vrijdag 1 maart 2019

Bankiersvereniging adviseert burgers zoveel mogelijk betalingen in Amerikaanse dollars giraal te doen

Advies bankiers vloeit voort uit een tekort aan Amerikaanse dollarbiljetten


Door het tijdelijk wegvallen van de mogelijkheid om Amerikaanse dollarbiljetten te importeren is er een tekort ontstaan. Hierdoor hebben banken reeds geruime tijd beperkingen ingevoerd voor de opname van Amerikaanse dollarbiljetten. Dit heeft echter geen effect op girale transacties (de binnen- en buitenlandse overmakingen). 

De banken beschikken over voldoende Amerikaanse dollar-liquiditeiten om deze girale transacties te kunnen verrichten. Dit zegt de Surinaamse Bankiersvereniging vrijdag 1 maart 2019 in een persbericht. Deze transacties worden zoals gebruikelijk in opdracht van klanten uitgevoerd die onbeperkt over hun tegoeden giraal kunnen beschikken. Het lokaal en internationaal giraal betalingsverkeer kan ongestremd voortgang vinden, zegt de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie.

In Suriname is het nog steeds gebruikelijk dat transacties contant worden verricht, terwijl dat in het buitenland steeds meer ongebruikelijk wordt. Het risicoprofiel van het land wordt hierdoor verhoogd op met name witwassen van geld. Hierdoor worden internationale betrekkingen met buitenlandse banken bemoeilijkt waardoor het internationaal zakelijk verkeer beperkt kan worden.

De transacties in contanten brengen veel kosten en andere risico’s (zoals veiligheid) met zich mee waardoor het erg bewerkelijk en kostbaar is voor klanten en banken om deze risico’s en kosten te minimaliseren.

De Surinaamse Bankiersvereniging adviseert, mede in het kader van de CFATF-landen (Caribbean Financial Action Task Force) audit die gaande is, dat meer transacties in de girale sfeer plaatsvinden. Het publiek wordt geadviseerd om alle betalingen, met name de Amerikaanse dollar-betalingen, zoveel als mogelijk giraal via overmakingen te laten plaatsvinden.

Aantreden Van Trikt als nieuwe governor Centrale Bank paar dagen opgeschoven

Uitgesteld aantreden vanwege 'enkele logistieke zaken' die in orde gemaakt moeten worden


Het aantreden van Robert van Trikt als de nieuwe governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is vrijdag 1 maart 2019 niet doorgegaan. De Ware Tijd bericht van verschillende bronnen te hebben gehoord, dat er nog enkele logistieke zaken in orde gemaakt dienen te worden. De inauguratie staat nu gepland voor dinsdag, uiterlijk woensdag. 

'Het wordt een officiële inauguratie met erewacht, dus logistiek moet alles in orde zijn', aldus een bron.

Vanuit de bank wordt overigens vernomen, dat in eerste instantie drie CBvS-functionarissen zijn gepolst om voor de functie van governor. Alle drie functionarissen hebben aangegeven geen belangstelling te hebben voor deze post.

Het ontslag van Gersie heeft in de samenleving en in kringen van de oppositie voor ophef gezorgd. Oppositieleden en buitenparlementaire groepen eisen het vertrek van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, vanwege de wijze waarop hij met deze kwestie is omgegaan.

Soedeshchand Jairam, Asiskumar Gajadien en Sham Binda over Van Trikt, nieuwe governor Centrale Bank

Jairam: 'Benoeming Van Trikt is tegen behoorlijk bestuur' 
Gajadien: 'Alles is deel geweest van een heel scenario'
Binda: 'Van Trikt dient als instrument voor monetaire financiering'


De 47-jarige Robert-Gray van Trikt is de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Voor Dagblad Suriname aanleiding om een paar mensen te benaderen en hun mening over de benoeming van Van Trikt vrijdag 1 maart 2019 aan horen en te publiceren.

Volgens de macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam (VHP) is de benoeming tegen de principes van behoorlijk bestuur, daar de politieke bemoeienis grote parten heeft gespeeld. 'Wereldwijd is het gangbaar, dat de regering ver blijft van de monetaire autoriteiten. Maar, in Suriname zien we dat de CBvS beïnvloedt wordt door de politiek', aldus Jairam.

Van Trikt is overigens voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants en de zoon van  minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Jairam merkt op dat een gedegen grondslag voor het ontslaan van de voormalige CBvS-governor Glenn Gersie is uitgebleven vanuit de regeringszijde.

'Ongegrond heeft Gersie ontslag gekregen. En nu heeft de regering iemand benoemd uit haar gelederen. We kunnen daardoor stellen, dat de CBvS nu volledig onder de paraplu van de regering valt; de focus zal dus liggen op het behartigen van de partijpolitieke belangen, met het oog op de verkiezing in 2020.'  Naar zeggen van de macro-econoom kan deze ontwikkeling nare gevolgen met zich meebrengen voor land en volk. Jairam denkt daarbij aan ongebreidelde monetaire financiering dat de devaluatie en inflatie in de hand zal werken.

'De situatie is heel zorgwekkend. Hoe de regering compleet vastzit, is het raadzaam om een zakenkabinet in het leven te roepen', aldus de macro-econoom.

Voor VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien is deze benoeming geen verrassing. De VHP’er had gelijk na het ontslag van Glenn Gersie wereldkundig gemaakt, dat Van Trikt in deze positie zou worden benoemd. 'Alles is deel geweest van een heel scenario. Men dacht dat men zonder kleerscheuren erdoorheen zou komen, maar het is niet gelukt. De informatie is gelekt en men is duidelijk op leugens betrapt. Overal is men bezig pionnen in te zetten om het monetair beleid te ondersteunen', zegt de VHP’er.

Het massaal pompen van ongedekt geld in de economie, interventies op de valutamarkt en monetaire financiering zijn enkele van de weinige zaken die hij in de komende periode verwacht. Gajadien verwacht dat hiermee de samenleving een rooskleurig beeld zal worden geschetst naar de verkiezingen toe, waarna na mei 2020 de Surinaamse munt weer zwaar gedevalueerd zal moeten worden. 'Als deze mensen aanblijven, verwacht ik dat de dollarkoers van Srd 7 zal vliegen naar Srd 15 en zelfs Srd 20', stelt hij.

