woensdag 24 januari 2018

LVV-minister Algoe: 'Op tijd uitbetalen ADRON-personeel ligt in handen van Financiën'

'Mensen moeten op tijd uitbetaald worden voor geleverde diensten'


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) bevestigt woensdag 24 januari 2018, in het Dagblad Suriname dat de salarissen van de medewerkers van het Anne van Dijk Rijstonderzoek Nickerie (ADRON) dinsdag zijn gestort. 

Het personeel van het rijstonderzoekscentrum klaagt al enkele maanden steen en been over het steeds uitblijven van de bezoldigingen voor geleverde diensten.

Het uitblijven van de bezoldigingen salaris in december 2017 dwong medewerkers van het instituut deze week weer aandacht van de autoriteiten te zoeken.

De bewindsman voert aan, dat de aanvraag van de middelen bij zijn ministerie wordt ingediend, waarna autorisatie nodig is van zijn collega-minister van Financiën. Pas na dit traject kunnen de gelden gestort worden.

De minister benadrukt, dat LVV niet de bevoegdheid bezit om te garanderen dat de betaling van het ADRON-personeel op tijd zal plaatsvinden, omdat deze bevoegdheid bij Financiën ligt. Wat wel volgens hem vaststaat is, dat mensen op tijd uitbetaald moeten worden voor geleverde diensten.

'Er zijn ook een paar problemen geweest. In bepaalde gevallen, zoals van ADRON, was er een misverstand ontstaan, terwijl in een ander geval de stukken wel waren opgestuurd, maar de middelen niet waren overgemaakt', aldus de minister.

Maandelijks heeft ADRON zo'n Srd 220.000 nodig voor de salarissen van het personeel. Op jaarbasis is dat Srd 2,6 miljoen. Van de ontvangen gelden over de rijstexport is dat een derde dat ADRON op jaarbasis nodig heeft om de salarissen veilig te stellen.

Regering benoemt CEO IAmGold Steve Letwin tot Groot-Officier in de Ere Orde van de Gele Ster.

(Bron foto: IAmGold)
'Het toont de kracht van onze relatie met de republiek Suriname'


Steve Letwin, algemeen directeur van goudmaatschappij IAmGold, is vandaag, woensdag 24 januari 2018, door de regering onderscheiden. Hij is benoemd tot Groot-Officier in de Ere Orde van de Gele Ster. De hoge onderscheiding werd bij afwezigheid van president Desi Bouterse uitgereikt door vicepresident Ashwin Adhin. Letwin werd gedecoreerd vanwege de bijzondere bijdrage en toewijding die hij in de afgelopen jaren heeft geleverd aan onder meer de Rosebel-operatie in Brokopondo. 

Adhin benadrukte in zijn toespraak de toewijding van de IAmGold-topman aan Suriname door aan te geven dat, sinds zijn benoeming in 2010, Letwin al dertig keer naar Suriname is gekomen. Hij heeft in de afgelopen jaren, na de ineenstorting van de goudprijzen in 2013 en de aanhoudende uitdagingen bij Rosebel, de operatie door haar moeilijkste periode heen geleid.


Mede door zijn inspanningen konden 1.700 arbeidsplaatsen behouden worden ondanks de problemen waarmee de goudsector te kampen kreeg.

De vicepresident memoreerde eveneens Letwins persoonlijke betrokkenheid bij de ondertekening van de tweede wijziging van de Delfstoffenovereenkomst in 2013. In hetzelfde jaar heeft hij president Bouterse toegezegd om een zonne-energie-installatie van 5 megawatt te bouwen voor Suriname. Die installatie is sedert 2014 operationeel.

Recentelijk was Letwin betrokken bij de discussies met goudzoekersorganisatie Makamboa van Nieuw Koffiekamp om tot een protocol te komen voor hun kleinschalige mijnbouwactiviteiten op de Gross Rosebel-concessie (Roma pit). Dit protocol werd eind 2017 ondertekend en hiermee is de basis gelegd voor meer vreedzame relaties in de toekomst, meldt IAmGold in een persbericht.

Ook op sociaal gebied en voor het onderwijs heeft de IAmGold-baas zich verdienstelijk gemaakt voor Suriname. Letwin is 'enorm vereerd' met de onderscheiding. 'Het toont de kracht van onze relatie met de republiek Suriname. Zoals ik in mijn opmerkingen tijdens de ceremonie van vandaag heb vermeld, is deze relatie het product van buitengewone en aanhoudende inspanningen verricht door een zeer grote groep van personen. Deze onderscheiding accepteer ik niet slechts voor mezelf, maar ook in naam van de gehele Rosebel-team, zonder wie dit allemaal niet mogelijk zou zijn geweest.'

'Kannibaal'-moordenaars in Brazilië eten delen van vrouw nadat ze haar voor haar echtgenoot hadden verkracht

Cristina Amaral (44) mist verschillende interne organen waaronder haar eierstokken

'Verdachten sneden de rug van de man open met een mes terwijl hij nog leefde en hingen hun slachtoffers op voordat ze stierven en de vrouw onthoofdden'

 
Een Braziliaans echtpaar dat in hun huis werd vermoord, werd bruut voor hun dood gemarteld terwijl de moordenaars vermoedelijk een deel van hun lichaamsdelen aten, aldus de politie in de Braziliaanse deelstaat Bahia. Cristina Amaral, 44, werd naar verluidt verkracht voor de ogen van haar man Juvenal, 57, toen een criminele bende hen probeerde te dwingen om hen een grote som geld te geven. 

De verminkte lichamen van het paar werden begraven in de achtertuin van hun huis in Camaçari, noordoost Brazilië.

Cristina Amaral miste verschillende interne organen waaronder haar eierstokken.

Daniel Santos Neves, 29 en Carlos Alberto Neres, 25, werden gearresteerd met drie tieners , 13, 14 en 16 jaar oud na een anonieme tip (zie foto: Daniel Neves, links en Carlos Neres, rechts).

Detective Maria Tereza Santos, hoofd van de afdeling Moordzaken zei: 'Het lijkt erop dat de verdachten kannibalisme beoefenden. Interne organen, inclusief de eierstokken en eileiders, waren uit het lichaam van de vrouw gerukt en andere lichaamsdelen ontbreken. Er is geen indicatie van waar deze organen zich bevinden. We ontdekten dat opzettelijk zacht weefsel was afgesneden van de botten van de slachtoffers. We onderzoeken ook of de consumptie plaatsvond terwijl de slachtoffers nog leefden. Forensisch deskundigen hebben niet overtuigend bewezen dat de verdachten delen van hun slachtoffers aten, maar het bewijs wijst op dit feit.' 

De lichamen van de man en vrouw werden op 9 januari in een ondiep graf vergaan en begraven gevonden, nadat bezorgde buren het paar als vermist hadden opgegeven.

Volgens politieagenten waren de twee het doelwit van een lokale bende die op zoek was naar 70.000 reais (£ 15.000) waarvan de criminelen dachten dat ze verborgen waren in de woning na het recente succes van de ontvangst van een schadevergoeding. De oma van een van de tieners werkte als schoonmaakster voor de slachtoffers en wordt verondersteld het 'goede nieuws' van de echtpaar met haar kleinzoon te hebben gedeeld. Ze is niet betrokken bij de misdaad.

'De tiener kleinzoon kende blijkbaar de routine van de slachtoffers en dit was dan ook een misdrijf met voorbedachte rade,' zei Santos. 'Het lijkt erop, dat de verdachten erop uit waren om ​​te verkrachten, te moorden en we geloven om de slachtoffers te eten als onderdeel van een soort van verdorven ritueel.' 

Forensische deskundigen onthulden, dat mevrouw Amaral 'gruwelijke' verwondingen heeft opgelopen voordat zij stierf. Haar man werd hard geslagen, neergestoken en gedwongen om toe te kijken terwijl zijn vrouw voor hem werd verkracht, nadat de criminelen  naar verluidt hadden gefaald in hun poging om uit te vinden waar het geld werd bewaard.

