zondag 10 mei 2020

VHP keurt verklaringen Wetenschappelijk Bureau van de NDP af

'De procureur-generaal is niet gelinkt aan de VHP'

- 'Kom met feiten en cijfers, maar dit geeft ook kwaliteit aan van het Wetenschappelijk Bureau NDP'
'NDP Wetenschappelijk Bureau beledigt en beschuldigt constant de rechterlijke macht'


De VHP keurt de verklaringen van het Wetenschappelijk Bureau van de NDP af. In  pagina grote artikelen wordt gesteld, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën 'de beste minister ooit is die dit land heeft voortgebracht' en dat de juridische stappen tegen hem politieke aanvallen zijn van de oppositionele partijen. De procureur-generaal (pg) zou daarbij een ‘hidden asset’ van de VHP zijn. Dit bericht Starnieuws zondag 10 mei 2020.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vraagt zich af of de in ongenade gevallen ex-governor van de Centrale Bank van Suriname Robert van Trikt en zijn advocaat Irvin Kanhai dan ook van de VHP zijn. Zij hebben beiden verklaard, dat Hoefdraad betrokken is bij de monetaire wantoestanden die nu worden onderzocht, merkt hij op.

Santokhi vindt de conclusie van het Wetenschappelijk Bureau 'grappig'. 'Er is geen wetenschappelijke basis, geen facts and figures om die constatering te staven merkt hij op. Het enige wat ik kan concluderen is, dat we met deze minister armer zijn geworden, dat we met deze minister enorme hoge leningen hebben, dat we de slechtste ratings ooit hebben. Dat we, ja triest, een governor hebben die nu opgesloten is en een minister hebben die verdacht is. Triest in de Surinaamse geschiedenis dat beide autoriteiten de status nu hebben van verdachte. Een is opgesloten en de ander moet in staat van beschuldiging gesteld worden', zei Santokhi vrijdag op een persconferentie in partijcentrum 'de Olifant'.

'Als je zegt dat hij de beste is kom met feiten en cijfers, maar dit geeft ook de kwaliteit aan van het Wetenschappelijk Bureau van de NDP. Aan een debat voor politieke partijen over de economie doen ze niet mee. Ze komen wel met een monoloog in de krant om personen te beschuldigen zoals de pg die gelinkt zou zijn aan de VHP. Ze zeggen dat het onderzoek net vóór de verkiezing is gestart om de verkiezing te beïnvloeden. Het onderzoek is al geruime tijd gestart, sinds januari. En wie heeft gezegd, dat de minister van Financiën verantwoordelijk is voor de handelingen waar de governor van werd beschuldigd? Niemand anders dan de advocaat van de governor. Hij heeft het publiekelijk gezegd. Ten tweede heeft Van Trikt zelf bij de rechter verklaard wat de betrokkenheid is van minister Hoefdraad bij al deze misdrijven. Zijn meester Kanhai en Van Trikt van de VHP? Ze hebben niks met de VHP te maken. U mag zelf beoordelen aan welke partij ze gelinkt zijn.'

'Het Wetenschappelijk Bureau van de NDP, dat deze mensen probeert te linken aan de VHP, mag zelf gaan beoordelen in hun eigen administratie tot welke politiek groepering deze twee mensen behoren. Zeker niet de VHP. Het zijn juist wel deze mensen die publiekelijk en bij de rechter hebben verklaard dat Hoefdraad betrokken is. Het gaat om heel serieuze zaken.'

Santokhi doet een greep uit de lijst van beschuldigingen: gelden zijn weggemaakt van de Centrale Bank, goederen en gebouwen zijn aangeschaft in strijd met de wet voor meer dan 100 miljoen euro, inkomsten uit IAmGold en Newmont zijn voor verschillende leningen tegelijk verpand.

'We keuren de verklaring van het NDP Wetenschappelijk Bureau af, we keuren hun uitlatingen af waarin ze constant de rechterlijke macht beledigen en beschuldigen. We vragen de samenleving de rechterlijke macht te steunen zodat ze in alle onafhankelijkheid en onbevreesd haar werk kan doen.'

Mexicaanse tiener in New Mexico (VS) vindt $135.000 contant in tas bij geldautomaat en brengt het naar politie

Geld van Wells Fargo Bank in Albuquerque moest in geldautomaat


Onlangs werd de moraal van een tiener op de proef gesteld nadat hij een tas met $ 135.000 had gevonden. José Nuñez Romaniz, een inwoner van New Mexico, besloot echter het juiste pad te kiezen en besloot het niet te houden.Volgens berichten vond de 19-jarige de tas buiten een geldautomaat en belde hij onmiddellijk het noodnummer dat op de geldautomaat stond. Later werd ontdekt dat de tas toebehoorde aan Wells Fargo Bank in Albuquerque en dat die door een onderaannemer was buiten gelaten, oorspronkelijk bedoeld om de geldautomaat te vullen.

