerste Eenjarige Journalistieke Opleiding officieel is afgerond en dat 14 journalisten en verslaggevers van verschillende mediabedrijven de training succesvol hebben afgerond. De training is bedoeld om de basis van deze groep mediawerkers te verbreden en te versterken. 

In de multimediazaal van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) werden gisteren de eerste ‘Certificates of Qualification’ uitgereikt. De opleiding is een gezamenlijk project van de AHKCO, de UNESCO en de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).

'De opleiding is aangeboden aan de journalisten die al werken, omdat wij geloven dat het de kwaliteit van het werk zal verhogen', zegt de voorzitster van de SBJS, Jane Kolf-Bergraaf. 'Hiermee kun je nog geen Bachelor zijn. De normale opleiding duurt vier jaar. Dit was echt voor de werkende mensen. Hen is de basis bijgebracht. Ze hebben de studie wel moeten afronden met de presentatie van een massamediaproductie, televisie, radio, internet of print. Deze opleiding is tegelijk een instap als ze besluiten verder te gaan met de studie. Ze worden dan vrijgesteld van bepaalde vakken.'

Kolf deelt mee, dat 24 personen zich hadden aangemeld. Uiteindelijk hebben 14 het certificaat behaald. 'Het is een zware opleiding geweest, met veel praktijk, stage en colleges. Het blijft niet hierbij, we gaan door met de opleiding, omdat de vraag groot is. Mensen willen zich scholen, we bieden de ruimte en men grijpt het aan. Het is prijzenswaardig dat directeuren van mediahuizen hun mensen ook de ruimte geven om meer te leren. Het zal de kwaliteit alleen maar verbeteren.'

De aanmelding voor de volgende Eenjarige Journalistieke Opleiding begint eind februari. Midden april begint de nieuwe groep aan de training.

'De opleiding was zwaar, de collegetijden zullen misschien ook gewijzigd worden. Vaststaat dat men voor kwaliteit gaat en bereid is de tijd erin te stoppen. De samenleving verdient het ook dat men kijkt en luistert naar goed onderbouwde producties. Een vlotte babbel is niet genoeg, scholing moet', aldus Kolf-Bergraaf.

PdVSA is weer begonnen met de import van ruwe olie voor de Isla-raffinaderij op Curaçao

'Olietoevoer naar Curaçao sinds de laatste week van december inderdaad toegenomen'



De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) is, na een pauze van zeven maanden, weer begonnen met de import van ruwe olie voor de Isla-raffinaderij. Dat is mogelijk omdat meer toeleveranciers ‘oil swaps’ (een vorm van derivaten) in plaats van dollars accepteren. Dat schrijft Marianne Paragga gisteren in een artikel voor het persbureau Reuters, aldus vandaag, vrijdag 9 februari 2018, het Antilliaans Dagblad.

In reactie daarop zegt Roderick van Kwartel, directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), dat de olietoevoer naar Curaçao sinds de laatste week van december inderdaad is toegenomen. Van Kwartel: 'Dat is al een tijdje aan de gang. De hele maand januari en februari draait de raffinaderij op olie die niet uit Venezuela komt, maar uit andere landen wordt geïmporteerd.'

Onder de kop ‘Exclusive – Venezuela resorts to swaps to get oil imports for Curacao refinery’, schetst Reuters-correspondent Paragga, op basis van interne documenten van PdVSA en ‘vessel tracking data’ van het persbureau zelf, hoe het staatsoliebedrijf ondanks een gebrek aan cash toch olie uit het buitenland kan importeren.

Duikers van Bahia Diving filmen walvishaai bij Playa Kalki, Curaçao

'Het is voor het eerst in de tien jaar dat ik hier op het eiland duik dat ik dit heb gezien'



Duikers van Bahia Diving hebben gisteren een walvishaai gespot in de buurt van Playa Kalki. 'Hoe bijzonder dat is? Het is voor het eerst in de tien jaar dat ik hier op het eiland duik dat ik dit heb gezien', reageert Peter Bot, duikinstructeur bij Bahia Diving, vandaag, vrijdag 9 februari 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Bot was met twee klanten en een duikmaster van Bahia aan het duiken bij Playa Kalki toen ze werden verrast door de immense vis. 'We zaten halverwege onze duik, na dertig minuten verscheen er opeens iets heel groot wits in het blauwe water. Ik dacht eerst nog even dat het plastic was, maar toen het over me heen zwom, zag ik dat het een walvishaai was. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de vorm van de kop en hebben aan de bovenkant van hun lijf allemaal witte stippen.'

