dinsdag 31 oktober 2017

CIA onthult Hollandse link naoorlogs Colombia Hitler-verhaal

Medewerker KNSM zou Führer ontmoet hebben tijdens bootreis 

CIA onderzocht Nederlandse tip: 'Hitler na oorlog in Colombia'


De CIA heeft onderzoek gedaan naar het verhaal, dat Adolf Hitler de oorlog overleefde en naar Colombia is gevlucht. De informatie komt van informant Philip Citroen die de Führer zou hebben ontmoet op een bootreis van Maracaibo (Venezuela) naar Colombia. Citroen was toen werknemer van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij. De Amerikaanse inlichtingendienst nam de tip in september 1955 zelfs zo serieus, dat ze er agenten op uit stuurden, zo schrijven The Sun, De Telegraaf en De Morgen onder andere vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, die zich baseert op vrijgegeven documenten.

De voormalige SS-officier Phillip Citroen verklapte volgens het rapport aan CIA-agenten dat Hitler samen met andere nazi's in de stad Tunja woonde, 120 kilometer ten noorden van Bogota. Volgens Citroen noemden de mannen hem Führer, gaven ze hem nazigroeten en aanbaden ze hem. Citroen bezorgde de CIA ook een foto waarop hij zelf naast een man zit die sterk op Hitler lijkt. Hoewel de CIA-agenten Citroens beweringen niet ernstig leken te nemen, speelde de afdelingschef in Caracas de informatie door aan zijn oversten.

Citroen beweerde dat hij de stad Tunja bezocht toen hij voor een spoorwegbedrijf werkte en dat hij daar werd voorgesteld aan een man 'die enorm leek op Hitler en beweerde Hitler te zijn'. In het CIA-dossier staat: 'Citroen beweerde dat hij deze persoon had ontmoet in 'Residencies Coloniales', een plek die volgens onze bron bevolkt wordt door voormalige nazi's. Volgens Citroen hebben de Duitsers in Tunja een enorme bewondering voor deze vermeende Adolf Hitler, noemen ze hem Führer en maken ze de nazigroet voor hem.' In een poging zijn stelling te staven, toonde Citroen de CIA-agenten een foto waarop hijzelf naast een man zit die goed lijkt op Hitler.

CIA-agenten tekenden het getuigenis van Citroen op in een informele memo, maar het werd grotendeels weggezet als een gerucht.

In 1955 benaderde een tweede man echter, enkel bekend onder zijn codenaam Cimelody-3, opnieuw CIA-agenten met hetzelfde verhaal. Volgens Cimelody beweerde Citroen, die intussen in Venezuela woonde, dat hij maandelijks contact had met Hitler wanneer Citroen Colombia bezocht als medewerker van het Nederlandse scheepvaartbedrijf KNSM. Ook Cimelody speelde aan CIA een foto door waarop Citroen naast Hitler zou staan. Die laatste wordt op de achterzijde van de foto Adolf Shuttlemayor genoemd.


Volgens Cimelody trok die Adolf in januari 1955 van Colombia naar Argentinië, maar Cimelody zegt niet waar precies in Argentinië. Na hun onderhoud met Cimelody spelen CIA-agenten zijn informatie door in een formeel rapport. Daar werd een brief bijgevoegd waarin staat: 'We menen dat in deze zaak grote inspanningen kunnen geleverd worden, echter met weinig kans iets concreets te achterhalen. Om die reden stellen we voor de zaak te laten vallen.'

Volgens de geallieerden en zowat elke historicus pleegde Hitler op 30 april 1945 zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. Het CIA-document doet echter de vraag rijzen of Hitler er na de oorlog in slaagde te ontsnappen naar Zuid-Amerika. Aangenomen wordt dat duizenden nazi's na het instorten van het Derde Rijk naar Zuid-Amerika vluchtten. Onder hen ook Josef Mengele, de 'Engel des Doods' van Auschwitz, en Adolf Eichmann, de architect van de Holocaust. De routes die ze namen werden 'rattenlinies' genoemd. Zo liep er één van Duitsland via Spanje naar Argentinië, een andere route ging via Rome en Genoa naar Zuid-Amerika.

Argentinië is de bekendste bestemming van voormalige nazi's. President Juan Perón was immers een voorstander van Hitler en hij deed er alles aan om leden van het naziregime te helpen. Maar ook Paraguay, Colombia, Brazilië, Uruguay, Mexico, Guatemala, Chili, Ecuador en Bolivië herbergden voormalige nazi's. In de Argentijnse stad Bariloche bouwden nazi's zelfs Hitlers vakantiehuis in Berchtesgaden na. Velen geloven dat Hitler het huis, dat was volgestouwd met nazi-artefacten, heeft bezocht.

De Argentijnse auteur Abel Basti reconstrueerde Hitlers vermeende reizen door Zuid-Amerika in zijn boek 'Tras Los Pasos de Hitler' ('In Hitlers Voetsporen') en stelt daarin dat Hitler maandenlang in Colombia verbleef. Het boek miste volgens geschiedkundigen bewijslast.

Speculatie over Hitlers lot is wijdverspreid. Volgens een CNN-rapport uit 2009 verbrandden KGB-agenten het stoffelijke overschot van de dictator in 1970 en gooiden ze de as in een rivier in Duitsland. De lichamen van Hitler, zijn partner Eva Braun en het gezin van Goebbels werden volgens datzelfde rapport in mei 1945 door het Sovjetleger gevonden. Maar, dat rapport leidde tot nog meer twijfel. Professor Nick Bellantoni van de universiteit van Connecticut onderzocht in 2009 een stukje schedel dat volgens de Russen van Hitler afkomstig was, maar de wetenschapper stelde vast dat het hoogstwaarschijnlijk afkomstig was van een vrouw tussen de 20 en 40 jaar.




(Suriname Mirror/De Morgen/The Sun/De Telegraaf/Twitter/O'Globo)

Jogi (VHP): 'Geloofwaardigheid Staatsolie is ook aan het eroderen'

'Je kunt je mond nu niet open maken als je pas morgenochtend moet kuchen'

'Je kunt geen chirurgische poli draaien, terwijl je tuinman bent'


Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het schandalig dat waarnemend president Ashwin Adhin en Staatsolie-directeur Rudolf Elias bij de samenleving de afgelopen weken het hebben doen overkomen alsof commerciële winbare aardolie voor het oprapen is voor de kust, terwijl de geëxploreerde boorput door Tullow Oil uiteindelijk ‘droger bleek te zijn dan de Surinaamse staatskas’. 'Je kunt je mond nu niet open maken als je pas morgenochtend moet kuchen. Nu zijn niet alleen het gezag en geloofwaardigheid van de regering aan het eroderen, maar ook van Staatsolie', zegt Jogi vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, in het Dagblad Suriname. 

Door de grote olievondst in Guyana keken zowel de Surinaamse regering als buitenlandse organisaties enthousiast uit naar het resultaat van de boringen. Jogi voert aan, dat vooral Adhin zich moet schamen dat hij de kwestie van de olie tijdens zijn Jaarrede eind september gepresenteerd heeft als een verworvenheid, terwijl Staatsolie in de afgelopen 15 jaar 0 barrels extra heeft toegevoegd aan reeds bestaande oliereserves. Dit duidt volgens hem alleen maar aan, dat de overheid niets anders meer heeft om houvast te bieden aan de samenleving.

'Deze mensen willen in luchtkastelen wonen, maar met veronderstellingen en dromen leiden wij een land niet. Een land wordt bestuurd op basis van feiten', aldus de politicus.

Alle ogen zijn nu gericht op Kosmos Energy. Rond medio volgend jaar zal een exploratieput aangelegd worden. 'Dit kan al op zijn vroegst rond medio april het geval zijn', zegt Elias. Voor 2018 zijn in totaal drie boringen gepland voor de kust en Elias is ervan overtuigd dat tenminste een van hen een hit zal zijn.

Volgens de parlementariër heeft ex-Staatsoliedirecteur Eddy Jharap gelijk wanneer hij aangeeft dat de kans om aardolie aan te treffen niet meer is dan 20%.