Santos: 'We geloven dat de verdachten vrijdag 5 januari in het huis van het stel hebben ingebroken, nadat zij hoorde dat de Amarals een aantal fondsen had verworven. Het lijkt erop dat de slachtoffers minimaal 24 uur gegijzeld en genadeloos zijn gemarteld voordat ze werden gedood. Wij geloven dat Cristina seksueel werd misbruikt en verkracht terwijl haar man gedwongen was te kijken. De arm van het slachtoffer werd geamputeerd terwijl ze nog leefde en ze scheurden haar eierstokken en eileiders eruit. Deze lichaamsdelen ontbreken nog steeds. Haar man werd ook venijnig gemarteld. De moordenaars openden naar verluidt zijn rug met een mes terwijl hij nog leefde. De verdachten hebben bekend dat ze hun slachtoffers hebben opgehangen voordat ze stierven en de vrouw onthoofdden.'

De verminkte lichamen van het echtpaar werden verbrand en begraven gevonden in een geïmproviseerd graf in de tuin aan de achterkant van het huis.

De verdachten werden door onderzoekers naar het terrein gebracht en naar verluidt wezen ze de plek aan waar de lijken waren begraven.

Toen de politie de bende arresteerde, werden de verdachten aangetroffen met een geweer, een pistool en een auto waarvan men vermoedt dat die eigendom was van de slachtoffers. 'Iedereen is geschokt en ontsteld door de wrede en zinloze moord op een echtpaar, dat een rustig leven in de buurt heeft geleid en die bekend stond als fatsoenlijke  personen,' zei detective Santos. 'De families van de slachtoffers zijn nog steeds in shock vanwege de wrede aard van hun dood en gruwen van de mogelijkheid dat de lichaamsdelen van hun ouders zijn opgegeten in deze barbaarse misdaad.'

Onderzoekers zeiden dat de volwassen verdachten verdacht worden van een waslijst aan feiten, waaronder diefstal, marteling, moord, verbergen van een lijk, illegaal wapenbezit en aanzetten van minderjarigen tot het plegen van misdrijven . De minderjarige verdachten worden beschuldigd van verkrachting en diefstal.

(Suriname Mirror/The Daily Mail)

Wilgo Valies: “Aanval president Bouterse op schooldirecteuren is niet correct”

'Hoeveel overuren zou je moeten maken om op die Srd 35.000 te komen, dit is onmogelijk'


Onderwijs vakbondsleider Wilgo Valies is, net als het VOS-Directeurenberaad, geschokt door uitlatingen van president Desi Bouterse, die onlangs, tijdens een  NDP-structurenvergadering in partijcentrum Ocer, beweerde dat de schooldirecteuren, die initieel maandelijks een basissalaris van Srd 7.000 ontvangen, uiteindelijk met Srd 35.000 ervandoor gaan. Dit ligt volgens Bouterse aan de overurenvergoeding. 

'Het aanvangssalaris is Srd 6.524 en het maximum is Srd 8.091. Dit is het basissalaris wat de directeuren van middelbare scholen krijgen. Hoeveel overuren zou je moeten maken om op die Srd 35.000 te komen? Dit is onmogelijk', aldus Valies vandaag, woensdag 24 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

De vakbondsleider accentueert, dat het overwerk van schooldirecteuren op zich geen verrassing moet zijn. 'Als de overheid vindt dat mensen teveel overuren maken, ligt het ook aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het ministerie moet toch erop toezien dat het aantal overuren niet wordt overschreden?'

Alvorens de president een zware beschuldiging richt aan het adres van de schooldirecteuren, vindt Valies dat het statement van de president eerst onderbouwd moet worden met bewijsmateriaal. 'Ik heb er vertrouwen in dat de directeuren zich niet bevoordelen, maar naar eer en geweten handelen.' 

Valies brengt in herinnering dat de overurenvergoeding bovendien niet is aangepast aan de nieuwe bezoldigingsreeks oftewel de herwaardering van de leraren, waardoor een riant salaris van Srd 35.000 nogal bespottelijk is. 'De lesurenvergoeding bij overwerk wordt nog steeds berekend aan de hand van het oud salaris. Het is dus niet correct om een aanval te plegen op de schooldirecteuren.'

Valies beklemtoont, dat de schooldirecteuren meerdere baantjes kunnen hebben, waarvan de totale inkomsten niet beschouwd moeten worden als een directeursbezoldiging. Ter illustratie geeft Valies het volgende voorbeeld. 'Mevrouw Naomi Samidin zit in het parlement en is tevens de directrice van een middelbare school. Voor beide jobs wordt ze vergoed. Als mensen extra werk of commissiewerk verrichten, kan dat niet in relatie worden gebracht met het directeurssalaris', aldus Valies.

Politie Nickerie bezoekt districtscommissaris Doebay thuis

Doebay met echtgenote verwikkelt in luidruchtige woordenwisseling


De politie van Nickerie kreeg afgelopen  weekend een melding binnen betreffende een kwestie tussen de districtscommissaris (dc) van Saramacca, Lakshminarain Doebay, en zijn wederhelft. Een buurtbewoner schakelde de politie in, omdat er luidruchtig werd gesproken in de woning van de dc, die elk weekend naar Nickerie afreist. Voor het Dagblad Suriname voldoende reden er vandaag, woensdag 24 januari 2018, wat aandacht aan te besteden.

De politie heeft ingespeeld op de melding en ging op onderzoek uit. Ter plaatse aangekomen werd aan de politie voorgehouden, dat er inderdaad een woordenwisseling gaande was tussen het echtpaar. De echtgenote verzocht de politie om met haar man te praten en om te bemiddelen.

In het belang van het verdere onderzoek heeft de politie het nodig geacht voorlopig geen verdere details prijs te geven.

Doebay heeft overigens op 1 juli 2011 een burger mishandeld. Hij was toen districtscommissaris van Nickerie. Dit incident deed zich voor in Nickerie bij de woning van een autospuiter. Het verhaal was, dat Doebay zijn auto had zien staan bij een spuiter, zonder dat hij iets hiervan afwist. Later bleek dat de Doebay zijn voertuig aan het latere slachtoffer had afgestaan en die heeft op zijn beurt de auto  doorverkocht aan een derde. Uiteindelijk brak ter plaatse een vechtpartij uit, waarbij de districtscommissaris het slachtoffer met een kabel had bewerkt. Volgens Doebay had hij geen bedoeling om een vechtpartij uit te lokken.

Voor dit incident werd Doebay veroordeeld wegens mishandeling en bedreiging tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

Suriname gaat via Israëlisch bedrijf tomaten en paprika exporteren naar Verenigde Staten

Agro Business gaat plantenkassen opzetten in districten Sipaliwini, Marowijne en Brokopondo


Drie districtscommissarissen hebben gisteren in de vergaderzaal van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) een overeenkomst getekend met Agro Business, een bedrijf uit Israël voornamelijk gericht op het ontwerp, de engineering, de distributie en de installatie van kassen en agrarische projecten. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 24 januari 2018.

In de districten Sipaliwini, Marowijne en Brokopondo zullen plantenkassen opgezet worden, waarin tomaten en paprika geplant zullen worden speciaal ten behoeve van de export.

De ondertekenaars waren dan ook districtscommissarissen Margaretha Malonti, Kenya Pansa en  Freddy Daniels en van het Israëlisch bedrijf Gioza Rabinovich.

