donderdag 7 maart 2019

Archeologen leggen kindermassagraf bloot in Peru

Overblijfselen van meer dan 140 kinderen en 200 jonge kameelachtigen ontdekt


Gevonden kinderen en dieren zijn halverwege de 15de eeuw geofferd in het Chimú-rijk


Meer dan 140 kinderen en 200 dieren werden rond 1450 in één keer geofferd in het huidige Peru. Het offer was mogelijk een reactie op extreem slecht weer, veroorzaakt door El Niño. 

Een vondst van vele honderden kinderbotten aan de noordkust van Peru wijst op een grootschalig kinderoffer – het grootste uit de Zuid-Amerikaanse geschiedenis dat ooit is ontdekt. Archeologen groeven overblijfselen op van meer dan 140 kinderen en 200 jonge kameelachtigen, zoals lama’s, die halverwege de 15de eeuw werden geofferd in het Chimú-rijk. Dat langgerekte rijk in de Andes werd geplaagd door hevige regenbuien en overstromingen en mogelijk was het offer een poging daaraan een einde te maken.



De oorspronkelijke beschavingen van Amerika waren berucht om hun mensenoffers. Dat blijkt eens te meer uit een lugubere vondst. Een van de meest weerzinwekkende praktijken van de precolumbiaanse volkeren die de Nieuwe Wereld bewoonden vóór de komst van de Spanjaarden, was wel het kinderoffer. Historici vermoeden dat volkeren als de Inca’s en de Azteken mensen (en kinderen) offerden om de goden gunstig te stemmen en zo bijvoorbeeld een goede landbouwoogst te kunnen verzekeren of onheil af te weren. Soms werden er ook massaoffers uitgevoerd.

Peruaanse archeologen hebben de voorbije jaren de sporen blootgelegd van wat een van de grootschalige en meest moorddadige kinderoffers moet zijn geweest uit de precolumbiaanse tijd. In het noorden van Peru vonden ze een massagraf met de skeletten van meer dan 140 kinderen – jongens én meisjes, tussen 4 en 15 jaar oud op het moment van overlijden.

Inspectie van de borstbeenderen en ribben suggereert dat het hart van de kinderen werd verwijderd. Vermoedelijk vormde dit de kern van het offerritueel.

Het massagraf dateert van de tweede helft van de 15de eeuw, toen de Chimú de streek bewoonden – de overblijfselen van hun hoofdstad Chan Chan prijken trouwens op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het Chimú-rijk werd eind 15de eeuw veroverd door de Inca’s, die enkele decennia later op hun beurt de duimen moesten leggen tegen de conquistadores van Francisco Pizarro.

De archeologen vonden trouwens niet alleen botten van (mensen)kinderen, maar ook van een tweehonderdtal jonge lama’s en alpaca’s. Mogelijk had het massaoffer te maken met hevige watersnood en overstromingen, getuige de laag modder die de wetenschappers bovenop de lugubere inhoud van de grafplaats vonden.

(Suriname Mirror/spiegel.de/EOS wetenschap/De Morgen/PLOS)

Politicus vermoord in de Choco-provincie, Colombia

Alizon Mosquera (32) aan handen en voeten vastgebonden en vertoonde tekenen van marteling


Een afgevaardigde van de Assemblee van de Choco-provincie is woensdag 6 maart 2019 vermoord gevonden in het westen van Colombia, waardoor de alarmbel afging inzake de veiligheid rond de verkiezingen van oktober. Twee van de drie campagneassistenten die op reis waren met afgevaardigde Alizon Mosqueram toen hij zaterdag vermist werd, zijn dood aangetroffen in de San Juan-rivier in het zuiden van Choco; de derde ontbreekt nog. 


Een volledig onderzoek is gestart door de lokale autoriteiten en de zoektocht naar een mogelijk vierde lichaam gaat door. Hoewel volksvertegenwoordiger Daniel Trujillo in de krant El Tiempo zei, dat Mosquera 'nog nooit eerder bedreigingen had ontvangen', vertelde de neef van Mosquera tegen de pers dat hij bescherming had aangevraagd bij de Unidad Nacional de Protección, UNP, vanwege de gevaren van zijn werk in Choco.

In de afgelopen drie maanden hebben 107 politieke en sociale leiders geweld tegen hen gemeld: 34 zijn vermoord, volgens de Misión de Observación Electora (MOE), de waarnemers van de verkiezingen in Colombia.



Het lichaam van Mosquera werd gevonden met handen en voeten vastgebonden en vertoonde tekenen van marteling. Mosquera was net begonnen aan zijn politieke campagne voor herverkiezing tot de Choco-Assemblee voor de Partido de «la U». Autoriteiten hebben gezegd dat ze niet weten waarom hij werd vermoord, of door wie.

Wat bekend is, is dat Mosquera zondag zijn huis verliet om zijn verkiezingscampagne voort te zetten met Estivenson Mosquera, een vriend, en twee collega's, Alexander Mosquera en Andres Calvo, warden opgepikt op weg naar het zuiden. Het busje waarin ze reisden werd verlaten en gedeukt gevonden. De lichamen van Estivenson en Alexander Mosquera werden eerder deze week gevonden, waarvan er een was vastgebonden en gemarteld, met twee kogelwonden.



Calvo was op het moment van publicatie nog vermist. Mosquera was 32 jaar oud en had vier kinderen. Hij studeerde psychologie aan de universiteit, terwijl hij werkte voor de Partido Social de Unidad Nacional - een liberale centristische partij - voor wie hij vier jaar had gewerkt.

Choco, aan de Pacifische kust, is een van de armste regio's van Colombia, waar illegale mijnen en routes voor drugshandel zijn, waarvan sommige hevig worden betwist, andere worden gecontroleerd door de ELN-guerrillagroep (Ejército de Liberación Nacional) of de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia).

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter/ISSUU Suriname Mirror)

Colombia vertraagt pogingen om voorwerpen terug te krijgen uit Spaans galjoen San Jose

Colombiaanse president Duque stopt bergingsproces tijdelijk vanwege juridische vragen


Colombia heeft pogingen vertraagd om voorwerpen terug te krijgen uit het Spaanse galjoen San Jose, dat drie eeuwen geleden voor de Colombiaanse kust zonk met tonnen goud aan boord. 


De Colombiaanse president Ivan Duque stopte donderdag 7 maart 2019 het proces tijdelijk nadat het bergingsproces juridische vragen opriep, zoals de vraag of de potentiële schatten kunnen worden gebruikt om de expedities te betalen, meldde de krant El Pais.


Een rechtszaak had het proces van het inhuren van een bedrijf al vertraagd om items te zoeken en boven water te krijgen uit het gezonken schip, dat bijna 2000 voet onder het oppervlak ligt. De lading wordt geacht intact te zijn, omdat het schip zeer snel tot zinken werd gebracht toen de Spaanse vloot in 1708 werd aangevallen door Britse troepen en geen tijd over had om iets te bergen.

Recentelijk vastgelegde beelden van onderwaterrobots tonen tientallen kanonnen die ooit de lading van het schip beschermden. Tijdens de aanval werd één schip verbrand door de Spanjaarden om te voorkomen dat het gevangen werd en een ander schip, de Santa Cruz, overgegeven.


Niettemin kwam een tiental Spaanse schepen veilig aan in Cartagena in wat bekend staat als de Slag bij Barú.