De kans op het vinden van olie door Suriname is volgens Jharap één op vele miljoenen. Jogi voert aan, dat ook hij als Surinamer enorm blij zou zijn als inderdaad deze natuurlijke hulpbron voor de kust wordt aangetroffen. Hij vindt echter dat Elias zich niet als een ‘vroege danser’ moet gedragen, maar nu juist voorzichtiger moet zijn met het geven van valse hoop. 'Hoe lang gaan wij de mensen koeien met gouden horens beloven? Hij moet niet gaan gissen en dan miljoenen hieraan gaan vergooien. Als wij zo doorgaan, vrees ik het ergste voor de olie-industrie in Suriname', aldus Jogi.

Eddy Jharap genoot volgens de volksvertegenwoordiger veel meer vertrouwen als Staatsolie-directeur vanuit de Surinaamse samenleving dan zijn opvolgers. Dit komt volgens de politicus veelal door de verschillende schandalen die de afgelopen jaren naar boven zijn gedoken onder de leiding van Mark Waaldijk en Rudolf Elias. De volksvertegenwoordiger merkt op dat 400 miljoen Amerikaanse dollar tot een half miljard begroot was voor het raffinaderij-expansieproject. Volgens hem is uiteindelijk meer dan 1,2 miljard uitgegeven, terwijl de raffinaderij bij de oplevering met een heleboel problemen te kampen had.

Ook de negatieve naam van het Italiaans bedrijf Saipem is nog steeds een heet hangijzer. 'Noch de regering noch de leiding van het bedrijf heeft een afdoend antwoord kunnen geven.'

De VHP'er wil weten wie de contractors zijn die diensten verlenen aan Staatsolie. 'Waar vinden de inkopen plaats? Wie zijn de mensen en wat zijn de bedragen?' Ook heeft hij kritiek dat het Ethanolproject te Wageningen abrupt is stopgezet, terwijl er ruim 40 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd is.

De parlementariër voert aan dat het tijd wordt dat Waaldijk en zijn opvolger Elias komen aangeven hoeveel geld na de periode van Jharap door Staatsolie is gestopt in de zoektocht naar olie en welke oliereserves zij tot de dag van vandaag erbij hebben kunnen krijgen. 'Kennis kan je kopen, maar het is beter als je zelf iets over de zaak weet. Je kunt geen chirurgische poli draaien, terwijl je tuinman bent', aldus Jogi.

'Aantal aanrijdingen in regio West neemt zorgelijke vormen aan'

Open deur van Politie-inspecteur Mohani Ramnath: 'Ongelukken liggen vooral aan rijgedrag weggebruikers'


Het hoofd van de afdeling Verkeer, regio West, politie-inspecteur Mohani Ramnath, zegt vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, in het Dagblad Suriname, dat het aantal aanrijdingen in haar gewest zorgelijke vormen aanneemt. Zij merkt op dat dit vooral ligt aan het rijgedrag van de weggebruikers, waarmee feitelijk niets nieuws wordt verteld.

Het laatste dodelijk ongeluk van afgelopen zondag is zeer zeker te wijten aan het rijgedrag. Hoogstwaarschijnlijk was de bestuurder onder invloed van alcohol. Uit informatie van de politie blijkt, dat automobilist Naveen Autar van een bar kwam. Hij was samen met een passagier. Deze laatste raakte gewond, werd ter observatie opgenomen en gisteren ontslagen uit het ziekenhuis. Autar zelf was vrijwel op slag dood (zie foto - Bron: Dagblad Suriname).

De inspecteur geeft als boodschap mee, dat alle weggebruikers heel goed moeten letten op hun rijgedrag en het gebruik van overmatig alcohol. 'Je moet nimmer jezelf en het leven van anderen in gevaar brengen.'

In de hoedanigheid van hoofd van de afdeling Verkeer regio West zegt Ramnath, dat wanneer men alcohol gebruikt men de vastgestelde limiet niet moet overschrijden. 'Indien u weet dat u gaat drinken, laat je dan rijden', moet steeds weer het motto zijn. 'De verkeersduivels die met hoge snelheden over de weg rijden, ik weet niet of dit een vorm van aanstellerij is, maar het kan mensen hun leven ontnemen. Ook is de kans groot dat je niet dood gaat, maar dat je verlamd raakt of zonder een been het leven door moet brengen door het verkeersongeval. Wees voorzichtig en denk zeker ook aan je medeweggebruikers.'

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname)

'Ik ga dit niet kunnen dragen, het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen'

Strafeis van 10 jaar cel komt zeer hard aan bij Rozendaal, verdachte in 8 decemberproces

'De hoofdverdachte is zo laf, hij moet zich terugtrekken als president, hij is vanaf het begin een bevlekte president'


'Ik ga dit niet kunnen dragen. Het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen opdat de samenleving ziet, dat Rozendaal geen planning heeft gemaakt en niet aanwezig was bij de moorden', zei Ruben Rozendaal vanochtend, dinsdag 31 oktober 2017, nadat hij een strafeis tegen zich hoorde van tien jaar cel onvoorwaardelijk. Hij had gehoopt op vrijspraak, schrijft Starnieuws.

Hij blijft erbij dat hij geen deel had aan de beraming noch aan de uitvoering van de 8 decembermoorden. Hij heeft als militair de opdracht die hij kreeg om André Kamperveen en Fred Derby op te halen, uitgevoerd. Ook heeft hij als militair de opdracht om het Moederbondsgebouw plat te schieten uitgevoerd. 'Als ik het niet zou doen, was ik misschien de 16e man die was doodgeschoten. Die mensen waren ziek bezig.'


Hij blijft herhalen dat hij niet met dit vonnis kan leven. '

Hij vindt de strafeis van auditeur-militair Roy Elgin onterecht. Voor de hoofdverdachte in het 8 Decemberproces had hij ook een boodschap. 'De hoofdverdachte is zo laf. Hij moet zich terugtrekken als president. Hij is vanaf het begin een bevlekte president.' Tegen Desi Bouterse heeft de auditeur-militair eerder 20 jaar onvoorwaardelijk geëist. 'Laat Bouterse zijn verantwoordelijkheid nemen en vertellen waarom dit moest gebeuren.'

Rozendaal was lid van de groep van 16 en zegt dat hij twee dagen na de coup op 25 februari 1980 het al oneens was met de gang van zaken. Hij vertrok in hetzelfde jaar naar Nederland en wilde niet terugkeren. 'Maar, drie andere collega’s van mij hebben mij geforceerd om terug te komen.' Er is volgens Rozendaal gehandeld tegen de afspraken in. 'We hadden een afspraak gemaakt voor een beter Suriname. De coup was voor land en volk en dat is in mijn achterhoofd gebleven… En tot nog toe en daarmee zal ik sterven.'

Onrust en onvrede houdt aan onder personeel stuurloze Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB)

Vakbond belegt een spoed algemene ledenvergadering

'De werknemers hebben al twee jaar geen loonsverhoging gehad'


De vakbond bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), onder leiding van voorzitter Lloyd Read, houdt vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, een spoed algemene ledenvergadering. 'De werknemers hebben al twee jaar geen loonsverhoging gehad', zegt Read in de Ware Tijd.

Het besluit om de ledenvergadering te houden is maandag door de bond genomen. 'De werkdruk is toegenomen. Er wordt behoorlijk veel hout weggevoerd uit het land, terwijl de arbeiders daar niet voor worden beloond', aldus Read.

De bond wil de aandacht vragen van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) voor de misstanden binnen de organisatie. De problemen bij de SBB begonnen toen er aantijgingen van corruptie gelanceerd werden aan het adres van de vorige directeur van de SBB, Pearl Jules. Deze beschuldigingen kwamen van Samsoediens voorganger, Steven Relyveld, die na jaren de scepter te hebben gezwaaid bij RGB, bedankt werd door president Desi Bouterse.

Het is momenteel niet duidelijk wie de leiding heeft bij deze werkarm van RGB. Enkele maanden geleden werd gemeld dat de niet onomstreden Hans Jannasch, een vertrouweling van president Desi Bouterse, tot directeur zou worden benoemd, maar hij heeft inmiddels te kennen gegeven voor de eer te bedanken. Een nieuwe kandidaat lijkt vooralsnog niet in beeld.