Pansa, die in plaats van een Memorandum of Understanding (MoU) een verklaring van intent heeft getekend, gaf aan reeds een MoU getekend te hebben met het bedrijf. Hij gaf een gedetailleerde beschrijving van de bedoeling van dit project. 'Dit project zal gefinancierd worden voor een bedrag van ongeveer 15.255.000 Amerikaanse dollar, maar de return investment zal meer dan 17,5% opbrengen in het eerste jaar.' Volgens hem zullen de kassen 1 hectare beslaan. 'Het ligt in de bedoeling de tomaten en paprika te exporteren naar Amerika. De afname zal 80% zijn en het resterend 20% zal dus ingezet worden voor de lokale markt. Dit project zal niet alleen de nodige deviezen brengen voor het land, maar ook voor werkgelegenheid zorgen en ruim 200 mensen voorzien. Ook zullen in dit kader trainingen komen op verschillende niveaus en deze trainingen zullen in Israël verzorgd worden.'

De districtscommissaris verklaarde dat dit pas het begin is, omdat in de toekomst meer gewassen verplant zullen worden. 'We gaan echter van start met deze 2. We hebben onze stoute schoenen aangetrokken en we gaan ervoor.'

Het is officieel niet bekend waar de kassen komen en er zal nog met de lokale bevolking daarover gesproken moeten worden. Nadat met de minister van Financiën is gesproken, zal na 60 dagen overgegaan worden tot de eerste fase en dat is de kassen te krijgen in Suriname.

Volgens Pansa is dit product (tomaten) een hybrid product, waarvan de houdbaarheid 45 dagen is. Een kas is 1 hectare groot en er zal een start gemaakt worden met 15 kassen (15 hectare). Agro Bussiness zal de producten voor Amerika opkopen en aangeven waar de productbestemming zal zijn.

Mallontie van het bestuursressort Pamacca gaf aan de gebieden in het binnenland die uitgemijnd zijn, te weten Snesi kondre, in te zullen zetten voor het opzetten van de kassen. Zij wil vooral gebruik maken van deze kans om deze gebieden weer leefbaar te maken, omdat grote delen van de bewoners daar wegtrekken vanwege een tekort aan werk.

Gioza Rabinovich van Agro Business stelde dat de kassen opgezet zullen worden volgens de meest geavanceerde technologie. 'We zullen minimaal 4.500.000 kilo tomaten produceren per jaar. Er zal werkgelegenheid komen voor 200 mensen en 400 indirecte banen voor civiele ingenieurs, landmeters, elektriciens, waterdeskundigen en agronomen. Ik twijfel er niet aan dat dit project de geschiedenis van de landbouw in Suriname ingrijpend zal veranderen.'

Directeur Reina Revales van het ministerie van Handel. Industrie en Toerisme stelde, dat dit project de eerste vrucht is uit een samenwerkingsintentie, die formeel is gestart in november 2017. 'We hadden namelijk een Suriname-Israël Technology and Investment Conference gehouden. Er is een aantal interessante investeringsmogelijkheden aangeboden op het gebied van landbouw, cybersecurity enz. Het is niet bij deze conferentie gebleven en een aantal bedrijven is teruggegaan naar Israël en ze hebben hun huiswerk gemaakt.' 

Uit deze bedrijven is Agro Business in contact gebleven met de dc van Brokopondo. Dit bedrijf is met een zakelijk voorstel gekomen rond de landbouw in de districten en dit voorstel zal uiteindelijk moeten resulteren in het opzetten van een plantenkas voor het telen van tomaten en paprika en het land van deviezen voorzien.

Andesregio van Ecuador getroffen door zeer besmettelijke AH1N1-griep

(Bron foto: Twitter)
22 Mensen aan de griep overleden en 441 geregistreerde patiënten


Met 22 sterfgevallen en 441 geregistreerde gevallen van de zeer besmettelijke AH1N1-griep (Mexicaanse griep), zegt het Ecuadoraans ministerie van Volksgezondheid, dat dit binnen de verwachte parameters voor de infecties van dit jaar valt. 


AH1N1 heeft meer dan 400 mensen in de afgelopen twee maanden getroffen en onderscheidt zich als de gevaarlijkste en meest prominente vorm van influenza in de Andesregio van Ecuador.

Burgers met mondkapjes lopen de straat op om zichzelf te beschermen tegen de epidemie. Sinds november hebben ongeveer 365 Quiteños, inwoners van de hoofdstad van het land en rond de provincie Pichincha, het virus gecontracteerd. Negen zijn overleden sinds 19 januari.

Om de heftige uitbraak te bestrijden, heeft het ministerie verschillende epidemiologen ingeschakeld om deel te nemen aan een influenza-commissie die de huidige situatie, beheersprotocollen en mogelijk vaccinaties van het land zal analyseren.


Ongeveer 700.000 mensen lopen risico besmet te raken - kinderen jonger dan vijf jaar, ouderen, patiënten met chronische aandoeningen en zwangere vrouwen - werden gevaccineerd als onderdeel van een actieve campagne om het virus te beheersen binnen de eerste twee weken van het jaar.

Viceminister van Gezondheid, Verónica Espinosa, verzekerde dat gezondheidsexperts hun uiterste best doen om de opkomende epidemie te onderdrukken. 'In Ecuador heeft het vaccin de efficiëntienormen die ons in staat stellen het gebruik ervan aan te bevelen, zowel door de MSP als de Wereldgezondheidsorganisatie, zodat verzekerd kan worden dat Ecuador niet improviseert bij de behandeling van de griep', zei Espinosa.Het ministerie van Volksgezondheid zegt, dat enkele van de symptomen waar men zich bewust van moet zijn, zijn koorts boven de 38 ° Celsius, kortademigheid en een aanhoudende hoest of een ernstige keelpijn. Zij voegde eraan toe, dat de traditionele methoden voor goede hygiëne de beste manier zijn om een ​​goede gezondheid te garanderen, namelijk mond- en neusbedekking tijdens hoesten, handdesinfecterend en frequent handenwassen, en tot slot goede ventilatie in huis en op de werkplek.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube

Een LGBT+ persoon wordt elke 19 uur gedood in Brazilië

(Bron foto: Twitter)
In 2017 zijn bijna 450 LGBT-mensen gedood door homofoben en transfoben in Brazilië


Bijna 450 LGBT+ mensen werden in 2017 gedood door geweld in Brazilië. Nieuw onderzoek wijst uit, dat in 2017 bijna 450 LGBT-mensen zijn gedood door homofoben en transfoben in Brazilië. Brazilië heeft ook de hoogste cijfers aantal moorden in de wereld. In 2016 werden 62.000 moorden geregistreerd.

Grupo Gay De Bahia, een LGBT+ waakhond, registreerde een toename van 30 procent van de 327 slachtoffers die in 2016 werden gedood. De nieuwe cijfers komen overeen met bijna één gewelddadige dood elke 19 uur.

Er waren 387 moorden en 58 zelfmoorden die verband hielden met homofobie.


Vorig jaar werd homo zijn bestempeld als een ziekte in het land, toen een rechtbank in de Braziliaanse hoofdstad, Brasilia, besliste dat homoseksualiteit een ziekte is en dat de zogenaamde 'homo genees'-therapie legaal was. Dit ondanks het feit, dat het homohuwelijk legaal is in het land en Rio De Janeiro een van 's werelds grootste LGBT+ Pride-evenementen organiseert.

Het land heeft ook discriminatiebescherming voor zijn LHBT+ -gemeenschap die is vastgelegd in de wet.

Luiz Mott, president van Grupo Gay de Bahia, vertelde The Guardian, dat ultraconservatieve politici  kunnen hebben bijdragen aan de toename van homofobie in het land. Hij zei: 'Het is een discours dat solidariteit vernietigt en LGBT-mensen gelijkstelt aan dieren.'


(Suriname Mirror/TheGayUK/Twitter)

Peru legt omstreden wegennetwerk aan in een afgelegen gebied van het Amazone regenwoud

Enkele uren na vertrek paus uit Peru is goedgekeurde wet in het staatsblad gepubliceerd....