De daad bleef niet onopgemerkt en Romaniz ontving $ 500 van de politie voor zijn eerlijkheid. Daarnaast kreeg hij ook $ 500 extra en kaartjes voor universiteitsvoetbalwedstrijden. De politie ging ook naar Facebook om de eerlijke knaap in het zonnetje te zetten.


De heroïsche post heeft indruk gemaakt en heeft sindsdien vele 'likes' en meer dan 600 reacties gekregen.


(Suriname Mirror/La VerdadNoticias/Facebook/El Comercio/Twitter)

3.353 Dodelijke Covid-19 slachtoffers in Mexico

(Bron foto: Alfredo Estrella/AFP)
Internationale media berichten dat aantal coronavirus- gevallen en sterfgevallen hoger is dan gerapporteerd door regering


Het Ministerie van Volksgezondheid (SSa, Secretaría de Salud) meldde zaterdag 9 mei 2020, dat de geaccumuleerde Covid-19-infecties 33.460 zijn, een stijging met 1.938 ten opzichte van vrijdag. Bovendien heeft Mexico sinds het begin van de epidemie 3.353 dodelijke slachtoffers, een stijging van 375 ten opzichte van de voorgaande dag.


Mexico is nog steeds ver onder de meeste andere landen ter wereld inzake testen, met slechts 107.261 mensen getest sinds het begin van de pandemie.


In Jalsico werden in de afgelopen 24 uur 84 nieuwe gevallen en zeven nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Puerto Vallarta voegde de afgelopen dag acht extra gevallen en één extra overlijden toe.

Tijdens een persconferentie vrijdag meldde Hugo López-Gatell, ondersecretaris voor Preventie en Gezondheidsbevordering (Subsecretario de Prevención y Promoción de la Salud), dat de vijf steden met de hoogste transmissie-intensiteit in het land Mexico-Stad, Villahermosa in Tabasco, Cancún in Quintana Roo, Culiacán in Sinaloa zijn, en Tijuana in Baja California.López-Gatell bevestigde, dat er bij de Covid-19-pandemie en bij andere ziekten van epidemiologisch belang geen enkele epidemische curve bestaat. In kleine landen waar bijvoorbeeld 'veel' bevolkingsdichtheid of fysieke nabijheid tussen steden is, kan de epidemie over een heel gebied worden gesynchroniseerd, meldde hij.

'Maar, in grote landen als Mexico, de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland, China en India is het alsof ze meerdere landen zijn, in die zin dat elke stad, soms elke staat, zelf een epidemie synchroniseert, maar de data zijn verschillende gebeurtenissen vergeleken met andere', voegde hij eraan toe. De ondersecretaris bevestigde opnieuw, dat deze dynamiek 'zeer goed nieuws' is, omdat hierdoor de aandacht kan worden gericht op de vijf steden met de hoogste transmissie-intensiteit.


Hugo López-Gatell heeft berichten in buitenlandse kranten verworpen die beweren, dat het aantal coronavirusgevallen en sterfgevallen in Mexico hoger is dan die gerapporteerd door de federale regering.


De berichten verschenen in The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post en de Spaanse krant El País. The Times meldde vrijdag, dat de federale regering geen honderden of mogelijk duizenden Covid-19-sterfgevallen meldt die zijn geïdentificeerd door de autoriteiten in Mexico-Stad. The Journal schreef, dat het sterfgevallen onder gerapporteerd is, omdat 'veel patiënten niet worden getest op het virus, zelfs niet als ze sterven', terwijl El País bericht, dat naar schatting tussen 620.000 en 730.000 mensen in Mexico Covid-19 heeft gehad, respectievelijk 20 en 23 keer hoger dan het huidige aantal bevestigde gevallen.

(Suriname Mirror/Puerto Vallera Daily News/Milenio/Twitter/YouTube)

In Brazilië sinds coronavirus uitbraak meer dan 10.000 inwoners overleden...

(Bron foto: Bruno Kelly-Reuters)
10.627 Doden en ruim 155.000 besmettingen geregistreerd


In Brazilië, het zwaarst getroffen Latijns-Amerikaanse land tijdens de coronaviruspandemie, zijn sinds de virusuitbraak meer dan 10.000 inwoners overleden. Dat blijkt uit gegevens die zaterdag (lokale tijd) 9 mei 2020 door het ministerie van Volksgezondheid zijn bekendgemaakt.

In het land zijn 10.627 doden en ruim 155.000 besmettingen geregistreerd.

Hoewel de cijfers in Brazilië hoog zijn, denken wetenschappers dat het werkelijke aantal slachtoffers 15 of zelfs 20 keer zo hoog kan zijn, aangezien het land niet in staat is om uitgebreid te testen.