Iwan Dijksteel hoort 20 jaar cel tegen zich eisen in 8 decemberproces

'Dijksteel heeft met zijn vuistvuurwapen geschoten op slachtoffers'


Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van de toenmalige bevelhebber tevens regeringsleider Desi Bouterse, mag twintig jaar de cel in van auditeur-militair Roy Elgin. Dijksteel was niet aanwezig bij het 8 decemberstrafproces vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, aldus Starnieuws. Elgin vindt dat er wettig en overtuigend bewijs tegen de verdachte is geleverd. Hij wordt volledig aansprakelijk gesteld voor de moorden, ook al heeft hij niet deelgenomen aan de beraming van het moordplan. 

Dijksteel is geen lid van de groep van 16. Hij heeft met zijn vuistvuurwapen geschoten op slachtoffers volgens Elgin. Dit is bevestigd door het forensische onderzoek.

Het pleidooi wordt gehouden op 31 januari 2018. Dijksteel wordt bijgestaan door raadsman Irvin Kanhai.

Tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in november 2011 ontkende Dijksteel, dat hij deel uitmaakte van het vuurpeloton op 8 december 1982. Hij gaf toe dat hij samen met Ruben Rozendaal en andere militairen André Kamperveen en Fred Derby had opgehaald. Onno Flohr, ex-lijfwacht van Roy Horb die deel uitmaakte van de legerleiding, zei bij de rechter-commissaris en tijdens een confrontatie met Dijksteel, dat de verdachte deel uitmaakte van het vuurpeloton. Flohr zei dat Dijksteel heeft geschoten op de mannen. Ook zou hij geschoten hebben op John Baboeram en Harold Riedewald. Dijksteel denkt dat Flohr zich heeft vergist. Ook de ex-militair Sammie Monsels zou zich vergist hebben dat Dijksteel op een schietoefening was op 7 december 1982.

Elgin merkte tijdens het verhoor toen op, dat alle andere gegevens van de getuige kloppen. 'U had de leiding over een groep van acht veiligheidsmannen, u hebt de twee mannen opgehaald, u was daar. Alles klopt wat de getuige gezegd heeft. Hij heeft u zien schieten, maar dat klopt volgens u niet?', aldus Elgin. 'Ik heb niet op de mensen geschoten, waarom zou ik?', antwoordde Dijksteel.

Elgin vond het ook een vreemde zaak, dat Dijksteel geconsigneerd was en toch een opdracht van Rozendaal uitvoerde, zonder dat te melden bij zijn meerdere. Hij was chef van een groep veiligheidsmannen. Dijksteel legde uit, dat er drie groepen waren die belast waren met de beveiliging van de legerleider. 'Onze groep kon zich vrij bewegen omdat op dat moment een andere groep belast was met de beveiliging', zei hij. Rozendaal is hoger in rang, daarom hoefde hij zich niet aan te melden bij de bevelhebber.

8 Decembermoordenverdachte Ernst Geffery hoort 20 jaar cel tegen zich eisen

Geffery heeft altijd ontkend dat hij op 8 en 9 december 1982 in Fort Zeelandia was


Ernst Geffery, verdachte in het 8 decemberproces, hoorde vanmorgen, dinsdag 31 oktober 2017, 20 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De auditeur-militair vindt dat het wettig en overtuigend bewijs tegen de verdachte is geleverd. Hij is volgens hem schuldig aan moord op de vijftien mannen in Fort Zeelandia op 8 december 1982. 

Geffery ontkende op vragen van de auditeur-militair in januari 2012, dat hij op 8 en 9 december 1982 in Fort Zeelandia was, ook al beweren veel getuigen dat ze hem gezien hebben. Geffery zei dat de mensen bedoelen 'de groep van 16', maar niet iedereen was daar.

Tijdens zijn eerste verhoor in november 2011 bleek, dat diverse getuigen verklaard hebben dat Geffery op 7 en 8 december aanwezig was in het Fort Zeelandia. Geffery bleef echter ontkennen dat hij daar was. 'Ik was niet daar, ik was bij de Marine. Zij houden van mijn naam, daarom noemen ze mij', zei hij, aldus Starnieuws.

Geffery bevestigde dat hij aanwezig was toen de voorzitter van de Moederbond, Cyrill Daal, werd opgehaald. Geffery zei dat hij geen opdracht hiertoe had, maar erin gerold is. Hij reed elke morgen mee naar het werk met Roy Tolud, ook van de groep van 16, en intussen wijlen. Zo werd hij in de vroege ochtend van 8 december opgehaald. Er zaten meer mannen in de auto. 'Wij zijn gereden naar het huis van Daal, maar ik was niet naar binnen gegaan', zei Geffery.

Voor vandaag moet Iwan Dijksteel nog voorgaan. Het pleidooi wordt op 31 januari 2018 gehouden

SMOC: ‘Kwaliteit sperma van Curaçaose man benedenwinds Isla is laag'

Chinese onderzoekers: 'Relatie tussen concentratie SO2 in de lucht die mensen inademen en de kwaliteit van sperma'


De Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) heeft meerdere malen aangegeven, dat de concentratie zwaveldioxide (SO2) benedenwinds het Isla-terrein bij de wereldtop hoort, in negatieve zin. Het is dan ook bekend dat veel mensen met gezondheidsklachten kampen. De WHO zegt hierover:

'SO2 can affect the respiratory system and the functions of the lungs, and causes irritation of the eyes. Inflammation of the respiratory tract causes coughing, mucus secretion, aggravation of asthma and chronic bronchitis and makes people more prone to infections of the respiratory tract. Hospital admissions for cardiac disease and mortality increase on days with higher SO2 levels. When SO2 combines with water, it forms sulfuric acid; this is the main component of acid rain which is a cause of deforestation.'

Recent is er wat betreft SO2 een nieuwe zorg bijgekomen, aldus SMOC op haar website. In het bekende wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology (ES&T) leggen Chinese onderzoekers (Liu e.a., 'Inverse Association between Ambient Sulfur Dioxide Exposure and Semen Quality in Wuhan, China') een relatie tussen de concentratie SO2 in de lucht die mensen inademen en de kwaliteit van sperma.

Des te hoger de concentratie SO2, des te slechter de kwaliteit van sperma. Dit baart de SMOC zorgen voor wat betreft de bewoners onder de rook van het Isla-terrein. Lees hieronder de samenvatting en het hele artikel hier:

'Evidence concerning the association between ambient gaseous air pollutant exposures and semen quality is sparse, and findings in previous studies remain largely inconsistent. We enrolled 1759 men and performed 2184 semen examinations at a large reproductive medical center in Wuhan, China, between 2013 and 2015. Inverse distance weighting interpolation was performed to estimate individual exposures to SO2, NO2, CO, and O3 during the entire period (lag 0–90 days) and key periods (lag 0–9, 10–14, 70–90 days) of sperm development. Linear mixed models were used to analyze exposure–response relationships. SO2 exposure with 0–90 days lag was significantly associated with monotonically decreased sperm concentration (β for each interquartile range increase of exposure: −0.14; 95% CI: −0.23, −0.05), sperm count (−0.21; −0.30, −0.12) and total motile sperm count (−0.16; −0.25, −0.08). Significant associations were observed for total and progressive motility only when SO2 exposure was at the highest quintile (all Ptrend < 0.05). Similar trends were observed for SO2 exposure with 70–90 days lag. NO2, CO, or O3 exposure was not significantly associated with semen quality. Our results suggest that ambient SO2 exposure adversely affects semen quality and highlight the potential to improve semen quality by reducing ambient SO2 exposure during early stages of sperm development.'