Het wrak van San Jose werd in 2015 gevonden en een Colombiaanse rechtbank oordeelde vorig jaar, dat alle inhoud van het Spaanse schip nu eigendom is van de regering te Bogota, omdat ze nu in  Colombiaanse wateren is.


Toen de San Jose op 8 juni 1708 tot zinken werd gebracht, geloofde men dat deze vol zat met goud, zilver en juwelen die vandaag een waarde zouden hebben van maximaal $ 17 miljard.

National Geographic schatte vorig jaar heeft de waarde zo hoog als $ 20 miljard. Het schip wordt verondersteld een grote lading goud te bevatten die het had opgepikt in Panama, dat oorspronkelijk uit Peru kwam.

In die tijd moest lading uit Zuid-Amerika bestemd voor Spanje worden overgebracht op schepen in Panama .

(Suriname Mirror/UPI/YouTube/Twitter)

Braziliaanse antropologen trachten confrontatie tussen twee geïsoleerde inheemse Amazonestammen te voorkomen

Conflict dreigt tussen de Korubo-stam en de Matis-inheemsen in Javari-Vallei reservaat

(Bron foto: FUNAI)


Braziliaanse antropologen zijn op zoek naar leden van een inheemse Amazonestam die weinig tot geen contact hebben gehad met de buitenwereld om hen te beschermen tegen een rivaliserende inheemse groep en een bloedige botsing te voorkomen. FUNAI, het agentschap voor inheemse zaken in Brazilië (Fundação Nacional do Índio), zei donderdag 7 maart 2019, dat de expeditie naar het reservaat van de Javari-Vallei in het uiterste westen van Brazilië gaat, een regio die groter is dan Oostenrijk en de thuisbasis is van de hoogste concentratie ongecontacteerde stammen ter wereld. 

De Korubo-stam is verspreid en in het bos gescheiden geraakt, blijkbaar als gevolg van de toenemende aantasting van vissers die in het reservaat stropen. Geconfronteerd met uitgeputte middelen en verlies van politieke macht, heeft FUNAI moeite gehad om dergelijke activiteiten te voorkomen.

(Bron foto's: Acervo/Funai)
De meest geïsoleerde groep is nu binnen 20 kilometer van de Matis-inheemsen (Jaguar inheemsen) terechtgekomen, met wie ze in 2014 een dodelijke strijd hadden gevoerd, zegt FUNAI-expeditieleider Bruno Pereira. Het doel van FUNAI is om de groep te beschermen door hen aan te moedigen zich te herenigen met andere minder geïsoleerde Korubo's die in het noorden wonen aan de rivier de Coari.

'Het beste scenario zou een ontmoeting zijn waarbij ze in staat zijn om met hun stamverwanten te praten en besluiten om in de regio Coari te blijven', zegt Pereira. 'Het ergste geval zou een gevecht zijn met de Matis die resulteert in doden', zei hij. Het kan ook verwoestend zijn als de Korubo na contact met buitenstaanders in het bos verdwijnen en elke gewone ziekte oplopen waaraan ze niet immuun zijn, zei hij.

De expeditie is de grootste die door FUNAI in twee decennia is opgezet sinds het beleid van alleen contact opnemen met geïsoleerde stammen in noodsituaties. Dat was het gevolg van de moordpartij in 1995 op een visser die doodgeslagen was met knuppels van de Korubo.

De expeditie, die maanden kan duren, wordt ondersteund door het nieuwe hoofd van het bureau, de gepensioneerde legergeneraal Franklimberg Ribeiro, die het werk van het agentschap met geïsoleerde en geïsoleerde stammen verdedigt. Dat staat in schril contrast met het algemene beleid van president Jair Bolsonaro, die kritiek heeft geuit op het enorme landbezit van Braziliaanse inheemse reservaten als een obstakel voor ontwikkeling, een houding die invasies door illegale houthakkers en mijnwerkers heeft aangemoedigd.

Het Javari-Vallei reservaat, de op één na grootste van Brazilië na het Yanomami reservaat, strekt zich uit over 85.444 vierkante kilometer naar de Peruaanse grens. Het werk van FUNAI ter bescherming van de acht stammen die er wonen, plus nog 16 ongecontacteerde volksstammen waarvan bekend is dat ze in de jungle leven, is deels gefinancierd door buitenlandse hulp, aldus het agentschap.

(Suriname Mirror/Reuters/FUNAI)

In de afgelopen twee jaar in totaal 82.684 mensen vermist in Brazilië

Tussen 2007 en 2017 786.071 zijn mensen als vermist opgegeven


In de afgelopen twee jaar werden in totaal 82.684 mensen vermist in Brazilië, een drama dat duizenden gezinnen treft, vooral moeders die moeite hebben om hun kinderen te vinden. 

De nieuwswebsite R7 citeerde het Jaarboek van het Fórum Brasileiro de Segurança Pública, waaruit blijkt dat tussen 2007 en 2017 786.071 mensen als vermist werden opgegeven.

Er zijn veel verhalen over familieleden die decennialang hebben geleefd zonder de verblijfplaats van hun geliefden te kennen. Sao Paulo meldde alleen al vorig jaar 24,368 vermiste personen, volgens het laatste onderzoek van het Openbaar Ministerie in die staat. De politie liet weten, dat ze 26.658 mensen had opgespoord.

R7 wees erop, dat de recente goedkeuring door de Senaat van een wetsvoorstel voor het oprichten van de Nationale Politie voor gezochte personen (PLC 144/2017) een verschil kan maken voor degenen die de zaken onderzoeken. Een van de hoofdpunten van het wetsvoorstel, dat in afwachting is van goedkeuring door de president, zijn enkele gearticuleerde acties en de hervorming van het Nationaal Kadaster, dat tien jaar geleden werd gecreëerd.



(Suriname Mirror/Prensa Latina/ISSUU Suriname Mirror)

Amerikaanse journalist Cody Weddle na aanhouding Venezuela uitgezet

(Bron foto's: Twitter)
Venezuela zet ook de Duitse ambassadeur Daniel Martin Kriener het land uit


Een Amerikaanse journalist, Cody Weddle, is na twaalf uur door een Venezolaanse militaire inlichtingendienst te zijn vastgehouden, het land uit gestuurd. Weddle en zijn Venezolaanse medewerker Carlos Camacho werden woensdag 6 maart 2019 opgepakt en hun apparatuur is in beslag genomen. Camacho is ook weer vrij, meldden plaatselijke media.

De Verenigde Staten eisten woensdag de 'onmiddellijke vrijlating' van Weddle.


Washington heeft nieuwe sancties tegen het regime van president Nicolás Maduro aangekondigd. Zo worden visa die al waren verleend aan 77 Venezolanen die bij de overheid werken of hun familieleden, ingetrokken.


De autoritaire regering van Maduro heeft enkele weken geleden al buitenlandse journalisten opgepakt en het land uitgezet, omdat ze zonder geldig werkvisum in Venezuela zouden zijn. Sinds eind vorig jaar is de Duitse journalist Billy Six ook in hechtenis in Venezuela. Hij wordt beschuldigd van spionage en rebellie.

Venezuela zet de Duitse ambassadeur, Daniel Martin Kriener, ook het land uit. De regering van president Nicolás Maduro heeft hem tot ongewenst persoon verklaard.

Daniel Kriener had zich bemoeid met de interne aangelegenheden van het Zuid-Amerikaanse land, zei het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website. Kriener krijgt 48 uur om het land te verlaten.

