donderdag 30 januari 2020

10 Inheemse kinderen aan mysterieuze ziekte overleden in westen Colombia

(Bron foto: Organización Nacional Indígena de Colombia)
Mogelijk doodt besmet water Baudo-rivier in provincie Choco de kinderen


Een mysterieuze ziekte verwoest inheemse gemeenschappen in het westen van Colombia, waar tot nu toe 10 kinderen zijn overleden, meldden lokale media woensdag 29 januari 2020. 

Regionale autoriteiten (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, ICBF) stuurden artsen en bacteriologen naar de Baudo-rivier in de provincie Choco om vermoedens te bevestigen, dat besmet water de kinderen doodt.

Volgens Red Mas Noticias zijn minstens 180 andere minderjarigen ziek vanwege de mysterieuze ziekte in de riviergemeenschappen met ongeveer 1.500 inwoners. .Bajo Bauco burgemeester Hermenegildo Gonzalez vertelde radiostation La FM dat de inheemse gemeenschappen langs de rivier geen toegang hebben tot drinkwater, vaak te kampen hebben met voedseltekorten en geen toegang hebben tot gezondheidszorg, wat de recente piek in kindersterfte compliceert.

'De kwestie van waterconsumptie is een van de belangrijkste risicofactoren, evenals voedselbeheer en de behandeling van afval', vertelde Choco-gezondheidssecretaris Carlos Murillo aan televisienetwerk RCN.


Volgens de burgemeester hebben de artsen en bacteriologen ten minste tot het einde van de week toegang nodig tot medische voorzieningen waarmee ze kunnen vaststellen wat de dood veroorzaakt.

De provincie Choco is de armste provincie van Colombia met een armoedecijfer van meer dan 60% en een kindersterftecijfer van 65 per 1.000 kinderen, volgens het nationale statistiekbureau DANE.


Het dumpen van kwik dat wordt gebruikt in illegale goudmijnbouw en afvalproducten die afkomstig zijn van de productie van cocaïne verergert de gezondheidssituatie, vooral bij kinderen.

De voortdurende guerrilla en paramilitaire activiteit in de provincie bemoeilijkt de inspanningen om chronisch staatsverlies in de provincie Pacific te bestrijden en openbare basisdiensten te bieden aan vaak geïsoleerde gemeenschappen zoals die langs de Baudo-rivier.

(Suriname Mirror/Radio Nacional/Colombia Reports/Radio Santafe/Twitter)

Haïtiaans echtpaar zwaargewond door een gasexplosie te Leiding 17

Echtpaar laat onbewust gasfornuis aan - Bij aanmaken verlichting ontstaat explosie


Waterkant.net bericht, dat een Haïtiaans echtpaar donderdagmorgen 30 januari 2020 zwaargewond is geraakt door een gasexplosie aan de Amardeepweg te Leiding 17. Het Korps Brandweer Suriname (KBS) kreeg de melding van de explosie rond kwart over zeven en rukte uit naar het adres. Dat bevestigt Rayon Brandweercommandant van Saramacca, Ronald Djodikromo.

Volgens een eerste observatie van de brandweer heeft het echtpaar woensdagavond onbewust het gasfornuis aan gelaten, zonder dat er iets op het vuur stond. Volgens Djodikromo is het gas in het huis blijven hangen. Het echtpaar was in de kamer toen de vrouw opstond om het licht aan te maken.

Bij het aanschakelen van het licht vond de explosie plaats. Daarbij is zowel de muur van de slaapkamer als van de keuken weggeslagen. Ook een matras van een eenpersoonsbed vatte daarbij vlam. De brandweercommandant zegt, dat er bij de schakelaar vermoedelijk een elektrische vonk is ontstaan, welke voldoende was om het opgehoopte gas een explosie te laten veroorzaken.

De man en vrouw zijn beide gewond per ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De vrouw heeft tweede- en derdegraads brandwonden opgelopen.

De identiteit van het echtpaar kon nog niet worden achterhaald vanwege een taalbarrière.

37-Jarige Haitiaan doodgestoken in woning aan Jagernath Lachmonstraat

Verdachte meldt zich kort na steekpartij bij het politiebureau Nieuwe Haven


De 37-jarige Jauvin Getto is woensdagavond overleden na te zijn neergestoken in een woning aan de Jagernath Lachmonstraat. De verdachte heeft zich kort na het incident gemeld bij het politiebureau Nieuwe Haven waar hij is aangehouden ter voorgeleiding. Beide personen zijn van Haïtiaanse afkomst. 