Het is een imposant dier, maar bang is Bot niet geweest. 'Nee hoor, ik wist dat het een beest is die geen kwaad doet. Hij was wel nieuwsgierig, dus we moesten wel een beetje afstand houden.'


'Hij zwom eerst naar de oppervlakte en kwam daarna terug om een rondje om ons heen te zwemmen, terwijl hij heel rustig om zich heen keek.' 

De walvishaai staat als bedreigde diersoort op de IUCN Red List. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het aantal walvishaaien de afgelopen 75 jaar gehalveerd.

Voor zover Bot zich kon herinneren, is er in de afgelopen tien jaar slechts drie tot vier keer eerder een walvishaai gespot in de wateren rondom Curaçao.

Staten Curaçao neemt motie aan met maatregelen tegen vervallen houdbaarheidsdata producten

Multidisciplinair team moet versterkt en aantal controles moet opgevoerd worden

 
De Staten hebben met algemene stemmen een motie aangenomen waarin vijftien maatregelen worden aangekondigd in de strijd tegen de verkoop van eten en drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. De motie vermeldt onder meer de maatregel, dat de Warenwet moet worden aangepast zodat ondernemers zich niet meer achter de verplichte geheimhouding van ambtenaren kunnen verschuilen. Het parlement kiest nu voor een ‘Shame mobilisation’. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 februari 2018.

De motie voorziet ook in de uitbreiding en de versterking van het multidisciplinaire team en het opvoeren van het aantal controles. Er moeten met het Openbaar Ministerie afspraken worden gemaakt om de ondernemers die zich niet aan de wet houden, strafrechtelijk te vervolgen. De regering moet het mogelijk maken dat het multidisciplinaire team zelf aangifte bij het OM kan doen.

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) moet aanpassingen invoeren om het mogelijk te maken dat ondernemers die de wet overtreden dat meteen in hun portemonnee voelen. Er moet een verbod komen op importproducten met een beperkte houdbaarheidsdatum die een risico voor de volksgezondheid inhouden.

LVV positief gestemd over Chinees suikerrietproject voor ethanol- en suikerproductie te Wakai

Een eerder suikerrietproject, van Staatsolie, bij Wageningen, liep snel ten einde.....


 'Natuurlijk kijken we positief ernaar uit', zegt onderdirecteur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Ashween Ramdin vandaag, vrijdag 9 februari 2018, in de Ware Tijd over het op te zetten Chinese suikerrietproject te Wakai. Het is de bedoeling om nog vóór het einde van 2019 (bio) ethanol en suiker (producten) te produceren. 

'We zijn nu bezig zaken uit te werken. Het woord is nu aan de Chinese ondernemer SinoSu Development Group.'

Het is de tweede keer dat een dergelijk project wordt opgezet. Staatsolie was in 2013 een suikerrietproject begonnen in Wageningen in het district Nickerie, maar moest het noodgedwongen na twee jaar voor onbepaalde tijd stopzetten. De daling van de wereldmarktprijs en het niet kunnen vinden van een geschikte landbouwpartner speelden volgens het bedrijf toen een grote rol. Door dit besluit raakten tientallen personen hun inkomen kwijt.

Nu durven LVV, het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer en de Chinese ondernemer hierin te investeren. Ramdin heeft hoop dat het deze keer wel goed komt. Voorafgaand aan de uitvoering van het project zullen een haalbaarheidsstudie en veldonderzoeken gedaan worden. Op basis van de resultaten zal het project worden geschreven. Dit project zal een aantal banen scheppen.

Vorige maand waren vertegenwoordigers van het Chinese bedrijf voor oriëntatie in het gebied waar het suikerrietproject zal worden uitgevoerd. 'Tijdens het bezoek heeft men gekeken naar onder andere de bodemgesteldheid. Als ze met ons hebben teruggekoppeld zullen we verdere stappen zetten.'

De Chinese onderneming is partner van China Zhong Heng Tai, het bedrijf dat de palmolie industrie in Suriname nieuw leven moet inblazen in het Patamaccagebied.

ABOP: 'Situatie in ons land is zeer slecht, maar nog niet uitzichtloos'

ABOP viert 11 februari haar 28e verjaardag in Ronnie Brunswijk stadion in Moengo


De situatie in ons land is zeer slecht, maar nog niet uitzichtloos. Het wetenschappelijk bureau van de Politieke Partij voor Ontwikkeling en Bevrijding (ABOP) weet dat Suriname nog steeds de potentie heeft om een rijke en zeer welvarende natie te worden. Maar, ontwikkeling eist verandering, en verandering eist durf. A ten doro fu par a boto. 