'Venezuela vindt het onaanvaardbaar dat een buitenlandse diplomaat op zijn grondgebied een openbare rol vervult, die meer lijkt op die van een politieke leider die is afgestemd op de samenzweerderige agenda van extremistische sectoren van de Venezolaanse oppositie', zei de regering in een verklaring, zonder verder in details te treden.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/excelsior.com.mx/ANP/Twitter/Caracas Chronicles)

Man (48) op vliegveld Zorg en Hoop aangehouden met in zijn bezit 13 landschildpadden

(Bron foto: Zoom.nl)
Smokkelaar beweert de schildpadden bij een indiaan in Sipaliwini te hebben besteld

Na voldoen van boete van slechts Srd 5.000 was de man weer op vrije voeten


Een jachtopziener heeft donderdag 28 februari de 48-jarige J.H. op het vliegveld Zorg en Hoop aangehouden met in zijn bezit 13 landschildpadden (kolenbranderschildpad - Chelonoidis carbonarius). H. had vanuit een natuurreservaat de dieren gehaald. Dat is ten strengste verboden, aldus donderdag 7 maart 2019 het Korps Politie Suriname. 

Hij heeft zich hierdoor schuldig gemaakt aan overtreding van De Jachtwet. Bij het vervoeren van de dieren vanuit het vliegveld werd hij op heterdaad betrapt door de jachtopziener.

Samen met de dieren werd H. overgebracht naar het politiebureau van het ressort Flora. Hij heeft verklaart, dat hij de schildpadden bij een indiaan in het district Sipaliwini heeft besteld.

H. werd in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen. Na een boete van Srd 5.000,- betaald te hebben is hij heengezonden. De dieren zijn voor verdere afhandeling afgestaan aan de dienst s’ Lands Bosbeheer (LBB).

Belfort (ABOP) weigert als ‘een koe’ in de rij te gaan staan om Rij- en Voertuigenbelasting te betalen.

'Deze Belfort is niet van plan als een gewillige koe naar de slachterij te gaan'

'Ik wil mijn geld niet onverantwoord in een bodemloze put gaan stoppen, terwijl er noodlijdende mensen zijn'


ABOP-parlementariër Edward Belfort weigert als ‘een koe’ in de rij te gaan staan om Rij- en Voertuigenbelasting te betalen. 'Deze Belfort is niet van plan als een gewillige koe naar de slachterij te gaan, om dan vervolgens geslacht te worden. Ik ben geen melkkoe en wil niet uitgemolken worden door deze regering. Ik ben een democraat. Alle ondernemingen verwerken deze Rij- en Voertuigenbelasting al door in de prijs van hun product. Met andere woorden zullen melk, brood, suiker en andere eerste levensbehoeften duurder worden. Nu is ook al bekendgemaakt dat taxi- en busritten duurder zullen worden', zegt de politicus donderdag 7 maart 2019 in het Dagblad Suriname. 

Volgens de ABOP’er moeten mensen geen dief worden van hun eigen portemonnee. 'De minister van Financiën heeft gezegd, dat slechts 10% van het geïnde bedrag naar de Wegenautoriteit gaat. Dus ik wil mijn geld niet onverantwoord in een bodemloze put gaan stoppen, terwijl er noodlijdende mensen zijn. Liever geef ik dat geld aan die mensen', benadrukt de parlementariër.

Belfort verwijst naar de belofte van president Desi Bouterse. Het staatshoofd had voor zijn aantreden in 2010 meerdere malen beloofd de belastingheffing op elke liter brandstof bij het verkrijgen van regeermacht stop te zetten. Nadat Bouterse leiding kreeg over het land, besloot hij deze government take juist meerdere malen verder te verhogen.

'Met het invoeren van de Rij- en Voertuigenbelasting wordt het volk dubbel en dwars wreed uitgemolken. Als rechtgeaarde burger ga je vroeg ‘s morgens gedwongen 2 tot 4 uren in de rij staan, in zon en regen, om uitgemolken te worden. Dan hebben de regeerders niets te maken met wat jouw kinderen voor de rest van de maand zullen eten. Daarom typeer ik deze regering als een publieksonvriendelijke regering. Het beleid leidt steeds naar verdere armoede van het volk.' 

'Het volk is woest. Als je nu een peiling houdt, de NDP haalt niet eens 5 zetels', stelt Belfort. Hij adviseert ontevreden burgers om daarom voor de ABOP te stemmen in mei 2020 die deze wet zeker bij het verkrijgen van regeermacht zal terugdraaien, onder leiding van president Edward Belfort. 'Stemt u voor paars, dan voelt u het weer in uw maag. Kiest u voor geel-zwart, dan komt iemand met daadkracht. Ik heb die droom gehad. Het eerste wat ik ga doen, is die Rij- en Voertuigenbelasting per onmiddellijk terugdraaien. Daadkracht zal inderdaad getoond worden door een integere leider, die moed heeft om zaken aan te pakken. Ik heb geen bloed aan mijn vingers en schouders, heb geen ruzie met de procureur-generaal, er is geen moorddossier tegen mij en de rechterlijke macht berecht mij niet. Ik ben een integere man', aldus de politicus.

Hij vindt het vooral schandelijk dat er geen cohesie is in informatieverschaffing naar de burgerij toe. Hij verwijst hiermee naar de recente uitspraken van waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname (KPS), minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. De politiebaas en de publiciteitsdienst van het KPS deelden op 28 februari in een persverklaring mee dat de controles vanaf 13 maart zullen plaatsvinden, terwijl de Justitie-minister een dag daarna de datum van 15 maart heeft genoemd. Ook de verklaring van Baidjnath Panday vindt Belfort vaag. Baidjnath Panday stelde, dat de wet duidelijk is en dat de minister van Financiën belast is met de naleving.

'Eigenlijk begrijp ik de waarnemend korpschef en de minister van Justitie en Politie. Als zij niet zeggen wat de dictator wil horen, dan worden ze ook a la Gersie-model thuis geplaatst.'

Belfort vindt dat Raoul Hellings, de voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), juiste taal heeft gesproken en verdere chaos heeft voorkomen. De SPB heeft de leden van de bond ‘verboden’ om boetes op te leggen aan burgers, die in het openbaar verkeer betrapt worden op het rijden zonder deze belasting te hebben betaald. Volgens critici heeft de bond de bevoegdheid niet om zo'n verbod op te leggen. Belfort vindt niet, dat de SPB de politie opgeroepen heeft om tegen hun wettelijke plicht in te handelen. 'De wet is ook onduidelijk voor de politie. Zij wil geen onrechtmatige daad gaan plegen jegens burgers.'

Oppositie én coalitie zijn afwezigheid regering tijdens vergaderingen meer dan zat

Santokhi (VHP): 'Maakt u goede afspraken met de regering anders neemt de regering een loopje met het volk'


In De Nationale Assemblee (DNA) hebben oppositie én coalitie donderdag 7 maart 2019 duidelijk gemaakt, dat zij niet tevreden zijn met het feit, dat de regering vaak laat en onvoldoende aanwezig is op vergaderingen. Er moeten vier ministers aanwezig zijn bij een vergadering. 

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi stelde deze kwestie aan de orde. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons had de vergadering moeten schorsen, omdat de regering afwezih was.


NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Santokhi. 'De vergadering is al van tevoren gepland op een bepaald tijdstip, maar soms is er zoveel tijd overheen gegaan, wat doet de regering? We zijn afgestapt van dat de president niet komt, dat de vicepresident niet komt. De coördinerende minister is hier aanwezig die soms niet weet wat het beleid is van de regering. Maakt u goede afspraken met de regering anders neemt de regering een loopje met het volk', stelde Santokhi, gericht aan voorzitster Geerlings-Simons.

Misiekaba: 'We weten dat de regering veel werk heeft te doen, maar de regering heeft ook haar verantwoordelijkheid hier. We hebben niet formeel afgesproken dat de vp niet meer komt, dus wij willen die ook zoveel als mogelijk hier zien.'



Ten aanzien van de president is volgens Misiekaba de afspraak duidelijk, dat hij op de momenten waarbij de grondwet dat uitdrukkelijk aangeeft, dat hij dan wel aanwezig is in DNA. 'We hebben nu anderhalf uur van de kostbare tijd van de samenleving verloren en ik denk dat we nu paal en perk moeten stellen. We vragen u om de zaak zodanig te leiden dat we op tijd kunnen starten. Soms ligt het ook aan ons', sprak Misiekaba.

'De regering is in totaliteit verantwoording schuldig aan het parlement en stuurt ook wetten voor ons. Wanneer we bij elkaar komen dan zijn we niet hier om met elkaar te debatteren, maar om de wetten te behandelen. Ik neem aan, dat wanneer de regering een wet voor ons stuurt dat de regering vol verwachting uitkijkt naar de behandeling in openbare vergadering en dat dus bijhoudt', zei Geerlings-Simons op.

Zij verwacht regelmatig brieven of mails te krijg om te vragen wanneer de wetten worden behandeld en zal deze kwestie nog een keer aankaarten bij de regering.

Docenten Natuurtechnisch Instituut (Natin) beëindigen hun staking

'Er zijn afspraken gemaakt die nageleefd moeten worden'


De docenten van het Natuurtechnisch Instituut (Natin) hebben woensdag in een vergadering besloten om hun actie te beëindigen. Er zijn volgens Reshma Mangre, voorzitster van de Bond van Leraren (BvL), afspraken gemaakt die nageleefd moeten worden. Deze zijn gemaakt met onderdirecteur Ashok Rambali van de afdeling Beroepsgericht Onderwijs en waarnemend Natin-directeur Bryan Sloote, zo meldt de Ware Tijd donderdag 7 maart 2019.

De directeur heeft volgens Mangre beloofd, dat er gewerkt zal worden aan interne communicatie door maandelijkse en wekelijkse vergaderingen te houden. Ook Rambali heeft gezegd dat het probleem tot het verleden gaat behoren.

Donderdag heeft Sloote een bijeenkomst met de docenten om alle plooien glad te strijken. 'We geven hen het voordeel van de twijfel', zegt Mangre, doelend op Rambali en Sloote.

De docenten liggen vooral overhoop met Sloote met wie de communicatie moeizaam verloopt. 'Mocht blijken dat er geen verbetering komt in de communicatie tussen Sloote en docenten, dan zijn we weer op de barricade. We zullen niet schromen om de strijdbijl op te nemen', zei Mangre woensdag tijdens een persconferentie in het Natin-gebouw aan de Leysweg.

Sloote zou naar verluidt geen toestemming hebben verleend aan de Energiebedrijven Suriname voor de stroomtoevoer voor de studierichting werktuigbouwkunde. Intussen heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dit probleem laten oplossen. Daarnaast zijn docenten door het ministerie uitbetaald voor 32 uren, terwijl ze 36 uren hebben gewerkt. Ook zijn stagiaires die les hebben gegeven niet uitbetaald. Klachten hierover waren aan dovemansoren gericht. De leraren hadden 22 februari hun actie opgeschort, nadat ze een gesprek hadden met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

'Strategisch plan' moet verkeersveiligheid vergroten....

Wegen, mobiliteit en voertuigen moeten met plan veiliger worden gemaakt en gehouden

Uiteindelijk doel: het aantal aanrijdingen met dodelijke afloop met 30% verminderen ten opzichte van 2016


Het ministerie van Justitie en Politie heeft gisteren in Hotel Torarica een strategisch plan voor verkeersveiligheid gepresenteerd. Met het thema 'Verkeersveiligheid eenieders Verantwoordelijkheid' heeft minister Stuart Getrouw het plan ontvangen van de commissie die daarmee was belast. Met behulp van het plan moeten wegen, mobiliteit en voertuigen veiliger worden gemaakt en gehouden, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 7 maart 2019.

Ook zal er permanente verkeerseducatie worden ingevoerd en wordt er extra aandacht besteed aan kinderen en jongeren. Zij zullen al vroeg een goede verkeersattitude worden aangeleerd. Verder worden gevaarlijke wegsituaties geïdentificeerd en zullen maatregelen worden getroffen om ze veiliger te maken.

Overtreders die een gevaar vormen zullen stevig worden aangepakt. Het gaat om mensen die onder invloed van alcohol rijden, de maximum snelheid overschrijden en rijden door rood licht.
Internationale data tonen, dat het risico op overlijden bij een verkeersongeval groter is wanneer de snelheid groter wordt.

'De plotselinge stijging van het aantal verkeersslachtoffers in 2016, na een gestage daling tussen 2010 en 2015, is aanleiding tot grote bezorgdheid', zei minister Getrouw in zijn toespraak. Nog te veel verkeersdeelnemers overtreden volgens hem de regels. Hij merkte op, dat zijn motivatie om de strijd tegen verkeersonveiligheid aan te gaan, alles te maken heeft met de confrontatie van nabestaanden wiens dierbaren uit hun leven zijn weggerukt en verkeersslachtoffers die er blijvend letsel aan overhouden.

Sharma Lakhisaran, voorzitster van de commissie Verkeersveiligheid, zei dat het menselijk leed dat gepaard gaat bij verkeersongevallen moet worden geminimaliseerd. Daarvoor is een samenhangend activiteitenplan nodig om het maximale rendement te halen. Het plan heeft vijf pilaren die te maken hebben met het veiliger maken van de weg terwijl ook de technische specificaties van voertuigen moeten worden verbeterd en weggebruikers bewuster moeten worden gemaakt. Ook nazorg aan verkeersslachtoffers en het beheer van de verkeersveiligheid, vinden een plek in het document.

Lakhisaran merkte op, dat delen van het plan al worden uitgevoerd, terwijl sommige nog worden voorbereid. Sommige activiteiten zoals voorlichting, educatie, dataverzameling en het aanpakken van de weg, zijn doorlopende acties, benadrukte de commissievoorzitster.

 Het uiteindelijk doel is om het aantal aanrijdingen met dodelijke afloop met 30% te verminderen ten opzichte van 2016. Verkeersdeelnemers zullen verdraagzamer moeten worden en meer rekening met elkaar moeten houden in het verkeer.

Het plan moet zorgen voor een betere coördinatie van sectoren, activiteiten en maatregelen die de verkeersveiligheid vergroten en is uitgezet tot 31 december 2021. De voortrekkers van het project zijn de ministeries van Volksgezondheid en Openbare Werken, Transport en Communicatie en Justitie en Politie. De technische en financiële hulp komt van de PAHO (Pan American Health Organization). De Raad van Ministers heeft het document al goedgekeurd.