Advocaat Spong vindt Krijgsraad onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor moedig

Spong houdt lezing 'Het Decembermoordenproces: een bastion voor de Surinaamse rechtsstaat'

'De absurditeit is, dat de Surinaamse Grondwet Bouterse in principe toestaat zichzelf gratie te verlenen'


Strafpleiter Gerard Spong heeft op maandagavond voor de Amsterdamse Criminalisten Club een drukbezochte lezing gehouden met als titel 'Het Decembermoordenproces: een bastion voor de Surinaamse rechtsstaat' (zie onderaan). Op de bijeenkomst waren rechters, officieren van justitie, advocaten, forensisch gedragswetenschappers en andere criminalisten aanwezig. De lezing werd gehouden in het gebouw van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie in Amsterdam, zo meldt Starnieuws dinsdag 31 oktober 2017.

Spong is uitvoerig ingegaan op het strafproces. Hij heeft de complete exposé gegeven van de weg die is afgelegd om te voorkomen dat de moorden zouden verjaren. Hij ging ook uitgebreid in op de wijze waarop de Krijgsraad in twee kamers de verdachten berecht.

Zijn inleiding splitste hij op in twee delen op. Het eerste deel bevatte meer de achtergronden, terwijl het tweede deel inging op de inhoud van het proces.

Het 8 decemberstrafproces is op 30 november 2007 ter terechtzitting aanhangig gemaakt en is nu tien jaar gaande. Spong vindt de Krijgsraad onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor moedig. Er wordt volgens hem recht gesproken in het hol van de leeuw. De Krijgsraad verkeert volgens hem in een moeilijkere positie dan zijn buitenlandse ambtgenoten in soortgelijke zaken.

'Tot slot merk ik op dat binnenkort de pleidooien zullen worden gehouden, waarna ook nog repliek en dupliek zullen volgen. Een eindvonnis valt op zijn vroegst ergens in 2018 te verwachten. Legt de Krijgsraad de geëiste straf van 20 jaar op, dan komt dat gelet op de leeftijd van de hoofdverdachte de facto neer op levenslange gevangenisstraf. En dat heeft hij wat mij betreft geheel verdiend. Helaas moet ik op dit punt nog wel een laatste juridische absurditeit vermelden. En die absurditeit is dat de Surinaamse Grondwet Bouterse in principe toestaat zichzelf gratie te verlenen. Maar, wellicht zou zo’n gratie, net als destijds in Argentinië, door de rechter weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Of in de nabije toekomst de Surinaamse rechtsstaat de vlag kan uithangen, zal dus nog moeten blijken', besloot Spong zijn inleiding.

Tien jaar celstraf geëist tegen verdachte Ruben Rozendaal in 8 decembermoordenproces

Geen twintig jaar geëist, omdat Rozendaal spijt heeft betuigd en meegewerkt heeft aan onderzoek

Rozendaal verwachtte vrijspraak


Tegen Ruben Rozendaal, lid van de groep van 16, heeft auditeur-militair Roy Elgin vanochtend, dinsdag 31 oktober 2017, een celstraf van tien jaar geëist. Rozendaal zei, voordat hij de zittingszaal betrad, dat hij als militair slechts opdrachten heeft uitgevoerd, zo bericht Starnieuws. Het requisitoir van Elgin duurde meer dan een uur.

Rozendaal had in mei 2010 onder ede verklaard, dat de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse niet in Fort Zeelandia was op 8 december 1982, toen de moorden plaatsvonden. In maart 2012 kwam hij, eveneens onder ede, terug op deze verklaring en bezwaarde Bouterse. Die zou Surindre Rambocus en Cyriel Daal persoonlijk hebben doodgeschoten.

Rozendaal zei vóór aanvang van de zitting dat hij vrijspraak verwachtte. Hij was er niet op de hoogte van, dat de vijftien critici van het militaire bewind vermoord zouden worden. De auditeur-militair stelde echter, dat Rozendaal schuldig is aan moord. Omdat hij spijt heeft betuigd en meegewerkt heeft aan het onderzoek, heeft hij strafvermindering gekregen.

Rozendaal vindt dat er nodeloos gemoord is. Hij heeft samen met anderen André Kamperveen, directeur/eigenaar van Radio ABC, en vakbondsleider Fred Derby opgehaald. Hij heeft hen in het Fort afgeleverd en moest naar andere locaties gaan, zoals het gebouw van de Moederbond en Radika die in brand zijn gestoken. Ook Radio ABC en de drukkerij van dagblad de Vrije Stem werden in de as gelegd.


'Ik ben geen moordenaar. Ik wil niet dat mijn kinderen en kleinkinderen hieronder gebukt gaan. Ik ben ziek. Ik wil dat de waarheid wordt verteld', zei Rozendaal tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in maart 2012. Nadat hij Kamperveen en Derby in de nacht van 7 op 8 december 1982 had opgehaald, kreeg hij de opdracht om het gebouw van 'de Moederbond' in brand te schieten en hij moest ook naar Radika gaan, die in brand stond. Deze opdrachten voerde hij uit samen met Roy Esajas en Iwan Dijksteel. 'Toen ik om half zes terugkwam naar het Fort, zocht ik naar Paul Bhagwandas. Iemand zei: ga boven kijken. En daar zag ik diverse lijken liggen', verklaarde Rozendaal.

'Desi Bouterse heeft Cyrill Daal en Surindre Rambocus persoonlijk doodgeschoten. Hij was mijn boezemvriend en heeft vaker met me gesproken over de decembermoorden. Ik was zijn vertrouweling. Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather',  aldus  Rozendaal als getuige tijdens de zitting van de Krijgsraad in maart 2012. Rozendaal vertelde dat hij de wapens importeerde. 'Ik had meer dan 250 wapens. Deze wapens werden door Bouterse geruild met Farc (Suriname Mirror: de Colombiaanse guerrillaorganisatie FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) voor drugs. Ik blijf erbij dat Bouterse een crimineel is', hield Rozendaal vol.

Hij verklaarde dat Bouterse vanaf 7 december tot 8 december 's middags in het Fort was. 'Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december. Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn.'

Nieuw: 'Ongestreken hemd', het levensverhaal van Lachmipersad Ramautar

'Met zijn levensverhalen weet hij mensen mee te voeren naar het harde bestaan in Suriname van zijn jeugd'

(Bron foto: De Posthoorn)


Onder grote publieke belangstelling is vrijdag 27 oktober 2017 het eerste exemplaar van het levensverhaal van Lachmipersad Ramautar in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens de viering van het 35-jarig bestaan van de Hindoestaanse vereniging Laakkwartier Noord (HVL) Den Haag, aldus vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, De Posthoorn in Den Haag. 

'Ongestreken hemd' is het levensverhaal van de in 1941 in Suriname geboren Lachmipersad Ramautar. Kleinzoon van een Brits-Indische contractarbeider, die zich in 1912 inscheepte in India, met een werkcontract voor 5 jaar op zak, om in Suriname uit te dienen. Hij is nooit meer teruggegaan. Lachmipersad groeit op in het huis van zijn grootvader.

Met zijn levensverhalen weet hij mensen mee te voeren naar het harde bestaan in Suriname van zijn jeugd. De invloed van de opvoeding van zijn opa. Hij schets herkenbare maar soms ook beklemmende beelden van zijn leven als kind en vertelt over zijn werk en leven in de periode daarna. Lachmipersad verhuist met de tweede golf Surinamers in 1979 naar Nederland. Het leven zit hem niet altijd mee. Toch zet hij door. Met niets ontziende ijver zet hij zich in voor de ouderen van zijn stad Den Haag. Hij is een Haagse vrijwilliger in hart en nieren.

Zijn worsteling met zorginstellingen in Den Haag is zijn laatste missie.

Dit boek is een must voor een ieder die geïnteresseerd is het leven van een gewone man in Suriname en de sfeer van de jaren '60 en '70 wil proeven. Of die interesse heeft in het leven van een gewone Hagenaar, wel eentje met wortels in India en Suriname. Met wat zijn laatste levenskreet lijkt, geeft hij pijnpunten aan in de ouderenzorg in Den Haag. Hij geeft een laatste boodschap mee, in de hoop dat alles glad gestreken wordt. De boodschap lijkt met name gericht aan beleidsmakers in de Zorg en het Vrijwilligerswerk.