Hij hoopt dat de aangevraagde spoed Assembleevergadering komende week wordt uitgeschreven.

Van Trikt heeft de Nederlandse nationaliteit en zal versneld de Surinaamse nationaliteit krijgen. Gajadien vraagt zich af hoe de Nederlander Van Trikt tot regeringscommissaris kon worden benoemd. Tegelijkertijd stelt hij, dat eerst nagegaan moet worden of de aankomende governor aanspraak kan maken op een normale naturalisatie of dit verzoek door De Nationale Assemblee (DNA) moet worden behandeld.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is niet geschokt met de benoeming van Robert-Gray van Trikt als de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Net als de geruchten over het ontslag van de voormalige CBvS-govervor Glenn Gersie, deden ook geruchten de ronde dat Robert-Gray van Trikt de scepter zou zwaaien op de CBvS.

'De geruchten blijken allemaal waar te zijn. Het zijn daardoor geen verrassingen meer. De paarse beweging is druk in de weer om de eigen mensen te accommoderen', accentueert Binda.

De periode van Gersie beschrijft Binda als de ‘groene beweging’, die nu ruimte moest maken voor de ‘paarse beweging’. 'De president is de grote boosdoener. Hij dient altijd verantwoording af te leggen aan het volk. Op het moment dat dit niet gebeurt, is het een teken dat men een andere politieke agenda eropna houdt.'

Volgens Binda heeft die politieke agenda slechts één oogmerk: monetaire financiering. Ook dit is vaker gespeculeerd doordat de regering geen verantwoording aflegt aan de samenleving. Wat de speculaties over de monetaire financiering overigens aannemelijk maakt, is het desastreuze begrotingstekort van Srd 8,7 miljard.

Waar individuen in beginsel zonder enige twijfel hun opgebouwde financiële middelen zouden moeten toevertrouwen aan de bankinstellingen, blijkt dat het vertrouwen steeds aan het afzwakken is. Niet alleen de regering is het doelwit van een vertrouwenscrisis, maar ook de lokale banken. Voor de klant is de bank geen aantrekkelijke plek meer om zaken te doen vanwege de vele beperkingen op de valutarekeningen en zeer onaantrekkelijke spaar- en beleggingsrentes.

'Bij de verschillende lokale banken is gebleken, dat de toegang tot je eigen geld heel moeilijk is. Waarvoor heb je dan een bank nodig? Wat gaat een nieuwe governor hiertegen kunnen doen als de situatie in het land precair blijft? Het zal mij niet verbazen als Van Trikt ook eens op de reshuffelstoel geplaatst zal worden om mensen zogenaamd nieuwe hoop te geven', aldus Binda.

Actrice Christian Bach (59), een van de bekendste gezichten Latijns-Amerikaanse soapseries, is overleden

Argentijnse actrice overleden aan ademhalingsproblemenDe Argentijnse, begin jaren '80 naar Mexico getrokken, actrice Christian Bach (9 mei 1959), bekend als een van de bekendste gezichten van Latijns-Amerikaanse soapseries, is op 59-jarige leeftijd overleden aan ademhalingsproblemen, zo heeft haar familie vrijdag 1 maart 2019 bekendgemaakt in een verklaring.De actrice, getrouwd met de Mexicaanse acteur Humberto Zurita met wie ze twee kinderen had, overleed dinsdag, maar het was niet tot vrijdag dat de familie de dood wereldkundig maakte.

'Christian was een geweldige actrice en een voorbeeldige vrouw, een grootmoeder en een vrouw die het gezinsleven compleet vervulde met liefde, dapperheid en grote levensdoelen', aldus de verklaring.Nadat zij in Argentinië afgestudeerd was in de rechten, emigreerde Bach naar Mexico om kansen te zoeken als actrice. Ze kreeg kleine rollen in soapseries met het kanaal Televisa, waaronder Los rios también lloran (1979), dat wordt beschouwd als een van de meest beroemde series in zijn soort, gezien in meer dan 120 landen en gedubd in verschillende talen.


Bodas de odio (1983), ook van Televisa, was haar eerste hoofdrol, die werd gevolgd door De pura sangre (1985) met Zurita, met wie ze in 1986 trouwde. Het paar startte ook hun eigen productiebedrijf, ZUBA Producciones.

Ze werkte ook als actrice en producer op andere kanalen, zoals TV Azteca en Telemundo, en op het grote scherm in meer dan een dozijn films. Haar laatste serie was La impostura (2014).
(Suriname Mirror/Buenos Aires Times/Times/AFP/BBC Mundo/Twitter/YouTube/People en Espanol)

Oud-Argentijnse president Menem vrijgesproken van betrokkenheid doofpotschandaal bomaanslag op Joods centrum, 1994

(Bron foto: Juan Mabromata/AFP)
Groep slachtoffers beweert dat regering Menem wist dat aanslag aanstaande was, maar niets deed om die te voorkomen


Een rechtbank van drie rechters in Buenos Aires heeft donderdag 28 februari 2019 de voormalige Argentijnse president Carlos Menem vrijgesproken van betrokkenheid bij de bomaanslag op een Joods centrum in 1994. Maar, de rechtbank veroordeelde verschillende anderen wel voor de dodelijke terroristische aanslag waarbij 85 mensen het leven lieten en minstens 300 gewond raakten. 

Menem's advocaat zei, dat de ex-president 'opgelucht' was. Maar, een groep slachtoffers bekritiseerde de uitspraak van de rechtbank en beweerde dat de regering Menem wist dat de aanslag aanstaande was, maar niets deed om dit te voorkomen.(Bron foto: Twitter @Ostrov_A)
Eerdere arresten van de rechtbank concludeerden, dat het onderzoek vol zat met onregelmatigheden, corruptie en politieke inmenging.

Degenen die donderdag schuldig waren bevonden, waren een voormalig federaal rechter en hoofd van de inlichtingendienst. Beiden waren betrokken bij het betalen van een autohandelaar die werd beschuldigd van het leveren van het bij de aanslag gebruikte voertuig.