In de staat Sao Paulo, in het zuidoosten van Brazilië die 46 miljoen inwoners telt, zijn tot nu toe 3600 mensen overleden en bijna 45.000 besmet geraakt. In de naburige staat Rio de Janeiro, waar meer dan 16 miljoen mensen wonen, stierven ruim 1600 inwoners en zijn bijna 17.000 geïnfecteerden.Ondanks de druk van president Jair Bolsonaro, die zich verzet tegen isolatiemaatregelen vanwege hun impact op de economie, zullen de gouverneurs van de staten Sao Paulo en Rio de Janeiro de sinds maart geldende quarantainemaatregelen verlengen tot eind mei.

Nadat Brazilië de grens van 10.000 doden had overschreden, vaardigde het Braziliaanse Congres een officiële rouwperiode van drie dagen uit. Het vroeg de Brazilianen de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten op te volgen om de infectiepercentages te verminderen, terwijl het land zich voorbereidt op 'een veilige en definitieve terugkeer naar normale omstandigheden'.

(Suriname Mirror/Ambito/Veja/Twitter)  

Braziliaanse schrijver Sant'Anna (78) overleden

(Bron foto: Twitter)
Auteur overlijdt in ziekenhuis aan vermoedelijke besmetting met coronavirus


De Braziliaanse schrijver Sérgio Sant'Anna is op 78-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rio de Janeiro. Dat meldt onder andere de nieuwssite G1 vandaag, zondag 10 mei 2020. 

Zijn zus Sonia Sant'Anna bevestigde de dood van haar broer. 'Sérgio heeft ons verlaten', schreef ze op Facebook.


De auteur werd enkele dagen geleden naar het ziekenhuis gebracht met een vermoedelijke besmetting met het nieuwe coronavirus.

Sant'Anna wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van de stedelijke, moderne literatuur van Brazilië. Hij schreef romans en korte verhalen. Vier keer kreeg hij de belangrijke Braziliaanse literatuurprijs Prêmio Jabuti toegekend. Zijn werken zijn vertaald in verschillende talen.


(Suriname Mirror/Veja Sao Paulo/Twitter/O'Globo)

CAft wil nieuwe begroting 2020 Aruba

CAft-voorzitter Gradus: 'Scenario met grenzen slechts drie maanden gesloten'


Met de eind maart door de Staten van Aruba vastgestelde ‘noodbegroting’ gaan het kabinet-Wever-Croes en parlement uit van een scenario waarin de grenzen gesloten blijven tot eind 2020. Het College Aruba financieel toezicht (CAft) is echter van mening, dat ‘het raadzaam is’ vooralsnog uit te gaan van een scenario waarin de grenzen slechts drie maanden gesloten zijn, om zo het begrotingstekort en de schuldgroei te beperken. Zo blijkt het jongste advies in handen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad zaterdag 9 mei 2020. 

Met de ‘noodbegroting’ komt het Land Aruba uit op een financieringstekort van 1,3 miljard florin, resulterend in een totale schuld van 5.603 miljoen (5,6 miljard) eind van dit jaar.

Het financieringstekort wordt veroorzaakt door de maatregelen van het noodplan, terugval in belastingopbrengsten en tekorten bij de Sociale Verzekeringsbank SVb en Algemene Ziektekostenverzekering AZV als gevolg van de Covid-19-crisis.

CAft-voorzitter Raymond Gradus wil dat de regering de begroting 2020 opnieuw aanpast: 'Kom tot een begrotingswijziging uitgaande van een scenario waarin de grenzen drie maanden gesloten zijn met in het derde en vierde kwartaal een geleidelijk herstel.'

Het CAft constateert verder, dat niet alle aanbevelingen zijn verwerkt. 'Aruba gaat niet in op de aanbeveling om de ombuigingen bij de personeelslasten per maatregel te kwantificeren en te voorzien van een tijdsplanning.' Ook ziet het College, dat de belastinghervorming is uitgesteld, waardoor de baten naar beneden zijn bijgesteld.

De lasten zijn evenwel hetzelfde gebleven, vervolgt de brief van Gradus aan minister Xiomara Ruiz-Maduro van Financiën, en hebben dus geen dekking. 'Er zijn in de begroting geen structurele maatregelen getroffen om de lasten te verlagen. De financieringsbehoefte wordt hiermee verder verhoogd, hetgeen onwenselijk is in het kader van duurzame overheidsfinanciën.'

In de vastgestelde begroting zijn dividenden, opbrengsten uit cannabislicenties en baten uit de verkoop van gronden aan overheidsentiteiten opgenomen. 'Het CAft is van mening dat deze baten onzeker zijn. De begrotingswijziging waarin bovenstaande moet worden verwerkt, dient u uiterlijk op 31 mei aan te leveren', aldus Gradus aan de bewindsvrouwe.