Over de schrijfster 
Wonny Stuger ( Suriname 1960) houdt zich naast haar werk als gemeente ambtenaar, al meer dan 30 jaar bezig met stamboomonderzoek. Ook als kunstenares geniet ze bekendheid. Haar werken zijn herkenbaar aan de warme kleuren en Surinaamse invloeden.
Tot het schilderen is ze gekomen doordat ze een gezicht of sfeerbeelden miste tijdens haar onderzoek in de archieven.
Tot het schrijven van levensverhalen is ze gekomen doordat ze vaak de levensverhalen mist tijdens stamboomonderzoek. Door het schrijven van levensverhalen blijft er een stukje geschiedenis behouden voor het nageslacht en komen namen tot leven. Dit maakt het boek ook interessant voor stamboomonderzoekers.

Heeft u interesse in het boek? Het op verschillende plekken verkrijgbaar: HVL tel: 070-3994679 bellen tot 12.00 uur, bij Bestelmijnboek.nl en via Bol.com.

Visserscollectief in actie tegen overbevissing en vistrawlers in ondiepe wateren

Collectief eist dat duurzaam wordt gevist en dat visgronden goed worden beheerd


De vissoorten botervis, kandratiki en bang bang lijken hetzelfde lot beschoren als de jaribaka. Al jaren wordt in Surinaamse wateren geen jaribaka meer gevangen, doordat deze door overbevissing is verdwenen. Voor het visserscollectief is de maat vol. Ze voeren vanmorgen, dinsdag 31oktober 2017, actie nabij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), aldus Starnieuws.

'De bevolking moet weten waarom botervis en kandratiki duur zijn. Waarom bang bang schaars is', zegt Mark Lall, secretaris van het vissercollectief.

Elk jaar blijft het aantal visvergunningen, tegen de regels in, stijgen. In het verleden was het aantal vergunningen voor zeekustvisserij  - de zogenaamde SK-vergunningen - gesteld om maximaal 250. Nu is het aantal bijna verdubbeld, weet Lall. 'Ook het aantal trawlers voor diepzeevisserij is uitgebreid.'

Het Visserscollectief vindt dat de overtredingen binnen de sector moeten worden aangepakt. 'Er zijn meerdere keren vistrawlers en andere vissersvaartuigen betrapt die in ondiep water bezig waren te vissen. Deze zijn met bewijzen doorgespeeld aan het ministerie, maar er is desondanks niet opgetreden tegen deze praktijken.'

De vissector is goed voor 40 miljoen Amerikaanse dollar aan inkomsten per jaar, wat neerkomt op 10% van het bruto binnenlands product. Direct en indirect biedt de sector werkgelegenheid aan meer dan 8.000 mensen. Niet alleen is de bevolkingsvisserij verantwoordelijk voor 75% van de export van vis en garnalen, maar wordt de lokale markt ook voorzien door de bevolkingsvissers. Het is daarom dat het collectief pleit en eist dat er duurzaam wordt gevist en dat de visgronden goed worden beheerd. 'Want aan de controle op naleving van de vergunningsvoorwaarden schort heel wat',  aldus Lall.

Het collectief wil behalve dat het vergunningsbeleid wordt herzien, ook belastingvrije brandstof voor de sector. 'Rijst- en melkboeren krijgen belastingvrije inputs, terwijl de diepzeevisserij en de mijnbouwsector toegang hebben tot belastingvrije brandstof, waarom geldt dat niet voor de bevolkingsvisserij die het volk voorziet van gezonde eiwitten? Er is vaker aan de bel getrokken bij het ministerie van LVV. We hebben meerdere malen met de LVV-minister vergaderd over deze knelpunten. Er is veel beloofd, maar de acties blijven uit.'

Lall wijst erop, dat de algemene ledenvergadering heeft besloten om actie te ondernemen. 'Nu gaan wij niet vragen, maar eisen.' Hij stelt dat er steeds een vertekend beeld wordt gegeven van de sector. 'Het gaat niet goed met de sector zoals steeds wordt gezegd. Onze vangsten nemen elk jaar af. Trawlers die illegaal in ondiep water vissen, vangen veel van de jonge vissen. Er wordt zelfs gevist in de broedgebieden. Onze visgronden zijn uitgeput.'

Ministerie van BuZa gaat samenwerking aan met Russische BuZa Diplomatieke Academie

Rusland gaat helpen bij de opzet van het Surinaams Diplomaten Instituut



Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft een onderhoud gehad met de president van de Diplomatieke Academie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland, Evgeny Petrovich Bazhanov. Deze ontmoeting vond gisteren, maandag 30 oktober 2017, plaats, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zonder te vermelden waar het onderhoud plaatsvond..., maar waarschijnlijk in Moskou.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Diplomatieke Academie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland tekenden een Memorandum van Samenwerking dat diverse mogelijkheden biedt tot samenwerking bij de opzet van het Surinaams Diplomaten Instituut. Het ligt in de bedoeling dat dit instituut in november in Paramaribo wordt geproclameerd in een plechtige bijeenkomst door de president Bouterse.

Namens Suriname tekende minister Yldiz Pollack-Beighle en voor de Academie tekende diens president, Evgeny Bazhanov.

Academische uitwisseling en wetenschappelijk onderzoek, uitwisseling van deskundigen, presentatoren uit diverse disciplines, het organiseren van cursussen, trainingen, en seminars zijn mogelijkheden die beschikbaar zullen zijn voor studenten die aan beide instituten opleidingen volgen. Met dit partnerschap wordt een verruiming van mogelijkheden geboden aan de Surinamers.

Voorts zijn in het memorandum studieonderwerpen opgenomen binnen de faculteiten, 
Internationale Betrekkingen en Diplomatie, Mondiale Economie en Internationaal Recht.

Voorts bestaan mogelijkheden voor Suriname om een deel van de opleiding van haar diplomaten in Rusland te volgen evenals mogelijkheden tot het volgen van Bachelors-, Masters- en Ph. D. programma’s alsmede de versterking van de Publieke Diplomatie.

Het opzetten van een voor Suriname specifiek programma behoort tot een van de tastbare resultaten van het overleg waarin het Memorandum ook voorziet. Uitvoering van dit Memorandum zal plaatsvinden tegen de achtergrond van de verdere professionalisering van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Surinaamse diplomatieke dienst, en overige vitale overheidsdiensten c.q. instituten waaronder het Kabinet van de President, De Nationale Assemblee, de Justitiële en wetshandhavende instanties, en de private sector.

Vraagtekens rond komst ziekenhuis in Saramacca

'Sommige dingen heb je niet in de hand, maar we zijn in de voorbereidende fase'


Als gekeken wordt naar het aantal keren dat de komst van het ziekenhuis te Saramacca is aangekondigd, dan zou er nu al een gebouw moeten staan, aldus vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, de Ware Tijd. Maar, zover is het nog niet. Echter, de plannen hiervoor zijn niet van de baan. 

'Het zal niet lang meer duren voordat het er komt', zegt districtscommissaris Laksmienarain Doebay in reactie.

Hij had in april 2016 al gezegd, dat het ziekenhuis er nog dat jaar zou staan. Enkele maanden daarna werd de eerste steenlegging aangekondigd. Doebay kiest er nu voor om geen termijn te noemen. 'Sommige dingen heb je niet in de hand, maar we zijn in de voorbereidende fase. Het zal niet meer zo lang duren.'

De bouw van het ziekenhuis komt zonder overheidsmiddelen tot stand. Volgens Doebay met de ondersteuning van 'vrienden en de burgerij' van Saramacca. Het terrein in Groningen is ook door een particulier beschikbaar gesteld.

Doebay zei eerder interview, dat het ziekenhuis over 25 bedden zal beschikken, verdeeld over een tweede en een derde klasse. Er komen ook een verloskamer en een 24 uurs Spoedeisende Hulp.

Hij laat vandaag weten, dat het terrein waar het gebouw zal komen te staan, regelmatig wordt schoongemaakt. Meer wil hij in dit stadium niet kwijt.

President Bouterse gaat weer aan de slag

Bouterse is vanaf woensdag 1 november na maand rust weer aan het werk


President Bouterse zal per residentieel besluit te rekenen vanaf morgen zijn werkzaamheden  hervatten. Per presidentieel besluit had hij ingevolge artikel 98 onder B van de Grondwet de uitoefening van zijn taken ingaande vrijdag 29 september tijdelijk neergelegd. 