Officieren van Justitie hadden een gevangenisstraf van vier jaar geëist, omdat Menem geprobeerd zou hebben de zaak in de doofpot te stoppen. De advocaat van Menem zei, dat de voormalige president niets kon onthullen dat de belangen van de natie of haar betrekkingen met andere landen zou schaden.

De aanslag van 1994 op het gebouw van de Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) blijft onopgelost. Maar, Argentinië en Israël vermoeden al lang dat Hezbollah-militanten orders vanuit Iran uitvoerden. Iran heeft elke betrokkenheid ontkend.In 2015 werd de speciale openbaar aanklager Alberto Nisman dood aangetroffen in zijn appartement in Buenos Aires, de dag voordat hij bewijzen zou leveren aan het Congres. Hij had president Cristina Fernandez de Kirchner beschuldigd van het afdekken van Iraanse betrokkenheid. Fernandez de Kirchner heeft de bewering altijd ontkend.

(Suriname  Mirror/VoA News/Times of Israel/panamericana.pe/YouTube/Twitter)

Verkracht en zwanger geraakt meisje (11) in Argentinië mag geen abortus plegen

'Lucia' verkracht door 65-jarige partner van haar oma


In Argentinië is een 11-jarig meisje bevallen dat zwanger raakte na een verkrachting. Verschillende smeekbeden om abortus kregen geen gehoor bij de overheid, ook al had het meisje daar recht op. De baby van het meisje, met de schuilnaam Lucía, werd dinsdag na 23 weken zwangerschap met behulp van een keizersnede geboren, maar is waarschijnlijk te verzwakt om te overleven. 

De 11-jarige was verkracht door de 65-jarige partner van haar oma. In januari werd het zwangere meisje opgenomen in het ziekenhuis met verwondingen die wezen op meerdere zelfmoordpogingen. Volgens de Engelse krant The Guardian zou ze tegen haar behandelaars hebben gezegd, dat zij 'weg moesten halen wat de oude man in haar had gestopt'.


Het meisje, haar moeder en vrouwenrechtenactivisten pleitten de afgelopen weken wanhopig voor een abortus, maar die werd tegengehouden door de Argentijnse regering.

In het Zuid-Amerikaanse land is abortus verboden, met uitzondering van gevallen waarin de zwangere vrouw het slachtoffer is van een verkrachting of haar gezondheid in gevaar is.

In de rechtszaak rondom het meisje zei een dokter, dat de zwangere Lucía inderdaad in gevaar verkeerde. Maar, volgens de regering waren de risico's aanvaardbaar en zou ze hebben gezegd geen abortus te willen. 'We hebben een 11-jarig meisje gered dat een maand gemarteld is door het lokale zorgsysteem', zei de dokter die de keizersnede uitvoerde. Volgens haar werd Lucía het slachtoffer van een politiek spelletje.

(Suriname Mirror/USA Today/RTL Nieuws/Twitter)

Grassalo en Rosebel Gold Mines pakken de weg naar Balingsoela aan

Bewoners hadden de binnenweg van dorp, die leidt naar de Afobakaweg, gebarricadeerd

NDP-Assembleeleden Asadang en Maabo hebben meerdere malen in het parlement aan de bel  getrokken over de conditie van de wegen


Een barricade die de bewoners van het dorp Balingsoela in Brokopondo hadden opgeworpen, is donderdag zelf door hen verwijderd. Door de deplorabele staat waarin de weg verkeerde, weigerden de staats- en schoolbussen de weg in te rijden, met als gevolg dat schoolkinderen en dorpsbewoners op de hoek van de Afobakaweg werden afgezet en te voet de weg verder moesten vervolgen. De dorpelingen hadden de binnenweg van het dorp, die leidt naar de Afobakaweg, woensdag en donderdag gebarricadeerd, uit onvrede over de slechte conditie  van de weg. 

De bedrijven Rosebel Gold Mines en Grasalco, die actief zijn in het gebied, hebben last ondervonden van de barricade. Zij konden werknemers uit het dorp, die met werktransport worden vervoerd, niet ophalen.

Assembleeleden van de NDP uit het district hebben zich de slechte wegsituatie aangetrokken. Parlementariër Yvonne Maabo was ter plekke en heeft oplossingsgericht gehandeld, hoewel het moeilijk was de bewoners tot andere gedachten te brengen.

'Ik ben met de actie geconfronteerd toen ik op de plek aankwam. De bewoners waren op materiaal van Grassalo en Rosebel Gold Mines aan het wachten om de weg zelf aan te pakken. Toen dat niet op het afgesproken moment was aangeleverd werd de weg afgesloten. De twee bedrijven zullen de weg begaanbaar maken. Daarmee zijn de ondernemingen donderdag begonnen', zegt ze vrijdag 1 maart 2019 iin de Ware Tijd.

Collega Assembleelid Wendell Asadang geeft aan, dat de staat van meerdere wegen in het district slecht is. Hoewel de wegen waren opgenomen in het asfalteringsplan, konden deze niet verhard worden door een gebrek aan financiën.

Asadang zegt, dat hij samen met Maabo meerdere malen in het parlement aan de bel heeft getrokken over de conditie van de wegen. 'Dit is voorgelegd aan de regering', zegt de politicus.

Hij praat de barricade niet goed, maar zegt dat als de mensen op zo'n manier aandacht kunnen afdwingen hij ze de handeling wil vergeven. 'Hiermee zet ik niet aan tot burgerlijke ongehoorzaamheid', aldus Asadang.

De Surinaamsche Bank heeft vier nieuwe leden in de Raad van Commissarissen

Aangepaste statuten van de bank tijdens algemene vergadering van aandeelhouders goedgekeurd


Met ingang van vrijdag 1 maart 2019 zijn vier nieuwe leden in de Raad van Commissarissen (RvC) bij De Surinaamsche Bank benoemd. Tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders werd donderdagavond de benoeming van Robert Kasanrawi, Max Emanuels, Angela Sardjoe en Stanley Mathoera goedgekeurd. Zij zijn voorgedragen door de grootaandeelhouders van de bank Assuria, Hakrinbank, Self Reliance en Fatum. Dit meldt de  Ware Tijd.