De ABOP viert zondag haar 28e verjaardag in het Ronnie Brunswijk stadion in Moengo. De partij blikt terug. ABOP, die in 1990 is opgericht, deed een jaar later mee aan de verkiezingen van 1991, maar behaalde toen geen enkele zetel. De partij moest veertien jaar wachten voordat zij regeerverantwoordelijkheid kreeg. Dat gebeurde met 1 zetel en tijdens de regeerperiode Venetiaan (2005-2010). 

Bij de verkiezingen van 2010 was de ABOP goed voor 3 zetels en ging een samenwerking aan met de NDP (2010 -2015). Door de groei die de ABOP in deze periode (2005 tot 2015) meemaakte, kon in 2015 voor het eerst landelijk aan de verkiezingen worden meegedaan. 

'Behalve dat wij in elk district meededen, hebben wij in elk ressort van Suriname kandidaten van alle verschillende bevolkingsgroepen op onze kandidatenlijsten geplaatst. De ABOP is in een periode van 15 jaar gegroeid van een partij van enkele honderden stemmen tot de 3e grootste politieke partij van Suriname.' 

Elke Surinamer is meer dan 50% armer vergeleken met twee jaar geleden en elke sector van het land is in wanorde. Suriname presteert behoorlijk slecht op de internationale ranglijst voor makkelijk ondernemen (Doing Business), en staat twee plaatsen voor op Iraq. Dit betekent dat ondernemen in Suriname even ingewikkeld is als ondernemen in een land waar een burgeroorlog heerst en regelmatig explosies plaatsvinden. 

'Onze wetenschappers verwachten dat de situatie voorlopig niet zal verbeteren, omdat zij niet denken dat het huidige beleid zal veranderen.' 

 Ondernemen in Suriname is vergelijkbaar met ondernemen in Iraq, omdat de politieke partijen sinds 1975 dezelfde falende ontwikkelingsfilosofie uitvoeren. Beleid is te veel gefocust op wat de overheid kan doen en te weinig op het empoweren van de Surinaamse ondernemer. De overheid moet een goed ondernemersklimaat scheppen, en de particuliere sector in staat stellen te investeren en zich te ontplooien. 

'De vele belasting verhogende maatregelen waar wij nu mee geconfronteerd worden, zijn een expressie van die oude gefaalde ontwikkelingsfilosofie. De gouvernement-take op brandstof is een prachtig voorbeeld hiervan; een maatregel die vernietigend is voor alle dienst -en productiebedrijven in ons land, maar de overheidskas spekt.' Door deze achterhaalde ontwikkelingsfilosofie zien wij dat Suriname een markt van oneerlijke concurrentie geworden is, waar wij het moeten doen met onredelijke leningen van 17%-22%, terwijl buitenlanders met zachte leningen van 2 of 3% in dezelfde markt mogen investeren, benadrukt de ABOP.

In plaats dat de overheid taken naar zich toetrekt en zelf investeert, moet de regering kapitaal tegen zachte leningen beschikbaar stellen in een ondernemersfonds, dat door een onafhankelijk instituut beheerd wordt. Importheffingen moeten Surinaamse producten helpen beschermen en Surinaamse productie moet door belastingvrijstellingen en subsidies worden aangemoedigd. Staatsschuld De bruto buitenlandse schuld is in een paar jaar tijd gestegen van 600 miljoen naar 1.500 miljoen Amerikaanse dollar en de bruto binnenlandse schuld is gestegen van Srd 1 naar Srd 4 miljard. In totaal heeft Suriname een schuld van Srd 11 miljard. Om deze schulden het hoofd te bieden zullen toekomstige regeerleiders een fiscaal prudent beleid moeten voeren. 

Het uitvoeren van een financieel verantwoord beleid is moeilijk als het systeem dat het beleid uit moet voeren corrupt is, dit is als dweilen met een open kraan. De oorzaak van de corruptie is het gebroken overheidssysteem, dat zulke onregelmatigheden toelaat. De oplossing hiervoor is dat het overheidssysteem vervangen moet worden. Dit wil de ABOP doen door een software-systeem voor de hele overheid te implementeren, software die alle overheidsdiensten, taken, doelen, uitgaven en inkomsten reguleert, maar vooral transparant maakt voor de burger. 