 Binnen de zone bevinden zich 4 nationale parken en leven 5 inheemse stammen die tot nu toe in vrijwillige isolatie leven


Peru heeft voor een wet gestemd die toelaat dat een nieuw wegennetwerk wordt aangelegd in een afgelegen gebied in het plaatselijke regenwoud. Daardoor kunnen de kwetsbare bossen en de woonplaats van verschillende inheemse stammen bedreigd worden, iets waarvoor de paus tijdens zijn recente bezoek aan het land nog voor waarschuwde. 

De pas goedgekeurde wet handelt specifiek over de regio Purus, een deel van het Amazonewoud tegen de grens van Peru met Brazilië. Binnen de zone liggen vier nationale parken en het huist vijf inheemse stammen die tot nu toe in vrijwillige isolatie leven.

Het geplande nieuwe wegennetwerk bevat onder andere een snelweg van 277 kilometer lang en kan leiden tot een ontbossing van 2.750 vierkante kilometer.

De timing voor de goedkeuring is opvallend, omdat de paus net nog zijn bezorgdheid heeft uitgedrukt over de bedreiging van de tropische regenwoud in het land. Tijdens zijn bezoek aan Peru vorige week zei hij, dat er 'enorm veel druk wordt gezet op de inheemse bevolking van het Amazone-woud door de belangen van de grote industrieën'.

Enkele uren na het vertrek van de leider van de Kerk uit Peru werd de goedgekeurde wet in het staatsblad gepubliceerd.

(Klik op afbeeldingen voor groot exemplaar)

'De regering heeft duidelijk niet nagedacht over de woorden van de paus', stelt Lizardo Cauper, directeur van de Peruaanse federatie van inheemse inwoners van het Amazonewoud. 'Wegen brengen buitenstaanders naar ons land om hier hout te kappen en voor verkeer te zorgen. Bovendien trekt het drugshandelaars en illegale mijnhandel aan.'

Een Peruaanse rechtbank oordeelde recent nog, dat de bescherming van het regenwoud van nationaal belang is. 'Maar deze wet gaat daar lijnrecht tegen in', zegt Julia Urrunaga van het Peruviaanse Agentschap voor Milieu-onderzoek in The Guardian. Zo’n 95% van de ontbossing gebeurt op 6 kilometer afstand van een weg, stelt de organisatie.

(Suriname Mirror/Metro/TeleSUR)

Ruim 1.000 kilo cocaïne onderschept in Ecuador met stempel van Poetin

Cocaïne verstopt in een container met bevroren heek met bestemming haven Antwerpen


In Ecuador heeft de politie vorige week ruim een ton cocaïne onderschept. De zending was bestemd voor Antwerpen. Dat heeft het Ecuadoraanse ministerie van Binnenlandse Zaken naar buiten gebracht, aldus CrimeSite.nl vandaag, woensdag 24 januari 2018.

In de operatie “Pesca Blanca” ('Witte Vis) was er bij de politie informatie binnengekomen dat er in een container met bevroren heek een grote zending naar Antwerpen zou worden verstuurd. De politie haalde vervolgens de bewuste containers in de zending eruit voor onderzoek. '

In sommige dozen zat tussen de vis cocaïne: 1.045 kilo. De cocaïneblokken hadden stempels met beelden van Vladimir Poetin, een stier en een kettingzaag.

Er is in Ecuador een man aangehouden in de zaak, Pedro Q. V., die werkt bij een stuwadoorsbedrijf.

De cocaïne zou vanuit Colombia in Ecuador zijn geïmporteerd, de vis was aangevoerd vanuit de kustplaats Manta. Mogelijk is de cocaïne daar tussen de vis verpakt.

De zending was geadresseerd aan het bedrijf Ahlanfruits in België, aldus Ecuadoraanse media.

Venezuela houdt uiterlijk 30 april presidentsverkiezingen

Huidig president Nicolás Maduro zal vrijwel zeker voor herverkiezing gaan


Venezuela houdt uiterlijk 30 april presidentsverkiezingen. Dat heeft de regeringsgezinde wetgevende vergadering bepaald. De socialistische leider Nicolás Maduro zal vrijwel zeker voor herverkiezing gaan, terwijl de oppositie in wanorde verkeert en verschillende boegbeelden uitgesloten zijn van deelname.

Een verkiezingsdatum begin dit jaar was algemeen verwacht, omdat de heersende socialistische partij probeert te profiteren van Maduro’s recente machtsconsolidatie en wanorde bij de oppositie die hem als een dictator beschouwt.

Tijdens een toespraak vandaag, woensdag 24 januari 2018, pleitte Diosdado Cabello, van de Socialistische Partij, voor een snelle verkiezing in het olierijke, maar door een recessie getroffen land van 30 miljoen mensen.


'Het verkiezingsproces moet in de eerste vier maanden van het jaar 2018 worden gehouden', zei hij. 'We hebben maar één kandidaat', voegde hij eraan toe, in een duidelijke verwijzing naar Maduro (55).
De verkiezing komt voor de oppositie op een slecht moment. De meest populaire leiders zijn bijna allemaal uit de politiek, gevangen gezet, in ballingschap of uitgesloten van hun ambt.

Voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles stelt, dat de regering zo onpopulair is, dat zij de stemming kan verliezen. 'De regering en haar leiders irriteren de meerderheid van de Venezolanen,' tweette hij en spoorde de oppositie aan zich te verenigen om de democratie te redden.


Capriles kan niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen, omdat hij in april vorig jaar voor vijftien jaar is verbannen uit de openbare dienst voor het verkeerd beheren van openbare middelen als gouverneur van de deelstaat Miranda. Hij ontkent en zegt dat de aanklacht politiek gemotiveerd was.

Maanden van protesten vorig jaar konden Maduro niet verjagen, maar resulteerden in ten minste 125 doden. Hoewel Maduro impopulair is vanwege de ongebreidelde voedseltekorten en ’s werelds hoogste inflatie, profiteert hij van een goed geoliede politieke machine en een meegaand wetgevend orgaan.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Het Laatste Nieuws/New York Times/Twitter/YouTube)

Assemblee neemt gewijzigde Wet Verdovende Middelen aan

'Met de aanname van de wet is Suriname verder op lijn met internationale verdragen'

Wet betekent niet, dat telen van hennep is toegestaan, daarvoor is aanvullende wetgeving nodig

 
De gewijzigde Wet Verdovende Middelen (zie onderaan) is gisteravond aangenomen met algemene 33 stemmen, aldus vandaag, woensdag 24 januari 2018, Starnieuws. In deze wet is cannabis met een Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte van 1,5% voor medicinale doeleinden niet meer illegaal. Hoewel de teelt van vezelhennep voor industriële doeleinden theoretisch mogelijk wordt, is er een wet nodig voordat mensen over kunnen gaan tot telen van hennep. Die wet moet nog worden gemaakt. 

Door deze wetswijziging worden regelingen getroffen om stoffen die bij de illegale productie van verdovende middelen worden gebruikt, tegen te gaan.

Assembleelid Roché Hopkinson (NDP), die voorzitter was van de commissie die de openbare behandeling van de wet had voorbereid, zei dat zeven maanden geleden de discussie is begonnen. Er is flink gedebatteerd in en buiten het parlement over de mogelijkheden van industriële hennep. De wet is een compromis geworden, waarbij diverse aanpassingen door de commissie zijn gedaan. Hopkinson zei dat er prettig is samengewerkt in de commissie, waarbij vooral de bijdrage van Krishna Mathoera en Dew Sharman (beiden van VHP) als deskundigen, cruciaal waren.

Mathoera voerde aan, dat zij niet tevreden is over de wijze waarop de regering de controle uitoefent. Suriname leidt internationaal imagoschade door de grote hoeveelheden cocaïne uit Suriname die onderschept worden.

De VHP-fractie had ook moeite met de beschikkingen die minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft verstrekt voor wetenschappelijke doeleinden en onderzoek. De formulering moest zorgvuldiger zijn en het controlemechanisme is niet voldoende.