De leden Steven Smith, Mike Brahim, Jim Healy en Mariëtte Tjon A Ten treden terug uit de Raad.

Tijdens de vergadering zijn ook de aangepaste statuten van de bank goedgekeurd. Statutenwijziging was noodzakelijk vanwege de gewijzigde verhoudingen in de aandelenportefeuille. Na de aandelenemissie eind vorig jaar zijn er nu vier grootaandeelhouders die elk ongeveer 18 procent van de effecten in handen hebben. Na de uitgifte hebben de aandeelhouders tijdens besprekingen met de RvC eind vorig jaar aangegeven dat een nieuwe samenstelling van de Raad gewenst was. Zij wilden nieuwe leden aanwijzen. Hierdoor dienden de statuten te worden gewijzigd omdat daarin was opgenomen dat Assuria, tot dan de grootste aandeelhouder met meer dan 40 procent, twee leden mocht voordragen.

Ook moesten de statuten in lijn gebracht worden met de wet op het Bank- en Kredietwezen en richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname.

Rachel Koningsbloem-Pinas ontheven als directrice van Jeugdzaken

Ontheffing zou te maken hebben met het gewijzigde jeugdbeleid...


Rachel Koningsbloem-Pinas is ontheven als directrice van Jeugdzaken bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Zij heeft haar werkzaamheden vanmorgen, vrijdag 1 maart 2019, overgedragen aan waarnemend directeur van Sportzaken, Mitchell Kisoor, aldus Starnieuws.

Aan het personeel zijn er geen mededelingen gedaan over de reden van het vertrek van Koningsbloem-Pinas.

Tegenover Radio 10 zei de gewezen directrice van Jeugdzaken, dat zij nu ter beschikking is van minister Lalinie Gopal.

Zij zou te horen hebben gekregen, dat haar ontheffing te maken heeft met het gewijzigde jeugdbeleid.

Koningsbloem-Pinas is in 2015 aangesteld als directrice Jeugdzaken als  opvolgster van John Sandriman.

Helft van Braziliaanse rivier Paraopeba vervuild met giftig afval na dambreuk Brumadinho

Te hoge niveau's zware metalen, zoals mangaan, koper en chroom, zijn gedetecteerd


Een Braziliaanse milieuorganisatie zegt, dat giftig afval na een dambreuk bij een mijn, het leven in meer dan de helft van de rivier Paraopeba, die langs de stad stroomt waar de ramp plaatsvond, heeft uitgeroeid.

SOS Mata Atlantica stelt, dat milieubeschermers 305 van de 510 kilometer van de rivier aflegden en ontdekten dat het leven in het water niet langer leefbaar is. Het rapport (zie onderaan) werd op woensdag 27 februari 2019 vrijgegeven.


Het rapport meldt, dat zware metalen, zoals mangaan, koper en chroom, worden gedetecteerd in niveaus die hoger zijn dan aanbevolen, en het voegde eraan toe, dat modder 112 hectare inheemse bossen verwoestte.

De dam, die ijzerertsafval achterliet bij een mijn in eigendom van Vale SA, barstte op 25 januari in de stad Brumadinho en doodde minstens 186 mensen.(Suriname Mirror/Diario de Pernambuco/The Associated Press/Twitter/ISSUU Suriname Mirror/Aventuras na Historia)

Venezolaanse oppositieleider Guaidó keert terug naar Venezuela na bezoek aan Brazilië en Paraguay

Venezolaanse president Maduro heeft gedreigd Guaidó te laten arresteren

Rusland en China gebruiken in VN-Veiligheidsraad vetorecht om Amerikaanse resolutie te blokkeren waarin vrije presidentsverkiezing in Venezuela wordt geëist


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó Márquez keert mogelijk dinsdag terug naar zijn land, waar hij zich bij Justitie moet melden. Guaidó zei op bezoek in Brasilia, na een gesprek met president Jair Bolsonaro, dat hij in de komende dagen teruggaat. 

Toen hem werd gevraagd of hij dit weekeinde bedoelde, antwoordde de zelf benoemde interim-president Guaidó ontkennend. Hij zei dat hij in het weekend en maandag nog afspraken heeft.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gedreigd hem te laten arresteren. Volgens Guaidó kan dat tot zeer heftige reacties leiden in Venezuela en in veel landen in de wereld.

Guaidó zou de wet hebben overtreden, omdat tegen hem al een zaak loopt en hij daarom het land niet mocht verlaten. Hij deed dat 21 februari toch en ging naar eigen zeggen met hulp van Venezolaanse militairen naar een grote manifestatie van tegenstanders van Maduro in Colombia. Vervolgens bezocht hij onder andere Latijns-Amerikaanse leiders.
Rusland en China hebben in de VN-Veiligheidsraad gebruikgemaakt van hun vetorecht om een Amerikaanse resolutie te blokkeren. Daarin werd een 'vrije, rechtvaardige en geloofwaardige' presidentsverkiezing in Venezuela geëist en onbelemmerde levering van humanitaire hulpgoederen. Negen landen steunden het voorstel, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Indonesië, Equatoriaal-Guinea en Ivoorkust onthielden zich van stemming. Zuid-Afrika steunde het veto van Rusland en Chinna.

President Maduro verliest steeds meer steun voor zijn regering, in binnen- en buitenland. In zijn eigen regio kan hij nog rekenen op Bolivia, Cuba en Nicaragua, en een aantal kleine eilanden in de Caraïben, waaronder Suriname.. Daarbuiten zijn Rusland en China belangrijke bondgenoten voor zijn regime. De Chinezen zijn dat op financieel gebied, terwijl Rusland de regering van Venezuela onder meer militair bijstaat.


Zo'n zeshonderd militairen staan sinds kort niet langer achter de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, verklaarde Juan Guaidó vandaag, vrijdag 1 maart 2019. De zelfbenoemde interim-president van Venezuela is momenteel op werkbezoek in Paraguay.