Transparantie van overheidsprocessen, taken en doelstellingen creëert efficiency, en transparantie van overheidsuitgaven en handelingen stopt corruptie en onnodige uitgaven. Het huidige overheidssysteem moet vervangen worden door een softwaresysteem die internationale 'best practices' met zich meebrengt en de nodige checks and balances bij het overheidsapparaat introduceert, waardoor corruptieve handelingen nagenoeg onmogelijk gemaakt worden.

'Geen uitbraak van een ziekenhuisbacterie in Spoedeisende Hulp AZP'

'Fake news' op social media stelt AZP willens en wetens in negatief daglicht


Het is niet waar, dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te maken heeft met de uitbraak van een ziekenhuisbacterie. Volgens een bericht dat de ronde doet op social media is de uitbraak op de Spoedeisende Hulp (SEH).

De directie van het ziekenhuis spreekt met klem tegen dat een experiment gaande was. 'We behandelen patiënten en experimenteren niet', stelt AZP donderdag 8 februari 2018 in onderstaand persbericht.


Het gevaar van deze berichtgeving is dat mensen zich onttrekken aan medische zorg, waardoor hun gezondheidstoestand zou kunnen verslechteren.

'Wij doen een dringend beroep op de samenleving om dergelijke verontrustende berichtgeving te negeren en zich daardoor niet te laten beïnvloeden in het belang van haar gezondheid.'  

'De SEH en alle overige afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bieden normaal zorg.'

Jennifer van Dijk-Silos wordt beëdigd als voorzitster Onafhankelijk Kiesbureau

Van Dijk-Silos terug in een haar vertrouwde functie


Jennifer van Dijk-Silos wordt vandaag, vrijdag 9 februari 2018, door president Desi Bouterse beëdigd als voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Zij was ook voorzitter van dit orgaan tijdens de algemene vrije en geheime verkiezingen in 2005, 2010 en 2015. 

Na haar benoeming tot minister van Justitie en Politie in augustus 2015 is deze post vacant gebleven. 

Het OKB is ingesteld in 1977 en vervult een belangrijke rol als toezichthouder op de verkiezingen. In dit instituut hebben zitting politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee. Ook het bedrijfsleven en de vakbeweging zijn vertegenwoordigd in dit instituut.

Van Dijk-Silos heeft behalve in eigen land ook veel ervaring opgedaan als waarneemstr tijdens verkiezingen in verschillende landen in Zuid-Amerika en Caricom-landen. De regering heeft haar op basis van haar verdiensten gevraagd om het voorzitterschap van het OKB weer op zich te nemen voor de verkiezingen van 2020. Zij is reeds benoemd in deze functie en wordt vandaag beëdigd.

Activist Hofwijks nog niet moe en maakt de stap in de politieke slangenkuil

(Bron foto: Hofwijks)
'Verkiezingen winnen is één, maar het land tot ontwikkeling brengen is een andere zaak'


'De politiek zoals die nu wordt gevoerd en ervaren zal een mindere rol van betekenis moeten krijgen. Het is de samenleving die de ontwikkelingsrichting van het land moet bepalen en niet een groepje mensen, die nota bene door het volk in die positie worden geplaatst', aldus dinsdagavond activist Curtis Hofwijks tijdens een bijeenkomst van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw, zo bericht de Ware Tijd donderdag 8 februari 2018.

Hofwijks, bekend geworden door zijn éénmansactie met de slogan 'Wij zijn Moe' gevolgd door een actiegroep met die naam', komt met een nieuwe politieke partij. Het wordt er dan één die anders zal zijn dan wat zich nu als politiek heeft aangediend. Het vertrouwen in de politiek en politici heeft, afgaand op het stemgedrag bij de laatste verkiezingen, een behoorlijke deuk gekregen. De niet-stemmers en zij die nu geen alternatief zien in wat er is, zullen van cruciaal belang zijn bij de komende verkiezingen, zegt de activist. 'Verkiezingen winnen is één, maar het land tot ontwikkeling brengen is een andere zaak', meent Hofwijks.

In zijn presentatie belichtte hij verschillende aspecten in het politieke gebeuren in Suriname. Voor hem staat vast, dat de politiek zoals die er nu uit ziet, slechts gericht is op het behalen van regeermacht. Als het nou is met overlopen en het omkopen van personen, de macht bezitten en regeren blijkt het ultieme doel van politieke partijen en politici. Het woord 'macht' is volgens de spreker een misplaatst begrip in het denken van politici.

