zaterdag 23 februari 2019

11-Jarig meisje 5 maanden zwanger van 19-jarige jongen ...

Jongen woont met meisje samen in de woning van haar moeder


Het Dagblad Suriname bericht vrijdag 22 februari 2019, dat 'de gemeenschap van Nickerie', haar heeft geïnformeerd, dat een meisje van 11 jaar in mei dit jaar zal bevallen. Zij is nu 5 maanden zwanger van een 19-jarige jongen, die met haar samenwoont in de woning van haar moeder. 

Het meisje is afgeschreven van school. Zij zat in de eerste klas van de MULO-school.

Deze informatie heeft de politie nog niet bereikt.

Het dagblad heeft van een advocaat vernomen, dat het gaat om een ernstig strafbaar feit en dat het ambtshalve vervolgbaar is.

Eerste fase studentencampus Anton de Kom Universiteit van Suriname opgeleverd

Zes van de vierentwintig geselecteerde studenten nemen de sleutels van hun kamers in ontvangst


De eerste fase van de studentencampus van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is gisteren opgeleverd. Hoewel 312 studenten van hogere opleidingen hun intrek kunnen nemen, zijn pas vierentwintig door de selectie. Het opgeleverde gebouw telt naast de kamers een cafetaria, wasruimte, kantoor en winkelruimte. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 23 februari 2019.

'Ik ben enorm onder de indruk van de campus', zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën na een rondleiding. Hoefdraad trad op als ad interim-minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De eerste fase heeft 28 miljoen euro gekost. Elk van de drie andere fasen die nog moeten volgen, zal rond dit bedrag liggen.

'De studenten zijn blij. Zij krijgen een pracht van een gelegenheid om te kunnen studeren. We hebben weer bijgedragen aan het sociale aspect', zei Hoefdraad. De bewindsman is ervan overtuigd dat de problematiek rond huisvesting voor studenten hiermee is opgelost.

Bij de ingebruikname mochten zes van de geselecteerden de sleutels van hun kamers in ontvangst nemen. Hoefdraad hield de huurders voor eventuele problemen voor te leggen in de contractperiode van een jaar, dat de regering heeft met de Israëlische LR Group die heeft gezorgd voor de financiering en het ontwikkelen van het project.

Volgens minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur ligt er heel veel toekomst voor de campus als het goed geëxploiteerd wordt. 'In Israël is de exploitant van de campus miljonair', sprak ze ongegeneerd. De stichting Student Housing Camping Village heeft het beheer over de campus.

Ministerie van Financiën start in maart uitbetaling salarissen landsdienaren met terugwerkende kracht

'Het gaat in totaal om 20 maanden twk die betaald moest worden'


Het ministerie van Financiën begint in maart met de uitbetaling van salarissen van landsdienaren met terugwerkende kracht (twk). Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), en Michael Miskin, secretaris-generaal, zijn dit gisteren overeengekomen met minister Gillmore Hoefdraad.

Miskin zegt namens Hooghart vandaag, zaterdag 23 februari 2019, op Starnieuws dat vanaf maart tot en met juni één maand twk wordt uitbetaald. In juli krijgen ambtenaren, zoals gebruikelijk, het vakantiegeld.

De twk wordt in augustus tot en met december weer opgepakt. In december zullen de ambtenaren twee maanden twk ontvangen.

Het ligt in de bedoeling dat medio 2020 - zoals ook de planning was van de minister - de twk wordt ingelopen. Vorig jaar is al vier maanden ontvangen door de ambtenaren. Het gaat in totaal om 20 maanden twk die betaald moest worden, legt Miskin uit. Het gaat om twk over januari 2017 tot en met augustus 2018.

In het gesprek met de minister is eveneens afgesproken, dat de onderhandelingen over het wensenpakket dat ingediend was, worden opgepakt. Ook moet nog worden afgesproken wanneer de twk over het vakantiegeld zal worden uitbetaald.

Agent aangehouden verdacht van hulp bij mensensmokkel

Politieman laat aantal illegalen in een voertuig de controlepost te Burnside passeren


De politie van Nickerie heeft dinsdag de aspirant agent van politie S.F. aangehouden als verdachte van mensensmokkel en mensenhandel, zo bericht het Dagblad Suriname vrijdag 22 februari 2019. Hij werd op heterdaad betrapt door collega's. 

De politieman heeft een aantal illegalen in een voertuig de controlepost te Burnside laten passeren.

De politie, die deze handeling door had, zette een achtervolging in en dwong het voertuig tot stoppen. De bestuurder en de inzittenden, allen kinderen, namen de benen. Het lukte de politie niet om die mensen aan te houden.

In het belang van het verdere onderzoek is de aspirant agent van politie in verzekering gesteld.

BvL schort staking bij Natuur Technisch Instituut (Natin) op

Bond heeft eindelijk met minister Ferrier gesproken


De Bond van Leraren (BvL) heeft na overleg met de docenten van het Natuur Technisch Instituut (Natin) besloten de acties op te schorten. Dinsdag zal normaal les gegeven worden. Er is een onderhoud geweest met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zo bericht Starnieuws vrijdag 22 februari 2019.

De BvL heeft voor dinsdag een bespreking met Ashok Rambali, onderdirecteur Beroepsgericht Onderwijs. Er moet een oplossing komen waardoor studenten van verschillende studierichting les kunnen volgen. Vanaf oktober heeft een aantal studenten geen onderwijs genoten door gebrek aan faciliteiten.

Toen de minister maar niet reageerde op een brief van de BvL om via dialoog tot een oplossing te komen, is vorige week vrijdag besloten om tot tien uur les te geven. Na uitspraken van de minister in De Nationale Assemblee dat zij andere prioriteiten heeft, werd woensdag het werk neergelegd. Donderdag heeft Ferrier het bestuur van de bond ontvangen. Er zijn nadere afspraken gemaakt.

Nu er gesproken wordt, is besloten de acties op te schorten.