Hopkinson antwoordde op vragen, dat met de aanname van de wet Suriname verder op lijn is met internationale verdragen. Hij is van plan met een initiatiefwet te komen voor de tweede wet die aangekondigd is. Zolang die wet er niet is, kan niet overgegaan worden tot telen van hennep, omdat daarvoor de uitvoeringsbesluiten nodig zijn.

Districtscommissaris Paramaribo-Noordoost wil dat sekswerkers belastingplichtig worden

(Bron foto: NII)
Sekswerkers zal een tippelzone worden aangewezen waarin mogen werken


De districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Mike Nerkust, werkt er hard aan om sekswerkers in de toekomst belastingplichtig te stellen. Nerkust wil wetgeving uit Nederland aanpassen aan Surinaamse omstandigheden. Door prostitutie te reguleren, hopen beleidsmakers noodgedwongen deze vorm van onzedelijkheid weg te werken, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 23 januari 2018.

De districtsraad is nu bezig met een verordening voor Paramaribo, zij hoopt een brevet van ‘geen bezwaar’ te krijgen, wanneer het ministerie van Regionale Ontwikkeling dit voorstel bespreekbaar maakt in De Nationale Assemblee.

Sekswerkers zal een zone worden aangewezen, de tippelzone, waarin zij toegestaan worden om te werken.

De districtscommissaris zegt de afgelopen jaren te hebben meegemaakt, dat mensen langs de wegen staan of zogenaamd een huis huren en een massagesalon opzetten om zo geld te verdienen. De districtsraad bekijkt de mogelijkheid om deze belasting onder de noemer ‘eenmanszaak’ te innen. Terwijl de raad sekswerkers en massagesalons in kaart brengt gaat zij na welk bedrag aan belasting redelijk is. Sekswerkers op straat en massagesalons zullen niet het zelfde bedrag aan belasting betalen, hiervoor bedenkt de raad een middenweg.

Aan het eind van dit traject, dat ruim vier tot vijf maanden in beslag zal nemen, zal elke sekswerker en massagesalon verplicht zijn zich te registreren bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Massabetoging in Porto Alegre, Brazilië, eist dat Lula opnieuw presidentskandidaat mag zijn

Rechtbank in Porto Alegre beslist over continuering Lula's gevangenisstraf van bijna tien jaar


Tienduizenden Brazilianen zijn dinsdag 23 januari 2018 de straat opgetrokken in de westelijke stad Porto Alegre. Ze willen dat de gewezen president Luiz Inacio Lula da Silva deelneemt aan de verkiezingen van dit jaar, ondanks een eerdere veroordeling voor corruptie.

De betogers trokken de straat op één dag voor een rechtbank in Porto Alegre zal beslissen of zijn gevangenisstraf van bijna tien jaar behouden blijft.
Luiz Inacio Lula da Silva werd veroordeeld, omdat hij een penthouse aan het strand zou aanvaard hebben van een bouwbedrijf dat overheidscontracten nastreefde.

Als de veroordeling bevestigd wordt, dan mag Lula zich niet verkiesbaar stellen bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober. Hij geldt daarbij als de grote favoriet.


'We komen ervoor op dat Lula mag deelnemen aan de verkiezingen. Een verkiezing zonder Lula is bedrog', zei Luiz Antonio da Silva, een betoger van 59 jaar.

De gewezen president doet de gerechtelijke procedure tegen hem af als een politiek gemotiveerde 'farce'. In elk geval is het zo dat de zaak de Brazilianen sterk verdeelt. Lula's grote verdienste is dat hij tientallen miljoenen Brazilianen uit de armoede getrokken heeft gedurende zijn twee ambtstermijnen als president, van 2003 tot 2011.(Suriname Mirror/Knack.be/Journal O Globo/Twitter/YouTube)

Staten Curaçao neemt motie aan om Venezuela te vragen blokkade op te heffen

De sluiting van de grenzen heeft een grote impact op Curaçao


De Staten heeft een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om samen met andere partners in het Koninkrijk op grond van de afspraken die op Aruba zijn gemaakt, Venezuela te vragen de grenzen tussen Curaçao en Venezuela zo spoedig mogelijk te openen voor zowel het luchtverkeer als het maritieme verkeer. Zo kunnen de familiebanden, de economische en sociale banden tussen het land en de eilanden weer aangehaald worden. De motie is door de coalitiepartijen MAN, PAR en PIN en oppositiepartij Movementu Progresivo (MP) ingediend en steunde daarmee op een meerderheid.  Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 januari 2018.

Ook werd de motie mede ondersteund door de grootste oppositiefractie MFK.

Het kabinet wordt ook opgeroepen om in het kader van de veiligheid van de levering van brandstof, de grensveiligheid en de voortdurende strijd tegen de smokkel van wapens, mensen, drugs en goederen de nodige acties te ondernemen.

Bij de overwegingen, de considerans, wordt stilgestaan bij zeven verschillende punten. Er bestaan tussen Curaçao en Venezuela familiebanden en ook sociale, culturele en economische relaties. De considerans vermeldt ook dat de Venezolaanse president sinds 5 januari van dit jaar eenzijdig de grenzen sloot voor luchtverkeer en maritiem verkeer met de ABC-eilanden.

De regering is, voordat de maatregel van kracht werd, niet benaderd noch geïnformeerd over de beschuldigingen die aan de basis liggen voor de grenssluiting. Een Curaçaose afvaardiging bestaande uit de Justitieminister, en minister Kenneth Gijsbertha van Financiën, heeft als onderdeel van een delegatie van het Koninkrijk vergaderd over de grenssluiting. In de afspraken van dat overleg is de regering akkoord gegaan om samen met Venezuela te werken aan de oplossingen voor het geval er mogelijk smokkel is van koper, goud, en andere grondstoffen met een strategisch belang voor Venezuela.

De sluiting van de grenzen heeft een grote impact op het volk, en wel op het gebied van energie, voedsel, transport, politiek en migratie. De Curaçaose regering en de andere partners in het Koninkrijk hebben verklaard dat zij de positie betreuren die Venezuela ten aanzien van de eilanden heeft ingenomen.

Curaçao blockchain en cryptocurrency Taskforce een feit

'Ontwikkelingen rond cryptocurrencies kan grote kansen bieden voor economische ontwikkeling Curaçao'


De Curaçao blockchain en cryptocurrency Taskforce is een feit. Het betreft een initiatief van de particuliere sector samen met twee ministeries.

'De CIFA (Curaçao International Financial Services Association), Curaçao International Financial Services Association, en de overheid van Curaçao zijn van mening dat de ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrencies en de achterliggende blockchaintechnologie, grote kansen kunnen bieden voor de economische ontwikkeling van Curaçao met als eerste speerpunt de internationale financiële sector.' Aldus een persverklaring van Cifa, zo bericht vandaag, woensdag 24 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

Op initiatief van de CIFA in samenspraak met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het ministerie van Financiën, is een taskforce ingesteld. In deze taskforce zijn de meeste disciplines vertegenwoordigd die deel uitmaken van de internationale financiële sector van Curaçao, waaronder advocaten, belastingadviseurs, accountants, afgevaardigden van de Dutch Caribbean Stock Exchange (DCSX) en specialisten op het gebied van cryptocurrencies.

Venezolaans president Maduro communiceert niet rechtstreeks met regering Curaçao over blokkade

'De informatie waar we over beschikken, hebben we via Twitter'

'Levering van ruwe olie uit Venezuela aan de raffinaderij op Curaçao vindt normaal doorgang'


De regering van Curaçao heeft van de Venezolaanse autoriteiten geen enkel document met betrekking tot de sluiting van de grens met de Benedenwindse Eilanden ontvangen. 'De informatie waar we over beschikken, hebben we via Twitter', zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, woensdag 24 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad.