Overname door Newmont van Goldcorp heeft geen negatieve gevolgen voor Surinaamse Merian-goudmijn

'Op termijn zal de overname goede toekomstperspectieven bieden voor onder meer de arbeiders'


'De overname van de Amerikaanse goudproducent Goldcorp door Newmont Mining zal geen negatieve invloed hebben op productieactiviteiten in de Merian-goudmijn van Newmont. Integendeel, op termijn zal de overname goede toekomstperspectieven bieden voor onder meer de arbeiders.' Dat zegt Albert Ramdin, directeur Externe Betrekkingen bij Newmont Suriname, vandaag, donderdag 7 maart 2019, in de Ware Tijd.

Met de overname van Goldcorp wordt Newmont de grootste goudproducent in de wereld en zit er meer muziek in de toekomst. Er komt meer diversiteit in de internationale operaties die duurzame groei van de maatschappij garandeert. 'De overname heeft geen impact op Suriname. Op langere termijn zijn er wel opties voor werknemers in het buitenland', Ramdin.

Hij voegt eraan toe, dat de integratieplannen voor de samensmelting van de moedermaatschappij Newmont Mining en Goldcorp al worden uitgevoerd. Over enkele maanden moet die volledig zijn afgerond.

De Newmont-directie heeft een overnamebod van het Canadese Barrick Gold unaniem afgewezen. Dit bedrijf waagde een agressieve poging om Newmont Mining voor achttien miljard dollar te kopen en zo het grootste goudproductiebedrijf ter wereld te blijven. Beide bedrijven bezitten goudmijnen in de Amerikaanse staat Nevada.



Newmont zag een overname door Barrick Gold niet zitten, maar heeft wel voorgesteld om de mijnen in de staat Nevada in een joint venture te exploiteren om zo kosten te besparen en mogelijk miljarden dollars te verdienen.

Ramdin zegt dat de board na bestudering van alle cijfermateriaal en andere data tot de conclusie kwam, dat de samenwerking met Goldcorp meer voordelen opleverde, vooral voor aandeelhouders. Newmont Mining heeft 10 miljard dollar neergeteld voor Goldcorp. Door prudent beleid is de waarde van de aandelen Newmont de afgelopen jaren met 65 procent gestegen, terwijl bij Barrick Gold het tegenovergestelde gebeurde. De aandelen van dat bedrijf daalden met 22 procent in waarde. Ook het management van Barrick Gold en de wijze waarop operaties in haar verschillende mijnen plaatsvindt, verschilt met de aanpak van Newmont.

De directeur stelt dat zijn bedrijf zich niet alleen richt op groei, maar ook rekening houdt met milieuaspecten, de positie van werknemers en de behoeften, wensen en het welzijn van de lokale gemeenschappen in de woongebieden waar de mijnen zijn gevestigd.

'Bij Newmont gaat het niet alleen om winst maar ook om het helpen brengen van ontwikkeling in de gebieden waar de maatschappij werkt. Dat is niet altijd het geval met Barrick Gold. Er is een verschil van cultuur', zegt Ramdin. De directie van Newmont Mining concludeerde dat een overeenkomst met Barrick Gold een slechte deal zou zijn.

Suriname beweert niet door VS op vingers te zijn getikt in kwestie Venezuela

Bouterse verschuilt zich achter Grondwet om zijn steun aan het bewind Maduro te vergoelijken


De Verenigde Staten heeft Suriname niet op de vingers getikt, zoals sommige mensen willen doen geloven, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 7 maart 2019. In een e-mail naar minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur enkele 'speaking points' opgesomd over het standpunt van VS inzake Venezuela. De VS heeft oppositieleider Juan Guaidó erkend als de interim president van het Zuid-Amerikaanse land. 

De directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg, zegt  dat het hier niet gaat om een speciale brief of een diplomatieke nota. De minister beschouwt de e-mail als informatief. Het gaat om verduidelijk van het standpunt van de VS, die sancties heeft doorgevoerd tegen president Nicolas Maduro van Venezuela.

Het standpunt van Suriname over Venezuela is bekend. President Desi Bouterse heeft eerder in De Nationale Assemblee aangegeven dat Suriname zich houdt aan de Grondwet, internationale afspraken en principes. Maar, niet onvermeld mag blijven, dat Bouterse goed bevriend is met Maduro....en dat hij zich verschuilt achter de Grondwet om zijn steun aan het bewind Maduro te vergoelijken.

De president heeft verwezen naar artikel 7 lid 1 en lid 3 van de Grondwet aan. In lid 1 staat:
'De Republiek Suriname erkent en respecteert het recht van de volkeren op zelfbeschikking en nationale onafhankelijkheid op basis van gelijkwaardigheid, soevereiniteit en wederzijdse belangen.' En lid 3 geeft aan:
'De Republiek Suriname wijst iedere gewapende agressie, elke vorm van politieke en economische druk, alsook iedere directe of indirecte inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere Staten af.' 

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Vestigingen speelgoedketen Intertoys op Curaçao verder onder de naam Sweetheart, deel moedervestiging Sweetheart in Suriname

'Intertoys Curaçao heeft geen enkele directe of indirecte financiële relatie met Intertoys Nederland'


De vestigingen van de bekende speelgoedketen Intertoys op Curaçao, zullen spoedig onder een andere naam verdergaan: Sweetheart. Dat maakt de speelgoedwinkel op Facebook bekend, aldus het Antilliaans Dagblad donderdag 7 maart 2019.


Onlangs werd Intertoys Nederland failliet verklaard. Intertoys Curaçao benadrukt in de berichtgeving op Facebook met klem, dat zij een zelfstandige onderneming is ‘die geen enkele directe noch indirecte financiële relatie heeft met Intertoys Nederland’.

Intertoys Curaçao maakt deel uit van de ‘moedervestiging’ van Sweetheart, gevestigd in Suriname. 'De relatie met Intertoys Nederland was slechts beperkt tot een deel van de inkoop', zo laat Intertoys Curaçao in een officiële verklaring weten.

'Deze relatie is inmiddels beëindigd en zal met andere internationale leveranciers worden voortgezet. Voor onze klanten zal dit geen consequenties hebben. Het speelgoedassortiment in de winkels zal op zijn minst hetzelfde niveau en kwaliteit hebben, zoals u dat van ons gewend bent. De naam van de vestigingen op Curaçao zal binnenkort dezelfde zijn als de Surinaamse vestigingen: Sweetheart.'

Intertoys Curaçao geeft tot slot aan de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien en met de naamswijziging een eerste stap te hebben gezet naar ‘een succesvolle Caribische speelgoedketen’. Per wanneer de naamswijziging ingaat, is vooralsnog onbekend.

Franklin D. Rooseveltweg in Santa Maria veruit de ‘gevaarlijkste’ weg op Curaçao

Met 652 ongelukken gemiddeld, wel twee per dag...

Curaçao telt zo'n 90.000 motorrijtuigen op een eiland met officieel iets meer dan 160.000 inwoners


De Franklin D. Rooseveltweg in Santa Maria is veruit de ‘gevaarlijkste’ weg met de meeste verkeersongelukken. Met 652 gemiddeld wel twee per dag. Caracasbaai, aan de meer toeristische kant van het eiland, volgt op de tweede plaats met 435 in 2018 geregistreerde ongelukken. Schottegatweg Noord - de Rondweg ter hoogte van Rio Canario en langs het Isla-terrein - is nummer drie met 410 ongelukken en de Winston Churchillweg - evenals de Rooseveltweg ook in Santa Maria - met 378 gemelde ongevallen. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van ForenSys ‘Curaçao market statistical overview motor verhicle insurance industry 2018’, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag  maart 2019.