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/RTL Nieuws/The Associated Press/De Telegraaf/Twitter)

Republic Bank investeert Srd 385.000 in renovatie elf toiletgroepen Huize Ashiana

'Deze ouderen hebben op veel manieren dit land met trots gediend'


De Republic Bank heeft Srd 385.000 geïnvesteerd in elf toiletgroepen van de ziekenboeg van Huize Ashiana. Dit renovatieproject maakt deel uit van het sociaal maatschappelijk programma van Republic Bank, ‘The Power to Make A Difference’. Er is negen maanden over gedaan om het project uit te voeren. De toiletgroepen werden gisteren in gebruik genomen, zo meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 1 maart 2019.

De bank gelooft er sterk in dat goede sanitaire voorzieningen van groot belang zijn voor mensen, in het bijzonder voor de senioren burgers. 'Deze ouderen hebben op veel manieren dit land met trots gediend. En nu, in hun gouden jaren, is het van cruciaal belang dat ze worden behandeld met het respect, de zorg en de comfort die ze zo terecht verdienen. Het is niet alleen van cruciaal belang, maar vooral eerlijk en rechtvaardig', stelt de directeur van de Republic Bank, Sean Husain.

Huize Ashiana biedt onderdak aan ruim 280 senioren burgers. Door gebrek aan liquide middelen was de leiding van het tehuis niet in staat de toiletgroepen optimaal te onderhouden, waardoor deze in verval waren geraakt.

Directeur Ose Jabini, die tevens zijn laatste werkdag als directeur bij het bejaardentehuis doorbracht, sprak zijn hartgrondige dank uit aan de bank en bemoedigde het personeel van het tehuis om met extra zorg om te gaan met de gerenoveerde ruimtes.

Venezolaanse regering zou 700 Amerikaanse dollar betalen voor een ton witte rijst uit Suriname

Of kleine rijstboeren zullen profiteren van exportdeal 30.000 ton witte rijst is onduidelijk

'In Guyana krijgen de rijstboeren alle ondersteuning van hun regering, hier kennen we dat niet'


Volgens informatie zal de Venezolaanse regering 700 Amerikaanse dollar neertellen voor een ton witte rijst vanuit de Surinaamse haven naar Venezuela. Al de vrachtcomponenten en bijkomende onkosten zijn inbegrepen in dit bedrag, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 1 maart 2019. ‘De rijst moet tot de haven van Venezuela geleverd zijn’, zegt voorzitter Harrynannan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). 

Of de export van 30.000 witte rijst naar Venezuela de opkoopprijs gunstig zal beïnvloeden, blijft vooralsnog een raadsel voor de kleine padieboeren. ‘Het is wel een heel goede exportprijs’, merkt hij op. Het afgelopen seizoen bedroeg de opkoopprijs voor een baal natte padie gemiddeld Srd 82. Hoeveel het dit seizoen bedraagt, weet Oemraw nog niet. De oogst van padie is reeds in volle gang.

Of de kleine rijstboeren ook zullen profiteren van de exportdeal van de 30.000 ton witte rijst naar Venezuela, hier staat Oemraw sceptisch tegenover. De padieboeren-voorzitter laat duidelijk doorschemeren, dat zij in alle facetten afhankelijk zijn van de opkopers c.q. verwerkers. ‘We hebben niet eens een schuur, droger en pelmolen.’

Na de oogst moet de padie binnen enkele uren direct gedroogd worden, anders gaat dit product inboeten aan kwaliteit. ‘We verkopen onze padie vanuit het veld. Het planten, verzorgen, oogsten en deze bezorgen tot de bak van de truck van de opkopers is onze zorg. Hierna is het niet meer ons risico wat er met de padie gebeurt’, aldus Oemraw die de gang van zaken voor de kleine rijstboeren binnen de rijstteelt verduidelijkt.

Hij heeft er altijd voor gepleit dat de overheid een bemiddelende rol vervult in het bepalen van een gunstige padieprijs samen met de verwerkers. Volgens een recent gemaakte kostencalculatie bedragen de onkosten voor het verbouwen van padie met inbegrip van een winstmarge van 15%, Srd 133 per baal padie.

Oemraw schroomt er niet voor aan te halen, dat in Suriname, juist de rijstboeren de overheid subsidiëren, waar het juist het tegenovergestelde moet zijn. ‘In Guyana krijgen de rijstboeren alle ondersteuning van hun regering. Hier kennen we dat niet.’

Integendeel worden beloftes uitgesproken aan het adres van de padieverbouwers niet waargemaakt. ‘Op 14 februari 2015 had de vorige minister van LVV, Soeresh Algoe, ons een brandstofcompensatie beloofd van 60 Amerikaanse dollar en 1 zak ureum en 1 zak NPK-mest per ingezaaide hectare padie. Hiervan hebben we maar Amerikaanse dollar 30 per ingezaaide padie gekregen’, vertelt Oemraw. Volgens de toen gehanteerde koers van 3.35 voor de Amerikaanse dollar kregen de rijstboeren het bedrag van Srd 100 per ingezaaide hectare padie uitgekeerd.

De blaastest wordt nu echt gebruikt in de rechtspraak op Curaçao

(Bron foto: OM)
Voor gebruik van het ademanalyseapparaat is nog uitvoeringswetgeving vereist


De blaastest, het ademanalyseapparaat om het alcoholgehalte van autobestuurders in het bloed te testen, wordt nu echt gebruikt in de rechtspraak. Afgelopen week hebben twee dronken bestuurders elk een boete van 800 gulden opgelegd gekregen. 

Op Aruba en in Nederland wordt het bewijs van de blaastest al als zodanig gebruikt. Dat wordt bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM), aldus het Antilliaans Dagblad vrijdag 1 maart 2019.'Rechters staan het gebruik van het ademanalyseapparaat op Curaçao toe voor bewijsvergaring', aldus het OM, die verwijst naar twee zaken die afgelopen week voor het gerecht kwamen waarin het Korps Politie Curaçao (KPC) en het OM de alcoholmeting gebruikten als bewijsmiddel. Deze zaken deden zich voor in de nacht van woensdag op donderdag 31 januari 2019 in de omgeving van Cabana/Sunscape Hotel.