Het CAft zal dit voorleggen aan de Rijksministerraad (RMR) in zijn advies over de tweede tranche liquiditeitssteun.

Het aantal coronavirusdoden op Aruba staat ter discussie

'Sterfgevallen gedefinieerd als ‘gerelateerd aan corona’ en niet Covid-19 als doodsoorzaak'


De Vereniging van Medisch Specialisten op Aruba (VMSA) stelt de conclusies van Directie Volksgezondheid (DVG) ten aanzien van het aantal coronavirusdoden ter discussie. Dat meldt nieuwssite NoticiaCla vrijdag naar aanleiding van een uitgelekt rapport van VMSA, aldus het Antilliaans Dagblad zaterdag 9 mei 2020. 

In het rapport staat als voorlopige conclusie van een onderzoek naar de registratie van corona, dat van de eerste twee personen die geregistreerd werden als coronavirusdoden, betwijfeld kan worden of ze wel aan corona zijn overleden.

Zo betrof het eerste overlijden een oudere persoon, die leed aan verschillende aandoeningen en reeds in de laatste fase van het leven was aanbeland. Bij de tweede persoon die staat geregistreerd als coronadode, is nooit autopsie verricht, waardoor niet vaststaat waaraan de man is overleden. Saillant detail is dat minister-president Evelyn Wever-Croes na het overlijden van deze man, tijdens een persconferentie, al de doodsoorzaak ter discussie stelde. Ze legde toen uit dat als iemand overlijdt die besmet is met Covid-19, dat niet automatisch betekent dat corona de doodsoorzaak is. Ze verwees naar de nog uit te voeren autopsie, maar die heeft nooit plaatsgevonden.

NoticiaCla heeft begrepen, dat de sterfgevallen uit de dagelijkse rapportage van DVG gedefinieerd worden als ‘gerelateerd aan corona’ en niet Covid-19 als doodsoorzaak hebben.

De teller van DVG staat op 101 besmettingen die zijn vastgesteld, maar 90 mensen zijn inmiddels virusvrij verklaard. Er zijn nog acht mensen besmet. Tot nu toe zijn drie mensen overleden aan corona. Directie Volksgezondheid heeft tot nu toe 1.843 coronatests uitgevoerd. Daarvan bleken er 1.742 negatief en 101 positief. Momenteel zitten 54 personen in quarantaine, omdat ze corona hebben of in contact geweest zijn met een besmette persoon.

Werknemers bordeel Campo Alegre op Curaçao ontvangen deel salaris dat via SVB

Geld afkomstig van toegekende gelden Noodmaat- regel Overbrugging Werkge- legenheid (NOW)


Werknemers van het bordeel Campo Alegre kunnen rekenen op een deel van hun salaris dat via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitbetaald zal worden, inclusief 9,5 procent AOV-premie. Het geld is afkomstig van toegekende gelden van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat wordt door de woordvoerder van de SVB bevestigd, zo schrijft zaterdag 9 mei 2020 het Antilliaans Dagblad. 

Het gaat volgens dit instituut om 79 werknemers, maar volgens Kenneth Valpoort van de vakbond Horecaf om 83 waaronder geen prostituees.

Campo deed een verzoek om een NOW-uitkering en kreeg deze ook toegewezen en uitbetaald, maar betaalde vervolgens het personeel niet uit. Daarop ging een groep werknemers onder aanvoering van Valpoort, deze week naar regeringscentrum Fòrti om hun beklag te doen. Uiteindelijk heeft de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Giselle Mc William (MAN), ervoor gezorgd dat het NOW-geld voor Campo teruggestort is, waardoor het personeel hier direct van uitbetaald kan worden.

In een brief aan Valpoort gaf directeur John Loth al aan, dat het hem niet zou lukken 100 procent salaris uit te betalen, wat een vereiste is als gebruik wordt gemaakt van de NOW-regeling.

Campo heeft voornamelijk omzetverlies geleden uit de huurgelden die de bewoners van het kamp - de prostituees - moeten betalen voor de kamers. Een groot deel van hen is vertrokken op 24 vrouwen van Colombiaanse afkomst na die vanwege het sluiten van de grenzen niet meer terug konden. Zij betalen de huur niet meer omdat ook voor hen de inkomsten zijn weggevallen.

Loth zou het personeel schriftelijk verzocht hebben akkoord te gaan met uitbetaling van 80 procent van het salaris, wat geweigerd is. Ook heeft hij aangegeven dat hij anders genoodzaakt is het faillissement aan te vragen.

Curaçao Medical Center (CMC) voert voorlopig alleen acute en essentiële operaties uit

Vertraging in levering beschermings- materialen door coronavirus-crisis 


Ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) voert voorlopig alleen acute en essentiële operaties uit. Die beslissing is genomen, omdat de levering van beschermingsmaterialen voor het operatiekamerpersoneel vertraging heeft opgelopen. Dat laat het ziekenhuis weten, aldus het Antilliaans Dagbladzaterdag 9 mei 2020. 