Daaruit komt ook naar voren dat de Rooseveltweg de meeste gewonden oplevert, namelijk 141.


Het rapport levert interessant cijfermateriaal op. Om te beginnen dat Curaçao bijna 90.000 motorrijtuigen telt (89.928 vorig jaar om precies te zijn). Elk jaar weer is er sprake van groei op een eiland met officieel iets meer dan 160.000 zielen.

In 2014 telde de (verzekerings-)markt nog 74.536 voertuigen. Van al die wagens raakten 21.553 vorig jaar betrokken bij een ongeluk. Dat is een hoog percentage van bijna 24 procent (23,97 procent om exact te zijn). Hoewel hoog blijkt dat 2018 nog een relatief gunstig jaar was, want de vier jaar daarvoor lag het percentage om betrokken te raken bij een auto-ongeluk op ruim een kwart met in 2017 zelfs 26,3 procent.

Er blijkt een - opvallend - groot verschil te zijn tussen de verzekerden bij de verschillende maatschappijen/assurantiekantoren. Zo is de gemiddelde Aska-verzekerde in 32,2 procent betrokken bij een ongeluk, gevolgd door 30,2 procent van polishouders van New India. Maar, doen de klanten van Inter-Assure het relatief het best met 17,2 procent betrokkenheid bij ongelukken.

Minister Blok: 'Verdrag dat humanitaire hub op Curaçao regelt is maximaal een jaar geldig'

'Het gaat hier om opslag en doorvoer van humanitaire goederen als voedsel en medicijnen'


Het verdrag dat de humanitaire hub op Curaçao moet regelen zal maximaal een jaar geldig zijn. Dat antwoordt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken op vragen van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, aldus vandaag, donderdag 7 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

Zoals al eerder bekend werd, regelt dit tijdelijke verdrag onder andere de civiele aard van de hulpverlening aan Venezuela. Er wordt nog steeds over onderhandeld met de Verenigde Staten. Wegens die lopende onderhandelingen kan Blok nog niets concreets zeggen over de inhoud van het verdrag. Hij zegt dat het nieuwe verdrag niets te maken heeft met de status of forces agreement (Sofa-verdrag), de aanleiding voor de vragen van de commissie. Er is wel een verband met het Forward Operation Location (FOL)-verdrag, blijkt uit het antwoord van de minister.

‘Privileges en immuniteiten’ uit dat verdrag zouden van toepassing worden verklaard op het civiele Amerikaanse personeel voor de hub. In de onderhandelingen wordt gesproken over de kosten voor het gebruik van de faciliteiten op Curaçao. Het verdrag kan onmiddellijk in werking treden, zodat de hulpverlening naar Venezuela kan zodra dit mogelijk is.

'Over de essentie van de afspraken kan gezegd worden dat het humanitaire karakter van de hub en de civiele aard van de operatie voorop staan.' Blok zegt ook nog dat er geen plannen zijn om Aruba en Bonaire erbij te betrekken.

Over de door de Staten aangenomen afkeurende motie over het beleid van de minister, zegt Blok alleen nogmaals dat het besluit is genomen in nauwe samenwerking met de regering van Curaçao. Hij zegt begrip te hebben voor de zorgen die in het Curaçaose parlement leven over de samenwerking met de VS bij de hulp. 'Het is daarom belangrijk te benadrukken dat het hier om de opslag en doorvoer van humanitaire goederen als voedsel en medicijnen gaat, en dat het een civiele humanitaire operatie betreft.'

PALU: 'Acties tegen Wet Rij- en Voertuigenbelasting zijn helemaal verkeerd gericht'

'Die 20- of 30.000 bezwaarschriften had men beter bij DNA kunnen afgeven voor de NDP-fractie'


De acties die nu worden gevoerd tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, hoe goed ook bedoeld, zijn helemaal verkeerd gericht. De acties richten zich tegen de wet en de uitvoering daarvan. Dat er bezwaren zijn tegen de wet is zeer goed te begrijpen, vindt PALU-voorzitter Jim Hok. Hij stelt vandaag, donderdag 7 maart 2019, dat de bezwaren in feite kenbaar moeten worden gemaakt aan de leden van De Nationale Assemblee (DNA) die vóór deze wet hebben gestemd. En in dat geval moet men dan zijn bij de DNA-leden van de NDP-fractie om ze te vragen waarom ze vóór deze wet hebben gestemd. 

'Die twintig- of dertigduizend bezwaarschriften had men beter bij DNA kunnen afgeven voor de fractieleden van de NDP. Immers, met de 26 zetels die ze hebben, vormen ze de meerderheid in DNA en kunnen alleen zij en niemand anders wetten goedkeuren.

Wij hebben vanuit de PALU al een hele tijd gewezen op de voor de democratie zeer ongunstige situatie in DNA dat de regeringspartij oppermachtig is, omdat zij alles door haar fractie kan laten goedkeuren. In veel gevallen voelt de burger daar niet direct iets van omdat het meestal om zaken gaat waarvan het effect niet direct opvalt. Zo kan de NDP haar fractie onder druk zetten om zonder naar wie dan ook te luisteren, bijvoorbeeld te stemmen vóór verhoging van het kredietplafond, zodat de regering kan blijven lenen. Men luistert daarbij ook niet naar die herhaalde oproep van met name de PALU, maar ook van anderen, om dat geld vooral in de productie te stoppen, zodat de leningen later terugbetaald kunnen worden. Partijloyaliteit is duidelijk belangrijker. 

De DNA-leden hebben dan niet de ruimte om het gezond verstand te gebruiken en te kijken naar wat die regering doet met het geld, maar dat ontslaat ze niet van die verantwoordelijkheid. Voor de goede orde, de PALU is niet tegen leningen, maar die moeten wel goed worden besteed.

Diezelfde NDP-fractie keurt alles goed wat de partij/de regering goedgekeurd wil hebben, of het nou in het belang is van de gemeenschap of slechts in het belang van enkelen binnen de partij. De bescherming die de regering ondanks alle misstappen nu al heeft gekregen in de kwestie Alcoa/Suralco laat volgens de politicus hetzelfde zien, maar de burger heeft daar tot nog toe niets van gemerkt. Daar zullen onze kinderen later mee moeten dealen. Ook hier moet partijloyaliteit kennelijk zwaarder wegen dan de gevolgen.

Er was ook geen enkele reden om een lening te nemen om nu een nieuwe ID-kaart te laten maken voor minstens 10 miljoen US-dollars. Toch heeft de regeringsfractie zich na een schijngevecht, verder gewoon gesteld achter de wet. En het einde lijkt nog niet in zicht. We kunnen nu al onze borst nat maken voor hoe het verder zal gaan met het 30% goud-aandeel van Suriname in de samenwerking met IAmGold. Ook kunnen we uitkijken naar verbuigingen van de wet om het verlenen van visvergunningen aan daartoe afgekeurde trawlers mogelijk te maken.