De beslissing van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de grens met de Benedenwindse Eilanden te sluiten, kwam voor de regering van Curaçao als een verrassing, aldus premier Rhuggenaath. Het nieuws bereikte de vertegenwoordiging in Willemstad in de middag van vrijdag 5 januari via het internet.

'Vlak voor kerst was er al wel een veeg teken', zo liet de premier gisteren weten bij aanvang van de openbare vergadering van het parlement over de verhouding met Venezuela. 'Op 19 december gaf president Maduro in een tweet aan er serieus over te denken de grens met de eilanden te sluiten. Daarop heb ik namens Curaçao contact gezocht met Caracas, maar dat leverde niets op aan informatie.' Daarna bleef het stil.

Curaçao verwerpt de unilaterale beslissing van 5 januari en dringt er bij de regering in Caracas op aan de grens met de eilanden op de kortst mogelijke termijn te heropenen voor zowel het luchtverkeer als het maritiem transport.

Contact is er, via de Nederlandse ambassade in Caracas, met de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza en met vicepresident Tareck El Aissami. Op 8 januari vernam de vertegenwoordiging in Willemstad van de beslissing van president Maduro, opnieuw via Twitter, om de sluiting van de grens voor onbepaalde tijd te verlengen. 'President Maduro regeert per decreet, hij geeft de regering en het bestuur in Venezuela opdrachten', zegt Rhuggenaath. 'Wij hebben geen zicht op de motieven, beraadslaging en beslissingen die kunnen volgen. Wel hebben we kunnen constateren, dat de levering van ruwe olie uit Venezuela aan de raffinaderij op Curaçao normaal doorgang vindt.'

Radjoe Bhikharie: 'Er hangt mogelijk onfrisse lucht bij olielevering Wakay pompgemaal'

'Ik kan mij geen moment herinneren dat het vlekkeloos is geschied'


Voormalig voorzitter van de Werknemersorganisatie bij het Overliggend Waterschap bij het Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), Radjoe Bhikharie, vermoedt dat er ongebruikelijke handelingen plaatsvinden bij de levering en bevoorrading van brandstof voor de generatoren van het Wakay pompgemaal.

Bhikharie, thans voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), heeft tussen 2000 en 2014 onafgebroken leiding gegeven aan het OWMCP en stelt dat er altijd een gedoe is geweest met brandstofleveringen op het moment dat het MCP haar pompen in werking moet stellen voor de bevloeiing van rijstarealen. 'Ik kan mij geen moment herinneren dat het vlekkeloos is geschied', zegt hij dinsdag 23 januari 2018 in het Dagblad Suriname.

Als belangenbehartiger van de arbeiders van het MCP heeft hij zich ook vaak ontfermd over de rijstboeren en toen al bleek dat er heilige huisjes bestaan als het gaat om brandstof. 'Wij hadden aan de toenmalige LVV-minister gevraagd om een onderzoek waar mogelijk de toenmalige directeur gesjoemeld zou hebben met brandstof. Helaas heeft de politiek zand erover gestrooid en is toen gepoogd om splitsing in de bond teweeg te brengen dat gelukkig mislukte.'

Bhikharie vindt het daarom ook niet vreemd, dat de oppositie nooit een onderzoek zal vragen, omdat zij deze structuur van corruptie heeft gecreëerd en de huidige machthebbers met ergere vormen op dezelfde wijze doorgaan.

Bhikharie vindt het jammer dat de boeren nu als het ware moeten bedelen voor water om hun rijstaanplant te redden. 'Zij moeten nu extra kosten maken om met kunst en vliegwerk ons volksvoedsel garanderen. Door deze ontwikkeling zal het voornemen van minister Soeresh Algoe om hoger productie te halen letterlijk in water vallen. Het MCP is in de jaren tachtig opgezet uit middelen van de Europese Gemeenschap en had als hoofdtaak een waterautoriteit te worden. De waterschappen in de polders zouden onder haar beheer komen te vallen. De tragedie is dat dit nooit tot volle wasdom is gekomen dankzij de oude en de nieuwe oude politiek.'

Onderzoek naar crash Hi-Jet helikopter nog niet afgerond

Krankzinnig verzonnen complottheorieën over gevonden wrak blijven rondspoken op social media

- 'Het zou een scenario zijn en de skeletten van andere mensen en het zou niet dezelfde helikopter zijn'
- 'Gemeenschap moet nooit uit oog verliezen dat de twee medewerkers zijn overleden bij het uitvoeren van een opdracht voor de staat Suriname'


Vorig jaar december is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het neerstorten van een Hi-Jet helikopter eind mei 2015. Het onderzoek staat onder toezicht van de procureur-generaal. Zowel de politie als de autoriteiten in de luchtvaartsector zijn betrokken bij dit onderzoek. Over de voorlopige bevindingen van het onderzoek is niets bekend. Hi-Jet zelf heeft intern haar eigen bevindingen geformuleerd. 

'Wij hebben onze eigen reconstructie gemaakt. Als de autoriteiten ons nodig hebben, zijn wij bereid om de feiten te overleggen. Wij wachten echter rustig op hun, omdat wij ons niet willen opdringen. Wij willen het officieel justitieel onderzoek ook niet beïnvloeden', zegt Omar Terborg, voorzitter van de Rad van Commissarissen bij Hi-Jet, dinsdag 23 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

De plaats delict is nog steeds niet prijsgegeven, de helikopter is nog niet vrijgegeven. Hieruit valt ook te concluderen, dat Hi-Jet zich nog niet zou kunnen melden bij de verzekeraar. Volgens de wet dient elk luchtvaartuig verzekerd te worden. De kisten krijgen anders van de CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) geen groen licht om te mogen vliegen. De helikopter was verzekerd in Amerika, met als tussenstation Trinidad en Tobago.

De overblijfselen van piloot Donavan van Embricqs (40) en technicus Ryatno Kertodikromo (38) zijn ook nog in onderzoek bij de politie. Er is momenteel een gespecialiseerd DNA-onderzoek gaande. Hoogstwaarschijnlijk komen er ook deskundigen uit het buitenland.

'Het probleem is dat wij deze kist bijkans twee jaren niet konden vinden. Een crash was niet bevestigd. Er waren een heleboel speculaties als zou de kist zijn doorverkocht of de kist in Colombia zat. Bij de vondst van deze kist is dat deel ontzenuwd. Echter zegt men ook nu, dat het een scenario is en dat het skeletten zijn van andere mensen en het niet dezelfde helikopter is. Des temeer vraag ik dan om het onderzoeksresultaat af te wachten. Wij hebben er dus ook belang bij dat wij de resultaten samen met de familie krijgen. Dan stappen wij naar de verzekeringen. Tot nu toe heeft de verzekeraar het recht om ons informatie te onthouden, totdat het rapport is vrijgegeven', aldus Terborg.

Hij zegt wel gehoord te hebben dat de Nederlandse autoriteiten hun medewerking hebben toegezegd in het onderzoek. Meer details kon hij ook niet vrijgeven.

Hi-Jet had toentertijd ook publiekelijk een belofte gedaan, de vinders van de kist te zullen belonen. Ook hier meent Terborg dat het bedrijf gebonden is aan het onderzoek. 'Te meer waar men op social media zegt dat er sprake is van een scenario en dat wij die kist langs de weg hebben gegooid met een paar botten. Met betrekking tot de uitkering van die beloning zijn wij ook genoodzaakt om dat stuk van de Justitie af te wachten. Als Justitie bevestigt dat het de Hi-Jet helikopter is en de desbetreffende personen, kunnen wij die claim indienen bij de verzekering, en vervolgens overgaan tot invulling van de publiekelijke belofte.'

Het bedrijf kent haar kist en is ervan overtuigd dat het haar heelikopter is. De vinders van de helikopter zijn volgens Terborg al vastgesteld. Zij wenst echter de resultaten van het onderzoek af te wachten om de vele negatieve verhaaltjes de wereld uit te helpen.