De persoon die de politie alarmeerde vertelt donderdag 30 januari 2020 in de Ware Tijd, dat hij woensdagavond rond elf uur over de Jagernath Lachmonstraat reed richting de Brokopondolaan toen hij een vrouw langs de weg zag die om hulp riep. Vanuit zijn achteruitkijkspiegel zag hij dat de ze midden op de weg voertuigen probeerde te stoppen, wat niet lukte. Hij besloot terug te rijden om te vragen wat er aan de hand was.

De vrouw wees hem op een bloedspoor dat vanuit de poort naar een kamer in een woning leidde. In de kamer lag Jauvin badend in het bloed. De automobilist schakelde de politie in die snel ter plaatse arriveerde. Een ambulance werd ingeschakeld, maar het slachtoffer toonde geen teken van leven meer, hetgeen door een arts werd bevestigd.

Het lijk is in belang van het onderzoek in beslag genomen.

Het slachtoffer had verschillende steekwonden. De woning wordt bewoond door Haitianen. Naar verluidt zou de verdachte zijn vriendin uit huis hebben gezet. Het slachtoffer zou hebben willen bemiddelen tussen die twee. De woordenwisseling tussen slachtoffer en dader escaleerde en de dader bewapende zich met een mes.

Het slachtoffer greep naar een houwer, maar de verdachte was hem te snel af en stak hem enkele malen met het mes. De verdachte meldde zich bij de politie met beide scherpe voorwerpen. Die heeft de zaak in verder onderzoek.

Kunstenaar Wielzen presenteert kokosbast koe aan president Bouterse

(Bron foto's: NII)
Bouterse wil kunstwerk kopen en ten toon te stellen te Waka Pasi, Palmentuin


Kunstenaar Carlos Wielzen, die onlangs bekendheid verworven heeft met het vervaardigen van kunstwerken gemaakt van kokosbast, heeft zijn jongste creatie gepresenteerd aan president Desi Bouterse,  zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, donderdag 30 januari 2020. 

Het staatshoofd, die momenteel in het district Coronie is, was zichtbaar onder de indruk van de reuzen koe. Hij heeft Wielzen aangegeven het kunstwerk te zullen kopen en ten toon te stellen te Waka Pasi.


Verder opperde Bouterse de suggestie Wielzen te laten participeren aan het Kwakoe Festival in Nederland. Het zal volgens de president een goede mogelijkheid zijn om zijn unieke kunstwerken een internationaal podium te bieden.

Wielzen zou de enige kunstenaar ter wereld zijn, die kunstwerken vervaardigd gemaakt uit kokosbast. Reeds geruime tijd is er op het presidentieel paleis een leeuw te bezichtigen, ook volledig van kokosbast gemaakt.

Voedseltechnoloog Ricky Stuttgart: 'Suriname nog niet gereed voor coronavirus'

'Iedereen die naar China is geweest en terugkomt moet screening ondergaan'

'Je kan niet een plan van aanpak hebben, waarbij je pas optreedt wanneer iemand geïnfecteerd blijkt te zijn'


Microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stuttgart vindt dat Suriname nog niet gereed is voor het coronavirus. Hij vindt dat iedereen die naar China is geweest en terugkomt een screening moet ondergaan. Ook de lichaamstemperatuur moet gemeten worden.

De incubatietijd van het virus is twee weken, dus in de komende twee weken na aankomst in Suriname, moet men reizigers uit China observeren. Stuttgart zegt  woensdag 29 januari 2020 op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat volgens  berichten van het ministerie van Volksgezondheid er een plan van aanpak is dat zijn intrede doet, wanneer blijkt dat iemand is geïnfecteerd. 'Je kan niet een plan van aanpak hebben, waarbij je pas optreedt wanneer iemand geïnfecteerd blijkt te zijn.'

'Er moet gezorgd worden dat het probleem het land niet bereikt. In tegenstelling tot Amerika en Nederland, hebben wij het materiaal niet, de nodige knowhow en ook niet de nodige faciliteiten om adequaat te reageren op het probleem.' Vandaar dat hij erop staat, dat er streng wordt omgegaan met de screening bij onze grenzen.

Verder geeft Stuttgart aan, dat virussen slijmvliezen nodig hebben om het lichaam binnen te treden. Het is dus belangrijk, dat handen in voldoende mate worden gereinigd, alvorens iemand zijn gezicht, ogen, mond, oren en geslachtsdeel aanraakt. Er zijn geen medicijnen om het virus tegen te gaan. Daarom is het belangrijk een goede weerstand op te bouwen. Dit kan gedaan worden door veel groenten en fruit te eten en zoveel mogelijk vitamine C en vitamine B binnen te krijgen.

Ook adviseert hij zo min mogelijk wild vlees te nuttigen, voldoende te rusten en veel water te drinken. Tenslotte adviseert Stuttgart ook om zoveel mogelijk mensen te mijden die grieperig en koortsig zijn.