De schaarste aan operatiekamermaterialen heeft direct te maken met de wereldwijde uitbraak van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus Sars-CoV-2.

Volgens CMC is er in de hele wereld een tekort aan materialen ontstaan bij ziekenhuizen. 'Dit geldt overigens niet voor medicijnen.' De crisis heeft geleid tot logistieke vertragingen en heeft tot gevolg dat de noodzakelijke voorraad van hoogwaardige beschermingsmaterialen voor ok-personeel en medisch specialisten die de operaties uitvoeren niet op tijd kan worden aangevuld.

Vrijdagochtend heeft de leverancier van jassen en handschoenen de CMC-directie laten weten hoe kritiek de situatie wereldwijd is. Alle voorraden van materialen op het gebied van ‘personal protective equipment’ (PPE) zijn ‘uitgeput’. Het ziekenhuis heeft zelf contact opgenomen met leveranciers in Nederland, in de regio en in Colombia, maar zonder resultaat. De boodschap luidt overal ‘dat er geen materiaal beschikbaar is’.

CMC zegt te betreuren deze stap te hebben moeten nemen. Zodra de beschermingsmaterialen weer in huis zijn, zullen ook weer geplande, electieve ingrepen worden ingeroosterd.

De directie van het nieuwe ziekenhuis steekt ook de hand in eigen boezem en stelt dat het systeem van voorraadbeheer nog niet optimaal werkt. Dat wordt verbeterd met als randvoorwaarde dat er een stabiele toestroom is van materialen.

De poliklinische afspraken in het ziekenhuis gaan wel door volgens de nieuwe richtlijnen. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat patiënten voldoende afstand van elkaar kunnen houden en dat er niet te veel mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis zijn. Daarom mag een patiënt onder begeleiding van hooguit één volwassene naar de afspraak komen en is slechts één bezoeker per opgenomen patiënt toegestaan tussen 11.30 en 12.30 uur.

Bestuur voor Stichting Streekziekenhuis Atjoni geïnstalleerd

(Bron foto: NII)
'Het wordt een zeer belangrijk ziekenhuis met de hub voor het achterland'

'Regering heeft twee ambulances en twee ambulanceboten besteld voor het ziekenhuis'


Het Streekziekenhuis Atjoni wordt een feit. Voor het waarborgen van kwalitatief goede, betaalbare tweedelijns- en eventueel derdelijnszorg in het Boven-Suriname gebied en omgeving, werd vrijdag in het ministerie van Volksgezondheid door minister Antoine Elias een bestuur voor het ziekenhuis geïnstalleerd, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 mei 2020. 

Elias benadrukte, dat het bestuur werk aan de winkel heeft. 'Het wordt een zeer belangrijk ziekenhuis met de hub voor het achterland.'

Hij deelde het bestuur mee, dat er door de regering twee ambulances en twee ambulanceboten besteld zijn voor het ziekenhuis. Elias eindigde zijn toespraak met het voorstel van de regering eerst de plaatselijke bewoners in de gelegenheid te stellen bij de werving en selectie van personeel voor het ziekenhuis.

De voorzitter van het bestuur, Rick Kromodihardjo, gaf aan, dat het bestuur pionierswerk zal moeten verrichten, omdat ook het directieteam nog gevormd dient te worden. Al met al is Kromodihardjo de mening toegedaan, dat met de diverse specialiteiten die de leden van het bestuur bezitten, het werk gedaan zal worden. 'Gezondheidszorg wordt tot in het verre achterland gebracht. De mensen in het achterland die hebben evenveel recht op gezondheidszorg als iemand die in Paramaribo woont', aldus de voorzitter.

Het is de bedoeling, dat er ook basis specialismen in Atjoni gevestigd zullen worden, waardoor de bewoners in hun eigen woonomgeving behandeld kunnen worden en families van patiënten worden bespaard van reis- en verblijfkosten, die zij zouden bekostigen als zij van het binnenland naar de stad zouden af reizen. Verder benadrukte hij, dat met het Streekziekenhuis de volksgezondheid naar een hoger niveau wordt getild.

Tot slot bedankte hij het Drs. L. Mungra Medisch Centrum (MMC) voor alle inzet die gepleegd is bij het opstarten van het ziekenhuis. Het MMC heeft de opstart van het Streekziekenhuis Atjoni gedaan. Zorida Mohamed, directrice van het MMC, stelde dat het een eer is geweest de opstart te mogen doen voor het project en bedankte de minister voor het vertrouwen dat hij heeft gesteld in het MMC.

Het bestuur is te rekenen van 24 maart ingesteld voor een zittingsperiode van drie jaar en bestaat uit de volgende leden de heer R. Kromodihardjo als voorzitter, mevrouw A. Gopalrai, de heer M. Hunker, de heer E. Noordzee en mevrouw J. Misiekaba.