Voor het gebruik van het ademanalyseapparaat is nog uitvoeringswetgeving vereist. 'Die wetgeving laat nog op zich wachten. Het OM brengt deze strafzaken nu wel aan om het tij van doden in het verkeer proberen te keren', zo wordt aangevoerd. Het OM legt verder uit: 'Reden van het gebruiken van dit apparaat is dat het beter en objectief kan vaststellen hoeveel iemand mogelijk te veel heeft gedronken.'

Refineria Isla, Curaçao, weerspreekt geruchten over niet-uitbetalen salarissen

'Ons doel is om tot en met eind 2019 aan alle verplichtingen te kunnen voldoen'


Refineria Isla ontkent, dat het bedrijf na deze maand de salarissen van de 1.025 werknemers in vaste dienst niet meer kan en zal uitbetalen. Earl Balborda, woordvoerder van de Refineria Isla Curaçao, heeft geruchten dat de raffinaderij het personeel alleen nog in maart kan uitbetalen, ontkracht.

'Er is geen algemene vergadering geweest en ook de directie heeft niet aangegeven dat het geld op korte termijn op is. Ons doel is om tot en met eind 2019 aan alle verplichtingen te kunnen voldoen met alle werknemers die direct in dienst zijn on board. We proberen er alles aan te doen om maatregelen te nemen die de kosten kunnen verlagen', zo benadrukt Balborda in het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 1 maart 2019.

Dit laatste houdt in dat alle managers en afdelingshoofden te horen hebben gekregen de contracten die aflopen niet meer te verlengen.

Volgens een publicatie in de Extra van gisteren treft dat ook de (onder)aannemingsbedrijven werkzaam op het terrein of voor Isla. Werklieden die voor deze aannemers werk leveren zouden te horen hebben gekregen dat 28 februari hun laatste werkdag was. Sommigen zouden zich al twintig jaar of langer elke dag bij de Isla-poort melden voor het werk, maar dat hoeft niet langer.

Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte strijdt, met partner, onvermoeid door vanuit zijn cel voor gerechtigheid

OM staat voorlopig getuigenverhoor Italiaanse Officier van Justitie Roberto Pellicano toe


Het verzoek voor voorlopig getuigenverhoor, ingediend door oud-premier Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs, om de Italiaanse Officier van Justitie Roberto Pellicano alsnog te horen, is gisteren toegewezen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 maart 2019.

Na het verhoor van Pellicano - waarvoor nog geen datum is geprikt - zal volgens de verdediging van de voor ambtelijke corruptie veroordeelde oud-premier ‘duidelijk worden dat (leden van) het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao in een strafdossier niet naar waarheid hebben geverbaliseerd, alsmede dat een vooraanstaand lid van het OM destijds een ambtsedig proces-verbaal in strijd met de waarheid heeft opgesteld, alsmede bij de rechter-commissaris niet naar waarheid heeft verklaard’.

De verdediging van Schotte verwijst hierbij naar het begin van het strafrechtelijk onderzoek Babel, dat onder valse voorwendselen zou hebben plaatsgevonden. De Italiaanse Officier van Justitie Pellicano zou dit argument kunnen staven, zo menen de advocaten.

Toenmalig advocaat-generaal van Curaçao Anthon van der Schans had eerder verklaard, dat hij medio 2012 een e-mailbericht had ontvangen van het Italiaanse Openbaar Ministerie dat men daar, in een lopend onderzoek naar casinomagnaat Francesco Corallo, stukken had gevonden die van belang konden zijn voor het Openbaar Ministerie te Willemstad.

Personeel Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) weer aan het werk

Bemiddelingsraad heeft met succes de bond en directie bij SBB strijdbijl laten begraven


Het personeel van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), dat meer dan een week in actie was om een beter loon te eisen, heeft het werk hervat. De Bemiddelingsraad heeft met succes een beroep gedaan op de bond en directie bij SBB om de strijdbijl te begraven en de vredespijp te roken. 

'De poort is weer voor ons geopend en wij zijn weer aan de slag', zegt een ingewijde vandaag, vrijdag 1 maart 2019, in de Ware Tijd.. Er wordt een persstilte in acht genomen. Hierdoor kan de ondervoorzitter van de bond bij SBB, Dino Souprayen, voorlopig niet veel zeggen.

'We moeten werken aan een oplossing en moeten op zeer korte termijn weer naar de Bemiddelingsraad', zegt Souprayen slechts. Ook Iflow Hasselnook, onderdirecteur van het directoraat Bosbeheer, houdt zich aan de persstilte. Op de vraag hoeveel verlies SBB heeft geleden vanwege de actie, verwijst hij naar de communicatiemedewerker. Die had de informatie niet bij de hand. Eerder gaf de directie aan dat de staat veel verlies lijdt door de staking. Er is toen uitgerekend dat de overheid dagelijks ongeveer Srd 200.000 misloopt.

Volgens de bond hadden 150 tot 200 medewerkers het werk neergelegd. Een deel hiervan zit bij de afdeling die toezicht houdt op het hout dat wordt geëxporteerd. De bond wil dat de lonen uitbetaald moeten worden op basis van de dagkoers voor de Amerikaanse dollar. Het salaris wordt nu betaald op basis van een koers van Srd 3,35 voor een Amerikaanse dollar.

Daarnaast eisen de medewerkers een loonsverhoging. Volgens de directie hebben partijen bij de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst zich nog niet gebogen over financiële zaken.

'Gaan we nu toffee maken in de huizenfabriek?'

'Bouterse heeft de droom van vele burgers ontnomen om een eigen woning te bezitten'


President Desi Bouterse heeft tijdens de herdenking van 39 jaar staatsgreep op 25 februari op het Revo Plein, aangekondigd, dat het bouwen van huizen overgelaten zal worden aan particulieren. Waarom plotseling de huizenbouw overlaten aan particulieren? Met zijn opmerkingen geeft Bouterse in feite toe dat de regering onder zijn leiding niet in staat is, huizen te bouwen voor het volk. Op zijn zachts gezegd heeft Bouterse het volk van Suriname bijkans 9 jaar lang aan het lijntje gehouden omtrent de bouw van woningen. Hij heeft de droom van vele burgers ontnomen om een eigen woning te bezitten. 