Cellenhuizen politiebureaus in Suriname raken overvol

'Maar, we kunnen die mensen ook niet in de samenleving laten'


Het Korps Politie Suriname heeft in relatief korte tijd heel wat zware en ‘die-hard‘ criminelen aangehouden en in verzekering gesteld. De cellenhuizen in kunnen dit niet aan en raken overvol. Dat zegt korpschef Roberto Prade vandaag, donderdag 30 januari 2020, in de Times of Suriname. 

'De cellenhuizen kunnen dit allemaal niet behappen, maar we kunnen die mensen ook niet in de samenleving laten', zegt Prade tegen de krant. Het gaat daarbij om mannen die gewoonweg een beroep hebben gemaakt van het criminele gedrag of crimineel handelen, zegt de Surinaamse korpschef.

Volgens Prade is de positieve kant van het verhaal, dat er sprake zou zijn van een daling van berovingen, inbraken en overvallen. Uit de statistieken van de afgelopen drie jaar zou blijken, dat alle drie misdrijven in 2019 zijn afgenomen ten opzichte van 2017.

Minister Tsang vindt kritiek op vuurwerkshow Wijdenboschbrug terecht

'Het moest de icing op de cake zijn, maar dat is helaas uitgebleven'


De kritiek op de vuurwerkshow op de Wijdenboschbrug ter ere van Chinees Nieuwjaar vindt Stephan Tsang, minister van Handel, Industrie & Toerisme, niet onterecht. 'Het moest de icing op de cake zijn, maar dat is helaas uitgebleven.' Dit bericht vandaag, donderdag 30 januari 2020, Starnieuws.

Hij merkt op, dat ook hij erg teleurgesteld is en neemt alle verantwoordelijkheid op zich als er verwachtingen naar de mensen toe zijn gecreëerd. 'Er zijn veel dingen geweest waardoor het anders is gelopen, maar we zijn niet ontevreden met wat is bereikt. Het was bijzonder dat er geen persoonlijke ongelukken zijn geweest, het was de bedoeling dat de show langer dan dertig minuten zou duren, maar uiteindelijk werd dit 16 minuten.'

Fariel Karamatali van Enigma legt uit, dat alle dozen afgeschoten zijn, maar niet zoals het moest via een bepaald patroon zoals was geregeld. Er is zorgvuldig naar het technische gedeelte gekeken, de koppeling, de selectie, het patroon en de windrichting. Het is volgens hem jammer, dat het hard waaide waardoor de synchronisatie in de war raakte en er geen controle was over hoe de show verliep.

'Het was een heel prachtige show die in elkaar is gezet en de verrassing was dat het langer dan 30 minuten zou duren.' Het vuurwerk was zodanig geplaatst, dat er naar een climax toe gewerkt zou worden, maar dit is helaas niet gelukt. Er is geen rekening gehouden met de harde wind. Het werken met het vuurwerk op de trailers was een goede oplossing, zegt Karamatali, omdat er rustig gewerkt kon worden en de brug hoefde hierdoor niet zolang gesloten te zijn.

Er hebben zich tijdens de show geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, de enige uitdaging was dat het erg druk was op de weg, omdat veel publiek naar de show was gekomen.

Er volgt nog een vervolgevaluatie met de andere stakeholders zoals restauranthouders, luchtvaartmaatschappijen. De uitdagingen voor de eerst volgende evenementen gaat de minister samen met zijn team aan. Op schema staan Phagwa en Avond Vierdaagse.

Tsang merkt op dat de activiteiten uit donormiddelen zijn bekostigd. Hij geeft aan dat er rond de Srd 150.000 aan vuurwerk is besteed. 'We wilden ook niet veel eraan besteden, omdat er zoveel kritiek komt van waarom verbranden ze zoveel. Uiteindelijk is alles gedoneerd.' Tsang zegt dat er heel gauw een financieel overzicht wordt gegeven. Hij merkt op dat er een raadsvoorstel was ingediend van Srd 282.000. Gezien de ingekomen middelen denkt hij dat daar niets gebruikt van hoeft te worden.

Elvis de Andrade die aangifte deed tegen oud-minister Alcalá-Wallé en premier Rhuggenaath is niet De Andrade, ex-voorzitter Isla-vakbond PWFC

'Het is een andere De Andrade, toevallig met dezelfde naam'


De Elvis de Andrade die aangifte heeft gedaan tegen de inmiddels afgetreden minister Marilyn Alcalá-Wallé en premier Eugene Rhuggenaath is niet de persoon met dezelfde naam die lange tijd voorzitter was van Isla-vakbond PWFC. Dat bevestigt Errol Cova in het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 30 januari 2020. 