De NDP-fractie heeft zoals gezegd nu 26 zetels in DNA en de partij/regering kan daarmee alles maar dan ook alles goedgekeurd krijgen. En wat zien we tot onze grote schrik gebeuren zo in de race naar de verkiezingen toe? Terwijl het vernietigende effect van misbruik van de meerderheid in DNA door de regeringspartij nu rechtstreeks voelbaar wordt voor de bevolking, dan vragen andere partijen uitgerekend op dit moment aan de kiezer om hen een nog grotere meerderheid in DNA te geven. Tegen de achtergrond van wat er nu gebeurt, moet je wel lef hebben!

De PALU roept de gemeenschap op om in ons aller belang, deze situatie nooit meer te herhalen, om zoveel zetels aan één enkele politieke partij te geven in DNA. We moeten onszelf als samenleving juist beschermen tegen herhaling van het machtsmisbruik dat we nou zien.'

Actievoerend personeel St. Vincentius Ziekenhuis heeft geen vertrouwen meer in directeur Blokland en vakbond

'Wij moeten wel zo handelen anders worden we steeds beetgenomen terwijl jullie het grote geld vreten'

Bondsvoorzitter Haverkamp: 'Actie personeelsleden verzwakt juist de onderhandelingspositie van de bond'


'Ze pakken ons elke keer!' 'Zien jullie niet wat ze weer willen doen? Ze zetten hem nu als nieuw gezicht om ons te misleiden.' 'De bond geeft geen goede feedback.' 'Ze zijn met een plan bezig om ons weer in een hoek te drukken.' Volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 7 maart 2019, zijn dit 'ongezouten uitspraken van gebelgde personeelsleden' van het St. Vincentius Ziekenhuis richting medisch directeur Michel Blokland

De werknemers verzamelden zich gisteren op de begane grond voor de directieruimte om hun onvrede te tonen over het uitblijven van de uitbetaling met terugwerkende kracht (twk) van de loonsverhogingen over 2017 en 2018. Enkele uren nadat de groep in beraad was gegaan, stond Blokland de groep te woord. Hij verzocht de medewerkers het werk te hervatten, maar dat werd massaal geweigerd. De medewerkers dreigen in beraad te blijven totdat er een oplossing komt.

'We willen niets horen. We willen geld zien. Wij moeten wel zo handelen anders worden we elke keer beetgenomen terwijl jullie het grote geld vreten', klonk het.

Blokland zegt, dat hij de uitbetaling van het twk-geld als 'enige oplossing' ziet in deze situatie. Echter, het ziekenhuis beschikt momenteel niet over het geld om de betalingen te doen. Omdat de kwestie al enige tijd duurt, kan Blokland zich de boze reacties voorstellen. 'Ik snap ze helemaal, maar de gesprekken zijn nog gaande. Wij gaan nu ook met de minister van Volksgezondheid praten. De algemeen directeur zal er ook zijn. Hij zou hierover meer kunnen vertellen. Maar, wij werken eraan om de ontevredenheid weg te krijgen, anders word het lastig hier met het uitvoeren van het werk.'

De werknemers verlieten de ruimte kort nadat zij Blokland hadden gezegd, dat zij het beraad vandaag onverkort voorzetten. Enkelen zeiden geen vertrouwen meer te hebben in het woord van de directie dat zij aan een oplossing werkt. Ook het bestuur van de bond kreeg flink wat naar het hoofd geslingerd. Het werd voor 'slap, traag en machteloos' uitgemaakt.

Met de actie van de personeelsleden wordt de onderhandelingspositie van de bond juist verzwakt, vindt bondsvoorzitter Roy Haverkamp. Hij hoopt dat de mensen gelijk het werk oppakken om erger te voorkomen. Volgens de vakbondsleider - vandaag op Starnieuws - doet de directie ook haar uiterste best, maar het personeel heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de leiding van het ziekenhuis.

Special Olympians dankzij organisatie World Games (!) toch naar Abu Dhabi vertrokken

'Toegezegde Srd 100.000 van ministerie van Sport- en Jeugdzaken nog niet ontvangen'...

Gang van zaken rond vertrek sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders is beschamende blamage voor Surinaamse regering


Het streefbedrag van Srd 500.000 werd niet gehaald, maar dat weerhield de Special Olympians niet ervan om gisteravond de reis naar Abu Dhabi voor deelname aan de World Games voort te zetten. Special Olympics Suriname haalde met medewerking van de gemeenschap en het bedrijfsleven ruim Srd 300.000 op. Ondanks dat daarmee niet alle kosten kunnen worden gedekt, vertrokken de dertien sporters met een geestelijke beperking en de acht begeleiders toch uit Suriname, dankzij steun van het organisatiecomité van de spelen. 

'We hebben tickets voor een ieder, dankzij het aanbod van de organisatie, die deels de kosten vanuit Amsterdam naar Abu Dhabi op zich heeft genomen. Wij proberen op allerlei manieren het restantbedrag in orde te krijgen', vertelt Special Olympics Suriname-voorzitter Edward Gessel vandaag, donderdag 7 maart 2019, in de Ware Tijd vanuit Abu Dhabi.


De Surinaamse delegatie zal vanuit Amsterdam in twee groepen afreizen naar de Verenigde Arabische Emiraten: een deel reist via Egypte en de andere groep rechtstreeks. Gessel vloog via Amsterdam en Caïro naar het gastland, een reis van ruim dertig uren. Maar die optie is de goedkoopste.

Gessel doet uit de doeken dat de toegezegde Srd 100.000 van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken nog niet is ontvangen. Zijn organisatie was hierdoor genoodzaakt een lening af te sluiten om dit gat in de begroting op te vangen. 'Wij gaan ervan uit dat wij het geld alsnog krijgen.' Naar verluidt zit het geld vast bij het ministerie van Financiën. 'Ik heb begrepen dat het wordt behandeld als een subsidieaanvraag.' Deze handelswijze stuit Gessel tegen de borst, aangezien de vraag werd gesteld wat er met het geld zal gebeuren indien de delegatie niet meer zou afreizen. 'Dat is een negatieve vraag, want dan begin je ervan uit te gaan dat wij niet meer zullen deelnemen.' Gessel hekelt deze houding van de overheid.

(Bron foto: Stichting Unu Pikin)
Terwijl Gessel druk aan het organiseren en corresponderen was, maakte in Suriname de delegatie zich op voor vertrek vanuit het Frank Cameron Centrum (voorheen SOGK). 'Ik voel me heel goed, omdat ik naar Abu Dhabi kan', reageerde zwemster Rachel Veldkamp met een brede glimlach. Het wordt haar derde deelname aan het mondiale evenement. Vier jaar geleden wist zij goud in de wacht te slepen. 'Dat is wat ik ook nu in mind heb, want ik heb er hard voor gewerkt.' Naar haar zeggen hebben alle sporters zich degelijk voor dit moment voorbereid.

Atleet Juande Vrede: 'Je moet God dankbaar zijn voor zo een kans die niet een ieder krijgt.' Hij zal voor de tweede keer participeren. Vier jaar geleden zat er geen eremetaal voor hem er in. De atleet wil daarin verandering brengen, maar loopt niet te hard van stapel. 'Het zal niet makkelijk zijn, maar ik heb hard getraind om goud te kunnen winnen.'

Special Olympics-hoofdcoach Eduard Held hoopt dat alles goed gaat. De sfeer binnen het team is goed, maar hij durft geen prognoses te doen. 'Elk land is gericht op het behalen van medailles.' Hij wijst er verder op dat een aantal atleten voor de eerste keer aan zo'n groot evenement zullen deelnemen.