Minister Pollack-Beighle roept CARICOM-landen op waarnemers te sturen voor verkiezingen

(Bron foto: NII)
Pollack-Beighle woont 23e vergadering BuZa-ministers CARICOM bij


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft tijdens de 23e vergadering van de Council for Foreign and Community Relations (COFCOR), via videoconferentie op 7 en 8 mei, een oproep aan haar collega’s gedaan om namens CARICOM een waarnemersmissie te zenden in het kader van de verkiezingen op 25 mei. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 mei 2020.

De CARICOM-bewindslieden hebben zich tijdens de vergadering gebogen over de gevolgen van de Covid19 pandemie op de buitenlandse betrekkingen, de samenwerkingsverbanden met andere partners, waaronder Groot-Brittannië na het uittreden uit de Europese Unie (Brexit), de VS, Cuba, Europese Unie, Latijns-Amerika en Afrika, Noorwegen en Canada.

De CARICOM-lidlanden hebben unaniem hun waardering uitgesproken over de ondersteuning van Cuba aan de regio in de strijd tegen de Covid-19. Suriname heeft daarbij benadrukt het belang van het opheffen van de sancties tegen Cuba, hetgeen is ondersteund door de overige lidlanden.

Met betrekking tot de impact van Covid-19 op de buitenlandse betrekkingen, heeft Suriname de aandacht gevraagd voor het feit, dat alle landen toegang moeten hebben tot de broodnodige medische apparatuur en verbruiksartikelen om deze uiteindelijk in te zetten in de strijd tegen het coronavirus.

Om de crisis efficiënt en effectief te kunnen aanpakken heeft de CARICOM een voorstel ingediend bij de internationale financiële instellingen en wereldleiders voor zachte leningen en kwijtschelding van schulden. De vergadering heeft erop aangedrongen dat de CARICOM haar belangen c.q. standpunten op internationale fora gecoördineerd doet plaatsvinden, in het bijzonder wanneer het gaat om gevoelige sociale kwesties. Suriname heeft in dit kader voorgesteld om de groep van CARICOM-ambassadeurs, gevestigd bij de Verenigde Naties te New York, hiervoor te mandateren.

Drie personen aangehouden bij inval groot drugslab in Achter Drempt

Verdachten afkomstig uit Colombia (19), Mexico (29) en de VS (37)

(Bron foto's: Politie)

Een enorm crystal meth lab is vrijdagavond aangetroffen in een schuur van een boerderijaan de Zomerweg in Achter Drempt. Drie personen zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor, aldus de politie vandaag, zondag 10 mei 2020. 

Leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) vielen met beschermingsmaskers binnen. Er werden drie personen aangehouden. Een man van 19 uit Colombia, een man van 37 uit de Verenigde Staten en een 29-jarige Mexicaan zijn direct ingesloten voor verhoor.


Het crystal meth lab was vol in bedrijf en in de schuur werd naar schatting voor 10 miljoen euro handelswaarde aan crystal meth (en afgeleiden daarvan) aangetroffen. Kilo’s fabricaten en halffabricaten werden aangetroffen. Deze waarde zou op de markt kunnen oplopen tot een veelvoud van de handelswaarde.

Het chemische proces van het lab moest voorzichtig worden gestopt door medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Zij zijn nog lange tijd bezig geweest om het lab veilig te laten stoppen en al het materiaal wat er lag af te voeren.

De Landelijke Recherche gaat verder met het onderzoek.

Douane vindt 70 kilo cocaïne in sporttassen bij een bedrijf in Moerdijk

(Bron foto: Douane)
Cocaïne aangetroffen in container uit Chili geladen met ferro-nickel


De Douane heeft donderdag 7 mei 2020 een partij cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Moerdijk. De drugs zaten verstopt in twee sportassen, die weer verstopt zaten in een container. Het gaat om ongeveer 70 kilo cocaïne, aldus het Openbaar Ministerie. 

De drugs werden aangetroffen bij het lossen van de container. Dit gebeurde bij een bedrijf op het Industrieterrein Moerdijk. Toen het bedrijf de drugs aantrof belde zij de Douane en de politie.

Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

De container waar de tassen in zaten was afkomstig uit Chili en geladen met ferro-nickel. Op de lading troffen douaneambtenaren twee tassen met elk 35 pakketten cocaïne aan. De ferro-nickel was bestemd voor een bedrijf in Moerdijk.

De container was met een binnenvaartschip van Rotterdam naar Moerdijk gebracht.