'Het is een andere De Andrade, toevallig met dezelfde naam', zegt Cova, die de afgelopen jaren regelmatig als woordvoerder van de gezamenlijke vakbonden naar voren treedt. Verschillende media spreken van ‘de oud-vakbondsman’, maar dat is dus niet juist.

Het gaat wat betreft de aangifte tegen de ministers om Elvis Fabio de Andrade die de afgelopen tien jaar op de lijst stond van zeker drie verschillende partijen. In 2010 pleit hij als MAN-kandidaat nog voor verbeteringen van de omstandigheden in de gevangenis. Een paar jaar later is hij verkiesbaar voor de MFK en vervolgens meldt hij zich bij Kòrsou di Nos Tur (KdNT).

Dagblad Vigilante berichtte op 12 mei 2017, dat De Andrade ‘in verband met de aankomende verkiezingen een nieuwe politieke partij wil oprichten’. Die komt er inderdaad, onder de naam Movimentu Kontra Korupshon (MKK). De beweging lukt het niet een zetel te bemachtigen in de Staten.

De Andrade zou al in oktober vorig jaar aangifte hebben gedaan bij de Landsrecherche tegen Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé. Nadat het Openbaar Ministerie (OM) vorige week aankondigde een strafrechtelijk onderzoek tegen haar te beginnen, trad Alcalá-Wallé af. Zij wordt ervan verdacht de Wet integriteit (kandidaat)ministers - beter bekend als de ‘Screeningswet’ - te hebben overtreden.

Vorig jaar werd bekend dat Alcalá- Wallé tijdens haar ministerschap nog stond ingeschreven bij een nv en een stichting. De minister zelf gaf toen aan dat beide instanties niet langer actief zijn.

De andere Elvis de Andrade, die voorheen bekend was als de voorzitter van Isla-vakbond PWFC, kwam vorig jaar oktober ook even in het nieuws. Hij werd toen gekozen als de nieuwe voorzitter van de Democratische Partij (DP).

Motorrijtuigenbelasting op Curaçao kan weer bij de Girobank worden voldaan

'Er wordt nu al het mogelijke gedaan om probleem Girobank op te lossen'


De Motorrijtuigenbelasting kan vanaf vandaag, donderdag 30 januari 2020 toch weer bij de Girobank worden betaald. Dat bevestigt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in het Antilliaans Dagblad

In voorgaande jaren kon men de Motorrijtuigenbelasting al bij een loket van de Girobank betalen, maar met de in rap tempo verslechterende situatie bij de bank, werd deze mogelijkheid vorig jaar gestopt en was betaling alleen nog maar bij Cpost International mogelijk. Nu heeft de minister van Financiën alsnog de instructie gegeven om de betaling van de belasting ook bij de Girobank mogelijk te maken.

Gijsbertha: 'Er wordt nu al het mogelijke gedaan om het probleem van de Girobank op te lossen. De regering heeft er vertrouwen in dat dit ook gaat lukken.'

Hoofd van de Ontvanger Alfonso Trona liet gisteren op TV Direct weten, dat de lading stickers voor de wegenbelasting binnen zijn, zowel voor het halve jaar als voor het hele jaar, en dat deze onder alle filialen zijn verspreid voor uitgifte.

Voorzitter Kamer van Koophandel Curaçao: 'Veel mensen en ondernemers leven tussen hoop en vrees’

Hoop door bijvoorbeeld het nieuwe ziekenhuis en deal met Klesch Group

Vrees door onder andere verdubbeling van de ligtarieven in het CMC


Veel mensen en ondernemers op Curaçao leven vandaag de dag ‘tussen hoop en vrees’. Dat zei de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), Willem ‘Billy’ Jonckheer, in zijn toespraak gisteravond, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 30 januari 2020.

Hoop in verband met bijvoorbeeld het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) en de deal met Klesch Group in verband met de raffinaderij. Hoop ook gezien de ontwikkelingen zoals de bouw van een groot Corendon Resort en de constructie van betaalbare sociale FKP-woningen.

Maar, tegelijkertijd ook vrees, gezien de verdubbeling van de ligtarieven in het CMC en de verwachte sterke stijging van de operationele uitgaven met 60 miljoen gulden op jaarbasis dat het nieuwe ziekenhuis met zich meebrengt. Vrees ook over de ‘living apart together’- manier van samenleven in deze gemeenschap. ‘Konfiansa’ (vertrouwen) is het recept, hamert de KvK. Daarvoor zijn commitment, consistentie, onderlinge afhankelijkheid en gezamenlijke doelen nodig.

