woensdag 3 september 2014

Nabestaanden slachtoffers Decembermoorden naar OAS

Gaetano Best en Henk Essed (Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Aanklacht 29 augustus verzonden naar mensenrechten- commissie OAS in Costa Rica

Juristen geven tekst en uitleg tijdens speciale persconferentie in Paramaribo

Advocaat Spong: 'Aanklacht tegen boevennest Suriname wordt vrijwel zeker toegewezen'

03-09-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Teleurgesteld in de zeer trage Surinaamse rechtsgang en het willens en wetens door het Surinaamse Openbare Ministerie frustreren van een democratische rechtsgang, hebben negenenvijftig nabestaanden van de slachtoffers van de 8 Decembermoorden Suriname aangeklaagd voor schending van mensenrechten. De klacht is ingediend bij de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de OAS.

Om de zaak zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben de nabestaanden financiële hulp gekregen van de Nederlandse stichting Nuhanovic. Deze stichting verleent juridische bijstand aan slachtoffers van oorlogsmisdrijven.

Dankzij deze hulp kunnen we de beste juristen op dit gebied aantrekken, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. 'Als we de garantie van Nuhanovic niet hadden, waren we nu nog niet zo ver geweest. We zijn daar dus ongelooflijk blij mee.' Een van die juristen is mr. Gaetano Best uit Amsterdam, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waar ook Nuhanovic is gevestigd.

Beide heren belegden vandaag een persconferentie in Theater Unique in Paramaribo waarin ze tekst en uitleg gaven over de klacht.

De commissie is onder andere gevraagd een rapport te maken waarin wordt vastgelegd, dat de staat Suriname door de wijze waarop het strafproces tegen de verdachten wordt gevoerd, de rechten van de nabestaanden op grove wijze schendt.

Ook is gevraagd de Krijgsraad aan te sporen de strafzaak tegen de verdachten verder af te handelen.

Verder willen de nabestaanden dat de Amnestiewet, die in april 2012 door het parlement is goedgekeurd, wordt ingetrokken of ongeldig verklaard, een publiekelijk excuus aan de getroffen families en het officieel erkennen van ‘Bastion Veere’ als staatsmonument voor de herdenking van de vijftien slachtoffers behoren ook tot de eisen.

De aanklacht wordt vrijwel zeker toegewezen. ‘De kans daarop is 99,9 procent’, zei vandaag, woensdag 3 september 2014, de Amsterdamse advocaat Gerard Spong, in de Telegraaf Online. Hij is op de achtergrond betrokken bij de opstelling van de aanklacht.

‘Vergelijkbare klachten tegen bijvoorbeeld Argentinië zijn ook toegewezen’, aldus Spong. ‘De vraag is alleen wat Suriname zal doen als de klacht leidt tot een veroordeling. Als het zo’n boevennest blijft, zal het land dat doodleuk naast zich neerleggen.’

Hieronder de volledige tekst van de klacht en van de vandaag gehouden inleidingen van de heren Best en Essed tijdens een speciale persconferentie (met dank aan Obsession Magazine):