Zijn functie werd waargenomen door vicepresident Ashwin Adhin.

De president bedankt via het Nationaal Informatie Instituut iedereen die in welke vorm dan ook belangstelling heeft getoond gedurende zijn rustperiode. Ook spreekt het staatshoofd zijn erkentelijkheid uit voor de vele bidgroepen die steeds in gebed zijn voor kracht en genade voor de geheel Suriname.

Assemblee behandelt ontwerpwet uit 2014 inzake pensioenregeling oud-ministers en -onderministers

Pensioenregeling 'Revo-ministers' onder een vergrootglas


Ministers uit de periode van de staatsgreep van 1980 (de 'Revo-ministers') komen niet in aanmerking voor pensioen. In 2014, tijdens de regering Bouterse-I, werd een ontwerpwet ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) om de pensioenregeling van de gewezen ministers en onderministers in orde te maken (zie hierna). Het ging toen om ongeveer tachtig ministers. 

De commissie van rapporteurs komt vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, in openbare vergadering bijeen om de ontwerpwet te bespreken. Dit meldt Starnieuws.




In 1994, tijdens de regering Venetiaan, is een aanpassing gekomen op de 'Wet Financiële Voorzieningen Ministers en Onderministers'. Hierin is bepaald, dat zij aanspraak maken op pensioen (onderstand) indien ze de functies hebben vervuld als resultaat van gehouden vrije, algemene en geheime verkiezingen. Het gevolg van deze bepaling is, dat gewezen ministers en onderministers die gedurende de periode van de militaire staatsgreep het land hebben gediend, geen aanspraak maken op een pensioen en een onderstand op basis van de aangepaste wetgeving.

Bij het vaststellen van de financiële voorzieningen voor de gezinsleden c.q. de nabestaanden van de (gewezen) ministers en onderministers zijn de minderjarige natuurlijke kinderen van deze gezagsdragers niet meegenomen in de wet, hetgeen als een onvolkomenheid in de wetgeving wordt ervaren, stelt president Desi Bouterse in de Memorie van Toelichting. Met de aanpassingen in deze wet wordt deze onvolkomenheid recht getrokken. De wet moet terugwerken tot januari 2011.

In de commissie die de openbare plenaire vergadering van De Nationale Assemblee voorbereidt, hebben zitting: Rossellie Cotino (voorzitter/NDP), Krishna Mathoera (VHP), Silvana Afonsoewa (NDP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Raymond Sapoen, Patricia Etnel (NPS) en Ronald Hooghart (NDP).

In maart 2015 stond deze ontwerpwet ook al op de agenda van het parlement.

Eindelijk bevestiging: De jaguar in Suriname met uitsterven bedreigd....

(Bron foto)
'Er is een enorme vraag naar het vlees, de tanden en de huid'

- Al op 18 februari 2013 (!) berichtte jaguar-in-suriname.blogspot.com over mogelijk gebruik van jaguarbotten en -tanden door Chinezen bij het maken van medicijnen
- De afgelopen jaren heeft iedereen gezwegen, terwijl jaguars ongestraft konden en kunnen worden gedood


De jaguar in Suriname wordt bedreigd met uitsterven. 'Er is een enorme vraag naar het vlees, de tanden en de huid. Wij moeten nu nadenken over hoe wij dit prachtige dier kunnen beschermen', bevestigt Margareta Malontie, districtscommissaris van Sipaliwini, aldus de Ware Tijd maandag 30 oktober 2017.

Ze roept op tot onderzoek en gepaste maatregelen om uitsterven van de jaguar te voorkomen.

Paul Ouboter, wetenschapper en onderzoeker aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname, bevestigt dat de jaguar in ernstig gevaar is. Onderzoek wijst volgens hem uit dat het beest erg gewild is bij onder andere de Chinese gemeenschap. 'Die gebruikt alles van het dier: het vlees, de botten, tanden en huid.' De Chinezen gaan ervan uit dat het eten van jaguarvlees een medicinale werking heeft.

Er is volgens hem een onderzoek gaande in de natuurlijke omgeving van het dier om te weten te komen hoe uitgedund het aantal jaguars is. 'We hebben vijf jaren lang foto's laten 'trappen' in het Brownsberg-gebied, waar camera's geplaatst worden die automatisch afgaan als de dieren langsgaan. De data worden nog verwerkt door studenten van de universiteit, waardoor we zullen kunnen aangeven in welke mate de dieren minder voorkomen. Maar, ik kan nu al zeggen dat het er niet goed uitziet', zegt Ouboter.

Al op 18 februari 2013 (!) berichtte het blog jaguar-in-suriname.blogspot.com over het mogelijk gebruik van onder andere jaguarbotten en -tanden door Chinezen bij het maken van medicijnen. Maar, een en ander werd niet opgepikt door lokale media. De afgelopen jaren heeft iedereen gezwegen, terwijl jaguars ongestraft konden en kunnen worden gedood!!


Lees. ook dit: http://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/12/schedels-tanden-en-huiden-van-jaguars.html.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/jaguar-in-suriname.blogspot.com)

Wat zoekt minister Dodson bij 7e Islamitische Conferentie over Milieu in Marokko...?

Niet duidelijk is wat Suriname concreet heeft bereikt met islamitische partners

Minister Dodson poseert met koning van Marokko


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt maandag 30 oktober 2017, dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen namens. Suriname heeft deelgenomen aan de 7e Islamitische Conferentie over Milieu op 25 en 26 oktober in de hoofdstad van Marokko, Rabbat. De vergadering stond onder leiding van Koning Mohamed IV van Marokko en zijn zus Prinses Lalla Hasnaa, die presidente is van het Marokkaanse milieu agentschap.


De ministers belast met milieu waren op deze bijeenkomst aanwezig.


De speciale divisie verantwoordelijk voor 'Education, Science and Culture (ISESCO)' binnen de OIC (Organization of Islamic Cooperation), was verantwoordelijk voor de organisatie van de vergadering. Het thema was 'Towards an effective Islamic Cooperation to achieve Sustainable Development Goals' en op de agenda stonden:
Het bevorderen van de samenwerking tussen de lidlanden van de OIC op het gebied van milieu bescherming
Het bevorderen van de samenwerking tussen de lidlanden van de OIC inzake het actief nastreven en behalen van de Duurzame ontwikkelingsdoelen 'SDG’s' zoals aangenomen door de Verenigde Naties, met nadruk op milieu
Het opzetten van enkele organen, die lidlanden zullen ondersteunen met duurzaam milieu beheer en natural disaster management;
* Islamic Academy for the environment and sustainable development
* Joint committee voor het opzetten van een werkprogramma voor Natural Risk reduction and Management
* OIC Water Council. In dit kader is de Terms of Reference voor het opzetten van de water council geformuleerd en aangenomen.

Deze vergadering was ook een belangrijk moment voor de OIC-lidlanden om afstemming te plegen in verband met te nemen standpunten tijdens de aanstaande klimaattop van de VN (COP23).

Suriname had tijdens deze vergadering twee belangrijke doelen voor ogen:
Ten eerste afstemming te plegen met de overige leden van de OIC over te nemen standpunten tijdens de aanstaande klimaattop van de VN.
Ten tweede realiseren van een actievere rol voor Suriname binnen de OIC Water Council.

Of deze doelen zijn bereikt vermeldt het NII niet

Het is de vergadering gelukt om ondanks de vele interne en onderlinge verschillen, de juiste accenten te leggen - aldus het NII - om een gezamenlijk standpunt te formuleren over diverse uitdagingen die ontstaan als gevolg van veranderende klimatologische omstandigheden. Een belangrijk discussiepunt handelde over de bescherming- en de beschikbaarheid van zowel drinkwater als water voor irrigatie.

In de marge van deze conferentie zijn ook bilaterale gesprekken gevoerd met landen die gaarne op diverse gebieden een samenwerking willen met Suriname.

De reis en verblijfkosten voor deelname van Suriname aan deze, volgens het NII, belangrijke OIC- vergadering zijn volledig bekostigd door Marokko.