Ministerie van Volksgezondheid start hygiënecampagne

Ministers Elias en Misiekaba bezoeken Huize Ashiana en O.S. Flora 2


Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om landelijk een hygiënecampagne te starten. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft samen met collega André Misiekaba van Sociale Zaken & Volkshuisvesting en als waarnemer op Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als eerste Huize Ashiana en O.S. Flora 2 aangedaan. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 30 januari 2020.

Beide ministers hebben het goed wassen van handen, zorgvuldig hoesten en niezen, het gebruiken van wegwerpdoekjes in het belang van hygiëne en preventie om zo besmetting te voorkomen, benadrukt. Daarnaast zal het ervoor moeten zorgen dat personen zichzelf en anderen beschermen. Vooral de schoolkinderen waren erg enthousiast om de ministers op het schoolterrein te hebben.

Zowel bij Huize Ashiana als op de school zijn dispensers geplaatst met hand sanitizer, handzeep en wegwerpdoekjes. Tevens is van alle producten een extra doos meegegeven. Deze spullen en de dispensers zijn door Intermed geschonken aan het ministerie van Volksgezondheid dat ze weer aan beide instellingen schonk.

Beide bewindslieden benadrukten dat dit de eerste activiteit is van een reeks der activiteiten die plaats zullen vinden. Nog meer scholen en ook andere bejaardentehuizen en instellingen zullen aangedaan worden. Ze hebben een korte toespraak gehouden. Door het team van het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) werd voorgedaan op welke wijze de handen gewassen moeten worden.

Elias hield de aanwezigen bij Huize Ashiana voor dat verschillende virussen wereldwijd opduiken en dat het van belang is om zich preventief op te stellen. Hij benadrukte dat voor zover bekend is, het Coronavirus Suriname nog niet heeft aangedaan. Hij legde uit dat kinderen en seniorenburgers de gevoelige doelgroepen zijn. 'We gaan niet wachten totdat we doelwit worden van dit soort virussen, maar we gaan voor preventie. Dat is het beste middel en met ons allen kunnen we helpen het in te dammen door deze simpele stappen onder andere te volgen. Onszelf en anderen beschermen en ervoor zorgen dat die virussen zich niet verder verspreiden', zei de bewindsman.

De schoolleider van OS Flora 2, de leerkrachten en de leerlingen waren enthousiast om twee ministers op bezoek te hebben. 'Voor het eerst in mijn loopbaan heeft een minister een bezoek gebracht aan onze school. We krijgen gelijk twee. We zijn u zo dankbaar voor. Onze kinderen kennen deze stappen al, want het wordt hen geleerd in het kader van hygiëne', zei de schoolleider. De leerlingen konden de stappen van het team van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg vlot nadoen.

Misiekaba deed ook een beroep op de aanwezigen om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Hij merkte op dat de regering niet zit te wachten totdat er een virus uitbreekt, maar vooruitlopend acties onderneemt.

LVV informeert agrariërs in Nickerie over bibietvlieg en delphaciden in hun aanplant.

(Bron foto: LVV)
Oorzaak plagen door late inzaai in 'Uitbreiding Paradise' en tekort aan zoet water


Voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Nickerie, bijgestaan door medewerkers van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) zijn de afgelopen weken intensief bezig geweest om boeren in de oostelijke polders voor te lichten over de bestrijding van de bibietvlieg en delphaciden in hun aanplant, zo meldt het ministerie woensdag 2 januari 2020. 

De oorzaak van deze plagen komt vanwege de late inzaai in het gebied 'Uitbreiding Paradise' en een tekort aan zoet water. Deze omstandigheden maken de jonge padieplantjes zeer gevoelig voor ziekten en plagen. Ondanks het feit dat er buiten het officiële vastgestelde inzaaischema is ingezaaid, zal het ministerie van LVV de boeren zoveel als mogelijk bijstaan.


Het watertekort in dat gebied wil LVV net zoals het in andere delen van het district wordt gedaan, samen met de belanghebbenden oplossen. Door het ministerie is al enige maanden een graafmachine ter beschikking gesteld aan boerenorganisaties en waterschappen waarbij, als vorm van burgerparticipatie, de boeren inkomen met brandstof.

Het beleid van minister Rabin Parmessar met betrekking tot de voorlichting, is erop gericht de samenleving beter van dienst te zijn. 'Als ministerie hebben wij de taak om de informatie zo zuiver mogelijk te brengen. De minister is voorstander van een nationale aanpak bij de bestrijding van ziekten en plagen en vraagt daarom ook de medewerking van de landbouwers. Indien deze aanpak werkt kunnen wij de plagen in de landbouw minimaliseren en de productie naar grotere hoogten stuwen.'