'Er zou eerder sprake moeten zijn van regeerverantwoordelijkheid om de samenleving te dienen en ervoor te zorgen dat antwoorden en oplossingen worden geformuleerd en gegeven op maatschappelijke vraagstukken. Maar, wanneer de focus gericht is op macht komen de belangen van de burgers op de tweede plaats. Kijkend naar het moreel in de samenleving', zegt de activist, 'dat die zover is afgezakt dat het als verkeerd wordt gezien als iemand niet corrupt is. Je wordt bijna voor gek verklaard als je weigert deel te nemen aan corruptiehandelingen. Corruptie is de norm geworden in onze samenleving. Anderzijds is het dan ook weer dat mensen snel beschuldigd worden corrupt te zijn.'

Dat heeft Hofwijks zelf ondervonden. 'Omdat, ik een tijdje niet meer op straat ben gekomen om te protesteren, heette het dat ik ben omgekocht. Het is de belevingswereld dat iedereen corrupt is.'

Overigens is kennelijk door de Ware Tijd niet de vraag gesteld waarom hij zich niet aansluit bij de politieke partij van activiste Maisha Neus en wat het verschil zal zijn tussen de twee partijen, waarvan Strei! van Neus al een feit is. De partij van Hofwijks moet het licht nog zien....

Of de zet van Hofwijks verstandig is en hij niet in de wielen gaat rijden van Neus' partij, zal de toekomst moeten uitwijzen...

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

De stad Puno in Peru verwacht zo'n 80.000 toeristen voor feest Virgen de la Candelaria

Puno's feest Virgen de la Candelaria is sinds 2014 UNESCO immaterieel cultureel erfgoed



De zuidelijke stad Puno in Peru verwacht deze week zo'n 80.000 toeristen te verwelkomen in het kader van het feest Virgen de la Candelaria, aldus de regionale directie van Buitenlandse Handel en Toerisme (Dircetur). Alle noodzakelijke maatregelen zijn door de relevante autoriteiten genomen om de veiligheid van bezoekers en inwoners tijdens het bijwonen van de activiteiten te waarborgen.

Het moet opgemerkt worden, dat het feest van Virgen de la Candelaria vrijdag 9 februari 2018 begint met liturgische acts. Op zondag nemen 85 volksdansgroepen deel aan de regionale wedstrijd van trajes de luces (traditionele lichte kostuums) op het ritme van diablada, morenada, caporales, kullahuada en sicuri.

De grote parade en de vereringsceremonie vinden plaats op maandag 12 en dinsdag 13 februari. De bedevaart begint vanaf La Costanera Avenue en eindigt op het Manuel Puno-plein, tegenover het heiligdom Virgen de la Candelaria. Gezien de piek van de toeristeninstroom tijdens deze dagen, vertrouwt Puno's Hotel Association op de 394 logies verstrekkende etablissementen.


Volgens het hoofd van Dircetur Daysi Pauro Pino zijn er 172 restaurants - met de juiste toestemming van het ministerie van Volksgezondheid - in de steden Puno en Juliaca.

Hij stelde voor een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio, zoals de drijvende eilanden Uros, de natuurlijke eilanden Amantani en Taquile, de archeologische vindplaats Sillustani en de koloniale kerken van Juli.

Puno's feest van Virgen de la Candelaria werd opgenomen in het UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid op 27 november 2014. Het religieuze festival is een van de grootste en langste culturele manifestaties van het land. Een kenmerkende uitdrukking van de levende cultuur, het verwelkomt elk jaar tienduizenden lokale en buitenlandse bezoekers.




(Suriname Mirror/AndinaTwitter/YouTube)

Eenmotorig vliegtuig stort neer te Itaituba, deelstaat Para, Brazilië

Twee piloten en één passagier komen om het leven



Een eenmotorig vliegtuig is woensdag 7 februari 2018 neergestort in de noordelijke staat Para in Brazilië. Alle drie de mensen aan boord zijn om het leven gekomen, aldus de Braziliaanse luchtmacht. 

Het gaat om een Beechcraft Bonanza-vliegtuig die neerstortte en explodeerde in de stad Itaituba, waarbij de twee piloten en één passagier omkwamen.


Het was het tweede ongeluk in Itaituba in vier maanden. In oktober 2017 stortte een eenmotorig vliegtuig met twee inzittenden neer in een mijnbouwgebied, waarbij de piloot werd gedood en de passagier gewond raakte.

(Bron: Google Earth/Suriname  Mirror)
(Suriname Mirror/Jovem Pan/Globo/Twitter/Xinhua/YouTube)