15 Doden na het drinken van industriële alcohol in Ecuador

Politie voert in heel Ecuador razzia's uit in winkels en drankwinkels


De politie heeft in heel Ecuador razzia's uitgevoerd in winkels en drankwinkels gevoerd, nadat zeker 15 personen waren overleden na het drinken van industriële alcohol. 'De operaties hebben geleid tot het in beslag nemen van meer dan 4 duizend liter alcohol zonder sanitair registratie', zei het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag 30 oktober 2017.


Het aantal mensen dat is overleden door consumptie van alcohol voor industrieel gebruik in Ecuador, is gestegen naar 15 en nog 21 blijven onder medische observatie, meldde zondag het ministerie van Binnenlandse Zaken.


'Er zijn 5 burgers aangehouden in verband met deze zaak', aldus het ministerie in een verklaring.

De autoriteiten hadden vrijdag gemeld dat er doden negen waren. Twee verdachten zijn vrijdag door het Openbaar Ministerie beschuldigd. Een van hen is in verzekering gesteld voor moord, terwijl een ander vast zit voor verontreiniging van stoffen voor menselijke consumptie.



De eerste slachtoffers van het drinken van methylalcohol werden afgelopen woensdag in Quito geregistreerd. De autoriteiten hebben geen informatie vrijgegeven over de omstandigheden van massavergiftiging.

De autoriteiten hebben 19 drankwinkels gesloten waar ze 'bewijs van aanwezigheid' van 'vervalste' alcohol hebben gevonden.

In 2011 werden ten minste 164 gevallen van methylalcoholvergiftiging in Ecuador geregistreerd, met 50 sterfgevallen.



(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube/El Comercio)

Veiligheid wordt aangescherpt na aanval illegale goudzoekers op overheidsposten in Braziliaanse Amazone

Overheidsactie tegen goudwinning in natuurgebied leidt tot tegenactie garimpeiros



Het Braziliaanse leger en politie hebben de veiligheid in de noordelijke stad Humaitá in de Amazone-regio opgevoerd, nadat illegale goudzoekers de kantoren van overheids milieuwatchdogs in brand hadden gestoken, zeiden ambtenaren zondag 29 oktober 2017. De gebouwen van het Milieubeschermings Instituut van Brazilië (Ibama, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) en het Chico Mendes Instituut voor Behoud van Biodiversiteit (ICMBio) in de noordelijke Braziliaanse stad Humaitá, werden vrijdag aangevallen, aldus de militaire politie.



De aanvallen volgden op acties vanuit de overheid vrijdagochtend vroeg tegen illegale mijnbouwactiviteiten waarbij zo'n 30 boten ter waarde van ongeveer 20.000 dollar elk werden verbrand, in een verboden gebied in de buurt van een bosreservaat aan de Madeira rivier.


Ibama fungeert als milieubewakingsgroep om de natuurlijke hulpbronnen van Brazilië te beschermen, terwijl ICMBio verantwoordelijk is voor natuurgebieden.

De aanvallen hebben zorgen opgeroepen voor verder geweld van illegale goudzoekerd die vaak znaar goud zoeken in beschermde gebieden of inheemse grondgebieden terwijl er toenemende spanningen zijn rond grondenrechten.

Rogens de Souza Morais van de militaire politie zei, dat illegale goudzoekerd - ook bekend als 'garimpeiros' - en tot 5.000 demonstranten vrijdag de straat op gingen na de operatie. 'Sommige garimpeiros financierden vuurwerk voor demonstranten. Mensen hebben ook stenen gebruikt om Ibama te raken', aldus Morais tegen de Thomson Reuters Foundation.

Hij zei dat het leger en de federale politie de veiligheid in de regio nu verhogen.

Een 'gold rush' in de Amazone door illegale mijnwerkers heeft delen van het bos gedecimeerd en de rivieren vergiftigd met kwik en andere giftige stoffen, terwijl ook mensenhandel en prostitutie erbij betrokken zijn, aldus federale aanklagers.

Een Ibama-medewerker bevestigde dat vorige week een taskforce een operatie startte tegen illegale goudwinning langs de rivier de Madeira. De Braziliaanse wetgeving stond de vernietiging van de apparatuur die in criminele milieuactiviteiten wordt gebruikt, toe. In een gezamenlijke verklaring laat-zaterdag, stelden ICMBio en Ibama dat de schade zou worden beoordeeld zodra de regio naar normaal terugkeert en hun strijd tegen milieucriminaliteit blijft doorgaan.

'Gewoonlijk geassocieerd met een aantal andere misdrijven zoals smokkel en belastingontduiking, financiert illegale mijnbouw het in bezit nemen van gronden en heeft bijgedragen tot verhoogd geweld op het platteland', aldus de verklaring. 'Dit scenario vereist een stevige actie van openbare instellingen.'

Federale aanklager Aldo de Campos Costa zei dat zijn kantoor in de Amazonas-staat civiele en criminele onderzoeken zou lanceren om degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade te identificeren.

Aurelio Herraiz, professor aan het Federaal Instituut voor Onderwijs, Wetenschap en Technologie van de staat Amazonas, die jarenlang in Humaitá aan een project met garimpeiros heeft gewerkt, vreest escalatie van het conflict. 'Wat er nodig is, is om aan de tafel te gaan zitten en het probleem voor eens en altijd op te lossen. Garimpeiros moet begrijpen dat ze legaal moeten handelen', vertelde Herraiz de Thomson Reuters Foundation.

(Suriname Mirror/Reuters/oeco.org.br/Folha de Sao Paulo/Diário da Amazônia/YouTube/Twitter)

maandag 30 oktober 2017

Ruim 67 kilo cocaïne bestemd voor België onderschept in haven Georgetown, Guyana

Cocaïne gevonden in vijf met rijst gevulde zeecontainers


Meer dan 67 kilo cocaïne bestemd voor België is gevonden op de John Fernandes Wharf Water Street te Georgetown, nadat verscheidene zeecontainers waren doorzocht, zei de Douane Anti-Narcotica Eenheid (CANU) maandag 30 oktober 2017.

Het anti-drug agentschap zei dat een tussenpersoon, 'verantwoordelijk voor de zending', is aangehouden.

CANU-agenten en het Container Control Program hebben samengewerkt om de cocaïne in verzegelde 45 kilo zakken rijst te vinden. 'De operatie begon vrijdag 27 oktober op de John Fernandes Wharf Water Street Georgetown en de vondst werd zaterdag gedaan', aldus CANU.

CANU zei, dat de cocaïne gevonden werd in vijf met rijst gevulde 20 voet containers. De containers zouden Guyana vrijdagavond verlaten.

(Suriname Mirror/Demerara Waves Online)

'Dat je buurman olie heeft aangeboord betekent niet dat jij ook olie aanboort'

(Bron foto: Facebook)
Oud-directeur Staatsolie Jharap: 'De kans om aardolie te vinden is 15 tot 20%'


'Als je buurman een grote prijs uit de loterij heeft gewonnen, betekent dat niet dat jij ook zo’n prijs zal winnen. Die kans is 1 op vele miljoenen.' Woorden van Eddie Jharap, ex-directeur Staatsolie Maatschappij NV, gisteren op zijn Facebookpagina, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 30 oktober 2017.

Zij reactie kwam een paar dagen na berichtgeving vanuit de Britse oliemaatschappij Tullow Oil, die bekend maakte, dat boringen in de Araku boorput in Block 54, geen commercieel positieve resultaten hebben opgeleverd.

Bij aardolie-exploratie proberen geologen volgens Jharap de kans te vergroten met uitgebreide en kostbare voorstudies, om vast te stellen of er aardolie in het concessiegebied voorkomt en waar de beste locatie is om het voorkomen van aardolie met een boorgat te vinden. Heeft men zo’n prospect vastgesteld en besluit men een dure boring uit te voeren, dan is volgens Jharap ook met de huidige kennis in de wereld van aardolie-onderzoek, de kans om werkelijk aardolie aan te treffen nog steeds 15-20 procent.

'Goed om dit voor de toekomst vast te houden', aldus Jharap op zijn social mediapagina.