President Bouterse: 'Met de wet in de hand zal ik tonen dat ze niet in staat zijn mij op te sluiten'

'Er is zoveel gas gevonden, dat er een tijd zal komen waarbij Surinamers niet hoeven te betalen voor stroom'


President Desi Bouterse zei gisteravond op een NDP-vergadering in Coronie, dat hij met de wet in de hand zal tonen dat ze niet in staat zijn hem op te sluiten. 'A no bigi mi du.' Bouterse bedankte Coronie voor de ondersteuning die hij heeft gekregen toen hij in China was en hoorde dat hij 20 jaar celstraf opgelegd had gekregen. Daarna was Coronie ook present op 22 januari toen hij voor de Krijgsraad moest verschijnen. 'Wi seki a kondre echte echte die dag', merkte hij op, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 30 januari 2020. 

Over de ontslagaanvraag van Eugène van der San, directeur van zijn kabinet, zei Bouterse, dat er een verschil van inzicht was over hoe de zaak rond de Krijgsraad aangepakt zou worden. Dat heeft hem boos gemaakt, maar de president merkte op dat Van der San een 'stonfutu' is. 'Sinds 1980 ondersteunt hij de strijd en hij heeft veel kennis, anders was hij geen directeur van het kabinet en was hij ook geen minister van Justitie en Politie geworden. Van der San is ook een goede vriend die veel heeft gedaan.'

Op grond van al deze zaken heeft Bouterse hem geroepen en aangegeven dat hij het ontslag niet accepteert. 'Bij een borrel wordt het verschil van mening uitgepraat en Van der San gaat weer aan de slag. ' 

Bouterse beweert, dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat hij voor een derde termijn gaat. 'De mensen zijn bruya, maar God bepaalt', merkte hij op. De president voerde aan dat in deze regeertermijn alleen er meer dan 561 projecten zijn uitgevoerd. 'Er is veel werk verzet. Als zou men de drie regeertermijnen van het Front bij elkaar plakken, is er nog geen fractie gedaan van wat deze regering heeft gepresteerd. Op 25 mei zal de Boeing landen, want het is een vlucht van vijf jaar.'

Hij merkte op dat ook in Coronie, dat een achterstand in te lopen heeft, veel is gedaan. Het werk wordt de komende maanden voortgezet. Met China zijn strategische plannen besproken, deelde de president mee. Er is een relatie van 160 jaar met de Chinezen en er zijn veel mogelijkheden. Met de olievondst zal de ontwikkeling van het land versneld worden aangepakt, waarbij Bouterse steden ziet verrijzen in het hele land, tot in het binnenland. 'In Suriname zijn er meer dan 600 top geschoolde mensen in de oliesector. Ze kunnen overal ter wereld werken. Er is zoveel gas gevonden, dat er een tijd zal komen waarbij Surinamers niet hoeven te betalen voor stroom. Er zijn veel ideeën die verder ontwikkeld moeten worden.'

Bouterse is ervan overtuigd dat de NDP weer terugkomt na 25 mei. Hij haalde aan dat met iedereen gewerkt wordt. 'De NDP is een echte nationale partij.' Hij voerde aan, dat een etnische partij niet multi-etnisch wordt door andere bevolkingsgroepen toe te laten. 'Het is een heel proces. De deuren van de partij staan open voor eenieder die de beweging wil ondersteunen.'

Van Dijk-Silos: 'Corruptie neemt steeds ergere vormen aan in Suriname'

'Corruptie komt in alle lagen van de samenleving voor''Corruptie neemt steeds ergere vormen aan in Suriname, en komt in alle lagen van de samenleving voor. Dit geldt niet alleen voor de politiek, maar ook de private sector', zei Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau tijdens een discussieavond gisteren in het LalaRookh-gebouw met als thema: ‘Financiering van politieke partijen; Bron van Corruptie?!', aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 januari 2020. 

Zij en haar mede panelleden Wilfred Leeuwin, journalist bij de Ware Tijd, en Winston Ramautarsingh, econoom, schetsten een beeld van hopeloosheid als het gaat om de mate van corruptie die plaatsvindt in Suriname. Het gebrek aan wetgeving om transparantie en verantwoording te eisen van politieke partijen is nog altijd de crux van het probleem.

'Iedereen schreeuwt corruptie, maar niemand bij zowel de oppositie als coalitie in het parlement is bereid wetgeving te maken of ondersteunen om de financiering van politieke partijen transparant te maken. Ze willen het niet aanpakken, omdat ze kennelijk ervan uitgaan dat als zij in het machtscentrum komen dat zij ook misbruik moeten kunnen maken van dezelfde structuren', benadrukt Angelic del Castillho, voorzitster van de buiten parlementaire partij, DA '91.