Terborg benadrukt dat de gemeenschap nooit uit het oog moet verliezen dat de twee medewerkers zijn overleden, bij het uitvoeren van een opdracht voor de staat Suriname. 'Wij hebben een heel moeilijke vliegopdracht uitgevoerd, welke werd geweigerd door andere vliegbedrijven. Deze jongens zijn dus in de line of duty gesneuveld. Desnoods kunnen wij hen postuum eren. Het zou de familie en het bedrijf goed doen', aldus Terborg.

Het ruim twee jaar vermiste toestel van Hi-Jet Helikopter werd eind november gevonden op de berg Njang Basi Gado, in het district Sipaliwini. Met het toestel zijn ook de overblijfselen van piloot Van Embricqs en technicus Kertodikromo gevonden. De vondst werd gedaan door een groep inheemse woudkappers (6) van een Maleisisch houtkapbedrijf.

Tijdens de zoektocht naar de twee  medewerkers van Hi-Jet, die ruim 20 maanden had geduurd, werd ook dit gebied uitgekamd. Echter werd meegegeven, dat de oudere zoektocht de plek des onheils met 25 tot 28 kilometer heeft gemist. De woudkappers waren bezig lijnen open te kappen om het gebied in kaart te brengen. Voor Hi-Jet was de vondst een wonder.

IMF: Suriname voert gegevensdistributiesysteem in

Belangrijke macro-economische gegevens worden geplaatst op een website die het ministerie van Financiën beheert


Suriname is begonnen met het publiceren van belangrijke macro-economische gegevens op een website die het ministerie van Financiën beheert. Het gaat om de National Summary Data Page (NSDP), een pagina die een samenvatting van gegevens geeft. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 24 januari 2018.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in een 23 januari uitgebracht persbericht (zie onderaan), markeert dit het hoogtepunt van gezamenlijke inspanningen van de belangrijkste bureaus voor de statistiek om de gegevens te publiceren die worden aanbevolen in het uitgebreide algemene gegevensdistributiesysteem van het IMF (e-GDDS, enhanced-General Data Dissemination System), met behulp van technologie die efficiënte datatransmissie mogelijk maakt, namelijk de uitwisseling van statistische gegevens en metagegevens.

De afdeling Statistieken van het IMF heeft de inspanningen om het e-GDDS uit te voeren, ondersteund.

Vorig jaar februari heeft een IMF-missie Suriname onder meer daarvoor bezocht. Publicatie van essentiële macro-economische gegevens via het nieuwe NSDP zal nationale beleidsmakers en binnenlandse en internationale belanghebbenden, onder wie beleggers en ratingbureaus, gemakkelijke toegang bieden tot informatie die door de IMF-directie als essentieel is aangemerkt voor het bewaken van economische omstandigheden en beleid.

Door deze informatie eenvoudig toegankelijk te maken in zowel menselijke als machine leesbare indelingen en in overeenstemming met een Advance-release agenda, kunnen alle gebruikers gelijktijdig toegang krijgen tot tijdige gegevens, waardoor de gegevens transparanter worden. Het markeert ook een belangrijke mijlpaal in de routekaart van Suriname naar een abonnement op de Special Data Dissemination Standard van het IMF.

De IMF-directie heeft het e-GDDS in mei 2015 opgericht om betere gegevenstransparantie te ondersteunen, statistische ontwikkeling aan te moedigen en synergieën tussen gegevensverspreiding en -surveillance tot stand te brengen.

 
http://www.imf.org/en/News/Articles/2018/01/23/pr1814suriname-implements-the-imfs-enhanced-general-data-dissemination-system

Suriname Implements the IMF's Enhanced General Data Dissemination System

January 23, 2018

The authorities of Suriname have begun publishing key macroeconomic data on a website managed by the Ministry of Finance—the National Summary Data Page (NSDP). This marks the culmination of concerted efforts by the principal statistical agencies to publish the data recommended under the IMF’s enhanced General Data Dissemination System (e-GDDS), using technology that allows efficient data transmission—the Statistical Data and Metadata Exchange.  The IMF’s Statistics Department supported the efforts to implement the e-GDDS, including by visiting Paramaribo in February 2017. 
Publication of essential macroeconomic data through the new NSDP will provide national policy makers and domestic and international stakeholders, including investors and rating agencies, with easy access to information that the IMF’s Executive Board has identified as essential for monitoring economic conditions and policies. Making this information easily accessible in both human and machine-readable formats, and in accordance with an Advance Release Calendar, allows simultaneous access by all users to timely data, bringing greater data transparency. It also marks a major milestone in Suriname’s roadmap towards subscription to the IMF’s Special Data Dissemination Standard.
Background
The e-GDDS was established by the IMF’s Executive Board in May 2015 to support improved data transparency, encourage statistical development, and help create synergies between data dissemination and surveillance. The e-GDDS supersedes the GDDS, which was established in 1997. A link to the country’s NSDP is available on the IMF’s Dissemination Standards Bulletin Board (DSBB): at http://dsbb.imf.org.

Elke gepensioneerde landsdienaar moet nog Srd 3.375 ontvangen van overheiid

BBGO: 'Geen zicht op uitbetaling achterstand'

'Wanneer het de minister goed uitkomt, geeft hij de achterstallige koopkrachtversterking'


De gepensioneerde landsdienaren hebben net als in december 2017 ook in januari 2018 een koopkrachtversterking van Srd 375 ontvangen, maar dat betekent niet dat deze gepensioneerden in een hoerastemming verkeren. De uitbetaling van de koopkrachtversterking vertoont namelijk een achterstand van Srd 3.375 per gepensioneerde ambtenaar. Dit wordt bevestigd door Renate Wouden-Bhugwandas, voorzitster van de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), in het Dagblad Suriname van dinsdag 23 januari 2018.

'Op dit moment hebben wij een achterstand van 1 maand van Srd 375 en 6 maanden van Srd 500 aan koopkrachtversterking, die nog uitbetaald moeten worden', licht Wouden toe.

Met de laatste termijn van Srd 200, welke in november 2017 is uitbetaald, is de afspraak voor wat betreft de terugwerkende kracht (twk) van Srd 1.000 afgerond.

Volgens Wouden heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, geen toezeggingen gedaan aan BBGO over de nog uit te betalen koopkrachtversterking. 'Hij had op 11 oktober 2017 aan ons gezegd dat hij geen toezeggingen kan doen voor het jaar 2018, omdat hij geen overzicht had over de financieel-economische situatie van het land. Het blijkt dus dat die Srf 375 wel is uitbetaald.' 

Aangezien de ambtenaren wederom een koopkrachtversterking van Srd 500 zullen ontvangen aan het einde van de huidige maand, dient dit eveneens uitbetaald te worden aan de gepensioneerde landsdienaren. 'In feite was er afgesproken dat de ambtenaren in januari geen koopkrachtversterking zouden krijgen, maar een loonsverhoging van Srd 500. Ik snap niet waarom dit niet is doorgegaan.'

Reeds in het laatste kwartaal van 2017 deden geruchten de ronde, dat deze loonsverhoging geen gestalte zou krijgen. Op grond van het staatsbesluit (SB 2015 no. 97) dient de regering bij elke verhoging of toelage voor de ambtenaren, de gepensioneerde landsdienaren eveneens uit te betalen. BBGO rekent om die reden alsnog op een loonsverhoging bij de landsdienaren. 'Een koopkrachtversterking is nu wel voordeliger, omdat je netto Srd 500 ontvangt, maar je pensioengrondslag wordt niet verhoogd.' Het pensioen wordt berekend aan de hand van de bezoldiging. 'De mensen die bijvoorbeeld na 2 tot 3 jaren met pensioen gaan, hebben nu een probleem. Liever heb je een hoger loon; je zal wel meer belasting betalen, maar wanneer je een dagje ouder wordt, heb je een beter pensioen.'