Bouterse gaat zigzaggend te werk en houdt geen rekening of heeft niet in de gaten welke wanhoop hij oproept bij mensen om zelfstandig te kunnen wonen. Dit is zuiver het zigzagbeleid van Bouterse, niet alleen voor wat betreft de huisvesting maar over de gehele linie. 

In de Regeringsverklaring van 2010-2015 staat het volgende over de bouw van woningen in Suriname: 

'De Regering is voornemens om in de komende vijf jaren in de vorm van 8 flats van 250 wooneenheden elk met uitgebreide, moderne voorzieningen te doen bouwen in verschillende ressorten binnen de agglomeratie Paramaribo. Als de nieuwe woningen worden betrokken door groepen, die er economisch beter voor staan, zal een doorschuiving worden verkregen ten gunste van de goedkopere woningsectoren. Daarnaast zullen verspreid over het gehele land 18.000 woningen worden gebouwd. Het voeren van een transparant en rechtvaardig grondbeleid is een conditio sine qua non voor zekerheid, rust, stabiliteit en productie.'

Op vrijdagavond 27 maart 2015 werd de huizenfabriek te Smalkalden in het district Para, met grote enthousiasme en fanfare officieel in gebruik genomen door president Bouterse. De ‘Broad Homes Suriname PC Factory’ zou 3.000 woningen per jaar kunnen fabriceren wanneer het op volle toeren zou draaien. Drie woningen per dag werd er gezegd. Made in Suriname huizen zullen niet alleen hier, maar ook in de regio verkrijgbaar zijn. President Bouterse benadrukte dat het beleid van zijn regering zich focust op de mens en dat gedegen onderdak een belangrijke peiler is voor het regeringsprogramma. Hij sprak van ‘historische mijlpaal voor het volk’. Bouterse: A no toffee wo meki, ma oso.

Rabin Parmessar, ex-minister van Openbare Werken, bakte het helemaal bruin, hij sprak van een 'revolutie in de Surinaamse huizenbouw'. Welke revolutie gaat de NDP nu teweeg brengen? Op de website van de overheid www.gov.sr staat met grote hoofdletters: 'PRESIDENT BOUTERSE BRENGT MET OPENING HUIZENFABRIEK DE DROOM VAN EEN EIGEN HUIS DICHTERBIJ'. Helaas moet ik zeggen, die droom is ontnomen door Bouterse. 

Nu weten we niet wat er met die 'huizenfabriek' gaat gebeuren? Gaan we nu toffee maken in plaats van huizen? Naar alle waarschijnlijkheid zullen er geen huizen in de fabriek gefabriceerd worden. 

De cassavefabriek, die met veel tam tam in gebruik was genomen, ligt er ook verlaten bij. Het betreurenswaardige hiervan is dat er enorm veel verspilling heeft plaatsgevonden van geld, tijd en energie bij zowel de cassave als de huizenfabriek. 

Tijdens een kadervergadering van de NDP op 10 november 2018 in Ocer, dat ‘woningbouw’ als thema had, kondigde Bouterse aan dat er meer dan 13.000 huizen in aanbouw zijn. Bij de samenleving is het niet bekend hoeveel van deze 13.000 huizen al afgebouwd zijn. 

Idris Naipal

Hi-Jet Helicopter Services betaalt beloning aan vinder(s) gecrashte helikopter nog niet uit

Heli-bedrijf houdt vol te wachten op uitkomst onderzoek OM 

Wrakstukken zouden naar het buitenland zijn gebracht voor onderzoek....


Hi-Jet Helicopter Services zal de beloning van 35.000 Amerikaanse dollar schijnbaar nog lang niet kunnen uitbetalen aan de vinder(s) van het wrak van de helikopter die in mei 2015 crashte. Het bedrijf blijft erbij, dat het wacht op het resultaat van het onderzoek van het Openbaar Ministerie, dat de oorzaak van de crash moet vaststellen. Afhankelijk van dat uitsluitsel kan het bedrijf een schadevergoeding opeisen bij de verzekeringsmaatschappij. Pas wanneer die is uitgekeerd, zal Hi-Jet het vindersloon uitbetalen. Dat schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 maart 2019, van 'een ingewijde' te hebben vernomen.

Hij vraagt zich af waar de wrakstukken van het toestel zijn, die voor onderzoek uit het bos zijn gehaald. Hi-Jet is zijn inziens nog steeds de eigenaar van die overgebleven delen van de helikopter. Hij heeft vernomen, dat de wrakstukken naar het buitenland zijn gebracht voor onderzoek. Er wordt gehoopt dat het bedrijf spoedig het resultaat van het onderzoek kan ontvangen.

Eerder zei Gilliano Bronne, die de neergestorte helikopter vond, dat hij ervan baalt dat hij de beloning nog niet heeft gekregen. Hij stuitte in november 2017 in het Matawaigebied op het uitgebrande toestel en de stoffelijke resten van piloot Donovan van Embricqs en boordtechnicus Ryatno Kertodikromo. Bronne was in het bos om een tracé voor houtkap te kappen. Hij was nog met vijf andere mannen die op verschillende locaties in het oerwoud waren. Er was ook een kok bij die zich in het kamp bevond.

De heli vloog op 23 mei 2015 van Kwamalasamutu naar Paramaribo, maar verdween van de radar. Zoekacties van het bedrijf en anderen leverden destijds niets op en de onderneming loofde toen de beloning uit.

Bronne zegt dat hij onlangs een gesprek had met directeur Jerrel van Embricqs van Hi-Jet Helicopter Services. Naar zijn zeggen heeft hij Srd 1.000 ontvangen van Van Embricqs in afwachting van het restant van de beloning.

President Bouterse ontvangt ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028'

'Wij hebben een plan voor 10 jaren, omdat gezondheidssector ook met planning voort moet gaan'

(Bron foto: NII)

President Bouterse heeft donderdag 28 februari 2019 in het presidentieel paleis uit handen van minister van Volksgezondheid Antoine Elias het ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028’ in ontvangst genomen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het ministerie van Volksgezondheid is de afgelopen twee en een half jaar druk bezig geweest met het ontwikkelen van dit plan. 'Wij hebben een plan voor de komende 10 jaren omdat de gezondheidssector ook met planning voort moet gaan', gaf minister Elias aan.