Haar partij had de organisatie van de discussieavond in handen. Er was weinig publieke belangstelling voor het onderwerp van de paneldiscussie.

Castillho: 'Het feit dat geen enkel lid van de oppositie noch de coalitie aanwezig is spreekt voor zich.' 

De panelleden waren het met elkaar eens, dat de financiering van politieke partijen een belangrijke bron is van corruptie. Ramautarsingh: 'Niemand gaat geld in een partij of persoon stoppen zonder iets daarvoor terug te verwachten.' Hij beaamt dat corruptie aan beide kanten van het verhaal werkt. Ambtsdragers die corruptie in de hand werken, staan ook onder enorme druk van ondernemingen en individuen die ze onder druk zetten voor gunsten in ruil voor financiële steun.

De econoom gaf verder aan, dat corruptie in Suriname dusdanig verergert en ingebed is in de samenleving dat slechts een wisseling van de wacht in het machtscentrum geen soelaas zal bieden. 'Wij hebben een aardverschuiving nodig, waarbij er iets gebeurd om een nieuwe generatie van leiders te doen opstaan en zeggen dat het niet zo door kan en dat het roer omgegooid moet worden.'

Volgens Van Dijk-Silos is herstel van de rechtsstaat een voorwaarde voor een ommekeer, en niet slechts nieuwe wetgeving die anders niet effectief zal zijn zonder integere mensen die voor de handhaving moeten zorgen.

President Bouterse weigert ontslag directeur Kabinet van de President

(Bron foto: NII)
'Tijdens het werk kan er verschil van mening zijn'


Eugéne van der San blijft directeur van het Kabinet van de President. Hij had eerder deze week zijn ontslag ingediend bij president Desi Bouterse nadat er rond de verzetzaak van Bouterse voor de Krijgsraad een verschil van inzicht was ontstaan over de functie van Bouterse voor de Krijgsraad met Irvin Kanhai, raadsman van de president, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 29 januari 2020. 

Het staatshoofd heeft woensdag tijdens een politieke bijeenkomst in Coronie aangegeven, dat er tijdens het werk verschil van mening kan zijn, die ertoe kan bijdragen dat er nieuwe inzichten ontstaan.

Bouterse onderstreepte, dat in het samenwerken 'wij in staat moeten zijn om rationeel zaken te benaderen en zeker niet voorbij moeten gaan aan de verdiensten van, in dit geval, Van der San'. 

Het staatshoofd benadrukte dat directeur Van der San vanaf 1980 het proces heeft ondersteund en vanwege zijn kennis is aangetrokken om leiding te geven aan de bestuurlijke- en administratieve aangelegenheden van het Kabinet van de President. Op grond daarvan heeft het staatshoofd aan de directeur medegedeeld diens ontslag niet te kunnen accepteren.

Staatsolie lanceert haar derde obligatie-uitgifte

Staatsolie hoopt met uitgifte 150 miljoen Amerikaanse dollar aan te trekken


Staatsolie heeft woensdag 29 januari 2020 aangekondigd, dat zij haar derde obligatie-uitgifte heeft gelanceerd. Het doel ervan is om 150 miljoen Amerikaanse dollar aan te trekken, dat zal worden ingezet voor de vernieuwing van de staatsobligatie 2015 en een deel van de uitvoering van het investeringsprogramma 2020-2027, inclusief de investering in de Pikin Saramacca goudmijn. Deze investeringen zullen bijdragen aan de verdere groei en het succes van Staatsolie, zo schrijft De West. 

De diverse partners die Staatsolie heeft gemobiliseerd om de uitgifte te verstrekken, zijn De Surinaamsche Bank N.V. die de arrangeur is, Pay agent en de Broker, de Vidanova Bank die de bewaarfunctie van de obligaties op zich heeft en Broker is voor beleggers, de Dutch Caribean Securities exchange is de bemiddelaar en Van Eps/Kunneman van Doorne, is de listing advisors.

'Als we binnenkort kunnen participeren in een prachtige olievondst, moeten we heel goed nadenken of Staatsolie en de staat Suriname daaraan mee willen doen. Je moet je ongeveer voorstellen, dat Blok 58 groter is dan Trinidad. Apache heeft aangegeven, dat er minimaal 50 plaatsen zijn, waar ze verwachten dat ze olie zullen vinden. We moeten ons voorbereiden op wat Apache heeft gezegd, op waarheid berust', zei managing director Rudolf Elias, naar aanleiding van de bekendmaking van Apache en Total die in blok 58 offshore van Suriname zijn begonnen met het boren bij de volgende bron, Sapakara West-1, waar dezelfde krijtintervallen als de Maka Central-1 zijn geconstateerd. De directie van Staatsolie is zeer optimistisch.