Het doorzettingsvermogen van de Surinaamse delegatie is in elk geval niet onopgemerkt gebleven. Volgens Gessel, die de meeting van delegatieleiders heeft bijgewoond, toonde een lid van het organiserend comité bewondering voor Suriname. 'Jullie zijn ook mensen van doorzetting, omdat jullie blijven proberen. Wij hebben bewondering voor jullie, want anderen hebben al eerder opgegeven', zei hij tegen Gessel.

Jurist Hugo Essed: 'Onjuistheden op website Assemblee over actief en passief kiesrecht in Suriname'

Open brief Essed aan De Nationale Assemblee


De jurist Hugo Essed vindt dat er onjuistheden staan op de website van De Nationale Assemblee (DNA) over het actief en passief kiesrecht in Suriname. Hij gaat vandaag, donderdag 7 maart 2019 in een open brief aan De Nationale Assemblee uitvoerig in op 'het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid':


Nederlandse toerist (53) verdrinkt in Suriname

(Bron foto: Zoom.nl)
Slachtoffer kwam te Awarradam tussen rotsen vast te zitten


Een Nederlandse toerist is dinsdag in Suriname verdronken. Dit gebeurde bij een ongeluk te Awarradam. Het gaat om de 53-jarige Nederlander Harm van der Molen, zo bericht de Times of Suriname vandaag, donderdag 7 maart 2019. 

De man zou bijna een dag vast gezeten hebben tussen rotsen.

De man ging sa­men met zijn vrouw en an­de­ren naar de lo­ca­tie. Hij wil­de op ge­ge­ven mo­ment dat een fo­to van hem in het wa­ter werd ge­maakt. De gids had hem ge­waar­schuwd om niet naar dat ge­deel­te te gaan. De man ging toch en kwam vast te zit­ten tus­sen de rot­sen, alwaar hij verdronk, aldus de Times of Suriname.


Volgens het Korps Brandweer Suriname probeerde de man op een bepaald moment via rotsblokken een ‘soela’ (sterke stroomversnelling in een kreek/rivier) over te steken. Hij maakte hierbij een misstap en gleed uit in het zeer snel stromend water en kwam met zijn onderbeen vast te zitten tussen rotsblokken, alwaar hij in de woeste stroming verdronk.

De omstandigheden ter plekke waren voor omstanders verre van ideaal om gelijk hulp te bieden, vooral door de sterke stromingen en glibberige rotsblokken. Dui­kers van de brand­weer moesten er­aan te pas ko­men om het ont­ziel­de li­chaam er­uit te ha­len. Een arts stel­de de dood vast, waar­na het li­chaam na af­stem­ming met het Open­baar Mi­nis­te­rie werd af­ge­staan aan de na­be­staan­den.


Mathoera (VHP) wil onafhankelijk onderzoek om mate van criminaliteit en de schade te meten

Politica ←Mathoera en oud-Korpschef Tjin Liep Shie→ sceptisch over criminaliteits- cijfers ministerie

'Die cijfers worden natuurlijk goed voorbereid, maar het zijn cijfers van de overheid'


Krishna Mathoera, oud-politiecommissaris en VHP-Assembleelid, pleit voor een onafhankelijk onderzoek om de mate van criminaliteit, en de schade die het veroorzaakt, te meten. Humphrey Tjin Liep Shie, ex-korpschef en ex-directeur bij het ministerie van Justitie en Politie, ondersteunt Mathoera hierin. Over de beschikbare cijfers zijn ze sceptisch. Statistieken over de criminaliteit worden nu alleen nog verstrekt bij het ministerie van Justitie & Politie, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 7 maart 2019.

Volgens Mathoera en Tjin Liep Shie liggen de cijfers waarschijnlijk hoger, aangezien de overheid zo weinig investeert in de bestrijding van de criminaliteit. Mathoera heeft dinsdag een inleiding gehouden tijdens een discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh gebouw. Advocate Joan Nibte (politiek leidster PRO) en Tjin Liep Shie, waren deel van het panel. Het thema van de avond was 'Criminaliteit en Veiligheid!!!'.

Mathoera hield een presentatie met onder andere cijfers van 2016 en 2017. De cijfers van het afgelopen jaar heeft ze na schriftelijke aanvraag, na drie weken nog niet gehad, deelde ze mee. De beschikbare cijfers tonen jaargemiddeldes van 23.000 aangiftes, 1.600 overvallen, 35 levensberovingen, 280 zedendelicten (verkrachtingen), 83 verkeersdoden, 10 duizend aanrijdingen, 20 duizend verkeersovertredingen, 6.500 verstuurde dossiers naar het parket, geen duidelijke cijfers over vervolgingen en 3.500 aanhoudingen.

Tjin Liep Shie deelde mee, dat in 2009 een onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd. Hij zei dat nieuwe cijfers een beter beeld zullen scheppen van de huidige situatie. Beleid zal dan ook gerichter zijn. 'Het zou goed zijn als de samenleving investeert in een onafhankelijk onderzoek', merkte hij op. Hij is sceptisch over de beschikbare statistieken. 'Die cijfers worden natuurlijk goed voorbereid, maar het zijn cijfers van de overheid. Op de overheid heeft de politiek invloed. Je moet je goed afvragen of die cijfers wel echt cijfers zijn waarmee je moet werken. Je moet deze cijfers nuanceren met onafhankelijk onderzoek.'

Mathoera stelde, dat de slachtoffers niet alleen fysieke, mentale en financiële schade lijden. Ook het land wordt nationaal en internationaal te schande gezet door de enorme drugsvangsten en de corruptie van bestuurders. 'Het volk wordt drie keer benadeeld. Als slachtoffer, en dan draait het via de belasting ook nog op voor de kosten van opsporing, vervolging, berechting en detentie. En dan word je ook nog benadeeld door bestuurders die of corrupt zijn, of corruptie niet willen onderzoeken.'

Ze heeft aan de hand van de beschikbare cijfers schattingen gemaakt van de schade en deze in geld uitgedrukt. Dat is bij overvallen minimaal Srd 3.2 miljoen, bij inbraken Srd 45 miljoen en bij aanrijdingen Srd 30 miljoen. 'Niemand schijnt geïnteresseerd te zijn in de schade die geleden wordt.' Ze pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek dat ook dit aspect van de criminaliteit vastlegt.

Tjin Liep Shie is ook voorstander van een onafhankelijk onderzoek, zodat de ware omvang van de criminaliteit blootgelegd kan worden. 'Neem nou de bereidheid om aangifte te doen', zei hij. 'Naarmate het vertrouwen in de politie toeneemt, zie je dat de aangiftebereidheid omhoog gaat. Als het vertrouwen daalt, gaat het omlaag. Bij een perceptie van stijgende criminaliteit en het gevoel van ‘men doet toch niets’ is de aangiftebereidheid vrij laag.' Hij voegde eraan toe, dat je hieruit kan concluderen dat de omvang van de criminaliteit veel groter is.

'Dat onafhankelijk onderzoek moet er komen. Het moet periodiek gebeuren, zodat de samenleving kan weten waar we staan en wat te doen.' Het beleid moet ook zodanig zijn dat opeenvolgende ministers zich gaan inzetten om de gestelde doelen te bereiken, ongeacht welke regering aan de macht is, stelde ex-Korpschef Tjin Liep Shie.