'Haïtianen, ik begin jullie te waarschuwen, efu unu kon den man o nak unu nanga tiki'

Brunswijk (ABOP): 'De regering schroomt niet om ontoelaatbare handelingen te plegen'


Vreemdelingen die de regering denkt te zullen inzetten om op de verkiezingsdag te stemmen in Marowijne zijn gewaarschuwd. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft met name Haïtianen gedreigd om op te passen. 'Efu den poti Haïtiaan na ressort Moengotapoe; Haïtianen, ik begin jullie te waarschuwen. Efu unu kon den man o nak unu nanga tiki! W'a mu kon ye'

De politicus deed deze uitspraken gisteren tijdens de vierde live online 'massameeting' van de ABOP, zo bericht de Ware Tijd online vandaag, zondag 10 mei 2020.

Hij repte over plannen om een extra stembureau op te zetten in het ressort Moengotapoe, te Adjoemakondre. Districtscommissaris Freddy Daniël had in de media verklaard, dat hij dit had voorgesteld aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat vanwege de Covid-19-maatregelen er met slechts één stembureau ruimtegebrek zou kunnen ontstaan op de verkiezingsdag. Echter, Brunswijk vindt dat dit riekt naar mogelijke geknoei. Hij noemt het raar dat men nog een stembureau wil inrichten, terwijl het aantal kiesgerechtigden in dit ressort juist is afgenomen.

'Den no mu denki dat den o poti Haïtiaan fu kon fromu.' Hij zei, dat de ABOP alert is op onregelmatigheden. 'Ai fu ai, tifi fu tifi, mofu fu mofu, yesi fu yesi wi o luku den.'

De ABOP-leider heeft weer aangehaald, dat de regering er alles aan doet om de verkiezingen te winnen en er niet voor schroomt om ontoelaatbare handelingen te plegen. Brunswijk heeft het volk opgeroepen om de NDP massaal weg te stemmen. Hij zei dat, ongeacht wat men van plan is te doen in Marowijne, de ABOP haar sterkte daar zal laten zien op 25 mei.

Brunswijk sloot af met het volgende: 'Gij die een gevormde leeftijd hebt bereikt en zich gedraagt als een jongeling, is gelijk een trompetblazer in het leger die blaast voor aanvallen, terwijl het leger zich allang heeft teruggetrokken.'

Regering verzekert basisprodukten tegen lage prijzen

(Bron foto: NII)
Pakket aan producten bestaat nu uit 23 basis levensmiddelen


Basis levensmiddelen zijn tegen een zo laag mogelijke prijs beschikbaar in verschillende winkels. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme is verantwoordelijk voor de uitvoer van dit project 'Basisbehoeften voor levensmiddelen'. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 mei 2020.

Dit departement heeft een pakket aan producten samengesteld vanuit de basisbehoeften van de samenleving, dat voorlopig uit 23 basis levensmiddelen bestaat. Deze producten worden aangeboden tegen redelijke prijzen, die in consensus met importeurs, distributeurs en winkeliersverenigingen, zijn bereikt.

Dennis de Keijzer, die belast is met de logistieke planning van dit project, zegt dat er momenteel al ruim 700 winkeliers meedoen aan dit project en er komen steeds meer bij.

De lijst met de producten en de prijzen daarop is ook te zien bij de verschillende winkels die participeren aan dit project. Blom, zout, kip, Sardien, Bruine bonen, aardappelen, pindakaas en jam zijn enkele van de producten die onderdeel uitmaken van dit pakket.

Francis Ngannou maatje te groot voor 'Bigi Boy' Rozenstruik

Kameroenees slaat Rozenstruik binnen 20 seconden knock-out

(Bron foto: Twitter)

De Surinaamse UFC vechter Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik is er, in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 mei 2020, niet in geslaagd te winnen van zijn tegenstander uit Kameroen Francis Ngannou (33) tijdens UFC 249 in Jacksonville Veterans Memorial Arena in Florida, VS.
Eerder werd bekend, dat dit een van de belangrijkste wedstrijden in het leven van Rozenstruik zou zijn. Als hij had gewonnen van Ngannou, mocht Bigi Boy namelijk op voor de wereldtitel bij de UFC, zei UFC-baas Dana White afgelopen week.'Toen hij me uitdaagde, had ik meteen door dat hij niet wist waar hij aan was begonnen', aldus Ngannou, de nummer twee op de lijst met meeste knockouts (9) in de UFC sinds 2015, in een eerste reactie na de partij. 'Hij heeft veel potentie, maar op dit moment is hij nog niet klaar voor mij.' 

Ngannou bezet de tweede positie in de zwaargewichtdivisie, achter kampioen Stipe Miocic en nummer-één-uitdager Daniel Cormier.

Het evenement in Jacksonville vond vanwege het coronavirus plaats achter gesloten deuren. Publiek was niet welkom en alle atleten, coachen en ander personeel werden uitvoerig gemonitord en getest in aanloop naar de zaterdagavond.