Doordat de loonsverhoging is uitgebleven, is de BBGO teleurgesteld. De gepensioneerde landsdienaren hebben bovendien geen zicht wanneer de autoriteiten de achterstanden zullen inlopen. 'Wanneer het de minister goed uitkomt, geeft hij dan die achterstallige koopkrachtversterking', aldus Wouden.

VMS trekt stekker uit gepland derde gesprek met SZF

VMS vervolgen over inhoud ingezonden stuk hoofd Medische Dienst SZF

SZF-directeur: 'Hasrat heeft op persoonlijke titel het artikel geschreven'


Het derde onderhoud dat gisteravond zou plaatsvinden tussen het Staatsziekenfonds (SZF) en de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is niet doorgegaan. De VMS heeft aanstoot genomen aan uitspraken van Humphrey Hasrat, die in een ingezonden artikel 22 januari op Starnieuws (zie onderaan) gereageerd heeft op uitlatingen van Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Perjajah Luhur). Hasrat is hoofd van de Medische Dienst van het SZF, maar neemt niet deel aan de besprekingen. 

Hasrat reageerde op de zogenaamde 'macho uitspraken', zoals Karta-Bink het zegt, van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, die stelde dat de specialisten de gezondheidszorg in gijzeling nemen. 

'De minister is wat mij betreft erg mild geweest in zijn uitspraken. Hij heeft zich onthouden van uitspraken over de vele wantoestanden als fraude, valsheid in geschrifte, malpractice en oplichting in de gezondheidszorg. Als dan blijkt dat medische specialisten vanuit een zogenaamde machtspositie jaar in jaar uit alleen maar over geld willen praten dan zou ik poging tot chantage een betere typering vinden. Fundamentele zaken de gezondheidszorg rakende staan al jaren niet op de agenda van de besprekingen die aangevraagd worden door de VMS. Verloning (honorering) naar internationaal gehanteerde maatstaven is een heet hangijzer. Men wil meer verdienen dan artsen in Nederland en Amerika', schreef Hasrat in zijn ingezonden stuk.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo bevestigt vandaag, woensdag 24 januari 2018, op Starnieuws dat het VMS-bestuur het onderhoud heeft afgezegd.

Van Kromodihardjo wordt geëist dat hij zich distantieert van het ingezonden artikel van Hasrat.

De SZF-directeur stelt, dat Hasrat op persoonlijke titel het artikel heeft geschreven. Hij maakt ook geen deel uit van de gesprekken die gevoerd worden met de VMS. 'Ik betreur de gang van zaken. Ik heb gedacht dat wij de belangrijkste zaken welke hebben geleid tot actiedreiging hebben besproken en met oplossingsvoorstellen zijn gekomen waarmee het VMS-bestuur naar de algemene ledenvergadering kon gaan. Ik maak mij zorgen om de continuïteit van de gezondheidszorg. De patiënten mogen de dupe niet worden van het standpunt welke de VMS nu inneemt in het geval van de uitspraken gedaan door Hasrat.'

Misiekaba (NDP) verwijt regering geen uitvoering te geven aan door DNA aangenomen wetten

Kritische woorden NDP-fractievoorzitter richting eigen regering....


Fractievoorzitter André Misiekaba van de NDP heeft de regering dinsdagmiddag 23 januari 2018 in De Nationale Assemblee (DNA) op de vingers getikt. Hij verweet haar geen uitvoering te geven aan wetten die door DNA zijn aangenomen en ook geen uitvoering te geven aan Staatsbesluiten. Hij verwees naar onder meer de Anti-Corruptiewet, die al meer dan zes maanden geleden is goedgekeurd, zo schrijft de Ware Tijd.

De fractievoorzitter haalde dit punt aan nadat hij vernam, dat ook Staatsbesluiten over andere wetten die in orde gemaakt moeten worden door de regering nog niet zijn geproduceerd. 'De regering houdt ons op in ons werk', zei Misiekaba.

Het is niet de eerste keer dat zowel binnen de coalitie als de oppositie wordt aangedrongen op het afkondigen van de Anti-Corruptiewet. DOE-parlementariër Carl Breeveld heeft tijdens de begrotingsbehandeling het onbehoorlijk genoemd, dat de regering geen uitvoering geeft aan door het parlement genomen besluiten en er gewoon over zwijgt. Ook buiten het parlement wordt gevraagd de Anti-Corruptiewet snel af te kondigen.

Recent heeft de politieke partij DA'91 het parlement opgeroepen de regering voor het gerecht te slepen voor het niet afkondigen van deze wet.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, die in het parlement optrad als coördinator van de regering, zei er niet er bij te willen zitten en aan te horen, waardoor de indruk ontstaat dat de regering niets met de informatie doet. Hij deelde mee, dat de Raad van Ministers zich maandag heeft gebogen over dit vraagstuk.

Over de Anti-C,orruptiewet zei Moestadja dat de regering bezig is met het maken van uitvoeringsbesluiten, die dan ook nog eerst naar het parlement opgestuurd moeten worden. Hij gaf toe dat er wat vertraging is opgetreden, maar verzekerde dat de regering bezig is zaken in orde te maken. Overigens, de regering wil aan alle aangenomen wetten een beleidspetitie toevoegen om in de praktijk de wetten beter tot hun recht te laten komen.

De acht criminele strijdkrachten die Venezuela's president Maduro in het zadel houden

(Bron foto: Twitter)
'Politieke repressie in Venezuela zal toenemen na veiligheidsoperatie waarin oud-politieagent Óscar Pérez werd gedood'


De redacteur van een van de belangrijkste mediaorganisaties van Venezuela stelt, dat een combinatie van veiligheidstroepen en gewapende groeperingen, met connecties met de georganiseerde misdaad, de regering van president Nicolás Maduro heeft geholpen aan de macht te blijven. El Nacional-redacteur Miguel Henrique Otero, die momenteel in ballingschap leeft nadat hij werd vervolgd vanwege zijn verzet tegen de Maduro-regering, zei tijdens een recente conferentie in Spanje, dat de politieke repressie in Venezuela zal toenemen na de veiligheidsoperatie waarbij de dissidente voormalige politieagent Óscar Pérez werd gedood, zo berichtte El Nacional 19 januari.


Volgens Otero zijn er acht gewapende groepen die deel uitmaken van 'de spierbundel' van de Maduro-regering: gewapende burgermilities die geüniformeerd en getraind zijn door het leger.

De Bolivariaanse Nationale Garde (Guardia Nacional Boliviariana - GNB)
De Bolivariaanse Nationale Politie ( Policía Nacional Bolivariana - PNB)
De Bolivariaanse strijdkrachten (Fuerza Armada Nacional Bolivariana - FANB)
Cubaanse militaire adviseurs rond Maduro "Colectivos"
de pro-government paramilitaire organisaties die door het hele land opereren 
De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC) 
Colombia ' s Nationaal Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional - ELN)

Otero zei tijdens de conferentie, dat de Colombiaanse guerrillagroepen 'vier staten in Venezuela controleren en niet zijn opgenomen in de Colombiaanse vredesovereenkomst.'

Deze gewapende groepen hebben een aanwezigheid in heel Venezuela. Naast de staatsveiligheidstroepen die door het hele land zijn gepositioneerd, zijn er ook groepen in de westelijke, centrale en zuidelijke staten Merida, Lara, Aragua, Tachira, Miranda, Caracas, Carabobo en Barinas, onder anderen.

In 2017 stierven meer dan 150 mensen door veiligheidstroepen tijdens protesten tegen de Maduro-regering. Leden van de Nationale Politie, Nationale Garde, Nationale Strijdkrachten en de "colectivos" zouden allemaal hebben deelgenomen aan het geweld.


Klik hier om het gehele bericht te lezen. 

Ter informatie: 


(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter/YouTube)