In het plan zijn vier strategische doelstellingen opgenomen:
Een universeel mensgericht gezondheidssysteem voor Suriname,
Rechtvaardige, duurzame en universele financiering van gezondheid,
Middelen voor een efficiënt en effectief gezondheidssysteem en
Sterk leiderschap en goed bestuur in de gezondheidszorg.

Voor de Volksgezondheids-minister zijn deze vier doelstellingen de basis waarop in Suriname gelet moet gaan worden voor een goede gezondheidssector.

De Pan American Health Organization (PAHO) is de trouwe partner geweest waarmee het ministerie heeft samengewerkt. Dr. Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de PAHO in Suriname, stelt dat dit strategisch plan rekening houdt met de situatie en de analyse van de gezondheid en het welzijn van de Surinaamse bevolking. 'Dit is een strategische richting voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de mensen in Suriname en om te onderzoeken wat de behoeften zijn voor de komende generatie', sprak de PAHO-vertegenwoordiger.

Verder houdt dit plan ook rekening met de duurzame ontwikkelingsdoelen. 'Gezondheid is een mensenrecht. De Grondwet verplicht om deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken ongeacht geslacht of waar ze wonen', aldus dr. Gebre.

Kredietbeoordelaar Moody's iets positiever over Suriname

Moody's beoordeelt vooruitzichten voor Suriname nu als stabiel, was negatief


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de vooruitzichten voor Suriname gewijzigd in stabiel vanuit negatief en bevestigt zij de B2-rating. Dit staat in een gisteren uitgegeven persbericht door Moody's (zie hieronder), en het ministerie van Financiën was er als de kippen bij om een en ander via overheidsspreekbuis het Nationaal Informatie Instituut te melden.

Moody’s neemt waar, dat de liquiditeitsdruk in 2018 is afgenomen en voorziet een verlichting van de financieringsdruk in 2019 en 2020 vanwege ruimere beschikbaarheid van binnenlandse en buitenlandse financiering voor de begroting. Ook hoeft de overheid geen heel grote aflossingen meer te verrichten. De grote internationale bond wordt in 2026 voldaan, zo destilleert Starnieuws vandaag, vrijdag 1 maart 2019, uit het bericht van het ministerie van Financiën.

Moody’s maakt eveneens melding van lichtere financieringskosten voor de overheid, omdat duur schatkistpapier kon worden omgezet in de omgeving waarin de inflatie sterk is gedaald.In zijn vooruitblik stelt het rating agentschap ook, dat de schuld van de regering hoog zal blijven, maar in lijn met de 'peers', terwijl de betaalbaarheid van schulden zal verbeteren vanwege het hogere concessionele deel dan voorheen.

De soevereine rating van Suriname zou kunnen worden verlaagd in het geval van een verslechtering van de fiscale prestaties wanneer die zouden leiden tot een stijging van de overheidsschuldquotes of een materiële verzwakking van de economische groeivooruitzichten. Een aanzienlijke toename van het liquiditeitsrisico van de overheid, zoals indien een stijging van de binnenlandse financieringskosten of beperkte externe financieringsopties zich zouden voordoen, zou de rating verslechteren.

Moody's zou overwegen om de rating te upgraden in het geval van een duurzame vermindering van het begrotingstekort welke zou resulteren in een aanzienlijke daling van de overheidsschuld ratio. Dit zou waarschijnlijk zijn, indien met fiscale maatregelen de inkomstenbasis uit de niet-mijnbouw zou verbreden en diversifiëren, staat in het persbericht.

Openbaar Ministerie Suriname eist zes en vier jaar cel tegen twee terreurverdachten

Broers Raoul A. en Nasser I. verdacht van deelname aan een terroristische organisatie


De broers Raoul A. en Nasser I. hebben gisteren respectievelijk een celstraf van zes en vier jaar tegen zich horen eisen. Hen wordt deelname aan een terroristische organisatie in de periode van 2015 tot en met 2017 verweten. De Officier van Justitie acht het feit wettig en overtuigend bewezen. Zij haalde het bewijs uit getuigenverklaringen, diverse ambtelijke bestanden en digitaal gerechercheerde telefoonbestanden. Ze had een 40 pagina’s tellende requisitoir, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 maart 2019.

De verdachten hebben de beschuldiging steeds ontkend. De twee zouden zich ook schuldig gemaakt hebben aan het voorbereiden en/of bevorderen van terroristische misdrijven, het financieren van terrorisme en het werven van een of meerdere voor de gewapende jihadstrijd. Ook hebben zij illegaal munitie in hun bezit gehad.

De broers zouden ook middelen en inlichtingen hebben verschaft aan personen en hen zover kregen om af te reizen naar Syrië met als doel om zich aan te sluiten bij de jihadstrijders. Ook hadden zij contact met onbekende ISIS-leden (Islamitische Staat in Irak en al-Sham). Door het contact met de onbekende ISIS gelieerde manschappen konden de verdachten informatie doorspelen aan de personen over de uitreis naar Syrië. Ook kon de route naar het jihadgebied gevolgd worden. Raoul A. had een telefoonnummer verstuurd naar een zekere jihadstrijder Riaaz in Syrië.

De Officier van Justitie benadrukte dat de broers een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het geheel. Zo hebben ze gelden ingezameld en verstuurd naar deze Riaaz. Ook naar andere ISIS gelieerde leden in andere werelddelen hebben gelden ontvangen van deze verdachten. Raoul A. had geld ontvangen van een ISIS-leden uit een andere landen.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de broers de regio onveilig gemaakt en dat het alom bekend is, dat ISIS in Syrië en Irak zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de mensenrechten. De openbare aanklager zei, dat de broers een samenwerkingsverband hadden met ISIS. Vanuit Suriname hebben ze actieve steun geboden aan de jihadstrijd in Syrië. Volgens haar is dit duidelijk te zien aan de manier waarop de verdachten de doelstellingen en het gedachtegoed van ISIS aanhingen.

Op 22 maart zullen de advcaten Murwin Dubois en Michella Lau-Kerssenberg pleiten voor hun cliënten.