(Suriname Mirror/Twitter)

Brunswijk (ABOP) houdt vol: 'Commissariaat Paramaribo-Zuidwest fraudeert met oproepingskaarten bij CBB'

'Paramaribo-Zuidwest heeft compleet overgenomen, dan zeggen ze dat ik lieg'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, houdt vol dat er gefraudeerd is door het commissariaat Paramaribo-Zuidwest met oproepingskaarten op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Hij kwam tijdens zijn online massameeting gisteren terug op deze kwestie, aldus Starnieuws vandaag, zondag 10 mei 2020.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en districtscommissaris Eric Grauwde hebben beiden ontkend dat er sprake is van fraude. Zij zeggen, dat zoals het overal aan toegaat, er controle van de oproepingskaarten plaatsvindt. Dit heeft niks met fraude te maken volgens hen.

Brunswijk heeft meegedeeld dat de brief naar de procureur-generaal over minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken nog zal worden geschreven. 'Yu de minister ete. Yu e sroto', zei Brunswijk. Zelfs als hij geen minister meer zal zijn, wordt hij vervolgd. 'If yu du handelingen san no bun, yu sa syi san o miti yu.'

De politicus toonde beelden waarop te zien is, dat heel wat ambtenaren van het commissariaat op CBB bezig. 'No wan fu den sma e wroko na CBB. Paramaribo-Zuidwest heeft compleet overgenomen. Dan zeggen ze dat ik lieg', riep Brunswijk.

Hij merkte op dat hij overal mensen heeft die zaken in de gaten houden. Hij deelde mee, dat de klacht ook ingediend is bij Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau, maar de zaak is volgens de politicus niet onderzocht. 'Nu wijs ik het live. Laat de wereld zien.' Hij voerde aan, dat er administratieve fraude wordt gepleegd.

Hij riep iedereen op om alert te zijn. Hij waarschuwde, dat de ABOP geen enkele fraude zal tolereren. 'Laat mevrouw Silos het zien en laat ze gaan onderzoeken', stelde Brunswijk.

De ABOP-voorzitter zei ook, dat de NDP misbruikt maakt van staatsmiddelen door Covid-pakketten in het binnenland te verdelen. Ook dat moet volgens hem onderzocht worden door het OKB. Hij vraagt zich af waarom het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) niet belast is met verdelen van de pakketten.

Ingezetenen van Bonaire worden vanaf dinsdag 12 mei teruggehaald uit Nederland

Ingezetenen worden in gecontroleerde tranches teruggehaald met directe overstap op Curaçao


Ingezetenen van Bonaire worden vanaf dinsdag stelselmatig teruggehaald uit Nederland. Meer dan 80 personen die zich in Nederland hebben aangemeld, komen in aanmerking voor repatriëring. Deze mensen worden in gecontroleerde tranches teruggehaald, middels een directe overstap op Curaçao, aldus het Openbaar Lichaam Bonaire zaterdag 9 mei 2020. 

Half april werd de eerste repatriëringsvlucht uit Nederland georganiseerd om mensen met een vitaal beroep terug te halen en hen te laten ondersteunen in de bestrijding van de coronavirus-crisis. Nu deze mensen allemaal uit quarantaine zijn, zet de taskforce repatriëring in op het consequent terughalen van Bonairiaanse ingezetenen die in Nederland zijn gestrand en de mensen die via Nederland terug willen.

Er is besloten om, zolang dit mogelijk is, wekelijks op een gecontroleerde manier een aantal mensen uit Nederland terug te laten keren. Hierdoor is er een continue stroom van repatrianten naar het eiland. Zij vliegen met een wekelijkse KLM-vlucht naar Curaçao. Daar zullen zij met toestemming van de autoriteiten van Curaçao en de Gezaghebber van Bonaire, ‘wing-to-wing’ overstappen op een chartervlucht naar Bonaire. Dit betekent dat mensen Curaçao niet betreden, maar direct op het platform de overstap maken.

Door gecontroleerd stelselmatig mensen uit Nederland te laten terugkeren, worden de lokale medische zorg en de opvangcapaciteit niet overbelast. Het biedt een uitzicht op repatriëring voor alle Bonairiaanse ingezetenen die in Nederland gestrand zijn.

Tegelijkertijd blijft het hierdoor mogelijk om adequaat ingezetenen vanuit elders terug te laten komen, op ad-hoc basis.

De volgorde waarin ingezetenen vanuit Nederland worden gerepatrieerd, verloopt op basis van vastgestelde objectieve criteria. Eén van deze criteria is dat mensen reeds in het bezit zijn van een retourticket naar Bonaire en de datum tot waarop dat ticket geldig zou zijn geweest.

De taskforce repatriëring streeft er met de huidige planning naar om op deze manier de meeste ingezetenen eind juni weer thuis op Bonaire te hebben. De voortgang van dit proces hangt echter volledig samen met hoe de situatie zich wereldwijd ontwikkelt.