31-Jarige automobilist in Nickerie dodelijk verongelukt

Auto raakt in bocht Van Idsingaweg van de weg en belandt in kanaal


De 31-jarige Navin Autar is zondag om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de Van Idsingaweg in het district Nickerie. De politie van Waldeck kreeg omstreeks half zeven 's morgens bericht, dat een voertuig betrokken was bij een verkeersongeval op die weg en dat de wagen in een kanaal was terechtgekomen. 

Ter plaatse aangekomen, bleek dat de bestuurder, Autar, ter plaatse was overleden. Regiocommandant Widjaikoemar Oedit van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, maandag 30 oktober 2017, in het Dagblad Suriname, dat de bestuurder hoogstwaarschijnlijk de controle over de auto had verloren bij het beschrijven van een bocht, met als gevolg dat de wagen van de weg raakte en in het kanaal tot stilstand kwam.

Het slachtoffer raakte bekneld en werd mede door de hulp van de brandweer bevrijd.

Volgens een bericht van het Korps Politie Suriname vandaag is een passagier, die in de auto zat, ter observatie opgenomen in een ziekeninrichting in Nickerie. Hij verkeert buiten levensgevaar.

Twee mannen (27 en 20) bekennen twee verkrachtingen en berovingen

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Mannen beroven en verkrachten een 77-jarige en een 48-jarige vrouw


De 20-jarige R.A. alias 'Nali', en R.K. (27), alias ‘Koeli Nali’, zijn vrijdag aangehouden door het Regio Bijstand Team Midden (RBTM). De twee mannen worden ervan verdacht in de maand februari een 77-jarige vrouw te hebben beroofd en verkracht. Toen werd een geldbedrag in Srd's buitgemaakt. Het slachtoffer moest per ambulance worden afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academische Ziekenhuis Paramaribo. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 30 oktober 2017, maar vermeldt niet de locaties waar de feiten zijn gepleegd.

De twee zijn ook in beeld gebracht in een andere berovings- en verkrachtingszaak, van een 48-jarige vrouw in dezelfde omgeving.

Na hun aanhouding zijn ze overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten die deze zaken in onderzoek heeft. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn ‘Nali’ en ‘Koeli Nali’ ingesloten.

De verdachten hebben tijdens verhoor bekend de strafbare feiten te hebben gepleegd. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder.

Ook 20 jaar cel geëist tegen verdachte Arthy Gorré in 8 decemberstrafzaak

Voor auditeur-militair Roy Elgin staat het vast: Gorré was 8 en 9 december in Fort Zeelandia
 

Naast hoofdverdachte Desi Bouterse, medeverdachten Stephanus Dendoe en Etienne Boerenveen, is vandaag, maandag 30 oktober 2017, ook tegen Arthy Gorré 20 jaar celstraf geëist voor zijn aandeel in de 8 Decembermoorden. Auditeur-militair Roy Elgin acht overtuigend en wettig bewezen dat Gorré in kalm beraad samen met leden van de Groep van 16 en anderen het plan heeft uitgekiend om vijftien critici van de toenmalige regering om het leven te brengen. Hij heeft ook actief meegewerkt aan de uitvoering van het moordplan. Dit meldt de Ware Tijd.

Gorré was niet aanwezig tijdens de rechtszitting. De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de verdachte ernstig ziek is.

Elgin putte uit talrijke verklaringen van getuigen om te staven dat Gorré op 8 en 9 december in Fort Zeelandia aanwezig was ten tijde dat de vijftien opgepakte mannen na eerst te zijn gemarteld standrechtelijk werden geëxecuteerd. De verdachte was lid van de Groep van 16 die op 25 februari 1980 een geslaagde staatsgreep had gepleegd.

Tegenover de Krijgsraad heeft Gorré destijds verklaard geen enkele betrokkenheid te hebben gehad bij de moorden. Hij was destijds commandant van de elitetroepen, de Echo Compagnie, maar naar eigen zeggen zou hij 'buitenspel' zijn gezet. Volgens Elgin een leugen, omdat het hem niet logisch voorkomt dat de legerleiding haar best getrainde militairen terug had gestuurd naar de barakken, terwijl er sprake was van een serieuze coupdreiging.

Gorré is van oordeel dat hij vanwege rancune op de verdachtenlijst is terechtgekomen daar hij niet had meegewerkt om toenmalig bevelhebber Bouterse uit te schakelen.

Voor de rechtbank verklaarde Gorré dat hij niet constant in het fort aanwezig was. Ten tijde van de moorden bevond hij zich in nachtclub Diamond met vrienden. Verschillende getuigen hebben echter verklaard dat de commandoleider wel in Fort Zeelandia aanwezig was. Zo verklaarde een in het fort aanwezige militair tevens oud-employee van radiobaas André Kamperveen dat het hem door Gorré was verboden Kamperveen een glas water te geven toen hij daarom had gevraagd. Kamperveen is een van de vijftien doodgeschoten mannen.

In zijn nadagen in het Nationaal Leger werd Gorré door toenmalig president Ronald Venetiaan als bevelhebber aangesteld, nadat hij Bouterse had ontslagen.

Eis 20 jaar cel tegen 8 decembermoordenverdachte Etienne Boerenveen

Boerenveen heeft ontkend dat hij op 8 en 9 december in Fort Zeelandia is geweest

Elgin: 'Het is geen vereiste dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd'


Tegen Etienne Boerenveen, verdachte in het 8 decemberstrafproces, heeft auditeur militair Roy Elgin vanochtend, maandag 30 oktober 2017, twintig jaar cel onvoorwaardelijk geëist. De betrokkenheid van Boerenveen in de moordzaak is duidelijk, aldus Elgin, zo bericht Starnieuws.

Boerenveen heeft steevast aangegeven niet in Fort Zeelandia te zijn geweest op 8 en 9 december 1982.

De zaak tegen Arthy Gorré staat voor vandaag ook op de rol. Tegen Desi Bouterse en Stephanus Dendoe is ook 20 jaar geëist.

Boerenveen zei tijdens zijn verhoor in juli 2010, dat hij op 8 en 9 december niet in Fort Zeelandia is geweest. Hij was verantwoordelijk voor Memre Boekoe kazerne. Hij heeft de kazerne niet verlaten.

Elgin stelde, dat het geen vereiste is dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd. Hij wordt strafrechtelijk medeverantwoordelijk gehouden.

Boerenveen deelde de Krijgsraad mee, dat hij niet op de hoogte was van moordplannen. Hij heeft Surindre Rambocus, die opgesloten was in de kazerne, ook niet naar Fort Zeelandia gebracht. Boerenveen verklaarde dat hij opdracht had van garnizoenscommandant Roy Horb, die zijn meerdere was, om het alarmplan in werking te stellen.

De raadsman van Boerenveen, Frank Truideman, zal op 30 januari 2018 pleidooi houden.

Korps Politie Curaçao houdt verkeerscontroles gericht op bezit vuurwapens en andere misdrijven

Drie mannen aangehouden voor illegaal bezit vuurwapen


Het Korps Politie Curaçao (KPC) heeft zaterdag en zondag tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends in samenwerking met de Curaçaose Militie (Curmil) op de Schottegatweg Zuid en de F.D. Rooseveltweg controles gehouden gericht op het bezit van vuurwapens en andere misdrijven. 

Hierbij zijn drie mannen aangehouden voor het illegaal bezit van een vuurwapen. Het gaat hierbij om de Curaçaoënaars J.I.U.A. (21), R.R.D. (31) en A.A.D. (19). Ook is de 39-jarige E.B.M. aangehouden op verdenking van diefstal van een kentekenplaat en zijn twee mannen aangehouden die niet over de nodige verblijfsdocumenten beschikten.

Alle verdachten zijn voorgeleid aan een hulpofficier van Justitie, die de gevangenhouding heeft bevolen.

Tijdens de controle zijn verder 1 revolver, 1 auto, een kleine hoeveelheid marihuana en een kentekenplaat in beslag genomen. Twee auto’s zijn met een sleepwagen naar de opslagplaats gebracht omdat de chauffeurs niet over geldige papieren beschikten.