Financieel directeur Agnes Moensi-Sokowikromo, gaf in een presentatie aan, dat zij het investeringsprogramma van voorgaande obligaties succesvol hebben uitgevoerd. Daarbij sprak zij ook haar waardering uit voor het vertrouwen die de obligatiehouders in de afgelopen jaren hebben gehad. Zij benadrukte dat het doel van deze derde obligatie-uitgifte is, om de huidige obligatiehouders weer deelgenoot maken van Staatsolie en haar succes. Staatsolie is betrokken bij exploratie, boren, productie, raffinage, marketing, verkoop en transport van ruwe en geraffineerde producten en het opwekken van elektriciteit.

'Onze kernactiviteiten zijn gegroepeerd in een upstream en een downstream actief en goud in het Merian partnerschap die sterk ondersteund zijn door een verscheidenheid aan bedrijfsdiensten. Ze spelen allemaal een rol bij het realiseren van onze visie', zei Moensi-Sokowikromo.

De Staatsolieobligatie van 2020-2025/2027 beoogt 150 miljoen Amerikaanse dollar met een minimumversterking van 100 of 30.000 Amerikaanse dollar te behalen. De looptijden en rente zijn voor een 5,5 jaar tegen 7 procent per jaar of 7 jaar tegen 7.5 procent per jaar. Voor de halfjaarlijkse rente-uitkering is de inschrijving van 5 februari tot en met 5 maart 2020, toewijzing is 6, 7 en 8 maart, de storting 9 maart tot en met 20 maart en de uitgiftedatum is op 23 maart.

Jogi (VHP): 'Amerikaanse dollars Cambio Chotelal vermoedelijk afkomstig van CBvS'

Chotelal heeft steeds minder Ameri- kaanse dollars en is vaak gesloten


De afgelopen dagen heeft de Cambio Chotelal steeds minder Amerikaanse dollars en is vaak gesloten. Volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi zijn de Amerikaanse dollars vermoedelijk afkomstig van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De cambio verkoopt Amerikaanse dollars tegen een lagere koers dan Srd 7,85. 

'Dat ze nu over minder Amerikaanse dollars beschikken, komt vermoedelijk door de situatie waarin de Centrale Bank nu verkeert', zegt Jogi woensdag 29 januari 2020 in De West.

De Centrale Bank had een zending Amerikaanse dollars ontvangen van de Federal Reserve Bank (FED) in de VS. Volgens Jogi probeert de Centrale Bank met de FED-dollars valuta interventie te plegen. !Maar, er wordt selectief gewerkt en alleen bepaalde mensen kunnen ervan profiteren.' Jogi zegt dat toen aan de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, werd gevraagd waar de FED-dollars zijn, hij daar geen antwoord op had geven.

Jogi: 'Er werd ook aan de governor gevraagd vanwaar de Amerikaanse dollars van Chotelal afkomstig zijn, en de governor heeft de mensen toen verwezen naar de president.'

Volgens Jogi zou de governor moeten weten waar de dollars vandaan komen, omdat de Centrale Bank de controle doet bij de kredietinstellingen. 'Wat is de reden waarom Hoefdraad en Van Trikt niets hierover kunnen zeggen?', vraagt Jogi zich af.

De parlementariër zegt, dat er al geruime tijd om duidelijkheid wordt gevraagd over de kasreserve van 50 procent voor vreemde valuta die de handelsbanken verplicht onder het beheer van de Centrale Bank, moeten plaatsen. Dit hebben zij sinds mei vorig jaar gedaan, kort na het aantreden van governor Robert van Trikt. Deze kasreserve zijn tegoeden van burgers.

'De dollars van Chotelal kunnen of de FED-dollars zijn of de kasreserve of de monetaire reserve van de Centrale Bank zelf', merkt Jogi op. Volgens Jogi is er nog steeds geen duidelijkheid over de hoeveelheid van de FED-dollars en de kasreserve.

Toen VHP-parlementariër Krishna Mathoera dinsdag de kwestie van de kasreserve aan de orde wilde stellen in het parlement tijdens de rondvraag, zei Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, dat de vraag niet behandeld kon worden, omdat niemand ervoor getekend heeft. Volgens haar zal de regering komende week ingaan op de vragen over de Centrale Bank.

'Er wordt altijd gezegd dat ze komende week zullen ingaan op vragen, maar dat gebeurt nooit. Deze regering is geheimzinnig bezig en moet met duidelijkheid komen', aldus Jogi. 'De neergang is begonnen met de toenmalige governor Van Gersie, daarna met Van Trikt, het werd gecontinueerd door Hoefdraad en met het beleid van deze regering', stelt Jogi.